Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: Λίγα λόγια και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων
  • [02] Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Κιργιστάν
  • [03] «Η Καθολική Εκκλησία δεν εξαιρείται από σκάνδαλα παιδεραστίας στην Αφρική»
  • [04] Κηδεύτηκε ο Τζαννής Τζαννετάκης
  • [05] Στο πράσινο ταμείο τα χρήματα από τα πρόστιμα
  • [06] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μπανγκόκ
  • [07] Εκστρατεία ΠΟΥ για την υγεία στα αστικά κέντρα
  • [08] Κινητοποιήσεις από ΑΔΕΔΥ- ΟΤΑ και δικηγόρους
  • [09] Σταθερή βελτίωση της υγείας του Α.Λοβέρδου
  • [10] Ενέδρα θανάτου στα Ζωνιανά
  • [11] Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ « Δεν μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτή τη ρύθμιση για την παρακράτηση του 8 % στη παροχή υπηρεσιών.»
  • [12] Β.Μιχαλακοπουλος:Πάμε να κάνουμε την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα, όμως δεν μπορεί να παίξουμε στη λογική της
  • [13] Χωρίς ν΄αποσπάσει δεσμεύσεις αναχωρεί ο Ερντογάν απ΄τη Γαλλία
  • [14] Ροδόπη: Κατάσβεση πυρκαγιάς σε σπίτι
  • [15] Ένταση στη δίκη των ειδικών φρουρών
  • [16] Στήριξη Χ. Κλίντον σε Ταλάτ
  • [17] Ερντογάν: Το Ισραήλ κύρια απειλή για την ειρήνη
  • [18] Νέα αποκάλυψη παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία
  • [19] Αιματηρές ταραχές στο Περού
  • [20] 16.500 απολύσεις ως τον Ιούνιο από την Japan Airlines

    [01] Παπανδρέου: Λίγα λόγια και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

    Τεταρτη, 07 04 2010 17:36

    Λίγα λόγια και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τους Υπουργούς του μιλώντας το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θέτοντας τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου για τους επόμενους μήνες χαρακτήρισε πρώτο μέλημα την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά και την ανάπτυξη και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους αμφισβήτησαν με φήμες την ισχύ της συμφωνίας για την ευρωπαϊκή στήριξη της Ελλάδας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία αυτή είναι ορόσημο και επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς -όπως είπε- μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα και κάθε χώρα που θα αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα με εμάς.

    «Δώσαμε ανάσα και κερδίσαμε χρόνο και αξιοπιστία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του προς τους Υπουργούς και ζήτησε απ' όλους να σταματήσει η εύκολη ενασχόληση με φημολογίες και να προχωρήσει η επίλυση των προβλημάτων του τόπου με αλλαγές.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η προσπάθεια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας απαιτεί συντεταγμένη και γρήγορη προώθηση των μεγάλων αλλαγών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι επιχειρήσεις και η αυτοδιοίκηση, οι φορείς και η νεολαία να συμμετέχουν ουσιαστικά για τη διαμόρφωση μιας νέας αναπτυξιακής πραγματικότητας, με περιορισμό της σπατάλης.

    Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που είχε πει σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι υπάρχουν και νέες προτάσεις που "μελλοντικά -όχι άμεσα- θα συζητηθούν, για μια πιο ουσιαστική διαχείριση παρόμοιων προβλημάτων" και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει τις απόψεις της στην ομάδα του Χέρμαν Βαν Ρομπάι για αυτό το ζήτημα.

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός απέδειξε αυτόν τον καιρό ότι και ωριμότητα έχει και τις αλλαγές ζητά, αρκεί αυτές να διαπνέονται από τις αρχές της αξιόπιστης διακυβέρνησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δίκαιης κατανομής βαρών και πλούτου, της διαφάνειας και της συλλογικής προσπάθειας.

    Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη παρουσίασε το νομοσχέδιο του Υπουργείου της για το ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων, όπως δε ανέφερε ο Πρωθυπουργός με αυτό το ν/σ δίνεται ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα αυτό και ταυτόχρονα δημιουργείται ένα πλαίσιο για μεγάλες αναπλάσεις στις πόλεις, όπως στην Αθήνα, με την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Φαλήρου και τη διπλή ανάπλαση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Στο "πράσινο ταμείο" τα χρήματα από τα πρόστιμα

    Σχετική είδηση: Συνεργασία Παπακωνσταντίνου-εμπειρογνωμόνων ΔΝΤ Είδηση: 35169

    [02] Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Κιργιστάν

    Τεταρτη, 07 04 2010 14:00

    Δείτε το video

    Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 140 έχουν τραυματιστεί στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και αστυνομικών. Αβέβαιη εξακολουθεί να παραμένει η τύχη του υπουργού Εσωτερικών, για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι είναι νεκρός. Πυρ κατά του πλήθους άνοιξαν οι δυνάμεις της τάξης, ενώ διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κύρηξε τη χώρα ο πρωθυπουργός Ντανιγιάρ Ουσένοφ. Διεθνείς εκκλήσεις για ηρεμία.

    Διαδηλωτές εισέβαλαν στο σπίτι του προέδρου της χώρας και το λεηλατούν.

    Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης άρχισαν σήμερα να αφαιρούν αντικείμενα από το σπίτι του προέδρου του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου αυτού, πολλοί άνθρωποι μπήκαν στο σπίτι του προέδρου στην πρωτεύουσα Μπισκέκ και βγαίνοντας όλοι κρατούσαν τεράστιους σάκους γεμάτους αντικείμενα και τιμαλφή, ρούχα και άλλα είδη του σπιτιού, καθώς και πολλοί με έπιπλα και χαλιά στους ώμους, ενώ ακούγονταν δυνατοί θόρυβοι μέσα στο σπίτι, προφανώς γιατί οι διαδηλωτές ξήλωναν και γκρέμιζαν τα πάντα.

    Πυρά κατά του πλήθους

    Συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στην αστυνομία και σε οπαδούς της αντιπολίτευσης στο Μπισκέκ, με τις δυνάμεις καταστολής να κάνουν αρχικά χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους εκατοντάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα, ενώ στη συνέχεια άνοιξαν και πυρ.

    Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο του Κιργιστάν στο Μπισκέκ, την ώρα που άλλοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πολιορκούν το προεδρικό μέγαρο, ζητώντας την παραίτηση του προεδρου Κουρμάνμπεκ Μπακίγεφ, ενώ το ισόγειο της γενικής εισαγγελίας της χώρας έχει τυλιχθεί στις φλόγες, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, 3.000-5.000 διαδηλωτές -οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του προέδρου Μπακίγεφ- ξεκίνησαν το πρωί από την έδρα της αντιπολίτευσης, όπου νωρίτερα είχαν συγκρουσθεί με τις δυνάμεις ασφαλείας, και κατευθύνθηκαν προς το προεδρικό μέγαρο.

    Κατά την πορεία τους, οι διαδηλωτές κατέλαβαν τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, διαδηλωτές έκλεψαν και όπλα από αστυνομικούς.

    Διαδηλωτές εισέβαλαν και στα γραφεία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

    Ανεπιβεβαίωτες οι πληροφορίες για το θάνατο του υπ. Εσωτερικών

    Τη ζωή του φέρεται να έχασε, σύμφωνα με πολλές πηγές, ο υπουργός Εσωτερικών Μολντομούσα Κονγκαντίεφ, σε συμπλοκές με τους αντικυβερνητικούς.

    "Ο υπουργός Εσωτερικών Μολντομούσα Κονγκαντίεφ υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη στο Ταλάς" δήλωσε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης του Κιργιστάν και μη κυβερνητικές οργανώσεις ανακοίνωσαν επίσης ότι ο υπουργός είναι νεκρός. "Κι εμείς το πληροφορηθήκαμε αυτό και προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε την πληροφορία" δήλωσε επίσης πηγή του υπουργείου Υγείας.

    Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ραχματούλο Αχμέντοφ διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, σημειώνοντας ότι το υπουργείο προσπαθεί να διευκρινίσει αν ο υπουργός βρίσκεται στα χέρια των αντικυβερνητικών.

    Νωρίτερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο υπουργός Εσωτερικών και ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ακίμπεκ Τζαπάροφ είχαν συλληφθεί όμηροι από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Ταλάς.

    Οι δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν μεταβεί στο Ταλάς για την αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή αυτή, μετά την ανάληψη του ελέγχου την Τρίτη από τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και της αστυνομίας.

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters στο Μπισκέκ, περίπου 1.000 άτομα εισέβαλαν στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας, προκαλώντας ζημιές στο κτήριο και τους υπολογιστές.

    Συλλήψεις πολιτικών της αντιπολίτευσης

    Περισσότερους από 10 αντιπολιτευόμενους ηγέτες που είχαν συλλάβει απελευθέρωσαν οι αρχές, μετά τη συγκέντρωση πλήθους διαδηλωτών έξω από το κτήριο στο οποίο κρατούνταν.

    Ο Ίσα Ομουρκούλοφ, στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε τηλεφωνικώς ότι αφέθηκε ελεύθερος μαζί με τον Τεμίρ Σαρίγεφ και άλλους αντιπολιτευόμενους ηγέτες που είχαν συλληφθεί. "Όλοι μας είμαστε καλά στην υγεία μας και τώρα έχουμε συνάντηση" δήλωσε ο Ομουρκούλοφ.

    "Δυστυχώς θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί η τάξη. Ο κόσμος είναι σε έξαλλη κατάσταση" σημείωσε.

    Ο Σαρίγεφ συνελήφθη κατά την άφιξή του στο Κιργιστάν από τη Μόσχα, σύμφωνα με υποστηρικτές του.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, οι συλλήψεις 10 κορυφαίων αντιπολιτευόμενων πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός και προεδρικός υποψήφιος Αλμαζμπέκ Αταμπαγιάκ, αύξησαν την ένταση των διαμαρτυριών. Υπάρχουν πληροφορίες ότι άλλοι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες κρύβονται.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ανακατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης στην πόλη Ταλάς, όπου χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί την Τρίτη.

    "Επιρροή εξωτερικών δυνάμεων"

    Το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός του Κιργιστάν Ντανίγιαρ Ουσένοφ δήλωσε ότι ένας από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν που συνελήφθησαν, ο Τεμίρ Σαρίγεφ, "μόλις είχε φθάσει από τη Μόσχα, όπου φέρεται ότι συνάντησε τον Πούτιν". "Νομίζω ότι οι μυστικές μας υπηρεσίες πρέπει να πουν αν υπάρχει επιρροή εξωτερικών δυνάμεων" δήλωσε ο Ουσένοφ.

    "Είμαστε υπέρ της διευθέτησης όλων των διαφορών -πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών- μέσα στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών που υπάρχουν στο Κιργιστάν, χωρίς προσφυγή στη βία και χωρίς να προκληθεί βλάβη στους πολίτες του Κιργιστάν" τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για εμπλοκή της Μόσχας στα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Κιργιστάν.

    Το Κιργιστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, θέατρο αντιπαράθεσης μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον για την άσκηση επιρροής, είναι σήμερα η μοναδική χώρα στον κόσμο που φιλοξενεί ταυτόχρονα αμερικανικές και ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

    Ο Μπακίγεφ είχε διατάξει το Φεβρουάριο του 2009 να κλείσει η αμερικανική βάση στο Μανάς τη στιγμή που η Ρωσία χορηγούσε δάνειο ύψους 2 δισ. δολαρίων στο Μπισκέκ. Τελικά, ο Μπακίγεφ άλλαξε γνώμη τον Ιούνιο, με αντάλλαγμα τον τριπλασιασμό της ενοικίασης της αμερικανικής βάσης.

    Κατόπιν, ο πρόεδρος του Κιργιστάν φάνηκε επιφυλακτικός ως προς την παραχώρηση στη Μόσχα μιας δεύτερης στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Ος στο νότο της χώρας.

    Ο πρόεδρος Μπακίγεφ ανέλαβε την εξουσία εδώ και πέντε χρόνια έπειτα από εξέγερση, υποσχόμενος εκδημοκρατισμό της χώρας. Έκτοτε, οι περισσότεροι συνεργάτες του προσχώρησαν στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και νεποτισμό.

    Διεθνείς εκκλήσεις για ηρεμία

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος επισκέφθηκε το Κιργιστάν το Σαββατοκύριακο, εξέφρασε την ανησυχία του για τη βία στο Κιργιστάν, την ώρα που μετέβαινε στο γειτονικό Καζακστάν, και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν το νόμο.

    Την ανησυχία της για την εξέλιξη της κατάστασης εξέφρασε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, καλώντας την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να δεσμευτούν για την πραγματοποίηση διαλόγου.

    Την ίδια ώρα, και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες εκφράζουν ανησυχία για τις συμπλοκές και ζητούν την επάνοδο της ηρεμίας.

    Έκκληση στην κυβέρνηση να διατάξει τις δυνάμεις της τάξης να μην πυροβολούν πολίτες απηύθυνε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ενώ ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του για να μεσολαβήσει σε έναν εθνικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

    Εξάλλου, ο πρώην και επί σειρά ετών πρόεδρος της χώρας Ασκάρ Ακάγεφ, ο οποίος ανατράπηκε από την εξουσία και στη θέση του αναδείχθηκε ο νυν πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, κάλεσε τον τελευταίο να παραιτηθεί, όπως ζητούν οι χιλιάδες διαδηλωτές που αξιώνουν πολιτική αλλαγή.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Kyrgyzstan in crisis as clashes escalate

    Είδηση: 35155

    [03] «Η Καθολική Εκκλησία δεν εξαιρείται από σκάνδαλα παιδεραστίας στην Αφρική»

    Τεταρτη, 07 04 2010 18:33

    Η Καθολική Εκκλησία δεν εξαιρείται από τα σκάνδαλα παιδεραστίας στην Αφρική, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων της Νότιας Αφρικής, Μπούτι Τιχαγκάλε.

    "Ξέρω ότι η Εκκλησία της Αφρικής υποφέρει από τα ίδια κακά", δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος του Γιοχάνεσμπουργκ αναφερόμενος στα "επώδυνα σκάνδαλα της Εκκλησίας της Ιρλανδίας ή της Γερμανίας."

    "Η κακή συμπεριφορά των ιερέων στην Αφρική δεν έχει εκτεθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με την ίδια έμφαση όπως και στον υπόλοιπο κόσμο", τόνισε κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος την 1η Απριλίου.

    Η Καθολική Εκκλησία έχει αμαυρωθεί, τις τελευταίες εβδομάδες από μια σειρά σκανδάλων παιδεραστίας τα οποία έχουν κηλιδώσει ακόμη και τη φήμη

    του Πάπα Βενέδικτου XVI που κατηγορήθηκε ότι κάλυψε τις καταχρήσεις αυτές όταν ήταν επικεφαλής της Συνέλευσης των Καρδιναλίων για το Δόγμα της Πίστης.

    AΠΕ Είδηση: 35171

    [04] Κηδεύτηκε ο Τζαννής Τζαννετάκης

    Τεταρτη, 07 04 2010 17:12

    Κηδεύτηκε σήμερα το απόγευμα στο δημοτικό Κοιμητήριο Κηφισιάς ο τέως πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης, ο οποίος απεβίωσε την Μ.Πέμπτη.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία ετελέσθη στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο Κεφαλάρι, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου.

    «Ο Τζαννής Τζαννετάκης έδεσε άρρηκτα τη ζωή του με τη νεώτερη πολιτική ιστορία του τόπου. Αγωνίσθηκε με συνέπεια για τα πιστεύω του και για τη Δημοκρατία», αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε δήλωσή του για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, εκφράζοντας, παράλληλα, συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    «Με τον θάνατο του Τζαννή Τζαννετάκη, ο δημόσιος βίος της χώρας έχασε έναν πολιτικό, ο οποίος τον υπηρέτησε με πίστη στις αρχές του. Ο Τζαννής Τζαννετάκης επέδειξε αφοσίωση στη Δημοκρατία με την στάση του απέναντι στη δικτατορία. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο Τζαννής Τζαννετάκης ήταν πολιτικό σύμβολο για την παράταξη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία. Είπε ακόμη ότι ο εκλιπών υπήρξε ένας ευπατρίδης της πολιτικής, που γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς και κέρδισε το σεβασμό όλου του πολιτικού κόσμου.

    Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν τον τέως πρωθυπουργό, πλήθος πολιτικών μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΝΔ, οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, η κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Φώτης Κουβέλης, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

    Στεφάνια έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου.

    AΠΕ-ΝΕΤ Είδηση: 35168

    [05] Στο πράσινο ταμείο τα χρήματα από τα πρόστιμα

    Τεταρτη, 07 04 2010 16:58

    Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη δημιουργία "πράσινου ταμείου" στο οποίο θα καταλήγουν τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τους παράνομα κλεισμένους ημιυπαίθριους χώρους. Το ύψος του προστίμου θα κυμαίνεται απο 7 έως και 23% ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου και την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Η καταβολή των χρημάτων θα διασώζει τον ημιυπαίθριο από πιθανή κατεδάφιση.

    Για 40 χρόνια θα μπορεί να διατηρείται η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε ημιυπαίθριους, υπόγεια, ισόγειους χώρους, πατάρια και σοφίτες, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους καταβάλουν την πράσινη εισφορά.

    Από το πράσινο ταμείο θα χρηματοδοτούνται αναπλάσεις στις περιοχές όπου βρίσκονται τα ακίνητα με τους παράνομους ημιυπαίθριους. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις και για τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 35167

    [06] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μπανγκόκ

    Τεταρτη, 07 04 2010 16:05

    Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Μπανγκόκ, μετά από περίπου ένα μήνα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και με αποκορύφωμα την έφοδο στο κοινοβούλιο και την κατάληψη από μέλη της αντιπολίτευσης του κυριότερου εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπιχίστ Βετζατζίβα. Στην ομιλία του, ο Αμπχίστ είπε ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει τις αρχές να συλλάβουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει τον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα.

    Έφοδος στο κοινοβούλιο

    Όπως ανέφερε στην τηλεοπτική ομιλία του ο πρωθυπουργός, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στη Μπανγκόκ και στις γύρω περιοχές. Όσο αυτή ισχύει, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις πάνω από πέντε ατόμων και επιτρέπεται στις δυνάμεις της τάξης να προχωρούν σε συλλήψεις χωρίς δικαστικό ένταλμα.

    Νωρίτερα, εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές όρμησαν στο κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης, αναγκάζοντας ορισμένους υπουργούς που βρίσκονταν μέσα στον περίβολο να πηδήξουν από τον τοίχο για να φύγουν.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν καπνογόνα εναντίον του πλήθους και στη συνέχεια περίπου 1.000 διαδηλωτές όρμησαν στις μπροστινές εισόδους και εισέβαλαν στον περίβολο του κοινοβουλίου.

    Η τηλεόραση "συνέλαβε" τον υπουργό Τουρισμού Σουμπόλ Σιλάπα-αρτσα, 70 ετών, να αναρριχάται στη μάνδρα με τη βοήθεια ανεμόσκαλας που τοποθετήθηκε για την διευκόλυνση των βουλευτών που έφευγαν.

    Λίγο μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της επιβολής καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, ένας υπουργός δήλωσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές και να συλλάβουν τους κυριότερους υπεύθυνους.

    Το αντιπολιτευόμενο Ενωμένο Μέτωπο για Δημοκρατία κατά της Δικτατορίας (UDD) ζητεί από τον πρωθυπουργό Βετζατζίβα να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Thailand PM declares state of emergency in Bangkok Είδηση: 35165

    [07] Εκστρατεία ΠΟΥ για την υγεία στα αστικά κέντρα

    Τεταρτη, 07 04 2010 14:59

    Υγεια

    Εκστρατεία σε 1.000 πόλεις, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την "τριπλή απειλή" που αντιμετωπίζει η υγεία στα αστικά κέντρα, όπου ζει περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ξεκίνησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    "Η υγεία στα αστικά κέντρα είναι κρίσιμη για όλο και περισσότερους ανθρώπους", δήλωσε η γενική διευθύντρια του Οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν κηρύσοντας την έναρξη της εκστρατείας και κάλεσε τις πόλεις να αναδείξουν την υγεία ως ύψιστη προτεραιότητα.

    "Μία κακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης και μιας κακής ψυχικής υγείας, είναι μία από τις πιο ορατές και ποσοτικά μετρήσιμες εκφράσεις του κακού που μπορεί να κάνει στο άτομο η ζωή στην πόλη".

    Μάργκαρετ Τσαν

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες θα σημειωθεί κατεξοχήν στις πολυπληθείς, περιβαλλοντικά μολυσμένες και συχνά εξαθλιωμένες μεγαλουπόλεις.

    Από το 2007 που ξεπέρασε τα 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ο παγκόσμιος πληθυσμός πλειοψηφεί στα μεγάλα αστικά κέντρα του πλανήτη. Το 2030, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει στις πόλεις και το 2050 αυτό το ποσοστό θα ξεπεράσει το 70%, εκτιμά ο ΠΟΥ.

    Οι αστικοί πληθυσμοί, προειδοποιεί, πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες που επιδεινώνει η φτώχεια, από μη μεταδιδόμενα νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και ο διαβήτης που προκαλούνται από την κατανάλωση καπνού, την ανθυγιεινή διατροφή και την καθιστική ζωή και τέλος από τραύματα που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα, από την έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35164

    [08] Κινητοποιήσεις από ΑΔΕΔΥ- ΟΤΑ και δικηγόρους

    Τεταρτη, 07 04 2010 14:32

    Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της σχεδιάζει για το αμέσως επόμενο διάστημα η ΑΔΕΔΥ, οι συνδικαλιστές της οποίας προσανατολίζονται σε νέες 24ωρες απεργίες διαμαρτυρίας, ενώ και οι δικηγόροι όλης της χώρας αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους τρεις ημέρες την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, αύριο, δεν θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας για την περικοπή της τακτικής επιχορήγησης του κράτους που αφορά τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

    ΑΔΕΔΥ

    Συγκεκριμένα, τη συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με εναλλασσόμενες αγωνιστικές μορφές και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στο αμέσως επόμενο διάστημα αποφάσισε να εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο που συνέρχεται την Παρασκευή η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Η απεργιακή κινητοποίηση τοποθετείται στο διάστημα 20 με 30 Απριλίου και συντονισμό με τον ιδιωτικό τομέα.

    ΟΤΑ

    Ο δήμος Αθηναίων στηρίζοντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚΝΑ, προχωρεί στην αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών του, αύριο Πέμπτη 8 Απριλίου, διαμαρτυρόμενος για την περικοπή της τακτικής επιχορήγησης του κράτους που αφορά τη μισθοδοσία των εργαζομένων στους δήμους.

    Οι υπηρεσίες του δήμου θα παραμείνουν κλειστές, πλην της υπηρεσίας καθαριότητας, οι οικονομικοί πόροι της οποίας προέρχονται από τα χρήματα των δημοτών.

    Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Σωματείο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πραγματοποιήσει στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.30 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας για τη μείωση του εισοδήματός τους, μετά τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

    ΟΛΜΕ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει αύριο το απόγευμα στα Προπύλαια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της, η συγκέντρωση γίνεται, προκειμένου να «ακυρωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης εναντίον της περικοπής μισθών συντάξεων» και για να εκφρασθεί η αντίθεση των εκπαιδευτικών στο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και στο πρόγραμμα σταθερότητας.

    Τριήμερη πανελλαδική αποχή των δικηγόρων

    Συνέχιση κινητοποιήσεών και από την συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντα τους την Τρίτη 13, Τετάρτη 14, και Πέμπτη 15 Απριλίου, ημέρες συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής, η "Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της, αποφάσισε να προστατεύσει με κάθε τρόπο το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου και των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, που συστηματικά αμφισβητείται και υπονομεύεται, με διοχετευόμενη παραπληροφόρηση, βλαπτική για το κύρος, την αξιοπρέπεια των δικηγόρων, ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης ". Είδηση: 35163

    [09] Σταθερή βελτίωση της υγείας του Α.Λοβέρδου

    Τεταρτη, 07 04 2010 16:01

    Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδου, που νοσηλεύεται στη Β' Χειρουργική του 417 Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μ.Τ.Σ. Το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο υπογράφει ο διευθυντής της Κλινικής, δρ. Ευστάθιος Τσοχαταρίδης, αναφέρει: «Η πορεία του ασθενούς είναι σταθερά βελτιωμένη. Ο υπουργός από εικοσιτετραώρου εργάζεται κανονικά και δέχεται τους συνεργάτες του στο δωμάτιό του. Συνεχίζεται η ίδια συντηρητική αγωγή».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Καλή η κατάσταση της υγείας του Α. Λοβέρδου

    Είδηση: 35166

    [10] Ενέδρα θανάτου στα Ζωνιανά

    Τεταρτη, 07 04 2010 13:30

    Οι χρόνιες κτηματικές διαφορές που είχε με συγγενή του, όπλισαν το χέρι ενός άνδρα 52 ετών από τα Ζωνιανά. Του έστησε καρτέρι, τον πυροβόλησε εν ψυχρώ τραυματίζοντάς τον θανάσιμα και αμέσως μετά τηλεφώνησε στην Αστυνομία για να ομολογήσει την πράξη του. Στη συνέχεια όμως εξαφανίστηκε και αναζητείται ακόμα.

    Αναζητείται ο δράστης

    Ο δράστης έστησε ενέδρα το απόγευμα της Τρίτης τον 62χρονο κτηνοτρόφο, κοντά σε ποιμνιοστάσιο στην είσοδο του χωριού και τον εκτέλεσε εν ψυχρώ με καραμπίνα.

    Τα αίτια της ανθρωποκτονίας ερευνώνται από την αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35154

    [11] Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ « Δεν μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτή τη ρύθμιση για την παρακράτηση του 8 % στη παροχή υπηρεσιών.»

    Τεταρτη, 07 04 2010 13:07

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι αρκετή μια δήλωση ανώνυμου αξιωματούχου να επηρεάζει τόσο πολύ την πορεία των spreads;»

    Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: « Η εικόνα που υπήρχε αυτές τις μέρες, όχι μόνο στα spreads τα χθεσινά, αλλά και η επαφή με τους πολίτες δείχνει το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Όταν η κοινωνία ασφυκτιά από τα μέτρα, όταν η κοινωνία δεν βλέπει μια διέξοδο, αυτή η δυσπιστία, η φοβία των πολιτών είχε αντίκτυπο και στην αγορά. Είναι γεγονός ότι χθες αντιφατικά μηνύματα, αντικρουόμενες δηλώσεις και ανεύθυνες και ανώνυμες τοποθετήσεις οδήγησαν σε αυτή την εκτόξευση του spread. Σε κάθε περίπτωση όμως, μετά τη Σύνοδο Κορυφής τα επιτόκια δεν ήταν αυτά που προσδοκούσε η κυβέρνηση. Όποιος ήταν αυτός χθες, ήταν σίγουρα ανώνυμες και ανεύθυνες και φυσικά είχαν κόστος για την χώρα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε εντός και εκτός χώρας και να αποφεύγουμε και αντικρουόμενες δηλώσεις. Μας κόστισαν σαν χώρα και οι δηλώσεις ότι είμαστε «τιτανικός» από την μία πλευρά, αλλά θα τα καταφέρουμε μόνοι μας από την άλλη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εσείς, ως ΝΔ;»

    Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: « Όταν έχουμε εκδόσεις ελληνικού χρέους άσχετα αν το χρέος είναι υψηλό, είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στις ανακοινώσεις μας. Σπάνια κάνουμε ανακοινώσεις, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να συμβάλουμε με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια που γίνεται. Είναι πολύ εύκολο να βγάλεις ανακοίνωση όταν τα επιτόκια είναι 6 - 6,5 - 7 %. Αυτό που προέχει όμως είναι η χώρα να βρίσκει κεφάλαια και κυρίως να δείχνει μια σύμπνοια στο εξωτερικό, γιατί μας παρακολουθούνε καθημερινά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ακούσαμε τον πρόεδρο σας, τον κ. Σαμαρά να εξαπολύει σκληρή επίθεση με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο και δεν θέλει να κάνει κάτι άλλο από το να καταστήσει σαφές ότι ο χρόνος ανοχής για την κυβέρνηση, όπως και η περίοδος της συναίνεσης, έχουν τελειώσει.»

    Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: « Όχι, δεν είναι έτσι. Σε ό, τι αφορά την συναίνεση σίγουρα δεν θα μπορούσε να είναι έτσι, γιατί δείχνουμε μια υπεύθυνη στάση σε όλα τα νομοσχέδια, τα οποία έχει φέρει η κυβέρνηση, αλλά εκεί που πραγματικά είναι κόκκινες οι γραμμές για εμάς, όπως είναι η μείωση του 14ου μισθού, η αύξηση του ΦΠΑ και η αύξηση της φορολόγησης στα καύσιμα θα ασκήσουμε έντονη, εντονότατη κριτική και δεν θα υπάρχει καμία συναίνεση. Δεν μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτή τη ρύθμιση για την παρακράτηση του 8 % στη παροχή υπηρεσιών. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη βδομάδα όλοι οι φορείς που ήρθαν, όλοι συνέκλιναν σε αυτή την διαπίστωση. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην ακούει την κοινωνία. Πράγματι, μέσα στη Βουλή στην ακρόαση φορέων οι 10 φορείς που εκλήθησαν κατέθεσαν τις απόψεις τους και έγινε ένας καλός, πλήρης, ολοκληρωμένος διάλογος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχω την αίσθηση πως υπάρχει ένα θέμα επικοινωνιακό για την ΝΔ.»

    Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: « Πάντα θεωρώ και σε ατομικό επίπεδο και σε συλλογικό επίπεδο ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σε αυτό το τομέα πράγματι μπορούμε να βελτιωθούμε να γίνουμε καλύτεροι, έτσι ώστε να εκπέμπουμε καλύτερα μηνύματα. Ακολουθούμε μια υπεύθυνη στάση στον τομέα της οικονομίας. Τις παγίδες τις αναδεικνύουμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο.»

    Είδηση: 35153

    [12] Β.Μιχαλακοπουλος:Πάμε να κάνουμε την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα, όμως δεν μπορεί να παίξουμε στη λογική της κομματικής κοπτοραπτομηχανής.»

    Τεταρτη, 07 04 2010 12:49

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Φαίνεται με βάση τις δημοσκοπήσεις ότι ο κόσμος δεν είναι ακόμη θετικός σε αυτή τη συμμαχία που περιγράφεται.»

    Β.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « θα ήταν εντελώς παράδοξο να είναι. Είναι πάρα πολύ μικρός ο χρόνος, από την 4η Οκτωβρίου όπου είχαμε μια βαριά έως και απαξιωτική ήττα και ήσαν και πριν από την ήττα δυο χρόνια που λειτούργησαν επίσης αρνητικά για την παράταξη μου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Που είναι ο χρόνος ο οποίος θεωρείτε ότι θα είναι κωδικός για να αρχίζει να αλλάζει κλίμα για το κόμμα σας;»

    Β.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Καταρχήν πρέπει να τελειώσουμε τα εσωκομματικά μας και πρέπει να σας πω ότι αν δεν υπήρχε το 1.850.000 ελλήνων που για ατελείωτες ώρες στήθηκαν στις ουρές και είπαν ότι η ΝΔ οφείλει να έχει μέλλον, θα είχαμε τελειώσει. Να δει τη νέα ΝΔ ο ελληνικός λαός στην πολιτική της δραστηριότητα, στην εξωστρεφή πολιτική δραστηριότητα και όχι στην εσωστρεφή, τα συνέδρια και τα προσυνέδρια κ.λ.π και εγώ είμαι αισιόδοξος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μια σειρά από δικά σας στελέχη που είναι συνδεδεμένα με το παρελθόν και τα οποία φαίνεται ότι ο κόσμος δεν τα θέλει, πολύ πιθανά να δώσουν το παρόν εκεί.»

    Β.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Για όσους πλήγωσαν το φιλότιμο του έλληνα πολίτη και έκαναν την παράταξη να νιώθει ότι χάνει το ιστορικό ηθικό της πλεονέκτημα, πιστεύω ότι η ΝΔ που γεννιέται , η νέα ΝΔ που χτίζεται δεν θα αφήσει την παραμικρή χαραμάδα για να ξαναμπούν να μας ξαναπληγώσουν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αν έρθουν στο συνέδριο, τι θα τους πείτε, φύγε;»

    Β.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Δεν θα έχουν κανένα λόγο να έρθουν, αλλά και από την ώρα που θα έρθουν και θα νιώθουν ότι είναι ανεπιθύμητοι, δε νομίζω ότι θα μείνουν. Τη μεγάλη πολιτική πράξη την έκανε η αυτοκριτική με γενναιότητα του κ. Καραμανλή. Πρωτοκλασάτους υπουργούς του, βουλευτές εν ενεργεία να τους αποκλείει από τους συνδυασμούς. Υπάρχει ποιο σκληρή διαγραφή από αυτό;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το σχέδιο « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», για το οποίο ως παράταξη, ως κόμμα έχετε αντιθέσεις.»

    Β.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: «Γνωρίζουμε αυτό που δόθηκε υπό τον τίτλο Καλλικράτης και που είναι έκθεση ιδεών και κενή περιεχομένων. Πάμε να κάνουμε την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα, όμως δεν μπορεί να παίξουμε στη λογική της κομματικής κοπτοραπτομηχανής.»

    Είδηση: 35152

    [13] Χωρίς ν΄αποσπάσει δεσμεύσεις αναχωρεί ο Ερντογάν απ΄τη Γαλλία

    Τεταρτη, 07 04 2010 17:47

    Χωρίς να αποσπάσει καμία δέσμευση από τον Νικολά Σαρκοζί ότι θα αλλάξει στάση σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αναχωρεί από τη Γαλλία ο Ταγίπ Ερντογάν. "Δεν απελπίζομαι, πιστεύω ότι ο κ. Σαρκοζί μπορεί να αναθεωρήσει", είχε πει ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους, πριν από τη συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία. Με την έλευσή του στην εξουσία, ο Σαρκοζί αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, εκτιμώντας πως η χώρα αυτή δεν αποτελεί γεωγραφικά τμήμα του ευρωπαϊκού χώρου και προτείνει στην Άγκυρα μία "προνομιακή σύμπραξη" αντί της ένταξης.

    Δηλώσεις Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: "Δεν απελπίζομαι. Πιστεύω ότι ο κ. Σαρκοζί μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση του", είπε ο τούρκος πρωθυπουργός σε συνάντησή του με ορισμένους δημοσιογράφους, πριν από την έναρξη ενός γεύματος εργασίας με τον γάλλο πρόεδρο. Με την έλευσή του στην εξουσία το 2007, ο Νικολά Σαρκοζί αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εκτιμώντας ότι η χώρα αυτή δεν αποτελεί γεωγραφικά τμήμα του ευρωπαϊκού χώρου. Μαζί με το Βερολίνο, το Παρίσι προτείνει στους Τούρκους μία "προνομιακή σύμπραξη" με την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν απαρίθμησε τα επιχειρήματα υπέρ της ένταξης, όπως ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία ως γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και τον μουσουλμανικό κόσμο, και έδωσε έμφαση στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. "Η Τουρκία πληροί πολύ περισσότερα κριτήρια από ορισμένες εκ των 27 χωρών μελών, είτε όσον αφορά τα πολιτικά κριτήρια (της Κοπεγχάγης), είτε τα οικονομικά κριτήρια του Μάαστριχτ", υποστήριξε. "Δεν έχουμε χάσει ίχνος από την αποφασιστικότητά μας", τόνισε ακόμα ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι "στη διάρκεια της διαδικασίας (των διαπραγματεύσεων) θα υπάρξουν εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή".

    Υπόσχεση Σαρκοζί για επίσκεψη στην Τουρκία

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκε σήμερα στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ταξιδέψει στην Τουρκία στις αρχές της γαλλικής προεδρίας στη G20, η οποία θα ξεκινήσει τον επόμενο Νοέμβριο, σύμφωνα με το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

    Ο Γάλλος πρόεδρος δέχθηκε την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού να επισκεφτεί την Τουρκία και αναμένεται να φτάσει "αμέσως μετά από την έναρξη της γαλλικής προεδρίας στη G20 για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών", ανέφερε η γαλλική προεδρία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβαν τις θέσεις τους σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμφώνησαν να "ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομίας" σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 35170

    [14] Ροδόπη: Κατάσβεση πυρκαγιάς σε σπίτι

    Τεταρτη, 07 04 2010 11:59

    Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί σε δωμάτιο ενός σπιτιού στον Ήφαιστο Ροδόπης με αποτέλεσμα δύο παιδιά ηλικίας έξι και τεσσάρων ετών να υποστούν ελαφρά εγκαύματα. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ λίγο αργότερα το κοριτσάκι έξι ετών με ελαφρά εγκαύματα στο πόδι του, μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

    Άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να σβήσει μία ώρα αργότερα, προκαλώντας ζημιές ύψους 500 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά ξέσπασε λόγω της σόμπας θέρμανσης του δωματίου.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8

    Είδηση: 35150

    [15] Ένταση στη δίκη των ειδικών φρουρών

    Τεταρτη, 07 04 2010 11:56

    Τη βιαία προσαγωγή του 17χρονου φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας ζήτησε η υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία, όταν η πολιτική αγωγή δήλωσε με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας ότι ο μάρτυρας αδυνατεί να προσέλθει να καταθέσει. Ο 17χρονος μάρτυρας που ήταν μαζί με τον Γρηγορόπουλο το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, που δολοφονήθηκε ο 15χρονος, είχε κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο σήμερα. Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος είπε στο δικαστήριο πως ο νεαρός φίλος του Γρηγορόπουλου του ανακοίνωσε χθες πως δυσκολεύεται να προσέλθει στο δικαστήριο γιατί παρακολουθείται από την αστυνομία.

    Ο εισαγγελέας έδρας Χαράλαμπος Λακαφώσης, πρότεινε στο δικαστήριο είτε να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του 17χρονου είτε να διασφαλίσει τη δέσμευσή του για παρουσία του τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μάλιστα χαρακτήρισε την κατάθεσή του σ΄αυτό το στάδιο της διαδικασίας, "κορυφαίας αξίας".

    Οι υπερασπιστές των δύο κατηγορουμένων ειδικών φρουρών Αλέξης Κούγιας και Γιάννης Αλετράς ζήτησαν τη βιαία προσαγωγή του μάρτυρα, ο οποίος έχει κληθεί άλλες δύο φορές και δεν προσήλθε επικαλούμενος ψυχολογική επιβάρυνση.

    Ανακοίνωσαν μάλιστα στο δικαστήριο ότι δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία αν δεν έρθει να καταθέσει ο 17χρονος.

    Ο κ. Κούγιας έκανε λόγο για εμπαιγμό του δικαστηρίου από τον 17χρονο, ενώ ανέφερε ότι θα προσκομίσει στο δικαστήριο στοιχεία τόσο για τον εν λόγω μάρτυρα, αλλά και για άλλους αυτόπτες που ήδη έχουν καταθέσει.

    Όπως προανήγγειλε τα πρόσωπα αυτά φέρονται μέσω σελίδων του διαδικτύου ως μέλη ακροαριστερής οργάνωσης, ενώ ανέφερε πως ο 17χρονος συνεργάζεται "με ένα κύκλωμα που έχει καθορίσει απ΄την αρχή την όλη διαδικασία".

    Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για το πως θα αντιμετωπίσει την απουσία του μάρτυρα.

    Κατάθεση μάρτυρα

    Στο μεταξύ σήμερα κατέθεσε ο αρχιφύλακας Θωμάς Χριστόπουλος που υπηρετούσε στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής το Δεκεμβρίου του 2008. Ο αστυνομικός παρίστατο στην αυτοψία που είχε διενεργηθεί από τον ανακριτή, με τη συνδρομή της αστυνομίας, στον πεζόδρομο της οδού Τζαβέλα, στις 21 Δεκεμβρίου 2008. Όπως κατέθεσε ο κ. Χριστόπουλος, ήταν οδηγός σε περιπολικό που μετέφερε τον ιατροδικαστή και άλλους από την ΓΑΔΑ στον τόπο της αυτοψίας.

    Σε ερωτήσεις του Εισαγγελέα ο μάρτυρας είπε πως χρησιμοποιήθηκε για να εντοπιστεί το πιθανό σημείο όπου στεκόταν το θύμα, ενώ επιβεβαίωσε πως ανώτεροί του αστυνομικοί δέχθηκαν ανώνυμο τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια της αυτοψίας με το οποίο τους υποδείχθηκε η θέση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η εξέταση του μάρτυρα θα ολοκληρωθεί το πρωί της Πέμπτης

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35149

    [16] Στήριξη Χ. Κλίντον σε Ταλάτ

    Τεταρτη, 07 04 2010 14:04

    Την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημειώνουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, καθώς και την στήριξή της στις επικείμενες εκλογές στα κατεχόμενα, εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών η οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Όπως ανακοινώθηκε, η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, τηλεφώνησε στον τουρκοκύπριο ηγέτη, εκφράζοντας ικανοποίηση για την ανακοίνωση Ταλάτ, ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες με τον πρόεδρο Χριστόφια.

    Η κυρία Κλίντον προσκάλεσε τον κύριο Ταλάτ να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις "εκλογές" στα κατεχόμενα, για να συζητήσουν πώς η Ουάσιγκτον μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

    Η κίνηση αυτή της κυρίας Κλίντον ερμηνεύεται ως προσπάθεια στήριξης του τουρκοκύπριου ηγέτη έναντι του βασικού του αντιπάλου, Ντερβίς Έρογλου.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35157

    [17] Ερντογάν: Το Ισραήλ κύρια απειλή για την ειρήνη

    Τεταρτη, 07 04 2010 13:34

    Επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος από τη Γαλλία όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, υποστήριξε πως το Ισραήλ αποτελεί την "κύρια απειλή" στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

    "Το Ισραήλ είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στην περιοχή", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους πριν από ένα πρόγευμα εργασίας με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    "Εάν μια χώρα κάνει χρήση μιας δυσανάλογης δύναμης στην Παλαιστίνη, τη Γάζα, χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου, δεν θα της πούμε 'μπράβο'. Θα τη ρωτήσουμε πώς μπορεί να ενεργεί κατ΄ αυτόν τον τρόπο". Ταγίπ Ερντογάν

    "Υπήρξε μια επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 1.500 ανθρώπων στη Γάζα στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009 και τα κίνητρα που επικαλέσθηκαν είναι ψευδή", πρόσθεσε.

    "Ο Γκολντστόουν είναι εβραίος και η έκθεσή του είναι σαφής", συνέχισε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην έκθεση που ζήτησε ο ΟΗΕ από το νοτιοαφρικανό δικαστή Ρίτσαρντ Γκολντστόουν, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ, αλλά και παλαιστινιακές οργανώσεις, ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά την επιχείρηση στη Γάζα από τις 27 Δεκεμβρίου του 2008 ως τις 18 Ιανουαρίου του 2009.

    "Δεν έχουμε αυτήν την προσέγγιση επειδή είμαστε μουσουλμάνοι. Η προσέγγισή μας είναι ανθρωπιστική", δήλωσε ο Ερντογάν.

    Ισραήλ

    Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος καταδίκασε τις επανειλημμένες "επιθέσεις" της Τουρκίας κατά της χώρας του.

    "Εμείς ενδιαφερόμαστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και λυπάμαι που ο Ερντογάν αποφασίζει συνεχώς να επιτίθεται κατά του Ισραήλ", είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία τη συμπλήρωση ενός χρόνου στην πρωθυπουργία.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35156

    [18] Νέα αποκάλυψη παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία

    Τεταρτη, 07 04 2010 12:20

    Πρώην καθολικός επίσκοπος παραδέχτηκε ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά έναν ανήλικο πριν από 20 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Νορβηγίας. "Η Καθολική Εκκλησία στη Νορβηγία έχει συγκλονιστεί μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην επίσκοπος (Γκέοργκ) Μίλερ του Τροντχάιμ (νότια Νορβηγία) παραδέχτηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά έναν ανήλικο και ομολόγησε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο αποχώρησε από τα καθήκοντά του πέρυσι", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Ο 58χρονος Μίλερ που γεννήθηκε κοντά στην πόλη Τρέβες της Γερμανίας αποχώρησε ξαφνικά από την επισκοπή της πόλης Τροντχάιμ πέρυσι τον Ιούνιο. Ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτηση του στη διάρκεια κηρύγματος αλλά τότε τα αίτια της αποδόθηκαν σε προβλήματα συνεργασίας με την αδελφότητα των κληρικών. Σύμφωνα με τη νορβηγική εφημερίδα Adresseavisen που αποκάλυψε την υπόθεση, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν πριν από 20 χρόνια όταν ο Μίλερ ήταν ιερέας στο Τροντχάιμ. Το θύμα, ένα αγόρι από την εκκλησιαστική χορωδία, σήμερα ηλικίας περίπου 30 ετών, έλαβε αποζημίωση 40.000 κορώνες Νορβηγίας (67.000 δολάρια) από την εκκλησία.

    Το Βατικανό γνώριζε την υπόθεση από τον Ιανουάριο του 2009 και άρχισε τη διενέργεια έρευνας. Ο Μίλερ, αντιμέτωπος με τους ισχυρισμούς αυτούς, παραδέχτηκε την ενοχή του και έφυγε από τη Νορβηγία. Οι λεπτομέρειες της σοβαρής αυτής περίπτωσης δεν είχαν δημοσιοποιηθεί "ύστερα από αίτημα του θύματος", εξηγεί η εκκλησία στην ανακοίνωσή της.

    Ο Μίλερ, ιερέας από το 1979 και επίσκοπος Τροντχάιμ από το 1997 έως το 2009, κατά την εξέτασή του ομολόγησε ότι το αγόρι της χορωδίας ήταν το μόνο που είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και είπε ότι δεν υπήρξαν άλλα θύματα, σύμφωνα με την εκκλησία της Νορβηγίας.

    Σχεδόν το 80% των 4,8 εκατομμυρίων Νορβηγών είναι μέλη της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Νορβηγίας, ενώ η Καθολική Εκκλησία έχει 46.000 πιστούς.

    Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σείεται τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις σειράς σκανδάλων παιδεραστίας. Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος κατηγορείται ότι είχε καλύψει περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν επικεφαλής της επιτροπής για την ορθότητα της πίστης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Βατικανό: Συγκάλυψη παιδεραστίας Είδηση: 35151

    [19] Αιματηρές ταραχές στο Περού

    Τεταρτη, 07 04 2010 11:19

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις ανάμεσα σε απεργούς εργαζόμενους σε ορυχεία και την αστυνομία στην επαρχία Αρεκίπα του Περού, σύμφωνα με τις αρχές. Οι εργαζόμενοι στα ορυχεία και στα μεταλλεία κήρυξαν απεργιακή κινητοποίηση επ' αόριστον το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά σχέδια να πατάξει την εκμετάλλευση υπόγειων κοιτασμάτων χωρίς άδεια. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη στην πόλη Τσάλα. Περίπου 6.000 εργαζόμενοι σε ορυχεία και μεταλλεία είχαν αποκλείσει τον στρατηγικής σημασίας Παναμερικανικό αυτοκινητόδρομο, και η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει χωρίς επιτυχία. Ξέσπασαν επεισόδια, είκοσι διαδηλωτές και εννιά αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ χιλιάδες οχήματα είχαν ακινητοποιηθεί χθες Τρίτη. Το μπλόκο άνοιξε μόλις για δύο ώρες, για να περάσουν ορισμένα φορτηγά και λεωφορεία.

    Ο πρόεδρος της χώρας Άλαν Γκαρσία δήλωσε ότι ενδέχεται να τροποποιήσει το νέο νόμο για τα μεταλλεία και τα ορυχεία, αλλά απαίτησε να αρθεί ο αποκλεισμός της οδού.

    Η άτυπη, χωρίς άδεια εξόρυξη μετάλλων γίνεται με απλές μεθόδους. Περίπου 30.000 οικογένειες ζουν αναζητώντας χρυσό στην επιφάνεια. Εξορύσσουν περίπου το 10-20% του χρυσού που συγκεντρώνεται στην έκτη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού παγκοσμίως. Όμως η αναζήτηση πολύτιμων μετάλλων συνεπάγεται αποψίλωση μεγάλων δασικών εκτάσεων, ενώ η χρήση υδραργύρου δηλητηριάζει τους υδάτινους πόρους στις περιοχές όπου γίνεται. Επιπλέον η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που διευθύνουν τα άτυπα μεταλλεία ενθαρρύνουν την παιδική εργασία και την παιδική πορνεία.

    Η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους μεταλλωρύχους εντείνει την πίεση στον Γκαρσία και στο κυβερνών κόμμα APRA, εν όψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς.

    "Εάν ο αποκλεισμός τερματιστεί, οι νόμοι μπορεί να βελτιωθούν αλλά με την επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων", είπε ο Γκαρσία. "Αλλά κανείς δε θέλει να διαπραγματεύεται με ένα πιστόλι στο κεφάλι".

    Ο Γκαρσία έχει υπαναχωρήσει στο παρελθόν από νομοθετήματα που συνάντησαν ευρείες λαϊκές αντιδράσεις, όπως αυτά για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε περιοχές του Αμαζονίου.

    Η οργάνωση Human Rights Watch κατηγόρησε χθες Τρίτη την αστυνομία για τους θανάτους και κάλεσε να υπάρξει άμεσα έρευνα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35148

    [20] 16.500 απολύσεις ως τον Ιούνιο από την Japan Airlines

    Τεταρτη, 07 04 2010 14:14

    Σχεδόν το ένα τρίτο των υπαλλήλων της σχεδιάζει να απολύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιαπωνική αεροπορική εταιρεία Japan Airlines Corp, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα έντονα οικονομικά προβλήματα της.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα Nikkei, η Japan Airlines Corp (JAL) σχεδιάζει να προβεί σε περισσότερες απολύσεις και σε πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είχε ανακοινώσει.

    Η αεροπορική εταιρία, η οποία τελεί υπό καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της, θέλει να απολύσει τους 16.500 από τους 50.000 εργαζομένους της έως τα τέλη Μαρτίου λόγω των διογκούμενων ζημιών της.

    Οι προηγούμενοι σχεδιασμοί της εταιρίας προέβλεπαν 15.700 απολύσεις μέσα σε διάστημα τριών ετών.

    Η υπερχρεωμένη επιχείρηση εφαρμόζει ένα "δραστικό" πρόγραμμα αναδιοργάνωσής της, μετά από την χρεοκοπία της, μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Ιαπωνίας.

    Η JAL, η οποία υπήχθη σε καθεστώς χρεοκοπίας και προστασίας από τους πιστωτές της τον Ιανουάριο, πρέπει να υποβάλει το αναθεωρημένο της σχέδιο για την αναδιοργάνωσή της στην υποστηριζόμενη από το κράτος αρμόδια αρχή τον Ιούνιο.

    Η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε να επιταχύνει τις απολύσεις λόγω της επερχόμενης προθεσμίας και διότι υφίσταται ζημιές 1 δις γιεν την ημέρα.

    Η JAL περικόπτει επίσης δρομολόγια και πωλεί αεροσκάφη τα οποία έχουν συμπληρώσει ορισμένα χρόνια υπηρεσίας.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35161


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 April 2010 - 16:55:21 UTC