Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης
  • [02] Ένταση εξαιτίας αναδιατύπωσης της διάταξης για το μηχανισμό στήριξης
  • [03] Μπακογιάννη: Έκανα αυτό που μου έλεγε η συνείδησή μου
  • [04] Βρετανία: Ανοιχτά σενάρια την επομένη των εκλογών
  • [05] Νέες κατηγορίες για τον Σειρηνίδη
  • [06] Συνέχεια καταθέσεων για την υπόθεση Siemens
  • [07] Σε ισχύ το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία
  • [08] Αιματηρές μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και PKK
  • [09] Πτώση 2,86% στο χρηματιστήριο
  • [10] Τρισδιάστατος εκτυπωτής τυπώνει ολόκληρα κτίρια
  • [11] Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα ευεργετικά για κάποιες κατηγορίες καρδιοπαθών
  • [12] Απαγόρευση της συμμετοχής του 'Ελτον Τζον σε φεστιβάλ ζητούν βουλευτές στο Μαρόκο
  • [13] Επισήμως η κόρη της Σερ είναι πλέον άνδρας
  • [14] Στο 4,8% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο-Αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ
  • [15] Β.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ:«Η κα Μπακογιάννη δεν άντεξε το αποτέλεσμα της 29Ης Νοεμβρίου και από εκεί και πέρα προσχηματικά έψαχνε να βρει με ποιον
  • [16] Θ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ:« Άλλαξα γνώμη, διότι άλλαξε το ΠΑΣΟΚ την πρόθεση, την οποία είχε να πάει με αυξημένη εκλογή.»
  • [17] Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία τον Σεπτέμβριο
  • [18] Σ,ΜΑΝΟΣ:«Η ιστορία της ΝΔ και των δύο αριστερών κομμάτων που υπονοούν ότι υπάρχουν άλλες λύσεις είναι τυχοδιωκτισμός.»
  • [19] Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ:« Ο μηχανισμός άμυνας χτίστηκε με την πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα.»
  • [20] Τουρκία: Εγκρίθηκε ν/σ για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος
  • [21] Ιταλία: Καταιγίδες και πλημμύρες-Πορτογαλία κατολισθήσεις
  • [22] Για τρομοκρατία κατηγορούνται πέντε λευκοί στη Ν. Αφρική
  • [23] Ψηφίστηκε το ν/σ για τις συντάξεις του Δημοσίου
  • [24] Διεθνής υποστήριξη στη ΓΣΕΕ
  • [25] Κάθαρση ψυχής...το πλύσιμο χεριών

    [01] Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης

    Παρασκευη, 07 05 2010 14:38

    Στις Βρυξέλλες συνέρχεται η Σύνοδος των ηγετών των 16 χωρών μελών της Ευρωζώνης για να εγκρίνουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς την δανειοδότηση της χώρας μας. Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο κορυφής του έκτακτου Εurogroup με την έγκριση από τη Βουλή του πρώτου μέρους των μέτρων για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει πλέον έκδηλη ανησυχία ότι η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά εξελίσσεται σε κρίση του Στα ύψη βρέθηκαν τα spread των ελληνικών ομολόγων, ενώ πιέσεις δέχονται και τα spread Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, ενώ πτώση παρουσίασαν τα διεθνή χρηματιστήρια, όπως και το Xρηματιστήριο Αθηνών. Στο Βερολίνο ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα, ενώ χαρακτηριστικό της ανησυχίας για την εξάπλωση της κρίσης είναι το ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έχει συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της ομάδας των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

    Συνεδριάζουν οι G7

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη πραγματοποιούν μια συνεδρίαση μέσω τηλεφώνου για να συζητήσουν την κρίση του ελληνικού χρέους, πληροφορήθηκε το πρακτορείο Ρόιτερ από πηγή της G7.

    Οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν για να ενημερωθούν σχετικά με τη συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

    Συνομιλία Ομπάμα- Μέρκελ για την κρίση

    Κοινή στάση, προκειμένου να δοθεί μία "ισχυρή απάντηση" στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, αποφάσισαν να κρατήσουν ο αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, που είχαν τηλεφωνική συνομιλία

    "Συμφωνήσαμε για τη σημασία μιας ισχυρής πολιτικής απάντησης εκ μέρους των πληγεισών χωρών και μιας ισχυρής οικονομικής απάντηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Κατέστησα σαφές ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και με το ΔΝΤ σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο". Μπαράκ Ομπάμα.

    Να σημειωθεί ότι την ώρα που γίνονταν αυτές οι δηλώσεις, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιγε με σημαντική πτώση, με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,25% και το δείκτη Nasdaq να πέφτει κατά 3,52%.

    Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προέβη σε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι την περασμένη Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και καλωσόρισε το «φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, όπως και τη σημαντική υποστήριξη που συμφώνησαν να παράσχουν το ΔΝΤ και οι χώρες της Ευρωζώνης».

    Κάνει επίσης γνωστό ότι στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με Ευρωπαίους ομολόγους τους για την παρακολούθηση της κατάστασης.

    Στο μεταξύ, την Κυριακή συνέρχεται το ΔΝΤ για να αποφασίσει τις ενέργειες που θα γίνουν για την εκταμίευση του ποσού που θα χορηγήσει στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια Ευρώ.

    Γερμανικό "ναι"

    Η Γερμανία υιοθέτησε το νόμο για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 22,4 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια προς την Ελλάδα, αφού η άνω Βουλή τον υπερψήφισε, όπως είχε κάνει νωρίτερα και η κάτω Βουλή.

    Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με την υποστήριξη του Κόμματος των Πρασίνων, υπερψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε με 390 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 139 αποχές.

    "Πρέπει να υπερασπιστούμε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή ιδέα στο σύνολό της", επισήμανε ο Β. Σόιμπλε πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

    Γερμανικά τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν με 8 δισεκατομμύρια ευρώ στο πακέτο της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

    (Νομο)σχέδιο βοήθειας και από Ιταλία - Ισπανική βοήθεια

    «Στόχος της κυβέρνησης είναι μια λύση κοινής αποδοχής, που να επιτρέψει στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, μετά την έγκριση, από το υπουργικό συμβούλιο, χορήγησης για φέτος, ποσού 5,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

    Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας υιοθέτησε από την πλευρά της διάταγμα με το οποίο αποδεσμεύεται η βοήθεια των 9,7 δισ. ευρώ που θα χορηγήσει η Μαδρίτη σε περίοδο τριών ετών στην Ελλάδα.

    Ευρωπαϊκός μηχανισμός επίλυσης κρίσεων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου διάσωσης για τις χώρες της ευρωζώνης, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

    Μετά την ελληνική κρίση, η Επιτροπή θα προτείνει "τη δημιουργία ενός μηχανισμού επίλυσης κρίσεων" για τα κράτη του ευρώ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Άρενκιλντε Χάνσεν.

    Το ταμείο θα είναι σχεδιασμένο για να διασώζει κράτη της ευρωζώνης που απειλούνται με χρεοκοπία. Η ΕΕ έχει ήδη ένα τέτοιο σύστημα για τις χώρες της που δεν ανήκουν στο ευρώ, όμως θεωρούσε πως κανένα κράτος της ευρωζώνης δεν θα χρειαζόταν ποτέ διάσωση.

    Όλι Ρεν: Ενδεχόμενη χρεοκοπία θα παρέλυε την παγκόσμια οικονομία

    Αναφερόμενος εκ νέου στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ο Όλι Ρέν δήλωσε πως η χρεοκοπία της Ελλάδας θα παρέλυε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και θα προκαλούσε ύφεση.

    Σε άρθρο του σε φινλανδικό περιοδικό ο Ευρωπαίος Επίτροπος συγκρίνει τον κίνδυνο από την κρίση στην Ελλάδα με το ντόμινο που ακολούθησε η χρεοκοπία της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, το 2008.

    «Το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα παρέλυσε και οδήγησε στη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση από τη δεκαετία του '30. Οι συνέπειες από μια χρεοκοπία στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερες», προειδοποιεί. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει επίσης ότι η υποστήριξη προς την Ελλάδα "δεν είναι ένα δώρο, αλλά ένα δάνειο με τόκο" και υπογραμμίζει ότι το πακέτο της βοήθειας θα εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και θα εμποδίσει μια βουτιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αναρρώνει αργά από την κρίση που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της Lehman στις ΗΠΑ.

    Φόβος για ντόμινο

    Στο κόκκινο οι αγορές, υπό τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Πτωτικά κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ στα ύψη βρέθηκαν τα spread των ελληνικών ομολόγων, ενώ πιέσεις δέχονται και τα spread Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας.

    Το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας διαμορφώθηκε στο 6,18, της Ισπανίας 4,47 και της Ιταλίας 4,28. Πάνω από τις 1000 μονάδες βάσης το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

    Ο οίκος Moody's διαβεβαίωσε πάντως σε παρουσίαση που έγινε στο Μιλάνο, ότι η Ιταλία δεν ανήκει στις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό κίνδυνο, μολονότι η χώρα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών.

    Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες εξέφρασε από το Παρίσι την ανησυχία του "για την Ευρώπη και το ευρώ", λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

    Ο Σόκρατες, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι λίγο πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι περιμένει μία ευρωπαϊκή απάντηση στη σημερινή σύνοδο κορυφής: " Ναι, θα κάνουμε κάτι", είπε.

    Σε επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι τονίζει ότι στη Σύνοδο οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα διδάγματα που αντλούνται από αυτήν την κρίση, για την ευρωζώνη.

    Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εξετάζονται οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την αλλαγή των κανόνων αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων, η πορεία του ευρώ και οι διακυμάνσεις στην χρηματαγορές.

    Πτώση σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και Νέα Υόρκη

    Οι εξελίξεις στην διεθνή οικονομία, και ιδιαίτερα οι φόβοι για την οικονομία κρατών της Ε.Ε, οδήγησαν σε πτώση τους δείκτες αρκετών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς και οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Στη Λισσαβόνα, ο δείκτης PSI-20 "βυθίστηκε" στις 6.592,13 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης, με ημερήσια απώλεια 3,41%. Βουτιά έκανε και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, όπου ο βασικός δείκτης Ibex-35 "έκλεισε" στο επίπεδο των 8.954,2 μονάδων με ημερήσια απώλεια σε ποσοστό -4,26%. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε απότομη πτώση σήμερα μετά από αρκετές δύσκολες συνεδρίες. Ο δείκτης Dow Jones είχε απώλεια σε ποσοστό 1,80% και ο Nasdaq 2,92%. Υποχώρηση κατέγραψαν και τα δύο χρηματιστήρια της Μόσχας λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο τους λόγω του φόβου μιας πιθανής "μετάδοσης" της ελληνικής οικονομικής κρίσης και σε άλλες χώρες του ευρώ. Το κύριο χρηματιστήριο της Μόσχας RTS έκλεισε στις 1.370,07 μονάδες σε ποσοστό 5,54%, ενώ το Micex στις 1.291,69 μονάδες σε ποσοστό 5,38%.

    Την ίδια ώρα, το χρηματιστήριο του Μιλάνου Borsa Italiana ανακοίνωσε ότι διέκοψε τις διαπραγματεύσεις λόγω "τεχνικών προβλημάτων". Έτσι, ο δείκτης FTSE Mib, που ήταν ιδιαίτερα ασταθής κατά τη διάρκεια της ημέρας έκλεισε στις 18.943 μονάδες με ποσοστό 2,77%.

    Γαλλική έρευνα για την κερδοσκοπία

    Η Γαλλία θα ερευνήσει "με όλα τα μέσα τις αβάσιμες φήμες" που έχουν στόχο την Ισπανία και την Ιταλία και θα επιβάλει κυρώσεις εναντίον των κερδοσκόπων, δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Πιερ Ζουγέ, πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Χρηματαγοράς (AMF).

    Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα κατήγγειλε σήμερα "τις απαράδεκτες κερδοσκοπικές επιθέσεις" οι οποίες προκάλεσαν αυτήν την εβδομάδα μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, και υπογράμμισε ότι ο νέος ισπανικός ποινικός κώδικας θα τιμωρεί αυτές τις πρακτικές.

    Καταπέλτης ο Κον - Μπεντίτ

    Ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ κατηγόρησε το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι άσκησε πίεση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, εξαρτώντας τη γαλλική βοήθεια προς την Ελλάδα από την τήρηση εκ μέρους της Αθήνας των συμβολαίων για αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει υπογράψει με το Παρίσι.

    "Αυτούς τους τρεις μήνες, υποχρεώσαμε την Ελλάδα να επικυρώσει συμβόλαια για εξοπλισμούς ύψους πολλών δισεκατομμυρίων", ανέφερε. "Υπάρχουν γαλλικές φρεγάτες που πρέπει να αγοράσουν οι Έλληνες -2,5 δισεκατομμύρια-, υπάρχουν ελικόπτερα, υπάρχουν αεροπλάνα, υπάρχουν γερμανικά υποβρύχια" διαβεβαίωσε ο ηγέτης των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου.

    Πηγή: NET, NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τα έκτακτα μέτρα στη Βουλή, Στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός

    Είδηση: 36301

    [02] Ένταση εξαιτίας αναδιατύπωσης της διάταξης για το μηχανισμό στήριξης

    Παρασκευη, 07 05 2010 15:25

    Ένταση προκλήθηκε την Παρασκευή όταν πριν από την ολοκλήρωση της ψήφισης του νομοσχεδίου σχετικά με τα επιδόματα και τα δώρα των συνταξιούχων του Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προέβη σε αναδιατύπωση που αφορούσε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, τα μνημόνια και οι συμφωνίες δανεισμού της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι σε ισχύ από τη στιγμή της υπογραφής τους. Όπως εξήγησε ο υπουργός, η τροποποίηση αυτή του ζητήθηκε από την ΕΕ και προωθήθηκε προκειμένου να γίνει εκταμίευση χρημάτων για τη χώρα μας εγκαίρως. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες -σύμφωνα με την αρχική διάταξη- θα έπρεπε να εισάγονται στη Βουλή για κύρωση.

    "Αλλαγή για να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση"

    Μια τροποποίηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας, που υπερψηφίστηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, πυροδότησε τη σημερινή συνεδρίαση.

    Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε την εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο για να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία, ή σύμβαση δανεισμού με την Κομισιόν, το ΔΝΤ ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς, ωστόσο, τα τελευταία να εισάγονται στη Βουλή "προς κύρωση" (όπως προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο), αλλά προς "συζήτηση και ενημέρωση", καθώς θα "ισχύουν και θα εκτελούνται από της υπογραφής τους".

    Η τροποποίηση αυτή αιτιολογήθηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως αναγκαία "για να μην υπάρξει ασάφεια και καθυστέρηση στο αίτημα εκταμίευσης", καθώς η εκταμίευση των 110 δισ. θα πρέπει να γίνει "το συντομότερο δυνατόν".

    "Σήμερα υπογράφω εγώ τη δυνατότητα εκταμίευσης και βεβαίως η δανειακή σύμβαση θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί. Τα όσα έχουν γίνει, είναι λοιπόν απολύτως ορθά" Γ. Παπακωνσταντίνου

    "Σε όλη την Ευρώπη είναι σε εξέλιξη η υπόθεση της εκταμίευσης, προκύπτουν συνεχώς ζητήματα, ζητούνται αναδιατυπώσεις και το μικρό ακόμα αυτό θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να το κάνει πολιτικό ζήτημα. Το ζητούμενο είναι να γίνει εκταμίευση το συντομότερο δυνατόν. Τα παιχνίδια του τύπου 'να πάμε με άλλο άρθρο του Συντάγματος' δεν είναι της στιγμής" σημείωσε ο υπουργός.

    Η τελευταία παρατήρηση αφορούσε κυρίως τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς, τα οποία ζήτησαν σθεναρά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μέτρα του μηχανισμού στήριξης με την ευρεία πλειοψηφία που απαιτεί το Σύνταγμα για τις διεθνείς συμβάσεις της χώρας.

    Την Πέμπτη, η κυβερνώσα πλειοψηφία, καθώς και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, είχαν αντιταχθεί στο αίτημα αυτό, κρίνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν συνιστά διεθνή σύμβαση.

    Σήμερα, με την τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει συμβάσεις που "τρέχουν" χωρίς προηγούμενη υπερψήφισή τους από τη Βουλή. Το επιχείρημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπήρξε κοινό: "Αν δεν χρειαζόταν χθες υπερψήφιση του νομοσχεδίου, γιατί έγιναν οι ψηφοφορίες και οι διαγραφές των βουλευτών; Τι νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά χθες;".

    "Η πρόταση επαναδιατύπωσης δεν αναιρεί τίποτα απολύτως από την ψήφο που έδωσαν χθες οι βουλευτές" απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, και πρόσθεσε: "Ό,τι ψηφίσαμε χθες, ισχύει απολύτως και για τον καθένα, με τον τρόπο που ψήφισε. Το μόνο που δεν ισχύει, είναι ότι καθ' οιονδήποτε τρόπο η διατύπωση μεταβάλλει τη συνταγματική βάση της συζήτησης. Δεν μπορεί να νοηθεί, ότι η αλλαγή αυτή αλλάζει την εξουσιοδότηση, που δώσαμε στον υπουργό, να συνάπτει τις συμβάσεις αυτές. Ποτέ το έλασσον, δεν μπορεί να ανατρέψει το μείζον".

    Για λογαριασμό της ΝΔ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κατήγγειλε τη διαδικασία ως παράτυπη. "Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει τη διάταξη με δική της ευθύνη. Μπορεί το προεδρείο να αποφασίζει και το ίδιο με δική του ευθύνη. Δεν μπορεί, όμως, να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Αν το πρόβλημα ήταν τυπικό, δεν υπήρχε λόγος να φέρει η κυβέρνηση τη ρύθμιση τελευταία στιγμή σε άλλο νομοσχέδιο. Εγείρονται κοινοβουλευτικά και συνταγματικά θέματα. Δεν μπορούν να έρχονται τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που τροποποιούν ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο. Αυτό θα πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκίνες" είπε.

    O βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης υποστήριξε πως "δεν φέρανε χθες τη ρύθμιση, για να προλάβουν ονομαστική ψηφοφορία. Να σταματήσει εδώ η διαδικασία και να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. Αλλιώς, να μας πείτε ότι η Βουλή είναι εδώ για να 'ενημερώνεται' για τις συμφωνίες που υπογράφει ο υπουργός των Οικονομικών με το ΔΝΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς".

    "Η προσθήκη αποδεικνύει αυτό που ισχυριζόμαστε από την εποχή του Μάαστριχτ, ότι έχουν εκχωρηθεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας" υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης και πρόσθεσε: "Παρακάμπτεται το Κοινοβούλιο. Έχουν κάνει το Σύνταγμα λάστιχο".

    Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, η αντίδραση ήρθε από τον εκπρόσωπό του, Αστ. Ροντούλη: "Χθες υπερψηφίσαμε το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου με συναίσθηση ευθύνης. Απώτερος στόχος μας, ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι και μέσα στην αίθουσα υπάρχουν δυνάμεις, που προτάσσουν το πατριωτικό συμφέρον. Ζητάτε υπευθυνότητα από τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον κι εσείς, που είστε η κυβέρνηση που έχει αναλάβει τους χειρισμούς αυτούς, έχετε μεταβάλει τους όρους συζήτησης από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να απαντήσετε γιατί οδηγήσατε τη Βουλή σε ψηφοφορίες; Στήθηκαν αμοιβαία μηχανισμοί διαγραφών διαφωνούντων".

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε "βραδυφλεγή" την έκρηξη της ΝΔ, αφού υπερψηφίστηκε το χθεσινό νομοσχέδιο, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού της κυβέρνησης μέσω μιας διαδικασίας αναζήτησης 180 θετικών ψήφων, ή τον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου. "Τα δύο κόμματα ακολούθησαν την τακτική 'βάστα με να σε βαστώ' πίσω από το τυπικό "όχι" της ΝΔ και με καθαρισμό των διαφωνούντων" υποστήριξε ο βουλευτής.

    "Θέλω να διαβεβαιώσω όλους όσους υπερψήφισαν χθες το νομοσχέδιο, ότι ήξεραν πολύ καλά τι ψηφίζουν. Ψηφίσαμε ένα σχέδιο νόμου με συγκεκριμένα μέτρα βασισμένα σε ένα μνημόνιο. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνταγματικότητας" επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών.

    Στην συνεδρίαση προσήλθε εκτάκτως και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κατήγγειλε "γελοιοποίηση των θεσμών" και "πραξικόπημα", "τη στιγμή που η κυβέρνηση υποτίθεται πως αναζητά ευρύτερες συναινέσεις". "Να έρθει ο πρόεδρος της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών να εξηγήσει τι συμβαίνει" επέμεινε ο κ. Τσίπρας.

    Κατ' απαίτηση της πλειοψηφίας, ο προεδρεύων Γρηγόρης Νιώτης κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης.

    Παραστάσεις στον πρόεδρο της Βουλής

    Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωριστά, αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, πραγματοποίησαν παραστάσεις στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, καταγγέλλοντας τόσο τη διαδικασία τροποποίησης του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες, όσο και τη στάση που κράτησε ο προεδρεύων στην Επιτροπή Γρηγόρης Νιώτης, για τον οποίον τόνισαν ότι έσπευσε να κηρύξει την λήξη της συνεδρίασης, ενώ υπήρχαν ακόμα εγγεγραμμένοι βουλευτές για να τοποθετηθούν.

    Σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη, ο πρόεδρος της Βουλής κράτησε αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών και δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μνημόνια θα κυρωθούν από τη Βουλή.

    "Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα"

    "Αποτελεί προσβολή, όχι προς το Κοινοβούλιο, αλλά προς το λαό η πραξικοπηματική ενέργεια της κυβέρνησης να καταθέσει την τελευταία στιγμή και να ψηφίσει τροπολογία στο νομοσχέδιο 'Μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ' με την οποία εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να υπογράφει συμφωνίες και συμβάσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ, χωρίς την ψήφισή τους στη Βουλή αλλά μόνο με ενημέρωση(...)" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Ότι επέφερε "την ουσιαστική ακύρωση του Κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας, με την αιφνίδια και "εν κρυπτώ" ψήφιση μιας απλής τροπολογίας επί του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε χθες με ονομαστική ψηφοφορία και τις γνωστές πολιτικές παρενέργειες" κατηγορεί με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η ΚΟ υποστηρίζει ότι "με αυτή την τροπολογία αφαιρείται η καθοριστική αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου, να επικυρώνει οποιοδήποτε μνημόνιο, συμφωνία και σύμβαση που θα υπογράφει πλέον εν λευκώ ο υπουργός των Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τα έκτακτα μέτρα στη Βουλή

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες σύμφωνα με την αρχική διάταξη θα έπρεπε να εισάγονται στη Βουλή για κύρωση Είδηση: 36306

    [03] Μπακογιάννη: Έκανα αυτό που μου έλεγε η συνείδησή μου

    Παρασκευη, 07 05 2010 14:32

    Ραγδαίες οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, μετά την διαγραφή της Ντόρας Μπακογιαννη, αλλά και την απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τους τρεις βουλευτές που ψήφισαν "παρόν" στην ψηφοφορία για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος άφησε η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την διαγραφή της την Πέμπτη από τη ΝΔ, με αφορμή την θετική της ψήφο στο νομοσχέδιο για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα. "Στην πολιτική κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα" είπε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός και πρόσθεσε πως τα κόμματα δεν τα δημιουργούν τα πρόσωπα αλλά οι κοινωνίες, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση που τήρησε η ΝΔ στην κρίσιμη ψηφοφορία. Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του σήμερα Παρασκευή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση για την διαγραφή της πρώην Υπουργού, ενώ τάχθηκε υπέρ των μέτρων που πήρε η Κυβέρνηση.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κόμματος

    Τις επόμενες κινήσεις της εξετάζει πλέον η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη μετά την διαγραφή της από την Ν.Δ.

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ακόμα και για την δημιουργία νέου κόμματος η πρώην υπουργός μιλώντας στον real fm.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη αποκάλυψε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή της να υπερψηφίσει επί της αρχής το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ άφησε αιχμές και εναντίον της στάσης που κράτησε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απέφυγε να σχολιάσει την διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη. Για την Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά το θέμα θεωρείται λήξαν. Το μόνο που ενδιαφέρει τον Πρόεδρο της Ν.Δ. έλεγαν στενοί του συνεργάτες είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη έξοδος της χώρας από τον μηχανισμό στήριξης.

    Αντιδράσεις κομμάτων για τους διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τη Ντόρα Μπακογιάννη

    Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις διαφοροποιήσεις βουλευτών σε ανακοίνωση του αναφέρει: Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών και οι όποιες φημολογούμενες αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα, δεν πρόκειται να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτές, θα τις καθορίσει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα, η λαϊκή πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

    Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στις διαγραφές των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι: " Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλα τέτοια φαινόμενα σε ολα τα επίπεδα. Για την ώρα βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου της αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής. "

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αιβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:

    "Η διαγραφή των 3+1 βουλευτών δεν κλείνει τον κύκλο των πολιτικών προστριβών στα παλιά κόμματα.

    Αναμένεται συνέχεια η οποία κατά κανένα τρόπο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της χώρας αλλά, τουναντίον, τροφοδοτεί την κρίση".

    ΝΔ - Αναβολή συνδιασκέψεων

    Με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά ματαιώθηκαν οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις της Ν.Δ σε Πάτρα και Γιάννενα, που ήταν προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος. Οι συνδιασκέψεις που αναβάλλονται είναι οι ακόλουθες:

    Η προγραμματισμένη για αύριο Συνδιάσκεψη για την Έρευνα, τις Νέες Τεχνολογίες και την Καινοτομία, που θα πραγματοποιείτο στην Πάτρα.

    Η προγραμματισμένη για την Κυριακή 9 Μαΐου, Συνδιάσκεψη για την Παιδεία, που θα πραγματοποιείτο στα Ιωάννινα.

    Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 12 Μαΐου, Συνδιάσκεψη για τον Πολιτισμό, που θα πραγματοποιείτο στην Κέρκυρα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Eκτός Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οι "αντιφρονούντες"

    Είδηση: 36305

    [04] Βρετανία: Ανοιχτά σενάρια την επομένη των εκλογών

    Παρασκευη, 07 05 2010 16:57

    Δείτε τα video

    Στη Βρετανία, η επομένη των εκλογών, βρίσκει τους πολίτες να αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Πρώτη φορά από το 1974 κανένα κόμμα δεν φαίνεται ικανό να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πρώτο κόμμα πάντως αναδεικνύονται οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον, δεύτεροι οι Εργατικοί του πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, και τρίτοι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με τον Νικ Κλεγκ. Οι συντηρητικοί είναι ασφαλώς οι κερδισμένοι των εκλογών αν και δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Ο Ντ. Κάμερον πρότεινε στους Φιλελευθέρους μια "ευρεία, ανοιχτή και συνολική" συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας. Τα γραφεία στοιχημάτων στη Βρετανία δίνουν πάντως περισσότερες από 1 προς 3 πιθανότητες να προσφύγει και πάλι η χώρα στις κάλπες εντός του έτους.

    Άνοιγμα Κάμερον στους Φιλελευθέρους

    Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να προτείνει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι βγήκαν τρίτοι στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, μια "ευρεία, ανοιχτή και συνολική" συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας.

    "Θέλω να κάνω μια ευρεία, ανοιχτή και συνολική πρόταση στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Θέλω να εργαστούμε από κοινού για να επιλύσουμε τα σημαντικά και επιτακτικά προβλήματα της χώρας μας", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

    Ο Κάμερον υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη ρύθμιση του υψηλού ελλείμματος της Βρετανίας και για να καθησυχαστούν οι αγορές και σημείωσε ότι με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες υπάρχουν πολλές κοινές θέσεις και ότι διαβλέπει τις βάσεις για τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης.

    Ο ηγέτης των Συντηρητικών, οι οποίοι κέρδισαν τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες, αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αναφέρθηκε επίσης στη μεταρρύθμιση του εκλογικού και του φορολογικού συστήματος της Βρετανίας, λέγοντας ότι πάνω σε αυτά τα δύο θέματα μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις.

    Ωστόσο αναφέρθηκε και σε θέματα στα οποία οι Συντηρητικοί θα εμμείνουν στις θέσεις τους, κυρίως όσον αφορά την άρνησή τους για τη μεταβίβαση περαιτέρω εξουσιών από το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δέσμευση για τη διατήρηση της βρετανικής αποτρεπτικής πυρηνικής δύναμης.

    Μετέωρο το Κοινοβούλιο

    Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, οι Τόρις εξασφαλίζουν 305 έδρες το Εργατικό Κόμμα 255 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 61 έδρες, με την αυτοδυναμία να απαιτεί 326 έδρες.

    Σε κάθε περίπτωση, το μοντέλο των Νέων Εργατικών που δημιούργησαν πριν από 13 χρόνια ο Τόνι Μπλερ και ο Γκόρντον Μπράουν έφτασε στο τέλος του. Σύμφωνα με τον Τζον Κάμπφνερ, διευθυντή του ιστορικού βρετανικού περιοδικού New Statesman, το μοντέλο αυτό βυθίστηκε σε κρίση το 2003 με την απόφαση του Μπλερ να ακολουθήσει τον Μπους στον πόλεμο του Ιράκ.

    «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Το μόνο σίγουρο», γράφει ο Πίτερ Ρίντελ στην ιστοσελίδα των Times, «είναι ότι το νέο κοινοβούλιο δεν θα αντέξει πάνω από ένα χρόνο. Νέες εκλογές είναι πιθανές είτε στα τέλη αυτού του χρόνου είτε την άνοιξη του 2011».

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε: "Το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα δεν είναι ακόμα σαφές, αλλά το καθήκον μου απέναντι στη χώρα είναι να παίξω το ρόλο που μου αναλογεί ώστε να έχει η Βρετανία μία ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση αρχών, που θα μπορεί να οδηγήσει τη Βρετανία σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη".

    O Nικ Kλεγκ ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, δήλωσε: "Πιστεύω πως θα ήταν προτιμότερο όλος ο κόσμος να περιμένει λίγο ώστε ο λαός να αποκτήσει την σωστή κυβέρνηση που του αξίζει σε αυτούς τους δύσκολους και αβέβαιους καιρούς. Απευθύνομαι σε όλα τα πολιτικά κόμματα: θεωρώ πως κανείς δεν πρέπει να σπεύσει να κάνει δηλώσεις ή να πάρει αποφάσεις που δεν θα αντέξουν στην δοκιμασία του χρόνου".

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Βρετανία: Νίκη Συντηρητικών χωρίς αυτοδυναμία

    Είδηση: 36319

    [05] Νέες κατηγορίες για τον Σειρηνίδη

    Παρασκευη, 07 05 2010 15:15

    Για τις κατηγορίες της παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής απολογήθηκε το μεσημέρι ο Αρης Σειρηνίδης, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τον καταζητούμενο ληστή με τα μαύρα Συμεών Σεϊσίδη. Ήδη σε βάρος του Σειρηνίδη ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, καθώς σύμφωνα με αποτελέσματα από την εξέταση γενετικού υλικού, ήταν ο δράστης της ένοπλης επίθεσης κατά λεωφορείου των ΜΑΤ, τον Ιούλιο του 2009, στα Εξάρχεια. Ο ίδιος πάντως αρνείται τη συμμετοχή του στην πράξη αυτή υποστηρίζοντας ότι δεν βρισκόταν στην Αθήνα και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Τετάρτη.

    Συμπληρωματική ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας

    Ο 34χρονος Άρης Σειρηνίδης είχε πυροβολήσει μία φορά εναντίον της κλούβας που ήταν σταθμευμένη χωρίς να τραυματίσει κανένα αστυνομικό και στη συνέχεια αστυνομικοί που τον καταδίωξαν, τους πυροβόλησε ακόμη μία φορά και εξαφανίστηκε.

    Στη διαδρομή του έπεσε η χειρουργική μάσκα που φορούσε και την οποία βρήκαν οι αστυνομικοί. Από τη μάσκα αυτή αποκωδικοποίησαν οι αστυνομικοί το γενετικό υλικό και τώρα με τη σύλληψή του ταυτοποιήθηκε και αναμένεται να κατηγορηθεί και για αυτή την επίθεση. Το όπλο που χρησιμοποίησε, δεν έχει βρεθεί.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 36307

    [06] Συνέχεια καταθέσεων για την υπόθεση Siemens

    Παρασκευη, 07 05 2010 18:10

    Με την εξέταση του προέδρου Πρωτοδικών, Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος έχει διερευνήσει σκέλος των συμβάσεων του ΟΣΕ με τη Siemens, ή κοινοπραξία εταιριών, στην οποία συμμετέχει και η γερμανική εταιρεία, συνεχίστηκε η διερεύνηση της υπόθεσης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο μάρτυρας, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με μία δικογραφία, που ήρθε το 2007, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του μέλους του ΔΣ του ΟΣΕ, Δημήτρη Καραπάνου, σχετικά με μία σύμβαση για τον προαστιακό στο τμήμα ΣΚΑ-Αθήνα-Πειραιά που υπεγράφη μεταξύ του ΟΣΕ και της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ- ΤΕΡΝΑ- SIEMENS, τον Απρίλιο του 2005, ύστερα από διαγωνισμό, που είχε γίνει το 2003..

    Όπως είπε ο μάρτυρας, δεν βρήκε στοιχεία που να τεκμηριώνουν το αδίκημα της απιστίας και έστειλε την υπόθεση στο αρχείο. Ανασύρθηκε, όμως, στις αρχές του 2009 από την εισαγγελέα Εφετών, Ξένια Δημητρίου, και του ανετέθη εκ νέου, για να τη συνεχίσει και να διεξαγάγει και πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί τυχόν ζημία του ΟΣΕ. Από τον Οκτώβριο του 2008 -είπε- είχε κατατεθεί στη δικογραφία ένα υπόμνημα του μηνυτή, που έκανε λόγο για ηθική αυτουργία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Ο ίδιος, ως ανακριτής, του ζήτησε στη δεύτερη φάση του ελέγχου, αρχικώς τηλεφωνικώς και στη συνέχεια με γραπτή κλήση, να προσέλθει να καταθέσει ενόρκως τους ισχυρισμούς του, κάτι που δεν έγινε ποτέ, γιατί -κατά τον μάρτυρα- δεν το ήθελε ο μηνυτής. Κατόπιν αυτού έστειλε και πάλι την υπόθεση το αρχείο, αφού δεν βεβαίωσε ζημία, ούτε το πόρισμα των πραγματογνωμόνων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ,

    , διέψευσε τους ισχυρισμούς Καραπάνου ότι, όταν τον είχε εξετάσει στην πρώτη φάση του ανακριτικού έργου το 2007, τον είχε ρωτήσει εκτός πρακτικών για τη εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Αντιθέτως -είπε- δεν ρωτήθηκε καθόλου.

    Σε ερώτηση του αντιπροέδρου της επιτροπής, Γιώργου Νικητιάδη, γιατί, αφού αναφερόταν στο υπόμνημα το όνομα υπουργού, δεν έστειλε αμελλητί τον φάκελο στη Βουλή, είπε ότι «μία απλή αναφορά είναι αποδυναμωμένο στοιχείο», ενώ δεν υπήρχε αξιολόγηση αυτού, ή σχετική μνεία στην εισαγγελική παραγγελία.

    Πάντως, η επιτροπή έκρινε ύστερα από πρόταση του κ. Τζαβάρα ότι ο μάρτυρας θα πρέπει να εξετασθεί εκ νέου. Κι αυτό δεδομένου ότι ο ίδιος ο συνδικαλιστής του ΟΣΕ έστειλε υπόμνημα μέχρι και στον τότε πρωθυπουργό, αλλά και στην τότε ηγεσία του Αρείου Πάγου επιμένοντας ότι η συγκεκριμένη σύμβαση συνιστά σκάνδαλο.

    Εξετάσθηκαν, επίσης, από την επιτροπή η πταισματοδίκης Υπατία Ασημακοπούλου, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Νίκος Ορνεράκης, και ο τεχνικός σύμβουλος του C4I, Κωνσταντίνος Καρδαράς. Ο τελευταίος είπε ότι ήταν από τους συμβούλους που διεφώνησαν με το υψηλό κόστος, τόσο συντήρησης, όσο και λειτουργίας του συστήματος ΤΕΤΡΑ, όσο και με την παραλαβή του υποσυστήματος CDSS.

    Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, γνωστοποίησε επίσης ότι η επιτροπή επεξεργάζεται πρόταση τροπολογίας για το υπό συζήτηση, την ερχόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο, για την αναμόρφωση του «πόθεν έσχες» για τον «δραστικότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων κυβερνητικών αξιωματούχων».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36324

    [07] Σε ισχύ το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

    Παρασκευη, 07 05 2010 18:23

    Σε ισχύ είναι, μετά την ψήφισή του, ο νόμος για τις προσλήψεις και τον εργασιακό βίο των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τον οποίο αυξάνεται η μοριοδότηση των κοινωνικών κριτηρίων για τον διορισμό πολυτέκνων, αναπήρων και γονέων αναπήρων. Ακόμη, όπως προβλέπεται, διπλασιάζεται η μοριοδότηση για τον τρίτο χρόνο υπηρεσίας του νεοδιόριστου και θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι απολύονται με έξι χρόνια προϋπηρεσίας.

    Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος, η μοριοδότηση για την κατάταξη στον ενιαίο πίνακα προσλήψεων μετά από επιτυχία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ βελτιώθηκε σε ότι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια και τον βαθμό πτυχίου.

    Έτσι, αυξάνονται στα 10 τα μόρια για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς στα 7 για τους αναπήρους και στα 5 για όσους έχουν παιδιά με αναπηρία. Επίσης βελτιώνεται η αξιολογική βάση του βαθμού πτυχίου και υπολογίζεται σε 1 μονάδα για κάθε βαθμό πάνω από τη βάση του 5.

    Σε ότι αφορά τώρα την δυνατότητα μετάθεσης μετά την υποχρεωτική τριετή παραμονή στο 1ο τόπο διορισμού διπλασιάζεται η μοριοδότηση του τρίτου χρόνου για τον πρωτοδιόριστο μοριοδοτείται ισότιμα το πτυχίο ΤΕΙ, ενώ προγραμματίζεται σύντομα διαγωνισμός ΑΣΕΠ και για ειδικότητες ειδικής αγωγής.

    Επίσης, επανήλθε η ισχύουσα ρύθμιση για τους απολυμένους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο από ξεχωριστό πίνακα αν έχουν συμπληρώσει 6 χρόνια προϋπηρεσίας σε ιδιωτικό σχολείο.

    Οι ρυθμίσεις για τις κοινωνικές κατηγορίες θα εφαρμοστούν και για την μεταβατική διετία ως το 2012 ενώ για την ίδια περίοδο εντάσσονται για πρώτη φορά στις κατηγορίες διορισμού οι γονείς τέκνων με 67% αναπηρία και 12μηνη προϋπηρεσία. Είδηση: 36325

    [08] Αιματηρές μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και PKK

    Παρασκευη, 07 05 2010 17:25

    Δύο τούρκοι στρατιώτες και πέντε κούρδοι αντάρτες νεκροί, είναι ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων, που σημειώθηκαν σήμερα, μεταξύ του τουρκικού στρατού και των κούρδων ανταρτών στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τον Ιράκ.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην επαρχία Χακάρι, όπου μία ομάδα ανταρτών από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) επιτέθηκε σε μία μικρή φρουρά κοντά στο χωριό Νταγκλίτσα.

    Το χωριό αυτό ήταν τον Οκτώβριο του 2007 θέατρο μίας από τις αιματηρές επιθέσεις του PKK κατά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Τότε σκοτώθηκαν 12 και τραυματίστηκαν 17 στρατιώτες.

    Η επίθεση εκείνη έγινε αιτία να ασκηθούν πιέσεις προς την κυβέρνηση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των στρατοπέδων του PKK στο βόρειο Ιράκ.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36321

    [09] Πτώση 2,86% στο χρηματιστήριο

    Παρασκευη, 07 05 2010 18:00

    Με σημαντική πτώση, έκλεισε και σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου της Αθήνας, ενώ μεγάλες απώλειες υπέστησαν οι τιμές των περισσοτέρων μετοχών και ιδιαίτερα της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

    Συγκεκριμένα, λόγω της παρατεταμένης κρίσης και της αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες της αγοράς στο 12,81%.

    Η εκτόξευση των spreads σε συνδυασμό με την αναταραχή που χαρακτηρίζει την εικόνα των διεθνών αγορών με αφορμή και το "ελληνικό πρόβλημα" προκάλεσαν ισχυρούς τριγμούς στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.630,47 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,86%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στα 171,119 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,12%, της μεσαίας υποχώρησε σε ποσοστό 4,19 % και της μικρής σημείωσε πτώση 1,89%.

    Συνολικά, 30 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 137 πτωτικά και 47 παρέμειναν σταθερές. Είδηση: 36323

    [10] Τρισδιάστατος εκτυπωτής τυπώνει ολόκληρα κτίρια

    Παρασκευη, 07 05 2010 12:16

    Δείτε το video

    Τώρα πια μπορείτε να μην τυπώνετε μόνο φωτογραφίες κτιρίων, αλλά και τα ίδια τα κτίρια! Ένας ιταλός εφευρέτης, ο Ενρίκο Ντίνι, πρόεδρος της εταιρίας Monolite UK Ltd, εφηύρε έναν πελώριο εκτυπωτή τριών διαστάσεων (3-D), με την ονομασία D-Shape, ο οποίος μπορεί να "εκτυπώνει" ολόκληρα κτίρια χρησιμοποιώντας ως "μελάνη" ένα μίγμα άμμου και μιας ανόργανης συγκολλητικής ουσίας.

    Το τεράστιο εκτυπωτικό μηχάνημα διαθέτει εκατοντάδες ακροφύσια (στόμια), από όπου αρχικά ψεκάζεται ένα λεπτό στρώμα άμμου και, σε επόμενο στάδιο, ένα στρώμα συνδετικού υλικού που βασίζεται στο μαγνήσιο. Η συγκολλητική ουσία μετατρέπει την άμμο σε στερεή πέτρα, η οποία σιγά-σιγά, στρώμα πάνω σε άλλο στρώμα, δημιουργεί τελικά ένα κτίριο.

    Ο επαναστατικός εκτυπωτής μπορεί να χτίσει ένα σπίτι τέσσερις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο και μειώνει το κόστος στο μισό. Επιπλέον, αφήνει λιγότερα κατάλοιπα, άρα έχει μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον.

    Το καινοτομικό μηχάνημα μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσει κτίσματα με καμπύλες, κάτι που είναι δύσκολο και ακριβό με τις συμβατικές μεθόδους. Ο εκτυπωτής μετακινείται κατά μήκος οριζοντίων και καθέτων δοκών, ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες της εκτύπωσης-δόμησης, ενώ η κεφαλή του ανασηκώνεται κατά μόνο πέντε έως δέκα χιλιοστά για να εκτυπώσει το επόμενο κάθε φορά στρώμα.

    Ο εκτυπωτής καθοδηγείται από ένα λογισμικό σχεδιασμού CAD και τυπώνει με ανάλυση 25 dpi (κουκίδες ανά ίντσα). To εκτυπωμένο υλικό μοιάζει με μάρμαρο, είναι πιο ισχυρό από σκυρόδεμα και δεν χρειάζεται ενίσχυση με σίδηρο.

    Kαι στο μέλλον θα τυπώνει βάσεις στο διάστημα

    Η τεχνική αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και για...εξωγήινες κατασκευές, π.χ. για την ταχεία κατασκευή μιας μελλοντικής βάσης στη Σελήνη ή τον Άρη. Ήδη ο Ντίνι βρίσκεται σε συζητήσεις με την ιταλική σχολή La Scuola Normale Superiora, το γραφείο του γνωστού βρετανού αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ και την ιταλική εταιρία Alta Space, στο πλαίσιο του προγράμματος "Aurora" της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), ώστε να κατασκευαστεί ένα τροποποιημένο μηχάνημα D-Shape που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια διαστημική αποστολή, π.χ. χρησιμοποιώντας ρεγόλιθο (τη σεληνιακή σκόνη) για την επί τόπου κατασκευή μιας βάσης για τους αστροναύτες.

    Ο Ντίνι πρόκειται να κάνει τις σχετικές δοκιμές στις εγκαταστάσεις της Alta Space στην Πίζα, για να βεβαιωθεί ότι είναι εφικτή η όλη διαδικασία σε περιβάλλον αραιής ατμόσφαιρας και χαμηλής πίεσης, όπως αυτό που υπάρχει στο φεγγάρι.

    Ο φιλόδοξος ιταλός εφευρέτης δεν δίστασε να δηλώσει ότι υπέρτατο όνειρό του αποτελεί να ολοκληρώσει την ημιτελή διάσημη εκκλησία "Σαγράδα Φαμίλια" του ισπανού αρχιτέκτονα Γκαουντί στη Βαρκελώνη, η οποία ξεκίνησε το 1882 και δεν αναμένεται να τελειώσει πριν το 2026.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 36296

    [11] Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα ευεργετικά για κάποιες κατηγορίες καρδιοπαθών

    Παρασκευη, 07 05 2010 16:30

    Υγεια

    Σύμφωνα με Έλληνες επιστήμονες, δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν κάποιους καρδιοπαθείς να αποφύγουν περαιτέρω σοβαρά προβλήματα υγείας, αρκεί η αρτηριακή τους πίεση να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή, τα ευρήματα αυτά προκαλούν έκπληξη δεδομένου ότι ο δυνατός καφές μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμίες, αλλά υπογραμμίζουν επίσης τη σύνθετη φύση των επιδράσεων του καφέ στον οργανισμό. Μελέτη που έγινε σε δείγμα 374 ασθενών, οι οποίοι είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο ή άλλου τύπου οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα έπιναν ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα και είχαν 88% λιγότερες πιθανότητες, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ, να εμφανίσουν μία πάθηση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να διοχετεύσει αποτελεσματικά το αίμα.

    Η αποκαλούμενη Συστολική Δυσλειτουργία της Αριστερής Κοιλίας (ΣΔΑΚ ή LVSD) είναι ένας από τους συνηθέστερους προάγγελους καρδιακής ανεπάρκειας. Οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ, ωστόσο, δεν εμφανίστηκαν σε ασθενείς με υπέρταση, στους οποίους η κατανάλωσή του ουσιαστικά συνδεόταν με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης LVSD.

    "Ο καφές περιέχει αρκετά βιολογικά ενεργά στοιχεία, τα οποία μπορεί να έχουν είτε ευεργετική, είτε βλαβερή επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα", λέει η ερευνήτρια Χριστίνα-Μαρία Καστορίνη.

    Στα θετικά συγκαταλέγεται το ότι ο καφές αποτελεί μία πηγή πλούσια σε χλωρογενικά οξέα και αντιοξειδωτικά, που θεωρούνται ότι προστατεύουν, αλλά σε ανθρώπους με υπέρταση η επιβλαβής για την αρτηριακή πίεση επίδραση ακυρώνει τις όποιες ευεργετικές του ιδιότητες.

    Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Χαροκόπειου πανεπιστημίου και του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στην Αθήνα και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στην Πράγα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS Είδηση: 36315

    [12] Απαγόρευση της συμμετοχής του 'Ελτον Τζον σε φεστιβάλ ζητούν βουλευτές στο Μαρόκο

    Παρασκευη, 07 05 2010 16:54

    Το ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PJD) της αντιπολίτευσης στο Μαρόκο ζήτησε την Παρασκευή την απαγόρευση της συμμετοχής του βρετανού τραγουδιστή 'Ελτον Τζον σε μουσικό φεστιβάλ, καθώς "η παρουσία του μπορεί να ενθαρρύνει την ομοφυλοφιλία στο Μαρόκο". όπως δήλωσε ο Μουστάφα Ραμίντ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. "Αρνούμαστε κατηγορηματικά τη συμμετοχή του τραγουδιστή αυτού, λόγω της ομοφυλοφιλίας του", τόνισε. "Το πρόβλημα δεν αφορά το μουσικό του ταλέντο, αλλά την εικόνα που δίνει ο συγκεκριμένος τραγουδιστής στην κοινωνία.

    Η κοινωνία του Μαρόκου έχει αρνητική εικόνα για το πρόσωπο αυτό και οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη", ο Λαχσέν Νταουντί, ένα από τα ηγετικά στελέχη του PJD. Ο 'Ελτον Τζον πρόκειται να εμφανιστεί σε φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στο Ραμπάτ από τις 21 έως 29 Μαΐου, μεταξύ άλλων τραγουδιστών όπως οι Χούλιο Ιγκλέσιας, Μίκα, Κάρλος Σαντάνα.

    ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΕΣ Είδηση: 36317

    [13] Επισήμως η κόρη της Σερ είναι πλέον άνδρας

    Παρασκευη, 07 05 2010 16:44

    Είναι πλέον επίσημο και με νομική υπόσταση: η Τσάστιτι Μπόνο, η κόρη της 64χρονης τραγουδίστριας της ποπ και ηθοποιού Σερ και του μακαρίτη Σόνι Μπόνο είναι τώρα άνδρας.. Η 41 ετών ακτιβίστρια υποβλήθηκε σε εγχείριση αλλαγής φύλου πριν από ένα χρόνο και δικαστής στη Σάντα Μόνικα έκανε δεκτό το αίτημά της για αλλαγή ονόματος και φύλου την Πέμπτη.

    Το μοναχοπαίδι του ντουέτου της ποπ Σόνι και Σερ, ονομάζεται στο εξής Τσαζ Σαλβατόρε, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου. "Ο Τσαζ δεν θα μπορούσε να είναι ευτυχέστερος. Είναι ένα σημαντικό βήμα στη ζωή του", είπε η Κριστίνα Ουέρτζ, του Κέντρου νομοθεσίας για την αλλαγή φύλου στις ΗΠΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 36316

    [14] Στο 4,8% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο-Αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ

    Παρασκευη, 07 05 2010 16:34

    Στο 4,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, από 3,9% που ήταν το Μάρτιο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ και στις σημαντικές ανατιμήσεις που υπήρξαν τον προηγούμενο μήνα στα καύσιμα. Την ίδια ώρα, το μέτρο των αποδείξεων φέρεται να φέρνει αποτελέσματα, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία του ΦΠΑ.

    Αύξηση του ΓΔΤΚ

    Στο 4,8% αυξήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2009, από 3,9% τον Μάρτιο 2010 και έναντι 1%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008.

    Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης κατά τον Απρίλιο 2010, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2010, παρουσίασε αύξηση 1,2% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Εξάλλου, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Απρίλιο εφέτος στο 4,7%, από 3,9% τον Μάρτιο 2010 και έναντι 1,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση Απριλίου 2009 προς Απρίλιο 2008.

    Αντιδράσεις

    Eπικρίσεις για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης διατυπώνει ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου: "Τα απανωτά πακέτα μέτρων αύξησης της φορολογίας, και κυρίως της έμμεσης φορολογίας, έχουν επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, καθώς, σε συνδυασμό με την περιοριστική εισοδηματική πολιτική, "ροκανίζουν" τα εισοδήματα, "στεγνώνουν" την αγορά, διογκώνουν την ανεργία, παραλύουν την ψυχολογία της κοινωνίας και ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις".

    Αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ των Απρίλιο

    Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα έσοδα του ΦΠΑ για το μήνα Απρίλιο του 2010, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Το μήνα αυτό εισπράχθηκαν 1.205 εκ. ευρώ ΦΠΑ, έναντι 1.118 εκ. ευρώ τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 7,8%.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, το γεγονός οφείλεται κυρίως στην απόδοση κατά τον μήνα Απρίλιο των δηλώσεων ΦΠΑ α' τριμήνου 2010 των μικρών επιχειρήσεων (επιχειρήσεων με βιβλία Α και Β κατηγορίας), η δε αύξηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός των αποδείξεων, που ζητούν οι πολίτες από 1 Ιανουαρίου 2010 και μετά.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από 9% σε 10% και από 19% σε 21% έγινε από 15 Μαρτίου 2010, και ως εκ τούτου δεν επηρέασε σημαντικά τις παραπάνω μεταβολές, που οφείλονται κυρίως στο μέτρο των αποδείξεων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 36314

    [15] Β.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ:«Η κα Μπακογιάννη δεν άντεξε το αποτέλεσμα της 29Ης Νοεμβρίου και από εκεί και πέρα προσχηματικά έψαχνε να βρει με ποιον τρόπο θα έφευγε.»

    Παρασκευη, 07 05 2010 15:43

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εξώθησε τον κο Σαμαρά η κα Μπακογιάννη στο να την διαγράψει;»

    Β.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Όταν το κόμμα έχει σε θέματα μείζονος πολιτικής σημασίας μια συγκεκριμένη θέση και θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας, όλοι ψηφίζουμε την θέση του κόμματος, αλλιώς γνωρίζουμε ότι αν δεν το κάνουμε η διαγραφή είναι δεδομένη. Το γνωρίζει καλύτερα από όλους μας η κα Μπακογιάννη, εξ ου και είχε συντάξει την απάντησή της πριν προκληθεί η διαγραφή. Θα πρέπει ο αρχηγός του κόμματος να προσδιορίσει την θέση του κόμματος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός βουλευτή, ή να επιμείνει στις θέσεις του κόμματος;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η κα Μπακογιάννη έβαλε πάνω από την επίσημη θέση του κόμματος την προσωπική της γραμμή;»

    Β.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Δεν άντεξε το αποτέλεσμα της 29Ης Νοεμβρίου και από εκεί και πέρα προσχηματικά έψαχνε να βρει με ποιον τρόπο θα έφευγε, ή θα διαγραφόταν. Θα προτιμούσα προσωπικά για να είναι πιο καθαρή η πολιτική μας, στις 29 Νοεμβρίου το βράδυ να πει συγχαρητήρια κε Σαμαρά για την εκλογή σου, αλλά πάω σπίτι μου. Δεν έδειξε ποτέ ευτυχής σε καμία σύγκλιση κομματικού οργάνου από την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά και μετά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η απάντηση της κας Μπακογιάννη στη χθεσινή κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να την διαγράψει ήταν σε σκληρή γλώσσα γραμμένη, τα ρίχνει και στην κυβέρνηση Καραμανλή.»

    Β.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Στον εαυτό της δηλαδή; Στον κεντρικό πυρήνα της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν η κα Μπακογιάννη. Για να μην πω ότι από ένα σημείο και μετά δεν είχαμε πρωθυπουργό μόνο Κώστα Καραμανλή, είχαμε τρόικα, Σουφλιάς και Μπακογιάννη. Τα στελέχη λοιπόν που μαζί με τον Κώστα Καραμανλή χάραξαν την οικονομική πολιτική τα τελευταία δύο χρόνια, στα στελέχη αυτά είναι η κα Μπακογιάννη, δεν είναι ο κος Σαμαράς. Η κα Μπακογιάννη, ο κος Καρατζαφέρης και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ένα νομοσχέδιο στην εισηγητική έκθεση του οποίου καθύβριζαν την παράταξή μας. Η παράταξη δεν μπορεί να επιστρέψει σε μια λογική εσωστρέφειας, όπου ο κάθε βουλευτής σηκώνει μπαϊράκι και ψάχνει να βρει με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο ένα λάθος της ηγεσίας να το μεγαλώσει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κρατώντας την έδρα, ή πρέπει να την παραδώσει στο κόμμα;⦻

    Β.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Κατά την άποψή μου πρέπει να την παραδώσει στο κόμμα. Ο Αντώνης Σαμαράς όταν παραιτήθηκε, παραιτήθηκε από την βουλευτική έδρα, δίδαξε ήθος και τότε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η κα Μπακογιάννη τι θα κάνει; Περιμένει λένε την ανάγκη δημιουργίας νέων σχημάτων.»

    Β.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Και μόνο αυτό αν υπάρχει ως λογική, σημαίνει ότι είναι εκτός κοινωνικού γίγνεσθαι. Ποιος είναι αυτός ο Μέγας Ναπολέων που είναι ο μοναδικός και περιμένει μήπως η κοινωνία τον χρειαστεί; Η κοινωνία έχει δυνάμεις. Εμείς ως ΝΔ οφείλουμε να τρέξουμε να επανασυνδεθούμε με την κοινωνία, γιατί η κυβερνητική πολιτική στην οποία συμμετείχε η κα Μπακογιάννη μας είχε αποκόψει από την κοινωνία.»

    Είδηση: 36309

    [16] Θ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ:« Άλλαξα γνώμη, διότι άλλαξε το ΠΑΣΟΚ την πρόθεση, την οποία είχε να πάει με αυξημένη εκλογή.»

    Παρασκευη, 07 05 2010 15:41

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι σας έκανε και αλλάξατε γνώμη τελικά; Είχατε πει ότι στηρίζετε τα μέτρα.»

    Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Άλλαξα γνώμη, διότι άλλαξε το ΠΑΣΟΚ την πρόθεση, την οποία είχε να πάει με αυξημένη εκλογή. Είχα δηλώσει ότι αν θα είναι με 180 θα ψηφίζαμε, τουλάχιστον εγώ και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι, τα μέτρα, διότι εμείς δεν μπορούσαμε να βάλουμε σε περιπέτεια την χώρα με στάση πληρωμών και θα προτιμούσαμε βέβαια να ψηφιστούν τα μέτρα για να μην έχουμε πρόβλημα ως κράτος. Δεν μπορούσαμε να βάλουμε σε περιπέτεια τον ελληνικό λαό απο ένα ενδεχομένως κομματικό καπρίτσιο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Επειδή μιλάτε στο πληθυντικό, για πόσους βουλευτές μιλάτε;»

    Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν μπορώ να σας πω τώρα, μπορεί να άλλαζε γραμμή και η ΝΔ τότε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ακριβώς μια πολιτική επιλογή και θέση και στοιχηθήκαμε ακριβώς όλοι πάνω σε αυτήν την εκδοχή. Η ψηφοφορία η χθεσινή τουλάχιστον στα 17 χρόνια που είμαι βουλευτής ήταν η δυσκολότερη για όλους μας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πώς κρίνετε την στάση της κ. Μπακογιάννη;»

    Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Είναι προσωπική της θέση, στην οποία εγώ δεν μπορώ να κάνω καμία κριτική.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εάν αύριο κάτι συμβεί και ξαναγίνετε κυβέρνηση τι θα κάνετε θα τα ακολουθήσετε αυτά τα μέτρα, ή όχι;»

    Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Δήλωσε ο πρόεδρος ότι θα ακολουθήσει όλες αυτές τις συμφωνίες, γιατί το κράτος έχει πάντοτε συνέχεια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε λίγο πριν την ψηφοφορία, ψήφισε ενάντια σε αυτά, τα οποία ο ίδιος προεκλογικά έλεγε ότι θα πράξει.»

    Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Ο καθένας έχει τις προσωπικές του επιλογές και στάσεις.»

    Είδηση: 36308

    [17] Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία τον Σεπτέμβριο

    Παρασκευη, 07 05 2010 15:35

    Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία θα τελεστεί και πάλι, 557 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, με πρωτοβουλία του οργανισμού "Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας", που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη σ' ολόκληρο τον κόσμο. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας Κρις Σπύρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο, η θεία λειτουργία θα γίνει την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας των ορθοδόξων χριστιανών.

    Επιστολή προς τον Ερντογάν

    Η "Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας" έχει ήδη ενημερώσει, με συστημένη επιστολή της, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή της να παρευρεθεί στην Πόλη τη μέρα αυτή και να λειτουργήσει την Αγία Σοφία.

    "Οι ενορίτες της Αγίας Σοφίας απ' όλο τον κόσμο θα είμαστε στην Πόλη, προκειμένου να τελέσουμε θεία λειτουργία στη Μητέρα Εκκλησία της Χριστιανοσύνης, το σύμβολο της Ορθοδοξίας", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

    Εξάλλου, με πρωτοβουλία της οργάνωσης, την Κυριακή, 23 Μαΐου, θα τελεστεί, στην εκκλησία της Του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, θεία λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, παρουσία Αγιασοφιτών από την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού.

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ενορίας ενημέρωσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν, ο κ. Σπύρου δήλωσε ότι δεν είναι θέμα πολιτικό και ότι ο οργανισμός εδρεύει στις ΗΠΑ.

    "Καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει τη χρήση ιερών χώρων, να διορίζει ιερείς και ιεράρχες και να προσδιορίζει την αμφίεση ιερέων και λειτουργών θρησκειών", είπε ο κ. Σπύρου.

    Η "Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας" ιδρύθηκε το 2005, με έδρα τις ΗΠΑ, αναγνωρίζεται ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει, ως στόχο, να λειτουργήσει ξανά ως χριστιανικός ναός η Αγία Σοφία. Στα χιλιάδες μέλη της ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνονται και άτομα άλλων θρησκειών και δογμάτων. Είδηση: 36310

    [18] Σ,ΜΑΝΟΣ:«Η ιστορία της ΝΔ και των δύο αριστερών κομμάτων που υπονοούν ότι υπάρχουν άλλες λύσεις είναι τυχοδιωκτισμός.»

    Παρασκευη, 07 05 2010 15:15

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Περικλή Βασιλόπουλο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε συνεχώς ότι θα χρεοκοπήσουμε εδώ και 15 χρόνια, τελικά φτάσαμε.»

    Σ.ΜΑΝΟΣ: « 15 χρόνια λέω ότι θα φτάσουμε εδώ, αν δεν κάνουμε έτσι και έτσι, την πραγματικότητα την οποία περιέγραφα τόσα χρόνια, δεν ήθελε κανείς να τη δει και σήμερα φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Τώρα αναγκαστικά θα γίνουν πολλά πράγματα, τα οποία αν είχαν γίνει με τάξη όταν έπρεπε να γίνουν, θα είχαμε αποφύγει όλη την φασαρία και βέβαια θα είμαστε σε πολύ πολύ καλύτερη μοίρα σήμερα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κάντε μου ένα σχόλιο για το χθεσινό αποτέλεσμα.»

    Σ.ΜΑΝΟΣ: « Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος ότι έγινε αυτό, διότι θεωρούσα οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση απίστευτα τυχοδιωκτική. Αυτή η ιστορία της ΝΔ και των δύο αριστερών κομμάτων που υπονοούν ότι υπάρχουν άλλες λύσεις και κουραφέξαλα είναι τυχοδιωκτισμός.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πως κρίνετε την στάση της κας Μπακογιάννη να ψηφίσει τελικά;»

    Σ.ΜΑΝΟΣ: « Το μόνο που μπορώ να πω είναι μπράβο της. Από εκεί και μπρος είναι στα χέρια της κυβέρνησης, αν θα τα καταφέρει να εφαρμόσει αυτά που συμφώνησε ότι θα κάνει. Και δεν είναι εύκολο να τα κάνει, επειδή και πάρα πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης δεν φαίνεται στην πραγματικότητα να πιστεύουν αυτά τα πράγματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ποια θεωρείτε κεντρικότατης σημασίας από τα μέτρα που έχουμε υπογράψει και είναι πάρα πολλά και τι θα προσθέτατε;»

    Σ.ΜΑΝΟΣ: « Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σε πρώτη φάση κατεξοχήν χτυπούν τους χαμηλόμισθους. Έχουμε εξευτελιστεί στα μάτια όλου του κόσμου. Από όλους αυτούς της ΝΔ χθες, δύο κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είχαν ψηφίσει «ΝΑΙ» οπωσδήποτε, ο κος Καραμανλής και ο κος Παπαθανασίου.»

    Είδηση: 36304

    [19] Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ:« Ο μηχανισμός άμυνας χτίστηκε με την πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα.»

    Παρασκευη, 07 05 2010 15:12

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Γιώργο Καπόπουλο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι λογικό να περιμένουμε και κάποια επίδειξη αποφασιστικότητας των 16, ως προς και στις άλλες χώρες που απειλούνται από τους κερδοσκόπους;»

    Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ: « Μια σειρά από ευρωπαίους ηγέτες τις τελευταίες μέρες εκφράζονται πάρα πολύ ξεκάθαρα για την ανάγκη μιας συλλογικής δράσης, σε σχέση με το πώς κινούνται οι χρηματαγορές και κυρίως οι αγορές που αφορούν τα κρατικά ομόλογα. Δεν θα βραδύνει η λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων σε αυτό τον τομέα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αν η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα σκέφτεται να προχωρήσει σε απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, ή να τα δεχτεί ως εγγύηση, αυτό θα σήμαινε να τυπώνει χρήμα η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα;»

    Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ: « Έχει ανοίξει όλη η συζήτηση για αυτό που θα ονομάζαμε οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας συνολικής μεταβολής στο οικοδόμημα της οικονομικής διακυβέρνησης. Θα πρέπει η Ευρώπη να είναι και σε στενή συνεννόηση και με τις ΗΠΑ, διότι η κίνηση των κεφαλαίων δεν είναι μόνο εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, έτσι δεν είναι;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Άλλη δομή έχει το δημοσιονομικό χρέος της Ισπανίας, άλλη της Πορτογαλίας, άλλη το δικό μας, έτσι δεν είναι; Γιατί οι αγορές μοιάζουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο σε ανόμοιες χώρες;»»

    Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ: « Είμαστε μια ιδιαίτερη περίπτωση, με την έννοια ότι δεν έχουμε μόνο ένα δημοσιονομικό πρόβλημα είχαμε ταυτόχρονα και παραμένει πολύ ισχυρό το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας και γενικότερα του παραγωγικού προτύπου της ελληνικής οικονομίας που δεν παράγει ουσιαστικά πλεονάσματα. Έχουμε το πρόβλημα με την αναξιοπιστία που εμφανίστηκε σε σχέση με τις ανακοινώσεις των στατιστικών μας στοιχείων -και αυτό μας έχει στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά-. Όταν οι αγορές αρχίζουν να ανεβάζουν το κόστος δανεισμού φοβούμενες ότι, κάτι δεν θα πάει καλά στη δυνατότητα του δανειστή να αποπληρώσει, είναι προφανές ότι καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την αποπληρωμή, αφού το κόστος έχει ανέβει και ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η ενεργοποίηση και η ολοκλήρωση της υλοποίησης του πακέτου στήριξης προς τη χώρα μας λογικά δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, λογικά θα έπρεπε να στείλει και προς τις αγορές ένα μήνυμα πιο συνολικής ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας.»

    Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ: « Έτσι πιστεύουμε όλοι και ας είμαστε λίγο ακόμα υπομονετικοί, ας περιμένουμε και την απόφαση και της γερμανικής βουλής και των ευρωπαίων ηγετών, δυστυχώς μέχρι και την τελευταία στιγμή εμφανίζονται φήμες, δημοσιεύματα από γνωστούς, ή αγνώστους που διασπείρουν μια ανησυχία στην πιθανότητα τελικά να μην υπάρξει καν ο μηχανισμός, φανταστείτε τι διαβάζουμε και τι ακούμε. Η ερμηνεία αυτών των ενδείξεων με αυτό τον απίθανα καταστροφολογικό τρόπο, εμένα δεν μπορεί να μου βγάλει από το μυαλό ότι υπάρχουν σαφέστατα συμφέροντα, τα οποία επιδιώκονται μέσα από αυτά τα δημοσιεύματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε ποιο βαθμό αυτή η αναβλητικότητα και η αμφισημία των ευρωπαίων τους βοήθησε;»

    Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ: « Είναι σαφές ότι αιφνιδιάστηκαν, δεν υπήρχαν μηχανισμοί άμυνας, ο μηχανισμός άμυνας χτίστηκε με την πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα και βεβαίως ήταν ένας μηχανισμός ο οποίος χτίστηκε εκ των ενόντων, διότι δεν υπήρχε και μια νομική βάση. Θα ήταν δηλαδή πολύ μεγάλο λάθος, να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν με τον ίδιο τρόπο που εξελίχθηκαν για την Ελλάδα και σε άλλες περιπτώσεις. Νομίζω ότι εδώ πλέον η έννοια του αιφνιδιασμού δεν δικαιολογείται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε τι μπορεί να μας επηρεάσει θετικά μια στροφή της ευρωζώνης προς την οικονομική διακυβέρνηση; Τι θα αλλάξει δηλαδή για την Ελλάδα;»

    Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ: « Αυτά που μας εδόθησαν μας δίνουν ένα περιθώριο κινήσεων, ώστε να διορθώσουμε τα πολύ κακώς κείμενα, αλλά βεβαίως δεν είναι επαρκή για πάντα, δεν μας εδόθη εξαίρεση για πάντα από το να δανειστούμε ανταγωνιστικά από τις αγορές. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα και πάλι στις αγορές, άρα σαφέστατα έχουμε ένα ενδιαφέρον για το πώς εξελίσσεται η ισορροπία στις χρηματαγορές.»

    Είδηση: 36303

    [20] Τουρκία: Εγκρίθηκε ν/σ για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος

    Παρασκευη, 07 05 2010 17:08

    Νομοσχέδιο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπει τον περιορισμό των εξουσιών του στρατού και των δικαστικών αρχών και ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εγκρίθηκε την Πέμπτη από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να εμποδίσει το δημοψήφισμα.

    "Επόμενο βήμα η διεξαγωγή δημοψηφίσματος"

    Ο νόμος που προβλέπει τον περιορισμό των εξουσιών του στρατού και των δικαστικών αρχών θα προωθηθεί τώρα στον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ και, αφού αυτός τον υπογράψει, το δημοψήφισμα μπορεί να διενεργηθεί μέσα σε 60 ημέρες.

    "Το επόμενο βήμα μας θα είναι να μπούμε στην διαδικασία της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Έχουμε αρχίσει τις προετοιμασίες. Εμείς θα το παρουσιάσουμε στο έθνος" δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 36318

    [21] Ιταλία: Καταιγίδες και πλημμύρες-Πορτογαλία κατολισθήσεις

    Παρασκευη, 07 05 2010 16:17

    Στην Ιταλία, ασυνήθιστα άσχημος καιρός για την εποχή, έπληξε τα βόρεια της χώρας. Ο Πάδος υπερχείλισε, προκαλώντας πλημμύρες και η θαλασσοταραχή χτύπησε τη φημισμένη παραλία Βεντιμίλια. Στην Πορτογαλία, δύο κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας των κατολισθήσεων στη Λισαβόνα. Η Άνοιξη φθάνει στο τέλος της, αλλά στη βόρεια Ιταλία ο καιρός έδειξε το άσχημο πρόσωπό του. Τα φουσκωμένα νερά του Πάδου, ανάγκασαν τις αρχές να κλείσουν την γέφυρα που ενώνει την Πιασέντζα με το Λόντι, καθώς ο κίνδυνο για εκείνους που θα ήθελαν να την περάσουν, ήταν ορατός.

    Θεωρούμε ότι η γέφυρα πρέπει να παραμείνει κλειστή για τις επόμενες 24 έως 36 ώρες. Λαμβάνουμε υπόψη τους πλημμυρισμένους παραπόταμους και θα εκτιμήσουμε την κατάσταση με τα ακριβή δεδομένα. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις προκάλεσαν και την υπερχείλιση, σε ορισμένα σημεία, των χειμάρρων στην επαρχία της Μπρέσια.

    Τα ορμητικά νερά τους, παρέσυραν τους τοίχους τετραώροφου κτιρίου, αφήνοντας τους κατοίκους του άστεγους. Τα τεράστια κύματα που χτύπησαν τις ακτές της φημισμένης παραλίας Βεντιμίλια στη Λιγουρία, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Το σημάδι του ο Πάδος το άφησε και στο Τορίνο. Το νερό υπερχείλισε από την κοίτη του ποταμού και δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν.

    Πορτογαλία: Κατολισθήσεις κτιρίων

    Στην Πορτογαλία, κατολίσθηση χτύπησε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές και δημοφιλείς γειτονιές της Λισαβώνας. Δύο κτίρια κατέρρευσαν και τα υπάρχοντα των κατοίκων, που εκείνη τη στιγμή δεν βρίσκονταν στο εσωτερικό τους, σκορπίστηκαν. Στην πληγείσα περιοχή έσπευσαν 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διαπιστωθεί η αιτία που προκάλεσε την κατολίσθηση. Είδηση: 36313

    [22] Για τρομοκρατία κατηγορούνται πέντε λευκοί στη Ν. Αφρική

    Παρασκευη, 07 05 2010 16:10

    Με την κατηγορία για τρομοκρατία παραπέμπονται στην δικαιοσύνη πέντε "λευκοί, νοτιοαφρικανοί εξτρεμιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με την αστυνομία, φέρονται ότι σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις σε συνοικίες μαύρων, ανακοινώθηκε από αστυνομική πηγή.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Μούσα Ζόντι, εκπρόσωπος της επίλεκτης δύναμης δίωξης κοινού εγκλήματος της αστυνομίας Hawks, επτά άνδρες συνελήφθησαν στο τέλος Απριλίου στην περιοχή Φαλαμπόρουα ύστερα από την βεβήλωση του τάφου ενός μαύρου αξιωματούχου.

    Κατά την διάρκεια της ανάκρισης "μάθαμε για άλλες δραστηριότητές τους και ανακαλύψαμε μία κρύπτη με όπλα και εκρηκτικά. Ηθελαν κυρίως να τοποθετήσουν βόμβες σε περιοχές στις οποίες διέμεναν μαύροι", δήλωσε ο Ζόντι.

    "Σε βάρος των επτά απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία, την Τετάρτη, την περασμένη εβδομάδα, όμως σήμερα αποσύρθηκαν οι κατηγορίες για τους δύο απ' αυτούς".

    Οι συλλήψεις έγιναν ένα μήνα ύστερα από την δολοφονία του λευκού εξτρεμιστή Γιουτζίν Τερμπλάνς, γεγονός που προκάλεσε ρατσιστικές εντάσεις στη χώρα, 16 χρόνια μετά την κατάργηση του Απαρτχάιντ.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36320

    [23] Ψηφίστηκε το ν/σ για τις συντάξεις του Δημοσίου

    Παρασκευη, 07 05 2010 14:30

    Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις από το απόγευμα της Πέμπτης μετά την έγκριση, κατά πλειοψηφία, από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα. Την Παρασκευή ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον επανακαθορισμό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους και τους βοηθηματούχους του Δημοσίου. Ωστόσο, εστία αντιπαράθεσης προκάλεσε η προσθήκη αναδιατύπωσης από τον υπουργό Οικονομικών, που αφορούσε το νομοσχέδιο για το μηχανισμό στήριξης. Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την κατάσταση της οικονομίας σε επίπεδο πολιτικής και ιδεολογίας.

    Πότε χορηγούνται τα επιδόματα

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα επιδόματα γενικά χορηγούνται εφόσον ο δικαιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.

    Το ύψος τους καθορίζεται σε 400 ευρώ για το επίδομα των Χριστουγέννων, και από 200 ευρώ το επίδομα Πάσχα και αδείας.

    Σημειώνεται η βελτίωση που επέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, εξαιρώντας από τις περικοπές των επιδομάτων αδειών όσους έχουν εξασφαλίσει σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και όσους λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του Π.Δ. 169/2007.

    Το νομοσχέδιο για τα επιδόματα αδείας υπερψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που θα συνέλθει τη Δευτέρα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Πρωθυπουργός για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ένταση για το μηχανισμό στήριξης

    Είδηση: 36299

    [24] Διεθνής υποστήριξη στη ΓΣΕΕ

    Παρασκευη, 07 05 2010 12:31

    Επιστολή προς τη ΓΣΕΕ έστειλαν η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), τονίζοντας την αλληλεγγύη τους. Παράλληλα καταδικάζουν τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στις 5/5/2010 με αποτέλεσμα την άδικη απώλεια τριών εργαζομένων και τον τραυματισμό πολλών άλλων εργαζομένων και πολιτών.

    Η επιστολή

    "Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία ITUC και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ETUC καταδικάζουν απερίφραστα τη δολοφονία 3 Ελλήνων τραπεζοϋπαλλήλων και τον τραυματισμό πολλών εργαζομένων και πολιτών και δηλώνουν ότι η νοσηρή κτηνωδία δεν έχει καμία σχέση με τη δίκαιη διαμαρτυρία. Αναμένουμε τον ταχύτατο εντοπισμό των αυτουργών της αποκρουστικής αυτής πράξης και των λοιπών βιαιοτήτων και τη προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης. Επίσης, μαζί με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, εκφράζουμε τη λύπη μας για την απόπειρα αμαύρωσης με πράξεις τυφλής βίας της μεγαλύτερης εργατικής διαδήλωσης που οργανώθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 36297

    [25] Κάθαρση ψυχής...το πλύσιμο χεριών

    Παρασκευη, 07 05 2010 12:27

    Εδώ και αιώνες η καθαριότητα έχει σχετιστεί με την ηθική -και η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει πια αυτή τη σχέση. Μάλιστα σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα ένα καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να απομακρύνει όχι μόνο τις αμαρτίες παλαιότερες πράξεων, αλλά και τα αισθήματα τύψεων ή αμφιβολιών σχετικά με καθημερινές απλές επιλογές.

    Η ψυχολογική επίπτωση από το πλύσιμο των χεριών για πρώτη φορά μελετήθηκε επιστημονικά το 2006, όταν η καθηγήτρια Κέιτι Λίλιενκβιστ του αμερικανικού πανεπιστημίου Μπρίνγκαμ Γιάνγκ είχε δείξει ότι ένα απλό καθάρισμα των χεριών μπορεί να κάνει κάποιον να νοιώσει λιγότερο ένοχος για μια πράξη του. Σύμφωνα με την Λίλιενκβιστ, "η καθαριότητα, γενικότερα, φαίνεται να απελευθερώνει ψυχολογικά τους ανθρώπους".

    Η νέα έρευνα, υπό τον ψυχολόγο Σπάικ Λι του πανεπιστημίου Μίτσιγκαν, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", δείχνει ότι ένα καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να απομακρύνει όχι μόνο τις αμαρτίες παλαιότερων πράξεων, αλλά και τα αισθήματα τύψεων ή αμφιβολιών σχετικά με καθημερινές απλές επιλογές του τύπου "έκανα καλά που διάλεξα το Παρίσι αντί για το Λονδίνο για τις διακοπές μου;", "μήπως δεν έπρεπε να αγοράσω αυτή την πολυτελή BMW αλλά την Mercedes;" κλπ.

    Πλένοντας τα χέρια τους, οι καταναλωτές και γενικότερα οι άνθρωποι μπορούν να εστιάσουν καλύτερα στις θετικές πλευρές της όποιας επιλογής τους και να ανακουφιστούν υποσυνείδητα.

    Τα πειράματα του Λι έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι βασανίζονται από αμφιβολίες μετά από κάποια απόφασή τους (το φαινόμενο ονομάζεται επιστημονικά "γνωσιακή δυσαρμονία"), όταν όμως πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά, το συναίσθημα αυτό υποχωρεί αισθητά ή και εξαφανίζεται, αν και δεν είναι σαφές πόσο χρόνο διαρκεί αυτή η επίδραση.

    Άλλα πειράματα έδειξαν ότι το πλύσιμο των χεριών λειτουργεί και όταν γίνεται, όχι μετά αλλά πριν από μια επιλογή (όπως ακριβώς έκανε ο Πόντιος Πιλάτος πριν παραδώσει τον Χριστό για να σταυρωθεί).

    Ο Λι διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πλένουν τα χέρια τους καλά πριν από μια σημαντική απόφαση, νιώθουν πιο ελεύθεροι στη μετέπειτα επιλογή τους και την παίρνουν με λιγότερες τύψεις και ενδοιασμούς.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν μια επιλογή, αισθάνονται την ψυχολογική ανάγκη να υποστηρίξουν αυτή την επιλογή τους στη συνέχεια. Κάτι που έχουν ήδη διαλέξει (π.χ. ένα καταναλωτικό αγαθό που αγόρασαν) τους φαίνεται πιο ελκυστικό απ' ό,τι τους φαινόταν πριν το αγοράσουν κι ένα αγαθό που έχουν απορρίψει (δεν το επέλεξαν), τους φαίνεται πια λιγότερο ελκυστικό. Όμως αυτή η τάση δεν υπάρχει πια, όταν ο άνθρωπος πλένει τα χέρια του, οπότε απελευθερώνεται από την "ψυχαναγκαστική" ώθησή του να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την απόφασή του.

    Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι η καθαριότητα μπορεί να "σβήσει" τα ίχνη της παλαιάς ανήθικης συμπεριφοράς, και το πλύσιμο των χεριών μπορεί να απαλείψει την ανάγκη κάποιου να δικαιολογήσει τις επιλογές του.

    Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν κάνει κάτι ανήθικο (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν) αισθάνονται λιγότερες ενοχές, όταν στη συνέχεια πλένονται, ενώ άλλα πειράματα έχουν δείξει ότι τα καθαρά και αρωματισμένα δωμάτια βγάζουν τον καλύτερο εαυτό των ανθρώπων και τους παρακινούν να είναι πιο γενναιόδωροι.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36298


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 May 2010 - 16:57:57 UTC