Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χάος δίχως τέλος στα αεροδρόμια
  • [02] Έφυγε η μεγάλη κυρία του θεάτρου Άννα Καλουτά
  • [03] Γιατί ασχολούμαστε με δύο μόνο παράλληλες εργασίες;
  • [04] Επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν
  • [05] Στην Αθήνα αύριο το μεικτό κλιμάκιο Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ

    [01] Χάος δίχως τέλος στα αεροδρόμια

    Κυριακη, 18 04 2010 11:10

    Παρατείνονται τα προβλήματα στις αερομεταφορές από το γιγάντιο σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία. Οι πτήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έχουν ανασταλεί και σήμερα, για τέταρτη συνεχή ημέρα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το σύννεφο που κινείται στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας ίσως γίνει πυκνότερο την Τρίτη και την Τετάρτη, αποτελώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τις πτήσεις και επιβαρύνοντας την κατάσταση-μεταξύ άλλων και για τις αεροπορικές εταιρίες, που χάνουν πάνω από 200 εκατ. δολάρια την ημέρα. Στην Ελλάδα δεν τίθεται θέμα έκτακτων μέτρων τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι, αν και συνεχίζονται οι ακυρώσεις από και προς την Ευρώπη, οι οποίες χθες στο Ελευθέριος Βενιζέλος έφτασαν τις 200.

    Ο εναέριος χώρος έχει κλείσει σε περισσότερες από είκοσι χώρες και σε πολλές αυτές οι περιορισμοί θα ισχύσουν μέχρι τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σκόνη κατευθύνεται νοτιότερα και ίσως φτάσει μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα.

    Η ηφαιστειακή σκόνη κατά τις εκτιμήσεις ειδικών μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στους κινητήρες των αεροσκαφών και στους αισθητήρες τους, αλλά και στις ατράκτους τους. Ωστόσο, οι δοκιμαστικές πτήσεις που έκαναν το Σάββατο, η KLM και η Lufthansa έκαναν αρκετά στελέχη των εταιριών να αισιοδοξούν.

    Η KLM ανέφερε ότι αεροσκάφος της πέταξε στο συνηθισμένο υψόμετρο των 10 χλμ. ως τα 13 χλμ., χωρίς προβλήματα. Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι έκανε 10 πτήσεις από τη Φρανκφούρτη στο Μόναχο, σε ύψος έως και 8 χλμ., χωρίς να προκύψει "τίποτε το ασυνήθιστο, ούτε στην διάρκεια της πτήσης, ούτε στην διάρκεια της πρώτης επιθεώρησης στο έδαφος". Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από τους εξαντλητικότερους τεχνικούς ελέγχους, οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να κάνουν ορισμένες πτήσεις.

    Τα προβλήματα στις αερομεταφορές που ανέκυψαν μετά την ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία είναι τα σοβαρότερα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, όταν ο αμερικανικός εναέριος χώρος είχε κλείσει για τρεις ημέρες και οι Ευρωπαϊκές εταιρίες είχαν αναστείλει όλες τις διατλαντικές πτήσεις.

    Την Παρασκευή, σύμφωνα με το ρυθμιστικό φορέα Eurocontrol, έγιναν μόλις 10.400 πτήσεις στον Ευρωπαϊκό εναέριο χώρο έναντι των 28.000 που είναι ο συνηθισμένος αριθμός, ενώ το Σάββατο αναμένονταν μόλις 5.000 έναντι των 22.000 που ήταν προγραμματισμένες.

    Τα προβλήματα ανάγκασαν αρκετούς πολιτικούς ηγέτες να ακυρώσουν ταξιδιωτικά σχέδια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και πολλοί άλλοι ακύρωσαν τα ταξίδια τους στην Πολωνία για την κηδεία του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι αργότερα σήμερα Κυριακή.

    Η ηφαιστειακή δραστηριότητα εμφανίστηκε να εξασθενίζει χθες Σάββατο, αλλά ίσως συνεχιστεί για ημέρες, ακόμα και για μήνες, κατά αξιωματούχους και ειδικούς. Το σύννεφο που προκαλεί, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία AccuWeather, θα γίνει "πυκνότερο την Τρίτη και την Τετάρτη, αποτελώντας ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τα αεροπορικά ταξίδια. . . πάντως, αναμένεται επίσης να είναι στενότερο και να επηρεάζει μια μικρότερη σε έκταση περιοχή".

    Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, μια καταιγίδα στον Ατλαντικό και η αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων την Πέμπτη ίσως διαλύσουν το σύννεφο.

    Ισπανία

    Ενδεκα αεροδρόμια της βόρειας Ισπανίας, ανάμεσά τους και το αεροδρόμιο της Βαρκελόνης, έκλεισαν, τουλάχιστον μέχρι τις 14.00 GMT ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ισπανικής πολιτικής αεροπορίας. Ο εναέριος χώρος της Σουηδίας θα παραμείνει κλειστός για ολόκληρη τη ημέρα, ανακοίνωσε η σουηδική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

    Στο Κίεβο, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Ukraine International Airlines ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να επαναλάβει τις διεθνείς της πτήσεις από το Κίεβο στις 09.00 GMT.

    Δανία

    Ο εναέριος χώρος της Δανίας θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 24.00 GMT, ανακοίνωσε η Naviair. Τα αεροπλάνα βρίσκονται καθηλωμένα στα αεροδρόμια της Δανίας από την Πέμπτη 16.00 GMT. "Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ακριβώς πότε θα ανοίξει ο εναέριος χώρος στις αερομεταφορές, τμηματικά ή συνολικά", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Naviair. Ο εναέριος χώρος της Τσεχίας θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 10.00 GMT αύριο, ανακοίνωσαν οι αρχές του αεροδρομίου της Πράγας.

    Φινλανδία

    Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς τα αεροδρόμια της Φινλανδίας μέχρι τις 15.00 GMT της Δευτέρας, ανακοίνωσε η Finavia, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των αεροδρομίων της χώρας. "Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας θα παραμείνει επάνω από τη Φινλανδία για πολλές ημέρες", αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι η εξέλιξη της κατάστασης θα παρακολουθείται συνεχώς.

    Βουλγαρία

    Στη Σόφια, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε το συνολικό κλείσιμο του εναερίου χώρου της Βουλγαρίας από τις 06.00 GMT σήμερα.

    Ολλανδία

    Ο εναέριος χώρος της Ολλανδίας θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 12.00 GMT, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. "Επειτα από την επανεξέταση της κατάστασης, φαίνεται καθαρά ότι δεδομένων των ισχυουσών μετεωρολογικών συνθηκών, ο ολλανδικός εναέριος χώρος θα πρέπει να παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 14.00 τοπική ώρα", σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας, η οποία θεωρεί ότι το νέο της τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο για τις αερομεταφορές.

    Γερμανία

    Ο εναέριος χώρος της Γερμανίας θα παραμείνει κλειστός μέχρις τις 18.00 GMT, ανακοίνωσε η γερμανική υπηρεσία αεροπορικής ασφαλείας.

    Βρετανία

    Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση πτήσεων παρατάθηκε ως τις 18:00.

    Γαλλία

    Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι τα αεροδρόμια του Παρισιού θα μείνουν κλειστά έως τουλάχιστον το πρωί της Δευτέρας, η Ιταλία διατηρεί τα αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας κλειστά, και η Ελβετία παρέτεινε την απαγόρευση πτήσεων ως αργά το μεσημέρι (15:00 ώρα Ελλάδας).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: ο»ΏΚαθηλωμένα τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια Είδηση: 35561

    [02] Έφυγε η μεγάλη κυρία του θεάτρου Άννα Καλουτά

    Κυριακη, 18 04 2010 10:27

    "Έφυγε" από τη ζωή η Κυρία της αθηναϊκής επιθεώρησης Άννα Καλουτά σε ηλικία 92 ετών, μετά από σύντομη ταλαιπωρία με την υγεία της. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στις 3 το μεσημέρι από το πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας. Με το θάνατό της σφραγίζεται το τέλος μιας εποχής. Ηθοποιός, πρωταγωνίστρια και θιασάρχης γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο 1918. Αποφοίτησε από την Ιόνιο Σχολή θηλέων και σπουδάζοντας, παράλληλα, πιάνο αφοσιώθηκε στο θέατρο κι άρχισε να εμφανίζεται και σε ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες. Ασχολήθηκε με τη χορογραφία, τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική διεύθυνση. Ήταν όμως μόλις τεσσάρων ετών, όταν με την αδερφή της Μαρία (που έφυγε από τη ζωή το 2006) πρωτοεμφανίστηκαν σχεδόν νήπια στο θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη και μάλιστα σε έργο πρόζας.

    Έτσι δημιούργησαν τα περίφημα Καλουτάκια παιδιά θαύματα της εποχής εκείνης σε όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου.

    Σε οπερέτες όπως "Γλυκιά Νανά", "Βαφτιστικός", "Απάχηδες των Αθηνών", "Μοντέρνα κορίτσια διέγραψε μια λαμπρή πορεία ενώ σε ηθογραφίες όπως το "Φιντανάκι" του Χορν, σε κωμειδύλλια όπως "ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας", η "Γκόλφω" και η "Μαρία η Πενταγιώτισσα" έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο κοινό.

    Επί 15 χρόνια έκανε περιοδείες σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Νέα Ζηλανδία, ενώ εμφανίστηκε και στα σημαντικότερα θέατρα σε όλο τον κόσμο.

    Με την αδερφή της Μαρία ηχογράφησαν πολλούς δίσκους σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Υπήρξε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, τιμήθηκε με διπλώματα ελληνικών πρεσβειών για τις περιοδείες της και επίσης με πολλές στρατιωτικές μνείες για την ψυχαγωγία του στρατού σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.

    Θρυλική θα μείνει ακόμα για τις πολεμικές επιθεωρήσεις του 1940, ιδιαίτερα στο "Ευζωνάκι" αλλά και αργότερα σε ρόλους Σμυρνιάς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35557

    [03] Γιατί ασχολούμαστε με δύο μόνο παράλληλες εργασίες;

    Παρασκευη, 16 04 2010 13:09

    Γάλλοι επιστήμονες του ερευνητικού ινστιτούτου "INSERM' του Παρισιού και της Ecole Normale Superieure ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το "κλειδί" που εξηγεί γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να ασχοληθεί ταυτόχρονα με περισσότερα από δύο πράγματα.

    Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Ετιέν Κεσλέν, διατείνεται ότι τα αποτελέσματα μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε ανορθολογικές αποφάσεις, όταν έχουν να επιλέξουν από μια μακρά λίστα πραγμάτων.

    Οι Γάλλοι ερευνητές, με τη βοήθεια απεικονιστικής τεχνικής (λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας), παρακολούθησαν τους εγκεφάλους 32 εθελοντών (16 ανδρών και 16 γυναικών), ηλικίας 19-32 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να εκτελέσουν διάφορα καθήκοντα.

    Ο εγκέφαλος μπορούσε να ελέγχει μέχρι και δύο παράλληλες δραστηριότητες, όμως μόλις προσετίθετο μια τρίτη, τότε αδυνατούσε να τα βγάλει πέρα, γιατί δεν διέθετε και... τρίτο ημισφαίριο, για να αναθέσει την τρίτη εργασία. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι δυσκολεύονται γενικότερα να διαλέξουν κάτι ή να πάρουν μια απόφαση, όταν οι επιλογές που έχουν υπερβαίνουν τις δύο.

    Παρ' όλα αυτά, πολλοί νευρολόγοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους ως προς τα πορίσματα αυτά, λέγοντας ότι όλα εξαρτώνται από το είδος της τρίτης δραστηριότητας και από το βαθμό που αυτή υποστηρίζεται από άλλα τμήματα του εγκεφάλου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35508

    [04] Επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν

    Κυριακη, 18 04 2010 11:06

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Κοχάτ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο οδηγός έριξε ένα παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών όχημα σε έναν τοίχο του αστυνομικού τμήματος, δήλωσε ο Αμπντουλάχ Χαν, αξιωματούχος της αστυνομίας.

    Η επίθεση σημειώθηκε μια ημέρα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις οποίες προέβησαν δυο άνδρες ντυμένοι με μπούργκες σε κοντινό στρατόπεδο προσφύγων, σκοτώνοντας 41 ανθρώπους και τραυματίζοντας 61.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35560

    [05] Στην Αθήνα αύριο το μεικτό κλιμάκιο Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ

    Κυριακη, 18 04 2010 11:33

    Επί τάπητος τίθενται από την Δευτέρα οι λεπτομέρειες του σχεδίου οικονομικής στήριξης, στις συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με το μεικτό κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που φτάνει στην Αθήνα. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Νewsweek, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε πως η χώρα μας θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες για το αν θα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται για σχέδιο διάσωσης, αλλά βοήθειας, ώστε να υλοποιηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. Όλα είναι έτοιμα αν χρειαστούμε βοήθεια, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνεδρίαση του ΕCOFIN, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

    Στόχος της χώρας είναι να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις, τόνισε στη ΝΕΤ η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ διέψευσε τα δημοσιεύματα περί νέων μέτρων και τόνισε ότι από κανέναν δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

    Σοβαρή επίπτωση στο πολιτικό σύστημα της χώρας λόγω της κρίσης, διαβλέπει ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ τονίζει πως το ζητούμενο είναι η συνεπής και αποτελεσματική εφαρμογή των ήδη αποφασισμένων μέτρων.

    Ο μηχανισμός στήριξης δεν είναι ταυτόσημος με το ΔΝΤ, τονίζει στον "Τύπο της Κυριακής" ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, επισημαίνοντας πάντως ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει ακραίες μονεταριστικές πολιτικές.

    Σε δημοσκόπηση της Pulse RC για την ίδια εφημερίδα, 9 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι θα ληφθούν νέα μέτρα εάν η χώρα μας προσφύγει στο ΔΝΤ, το 57% εκτιμά ότι με την κατάλληλη πολιτική η χώρα μπορεί να ξεπεράσει μόνη της την κρίση, ενώ ανάλογο ποσοστό αποδίδει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις και των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Από το σύνολο των ερωτηθέντων, 48% δηλώνουν ότι η είδηση της επιστολής του υπουργού γεννά οργή και 28% φόβο. Ανεξαρτήτως της κομματικής προτίμησης των πολιτών, σε ποσοστό 65%, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση αξιολογούν ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή τους, ενώ σε ποσοστό 57% δηλώνουν πως, πριν την επιστολή Παπακωνσταντίνου, πίστευαν ότι η Ελλάδα, με την κατάλληλη πολιτική, θα μπορούσε να ξεπεράσει μόνη της την κρίση, χωρίς την παρέμβαση της Ευρώπης και του ΔΝΤ.

    Για τη σημερινή εξέλιξη στην ελληνική οικονομία, 58% των πολιτών εκτιμούν ότι ευθύνονται όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, 23% οι κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή και 13% οι κυβερνήσεις Κ. Σημίτη. Πέντε στους 100 ερωτηθέντες ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά σε ποσοστό 74% χαρακτηρίζουν από "μέτρια" έως "κακή και πολύ κακή" την ως τώρα επίδοσή της στη διαχείριση του ζητήματος της Οικονομίας.

    Απορρίπτει εκ νέου το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγορεί την κυβέρνηση για αναβλητικότητα και γκάφες. Σε συνέντευξή του στο Βήμα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε την κρίση ελλείμματος που παρέλαβε από τη ΝΔ σε κρίση δημόσιου δανεισμού, ενώ καταλογίζει στον Κώστα Καραμανλή ατολμία στη λήψη μέτρων, αν και σημειώνει πως βρήκε ένα τείχος άρνησης από όλη την αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στο κόμμα του, επισημαίνει ότι δεν θα ανεχθεί την εσωστρέφεια, αλλά και ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνυπάρξει με την Ντόρα Μπακογιάννη. Εν τω μεταξύ, με εκλογές από τη βάση αναδεικνύεται σήμερα ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

    Η προσφυγή στο ΔΝΤ οδηγεί σε συνθήκες απόλυτης λεηλασίας, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στον Τύπο της Κυριακής, και προβλέπει ακραίες πολιτικές εξελίξεις.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ecofin: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση Είδηση: 35562


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 18 April 2010 - 8:53:57 UTC