Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμφισσα: Δεν πήγε να καταθέσει ο 17χρονος μάρτυρας
  • [02] Φορολογικό νομοσχέδιο: Νέες κινητοποιήσεις
  • [03] Ταϊλάνδη: Συνεχίζονται οι ταραχές
  • [04] Βραζιλία: Τουλάχιστον 133 νεκροί από τις κατολισθήσεων
  • [05] Τουρκία: Προφυλακίζονται τρεις στρατηγοί με την κατηγορία της συνωμοσία
  • [06] ΗΠΑ - Ρωσία: Υπογράφουν σήμερα σημαντική συνθήκη
  • [07] Πολιτική ρευστότητα στο Κιργιστάν
  • [08] Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ «Σε βάθος χρόνου, το δικαιότερο σύστημα είναι η σύνταξη να υπολογίζεται με βάση όλο τον εργασιακό βίο.»
  • [09] Ζωνιανά: Παραδόθηκαν στην αστυνομία

    [01] Άμφισσα: Δεν πήγε να καταθέσει ο 17χρονος μάρτυρας

    Πεμπτη, 08 04 2010 11:01

    Τη βίαιη προσαγωγή του 17χρονου φίλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου διέταξε το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας, καθώς ούτε σήμερα εμφανίστηκε για να καταθέσει. Ο 17χρονος με επιστολή του σε ιστοσελίδα διευκρινίζει ότι είναι επιλογή του να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο και εύχεται καλά ξεμπερδέματα στον κατηγορούμενο Επαμεινώνδα Κορκονέα και στον συνήγορο του Αλέξη Κούγια. Η επιστολή προκάλεσε νέα αντίδραση από την πλευρά της υπεράσπισης.

    Σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομίας, που αναγνώστηκε από την πρόεδρο του Δικαστηρίου, ο νεαρός αυτόπτης μάρτυρας δεν βρέθηκε στο σπίτι του στο Ψυχικό, όπου μετέβησαν αστυνομικοί στις 05.45 το πρωί, προκειμένου να τον συνοδεύσουν στην Άμφισσα.

    Σύμφωνα με τον πατέρα του παιδιού, ο 17χρονος έφυγε τη νύχτα από το σπίτι του και η οικογένεια δεν έχει καμία επαφή μαζί του, καθώς έχει αλλάξει νούμερο στο κινητό του και δεν είναι γνωστό στους γονείς του.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο εκτός της διαταγής για βίαιη προσαγωγή του, αποφάσισε την αποστολή αποσπάσματος των πρακτικών στην αρμόδια εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο νεαρός έχει διαπράξει το αδίκημα της απείθειας και οι γονείς του το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

    Σχετικό αίτημα υπέβαλε ο συνήγορος του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκωνέα, o Αλέξης Κούγιας.

    Ο συνήγορος ζήτησε την προστασία τόσο του ίδιου όσο των παιδιών του και του γραφείου του καθώς, όπως τόνισε, "από σήμερα αποτελώ στόχο επικίνδυνων αντιεξουσιαστών".

    Ακόμη, ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του 17χρονου αλλά και των γονέων του, για τα αδικήματα της εκβίασης και της απειλής, λέγοντας χαρακτηριστικά "τέτοιο θράσος κατά των θεσμών δεν έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου".

    Το δικαστήριο είναι σε διακοπή καθώς ο κ. Κούγιας ζήτησε λίγο χρόνο για να ηρεμήσει, όπως είπε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: ο»ΏΈνταση στη δίκη των ειδικών φρουρών Είδηση: 35196

    [02] Φορολογικό νομοσχέδιο: Νέες κινητοποιήσεις

    Πεμπτη, 08 04 2010 09:17

    Συλλαλητήρια κατά του φορολογικού νομοσχεδίου, έχουν προγραμματιστεί σήμερα, ενώ κλειστές είναι σήμερα οι υπηρεσίες των Δήμων της Αττικής.

    Παράλληλα συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου, έτσι ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 13 Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί και ψηφιστεί στις 15.

    Αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές που αφορούν κυρίως την αύξηση των τεκμηρίων για τα μεγάλα ακίνητα, τα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού και τις δαπάνες ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ορατό είναι το ενδεχόμενο της θέσπισης κριτηρίων και για τους συνταξιούχους, με παραμέτρους ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

    Στις 11.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιείται παράσταση αιρετών και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ - ΟΤΑ: "αντίσταση στη λεηλασία των εισοδημάτων μας και στην οικονομική κατάρρευση των ΟΤΑ. Τα μέτρα δεν θα περάσουν". Η κινητοποίηση σχετίζεται τόσο με το φορολογικό και τα εργασιακά - ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά και με το ζήτημα των αναγκαίων πόρων για το σχέδιο "Καλλικράτης". Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Πειραιά διαχώρισε τη θέση του και αναφέρει ότι οι υπηρεσίες του λειτουργούν κανονικά.

    Με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, από συνελεύσεις των νοσοκομείων, Κρατικό Νίκαιας, Ιπποκράτειο, ΨΝΑ, Γεν. Κρατικό Αθήνας, Ερυθρός, Σωτηρία, Ελπίς, Λαϊκό, Παίδων Πεντέλης, Αττικόν, Παίδων Αγία Σοφία, ΚΑΤ, αναφέρουν ότι διεκδικούν:

    * την άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων που περιλαμβάνουν αυξήσεις, προσλήψεις, και την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών μας στο νόμο που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα

    * καμία περικοπή στα ασφαλή προγράμματα εφημεριών που ήδη ισχύουν

    * Συμμετέχουμε στην στάση εργασίας 8/4, 11.00 - 2.00 και στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή

    * Συμμετέχουμε στην 48ωρη απεργία 21 και 22/4.

    Στις 6μμ στα Προπύλαια, ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί σε διαδήλωση ενάντια στα νέα φορολογικά μέτρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών: "Καμία συναίνεση, καμία αναμονή, να αποσυρθεί τώρα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όχι στη νέα λεηλασία των εισοδημάτων μας.

    · Γενναία αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

    · Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

    · Γενναία φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

    · Αύξηση και όχι μείωση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, που είναι υπεύθυνο για την κρίση που εμείς, και όχι αυτοί, πληρώνουμε".

    Το ΠΑΜΕ, καλεί στις 19:30, στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, η Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι: "Ούτε μια λέξη δεν είναι αλήθεια από όσα λέει η κυβέρνηση ότι επιχειρεί να πράξει με το νέο φορομπηχτικό νομοσχέδιο. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί "δίκαιης φορολογικής μεταρρύθμισης" είναι το "τυράκι" για να παγιδευτεί ο λαός και να τον αφαιμάξουν δίχως να αντιδράσει. Οι νέοι αντιλαϊκοί φόροι και οι φοροαπαλλαγές που παρέχονται στην πλουτοκρατία εντάσσονται στη στρατηγική της ανόδου της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Φορολογικό νομοσχέδιο: Νέες κινητοποιήσεις

    Είδηση: 35189

    [03] Ταϊλάνδη: Συνεχίζονται οι ταραχές

    Πεμπτη, 08 04 2010 09:46

    Έκλεισαν σήμερα Πέμπτη οι ταϊλανδέζικες αρχές το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο των υποστηρικτών του ανατραπέντος με πραξικόπημα εξόριστου πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Τάκσιν Σιναουάτρα, οι οποίοι από τις 14 Μαρτίου ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Βετζατζίβα. Είναι το πρώτο συγκεκριμένο μέτρο που λαμβάνεται μια μέρα μετά την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Μπανγκόκ. "Καταφέραμε να κλείσουμε το Δίκτυο του Λαού", είπε ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ λίγο μετά την προβολή της μαύρης οθόνης στην τηλεόραση του κινήματος των "κόκκινων πουκαμίσων".

    "Είναι φυσικό οι αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν έτσι, καθώς αυτό το τηλεοπτικό δίκτυο χρησιμοποιείτο για να κινητοποιεί τους διαδηλωτές", πρόσθεσε. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπίσιτ Βετζατζίβα ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Βιετνάμ όπου θα μετείχε σήμερα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

    Ο Βετζατζίβα επέβαλε χθες, Τετάρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα για να θέσει υπό τον έλεγχο των αρχών τις μαζικές διαδηλώσεις. Δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας τα χαρακτηριστικά κόκκινα πουκάμισά τους πραγματοποιούν πορείες διαμαρτυρίας στη Μπανγκόκ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ζητώντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

    "Δεν θα ταξιδέψει σήμερα. Δεδομένης της παρούσας κατάστασης, ο πρωθυπουργός κρίνει ότι είναι καλύτερα να μείνει εδώ", είπε ο Ισάρα Σουντορνουάτ, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μπανγκόκ Είδηση: 35192

    [04] Βραζιλία: Τουλάχιστον 133 νεκροί από τις κατολισθήσεων

    Πεμπτη, 08 04 2010 09:25

    Τουλάχιστον 60 άνθρωποι βρίσκονται στα συντρίμμια 45 σπιτιών που κατέρρευσαν χθες Τετάρτη από κατολίσθηση στην πόλη Νιτερόι, στην περιφέρεια του Ρίου ντε Ζανέιρου, ανέφερε το βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο Globo, επικαλούμενο τις δημοτικές αρχές. Με περίπου 70 νεκρούς, η Νιτερόι είναι η περιοχή όπου καταγράφηκε ο χειρότερος απολογισμός από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που άρχισαν την Δευτέρα, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στην Πολιτεία του Ρίου, που σύμφωνα με μετεωρολόγους ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 48 ετών.

    Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός που δόθηκε στην δημοσιότητα το απόγευμα χθες Τετάρτη έκανε λόγο για τουλάχιστον 133 νεκρούς στην Πολιτεία, όμως οι αριθμοί εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Από την Δευτέρα, σημειώθηκαν τουλάχιστον 180 κατολισθήσεις, καταπλακώνοντας και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια.

    Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι 135 άνθρωποι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Ο δήμαρχος του Ρίου Εδουάρδου Πάες κάλεσε τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου να μην καταλύσουν στα σπίτια τους. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, τουλάχιστον 10.000 σπίτια αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης.

    Ο Πάες ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση βοήθεια 370 εκατ. ρεάις (156,4 εκατ. ευρώ) για τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης. Η Κυβέρνηση του Προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έθεσε στην διάθεση της Πολιτείας μονάδες των ένοπλων δυνάμεων για τις επιχειρήσεις διάσωσης. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι θα συναντηθεί σύντομα με αξιωματούχους της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Ρίου ντε Ζανέιρου, το 2016, για να συζητήσουν τις συνέπειες που θα έχουν για τις προετοιμασίες οι καταστροφές.

    Σε ανακοινωθέν της, η ΔΟΕ εξέφρασε την "αλληλεγγύη" της στα θύματα, ενώ εξέφρασε την "βεβαιότητά της" ότι το Ρίου έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσεις αγώνες "υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών".

    Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Άντριου Μίτσελ είπε ότι το σώμα θα συζητήσει τις συνέπειες της καταστροφής όταν η κατάσταση επανέλθει στην ομαλότητα. Ο Λούλα απέκλεισε, σε δηλώσεις του την Τρίτη, κάθε ενδεχόμενο η καταστροφή να θέσει εν αμφιβόλω την διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το 2014, καθώς και αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Βραζιλία: 96 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις Είδηση: 35191

    [05] Τουρκία: Προφυλακίζονται τρεις στρατηγοί με την κατηγορία της συνωμοσία

    Πεμπτη, 08 04 2010 09:16

    Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε χθες κατηγορίες και διέταξε την προφυλάκιση εν αναμονή της δίκης τους τριών στρατηγών εν αποστρατεία για τη φερόμενη συμμετοχή τους σε συνωμοσία που είχε στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Οι τρεις στρατηγοί εν αποστρατεία βρίσκονταν μεταξύ των σχεδόν 20 υψηλόβαθμών αξιωματικών του στρατού που συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα σε επιχείρηση της αστυνομίας, η οποία αναζωπύρωσε τις εντάσεις μεταξύ της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης της Τουρκίας και των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες αποτελούν τον θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

    Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι 9 άλλοι στρατιωτικοί μετά την ανάκρισή τους. Οι ακριβείς κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους υπόπτους θα δημοσιοποιηθούν όταν οι εισαγγελείς συντάξουν το κατηγορητήριο. Το πραξικόπημα αυτό σχεδιαζόταν το 2003, λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

    Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις σε τεμένη και ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν εντάσεις με την Ελλάδα με στόχο να προκαλέσουν πολιτική αναταραχή που θα δικαιολογούσε ένα πραξικόπημα. Κατά την έναρξη της έρευνας τον περασμένο Φεβρουάριο, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε περίπου 40 αξιωματικούς εν ενεργεία ή εν αποστρατεία. Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων, 25 εν ενεργεία στρατηγοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο των υπόπτων, οι οποίοι ανέρχονται σε 90.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35188

    [06] ΗΠΑ - Ρωσία: Υπογράφουν σήμερα σημαντική συνθήκη

    Πεμπτη, 08 04 2010 08:44

    Σημαντική συμφωνία υπογράφουν σήμερα Πέμπτη, περίπου στη 1μμ ώρα Ελλάδας, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην Πράγα. Πρόκειται για τη συνθήκη START για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών.

    Ήδη ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται στην Πράγα από το βράδυ της Τετάρτης, ενώ σήμερα το πρωί αφίχθη και ο κ. Ομπάμα.

    Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συνθήκης, τα δύο μέρη δεσμεύονται με τη συμφωνία αυτή να μειώσουν η κάθε πλευρά, τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει στις 1.550, δηλαδή κατά 74% σε σχέση με το όριο που έθετε η προηγούμενη συμφωνία START του 1991 - η ισχύς της οποίας εξέπνευσε τέλη του 2009.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ομπάμα, τόνισε πως ελπίδα του είναι η σημερινή συμφωνία να επικυρωθεί εντός του 2010. Παράλληλα, αναμένεται στις σημερινές συνομιλίες των δύο προέδρων, να τεθεί και το θέμα των πυρηνικών του Ιράν και του ενδεχομένου κυρώσεων.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 35187

    [07] Πολιτική ρευστότητα στο Κιργιστάν

    Πεμπτη, 08 04 2010 08:27

    Με απολογισμό τουλάχιστον 68 νεκρούς και 527 τραυματίες, εκ των οποίων οι 400 νοσηλεύονται, συνεχίζεται η πολιτική κρίση στο Κιργιστάν. Θέατρο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών ήταν η πρωτεύουσα Μπισκέκ. Τον μέχρι στιγμής απολογισμό των θυμάτων, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της χώρας. Μετά τα αιματηρά επεισόδια και την εικόνα χάους, νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, χωρίς να είναι πάντα σαφές ποιά πλευρά τις οργανώνει, αν δηλαδή είναι αντιπολιτευόμενοι ή υποστηρικτές του προέδρου Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ.

    Σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα, στην οποία αναφέρονται ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο κ. Μπακίεφ βρίσκεται στην πόλη Ος, στο νότιο τμήμα του Κιργιστάν, σε μια περιοχή η οποία θεωρείται προπύργιο των υποστηρικτών του.

    Στο άλλο στρατόπεδο, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν Ρόζα Οτουνμπάγεβα ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της χώρας Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ να παραιτηθεί και δήλωσε ότι η ίδια είναι επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης που σχηματίστηκε για να ηγηθεί της χώρας για έξι μήνες και να καταρτίσει ένα νέο σύνταγμα.

    Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ η κ. Οτουνμπάγεβα: "Συγκροτήσαμε μια προσωρινή κυβέρνηση και εγώ είμαι επικεφαλής της. Η κυβέρνηση αυτή θα παραμείνει στην εξουσία για μισό έτος, κατά το οποίο θα καταρτιστεί το σύνταγμα και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ελεύθερες και δίκαιες (προεδρικές) εκλογές". Πάντως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν ανακοίνωσαν χθες την πτώση της κυβέρνησης, πριν η κ. Οτουνμπάγεβα ζητήσει την παραίτηση του προέδρου.

    Αναφερόμενη στη στάση της Ρωσίας, που αρχικά είχε κατηγορηθεί για ανάμιξη και στη συνέχεια με δήλωση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η εξέλιξη στο Κιργιστάν χαρακτηρίστηκε "εσωτερική υπόθεση της χώρας αυτής", η εκπρόσωπός του Νατάλια Τιμάκοβα, δήλωσε: "Αυτή είναι μια εσωτερική υπόθεση του Κιργιστάν, όμως η μορφή της διαμαρτυρίας δείχνει ότι το καθεστώς αυτό εξόργισε στον υπέρτατο βαθμό τους απλούς ανθρώπους. Ο πρόεδρος πιστεύει ότι το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η πρόκληση περισσότερων θυμάτων και να υπάρξει αποκατάσταση της τάξης στη χώρα. Το Κιργιστάν ήταν και παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας και ως εκ τούτου παρακολουθούμε την κατάσταση στη δημοκρατία αυτή με μεγάλη και ιδιαίτερη προσοχή".

    "Η μορφή που είχε η διαμαρτυρία αυτή δείχνει την αγανάκτηση του πληθυσμού της χώρας απέναντι στην κυβέρνηση", τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ.

    Η υπηρεσία ελέγχου των συνόρων του Κιργιστάν ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη, ότι έκλεισε αργά χθες το βράδυ τα σύνορα της χώρας με το Καζακστάν, κατόπιν σχετικού αιτήματος των αρχών του τελευταίου.

    Δεν πραγματοποιούνται πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Μανάς, το οποίο χρησιμοποιείται για αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μετά από απόφαση Αμερικανών αξιωματούχων.

    Από την πλευρά της η κ. Οτουνμπάγεβα, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της οποίας ηγείται, έχει την πρόθεση να κρατήσει τη βάση των ΗΠΑ σε λειτουργία.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Σχετικά άρθρα: Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Κιργιστάν

    Είδηση: 35186

    [08] Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ «Σε βάθος χρόνου, το δικαιότερο σύστημα είναι η σύνταξη να υπολογίζεται με βάση όλο τον εργασιακό βίο.»

    Πεμπτη, 08 04 2010 11:36

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δυο πράγματα, εύθραυστη οικονομία και όχι τόσο ξεκάθαρη η απόφαση της συνόδου στις Βρυξέλλες.»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Δεν νομίζω ότι πανηγύρισε κανένας μετά από την σύνοδο. Είπαμε όμως ότι μπήκαν τα πράγματα σε μια νέα τροχιά. Στις δικές μας δυνάμεις θα στηριχθούμε. Θα περιμένουμε τους επόμενους μήνες που τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν. Όλα εξαρτώνται από εμάς, δηλαδή να είμαστε σταθεροί στο πρόγραμμα, το οποίο έχουμε χαράξει για να μπορέσουμε να πετύχουμε και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπήρξε τελικά διαρροή, ή παρερμηνεία των όσων δηλώθηκαν στο υπουργικό και οδηγηθήκαμε σε αυτή την αύξηση των spreads;»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Στο υπουργικό δεν υπήρξε κάτι, το οποίο θα δημιουργούσε οποιοδήποτε πρόβλημα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πότε θα κατατεθεί το ασφαλιστικό και μέχρι πότε υπολογίζετε ότι θα έχει ψηφισθεί;»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Το ασφαλιστικό στο τέλος του μήνα θα έχει μορφή νομοσχεδίου. Το Μάιο θα κατατεθεί στη Βουλή.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πώς θα υπολογίζεται ο χρόνος της σύνταξης;»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Το 2018 αρχίζει ο νέος τρόπος υπολογισμού, με τον οποίο θεσπίζεται και η βασική σύνταξη. Πρέπει να υπάρξει δηλαδή ομαλή μετάβαση από το ένα σχήμα στο άλλο. Την τελευταία δεκαετία είναι το πιο πιθανό σενάριο. Βέβαια, δεν έχουμε πάρει οριστικές αποφάσεις, γιατί όλα αυτή τη περίοδο ποσοτικοποιούνται. Δεν σημαίνει ότι αν πάμε σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο με αναπροσαρμογές ότι θα μειωθεί η σύνταξη. Σε βάθος χρόνου, είναι αλήθεια ότι το δικαιότερο σύστημα είναι να υπολογίζεται με βάση όλο τον εργασιακό βίο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όταν λέτε σε βάθος χρόνου, μπορούμε να έχουμε κάποιες λεπτομέρειες;»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Οπωσδήποτε μετά το 2025. Ολοκλήρωση θα έχουμε το 2030 για να μπορεί να υπολογιστεί όλος ο ασφαλιστικός βίος. Οι ρυθμίσεις αυτές θα γίνουν τώρα για να γνωρίζει ο εργαζόμενος με ποιο καθεστώς θα συνταξιοδοτηθεί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το penalty για την έξοδο θα αυξηθεί από το 2011 ;»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Αφορά μόνο εκείνες τις περιπτώσεις που χορηγείται μειωμένη σύνταξη από τα ταμεία, όχι για όλες τις περιπτώσεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχει;»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Όχι, δεν υπάρχει. Βέβαια, είναι δύσκολοι και οι επόμενοι μήνες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με το νέο ασφαλιστικό καταργείται το ΕΚΑΣ;»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Δεν υπάρχει θέμα. Το ΕΚΑΣ θα διατηρηθεί, αλλά θα έχει νέα μορφή.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η βασική σύνταξη στα 360 ευρώ και με 15 χρόνια ασφάλισης;»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε σήμερα πόσο θα είναι το ποσό της βασικής σύνταξης το 2018.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών συντάξεων, ακόμα και κάτω από το 20 % για τα ταμεία εκείνα που δεν θα εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες;»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Τα ταμεία θα υποχρεωθούν να εκπονήσουν και θα δώσουν συντάξεις ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.»

    Είδηση: 35198

    [09] Ζωνιανά: Παραδόθηκαν στην αστυνομία

    Πεμπτη, 08 04 2010 10:39

    Στην αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου παρουσιάστηκαν χτες ο 52χρονος πατέρας και ο 28χρονος γιός του, για την υπόθεση της δολοφονίας, 62χρονου στα Ζωνιανά, με κίνητρο κτηματικές διαφορές. Την ευθύνη ανέλαβε ο πατέρας, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ο γιός του απουσίαζε και δεν βρισκόταν στο σημείο αυτό.

    Η οικογένεια του 52χρονου έχει φύγει από τα Ζωνιανά, ενώ έγινε η κηδεία του 62χρονου κάτω από έντονη αστυνομική παρουσία για το φόβο αντεκδίκησης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35193


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 April 2010 - 8:54:14 UTC