Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου - Γκρούεφσκι
  • [02] Βέλγιο: Ο βασιλιάς αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης Ιβ Λετέρμ
  • [03] Η Λ. Κατσέλη για το νέο αναπτυξιακό νόμο
  • [04] Η δραματική μείωση της χρηματοδότησης εναντίον του AIDS και οι τραγικές επιπτώσεις

    [01] Τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου - Γκρούεφσκι

    Δευτερα, 26 04 2010 20:59

    Οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, είχαν το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

    Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, συνομίλησαν για την τρέχουσα κατάσταση στις δύο χώρες και τις προκλήσεις με τις οποίες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες. Εξετάσθηκε ακόμη η κατάσταση στην περιοχή και το μέλλον της καθώς και θέματα περιφερειακής συνεργασίας.

    Ο κ. Γκρούεφσκι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου ότι δε θα συμμετάσχει στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 28 έως τις 30 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε την κατανόησή του για την μη συμμετοχή του κ. Γκρούεφσκι.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν ότι είναι ανοιχτοί για την όσο το δυνατό συντομότερη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ σημειώθηκε η ετοιμότητα των δύο πλευρών για την πραγματοποίηση απευθείας συναντήσεων και επαφών στο μέλλον».

    Διαφωνίες στην ΠΓΔΜ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

    Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ν. Γκρούεφσκι, ότι σε περίπτωση που υπάρξει επισήμως από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις διεθνώς, τότε η κυβέρνηση του θα θέσει την πρόταση αυτή σε δημοψήφισμα και ο ίδιος θα την καταψηφίσει.

    Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Ν. Γκρούεφσκι, ανέφεραν ότι για το κόμμα το προτιμότερο θα ήταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για πρόταση με την οποία θα συμφωνούσαν τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Ελλάδα.

    Ωστόσο, τα ίδια στελέχη δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, εξαιτίας των ισχυρών διεθνών πιέσεων για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προτείνει διεξαγωγή δημοψηφίσματος ακόμη και για πρόταση που θα μπορούσε να κατατεθεί και με την οποία δεν θα συμφωνούσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Στην περίπτωση αυτή, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα το καθόριζε η Βουλή.

    Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), του οποίου ηγείται ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ανέφερε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα δημοψήφισμα, την έκβαση του οποίου, ο κ. Γκρούεφσκι προαναγγέλλει εκ των προτέρων.

    Ο αντιπρόεδρος του SDSM, Γκόρνταν Γκεοργκίεφ, πρόσθεσε ότι «ένα τέτοιο δημοψήφισμα έχει ως στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου».

    Ο ίδιος σημείωσε ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα «θα πλήξει το κύρος της χώρας και θα αποτελέσει ταφόπλακα της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας».

    «Γι΄αυτούς τους λόγους, ο κ. Γκρούεφσκι ας πάει μόνος του στο δημοψήφισμα και ας αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για τις συνέπειες μίας τέτοιας ενέργειας», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του SDSM.

    Είδηση: 35905

    [02] Βέλγιο: Ο βασιλιάς αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης Ιβ Λετέρμ

    Δευτερα, 26 04 2010 20:10

    Ο βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος Β' έκανε δεκτή σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησης του Ιβ Λετέρμ, μετά από την ανεπιτυχή προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων λόγω της γλωσσικής διένεξης μεταξύ γαλλόφωνων και Φλαμανδών, ανέφερε το παλάτι.

    "Ο βασιλιάς αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης που ο πρωθυπουργός του είχε υποβάλλει την Πέμπτη 22 Απριλίου", ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωση του το παλάτι.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο βασιλιάς, του οποίου η έγκριση είναι απαραίτητη για την επικύρωση ή μη της παραίτησης της κυβέρνησης, είχε αποφασίσει να δώσει λίγο χρόνο στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο γλωσσικών κοινοτήτων της χώρας. Είδηση: 35903

    [03] Η Λ. Κατσέλη για το νέο αναπτυξιακό νόμο

    Δευτερα, 26 04 2010 20:19

    Πριμοδότηση με ποσοστά 10% και 20% των επενδυτικών σχεδίων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πλέον των ενισχύσεων αναλόγως της ζώνης, φοροαπαλλαγές αντί επιδοτήσεων για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια άνω των 50 εκ. ευρώ και μοριοδότηση των υποψήφιων επενδυτικών σχεδίων με κριτήρια τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας, της εξωστρέφειας, της προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας και την απασχόληση, είναι οι βασικές καινοτομίες του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου που προωθεί η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου παρουσίασε η κ. Κατσέλη μιλώντας σε συνάντηση που διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία επιχειρηματιών «Βήμα Ανάπτυξης» και σημείωσε ότι η προκήρυξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται ανά εξάμηνο με ανακοίνωση των συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις και ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων και αυτόματη απόρριψη των φακέλων που έχουν ελλείψεις.

    Τι θα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος

    Στους άξονες επιλογής των επενδύσεων για ένταξη στον νέο αναπτυξιακό νόμο αναφέρθηκε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και αποκάλυψε ότι οι βασικές μορφές ενίσχυσης που θα προβλέπονται από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο θα είναι:

    α) η επιχορήγηση κεφαλαίου, β) οι φορολογικές απαλλαγές, γ) η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείων και δ) την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας έως 7 έτη.

    Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα ισχύουν όλες οι παραπάνω μορφές ενίσχυσης ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (άνω των 50 εκ. ευρώ) θα ισχύουν μόνο οι φορολογικές απαλλαγές.

    Μεταξύ άλλων, η υπουργός τόνισε στην ομιλία της, ότι στρατηγικός στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η διαμόρφωση νέου επιχειρηματικού και παραγωγικού προτύπου, ώστε να καταστεί η χώρα μας και πάλι ανταγωνιστική να ενισχυθεί η απασχόληση και να οδηγήσει σε μία δυναμική και βιώσιμη οικονομία, με βασικό γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη.

    Σε ό,τι αφορά την επιλεξιμότητα επενδύσεων βάσει του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις που συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσω:

    1. Του παραγωγικού, γνωστικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας,

    2. Της δημιουργίας εγχώριας προστιθέμενης αξίας,

    3. Της βελτίωσης του ισοζυγίου πληρωμών. 4. Προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

    Βασικές Αρχές

    Ειδικότερα, αναφερόμενη στις βασικές αρχές του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, η κ. Κατσέλη τόνισε, ότι για κάθε επιχειρηματική πρόταση θα αθροίζονται μόρια με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν κυρίως την βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας, της Ποιότητας και της Εξωστρέφειας, την προώθηση της Πράσινης Επιχειρηματικότητας, καθώς και την Αναδιάρθρωση, την Απασχόληση και την Ισόρροπη Ανάπτυξη.

    Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αξιοποιεί το χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, όπως ισχύει από την Ε.Ε., ο οποίος χωρίζει την Επικράτεια σε 4 ζώνες ενίσχυσης (Α,Β,Γ και Δ) με συνολικά ποσοστά ενίσχυσης 15%, 20%, 30% και 40%, αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά επαυξάνονται έως 10 ποσοστιαίες μονάδες για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως 20 ποσοστιαίες μονάδες για τις μικρές.

    Διαδικασίες και μηχανισμοί αξιολόγησης

    Για τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς αξιολόγησης προτάσεων που θα περιλαμβάνονται στο νέο νόμο, καθώς και για τον έλεγχο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, προβλέπεται, όπως τόνισε η Υπουργός, προκήρυξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων ανά 6μηνο, με ανακοίνωση συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις, ηλεκτρονική υποβολή πρότασης και αυτόματη απόρριψη ελλιπώς υποβαλλομένων φακέλων.

    Η κατανομή των φακέλων, για λόγους διαφάνειας, θα γίνεται με τυχαίο τρόπο σε πιστοποιημένους αξιολογητές, ενώ προβλέπεται και νέα διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων. Η παρακολούθηση της πορείας αξιολόγησης του φακέλου θα γίνεται μέσα από το διαδίκτυο, με την ανάρτηση των εγκεκριμένων επενδύσεων σε ειδική σελίδα.

    "Ανεπαρκής ο προηγούμενος νόμος"

    Οι αδυναμίες του προηγούμενου Αναπτυξιακού Νόμου (ν. 3299/04), επισήμανε η Υπουργός, εντοπίζονται στην έλλειψη αναπτυξιακής στόχευσης και στρατηγικής, την απουσία κινήτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και τη μη συμβολή του στον τεχνολογικό και γνωστικό μετασχηματισμό του επιχειρηματικού τομέα, καθώς και πολλές θεσμικές δυσλειτουργίες

    Παρουσιάζοντας τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του ν. 3299/04, η Υπουργός ανέφερε ότι υποβλήθηκαν συνολικά 13.486 αιτήσεις ενίσχυσης αναπτυξιακών σχεδίων, ενώ οι υπαγωγές στο νόμο ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 7.100. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί ανήλθε σε 14 δις. ευρώ, ενώ το ποσό των εγκεκριμένων επιχορηγήσεων ανήλθε σε 5,8 δισ. ευρώ. Τα επενδυτικά σχέδια προέβλεπαν τη δημιουργία 32.707 νέων θέσεων εργασίας.

    Ωστόσο, από τις 7.100 συνολικές υπαγωγές στο Νόμο, ολοκληρώθηκαν μόνο τα 1.451 επενδυτικά σχέδια, δηλαδή ποσοστό μόλις 20,4% του συνόλου. Ο προϋπολογισμός των ολοκληρωμένων σχεδίων ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ, οι εγκεκριμένες επιχορηγήσεις σε 1 δισ. ευρώ και οι συνολικές εκταμιεύσεις σε 1,6 δισ. ευρώ.

    Πηγή: NET 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35904

    [04] Η δραματική μείωση της χρηματοδότησης εναντίον του AIDS και οι τραγικές επιπτώσεις

    Δευτερα, 26 04 2010 19:52

    Υγεια

    Η παγκόσμια υποχώρηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του AIDS ίσως έχει συνέπεια ο ιός HIV να μετατραπεί ξανά σε θανατική ποινή για τους ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα 26/4/2010.

    Η Διεθνής Συμμαχία για την Ετοιμότητα της Θεραπείας (International Treatment Preparedness Coalition, ITPC) αναφέρει ότι ασθενείς παύουν να δέχονται βοήθεια από σχετικά προγράμματα και τα αποθέματα αντιρετροϊκών φαρμάκων εξαντλούνται λόγω των περικοπών στους κρατικούς προϋπολογισμούς και το "πάγωμα" της χρηματοδότησης από τους μεγάλους χορηγούς, όπως το Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης για την Ανακούφιση από το AIDS (PEPFAR) του προέδρου των ΗΠΑ και το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.

    "Οι κυβερνήσεις στο Βορρά και στο Νότο δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω το ρολόι και να επιστρέψουμε στις ημέρες όταν το HIV αποτελούσε θανατική ποινή", ανέφερε ο Αντίτι Σάρμα, συντονιστής της έρευνας.

    Η έκθεση αναφέρει ότι το Παγκόσμιο Ταμείο θα χρειαζόταν 20 δις δολάρια (14,95 δις ευρώ) τα επόμενα τρία χρόνια για να συμβάλλει στην εκπλήρωση των αναπτυξιακών στόχων του ΟΗΕ για τη χιλιετία, προσθέτει ωστόσο ότι οι χώρες-μέλη του G8 και άλλοι δωρητές προειδοποίησαν πως η συγκέντρωση των απαιτούμενων 13 δις δολαρίων (9,72 δις ευρώ) θα είναι δύσκολη.

    "Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, το αποτέλεσμα θα είναι τα δεινά και ο θάνατος για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που ζουν σήμερα με HIV και εκατομμύρια ακόμα που θα προσβληθούν εφέτος και τα επόμενα χρόνια", αναφέρει η έκθεση.

    Υπογραμμίζεται επίσης ότι πολλές δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση σχετικών προγραμμάτων δεν εκπληρώθηκαν ποτέ ή μειώθηκαν δραστικά λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Το Ταμείο-που είχε δημιουργηθεί με τη στήριξη των κρατών του G8 το 2001- είχε χαρακτηριστεί ως ένας οργανισμός που θα διέθετε 10 δις δολάρια κάθε χρόνο για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων ασθενειών παγκοσμίως, περιλαμβανομένου και του AIDS, αλλά στην πραγματικότητα συγκέντρωνε χρηματοδότηση περίπου 3 δις δολάρια το χρόνο.

    Η έκθεση, που εξετάζει σε βάθος την κατάσταση όσον αφορά το AIDS σε Ινδία, Κένυα, Λετονία, Μαλάουι, Σουαζιλάνδη και Βενεζουέλα, κατηγορεί παράλληλα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι "χρησιμοποίησε" την παγκόσμια ύφεση για να μειώσει τη χρηματοδότηση μέσω του PEPFAR αντί να αυξήσει το ποσό που συνέβαλε η κυβέρνησή του, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές, με τους νέους ασθενείς να απορρίπτονται από τα προγράμματα βοήθειας που σχετίζονται με το PEPFAR στην Αφρική, κατά την έκθεση.

    Περίπου 33 εκατ. άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τον HIV (Human Immunodeficiency Virus, ανθρώπινος ανοσοελλειμματικός ιός) που προκαλεί το AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας), ενώ πάνω από τους μισούς από τους συνολικά 9,5 εκατ. ανθρώπους που χρειάζονται φάρμακα για την ανάσχεση του AIDS δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προτείνει η θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα να αρχίζει νωρίτερα, ει δυνατόν αμέσως μετά την προσβολή από HIV, ώστε να προστατεύεται η υγεία των φορέων και να αποτρέπεται η εξάπλωση του ιού. Όμως η έκθεση αναφέρει ήδη στον πρόλογό της ότι στην Ουγκάντα, φορείς του ιού δέχονται αρνητική απάντηση όταν ζητούν θεραπεία, διότι δεν έχουν τα υπεσχημένα κεφάλαια.

    "Για πρώτη φορά από το 2004, άνδρες και γυναίκες οι οποίοι είναι θετικοί στον HIV και χρειάζονται αντιρετροϊκή θεραπεία αποδιώχνονται εξ αιτίας των περικοπών στη χρηματοδότηση", κατά την έκθεση.

    "Ο μεγαλύτερος μας φόβος είναι ότι θα χρειαστεί να δίνουμε με δελτίο περιορισμένες ποσότητες από τα φάρμακα που χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ήδη στο πρόγραμμα. Πώς λες σε μια μητέρα θετική στον HIV ότι δεν μπορεί πια να πάρει τα φάρμακα που χρειάζεται για να μείνει ζωντανή;"

    Στην Ινδία, σύμφωνα με την έκθεση, η πρόσβαση σε φάρμακα για το AIDS έχει περιοριστεί δραματικά λόγω των αυστηρών κριτηρίων των κυβερνητικών προγραμμάτων και του υψηλού κόστους τους στην αγορά, ενώ στη Λετονία η κυβέρνηση περιορίζει τον αριθμό των ασθενών στους οποίους παρέχεται δωρεάν φαρμακευτική αγωγή.

    AΠΕ

    Είδηση: 35902


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 26 April 2010 - 20:53:19 UTC