Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέρκελ: Όχι βεβιασμένη στήριξη προς την Ελλάδα
  • [02] Νέο ταξίδι Σαμαρά στις Βρυξέλλες - επιστολές Αλογοσκούφη ανάβουν φωτιές
  • [03] Από το Μάιο οι επιδοτήσεις για τα πράσινα σπίτια
  • [04] Εξεταστική για τη Siemens: Αγωγή Ρόβλια κατά Παναγιώτου
  • [05] Α.ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:«Ο κ. Σαμαράς πήγε στην Ευρώπη και προσπαθεί και αυτός να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική.»
  • [06] Συγγνώμες κι επιστολές για τις υποθέσεις παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία
  • [07] Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για Σκαραμαγκά και υποβρύχια
  • [08] EFSA : Το 75% των πουλερικών που βγαίνουν από σφαγεία της Ε.Ε είναι μολυσμένα
  • [09] Κινητό τηλέφωνο από την Πόρσε μόνο για κατόχους αυτοκινήτων της
  • [10] ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η 25η Μαρτίου
  • [11] Ιταλία: Το υπουργείο Υγείας απαγορεύει τα γυαλιά τρισδιάστατης προβολής
  • [12] Συνεργασία Αρναουτάκη- ΚΕΔΚΕ
  • [13] Κόντρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί επιλογής των προϊσταμένων του Δημοσίου
  • [14] Άρση του αποκλεισμού στη Δυτική Όχθη
  • [15] Ταϊλάνδη: Έξω από την πρωθυπουργική κατοικία οι διαδηλωτές
  • [16] Αντιπαράθεση κατά τη δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
  • [17] Οκτώ νεκροί σε βομβιστικές επιθέσεις στη πόλη Μουσαγιάμπ
  • [18] Στη σκιά του ΔΝΤ

    [01] Μέρκελ: Όχι βεβιασμένη στήριξη προς την Ελλάδα

    Τεταρτη, 17 03 2010 15:14

    Την αντίθεσή της σε μια εσπευσμένη υποστήριξη προς την Ελλάδα εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην γερμανική Βουλή. Επιπλέον, έκθεση της Κομισιόν για την Βρετανία καλεί την κυβέρνηση της χώρας να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες ώστε να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφραζε την πρόθεσή της για την "αναδιαμόρφωση" παράγωγων τραπεζικών προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν σε κερδοσκοπικές κινήσεις επί του χρέους χωρών, κυρίως της Ελλάδας.

    Αντίθετη η Μέρκελ

    Την αντίθεση της χώρας της στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα επανέλαβε σθεναρά η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, δηλώνοντας ότι μία εσπευσμένη υποστήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι "η σωστή απάντηση", αλλά ότι πρέπει να "χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του".

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος επέρριψε την ευθύνη των ελληνικών προβλημάτων στην ίδια την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν είναι η κερδοσκοπία των οικονομικών αγορών που έφερε την Αθήνα σε δεινή θέση, αλλά "η παραβίαση επί σειρά ετών του Συμφώνου Σταθερότητας", και ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις απλά "επέτειναν" το φαινόμενο αυτό.

    "Μία εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση", δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος σε ομιλία της προς τους γερμανούς βουλευτές. "Αντίθετα, το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του", δηλαδή η Ελλάδα να βάλει μόνη της τάξη στα δημόσια οικονομικά της, πρόσθεσε η κα Μέρκελ.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της δυνατότητας να εξαιρεθεί μία χώρα από την ευρωζώνη, ένα ενδεχόμενο στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα "έσχατο μέτρο", σε περίπτωση που "μία χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ξανά και ξανά", πρόσθεσε η κα Μέρκελ.

    Οι μηχανισμοί του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, που προβλέπουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και προστίμων στις χώρες που παρεκκλίνουν από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, δήλωσε επίσης η κα Μέρκελ, "στο βαθμό που μία χώρα δεν μπορεί να καταβάλει τα χρήματα, γιατί δεν έχει χρήματα".

    Αλταφάζ: "Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο"

    "Η βάση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα είναι οι προσπάθειες της ίδιας της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο εξελίσσονται και οι αποφάσεις από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης", τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ.

    Ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε ότι το Συμβούλιο Eurogroup διευκρίνισε τα τεχνικά ζητήματα του πακέτου ενίσχυσης προς την Ελλάδα, χωρίς όπως είπε να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η επεξεργασία τους και τόνισε ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει βοήθεια η ίδια η χώρα και η σχετική απόφαση να ληφθεί από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής.

    Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης, αν χρειαστεί, όχι μόνο της Ελλάδας, συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα καθήκοντά της, έχει λάβει θαρραλέες αποφάσεις, εφαρμόζοντας δύσκολα οικονομικά μέτρα για τον ελληνικό λαό.

    Δηλώσεις Στρος και Ντράγκι

    Διακριτικές αποστάσεις από την ιδέα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, κράτησε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος αναφορικά με την Ελλάδα δήλωσε ότι τα προβλήματά της είναι πολύ πιο άμεσα και δεν πρόκειται να επιλυθούν στο πλαίσιο ενός συζητούμενου ακόμα Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Οι δηλώσεις του Στρος-Καν έγιναν στο πλαίσιο μιας ανοιχτής συζήτησης που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τον "εκσυγχρονισμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος", στην οποία έλαβαν επίσης μέρος ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΕ Μάριο Ντράγκι.

    Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδυματά, ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι για την Ελλάδα θα υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με την υποστήριξη που χρειάζεται, ενώ παράλληλα εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σε ότι αφορά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο Στρος-Καν τόνισε ότι "εάν πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει την δυνατότητα να διατεθούν κονδύλια ώστε να βοηθηθεί μία χώρα εντός της ζώνης του ευρώ, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα".

    Αναφορικά με την Ελλάδα στο ίδιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής του ΔΝΤ κινήθηκε και ο διοικητής της Κεντρικής Ιταλικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία από εδώ και στο εξής είναι η εφαρμογή των ελληνικών μέτρων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν ανάλογα και θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να δανειστεί με λογικά επιτόκια. Ωστόσο, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι η Ελλάδα έχει άμεσες ανάγκες ρευστότητας, οι οποίες δεν απαιτούν την δημιουργία νέων θεσμών όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστούν.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κερδοσκοπικών παιχνιδιών με εργαλεία τα Credit Default Swaps (CDS), δηλαδή τα ασφάλιστρα για την κάλυψη του κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας, τόσο ο Μάριο Ντράγκι, όσο και ο Ντομινίκ Στρος-Καν σημείωσαν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να καταστεί σαφές ποιο ρόλο διαδραμάτησαν στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Αναταγωνισμού Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να υποβάλει νέες νομοθετικές προτάσεις για το ρόλο αυτών των ασφαλίστρων, κατά τρόπο ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες διενέργειας κερδοσκοπικών παιχνιδιών με αντικείμενα τα κρατικά χρέη.

    Απαισιοδοξία Κομισιόν για μείωση των ελλειμμάτων σε πολλές χώρες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τις "μάλλον αισιόδοξες" προβλέψεις για μείωση του χρέους στα επόμενα χρόνια σε πολλές χώρες της ΕΕ.

    Οι Βρυξέλλες έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα εκτιμήσεις σχετικά με την αξιοπιστία των προγραμμάτων μείωσης των ελλειμμάτων 14 χωρών που με έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

    "Γενικά, στα περισσότερα από τα 14 προγράμματα που εξετάσθηκαν, οι υποθέσεις για ανάπτυξη στις οποίες βασίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις κρίνονται μάλλον αισιόδοξες, πράγμα που σημαίνει ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μπορεί να αποδειχθούν λιγότερο καλά από τα προβλεπόμενα", αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις, η προτεινόμενη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν στηρίζεται επαρκώς με συγκεκριμένα μέτρα από το 2011".

    Οι Βρυξέλλες αναφέρονταν στις περιπτώσεις του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Βρετανίας.

    Είδηση: 34424

    [02] Νέο ταξίδι Σαμαρά στις Βρυξέλλες - επιστολές Αλογοσκούφη ανάβουν φωτιές

    Τεταρτη, 17 03 2010 15:52

    Ο Αντώνης Σαμαράς την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί εκ νέου τις Βρυξέλλες, για να παρουσιάσει τις προτάσεις του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως του ζήτησε η Άγκελα Μέρκελ. Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν στη ΝΔ οι επιστολές του πρώην Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη προς τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή, στις οποίες λέει ότι δεν υποστηρίχθηκε το έργο του ακόμη και από στελέχη της ίδιας παράταξης και τονίζει με νόημα, "άλλο η αυτοκριτική κι άλλο ο μηδενισμός των πάντων".

    Προς Σαμαρά και Καραμανλή

    Πολυσέλιδη επιστολή προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και τον πρώην πρωθυπουργό, έστειλε ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ζητά από τη ΝΔ να στηρίξει το έργο που επιτελέστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνοντας αιχμές για τη στάση βουλευτών του κόμματος Της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δε στήριξαν το έργο του.

    «Άλλο η αυτοκριτική κι άλλο μηδενισμός των πάντων» λέει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει ότι αν εμπεδωθεί το κλίμα μηδενισμού σχετικά με τις ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης για την κατάσταση της Οικονομίας τότε η ανάκαμψη της ΝΔ θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απέφυγε κάθε σχόλιο για τις επιστολές Αλογοσκούφη προς Καραμανλή, Σαμαρά, σχετικά με τα πεπραγμένα του οικονομικού επιτελείου της διακυβέρνησης Καραμανλή, "άδειασε" τον Θεόδωρο Καράογλου για τη φρασεολογία του περί πλοίου που κινδυνεύει να βουλιάξει, ενώ δήλωσε ότι την προσφορά του Κώστα Καραμανλή δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει, επισημαίνοντας παράλληλα πως πρώτος ο πρώην πρωθυπουργός έκανε αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης διακυβέρνησης.

    Στη Σύνοδο του ΕΛΚ ο Α. Σαμαράς

    Σχετικά με τις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος τόνισε πως ο κ.Σαμαράς παρουσίασε τις απόψεις του αλλά και τις παραμέτρους του ελληνικού προβλήματος, ζητώντας από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της χώρας μας μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς ζήτησε να υπάρξουν εγγυήσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να δανείζεται φθηνότερα, ενώ στις 25 Μαρτίου ο Πρόεδρος της ΝΔ θα είναι από τους βασικούς ομιλητές στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών - μελών του ΕΛΚ, μετά από πρόσκληση της Αγκέλα Μέρκελ.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ Είδηση: 34427

    [03] Από το Μάιο οι επιδοτήσεις για τα πράσινα σπίτια

    Τεταρτη, 17 03 2010 15:17

    Τέλος Ιουνίου αναμένεται η έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος "Εξοικονομώ Κατ' Οίκον" που θα υλοποιηθεί μέσω τραπεζών και θα παρέχει δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, ή άμεση επιχορήγηση 30% για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια που έχουν χτιστεί πριν το 1980 σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 1.500 ευρώ καθώς και φοροαπαλλαγές.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη, από το πρόγραμμα αναμένεται να επωφεληθούν 100.000 κατοικίες σε όλη την Ελλάδα.

    Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα, θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αφορά κτίρια με άδεια οικοδομής πριν το 1980 που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό, και χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία, ενώ υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

    Η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι στο πρόγραμμα προβλέπεται να ενταχθούν 100.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα και η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας θα ξεπεράσει το 1 δισ. κιλοβατώρες.

    Ενδεικτικά, μια μονοκατοικία 100 τετραγωνικών στη Β. Ελλάδα θα έχει όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης και ψύξης κοντά στα 1500 ευρώ το χρόνο.

    Για τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 50.000 ευρώ. Η επιδότηση θα είναι 5 εκατοστιαίες μονάδες και στόχος του υπουργείου είναι τα δάνεια να είναι άτοκα.

    Οι απευθείας επιχορηγήσεις θα φθάνουν στο 30 % του κόστους των εργασιών. Τα εισοδηματικά κριτήρια εδώ θα είναι για μονοκατοικίες 15.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 25.000 οικογενειακό, και για πολυκατοικίες 30.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 50.000 ευρώ οικογενειακό. Το κριτήριο αυτό θα πρέπει να το καλύπτουν τουλάχιστον οι μισοί συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας.

    Στις επιδοτούμενες εργασίες περιλαμβάνονται: θερμομόνωση δώματος, στέγης και κελύφους, αντικατάσταση καυστήρα ή και λέβητα με καινούργιο πετρελαίου ή φυσικού αερίου, τοποθέτηση κουφωμάτων με διπλά τζάμια, μόνωση σωληνώσεων, σκίαστρα, ηλιακοί θερμοσίφωνες, κλπ.

    Προκειμένου να αποτραπούν κρούσματα αισχροκέρδειας, θα υπάρχουν ανώτατες τιμές ανά είδος εργασίας και θα γίνονται έλεγχοι.

    Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στις τράπεζες, μαζί με πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης το οποίο θα κατατάσσει το σπίτι σε ενεργειακή βαθμίδα και θα προτείνει τις εργασίες που απαιτούνται για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από το υπουργείο Ενέργειας με βασικό κριτήριο το μέγεθος της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται. Για να δοθεί η τελική έγκριση θα γίνεται δεύτερος έλεγχος από άλλον ενεργειακό επιθεωρητή και θα πρέπει το ακίνητο να βελτιώνει τη θέση του στην ενεργειακή κατάταξη τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα.

    Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι φοροαπαλλαγές, από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή τιμής ζώνης. Ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών αυξάνεται σε 30 %, από 20 % που ισχύει τώρα, ενώ η έκπτωση δαπανών για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με όριο τα 2.500 ευρώ.

    Είδηση: 34425

    [04] Εξεταστική για τη Siemens: Αγωγή Ρόβλια κατά Παναγιώτου

    Τεταρτη, 17 03 2010 18:08

    Αγωγή κατά του στελέχους του ΟΣΕ, Εμμανουήλ Παναγιώτου, κατέθεσε στο πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, για αναληθή και συκοφαντική κατάθεση ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της αγωγής που δόθηκε στη δημοσιότητα ο κ. Ροβλιας αναφέρει ότι ο μάρτυρας δολίως ενέπλεξε το όνομά τουμ κατηγορώντας τον ότι δήθεν ασκούσε πιέσεις προς τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Κώστα Γιαννακό, υπέρ της Siemens.

    Ο κ. Ρόβλιας σημειώνει ότι διετέλεσε γενικός γραμματέας επικοινωνιών από τον Μάιο του 2000 έως το Φεβρουάριο του 2002 σε περίοδο δηλαδή κατά την οποία δε θα μπορούσε να έχει καμία ανάμειξη με την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον ΟΣΕ και στην κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε η εταιρεία Siemens για το έργο του προαστιακού.

    Ο κ Ρόβλιας ζητεί χρηματική αποζημίωση 500.000 ευρώ την οποία, όπως δηλώνει θα διαθέσει υπέρ ιδρύματος που φιλοξενεί παιδιά με αναπηρία.

    Στο μεταξύ, με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου των μαύρων ταμείων της Siemens Σήφης Βαλυράκης, ζητεί τη συνδρομή της ΥΠΕΕ για να προσδιοριστεί το ύψος της ζημίας που έχει υποστεί ο ΟΤΕ από τις συμβάσεις του με τη Siemens.

    Στο έγγραφο γίνεται επίκληση καταθέσεων σύμφωνα με τις οποίες η Siemens επιβάρυνε το τίμημα λόγω του χρηματισμού πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων στην Ελλάδα ενώ επισημαίνεται ότι με βάση μαρτυρίες δεν έχουν ενεργοποιηθεί εκπτωτικές ρήτρες που προέβλεπαν οι προγραμματικές συμβάσεις.

    Σχετική είδηση: Μ. Παναγιώτου: Η Siemens κινούσε τα νήματα στον ΟΣΕ

    Πηγή: NET 105.8 Είδηση: 34439

    [05] Α.ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:«Ο κ. Σαμαράς πήγε στην Ευρώπη και προσπαθεί και αυτός να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική.»

    Τεταρτη, 17 03 2010 15:20

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Α.ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Σήμερα πλέον διαφαίνεται καθαρά και το φιάσκο της περιοδείας Παπανδρέου στην Ευρώπη, ξέρετε θυμάστε πριν από καμία δεκαριά ημέρες εκείνο το «ευχαριστώ Αγγέλα». Η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν δέχεται την βοήθεια προς την Ελλάδα , πηγαίνουμε κατευθείαν στην αγκαλιά του ΔΝΤ, 70% πιθανότητες δίνει η κ. Κατσέλη, η οποία μάλιστα για μια ακόμη φορά βάλει κατά του κ. Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται δηλαδή για μια κυβέρνηση, η οποία καταδικάζει την χώρα σε μια οικονομική ύφεση και σε πάρα πολύ μεγάλη ανεργία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Σαμαράς ενδεχομένως με απόλυτη συνείδηση αποφεύγει τέτοιους χαρακτηρισμούς. Από τις Βρυξέλλες είπε ότι είναι δεδομένη η πολιτική στήριξη της ευρωπαικής ένωσης.»

    Α.ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Πάρα πολύ καλά κάνει και δείχνει μια πάρα πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και εμείς ως παράταξη είμαστε εντεταλμένοι από την ελληνική κοινωνία να ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση και να επισημαίνουμε αυτά, τα οποία κατά την άποψη μας δεν είναι σωστά. Ο κ. Σαμαράς πήγε στην Ευρώπη ο άνθρωπος και προσπαθεί και αυτός να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική και δια του αρχηγού μας το έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές , μην πάτε στο ΔΝΤ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν μπορεί να ξυπνήσαμε μια νυκτί και να βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Ελλάδα;»

    Α.ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Κανείς δεν είπε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις -συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας- δεν διέπραξαν λάθη , βεβαίως.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σχετικά με την στάση του κ. Παυλίδη ας πούμε , ήταν σαφές το μήνυμα του Α.Σαμαρά , ο Α. Σαμαράς είπε , δεν υπάρχει θέση στην ΝΔ για όσους με συμπεριφορές πλήγωσαν το φιλότιμο και τη συνείδηση του έλληνα πολίτη.»

    Α.ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Ακούστε ο κ. Παυλίδης εν πάση περιπτώσει ανήκει στο παρελθόν. Αυτό που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεστε δεν είναι ο κ. Παυλίδης, ο οποίος σε τελική ανάλυση ο άνθρωπος δεν εξελέγη και βουλευτής. Το ζήτημα του του τόπου δεν είναι η ΝΔ, η ΝΔ γύρισε σελίδα , η ΝΔ κάνει μια καινούργια αρχή , χρειάζεται κάποια στιγμή να κάνουμε μια αυτοκριτική με ονοματεπώνυμο , δηλαδή να οριοθετήσουμε εμείς οι ίδιοι και το τονίζω αυτό με ονοματεπώνυμο τα λάθη μας, διότι διαφορετικά αν δεν το κάνουμε θα μας χρεώνει το ΠΑΣΟΚ ακόμη και τον αέρα που αναπνέουν οι έλληνες.»

    Είδηση: 34423

    [06] Συγγνώμες κι επιστολές για τις υποθέσεις παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία

    Τεταρτη, 17 03 2010 15:11

    Ο αρχιεπίσκοπος της Ιρλανδίας, που βρίσκεται στο κέντρο μιας πολεμικής επειδή δεν κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών την οποία γνώριζε, ζήτησε συγγνώμη και εξέφρασε τη "ντροπή" του που δεν υπερασπίστηκε τις αξίες που κηρύττει. Οι οικογένειες των θυμάτων είχαν ζητήσει την παραίτηση του καρδιναλίου Σον Μπρέιντι από τότε που η καθολική εκκλησία της Ιρλανδίας παραδέχθηκε ότι ο Μπρέιντι συμμετείχε σε δύο συνόδους το 1975, κατά τη διάρκεια των οποίων δύο θύματα σεξουαλικής κακοποίησης είχαν υπογράψει όρκο σιωπής. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄από τη μεριά του δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επικείμενη επιστολή του που θα αναφέρεται στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς θα "βοηθήσει στη μεταμέλεια, την επούλωση των πληγών και την ανανέωση".

    Δημόσια συγγνώμη από τον Καρδινάλιο Μπρέιντι

    "Θα ήθελα να πως σε όλους όσοι πληγώθηκαν από δικές μου παραλείψεις ότι τους ζητώ συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μου", δήλωσε ο καρδινάλιος Μπρέιντι στο κήρυγμά του, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκκλησίας.

    "Θα ήθελα επίσης να ζητήσω συγγνώμη από όλους όσοι πιστεύουν ότι τους εγκατέλειψα", πρόσθεσε. "Εκ των υστέρων ντρέπομαι που δεν υποστήριξα τις αξίες που υπερασπίζομαι και στις οποίες πιστεύω".

    Ο καρδινάλιος Μπρέιντι είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί μόνον αν του το ζητήσει ο Πάπας.

    Επιστολή από τον Πάπα

    Μιλώντας στα αγγλικά και απευθυνόμενος στους ιρλανδούς πιστούς με την ευκαιρία της ημέρας του Αγίου Πατρικίου ο Πάπας ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα υπογράψει την πολυαναμενόμενη παπική επιστολή που θα αναφέρεται στο σκάνδαλο της παιδεραστίας που συγκλονίζει την καθολική εκκλησία της Ιρλανδίας.

    "Οπως γνωρίζετε, τους τελευταίους μήνες η εκκλησία της Ιρλανδίας έχει πληγεί εξαιτίας της κρίσης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ως δείγμα της μεγάλης μου ανησυχίας συνέταξα μία επιστολή που ασχολείται με αυτό το επώδυνο θέμα", δήλωσε ο Πάπας.

    "Σας ζητώ να τη διαβάσετε με ανοιχτή καρδιά και με πίστη. Ελπίδα μου είναι να βοηθήσει στην διαδικασία της μεταμέλειας, της επούλωσης των πληγών και στην ανανέωση", πρόσθεσε.

    Απαιτεί να ακούσει από τον Πάπα "mea culpa"

    Στο μεταξύ, ο καθολικός θεολόγος Χανς Κουνγκ, γνωστός για την επικριτική του στάση προς τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, απαιτεί από τον Πάπα να δηλώσει "mea culpa" για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται εδώ και δεκαετίες η εκκλησία το θέμα της παιδεραστίας, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

    "Πέντε χρόνια στο αξίωμα του ποντίφικα χωρίς να αλλάξει τίποτα από τις ολέθριες πρακτικές. Η ευπρέπεια απαιτεί από τον κύριο υπεύθυνο της απόκρυψης (αυτών των υποθέσεων) εδώ και δεκαετίες, στην προκειμένη περίπτωση τον Γιόζεφ Ράτσινγκερ (σήμερα Βενέδικτο ΙΣΤ') να δηλώσει mea culpa", γράφει ο Κουνγκ.

    Μέρκελ: "Αλήθεια και διαφάνεια"

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απαίτησε "αλήθεια και διαφάνεια" στην υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς της καθολικής εκκλησίας.

    Όμως η καγκελάριος, σε ομιλία της στο κοινοβούλιο, δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει νόημα να περιορίζεται μία τέτοια έρευνα μόνο στην εκκλησία, υποστηρίζοντας τη θέση που έχουν πάρει οι γερμανοί επίσκοποι. Η Μέρκελ δήλωσε ότι η σεξουαλική και σωματική κακοποίηση παιδιών είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που επηρεάζει όλη την κοινωνία.

    "Συμφωνούμε όλοι ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι ένα ειδεχθές έγκλημα", δήλωσε η Μέρκελ. "Υπάρχει μόνο ένας τρόπος η κοινωνία να το ξεπεράσει και αυτός είναι η αλήθεια και η διαφάνεια για ό,τι έχει συμβεί".

    Όμως συνέχισε λέγοντας ότι "δεν είναι λογικό, ακόμα κι αν οι πρώτες περιπτώσεις εμφανίστηκαν στους κόλπους της εκκλησίας, να βάζουμε στο στόχαστρο μία και μόνο ομάδα. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται σε πολλούς τομείς της κοινωνίας".

    Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της γερμανικής καθολικής εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Ρόμπερτ Τσόλιτς ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34422

    [07] Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για Σκαραμαγκά και υποβρύχια

    Τεταρτη, 17 03 2010 18:53

    Αύριο Πέμπτη αναμένεται να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ η συμφωνία - πλαίσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το πρόγραμμα των υποβρυχίων, για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού.

    Επίσης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού θα ενημερώσουν την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στο θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    Μιλώντας για το πρόγραμμα ναυπήγησης των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 και εκσυγχρονισμού τριών υποβρυχίων τύπου 209, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, ότι είχαν ανακοινωθεί τα έτη 2000 και 2002 και το κόστος είχε ανέλθει στα 2 δισ. 838 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το 2008 είχαν ήδη καταβληθεί 2 δισ. 32 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει παραληφθεί τίποτε από την Ελλάδα.

    Συνεχίζοντας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε στη συμφωνία πώλησης των ναυπηγείων στην Abu Dhabi Mar ("ADM") παρουσιάζοντας τα εξής στοιχεία:

    -Το 75% των μετοχών των Ναυπηγείων μεταβιβάζεται στην εταιρεία ADM

    -Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο εσαεί όσον αφορά στην περαιτέρω μεταβίβαση των μετοχών,

    -Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο όσον αφορά στα πρόσωπα που στελεχώνουν το ΔΣ της εταιρείας,

    -Αίρεται η πρόταση της ΑDM για απολύσεις 350 εργαζομένων,

    - Τα περιουσιακά στοιχεία των Ναυπηγείων που αφορούν σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες θα εκποιηθούν.

    - Στα Ναυπηγεία χορηγείται δάνειο 20 εκατομμύρια ευρώ για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, μέχρι την υπογραφή της τελικής συμφωνίας σε 4-5 μήνες. Η τελική συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή.

    Τέλος, αναφερόμενος στην ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει η αποστολή της και ισχύουν οι εθνικοί περιορισμοί.

    Πηγές: AΠΕ

    Είδηση: 34440

    [08] EFSA : Το 75% των πουλερικών που βγαίνουν από σφαγεία της Ε.Ε είναι μολυσμένα

    Τεταρτη, 17 03 2010 17:28

    Υγεια

    Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) αναφέρει σήμερα σε έκθεσή της ότι το 75,8% των νεκρών πουλερικών που βγαίνουν από τα ευρωπαϊκά σφαγεία είναι μολυσμένα με καμπυλοβακτηρίδια, ενώ το 15,7% είναι μολυσμένα και με σαλμονέλες.

    Η σαλμονέλωση και η καμπυλοβακτηρίωση είναι "οι δύο πιο συχνές ανθρώπινες ασθένειες που προκαλούνται από κατανάλωση τροφίμων", αναφέρει η EFSA στην έκθεσή της που έγινε έπειτα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Οι αριθμοί αυτοί είναι το αποτέλεσμα μίας σειράς αναλύσεων που έγιναν το 2008 σε κοτόπουλα που βγήκαν από 561 σφαγεία σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ελβετίας και της Νορβηγίας.

    Σε ότι αφορά τις σαλμονέλες ο βαθμός μόλυνσης "διαφέρει αρκετά ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ και κυμαίνεται από 0% ως 26,6%", με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά (85,6%) στην Ουγγαρία, διευκρινίζει η EFSA.

    Η EFSA υπενθυμίζει ότι οι κίνδυνοι μόλυνσης των ανθρώπων από το κρέας των μολυσμένων πουλερικών μειώνονται με "το καλό ψήσιμο".

    AΠΕ Είδηση: 34435

    [09] Κινητό τηλέφωνο από την Πόρσε μόνο για κατόχους αυτοκινήτων της

    Τεταρτη, 17 03 2010 18:09

    Επειδή μία Πόρσε μπορεί να μην είναι αρκετή για να προσδώσει κύρος στον ιδιοκτήτη της, η θυγατρική εταιρία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Porsche Design, λανσάρει στην αγορά ένα κινητό τηλέφωνο, αποκλειστικά για ιδιοκτήτες του πολυτελούς αυτοκινήτου.

    Το μοντέλο Porsche Design P9522 BLACK, το τελευταίο μοντέλο της σειράς κινητών της εταιρίας, έκανε "παγκόσμια πρώτη" στη Σιγκαπούρη, όπου προς το παρόν μόνο οι περίπου 1.600 ιδιοκτήτες Πόρσε στο εύρωστο νησί-κράτος μπορούν να το αγοράσουν από την αντιπροσωπεία Stuttgart Auto.

    Το κινητό κατασκευάζεται από την Sagem Wireless, είναι από επιμεταλλωμένο αλουμίνιο με μαύρη οθόνη από ορυκτό γυαλί. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του είναι ο αισθητήρας για δακτυλικά αποτυπώματα, ώστε να αναγνωρίζει το χρήστη.

    Η τιμή του είναι 1.636 δολάρια, δηλαδή περίπου τρεις φορές ακριβότερο από ένα Blackberry ή ένα iPhone στη Σιγκαπούρη.

    Οι αντιπρόσωποί του αναμένουν ότι το νέο κινητό θα έχει μεγάλη ζήτηση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, μία περιοχή η οποία σύμφωνα με το περιοδικό Forbes γνώρισε το 2008 αύξηση 80% στον αριθμό των δισεκατομμυριούχων.

    AΠΕ Είδηση: 34438

    [10] ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η 25η Μαρτίου

    Τεταρτη, 17 03 2010 17:59

    Με ανακοίνωσή του το κέντρο ενημέρωσης εργαζομένων και ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ), κάνει γνωστούς τους όρους αμοιβής και εργασίας κατά τη διάρκεια της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: "Η 25η Μαρτίου φέτος είναι ημέρα Πέμπτη, από το νόμο έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία όπου απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική δραστηριότητα καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, εκτός από εκείνες τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν την Κυριακή.

    Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ισχύουν τα εξής: Εάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού".

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι: "Επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή εάν αμείβονται με ημερομίσθιο, θα πρέπει να πάρουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Εάν αμείβονται με μισθό,

    α) οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες δικαιούνται μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή για την αργία περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό, και

    β) αν οι μισθωτοί απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες δικαιούνται να λάβουν το 1/25 καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν".

    Αναλυτικά στοιχεία υπάρχουν και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.kepea.gr Είδηση: 34437

    [11] Ιταλία: Το υπουργείο Υγείας απαγορεύει τα γυαλιά τρισδιάστατης προβολής

    Τεταρτη, 17 03 2010 16:43

    Υγεια

    Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας, με οδηγία του, ζητά από τους ιδιοκτήτες κινηματογράφων, να αλλάξουν τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τις τρισδιάστατες προβολές.

    Έτσι, στο εξής, οι κινηματογράφοι θα πρέπει να παρέχουν στους πελάτες τους ειδικά γυαλιά μίας χρήσεως, που να καταλήγουν στο απορρίμματα, μετά την κάθε προβολή.

    Αποφασίσθηκε επίσης ότι στις τρισδιάστατες προβολές θα έχουν πρόσβαση μόνον παιδιά άνω των έξι ετών.

    Αιτία των νέων αυτών μέτρων, το περιστατικό που σημειώθηκε πριν τρεις ημέρες στο Μιλάνο, όταν ένα κοριτσάκι τριών ετών παρουσίασε σοβαρό ερεθισμό στο δεξί του μάτι, μόλις ολοκληρώθηκε η προβολή του έργου "Alice in the Wonderland" το οποίο είχε παρακολουθήσει σε σινεμά "3dimension" μαζί με τους γονείς του.

    Το μάτι του παιδιού πρήστηκε και μέσα σε λίγες ώρες ο πόνος ήταν πολύ έντονος. Η οικογένεια της μικρής έκανε γνωστό ότι θα κινηθεί δικαστικά, ενώ η ένωση καταναλωτών Codacons, υπενθυμίζει ότι έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο συγκεκριμένο θέμα.

    "Τα γυαλιά περνούν από τα χέρια τουλάχιστον τριών θεατών την ημέρα, δεν αποστειρώνονται, παράγονται με άγνωστα υλικά και δεν φέρουν το σήμα ποιότητα CE", αναφέρει η Codacons σε ανακοίνωσή της.

    Ο ιταλικός Τύπος σημειώνει σήμερα ότι η απόφαση του υπουργείου Υγείας για "αυστηρότερα κριτήρια προβολής", θέτει, ουσιαστικά, "εκτός νόμου", πάνω από το 50% των πιο σύγχρονων κινηματογραφικών αιθουσών της χώρας.

    Σε σύνολο τριών χιλιάδων κινηματογράφων, στην Ιταλία, πεντακόσιοι διαθέτουν εγκατάσταση για τρισδιάστατες προβολές. Εξ αυτών, μόνον μια συγκεκριμένη προηγμένη τεχνολογία (που χρησιμοποιείται από περίπου διακόσια σινεμά) είναι συμβατή με γυαλιά μιας χρήσεως.

    Η ένωση ιδιοκτητών ζητά μια νέα πιο ελαστική, εγκύκλιο, με την οποία να αποφευχθεί η διακοπή της λειτουργίας τόσο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων με πολιτιστικό χαρακτήρα.

    O υπουργός Υγείας Φερούτσιο Φάτσιο δήλωσε ωστόσο στους δημοσιογράφους ότι "η συγκεκριμένη εγκύκλιος βασίζεται σε γνωμοδότηση ειδικών του Ανωτάτου Συμβουλίου Υγείας και μετά το περιστατικό του Μιλάνου χρειαζόταν μια άμεση παρέμβαση". Είδηση: 34433

    [12] Συνεργασία Αρναουτάκη- ΚΕΔΚΕ

    Τεταρτη, 17 03 2010 15:44

    Τις προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, όσον αφορά τα έργα που προγραμματίζονται στους δήμους, συζήτησαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Σταύρο Αρναουτάκη.

    Στόχος του Υπουργείου, όπως είπε ο κύριος Αρναουτάκης, είναι η επιτάχυνση του προγράμματος, ώστε τα κονδύλια να διανεμηθούν με τον καλύτερο τρόπο και στους νέους δήμους που θα προκύψουν από τις συνενώσεις, όπως προβλέπει το σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ".

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, επέδωσε στον αρμόδιο υφυπουργό, υπόμνημα με τις παρατηρήσεις της Αυτοδιοίκησης επί του νομοσχεδίου για το ΕΣΠΑ, το οποίο έχει δοθεί για διαβούλευση, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε:

    Το ΕΣΠΑ αποτελεί ένα σημαντικό και απαραίτητο εργαλείο για την σωστή και καλή πορεία του Καλλικράτη, κι όχι μόνο για τον Καλλικράτη". Ν. Κακλαμάνης

    " Θέλω να ελπίζω ότι και σε επίπεδο συνολικά κυβέρνησης και της προϊσταμένης του, υπουργού κ. Λούκας Κατσέλη, θα υπάρχει η ίδια διάθεση ώστε να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα, κυρίως μετά από αυτά που μας είπε και χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης για τον Καλλικράτη που πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2011.

    Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης είπε: "Θεωρώ ότι ένα βασικό εργαλείο του Καλλικράτη είναι και το ΕΣΠΑ. Οφείλουμε να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τους πόρους υπέρ των πολιτών που υπηρετούμε, υπέρ της αυτοδιοίκησης, υπέρ της νέας αρχιτεκτονικής τους κράτους".

    Στη συνέχεια ο κος Αρναουτάκης είχε συνάντηση με το Δ.Σ της «ΔΗΜΟΣ Α.Ε.», κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εταιρεία. Είδηση: 34428

    [13] Κόντρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί επιλογής των προϊσταμένων του Δημοσίου

    Τεταρτη, 17 03 2010 14:38

    Σφοδρή αντιπαράθεση Kυβέρνησης-ΝΔ σημειώθηκε στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο για την επιλογή των Προϊσταμένων του Δημοσίου. Η ΝΔ αποχώρησε από τη συζήτηση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Κωνσταντίνο Τζαβάρα να λέει ότι το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του άθλιου κομματικού συστήματος που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει το ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε απαράδεκτες και άθλιες τις κατηγορίες και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο είναι μια ιστορική απόφαση και καθοριστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης καθώς όπως είπε καθιερώνει ένα απολύτως αξιοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα επιλογής στελεχών. Τόνισε επίσης ότι η αντιπολίτευση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη όταν καταψηφίζει τέτοια νομοσχέδια.

    Κόντρα για το προεδρικό διάταγμα

    Παράλληλα, ο κ.Τζαβάρας συνέδεσε το νομοσχέδιο με προεδρικό διάταγμα που υπεγράφη προ μηνός, βάση του οποίου- όπως υποστήριξε- «βγαίνουν από τη φυλακή κομματικοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ, έμποροι ναρκωτικών και άλλοι κατάδικοι». Ο υπ. Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επισήμανε ότι αν ο κ. Τζαβάρας δεν ανακαλέσει έστω σε επόμενη συνεδρίαση, οι αντιδράσεις της κυβέρνησης θα έχουν συνέχεια.

    Οργισμένη αντίδραση και του υπ. Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη προκάλεσε η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ.

    Ο κ. Καστανίδης με δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατήγγειλε την ύπαρξη νομικού και πολιτικού κέντρου που διακινεί αυτές τις μέρες τα ΦΕΚ και το οποίο μπορεί να σχετίζεται με τις εξελίξεις είτε της ποινικής δίωξης εναντίον του κ. Ζαγοριανού είτε με πιθανή παραπομπή του κ. Σανιδά.

    Ο υπουργός παρουσίασε έγγραφα με τα οποία όλες οι δικαστικές αποφάσεις για την απονομή χάριτος είχαν ολοκληρωθεί στις 15 και 22 Σεπτεμβρίου 2009 επί κυβέρνησης ΝΔ και ο ίδιος υπέγραψε κάποιες αποφάσεις που δεν είχε υπογράψει ο κ. Δένδιας.

    Κάλεσε τον κ. Τζαβάρα να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη και αν δεν το πράξει-όπως είπε-τότε θα είναι η πρώτη φορά που υπ. Δικαιοσύνης θα ζητήσει την ποινική δίωξη βουλευτή.

    Πηγή: NET 105.8 Είδηση: 34417

    [14] Άρση του αποκλεισμού στη Δυτική Όχθη

    Τεταρτη, 17 03 2010 11:34

    Άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Όχθης που ίσχυε από τις 13 Μαρτίου αποφάσισε το Ισραήλ ενώ τουλάχιστον 3,000 αστυνομικοί παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού στην Ιερουσαλήμ, ειδικά στον ανατολικό τομέα για την πιθανότητα αναζωπύρωσης της βίας. Ύστερα από μέρες αντιπαράθεσης αλλά και έντονων πιέσεων από Αμερικανούς πολιτικούς και φιλο-ισραηλινές οργανώσεις, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έριξε τους τόνους.

    Στο επίκεντρο της διαφοράς είναι η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα κατασκευαστούν 1.600 κατοικίες στην αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παρά τις πιέσεις που άσκησε η Ουάσιγκτον στην Ισραηλινή κυβέρνηση εκτιμάται ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει πολλά αυτή τη στιγμή. Αν πάρει πίσω τα σχέδια που ανακοινώθηκαν πρόσφατα πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπος με εσωτερικά πολιτικά προβλήματα κι αν δεν το κάνει, κανείς δεν γνωρίζει πως θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά τους, και οι Παλαιστίνιοι ζητούν να σταματήσουν τα νέα οικιστικά σχέδια του Ισραήλ, πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες.

    Χαμάς- νέα Ιντιφάντα κατά του Ισραήλ

    Σε νέα Ιντιφάντα κάλεσε τους παλαιστινίους η οργάνωση Χαμάς, προκειμένου να αποτραπεί όπως είπε ο εξιουδαϊσμός της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, μία ημέρα μετά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στον ανατολικό τομέα της ιερής πόλης.

    "Πιστεύουμε ότι η Ιντιφάντα ενάντια στον κατακτητή είναι θεμελιώδης υποχρέωσή μας για να βάλουμε τέλος στην περιφρόνησή του απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και στους ιερούς τόπους του". Χαμάς

    Στην ίδια ανακοίνωση η Χαμάς καλεί τους Παλαιστίνιους να "εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο την οργή τους και να εμποδίσουν τον κατακτητή να συνεχίσει τις προσπάθειες εξιουδαϊσμού της Ιερουσαλήμ και αλλοίωσης του αραβο-ισλαμικού χαρακτήρα της".

    Την ίδια ώρα, στη Ραμάλα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε την αξίωση για πλήρες πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών, ως όρο για την έναρξη συνομιλιών με το Ισραήλ.

    "Δεν θέτουμε προαπαιτούμενα, αλλά ζητάμε την τήρηση των υποχρεώσεων για να μετάσχουμε σε έμμεσες διαπραγματεύσεις. Συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή έμμεσων διαπραγματεύσεων, τις οποίες αποκαλούν "εκ του σύνεγγυς συνομιλίες" και δεν θέτουμε προαπαιτούμενα". Α. Αμπάς.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Οξύνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή Είδηση: 34408

    [15] Ταϊλάνδη: Έξω από την πρωθυπουργική κατοικία οι διαδηλωτές

    Τεταρτη, 17 03 2010 09:23

    Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατευθύνθηκαν την Τετάρτη στην αυστηρά φρουρούμενη κατοικία του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, συνεχίζοντας για τέταρτη συνεχή ημέρα τις κινητοποιήσεις με στόχο να τον αναγκάσουν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς άδειασαν μπουκάλια με αίμα μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία, όπως έκαναν την Τρίτη έξω από το κυβερνητικό μέγαρο. Παρά την πολιτική ένταση, το χρηματιστήριο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ κι ένα χρόνο, ενώ το εθνικό νόμισμα, το μπατ, έφθασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών, καθώς επενδυτές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους λόγω της έλλειψης επεισοδίων βίας και την διαφαινόμενη επιβίωση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα.

    "Συμβολική θυσία για τη δημοκρατία"

    "Τα πολιτικά γεγονότα δεν είναι τόσο οδυνηρά όσο αναμενόταν" δήλωσε αναλυτής χρηματιστηριακής εταιρίας, προσθέτοντας ότι χρήμα από το εξωτερικό θα συνεχίσει να φθάνει στη χώρα εάν δεν υπάρξουν επεισόδια βίας.

    Με τα κόκκινα πουκάμισα και μπλουζάκια που αποτελούν το σήμα κατατεθέν τους, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια και ανεμίζοντας σημαίες, χιλιάδες διαδηλωτές -κυρίως υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα- άρχισαν νωρίς το πρωί να μετακινούνται αργά προς το σπίτι του πρωθυπουργού όπου έριξαν αίμα που συγκέντρωσαν οι ίδιοι, σε μια "συμβολική θυσία για τη δημοκρατία".

    Ο Αμπίσιτ βρίσκεται σε στρατιωτική βάση από την Παρασκευή και τηρεί στάση αναμονής.

    Οι περισσότεροι δεν αναμένουν να ξεσπάσουν επεισόδια βίας, χωρίς όμως να τα αποκλείσουν εντελώς.

    Ο πρωθυπουργός μοιάζει να ελπίζει ότι η κινητοποίηση θα χάσει την ορμή της: από τους 150.000 ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν το βράδι της Κυριακής, απέμεναν, σύμφωνα με την αστυνομία, 40.000.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Μπουκάλια με αίμα πέταξαν διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη BBC: Thai protesters carry blood to Thai PM Abhisit's house

    Είδηση: 34399

    [16] Αντιπαράθεση κατά τη δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

    Τεταρτη, 17 03 2010 16:19

    Σφοδρή αντιπαράθεση πυροδότησε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, που εκδικάζει την υπόθεση δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το αίτημα αναβολής που υπέβαλαν οι νέοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι ανέλαβαν την εκπροσώπηση της οικογένειας του θύματος μετά την παραίτηση των δικηγόρων Αλέξανδρου Κατσαντώνη και Χρήστου Μυλωνόπουλου.

    Οι νέοι εκπρόσωποι της πολιτικής αγωγής ζήτησαν την αναβολή της δίκης για μια εβδομάδα ώστε να ενημερωθούν για τη δικογραφία και να τους κοινοποιηθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων που έχουν προηγηθεί.

    Στην τοποθέτησή του επί του αιτήματος αναβολής ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι το κριτήριο της δίκαιης δίκης έχει παραβιαστεί, αφού "η ηγεσία της δικαιοσύνης, δηλαδή η πολιτική, αποφάσισε για τον τόπο της διεξαγωγής της". Ανέφερε επίσης ότι από δημοσιεύματα στον Τύπο δημιουργείται σκεπτικισμός για την υπόθεση και συμπλήρωσε: "Το τελευταίο που θα περίμενε ο πολίτης είναι να υπάρχει διάσταση μεταξύ κοινωνικού και δικαστικού κλίματος".

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του βασικού κατηγορουμένου ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, τόνισε ότι η αναβολή της δίκης σημαίνει νέα δικάσιμος με νέα σύνθεση δικαστηρίου. Σχολιάζοντας τα λεχθέντα του κ. Κωνσταντόπουλου περί διάστασης δικαστικού και κοινωνικού κλίματος είπε: "Κατά την άποψη του κ. συναδέλφου αν έξω από ένα δικαστήριο οι πολίτες φωνάζουν ''σκοτώστε τον κατηγορούμενο'' θα πρέπει να τον εκτελούμε ανεξαρτήτως του τί γίνεται εντός αιθούσης και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες όπως στον εμφύλιο. Και αν κάνουμε λάθος, ε, δεν πειράζει. Να τον τιμούμε μετά όπως τον Μπελογιάννη".

    Σχετικά με το θέμα της επιλογής της Αμφισσας για τη διεξαγωγή της δίκης ο κ. Κούγιας αναρωτήθηκε τι ενοχλεί την πολιτική αγωγή η Αμφισσα. " Μήπως γιατί δεν είμαστε στην Αθήνα, να έχουμε 50.000 ανθρώπους έξω από το δικαστήριο από αυτούς που αυτοί επιδοτούν να καίνε γραφεία; Αν είναι ένοχος ο εντολέας μου να καταδικαστεί ισόβια. Αλλά να έχει μια δίκαιη δίκη".

    Είπε επίσης ο συνήγορος ότι θα μπορούσε να σκεφθεί πως η πολιτική αγωγή επιθυμεί με το αίτημά της να αλλάξει σύνθεση το δικαστήριο επειδή με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να καταρρέει το κατηγορητήριο.

    Στη δευτερολογία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε στο δικαστήριο ότι η πολιτική αγωγή θα αποφύγει κάθε εκτροπή "και θα αποφύγουμε να επιφυλάξουμε για τον εαυτό μας τον ρόλο του υπερασπιστή του δικαστηρίου που ανέλαβε ο κ. Κούγιας".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει στη συνείδηση κανενός παγιωμένη άποψη ότι κατέρρευσε το κατηγορητήριο. "Εγώ αρνούμαι να εφαρμόσω τηλεοπτική δικονομία. Ο καθένας ό,τι είναι, αυτό δείχνει. Η δίκη αυτή δεν θα κριθεί στις εντυπώσεις".

    Η πολιτική αγωγή ζήτησε επίσης από το δικαστήριο την εξέταση εκ νέου της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Βέρτζιν Τσαλικιάν, τον ορισμό αναπληρωτών δικαστών και την επίσημη μαγνητοφώνηση των πρακτικών.

    Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής, ενώ έχει επιφυλαχθεί για τα υπόλοιπα.

    Το πρωί της Τετάρτης, το δικαστήριο συνεδρίασε εν συμβουλίω με προεδρεύοντα τον πρόεδρο Πρωτοδικών Λειβαδιάς και απέρριψε τη δήλωση αποχής που υπέβαλε στις 11 Μαρτίου η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αντζελίτα Παπαβασιλείου.

    Η δήλωση της προέδρου υπεβλήθη μετά την παραίτηση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής κ.κ. Κατσαντώνη και Μυλωνόπουλου όταν απερρίφθη το αίτημά τους να ασκηθεί ποινική δίωξη στη μάρτυρα Αντα Τζιορμπατσιούδη. Η πρόεδρος εξέλαβε την παραίτηση των δύο δικηγόρων ως αμφισβήτηση του δικαστηρίου. Η νέα πολιτική αγωγή δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο ότι ήδη έχει κατατεθεί μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμφισσας σε βάρος της μάρτυρος για το αδίκημα της ψευδορκίας.

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 23 Μαρτίου.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34429

    [17] Οκτώ νεκροί σε βομβιστικές επιθέσεις στη πόλη Μουσαγιάμπ

    Τριτη, 16 03 2010 16:31

    Οκτώ νεκροί και περισσότεροι από ένδεκα τραυματίες είναι ο απολογισμός των δύο βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν σε κεντρικό δρόμο της πόλης Μουσαγιάμπ νότια της Βαγδάτης, εννέα ημέρες μετά από τις εκλογές που οι Ιρακινοί ήλπιζαν ότι θα φέρουν στη χώρα μεγαλύτερη σταθερότητα και λιγότερες συγκρούσεις.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες είχαν τοποθετήσει βόμβες σε δύο αυτοκίνητα που μετέφεραν επιβάτες στη πόλη Μουσαγιάμπ, περί τα 60 χιλιόμετρα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Χθες σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν επτά άτομα και 20 τραυματίστηκαν στην Φαλούτζα στην δυτική επαρχία Ανμπάρ.

    Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι συνεχίζουν την καταμέτρηση των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές της 7-ης Μαρτίου στις οποίες οι Ιρακινοί είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για μία σταθερότερη κυβέρνηση ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα προετοιμάζονται να σταματήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ μέχρι το τέλος Αυγούστου και να αποχωρήσουν πλήρως από την χώρα μέχρι το τέλος του 2011.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34371

    [18] Στη σκιά του ΔΝΤ

    Τριτη, 16 03 2010 19:55

    Το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας παραπέμπεται στην προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Οι υπουργοί του Eurogroup περιορίστηκαν σε ένα πλαίσιο τεχνικών θεμάτων της βοήθειας, απέκλεισαν κάθε πιθανότητα εγγύησης στα δάνεια και επιβεβαίωσαν ότι η απόφαση θα είναι απολύτως συμβατή με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και τις τοπικές νομοθεσίες των κρατών μελών. Η διστακτικότητα που παρατηρείται στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην παροχή αλληλεγγύης σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης επαναφέρει το πιθανό σενάριο η Ελλάδα να επιλέξει άλλους δρόμους δανεισμού, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου από την Ουγγαρία άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ελληνική στάση, την πιθανότητα δηλαδή προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ κατά της λύσης ΔΝΤ τάχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς.Τι σημαίνει όμως ΔΝΤ και ποιες είναι οι επιπτώσεις ενός δανεισμού από αυτό;

    Με τι ισοδυναμεί η προσφυγή στο ΔΝΤ

    Από την αρχή της κρίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορήγησε δάνεια σε 20 χώρες οι οποίες αντιμετώπιζαν μικρά η μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα. Για τα χρήματα που δάνεισε επέβαλε επώδυνα μέτρα ως αντιστάθμισμα

    Η Ουγγαρία που πρώτη εν μέσω κρίσης πήρε δάνειο 12,5 δισ ευρώ υποχρεώθηκε να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους και να κάνει περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Η Ισλανδία που πήρε δάνειο μόλις 2,1 δισ ευρώ μειώνοντας μισθούς και συντάξεις, αύξησε τους φόρους και έκανε περικοπές δημοσίων δαπανών.

    Η Ρουμανία έλαβε δάνειο 13 δισ ευρώ αλλά απέλυσε 137 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους προχώρησε σε περικοπές μισθών και επιδομάτων, σε αύξηση των φόρων και μείωση των κοινωνικών δαπανών.

    Η Λετονία που πήρε 1,7 δισ ευρώ αύξησε το ΦΠΑ από το 5% στο 21% και μείωσε τους μισθούς κατά 20% ενώ η Τουρκία που έλαβε και το μεγαλύτερο δάνειο των 20,4 δισ ευρώ μείωσε τους μισθούς κατά 20% και αύξησε κατακόρυφα τα επιτόκια.

    Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές όταν μια χώρα αποφασίζει να χτυπήσει την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ταυτόχρονα αποφασίζει να λάβει σκληρά μέτρα χωρίς επιστροφή.

    Το αντιστάθμισμα αυτού αφενός το εγγυημένο δάνειο και αφετέρου όπως στην περίπτωση της Ουγγαρίας η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.

    Η ευρωζώνη σε κρίση

    Η ευρωζώνη για πρώτη φορά αφότου ιδρύθηκε, το 1999, είναι αντιμέτωπη με μία πολύ μεγάλη αναταραχή και ταυτόχρονα με την προετοιμασία "σχεδίου διάσωσης" κράτους μέλους της, σε δημοσιονομική κρίση, ενώ επίσης αντιμετωπίζει, πλέον, το περίγραμμα μιας "οικονομικής διακυβέρνησης" της, όπως και μία "γερμανο-γαλλική" δυσκολία ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της.

    Oι μεγάλες γραμμές μιας οικονομικής βοήθειας, εάν την χρειαστεί η Ελλάδα, (με διμερή δάνεια από κράτη της ευρωζώνης) που συμφωνήθηκαν στο Eurgroup, είναι κάτι που δεν έχει το προηγούμενό του στα 11 χρόνια ζωής της ευρωζώνης.

    Εως σήμερα, παρόμοιας μορφής βοήθεια αποτελούσε ένα "ταμπού". Ομως, σύμφωνα με τον οικονομολόγο καθηγητή Πολ ντε Γκράουβε, του βελγικού πανεπιστημίου του Λουβέν, που θεωρεί προσβλητικό το να αποβληθεί από την ευρωζώνη ένα κράτος, "είναι σημαντικό μέσα στα όρια της ευρωζώνης να επιδεικνύεται μία αλληλεγγύη" εν τοις πράγμασι.

    Πάντως, εξ αφορμής της ελληνικής κρίσης, πολλαπλασιάστηκαν οι δημόσιες ιδέες για τη διαχείριση και μελλοντικών κρίσεων μέσα στα όρια της ευρωζώνης με τη διατύπωση για πρώτη φορά της πρότασης για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34386


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 March 2010 - 17:54:01 UTC