Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις για το μηχανισμό στήριξης
  • [02] Aπλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων
  • [03] Αντιπαράθεση για τις καταθέσεις στην υπόθεση Siemens
  • [04] Αστυνομικός σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε
  • [05] Τον τελευταίο αντιδραστήρα παραγωγής πλουτωνίου έκλεισε η Μόσχα
  • [06] Υπέρ των άμεσων συνομιλιών Ισραήλ- Παλαιστινίων ο Σαρκοζί
  • [07] Συνάντηση Α. Παπαρήγα - ΕΣΕΕ
  • [08] Χωρίς παραστάσεις σήμερα το Εθνικό Θέατρο
  • [09] Δημιούργησαν έμβρυα από τρείς γονείς
  • [10] Κατάθλιψη και κάπνισμα πάνε μαζί
  • [11] Χωρίς σχολικό τα παιδιά επειδή οι γονείς δεν είχαν πληρώσει στο δήμο
  • [12] Άτυπη Σύνοδος για τον Τουρισμό
  • [13] Ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά
  • [14] Α. Τσίπρας: Περιοδεία στο Κιλκίς
  • [15] Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
  • [16] Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ:«Η άμεση και πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα πακέτο στήριξης έχει αδέξιες και βίαιες επεμβάσεις, δεν τις αντέχει ούτε η
  • [17] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ:«Ανάλογα με την επιτυχία που θα έχει η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, θα εφαρμόζονται, ή δεν θα εφαρμόζονται
  • [18] Συναντήσεις Διαμαντοπούλου με ΔΟΕ-ΟΛΜΕ
  • [19] Κίνα: Ξεπέρασαν τους 600 οι νεκροί από το σεισμό
  • [20] Μετ' εμποδίων οι πτήσεις λόγω ηφαιστειακής στάχτης
  • [21] Ευθύνες στον Κατσίνσκι για την πτώση από το Λευκορώσο Πρόεδρο
  • [22] Ελληνικό γάλα: Ζυμώσεις για τις τιμές
  • [23] Σε κλοιό κερδοσκοπικών πιέσεων η Οικονομία
  • [24] O Ισμαήλ Κανταρέ ακυρώνει διάλεξη στο ΜΜΑ λόγω ρατσιστικών συνθημάτων
  • [25] Σούσι στο... διάστημα

    [01] Διαβουλεύσεις για το μηχανισμό στήριξης

    Πεμπτη, 15 04 2010 15:15

    Ευρετήριο Άρθρου

    Διαβουλεύσεις για το μηχανισμό στήριξης

    Δηλώσεις στήριξης

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, με αντικείμενο ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από χώρες-μέλη της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, ζήτησε την Πέμπτη με επιστολή του προς τους επικεφαλής των τριών οργανισμών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για συνεργασία με την Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το κλίμα σταθερότητας που πρέπει να διαμορφώσουμε είναι ένα ακόμα στοιχειό αξιολόγησης για το κατά πόσον θα χρησιμοποιήσουμε ή όχι τον μηχανισμό. Ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι η επιστολή θεωρείται απαραίτητη για την συμμετοχή του ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις και την οριστικοποίηση των όρων δανεισμού αν εκκινηθεί η διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού. Την Δευτέρα κλιμάκιο του ΔΝΤ έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη, άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup και το Σάββατο του Ecofin. Στο επίπεδο των 400 μονάδων τα spreads, άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Επιστολή για διαβουλεύσεις για πολυετές πρόγραμμα στήριξης

    Μεταξύ σφύρας και άκμονος θα κινηθεί η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα όσο αφορά την άμεση ή όχι προσφυγή στο πακέτο στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ .

    Με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε διαβουλεύσεις με αντικείμενο ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από χώρες-μέλη της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν τελικώς να αιτηθούν μια τέτοια βοήθεια.

    Η επιστολή

    "Προς Κύριο Olli Rehn, Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κύριο Dominique Strauss-Kahn Managing Director Δ.Ν.Τ., Κύριο Jean-Claude Trichet Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    Αγαπητοί Κύριοι,

    Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.

    Με εκτίμηση, Γιώργος Παπακωνσταντίνου"

    Παπανδρέου: "Αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις κερδοσκοπίκές πιέσεις"

    Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός κλίματος σταθερότητας, ανεξάρτητα από την πορεία των επιτοκίων, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο σημερινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, κάνοντας λόγο για "ψυχολογική τρομοκρατία", η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί και αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα των spreads παραμένει εκ των πραγμάτων θέμα συζητήσεων.

    "Οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, τα spreads ανεβαίνουν. Άρα, μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πεδίο μέσα στο οποίο κινούμαστε", υπογράμμισε.

    Εξέφρασε, ωστόσο, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα "είτε με είτε χωρίς τον νέο μηχανισμό που υπάρχει".

    Όπως ανέφερε, "ήδη η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ είναι γεγονός. Υπάρχει αυτή η εποπτεία και επιτήρηση και από τους τρεις αυτούς φορείς. Αυτή ήταν η τελική απόφαση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνει μία Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει πάντα πίστη μόνο στις δικές της δυνάμεις. Γι' αυτό υπάρχει και το ΔΝΤ".

    Επεσήμανε δε ότι "είτε αξιοποιήσουμε, είτε δεν αξιοποιήσουμε τον μηχανισμό - θα το δούμε στην πορεία - αυτοί οι τρεις θα παρακολουθούν και θα έχουν σημαντικό λόγο για την περαιτέρω πορεία μας".

    Αποσαφήνιση των όρων αλλά όχι άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού

    O Υπουργός Οικονομικών συνομιλώντας με δημοσιογράφους, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου και λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη συνεδρίαση του Ecofin ανέφερε ότι η επιστολή που έστειλε εντάσσεται στην φυσιολογική πορεία των πραγμάτων και στην πράξη σημαίνει ότι προετοιμάζει "κάτι", αποσαφηνίζοντας τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να είναι έτοιμο το σχέδιο στήριξης, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα είναι στην Αθήνα τεχνικοί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή και το ΔΝΤ και θα συζητηθεί το πολιτικό και δανειακό πλαίσιο, ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό πλαίσιο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορεί να δουλέψεις με μία σελίδα απόφασης του Ecofin.

    Ο Υπουργός τόνισε ότι "άγκυρα" για την Ελλάδα αποτελεί το πρόγραμμα σταθερότητας, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, υπογράμμισε ότι "πιλότος" είναι η ΕΕ, απαντώντας δε σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι το ΔΝΤ δεν δεσμεύεται από το Eurogroup, προσθέτοντας ωστόσο ότι αποκλείουμε ότι είναι εκτός της απόφασης του Ecofin.

    Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποτελεί προθάλαμο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, αλλά αυτό δεν αποκλείει να ληφθεί στο μέλλον απόφαση ενεργοποίησής του.

    Αρνητική ήταν η απάντηση των ιδίων πηγών στην ερώτηση "αν κάποιοι μας σπρώχνουν στον μηχανισμό", με την διευκρίνιση, όμως, ότι δεν είμαστε παίκτες σε αυτό και δεν διαμορφώνουμε την κατάσταση.

    Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη λήψη πρόσθετων μέτρων οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν θα μας αναγκάσουν να πάρουμε μέτρα το 2010, ενώ απέδωσαν "απόλυτο δίκιο" στην προτροπή του Ντομινίκ Στρος Καν για την ανάγκη να υπάρξει αποπληθωρισμός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καλό είναι μέσα σε αυτή την προσπάθεια να κτυπηθούν και φαινόμενα παρασιτισμού.

    Απάντηση Όλι Ρεν και ΔΝΤ

    Η επιστολή του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τον Ολι Ρεν, τον Ντομινίκ Στρος Κάν και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα και δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Αμαντέο Αλταφάζ κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής Παπακωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η επιστολή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    "Σύμφωνα με τη δήλωση των χωρών μελών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη διεξαγωγή συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση, που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μια τέτοια βοήθεια", αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κ. Ρεν ο οποίος ανακοίνωσε την άφιξη κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.

    Την Δευτέρα έρχεται με εντολή του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, στην Αθήνα και κλιμάκιο του ΔΝΤ, για να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια.

    "Η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια", τονίζει ο κ. Στρος.

    Στα ίδια επίπεδα με την Τετάρτη κινούνται τα spreads του δεκαετούς ομόλογου τα οποία κυμαίνονται στις 400 μονάδες βάσεις. Ωστόσο με σημαντική άνοδο 2,07% και στις 2028,55 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

    Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα

    Η συνταγή του ΔΝΤ δεν ενδείκνυται για την Ελλάδα, καθώς ο λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλα επώδυνα μέτρα, ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, επισήμανε επίσης ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθεί την εξέλιξη των μεγεθών στις αγορές, που αφορούν το κόστος δανεισμού της χώρας και έπειτα από εντολή του Α. Σαμαρά θα εξακολουθήσει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά τονίζοντας "ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ανέλυσε με προσοχή και συνέπεια τις απόψεις του, στον Πρωθυπουργό και του επισήμανε ότι υπάρχει το κατάλληλο "μείγμα" πολιτικής που, αν εφαρμοστεί, θα βοηθήσει τη χώρα μας να περάσει την κρίση μόνη της, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης".

    "Η διαβούλευση που ζητάει η κυβέρνηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ αφορά μόνο τη διαδικασία για το πώς θα γίνει η μοιρασιά ανάμεσά τους και πώς θα επιβάλλουν τη νέα άγρια σφαγή των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, την οποία έχουν ήδη συμφωνήσει και θα την προωθήσουν, είτε προσφύγει, είτε όχι, η κυβέρνηση στη «στήριξη» του μηχανισμού ΕΕ - ΔΝΤ", τόνισε το ΚΚΕ.

    "Οι διεθνείς αναλυτές και οι κερδοσκόποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν απέναντί τους μια αδύναμη ομάδα και έτσι επιβάλλουν άνετα το παιχνίδι τους. Είναι απαραίτητο ο Πρωθυπουργός να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να γίνει πιο δυνατή η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    "Η κυβέρνηση και οι χαρτογιακάδες του ΔΝΤ, που θα μας φέρουν τώρα για να μας κυβερνούν, βλέπουν πίσω από τις ανθρώπινες ανάγκες μονάχα αριθμούς. Αριθμούς που πρέπει να ψαλιδίσουν προκειμένου να μειωθεί το κόστος τους. Όμως πίσω από αυτά τα κόστη, κρύβονται άνθρωποι, κρύβονται ανάγκες", ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    "Η κυβέρνηση με την επιστολή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ορθάνοιξε την πόρτα για να βάλει τη χώρα, υπό την ομπρέλα της Ε.Ε., στο σφαγείο του ΔΝΤ. Οι επιλογές κοινωνικής κατεδάφισης που εφαρμόζει η κυβέρνηση πρόκειται να γνωρίσουν μια νέα κλιμάκωση, εξωθώντας τη χώρα στην υφεσιακή άβυσσο και αφαιρώντας ένα προς ένα τα οποιαδήποτε κοινωνικά και οικονομικά προστατευτικά δίχτυα", σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολή Παπακωνσταντίνου.

    ΣΕΒ

    Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι οι αγορές δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Σήμερα, με τον ελιγμό του αιτήματος για διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ουσιαστικά ζητεί από τις αγορές μια περίοδο χάριτος. Αλλά, η παράταση της αβεβαιότητας πλήττει καθημερινά την παραγωγική οικονομία, ενώ κινδυνεύει να κάνει ακόμα πιο επαχθές το κόστος δανεισμού μας και, ενδεχομένως, να αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή βούληση στήριξης της χώρας μας. Ρεαλιστικότερη επιλογή θα ήταν η υποβολή αιτήματος για την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχει νόημα να διαπραγματευόμαστε το χρονοδιάγραμμα επιβολής από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ διαρθρωτικών αλλαγών, που εδώ και χρόνια θα έπρεπε από μόνοι μας να είχαμε υλοποιήσει."

    Είδηση: 35462

    [02] Aπλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων

    Πεμπτη, 15 04 2010 16:34

    Τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων παρουσίασε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη. Με την θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shops) στην ίδρυση όλων των μορφών των εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ), όπως είπε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, παρουσιάζοντας στο υπουργικό συμβούλιο το σχετικό σχέδιο νόμου, θα επιτευχθεί η ίδρυση μιας επιχείρησης σε ένα βήμα και μία μέρα και το επιχειρηματικό κόστος αυτής της διαδικασίας μειώνεται κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 70% ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνει και η θέση της χώρας μας στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα από την θέση 109 στην θέση 90.Σύμφωνα τέλος, με στοιχεία της "Τειρεσίας", οι ακάλυπτες επιταγές, έφτασαν τον Μάρτιο στα 150,8 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 42,82% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

    Οι διαδικασίες

    Η ψήφιση του προτεινόμενου νομοσχεδίου εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του υπουργείου για την δραστική μείωση των διοικητικών εμποδίων που παρακωλύουν την επιχειρηματική προσπάθεια, όπως επίσης και την διευκόλυνση των συναλλασσομένων πολιτών και όπως είπε η κ. Κατσέλη, πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου, είναι με την θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shops) στην ίδρυση όλων των μορφών των εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ), η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας των εταιρειών στη χώρα μας, με την ελαχιστοποίηση των ενεργειών που απαιτούνται.

    Σημείωσε ότι επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τις ιδρυόμενες επιχειρήσεις και η εξοικονόμηση του διοικητικού κόστους για την δημόσια διοίκηση.

    Μειώνεται, επίσης, η πιθανότητα εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς για την επιτάχυνση των πολύπλοκων διαδικασιών της υπάρχουσας διαδικασίας ίδρυσης, και αυξάνεται η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος με τις αποτελεσματικότερες μορφές έλεγχου που εισάγονται.

    Στόχος είναι να ιδρύονται όλες τις επιχειρήσεις σε ένα βήμα και μία ημέρα.

    Το δίκτυο εξυπηρέτησης που συγκροτείται αποτελείται από τα 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των επιμελητηρίων, που συμπληρώνεται από επιλεγμένα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων και τους 3.200 συμβολαιογράφους της χώρας.

    Για την ίδρυση των ΟΕ και ΕΕ, που δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο ως υπηρεσίες μιας στάσης θεσπίζονται τα Επιμελητήρια και επιλεγμένα ΚΕΠ. Για τις ΕΠΕ, και τις ΑΕ που απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ως υπηρεσία μιας στάσης θεσπίζεται ο συμβολαιογράφος. Οι υπηρεσίες μιας στάσης αναλαμβάνουν να κάνουν όλες τις εργασίες για να δώσουν νομική οντότητα και οικονομική ταυτότητα στις ιδρυόμενες επιχειρήσεις:

    Εισπράξουν το ενιαίο τέλος που αντικαθιστά όλα τα επιμέρους τέλη που ισχύουν σήμερα

    Συνδέονται με το ηλεκτρονικό Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) καταχωρούν την επωνυμία και εγγραφούν την επιχείρηση σε αντικατάσταση της δημοσίευσης στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών, και στο ΦΕΚ

    Συνδέονται ηλεκτρονικά με τους ασφαλιστικούς φορείς για την εγγραφή, χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων και την χορήγηση ΑΜΚΑ της επιχείρησης

    Συνδέονται με το ΤΑΧΙS για την έκδοση ΑΦΜ

    Με τις αλλαγές που εισάγονται με το νομοσχέδιο επιτυγχάνονται, όπως είπε η υπουργός:

    Η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων μειώνοντας το κόστος ίδρυσης για τις επιχειρήσεις κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι το κόστος ίδρυσης μιας μέσης ΕΠΕ, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, υπολογισμένο το 2009, από 1900 ευρώ πέφτει στα 590 ευρώ (72% μείωση)

    Η μείωση του συνόλου των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά τη διάρκεια της ίδρυσης, από δεκαέξι για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. σε ένα βήμα από δεκαπέντε για τις ΕΠΕ σε ένα και από δεκαέξι για τις Α.Ε. σε ένα βήμα.

    Μειώνεται ο χρόνος διεκπεραίωσης της ίδρυσης επιχειρήσεων (ενδεικτικά ο μέσος χρόνος για την ίδρυση μιας ΕΠΕ σύμφωνα με στοιχεία της World Bank μέχρι και το 2008 ήταν 38 ημέρες και αναμένεται να μειωθεί σε μια ημέρα).

    Η άμεση βελτίωση των όρων ανταγωνιστικότητα της χώρας, αναφορικά με την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Συγκεκριμένα, με την νέα διαδικασία προκύπτει, σημαντική βελτίωση της κατάταξης της θέσης της χώρας: στον δείκτη starting a business από τη θέση 140 το 2009, η χώρα μας θα κερδίσει 97 θέσεις και θα βρεθεί μέσα στις 43 πιο ευέλικτες οικονομίες. Στον πολύ-παραγοντικό δείκτη μέτρησης της ανταγωνιστικότητας, doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας, χωρίς να γίνουν αλλαγές στα αλλά πεδία που επηρεάζουν την λειτουργία μιας επιχείρησης, η νέα διαδικασία ίδρυσης ανεβάζει την χώρα στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα από την θέση 109 στην θέση 90 (κέρδος 19 θέσεις).

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35470

    [03] Αντιπαράθεση για τις καταθέσεις στην υπόθεση Siemens

    Πεμπτη, 15 04 2010 16:42

    Σε αντιπαράθεση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ εξελίχθηκε και σήμερα η εξεταστική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση Siemens. Αυτή τη φορά, μήλον της έριδος αποτέλεσε η οργάνωση της έρευνας και η σειρά των καταθέσεων, για την οποία οι βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, Πάνος Καμμένος και Σταύρος Καλαφάτης, απείλησαν ακόμα και με την αποχώρησή τους, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και δημιουργία εντυπώσεων με επίκεντρο το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Για κλίμα τεχνητής πόλωσης κατηγορούν τη ΝΔ από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας και Βασιλική Τσόνογλου, επισημαίνοντας ότι η πόλωση αυτή εκδηλώνεται σε ένα στάδιο για το οποίο προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για μη παραγραμμένες ποινικές ευθύνες υπουργών της περιόδου της ΝΔ.

    Στο κλίμα αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που καλείται είναι ο πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης και θα ακολουθήσει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Αρχίζει ο διακομματικός καυγάς ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με στόχο να φορτώσει ο ένας στον άλλο την ευθύνη ενώ και οι δύο είναι υπεύθυνοι, σχολίασε το μέλος της εξεταστικής, βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατήγγειλε ότι η κλιμακούμενη οξύτητα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπονομεύει την ομόφωνη εντολή της Ολομέλειας για πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου της Ζήμενς και προετοιμάζει το έδαφος για το πολιτικό κουκούλωμα.

    Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

    Αναφορικά με την υπόθεση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τον πρωτοδίκη και 4ο ειδικό ανακριτή της Siemens, Νικ. Ζαγοριανό, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, απαντώντας στην δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη, τονίζουν: «Οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας μας δεν μπορούν να υποχρεώσουν τον υπουργό Δικαιοσύνης σε αυτοσεβασμό, ούτε να τον υποχρεώσουν να διεκδικεί τον σεβασμό της κοινωνίας. Έκαστος εφ' ώ ετάχθη. Η Δικαιοσύνη δεν χειραγωγείται. Η κρισιολόγηση δικαστικών αποφάσεων οιουδήποτε δικαστηρίου ή συμβουλίου αποτελεί δικαίωμα του καθενός, ωστόσο έχουν σημασία ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνονται, ο χρόνος εντός του οποίου γίνεται και κυρίως το πρόσωπο που τις διατυπώνει, ιδίως δε αν είναι εκπρόσωπος θεσμικού φορέα.

    Στην προκειμένη περίπτωση οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, πέραν του ύφους και του περιεχομένου τους, είναι ατυχείς διότι δίνουν ένα αρνητικό πρόσημο στην απόφαση της Ολομέλειας και προκαταλαμβάνουν αρνητικά την κοινή γνώμη, η οποία μπορεί να διολισθήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.

    Η αντίθεση με το περιεχόμενο μιας δικαστικής απόφασης δεν δικαιολογεί κρίσεις απαξιωτικές για το όργανο που την εξέδωσε, πολύ περισσότερο όταν αυτές διατυπώνονται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ δίνουν το έναυσμα στον κάθε πολίτη να εκφράζεται με ανάλογο τρόπο, όταν υπόκειται στις έννομες συνέπειες μιας δικαστικής απόφασης» Είδηση: 35471

    [04] Αστυνομικός σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

    Πεμπτη, 15 04 2010 18:36

    Οικογενειακό δράμα σήμερα στην Κέρκυρα. 46χρονος αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε, στη 1.30 το μεσημέρι περίπου, με το υπηρεσιακό του περίστροφο, την 36χρονη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

    Το περιστατικό έγινε στο σπίτι τους στην Αλεπού. Ο αστυνομικός υπηρετούσε στο τμήμα του αεροδρομίου και στην τροχαία. Επικεφαλής της έρευνας τέθηκε ο ίδιος ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεοχάρης Γιώτης. Αν και επισήμως, τα αίτια της πράξης του αυτόχειρα δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ως αιτία, φέρεται να είναι, η ένταση που επικρατούσε στην οικογένεια λόγω οικονομικών και άλλων προβλημάτων του ζευγαριού. Τραγικές φιγούρες τα δύο ανήλικα κορίτσια, τα οποία την ώρα του συμβάντος βρισκόταν στο σχολείο και τα οποία μετά το τραγικό γεγονός ανέλαβαν συγγενείς με την υποστήριξη ψυχολόγων.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 35478

    [05] Τον τελευταίο αντιδραστήρα παραγωγής πλουτωνίου έκλεισε η Μόσχα

    Πεμπτη, 15 04 2010 15:41

    Ως βήμα καλής θέλησης, στην προσπάθεια για περιορισμό των πυρηνικών, μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση της Μόσχας να θέσει εκτός λειτουργίας έναν ένα αντιδραστήρα ικανό να παράγει πλουτώνιο για οπλικά συστήματα, τον τελευταίο του είδους που υπάρχει στο κόσμο, λίγες ημέρες μετά τη συμμετοχή της χώρας στην ιστορική σύνοδο κορυφής στις ΗΠΑ για την πυρηνική ασφάλεια.

    Η απόφαση και η ιστορία

    Συγκεκριμένα, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά την σύνοδο κορυφής ανακοίνωσε το επικείμενο κλείσιμο του αντιδραστήρα, που λειτουργούσε από το 1964 στη Ζελέζνογκορσκ, πόλη της Σιβηρίας.

    Η Μόσχα εγκατέλειψε την παραγωγή πλουτωνίου, που μεταξύ άλλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πυρηνικά όπλα.

    Από το 1995, ο αντιδραστήρας στην Ζελέζνογκορσκ παρήγαγε μόνο ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση, ενώ δύο άλλοι αντιδραστήρες ικανοί να παράγουν πλουτώνιο για οπλικά συστήματα είχαν κλείσει το 1992.

    Ο Σεργκέι Κιριγένκο, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, εκτιμά ότι η συμφωνία θα κοστίσει στη Ρωσία 2,5 με 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να δώσουν στην Ρωσία 400 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της προσπάθειας της Μόσχας.

    Με την ποσότητα του πλουτωνίου που θα καταστραφεί θα μπορούσαν να κατασκευασθούν περί τα 17.000 πυρηνικά όπλα, είπε ο Κιριγένκο.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35469

    [06] Υπέρ των άμεσων συνομιλιών Ισραήλ- Παλαιστινίων ο Σαρκοζί

    Πεμπτη, 15 04 2010 18:08

    Υπέρ των πρωτοβουλιών για την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, δεδομένου ότι, όπως υποστήριξε, είναι ανώφελο να χάνεται τόσος χρόνος, τάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί στη διάρκεια γεύματος που είχε στο Παρίσι με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σίμον Πέρες.

    "Θα πρέπει οι υπέρμαχοι της ειρήνης να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε τουλάχιστον να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες" ,δήλωσε ο κ. Σαρκοζί μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρόεδρο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

    "Δεν υπάρχει άλλη λύση για να πάμε το συντομότερο δυνατόν προς μια διαπραγματεύσιμη ειρήνη στη βάση των παραμέτρων που ο καθένας γνωρίζει. Είναι ανώφελο να χάνεται τόσος χρόνος τη στιγμή που υπάρχει ήδη τόσο δυστυχία".

    Νικολά Σαρκοζί

    "Η Γαλλία εύχεται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ώστε οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν ένα κράτος δημοκρατικό, βιώσιμο, σύγχρονο με την προϋπόθεση της εγγύησης της ασφάλειας του Ισραήλ." επισήμανε ακόμα ο κ. Σαρκοζί.

    Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρόεδρος εκτίμησε ότι "υπάρχει μια καλή ευκαιρία τώρα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων", μετά από το αδιέξοδο τόσων μηνών. Και κάλεσε τον κ. Σαρκοζί να αναλάβει μια πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ο κ. Πέρες πραγματοποιεί από την Τρίτη μια επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία όπου είχε συναντήσεις με ανώτατους γάλλους αξιωματούχους ενώ μετείχε στην τελετή όπου δόθηκε το όνομα του πρώτου ηγέτη του κράτους του Ισραήλ, Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, σε ένα χώρο περιπάτου.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35476

    [07] Συνάντηση Α. Παπαρήγα - ΕΣΕΕ

    Πεμπτη, 15 04 2010 17:48

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, είχε σήμερα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ήταν της ΕΣΕΕ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ: "Το ΚΚΕ έχοντας τη δικιά του αντίληψη για τον χαρακτήρα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και συνολική πρόταση διεξόδου διεκδικεί σήμερα άμεσα μέτρα ανακούφισης των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων που αφορούν".

    Στην ίδια ανακοίνωση παρουσιάζονται και οι προτάσεις, που είναι:

    1. Αφορολόγητο όριο ατομικό 20.000β¬, ομαδικό 40.000β¬ και 5000β¬ για κάθε παιδί.

    2. Κάθε μικροεπιχείρηση να φορολογείται ανάλογα με τα έσοδα και έξοδα της, όπως αυτά προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία και τα παραστατικά στοιχεία, που αποτελούν την μοναδική πηγή προσδιορισμού των κερδών της. Κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων.

    3. Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ για την κάλυψη των αναγκών του Ταμείου κατά 2/3 από το κράτος και κατά το 1/3 από τον ασφαλισμένο.

    4. Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας.

    5. Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 35474

    [08] Χωρίς παραστάσεις σήμερα το Εθνικό Θέατρο

    Πεμπτη, 15 04 2010 16:31

    Ακυρώνονται όλες οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου που είναι προγραμματισμένες για σήμερα, 15 Απριλίου, λόγω στάσης εργασίας που προκήρυξε το σωματείο εργαζομένων. Έτσι, δεν θα δοθούν οι ακόλουθες παραστάσεις: "Δον Ζουάν" του Μολιέρου, "Η κυρία από τη θάλασσα" του Ίψεν, "Recycle" από την Εταιρεία θεάτρου "Χώρος" και "Ερρίκος Εδουάρδος Ριχάρδος" από την Ομάδα 1272.

    Οι θεατές που έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια για σήμερα, μπορούν να προσέλθουν στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου για αλλαγή ή εξαργύρωση των εισιτηρίων τους. Είδηση: 35468

    [09] Δημιούργησαν έμβρυα από τρείς γονείς

    Πεμπτη, 15 04 2010 16:14

    Νέα καινοτομική τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανοίγει το δρόμο για δημιουργία εμβρύων με ένα πατέρα και δύο μητέρες, κάτι που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο. Βρετανοί επιστήμονες με την έρευνά τους, υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσουν γυναίκες με σπάνιες γενετικές διαταραχές να αποκτήσουν υγιή παιδιά. Ωστόσο το θέμα δημιουργεί μεγάλα ηθικά διλήμματα και έντονες αντιδράσεις. Η νέα μέθοδος που υλοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Νιούκαστλ υπό τον καθηγητή Νταγκ Τέρνμπουλ, παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature".

    Στόχος της νέας τεχνικής είναι να εμποδίσει κατεστραμμένο μιτοχονδριακό DNA να περάσει από την μητέρα στο έμβρυο. Οι κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν επιτρέπεται μέχρι στιγμής να εφαρμόσουν μια ανάλογη τεχνική.

    Λύση στο πρόβλημα των γενετικών διαταραχών

    Περίπου ένα στα 200 παιδιά γεννιέται κάθε χρόνο με μεταλλάξεις στο μιτοχονδριακό DNA, οι οποίες -σε έναν στους 6.500 ανθρώπους- μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και συχνά μοιραίες βλάβες, όπως μυική ατροφία, τύφλωση και καρδιοπάθεια. Τα μιτοχόνδρια (τα "ενεργειακά εργοστάσια" των κυττάρων) περιέχουν το δικό τους DNA, που είναι ξεχωριστό από το DNA του πυρήνα και το οποίο περιέχει μόνο 37 γονίδια σε σχέση με τα περίπου 23.000 που περιέχει το πυρηνικό DNA.

    Οι Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο για να αντικαθιστούν τα κατεστραμμένα μιτοχόνδρια, στη διάρκεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με άλλα υγιή μιτοχόνδρια από γενετικό υλικό άλλης γυναίκας. Συγκεκριμένα, οι κυτταρικοί πυρήνες από το σπέρμα του πατέρα και το ωάριο της μητέρας, που περιέχουν το γονικό DNA, αφαιρέθηκαν αφήνοντας πίσω τους τα κατεστραμμένα μιτοχόνδρια.

    Στη συνέχεια, οι πυρήνες τοποθετήθηκαν σε ένα άλλο υγιές ωάριο από όπου είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας, αλλά είχαν διατηρηθεί τα υγιή μιτοχόνδρια. Έτσι, το έμβρυο περιείχε τα γονίδια από τους δύο γονείς του, αλλά και ένα μικρό τμήμα μιτοχονδριακού DNA από το ωάριο της δωρήτριας γυναίκας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια παραλλαγή της μεθόδου που είχε εφαρμοστεί για τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου, της "Ντόλι" στη Σκωτία, το 1996.

    "Αυτό που κάνουμε, είναι σαν να αλλάζουμε την μπαταρία σε ένα φορητό υπολογιστή", δήλωσε ο Τέρνμπουλ. "Η παροχή ενέργειας τώρα δουλεύει μια χαρά, αλλά καμία από τις πληροφορίες στο σκληρό δίσκο δεν έχει αλλάξει. Ένα παιδί που γεννιέται με αυτή την μέθοδο, θα έχει μιτοχόνδρια που λειτουργούν κανονικά, αλλά από κάθε άλλη άποψη θα διαθέτει τις γενετικές πληροφορίες από τον πατέρα και την μητέρα του".

    Ηθικά διλλήμ,ατα για εφαρμογή σε ανθρώπους

    Η ομάδα του Νιούκαστλ δημιούργησε 80 έμβρυα, που διατηρήθηκαν μέχρι οκτώ μέρες στο εργαστήριο, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, και η όλη διαδικασία βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από τις αρμόδιες Αρχές. Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες για να ελέγξουν την ασφάλεια και αποδοτικότητα της μεθόδου (το ποσοστό των επιτυχών και υγιών γονιμοποιήσεων). Όπως είπαν, πιστεύουν ότι σε τρία χρόνια η μέθοδος θα μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους εθελοντές και αφού προηγουμένως αλλάξει η βρετανική νομοθεσία.

    Ήδη όμως από διάφορες πλευρές εκφράστηκαν ανησυχίες και τονίστηκε η ανάγκη η νέα μέθοδος να εφαρμοστεί υπό καθεστώς αυστηρών ελέγχων και μόνο εφόσον υπάρχει όντως ζήτημα σοβαρής γενετικής ασθένειας για την μητέρα. Όπως επισημάνθηκε, η νέα τεχνική εγείρει σημαντικά ηθικά διλήμματα, ιδίως λόγω της προοπτικής ενός παιδιού με DNA από δύο διαφορετικές μητέρες. Η ομάδα του Νιούκαστλ απάντησε ότι το DNA της δεύτερης γυναίκας δεν θα συνεισφέρει παρά ελάχιστα γονίδια στο DNA του παιδιού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35467

    [10] Κατάθλιψη και κάπνισμα πάνε μαζί

    Πεμπτη, 15 04 2010 15:12

    Υγεια

    Ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των Αμερικανών ενηλίκων που πάσχουν από κατάθλιψη είναι επίσης καπνιστές, κάτι που σύμφωνα με Αμερικανική κυβερνητική έρευνα, δείχνει ότι αν κάποιος θέλει να κόψει το κάπνισμα θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια και για τα δύο. Η έρευνα επισημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους μισούς μεσήλικες άνδρες που πάσχουν από κατάθλιψη καπνίζουν, ενώ οι μισές γυναίκες με κατάθλιψη κάτω των 40 ετών είναι επίσης καπνίστριες.

    Οι πάσχοντες από κατάθλιψη που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα μπορούν να βοηθηθούν, αλλά είναι δύσκολο, δήλωσαν η Λόρα Πρατ και η Ντέμπρα Μπρόντι του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής της Υγείας που πραγματοποίησαν την έρευνα.

    "Οι ελάχιστες μελέτες που έχουν εξετάσει τη δυνατότητα να κόψει το κάπνισμα κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη, έχουν δείξει ότι με εντατική θεραπεία, ένας καταθλιπτικός μπορεί να κόψει το κάπνισμα και να συνεχίσει να απέχει (από τη συνήθεια)", γράφουν οι συντάκτες της έρευνας.

    "Αυτές οι εντατικές θεραπείες διακοπής του καπνίσματος συχνά χρησιμοποιούν τεχνικές που χρησιμοποιούνται και για την κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της Γνωστικής και Συμπεριφορικής θεραπείας ή της χορήγησης αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων".

    Οι ασθενείς με κατάθλιψη είναι πιθανότερο να είναι συστηματικοί καπνιστές και όσο βαρύτερη η μορφή της κατάθλιψης τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να καπνίζουνδιαπίστωσαν οι ερευνητές Πρατ και Μπρόντι.

    Οι Πρατ και Μπρόντι χρησιμοποίησαν μία εθνική έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 5.000 εθελοντών για να επιχειρήσουν συσχετισμούς μεταξύ του ποσοστού των καπνιστών και εκείνου των πασχόντων από κατάθλιψη.

    Διαπίστωσαν ότι το 43% των ενηλίκων άνω των 20 ετών, που έπασχαν από κατάθλιψη, κάπνιζαν, σε αντίθεση με 22% που δεν κάπνιζαν.

    Σύμφωνα με τη έρευνα "περισσότεροι από τους μισούς άνδρες με κατάθλιψη, ηλικίας 40 με 54 ετών, ήταν καπνιστές σε σύγκριση με το 26% των ανδρών χωρίς κατάθλιψη της ίδιας ηλικιακής ομάδας", ενώ "μεταξύ των γυναικών ηλικίας 40 με 54, από τις πάσχουσες από κατάθλιψη το 43% ήταν καπνίστριες σε αντίθεση με 22% εκείνων που δεν είχαν κατάθλιψη".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35460

    [11] Χωρίς σχολικό τα παιδιά επειδή οι γονείς δεν είχαν πληρώσει στο δήμο

    Πεμπτη, 15 04 2010 18:00

    Αντιδράσεις στην Ιταλία έχει προκαλέσει η απόφαση του δήμου Βερόνας να διακοπεί η μεταφορά, με σχολικό λεωφορείο, 16 μαθητών, επειδή οι γονείς τους δεν είχαν καταβάλει την καθιερωμένη μηνιαία χρηματική συμβολή, ύψους 23 ευρώ!

    Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο οι δημοτικές Αρχές έλαβαν τη σχετική απόφαση "αφού προηγουμένως είχαν ειδοποιήσει εγγράφως τις οικογένειες των μαθητών" ενώ πλέον ακόμα 93 παιδιά κινδυνεύουν τώρα να μην έχουν πρόσβαση στο σχολικό λεωφορείο, αν οι γονείς τους δεν φροντίσουν να πληρώσουν τα οφειλόμενα στον δήμο.

    Είναι η πρώτη φορά που στην Ιταλία εφαρμόζονται τόσο αυστηρά οικονομικά μέτρα σε τομείς και υπηρεσίες, που αφορούν παιδιά. Έως τώρα προείχε η αρχή της προστασίας και της στήριξης των ανηλίκων.

    Η εφημερίδα "Λ' Aρένα" της Βερόνας δημοσιεύει επίσης ότι πριν από λίγες ημέρες, οδηγός λεωφορείου αρνήθηκε να συνοδεύσει στο σπίτι τους δύο κοριτσάκια, που είχαν βγεί από το νηπιαγωγείο, παρότι το ίδιο πρωί τα είχε παραλάβει κανονικά από την στάση κοντά στο σπίτι τους.

    Και διακοπή σχολικής σίτισης

    Ανάλογη πικρή αίσθηση είχε προκαλέσει, πριν τρεις εβδομάδες, και η απόφαση σχολείου στην περιφέρεια της Bιτσέντσα, στη βόρεια Ιταλία, να σταματήσει η παροχή του μεσημεριανού γεύματος σε εννέα παιδιά. Και σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς τους δεν είχαν καταβάλει την προβλεπόμενη μηνιαία συμβολή.

    Έτσι, αντί για μακαρόνια και κρέας, δόθηκαν σε κάθε παιδί μόνον ψωμί και ένα ποτήρι νερό. Η διεθύντρια του σχολείου αντέδρασε έντονα ζητώντας από τα υπόλοιπα παιδιά "να μοιρασθούν το φαγητό με τους συμμαθητές τους, που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία". Έτσι, ο δήμος, ύστερα από εκτεταμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, αναγκάσθηκε να αναστείλει, τουλάχιστον προσωρινά, την εφαρμογή της εντολής για "διακοπή σχολικής σίτισης".

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35475

    [12] Άτυπη Σύνοδος για τον Τουρισμό

    Πεμπτη, 15 04 2010 16:06

    Παρέμβαση ζητώντας στήριξη της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού, πραγματοποίησε σήμερα κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Τουρισμού που διεξάγεται στη Μαδρίτη, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, καταθέτωντας δέσμη προτάσεων.

    Συνδέοντας τον τουρισμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση και τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει διέξοδο μέσω του συγκεκριμένου τομέα, κάλεσε τους Ευρωπαίους Υπουργούς Τουρισμού να συμβάλουν, προωθώντας προγράμματα επισκέψεων στην Ελλάδα -που υπήρξε ανέκαθεν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τουριστική δραστηριότητα παράγει πάνω από το 11% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ και απασχολεί περισσότερους από 25.000.000 εργαζόμενους. Στα πλαίσια της παρουσίας της στη σύνοδο η κ. Γκερέκου είχε και σειρά διμερών επαφών.

    Οι προτάσεις της κ. Γκερέκου

    -Η διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Βίζας των καταναλωτών-τουριστών από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. (Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Κίνα, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ).

    -Η παγκόσμια προώθηση συνολικά της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού με κοινή τουριστική ταυτότητα στις ανερχόμενες αγορές της Ασίας και της Αμερικής.

    -Η προώθηση του προγράμματος "Destination Europe" και η υλοποίηση του με συνέργιες γεωγραφικά γειτνιαζόντων χωρών και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.

    -Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων, φιλικών για άτομα με αναπηρία.

    -Η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Τιμών για τις κυριότερες υπηρεσίες τουρισμού, όπως διαμονή και εστίαση.

    -Η θέσπιση σταθερών δομών διοίκησης για τον τουρισμό σε όλη την Ε.Ε.

    -Η κωδικοποίηση και μετάφραση της βασικής τουριστικής νομοθεσίας και των αποφάσεων όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.

    Πηγή: AΠΕ Είδηση: 35466

    [13] Ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά

    Πεμπτη, 15 04 2010 16:00

    Για τις συνομιλίες και το αποτέλεσμά τους με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βουλής Δημήτρης Δρούτσας. Όπως ανέφερε οι βασικοί άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία είναι σταθεροί και διαχρονικοί, επιθυμούμε όπως είπε εξομάλυνση και σχέσεις καλής γειτονίας, λύση του Κυπριακού και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, γενναίες μεταρρυθμίσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ενώ δε γίνεται αποδεκτή καμία παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο. Ελέγχονται για τη νομιμότητά τους οι λεγόμενες "εκλογές" στα κατεχόμενα σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

    Συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα με χρονικό ορίζοντα

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε και για το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας των δύο χωρών, η δημιουργία του οποίου θα επισφραγισθεί με την επίσκεψη Ερντογάν στη Ελλάδα, ενώ για τις συνομιλίες που σχετίζονται με το θέμα της υφαλοκρηπίδας είπε ότι θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και όχι να αποτελούν μία αέναη συζήτηση.

    Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, χαρακτήρισε προκλητική τη στάση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή αλλά και τη δραστηριότητα του Αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη για τον οποίο, όπως ανέφερε, περιέρχεται σε ορεινές περιοχές της Θράκης, αναζητώντας Έλληνες πολίτες οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται ως ανήκοντες στις μειονότητες άλλης ιθαγένειας, εθνικότητας και υπηκοότητας.

    Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συνάντηση πρέπει να γίνεται με ξεκάθαρη ατζέντα.

    Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει αν στις συναντήσεις του συζητήθηκαν τα θέματα του ΝΑΤΟ, των υπερπτήσεων στο Αιγαίο και το θέμα της Χάλκης.

    Έχουμε φοβερή ανησυχία για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

    Απαισιόδοξος για τη συνεισφορά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Κοραντής ενώ την ανησυχία του για το περιεχόμενο των συνομιλιών εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας ζητώντας ουσιαστική ενημέρωση των κομμάτων.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στη δευτερολογία του είπε πως έγινε λάθος στη μετάφραση των δηλώσεων Νταβούτογλου για τη διεύρυνση του περιεχόμενου των διερευνητικών επαφών και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν εργασίες για τη Χαλκη και ότι δεν έγιναν συζητήσεις για τα νατοϊκά θέματα.

    Δηλώσεις Δελαβέκουρα για τις "εκλογές" στα κατεχόμενα

    Οι λεγόμενες "εκλογές" που θα γίνουν την Κυριακή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, "ελέγχονται για τη νομιμότητά τους, τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς το αποτέλεσμα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει στρατός κατοχής και έποικοι».

    Αναφερόμενος στην επαύριο αυτών των «εκλογών», δήλωσε ότι το ποιος θα είναι συνομιλητής του Προέδρου Δ. Χριστόφια θα είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να επιτευχθεί μια υπολογίσιμη πρόοδος, η οποία δεν μπορεί να παραγνωριστεί από όποιον βρίσκεται απέναντι.

    Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε ποτέ να συνομιλήσουμε από μηδενική βάση

    Γ. Δελαβέκουρας

    "Η διαδικασία θα επιβαρυνθεί ανεπανόρθωτα αν από την πλευρά της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν επιθυμεί λύση", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

    Πηγή: NET, NET 105.8 Είδηση: 35465

    [14] Α. Τσίπρας: Περιοδεία στο Κιλκίς

    Πεμπτη, 15 04 2010 15:38

    Περιοδεία στο Κιλκίς πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και στα πλαίσια αυτά επισκέφθηκε το Γ.Ν. Νοσοκομείο, όπου και συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση του νοσοκομείου.

    Δηλώσεις για Υγεία και Οικονομία

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε: "Ο κόσμος, η κοινωνία του Κιλκίς γνωρίζει ότι το δημόσιο νοσοκομείο, όπως και σε κάθε περιοχή, έχει τεράστιες ελλείψεις κυρίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε υποδομές, σε κτίρια που έχουν εγκαινιαστεί τρεις και τέσσερις φορές και παραμένουν κλειστά".

    Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Τσίπρας είπε: "Όμως η κυβέρνηση και οι χαρτογιακάδες του ΔΝΤ, που θα μας φέρουν τώρα για να μας κυβερνούν, βλέπουν πίσω από τις ανθρώπινες ανάγκες μονάχα αριθμούς. Αριθμούς που πρέπει να ψαλιδίσουν προκειμένου να μειωθεί το κόστος τους. Όμως πίσω απ' αυτά τα κόστη, κρύβονται άνθρωποι, κρύβονται ανάγκες. Παιδιά που κινδυνεύουν να πεθάνουν και πεθαίνουν γιατί δεν υπάρχουν παιδίατροι, ασθενείς οι οποίοι περιμένουν με τις ώρες για μια ακτινογραφία και νοσηλευτές οι οποίοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά δεν επαρκούν".

    Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι: "Είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα να υπάρξει ένα ευρύτατο μέτωπο υπεράσπισης του δημόσιου νοσοκομείου και της δημόσιας υγείας διότι μας οδηγούν σε μια κοινωνία όπου όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει υπηρεσίες υγείας, θα είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας και αυτό δεν πρέπει να δεχτούμε. Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε ότι όσοι μας κυβερνούν είναι αδίστακτοι και έτοιμοι να προχωρήσουν σε επιλογές που μπορεί να γκρεμίσουν την κοινωνική προστασία, τόσο το καλύτερο προκειμένου να αντιδράσουμε διότι μόνο αν αντιδράσουμε μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την προοπτική".

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 35463

    [15] Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

    Πεμπτη, 15 04 2010 14:37

    Υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν να υπάρξει παρέμβαση στο θέμα της παρουσίας θρησκευτικών συμβόλων στις αίθουσες των Δικαστηρίων, με αφορμή τα δημοσιεύματα κατά τα οποία κατετέθη αίτηση ακυρώσεως στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Χώρας. Το θέμα αυτό θα παρακολουθήσει ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου και θα παρέμβει εάν αυτό χρειαστεί.

    Άλλα θέματα

    Παράλληλα συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος "Νέοι - Εκκλησία - Πολιτισμός". Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει 6 περιφερειακά Φεστιβάλ Νεολαίας, θα υλοποιηθεί από 2 - 15 Μαΐου 2010, στις Ιερές Μητροπόλεις Λαρίσης και Τυρνάβου, Νέας Σμύρνης, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης και Περιθεωρίου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Πατρών.

    Επίσης συζητήθηκαν προτάσεις για ημερίδες και δράσεις στα πλαίσια της ανακήρυξης του έτους 2010 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως έτους για την καταπολέμηση της "Φτώχειας" και του "Κοινωνικού Αποκλεισμού", συμμετοχή στην Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Ποιμαντική των Νοσηλευτηρίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου 2010, θέματα του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, της ΜΚΟ "Αλληλεγγύη".

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 35458

    [16] Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ:«Η άμεση και πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα πακέτο στήριξης έχει αδέξιες και βίαιες επεμβάσεις, δεν τις αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία.»

    Πεμπτη, 15 04 2010 14:28

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η οικονομία ήταν το κύριο μέρος της συζήτησης και του κου Σαμαρά με τον πρωθυπουργό και ότι εν πάση περιπτώσει ο στόχος ήταν κοινός, έχω την εντύπωση όμως ότι ήταν διαφορετικοί οι δρόμοι που θα φτάσουνε στο στόχο.»

    Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Έχουμε μια εκφρασμένη βούληση που καταρχήν φέρεται να την έχει και η κυβέρνηση, ότι θα πρέπει να στηριχτούμε και στις δικές μας δυνάμεις, έτσι ώστε να εξέλθουμε από την κρίση χωρίς να κάνουμε χρήση του οποιουδήποτε μηχανισμού στήριξης, ειδικά όταν ο υπάρχων μηχανισμός στήριξης έχει εμπλουτιστεί και με χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, και σε αυτή τη φάση εμείς έχουμε εκφράσει ενστάσεις για κάποια μέτρα οικονομικής πολιτικής, όπως είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά έχουμε ζητήσει και εμπλουτισμό των μέτρων με κάποιες αναπτυξιακές ανάσες, κάποια μέτρα τόνωσης της αγοράς. Η προσέγγιση την οποία κάναμε το τελευταίο χρονικό διάστημα για την χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές και για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κατάσταση φάνηκε ότι δικαιώθηκε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ως λύση ανάγκης αντιμετώπισε και ο κος Σαμαράς και ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο προσφυγής σε αυτό τον μηχανισμό στήριξης.»

    Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: «Το θέμα είναι ότι το ίδιο το κείμενο με τις όποιες ασάφειες εμπεριέχει, αναφέρεται σε έσχατη λύση. Καταρχήν φάνηκε ότι μετά από την 25η Μαρτίου, όταν ετέθη αυτό το κείμενο, ότι οι αγορές πείθονται όταν υπάρχει αποσαφήνιση. Υπάρχουν κάποια ζητήματα σε αυτό το κείμενο, τα οποία εξακολουθούν να μην είναι σαφώς καθορισμένα για αυτό και βλέπουμε ότι ένας από τους λόγους που διευρύνονται τα spreads όταν την Παρασκευή και την Δευτέρα αποσαφηνίστηκε ένας όρος, το ύψος του δανείου και το επιτόκιο, είδαμε τα spreads να μειώνονται. Άρα οι αγορές δεν είναι πάντα κερδοσκοπικές, έχουν και ορθολογισμό μέσα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εσείς έχετε πολιτική εκτίμηση για τον ρόλο της Γερμανίας;»

    Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Η Γερμανία δεν πρέπει να την κατηγορούμε ότι δεν θέλει να μας βοηθήσει, αλλά νομίζω ότι είναι εύλογο, ότι όταν βάζεις το 28% των κεφαλαίων σε έναν μηχανισμό, θέλεις να πείσεις και την κοινωνία σου ότι πρέπει να γίνει αυτή η προσπάθεια για να βοηθήσουμε μια άλλη χώρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό που ο κος Σαμαράς χθες δήλωσε είναι, πως ειδικά για την Ελλάδα δεν ενδείκνυται η λύση του μηχανισμού, στον οποίο μηχανισμό υπάρχει και το ΔΝΤ, κυρίως για τις επιπτώσεις που θα έχει στα θέματα της κοινωνικής συνοχής.»

    Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Η άμεση και πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα πακέτο στήριξης έχει αδέξιες και βίαιες επεμβάσεις, άρα αυτό θα θέλαμε να αποφύγουμε. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, αυτούς τους 3 περίπου μήνες έχουμε πάρει πολλά επώδυνα πακέτα μέτρων που μας επέβαλαν ουσιαστικά επόπτες, χωρίς αυτά τα μέτρα να είναι στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Εμείς θέλουμε να αποφύγουμε αδέξιες και βίαιες επεμβάσεις, διότι αυτή τη στιγμή δεν τις αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το φορολογικό ψηφίζεται σήμερα στη βουλή⦻

    Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: «Έχει ψηφιστεί επί της αρχής κατά πλειοψηφία, εμείς το καταψηφίσαμε, όμως επί των άρθρων περίπου σε 30 άρθρα από τα 90, θα είμαστε θετικοί, θα συμβάλλουμε στην προσπάθεια. Εκεί όπου έχουμε σοβαρές ενστάσεις, εκεί που δημιουργούνται κοινωνικές ανισορροπίες και αδικίες, εκεί που υπάρχουν ασάφειες, εκεί που υπάρχει αντιαναπτυξιακό σκέλος, εκεί θα είμαστε πραγματικά αντίθετοι.»

    Είδηση: 35455

    [17] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ:«Ανάλογα με την επιτυχία που θα έχει η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, θα εφαρμόζονται, ή δεν θα εφαρμόζονται δυσκολότερα μέτρα.»

    Πεμπτη, 15 04 2010 14:25

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τους Παναγιώτη Τσούτσια και τον Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μέσα σε όλα αυτά η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρωτοπορεί βαθμολογώντας και τους υπουργούς.»

    Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: « Υπάρχει κανείς που να μην βαθμολογείται σήμερα, οι δημοσιογράφοι βαθμολογούνται και οι υπουργοί πρέπει να βαθμολογούνται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα πάμε, δεν θα πάμε στον μηχανισμό στήριξης, μήπως υπάρχει μια αβεβαιότητα, η οποία μόνο καλό δεν κάνει.»

    Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: «Αυτός ο μηχανισμός που έχει φτιάξει η ΕΕ ακόμα συζητείται, γίνονται διαπραγματεύσεις. Όταν χρειαστεί να βγούμε πάλι για δανεισμό, τότε βεβαίως θα κρίνει η κυβέρνηση, τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα προτιμούσε να μην το χρησιμοποιήσει. Εξαρτάται από τα spread και σε τι ύψος θα βρίσκονται την στιγμή εκείνη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα είναι χασούρα για την Ελλάδα να πάει στο ΔΝΤ;»

    Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: « Η αλήθεια είναι ότι θα υπάρχει μια εποπτεία, ένας στενός κορσές χωρίς καμία αμφιβολία. Επομένως, αν η Ελλάδα μπορούσε να δανείζεται όπως δανείζονται οι άλλες χώρες, θα ήταν καλύτερο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αντέχει ο έλληνας να τους σφίξουμε τον κορσέ ακόμα παραπάνω;»

    Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: «Είναι γενική πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια είναι δύσκολα και η χώρα πρέπει να βγει κάνοντας θυσίες από την στενωπό στην οποία έχει εισέλθει. Ανάλογα με την επιτυχία που θα έχει η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, θα εφαρμόζονται, ή δεν θα εφαρμόζονται δυσκολότερα μέτρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τους στόχους στις εφορίες τους πιάσανε 3 από τις 67 εφορίες.»

    Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: « Δεν έχω αντιληφθεί πολλές δημόσιες υπηρεσίες του κράτους και εφορίες -μιας και μιλάμε συγκεκριμένα να έχουν αλλάξει τα δεδομένα, οι εφορίες πρέπει να γίνουν αποτελεσματικές, για να γίνουν αποτελεσματικές πρέπει να αλλάξουν, να αλλάξουν νοοτροπία, να αλλάξουν ρυθμούς και τρόπους λειτουργίας, χωρίς καμία αμφιβολία, οι εφορίες πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Κάτι που στο δημόσιο δεν κάνει τη δουλειά του, τότε επεμβαίνει η κυβέρνηση.»

    Είδηση: 35453

    [18] Συναντήσεις Διαμαντοπούλου με ΔΟΕ-ΟΛΜΕ

    Πεμπτη, 15 04 2010 11:55

    Διαδοχικές συναντήσεις με τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών είχε την Πέμπτη η Άννα Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας. Θέμα των συζητήσεων ήταν το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. Τους εκπαιδευτικούς δεν βρίσκουν σύμφωνους οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το νέο σχολείο, που προβλέπει ριζικές αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης και εξέλιξής τους.

    "Αν η Υπουργός επιμείνει στην αλλαγή του τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών τότε θα πάμε σε κινητοποιήσεις τις οποίες θα συναποφασίσουμε με την ΟΛΜΕ", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης μετά τη συνάντηση του ΔΣ της Ομοσπονδίας των δασκάλων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

    Δεν λάβαμε θετικές απαντήσεις στα αιτήματά μας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Aύριο Παρασκευή συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με ορατό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

    Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου από την πλευρά της, τόνισε το μεταβατικό χαρακτήρα που έχει το νομοσχέδιο και δήλωσε ότι δεν πρέπει να γεννάται αγωνία και φόβος στους εκπαιδευτικούς. Οι αλλαγές θα προωθηθούν με τους εκπαιδευτικούς, "αλλά για τον μαθητή, γιατί πρώτος είναι ο μαθητής".

    Αναλυικά η δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου: "Το Νέο Σχολείο είναι μια μεγάλη αλλαγή που αφορά το τι και πως μαθαίνουμε στο σχολείο. Αφορά νέα προγράμματα, αλλαγές στις μεθόδους διδασκαλίας, νέα εργαλεία, ψηφιακό σχολείο. Το νέο σχολείο αφορά προγράμματα, υποδομές και νομοθετικές ρυθμίσεις. Αρχίζουμε τη συζήτηση της πρώτης νομοθετικής ρύθμισης που αφορά τους εκπαιδευτικούς ως πρωταγωνιστές της εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι περιγράφουμε το πώς θέλουμε το νέο δάσκαλο. Με το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, με την πρόσληψή του μέσω ΑΣΕΠ, με το δόκιμο εκπαιδευτικό, τη λειτουργία του σχολείου με σωστό τρόπο, ώστε ο εκπαιδευτικός να είναι στο σχολείο -και να είναι για σημαντικό χρονικό διάστημα, καθώς την επιλογή στελεχών. Πάνω από όλα θέλω να διαβεβαιώσω ότι το νομοσχέδιο έχει και τη μεταβατική εκείνη περίοδο που δεν πρέπει να δημιουργεί αγωνίες και φόβο στους ανθρώπους που είχαν λειτουργήσει με μια συγκεκριμένη πρότερη ρύθμιση της πολιτείας. Η όλη προσπάθεια θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς αλλά για τον μαθητή. Γιατί πρώτα είναι ο μαθητής".

    Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη η Υπουργός αναμένεται να δώσει το νομοσχέδιο στο ΔΣ της ΔΟΕ στο οποίο θα κάνουν γραπτές παρατηρήσεις και στη συνέχεια θα έχουν νέα συνάντηση με την κ. Διαμαντοπούλου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Συναντήσεις για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία Είδηση: 35447

    [19] Κίνα: Ξεπέρασαν τους 600 οι νεκροί από το σεισμό

    Πεμπτη, 15 04 2010 13:43

    Δείτε τα video

    Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων του σεισμού στην επαρχία Τσινγκάϊ της νοτιοδυτικής Κίνας. Τελευταίος απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 617 ενώ υπάρχουν φόβοι για ακόμα περισσότερα θύματα, καθώς αγνοείται η τύχη άλλων 313 ατόμων. Την ίδια ώρα, οι τραυματίες ανέρχονται στις 10.000 και η ιατρική τους περίθαλψη, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, σε βασικές ιατρικές προμήθειες, όπως οινόπνευμα, γάζες και αντιφλεγμονώδη. Κάτω από αντίξοες συνθήκες και χωρίς εξοπλισμό, συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια των κτηρίων τα συνεργεία διάσωσης.

    Αναζητούν ζωντανούς κάτω από αντίξοες συνθήκες

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει 5000 στρατιώτες, μεταξύ αυτών και 700 αστυνομικοί.

    Ο Πρόεδρος της χώρας ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να απεγκλωβιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιζώντες. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 2000 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα συντρίμμια.

    Το έργο τους ωστόσο, δυσχεραίνουν οι κακές καιρικές συνθήκες, το μεγάλο υψόμετρο και οι ζημιές στο οδικό δίκτυο που εμποδίζουν την πρόσβαση στην πληγείσα περιοχή, βαριών οχημάτων του στρατού που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες διάσωσης.

    Στην πόλη Ζιεγού, το 85% των κτηρίων έχει καταρρεύσει και οι εικόνες που μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της χώρας, δείχνουν όλη την περιοχή ισοπεδωμένη.

    Από το φονικό σεισμό κατέρρευσαν και δεκάδες σχολεία, στοιχίζοντας τη ζωή σε 56 μαθητές και πέντε δασκάλους.

    Δεκάδες παιδιά παραμένουν εγκλωβισμένα στα ερείπια των σχολείων τους και δυστυχώς οι ελπίδες επιβίωσης τους, είναι ελάχιστες.

    Σχετικές ειδήσεις: Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από τα 6,9 Ρίχτερ στην Κίνα China quake toll rises to 617: state media Είδηση: 35451

    [20] Μετ' εμποδίων οι πτήσεις λόγω ηφαιστειακής στάχτης

    Πεμπτη, 15 04 2010 13:32

    Δείτε το video

    Χαώδης είναι η κατάσταση στον εναέριο χώρο πολλών ευρωπαϊκών χωρών με αποτέλεσμα τα αεροδρόμια να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Αιτία ειναι τα σύννεφα στάχτης στην ατμόσφαιρα από την έκρηξη ηφαιστείου του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκού στην Ισλανδία. Η Υπηρεσία Αερομεταφορών της Βρετανίας, επέβαλε περιορισμούς στον βρετανικό εναέριο χώρο ως τις 8 το πρωί της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας, καθώς η ηφαιστειακή στάχτη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αεροπλάνα. Στη Σκοτία, όλα τα αεροδρόμια παραμένουν κλειστά, ενώ ακυρώσεις πτήσεων έχουν σημειωθεί στα αεροδρόμια του Χίθροου, Γκάτγουικ, Μάντσεστερ, Λίβερπουλ, Στανστεντ, Νιουκάσλ και Μπέρμινχαμ. Πτήσεις ακυρώθηκαν και από το "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Επικίνδυνη για τα αεροπλάνα η ηφαιστειακή στάχτη

    Οι επιβάτες καλούνται πριν ταξιδεύσουν να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους εταιρείες.

    Από το αεροδρόμιο του Μπέρμινχαμ ανακοινώθηκε ότι το 90% των πτήσεων έχουν ακυρωθεί. Ακυρώσεις πτήσεων πραγματοποιήθηκαν και στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπέλφαστ.

    Η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση όλων των πτήσεών της ως το νωρίτερο αύριο το πρωί, λόγω του νέφους στάχτης από το ισλανδικό ηφαίστειο.

    Ανάλογοι περιορισμοί επιβλήθηκαν την Τετάρτη στην Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Φινλανδία, τη Δανία, την Ιρλανδία και σε περιοχές της βορειοδυτικής Ρωσίας. Το απόγευμα Βρετανία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία και Σουηδία προχώρησαν σε κλείσιμο του εναέριου χώρου, ενώ προβλήματα στις πτήσεις έχουν σημειωθεί στις χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Ελβετία και Ανατολικές ΗΠΑ.

    Η δημόσια εταιρεία που διαχειρίζεται τα φινλανδικά αεροδρόμια Finavia ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί για την εναέρια κυκλοφορία το γιγάντιο νέφος στάχτης. Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν ως την Παρασκευή στις 15:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος), διευκρινίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

    Παράλληλα το περιφερειακό κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία λόγω του νέφους στάχτης μπορεί να διαρκέσουν άλλες 48 ώρες. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι η εναέρια κυκλοφορία στις χώρες της Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο), όπως και στη βορειοδυτική Γερμανία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα κατά το πέρασμα του νέφους στάχτης γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδας. Ωστόσο το Eurocontrol σημείωνε στην ανακοίνωσή του ότι "δεν προβλέπεται κλείσιμο των εναέριων χώρων" στην περιοχή που τελεί υπό την ευθύνη του κατά την προσέγγιση του νέφους στις βελγο-ολλανδικές ακτές γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

    Η πρώτη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, η γερμανική Lufthansa, προγραμματίζει τη ματαίωση σήμερα δεκάδων πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια του Λονδίνου. Τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τις ματαιώσεις αυτές.

    Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος των αεροπορικών αρχών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις που θα αναχωρούσαν από το παρισινό αεροδρόμιο του Ρουασί με προορισμό το Λονδίνο, τη Σκοτία, την Κοπεγχάγη και το Όσλο.

    Η αεροπορική εταιρεία της Βουλγαρίας "Bulgaria Air" ακύρωσε την τακτική πτήση της με προορισμό το Λονδίνο, εξαιτίας των νεφών στάχτης.

    Η ηφαιστειακή στάχτη, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα αεροπλάνα καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις μηχανές τους.

    Το 1982, ηφαιστειακή στάχτη έθεσε εκτός λειτουργίας και τις τέσσερις μηχανές ενός αεροσκάφους της British Airways.

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ - ΜΠΕ - AFP - ΝΕΤ

    σχετικές ειδήσεις: UK Airports Closed By Ash Cloud From Volcano Airports closed as volcanic ash drifts toward UK Είδηση: 35450

    [21] Ευθύνες στον Κατσίνσκι για την πτώση από το Λευκορώσο Πρόεδρο

    Πεμπτη, 15 04 2010 12:38

    Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο πιστεύει ότι ο Πολωνός Πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι έδωσε την τελευταία εντολή για την προσγείωση του αεροσκάφους του που συνετρίβη το Σάββατο στη δυτική Ρωσία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ. Ο Κατσίνσκι, επικεφαλής αντιπροσωπείας ανώτατων Πολωνών αξιωματούχων, μετέβαινε στο Σμόλενσκ για την 70η επέτειο της σφαγής περισσότερων από 20.000 Πολωνών στρατιωτών από τα σοβιετικά στρατεύματα.

    Οι Ρώσοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συνέστησαν στον πιλότο του προεδρικού αεροσκάφους να κατευθυνθεί προς ένα άλλο αεροδρόμιο εξαιτίας της κακής ορατότητας. Όμως εκείνος, όπως ισχυρίζονται, τους αγνόησε και έκανε τέσσερις προσπάθειες να προσγειώσει το αεροσκάφος πριν εκείνο καταπέσει.

    "Είναι σαφές ποιός ευθύνεται γι' Αυτό. Ένοχος ή αθώος είσαι ο πρώτος που ευθύνεσαι", τόνισε ο Λουκασένκο. "Αν το νούμερο ένα αεροσκάφος που μεταφέρει τον Πρόεδρο βρίσκεται εν πτήσει και παρουσιαστεί κάποια ανωμαλία, ο κυβερνήτης αναφέρει την κατάσταση απευθείας στον Πρόεδρο", επισήμανε ο Λουκασένκο. "Ο Πρόεδρος ρωτάει αν το αεροσκάφος μπορεί να προσγειωθεί με την υπάρχουσα κατάσταση. Αλλά ούτως ή άλλως είναι εκείνος που έχει τον τελευταίο λόγο, είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν το αεροσκάφος θα προσγειωθεί ή όχι, βέβαια οι πιλότοι δεν είναι απαραίτητο να υπακούσουν", πρόσθεσε.

    Ρώσοι αξιωματούχοι αναλύουν τα δύο μαύρα κουτιά που βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος και θα ολοκληρώσουν την πρώτη έκθεση στο τέλος της εβδομάδας.

    Ορισμένα πολωνικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν πως ο Κατσίνσκι, θέλοντας να προλάβει την εκδήλωση για την επέτειο, μπορεί να διέταξε τον πιλότο να προσγειώσει το αεροπλάνο, όμως Ρώσοι εισαγγελείς που ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος δήλωσαν πως δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τη συγκεκριμένη άποψη.

    Οι εικασίες αυτές βασίζονται κατά μεγάλο ποσοστό σε επεισόδιο του 2008 όταν ο Κατσίνσκι πέταξε στη Γεωργία για να δείξει την αλληλεγγύη του προς τη χώρα αυτή στον σύντομο πόλεμο με την Ρωσία. Ο Κατσίνσκι εξοργίστηκε όταν ο πιλότος αρνήθηκε να προσγειωθεί στην γεωργιανή πρωτεύουσα για λόγους ασφαλείας, και αργότερα τον κατηγόρησε για δειλία και τον εξανάγκασε σε παραίτηση.

    Λάθος χειρισμό δείχνουν τα μαύρα κουτιά

    Λάθος χειρισμός, είναι, σύμφωνα με τους ρώσους ειδικούς που εξετάζουν τα μαύρα κουτιά, η αιτία της συντριβής του πολωνικού αεροσκάφους.

    "Η ανάλυση των δεδομένων, κυρίως των πρώτων αποτελεσμάτων αποκωδικοποίησης των μαύρων κουτιών, δείχνει ότι ένας λάθος χειρισμός των πιλότων προκάλεσε το δυστύχημα", δήλωσε αρμόδιος στα μέσα ενημέρωσης.

    Οι πιλότοι μάλλον δεν έλαβαν υπόψη τους κάποιες ιδιαιτερότητες του ρωσικής κατασκευή αεροσκάφους, ιδιαίτερα στους ελιγμούς προσέγγισης, πρόσθεσε αξιωματούχος, ο οποίος εξήγησε: "Μία από τις ιδιαιτερότητες αυτού του αεροσκάφους είναι ότι αν η ταχύτητα καθόδου είναι μεγαλύτερη από έξι μέτρα το δευτερόλεπτο χάνει πολύ πιο γρήγορα ύψος από το συνηθισμένο".

    Από τη μεριά του ο επικεφαλής της πολωνικής στρατιωτικής εισαγγελίας Κριστόφ Παρούλσκι προειδοποίησε σήμερα κατά των "διαρροών" σε σχέση με την έρευνα για τα αίτια της συντριβής του προεδρικού αεροσκάφους.

    "Οι πληροφορίες για τα υποτιθέμενα συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος πρέπει να θεωρούνται ως αβάσιμες εικασίες που δεν έχουν σχέση με τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα", είπε ο Παρούλσκι σε τηλεοπτική του δήλωση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Πολωνία: Αναγνωρίστηκαν 64 από τα 96 πτώματα από το αεροπορικό δυστύχημα Είδηση: 35449

    [22] Ελληνικό γάλα: Ζυμώσεις για τις τιμές

    Πεμπτη, 15 04 2010 15:21

    Ζυμώσεις με θέμα την τιμή στον κλάδο του γάλακτος βρίσκονται σε εξέλιξη, με χρονικό ορίζοντα για την κατάληξη σε κάποια συμφωνία, το τέλος Απριλίου.

    Οι γαλακτοβιομηχανίες επιχειρούν να μειώσουν την τιμή κατά τρία με τέσσερα λεπτά το κιλό, με τους αγελαδοτρόφους να εμφανίζουν αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι πωλούν με τιμές χαμηλότερες του κόστους. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση των παραγωγών με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, ενώ την ερχόμενη Τρίτη η κ. Μπατζελή θα συναντηθεί με εκπροσώπους γαλακτοβιομηχανιών.

    Στην Ευρώπη η τιμή του γάλακτος που πωλούν οι παραγωγοί, είναι 38,5 λεπτά/κιλό, στη Βρετανία 41 λεπτά/κιλό και στην Ολλανδία 34,5 λεπτά/κιλό, ενώ στην Ελλάδα γύρω στα 37,5 λεπτά/κιλό.

    Σε 689.000 τόνους ανήλθε το 2009 η συνολική ελληνική παραγωγή γάλακτος, με πλαφόν της ΕΕ 795.000 τόνους και τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς στους 1,5 εκατομμύρια τόνους.

    Σε έρευνα της ICAP, προκύπτει ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα, επιλέγουν το ελληνικό γάλα σε ποσοστό 89%, ακόμα και αν είναι ακριβότερο, διότι επιθυμούν να γνωρίζουν την προέλευση του προϊόντος. Επιπρόσθετο ρόλο παίζει και η επωνυμία του προϊόντος, κυρίως αν παραπέμπει στην ελληνικότητα του προϊόντος.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 35461

    [23] Σε κλοιό κερδοσκοπικών πιέσεων η Οικονομία

    Πεμπτη, 15 04 2010 11:57

    Συνεχίζεται σήμερα στις διεθνείς αγορές το ράλι ανόδου των σπρεντς, το οποίο νωρίτερα είχε φτάσει στις 415 μονάδες βάσης γεγονός που δείχνει ολοφάνερα ότι κερδοσκοπικές πιέσεις εντείνονται και σπρώχνουν τη χώρα μας στο να καταφύγει στον μικτό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα παρατηρείται πτώση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνεδρίαση του Εurogroup. Την ίδια ώρα αξιωματούχοι των Βρυξελλών υπερασπίζονται το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζονται οι ασφυκτικές κερδοσκοπικές πιέσεις στη χώρα μας.

    Συνέντευξη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Financial Times Deutschland

    Την ανησυχία του για τις "σοβαρές επιφυλάξεις" της Γερμανίας ως προς τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, η οποία φρενάρει με κάθε τρόπο την εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, εξέφρασε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, o Πρόεδρος του Eurogroup.

    "Το ότι αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα με θεώρηση εσωτερικής πολιτικής οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, αντί να αντιμετωπίζονται με ευρωπαϊκή θεώρηση οι υποθέσεις της εσωτερικής πολιτικής, αυτό με ανησυχεί " είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Το Βερολίνο, πρώτος εν δυνάμει πάροχος βοήθειας προς την Αθήνα, θεωρητικά με μερίδιο ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αρνήθηκε για μεγάλο διάστημα να κάνει μια οικονομική κίνηση προς την Ελλάδα, κυρίως εξαιτίας των τοπικών εκλογών της 9ης Μαΐου, που θεωρούνται κρίσιμες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, απέναντι σε μια εχθρικά διακείμενη γερμανική κοινή γνώμη.

    Ο Πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος κατηύθυνε τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Ε.Ε. για την Ελλάδα, δήλωσε πάντως πολύ ικανοποιημένος για την απόφαση και για τον εποικοδομητικό ρόλο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

    Πηγή: ΝΕΤ - NET 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Παπανδρέου-Σαμαρά

    Είδηση: 35448

    [24] O Ισμαήλ Κανταρέ ακυρώνει διάλεξη στο ΜΜΑ λόγω ρατσιστικών συνθημάτων

    Πεμπτη, 15 04 2010 15:46

    Ακύρωσε ην προγραμματισμένη συνάντηση του με το ελληνικό κοινό στις 19 Απρίλιου, μέσα από τις εκδηλώσεις Μegaron Plus, ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ, διαμαρτυρόμενος για τα ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου από άνδρες των Ομάδων Υποβρύχιων Καταστροφών του Λιμενικού Σώματος.

    Συγκεκριμένα ο κος Κανταρέ δηλώνει "γνωρίζετε καλά το θαυμασμό που τρέφω για την ελληνική λογοτεχνία και τον πολιτισμό, αλλά εκτιμώ ότι σε τέτοιο κλίμα που στερείται από κάθε ίχνος πολιτισμού, η επίσκεψη μου θα ήταν άκαιρη".

    Ο Κανταρέ είναι το τρίτο πρόσωπο που ματαιώνει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα του Megaron Plus, μετά τον νομπελίστα Ορχάν Παμούκ και την τραγουδίστρια Ντιόν Γουόργουικ, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

    Οι υπεύθυνοι του Μεγάρου Μουσικής, σε σχετική ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι "ακριβώς επειδή θεωρούν ότι η ουσιαστική απάντηση στις ακραίες συμπεριφορές είναι η ανάδειξη του δημιουργικού διαλόγου, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταπείσουν το βραβευμένο συγγραφέα να έλθει στην Αθήνα, και ελπίζουν ότι στο μέλλον θα δοθεί ξανά ευκαιρία στους πολυπληθείς φίλους του Ισμαήλ Κανταρέ, να τον συναντήσουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus".

    Είδηση: 35464

    [25] Σούσι στο... διάστημα

    Πεμπτη, 15 04 2010 14:59

    Iάπωνες αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) κέρασαν τους συναδέλφους τους μία εντελώς γήινη νοστιμιά -σούσι- όπως μετέδωσε σήμερα το Ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Όπως φαίνεται, μάλιστα, από φωτογραφία της NASA, η 39χρονη Ναόκο Γιαμαζάκι, φόρεσε και ροζ κιμονό για να προετοιμάσει σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας το ρύζι με τα ρολά από φύκια και ο 44χρονος Σοϊτσι Νογκούτσι απόλαυσε το...ιπτάμενο σούσι.

    Ο Νογκούτσι είχε υποσχεθεί στους συναδέλφους του ότι θα τους έφτιαχνε σούσι στο διάστημα από το Δεκέμβριο, πριν ξεκινήσει δηλαδή η αποστολή, και για το λόγο αυτό είχε συσκευάσει κατεψυγμένο τόνο και ό,τι άλλο υλικό απαιτείται.

    Είδηση: 35459


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 April 2010 - 16:57:09 UTC