Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισόδια στα Εξάρχεια
  • [02] Βατικανό: Κατευθυντήριες γραμμές για τα σκάνδαλα παιδεραστίας
  • [03] Διεθνής διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια
  • [04] Έρευνα για το δυστύχημα στις Αφίδνες

    [01] Επεισόδια στα Εξάρχεια

    Δευτερα, 12 04 2010 20:52

    Περιορισμένης έκτασης επεισόδια μεταξύ νεαρών κουκουλοφόρων και αστυνομικών, στους οποίους οι δράστες επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και πέτρες, σημειώθηκαν λίγο μετά τις δέκα το βράδυ στην περιοχή των Εξαρχείων, ενώ μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από είκοσι προσαγωγές.

    Συγκεκριμένα, μία ομάδα περίπου 30 νεαρών που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους επιτέθηκαν στους άνδρες της διμοιρίας που είχε σταθμεύσει στην οδό Ναβαρίνου. Από την επίθεση δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός, ενώ μετά την επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της ΕΛΑΣ οι νεαροί που ανήκουν στον χώρο των αντιεξουσιαστών, έσπευσαν να εξαφανιστούν στα στενά της περιοχής.

    Οι αστυνομικοί που επί αρκετή ώρα έκαναν εκτεταμένες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή προσήγαγαν είκοσι νεαρούς.

    Οι αξιωματικοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι η επίθεση των κουκουλοφόρων είχε αιτία και αφορμή τις συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Είδηση: 35339

    [02] Βατικανό: Κατευθυντήριες γραμμές για τα σκάνδαλα παιδεραστίας

    Δευτερα, 12 04 2010 20:03

    Τις "κατευθυντήριες γραμμές" του αγώνα κατά της παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής εκκλησίας ανακοίνωσε το Βατικανό, τονίζοντας ότι τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης με δράστες ιερωμένους πρέπει να καταγγέλλονται "πάντα" στην τακτική δικαιοσύνη. Το Βατικανό χειρίζεται "με παραδειγματικό τρόπο" τα σκάνδαλα παιδεραστίας, υποστηρίζει ο διευθυντής της "Οσερβατόρε Ρομάνο".

    "Να καταγγέλονται τα περιστατικά"

    Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του, το Βατικανό τονίζει ότι στις πιο σοβαρές περιπτώσεις παιδεραστίας, ο Πάπας μπορεί να αποσχηματίσει άμεσα τον κατηγορούμενο ιερέα, χωρίς να περιμένει την απόφαση του κανονιστικού δικαστηρίου.

    Η καταγγελία της σεξουαλικής κακοποίησης "στις αρμόδιες αρχές πρέπει πάντα να γίνεται βάσει της κειμένης νομοθεσίας" αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

    "Θύμα εκστρατείας των ΜΜΕ ο Πάπας"

    "Με παραδειγματικό τρόπο" θα χειριστεί το ζήτημα αυτό η Καθολική Εκκλησία, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθυντής της εφημερίδας του Βατικανού "Οσερβατόρε Ρομάνο", σημειώνοντας ότι ο πάπας Βενέδικτος είναι πολύ επικοινωνιακός.

    "Η Καθολική Εκκλησία είναι ο μόνος θεσμός που επιτίθεται με παραδειγματικό τρόπο σε αυτό το πρόβλημα που αφορά όλη την κοινωνία" είπε ο Τζοβάνι Μαρία Βιάν μιλώντας στην ένωση ξένων δημοσιογράφων.

    Ο Βιάν απέρριψε τις κατηγορίες για "έλλειψη επικοινωνίας" του Βατικανού απέναντι στη χιονοστιβάδα των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν στην Ευρώπη -κυρίως στην Ιρλανδία και τη Γερμανία- αλλά και στις ΗΠΑ.

    Υπογράμμισε ότι ο Πάπας απέστειλε, στα τέλη Μαρτίου, μια επιστολή στους Καθολικούς Ιρλανδούς στην οποία υπήρχαν πολύ "σκληρές" εκφράσεις για τους ιερείς που διέπραξαν τέτοια αδικήματα και για την ιεραρχία που τους κάλυψε - την κατηγόρησε μάλιστα για "ανεπάρκεια" και "ανετοιμότητα".

    Ο διευθυντής της εφημερίδας αρνήθηκε ότι υπερασπίζεται τη θεωρία της "συνωμοσίας", ωστόσο υποστήριξε ότι ο πάπας είναι θύμα μιας "εκστρατείας" των μέσων ενημέρωσης και της "εχθρότητας" κατά των Καθολικών στις ΗΠΑ.

    Ανέφερε μάλιστα ότι χάρη στους κανόνες που θεσπίστηκαν το 2001 για την παιδεραστία στους κόλπους της Εκκλησίας, το φαινόμενο αυτό "πρακτικά εξαφανίστηκε στις ΗΠΑ" όπου καταγγέλθηκαν "καμιά δεκαριά περιπτώσεις το 2009". "Ακόμη και αν υπήρχε μόνο ένα κρούσμα, θα ήταν πολύ σοβαρό αφού τα θύματα σημαδεύονται για όλη τους τη ζωή" επισήμανε.

    Ερωτώμενος για τις σχέσεις που διατηρεί ο ίδιος με τον πάπα Βενέδικτο, ο Βιάν είπε ότι τον είδε την περασμένη Παρασκευή στην προβολή μιας τηλεταινίας για τη ζωή του πάπα Πίου ΙΒ΄ και τη γερμανική κατοχή. "Ήταν ήρεμος και γαλήνιος, όπως συνήθως" πρόσθεσε.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: "Να συλληφθεί ο Πάπας για το σκάνδαλο παιδεραστίας"

    Είδηση: 35336

    [03] Διεθνής διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια

    Δευτερα, 12 04 2010 21:36

    Με τη συμμετοχή δεκάδων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αρχίζει στην Ουάσιγκτον η Σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια, η πρώτη τέτοιου επιπέδου μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η Ουκρανία θα απαλλαγεί μέχρι το 2012 από τα αποθέματα της σε ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού και θα πραγματοποιήσει στις ερευνητικές πυρηνικές εγκαταστάσεις της τις απαραίτητες μετατροπές προκειμένου να λειτουργούν με ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού. Όπως δήλωσε ο οικοδεσπότης της διάσκεψης Μπαράκ Ομπάμα, στόχος της διεθνούς κοινότητας είναι να αποφασιστεί ένα χρονοδιάγραμμα ελέγχου των πυρηνικών υλικών που αποτελούν παγκόσμια απειλή, αναφέροντας ως υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο την πιθανότητα να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα. Ταπεινωτική για την ανθρωπότητα χαρακτήρισε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τη Διεθνή Σύνοδο, στο οποίο αναμένεται να συζητηθεί και η πρόταση των ΗΠΑ για επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Αποσύρει το απόθεμά της η Ουκρανία

    "Σήμερα η Ουκρανία ανακοίνωσε μία απόφαση-ορόσημο: Να απαλλαγεί από το σύνολο των αποθεμάτων της σε ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού μέχρι την επόμενη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια το 2012" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    "Αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμβεί για περισσότερα από 10 χρόνια. Το υλικό αυτό είναι αρκετό για να κατασκευαστούν αρκετά πυρηνικά όπλα" πρόσθεσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς.

    Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγο μετά από τη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Ουκρανού ομολόγου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στη Ουάσιγκτον.

    Ομπάμα: Επείγει το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας

    Σαράντα επτά αρχηγούς κρατών υποδέχεται ο Μπαράκ Ομπάμα, στη μεγαλύτερη από το 1945 διάσκεψη για την Ουάσιγκτον, προειδοποιώντας ότι χιλιάδες τόνοι διάσπαρτων ραδιενεργών υλικών ίσως καταλήξουν σε λάθος χέρια, εάν δεν υποστηριχτεί παγκόσμια η διπλωματία πυρηνικού αφοπλισμού.

    Σε τέσσερα χρόνια πρέπει να έχει διευθετηθεί το θέμα ασφάλειας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις όλου του πλανήτη, ξεκαθαρίζει ο οικοδεσπότης της Διάσκεψης, χαρακτηρίζοντας υπόδειγμα το Τατζικιστάν και πηγή μέγιστης ανησυχίας το Πακιστάν, όσον αφορά την ασφάλεια του πυρηνικού του οπλοστασίου.

    Η άφιξη του προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο στην Ουάσιγκτον αποτελεί γεγονός, παρά τις νομισματικές προστριβές για την ισοτιμία δολαρίου-γιουάν.

    Όπως μετέδωσε το CNN "Tο πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας αριθμεί μόλις 180 πυρηνικές κεφαλές, ενώ με 2.126 κεφαλές οι ΗΠΑ και 2.600 η Ρωσία συμφώνησαν ήδη σε μείωση κατά 15.000, βάση της νέας συνθήκης".

    Κοινό έδαφος για Ουάσιγκτον και Πεκίνο, είναι ότι αμφότερα δεν έχουν επικυρώσει τη Διεθνή Συνθήκη Απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών.

    Ωστόσο, "αγκάθι" θεωρείται η επιφυλακτικότητα του Πεκίνου γα νέες κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    "Η Ρωσία συμφώνησε στις κυρώσεις, πρέπει και η Κίνα" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

    Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν πρότεινε οι ηγέτες του κόσμου να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο, σε μια συνάντηση που θα αποτελέσει συνέχεια της Συνόδου Kορυφής για τα πυρηνικά που φιλοξενεί αυτό το διήμερο ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ukraine to remove uranium stockpile Είδηση: 35338

    [04] Έρευνα για το δυστύχημα στις Αφίδνες

    Δευτερα, 12 04 2010 20:00

    Τον φάκελο της τήρησης των μέτρων ασφαλείας στις πίστες όπου διοργανώνονται αγώνες ταχύτητας, άνοιξε το τραγικό περιστατικό του θανάτου του παιδιού, σε πίστα αγώνων αυτοκινήτου, στις Αφίδνες.

    Σήμερα στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο οδηγός του οχήματος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος ενώ διετάχθη εισαγγελική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα αλλά και τυχόν ευθύνες τόσο του οδηγού όσο και του πατέρα και των διοργανωτών των αγώνων.

    Συγκεκριμένα, προκαταρκτική εξέταση ανέλαβε να διενεργήσει, με εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Γκύζης, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος στο Πολυδένδρι σε πίστα αγώνων αυτοκινήτων όπου έχασε την ζωή του ένα αγόρι.

    Ο κ. Γκύζης έχει εντολή να αναζητήσει τους υπευθύνους για την διάπραξη των αδικημάτων της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης από αμέλεια και διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών και να κατευθύνει την έρευνα του τόσο στις ευθύνες του οδηγού του αυτοκινήτου και των υπευθύνων της πίστας όσο και σε αυτές του πατέρα του θύματος.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35337


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 April 2010 - 20:52:49 UTC