Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτη Ανάσταση-Αφή Αγίου Φωτός
  • [02] Διευρύνεται η συνεργασία Βενεζουέλας και Ρωσίας
  • [03] Θρασύτατη ληστεία
  • [04] Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ σε δυο δημοσκοπήσεις
  • [05] Έφυγαν και οι τελευταίοι
  • [06] Επίθεση ενόπλων με 25 νεκρούς στο Ιράκ

    [01] Πρώτη Ανάσταση-Αφή Αγίου Φωτός

    Σαββατο, 03 04 2010 10:38

    Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου αναμένουν οι χριστιανοί σ' όλο τον κόσμο. To πρωί οι πιστοί παρακολούθησαν τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης. Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Το Αναστάσιμο Φως θα φτάσει στην Αθήνα στις 18.30 το απόγευμα με ειδική πτήση κυβερνητικού αεροσκάφους και θα γίνει δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί και στην πιο απόμακρη γωνία της Ελλάδας με πτήσεις πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών.

    Πρώτη Ανάσταση

    Μεγάλο Σάββατο σήμερα, και η Ακολουθία της πρώτης Ανάστασης, τελέστηκε το πρωί στις εκκλησίες της χώρας.

    Η είδηση της Ανάστασης, συνοδεύεται -κατά την παράδοση- με θορύβους, άνθη, βάγια και ηχηρές ψαλμωδίες για να σταλεί παντού το ελπιδοφόρο μήνυμα πως η ζωή μπορεί να νικήσει τον θάνατο.

    Στην Αθήνα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η πρώτη Ανάσταση τελέστηκε στο ναό του Εσταυρωμένου, στον Κολωνό, αντί για τον Άγιο Κωνσταντίνο, επειδή η εκκλησία παρουσίασε ρωγμές και δεν κρίθηκε ασφαλής για το πλήθος των πιστών.

    Η Ανάσταση του Ιησού πιστοποιήθηκε όταν βαθειά χαράματα της Κυριακής οι Μυροφόρες γυναίκες πήγαν στο μνημείο για να αλείψουν το σώμα του Χριστού με αρώματα. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής αναγγέλλεται το χαρμόσυνη μήνυμα της Αναστάσεως με λαμπρές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Αφή του Αγίου Φωτός

    Ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη έφτασε με ειδική πτήση στο Τελ Αβίβ, απ' όπου θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα για την τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός.

    Η τελετή της Αφής θα γίνει στις 1 το μεσημέρι και μισή ώρα αργότερα αναμένεται να παραδοθεί το Αναστάσιμο Άγιο Φως από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ'.

    Το Άγιο Φως θα μεταφέρει στην Αθήνα ο αρχιμανδρίτης Μιχαήλ, ως εκπρόσωπος της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου στην αποστολή συμμετέχει ο μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμων.

    Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν επίσης, εκ μέρους των κομμάτων, οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Χαλκίδης (ΝΔ) και Ουρανία Παπανδρέου (ΛΑΟΣ).

    Η άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα θα γίνει στις 18.30 στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου θα γίνει δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.

    Η συγκέντρωση των πιστών θα γίνει έξω από την Πύλη 9 και λίγα λεπτά πριν από την προσγείωση του αεροπλάνου, αφού περάσουν από το σχετικό έλεγχο ασφαλείας, θα τους επιτραπεί η είσοδος σε ειδικά περιφραγμένο χώρο, από όπου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τελετή.

    Στη συνέχεια, με άλλες πτήσεις της Aegean Airlines και της Olympic Air, καθώς και με αεροσκάφη τύπου C 130 και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει και στο πιο απόμακρο χωριό της Ελλάδας, μέσα σε μικρές ειδικά κατασκευασμένες λυχνίες. Είδηση: 35058

    [02] Διευρύνεται η συνεργασία Βενεζουέλας και Ρωσίας

    Σαββατο, 03 04 2010 12:15

    Στο προεδρικό Μέγαρο της Βενεζουέλας, στο Καράκας, ο Ούγκο Τσάβες υποδέχθηκε θερμά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που επισκέφτηκε επισήμως τη χώρα. Ο Ρώσος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τσάβες, που είχε σπεύσει να καταδικάσει τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας τη Δευτέρα στη Μόσχα και διαβεβαίωσε πως η Μόσχα πρόκειται να εξαπολύσει περισσότερες δυνάμεις "στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας". Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη στρατιωτική συνεργασία και στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, που ενισχύονται, ενώ υπέγραψαν συμφωνία που φιλοδοξεί να φέρει τη Βενεζουέλα στη διαστημική εποχή αλλά και 30 διμερείς συμφωνίες που προβλέπουν τη συνεργασία σε πλήθος δραστηριοτήτων. Ο κ. Πούτιν είχε επίσης σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος μετέβη στο προεδρικό μέγαρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να τον συναντήσει.

    Η Βενεζουέλα στη διαστημική εποχή;

    Ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Βενεζουέλα ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αναχώρησε από το Καράκας κατά τις τα ξημερώματα του Σαββάτου.

    Κατά την επίσκεψή του, η οποία διήρκεσε περίπου 12 ώρες, ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες, ενώ παρέδωσε και τέσσερα ρωσικά ελικόπτερα Μi-17 στο πλαίσιο εξοπλιστικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσφερε επίσης τη συνδρομή της χώρας του προκειμένου η Βενεζουέλα να αποκτήσει διαστημική βιομηχανία.

    "Η Βενεζουέλα μπαίνει πλέον σε διαστημική τροχιά. Η εμπειρία της Ρωσίας είναι τεράστια στον τομέα αυτόν", δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δύο άντρες υπέγραψαν περί τις τριάντα συμφωνίες, καμία ωστόσο από αυτές που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη τύπου δεν αφορά διαστημικό πρόγραμμα.

    Ειρωνικά σχόλια ΗΠΑ

    "Μπορούμε να εγκαταστήσουμε εδώ έναν εκτοξευτήρα δορυφόρων και ένα εργοστάσιο. Αυτό γίνεται ήδη με την Κίνα, αλλά η Ρωσία μας προσφέρει την υποστήριξη έτσι ώστε η Βενεζουέλα να αναπτύξει τη δική της αεροδιαστημική βιομηχανία", δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Η ανακοίνωση αυτή από πλευράς Τσάβες προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Υπενθυμίζοντας ότι τα προβλήματα "ενεργειακής ανεπάρκειας" που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, ο Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τσάβες θα "έπρεπε ίσως να έχει περισσότερο επίγειες πάρα διαστημικές προτεραιότητες".

    Η Βενεζουέλα αποτελεί σύμμαχο-κλειδί της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική, ενώ οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μεταξύ 2005-2007 συνολικά 12 εξοπλιστικές συμφωνίες ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αγορά από το Καράκας μαχητικών αεροσκαφών Σουκόι, μεταγωγικών ελικοπτέρων και όπλων Καλάσνικοφ.

    Η Βενεζουέλα εξασφάλισε επίσης νέα πίστωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια από τη Ρωσία αντιαεροπορικών συστημάτων και τεθωρακισμένων Τ-72.

    "Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τους τομείς άμυνας και ασφάλειας. Την Παρασκευή αυτή θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις συμφωνίες μας. Ορισμένες ισχύουν ήδη, άλλες είναι καινούριες. Πρόκειται επίσης να εξετάσουμε την κατάσταση της προόδου των προγραμμάτων προκειμένου να αυξήσουμε την αμυντική ικανότητα της Βενεζουέλας", δήλωσε ο κ. Τσάβες, ο οποίος επικαλείται συχνά τον αμερικανικό κίνδυνο.

    Η ενέργεια αποτέλεσε επίσης βασικό θέμα της συνάντησης των δύο ανδρών, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας.

    Οι πρόεδροι των δύο χωρών πρόκειται να επικυρώσουν τη δημιουργία μίας διεθνούς τράπεζας για τη χρηματοδότηση της κοινοπραξίας εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα, η οποία είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής στις εξαγωγές πετρελαίου. Το πρόγραμμα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει ως στόχο την άντληση 450.000 βαρελιών την ημέρα -περίπου το ένα πέμπτο της τρέχουσας παραγωγής των μελών του ΟΠΕΚ- από την πετρελαϊκή ζώνη του Ορινόκο.

    Ο κ. Τσάβες ανακοίνωσε επίσης ότι το Καράκας είναι έτοιμο "να αρχίσει την επεξεργασία του πρώτου σχεδίου πυρηνικού αντιδραστήρα", διαβεβαιώνοντας ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον Ρώσο πρωθυπουργό.

    "Δεν πρόκειται να κατασκευάσουμε ατομική βόμβα, αλλά θα αναπτύξουμε πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την μετα-πετρελαϊκή εποχή", δήλωσε ο Τσάβες.

    "Δεν χτίζουμε μία συμμαχία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν μας ενδιαφέρει τι πιστεύει η Ουάσινγκτον", συμπλήρωσε ο κ. Τσάβες προσθέτοντας ότι θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί "ταπεινές" αγορές όπλων από τη Μόσχα, οι οποίες είναι το ελάχιστο που απαιτείται για τις αμυντικές ανάγκες της Βενεζουέλας.

    Στο Καράκας έφτασε και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, στενός σύμμαχος του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον Ρώσο πρωθυπουργό, καθώς η Βολιβία έχει ζητήσει πίστωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35063

    [03] Θρασύτατη ληστεία

    Σαββατο, 03 04 2010 10:44

    Εφιαλτικές στιγμές έζησε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι τη νύχτα, στην οδό Μιχαήλ Βόδα στον Άγιο Παντελεήμονα. Τρία άτομα που φορούσαν κουκούλες και ήταν οπλισμένοι, περίμεναν τον 78χρονο ξενοδόχο και τον υπάλληλό του στην είσοδο του σπιτιού του, τους ακινητοποίησαν και μπήκαν μαζί τους στην οικία τους. Εκεί έδεσαν και φίμωσαν τον ξενοδόχο και τη σύζυγό του, και αφαίρεσαν 2.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια πήραν τον υπάλληλο και με το ΙΧ του πήγαν στο ξενοδοχείο του θύματος, που είναι στο κέντρο της Αθήνας. Δεν βρήκαν χρήματα και τον εγκατέλειψαν στον Βοτανικό. Η αστυνομία ελευθέρωσε τους δύο ηλικιωμένους, που είναι καλά στην υγεία τους.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ Είδηση: 35059

    [04] Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ σε δυο δημοσκοπήσεις

    Σαββατο, 03 04 2010 11:22

    Προβάδισμα 10 και 10,7 μονάδων του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφουν δύο δημοσκοπήσεις. Στο γκάλοπ της ΑΛΚΟ για το "Πρώτο Θέμα", το κυβερνών κόμμα προηγείται με 32,1% έναντι 22,1% της ΝΔ και ακολουθούν ΚΚΕ με 6,3, ΛΑΟΣ με 5,5 και ΣΥΡΙΖΑ με 3,4%. Ακόμα, 6 στους 10 ερωτηθέντες αισιοδοξούν ότι η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση, ενώ μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Στην έρευνα της MRB για τη "Real News", το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 31,9% έναντι 21,2% της ΝΔ και ακολουθούν ΚΚΕ με 7,2, ΛΑΟΣ με 5,7 και ΣΥΡΙΖΑ με 4,4%.

    Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 20 μονάδες της ΝΔ στην ικανότητα διακυβέρνησης, ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου με διαφορά 15 μονάδων από τον Αντώνη Σαμαρά.

    Ακόμα, 7 στους 10 πολίτες χαρακτηρίζουν άδικα τα κυβερνητικά μέτρα, με το 47,7% πάντως να δέχεται να υποστεί θυσίες, ενώ 6 στους 10 τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κόμματος.

    Τέλος, σε δημοσκόπηση της ΡΑΣΣ για το "ΠΑΡΟΝ", το 54,3% διαφωνεί με τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ενώ το 53,1% εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός θα βάλει τάξη στη χώρα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35061

    [05] Έφυγαν και οι τελευταίοι

    Σαββατο, 03 04 2010 11:08

    Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, ενώ ολοκληρώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, η οποία σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι μεγαλύτερη από πέρυσι. Από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι το βράδυ της Μ. Παρασκευής από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας πέρασαν 377.168 αυτοκίνητα και από την Αθηνών-Κορίνθου 473.512. Επί ποδός παραμένει η Τροχαία, που έχει θέσει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, το Πάσχα και το ψήσιμο του οβελία θα εορταστεί με υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35060

    [06] Επίθεση ενόπλων με 25 νεκρούς στο Ιράκ

    Σαββατο, 03 04 2010 11:50

    Είκοσι άνδρες και πέντε γυναίκες σκοτώθηκαν το πρωί στη Βαγδάτη από ένοπλους που φορούσαν στρατιωτικές στολές και εκτιμάται ότι είναι μέλη της Αλ Κάϊντα. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, οι περίπου δεκαπέντε ένοπλοι κατέφτασαν με τέσσερα ανοικτά φορτηγά αυτοκίνητα και αφού εισέβαλαν στα σπίτια έδεσαν τα θύματά τους και τα πυροβόλησαν στο κεφάλι. Πηγή της ασφάλειας ανέφερε ότι οι ένοπλοι σκότωσαν τους κατοίκους επειδή ανήκαν στη σουνιτική πολιτοφυλακή Sahwa που το 2006 εστράφη εναντίον του δικτύου της στο Ιράκ.

    Μία άλλη πηγή ανέφερε ότι τα θύματα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ καταμέτρησε 25 πτώματα σε ένα νοσοκομείο.

    Τα περίπου 94.000 μέλη της Sahwa είναι στη πλειοψηφία τους πρώην αντάρτες σουνίτες, που συνεργάζονται με τον αμερικανικό στρατό και ενισχύονται οικονομικά για να πολεμούν την Αλ Κάϊντα.

    Δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006 από ηγέτες σουνιτικών φυλών της επαρχίας Ανμπάρ και μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 2009 τον έλεγχό της είχε η ιρακινή κυβέρνηση.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35062


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 3 April 2010 - 9:53:06 UTC