Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε νέο ιστορικό υψηλό τα spreads-Την Τετάρτη η συνάντηση
  • [02] Τηλεδιάσκεψη για το χάος στις αερομεταφορές
  • [03] Οι συνέπειες από το νέφος της τέφρας στην Ελλάδα
  • [04] Σκληρότερα μέτρα για το Ασφαλιστικό ζητά η Κομισιόν
  • [05] Υπό έρευνα τα στοιχεία της γιάφκας
  • [06] Με τιμή ζώνης τα πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους
  • [07] Απεργιακές κινητοποιήσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΔΕΠ
  • [08] Προβληματισμός από την εκλογή Έρογλου
  • [09] Αντ. Σαμαράς: Υπάρχει έλλειμμα δημοσίου ήθους
  • [10] Δυνατή μουσική και τα τσιγάρα σκοτώνουν τον ύπνο
  • [11] Αιματηρές επιθέσεις στο Πακιστάν
  • [12] Συγχωνεύσεις και στο χώρο της υγείας
  • [13] Ελεύθεροι οι τέσσερις για τις εκρηκτικές ύλες
  • [14] Ο Jean Michel Jarre ξανά στην Ελλάδα
  • [15] Σύσκεψη για τον τουρισμό
  • [16] Σ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ:«Να σταματήσει αυτή η πολιτική η οποία επεκτείνεται και ανατρέπει εγγυήσεις, βεβαιότητες ζωής, δικαιώματα εργασιακά,
  • [17] Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:« Περισσεύει το θράσος της ΝΔ σήμερα, όταν έρχεται και μας λέει ότι δεν πρέπει να πάμε στο ΔΝΤ.»
  • [18] Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:«Όπου επενέβη το ΔΝΤ δημιούργησε χειρότερες συνθήκες από ό,τι προϋπήρχαν.»
  • [19] Ταϊλάνδη: Στρατός εναντίον διαδηλωτών
  • [20] Διαβουλεύσεις για την οικονομία
  • [21] Kινητοποιήσεις στα νοσοκομεία
  • [22] ΗΠΑ: Καμπάνα στην Toyota
  • [23] To οικονομικό σκάνδαλο που έγινε... μιούζικαλ
  • [24] Όταν ο Όργουελ γίνεται...κόσμημα
  • [25] Θεατρικές παραστάσεις από την ΟΤΟΕ

    [01] Σε νέο ιστορικό υψηλό τα spreads-Την Τετάρτη η συνάντηση

    Δευτερα, 19 04 2010 14:59

    Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε την Δευτέρα το spread των δεκαετών ομολόγων φτάνοντας στις 481 μονάδες βάσης. Αν και αργότερα παρουσίασε πτώση παρέμεινε σταθερά πάνω από τις 400 μονάδες. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ την ΕΚΤ και την Κομισιόν, για την οριστικοποίηση των τελευταίων τεχνικών λεπτομερειών του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής oικονομίας μεταφέρθηκε για την Τετάρτη 21η Απριλίου, καθώς η τέφρα που σκεπάζει το εναέριο χώρο της Ευρώπης δεν επέτρεψε στους ευρωπαίους αξιωματούχους να έλθουν στην Αθήνα. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ως στόχο την οριστικοποίηση των όρων έτσι ώστε αν χρειαστεί ο μηχανισμός να ενεργοποιηθεί άμεσα, ενώ επισημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί η λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων, πέραν αυτών που αποφασίστηκαν τον Μάρτιο και ήδη υλοποιούνται. Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του επεσήμανε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα χαράξει δικό του πρόγραμμα και όρους για την Ελλάδα εφόσον η χώρα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

    Αναβολή λόγω τέφρας

    Αναβλήθηκαν πιθανότητα για την Τετάρτη οι επαφές των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων με το μικτό κλιμάκιο αξιωματούχων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την οριστικοποίηση των όρων σια την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, λόγω των ακυρώσεων στις αεροπορικές πτήσεις εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας.

    "Την Τρίτη ή το αργότερο ως την Τετάρτη, θα γίνει έναρξη των προγραμματισμένων, για σήμερα, διαβουλεύσεων των ελληνικών αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, τονίζοντας ότι από κοινοτικής πλευράς είναι όλα έτοιμα για την έναρξη των συζητήσεων.

    Ο κ. Αλφατάζ μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν τα προβλήματα με τις πτήσεις συνεχιστούν, οι πρώτες συζητήσεις να γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, "δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καθυστερήσει για πολύ η έναρξη των συζητήσεων".

    Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε πάντως ότι οι αξιωματούχοι του έχουν φθάσει στην Αθήνα, επισήμανε, ωστόσο, ότι η έναρξη των επαφών θα καθυστερήσει, για να φθάσουν και οι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην ελληνική ιστοσελίδα Euro2day, οριοθέτησε το πλαίσιο των συνομιλιών από πλευράς Κομισιόν, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα θα έχει κοινούς όρους και δεν θα ακολουθεί αυτόνομη πολιτική από τον κάθε οργανισμό.

    "Θα είναι ένα πρόγραμμα του οποίου θα ηγούνται η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ με κοινούς όρους. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν διαφορετικοί όροι από την ευρωζώνη και διαφορετικοί από το ΔΝΤ. Θα είναι ένα πρόγραμμα με κοινούς όρους", τόνισε.

    Παπακωνσταντίνου: "Ζητούμενο η δυνατότητα ταχείας ενεργοποίησης του μηχανισμού"

    Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό, Φίλλιπο Σαχινίδη εξέτασαν σε σύσκεψη τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία αλλά και το πλαίσιο που θα κινηθεί η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη επικείμενη συζήτηση για τον μηχανισμό, καθώς, όπως είπε, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να τον χρησιμοποιήσει θα κινηθεί πολύ γρήγορα.

    "Η συζήτηση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα, αν αποφασίσει η ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα. Από εκεί και πέρα, εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας, που είναι ο προϋπολογισμός, οι διαρθρωτικές αλλαγές και όλα εκείνα τα μέτρα, που κάνουν την οικονομία πιο δυνατή", τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Πεταλωτής: "Αρκούν τα μέτρα που πήραμε"

    "Επιθυμούμε να έχουμε έναν μηχανισμό στήριξης έτοιμο, τον οποίο έχει αποφασίσει η ΕΕ, έτσι ώστε να ζητήσουμε την ενεργοποίησή του, όταν και εφόσον χρειαστεί", τόνισε από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ επισήμανε ότι η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το αίτημα προς ενεργοποίηση, όταν και εάν γίνει, δεν σημαίνει ότι θα έχει χρεοκοπήσει η χώρα.

    "Χρεοκοπία θα είχαμε εάν δεν καταφέρναμε να δημιουργήσει η ΕΕ έναν τέτοιο μηχανισμό στήριξης", υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και επιστροφής στη δραχμή και τόνισε πως αποκλειστικό καθήκον της κυβέρνησης είναι η σωτηρία της χώρας.

    "Σε αυτή μας την προσπάθεια, προχωρούμε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, χωρίς να υπολογίζουμε προσωπικό και πολιτικό κόστος", επισήμανε και επιτέθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι αν είχε επιδείξει ανάλογη αντιμετώπιση δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που είμαστε.

    "Ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι στις πρόσφατες εκλογές η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε, στην κυριολεξία, τη χώρα στο σημείο της χρεωκοπίας", επισήμανε ο κ . Πεταλωτής και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό για την κατάσταση στην οποία τον οδήγησε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης και νέων μέτρων όπως η μείωση των μισθών και των επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα και οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για το 2010 είναι υπεραρκετά και περισσότερα από αυτά που θα μας ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά και οι άλλοι φορείς που αποτελούν το μηχανισμό στήριξης.

    Παράλληλα χαρακτήρισε "σενάρια που δεν πηγάζουν από καμία βάση αληθείας", δημοσιεύματα για νέα σκληρά μέτρα το 2011 και 2012.

    "Οι διαπραγματεύσεις, ούτως ή άλλως και οι συζητήσεις, είναι εν εξελίξει. Συνεπώς, θα πρέπει να προσέχουμε -και εδώ είναι χρέος όλων μας- να μη δημιουργούμε άσχημη ψυχολογική κατάσταση στους Έλληνες πολίτες, γιατί αυτό επηρεάζει και την καθημερινότητά τους και τη μάχη που δίνουμε και ως Πολιτεία, έτσι ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση", τόνισε.

    Ωστόσο παραδέχτηκε ότι: "Κάποια από αυτά τα μέτρα που διαχέονται, πραγματικά είναι προτάσεις του ΔΝΤ, αλλά είναι προτάσεις και δεν έχει κλείσει καμία συζήτηση".

    Αντιδράσεις

    Την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στο οικονομικό και πολιτικό μοντέλο επισήμανε σε ημερίδα της Διεθνούς Διαφάνειας ο Αντώνης Σαμαράς και συνέδεσε τη διαφθορά, την οποία χαρακτήρισε συστημική, με τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

    Την αντίθεση του κόμματός του στην προσφυγή στο ΔΝΤ, επανέλαβε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    "Η αποφυγή του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική μας στάση", δήλωσε ο κ Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για προσφυγή που θα έχει συνέπειες και κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου, ότι ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός του οδηγεί τη χώρα στο ΔΝΤ.

    "Ψέματα με περικεφαλαία" χαρακτήρισε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα τη θέση ότι για να σωθεί η Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν θυσίες οι εργαζόμενοι. Μιλώντας το πρωϊ στο εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα, κάλεσε το λαό να πάρει μαζικά μέρος στην διήμερη απεργία 21 και 22 Απριλίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ με στόχο, όπως τόνισε, την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

    "Το Δ.Ν.Τ. δεν είναι μονόδρομος. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Είναι απλά ο πιο σύντομος δρόμος, γεμάτος όμως λακκούβες και γκρεμούς. Μπορούσαμε να τον είχαμε αποφύγει ή τουλάχιστον να τον επιλέξουμε εμείς. Στην περίπτωσή μας, μας το επέβαλλαν οι εταίροι βγάζοντας στην ουσία την ουρά τους απέξω", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    "Η έλευση του ΔΝΤ σηματοδοτεί μια προσπάθεια βίαιης ανατροπής της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων, οδηγείται σε βαθιά ύφεση και παρακμή. Οι όποιες κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών που κερδήθηκαν με τους αγώνες των εργαζομένων ανατρέπονται. Η Ελλάδα με τον ερχομό του ΔΝΤ θα είναι μια άλλη χώρα", σχολίασε μεταξύ άλλων ο Συνασπισμός.

    Στα ύψη τα spreads-Πτώση στο Χρηματιστήριο

    Την Τρίτη η κυβέρνηση η κυβέρνηση προχωρά σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, διάρκειας 13 εβδομάδων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, την ώρα που οι αγορές συνεχίζουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα ελληνικά ομόλογα.

    Σήμερα το spread, σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό φτάνοντας τις 481 μονάδες βάσης, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 7,42% έναντι 3,07% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου.

    Η τιμή του spread αν και παρουσίασε αυξομειώσεις παρέμεινε σταθερά πάνω από τις 400 μονάδες, "παίζοντας" από τις 440 μονάδες και πάνω.

    Ανοδικά κινούνται εξάλλου από το πρωί και τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου CDS. (Credit Default Swap).

    Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την συνεδρίαση να κινείται έντονα πτωτικά και να κλείνει με αρνητικό πρόσημο καταγράφοντας απώλειες 2,85% στις 1938 μονάδες. Τις ισχυρότερες πιέσεις, δέχτηκαν οι μετοχές των τραπεζών πο κατέγραψαν απώλειες του 2,64%.

    Οι διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό στήριξης θα γίνουν μεταξύ εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών και εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, θα υπάρξουν και διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των τριών διεθνών οργανισμών.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Διαβουλεύσεις για την οικονομία

    Είδηση: 35602

    [02] Τηλεδιάσκεψη για το χάος στις αερομεταφορές

    Δευτερα, 19 04 2010 08:45

    Δείτε το video Κατεπείγουσες συνομιλίες είχαν σήμερα οι υπουργοί Μεταφορών της Ε.Ε. μέσω τηλεδιάσκεψης για τις ανυπολόγιστες συνέπειες στις αερομεταφορές από την τέφρα του ηφαιστείου της Ισλανδίας. Μέχρι στιγμής από την αναστάτωση για πέμπτη συνεχή μέρα στις αερομεταφορές, έχουν πληγεί 6,8 εκατομμύρια επιβάτες με τις αεροπορικές εταιρείες να καταγράφουν απώλειες 200 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα. Αποκαλυπτική της ανησυχίας και η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Σίιμ Καλάς ο οποίος τόνισε "Δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε μέχρι να διαλυθεί η ηφαιστειακή στάχτη". Ωστόσο όπως υποστήριξε αναζητείται μία λύση που δεν θα διαπραγματεύεται καθόλου το ζήτημα της ασφάλειας.

    Τηλεδιάσκεψη για την τέφρα

    Κατά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας των ευρωπαϊκών χωρών, αξιολογήθηκε η κατάσταση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί και συζητήθηκε το ενδεχόμενο άρσης κάποιων περιορισμών για πτήσεις σε περιοχές με χαμηλή συγκέντρωση τέφρας.

    Οι υπουργοί καλούνται να εξετάσουν δύο κυρίως θέματα. Πρώτον το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό τίθενται θέματα ασφαλείας των πτήσεων και δεύτερον αν θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των αεροπορικών εταιρειών από τα κράτη-μέλη.

    Τεράστια οικονομική ζημία

    Έτοιμη να δώσει στις χώρες- μέλη της την άδεια να καταβάλλουν έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις από τα δημόσια ταμεία στις αεροπορικές εταιρείες που έχουν πληγεί από την παράλυση των ευρωπαϊκών αερομεταφορών λόγω του νέφους ηφαιστειακής τέφρας, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας και Ανταγωνισμού Χοακίμ Αλμούνια, ενώ αυξάνεται η δυσφορία των αεροπορικών εταιρειών για τις τεράστιες οικονομικές ζημίες που προκαλούνται από την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων από και προς τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

    Όπως επεσήμανε σήμερα ο αρμόδιος για τις μεταφορές επίτροπος της ΕΕ Σιίμ Κάλας, ο οικονομικός αντίκτυπος από το νέφος είναι πιθανό να αποδειχθεί μεγαλύτερος από εκείνον που υπέστη η βιομηχανία αερομεταφορών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) η οποία εκπροσωπεί 230 αεροπορικές εταιρείες, ζήτησε να ανοίξει τουλάχιστον μερικώς ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος και ανακοίνωσε ότι η ημερήσια οικονομική ζημία από αυτή την κατάσταση ανέρχεται σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο διευθυντής της IATA Τζοβάνι Μπιζινιάνι επέκρινε δριμύτατα τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΕ και ζήτησε να ανοίξει έστω και μερικώς ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος.

    Πιέσεις για επανεκτίμηση των μέτρων

    Μέσα στις τελευταίες τέσσερις μέρες ακυρώθηκαν συνολικά 63.000 πτήσεις και δυστυχώς το μέλλον για την αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας δεν είναι ξεκάθαρο.

    Από φορείς όπως η Ένωση Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών και εταιρειών εκμετάλλευσης αεροδρομίων, ασκούνται πιέσεις ώστε να επανεκτιμηθούν τα προληπτικά μέτρα, θεωρώντας τα υπερβολικά.

    Μάλιστα, η ολλανδική αεροπορική εταιρία KLM ανακοίνωσε ότι ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι ασφαλής, όπως έδειξαν οι επιθεωρήσεις των αεροσκαφών που έκαναν εννέα δοκιμαστικές πτήσεις.

    Στα αεροπλάνα αυτά δεν εντοπίστηκε καμία βλάβη στους κινητήρες, ούτε στοιχεία για επικίνδυνη συγκέντρωση στάχτης.

    "Ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος είναι ασφαλής με εξαίρεση μία περιοχή στα βόρεια, μεταξύ Ισλανδίας και Ρωσίας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της KLM, Πέτερ Χάρτμαν.

    Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Μεταφορών αναμένεται να συζητήσουν επί σχετικής πρότασης ώστε οι ταξιδιώτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις ΗΠΑ ή την Ασία να πετούν προς Ισπανία και ύστερα να συνεχίζουν το ταξίδι τους με τραίνο, πλοίο ή λεωφορείο.

    Ο Ολλανδός υπουργός Μεταφορών Καμίελ Έρλινγκς ανακοίνωσε ότι θα έχει μία διαφορετική προσέγγιση.

    Σε συμφωνία πάντως κατέληξαν η ισπανική και η βρετανική κυβέρνηση ώστε οι πτήσεις που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το Λονδίνο να προσγειωθούν στην Ισπανία, της οποίας ο εναέριος χώρος είναι ανοικτός.

    Για τον επαναπατρισμό μάλιστα των Βρετανών ταξιδιωτών, ίσως επιστρατευτούν και πλοία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, σύμφωνα με τον υφ. Ασφάλειας Αλαν Γουεστ.

    Κλειστοί εναέριοι χώροι

    Σε περισσότερες από 20 χώρες υπάρχουν γενικές αλλά και μερικές απαγορεύσεις λειτουργίας των εναέριων χώρων.

    Αναλυτικά, η κατάσταση στην Ευρώπη μέχρι αυτή την ώρα έχει ως εξής:

    Γερμανία: Εναέριος χώρος κλειστός έως τις 03.00, ώρα Ελλάδος

    Βέλγιο: Εναέριος χώρος κλειστός έως τις 20.00, ώρα Ελλάδος

    Βρετανία: Κλείσιμο εναέριου χώρου έως τις 21.00, ώρα Ελλάδος

    Ελβετία: Εναέριος χώρος κλειστός έως τις 15.00, ώρα Ελλάδος

    Ολλανδία: Εναέριος χώρος κλειστός έως τις 15.00, ώρα Ελλάδος

    Λετονία: Κλειστός ο εναέριος χώρος της.

    Επαναλειτουργούν μερικώς

    Βουλγαρία: Εναέριος χώρος εν μέρει ανοικτός (ανοιχτά αεροδρόμια Σόφιας και Πλόντιβ).

    Γαλλία: Ανοιχτά μόνο τα αεροδρόμια στα νότια της χώρας.

    Νορβηγία: Ανοιχτά τα περισσότερα αεροδρόμια.

    Πολωνία: Ανοιχτά πολλά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Βαρσοβίας.

    Σουηδία: Ανοιχτά τα αεροδρόμια στα βόρεια της χώρας.

    Ισπανία: Επαναλειτουργούν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, στα βόρεια και ανατολικά, που είχαν κλείσει προσωρινά επαναλειτουργούν.

    Τουρκία: Η αρχή αερομεταφορών της χώρας ήρε σήμερα σχεδόν το σύνολο των απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί χθες σε αεροπορικές ζώνες της χώρας.

    Φινλανδία: Θα ανοίξει σήμερα προσωρινά, για τουλάχιστον οκτώ ώρες από τις 15:00 ώρα Ελλάδος έως τις 23:00 ώρα Ελλάδος, το κύριο αεροδρόμιο της χώρας Ελσίνκι-Βάνταα.

    Δανία: Άνοιξε τον εναέριο χώρο της από τις 10.00 ώρα Ελλάδος για πτήσεις από 35.000 πόδια και άνω.

    Ουγγαρία: Ο εναέριος χώρος της χώρας άνοιξε σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

    Αυστρία: Επαναλήφθηκαν σήμερα εν μέρει οι πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας.

    Ρουμανία: Λειτουργούν σήμερα 10 από τα αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Βουκουρεστίου.

    Εσθονία: Ανοιχτός ο ενάεριος χώρος της από τις 12:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας για πτήσεις που γίνονται σε ύψος άνω των 6,5 χιλιομέτρων.

    Ανοιχτά:

    Τα αεροδρόμια της Ελλάδας, της Λιθουανίας, της Πορτογαλίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ισπανίας.

    Ακυρώσεις στο "Ελ. Βενιζέλος"

    Εκατόν είκοσι μία πτήσεις έχει προγραμματιστεί να ακυρωθούν -επί του παρόντος- από και προς το "Ελευθέριος Βενιζέλος", προς προορισμούς της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης.

    Οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν δεν θα πρέπει να φτάνουν στο αεροδρόμιο πριν επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο του αεροδρομίου ή τις αεροπορικές τους εταιρείες.

    Ενημερωθείτε για τις ακυρώσεις πτήσεων από και προς το "Ελ. Βενιζέλος" από τη σελίδα της ΕΡΤonline.

    Καλύτερη η κατάσταση

    Την ίδια ώρα, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλανδίας

    Η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου και η τέφρα που εκτοξεύεται από το αυτό έχουν μειωθεί αισθητά, δήλωσε η γεωφυσικός Μπρίντις Μπραντστότιρ, που σημείωσε ότι "η έκρηξη είναι τώρα μικρότερη. Η ποσότητα της τέφρας έχει μειωθεί σημαντικά και το ύψος της δεν ξεπερνάει τα τρία χλμ., δηλαδή στο μισό ύψος από εκείνο στο οποίο εκτοξεύθηκε κατά την πιο ισχυρή έκρηξη".

    Καμία ανησυχία για την υγεία από το νέφος της τέφρας

    Καθησυχαστικοί για τις επιπτώσεις του νέφους της τέφρας στην υγεία, εμφανίζονται οι ευρωπαίοι επιστήμονες που ελέγχουν αν το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας πάνω από την Ευρώπη μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίδραση στην υγεία των ανθρώπων.

    "Ελέγχουμε το θέμα αυτό. Προς το παρόν το ότι (το νέφος) βρίσκεται εδώ δεν προκαλεί καμιά ανησυχία", δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε πως τα σωματίδια της τέφρας δεν είναι βλαβερά όσο παραμένουν στα άνω στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα αν πέσουν στο έδαφος.

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ - ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις:Καθηλωμένα τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια EU emergency talks as volcano ash cloud havoc worsens

    Είδηση: 35581

    [03] Οι συνέπειες από το νέφος της τέφρας στην Ελλάδα

    Δευτερα, 19 04 2010 12:31

    Αυξάνονται συνεχώς οι ακυρώσεις πτήσεων από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προς τη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Εκατόν είκοσι μία πτήσεις έχει προγραμματιστεί να ακυρωθούν - μέχρι στιγμής - από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ 26 πτήσεις έχουν ακυρωθεί από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μέχρι τις εννέα το βράδυ. Συνωστισμός στο λιμάνι της Πάτρας. Ο ΟΣΕ μελετά το ενδεχόμενο να ενισχύσει τα δρομολόγια του προς Βελιγράδι, Βουκουρέστι Σόφια και Σκόπια προκειμένου να εξυπηρετήσει όσους επιβάτες θέλουν να ταξιδέψουν στους προορισμούς αυτούς σιδηροδρομικά και να συνεχίσουν με άλλο τρένο τον προορισμό τους προς τη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

    Συνωστισμός στο λιμάνι της Πάτρας

    Αυξημένη παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες, η κίνηση στα πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία, λόγω του μπλακ-άουτ που έχει σημειωθεί στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, από την εξάπλωση της ηφαιστειακής σκόνης.

    Πολλοί από τους επιβάτες που έχουν «εγκλωβιστεί» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ζήτησαν ήδη να μεταφερθούν στην Πάτρα για να ταξιδέψουν με τα πλοία της γραμμής προς τα ιταλικά λιμάνια.

    Ταυτόχρονα πολλοί που ετοιμάζονταν να έρθουν στην Ελλάδα αεροπορικώς, άλλαξαν τρόπο μετακίνησης, κατέληξαν σε κάποιο ιταλικό λιμάνι και από εκεί με το πλοίο φθάνουν στην Πάτρα.

    "Από την Παρασκευή, τα πλοία έρχονται και φεύγουν γεμάτα επιβάτες", βεβαιώνουν όλοι οι ναυτικοί πράκτορες, που νοιώθουν ικανοποίηση γιατί χιλιάδες άνθρωποι ανακάλυψαν και πάλι τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

    Απαραίτητη η επικοινωνία με τα αεροδρόμια / αεροπορικές εταιρείες

    Την ίδια ώρα, οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν αεροπορικώς πρέπει να επικοινωνούν με το αεροδρόμιο ή τις αεροπορικές τους εταιρείες.

    Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το σύννεφο στάχτης, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της εβδομάδας και η σκόνη ίσως φτάσει μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα.

    Το υπουργείο Υγείας επικαλούμενο ανακοινώσεις του ΠΟΥ, αναφέρει ότι "το συγκεκριμένο νέφος δεν προκαλεί μείζονα προβλήματα υγείας" κι ότι για τη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

    Εγκλωβισμένοι χιλιάδες τουρίστες

    Την ίδια ώρα, χιλιάδες τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί τόσο στην Αθήνα όσο και στα νησιά -καθώς οι πτήσεις που θα τους μετέφεραν στην πατρίδα τους ακυρώνονται η μία μετά την άλλη.

    Πολλοί από τους ταξιδιώτες προσπαθούν να φτάσουν στις χώρες τους μέσω Πάτρας με πλοία προς την Ιταλία και από εκεί με τρένα προς το Βορρά.

    Χιλιάδες είναι και οι Έλληνες που δεν μπορούν να επιστρέψουν από το εξωτερικό.

    Υπολογίζεται ότι συνολικά (Έλληνες και τουρίστες) 65.000 άτομα αντιμετώπισαν πρόβλημα για να φτάσουν στην Ελλάδα εξ αυτών 25- 30.000 είναι Έλληνες.

    Σε ετοιμότητα οι ελληνικές αρχές

    Το ηφαιστειακό νέφος βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας μας.

    Τα αεροδρόμια στη Βουλγαρία και την Αλβανία έχουν ήδη κλείσει και οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα για την περίπτωση που η σκόνη φτάσει στον ελληνικό ουρανό.

    Στις χώρες που έχουν καλυφθεί από το νέφος όμως, πέρα από τα προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες, μεγάλες αναμένονται οι επιπτώσεις και στο περιβάλλον.

    "Εάν συνεχιστεί η δραστηριότητα του ηφαιστείου θεωρώ ότι είναι πιθανό να μολυνθούν και τα νερά και το έδαφος, επίσης μπορεί να έχουμε τεράστιες επιπτώσεις στο φυτικό ζωικό κεφάλαιο, όχι μόνο στην Ισλανδία, αλλά σε μια ευρύτερη περιοχή στη κεντρική και βόρεια Ευρώπη" δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ε. Λέκκας.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κατεύθυνση των ανέμων δείχνει ότι το σύννεφο δεν θα απομακρυνθεί έως τουλάχιστον τα μέσα της εβδομάδας, ενώ εκτιμούν ότι το σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης που κινείται στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας ίσως γίνει πυκνότερο την Τρίτη και την Τετάρτη.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35592

    [04] Σκληρότερα μέτρα για το Ασφαλιστικό ζητά η Κομισιόν

    Δευτερα, 19 04 2010 18:08

    Σκληρότερα μέτρα στο Ασφαλιστικό ζητά με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί την εκπλήρωση των στόχων που θέτει το Υπουργείο με τη μεταρρύθμιση που ετοιμάζει αυτές τις ημέρες και ζητά συγκεκριμένη απόδοση, και μετρήσεις, που θα διασφαλίζουν οικονομική επάρκεια. Δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στο απαντάει το Yπουργείο Εργασίας και αναφέρει ότι ήδη, με τις ρυθμίσεις που συντάσσονται, επιτυγχάνονται οι στόχοι, που έχει θέσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

    Με αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα , κατάργηση εθελούσιων αποχωρήσεων, εξίσωση των ορίων ηλικίας γυναικών ανδρών στο δημόσιο και κίνητρα για παραμονή στην εργασία, που αυξάνουν το μέσο όρο ηλικίας για σύνταξη, απαντά το Υπουργείο Εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    "Το Ασφαλιστικό, όπως γνωρίζουμε, είναι σε εξέλιξη. Οι συζητήσεις που γίνονται είναι σε εξέλιξη. Εφόσον υπάρξουν οι αποφάσεις, θα ανακοινωθούν. Εμείς εμμένουμε σε αυτά που έχουμε πει από την αρχή, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα είναι βιώσιμο, θα διασφαλίζει τις παρούσες συντάξεις, αλλά και την αλληλεγγύη των γενεών. Και αυτό θα το κάνουμε με όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

    Μετρήσεις για συγκεκριμένη απόδοση των μέτρων που θα ληφθούν για το Ασφαλιστικό ζητά η Κομισιόν και βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς το προσχέδιο θα τεθεί υπό την έγκρισή της στο τέλος Απριλίου.

    Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί μέσα στον Μάιο, τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πιέσεις από την ΕΕ για αύξηση των ορίων ηλικίας και εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.

    "Υπάρχουν όντως πιέσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας και μια επιφύλαξη σε σχέση με το πρόγραμμα, τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει για την αύξηση του πραγματικού μέσου όρου ηλικίας από τα 61 έως τα 67. Αυτό που ζητείται στην πραγματικότητα είναι να υπάρξουν εξηγήσεις, ή τεκμηρίωση του πως θα πετύχουμε αυτό το στόχο. Εμείς πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε αυτό το στόχο", τόνισε.

    Η επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για συντάξεις άνω των 1400 ευρώ από το Νοέμβριο του 2010 η μείωση των συντάξεων σε ποσά από 2000 και 2400 ευρώ από το 2013, καθώς και ο νέος τρόπος υπολογισμού από το 2018, είναι μέτρα που εναρμονίζονται με τις κοινοτικές επιταγές.

    Αντιδράσεις και απεργίες

    Μετά τη συνάντηση που θα έχει η ΓΣΕΕ με τον Υπουργό Εργασίας την Παρασκευή θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της σε συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ η οποία στις 22 Απριλίου πραγματοποιεί 24ωρη απεργία.

    Τέταρτη και Πέμπτη απεργία έχει εξαγγείλει και το ΠΑΜΕ, με τη γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα να εκτιμά ότι αν βρεθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους και "νεκρώσει" η Ελλάδα, τότε η κυβέρνηση θα προβληματιστεί.

    "Επιτέλους ας προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας: Αν κάποια μέτρα είναι σωστά ας έχουμε το θάρρος να τα προχωρήσουμε μόνοι μας, και να μην μας τα επιβάλλουν πότε η Κομισιόν και πότε το Δ.Ν.Τ.", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    "Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι βάρβαρο αντικοινωνικό μέτρο, αυξάνει την ανεργία των νέων και δεν βοηθάει την βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης. Μόνο μια καθολική λαϊκή εξέγερση μπορεί να τους σταματήσει", τόνισε ο Συνασπισμός.

    Το κώδωνα του κίνδυνου για μεγαλύτερη ύφεση στο τομέα των κατασκευών κρούει το Τεχνικό Επιμελητήριο που διαπιστώνει απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας σε ένα χρόνο.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35615

    [05] Υπό έρευνα τα στοιχεία της γιάφκας

    Δευτερα, 19 04 2010 17:25

    Τα στοιχεία που βρέθηκαν στη γιάφκα στον Καρέα, το περασμένο Σάββατο, με τα πυρομαχικά του "Επαναστατικού Αγώνα", εξετάζει η Αστυνομία. Τα ευρήματα είναι πολλά, υπάρχει πλήθος αποτυπωμάτων, και επιχειρείται να τακτοποιηθεί το γενετικό υλικό που έχει βρεθεί στα σπίτια τα οποία ήδη έχουν ελεγχθεί.

    Με πλαστή ταυτότητα

    Στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στο Ελληνικό έχουν μεταφερθεί τα 180 κιλά εκρηκτικής ύλης ANFO, που εντοπίστηκαν σε γκαράζ-γιάφκα του "Επαναστατικού Αγώνα", σε πολυκατοικία στον Καρέα.

    Το γκαράζ είχε ενοικιαστεί το Νοέμβριο του 2007 με πλαστή ταυτότητα στο όνομα "Δημοσθένης Μανδαλώζης", που χρησιμοποιούσε ο συλληφθείς Κωνσταντίνος Γουρνάς.

    Η εκρηκτική ύλη είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον σε δύο επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Η Αστυνομία εκτιμά ότι τα μέλη του "Επαναστατικού Αγώνα" ετοίμαζαν βόμβες μεγάλης ισχύος για επικείμενη επίθεση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: ο»ΏΝέα ευρήματα στην υπόθεση της τρομοκρατίας Είδηση: 35611

    [06] Με τιμή ζώνης τα πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους

    Δευτερα, 19 04 2010 14:09

    Με τις τιμές ζώνης και όχι με τις αντικειμενικές αξίες θα υπολογίζονται, σύμφωνα με την τελική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος τα πρόστιμα για την ρύθμιση των ημιυπαίθριων, ενώ οι βοηθητικοί χώροι που θα ρυθμιστούν δεν θα αποτελούν τεκμήρια διαβίωσης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κ. Τ. Μπιρμπίλη που άφησε ανοιχτό το χρονικό διάστημα για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οι οικοδομικές άδειες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Διευκρίνισε ωστόσο ότι μπορεί αυτό να γίνει είτε από τις 29 Οκτωβρίου, είτε από 22 Ιουλίου και δήλωσε ανοιχτή σε προτάσεις των βουλευτών.

    Σχέση προστίμων με τιμή ζώνης

    Συγκεκριμένα, οι ημιϋπαίθριοι που έχουν ενταχθεί για ρύθμιση στο σχέδιο νόμου που συζητείται στη βουλή, δεν θα προσμετρώνται στα κριτήρια διαβίωσης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, διευκρινίζοντας ακόμα ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται, θα είναι με βάση την τιμή ζώνης και όχι την αντικειμενική.

    Η προστασία του Υμηττού

    Η κ. Μπιρμπίλη έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα και ταυτόχρονα σε διαβούλευση για ένα μήνα, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού με βάση το οποίο μπαίνουν αυστηρότεροι όροι και προϋποθέσεις, ενώ εντάσσονται στην α΄ ζώνη απολύτου προστασίας του Υμηττού, που αυξάνεται κατά 25%, απαιτούνται περισσότερα στρέμματα και στη β΄ ζώνη απαγορεύεται η ανοικοδόμηση κατοικίας, καταργούνται οι παρεκκλίσεις και επιτρέπονται μόνο εκπαιδευτήρια σε 40 στρέμματα.

    Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, ορίζονται οι εξής ζώνες προστασίας:

    Ζώνη Α - Απόλυτη προστασία της φύσης.

    Ζώνη Β - Περιφερειακή ζώνη προστασίας.

    Ζώνη Γ - Αρχαιολογικής προστασίας.

    Ζώνη Δ - Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (Δ1) και Ιλισίων (Δ2).

    Ζώνη Ε - Ειδικές χρήσεις.

    «Θεσμοθετούμε μια πολύ εκτεταμένη περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης, εντός της οποίας απαγορεύεται τελείως η δόμηση και επιτρέπονται μόνο έργα για την προστασία του οικοσυστήματος» δήλωσε η Υπουργός και πρόσθεσε ότι «ο Υμηττός αποτελεί μια ελπίδα για την Αττική και η προστασία του είναι μια ανάγκη για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, ιδιαίτερα στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας».

    Ειδικότερες διατάξεις ορίζουν την υποχρέωση τήρησης όρων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, την απαγόρευση της θήρας και την απαγόρευση ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων σε όλες τις ζώνες.

    Εντός οκταμήνου, οι αρμόδιες δασικές και πολεοδομικές υπηρεσίες συντάσσουν κατάλογο όλων των τελεσίδικα κριθέντων ως αυθαιρέτων κτισμάτων και τον διαβιβάζουν για τις νόμιμες ενέργειες στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων.

    Καθαίρεση διαφημιστών πινακίδων

    Η υπουργός ανακοίνωσε ότι από αύριο, ξεκινά η καθαίρεση αυθαίρετων διαφημιστικών πινακίδων από τις προσόψεις κτηρίων στην οδό Πειραιώς από την Πλατεία Ομονοίας έως την Πέτρου Ράλλη σε πρώτη φάση και στη συνέχεια σε Πανεπιστημίου και Σταδίου, οι οποίες υπολογίζονται σε συνολικά 650.

    "Εστιάζουμε την προσοχή μας στην εικόνα της πόλης, στο αστικό τοπίο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ως περιβάλλον που καθορίζει την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα όλων μας. Δεν θα επιτρέψουμε πλέον αυτή την οπτική και αισθητική ρύπανση" τόνισε η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τ. Μπιρμπίλη, αναφερόμενη σε μια σειρά από πρωτοβουλίες επικεντρωμένες στην αναβάθμιση του δομημένου χώρου των μεγάλων πόλεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

    "Εστιάζουμε, κατ' αρχήν, σε πινακίδες οι οποίες προσβάλλουν αισθητικά, σημαντικά τμήματα της πόλης".

    Υδροδότηση Θηβών και Οινοφύτων

    Τέλος, ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα αρχίσει η υδροδότηση με καθαρό πόσιμο νερό από το Μόρνο της περιοχής Οινοφύτων και Θηβών. Με βάση τα μέτρα που προβλέπονται για τον Ασωπό ποταμό και την ευρύτερη περιοχή.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ- ΝΕΤ Είδηση: 35597

    [07] Απεργιακές κινητοποιήσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΔΕΠ

    Δευτερα, 19 04 2010 16:30

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται το ερχόμενο διάστημα η Διδασκαλική Ομοσπονδία, η ΟΛΜΕ και οι πανεπιστημιακοί. Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 22 Απριλίου και στα συλλαλητήρια στις 27 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 1ης Μαΐου αποφάσισαν στην κοινή σύσκεψη που είχαν σήμερα, οι διοικήσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Επίσης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινή 24ωρη απεργία στις 4 Μαΐου.

    Τέλος, το επόμενο διάστημα μέχρι και τις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των Συλλόγων, στις 10 Μαΐου Ολομέλεια των Προέδρων, ενώ το Δ.Σ. της ΔΟΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 23 Απριλίου, για να καταρτίσει την εισήγηση του προς τις Γενικές Συνελεύσεις των κατά τόπους συλλόγων των δασκάλων.

    Κινητοποιήσεις των Πανεπιστημιακών

    Εξάλλου, η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ που συνεδρίασε σήμερα σε διευρυμένη σύνθεση παρουσία εκπροσώπων των Διοικητικών Συμβουλίων 25 από τους 33 Συλλόγους-μέλη ΔΕΠ όλης της χώρας αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ποικίλων μορφών.

    Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε αποχή από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα στις 22 Απριλίου και να πραγματοποιήσουν διήμερη απεργία στις 4 και 5 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει παράσταση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων-μελών ΔΕΠ στο υπουργείο Παιδείας.

    Οι καθηγητές πανεπιστημίων ζητούν να δοθεί σημαντική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Όπως επισημαίνουν η κατανομή της χρηματοδότησης στα ιδρύματα θα πρέπει να γίνεται με βάση τις τεκμηριωμένες ανάγκες κάθε ιδρύματος, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς και με το δέοντα σεβασμό στην αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

    Επίσης, ζητούν να ξεκινήσει διάλογος για ένα Νέο Πανεπιστημιακό Μισθολόγιο με τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, αλλά και για την ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό.

    Τέλος, θέλουν να υπάρξει συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ενημέρωση και συζήτηση των σχετικών θεμάτων. Πάγιο αίτημα των πανεπιστημιακών είναι να μη θιγούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35607

    [08] Προβληματισμός από την εκλογή Έρογλου

    Δευτερα, 19 04 2010 15:09

    Ως αρνητική εξέλιξη για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τη νίκη του Ντερβίς Έρογλου στις εκλογές που έγιναν στο κατεχόμενο τμήμα, με δεδομένο ότι ο κ. Ερογλου υποστηρίζει τη συνομοσπονδία μεταξύ δύο χωριστών κρατών. Ο κ. Ερογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με διάθεση εποικοδομητική, σαφή βούληση για λύση και στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί ήδη για την εξελισσόμενη διαδικασία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες.

    Υπέρ των συνομιλιών ο Ερντογάν

    Τη δέσμευση ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις συνομιλίες μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα επιδιώκει μια λύση στο Κυπριακό έως το τέλος του 2010.

    "Η αρχική μας πρόταση ήταν μια τετραμερής συνάντηση, αλλά αργότερα προέκυψαν άλλες προτάσεις.Η Ισπανία πρότεινε την συμμετοχή του πρόεδρου της ΕΕ, η Βρετανία, ως τρίτη εγγυήτρια δύναμη, αντιπρότεινε και την δική της συμμετοχή. Αντί όλων αυτών, εμείς προτείνουμε τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ως την πλέον αποτελεσματική για ένα σύντομο αποτέλεσμα". Ερντογάν.

    "Η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών " στην Κύπρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε:

    "Η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου οφείλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την ίδια αποφασιστικότητα, όπως ο προκάτοχος του".

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετική την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού για την ίδρυση του ανωτάτου συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας, που θα συνέλθει κατά την διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του εντός του Μαϊου.

    Δυσαρέσκεια στην Κύπρο

    Την άποψη ότι, μετά την εκλογή του εθνικιστή Τουρκοκύπριου Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα, είναι πλέον αδύνατον να συνεχιστούν εποικοδομητικά οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, εκφράζει ο απερχόμενος ηγέτης των τουρκοκυπρίων.

    "Η Τουρκία θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο, όμως αυτό είναι αδύνατον με τον κ. Ερογλου. Όλοι το ξέρουν", δήλωσε ο Ταλάτ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα ABC.

    "Ασφαλώς και θα συναντηθούν. Όμως τι θα κάνουν; Θα πιουν καφέ ή θα διαπραγματευθούν; Διότι ο κ. Ερογλου δεν έχει κανένα όραμα λύσης, πώς θα εργαστεί για να βρει μια λύση;", συνέχισε ο Ταλάτ.

    Επιστολή Χριστόφια

    Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στους ηγέτες των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στέλνει ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας με θέμα τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό, μετά την ανάληψη από τον Ντερβίς Έρογλου της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι στην επιστολή ο πρόεδρος Χριστόφιας θα τονίζει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί και θα αναπτύσσει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, περιλαμβάνοντας αποφάσεις και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Επίσης, επεσήμανε ότι διαχρονικές θέσεις του κ. Έρογλου κατά της ομοσπονδίας και υπέρ της ίδρυσης «δύο ανεξάρτητων κρατών» στην Κύπρο, θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ανέφερε, παραμένει δεσμευμένη στη βάση λύσης του Κυπριακού, όπως αυτή συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τον τέως ηγέτη και διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ΕΕ

    «Μετά την "εκλογή" του κ. Έρογλου, ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι καθοριστικής σημασίας να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, Άγκελα Φιλότε.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των «εκλογών» στα κατεχόμενα, η εκπρόσωπος του Στ. Φούλε τόνισε πως «το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας θα συνεχίσει να παρέχει πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες των δύο ηγετών για συνολική λύση».

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη λύση του Κυπριακού και το "στάτους κβο" δεν είναι προς όφελος κανενός. Οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ και θα πρέπει να απολαύσουν όλα τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό. Είναι στα χέρια των δύο ηγετών να συμβεί αυτό».

    Παράλληλα, η κ. Φιλότε ανέφερε ότι η Επιτροπή και η ΕΕ είναι απόλυτα δεσμευμένες στην υποστήριξη των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα είναι προς όφελος της Κύπρου και της ΕΕ γενικότερα.

    ΛΑΟΣ

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αποτέλεσμα των "εκλογών" στο ψευδοκράτος, δήλωσε: "Ένας νέος Γκρουέφσκι στην Κύπρο, είναι ό,τι πιο πρόσφορο εκεί που οδηγείται το Μεγάλο Εθνικό μας θέμα. Ο Θεός προστατεύει τον Ελληνισμό".

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35605

    [09] Αντ. Σαμαράς: Υπάρχει έλλειμμα δημοσίου ήθους

    Δευτερα, 19 04 2010 18:54

    Η χώρα χρειάζεται ένα νέο φιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας τη Δευτέρα στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας "Κράτος και Διαφθορά: Δημιουργώντας συνθήκες διαφάνειας", και πρόσθεσε ότι το σημερινό σύστημα έχει καταρρεύσει. Αναπτύσσοντας την άποψη του, είπε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, που ξεκινά από ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα το οποίο να χαράσσει σχέδιο και να μοιράζει αρμοδιότητες.

    "Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων - Αντιμετώπιση της διαφθοράς"

    Η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, το σημερινό σύστημα δεν μπορεί να παράξει ανάπτυξη, αλλά μόνο ελλείμματα και χρέη, δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήμα της χώρας, ούτε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η χώρα δηλώνει γενικευμένη κρίση της οικονομίας, της εθνικής δημοκρατίας και τελικά κρίση δημοσίου ήθους, τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης εκτρέφει την διαφθορά.

    Ακολούθως ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς: Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των δημοσίων έργων σε σύγκριση με το αρχικό, διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, καθιέρωση σταθερών πόρων στους ΟΤΑ, δημιουργία ηλεκτρονικού κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών, γενίκευση του διπλογραφικού συστήματος, δημοσιοποίηση των εκθέσεων σκοπιμότητας και αναγκαιότητας των μεγάλων έργων.

    Είναι προτάσεις στις οποίες έχει υπάρξει συμφωνία των πολιτικών κομμάτων, είπε ο κ. Σαμαράς και έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να τις νομοθετήσει αμέσως.

    Η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση για να συμμαζέψει τα οικονομικά της, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να τεθούμε υπό την επιτήρηση ενός διεθνούς οργανισμού για να λυθούν τα προβλήματα. Η συστημική διαφθορά αντιμετωπίζεται μόνο με αλλαγή υποδείγματος, αυτό όμως δεν μπορεί να το επιβάλλει ένας διεθνής οργανισμός, διευκρίνισε ο κ. Σαμαράς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35616

    [10] Δυνατή μουσική και τα τσιγάρα σκοτώνουν τον ύπνο

    Δευτερα, 19 04 2010 16:52

    Υγεια

    Ούτε το τσιγάρο, ούτε η ακρόαση δυνατής μουσικής είναι καλή ιδέα για πριν τον ύπνο. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου το 20% των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου, ανακοίνωσε η γερμανική οργάνωση του Ινστιτούτου για την Ποιότητα και την Αποτελεσματικότητα της Υγειονομικής Περίθαλψης (IQWiG).

    Ένα άτομο εκτιμάται ότι υποφέρει από διαταραχές του ύπνου όταν έχει προβλήματα τρεις νύχτες την εβδομάδα.

    Οποιοσδήποτε στριφογυρνάει και τινάζεται στον ύπνο του όλη τη νύχτα ή στη διάρκεια της ημέρας αισθάνεται κουρασμένος επιβάλλεται να εφαρμόσει κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινή του συμπεριφορά, αναφέρει το IQWiG.

    Μετά από σειρά ερευνών αποδεικνύεται ότι πολλά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι το βράδυ μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο τους. Τα τηλεφωνήματα, η έντονη σωματική άσκηση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή, η κατανάλωση διεγερτικών ποτών, όπως η κόκα κόλα και το μαύρο τσάι καθώς και το κάπνισμα, είναι καλό να αποφεύγονται. Επίσης λίγο αλκοόλ μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στον ύπνο.

    Τα μακροχρόνια προβλήματα με τον ύπνο μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από ειδικευμένο ιατρό, συστήνει το Ινστιτούτο για την Ποιότητα και την Αποτελεσματικότητα της Υγειονομικής Περίθαλψης (IQWiG).

    Ένα τέχνασμα για ένα καλό πρόγραμμα ύπνου, είναι να προσπαθείτε να κοιμάστε πάντα την ίδια ώρα, να χρησιμοποιείτε το κρεβάτι μόνο για ύπνο ( και όχι για διάβασμα ή για την παρακολούθηση τηλεόρασης) και να σηκώνεστε από το κρεβάτι αμέσως μόλις ξυπνήσετε.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35608

    [11] Αιματηρές επιθέσεις στο Πακιστάν

    Δευτερα, 19 04 2010 18:01

    Τουλάχιστον 24 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από έκρηξη βόμβας σε πολυσύχναστη αγορά της Πεσαβάρ, κοντά σε αστυνομικό τμήμα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30. Νωρίτερα τη Δευτέρα, είχε προηγηθεί και άλλη επίθεση κοντά σε σχολείο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας μαθητής. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σημειωθεί στο Πακιστάν περίπου 370 επιθέσεις με περίπου 3.200 νεκρούς και πίσω από τις περισσότερες πιστεύεται ότι βρίσκονται Ταλιμπάν.

    Καμία ανάληψη ευθύνης

    Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στο παζάρι Κίσα Χαουάνι, την κεντρική αγορά της πόλης.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό της ομάδας των πυροτεχνουργών της αστυνομίας, ο καμικάζι κουβαλούσε επάνω του 6-8 κιλά εκρηκτικής ύλης αναμεμιγμένης με μεταλλικά καρφιά.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει έως τώρα την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

    Νωρίτερα, αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη μπροστά από ένα δημοτικό σχολείο, στην ίδια πόλη, σκοτώνοντας ένα 8χρονο παιδί και τραυματίζοντας άλλα δέκα άτομα.

    Αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι στόχος των τρομοκρατών ήταν οι μαθητές του σχολείου.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Peshawar market bomb blast leaves 20 dead

    Είδηση: 35614

    [12] Συγχωνεύσεις και στο χώρο της υγείας

    Δευτερα, 19 04 2010 17:21

    Το ενδεχόμενο, ακόμη και της συγχώνευσης μικρών νοσοκομείων, καθώς και της κατάργησης φορέων που δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο, ανακοίνωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας για τις δράσεις του υπουργείου στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για το νοικοκύρεμα στο χώρο της υγείας.

    Συγκεκριμένα, ήδη, έχουν καταγράφει πέντε φορείς, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν αντικείμενο, ή το αντικείμενό τους καλύπτεται από άλλους φορείς υγείας.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός, οι πρώτοι φορείς, που θα καταργηθούν, ή θα συγχωνευθούν με άλλους αφορούν τον χώρο της Πρόνοιας και είναι το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας, το οποίο προτείνεται να καταργηθεί, καθώς από το Υπουργείο ότι υπάρχουν δομές, που μπορούν να καλύψουν την αποστολή του σε άλλα τμήματα του Υπουργείου.

    Επιπλέον, προτείνονται η συγχώνευση του Κέντρου Κληρονομικών Νοσημάτων Αίματος με το Εθνικό Κέντρο Αίματος, του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και η ενσωμάτωση στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης δυο άλλων φορέων, του Εθνικού Παρατηρητηρίου με Αναπηρίες και του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου άφησε να εννοηθεί ότι, στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας», δεν αποκλείεται μικρά νοσοκομεία, τα οποία υπάρχουν διάσπαρτα στον νομό Αττικής να ενταχθούν διοικητικά σε μεγαλύτερα ιδρύματα.

    Όσον αφορά στο μέλλον των εργαζομένων στους φορείς αυτούς, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι εργαζόμενοι δεν θα απολυθούν και, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι γίνεται ήδη προσπάθεια να επιστρέψουν στο ΕΣΥ όλοι οι υπάλληλοι, που σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες.

    Η υπουργός, αναφερόμενη στις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή και αναφέρονται στις προμήθειες υγείας, τόνισε ότι έγιναν οι αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί το υπάρχον δυσλειτουργικό σύστημα λειτουργιών. Η ίδια διαπίστωσε ότι, παρότι πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα από την έναρξη εφαρμογής του νόμου, δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση πολλών διατάξεών του και αντιθέτως, δημιουργήθηκαν πολλά σοβαρά προβλήματα και στρεβλώσεις στον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων.

    Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στον χώρο των προμηθειών, εντάσσεται η διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών και ηλεκτρονικών δημοπρασιών με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τον δραστικό περιορισμό της κρατικής δαπάνης.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35612

    [13] Ελεύθεροι οι τέσσερις για τις εκρηκτικές ύλες

    Δευτερα, 19 04 2010 17:12

    Ελεύθεροι αφέθησαν μετά την απολογία τους στον 31ο τακτικό ανακριτή οι τέσσερις κατηγορούμενοι που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της κατοχής εκρηκτικών. Στους τρεις από αυτούς επιβλήθηκε υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα ενώ η μητέρα ενός εκ των κατηγορουμένων αφέθηκε ελεύθερη χωρίς όρους. Όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ήταν κροτίδες που χρησιμοποιούνται τόσο το Πάσχα, όσο και στα γήπεδα, λέγοντας ότι επρόκειτο για απερισκεψία τους.

    Ελεύθεροι, αφέθηκαν οι τρεις νεαροί και η μητέρα τού ενός από αυτούς, που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα, στην Καλλιθέα, έχοντας στην κατοχή κροτίδες συγκεκριμένου τύπου, η πυρίτιδα του οποίου έχει χρησιμοποιηθεί σε βόμβες της οργάνωσης "Συνωμοσία Πηρύνων της Φωτιάς".

    Οι τέσσερις κατηγορούμενοι απολογήθηκαν για την κακουργηματική κατηγορία της κατοχής εκρηκτικών, καθώς και για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Όπως υποστήριξαν, μέσω των συνηγόρων τους, δεν έχουν καμία σχέση με εγκληματική οργάνωση και ήθελαν τις κροτίδες για το γήπεδο.

    Στους τρεις νεαρούς με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ στην 52χρονη μητέρα -που συνελήφθη καθώς στο σπίτι της εντοπίστηκαν οι κροτίδες- δεν επιβλήθηκε όρος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35609

    [14] Ο Jean Michel Jarre ξανά στην Ελλάδα

    Δευτερα, 19 04 2010 16:13

    Δείτε το video

    Για δύο μοναδικές εμφανίσεις, μία στη Θεσσαλονίκη (30 Μαΐου) και μία στην Αθήνα (1 Ιουνίου), επιστρέφει στην Ελλάδα ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης της ηλεκτρονικής μουσικής, Jean Michel Jarre, κουβαλώντας στις αποσκευές του ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει.

    Οι συναυλίες είναι προγραμματισμένες στο πλαίσιο της πρώτης του παγκόσμιας περιοδείας που φέρει τον τίτλο "2010", φόρος τιμής στον φίλο του και κορυφαίο λογοτέχνη Arthur Clarke.

    Ο κορυφαίος Γάλλος συνθέτης και performer θα παρουσιάσει το εντυπωσιακό σόου, το οποίο στηρίζεται στην πλέον πρόσφατη τεχνολογία σε ήχο, φώτα και ειδικά εφφέ, στις 30 Μαΐου για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Γης και την 1η Ιουνίου στην Αθήνα στο Κλειστό Φαλήρου - Γήπεδο TaeKwonDo.

    Αξίζει να θυμηθούμε μερικές στιγμές από την πορεία του Jarre

    Από το 1977 και την εκκωφαντική επιτυχία του πρώτου δίσκου του "Oxygene", ο οποίος πούλησε 18.000.000 αντίτυπα και είναι ο γαλλικός δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία, ο Jean Michel Jarre, γιός του μεγάλου επίσης συνθέτη Maurice Jarre, είναι ένα από τα κορυφαία ονόματα της μουσικής σε όλα τα είδη. 80.000.000 αντίτυπα των δίσκων του έχουν πουληθεί παγκοσμίως, κατατάσσοντας τον στην λίστα των καλλιτεχνών με τις περισσότερες πωλήσεις του 20ου αιώνα.

    Οι συναυλίες του είναι μοναδικά οπτικοακουστικά θεάματα, τα οποία παρακολουθούν τεράστια πλήθη κόσμου, προσφέροντας του 4 ρεκόρ Guiness προσέλευσης θεατών! Έχει εμφανιστεί 4 φορές μπροστά σε περισσότερους από 1.000.000 θεατές! Ήταν ο πρώτος δυτικός καλλιτέχνης που έπαιξε ζωντανά στην (μετά τον Μάο) Κίνα το 1981. Το 1997 την συναυλία του στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας παρακολούθησαν 3.500.000 θεατές, το απόλυτο ρεκόρ όλων των εποχών για εκδήλωση ανοιχτού χώρου!

    Έχει συνεργαστεί με την NASA, έχει δώσει συναυλίες στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, στον Πύργο του Άιφελ, στους αμμόλοφους της ερήμου Σαχάρα στο Μαρόκο, στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, έχει δώσει συναυλία για τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο τον Δεύτερο. Είναι εκπρόσωπος της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών για θέματα Περιβάλλοντος και Παιδείας. Ένας αστεροειδής έχει ονομαστεί προς τιμή του "4422 Jarre".

    INFO JEAN MICHEL JARRE - "2010"

    Τοποθεσία και ημερομηνία: 30 Μαΐου 2010 /Θεσσαλονίκη, Θέατρο Γης 1η Ιουνίου 2010 / Αθήνα, Κλειστό Φαλήρου - Γήπεδο TaeKwonDo

    Τιμή εισιτηρίων: ΖΩΝΗ Α (VIP) 120 ευρώ, ΖΩΝΗ Β 80 ευρώ, ΖΩΝΗ C 55 ευρώ

    Για τη συναυλία της Αθήνας: Τα εισιτήρια προπωλούνται στο Public Συντάγματος, στο Tickethouse (Πανεπιστημίου 42) και στα www.i-ticket.gr και www.ticketarena.gr

    Για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης:Τα εισιτήρια θα πωλούνται στα καταστήματα Θεσσαλονίκης Public, Metropolis, Tickethouse (Μητροπόλεως 102) και στα www.i-ticket.gr και www.ticketarena.gr

    Είδηση: 35606

    [15] Σύσκεψη για τον τουρισμό

    Δευτερα, 19 04 2010 16:07

    Τους άξονες, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο τουρισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, να μην μειωθεί η κίνηση και να μην χαθούν θέσεις εργασίας, συζήτησαν ο πρωθυπουργός με την υπουργό Τουρισμού και τους φερείς του υπουργείου.

    Συγκεκριμένα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε η ευρεία σύσκεψη για τον τουρισμό και οι αποφάσεις που ελήφθησαν αναμένεται να ανακοινωθούν από το Γιώργο Α. Παπανδρέου στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, την Τετάρτη.

    Σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, η υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδια για τον Τουρισμό Αντζελα Γκερέκου ανέφερε ότι έχουν δοθεί οδηγίες από το υπουργείο στους ξενοδόχους για συγκράτηση των τιμών και απορρόφηση από την αγορά των όποιων αυξήσεων του ΦΠΑ, πρόσθεσε ότι αναμένεται επίλυση του προβλήματος με τις βίζες από τις διάφορες χώρες και πρόσθεσε ότι αναμένεται, επίσης, τουριστικό κύμα από τη Ρωσία και τις πρώην ανατολικές χώρες, αλλά και τις όμορες βαλκανικές.

    Επίσης η κα Γκερέκου ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη να πραγματοποιηθούν fun -trips για ξένους δημοσιογράφους και τόνισε ότι στην πολιτική του υπουργείου είναι να αναδειχθούν στοχευμένα προορισμοί στην Ελλάδα, όπως πχ οι νεότερες αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.

    Τέλος η υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι εκκρεμεί η εφαρμογή της άρσης του καμποτάζ.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35610

    [16] Σ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ:«Να σταματήσει αυτή η πολιτική η οποία επεκτείνεται και ανατρέπει εγγυήσεις, βεβαιότητες ζωής, δικαιώματα εργασιακά, μισθολογικά.»

    Δευτερα, 19 04 2010 14:39

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι αποκλίσεις είναι μικρές, άλλοι το χαρακτηρίζουν ως συρρίκνωση, άλλοι μιλάνε ευθέως για απολύσεις του δημόσιου τομέα, ότι είναι ένα από τα πρώτα αιτήματα που το ΔΝΤ θα θέσει.»

    Σ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: « Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως προδιαγράφονται σε σχέση με την υλοποίηση των στόχων, θα ληφθούν νέα μέτρα. Για εμάς και αν το θέλετε αυτός είναι και ο βαθύτερος στόχος των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι συγκεκριμένα, πρώτον να τεθεί ένας φραγμός, να σταματήσει αυτή η πολιτική η οποία επεκτείνεται και ανατρέπει εγγυήσεις, βεβαιότητες ζωής, δικαιώματα εργασιακά, μισθολογικά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι εφικτό;»

    Σ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: « Εφικτό είναι, γιατί στην πολιτική σε ό,τι αφορά την οικονομία τον κοινωνικό τομέα και τα λοιπά, δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Εμάς είναι ο δρόμος των αγώνων για να πετύχουμε εναλλακτικές λύσεις και πρώτα-πρώτα μια αναπτυξιακή πολιτική, διότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αν το θέλετε δεν πέτυχε μέχρι στιγμής το σταθεροποιητικό πρόγραμμα, ήταν η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ας πούμε λοιπόν ότι αυτό το θέμα του μηχανισμού ενεργοποιείται και το ΔΝΤ κάποια στιγμή αυτό που ζητήσει είναι, να ξεκινήσει από τον δημόσιο τομέα και ζητήσει μείον 100.000 εργαζόμενους.»

    Σ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: « Προφανώς θα έρθει ένα πολύ μεγάλο ρήγμα, ήδη κινείται με έναν πολύ ανησυχητικό να μην πω ιλιγγιώδη τρόπο η ανεργία, θα έχουμε ένα κοινωνικό ρήγμα. Πέρα λοιπόν από το γεγονός ότι θα έχουμε επιπτώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα από τα προηγούμενα μέτρα, εάν προστεθούν και καινούρια και μάλιστα με την μορφή των απολύσεων, καταλαβαίνετε ότι αυτό που λέμε κοινωνική συνοχή δυναμιτίζεται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτή την εβδομάδα είναι η απεργία;»

    Σ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: « Έχουμε την 24ωρη απεργία την Πέμπτη και από εκεί και πέρα εκτιμούμε τις εξελίξεις, έχουμε μπροστά μας και το μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού. Οι διαρροές που υπάρχουν είναι άκρως ανησυχητικές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το ασφαλιστικό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα.»

    Σ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: « Υπάρχουν πιέσεις, θεωρώ ότι το προηγούμενο διάστημα από τα κείμενα που έχουμε διαβάσει το τελευταίο διάστημα, πέρα από την γενικότητα που έχουν, οι ορολογίες εκεί είναι πολύ συγκεκριμένες, υπήρξαν και περιοχές που τις άφησε ανοικτές η κυβέρνηση και πρέπει να το πούμε. Όταν ανοίγεις περιοχές προφανώς και γνωρίζεις από την αρχή ότι υπάρχει μια ορθοδοξία στις λύσεις που προτείνουν στο ασφαλιστικό, οι πιέσεις θα ενταθούν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα δοκιμαστεί και το συνδικαλιστικό κίνημα και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες το προσεχές χρονικό διάστημα.»

    Σ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: « Όταν αλλάζουν οι κοινωνικο οικονομικές συνθήκες και η ζωή όλων, το τελευταίο που μπορεί να δει κανείς, είναι το τι θα δοκιμαστεί σε επίπεδο συνδικάτων, πολιτικού συστήματος.»

    Είδηση: 35600

    [17] Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:« Περισσεύει το θράσος της ΝΔ σήμερα, όταν έρχεται και μας λέει ότι δεν πρέπει να πάμε στο ΔΝΤ.»

    Δευτερα, 19 04 2010 14:36

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εκτιμάτε ότι οι αγορές και κάποιοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μας σπρώχνουν στην αγκαλιά του μηχανισμού, άρα και στην αγκαλιά του ΔΝΤ;»

    Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Είναι κάποια σενάρια τα οποία κυκλοφορούν, αυτό που ζούμε σήμερα και οι κινήσεις που κάνουμε δεν ήταν επιλογή μας, υπάρχει όμως μια εθνική ανάγκη στην οποία υποτασσόμεθα, η εθνική ανάγκη αυτή είναι να μην χρεοκοπήσει η χώρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πόσο κοντά είμαστε σε αυτό τον μηχανισμό στήριξης;»

    Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είναι έτοιμος ο μηχανισμός στήριξης. Αν χρειαστεί ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να ζητήσουμε ενεργοποίησή του.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχουν ξεκαθαρίσει όλα πάνω στο τραπέζι, ή υπάρχουν ακόμα γκρίζες ζώνες, τις οποίες θα πρέπει να τις ξαναδούμε;»

    Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: «Είναι υπό συζήτηση και οι τελευταίες λεπτομέρειες, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ποιο θα μπορούσε να είναι ένα εμπόδιο, το οποίο διαμορφώνει μια αρνητική εξέλιξη ως προς τον μηχανισμό;»

    Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: «Αρνητική εξέλιξη προς τον μηχανισμό δεν θα υπάρξει, βρισκόμαστε κοντά στο να ολοκληρωθεί αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να μην ξαναδανειστούμε με επιτόκια της τάξης του 6,5 και του 7%;»

    Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: «Είμαστε αποφασισμένοι να ανατάξουμε την ελληνική οικονομία, αυτό είναι το μεγάλο μας έργο και θα το κάνουμε με κάθε τρόπο. Διαχειριζόμαστε μια κατάσταση ως κυβέρνηση, την οποία δεν επιλέξαμε εμείς, είναι αποτέλεσμα πολιτικών του παρελθόντος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το λέτε ευθέως, ότι αν πάμε στο ΔΝΤ θα είναι η ΝΔ που θα μας έχει οδηγήσει εκεί;»

    Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: «Βεβαίως το λέω ευθέως και το λέω συγκεκριμένα, όχι απλώς για να κάνω παρελθοντολογία, γιατί θεωρώ ότι περισσεύει το θράσος της ΝΔ σήμερα, όταν έρχεται και μας λέει ότι δεν πρέπει να πάμε στο ΔΝΤ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι σημαίνει η παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα μας; Θα έχουμε να κάνουμε με μια σειρά πιο σκληρών επώδυνων μέτρων;»

    Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: «Αυτά τα σενάρια είναι τα γνωστά σενάρια τα οποία διακινούνται, πρόκειται για καταστάσεις, οι οποίες έχουν επιβληθεί από το ΔΝΤ ως όροι δανεισμού σε άλλες χώρες. Παίρνουμε μέτρα που αφορούν σε σημαντικές αποφάσεις και τομές στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία, άρα σήμερα πηγαίνουμε έτοιμοι σε έναν μηχανισμό στήριξης, στον οποίο ίσως τα μέτρα που θα μας ζητούσε, τα έχουμε ήδη πάρει. Πέρα από τον δανεισμό θα πρέπει να δούμε την πραγματική οικονομία. Χρέος δικό μας της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των ελλήνων πολιτών είναι να βλέπουμε μπροστά, δηλαδή να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα σταθερότητας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να μου σχολιάσετε την δήλωση που έκανε ο Τζορτζ Σόρος για την Ελλάδα και είπε ότι βρισκόμαστε σε δίνη θανάτου;»

    Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Ό,τι βγαίνει και λέει ο καθένας είναι δικό του θέμα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η κρίση ακόμα και το ΔΝΤ είναι μια ευκαιρία, έστω δύσκολα και με επώδυνο τρόπο, να αλλάξει η οικονομία και να μπει σε καινούριες, υγιείς βάσεις;»

    Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Και εμείς αυτή τη στιγμή το κάνουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους;»

    Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε βγαίνοντας από αυτή την κρίση, να είμαστε σαφώς πιο τακτοποιημένοι με όλες τις υποχρεώσεις μας.»

    Είδηση: 35599

    [18] Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:«Όπου επενέβη το ΔΝΤ δημιούργησε χειρότερες συνθήκες από ό,τι προϋπήρχαν.»

    Δευτερα, 19 04 2010 14:34

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά και τον Δημήτρη Χόνδρο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ως ΝΔ ακούσαμε τον κο Σαμαρά να δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος σε προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.»

    Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: « Όπου επενέβη το ΔΝΤ δημιούργησε χειρότερες συνθήκες από ό,τι προϋπήρχαν. Μπορεί να εξασφάλισε κάποια δανεικά στις χώρες που πέρασε, όμως η ύφεση πήγε σε πολύ μεγάλο ύψος. Αυτοί το μόνο που κοιτάνε είναι το πώς θα εξασφαλίσουν τα λεφτά τους και αυτό το κάνουν επιβάλλοντας σκληρά μέτρα λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, περικόπτουν μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων, απολύουν δημοσίους υπαλλήλους, εμείς λέμε ότι με τέτοια μέτρα, τα οποία το ΔΝΤ έχει αποδείξει ότι εφαρμόζει στις χώρες που έχει περάσει, δεν επέρχεται αυτό που είναι το ζητούμενο η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση λέει ότι η ΝΔ μας στέλνει στο ΔΝΤ.»

    Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: « Αυτό το παραμύθι νομίζω ότι κάποτε πρέπει να σταματήσει από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί ήδη είναι 7 μήνες στην κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα οικονομικά, είμαι ο τελευταίος που θα έλεγα ότι όλα ήταν όμορφα και ωραία και δεν είχαμε προβλήματα. Ο κος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του πιστεύοντας, ότι με αυτό τον τρόπο θα βάλουν ταφόπλακα στη ΝΔ, δυστυχώς έριξαν μέσα την ελληνική οικονομία, μεγιστοποίησαν το πρόβλημα της Ελλάδας. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε τρομακτικά και είχαμε ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, όταν από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ, έδωσε ένα αρνητικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στην ΕΕ. Για 6 μήνες πειραματιζόταν η κυβέρνηση για το αν θα τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις όπως έλεγε προεκλογικά, παλινωδίες, αναποφασιστικότητα, αναβλητικότητα. Υπάρχουν συγκεκριμένες και σαφείς ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το ΔΝΤ προκαλεί νέα εσωκομματική αντιπαράθεση στο εσωτερικό σας;»

    Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: « Όχι, δεν προκαλεί εσωτερική αντιπαράθεση, είναι λογικό σε ένα μεγάλο κόμμα πολυσυλλεκτικό να υπάρχουν και διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις, εμείς συνολικά εκτιμούμε και αυτή είναι και η επίσημη άποψη της ΝΔ ότι το ΔΝΤ είναι μια αρνητική εξέλιξη για τη χώρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ακούσαμε άλλη μια φορά χθες τον κο Σαμαρά να μιλά για τα βαρίδια που υπάρχουν στο κόμμα και τα οποία θα φύγουν.»

    Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: « Ξέρει ο καθένας ποιους εννοεί ο πρόεδρος του κόμματός μας, υπάρχουν πολιτικά στελέχη, τα οποία απομακρύνθηκαν από τον Κώστα Καραμανλή, ενδεχόμενα υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι είναι ενεργεία κομματικά. Ο πρόεδρος του κόμματός μας τώρα στέλνει μηνύματα, στο συνέδριο του κόμματός μας το έχει πει κιόλας, αυτοί που θεωρούνται βαρίδια και δημιουργούν προβλήματα στην εικόνα της παράταξης θα απομακρυνθούν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί μέσα στη ΝΔ που όπως περιγράφετε έχουν ενοχλήσει με συμπεριφορές και που υπάρχουν ακόμα. Όλοι αυτοί θα βρεθούν εκτός;»

    Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: « Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το να απομακρυνθούν 2-5-10 δεν έχει καμία σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση της ΝΔ, να κοιτάξουμε να γυρίσουμε σελίδα, να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν.»

    Είδηση: 35598

    [19] Ταϊλάνδη: Στρατός εναντίον διαδηλωτών

    Δευτερα, 19 04 2010 08:31

    Σε καίρια σημεία της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, Μπανγκόγκ, έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές δυνάμεις, με στόχο να αποτρέψουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο οικονομικό κέντρο της πρωτεύουσας. Τοποθετήθηκαν συρματοπλέγματα και σύμφωνα με δηλώσεις στρατιωτικών, δεν θα πραγματοποιηθεί επίθεση σε βάρος των διαδηλωτών, αλλά η ανάπτυξη του στρατού έχει μόνο αποτρεπτικό χαρακτήρα για να μην μπουν στην περιοχή Σιλόμ, που είναι το χρηματοοικονομικό κέντρο της πρωτεύουσας. Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπίσιτ Βετζατζίβα οφείλει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τερματισθεί η σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές, δήλωσε ο ανατραπείς και εξόριστος πρώην πρωθυπουργός της χώρας Τακσίν Σιναουάτρα.

    Φόβοι για επικείμενες συγκρούσεις

    Από την πλευρά τους, οι αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές, που έχουν την επωνυμία "Κόκκινα πουκάμισα", έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν μέσα στο Σιλόμ, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Οι αντιπολιτευόμενοι διεκδικούν την παραίτηση της κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης.

    Πρόωρες εκλογές ζητά ο εξόριστος πρώην πρωθυπουργός

    "Η πολιτική κρίση πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα και ο μόνος τρόπος για τον Αμπίσιτ είναι η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών" δήλωσε ο Τακσίν τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters κατά τη διάρκεια στάσης του στο Μπρουνέι κατά την επιστροφή του από τα νησιά Φίτζι.

    Ο Τακσίν θεωρεί ότι η αντίσταση της κυβέρνησης στα αιτήματα των διαδηλωτών μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει πρόθεση καταστολής των διαδηλώσεων ή πραξικοπήματος.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι σταμάτησε να απευθύνεται μέσω τηλεφώνου ή βίντεο στις διαδηλώσεις της Μπανγκόκ κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, διότι το θέμα έχει ξεφύγει πλέον από το πρόσωπό του.

    "Αρχικά οι άνθρωποι αγωνίζονταν για μένα, για αυτό που θεωρούσαν άδικη συμπεριφορά εναντίον μου, αλλά τώρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι αγωνίζονται για δικαιοσύνη και δημοκρατία", είπε.

    Ο Τακσίν δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει στην Ταϊλάνδη όσο οι πολιτικοί του αντίπαλοι προσπαθούν να τον συλλάβουν.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Σχετική είδηση: BBC: Thai army moves into Bangkok business district Είδηση: 35576

    [20] Διαβουλεύσεις για την οικονομία

    Δευτερα, 19 04 2010 13:03

    Την Τετάρτη θα γίνουν τελικά οι διαβουλεύσεις που έχει ζητήσει η Αθήνα με στελέχη της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής Οικονομίας.

    Αιτία το ηφαίστειο

    Αρχικά οι διαβουλεύσεις θα ξεκινούσαν σήμερα, αλλά εξαιτίας των προβλημάτων στις αερομεταφορές, η άφιξη των ξένων αξιωματούχων μετατέθηκε για μεθαύριο. Όπως έγινε γνωστό στελέχη του ΔΝΤ έχουν ήδη φτάσει στην Αθήνα, αφού η υπερατλαντική πτήση που έκαναν, δεν χρειάστηκε να περάσει από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την ηφαιστειακή τέφρα.

    Στα ύψη το σπρέντ , πτώση στο Χρηματιστήριο

    Την ίδια ώρα το σπρεντ του 10ετούς ομολόγου σημείωσαν νέα άνοδο σήμερα Δευτέρα, ξεπερνώντας τις 450 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο Αθηνών έχει απώλειες κοντά στο 3% με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

    Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε:

    "Υποτασσόμεθα στην εθνική ανάγκη να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Το ζητούμενο είναι να είναι έτοιμος ο μηχανισμός στήριξης, έτσι ώστε από τη στιγμή που το ζητήσει η Ελλάδα να μπορεί να ενεργοποιηθεί. Διαχειριζόμαστε μια κατάσταση που είναι αποτέλεσμα πρακτικών του παρελθόντος. Περισσεύει το θράσος στη ΝΔ όταν λέει ότι δεν πρέπει να πάμε στο ΔΝΤ".

    Αντιδράσεις

    "Ψέματα με περικεφαλαία" χαρακτήρισε η Αλέκα Παπαρήγα τη θέση ότι για να σωθεί η Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν θυσίες οι εργαζόμενοι. Σε ομιλία της στα πλαίσια περιοδείας στο εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη διήμερη απεργία 21 και 22 Απριλίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ με στόχο, όπως τόνισε, την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε μεταξύ άλλων: "Θα έχουμε νέα μέτρα. Ο βαθύτερος στόχος των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι να τεθεί φραγμός και να σταματήσει η πολιτική, η οποία επεκτείνεται και ανατρέπει εγγυήσεις, βεβαιότητες ζωής και εργασιακά δικαιώματα. Είναι εφικτά αυτά. Είναι ο δρόμος των αγώνων για να πετύχουμε εναλλακτικές λύσεις και αναπτυξιακή πολιτική. Ένα από τα προβλήματα του σταθεροποιητικού προγράμματος είναι η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης.

    Η ανεργία κινείται με έναν πολύ ανησυχητικό τρόπο. Το φαινόμενο της υποκατανάλωσης οδήγησε σε επιπτώσεις σε όλη την οικονομία και κυρίως στους μικρομεσαίους. Αν προστεθούν νέα μέτρα με τη μορφή απολύσεων δε θα υπάρχει κοινωνική συνοχή. Έχουμε 24ωρη απεργία την Πέμπτη και απεργιακή συγκέντρωση".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Αναβολή της επίσκεψης ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ,Στην Αθήνα αύριο το μεικτό κλιμάκιο Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ

    Είδηση: 35593

    [21] Kινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

    Δευτερα, 19 04 2010 09:08

    Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΥΠΕ (Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, πραγματοποιεί η ολομέλεια των διευθυντών των κλινικών και εργαστηρίων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μετά την απόφαση διακοπής λειτουργίας των κλινικών και εργαστηρίων του νοσηλευτικού ιδρύματος από αύριο, Τρίτη.

    Κλειστά και τα "Επείγοντα"

    Η παράσταση διαμαρτυρίας γίνεται διότι δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό ούτε για την λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων ούτε για την κάλυψη των κλινικών και των εργαστηρίων. Στην ανακοίνωση των διοργανωτών της κινητοποίησης, γίνεται λόγος "για πρωτοφανή αδιαφορία των αρμοδίων αρχών της ΔΥΠΕ (Διοίκηση Υγειονομικής ΠΕριφέρειας) και του υπουργείου να επιλύσει τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει η αυθαίρετη και αυταρχική περικοπή των προϋπολογισμών".

    Επισχέσεις και απεργίες

    Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν αύριο Τρίτη, οι γιαροί του Γενικού Κρατικού νοσοκομείου της Νίκαιας, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Φεβρουαρίου 2010, χωρίς περικοπές. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αναστολή της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου την Τρίτη 21-04-2010.

    Με 24ωρη απεργία συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ, την Πέμπτη 22 Απριλίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τα κέντρα υγείας.

    Σε 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απριλίου, προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) .

    Πηγή: Ανακοινώσεις Ενώσεων, ΑΠΕ Είδηση: 35583

    [22] ΗΠΑ: Καμπάνα στην Toyota

    Δευτερα, 19 04 2010 08:53

    Βαρύ πρόστιμο επέβαλε το αμερικάνικο κράτος στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, λόγω της απόκρυψης προβλημάτων στο σύστημα επιτάχυνσης των οχημάτων της.

    Το πρόστιμο ανέρχεται σε 16,4 εκατομμύρια δολάρια και όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ: "Καταβάλλοντας στο σύνολό του το πρόστιμο, η Toyota παραδέχεται την ευθύνη της για την απόκρυψη των προβλημάτων στην οδική ασφάλεια, κατά παράβαση του νόμου". Δεν υπήρξε σχολιασμός από την πλευρά της εταιρείας, ενώ όπως έγινε γνωστό τουλάχιστον από τις 29 Σεπτεμβρίου 2009 η Toyota γνώριζε τα προβλήματα στο πεντάλ του γκαζιού, το οποίο μπλόκαρε από μόνο του, τουλάχιστον από τις 29 Σεπτεμβρίου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 35580

    [23] To οικονομικό σκάνδαλο που έγινε... μιούζικαλ

    Δευτερα, 19 04 2010 14:40

    Η οικονομική κρίση γίνεται μουσικοχορευτική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ με θέμα την υπόθεση σκάνδαλο της κολοσσιαίας αμερικανικής εταιρείας Εnron. Και δεν είναι μόνον αυτό. Η παράσταση σπάει ρεκόρ στα ταμεία των ΗΠΑ.

    "Η Αμερική είναι πραγματικά έτοιμη να παρακολουθήσει ένα μπαλέτο για τη φούσκα των αγορών;", αναρωτιόταν με μια δόση αγανάκτησης το ένθετο οικονομικό περιοδικό της Wall Street Journal. Η απάντηση είναι θετική: τα εισιτήρια για την πρώτη παράσταση με θέμα την οικονομική κρίση έχουν εξαντληθεί στο Broadhurst Theater της Νέας Υόρκης.

    Η συνταγή με την οποία το μιούζικαλ "Enron" κατακτά το Μπρόντγουεϊ είναι ένα μίγμα καθαρής ψυχαγωγίας και πολιτικής θέσης, φάρσας και τραγωδίας, σάτιρας και καταγγελίας. Στις ανεπίσημες πρεμιέρες που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες, το κοινό δεν μπορεί να συγκρατήσει τα γέλια του, όταν βλέπει στη σκηνή την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Στο τέλος της παράστασης φεύγει με ένα αγωνιώδες ερώτημα να αιωρείται στον αέρα: τι έχουμε κάνει για να αποφύγουμε μια νέα κρίση;

    Η έμπνευση

    Η ιδέα είναι μιας Βρετανίδας, της Λούσι Πρεμπλ, η οποία έγραψε το σενάριο στο Λονδίνο. Η επίσημη πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη έχει προγραμματιστεί για τις 27 Απριλίου, τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανοίξει μέτωπο κατά των αγορών και της Γουόλ Στριτ. Οι Νεοϋορκέζοι θα απολαύσουν μια παράσταση με ρυθμό και πολλή μουσική ροκ. Θα δουν τεράστιες μάσκες ποντικών (τα τρωκτικά των αγορών) και την αμερικανική σημαία να γελοιοποιείται.

    Αποσπάσματα από δελτία ειδήσεων σε μια τεράστια οθόνη υπενθυμίζουν τον ρόλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, του πρώην προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν, αλλά και του δημοκρατικού Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δέχθηκε άκριτα την απορύθμιση των αγορών.

    "Enron": η εταιρεία

    Το όνομα "Enron" έγινε οικείο στους Αμερικανούς στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990. Επί έξι συνεχή χρόνια, το περιοδικό Fortune αναδείκνυε μια επιχείρηση η οποία συντάραξε τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα τεράστιο σκάνδαλο, ως την "πιο καινοτόμα της χώρας".

    Η "Enron" είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται ως μια εταιρία εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύντομα, εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες που έδινε το Χρηματιστήριο και το Διαδίκτυο και σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των τιμών έστησε μια τερατώδη μηχανή για να πολλαπλασιάσει τα κέρδη της βραχυπρόθεσμα, κρύβοντας παράλληλα τα τεράστια χρέη της. Στις αρχές του 2001 η "Enron" ήταν ο έβδομος μεγαλύτερος κολοσσός της αμερικανικής οικονομίας με 22.000 υπαλλήλους και 10 δισεκατομμύρια τζίρο.

    Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς ο πύργος των ψεμάτων κατέρρευσε. Δυο μήνες αργότερα ο κολοσσός κήρυξε πτώχευση. Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξη. Ο πρόεδρος, χρηματοδότης και προσωπικός φίλος του Τζορτζ Μπους, άφησε την τελευταία του πνοή πριν εκτίσει την ποινή των 45 χρόνων που του επιβλήθηκε.

    "Enron": το μιούζικαλ

    Το μιούζικαλ "Enron" δεν είναι μια ιστορική αναπαράσταση εκείνων των γεγονότων. Το σκάνδαλο γίνεται μια αφορμή για ένα κριτικό σχόλιο για τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές και τους κίνδυνους που εγκυμονούν τα τοξικά προϊόντα τους.

    Τα κρυφά χρέη αναπαριστώνται στη σκηνή υπό τη μορφή τεράστιων δεινόσαυρων velociraptor (ταχυάρπαγες), αδηφάγων τεράτων που καταβροχθίζουν τα πάντα. Σε αυτή την περίπτωση, η θεατρική δημιουργία εμπνεύστηκε από την καπιταλιστική φαντασία που κι αυτή με τη σειρά της είχε τροφοδοτηθεί από τον κινηματογράφο: Velociraptor ήταν το όνομα που είχε δώσει στα κρυφά χρέη της "Enron" ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας, παίρνοντας την ιδέα από την ταινία "Τζουράσικ Παρκ" του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

    Μια από τις πιο δυνατές σκηνές του μιούζικαλ θεωρείται το "κατηγορώ" των υπαλλήλων προς τους μάνατζερ: "Σας πιστέψαμε, επενδύσαμε τις αποταμιεύσεις μας στις μετοχές της εταιρίας σας, καταστραφήκαμε, μείναμε χωρίς δουλειά, πνιγήκαμε στα χρέη". Οι αναλογίες με την οικονομική κρίση που ξέσπασε το φθινόπωρο του 2008 είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς. Και το μήνυμα του μιούζικαλ σαφές: Οι velociraptor (ταχυάρπαγες) είναι ακόμη ανάμεσά μας. Είδηση: 35601

    [24] Όταν ο Όργουελ γίνεται...κόσμημα

    Δευτερα, 19 04 2010 14:12

    Το βιβλίο θα μπορούσε, θεωρητικά, να χαρακτηρισθεί "κόσμημα" για τη γνώση, που φέρει. Πώς, όμως, η έννοια μπορεί να λάβει μορφή κοσμήματος; Το "στοίχημα" κέρδισαν 25 νέοι δημιουργοί κοσμημάτων, μαθητές του τμήματος κοσμήματος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) Βέροιας και του Πολιτιστικού ΙΕΚ του δήμου Θεσσαλονίκης, που εκθέτουν τα έργα τους υπό τον γενικό τίτλο "Βιβλιομαγείες" στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Βιβλία "παραμυθένια", όπως "Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες" του Ιουλίου Βέρν, "Η νεραϊδόσκονη και η αναζήτηση της αιωνιότητας" του Γκέιλ Κάρσον Λέβιν, "Το άρωμα" του Πάτρικ Ζίσκιντ, "Η φάρμα των ζώων" του Τζώρτζ Όργουελ κ.ά, έγιναν το θέμα-όχημα για την έμπνευση των δημιουργών.

    "Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ολόκληρη εικαστική δράση των δημιουργών, που σχεδιάζουν αρχικά μακέτες σκηνικών με θέμα αυτό του βιβλίου και τα κοσμήματα λειτουργούν σ΄αυτές ως μικρά γλυπτά", λέει η Τάσσα Γκανίδου, υπό τη διδασκαλία και την επιμέλεια της οποίας δημιουργήθηκαν τα εκθέματα.

    Τα εκτιθέμενα έργα είναι φιλοτεχνημένα, στην πλειονότητά τους, από ασήμι και ημιπολύτιμες πέτρες. Οι δημιουργοί τους είναι ηλικιών από 20 έως και 65 ετών. Τα έργα έχουν ήδη εκτεθεί σε γκαλερί της Βέροιας και μεταφέρθηκαν για την παρουσίασή τους στην αίθουσα εκθέσεων του Τελλογλείου Ιδρύματος της Θεσσαλονίκης.

    Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Απριλίου.

    * Η έκθεση των βιβλιο-κοσμημάτων θα είναι ανοικτή για το κοινό Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τις ώρες 09.00-14.00, Δευτέρα και Τετάρτη τις ώρες 09.00-14.00 και 17.00-21.00 και Σάββατο και Κυριακή 10.00-18.00. Είδηση: 35595

    [25] Θεατρικές παραστάσεις από την ΟΤΟΕ

    Δευτερα, 19 04 2010 11:28

    Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 στις 9.15 το βράδυ στο θέατρο "Βικτώρια" (Μαγνησίας 5 & Γ' Σεπτεμβρίου 119, τηλ. 210-8233125) ξεκινούν οι παραστάσεις του Θεατρικού Τμήματος της ΟΤΟΕ, με το έργο του Άλμπερτ Γκέρνυ "Η τραπεζαρία". Το έργο ανεβαίνει για 12 παραστάσεις μέχρι τις 9 Μαΐου, από Τετάρτη έως Σάββατο, με ώρα έναρξης 9.15 μμ και τις Κυριακές στις 8 μμ. Δε θα γίνει παράσταση το βράδυ της Πρωτομαγιάς.

    Πρόκειται για ένα έργο σπονδυλωτό, που αποτελείται από δεκαπέντε μικρές σκηνές, οι οποίες πλέκονται μεταξύ τους και διαδραματίζονται όλες στην τραπεζαρία ενός αστικού σπιτιού.

    Παρατηρώντας προσεκτικά τις σκηνές που ξετυλίγονται γύρω από τον ομφαλό του αστικού σαλονιού, το τραπέζι της συν-εστίασης, της ιερότερης στιγμής για την αστική οικογένεια, κάτι μας ψιθυρίζει στο αυτί ότι φτάσαμε πια σε μια εποχή που αυτό το κουκούλι έχει γίνει οριστικά κομμάτια και θρύψαλα. Όλο, εκτός από τον τέταρτο τοίχο του, τον καθρέφτη όπου οι θεατές βλέπουν την δικιά τους κοινωνία που εξελίσσεται. Όλες οι σκηνές του έργου, που αλληλοπλέκονται μεταξύ τους με τρόπο σχετικά χαλαρό, μας δίνουν την αίσθηση ότι αυτό το σύμβολο της οικογενειακής συμβίωσης ως κοινωνικής και οικονομικής οντότητας αρχίζει να χάνει τη σημασία του.

    Στην παράσταση οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν ρόλους αυστηρών γονέων, ηλικιωμένων ανθρώπων, μικρών παιδιών και εφήβων, εθισμένων στο αλκοόλ, προσφέροντας άφθονη τροφή για σκέψη στους θεατές. Αυτοί οι αστείοι και συνάμα συγκινητικοί ρόλοι αντιπροσωπεύουν την καθημερινή μας ζωή και τις καθημερινές μας ανησυχίες.

    Το έργο διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας μέρας, αλλά και σε διαφορετικές εποχές από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι σήμερα. Όσο προχωράμε προς το τέλος, βλέπουμε εντονότερα τη μοναξιά, την έλλειψη επικοινωνίας, το χάσμα των γενεών, την αποξένωση και την απελπισία του σύγχρονου ανθρώπου, που άδικα προσπαθεί να βρει κάτι που να του δίνει νόημα. Αν προσπαθήσουμε να εκλάβουμε όλες τις σκηνές μαζί, σαν μια ενιαία θεατρική εμπειρία, τότε θα διαπιστώσουμε συμπονετικό χιούμορ και άφθονο ανθρωπισμό.

    Ο Albert Rumsdell Gurney, Jr. γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου του 1930. Έργα του επίσης είναι: το "Έρωτας στο Buffalo", "Η παράσταση του David", "Σκηνές από την Αμερικάνικη Ζωή", "Παιδιά", "Another Antigone", "Cocktail hour", "Love letters".

    Τη Μετάφραση του έργου έκανε η Θάλεια Σκαρλάτου.

    Τη Σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Ελένη Φίλιππα, τη Μουσική ο Ιάκωβος Δρόσος, Σκηνικό - Κοστούμια ο Αναστάσιος Κουτσούμπας και τους Φωτισμούς ο Παναγιώτης Μανούσης. Είδηση: 35587


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 April 2010 - 16:56:31 UTC