Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Γνώμονας το εθνικό συμφέρον
  • [02] Συνάντηση Νίμιτς-Μπαν Κι Μουν
  • [03] Απαγόρευση της μαντίλας στο Βέλγιο
  • [04] To τανγκό κάνει καλό στην υγεία
  • [05] Συλλαλητήριο εκπαιδευτικών
  • [06] Ελεύθερος ο Δ. Κοντομηνάς με περιοριστικούς όρους
  • [07] Ευρωπαϊκά Συνδικάτα: Ανησυχία για την Ελλάδα
  • [08] Α. Σαμαράς: Από την κρίση θα βγούμε δυνατότεροι

    [01] Γ. Παπανδρέου: Γνώμονας το εθνικό συμφέρον

    Πεμπτη, 29 04 2010 20:16

    "Τα άμεσα έκτακτα μέτρα είναι η ισχυρή γέφυρα για να περάσουμε σε μεγάλες αλλαγές. Να διασφαλίσουμε τη ζωή του κάθε πολίτη και ότι η ανάπτυξη θα είναι δυναμική σε μια πιο δίκαιη κοινωνία. Και εμείς, εδώ, από αυτό θα κριθούμε, και θα κριθούμε θετικά, γιατί θα τα καταφέρουμε" είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το βράδυ της Πέμπτης, τονίζοντας ότι γνώμονας των αποφάσεών μας είναι το εθνικό συμφέρον.

    "Θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί για τη σωτηρία της χώρας"

    "Βρισκόμαστε στη δίνη μιας κρίσης που είναι σε εξέλιξη, και όμοιά της δεν έχουμε ζήσει πάλι (...) Θα ξεπεράσουμε τον κάβο και οι προσπάθειές μας θα φέρουν αποτέλεσμα" Γ. Παπανδρέου

    "Οι στόχοι μας για μια Ελλάδα διαφορετική, είναι σήμερα πιο ζωντανοί, πιο επιτακτικοί, εθνικά αναγκαίοι" είπε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι "δυστυχώς δικαιωθήκαμε ιστορικά και πανηγυρικά για τις ασθένειες του πολιτικού συστήματος, του δημόσιου τομέα, του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου".

    "Αυτά εξέθεσαν την Ελλάδα στους άγριους ανέμους μιας φοβισμένης και κερδοσκοπικής παγκόσμιας αγοράς" υπογράμμισε.

    Ακολούθως, τόνισε ότι "δίνουμε τη μάχη για να ανταποκριθούμε σε πέντε στόχους ταυτόχρονα":

    τη σωτηρία της χώρας και την προστασία των πολιτών

    την έξοδο από την κρίση με σιγουριά και ασφάλεια

    τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την αλλαγή της παραγωγικής δομής της χώρας

    τη δρομολόγηση μιας ανάπτυξης βιώσιμης, πράσινης και

    την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι αυτές τις μέρες "πρακτικές του παρελθόντος, αλλά και εγκληματικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, μας υποχρεώνουν να δίνουμε μια μάχη επιβίωσης και καλούμαστε να λάβουμε ιστορικές αποφάσεις, όσο δύσκολες και επώδυνες κι αν είναι".

    "Θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί για τη σωτηρία της χώρας. Αυτή την εντολή έχουμε λάβει. Δεν φυγομαχούμε. Η ιστορία μάς έχει δείξει ότι αναλαμβάνουμε πάντα τις ευθύνες μας" είπε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνέχεια στη δημιουργία του μηχανισμού "που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία την από δω και πέρα πορεία μας".

    Ο ίδιος τόνισε ότι "από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη, βλέπουμε ότι οι αλήθειες που στην αρχή είπαμε και κανείς δεν ήθελε να ακούσει, αποτελούν κοινές παραδοχές" και πρόσθεσε ότι "θα περάσουμε πολλές δυσκολίες, αλλά θα τα καταφέρουμε, οι συμπολίτες μας μπορούν να είναι πλέον βέβαιοι ότι, βήμα-βήμα αποτρέψαμε τα χειρότερα, και τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε στέρεη βάση".

    "Να αφήσουμε οριστικά πίσω μας επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Με τη σκληρή δουλειά όλων μας η Ελλάδα, η ζωή μας, θα είναι πολύ διαφορετική στο μέλλον"

    "Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι συζητήσεις με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Θα αφήσουμε πίσω μια περίοδο δικαιολογημένης ανασφάλειας και απερίσπαστοι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας" είπε ο Πρωθυπουργός.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ζήτησε συστράτευση-Κλειδώνουν τα μέτρα ο»ΏΘετικές οι αγορές- Άλμα στο ΧΑΑ - "Τρέχουν" τις διαδικασίες

    Είδηση: 36071

    [02] Συνάντηση Νίμιτς-Μπαν Κι Μουν

    Πεμπτη, 29 04 2010 21:13

    Με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε ο προσωπικός του απεσταλμένος Μάθιου Νίμιτς για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση εκπροσώπου του ΓΓ. Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται ότι "ο πρέσβης Νίμιτς συναντήθηκε επίσης χωριστά, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τον πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι, εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ, και με τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, εκπρόσωπο της Ελλάδας, μέσα στα πλαίσια των συζητήσεων των δύο μερών για να ακούσει τις απόψεις τους σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των συνομιλιών".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 36074

    [03] Απαγόρευση της μαντίλας στο Βέλγιο

    Πεμπτη, 29 04 2010 21:30

    Το κείμενο που απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα, η οποία κρύβει όλο το πρόσωπο, σε όλο το δημόσιο έδαφος περιλαμβανόμενων και των δρόμων, ψήφισαν την Πέμπτη οι Βέλγοι βουλευτές, καθιστώντας τη χώρα τους την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που λαμβάνει αυτό το μέτρο. Το κείμενο υιοθετήθηκε ομόφωνα, ενώ υπήρξαν δύο απουσίες.

    Πρόστιμο ή και φυλάκιση

    Ο νόμος, που δεν μιλά ειδικά για την μπουργκα ή το νικάμπ, προβλέπει ότι τα άτομα που θα εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους "με το πρόσωπο καλυμμένο μερικώς ή ολικώς και με ρούχα που είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμο το άτομο που τα φορά" θα τιμωρούνται με πρόστιμο ή και φυλάκιση από μία έως επτά ημέρες.

    Ωστόσο, προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις για ρούχα μεταμφιεσμένων κατά την εποχή του καρναβαλιού που θα επιτρέπονται μόνο με δημοτικές αποφάσεις.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36075

    [04] To τανγκό κάνει καλό στην υγεία

    Πεμπτη, 29 04 2010 15:03

    Υγεια

    Το τανγκό μπορεί να γεννήθηκε ως κοινωνικός χορός, αλλά με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε και σε θεραπευτικό μέσο. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι το κράτημα του χεριού και το τρυφερό χάδι που αισθάνεται κάποιος, όταν χορεύει τανγκό, ανεβάζει τα επίπεδα της οξιτοκίνης, η οποία συμβάλλει στην ελάττωση της πίεσης του αίματος και τη διαστολή των αρτηριών. Έτσι, δημιουργείται μία θετική διάθεση, που βοηθά στην καταπολέμηση της ανησυχίας και του άγχους.

    To τανγκό...μετα του ωφελίμου

    "Το τανγκό είναι ένας χορός που συνδυάζει το όφελος της σωματικής άσκησης (γυμναστικής), την αίσθηση της αρμονίας με τη μουσική και τις κινήσεις του σώματος. Επίσης, είναι μία δραστηριότητα που φέρνει κοντά δύο ανθρώπους, με μία βαθιά αίσθηση μοιράσματος, αμοιβαιότητας και φροντίδας. Αυτό εξηγεί, γιατί το τανγκό έχει θεωρηθεί ως μία θεραπευτική δραστηριότητα και εξελίχτηκε σε 'τανγκο-θεραπεία'".

    "Η 'τανγκο-θεραπεία' έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την αντιμετώπισης της αθηροσκλήρωσης, άλλα και σε παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, καθώς επίσης σε ψυχικές διαταραχές, όπως φοβίες, κατάθλιψη, άγχος, μέχρι και με ψυχωτικούς ασθενείς κλπ, με κύρια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση την ψυχανάλυση", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αργεντίνα ψυχολόγος, Ρομίνα Τουμίνι, η οποία έχει εκπαιδευτεί στην τανγκο-θεραπεία από τον καθηγητή ψυχιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Ροζάριο της Αργεντινής, Φεδερίκο Τροσέρο, ο οποίος είναι επίσης τανγκο-θεραπευτής και δάσκαλος του τανγκό.

    Ο καθηγητής Τροσέρο και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο "Tango terapia" υποστηρίζει ότι, λόγω των χαρακτηριστικών του, το τανγκό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία συμπληρωματική των θεραπειών που εφαρμόζονται για διάφορες ψυχολογικές διαταραχές, όπως η κοινωνική φοβία, η κατάθλιψη ακόμη και η σχιζοφρένεια, ενώ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν τα ζευγάρια στις σχέσεις τους.

    Θεραπεία για όλους

    Το τανγκό είναι ένας χορός που μπορούν να τον απολαύσουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και είναι μια καλή άσκηση, δεδομένου ότι συνεπάγεται τα γνωστά οφέλη του περπατήματος, έναν υψηλό βαθμό συντονισμού, την ισορροπία και τον συγχρονισμό ανάμεσα στο ζεύγος, αλλά και τον συγχρονισμό του ζεύγους με τη μουσική. Γι' αυτόν το λόγο, έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση και βελτίωση της ισορροπίας στα ηλικιωμένα άτομα.

    Επίσης, έχει εφαρμοστεί ως επιτυχής μορφή θεραπείας στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, καθώς η προσπάθειά τους να θυμηθούν μια περίπλοκη αλληλουχία βημάτων τούς υποβάλλει σε μια διανοητική άσκηση. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική μέθοδος σε ασθενείς με Πάρκινσον, όπου αποδείχτηκε αποτελεσματικότερο από τις κανονικές ασκήσεις που εφαρμόστηκαν από φυσικοθεραπευτές.

    Ταγνκό για ασθενείς με Πάρκινσον

    Ήδη, στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο του 2009, σε μία ομάδα 60 ατόμων, μία θεραπευτική προσέγγιση, που συνδυάζει τη φυσικοθεραπεία με το αργεντίνικο τανγκό και με τη μέθοδο Feldenkrais, η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι, τα ανθρώπινα όντα έχουν τη δυνατότητα να μετασχηματισθούν και ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κατάστασή τους, έχουν τη δυνατότητα να μάθουν.

    "Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτών των ασθενών, από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε το πρόγραμμα μέχρι σήμερα, είναι εντυπωσιακά όσον αφορά στην εξοικείωσή τους με τα προβλήματα της νόσου. Τα τανγκό τούς βοηθά να απελευθερωθούν, να αποκτήσουν αυτογνωσία και εξοικειωθούν με το πρόβλημά τους", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής εφαρμογών του τμήματος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙΘ, Στέλιος Ρόσπογλου, υπό την ευθύνη του οποίου εφαρμόζεται το εν λόγω πρόγραμμα.

    Πρόγραμμα αυτογνωσίας Ιnner Tango

    Τον Σεπτέμβριο του 2009, ξεκίνησε και στην Αθήνα ένα πρόγραμμα αυτογνωσίας, που βασίζεται στη μέθοδο του Inner Tango, η οποία αποτελεί μια προσωπική προσέγγιση της Ρομίνας Τουμίνι στο θεραπευτικό τανγκό.

    "Το Inner Tango είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα και ταυτόχρονα μια θεραπευτική τεχνική, που καλλιεργεί την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη. Συνδυάζει στοιχεία από το τανγκό, το bodywork, την προσωποκεντρική και focusing βιωματική ψυχοθεραπεία. Υπό αυτή την έννοια, αποτελεί μία καινοτόμα και ευρύτερη προσέγγιση της 'τανγκο-θεραπείας'".

    Το Inner Tango δρα θεραπευτικά, εμβαθύνοντας στην κατανόηση του σώματος, αναπτύσσοντας μια πιο ισορροπημένη αίσθηση του εαυτού μας και ενώνοντάς μας με τις εσωτερικές μας πηγές δύναμης και θετικής αυτοεκτίμησης. Το Inner Τango, ως βιωματική τεχνική, έχει τρεις λειτουργικές ενότητες: Το διερευνητικό κομμάτι, όπου οι συμμετέχοντες, μόνοι τους και σε ζευγάρια, εκτελούν ασκήσεις με βήματα του τανγκό (που δεν είναι ανάγκη να τα γνωρίζει εκ τον προτέρων ο συμμετέχοντας), το κομμάτι όπου εξετάζονται οι βιωμένες αισθήσεις που προκάλεσαν οι ασκήσεις και το κομμάτι του μοιράσματος, όπου οι συμμετέχοντες ανταλλάζουν τις εμπειρίες τους και ομάδα αλληλεπιδρά με προσωποκεντρικό τρόπο, με τη βοήθεια του συντονιστή, με σκοπό την εμβάθυνση των θεμάτων που αναδύονται και γενικά την προσωπική ανάπτυξη, εξηγεί η Ρομίνα Τουμίνι, η οποία εκτός από ψυχολόγος/ τανγκο-θεραπεύτρια είναι και μια από τις πιο γνωστές δασκάλες του τανγκό στην Ελλάδα.

    Διάλεξη και σεμινάριο για την τανγκο-θεραπεία

    Οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την τανγκο-θεραπεία, σε διάλεξη του Φεδερίκο Τροσέρο, με θέμα "Γιατί το Tango είναι θεραπευτικό", που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο βιβλιοπωλείο Ιανός στις 27 Μαΐου (22.30). Στην ίδια εκδήλωση να μιλήσει για την τανγκο-θεραπεία στην Ελλάδα η Ρομίνα Τουμίνι.

    Εξάλλου, στις 28-30 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί, στην Αίγινα, σεμινάριο τανγκο-θεραπείας από τον καθηγητή Τροσέρο και σεμινάριο Inner Tango από τη Ρομίνα Τουμίνι. Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται τόσο σε φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους, ψυχαναλυτές αλλά και σε άτομα που θέλουν να επωφεληθούν από τις θεραπευτικές ιδιότητες του τανγκό, ασχέτως αν ξέρουν να χορεύουν ή όχι. Είδηση: 36046

    [05] Συλλαλητήριο εκπαιδευτικών

    Πεμπτη, 29 04 2010 22:30

    Κινητοποίηση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, μέλη της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, κατά του νομοσχεδίου που αφορά τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών.

    Οι συγκεντρωθέντες από τα Προπύλαια διαδήλωσαν μέσω της οδού Σταδίου μέχρι τη Βουλή, ενώ υπήρξε και μικρή ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στο στόχαστρο της κριτικής των διαδηλωτών, όπως αναφέρουν, είναι το γεγονός του μη υπολογισμού των προτάσεών τους, από το Υπουργείο Παιδείας για την αξιολόγηση σωματείων και επιστημονικών φορέων, εστιάζοντας μόνο στην εξοικονόμηση πόρων και όχι στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Εκτός των εκπαιδευτικών αιτημάτων, οι διαδηλωτές καταφέρθηκαν ενάντια στα μέτρα που προκύπτουν από την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36078

    [06] Ελεύθερος ο Δ. Κοντομηνάς με περιοριστικούς όρους

    Πεμπτη, 29 04 2010 22:03

    Με εγγυοδοσία 300.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, σαν περιοριστικούς όρους αφέθηκε ελεύθερος ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς μετά την απολογία του στον πρώτο τακτικό ανακριτή για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας.

    Η υπόθεση που εξετάστηκε ήταν οι κατηγορίες επενδυτών στη Νότια Αφρική ότι εξαπατήθηκαν μέσω επενδυτικών συμβολαίων της Ιντεραμέρικαν, πριν το 2000.

    Ο εισαγγελέα Παναγιώτης Αθανασίου που είχε διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση, είχε κρίνει πως η υπόθεση έπρεπε να πάει στο αρχείο. Στον αντίποδα, η εισαγγελέας εφετών Ξένη Δημητρίου, ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Κοντομηνά.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 36077

    [07] Ευρωπαϊκά Συνδικάτα: Ανησυχία για την Ελλάδα

    Πεμπτη, 29 04 2010 20:41

    Αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά συνδικάτα είχαν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, δημιουργώντας ανησυχία και απογοήτευση. Όπως τόνισε από την έδρα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας Τζον Μόνκς, "η ευρωπαϊκή απάντηση στις κερδοσκοπικές επιθέσεις είναι απογοητευτική και διστακτική".

    Επίσης ο κ. Μόνκς κάλεσε τους αρμόδιους της Ε.Ε. να μην καθυστερήσουν και να προωθήσουν άμεσα τα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα. Τέλος κατήγγειλε όσους επιχειρούν μέσα στο κλίμα αυτό να επιβάλλουν κανόνες απορρύθμισης, απελευθέρωσης και ιδιωτικοποιήσεων.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 36072

    [08] Α. Σαμαράς: Από την κρίση θα βγούμε δυνατότεροι

    Πεμπτη, 29 04 2010 20:02

    Παρέμβαση στο συνέδριο του Economist, έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι το φετινό συνέδριο γίνεται σε συνθήκες αληθινά δραματικές, λέγοντας ότι: "Είναι προφανές ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική. Ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε σε "αδύνατο κρίκο" μιας πολύ ευρύτερης κρίσης, την οποία η υπόλοιπη Ευρώπη τώρα μόλις έχει αρχίσει να υποπτεύεται".

    Τα βασικά σημεία

    Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα βασικά σημεία, στην ελληνική διάσταση της κρίσης, στην ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης και στο γιατί η Ελλάδα έγινε αδύνατος κρίκος. Επίσης στο τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση και ποιά είναι τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε από αυτή την δραματική εμπειρία.

    Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς: "Ποιά, λοιπόν, είναι τα αίτια της κρίσης δανεισμού μιας χώρας; Για να προκύψει μια τέτοια κρίση πρέπει να συντρέχουν τρία αίτια:

    Πρώτον, υψηλό χρέος και υψηλό έλλειμμα. Αυτή είναι η δημοσιονομική προϋπόθεση. Το πρώτο που πρέπει να συμβαίνει για να προκαλέσει μια χώρα ανησυχία στους διεθνείς πιστωτές είναι ένα χρέος που τείνει να μεγαλώνει και δείχνει να αυτο-τροδοφοτείται από ένα διογκούμενο έλλειμμα. Αναγκαία προϋπόθεση, αλλά όχι ικανή.

    Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει πτώση της ανταγωνιστικότητας. Δεν αρκεί μια χώρα να έχει υψηλό έλλειμμα και υψηλό χρέος για να ανησυχήσουν οι πιστωτές της. Πρέπει και η ανταγωνιστικότητά της να εμφανίζει σημάδια σοβαρής συνεχούς επιδείνωσης. Έτσι αρχίζει να δημιουργείται αμφιβολία για τη δυνατότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της στο μέλλον.

    Τρίτον, πρέπει, επίσης να εμφανίζεται αδυναμία της εκάστοτε κυβέρνησης να διαχειριστεί τα Οικονομικά μεγέθη και να κάνει τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να εξουδετερώσει πιθανές αποκλίσεις από μια μακροχρόνια ισορροπία. Δεν χάνουν την υπομονή τους εύκολα οι διεθνείς πιστωτές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χώρα-μέλος ισχυρής νομισματικής Ένωσης. Ακόμα και υψηλά ελλείμματα, ακόμα και υψηλό χρέος, ακόμα και χαμηλή ανταγωνιστικότητα δεν προκαλούν μεγάλες ανησυχίες, αν έχουν εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις έγκαιρα.

    Όταν, όμως, χαθεί και αυτή η εμπιστοσύνη, τότε αρχίζει το καταστροφικό ντόμινο, που όλοι παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες με την περίπτωση της Ελλάδας. Και που πραγματικά ευχόμαστε να μην χρειαστεί να το παρακολουθήσουμε ξανά για καμία άλλη χώρα".

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι: "Δεν υπάρχει, λοιπόν, μια αιτία. Υπάρχουν τρία-τέσσερα τουλάχιστον αίτια που πρέπει να συμπέσουν για να προκύψει κρίση δανεισμού σε μια χώρα όπως η Ελλάδα.

    Και να η απόδειξη:

    Υπάρχουν χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, που έχουν μεγαλύτερο χρέος από το Ελληνικό. Αλλά δεν έχουν κρίση δανεισμού.

    Υπάρχουν χώρες-μέλη, όπως η Ιρλανδία, που έχουν μεγαλύτερο έλλειμμα από το 12,7% της Ελλάδας. Ήδη μετά την πρόσφατη αναθεώρηση, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην δεύτερη θέση με 13,6% έλλειμμα, έναντι της Ιρλανδίας, που έχει 14,3%. Κι όμως η Ιρλανδία δεν αντιμετωπίζει σήμερα κρίση δανεισμού.

    Από την άλλη πλευρά υπάρχουν χώρες που χρεοκόπησαν με πολύ χαμηλότερη σχέση Χρέους προς ΑΕΠ. Όπως η Αργεντινή για παράδειγμα. Η οποία όταν χρεοκόπησε το 2002, είχε χρέος μόλις το 50% του ΑΕΠ της! Με τα ευρωπαϊκά κριτήρια θα ήταν μια πολύ "υγιής" χώρα. Κι όμως τότε χρεοκόπησε. Γιατί άραγε;

    Διότι δεν υπάρχει ένα μοναδικό επίπεδο χρέους η ελλείμματος που οδηγεί αυτόματα σε κρίση δανεισμού.

    Η Ιαπωνία από την άλλη πλευρά, έχει υψηλή ανταγωνιστικότητα. Κι έτσι αντέχει χωρίς πρόβλημα το πολύ υψηλό χρέος της που φτάνει στο 200% του ΑΕΠ της, παρακαλώ. Μιάμιση φορά και πλέον πιο μεγάλο από το αντίστοιχο ελληνικό σήμεραβ¦

    Η Αργεντινή έβλεπε την ανταγωνιστικότητά της να καταρρέει κι αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα ακόμα και με επίπεδο χρέους που παντού αλλού θεωρείται πολύ χαμηλό.

    Η Ιταλία και η Ιρλανδία σήμερα έχουν αντίστοιχα διαρθρωτικά προβλήματα συγκρίσιμα με αυτά της Ελλάδας, αλλά πείθουν ότι τα διαχειρίζονται σωστά και δεν προκαλούν ανησυχίες".

    Κριτική στο ΠΑΣΟΚ

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της λέγοντας ότι:

    ...όλοι γνώριζαν ότι το ελληνικό έλλειμμα θα ξεφύγει πάνω από το 6-7% που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση...

    Στην περίπτωση της Ελλάδας, είχαμε ένα υψηλό αλλά όχι πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα χρέος, είχαμε ακόμα ένα υψηλό, αλλά όχι πρωτοφανές επίπεδο δημοσιονομικού ελλείμματος στις τρέχουσες συνθήκες κρίσης, έχουμε μια μόνιμη επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας, πραγματικά ανησυχητική εδώ και χρόνια, αλλά η κρίση δανεισμού προέκυψε μόλις τους τελευταίους μήνες.

    Όταν, δυστυχώς, η νέα κυβέρνηση έδειξε πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο αδυναμία να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα αυτά.

    Τα spreads των ελληνικών ομολόγων ήταν γύρω στις 130 μονάδες μέχρι και τον Οκτώβριο. Όταν όλοι γνώριζαν ότι το ελληνικό έλλειμμα θα ξεφύγει πάνω από το 6-7% που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ακόμα και μετά τα μέσα Νοεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε διψήφιο έλλειμμα, τα spreads ανέβηκαν ως τις 170 μονάδες βάσης, χωρίς οι αγορές να δείχνουν υπερβολική ανησυχία.

    Άλλωστε, αντίστοιχο διψήφιο έλλειμμα ανακοίνωσε τότε και η Ιρλανδία, χωρίς να ανέβουν τα δικά της spreads υπερβολικά. Και η Ιρλανδία έσπευσε αμέσως να πάρει μέτρα. Μέχρι τότε οι αγορές δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα ούτε και για την Ελλάδα. Γνώριζαν ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται μεν, αλλά είναι απολύτως αντιμετωπίσιμο. Από τότε δεν άλλαξε κάτι θεμελιώδες στη δομή της Ελληνικής οικονομίας ούτε στα τρέχοντα μεγέθη της. Αλλά άλλαξε η εικόνα της διαχείρισής της.

    Η νέα κυβέρνηση ματαίωσε "ώριμες" δημόσιες εισπράξεις, μετέθεσε εισπράξεις στην επόμενη χρονιά, μετέθεσε πληρωμές της επόμενης χρονιάς στην τρέχουσα, δηλαδή του 2010, στο λήγον έτος 2009. Κι ύστερα παρέλυσε όλο το δημόσιο με τις απίστευτες καθυστερήσεις της ακόμα και να διορίσει Γενικούς Γραμματείς υπουργείων. Και κυρίως παρέλυσε τον εισπρακτικό μηχανισμό του δημοσίου.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Λογιστηρίου του κράτους, τα δύο τρίτα της συνολικής υστέρησης εσόδων, για ολόκληρο το 2009, σημειώθηκαν μόνο το τελευταίο τρίμηνο του έτους, υπό τη νέα κυβέρνηση. Και με ευθύνη τηςβ¦

    Κι ύστερα προσέθεσε δαπάνες που δεν είχαν προϋπολογιστεί κι έγραψε κι επιπρόσθετες δαπάνες ως την τελευταία στιγμή. Κι έτσι το χρέος εκτοξεύθηκε στο 12,7% για να πάει τελικά στο 13,6%.

    Χωρίς αυτή την ολέθρια διαχείριση του τελευταίου τριμήνου, και τις λογιστικές αλχημείες, το έλλειμμα δεν θα ξεπέρναγε το 8,5%. Μιάμιση μονάδα παραπάνω απ' ότι προεξοφλούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Με την παράλυση του κράτους και του εισπρακτικού μηχανισμού, προέκυψε με φυσικό τρόπο άλλη μιάμιση μονάδα περίπου. Και με τις λογιστικές αλχημείες προστέθηκαν άλλες τρείς ως τρεισήμισι μονάδες. Κι έτσι το έλλειμμα έφτασε τελικά στο 13,6%".

    Η κυβερνητική πορεία της ΝΔ

    Αναφερόμενος και στην κυβερνητική πορεία της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

    "Δεν δείχνω, αν θέλετε, καμία επιείκεια ούτε για το κόμμα μου, για τη Νέα Δημοκρατία, που εκλέχθηκε το 2004 για να λύσει τα προβλήματα αυτά, για να επανιδρύσει το κράτος και δεν το έκανε. Άλλοτε το προσπάθησε, αλλά έκανε πίσω. Άλλοτε δεν το προχώρησε όσο θα 'πρεπε. Άλλοτε το προσπάθησε και πλήρωσε δυσανάλογο πολιτικό κόστος. Κι άλλοτε δεν το προσπάθησε καν.

    Δεν δείχνω, λοιπόν, καμία επιείκεια για τίποτε και για κανένα. Όμως, όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία δεν τα δημιούργησε. Τα βρήκε. Δεν τα άλλαξε, όσο θα 'πρεπε - σύμφωνοι! Αλλά τα βρήκε δεν τα δημιούργησε.

    Και δεν ανέχομαι, ως πολιτικός, να ζητούν και τα ρέστα σήμερα, εκείνοι που τριπλασίασαν το ελληνικό χρέος στη δεκαετία του 80. Εκείνοι που εισήγαγαν και θεσμοθέτησαν το λαϊκισμό στην Ελλάδα. Εκείνοι που κραύγαζαν "δώστα όλα" το 1989 και "λεφτά υπάρχουν" για παροχές το 2009. Μόλις πριν λίγους μήνες.

    Εκείνοι που αντιστάθηκαν σε κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης όταν βρίσκονταν στην Αντιπολίτευση. Κι εκείνοι που προσπάθησαν να αποτρέψουν τη συρρίκνωση του αριθμού των ασφαλιστικών ταμείων, και κάθε ιδιωτικοποίηση, και την πώληση της Ολυμπιακής και τη σύμβαση για την προβλήτα του Πειραιά".

    Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε σαν αδυναμίες, το γεγονός ότι η νομισματική Ένωση δεν διέθετε μηχανισμούς στήριξης ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης που θα βρεθεί σε κρίση δανεισμού, επίσης τη δράση των ιδιωτικών Οίκων Αξιολόγησης, χωρίς πάντα να είναι διαφανή τα κριτήρια αξιολόγησης, αλλά και ότι τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών είναι εκτεθειμένα στις πιέσεις των κερδοσκόπων.

    Οι προτάσεις του κ. Σαμαρά:

    - Όλες οι σημαντικές επενδύσεις να περνάνε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και να ξεμπλοκάρουν αμέσως. Υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

    - Να υπάρχει η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε κάθε ευρώ που ξοδεύεται.

    - Να μην υπάρξει ποτέ ξανά περίπτωση, όπως αυτή με το Ισπανικό κρουαζιερόπλοιο Zenith, που το διώξαμε ουσιαστικά από τον Πειραιά. Και μαζί του κινδυνεύουμε να χάσουμε και πολλαπλάσιους άλλους επισκέπτες φέτος, ίσα-ίσα τη στιγμή που τους χρειαζόμαστε περισσότερο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αυτοκτονήσει μια χώρα. Το να διώχνει τους τουρίστες της την ώρα της μεγαλύτερης κρίσης της είναι ο χειρότερος.

    - Οι αποφάσεις που παίρνονται να υλοποιούνται. Και να κοπεί όλη η γραφειοκρατία που μεσολαβεί ανάμεσα στη λήψη μιας απόφασης και την υλοποίησή της.

    Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως: "ο κύριος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα εξ αιτίας της κρίσης, είναι να μπει σε ένα φαύλο κύκλο, όπου τα απαραίτητα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση, η οποία μειώνει τα φορολογικά έσοδα, αυξάνει τα ελλείμματα ή δεν τους επιτρέπει να μειωθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κι αυτό οδηγεί σε ανάγκη νέων μέτρων, που φέρνουν ακόμα βαθύτερη ύφεση, διατηρούν τα ελλείμματα υψηλά και απαιτούν ακόμα σκληρότερα μέτρα. Αυτός ο φαύλος κύκλος νεκρώνει την Οικονομία μας και διαλύει την Κοινωνία μας. Και τώρα κατά μείζονα λόγο ο στόχος μας, ο πρωταρχικός μας στόχος παραμένει ο ίδιος. Πώς θα μειώσουμε άμεσα τις επιπτώσεις της κρίσης, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τα λουκέτα. Και πώς θα βγούμε από την κρίση κι από τον μηχανισμό στήριξης μιαν ώρα αρχύτερα. Ώστε να μπούμε ξανά σε μια τροχιά Ανάπτυξης. Αυτή τη φορά υγιούς Ανάπτυξης με προτεραιότητα στην Ανταγωνιστικότητα".

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36070


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 29 April 2010 - 20:54:14 UTC