Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταδιακή επιδείνωση του καιρού
  • [02] Ξεχειλίζει η οργή στη Χιλή μία βδομάδα μετά το σεισμό
  • [03] Στις κάλπες οι Ισλανδοί για τις αποζημιώσεις Βρετανών - Ολλανδών
  • [04] Μοιρασμένη η κοινή γνώμη για τα μέτρα
  • [05] Ειρωνική επίθεση Τσάβες στην Κλίντον
  • [06] Συνάντηση Σαμαρά - Δαμανάκη
  • [07] Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο

    [01] Σταδιακή επιδείνωση του καιρού

    Σαββατο, 06 03 2010 12:43

    Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από σήμερα σε όλη τη χώρα. Με έκτακτο δελτίο η ΕΜΥ προειδοποιεί για ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Ήδη με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας. Παράλληλα, προβλέπονται ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες στα ΝΔ και άνεμοι έως 9 μποφόρ. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν την Τρίτη.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 34064

    [02] Ξεχειλίζει η οργή στη Χιλή μία βδομάδα μετά το σεισμό

    Σαββατο, 06 03 2010 18:06

    Δείτε το σχετικό video Μία εβδομάδα μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη Χιλή, η οργή των επιζώντων αλλά και του συνόλου των Χιλιανών πολιτών ξεχειλίζει. Η απερχόμενη Πρόεδρος Μισέλ Μπασελέ, δέχεται σφοδρά πυρά για τον τρόπο που χειρίστηκε την κατάσταση τις επόμενες ώρες αλλά και τις μέρες μετά το σεισμό ενώ έντονη δυσφορία εκφράζεται και για το πολεμικό ναυτικό που δεν εξέδωσε ποτέ, σε εθνικό επίπεδο, προειδοποίηση για τσουνάμι. Την ίδια ώρα, σύγχυση επικρατεί και γύρω από τον αριθμό των θυμάτων, με την κυβέρνηση να περιορίζει τον αριθμό των νεκρών στους 452 από τους 800 που είχε αρχικά ανακοινώσει.

    Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση σε εθνικό επίπεδο για τσουνάμι

    Παντελή έλλειψη οργάνωσης καταλογίζουν στην κεντρική κυβέρνηση αλλά και στις περιφερειακές αρχές, οι κάτοικοι της Κονσεπσιόν και της μικρής πόλης Ντισάτο, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το επίκεντρο του σεισμού της 27ης Φεβρουαρίου.

    "Το 99% της βοήθειας μας προσφέρθηκε από τους απλούς κατοίκους και μόλις το 1% από την κυβέρνηση" καταγγέλλει ο 44χρονος Φερνάρντο Βαλενζουέλα κάτοικος της Ντικάτο.

    Όλη η περιοχή γύρω από την πόλη του, ισοπεδώθηκε από τα τσουνάμι και όπως καταγγέλλει ο ίδιος αλλά και άλλοι κάτοικοι της ίδιας πόλης, κανείς δεν τους ενημέρωσε, μετά το σεισμό ότι επρόκειτο η περιοχή τους να χτυπηθεί από παλιρροϊκά κύματα.

    Σε αυτήν την παραλιακή πόλη, τα καταστροφικά παλιρροϊκά κύματα, ξέβρασαν έως και 2 χιλιόμετρα μέσα στην στεριά, μεγάλα εμπορικά πλοία, ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά ότι έβρισκαν μπροστά τους.

    Μετά την γενική κατακραυγή, ο επικεφαλής της ωκεανογραφικής υπηρεσίας του πολεμικού ναυτικού, υπηρεσία αρμόδια για την έκδοση σχετικής προειδοποίησης για τσουνάμι, σε εθνικό επίπεδο παύθηκε από τα καθήκοντά του.

    Στους 452 οι νεκροί από τους 800 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί

    Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη "γκάφα" από πλευράς της κυβέρνησης.

    Με νεότερη ανακοίνωση, ο αριθμός των νεκρών περιορίστηκε στα 452 από τα 800 που αρχικά είχαν ανακοινωθεί καθώς για πολλούς από τους αγνοουμένους επιβεβαιώθηκε τελικά αργότερα ότι ήταν εν ζωή.

    Πηγή: Reuters - BBC Είδηση: 34067

    [03] Στις κάλπες οι Ισλανδοί για τις αποζημιώσεις Βρετανών - Ολλανδών

    Σαββατο, 06 03 2010 19:01

    Δείτε το σχετικό video Το "Όχι" φαίνεται ότι θα είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα που διενεργείται σήμερα στην Ισλανδία, για το ζήτημα των αποζημιώσεων προς τη Βρετανία και την Ολλανδία μετά τις ζημιές που υπέστησαν από την κατάρρευση της τράπεζας IceSave. Οι δυο χώρες, ζητούν το ποσό των 3.8 δισεκατομμυρίων Ευρώ, για χρήματα τα οποία πλήρωσαν προκειμένου να αποζημιωθούν οι 340.000 Βρετανοί και Ολλανδοί αποταμιευτές που επλήγησαν από την κατάρρευση της τράπεζας τον Οκτώβριο του 2008.

    Το "Οχι" πιθανότερο αποτέλεσμα

    Οι συνομιλίες που έκαναν οι τρεις χώρες, κατέληξαν σε αδιέξοδο την Παρασκευή. Η πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες σημειώνοντας ότι υπάρχουν πλέον καλύτεροι όροι διαπραγμάτευσης. Το κλίμα πάντως όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, είναι να επικρατήσει το όχι ενώ μέχρι και το μεσημέρι η προσέλευση ήταν μικρότερη από τις περσινές γενικές εκλογές.

    Υπ. Οικονομικών: Θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας

    Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία του δημοψηφίσματος, ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα, ακόμα και στην περίπτωση που επικρατήσει δηλαδή το όχι, δεν σημαίνει ότι η χώρα θα αρνηθεί να πληρώσει.

    "Θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας" ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας.

    Πηγή: AFP - BBC Είδηση: 34068

    [04] Μοιρασμένη η κοινή γνώμη για τα μέτρα

    Σαββατο, 06 03 2010 12:36

    Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη για το σύνολο των έκτακτων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, σύμφωνα με 2 νέες δημοσκοπήσεις. Κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, του παγώματος των συντάξεων, της αύξησης του ειδικού φόρου στα καύσιμα και των συντελεστών του ΦΠΑ, τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Αντίθετα, οι περισσότεροι δηλώνουν υπέρ της μείωσης των επιδομάτων στο Δημόσιο, της αύξησης του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα και της επιβολής φόρου σε είδη πολυτελείας.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση των μέτρων για το "Βήμα της Κυριακής" και μέρος της αναδημοσιεύεται σήμερα από διεθνή πρακτορεία, από το σύνολο των ερωτηθέντων μόνο το 46.6% εγκρίνει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ το 35,6% των πολιτών τα θεωρεί άδικα.

    Η πλειονότητα των πολιτών εκφράζει την αντίθεσή του στην αύξηση κατά 2% στους συντελεστές του ΦΠΑ, στο πάγωμα των συντάξεων και με την επιβολή ειδικού φόρου στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ θετικά βλέπουν τις περικοπές των κρατικών δαπανών.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εννέα στους δέκα πολίτες τάσσονται υπέρ της μείωσης των αποδοχών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των υπουργών, των βουλευτών και των γενικών γραμματέων, και σε ποσοστά άνω του 87% υπέρ της μείωσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και των δικαστικών.

    Ωστόσο τη διαφωνία του εκφράζει το 67,4% των ερωτηθέντων με την περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας.

    "Όχι" στις περικοπές των επιδομάτων δηλώνουν οι 7 στους 10 δημοσίους την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού. υπαλλήλους, σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Τη διαφωνία τους για το ίδιο θέμα εκφράζουν και οι εργοδότες αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό (61%) και οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα (76%).

    Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 82% συμφωνούν με την επιβολή φόρου σε είδη πολυτελείας, αλλά και με την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα (32%), ενώ το 50% συμφωνεί και με την περικοπή επιδομάτων στον δημόσιο τομέα με το 41% να διαφωνεί. Είδηση: 34063

    [05] Ειρωνική επίθεση Τσάβες στην Κλίντον

    Σαββατο, 06 03 2010 13:30

    Στόχος ειρωνικών σχολιασμών του Ούγκο Τσάβες, έγινε η Χίλαρι Κλίντον, που περιοδεύει στη Λατινική Αμερική. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας την χαρακτήρισε "ξανθιά" εκδοχή της προκατόχου της Κοντολίζα Ράϊς. Διαλλακτική στάση υιοθέτησε ωστόσο ο Ούγκο Τσάβες έναντι της Ισπανίας, μία εβδομάδα μετά τη διπλωματική ένταση που σημειώθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Τη Χίλαρι Κλίντον έβαλε στόχο αυτή τη φορά ο Ούγκο Τσάβες, χρησιμοποιώντας εναντίον της, ειρωνικούς παραλληλισμούς.

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τονίζοντας ότι η κ. Κλίντον επιδεικνύει την ίδια επιθετική πολιτική με την προκάτοχό της στην κυβέρνηση Τζορτζ Μπους, ειρωνεύτηκε την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χαρακτηρίζοντας την μια "ξανθιά" εκδοχή της Κοντολίζα Ράις.

    Την αντίδραση του Ούγκο Τσάβες πυροδότησε θέση που εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών στη Βραζιλία, κατά την περιοδεία της στη Λατινική Αμερική.

    Η Χίλαρι Κλίντον είπε ότι οι πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι των χωρών της περιφέρειας, συμβάλλουν στο να αμβλυνθούν οι επικρίσεις των Ηνωμένων Πολιτειών από αριστερούς πολιτικούς ηγέτες, όπως ο Τσάβες.

    "Έρχεται στη Βραζιλία και μας προκαλεί, προσπαθεί να μας διχάσει με τα αδέλφια μας", τόνισε ο Ούγκο Τσάβες.

    Πάντως, αφού εξαπέλυσε ως συνήθως φραστικά πυρά εναντίον της Ουάσινγκτον, ο Τσάβες υιοθέτησε μια πιο διαλλακτική στάση έναντι της Ισπανίας.

    Η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο προκάλεσε την οργή του Τσάβες νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, απαιτώντας εξηγήσεις σχετικά με τις κατηγορίες Ισπανού δικαστή ότι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας "βοήθησαν" μέλη του βασκικού αυτονομιστικού κινήματος ETA και της αντάρτικης οργάνωσης της Κολομβίας FARC να σχεδιάσουν την διεξαγωγή επιθέσεων σε Ισπανικό έδαφος.

    Όμως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε, μετά από συνομιλία του με τον Ισπανό ΥΠΕΞ Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, ότι τον ικανοποιεί το γεγονός πως πλέον η Μαδρίτη απλώς ζητά πληροφορίες και δεν διατυπώνει κατηγορίες.

    "Η απάντηση της Ισπανικής κυβέρνησης ήταν αποδεκτή", είπε ο Τσάβες, εξαίροντας την "ωριμότητα" των Θαπατέρο-Μορατίνος κι επιρρίπτοντας την ευθύνη για την ανακίνηση της υπόθεσης στην "φασιστική δεξιά" της Ευρώπης. Είδηση: 34065

    [06] Συνάντηση Σαμαρά - Δαμανάκη

    Σαββατο, 06 03 2010 17:03

    Λύση στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας εντός της Ευρωζώνης υπέδειξε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ναυτιλία και την Αλιεία Μαρία Δαμανάκη, μετά τη γόνιμη και ουσιαστική, όπως τη χαρακτήρισε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Η κα Δαμανάκη εκτίμησε ότι η ΝΔ μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση σημειώνοντας ότι τα μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα συμφωνούν στην προοπτική να αναζητηθούν λύσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και μέσα στην Ευρωζώνη.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 34066

    [07] Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο

    Σαββατο, 06 03 2010 12:14

    Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, γενικών διευθυντών και τμηματαρχών καθιερώνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα με το νέο νόμο λήγει η θητεία όσων υπηρετούν σήμερα στις θέσεις αυτές όπως και των υπηρεσιακών συμβουλίων, ώστε να επανακριθούν με το νέο σύστημα. Για την επιλογή των γενικών διευθυντών συστήνεται ειδικό συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων το όποιο θα αποτελείται από τέσσερα μέλη του ΑΣΕΠ και ένα μέρος του συνηγόρου του Πολίτη.

    Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν 373 γενικούς διευθυντές, 5350 διευθυντές, 20.000 τμηματάρχες και 3.000 προϊστάμενους αυτοτελών τμημάτων. Για την αξιολόγηση και καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια με συγκεκριμένα μόρια, ενώ για τις θέσεις των γενικών διευθυντών και διευθυντών καθιερώνεται και προφορική συνέντευξη των υποψηφίων.

    Όλοι οι υποψήφιοι για τις θέσεις προϊσταμένων θα περνούν και από γραπτές εξετάσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 34062


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 March 2010 - 17:52:01 UTC