Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσουχτερός δανεισμός με τη σκέψη στο μηχανισμό
  • [02] Επαναστατικός Αγώνας : Τα ευρήματα της Κυψέλης
  • [03] Ανησυχία για την εκλογή Έρογλου
  • [04] Τελευταίο αντίο στην Άννα Καλουτά
  • [05] Τηλεοπτικά πρόσωπα 2009
  • [06] Η εξεταστική για τη SIEMENS
  • [07] Πρωτομαγιά με μετανάστες
  • [08] Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ:«Αν εξακολουθήσει το μπαράζ των επιθέσεων, μέτρα στον ιδιωτικό τομέα και στο ασφαλιστικό, οι απεργίες που θα κάνει η
  • [09] Ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Α. Σάμαρανκ, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
  • [10] Βρετανία: Έρευνα για τις δραστηριότητες της Goldman Sachs
  • [11] Υστέρα από έντονη ημικρανία, άρχισε να μιλάει με...κινέζικη προφορά
  • [12] Ελληνικές μουσικές γιορτές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [13] Ύποπτο για καρκίνο το καλοψημένο κρέας
  • [14] Συστάσεις Μεντβέντεφ για το Κιργιστάν
  • [15] Μουσείο από ... πάγο στην Κωνσταντινούπολη
  • [16] Έφηβοι: Η γενιά του SMS
  • [17] Πήγε να αποτρέψει ληστεία και τον σκότωσαν
  • [18] Α.ΚΟΝΤΟΣ:«Έγινε η μεγαλύτερη αυτοκάθαρση που μπορούσε να γίνει από τον Κώστα Καραμανλή.»
  • [19] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:«Το ΔΝΤ ως μοχλός πίεσης προς την ΕΕ, ανακαλύφθηκε από τον κο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών και αυτό ήταν
  • [20] Παύση της λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ ως τα μέσα Ιουλίου
  • [21] Κατάληψη στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ
  • [22] Άρειος Πάγος: Παράνομοι πέντε όροι τραπεζικών συναλλαγών και τρεις νόμιμοι
  • [23] Βρετανία: Τρίτοι οι Εργατικοί στις δημοσκοπήσεις
  • [24] Έρευνα εναντίον της Goldman Sachs και στη Βρετανία
  • [25] Ράμπο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • [26] Συνέντευξη Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [27] Η Ελλάδα στην EXPO 2010

    [01] Τσουχτερός δανεισμός με τη σκέψη στο μηχανισμό

    Τριτη, 20 04 2010 14:06

    Λίγο πριν ξεκινήσουν και επίσημα οι επαφές ης κυβέρνησης με τα μικτό κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, για τους όρους ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, η Ελλάδα απευθυνόμενη στις αγορές άντλησε 1,9 δισ. από την έκδοση έντοκων γραμματίων, με τσουχτερό όμως και πάλι επιτόκιο. Την διαβεβαίωση ότι η χώρα δεν πρόκεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα με το δανεισμό της τον επόμενο μήνα, έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χώρα θα αποφασίσει όταν εκείνη κρίνει, την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες απέναντι στην Ελλάδα δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας παράλληλα ότι η παρουσία του μικτού κλιμακίου στην Ελλάδα αλλά και ο μηχανισμός στήριξης θα επιδράσουν ευεργετικά για τη χώρα μας.

    Υψηλό επιτόκιο δανεισμού-Ξεκινούν οι επαφές με το μικτό κλίμακιο

    Με τη σκέψη του οικονομικού επιτελείου στις επαφές με το μικτό κλιμάκιο για την οριστικοποίηση των όρων δανεισμού της χώρας σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, οι αγορές υπερκάλυψαν την Τρίτη κατά περίπου 4,6 φορές το ποσό που ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση για δανεισμό με την έκδοση εντόκων γραμματίων.

    Το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας που δημοπράτησε σήμερα το δημόσιο, διαμορφώθηκε στο 3,65% δύο περίπου μονάδες υψηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκδοση που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιανουάριο, που ήταν 1,67%.

    Το δημόσιο άντλησε ποσό 1,95 δισ. ευρώ καθώς υποβλήθηκαν προσφορές 6,92 δισ. ευρώ 4,6 φορές υψηλότερες από το ποσό που ζητούνταν αρχικά και ήταν 1,5 δισ. ευρώ.

    Με το επιτόκιο δανεισμού να παραμένει υψηλό και τα spreads 10ετούς ελληνικού ομολόγου έφτασε να καταγράφουν νέο ιστορικό υψηλό, στις 485 μονάδες και να κινούνται πάνω από τις 450 μονάδες βάσεις, ξεκινούν τελικά την Τετάρτη οι συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ελλάδα για την οριστικοποίηση των όρων δανεισμού σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

    Οι συνομιλίες πρόκειται να ανοίξουν το δρόμο για την ταχεία καταβολή των χρημάτων στην Ελλάδα, όταν το ζητήσει η Αθήνα και όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάτζ, θα διαρκέσουν δύο με τρεις εβδομάδες και θα καλύψουν με περισσότερες λεπτομέρειες δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα το 2011 και το 2012 για να εξασφαλίσει τα έκτακτα δάνεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, αν αποδειχθεί αδύνατη η χρηματοδότηση του χρέους της από την αγορά.

    O Αμαντέου Αλταφάζ χαρακτήρισε την έναρξη διαβουλεύσεων ως "φρόνιμη" επιλογή, επισημαίνοντας ότι εάν και όταν κριθεί αναγκαίο να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός θα είναι όλα έτοιμα για την υλοποίησή του, ενώ σε περίπτωση που δεν χρειαστεί η ενεργοποίησή τότε τα διδάγματα που θα αντληθούν θα είναι σημαντικά "σε ακαδημαϊκό επίπεδο".

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε αυτό που προέχει είναι να εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για το 2010 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος, ενώ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης των πεπραγμένων της ελληνικής οικονομίας το Μάιο θα απαιτηθεί μια περαιτέρω διευκρίνιση από ελληνικής πλευράς των μέτρων που θα απαιτηθούν για το 2011 και το 2012.

    Παπακωνσταντίνου: "Ενεργοποίηση όταν κριθεί απαραίτητο χωρίς πρόσθετα μέτρα"

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι οι συζητήσεις θα κινηθούν στις κατευθύνσεις των μέτρων, που προβλέπει το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της Ελλάδας, όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας,.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στις συζητήσεις δεν θα υπάρχει "λευκή κόλλα χαρτί", και τόνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα καθώς αυτά που έχουν ήδη ληφθεί για φέτος, υπερκαλύπτουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ.

    Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, στην περίπτωση που ληφθεί παρόμοια απόφαση από την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει από μία έως τρεις εβδομάδες, καθώς θα προηγηθεί η αίτηση ενεργοποίησης από την Ελλάδα, η γνωμοδότηση από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και η απόφαση ανά χώρα (π.χ. ανάγκη έγκρισης από εθνικά κοινοβούλια).

    Αντιστοίχως, στο ΔΝΤ η υλοποίηση του μηχανισμού πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

    "Πολλές χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Ολλανδία, έχουν ήδη προχωρήσει στο πλαίσιο της διαδικασίας δανεισμού της Ελλάδας και η κυβέρνηση θα πάρει την απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, όταν αυτή κρίνει", πρόσθεσε ο Υπουργός και τόνισε ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες δανεισμού της Ελλάδας και την πρόοδο των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των τριών οργανισμών.

    Εάν υπάρξει αίτηση από την Ελλάδα, η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα είναι άμεση και η χώρα θα δανειστεί βραχυπρόθεσμα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έως ότου ολοκληρωθούν πλήρως οι διαδικασίες για τον μηχανισμό.

    "Έτσι, θα έχουμε τους αναγκαίους πόρους για τις δανειακές ανάγκες του Μαϊου, οι οποίες μετά τη σημερινή δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων είναι κάτω από 10 δισ. ευρώ", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ο υπουργός δήλωσε "δεν είμαι από αυτούς, που είτε δαιμονοποιούν, είτε ενθουσιάζονται με το ΔΝΤ" και απέδωσε την άνοδο των spreads στην έως τώρα ασάφεια για τον μηχανισμό στήριξης, στον προβληματισμό για τη μεσοπρόθεσμη δυναμική του δημοσίου χρέους και στο γεγονός ότι κάποιοι αποκομίζουν κέρδη.

    Τέλος, αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου για το επόμενο διάστημα, είπε ότι προτεραιότητα δίνεται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο.

    Προανήγγειλε μεταξύ άλλων τη συγκρότηση ομάδας δράσης με τη συμμετοχή ιδιωτών σε κάθε εφορία για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, την αναμόρφωση του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, την αναμόρφωση του ΣΔΟΕ και την τοποθέτηση ελεγκτών δαπανών σε κάθε υπουργείο αλλά και σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία.

    Όταν και αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό στήριξης με βάση το εθνικό συμφέρον και τους όρους της κοινωνίας δηλαδή την κοινωνική συνοχή, υπογράμμισε από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

    "Θέλουμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τους όρους για το μηχανισμό και για αυτό προσπαθούμε να τους διευκρινίσουμε. Ο μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος να μας στηρίξει αν και εφόσον χρειαστεί', τόνισε.

    Προβόπουλος: "Ενεργοποίηση του μηχανισμού θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη"

    Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, το γεγονός ότι "υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας".

    Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι με τα ποσά τα οποία θα θέσει στη διάθεση της χώρας μας, όταν χρειαστούν, και με την παρουσία των τριών οργανισμών (Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ, ΔΝΤ), θα υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και της αξιοπιστίας της χώρας.

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Παπούλια σχετικώς με τις εξελίξεις στην οικονομία, τόνισε ότι "τα γεγονότα τρέχουν όχι προς ευχάριστη κατεύθυνση, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες απέναντι στη χώρα, ενώ οι δανειακές μας ανάγκες θα είναι και τα επόμενα χρόνια υψηλές.

    Δηλώσεις αμφιβολίας αξιωματούχων αλλά και γερμανικές διευκρινίσεις για τον μηχανισμό

    Την ίδια ώρα αμφιβολίες για το ξεπέρασμα της κρίσης αν συνεχιστεί ο δανεισμός της Ελλάδας με υψηλά επιτόκια εκφράζουν αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, χαρακτήρισε το επιτόκιο του 5% "πάρα πολύ υψηλό", για κράτος-μέλος της ευρωζώνης και ταυτόχρονα χαρακτήρισε την εξέλιξη σαν τη "μοναδική εφικτή λύση", επικαλούμενος τη σχετική συμφωνία της 12ης Απριλίου σε επίπεδο υπουργών των Εξωτερικών της ευρωζώνης.

    "Ο δανεισμός στην Ελλάδα κεφαλαίων με υψηλά επιτόκια καθιστά αδύνατη την οικονομική ανάκαμψη" δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ", τονίζοντας ότι η Ελλάδα "θα πρέπει να σφίξει τη ζώνη της για να βγει από τα προβλήματα που δημιούργησε".

    O επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Άξελ Βέμπερ δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί βοήθεια ως 80 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποφύγει τη χρεωκοπία, σύμφωνα με την Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.

    "Αν υπάρξει μια βοήθεια προς την Ελλάδα, θα έχει τη μορφή συντονισμένων πιστώσεων" σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γεργκ Άσμουσεν και εξήγησε "ότι μια ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα θα χορηγηθεί "μέσω πίστωσης της (γερμανικής δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας) KfW" με την εγγύηση της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της Ελλάδας "θα θιγεί" κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 που θα πραγμαστοποιηθεί την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.

    Αντιδράσεις

    Εκτός πραγματικότητας, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, όλους όσοι βλέπουν το ΔΝΤ ως εναλλακτικό μηχανισμό άντλησης φθηνού δανεισμού, σημειώνοντας πως μετράνε οι όροι που θέτει το ΔΝΤ και όχι το επιτόκιό του.

    Ανέφερε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ δίνονται όταν ικανοποιηθούν και οι όροι και οι προϋποθέσεις που βάζει και πως η εμπειρία έχει δείξει στις χώρες που πήραν δάνεια ότι οι όροι που έβαλε είχαν δραματικές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή.

    Παράλληλα επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό, ότι παρέλαβε από τη ΝΔ κρίση χρέους και ελλείμματος και τη μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού και αυτό το πρόβλημα πληρώνει η Ελλάδα αυτή τη δύσκολη περίοδο.

    "Η επικείμενη προσφυγή στο ΔΝΤ επισφραγίζει την πλήρη αποτυχία των χειρισμών του Πρωθυπουργού, οι οποίοι έχουν ως στόχο και σκοπό να μετατοπίσουν τις ευθύνες αποκλειστικά στην 5ετία της ΝΔ και όχι στους καταστρεπτικούς χειρισμούς του", δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι "αυτό το άλλοθι δεν πρόκειται να του το δώσουμε".

    Σε άλλο σημείο της σημερινής ενημέρωσης δήλωσε ότι το χρέος και το έλλειμμα δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία 5,5 χρόνια και πως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Σε κινητοποίηση καλεί το ΚΚΕ τους πολίτες.

    "Κόκκινη γραμμή - αγωνιστικό τείχος στον όλεθρο που φέρνουν μαζί κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ μπορούν και πρέπει να υψώσουν τώρα οι εργαζόμενοι και ο λαός με τη μαζική συμμετοχή του στη 48ωρη απεργία 21 και 22 Απριλίου και στις συγκεντρώσεις που καλεί το ΠΑΜΕ", τονίζει σε ανακοίνωσή του.

    "Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πάμε στο ΔΝΤ αλλά μας πάνε. Η διαφορά είναι τεράστια. Ο λόγος που η κυβέρνηση προσπαθεί - με διάφορους τρόπους- να περάσει στον κόσμο τις παρενέργειες της εντάξεώς μας εκεί είναι ότι φοβάται εξελίξεις "ντόμινο" που θα θίξουν πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Μην κοροϊδευόμαστε, το ΔΝΤ θα δοκιμάσει αφενός τις αντοχές του Ελληνικού λαού σε εξαιρετικά δυσμενείς καταστάσεις, και αφετέρου κατά πόσο είναι συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    "Είναι πλέον πασιφανές ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει καμιά γραμμή άμυνας. Η απόφαση για την προσφυγή στον υποτιθέμενο μηχανισμό στήριξης έχει δρομολογηθεί. Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί ή κυοφορούνται έχουν την σφραγίδα του ΔΝΤ και θα ακολουθήσουν και άλλα. Ο δρόμος της κυβέρνησης είναι μια σκληρή κοινωνικά άδικη και ταξική πολιτική που οδηγεί τη χώρα στην παρατεταμένη ύφεση και παρακμή", τόνισε ο Συνασπισμός.

    Στο 11,3% η ανεργία, τον Ιανουάριο 2010.

    Στο 11,3% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιανουάριο φέτος, έναντι 9,4% τον Ιανουάριο 2009 και 10,2% το Δεκέμβριο 2009.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι τον Ιανουάριο εφέτος ανήλθαν σε 567.132 άτομα και αυξήθηκαν κατά 101.440 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο πέρυσι, (αύξηση 21,8%) και κατά 62.022 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο 2009 (αύξηση 12,3%).

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 10,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35644

    [02] Επαναστατικός Αγώνας : Τα ευρήματα της Κυψέλης

    Τριτη, 20 04 2010 18:45

    Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία την καταγραφή των ευρημάτων, από το οπλοστάσιο της οργάνωσης "Επαναστατικός Αγώνας", που εντοπίστηκε σε διαμέρισμα της οδού Ύδρας και Αιγίνης 8 στην Κυψέλη, κοντά στα δικαστήρια, το βράδυ της Δευτέρας. Προηγήθηκε μια ιδιαίτερα προσεκτική διαδικασία με τοποθέτηση μικροκάμερας κάτω από την πόρτα της γκαρσονιέρας, ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο παγίδευσης του διαμερίσματος. Οι ένοικοι της πολυκατοικίας για προληπτικούς λόγους, διανυκτέρευσαν σε κοντινό ξενοδοχείο.

    O εντοπισμός του διαμερίσματος έγινε από την τρίτη πλαστή ταυτότητα ,με το όνομα Αναστάσιος Γριβοκωστόπουλος, που είχε βρεθεί στο αυτοκίνητο του κατηγορούμενου Κώστα Γουρνά, στην οδό Ανακούς στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Τα ευρήματα

    Το απόγευμα της Δευτέρας ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Ελευθ. Οικονόμου έκανε την εξής ανακοίνωση:

    "Xθες, Δευτέρα 19 Απριλίου, τις βραδινές ώρες, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διενήργησαν έρευνα σε διαμέρισμα 5ου ορόφου πολυκατοικίας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιγίνης 8 και Ύδρας, στην Κυψέλη, το οποίο είχε ενοικιασθεί στο όνομα "Γριβοκωστόπουλος Αναστάσιος". Το διαμέρισμα αυτό εχρησιμοποιείτο ως κρησφύγετο από την τρομοκρατική οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας". Από την έως τώρα έρευνα στο διαμέρισμα βρέθηκαν: Ένας εκτοξευτήρας ρουκετών, τύπου RPG-7. Πέντε ρουκέτες. Δύο πυροβόλα όπλα - τυφέκια, τύπου KALASHNIKOV και τέσσερις γεμιστήρες ενωμένες μεταξύ τους σε αντίθετη φορά ανά ζεύγος, άνευ φυσιγγίων, εντός δυο σάκων ορειβατικού τύπου. Ένα υποπολυβόλο ΜΡ5, με πτυσσόμενο κοντάκι, άνευ γεμιστήρα και φυσιγγίου στη θαλάμη. Τρία πιστόλια. Τρεις χειροβομβίδες. Φορέας αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού με πλήρες ηλεκτρικό κύκλωμα. Εξήντα οχτώ μασούρια εκρηκτικού γαλακτώματος και ζελατοδυναμίτιδας. Πέντε μασούρια αμμωνιοδυναμίτιδας. Ποσότητα ηλεκτρικών πυροκροτητών. Ένας γεμιστήρας υποπολυβόλου, κενός φυσιγγίων.

    Ένα ξύλινο κοντάκι καφέ χρώματος. Δεκατέσσερα φυσίγγια πυροβόλου όπλου, των 9 χιλιοστών, LUGER , εκ των οποίων τρία φέρουν βύθισμα στο καψύλιο. Δύο φυσίγγια πυροβόλου όπλου KALASHNIKOV, με βύθισμα στο καψύλιο. Δεκατρία φύλλα χάρτου τα οποία περιέχουν μηχανογραφημένο κείμενο της προκήρυξης που στάλθηκε για την ανάληψη ευθύνης της βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο όχημα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009. Ένας ηλεκτρονικός εκτυπωτής. Ένας σαρωτής εγγράφων. Ένας καταστροφέας εγγράφων, εντός του οποίου υπήρχαν τεμάχια κατεστραμμένων φύλλων χάρτου. Αντικείμενα για κατασκευή πλαστών δελτίων αστυνομικής ταυτότητας όπως: Εντυπώματα στρογγυλών σφραγίδων Αστυνομικής Υπηρεσίας και φύλλα χάρτου με στοιχεία ταυτότητας προσώπων. Ένας φορητός εξωτερικός δίσκος αποθήκευσης δεδομένων (usb stick). Το ανευρεθέν υποπολυβόλο « HECKLER and KOCΗ» με αριθμό C - 48330 αφαιρέθηκε από φύλακα υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια ληστείας, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 95, στη Θεσσαλονίκη. Η ληστεία έγινε στις 08.15 το πρωϊ της 25ης Αυγούστου 2004, από δύο ένοπλους άγνωστους δράστες, που φορούσαν κράνη και αφαίρεσαν το ποσό των 18.400 ευρώ. Η εξερεύνηση στο συγκεκριμένο κρησφύγετο συνεχίζεται".

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βαλλιστική εξέταση του οπλισμού που θα γίνει, αφού από αυτήν θα προκύψει ποια όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις, ενώ γίνονται έρευνες και για τον εντοπισμό δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού, που ενδεχομένως να αξιοποιηθούν για νέες συλλήψεις.

    Η εικόνα των ερευνών

    Η ελληνική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε σπίτια σε διάφορες περιοχές, όπου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της, τα ευρήματα ήταν:

    -Ανθέων 3 στα Καλύβια, μονοκατοικία όπου διέμεναν ο Νίκος Μαζιώτης με τη σύζυγό του Παναγιώτα Ρούπα. Βρεθηκαν προκηρύξεις και σχεδιαγράμματα για επικείμενα χτυπήματα. -Λυκούργου 2 στη Νέα Ιωνία, σπίτι που νοίκιαζε ο Ευάγγελος Σταθόπουλος -Οδός Σαραντόγλου, Νέα Φιλαδέλφεια. Διαμέρισμα που είχε νοικιάσει με ψεύτικα στοιχεία ο Χριστόφορος Κορτέσης ο οποίος διέμενε στην -Οδό Τριφυλλίας στους Αμπελόκηπους, όπου κατασχέθηκαν ένας υπολογιστής και ασύρματοι. -Άγιος Κωνσταντίνος, το πατρικό σπίτι του Νίκου Μαζιώτη και στα -Κύθηρα το σπίτι που έμενε για έξι μήνες. -Οδός Δερβενίων στα Εξάρχεια. Εκεί έμενε ο Σαράντος Νικητόπουλος. Κατασχέθηκε σκληρός δίσκος υπολογιστή. -Στην Κυψέλη, στην οδό Μήδειας 7,ο Κώστας Γουρνάς με πλαστή ταυτότητα είχε νοικιάσει δύο διαμερίσματα. Οι αρχές εντόπισαν εκρηκτική ύλη, σκούφους και διαρρηκτικά εργαλεία. -Και τέλος, το γκαράζ της οδού Αντωνιάδου 54 στον Καρέα, όπου οι αρχές βρήκαν 165 κιλά εκρηκτικών, κλεμμένες μοτοσικλέτες και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετικά άρθα:Όπλα και εκρηκτικά στη γιάφκα της Κυψέλης

    Είδηση: 35669

    [03] Ανησυχία για την εκλογή Έρογλου

    Τριτη, 20 04 2010 19:07

    Ανησυχία προκαλεί στην πολιτική σκηνή της κυπριακής δημοκρατίας, η εκλογή του Ντερβίς Ερογλου στα κατεχόμενα. Ο Δημήτρης Χριστόφιας στέλνει επιστολή σε διεθνείς οργανισμούς, και ηγέτες κρατών, για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Εν τω μεταξύ, επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη προοπτική των διαπραγματεύσεων - ο αδιάλλακτος ιστορικός ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς. Θα είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σύμβουλος του Ντερβίς Ερογλου, ενώ ο γιος του Ντενκτάς, Σερντάρ θα αναλάβει πιθανότατα σημαντικό ρόλο στη διαπραγματευτική ομάδα. Ο νέος τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δηλώνει πάντως ότι είναι «ανοιχτός σε συνεννόηση»» και τονίζει ότι επιθυμεί λύση «το συντομότερο δυνατό».

    "Ανοιχός σε συνεννόηση" δηλώνει ο Έρογλου

    Σε πληθώρα συνεντεύξεών του στον τουρκικό Τύπο, ο κ. Έρογλου τονίζει ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο σταμάτησε ο κ. Ταλάτ και διαβεβαιώνει ότι θα είναι σε «πλήρη σύμπνοια με Τουρκία».

    «Θα συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη μου τις απόψεις όλων», δήλωσε στην εφημερίδα «Χουριέτ», τονίζοντας ότι ενώ τον ψήφισε το 50% των τουρκοκυπρίων τώρα είναι πρόεδρος του 100%.

    «Θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου σταμάτησαν», είπε και προσδιόρισε την επανέναρξη των συνομιλιών στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.

    «Δεν θα είμαστε εμείς που θα αποχωρήσουμε από τις συνομιλίες», είπε ο κ. Έρογλου στην εφημερίδα και πρόσθεσε:

    «Παραμένω πιστός στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, αλλά αυτές οι παράμετροι πρέπει να συμπληρωθούν, προστατεύοντας τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας».

    Ο κ. Έρογλου τόνισε ακόμα ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες σε πλήρη σύμπνοια με την Τουρκία.

    «Όπως είπε ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν εσαεί» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε λύση από την οποία θα επωφεληθούν όλοι ( win-win)».

    Ο κ. Έρογλου δήλωσε ακόμα ότι οι τουρκοκυπριακές "εκλογές" έδειξαν στον κόσμο ότι "υπάρχει κράτος, που λέγεται "ΤΔΒΚ"" και ζήτησε να αρθούν, όπως είπε, όλες οι απαγορεύσεις και οι αποκλεισμοί.

    Την ίδια "έκκληση" για "άρση των αποκλεισμών" και την εφαρμογή του "Κανονισμού απευθείας εμπορίου" με την "ΤΔΒΚ" απηύθυνε στην ΕΕ και ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ένωση Εγκεμέν Μπαγίς, σε συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Ντερβίς Έρογλου.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κύπρος: Νικητής των "εκλογών" ο Ντερβίς Έρογλου Είδηση: 35671

    [04] Τελευταίο αντίο στην Άννα Καλουτά

    Τριτη, 20 04 2010 13:08

    Τελευταίο χειροκρότημα για την Άννα Καλουτά το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, όπου έγινε η κηδεία της. Η "βασίλισσα της Επιθεώρησης", όπως την αποκάλεσαν, πέθανε το βράδυ του Σαββάτου, σε ηλικία 92 ετών μετά από σύντομη ταλαιπωρία με την υγεία της. Με το θάνατό της Άννας Καλουτά, σφραγίζεται το τέλος μιας εποχής. Ηθοποιός, πρωταγωνίστρια και θιασάρχης γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο 1918. Αποφοίτησε από την Ιόνιο Σχολή θηλέων. Σπουδάζοντας παράλληλα πιάνο, αφοσιώθηκε στο θέατρο κι άρχισε να εμφανίζεται και σε ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες. Ασχολήθηκε με τη χορογραφία, τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική διεύθυνση.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: "Έφυγε" η "μεγάλη κυρία" του θεάτρου Άννα Καλουτά Είδηση: 35639

    [05] Τηλεοπτικά πρόσωπα 2009

    Τριτη, 20 04 2010 12:16

    Σε μια λαμπερή βραδιά παρουσιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, στο "Σινέ Κεραμεικός", τα βραβεία WIND "Πρόσωπα 2009", από το περιοδικό "ΤV Έθνος" του Έθνους της Κυριακής. Την ευθύνη της τηλεοπτικής μετάδοσης είχε η ΕΡΤ, η οποία απέσπασε συνολικά 8 βραβεία. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Χρήστος Φερεντίνος.

    Τα οκτώ βραβεία για την ΕΡΤ

    "Κώστας Καρυωτάκης"

    Βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου Δημοσθένης Παπαδόπουλος

    Βραβείο Καλύτερης ελληνικής δραματικής σειράς

    Βραβείο Καλύτερης φωτογραφίας

    Βραβείο Καλύτερης σκηνογραφίας

    "Εξάντας"

    Βραβείο καλύτερου ελληνιμού ντοκιμαντέρ

    "Στην υγεία μας"

    Βραβείο καλύτερης πολιτιστικής μουσικής εκπομπής

    "Αθλητική Κυριακή"

    Βραβείο αγαπημένης αθλητικής εκπομπής

    "Lost"

    Βραβείο κοινού ξένης σειράς

    Αναλυτικά τα βραβεία:

    Βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου: Δημοσθένης Παπαδόπουλος

    Βραβείο Α' γυναικείου ρόλου: Μαρία Καβογιάννη για τη συμμετοχή της στη δραματική "Χαρά αγνοείται"

    Βραβείο "Β' γυναικείου ρόλου: Άννα Συνοδινού

    Ειδικό τιμητικό βραβείο: Γιώργος Κωνσταντίνου

    Βραβείο καλύτερης παραγωγής, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου δραματικής σειράς, καλύτερου μοντάζ, καλύτερης ενδυματολογίας: "Ματωμένα χώματα"

    Βραβείο καλύτερης ελληνικής δραματικής σειράς, καλύτερης φωτογραφίας και καλύτερης σκηνογραφίας: "Κώστας Καρυωτάκης"

    Ο ταλαντούχος Γιάννης Μπέζος αναδείχθηκε ο αγαπημένος ηθοποιός που ψήφισε το κοινό, ενώ απέσπασε και το βραβείο "Α' ανδρικού κωμικού ρόλου - Σωτήρης Μουστάκας" για το "Ευτυχισμένοι μαζί" που κατέκτησε και το βραβείο καλύτερου σεναρίου, που αποδόθηκε στη σεναριογράφο της σειράς Ρένα Ρίγγα.

    Η σειρά του Mega "Τα μυστικά της Εδέμ" απέσπασε το "Βραβείο αγαπημένης ελληνικής σειράς", και το Βραβείο κριτικής επιτροπής για το "πρωτότυπο σενάριο ελληνικής" σειράς.

    Βραβείο καλύτερης εκπομπής μαγειρικής: Στέλιος Παρλιάρος για τις "Γλυκές Αλχημείες" του Mega.

    Το βραβείο "καλύτερης εκπομπής δημοσιογραφικής έρευνας" παρέλαβε ο Σταύρος Θεοδωράκης για τους "Πρωταγωνιστές", που κέρδισε και το βραβείο "Καλύτερου δημοσιογραφικού ρεπορτάζ εκπομπής" για το εξαιρετικό ρεπορτάζ με θέμα την εγκατάλειψη βρεφών στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα".

    Αγαπημένος παρουσιαστής ειδήσεων για τους τηλεθεατές: Νίκος Χατζηνικολάου

    Αγαπημένη παρουσιάστρια εκτός ειδήσεων: Ελένη Μενεγάκη

    Βραβείο κοινού Αγαπημένης ψυχαγωγικής εκπομπής: Αλ Τσαντίρι Νιουζ Λάκης Λαζόπουλος

    Τα τρία βραβεία από την κριτική επιτροπή αλλά και το τιμητικό "Βραβείο Σούλα Πιεράκου", αυτό του "Α' γυναικείου ρόλου" που πήρε η Παναγιώτα Βλαντή, του "Β' ανδρικού ρόλου-Νίκος Γαροφάλλου" που κέρδισε ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και αυτό της καλύτερης κωμικής σειράς τα "Μαύρα Μεσάνυχτα".

    Βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής ελληνικής παραγωγής: για την σειρά "Πολυκατοικία", με το τραγούδι του Μιχάλη Χατζηγιάννη.

    Μια ισοψηφία είχαμε στην κατηγορία "Καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ". Ο Γιώργος Αυγερόπουλος και η εκπομπή "Εξάντας" ψηφίστηκαν το ίδιο με τη μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΙ "Μεγάλοι Έλληνες" και κέρδισαν από κοινού το βραβείο στην κατηγορία.

    Οι "Νέοι Φάκελοι" ήταν η εκπομπή που πήρε τις περισσότερες ψήφους της κριτικής επιτροπής στην κατηγορία "Καλύτερης ενημερωτικής εκπομπής- Φρέντυ Γερμανός", ενώ το βραβείο "καλύτερης κοινωνικής εκπομπής" απέσπασε η Αγγελική Νικολούλη για το "Φως στο τούνελ" που συνεχίζει την πορεία του στην ελληνική τηλεόραση.

    Φέτος το βραβείο "καλύτερης πολιτιστικής ή μουσικής εκπομπής" κέρδισε ο Σπύρος Παπαδόπουλος για την εκπομπή "Στην υγειά μας".

    Για ακόμη μια χρονιά το βραβείο συνόλου προβολής ξένων ταινιών απέσπασε το STAR, ενώ το βραβείο συνόλου προβολής ξένων ντοκιμαντέρ" απέσπασε το ΣΚΑΪ με το Planet News.

    Η "Ελληνοφρένεια" ήταν φέτος η αγαπημένη ψυχαγωγική - σατιρική εκπομπή των κριτών.

    "Αγαπημένη αθλητική εκπομπή": Αθλητική Κυριακή, μια εκπομπή που έχει γράψει ιστορία στην κρατική τηλεόραση. Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος που ανταγωνίστηκε τους Αννα Καραμανλή, Παύλο Παπαδημητρίου και Μένιο Σακελλαρόπουλο στην κατηγορία για το βραβείο κοινού Αγαπημένου σπορκάστερ ή συντελεστή αθλητικής εκπομπής ήταν ο νικητής της κούρσας.

    Στα βραβεία κοινού τις καρδιές των τηλεθεατών έκλεψε το "Lost" που ανταγωνίστηκε τα "CSI Μαϊάμι", "Grey's Anatomy" και "Ιατρικές υποθέσεις". Είδηση: 35637

    [06] Η εξεταστική για τη SIEMENS

    Τριτη, 20 04 2010 15:16

    Με την κατάθεση του νυν διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Παναγιώτη Ξυνή συνεχίζονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Καταθέτουν επίσης και χρηματιστές που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση. Τη Δευτέρα είχαμε νέα αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην επιτροπή. Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία καταδικάστηκαν δυο πρώην στελέχη της Siemens για μία υπόθεση διαφθοράς.

    Γερμανία

    Δύο πρώην στελέχη της Siemens -ένας εκ των οποίων είναι ο πιο υψηλός αξιωματούχος που έχει καταδικαστεί μέχρι στιγμής από γερμανικό δικαστήριο για αυτή την υπόθεση - καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές φυλάκισης με αναστολή για μία υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους της Siemens.

    Το δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, 55 ετών και πρώην οικονομικό διευθυντή του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens, σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή και σε πρόστιμο 60.000 ευρώ για απιστία.

    Ο Χανς Βέρνερ-Χάρτμαν, 55 ετών διευθυντής λογιστηρίου και συνεργάτης του Κουτσενρόιτερ, καταδικάστηκε σε 1,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

    Και οι δύο συμμετείχαν σε ένα σύστημα "μαύρων ταμείων" που δημιουργήθηκαν στη Siemens το 2006 και χρησιμοποιούνταν για να αναλαμβάνουν μεγάλα, διεθνή συμβόλαια. Ο Κουτσενρόιτερ, που σήμερα ζει στο Ντουμπάι, απέκρυψε δωροδοκίες που δόθηκαν στη Ρωσία και τη Νιγηρία, κυρίως σε πολιτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το δικαστήριο. Συνολικά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε δωροδοκίες μεταξύ του 2000 και του 2006 από τη Siemens, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον οικονομικό τομέα στην ιστορία της Γερμανίας. Τρεις συνεργάτες του Κουτσενρόιτερ έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης με αναστολή.

    Η ίδια η Siemens έχει καταδικαστεί από τη γερμανική και την αμερικανική δικαιοσύνη και έχει καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Η Siemens έχει στραφεί δικαστικά κατά της παλιάς της διοίκησης, την οποία κατηγορεί ότι απέκρυπτε αυτές τις πρακτικές.

    Εννέα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας έχουν δεχθεί φιλικούς διακανονισμούς και έχουν πληρώσει 9 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, μεταξύ αυτών και δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας, ο Κλάους Κλάινφελντ και ο Χάινριχ φον Πίρερ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 35651

    [07] Πρωτομαγιά με μετανάστες

    Τριτη, 20 04 2010 19:27

    Συντονισμένη παρουσία στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, θα έχουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου. Κοινότητες μεταναστών από την Αλβανία, το Πακιστάν, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, τη Σενεγάλη, τη Σρι Λάνκα και το Ιράν, σε συνεργασία με την κίνηση "Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή", ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν μέρος σε συγκέντρωση την Πρωτομαγιά στις 10.30 το πρωί μπροστά στο Μουσείο.

    Τα αιτήματα που θα προβάλλουν είναι για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες και ένταξη των μεταναστών στα συνδικάτα. Σε δηλώσεις του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος της κίνησης "Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή": "οι μετανάστες είναι οργανικό κομμάτι της εργατικής τάξης και θα πρέπει, πέρα από τη μαζική κάθοδο την Πρωτομαγιά σε ένα μπλοκ μεταναστών, να δοθεί η μάχη στους τόπους δουλειάς, προκειμένου να γραφτούν οι μετανάστες στα υπάρχοντα συνδικάτα και όπου δεν υπάρχουν συνδικάτα να φτιαχτούν από τους ίδιους τους μετανάστες".

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έγιναν καταγγελίες για αρκετές περιπτώσεις εργασιακών παρανομιών σε βάρος των μεταναστών.

    Πηγή: AΠΕ Είδηση: 35672

    [08] Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ:«Αν εξακολουθήσει το μπαράζ των επιθέσεων, μέτρα στον ιδιωτικό τομέα και στο ασφαλιστικό, οι απεργίες που θα κάνει η ΓΣΕΕ θα είναι σκληρές και αποτελεσματικές.»

    Τριτη, 20 04 2010 14:56

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η Πέμπτη φαντάζει ως μια μέρα ανησυχίας, διαμαρτυρίας και προβληματισμού του συνόλου των εργαζομένων αυτής της χώρας.»

    Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: « Εστιάζει ως ένα βαθμό στον δημόσιο τομέα, ο οποίος έχει υποστεί τα μύρια όσα και ιδίως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα, όπως γνωρίζετε τα μέτρα δεν έχουν ισχύσει, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φωνές είτε από την Ευρώπη, είτε από το ΔΝΤ, είτε και εντός της χώρας, που λένε ότι αυτά πρέπει να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα. Συνιστά πρόκληση καθώς είναι γνωστό ότι εφόσον μιλούν για το δημοσιονομικό, ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν παράγει ελλείμματα, προεξάρχοντος του επιτρόπου, του κου Ρεν, άρχισαν να μιλάνε για το άλλο έλλειμμα που είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και να το συνδέουν ευθέως με το κόστος εργασίας και για αυτό άρχισαν να εμπλέκουν και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλό, από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε οποιαδήποτε μορφή περικοπής. Ακόμα και οι εργοδοτικές οργανώσεις, ιδίως των μικρών εργοδοτών, το αντιλαμβάνονται και αντιδρούν. Αν περικοπεί εισόδημα από τον ιδιωτικό τομέα, τότε αυτό είναι καταστροφή κυριολεκτικά για την αγορά, για τα μικρά μαγαζιά, τις μικροεπιχειρήσεις. Και ταυτόχρονα έχουμε το ζήτημα του ασφαλιστικού, όπου εδώ ουδείς ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει. Το μόνο που ξέρουμε είναι διαρροές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και το ασφαλιστικό είναι προφανές ότι θίγει άμεσα δικαιώματα των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό, δεν θα υπάρξει απάντηση;»

    Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: « Θα υπάρξει και πολύ ισχυρή, αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας ως διαρροές, να μην τα φέρουν όχι ως τη βουλή, ούτε καν ως νομοσχέδιο. Είναι απαράδεκτα και αντικοινωνικά, ξαναμπαίνει στο παιχνίδι δια της πλαγίας η πίεση του ΔΝΤ, ή της ΕΕ. Το ΔΝΤ και η ΕΕ στο εσωτερικό δίκαιο που αφορά στην ασφάλιση δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν. Από πού και ως που οι συνταγές οι οποίες έχουν εφαρμοστεί, συνταγές οριζόντιες, κόψτε μισθούς, συντάξεις, περιορίστε το κοινωνικό κράτος, μπορεί να περιλαμβάνουν κατά αυτό τον τρόπο το ασφαλιστικό. Και απεργίες θα γίνουν και κλιμάκωση των απεργιών θα υπάρχουν, αν αυτά που τώρα ως διαρροές βλέπουμε πάρουν την μορφή συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης. Βεβαίως το ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπιστεί, έχει εξαιρετικά κρίσιμα προβλήματα. Να βελτιώσουμε και να δοθούν κίνητρα που θα φέρουν πόρους και θα ενισχύσουν το σύστημα, αυτό να δούμε πως μπορούμε να το συζητήσουμε. Αύξηση των ορίων ηλικίας δεν μπορούμε να δεχθούμε. Μείωση των συντάξεων δεν μπορούμε να δεχθούμε, στην Ελλάδα έχουμε από τις υψηλότερες εισφορές και από τις χαμηλότερες συντάξεις σε όλη την ΕΕ. Να είστε σίγουροι ότι, αν εξακολουθήσει αυτό το μπαράζ των επιθέσεων, μέτρα στον ιδιωτικό τομέα και στο ασφαλιστικό, οι απεργίες που θα κάνει η ΓΣΕΕ θα είναι και σκληρές και αποτελεσματικές.»

    Είδηση: 35648

    [09] Ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Α. Σάμαρανκ, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

    Τριτη, 20 04 2010 19:12

    Ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, 89 ετών, νοσηλεύεται σε μια κλινική της Βαρκελώνης (βορειοανατολικά) σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του περιβάλλοντός του.

    "Νοσηλεύεται στην κλινική Quiron (της Βαρκελώνης). "Είναι άσχημα" δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Η πηγή πάντως δεν ήταν σε θέση να αναφέρει από τι πάσχει ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ (από το 1980 έως το 2001), που έχει νοσηλευτεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

    Νοσηλεύτηκε στη Λοζάνη στις 17 Ιουλίου του 2001, την ημέρα των 81 γενεθλίων του, "λόγω υπερβολικής κόπωσης" που συνδέεται με το συνέδριο της ΔΟΕ στη Μόσχα.

    Την προηγουμένη,ο κ. Σάμαρανκ είχε ανακοινώσει από την ρωσική πρωτεύουσα, η εκλογή του διαδόχου του, του Βέλγου Ζακ Ρογκ, τρεις ημέρες μετά την επίσημη επιλογή του Πεκίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

    Τον Αύγουστο του 2001, οι οξείες επιπλοκές από αρτηριακή υπέρταση που συνδεόταν με την "τεράστια προσπάθεια, πριν και μετά" το συνέδριο στη Μόσχα είχαν απαιτήσει τη νοσηλεία του στη Βαρκελώνη.

    Τον Δεκέμβριο του 2007, εισήχθη στο νοσοκομείο της Μαδρίτης, μετά την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Είδηση: 35670

    [10] Βρετανία: Έρευνα για τις δραστηριότητες της Goldman Sachs

    Τριτη, 20 04 2010 17:33

    Οι Βρετανικές αρχές - πιθανότατα και υπό την πίεση της προεκλογικής συγκυρίας - ξεκινούν επισήμως έρευνα για τις δραστηριότητες της Goldman Sachs. Η μεγάλη επενδυτική τράπεζα κατηγορείται ότι σε συνεννόηση με γνωστό αμερικανικό fund - το οποίο συμμετείχε έως πρόσφατα και στις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας- έκαναν παιχνίδια με τοξικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα, ζημιώνοντας άλλες τράπεζες και ιδιώτες. Η Goldman Sachs αρνείται τις κατηγορίες και μετράει κέρδη. Το πρώτο τρίμηνο του 1010 εμφάνισε καθαρά κέρδη περίπου 3,5 δισ. δολάρια.

    Η βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSA), ο "χωροφύλακας" των βρετανικών αγορών, ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι "αρχίζει επίσημη έρευνα" για την Goldman Sachs μετά την έναρξη διώξεων κατά της νεοϋορκέζικης τράπεζας την Παρασκευή από την SEC, την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

    Η Financial Services Authority αναφέρει πως, "έπειτα από τις πρώτες έρευνες, η FSA αποφάσισε να αρχίσει επίσημη έρευνα για την Goldman Sachs International σε σχέση με τις πρόσφατες κατηγορίες της SEC". Η FSA "θα συνεργαστεί στενά με τη SEC στην έρευνα αυτή", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η SEC έχει κατηγορήσει την Goldman ότι απέκρυψε από τους επενδυτές το γεγονός ότι το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Paulson & Co στοιχημάτιζε εναντίον ενός παράγωγου προϊόντος των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου στη δημιουργία του οποίου είχε βοηθήσει.

    Τη Δευτέρα η FSA ανακοίνωσε πως "μελετά" αυτό για το οποίο κατηγορείται η Goldman Sachs στις ΗΠΑ για να δει αν η υπόθεση μπορεί να αφορά κλάδους της αμερικανικής τράπεζας που υπόκεινται στις βρετανικές κανονιστικές ρυθμίσεις.

    Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ζήτησε προσωπικά την Κυριακή την άμεση έναρξη έρευνας εκ μέρους της FSA.

    Η Goldman Sachs, η οποία αρνείται τις κατηγορίες, ανακοίνωσε σήμερα μεγάλα κέρδη.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35665

    [11] Υστέρα από έντονη ημικρανία, άρχισε να μιλάει με...κινέζικη προφορά

    Τριτη, 20 04 2010 18:10

    Τον περασμένο μήνα, αφού έπαθε μία αφόρητη ημικρανία, η 35χρονη Βρετανίδα Σάρα Κόλγουιλ άρχισε αίφνης να μιλάει τη μητρική της γλώσσα με κινέζικη προφορά, ενώ ουδέποτε έχει επισκεφθεί την Κίνα, μεταδίδουν σήμερα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

    Η Κόλγουιλ, κάτοικος του Πλίμουθ της νοτιοδυτικής Αγγλίας, διηγείται ότι ξαφνικά έχασε την ικανότητά της να μιλάει αγγλικά με τη χαρακτηριστική προφορά του τόπου της και άρχισε να ακούγεται σαν...Κινέζα, με αποτέλεσμα ακόμα και πολύ οικεία της πρόσωπα να μην αναγνωρίζουν τη φωνή της στο τηλέφωνο.

    Προκειμένου να επανέλθει, η Κόλγουελ παρακολουθεί τώρα ειδικά μαθήματα γλώσσας. Όπως λέει, η φωνή της ξαφνιάζει ακόμα και την ίδια. "Δεν είναι η δική μου φωνή", λέει.

    Όπως εξηγούν οι ειδικοί, πρόκειται για το λεγόμενο "σύνδρομο της ξένης προφοράς", το οποίο συσχετίζεται με τραυματισμούς του εγκεφάλου. Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε επιστημονικά στις αρχές του 20ού αιώνα και έκτοτε έχουν αναφερθεί μερικές δεκάδες περιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

    AΠΕ Είδηση: 35668

    [12] Ελληνικές μουσικές γιορτές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Τριτη, 20 04 2010 17:00

    Οι ελληνικές μουσικές γιορτές αποτελούν έναν κύκλο συναυλιών που διοργανώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Αθηνών κάθε Άνοιξη εδώ και έξι χρόνια. Φέτος θα διαρκέσουν από 23 μέχρι 30 Απριλίου και θα είναι αφιερωμένες στην Επτανησιακή μουσική του 19ου και 20ου αιώνα με έμφαση στην Όπερα και το μουσικό θέατρο έως το 1953.

    Με μεγάλα αφιερώματα στο Μάντζαρο και στο Σαμάρα η ορχήστρα Αθηνών τιμά τους επτανήσιους συνθέτες, ενώ θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ επτανησιακής μουσικής. Στο πλαίσιο της γιορτής της ελληνικής μουσικής θα πραγματοποιηθεί και συνέδριο με θέμα την επτανησιακή όπερα και το μουσικό θέατρο έως το 1953. Η ελληνική μουσική γιορτή θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 30 Απριλίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35663

    [13] Ύποπτο για καρκίνο το καλοψημένο κρέας

    Τριτη, 20 04 2010 14:06

    Υγεια

    Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος, ειδικά αν αυτό είναι καλοψημένο, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ήδη από προηγούμενη έρευνα, το πολύ ψημένο έως καρβουνιασμένο κρέας έχει συνδεθεί με τον καρκίνο στο πάγκρεας. Τώρα όμως η νέα μελέτη υποστηρίζει οτι το τηγάνισμα, το ψήσιμο και το μπάρμπεκιου μέχρι το κρέας να καρβουνιάσει, μπορεί να δημιουργήσουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

    Η έρευνα

    Η έρευνα από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο στις ΗΠΑ σχετικό με την έρευνα για τον καρκίνο, μελέτησε επί 12 χρόνια πάνω από 1.700 άτομα. Συμπέρανε ότι, εκτός από το κόκκινο κρέας, ακόμα και το κοτόπουλο και το ψάρι, αν είναι τηγανητά, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου.

    Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι άνθρωποι τρώνε συχνά καλοψημένα κρέατα (μπριζόλες, μπέικον κ.α.), έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο κρέας και λιγότερο ψημένο.

    Οι τρεις βασικοί τύποι καρκινογόνων χημικών ουσιών, που συλλογικά ονομάζονται "ετεροκυκλικές αμίνες", αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου πάνω από δυόμιση φορές. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως έχουν γενετική προδιάθεση να είναι ακόμα πιο ευάλωτοι στον κίνδυνο καρκίνου λόγω της διατροφής με καλοψημένα κρέατα.

    Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα, αναζητώντας διαφορές στον τρόπο που τα άτομα μεταβολίζουν το μαγειρεμένο κρέας. Ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γονίδια που τους καθιστούν μέχρι και πέντε φορές πιο πιθανούς να αναπτύξουν καρκίνο, όταν τρώνε πολύ κόκκινο κρέας.

    Διχασμός απόψεων

    Πάντως ειδικοί στον καρκίνο δήλωσαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος όντως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

    Σύμφωνα με την ελληνικής καταγωγής Παναγιώτα Μήτρου, του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο, "όταν εξετάζουμε όλα τα στοιχεία σχετικά με το κρέας και τον καρκίνο, δεν προκύπτει ότι το κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Όμως υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι το κόκκινο και κατεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Γι' αυτό, συστήνουμε οι άνθρωποι να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στα 500 γραμμάρια την εβδομάδα και να αποφεύγουν να τρώνε κατεργασμένο κρέας".

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35647

    [14] Συστάσεις Μεντβέντεφ για το Κιργιστάν

    Τριτη, 20 04 2010 17:52

    Συστάσεις προς την προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν να οργανώσει εκλογές και να αναστήσει ένα κράτος που δεν υπάρχει πια, απηύθυνε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων στο Κιργιστάν μετά τις επιθέσεις κατά των ρωσικής καταγωγής πολιτών που ζουν στη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Ωστόσο, δεν κατέστη αμέσως σαφές ποια μέτρα η Ρωσία, η οποία έχει μια στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν, θα χρησιμοποιήσει για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων μετά την εξέγερση της 7ης Απριλίου που ανέτρεψε τον πρόεδρο της χώρας. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις αντίπαλων ομάδων Δευτέρα και Τρίτη, στα βόρεια της πρωτεύουσας Μπισκέκ.

    Στο Μινσκ ο Μπακίγεφ

    Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο μιλώντας στο κοινοβούλιο του Μινσκ είπε ότι "ο έκπτωτος πρόεδρος του Κιργιστάν και η οικογένειά του, συνολικά τέσσερα άτομα βρίσκονται από χθες το βράδυ το Μινσκ".

    Μέχρι στιγμής μυστήριο παραμένει σε ποιο μέρος έχει βρει άσυλο ο Μπακίγεφ.

    Την Πέμπτη είχε καταφύγει στο Καζακστάν, χώρα της Κεντρικής Ασίας, που γειτνιάζει με το Κιργιστάν, όπου υπέβαλε την παραίτησή του ύστερα από συντονισμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ προκειμένου να καταλαγιάσει η ένταση στο Κιργιστάν.

    Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κιργιστάν ανέφερε ότι ο Μπακίγεφ εγκατέλειψε το Καζακστάν και πρόσθεσε ότι δε γνωρίζει τον προορισμό του.

    Η νέα προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο Μπακίγεφ θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ύστερα από τις συγκρούσεις στην αρχή του μήνα στο Μπισκέκ που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 85 άνθρωποι και να προκληθεί χάος.

    ΕΕ: Nα επιστρέψει το Κιργιστάν στην δημοκρατική τάξη

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε την προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν να παρουσιάσει ένα "σαφές σχέδιο" προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στην δημοκρατική τάξη.

    Σε ομιλία της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Άστον τόνισε ότι υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα "νομιμοποίησης" της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας.

    "Αν και ο πρόεδρος Μπακίγιεφ παραιτήθηκε, η προσωρινή κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί υπέρ ενός σαφούς σχεδίου για το πώς θα αποκατασταθεί η συνταγματική και δημοκρατική τάξη καθώς και το κράτος δικαίου", ανέφερε η Κάθριν Άστον.

    Μέχρι στιγμής, οι νέοι ηγέτες της χώρας έχουν υποσχεθεί τη διενέργεια προεδρικών εκλογών σε έξι μήνες.

    Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής ζήτησε από τις νέες αρχές του Κιργιστάν να διασφαλίσουν την ένταξη στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χώρας "όλων των πολιτικών κομμάτων και όλων των εθνικών ομάδων".

    Πάντως, η κ. Άστον έκρινε ότι τα πρώτα σημάδια από το Κιργιστάν ήταν "ενθαρρυντικά".

    "Εάν πιστεύουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση επιθυμεί ειλικρινά να γίνει μέλος της δημοκρατικής οικογένειας, η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει την αναγκαία στήριξη για το πολιτικό, οικονομικό και τεχνικό πλαίσιο" πρόσθεσε η Eυρωπαία υπουργός Εξωτερικών.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35666

    [15] Μουσείο από ... πάγο στην Κωνσταντινούπολη

    Τριτη, 20 04 2010 16:07

    Στις 23 Απριλίου εγκαινιάζεται στην Κωνσταντινούπολη, το πρώτο μουσείο πάγου στον κόσμο, που δημιουργείται σε μια χώρα με ζεστό κλίμα. Το μουσείο, το οποίο θα βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, θα καλύπτει έκταση 1.400 τμ. Οι επισκέπτες του θα προμηθεύονται, στην είσοδο, ειδικά ρούχα, σε στιλ Εσκιμώου, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό του μουσείου δεν θα ξεπερνά τους -5 βαθμούς Κελσίου, τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους θερινούς μήνες. Στα εγκαίνια του μουσείου, που θα ονομάζεται "Μαγικός Πάγος", θα τραγουδήσει ο νικητής του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού, Eurovision, Αλεξάντερ Ρίμπακ.

    Στο μουσείο θα φιλοξενηθούν 34 αγάλματα από πάγο και η θεματική του θα αλλάζει κάθε εξάμηνο. Το κόστος του όλου project υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

    Εβδομήντα τόνοι πάγου θα μεταφερθούν από τη Σουηδία στην Τουρκία, ειδικά για την κατασκευή των αγαλμάτων, ενώ για τους τοίχους και τα τούνελ του μουσείου χρησιμοποιήθηκαν περίπου 100 τόνοι πάγου, από την Κωνσταντινούπολη. Το μουσείο σχεδιάστηκε από τους ίδιους ανθρώπους που σχεδίασαν και το ξενοδοχείο από πάγο, στη Σουηδία. Το εγχείρημα έχει αναλάβει η νορβηγική εταιρία Lotofen Trading Company, ενώ οι υποδομές και το σύστημα ψύξης-θέρμανσης είναι έργο Τούρκων μηχανικών.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Α.Α Είδηση: 35659

    [16] Έφηβοι: Η γενιά του SMS

    Τριτη, 20 04 2010 15:54

    Το 1/3 των εφήβων που διαθέτουν κινητά τηλέφωνα στις Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν περισσότερα από 100 γραπτά μηνύματα την ημέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η μελέτη από το Pew Internet and American Life Project, που εξετάζει την κουλτούρα και τους τρόπους επικοινωνίας των εφήβων, επισημαίνει πως η χρήση γραπτών μηνυμάτων έχει αυξηθεί δραματικά από το 2008, ξεπερνώντας τις κλήσεις από τα κινητά και τα σταθερά τηλέφωνα, τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, την άμεση επικοινωνία μέσω μηνυμάτων (instant messaging) και την ζωντανή συνομιλία.

    Το ερευνητικό κέντρο τονίζει πως τα 3/4 των νέων από 12 ως 17 ετών διαθέτουν κινητά τηλέφωνα και από αυτά τα κορίτσια στέλνουν ή λαμβάνουν 80 γραπτά μηνύματα την ημέρα, ενώ τα αγόρια τριάντα.

    Οι Αμερικανοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα γραπτά μηνύματα στέλνονται και διαβάζονται "κάτω από τη μύτη" των γονιών και των καθηγητών και σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορούν να σταλούν από παντού.

    "Τα γραπτά μηνύματα έχουν γίνει ο βασικός τρόπος επικοινωνίας στη ζωή των εφήβων σήμερα", αναφέρει η ερευνήτρια Αμάντα Λένχαρτ, η οποία αποδίδει τη μεγάλη αύξηση εν μέρει στα προγράμματα των εταιριών που προσφέρουν απεριόριστα μηνύματα.

    "Υπάρχει σίγουρα ένα στοιχεία στα γραπτά μηνύματα που ταιριάζει απόλυτα στη ζωή των εφήβων", προσθέτει η Λένχαρτ. Γι'αυτό έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των εφήβων που το 87% δηλώνει πως κοιμάται έχοντας δίπλα του το κινητό του.

    Ένας άλλος ερευνητής, ο Σκοτ Κάμπελ, αναφέρει πως από τα μηνύματα μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά για την κουλτούρα των εφήβων σήμερα, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι τα αγόρια δεν χρησιμοποιούν σημεία στίξης στα μηνύματά τους σε αντίθεση με τα κορίτσια, που τα θεωρούν βασικό στοιχείο της επικοινωνίας τους.

    "Αν ένα κορίτσι βάλει τελεία στο τέλος του μηνύματος (προς ένα άλλο κορίτσι) σημαίνει ότι είναι θυμωμένο", αποκαλύπτει ο Κάμπελ και συμπληρώνει πως είναι πολύ σημαντικά για τους εφήβους τα emoticons (μια μικρή εικόνα που μπορεί να εισαχθεί σε ένα μήνυμα για να αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη διάθεση ή συμπεριφορά).

    "Υιοθετούν αυτήν την πρακτική, γιατί έχουν μάθει ότι τα κείμενα είναι πιθανόν να ερμηνευτούν λανθασμένα. Είναι κάτι που το κάνουν σκόπιμα, ένα κομμάτι της κουλτούρας τους που στόχο έχει να τους διαφοροποιήσει από τους ενήλικες", επισημαίνει.

    Το ποσοστό των εφήβων με κινητά τηλέφωνα που στέλνουν τουλάχιστον ένα μήνυμα την ημέρα αυξήθηκε από 38% το 2008 σε 54% τον Σεπτέμβριο του 2009, σύμφωνα με την έρευνα.

    Τέλος, το 38% των εφήβων δηλώνουν πως καθημερινά κάνουν ένα τηλεφώνημα από το κινητό τους, το 30% ότι χρησιμοποιούν το σταθερό τηλέφωνα και 24% ότι επικοινωνούν με άμεσα μηνύματα (instant messaging).

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35658

    [17] Πήγε να αποτρέψει ληστεία και τον σκότωσαν

    Τριτη, 20 04 2010 14:14

    Την τελευταία του πνοή, στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος από τις σφαίρες που έριξαν εναντίον του τρεις άγνωστοι κακοποιοί, άφησε ο 35χρομος αλλοδαπός από την πρώην ΕΣΣΔ, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει ληστεία σε βάρος γυναίκας, στη συμβολή των οδών Καλλιθέας και Αγάθωνος, στην περιοχή Αμπελοκήπων.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ένας από τους τρεις δράστες πυροβόλησε εναντίον του και οι σφαίρες τον έπληξαν στο χέρι και την κοιλιά.

    Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου αργότερα εξέπνευσε.

    Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι το θύμα ήταν υπάλληλος σε τουριστικό γραφείο και ότι δέχθηκε τις σφαίρες, όταν οι ένοπλοι επιχείρησαν να ληστέψουν φίλη του. Είδηση: 35646

    [18] Α.ΚΟΝΤΟΣ:«Έγινε η μεγαλύτερη αυτοκάθαρση που μπορούσε να γίνει από τον Κώστα Καραμανλή.»

    Τριτη, 20 04 2010 13:59

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά και τον Δημήτρη Χόνδρο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέει η ΝΔ ότι η στάση μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όχι στο ΔΝΤ, δεν έχω αντιληφθεί τι προτείνει ο κος Σαμαράς;»

    Α.ΚΟΝΤΟΣ: « Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε σίγουρα είναι να τρέξουμε την ανάπτυξη, να εφαρμόσουμε επιτέλους το νέο φορολογικό σύστημα, να σταματήσουμε να μιλάμε όπως και ο κος Παπανδρέου είπε με μεγάλη καθυστέρηση, έτσι ώστε να μην διαφημίζουμε -αν θέλετε- τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αν δώσουμε ένα μήνυμα ότι τα μέτρα που παίρνουμε έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, αν δώσουμε ένα μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα έχει πάρει μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα, τα φορολογικά τα έχουν, τότε είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν τα επιτόκια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πρέπει να δανειστούμε όμως, πως θα γίνει αυτό;»

    Α.ΚΟΝΤΟΣ: « Πρέπει να εκπέμψουμε ένα μήνυμα στις αγορές, ότι αυτά τα οποία λέμε, τα κάνουμε πράξη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η κα Μπακογιάννη είπε ότι δεν πρέπει να το δαιμονοποιούμε.»

    Α.ΚΟΝΤΟΣ: « Αναμφίβολα η κα Μπακογιάννη είπε ότι δεν πρέπει να το δαιμονοποιούμε, δεν είπε ποτέ όμως η κα Μπακογιάννη ότι πρέπει να πάμε στο ΔΝΤ. Είπε ότι είναι κάθετα αντίθετη με το ΔΝΤ. Το είπε ξεκάθαρα, το ίδιο λέει και ο κος Σαμαράς.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η κυβέρνηση ρίχνει το μεγάλο βάρος του ότι οδηγούμαστε σε αυτή τη λύση, στην πολιτική που άσκησε η προηγούμενη κυβέρνηση και δε νομίζω ότι εδώ θα προσπαθήσουμε να χρυσώσουμε το χάπι.»

    Α.ΚΟΝΤΟΣ: « Όντως η χώρα εδώ και δεκαετίες έχει διαρθρωτικά προβλήματα, τι κάναμε εμείς ως κυβέρνηση το 2004; Ακολουθώντας ένα νοικοκύρεμα και κυρίως δουλεύοντας χωρίς να μιλάμε, κατορθώσαμε και μειώσαμε σε σημαντικό βαθμό το έλλειμμα, το πήγαμε στο 2,5%, μειώθηκε η ανεργία περίπου στο 8% και είχαμε και πραγματική ανάπτυξη και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπήρξε ένα έλλειμμα τεράστιο μέχρι να ξεκινήσετε να κάνετε κάποια πράγματα, τα οποία⦻

    Α.ΚΟΝΤΟΣ: « Δεν είναι έτσι. Το έλλειμμα το μειώσαμε εμείς και βέβαια λένε ότι αυξήθηκε το δημόσιο χρέος, διότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών που πληρώσαμε ήταν το τοκοχρεολύσια από δάνεια προηγούμενων ετών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ακούμε τις τελευταίες μέρες τον κο Σαμαρά, να μιλά για βαρίδια του παρελθόντος που θα φύγουν από τους κόλπους του κόμματος και αναρωτιέμαι ποια είναι τα βαρίδια;»

    Α.ΚΟΝΤΟΣ: « Πραγματικά δεν μπορώ να σας πω ποια ήταν, ή τι εννοεί ο κος Σαμαράς, ο κος Σαμαράς είναι ο αρχηγός του κόμματος, πιστεύω ότι η ΝΔ θα βρει τον βηματισμό της μετά από κάθε τόσο μεγάλη ήττα και μετά από μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος υπάρχουν δυσκολίες. Φαίνεται από τα προσυνέδρια που γίνονται και από το συνέδριο που θα γίνει, ότι πλέον χαράσσουμε μια νέα πορεία, η αντιπολίτευση που γίνεται πλέον είναι εποικοδομητική αντιπολίτευση, θα βρούμε σίγουρα τον βηματισμό μας. Ο κος Σαμαράς είναι αυτός ο οποίος θα ξεκαθαρίσει πλέον αυτά που λέει στις συνομιλίες του, δεν μπορώ να ερμηνεύσω αυτά τα οποία ο κος Σαμαράς λέει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε ότι η κάθαρση η όποια έγινε με τις εκλογές τις τελευταίες;»

    Α.ΚΟΝΤΟΣ: « Πολύ από αυτούς οι οποίοι δικαίως ή αδίκως κατηγορήθηκαν βρέθηκαν εκτός ψηφοδελτίων. Έγινε η μεγαλύτερη αυτοκάθαρση που μπορούσε να γίνει από τον Κώστα Καραμανλή.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα σας ρωτήσω ευθέως, γιατί το όνομά σας έχει εμπλακεί σε κάποιες υποθέσεις. Σας αφορά η συζήτηση που γίνεται;»

    Α.ΚΟΝΤΟΣ: « Ο άνθρωπος ο οποίος γνώριζε αυτά τα θέματα καλυτέρα από όλους μας, ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Ο Κώστας Καραμανλής λοιπόν αποφάσισε να είμαι κανονικά στα ψηφοδέλτια, οι πολίτες της εκλογικής μου Περιφέρειας της Ξάνθης με συντριπτική πλειοψηφία με έβγαλαν πρώτο βουλευτή της ΝΔ.»

    Είδηση: 35641

    [19] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:«Το ΔΝΤ ως μοχλός πίεσης προς την ΕΕ, ανακαλύφθηκε από τον κο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών και αυτό ήταν απαράδεκτο.»

    Τριτη, 20 04 2010 13:56

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είμαστε με το ένα πόδι στο ΔΝΤ, από την άλλη πλευρά δεν έχουμε καταλάβει τη θέση της ΝΔ.»

    Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Η ΝΔ είπε και τονίζει ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ πέρα από μια λύση, η οποία υποτιμά την ίδια τη χώρα, είναι ένα είδος ομολογίας της χρεοκοπίας της χώρας, είναι γνωστό ότι οι συνέπειες, οι οποίες επέρχονται εξαιτίας της παρέμβασης του ΔΝΤ είναι καταστροφικές για τις χώρες. Η ΝΔ είπε ότι πρέπει πάση δυνάμει να αποφευχθεί αυτό. Αν γίνει όμως αυτό, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και με την ΕΕ, τον μηχανισμό της ΕΕ τον ίδιο, θα πρέπει να λύσουμε ό,τι πρόβλημα έχουμε σαν χώρα. Μην ξεχνάτε ένα πράγμα, το ΔΝΤ ως μοχλός πίεσης προς την ΕΕ, δυστυχώς ανακαλύφθηκε από τον κο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών και αυτό ήταν απαράδεκτο. Αυτό είναι ένα λάθος απερίγραπτο, το οποίο έκανε η κυβέρνηση. Να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους, ότι για τις χώρες της ευρωζώνης δεν είναι δυνατό να λύνει τις διαφορές της Ευρώπης, το ΔΝΤ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι πρέπει να γίνει;»

    Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Αν κυβερνούσε ο Καραμανλής, είχαμε κυβέρνηση Καραμανλή και μας είχαν συμβεί αυτά, την εποχή την δική μας, έχετε την εντύπωση ότι ο κος Παπανδρέου θα είχε οιανδήποτε κατανόηση, όπως δείχνει αυτή τη στιγμή η ΝΔ σε τόσα πράγματα;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν έχει καμία ευθύνη η ΝΔ;»

    Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Παραδώσαμε ένα έλλειμμα 8, 2% και έφτασε μέσα σε ελάχιστους μήνες από την άφρονα πολιτική -μετά τις 4 Οκτωβρίου- στο 12,5%. Και μετατράπη ένα πρόβλημα που ήταν πρόβλημα ελλείμματος σε πρόβλημα δημόσιου χρέους. Η κυβέρνηση άρχισε την πολιτική την οποία ακολούθησε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα η αύξηση των spreads να οφείλεται στο γεγονός, ότι οι κερδοσκόποι που πάντα υπάρχουν και καραδοκούν, έβλεπαν μια κυβέρνηση που βολόδερνε και βεβαίως αποτελούσε το καλύτερο θύμα τους μπροστά σε αυτά που γινόντουσαν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είσαστε από τους συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, του κου Καραμανλή. Τι λέει για όλα αυτά;»

    Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Αποδεικνύεται ότι εκείνος είπε την αλήθεια. Ο κος Παπανδρέου δεν είπε την αλήθεια. Ρωτώ λοιπόν, στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται ο κος Καραμανλής να εξηγήσει κάτι περισσότερο από αυτό που η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει, ότι είχε δίκιο;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε σχέση με τα θέματα της τρομοκρατίας, θετική κρίνετε την εξέλιξη;»

    Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Συγχαρητήρια στην αστυνομία, πραγματικά δηλαδή για την μεγάλη της επιτυχία. Να δούμε τι διασυνδέσεις μπορεί να υπάρχουν και με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ιδίως οι νέες τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ τους και τι διασυνδέσεις ενδεχομένως υπάρχουν με το οργανωμένο έγκλημα, γιατί και αυτό είναι κάτι βέβαιο πλέον.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Παρά ταύτα κατηγορείστε ότι τον Μαζιώτη είχατε δώσει εντολή να μην τον παρακολουθούν;»

    Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Λυπάμαι ειλικρινά για αυτή την διαρροή, πως έγινε, ποιοι και γιατί την έδωσαν, αλλά όχι μόνο αποτελούσε ένα μεγάλο ψέμα αυτό το πράγμα, αλλά κάποιος νομίζει ότι μπορεί να παίζει με τόσο - αν θέλετε- ευαίσθητα θέματα, όχι μόνο δεν είχε δοθεί μια τέτοια εντολή το ξαναλέω για δεύτερη φορά, αλλά είναι υποβολιμαίο όπως τόνισα και στην ανακοίνωσή μου το γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή κάποιος το έβγαλε ή πήγε να το πει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δώσατε συγχαρητήρια στην αστυνομία, στην πολιτική ηγεσία, δίνετε;»

    Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Νομίζω ότι είναι αυτονόητο, ότι τη στιγμή κατά την οποία λες στην αστυνομία συγχαρητήρια, βεβαίως στην περίπτωση αυτή εύχεσαι ταυτοχρόνως και στην ίδια την πολιτική ηγεσία, αρκεί η ίδια η πολιτική ηγεσία να μην μηδενίζει ό,τι έργο έχει γίνει προηγουμένως και ό,τι η ίδια η αστυνομία έχει καταφέρει προηγουμένως, να μην θεωρεί δηλαδή ότι όλα γίνονται επί των ημερών τις και δεύτερον να δίνει τις πραγματικές διαστάσεις, του πως πραγματικά και ευτυχώς φτάσαμε σε αυτές τις αποκαλύψεις.»

    Είδηση: 35640

    [20] Παύση της λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ ως τα μέσα Ιουλίου

    Τριτη, 20 04 2010 13:42

    Την παύση τα ης λειτουργίας και την αποκατάσταση των ενεργών και ανενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, έως τις 16 Ιουλίου 2010, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την διαχείριση των σκουπιδιών, ζητά από τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών της χώρας σε κοινή επιστολή με το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τα όσα ααναφέρονται στην κοινή επιστολή που εστάλη, οι Περιφέρειες θα πρέπει, έως τις 31 Μαΐου 2010, να έχουν στείλει αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειές τους για τους ΧΑΔΑ που βρίσκονται στην περιοχή τους, όπου θα περιγράφουν αναλυτικά πώς θα εξασφαλίσουν τα παραπάνω.

    Επίσης τονίζεται ότι είναι απαραίτητο να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις για όσους ΧΑΔΑ δεν έχει γίνει ακόμη αυτό και να προγραμματιστεί η κατασκευή των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.

    Στους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ακόμη η πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από τον Οκτώβριο του 2005, που αφορά στην ολοκληρωτική παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, σε συνδυασμό με την κατασκευή έργων υποδομής σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35642

    [21] Κατάληψη στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ

    Τριτη, 20 04 2010 12:49

    Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), πραγματοποίησαν μετά τις 11 το πρωί νεαρά άτομα που πρόσκεινται στον αντεξουσιαστικό χώρο, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες για υποθέσεις τρομοκρατίας. Είκοσι περίπου νεαρά άτομα εισέβαλαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 5, και χωρίς να προκαλέσουν επεισόδια ανήρτησαν ένα πανό που έγραφε: "Κράτος και κεφάλαιο οι μόνοι τρομοκράτες, όχι οι αγωνιστές και οι επαναστάτες'', ενώ στη συνέχεια έστειλαν με φαξ σε διάφορους αποδέκτες δισέλιδη ανακοίνωση με τα αιτήματά τους.

    Οι καταληψίες ύστερα από περίπου μισή ώρα αποχώρησαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών, χωρίς να προκαλέσουν φθορές στα γραφεία.

    Στη δισέλιδη ανακοίνωση, που μεταξύ άλλων έστειλαν με το φαξ και στα γραφεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους έξι συλληφθέντες που διώκονται για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα. Επίσης συμπαρίστανται στο σύντροφό τους Γιάννη Δημητράκη, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ένοπλη ληστεία και στους 3 επικηρυγμένους συνεργούς του στην υπόθεση.

    Οι νεαροί καταληψίες στη δισέλιδη ανακοίνωσή τους, που δεν φέρει υπογραφή, καταφέρονται επίσης και εναντίον των δημοσιογράφων, για την κάλυψη των παραπάνω υποθέσεων, οι οποίες όπως ισχυρίζονται, παρουσιάζουν κοινά στοιχεία.

    Πηγή: Είδηση: 35638

    [22] Άρειος Πάγος: Παράνομοι πέντε όροι τραπεζικών συναλλαγών και τρεις νόμιμοι

    Τριτη, 20 04 2010 19:37

    Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ' αριθμ. 652/2010 απόφασή του έκανε εν μέρει δεκτές αντίθετες αναιρέσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) κατά της 3499/2008 απόφασης του Εφετείου Αθηνών που αφορούσαν τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών (ΓΟΣ) των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Ο Άρειος Πάγος έκρινε παράνομους και καταχρηστικούς πέντε γενικούς όρους των συναλλαγών και τρεις νόμιμους.

    Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος, έκανε δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Ν. Λεοντή και έκρινε νόμιμους τους εξής όρους: 1) την επιβάρυνση του καταναλωτή που χρησιμοποιεί την πιστωτική κάρτα ως μέσο πίστωσης με τόκους αναδρομικά από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι με την πάροδο της προθεσμίας πληρωμής που αναγράφεται στο μηνιαίο λογαριασμό που του αποστέλλεται (γεγονός που συνεπάγεται την επιβάρυνση του καταναλωτή με τόκους κατά μέσο όρο 35 ημερών). 2) την καταστρατήγηση της διαφάνειας του κυμαινόμενου επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες με τη δυνατότητα της τράπεζας για μεγαλύτερη αναπροσαρμογή από αυτή που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 3) την μονομερή από την τράπεζα διαμόρφωση του επιτοκίου καταθέσεων, δίχως αναφορά σε εύλογα κριτήρια.

    Αντίθετα, έκρινε παράνομους και καταχρηστικούς τους εξής όρους συναλλαγών: 1) την επιβολή εξόδων για τις αναλήψεις μετρητών από την ίδια τράπεζα μέσω πιστωτικής κάρτας που κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσό της ανάληψης. 2) την επιβολή εξόδων αδράνειας (0,60 ή 1,00 ευρώ ανά μήνα) σε καταθετικούς λογαριασμούς που παραμένουν ακίνητοι για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών. 3) την επιβολή επιβάρυνσης στον δανειολήπτη 50 ευρώ για τη χορήγηση από την Τράπεζα βεβαίωσης οφειλών. 4) τον περιορισμό της ευθύνης της τράπεζας σε περίπτωση που γίνει παράνομη χρήση του απολεσθέντος ή κλαπέντος βιβλιαρίου καταθέσεως. 5) την επιβολή εξόδων τήρησης και παρακολούθησης στους λογαριασμούς καταθέσεων. Είδηση: 35673

    [23] Βρετανία: Τρίτοι οι Εργατικοί στις δημοσκοπήσεις

    Τριτη, 20 04 2010 19:40

    Με ανατροπές - τουλάχιστον δημοσκοπικά - βαδίζει η Βρετανία προς τις κάλπες της 6ης Μαΐου. Το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ερχεται δεύτερο στην πρόθεση ψήφου και τρίτοι οι Εργατικοί του Γκόρντον Μπράουν. Η επιτυχημένη εμφάνιση του ηγέτη τους Νικ Κλέγκ στην πρώτη τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών αύξησε θεαματικά τα ποσοστά του κόμματος τα οποία ωστόσο ακόμη και εάν επιβεβαιωθούν στην κάλπη , δεν θα μεταφραστούν σε αντίστοιχο αριθμό εδρών. Το περίπλοκο εκλογικό σύστημα μπορεί να ευνοήσει τελικά το κυβερνών κόμμα ακόμη και αν καταλάβει την τρίτη θέση. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το δεύτερο ντιμπέιτ την Πέμπτη , μήπως βοηθήσει στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

    Άνοδος των Φιλελευθέρων

    Το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν έρχεται τρίτο στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου στη Βρετανία σε δύο δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιοτητα και οι οποίες επιβεβαιώνουν την άνοδο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και την αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Η υποστήριξη προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που αποτελούν παραδοσιακά το τρίτο κόμμα στη Βρετανία, αυξήθηκε σημαντικά μετά την εξαιρετική παρουσία του ηγέτη τους Νικ Κλεγκ την Πέμπτη στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση που έγινε ποτέ στη Βρετανία μεταξύ των αρχηγών των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

    Την τάση αυτή επιβεβαιώνει σήμερα δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για τον Γκάρντιαν, καθώς δίνει άνοδο 10 μονάδων στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και αύξηση του ποσοστού τους στο 30% της πρόθεσης ψήφου. Με αυτό το ποσοστό έπονται των Συντηρητικών (33%, πτώση κατά 4 μονάδες), αλλά προηγούνται των Εργατικών (28%, πτώση κατά 3 μονάδες).

    Την άνοδο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επιβεβαιώνει και άλλη δημοσκόπηση, αυτή του ινστιτούτου Opinium για την εφημερίδα Daily Express, η οποία τους δείχνει επίσης να κερδίζουν πολλές μονάδες (+12) και να συγκεντρώνουν ποσοστό 29%. Και σε αυτήν τη δημοσκόπηση οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έπονται των Τόρις (32%, -7 μονάδες) και προηγούνται των Εργατικών (26%, -5).

    Ωστόσο τα ινστιτούτα ομολογούν ότι λόγω του βρετανικού εκλογικού συστήματος είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταφραστεί η πρόθεση ψήφου σε αριθμό εδρών.

    Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι οι Εργατικοί να έρθουν πράγματι στην τρίτη θέση, αλλά να διαθέτουν το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων και μάλιστα πάνω από τον διπλάσιο αριθμό των βουλευτών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι θα έχουν έρθει δεύτεροι σε ψήφους.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35674

    [24] Έρευνα εναντίον της Goldman Sachs και στη Βρετανία

    Τριτη, 20 04 2010 15:17

    Επίσημη έρευνα για την Goldman Sachs και τον ρόλο της στις διεθνείς χρηματαγορές, ανακοίνωσε ότι ξεκινά η βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών μετά την έναρξη διώξεων κατά της νεοϋορκέζικης τράπεζας την Παρασκευή από την SEC, την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα, ό αποκαλούμενος και ως "χωροφύλακας" των βρετανικών αγορών Financial Services Authority αναφέρει πως, "έπειτα από τις πρώτες έρευνες, η FSA αποφάσισε να αρχίσει επίσημη έρευνα για την Goldman Sachs International σε σχέση με τις πρόσφατες κατηγορίες της SEC". Η FSA "θα συνεργαστεί στενά με τη SEC στην έρευνα αυτή", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η SEC έχει κατηγορήσει την Goldman ότι απέκρυψε από τους επενδυτές το γεγονός ότι το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Paulson & Co στοιχημάτιζε εναντίον ενός παράγωγου προϊόντος των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου στη δημιουργία του οποίου είχε βοηθήσει.

    Χθες Δευτέρα η FSA ανακοίνωσε πως "μελετά" αυτό για το οποίο κατηγορείται η Goldman Sachs στις ΗΠΑ για να δει αν η υπόθεση μπορεί να αφορά κλάδους της αμερικανικής τράπεζας που υπόκεινται στις βρετανικές κανονιστικές ρυθμίσεις.

    Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ζήτησε προσωπικά την Κυριακή την άμεση έναρξη έρευνας εκ μέρους της FSA.

    Η Goldman Sachs, η οποία αρνείται τις κατηγορίες, ανακοίνωσε σήμερα μεγάλα κέρδη.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35653

    [25] Ράμπο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

    Τριτη, 20 04 2010 14:39

    "Κυνηγούς" ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να μαζέψει χρήματα και να γεμίσει τα ταμεία του κράτους φαίνεται ότι ετοιμάζεται να επιστρατεύσει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Όπως προκύπτει από τα όσα εξήγγειλε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφορικά με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή των αυστηρότερων ποινών, που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, πρόκειται για μία ειδική ομάδα, που θα συγκροτηθεί σε κάθε Εφορία με αντικείμενο την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ στην ομάδα θα συμμετέχουν και ιδιώτες σύμβουλοι ελεγκτικών εταιριών.

    Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προωθηθεί νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και την κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

    Προανήγγειλε ακόμη, την καθιέρωση, από το 2011, υποχρεωτικής ηλεκτρονικής δήλωσης για όλους τους φορολογούμενους, καθώς και τον ανασχεδιασμό της φορολογικής δήλωσης.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35650

    [26] Συνέντευξη Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου

    Τριτη, 20 04 2010 12:24

    Συνέντευξη Τύπου για όλες τις εξελίξεις στην οικονομία το εξάμηνο που πέρασε αναμένεται να δώσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ νέο τεστ για το ελληνικό Δημόσιο αποτελεί η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας για άντληση 1,5 δισ. ευρώ, την ώρα που οι αγορές εξακολουθούν να διατηρούν τα επιτόκια δανεισμού σε υψηλά επίπεδα. Την Τετάρτη, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το σχέδιο στήριξης της χώρας. Παράλληλα η κυβέρνηση παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στις αγορές δανεισμού και μελετά όλα τα στοιχεία με προσοχή προκειμένου να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της, με σκοπό να εξασφαλίσει το μέγιστο όφελος για την οικονομία της χώρας.

    Πηγή: ΝΕΤ Σχετικές ειδήσεις: Σε νέο ιστορικό υψηλό τα spreads-Την Τετάρτη η συνάντηση Είδηση: 35635

    [27] Η Ελλάδα στην EXPO 2010

    Τριτη, 20 04 2010 14:11

    Την ελληνική συμμετοχή στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2010 που θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη παρουσίασαν σήμερα στο Ζάππειο η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη και η υφυπουργός Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου. Θέμα της έκθεσης είναι "καλύτερη πόλη, καλύτερη ζωή, το μέλλον της αστικής ζωής" και όπως τόνισε η κ. Κατσέλη είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά της χώρας μας και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά της.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 35645


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 April 2010 - 16:57:34 UTC