Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: Δεν θα χρεοκοπήσουμε
  • [02] Eurogroup: Έτοιμοι αν χρειαστεί
  • [03] Νέες προφυλακίσεις για τον Επαναστατικό Αγώνα
  • [04] Γ. Παπανδρέου: Υπερασπιζόμαστε το εθνικό συμφέρον
  • [05] Προς απεργία της ΟΛΜΕ εν μέσω εξετάσεων - Συνάντηση Διαμαντοπούλου με αναπληρωτές
  • [06] Στο διαδίκτυο η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας
  • [07] Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία στα περίπτερα στις 20 Απριλίου
  • [08] Κινητοποιήσεις αποφάσισε η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • [09] Το ΣτΕ απαγόρευσε τους καταχρηστικούς όρους των Τραπεζών
  • [10] Στο αυτόφωρο οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
  • [11] Επιχείρηση σκούπα της ΕΛΑΣ στη Μεσσηνία
  • [12] Τροπολογία για τις προμήθειες υγείας
  • [13] Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ « Το πιστόλι υπάρχει, απλώς δεν είναι στο τραπέζι, είναι στο μέτωπο της Ελλάδας.»
  • [14] Δεν θυμάμαι από τον Κυριάκο Μικέ για τη Siemens
  • [15] Σοβαρή ρήξη μεταξύ Μπερλουσκόνι, και προέδρου της Βουλής, Τζ. Φίνι
  • [16] Όχι στην υποψηφιότητα Σαρκοζί λέει το 65% των Γάλλων
  • [17] Πριν από το Μάιο το Ασφαλιστικό

    [01] Παπανδρέου: Δεν θα χρεοκοπήσουμε

    Παρασκευη, 16 04 2010 15:08

    Τη διαβεβαίωση ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα. "Δίνουμε μάχη για τη χώρα και δεν θα την αφήσουμε να βουλιάξει" τόνισε ο κ. Παπανδρέου και επισήμανε ότι θα προστατεύσει την Ελλάδα και τους ασθενέστερους από τη χρεωκοπία. Ο κ. Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι αυτή οδήγησε τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και ότι εάν βρισκόταν τώρα στην κυβέρνηση θα είχαμε πάει κατευθείαν στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει τη λαϊκή συναίνεση να προχωρήσει στη διαδικασία του ΔΝΤ. "Το πιστόλι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έσκασε στα χέρια του Πρωθυπουργού", ήταν το σχόλιο του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, σε όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στη Βουλή.

    Σφοδρή αντιπαράθεση

    Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζει να προκαλεί μια πιθανή προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, που αυτόματα σημαίνει και την συμμετοχή του ΔΝΤ, στα οικονομικά πεπραγμένα της χώρας.

    Μια ημέρα μετά την επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών σε Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ για έναρξη διαβουλεύσεων με στόχο της οριστικοποίηση των όρων δανεισμού της χώρας, σε περίπτωση προσφυγής στο μηχανισμό, έντονη ήταν η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Πρωθυπουργού και του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσιπρα για την οικονομία.

    Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο, με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει ταπεινωτική τη χθεσινή ημέρα, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, καθώς όπως είπε προχωρά στη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης και παραδίδει τη χώρα αμαχητί στην κηδεμονία του Διεθνή Οργανισμού.

    "Δεν μπορώ να σας καταλάβω, γιατί δίνετε την εντύπωση πως είναι επιλογή σας αυτή η εξαίρεση. Σήμερα το διαψεύδετε, αλλά εσείς βάλατε πρώτος στη δημόσια συζήτηση την επιλογή του ΔΝΤ. Το είχε πει πρώτος πέρσι ο κ. Σημίτης και το επανέλαβε στην αίθουσα ως μπλόφα ο κ. Καρατζαφέρης. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους μπλόφα ήταν αυτή να βάλουμε μια πέτρα στο λαιμό μας για να βουλιάξουμε. Δεν θέλω να σας χρεώσω σχεδιασμό που να ακουμπά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ή προϊόν λαθών που μας οδήγησαν εκεί. Αυτό όμως που είναι βέβαιο, είναι ότι δεν έχετε την δημοκρατική νομιμοποίηση να εφαρμόσετε τέτοια μέτρα χωρίς λαϊκή συναίνεση", τόνισε.

    "Για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν πανηγυρίσαμε ποτέ. Αλλά τουλάχιστον η Ε.Ε., αποφάσισε να στηρίξει την Ελλάδα, να είναι κοντά της - κι αυτό υπήρξε αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας. Χωρίς τη διαδικασία αυτή, η χώρα θα πήγαινε κατευθείαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τότε θα με ρωτάγατε: Πού είναι τα σοσιαλιστικά σας αντανακλαστικά;" υπογράμμισε απαντώντας ο Πρωθυπουργός.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μηχανισμός είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας για ένα ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας και ξεκαθάρισε ότι η ενεργοποίησή του θα γίνει "με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και την ανάγκη νηνεμίας στην οικονομία".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η οικονομική πολιτική που ακολούθησε ήταν αυτή που οδήγησε τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση.

    "Ας μην γελιόμαστε όμως: Το ΔΝΤ, έχει ήδη μπει στη διαδικασία. Είναι στη διαδικασία της επιτήρησης, στην οποία μας οδήγησε δύο φορές η Νέα Δημοκρατία. Ήδη μας ελέγχει. Τι δεν σημαίνει η εμπλοκή του ΔΝΤ: Ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Μπορούμε να παίρνουμε δάνεια, αλλά η αξιολόγηση και η έγκριση περνά απ' το ΔΝΤ. Ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής της προηγούμενης πενταετίας: Όσο κι αν φωνάζει η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς ότι δεν θέλουν το ΔΝΤ, εσείς κύριοι της ΝΔ μας οδηγήσατε εκεί και αν υπήρχε σήμερα κυβέρνηση της ΝΔ, θα πηγαίναμε βσούμπιτοι' στο ΔΝΤ", τόνισε και επισήμανε ότι με τον μηχανισμό η χώρα δεν θα βουλιάξει στη χρεοκοπία.

    "Δεν είναι δυνατόν να υπόσχεστε προεκλογικά να κάνετε την Ελλάδα Δανία του Νότου και να την κάνετε Ουγγαρία του Νότου", αντέτεινε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε το συγκεκριμένο σχέδιο να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή

    "Υπερβαίνετε τις κόκκινες γραμμές. Δεν ξέρω αν έχετε συναίσθηση των συνεπειών των επιλογών, ή πορεύεστε δίχως πυξίδα, αλλά παίρνετε οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και τις δυνάμεις που σας στηρίζουν. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσει σ' αυτές τις επιλογές" εκτίμησε τέλος ο κος Τσίπρας.

    Σαμαράς: "Το πιστόλι έσκασε στα χέρια του Πρωθυπουργού"

    Στην επίθεση που δέχτηκε η ΝΔ από τον κ. Παπανδρέου απάντησε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας τη πάγια θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μη εμπλοκή του ΔΝΤ και καλώντας τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του.

    "Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν β'το πιστόλι του ΔΝΤ'', που β'έσκασε'' στα χέρια του. Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προΐστανται σοσιαλιστές. Η Νέα Δημοκρατία ήταν από την αρχή και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ. Ο Πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για άλλοθι", τόνισε.

    "Είναι τελείως αποπροσανατολιστική η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της διαχείρισης, για το αν έπρεπε να υπάρξει επιλογή αποκλειστικά του ευρωενωσιακού μηχανισμού δανειοδότησης ή μηχανισμού με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως έκανε η κυβέρνηση. Και η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι μηχανισμοί ιμπεριαλιστικοί, μηχανισμοί αλληλεξαρτώμενοι. Είναι η συμμαχία και η κοινή ομπρέλα για τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Οι αντιθέσεις τους αφορούν μόνο το μοίρασμα της λείας, ενώ και οι δύο έχουν ενιαία στάση απέναντι στο χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Και η ΕΕ και το ΔΝΤ τάσσονται υπέρ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και τις υλοποιούν σε όλες τις χώρες", σχολίασε το ΚΚΕ για την αντιπαράθεση των δυο κομμάτων.

    Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για εθνικά κληροδοτήματα

    Απαντώντας σε επερώτηση του πρόεδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή όλων των εθνικών κληροδοτημάτων της χώρας με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και διαφάνεια στη διαχείριση τους.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη αλλαγής του τρόπου που ελέγχονται μέχρι σήμερα και επισήμανε ότι η σωστή και με διαφάνεια αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση ενός μέρους του δημοσίου χρέους, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επιβολής φόρου στην κινητή και ακίνητη περιουσία των εθνικών κληροδοτημάτων, αν δεν υπάρξει συνταγματικό έλεγχο και δήλωσε ανοικτός σε προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίησης τους.

    Ο κ Καρατζαφέρης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει αν πράγματι έχουμε μπει ή αν είμαστε με το ένα πόδι ή και με τα δύο στο ΔΝΤ και σημείωσε χαρακτηριστικά θα ήταν άδικο για τον κ. Παπανδρέου να είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός που θα αναγκαστεί να πει "δυστυχώς πτωχεύσαμε".

    Ο κ Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει τα μέτρα εκείνα που θεωρεί ότι θα βοηθήσουν τη χώρα, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός το επικροτεί και αυτό διαπιστώνεται και σε σχετική δημοσκόπηση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Διαβουλεύσεις για το μηχανισμό στήριξης

    Είδηση: 35514

    [02] Eurogroup: Έτοιμοι αν χρειαστεί

    Παρασκευη, 16 04 2010 15:54

    Κατάλληλα προετοιμασμένες δηλώνουν οι χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ σε ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης.Το Eurogroup συνεδρίασε άτυπα την Παρασκευή στη Μαδρίτη, αν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης όπως επισήμανε ο πρόεδρος του γκρουπ των χωρών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της Ελλάδας. Ωστόσο τα 16 κράτη-μέλη βολοδοσκοπήθηκαν όσον αφορά στις τεχνικές και νομικές προετοιμασίες του μηχανισμού στήριξης, αν αυτός ενεργοποιηθεί. Τη Δευτέρα θα φτάσει στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, προκειμένου να διευκρινιστεί το ύψος του δανείου που ενδέχεται να χρειαστεί η Ελλάδα και να εξεταστούν πολιτικές για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, με τον κ. Γιούνκερ να δηλώνει από τη Μαδρίτη ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει αίτημα για βοήθεια. Τα spreads πάντως συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας προς στιγμήν τις 430 μονάδες, την ώρα που η Ελλάδα την επόμενη Τρίτη προχωρά σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας με στόχο να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ. Στο ΧΑΑ ο γενικός δείκτης έπεσε κατά 1,64%

    Δηλώνουν "παρόντες"

    Έτοιμα να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής, εμφανίζονται σε γενικές γραμμές τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης συνόδου.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ότι στο σημερινό Συμβούλιο στη Μαδρίτη δεν συζητήθηκε επί μακρόν το ελληνικό ζήτημα, λαμβανομένου υπόψη ότι αυτό συνέβη στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής, όμως όπως σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν από τη Δευτέρα οπότε θα προσέλθουν στην Αθήνα εμπειρογνώμονες από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    Ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της ευρωζώνης με το ΔΝΤ, ανέφερε ότι συνεχίζεται η μεταξύ τους διαβούλευση ούτως ώστε σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού η δράση τους να είναι εναρμονισμένη.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η επιστολή Παπακωνσταντίνου που ζητά διαβουλεύσεις με τους τρεις φορείς που εμπλέκονται στο μηχανισμό στήριξης, αντικατοπτρίζει την επιθυμία της Ελλάδας να σεβαστεί τις διαδικασίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για τις τεχνικές και νομικές προετοιμασίες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, είπε ότι η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένει δύσκολη και μπορεί να επιδεινωθεί, ενώ παραδέχτηκε πως οι ανησυχίες των αγορών παραμένουν μετά το πακέτο βοήθειας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ως αρωγή προς την Ελλάδα.

    Το κλιμάκιο της Κομισιόν θα φτάσει στη χώρα μας μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως δήλωσε ο Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. "Είναι θέμα προετοιμασίας ενός κοινού προγράμματος όρων και χρηματοδότησης εάν χρειαστεί και εάν ζητηθεί. Θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου, το Eurogroup, για την πορεία των εργασιών με την ΕΚΤ", δήλωσε.

    Την ίδια ώρα γρίφος παραμένει η στάση της Γερμανίας, η οποία πολλές φορές πυροδοτεί και την εκτίναξη των spreads.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Βολφγκανγκ Σοιμπλε, σε ραδιοφωνική συνέντευξη δήλωσε ότι οι Έλληνες βαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση και ότι στο τέλος δεν θα χρειαστούν να ζητήσουν τη βοήθεια. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι η συμμετοχή της Γερμανίας θα μπορούσε να είναι με παροχή εγγυήσεων.

    Ανάγκη ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας

    Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο αρμόδιος Επίτροπος Ολι Ρεν στη κοινή συνέντευξη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ, καθώς και στην κάλυψη των διαφορών ανταγωνιστικότητας που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες του ευρώ.

    Ως προς την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, οι κοινοτικοί ιθύνοντες τάχθηκαν υπέρ της καθιέρωσης διαδικασιών διαβούλευσης επί των σχεδίων εθνικών προϋπολογισμών στο πλαίσιο του Eurogroup, πριν αυτά τεθούν υπό την κρίση των εθνικών κοινοβουλίων, ενώ παράλληλα επισήμαναν την ανάγκη αυστηρότερων κανόνων ως προς την υποχρέωση των κρατών - μελών να μειώνουν τα δημόσια χρέη τους.

    Ως προς το πρόβλημα των διαφορετικών επιπέδων ανταγωνιστικότητας των χωρών του ευρώ, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της πολυμερούς εποπτείας, καθώς και την ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, ενώ ο Ζ. Κ. Τρισέ υπογράμμισε την ανάγκη συμβατότητας των μισθών σε μια χώρα με τα επίπεδα παραγωγικότητας στη χώρα αυτή.

    Πάνω από τις 400 μονάδες το spread-Νέα δημοπρασία έντοκων γραμματίων

    Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου Eurogroup, το spread του 10ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στα ύψη και το απόγευμα ξεπέρασε τις 430 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,64%.

    Την Τρίτη 20 Απριλίου, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας με στόχο να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ. Τα γραμμάτια θα μπορούν να διατεθούν και σε φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

    Μειώθηκε το ταμειακό έλλειμμα- Σε υστέρηση τα έσοδα

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2010, το ταμειακό έλλειμμα (καθαρές δανειακές ανάγκες) της Κεντρικής Κυβέρνησης μειώθηκε έναντι ελλείμματος 6.354 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν από 11.796 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε 11.766 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ΦΠΑ του Μαρτίου 2010 ύψους 513,68 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε στις 6/4/2010 (λόγω της αργίας του Πάσχα) με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να μην συμπεριλαμβάνεται φέτος στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του Μαρτίου. Όσον αφορά τις δαπάνες, το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν σε 15.046 εκατ. ευρώ από 15.396 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Ωστόσο, το Μάρτιο του 2010, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες λόγω της καταβολής του δώρου του Πάσχα (περίπου 500 εκατ. ευρώ) το οποίο πέρυσι κατεβλήθη τον Απρίλιο.

    Επίσης το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε μείωση και διαμορφώθηκε σε 2.916 εκατ. ευρώ έναντι 3.732 εκατ. ευρώ το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2009.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35518

    [03] Νέες προφυλακίσεις για τον Επαναστατικό Αγώνα

    Παρασκευη, 16 04 2010 11:55

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν και οι δύο τελευταίοι από τους έξι κατηγορουμένους για την υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα" μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας. Με τη σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, ο Ευάγγελος Σταθόπουλος και ο Χριστόφορος Κορτέσης κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Την ίδια ώρα, η αστυνομία συνεχίζει τις οι έρευνες πόρτα-πόρτα στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας για τον εντοπισμό της γιάφκας ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζονται τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο αυτοκίνητο του ήδη προφυλακισμένου Κωνσταντίνου Γουρνά.

    Προσωρινά κρατούμενοι

    Σύμφωνα με τη συνήγορό του κα Βαγιανού, ο Ευάγγελος Σταθόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι επί σειρά ετών αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας μετά από τροχαίο, και ήταν ακινητοποιημένος, ενώ, όπως τονίζει, από το 2000 έως και το 2007 ήταν υπόδικος για άλλη υπόθεση και είχε τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

    Οπως είπε η κα Βαγιανού, από τα προαναφερόμενα στοιχεία αποδεικνύεται ότι ο εντολέας της δεν θα μπορούσε να έχει συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ευάγγελος Σταθόπουλος, σύμφωνα με τη συνήγορό του, αποδίδει την εμπλοκή του στην υπόθεση στις πολιτικές του πεποιθήσεις, αναφέρει ότι δεν καταδικάζει κανενός είδους αγώνα, ενώ τονίζει ότι η δράση του ήταν πάντα στο φως.

    Ο Χριστόφορος Κορτέσης, όπως δήλωσαν οι συνήγοροί του, Γιάννης Ραχιώτης και Βούλα Γιαννακοπούλου, ζήτησε από την ανακρίτρια να του εξειδικεύσει το κατηγορητήριο, καθώς, όπως ανέφερε στην αίτησή του, οι κατηγορίες σε βάρος τους είναι πανομοιότυπες και το κατηγορητήριο περιέχει απλώς απαρίθμηση των πράξεων για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη ο "Επαναστατικός Αγώνας".

    Αναφέρει, μάλιστα, στην αίτησή του ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός αυτό και οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει σε βάρος του κανένα στοιχείο που να μπορεί να τον συνδέσει με πράξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Η ανακρίτρια απέρριψε την αίτηση και, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ραχιώτης, θα προσφύγει για το θέμα αυτό στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

    Στο στόχαστρο πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι

    Κορυφαίους πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους είχαν βάλει στο στόχαστρο οι τρομοκράτες, όπως δείχνουν τα ευρήματα στο αυτοκίνητο του Γουρνά. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν σημειώσεις με τα στοιχεία, τους τόπους κατοικίας και εργασίας τους, αλλά και πληροφορίες για το επίπεδο θωράκισης των οχημάτων τους.

    Στο αυτοκίνητο που οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν "κινητή γιάφκα", βρέθηκαν περίπου 120.000 ευρώ που θεωρούνται ποσό από το κοινό ταμείο των τρομοκρατών - προερχόμενα μάλλον από ληστείες.

    Στη δημοσιότητα έδωσε η Αστυνομία και τις τρεις ταυτότητες που βρέθηκαν στο λευκό Lancia του Γουρνά στα ονόματα Δημοσθένης Μανδαλώζης οι δύο και Αναστάσιος Γριβοκωστόπουλος η τρίτη.

    Τα δύο πιστόλια που βρέθηκαν στο όχημα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη εγκληματική ενέργεια, ενώ οι πέντε σκληροί δίσκοι στους οποίους βρέθηκαν μεταξύ άλλων προκηρύξεις και προσχέδια σε ψηφιακή μορφή, εξακολουθούν να αναλύονται στα ειδικά εργαστήρια της Αστυνομίας.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις:Συνεχίζονται οι έρευνες για τη γιάφκα

    Είδηση: 35506

    [04] Γ. Παπανδρέου: Υπερασπιζόμαστε το εθνικό συμφέρον

    Παρασκευη, 16 04 2010 14:10

    Στα εθνικά θέματα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, μετά από ερώτηση της Γενικής Γραμματέα του ΚΚΕ. Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε κατηγορηματικά ότι στο Αιγαίο παραμένει μόνο η επίλυση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία. Από την πλευρά της, η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία ότι μετά τα Ίμια το ΝΑΤΟ επικυρώνει τις αμφισβητήσεις της γείτονος.

    "Αποκυήματα φαντασίας"

    "Καλλιεργείτε ανησυχίες και τα συνδέετε όλα, με τρόπο που μόνον μια λογική συνωμοσιολογίας θα μπορούσε να τα συνδέσει και βεβαίως αυτά είναι τα στερεότυπα με τα οποία αντιμετωπίζετε συχνά την εξωτερική πολιτική"

    Γ. Παπανδρέου

    "Τα δημοσιεύματα που μιλούν για διαχωρισμό του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό ή για ελληνικές δεσμεύσεις περί στήριξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και χρήσης της FYROM ως αμερικανικού προτεκτοράτου, αποτελούν αποκυήματα φαντασίας" ανέφερε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα.

    "Αν θέλετε να τα πιστέψετε, κάνετε πολιτική πάνω σε λαθεμένες πληροφορίες και ψευδείς ειδήσεις" σημείωσε ο ίδιος.

    Στην ερώτησή της, η ΓΓ του ΚΚΕ είχε επικαλεστεί δημοσιεύματα για διαχωρισμό του Αιγαίου, όπως επίσης και το έγγραφο που εξέδωσε ο Αμερικανός διοικητής του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης "που κηρύσσει το Αιγαίο ως γκρίζα ζώνη" αλλά και "θέσεις που θεωρούν ότι οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τις διαφορές των δύο χωρών, ξεπερνούν το θέμα της υφαλοκρηπίδας".

    Με βάση τα παραπάνω, η κα Παπαρήγα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του κόμματός της, που "δεν είναι η συνηθισμένη μας ανησυχία. Δεν θεωρούμε ότι τα δημοσιεύματα ήταν όλα μύθοι".

    "Από το 1996, έχουμε ένα καθεστώς αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η ΕΕ δεν συνδέει το ζήτημα των δικαιωμάτων μας αυτών και των συνόρων στο Αιγαίο με την ένταξη της Τουρκίας. Έχουμε την συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ. Ξέρουμε ότι το θέμα της διευθέτησης του βυθού του Αιγαίου ανοίγει ένα ολόκληρο θέμα, καθώς η ηγεσία της Τουρκίας θεωρεί πως μια σειρά από ελληνικά νησιά δεν καλύπτονται από υφαλοκρηπίδα - και το ΝΑΤΟ εξαιρεί τα ελληνικά νησιά από τις ασκήσεις του" ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    "Πάτε να συγκαλύψετε το ζήτημα μέσα από την ΝΑΤΟποίηση και διχοτόμηση του Αιγαίου, κάτι που θα έχει επίπτωση στην άμυνα των νησιών. Εμείς δεν λέμε να πάρουμε την 'κόκκινη μηλιά' - τα ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν. Όμως οι οξύτατοι ανταγωνισμοί στην περιοχή και με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τις γκρίζες ζώνες που αναγνωρίζει η Τουρκία μας κάνει να ανησυχούμε. Δεν υπάρχουν συμφωνίες στον σύγχρονο κόσμο που δεν οδηγούν σε νέους γύρους πολέμων" σημείωσε η ΓΓ του ΚΚΕ.

    Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου είπε: "Υιοθετείτε για λόγους μικροκομματικούς, μια θέση επίσημη αναγνώρισης καθεστώτος αμφισβήτησης για τα Ίμια. Δεν υπάρχει αυτό πουθενά, η Ελλάδα δεν το αναγνωρίζει, τα Ίμια είναι ελληνικό νησί. Βεβαίως για τη Χάγη τίθενται διάφορα θέματα, αλλά γι' αυτό λέμε να προσφύγουμε εμείς στη Χάγη" και προέτρεψε την κα Παπαρήγα: "Μην δημιουργείτε ανησυχίες και φοβίες βασισμένες σε ψευδείς ή λαθεμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν έχουν καμία, μα καμία βάση".

    Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από το διοικητή αεροπορίας του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη να ανακαλέσει έγγραφο σχετικά με το Αιγαίο, πράγμα που έγινε, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα προωθεί δέσμευση της Ευρώπης για ένταξη των βαλκανικών χώρων στην ΕΕ το 2014.

    "Στο θέμα της ΠΓΔΜ, όπως και στο Κυπριακό, έχουμε καταθέσει τις 'κόκκινες γραμμές' και οφείλουμε να προωθούμε τα θέματα αυτά σε όλες τις χώρες και στις διμερείς συναντήσεις. Σε κάθε ταξίδι και συνάντηση, προωθούμε τις θέσεις αυτές και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: ο»ΏΗ 'Ωρα του πρωθυπουργού Είδηση: 35511

    [05] Προς απεργία της ΟΛΜΕ εν μέσω εξετάσεων - Συνάντηση Διαμαντοπούλου με αναπληρωτές

    Παρασκευη, 16 04 2010 15:40

    Εικοσιτετράωρη απεργία στις 4 Μαΐου θα πραγματοποιήσουν δάσκαλοι και καθηγητές αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο διορισμού και τον εργασιακό βίο των εκπαιδευτικών. Σημειώνεται ότι την ημέρα αυτή οι απόφοιτοι Β' κύκλου των ΤΕΕ δίνουν γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ. Παράλληλα η ΟΛΜΕ με εισήγησή της προς τις γενικές συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ που θα πραγματοποιηθούν 4 και 5 Μαΐου, προτείνει την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων από τις 14 Μαΐου, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων. Την τελική απόφαση θα λάβει η ολομέλεια των προέδρων που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου. Στο μεταξύ, θετικό χαρακτήρισαν το κλίμα της συνάντησης με την υπουργό και την υφυπουργό Παιδείας οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών.

    Θετικό το κλίμα με τους αναπληρωτές

    Η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στη μεταβατική περίοδο που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. Πρόσθεσε επίσης, ότι και με το νέο τρόπο προσλήψεων η προϋπηρεσία δεν θα πηγαίνει χαμένη, ενώ επεσήμανε ότι υπήρξε συμφωνία και για το θέμα της μεταβατικής περιόδου, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους εκπαιδευτικούς.

    Η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι με την υλοποίηση του Νέου Σχολείου δημιουργούνται αρκετές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό σε ειδικότητες. Επίσης, ανέφερε ότι ο επαναπροσδιορισμός του τεχνικού σχολείου, της τεχνικής εκπαίδευσης, από του χρόνου και μετά, δίνει νέα προοπτική στο θεσμό, θα εξυπηρετήσει πρώτα και κύρια τους μαθητές που θέλουν μία άλλη κατεύθυνση, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται και πάρα πολλές ειδικότητες.

    Η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών ζητά να επιμηκυνθεί ο χρόνος της μεταβατικής περιόδου ώστε να διοριστούν όλοι όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους πίνακες προσλήψεων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετική είδηση: Συναντήσεις Διαμαντοπούλου με ΔΟΕ-ΟΛΜΕ Είδηση: 35517

    [06] Στο διαδίκτυο η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας

    Παρασκευη, 16 04 2010 15:41

    Αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που παρακολουθεί ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος. Η παρακολούθηση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο ΠΣΑ Ανάπτυξης πραγματοποιείται συστηματικά από το Γραφείο του Αντιπροέδρου με τη λειτουργία του Συστήματος Παρακολούθησης Δράσεων του προγράμματος. Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις έχουν κωδικοποιηθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο ακολουθούν τα Υπουργεία, στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος.

    Πώς λειτουργεί το σύστημα παρακολούθησης του ΠΣΑ

    Το σύστημα παρακολούθησης βασίζεται σε online εφαρμογή, στην οποία έχουν πρόσβαση συνεργάτες των Υπουργών, οι οποίοι και τροφοδοτούν το σύστημα με δεδομένα. Το κάθε Υπουργείο αποστέλλει σε τακτά χρονικά διαστήματα την κατάσταση της κάθε δράσης μέσω ειδικής online διαδικασίας.

    Τα δεδομένα συλλέγονται από το σύστημα και, ύστερα από τυπική διαδικασία ελέγχου για την ορθότητά τους, ενσωματώνονται στο σύστημα. Στον πίνακα με την κατάσταση των δράσεων υπάρχει συνεχής πρόσβαση (online) όλων των Υπουργείων, ώστε τα πολιτικά στελέχη να είναι ενημερωμένα με την πιο πρόσφατη πληροφορία για την κατάσταση των δράσεων. Επιπλέον, υπάρχει συνεχής online πρόσβαση των στελεχών του Γραφείου του Πρωθυπουργού, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών και του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

    Στην αναφορά απεικονίζονται οι δράσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και, ανά δράση, το Υπεύθυνο Υπουργείο, Χρονοδιάγραμμα, Κατάσταση της δράσης, Λεπτομέρειες Κατάστασης, καθώς και οι σχετικές αποφάσεις ή νόμοι.

    Οι δράσεις,οι οποίες βρίσκονται σε αναμονή έναρξης ή υλοποίησης εντός χρονοδιαγράμματος, απεικονίζονται με λευκή σκίαση, οι δράσεις, οι οποίες ολοκληρώνονται εντός χρονοδιαγράμματος, με πράσινη σκίαση και οι δράσεις, οι οποίες βρίσκονται εκτός χρονοδιαγράμματος, με κόκκινη σκίαση.

    Πηγή: NET Είδηση: 35516

    [07] Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία στα περίπτερα στις 20 Απριλίου

    Παρασκευη, 16 04 2010 19:26

    Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία προκήρυξε για την Τρίτη 20 Απριλίου 2010 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων - Αναπηρικών Κυλικείων και Καπνοπωλών αντιδρώντας στην αύξηση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων και η οποία εκτιμά ότι έχει πλήξει σημαντικά τον κλάδο. Τα νέα περιθώρια κέρδους δεν επαρκούν πλέον για τη συντήρηση όλου του δικτύου λιανικής πώλησης προϊόντων καπνού και η επιβίωση των 40.000 σημείων πώλησης καπνικών προϊόντων, που απασχολούν πάνω από 100.000 οικογένειες, κρίνεται αβέβαιη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας, προκύπτει αύξηση των φόρων που από το 73,5% οδηγείται στο 81,4% ή κατά 0,74% ανά πακέτο. Μειώνεται το περιθώριο της εταιρείας από 0,51% σε 0,43%, δηλαδή υπάρχει μείωση κατά 0,08% ανά πακέτο.

    Μειώνεται το περιθώριο κέρδους του εμπορίου από 0,34% σε 0,281%, δηλαδή υπάρχει μείωση κατά 0,06% ανά πακέτο και η ομοσπονδία ζητάει την επαναδιαπραγμάτευση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη φορολογία των καπνικών προϊόντων, έτσι ώστε να παράγονται περιθώρια κέρδους που να εγγυώνται την επιβίωση του δικτύου.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35530

    [08] Κινητοποιήσεις αποφάσισε η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πελοποννήσου

    Παρασκευη, 16 04 2010 18:49

    Κινητοποιήσεις αποφάσισε η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λόγω έλλειψης προσωπικού, κι αυτό γιατι στο τέλος Απριλίου λήγουν οι συμβάσεις 50 διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στο πανεπιστήμιο από τέσσερα έως επτά χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όπως επισημαίνεται σε ψήφισμα του Πρυτανικού Συμβουλίου και της Συγκλήτου του πανεπιστημίου, τα μέλη των οποίων συνεδρίασαν για το θέμα, το υπουργείο με έγγραφό του τούς ανακοίνωσε ότι "παύουν να ισχύουν όλες οι εγκριτικές αποφάσεις πλήρωσης κενών οργανικών θέσεων διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος και η πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ".

    Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, "αυτή η εξέλιξη ισοδυναμεί πρακτικά σήμερα με την αδυναμία ομαλής λειτουργίας των Διοικητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, με σοβαρές ή και επικίνδυνες συνέπειες σε ορισμένους τομείς (Τμήμα Σπουδών, Οικονομικές υπηρεσίες, ΕΛΚΕ, δίκτυα, φύλαξη)".

    Τέλος, το Πρυτανικό Συμβούλιο και η Σύγκλητος αποφάσισαν να αποσταλεί "αίτημα προς το Υπουργείο για την άμεση εξεύρεση λύσης, που θα συνεπάγεται την εξαίρεση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από αυτή τη ρύθμιση και την παροχή ισάριθμων Συμβάσεων Αορίστου Χρόνου. Να συμπεριλάβει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Συνόδου των Πρυτάνεων. Να ενημερώσει τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς για την κρισιμότητα του προβλήματος. Σε περίπτωση μη ικανοποίησης του παραπάνω αιτήματος, να διακοπεί η λειτουργία του Ιδρύματος και το εκπαιδευτικό έργο στις 22, στις 29 και 30 Απριλίου 2010 σε ένδειξη διαμαρτυρίας" και να κλιμακωθούν περαιτέρω οι δράσεις του.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35528

    [09] Το ΣτΕ απαγόρευσε τους καταχρηστικούς όρους των Τραπεζών

    Παρασκευη, 16 04 2010 17:11

    Ανακούφιση δε χιλιάδες πελάτες- δανειολήπτες τραπεζών αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας με την οποία επικυρώνεται η απαγόρευση ως καταχρηστικών 15 όρων τα γνωστά "ψιλά γράμματα" των συμβολαίων, που θέτουν οι τράπεζες στα συμβόλαια στεγαστικών δανείων και στους κατόχους πιστωτικών καρτων.

    Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την απόφασή της, απέρριψε τις αιτήσεις Τραπεζών, που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 25.6.2008 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία απαγορεύθηκε η αναγραφή ορισμένων όρων συναλλαγών κατά τη σύναψη δανείων και την έκδοση πιστωτικών καρτών, οι οποίοι έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

    Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είχε απαγορεύσει μεταξύ άλλων, την είσπραξη εξόδων φακέλων για τα στεγαστικά δάνεια, την προμήθεια για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, κ.α.

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι περιορισμοί, που θέτει η υπουργική απόφαση προς τις Τράπεζες, είναι εντός του πλαισίου της συνταγματικά κατοχυρωμένης οικονομικής ελευθερίας και ότι οι περιορισμοί αυτοί επιδιώκουν να αποφευχθεί η καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών και συνεπώς, του δημοσίου συμφέροντος.

    Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι απαγορεύσεις της υπουργικής απόφασης δεν παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, όπως υποστήριζαν οι Τράπεζες. Είδηση: 35525

    [10] Στο αυτόφωρο οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

    Παρασκευη, 16 04 2010 16:52

    Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης θα δικαστούν το Σάββατο, στις 12.30, δύο νεαροί που συνελήφθησαν, στην περιοχή του ΑΠΘ, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε επεισόδια, που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης ανάμεσα σε ομάδα νεαρών και δυνάμεων της Αστυνομίας.

    Πρόκειται για 22χρονο και 25χρονο, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για διακεκριμένες φθορές και αντίσταση κατά της αρχής.

    Μετά την απαγγελία των κατηγοριών οι δύο νεαροί παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, από το οποίο ζήτησαν και πήραν αναβολή για να δικαστούν αύριο.

    Η Αστυνομία προέβη στη σύλληψη και μίας νεαρής, η οποία, όμως, αφέθηκε ελεύθερη από τις δικαστικές αρχές, καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για τη σε βάρος της άσκηση ποινικής δίωξης.

    Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Πέμπτης πριν από την πορεία αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν περιπολικό της Αστυνομίας εντόπισε ομάδα νεαρών να γράφει συνθήματα σε κτίρια του Πανεπιστημίου, επί της οδού Αγίου Δημητρίου, στο ύψος της Οδοντιατρικής Σχολής. Στη θέα του περιπολικού οι νεαροί έριξαν πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών.

    Το συμβάν έλαβε τέλος όταν οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, υποχρεώνοντας τους νεαρούς να τραπούν σε φυγή, συλλαμβάνοντας τούς τρεις προαναφερθέντες.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35522

    [11] Επιχείρηση σκούπα της ΕΛΑΣ στη Μεσσηνία

    Παρασκευη, 16 04 2010 16:39

    Την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που ακόμη και στην επαρχία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, αλλά και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας από τους πολίτες είχε στόχο η επιχείρηση "σκούπα" της αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας στις περιοχές Καλαμάτας, Μεσσήνης και Μελιγαλά.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η συντονισμένη γενική εξόρμηση, με τρία συνεργεία γενικού ελέγχου, πραγματοποιήθηκε σήμερα από 45 αστυνομικούς της τοπικής Διεύθυνσης, στο πλαίσιο πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας.

    Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, ελέγχθηκαν 115 αυτοκίνητα και 174 πολίτες. Προσήχθησαν τέσσερις Έλληνες και 14 αλλοδαποί για 14 αυτόφωρα αδικήματα και βεβαιώθηκαν παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Έξι από τους συλληφθέντες καταζητούνταν και έξι αλλοδαποί θα απελαθούν.

    Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Καλαμάτας. Είδηση: 35524

    [12] Τροπολογία για τις προμήθειες υγείας

    Παρασκευη, 16 04 2010 16:24

    Στη βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος προμηθειών υγείας, που παρουσιάζει πολλά προβλήματα όσον αφορά στη διαφάνεια των διαγωνισμών, το κόστος και την ποιότητα των υλικών, στοχεύει η νέα τροπολογία την οποία κατέθεσε σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

    Για διαφάνεια και ποιότητα

    Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται, με την τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και στις υγειονομικές περιφέρειες, να προβαίνουν σε διεξαγωγή ηλεκτρονικών διαγωνισμών σε κεντρικό επίπεδο, για προμήθειες νοσοκομειακού υλικού.

    Επίσης προβλέπεται και η δημιουργία βάσης δεδομένων για τη σύγκριση των τιμών, σε σχέση με τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων σε άλλες χώρες της ΕΕ, για την αποφυγή της υπερκοστολόγησής τους.

    Παράλληλα, απεμπλέκεται η ΕΠΥ από τη διαδικασία υποβολής και είσπραξης των απαιτήσεων των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών από τα ασφαλιστικά ταμεία και μεταφέρεται η σχετική ευθύνη στα ίδια αυτά νομικά πρόσωπα.

    Προβλέπεται επίσης, η εφαρμογή ειδικής νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων και η δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμών με βάση της δραστική τους ουσία για την προμήθειά τους από τα Δημόσια Νοσοκομεία.

    «Η αλλαγή αυτή, θα καταστήσει το σύστημα, περισσότερο αποτελεσματικό και αποδοτικό και θα επιφέρει εξοικονόμηση δαπανών», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας. Είδηση: 35521

    [13] Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ « Το πιστόλι υπάρχει, απλώς δεν είναι στο τραπέζι, είναι στο μέτωπο της Ελλάδας.»

    Παρασκευη, 16 04 2010 16:02

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πριν από λίγο είχαμε μια νύξη για το ΔΝΤ και αναφορά από τον πρωθυπουργό που μας προβλημάτισε περισσότερο. Λέει ότι το ΔΝΤ μπήκε στη διαδικασία και είμαστε υπό επιτήρηση για δεύτερη φορά.»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Τελικά, απ' ότι φαίνεται το έχουμε βάλει στο προχωλ τώρα αν θα περάσει στη τραπεζαρία και στη κουζίνα είναι θέμα χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι η ζωή μας θα γίνει εξαιρετικά πιο δύσκολη και όλα αυτά που έχουμε δει ως πρόγευση δεν είναι τίποτα μπροστά στην πραγματικότητα που θα ακολουθήσει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα έχουμε και νέα πρόσθετα μέτρα;»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Αυτά, τα οποία έχουμε πάρει θεωρώ πως είναι ποσοστό που κινείται σε πολύ μικρή κλίμακα επί %. Μας ενέπνευσε η Ευρώπη. Η Ευρώπη μας δίνει με 5 % τοκογλυφικό επιτόκιο, αλλά μας λένε και το ΔΝΤ μέσα, δηλαδή εγώ σας δίνω με πολύ τόκο και το ΔΝΤ σας κόβει τα ποδάρια. Είναι εξωφρενικό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Άρα το πιστόλι γεμάτο πάνω στο τραπέζι, να χρησιμοποιήσουμε και τα λόγια του κ. Παπακωνσταντίνου.»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Το πιστόλι υπάρχει, απλώς δεν είναι στο τραπέζι, είναι στο μέτωπο της Ελλάδας. Μπορούσαμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας αρκεί να υπάρξει μια πειστική πολιτική, αλλά βλέπω ότι υπάρχουν πολλά βαθιά λαρύγγια, τα οποία δεν ξέρω αν το κάνουν από κουταμάρα, ή από δόλο, διότι κάθε φορά που ανεβαίνουν τα spreads 150 μονάδες σημαίνει ότι υπάρχει πολύ χρήμα να μοιραστεί σε πολλούς και φοβάμαι αυτά τα παιχνίδια, μήπως δεν έχουμε πάρει χαμπάρι ότι κάποιοι στήνουν παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας μέσα από την Ελλάδα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σας κάλυψε η απάντηση του πρωθυπουργού στην πρόταση σας για αξιοποίηση της περιουσίας των κληροδοτημάτων;»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Χάρηκα που την δέχτηκε ως σωστή. Το θέμα είναι ότι τόσα χρόνια δεν τα αξιοποιούμε. Αν τα είχαμε αξιοποιήσει αυτά για 2 χρόνια δεν θα είχαμε ανάγκη να τοκίζεται η Ελλάδα από κανέναν. Αν τα αξιοποιήσουμε μπορούμε να πάρουμε περισσότερα χρήματα απ' ότι θα μας δώσει το ΔΝΤ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πολλές φορές βρεθήκατε στην κριτική το τελευταίο διάστημα των κομμάτων της Αριστεράς και ιδιαίτερα του κ. Τσίπρα, ως δεκανίκι αυτής της κυβέρνησης. Έχει αλλάξει κάτι σε ότι έχει να κάνει με την διάθεση συναίνεσης, την οποία προσφέρατε στην κυβέρνηση;»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Όταν εμείς έχουμε ξεπεράσει σε δημοτικότητα την ΝΔ μάλλον ο κόσμος μας επιβραβεύει ότι είμαστε σώφρονες. Ο κ. Τσίπρας είναι στα αζήτητα με αυτήν την έξαλλη πολιτική που κάνει και δεν μπορεί να τον παρακολουθήσει κανένας σοβαρός άνθρωπος. Προσπαθώ να είμαι δεκανίκι της τραυματισμένης Ελλάδας και ο Σαμαράς να ήταν και ο Καραμανλής να ήταν και η Παπαρήγα και ο Τσίπρας να ήταν την ίδια δουλειά θα έκανα. Βοηθάω την πατρίδα μου. Δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στην εξουσία. Θα προσπαθήσω να πείσω την ΝΔ ότι δεν πρέπει να πάρει και τις 13 περιφέρειες που ετοιμάζεται να πάρει ο κ. Ραγκούσης με τον Καλλικράτη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από το διάστημα εκείνο που δηλώσατε αυτήν την διάθεση θεωρείτε ότι έγιναν κάποια λάθη;»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Πολλά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τα οποία σας έκαναν να μετανιώσετε ενδεχομένως για αυτήν την συναίνεση;»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Όπου υπάρχει δυσκολία εγώ θα κάνω προτάσεις. Αν εσύ δεν τις αποδέχεται τότε κακό του κεφαλιού σου και κάνω κριτική εκεί που υπάρχει λάθος. Το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες είναι από την αρχή μέχρι το τέλος εντελώς λάθος και μου κάνει εντύπωση γιατί η ΝΔ ψήφισε το 60 % του νομοσχεδίου. Είναι λάθος νομοσχέδιο. Ποινικοποιούν την περιουσία, την ιδιοκτησία και στοχεύουν το επιχειρείν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αρχίζω και καλώ τον κόσμο σε εκδηλώσεις και γκρεμίστε τα όλα, γιατί όπως είπα και στον κ. Τσίπρα και στην κ. Παπαρήγα ότι μια σπίθα είναι. Να βρεθεί ένας Μαζιώτης σε μια τέτοια διαδήλωση αγανάκτησης να αρχίσουν τα μαγαζιά να σπάνε και οι τράπεζες και να γίνουμε χειρότερα από Αργεντινή. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Θα υποστεί ο λαός άσχημα πράγματα, τα οποία δεν φταίει. Φταίνε οι ηγεσίες. Σύμφωνοι, όμως πρέπει να κάνουμε διαχείριση αυτής κρίσεως, γιατί αν ξεφύγει από έλεγχο τότε είναι που δεν σωζόμαστε ούτε με ΔΝΤ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η παθογένεια του δημοσίου δεν μπορεί να συνεχιστεί και για πρώτη φορά οι έλληνες φαίνεται ότι τάσσονται υπέρ της άρσης της μονιμότητας, του περιορισμού του αριθμού των υπαλλήλων στο δημόσιο.»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Έχουμε 1.150.000 περίπου υπαλλήλους του δημοσίου. Για να λειτουργήσει το δημόσιο χρειάζονται μόλις 350.000. Οι άλλοι 800.000 μπορούν να πληρώνονται από το δημόσιο, όπως πληρώνονται να μην τους αλλάξουμε την ζωή, αλλά να πάνε σε παραγωγικές εξωτερικές μονάδες να δουλέψουνε. Να γλυτώνει το κράτος την ασφάλεια 800.000 ανθρώπων. Εάν θέλουμε μέτρα για να βγούμε από την κρίση θα δουλέψουμε όλοι. Να είμαστε παραγωγικοί, έχουμε ορυκτό πλούτο. Να τον εκμεταλλευτούμε, γιατί αν τον εκμεταλλευόμαστε τον εκμεταλλευόμαστε λάθος. Να πέσουμε με τα μούτρα όλοι στον τουρισμό με τον κάθε τρόπο. Είναι η μόνη ατμομηχανή που έχουμε. Εάν δεν βάλουμε μπρος την βιομηχανική παραγωγή στην Μακεδονία που τόσα χρόνια ήταν η ατμομηχανή της οικονομίας της Ελλάδας. Γίνονται λάθη επί λαθών τα οποία δυστυχώς δεν βλέπω ο κ. Παπανδρέου να έχει την δύναμη να τα διορθώσει. Ο κ. Παπανδρέου είναι ένας φιλότιμος άνθρωπος, το προσπαθεί πολύ σε αντίθεση με τον κ. Καραμανλή που πίστευε ότι είναι πιο γρήγορος στην αντίληψη, αλλά δεν δούλευε. Αυτή η κυβέρνηση είναι αναιμική, δεν πάει μπρος. Εάν δεν την μπολιάσει με άλλα πρόσωπα ο κ. Παπανδρέου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι θέμα προσώπων;»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Βεβαίως. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, έχει όρεξη, αλλά του λείπει η πείρα. Οι αγορές όμως στο ιστορικό της χώρας εμπιστευόντουσαν περισσότερο άνθρωπο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο. Αυτή η σύνθεση δεν τραβάει. Πρέπει να την αλλάξει. Γνωρίζω ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια εσωτερική αντιπολίτευση, υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν στον εαυτό τους ένα Λαφοντέν. Ο πρωθυπουργός μπορεί να βρει το θάρρος να κάνει μια ανακαίνιση στη δομή της κυβέρνησης για να έχει περισσότερες απαιτήσεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στην διοικητική αναδιανομή της χώρας μέσω του σχεδίου Καλλικράτης, στην ανοιχτή πρόσκληση που απευθύνατε εσείς στην ΝΔ, μήπως ήταν μια κίνηση τακτικισμού;»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Το κομμάτι της ΝΔ που ελέγχει ο κ. Σαμαράς, γιατί ένα κομμάτι ελέγχει ο κ. Καραμανλής, ένα κομμάτι η οικογένεια Μητσοτάκη και αυτά είναι γνωστά, σου λέει θα πάω μόνος μου. Ποιον θα κατεβάσει ο κ. Σαμαράς στη Κρήτη και θα πάρει πάνω από 3%; Δεν μπορεί. Αν δεν συλλειτουργήσει η οικογένεια Μητσοτάκη σε αυτό το μέρος της Ελλάδας δεν θα πάρει τίποτα. Έχει προταθεί ο κ. Μανώλης στην Πελοπόννησο, δεν θα πάρουν ούτε 25 %. Εγώ λέω, ελάτε να καθίσουμε, όχι τα δυο κόμματα, 11 εσείς, ένας εγώ, δηλαδή Μητσοτάκης, Ντόρα, Σαμαράς, ο κ. Αβραμόπουλος, ο Παυλόπουλος, ο Σιούφας, ο Σουφλιάς, οι εκτός ΝΔ, ο Μάνος, ο Ανδριανόπουλος, ο Κακλαμάνης, ο Ψωμιάδης να καθίσουμε και να πούμε ποιοι είναι οι πιο σίγουροι που θα πάρουμε περιφέρειες; Αυτοί όμως του κεφαλιού τους. Δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το πράγμα όπως το φαντάζεται ο κ. Σαμαράς με μια πολύ στενή παρέα δικών του ανθρώπων. Τον προκαλώ μέσα από το κρατικό ραδιόφωνο και του λέω ποιος έχει δίκιο εγώ, ή εσύ; Στο δικό σου συνέδριο με τους δικούς σου συνέδρους έρχομαι μέσα και υποβάλλω την πρόταση και πες εσύ όχι θα πάμε μόνοι μας και να λέω εγώ όλοι μαζί και να δούμε τι ψήφο θα πάρει. Στο δικό του συνέδριο δεν λέω στο δικό μου. Όλοι οι δήμαρχοι της ΝΔ άντε να εξαιρούνται 15 μου λένε να μην σταματήσω και μην κωλώσεις με την άρνηση. Θέλει να διώξει την Ντόρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βλέπετε διαζύγιο;»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Όσο και να μην μου περνάει από το χέρι όσο και να μην έχω δύναμη να το επιβάλλω εγώ με τον τρόπο μου θα κρατήσω την Ντόρα στη ΝΔ. Δεν πρέπει να το διαλύσουν το μαγαζί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με την Θεσσαλονίκη τι θα γίνει;»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Ο Ψωμιάδης θέλω να πάει στην περιφέρεια. Με το νομοσχέδιο όπως είναι δεν το πολυβλέπει. Στην Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να είναι ξανά ο Παπαγεωργόπουλος. Έκανε 12 χρόνια νισάφι πια, να έρθουν και κάποιοι άλλοι. Έχω πρόταση ένα μεγάλο όνομα, που θα ψηφίσουν οι Μητσοτακικοί, οι Καραμανλικοί μέσα από την ΝΔ, ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ και εγώ και τους το λες και δεν καταλαβαίνουνε. Ποιον προτείνω; Τον κ. Δημήτρη Μπακατσέλο. Προσπαθώ να τους ανοίξω το μυαλό να καταλάβουν. Δεν καταλαβαίνουν τα απλά πράγματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ήταν επιτυχής η παρέμβαση του κ. Χρυσοχοϊδη στην υπόθεση τρομοκρατία;»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Κάτι φοβάται. Φοβάται να σκάψει παρακάτω μήπως του σκάσει κάτι που δεν θέλει. Φοβάται. Εγώ δεν θα πειστώ με τίποτα ότι ο Μαζιώτης ήταν αρχηγός. Κάποιος, ο οποίος είναι γνωστός στις υπηρεσίες και τον ψάχνει η ΕΥΠ, δεν μπορεί να είναι αρχηγός. Κάτι δεν θέλει να δει ο Χρυσοχοϊδης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Siemens και Βατοπέδι.»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Το Βατοπέδι το φοβάμαι εξαιρετικά πολύ. Φοβόμαστε μήπως έχει εθνικές παρενέργειες από κάποια αδέσποτη ερώτηση που θα μπορούσε να γίνει. Η Siemens θα μπορούσε πριν από 2 μήνες να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τους Γερμανούς. Εφόσον η Μέρκελ συνεχίζει να μας κάνει βπηδηματάκια' από εδώ και πέρα εμείς πρέπει να βγάλουμε όσο μπορούμε περισσότερα. Να ψάξουμε τη Χοχτιφ για τα ψεύτικα τιμολόγια, την υπόθεση των ναυπηγείων. Πάμε σε βάθος σε έρευνα. Να τους τινάξουμε στον αέρα για όλα αυτά που συμβαίνουν. Έλα εδώ ΟΤΕ ότι έχουν κάνει. Αν η κ. Μέρκελ μας επέστρεφε όλα αυτά που μας έχει κλέψει δεν θα είχαμε πρόβλημα. Αυτή δεν μας έβαλε με τον κ. Ζαρκοζι και τον κ. Αμερικάνο να αγοράζω εξοπλισμούς για να αντιμετωπίσω την Τουρκία; Έχουν αφήσει τον Τούρκο ασύδοτο να μας απειλεί και να λέει πάρτε τα υποβρύχια, τα μιραζ. Γιατί; Ευρώπη δεν είμαστε; Ελάτε να φυλάξετε τα σύνορα εσείς.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και αυτό προφανώς έχει αντανάκλαση και στην εξωτερική πολιτική.»

    Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Στα εθνικά θέματα θα έχουμε τραγωδίες που θα θυμόμαστε για πάρα πολύ καιρό.» Είδηση: 35519

    [14] Δεν θυμάμαι από τον Κυριάκο Μικέ για τη Siemens

    Παρασκευη, 16 04 2010 19:09

    Την εντύπωση ότι δεσμεύεται από την επιχειρησιακή εχεμύθεια, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτε για πληρωμές προς πολιτικούς έδωσε στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση με τα "μαύρα ταμεία" της siemenns, ο πρώην διευθυντής του λογιστηρίου της Siemens Α.Ε. Κυριάκος Μικές, ο οποίος δεν κατέθεσε κανένα περεταίρω στοιχείο από αυτά που είχε δώσει στον Εισαγγελέα και τον Ανακριτή.

    Συγκεκριμένα, τόσον ο ίδιος, όσο και η Αικατερίνη Τσακάλου, που ήταν ιδιαιτέρα του Μιχάλη Χριστοφοράκου καλύπτονταν από πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της μητρικής γερμανικής εταιρείας, ενώ παραδέχθηκε ότι όταν άρχισε ο έλεγχος της εταιρείας από την αμερικανική Debevoise & Plimpton ο Μ. Χριστοφοράκος είχε συστήσει να φειδώ στις πληροφορίες «έως μποϊκοτάρισμα του ελέγχου».

    Σε πολλές ερωτήσεις που του ετέθησαν, ο μάρτυρας δήλωσε παντελή άγνοια για τις πληρωμές προς πολιτικούς, λέγοντας ότι ο ίδιος ήλεγχε τα τιμολόγια ως προς το σκέλος της νομιμότητάς τους και μόνον και προσυπέγραφε τιμολόγια που έρχονταν με εντολή Χριστοφοράκου για μικροδώρα «ενδεχομένως και προς πολιτικούς», κυρίως με την ευκαιρία ονομαστικών εορτών ή επετείων.

    Ονόματα, πάντως, είπε ότι δεν θυμάται, αλλά ούτε και πρόσεξε.

    Πληροφόρησε, όμως, ότι κατά τον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας, δώρα προς δημόσια πρόσωπα άνω των 50 ευρώ θεωρούνται πράξη έκνομη και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

    Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα παραστατικά για τις συσκευές εξοπλισμού του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ίδιος τα είδε για πρώτη φορά στο γραφείο του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

    Στην προκειμένη περίπτωση οι συσκευές για τον Κυρ. Μητσοτάκη είχαν έλθει από την Siemens Τηλεβιομηχανική Θεσσαλονίκης, που είναι άλλη εταιρεία, άλλη νομική οντότητα σε σχέση με την Siemens A.E.

    Έτσι ο ίδιος απλώς ήλεγξε ότι τα τιμολόγια εξοφλήθηκαν από τον βουλευτή.

    Επέμεινε να δηλώνει άγνοια για τους βουλευτές που είχε ως «γνωστούς» ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και έστελνε ευχές και μικροδώρα, είτε σημειώνοντας ότι ήταν απλώς προϊστάμενος λογιστηρίου και όχι οικονομικός διευθυντής, είτε υπογραμμίζοντας ότι ήσαν διαφορετικές νομικές οντότητες σε σχέση με τη SIEMENS A.E. οι διάφορες άλλες θυγατρικές.

    Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση του επικεφαλής του Ε' Τμήματος Τεχνολογικών Συστημάτων C4 I Δημήτρη Μαραβέλη, ο οποίος επέμεινε ότι δεν έπρεπε να παραληφθούν το σύστημα ΤΕΤΡΑ, αλλά και τα υπόλοιπα υποσυστήματα του C4 I λόγω σημαντικών αποκλίσεων και σοβαρών προβλημάτων που παρουσίαζαν.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35531

    [15] Σοβαρή ρήξη μεταξύ Μπερλουσκόνι, και προέδρου της Βουλής, Τζ. Φίνι

    Παρασκευη, 16 04 2010 19:18

    Μεγαλώνει η απόσταση των δύο ισχυρών της ιταλικής κεντροδεξιάς, Μπερλουσκόνι και Φίνι. Σοβαρή ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής, και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε οριστική ρήξη, σύμφωνα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των ιταλικών εφημερίδων την Παρασκευή. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση Μπερλουσκόνι και Φίνι την Πέμπτη, καθώς -κατά τους σχολιαστές- ο Φίνι έθεσε ανοιχτά στον πρωθυπουργό το θέμα της αυξημένης ισχύος της "Λέγκα του Βορρά" στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας, ζητώντας του επανακαθορισμό των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και ισορροπιών. Σημειώνεται ότι η συνάντηση Μπερλουσκόνι - Φίνι ορίσθηκε μόλις τρεις ημέρες μετά τις δηλώσεις του ηγέτη της Λέγκα, Ουμπέρτο Μπόσσι, με τις οποίες ζητούσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός, στις βουλευτικές εκλογές του 2013, να προέρχεται από το κόμμα του.

    Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο Τζανφράνκο Φίνι μαζί με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ίδρυσαν, πριν ένα χρόνο, το ενιαίο κόμμα της ιταλικής κεντροδεξιάς "Λαός της Ελευθερίας", στο οποίο "συστεγάσθηκαν" η πολιτική δύναμη "Φόρτσα Ιτάλια" του Ιταλού πρωθυπουργού και η δεξιά "Εθνική Συμμαχία", δηλαδή, ο πολιτικός σχηματισμός που είχε προκύψει από τη μετριοπαθέστερη στροφή της πρώην άκρας δεξιάς. Οι αντιθέσεις ανάμεσα στον "Καβαλιέρε" και τον πρόεδρο της Βουλής, ήταν εμφανείς εδώ και καιρό.

    Ο Φίνι, τα τελευταία χρόνια, πρόβαλλε προοδευτικό προφίλ επιμένοντας στην αναγνώριση των ζευγαριών, που συζούν, ή των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και υπογραμμίζοντας ότι "η πολιτική δεν μπορεί να ακολουθεί πάντα τις υποδείξεις του Βατικανού". Μετά το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών της 28ης και 29ης Μαρτίου (οπότε ενισχύθηκε σημαντικά η "Λέγκα του Βορρά και ισχυροποιήθηκε ο ηγετικός ρόλος του Μπερλουσκόνι) οι εσωτερικές συγκρούσεις της κεντροδεξιάς έμοιαζαν να έχουν περιορισθεί.

    Η συνάντηση των δύο ανδρών όμως την Πέμπτη, επανέφερε όλα τα προβλήματα στο προσκήνιο. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο στενός συνεργάτης του Φίνι, Ίταλο Μποκκίνο, δήλωσε ότι "δεν αποκλείεται η δημιουργία αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας, που θα απαρτίζεται από βουλευτές και γερουσιαστές του χώρου της κεντροδεξιάς". Επιπλέον, ο πρόεδρος της γερουσίας, Ρενάτο Σκιφάνι, έσπευσε να σχολιάσει ότι "όταν μια πλειοψηφία διχάζεται, δεν μένει παρά η προσφυγή στις κάλπες".

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από την πλευρά του, ζήτησε από τα μέλη του προεδρείου του "Λαού της Ελευθερίας" να προσέλθουν σήμερα στο σπίτι του, στη Ρώμη, για έκτακτη συνεδρίαση, ενώ για την Πέμπτη, 22 Απριλίου, ορίσθηκε η συνεδρίαση της διεύθυνσης του κόμματος με τη συμμετοχή όλων των εκλεγμένων βουλευτών και γερουσιαστών. Ο Φίνι περιορίσθηκε στη δήλωση: "Έθεσα συγκεκριμένα θέματα στον πρωθυπουργό και επ' αυτών αναμένω τις σχετικές απαντήσεις".

    Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, αυτό που προκύπτει με σαφήνεια είναι ότι σε κάθε περίπτωση, το υπόλοιπο διάστημα της νομοθετικής περιόδου -τρία χρόνια, υπό κανονικές συνθήκες- σίγουρα δεν θα χαρακτηρισθεί από πολιτική νηφαλιότητα. Παράλληλα, πολιτικοί αναλυτές του ραδιοφώνου της "RAI" υπογραμμίζουν ότι "ακόμη και αν κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δεν είναι βέβαιο από ποια πολιτική παράταξη θα μπρούσε να αντλήσει ψήφους ο Τζανφράνκο Φίνι, σε περίπτωση που εγκαταλείψει τον Λαό της Ελευθερίας. Μετά την προοδευτική στροφή του μοιάζει να συγκινεί περισσότερο τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, παρά τους έως τώρα κεντροδεξιούς συνοδοιπόρους του".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35529

    [16] Όχι στην υποψηφιότητα Σαρκοζί λέει το 65% των Γάλλων

    Παρασκευη, 16 04 2010 13:10

    Αρνητική με το ενδεχόμενο να θέσει o Νικολά Σαρκοζί και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία το 2012 είναι μεγάλη μερίδα του γαλλικού λαού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποιείται σήμερα, το 65% των Γάλλων δεν επιθυμούν την υποψηφιότητα του, αν και οι περισσότεροι σε ποσοστό 82% θωρούν πως ο Σαρκοζί θα είναι και πάλι υποψήφιος. Ο ίδιος ο Σαρκοζί έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την απόφαση του στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές Φθινοπώρου.

    Το 33% των πολιτών τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας του Πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, για την προεδρία σε περίπτωση που ο Σαρκοζί δεν θα έθετε υποψηφιότητα.

    Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα οι Γάλλοι πολίτες αποδοκιμάζουν τους πρώην πρωθυπουργούς Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Αλέν Ζιπέ με ποσοστό 31% και 21% αντίστοιχα.

    Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω Ίντερνετ για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Canal+, το διάστημα 13-15 Απριλίου και πήραν μέρος σε αυτήν 1.036 ερωτηθέντες.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 35507

    [17] Πριν από το Μάιο το Ασφαλιστικό

    Παρασκευη, 16 04 2010 15:21

    Πριν από το κρίσιμο ευρωπαϊκό τεστ του Μαΐου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και αφού προηγηθεί η αξιολόγησή του από την Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Οι κυριότερες αλλαγές που επιφέρει αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από το 2018, τα όρια ηλικίας για την έξοδο από την εργασία και τη συνένωση των Ταμείων.

    Μεταξύ των βασικών μέτρων:

    Καθιερώνονται νέα ποσοστά σύνταξης που κλιμακώνονται από 0,9%για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης και ανέρχονται σε 1,6% για εργασία πέραν των 37 ετών.

    Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα χορηγείται στους ανασφάλιστους με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα έλθει διαφορετικό σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.

    Η βασική σύνταξη θα δίνεται στο 65ο έτος της ηλικίας και όχι με τη συνταξιοδότηση, ενώ το 2018 θα ισχύσει μικτό σύστημα απονομής σύνταξης.

    Οι εισφορές μέχρι το 2012 θα υπολογίζονται με το σημερινό καθεστώς, ενώ για την 5ετία 2013-2017 με τα νέα μειωμένα ποσοστά.

    Επίσης θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης για τις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ. Εξαιρούνται οι ένστολοι, για τους οποίους θα δημιουργηθεί ένα διαφορετικό νομοσχέδιο.

    Αντιδράσεις αντιπολίτευσης - ΓΣΕΕ

    Αντιδράσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για αδέξιους επικοινωνιακούς χειρισμούς, το ΚΚΕ μιλάει για έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και ο ΣΥΡΙΖΑ για αποφάσεις στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου:

    «Ο κ. Λοβέρδος ολοκληρώνει τον εγκληματικό σχεδιασμό που τμήμα-τμήμα υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το 1990 και μετά. Η κυβέρνηση, αποδεχόμενη τις εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κυνικά παραβιάζει ακόμα και συνθήκες τις ΕΕ που ορίζουν ότι οι χώρες-μέλη θεσμοθετούν την κοινωνική τους πολιτική.

    Το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα υπονομεύεται. Οι συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα καρατομούνται. Η μείωση των συντάξεων, αν περάσουν αυτά τα σχέδια, μπορεί να φτάσει και το 30%. Πολύ περισσότερα χρόνια δουλειάς, πλέον, θα απαιτούνται για πολύ μικρότερες συντάξεις.

    Όμως, το πιο σπουδαίο είναι ότι αλλάζει με βίαιο τρόπο το χαρακτήρα του συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Ανοίγει διάπλατα, έτσι, την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Πρόκειται για ολέθρια πολιτική» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Τη θέση του κατά της πολιτικής που προτείνει ο κ. Όλι Ρεν και οι νεοφιλελεύθεροι στην Ε. Ένωση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, αναφέροντας ότι οι προτάσεις για το ασφαλιστικό θα ξεσηκώσουν κοινωνική θύελλα.

    Ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι "η πολιτική που προτείνει ο κ. Όλι Ρεν και οι νεοφιλελεύθεροι στην Ε. Ένωση έφεραν την Ελλάδα και την Ευρώπη σε αυτή την άθλια κατάσταση". "Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας δεν παράγει ελλείμματα, έχει κακοπληρωμένους και ανασφαλείς εργαζόμενους. Επουδενί, δεν δεχόμεθα περικοπές μισθών, δεν δεχόμεθα περαιτέρω υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους", τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σχετική είδηση: Στο Υπουργικό το Ασφαλιστικό Είδηση: 35515


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 April 2010 - 16:55:54 UTC