Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 23 αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο
  • [02] Κατάθεση τροπολογίας - επίδομα ειδικών συνθηκών - δανειοδότηση ασφαλιστικών ταμείων
  • [03] Ελεύθερος ο Θανάσης Λερούνης / Όμηρος Ταλιμπάν
  • [04] Καθοδική η τιμή πετρελαίου, ανοδική η ισοτιμία του ευρώ στις ΗΠΑ
  • [05] Γονίδια: μάρτυρες ανάπτυξης καρκίνου σε καπνιστές
  • [06] Κατάλογο προτεραιότητας με τις κλεμμένες αρχαιότητες υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενες χώρες
  • [07] Στα μέσα Μαΐου η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

    [01] 23 αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

    Πεμπτη, 08 04 2010 14:02

    Σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος απέσυρε τη ρύθμιση για την παρακράτηση φόρου 8% στις επιχειρήσεις, ενώ στα τεκμήρια διαβίωσης συμπεριλαμβάνονται πλέον και οι συνταξιούχοι, που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους. Αλλαγές όμως, έχουμε και στην φορολόγηση της κύριας κατοικίας, αλλά και στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα. Το φορολογικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

    Όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση κρίνει ότι η κατάσταση στην αγορά θα επιβαρυνόταν υπέρμετρα, ενώ όπως είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ, θα μπορούσε να γίνει η διασταύρωση στοιχείων για την αποκάλυψη πλαστών τιμολογίων, μέσω του ελέγχου ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    Συγκεκριμένα, μετά τις αναδιατυπώσεις επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

    1. Αυξάνεται το ποσό της μείωσης του φόρου στα 3.000β¬ για τους διαζευγμένους και εν διαστάσει που καταβάλλουν διατροφή.

    2. Αυξάνεται η έκπτωση από τον φόρο για όσους έχουν συνάψει ιδιωτική ασφάλιση από 1.000β¬ σε 1.200β¬ για τον άγαμο και σε 2.400 β¬ για οικογένεια.

    3. Βελτιώνεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία, έτσι ώστε το πρώτο κλιμάκιο μέχρι τα 80 πρώτα τ.μ. να είναι 30 β¬ αντί 60 β¬. Αντίστοιχα προστίθεται κλιμάκιο για πάνω από τα 300τ.μ. κατοικίας (300 β¬ ανά τ.μ.).

    4. Αυξάνεται η αντικειμενική δαπάνη για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, με την προσθήκη κλιμακίων (για πάνω από 2.000 κυβικά και μέχρι 3.000 προστίθενται 500 β¬ ανά 100 κ.ε. και για πάνω από 3.000 κ.ε. 700 β¬ ανά 100 κ.ε.)

    5. Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από τη φοίτηση τέκνων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προσδιορίζεται στο ποσό που πραγματικά καταβάλλει ο φορολογούμενος, όπως προκύπτει από τη σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

    6. Αποσυνδέεται από την αντικειμενική δαπάνη η χρήση μιας οικιακής βοηθού, προκειμένου να μην δημιουργεί δυσλειτουργία στην πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει στον τομέα αυτό το Υπουργείο Εργασίας.

    7. Εξορθολογίζονται και γίνονται πιο αυστηρές οι ρυθμίσεις για την αντικειμενική δαπάνη σκαφών αναψυχής και αεροπλάνων.

    8. Για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας, οι αντικειμενικές δαπάνες εφαρμόζονται μειωμένες κατά 30%.

    9. Μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης των ναυτικών από 9% και 6% σε 6% και 3%.

    10. Βελτιώνεται η ρύθμιση για τη φορολόγηση των ομόρρυθμων εταιρειών, προκειμένου να εμποδιστεί η καταστρατήγησή της με την αποφυγή φορολόγησης.

    11. Ορίζεται ότι και για τους μηχανικούς καθώς και για τα άλλα ελευθέρια επαγγέλματα που μπαίνουν στο λογιστικό προσδιορισμό, οι ζημιές μπορούν να μεταφέρονται και σε επόμενες χρήσεις, όταν προκύπτει αρνητικό εισόδημα.

    12. Βελτιώνεται και ρυθμίζεται με κλίμακα η φορολόγηση των μπόνους στελεχών των τραπεζών.

    13. Προσδιορίζεται σε ποσοστό επί της εργοστασιακής αξίας το εισόδημα που προστίθεται στα στελέχη εταιρειών από τη χρήση αυτοκινήτου που τους παραχωρεί η εταιρεία. Το ποσοστό αρχίζει από 15% για τα χαμηλότερης αξίας και φθάνει το 30% για τα ακριβά αυτοκίνητα.

    14. Δεν θίγονται οι διατάξεις για τις πολιτιστικές χορηγίες, τροποποιείται ωστόσο η σχετική διάταξη ώστε το ποσοστό του εισοδήματος που τυγχάνει απαλλαγής να μην υπερβαίνει το 10%.

    15. Βελτιώνονται και αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.

    16. Οι βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές επί των κερδών των οποίων επιβάλλεται φορολόγηση ορίζεται από 3 μήνες στους 12 μήνες.

    17. Βελτιώνεται νομοτεχνικά η διάταξη για τον ειδικό φόρο επί των πλοίων αναψυχής.

    18. Προστίθενται διατάξεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση επιβολή προστίμου από τα ελεγκτικά όργανα, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώνονται προφανείς παραβάσεις, οι οποίες λόγω της φύσης τους προκύπτουν από αντικειμενικά δεδομένα, η ακρόαση του φορολογούμενου δεν είναι απαραίτητη και το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι δεδομένο ως προς το ύψος του.

    19. Ορίζεται ότι το ποσοστό του φόρου που καταβάλλεται, όταν ασκείται προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, ανέρχεται σε 25% από 10% που είναι σήμερα.

    20. Τέλος, εξαιρούνται από το φόρο πολυτελείας τα χρυσά κοσμήματα αξίας κάτω από 1.000 β¬ ανά τεμάχιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η εγχώρια βιοτεχνία στο χώρο αυτό.

    21. Δεν θα γίνεται παρακράτηση 8% στις επιχειρήσεις.

    22. Δεν γίνεται παρακράτηση 20% σε ελεύθερους επαγγελματίες για συναλλαγές ως 300 ευρώ.

    23. Δεν θα φορολογείται η αποζημίωση για ηθική βλάβη.

    ΝΔ

    Για νίκη της Ν.Δ μίλησε ο εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στην απόσυρση της παρακράτησης του 8% δήλωσε:

    « Πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, στην αρμόδια Επιτροπή επί των Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών υποχρεώθηκε, κάτω από την ασφυκτική πίεση της Νέας Δημοκρατίας, να αποσύρει, να καταργήσει τη διάταξη για την παρακράτηση του 8%. Η απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης για την παρακράτηση του 8% αποτελεί μεγάλη πολιτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπική δικαίωση του Προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος είχε πάρει πάνω του αυτή την υπόθεση.

    Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, αν δεν βελτιωθεί, αν δεν αλλάξουν αρκετές ακόμη διατάξεις του, θα στεγνώσει την Αγορά και από το τελευταίο ευρώ.

    Και αυτό που χρειάζεται η Αγορά σήμερα, δεν είναι περισσότερη ασφυξία».

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε περίπου το ένα τρίτο των άρθρων, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για κάποια άλλα στην Ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής και επί του συνόλου, ζητώντας παράλληλα αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν τα κριτήρια διαβίωσης, αν και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για κάθε ένα από τα άρθρα στην Ολομέλεια, αφού εξετάσει τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου. Ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως, αν και συμφωνεί με κάποιες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τις καταψηφίζει όλες, εκφράζοντας την εναντίωσή του στο πόνημα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο «διακρίνεται για τις φοροαπαλλαγές που προβλέπει για το μεγάλο κεφάλαιο και τους μεγαλοοφειλέτες».

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 35204

    [02] Κατάθεση τροπολογίας - επίδομα ειδικών συνθηκών - δανειοδότηση ασφαλιστικών ταμείων

    Πεμπτη, 08 04 2010 21:15

    Τροπολογία που δίνει την δυνατότητα σε όλα ασφαλιστικά ταμεία, να δανειοδοτούνται από τις τράπεζες χωρίς την προσκόμιση βεβαίωσης μη οφειλής ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ, κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η εξαίρεση από την μείωση του 12%, για το επίδομα ειδικών συνθηκών και την ειδική αποζημίωση απασχόλησης πλέον του πενθημέρου, που καταβάλλονται στο προσωπικό της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος.

    Από την μείωση του 12%, εξαιρείται επίσης και η αποζημίωση που χορηγείται στους φύλακες των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων και των σωφρονιστικών καταστημάτων, για κάθε μέρα απασχόλησης πέραν του πενθημέρου.

    Τέλος, με την τροπολογία ορίζεται πως οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου για την μείωση των τακτικών αποδοχών, των επιδομάτων και των αποζημιώσεων, ισχύουν και για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο ευρύτερο Δημόσιο, ή επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 50% του προϋπολογισμού τους.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 35230

    [03] Ελεύθερος ο Θανάσης Λερούνης / Όμηρος Ταλιμπάν

    Πεμπτη, 08 04 2010 20:07

    Απελευθερώθηκε, μετά από οκτώ μήνες ομηρίας στα χέρια Αφγανών Ταλιμπάν, ο Αθανάσιος Λερούνης. Ο πρόεδρος των Ελλήνων Εθελοντών, είχε απαχθεί και ο σωματοφύλακάς του είχε πυροβοληθεί θανάσιμα, στην απομακρυσμένη κοιλάδα των Καλάς, στη μεθόριο του Πακιστάν, όπου εργαζόταν σε πολιτιστικό πρόγραμμα από το 2001. Τη λήξη της ομηρίας του Λερούνη επιβεβαίωσε και ο Έλληνας πρεσβευτής στο Ισλαμαμπάντ, ο οποίος διαβεβαίωσε για την καλή κατάσταση της υγείας του.

    Πριν από δύο 24ωρα οι αρχές του Πακιστάν ειδοποίησαν την ελληνική κυβέρνηση πως βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους απαγωγείς του Θανάση Λερούνη. Αμέσως ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού που χειρίζεται εδώ και μήνες την υπόθεση της απαγωγής του Έλληνα εθελοντή ταξίδεψε στο Ισλαμαμπάντ και σήμερα νωρίς το πρωί επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Θανάση Λερούνη που απελευθερώθηκε μετά από οκτώ μήνες. Ο Δημήτρης Δόλλης μετέφερε την ευχάριστη είδηση μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Συμβαίνει Τώρα" και την Μαρία Σαράφογλου.

    Ο Θανάσης Λερούνης ζούσε και εργαζόταν τα τελευταία 15 χρόνια στην κοινότητα των Καλάς στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν και είχε αφιερώσει τη ζωή του για την ξεχασμένη αυτή φυλή. Εκεί είχε συναντήσει τον Θανάση Λερούνη ο σκηνοθέτης Nϊκος Παπαθανασίου για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ.

    Ο Θανάσης Λερούνης αναμένεται μέσα στα επόμενα 24ωρα να φτάσει στην ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ ενώ για την επιστροφή του στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Δηλώσεις Πεταλωτή

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανακοίνωσε ότι οι πακιστανικές αρχές ενημέρωσαν τον απεσταλμένο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ, πρέσβη εκ προσωπικοτήτων Δημήτρη Δόλλη, ότι ο απαχθείς εθελοντής Θανάσης Λερούνης έχει απελευθερωθεί από τους απαγωγείς του. Ο κ. Πεταλωτής είπε ακόμη ότι ο κ. Λερούνης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Δόλλη και τον ενημέρωσε ότι είναι καλά στην υγεία του, θα παρουσιαστεί στην ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ το πρωί της Παρασκευής, απ' όπου θα μεταφερθεί στην Αθήνα με μέσο που θα διατεθεί από την κυβέρνηση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 35228

    [04] Καθοδική η τιμή πετρελαίου, ανοδική η ισοτιμία του ευρώ στις ΗΠΑ

    Πεμπτη, 08 04 2010 21:31

    Σε δεύτερη, στη σειρά, συνεδρίαση μειώθηκε την Πέμπτη η αποτίμηση του βαρελιού αργού πετρελαίου άμεση παράδοση, στη Νέα Υόρκη, καθώς απογοήτευσε η επίσημη ανακοίνωση για τους "νέους ανέργους", ενώ προεξοφλείται από την αγορά ότι η ανακοίνωση για τα αποθέματα "μαύρου χρυσού" και βενζίνης θα επιβεβαιώσει υψηλότερα του αναμενόμενου αποθέματα αμφοτέρων (θα πρόκειται, μάλιστα για "υψηλά" 10μήνου), και ενώ πλησιάζει η "εποχή για οδήγημα (Μάιος-Σεπτέμβριος".

    Η τιμή για πετρέλαιο άμεσης παράδοσης κινήθηκε σε στενά όρια διακύμανσης γύρω από τα 85,30 δολάρια, με απώλεια μισού δολαρίου, ως προς χθες Τετάρτη, και με ψυχολογικό όριο "αντίστασης" της τιμής αυτής της κατηγορίας (άμεση παράδοση) στα 84,30 δολάρια.

    Στην Ευρώπη, το Brent, το βρετανικό αργό από τη Βόρεια θάλασσα, υποχώρησε και στα 84,30 δολάρια το βαρέλι--για πολύ μεγάλο τμήμα της σημερινής συνεδρίασης.

    Το ευρώ

    Το ευρώ την Πέμπτη στις ΗΠΑ "ανέκαμψε έναντι του δολαρίου", αφού όμως νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα που τρέχει είχε υποχωρήσει στη χαμηλότερη έναντι του ισοτιμία, για φέτος.

    Συνέβαλε, αποφασιστικά, σε αυτήν την εξέλιξη η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι: "δεν θα κάνει στάση πληρωμών η Ελλάδα".

    -Όταν το δολάριο αποδυναμώνεται έναντι του ευρώ, τότε όλες ανεξαιρέτως οι αποτιμώμενες σε αυτό πρώτες ύλες (πετρέλαιο, μέταλλα, πολλά είδη βασικής διατροφής), όπως συνομολογείται από σημαντική μερίδα οικονομικών αναλυτών, "συγκεντρώνουν αμέσως πολλά επενδυτικά κεφάλαια, καθώς τότε, κατ'εξοχήν, το δολάριο παίζει τη λειτουργία του της των επενδυτών".

    -Στη Νέα Υόρκη, το αργό πετρέλαιο άμεση παράδοση αναρριχήθηκε μέσα στην εβδομάδα σε υψηλή ισοτιμία 18μήνου, στα 87-88 δολάρια το βαρέλι των 159 λίτρων, μ έναν επενδυτικό οίκο του Σικάγο να "βλέπει" αποτίμηση κοντά και στα 100 δολάρια, "εάν υπάρξει, μέσα στο θέρος, υψηλή αμερικανική ζήτηση", οι ΗΠΑ είναι το πλέον "ενεργοβόρο" κράτος παγκοσμίως.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS Είδηση: 35231

    [05] Γονίδια: μάρτυρες ανάπτυξης καρκίνου σε καπνιστές

    Πεμπτη, 08 04 2010 14:37

    Υγεια

    Μια μέθοδο να εντοπίζουν εκείνους τους καπνιστές, που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές, χρησιμοποιώντας γενετικές τεχνικές. Οι επιστήμονες βρήκαν μια ομάδα γονιδίων που είναι ιδιαίτερα ενεργά στους ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων, ακόμα και σε υγιή ιστό, πράγμα που ίσως επιτρέψει, όπως είπαν, να ανιχνεύονται έγκαιρα στο μέλλον οι καπνιστές, που τελικά θα αναπτύξουν καρκινικό όγκο.

    Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Βοστόνης και της Γιούτα, με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας, κ. Άβρουμ Σπίρα, της Ιατρικής Σχολής της Βοστόνης, δημοσίευσαν τη σχετική εργασία τους στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine".

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνά τους μπορεί να οδηγήσει σε προληπτική δράση που θα αποτρέπει την εμφάνιση του καρκίνου, καθώς και σε πιο προσωποποιημένες θεραπείες, ανάλογα με το προφίλ κάθε ασθενούς

    Το 90% των θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων, που σκοτώνει γύρω στα 1,2 εκατ. άτομα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, προκαλείται από το κάπνισμα. Αν και τουλάχιστον το 10% των καπνιστών τελικά αναπτύσσουν καρκίνο των πνευμόνων κάποια στιγμή στη ζωή τους (συχνά όμως πεθαίνουν από άλλες αιτίες, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό), δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα μέθοδοι για να εντοπίσουν ποιοι από τους καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο.

    Συνήθως, λόγω της έλλειψης ξεκάθαρων συμπτωμάτων, η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα γίνεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, όταν πια η θεραπεία αποδεικνύεται αναποτελεσματική.

    Οι ερευνητές, με τη νέα μέθοδό τους, θεωρούν ότι βρήκαν ένα βιοδείκτη, με βάση την ενεργοποίηση (έκφραση) συγκεκριμένων γονιδίων, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη αξιολόγηση του κινδύνου που αντιμετωπίζει κάθε καπνιστής.

    Σύμφωνα με τον Σπίρα, ακόμα και σε φυσιολογικά ή προκαρκινικά κύτταρα, είναι δυνατό το γενετικό τεστ να εντοπίσει την ενεργοποίηση γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί τελικά ο καρκίνος. Το κύριο γονίδιο είναι το ΡΙ3Κ, το οποίο εντοπίζεται στην τραχεία και με τη σειρά του επηρεάζει άλλα γονίδια.

    Ο Σπίρα ήδη συνεργάζεται με την εταιρία Allegro Diagnostics της Βοστόνης σε μια σειρά από κλινικές δοκιμές της νέας μεθόδου σε 60 άτομα.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35206

    [06] Κατάλογο προτεραιότητας με τις κλεμμένες αρχαιότητες υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενες χώρες

    Πεμπτη, 08 04 2010 21:07

    Τη δημιουργία καταλόγου που θα περιλαμβάνει τις αρχαιότητες τις οποίες ζητούν να επιστραφούν κατά προτεραιότητα, αποφάσισαν οι χώρες που συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη στο Κάιρο για την επιστροφή των "κλεμμένων" αρχαιοτήτων. Επτά χώρες, (Αίγυπτος, Συρία, Γουατεμάλα, Νιγηρία, Ελλάδα, Περού, Λιβύη), από τις είκοσι δύο που συμμετείχαν στη διάσκεψη υπέβαλαν τους καταλόγους τους με τα αρχαία αντικείμενα που ζητούν να τους επιστραφούν κατά προτεραιότητα από άλλες χώρες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, μετά από το τέλος της διήμερης διάσκεψης.

    Όπως επίσης ανέφερε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων κ. Χαουάς, οι υπόλοιπες χώρες έχουν περιθώριο ενός μήνα για να υποβάλλουν τις δικές τους λίστες.

    Για την Ελλάδα

    Προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, για τα οποία η Αθήνα αγωνίζεται εδώ και τριάντα χρόνια.

    Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το Κάιρο ζητά την επιστροφή έξι αρχαιοτήτων μεγάλης αξίας μεταξύ των οποίων την προτομή της Νεφερτίτης (Βερολίνο), τη στήλη της Ροζέτας (Λονδίνο), και το ζωδιακό κύκλο της Ντεντέρα (Παρίσι).

    Το Περού ανακοίνωσε ότι ζήτησε τις συλλογές από την πόλη των Ίνκας στο Μάτσου Πίτσου που εκτίθενται στο Μουσείο του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γέηλ, καθώς και νομίσματα, κεραμικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα του πολιτισμού των Παράκας, τα οποία βρίσκονται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

    Ο Ζάχι Χαουάς σημείωσε ότι οι χώρες που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την "ιστορική" διάσκεψη είναι "σύμφωνες να αγωνιστούν μαζί".

    "Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και τα νομικά και δικαστικά πλαίσια για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς", πρόσθεσε ο κ. Χαουάς.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 35229

    [07] Στα μέσα Μαΐου η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

    Πεμπτη, 08 04 2010 14:27

    Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί στην Άγκυρα. Νωρίτερα συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ενώ στα μέσα Μαΐου αναμένεται η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί.

    Μέχρι τότε αναμένεται να πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις 10 υπουργών από τις δύο χώρες, αρμόδιοι στους τομείς Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμυνας, Ενέργειας, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Οικονομικών προκειμένου να προετοιμάσουν τη συμφωνία σύστασης Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, την οποία θα υπογράψουν οι δύο υπουργοί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να γίνει πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ενώ επικεφαλής της ελληνικής ομάδας αναλαμβάνει ο πρέσβης επί τιμής Παύλος Αποστολίδης.

    Οι δύο υπουργοί, ανακοίνωσαν ακόμα πέντε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία αφορούν κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, στο πλαίσιο του προγράμματος Σύμπραξης για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ, διαλέξεις σε σπουδαστές ανώτατων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, διασύνδεση σε επίπεδο επιτελών μιας ελληνικής μεραρχίας στο τουρκικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ και αντίστοιχα μιας τουρκικής στο ελληνικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ, οργάνωση εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των σχολών πολέμου και διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων.

    Συζητήθηκε η αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, ωστόσο ο κ Δρούτσας έθεσε το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο και τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας καθώς και ο σεβασμός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

    Επίσης συζητήθηκε το Κυπριακό, αν και τονίστηκε ότι δεν αποτελεί διμερές θέμα, και όπως επισήμανε o Αναπληρωτής Υπουργός εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Κύπρος θα πρέπει και μετά από μια κοινά αποδεκτή λύση να λειτουργεί αποτελεσματικά σαν κράτος-μέλος της ΕΕ.

    Επίσης, η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα προστασίας και των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Σε κοινές τους δηλώσεις, οι υπουργοί ανακοίνωσαν τη διοργάνωση επιχειρηματικού Συνεδρίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθηνά όπου θα μιλήσουν οι δυο Πρωθυπουργοί ενώ αποφασίστηκε η σύγκλιση Μονάδας Εκτάκτων Καταστροφών. Για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να προσκαλέσει στην Ελλάδα τους ομολόγους του σε Τουρκία και Βουλγαρία προκειμένου να συζητήσουν για τις φυσικές καταστροφές στην περιοχή του Έβρου.

    Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ο κύριος Δρούτσας ζήτησε από τους γείτονες μας αλλαγή πλεύσης στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και τερματισμό των προκλήσεων στο Αιγαίο. Δήλωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η συνέχιση του διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα, χωρίς να αποκλείσει προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, αν δεν επιτευχθεί λύση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

    Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση της χώρας του από την ΕΕ, ενώ μίλησε και για τις επικείμενες εκλογές στα κατεχόμενα.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35205


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 April 2010 - 20:53:16 UTC