Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών μικρών επιχειρήσεων προς τα Ταμεία
  • [02] Επικεφαλής του Ταμείου Στήριξης ο Κ. Παπούλιας
  • [03] Στόχος η προστασία των δασών
  • [04] ΒΔ. Πακιστάν: 38 αντάρτες νεκροί σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις
  • [05] Μπλόκο σε μεγάλες ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων
  • [06] Τέλος οι επιδοτήσεις σε αγρότες που εισπράττουν ως 200 ευρώ το χρόνο
  • [07] Θετικές οι αντιδράσεις στο εξωτερικό
  • [08] Αντιπολίτευση: Έντονες αντιδράσεις
  • [09] Κόντρα Ραγκούση - ΚΕΔΚΕ με επιστολές
  • [10] Στην Εξεταστική για τη Siemens ο Ζαγοριανός, προφυλάκιση τριών για τα ομόλογα
  • [11] Ο κ. Κ. Παπούλιας, με εκπροσώπους της Ένωσης Νέων Αγροτών
  • [12] Κατολισθήσεις στα Τρίκαλα - Σοβαρές ζημιές σε σπίτια
  • [13] Γ. Παπανδρέου: Ήρθε η ώρα της Ευρώπης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ
  • [14] Δάνειο δύο δισ. ευρώ για το ΕΣΠΑ
  • [15] Σομαλία: Πειρατεία σε πετρελαιοφόρο
  • [16] Συναντήσεις Παπανδρέου με κοινωνικούς φορείς για τα μέτρα
  • [17] Απαγορεύεται στα σκυλιά να γαυγίζουν!

    [01] Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών μικρών επιχειρήσεων προς τα Ταμεία

    Τεταρτη, 03 03 2010 17:16

    Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών μικρών επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος με την οποία δίνεται η δυνατότητα να εξοφλούνται οι καθυστερημένες οφειλές σε δόσεις, με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των προσαυξήσεων και χωρίς προκαταβολή. Παράλληλα, κατατέθηκε η διάταξη για την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τους ανέργους που θα προσληφθούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

    Με τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα να εξοφλούνται οι καθυστερημένες οφειλές σε 36 δόσεις, με διαγραφή του 80% των προσαυξήσεων και χωρίς προκαταβολή. Ακόμα και σε περίπτωση καθυστέρησης στην αποπληρωμή 4 μηνιαίων δόσεων, η ρύθμιση δεν θα ακυρώνεται. Σημειώνεται ότι οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 12 δισ ευρώ.

    Παράλληλα, κατατέθηκε η διάταξη για την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τους ανέργους που θα προσληφθούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Η αύξηση των βασικών συντάξεων του ΟΓΑ κατά 20 ευρώ που θα δινόταν τον Ιούνιο ακυρώνεται, ενώ περικόπτεται κατά 10% η κρατική επιδότηση προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ και το Ταμείο της ΔΕΗ.

    Πηγή: NET, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 33994

    [02] Επικεφαλής του Ταμείου Στήριξης ο Κ. Παπούλιας

    Τεταρτη, 03 03 2010 15:44

    Επικεφαλής της εκστρατείας για το Ταμείο Στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, τίθεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Κατά τη συνάντησή τους το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Πετσάλνικο για την πρωτοβουλία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρει.

    Ειδικός λογαριασμός για την αποπληρωμή του χρέους

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Φίλιππος Πετσάλνικος τόνισε ότι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδέχθη να τεθεί υπό την αιγίδα του η προσπάθεια δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι πράγματι αυτό το εγχείρημα μπορεί να έχει επιτυχία: "Γιατί η Ελλάδα, ο ελληνισμός, δεν έχει μόνο τους φοροφυγάδες, ή τους εισφοροδιαφεύγοντες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων χαρακτηρίζεται από το φιλότιμο, από αρχές, αξίες και από την αγάπη για την πατρίδα".

    Σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι πριν από λίγες μέρες συναντήθηκε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο και αποφασίστηκε να ανοίξει ειδικός λογαριασμός στην ΤτΕ, τα χρήματα του οποίου θα χρηματοδοτούν αποκλειστικά την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Σε αυτόν θα μπορεί να καταθέσει οποιοσδήποτε το επιθυμεί, μέσω όλων των ελληνικών τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδος, με έμβασμα το οποίο δεν θα επιβαρύνεται με έξοδα. Η κίνηση του λογαριασμού θα βρίσκεται στην διάθεση όλων, ενώ θα ανακοινώνεται και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Οι ελεγκτές-διαχειριστές του λογαριασμού θα είναι τρεις: ο ΓΓ της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο ΓΓ της Βουλής και ο εκπρόσωπος της ΤτΕ.

    Όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, θα τυπωθεί αφίσα που θα αναρτηθεί σε όλες τις τράπεζες και θα γίνει τηλεοπτικό σποτ που θα αναλάβει η ΕΡΤ.

    Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι θα γίνει μείωση και στους βουλευτές των επιδομάτων κατά 30%, όπως όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ για τους υπαλλήλους της Βουλής και συγκεκριμένα αυτούς που παίρνουν επιδόματα μέχρι 1.000 ευρώ, η μείωση δεν θα είναι 10% όπως είχε αποφασιστεί αλλά 12%, ενώ η μείωση για εκείνους που τα επιδόματα τους υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, θα είναι αντί για 15%, 17%.

    Η συνεισφορά του καθενός στο ταμείο στήριξης θα είναι εθελοντική, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο ίδιος θα συνεισφέρει με το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας.

    Το αυτοκίνητο που του έχει παραχωρήσει το κράτος, επιστρέφει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, όπως ενημερώνει με επιστολή του τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Τα νέα μέτρα Γ. Παπανδρέου: Ήρθε η ώρα της Ευρώπης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ

    Είδηση: 33992

    [03] Στόχος η προστασία των δασών

    Τεταρτη, 03 03 2010 19:26

    Μέτρα με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών και των συνεπειών τους, ανακοίνωσαν σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, μετά από συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ΟΤΑ που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται η αυστηρότερη φύλαξη των δασών κατά την αντιπυρική περίοδο, η περιφρούρηση των καμένων εκτάσεων με σκοπό την αποθάρρυνση των εμπρησμών και η ταυτόχρονη στήριξη με νομικές παρεμβάσεις.

    Επίσης η αποκατάσταση των καμένων δασών, με υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησής τους, με φύτευση δέντρων και θάμνων που υπήρχαν στην περιοχή, καθώς και η μετάταξη του προσωπικού της Αγροφυλακής στα δασαρχεία, ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των δασών.

    Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η κοινωνική εγρήγορση, μέσα από την ανάληψη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και την αποτελεσματικότερη εμπλοκή των εθελοντικών δυνάμεων.

    Προβλέπεται επίσης ενίσχυση και σωστή οργάνωση των μέτρων πρόληψης, συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και διενέργεια αναδασωτικών προγραμμάτων σε περιοχές της Αττικής που έχουν καεί επανειλημμένα. Π Ρ Ο Β Ο Λ Η

    Είδηση: 34003

    [04] ΒΔ. Πακιστάν: 38 αντάρτες νεκροί σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

    Τεταρτη, 03 03 2010 17:58

    Οι συνοριακοί φύλακες του Πακιστάν ανέφεραν σήμερα ότι 38 ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης με το κωδικό όνομα "Εκκαθαρίσεις της άνοιξης" στις βορειοδυτικές φυλετικές ζώνες της χώρας.

    Τα στρατεύματα της συνοριακής χωροφυλακής, ένα σώμα που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών κατέλαβαν την Πασταουάνα, ένα προπύργιο των ταλιμπάν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής Σιφουάτ Γκαγιούρ.

    "Συνολικά σκοτώθηκαν 38 αντάρτες και 18 αιχμαλωτίστηκαν στην επιχείρηση. Η πρώτη φάση της επιχείρησης τερματίστηκε, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πάρει τον πλήρη έλεγχο της ζώνης" πρόσθεσε ο Σιφουάτ Γκαγιούρ.

    Είδηση: 34001

    [05] Μπλόκο σε μεγάλες ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων

    Τεταρτη, 03 03 2010 17:28

    Ακατάλληλα τρόφιμα, δεσμεύτηκαν κατά τη διαδικασία εισαγωγής τους, από τρίτες χώρες, από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες συνεχίζουν τους ελέγχους αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στα σημεία εισόδου της χώρας, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και της Δημόσιας Υγείας.

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα απαγορεύτηκε η εισαγωγή των παρακάτω φορτίων:

    " Βιολογικοί χυμοί προέλευσης Τουρκίας, 2665 χαρτοκιβώτια, βάρους 14.370 κιλών, καθώς ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε δείγματα χυμών πορτοκαλιού, μήλου-βύσσινου και ροδάκινου-μήλου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπεται μηδενική ανοχή στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε όλα τα βιολογικά προϊόντα.

    Πέραν της ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, απαγορεύτηκε η εισαγωγή του συνολικού φορτίου εξαιτίας της επισήμανσης για λόγους παραπλάνησης του καταναλωτή (μη αναγραφή της χώρας προέλευσης και του Κωδικού Αριθμού του Φορέα Ελέγχου της τούρκικης επιχείρησης, προσθήκη σήματος ελληνικού φορέα πιστοποίησης χωρίς να έχει εκδοθεί η άδεια χρήσης του σήματός του και χωρίς την έγκριση των ετικετών, αναγραφή του όρου "φυσικός χυμός" σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία αλλά και την άδεια εισαγωγής), έλλειψη πιστοποιητικού προϊόντος και λήξη ισχύος της άδειας εισαγωγής.

    " 12.500 κιλά κουκουνάρι, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας της παρουσίας σαλμονέλας.

    " 1.000 κιλά μαχλέπι και 1.000 κιλά γλυκάνισο, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας μακροχρόνιας αποθήκευσης των φορτίων σε συνθήκες επικίνδυνες για τη διατήρηση τροφίμων, οι οποίες επηρέασαν την υγιεινή κατάσταση και ασφάλειά τους.

    " 13.000 κιλά ρεβυθάλευρο, προέλευσης Ινδίας, λόγω ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

    " 38.578 κιλά αραχίδες χωρίς κέλυφος, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας της ύπαρξης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

    " 19.051 κιλά αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, προέλευσης Η.Π.Α., εξαιτίας της ύπαρξης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

    " 3.286 κιλά κονσέρβες ψαριών (τόνοι και παλαμίδες), προέλευσης Ταϋλάνδης, λόγω χημικής μόλυνσης (ισταμίνη πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια).

    " 8.000 κιλά αθερίνα καταψυγμένη, προέλευσης Τουρκίας, λόγω απουσίας κτηνιατρικού υγειονομικού πιστοποιητικού

    " 2.360 κιλών σιροπιού καλαμποκιού, προέλευσης ΗΠΑ, λόγω μη εγκεκριμένων γενετικών τροποποιήσεων.

    " 15.560 κιλά ρυζιού, προέλευσης Πακιστάν, λόγω ύπαρξης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

    Τα προαναφερθέντα φορτία είτε θα επιστραφούν στη χώρα αποστολής τους είτε θα καταστραφούν παρουσία και σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων του ΥΠΑΑΤ.

    AΠΕ

    Είδηση: 33998

    [06] Τέλος οι επιδοτήσεις σε αγρότες που εισπράττουν ως 200 ευρώ το χρόνο

    Τεταρτη, 03 03 2010 17:21

    Κόβονται από φέτος οι επιδοτήσεις σε αγρότες που εισπράττουν ως 200 ευρώ το χρόνο. Η σχετική απόφαση πάρθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με βάση κοινοτικό κανονισμό.

    Στη ρύθμιση αυτή εμπίπτουν περίπου 170.000 αγρότες οι οποίοι έχουν την επιλογή είτε να πουλήσουν τα δικαιώματα τους, είτε ν' αγοράσουν δικαιώματα ώστε να ξεπεράσουν το όριο των 200 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί το θέμα, τα δικαιώματα αυτά θα περιέλθουν στο εθνικό απόθεμα. Πράξεις αγοραπωλησίας δικαιωμάτων μπορούν να γίνουν μέχρι τις 15 Μαΐου 2010.

    Παράλληλα, πάρθηκαν αποφάσεις, με τις οποίες:

    - Καταργούνται οι ενισχύσεις του ποιοτικού παρακρατήματος στο σκληρό σιτάρι, το λάδι, τις ελιές, το βόειο και αιγοπρόβειο κρέας. Θα μετατραπούν σε ειδικές ενισχύσεις και θα δοθούν στους αγρότες (συνολικά 78 εκατ. ευρώ).

    - Αποσυνδέονται οι επιδοτήσεις στο σκληρό σιτάρι, το ρύζι τους καρπούς με κέλυφος, τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τους σπόρους σποράς και τα μεταποιημένα εσπεριδοειδή. Συνδεδεμένη ενίσχυση διατηρούνται μόνον στο βαμβάκι.

    Θα δημοσιοποιούνται όλες οι επιδοτήσεις και οι δικαιούχοι αγρότες. Π Ρ Ο Β Ο Λ Η

    Είδηση: 33996

    [07] Θετικές οι αντιδράσεις στο εξωτερικό

    Τεταρτη, 03 03 2010 15:28

    Πρώτο θέμα στα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες σχολιάστηκαν θετικά. Ανάλογες ήταν και οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαικής Ένωσης που επανέλαβαν την πρόθεση της ΕΕ να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας ενώ η Γερμανία θεωρεί οτι εφαρμογή των μέτρων θα αποβεί θετική για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από τις αγορές. H Αγγελα Μέρκελ διευκρίνισε ότι στη συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την Παρασκευή δεν αφορά γερμανική βοήθεια προς την Ελλάδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε σήμερα "πολύ ισχυρά" τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση της Αθήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα.

    ΔΝΤ: "Ισχυρά τα μέτρα"

    "Χαιρετίζουμε τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τις ελληνικές αρχές. Αποτελούν ένα σύνολο πολύ ισχυρών δημοσιονομικών μέτρων", αναφέρει η Κάρολιν Ατκινσον, εκπρόσωπος του Ταμείου, σε ανακοίνωση της που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

    "Η εφαρμογή αυτής της δέσμης μέτρων θα είναι μια κρίσιμη καμπή σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει πολλά χρόνια", εκτιμά η κα. Ατκινσον, διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του διεθνούς Οργανισμού.

    Η ίδια πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει "την τεχνογνωσία του" για να "βοηθήσει τις αρχές στην υλοποίηση των σχεδίων τους".

    Χαιρετίζουν την ελληνική αποφασιστικότητα

    Το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελλάδας έχει πλέον τροχιοδρομηθεί κατά αξιόπιστο τρόπο

    Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

    Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επισημαίνει ότι απο εδω και στο εξής ιδιαίτερη σημαντική είναι εκτός από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει επίσης ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν σε συνδυασμό με την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών είναι κεφαλαιώδους σημασίας και ότι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού να επωφεληθεί από υγιέστερα δημόσια οικονομικά καλύτερες αναπτυξιακές πολιτικές και ενίσχυση της απασχόλησης μεσοπρόθεσμα.

    Καταλήγοντας ο κ. Γιούνκερ επιβεβαιώνει ότι οι χώρες- μέλη της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμες να λάβουν συγκεκριμένα και συνδυασμένα μέτρα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, για να προφυλάξουν την νομισματική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης.

    Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι τα μέτρα επιβεβαιώνουν την προθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με θαραλέες αποφάσεις.

    Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο κέντρο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι τα σημερινά μέτρα βεβαιώνουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 4% το 2010 και να εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής αναφέρθηκε στα μέτρα για μείωση των δαπανών και τις περικοπές στο δημόσιο τομέα, χαρακτηρίζοντάς τα ως "πολύ σημαντικά" στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας "προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της ευρωζώνης".

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει, είπε, την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια και θεωρεί τα σημερινά μέτρα ένα "ισχυρό δείγμα" της αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    Αυτό που προέχει τώρα, είναι να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

    Όλι Ρεν

    Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στη ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν.

    Ο κ. Ρεν σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή είναι παρούσα για να βοηθήσει την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία και τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα είχαμε μια «οικονομική, πολιτική και στατιστική έκρηξη του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος», γεγονός που οδήγησε την ΕΕ να λάβει αποφάσεις για τη διόρθωση του ελλείμματος.

    Ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, επικεντρώνονται στον τομέα των δαπανών, τονίζοντας ότι είναι μόνιμου χαρακτήρα και πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που είναι η "Αχίλλειος πτέρνα" της χώρας τα τελευταία χρόνια.

    Γερμανικό καλωσόρισμα των μέτρων

    Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η συνάντηση της Παρασκευής με τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν αφορά βοήθεια προς την Ελλάδα.

    Η Αγγελα Μέρκελ χαιρέτισε από την πλευρά της το ελληνικό πρόγραμμα περικοπών. "Είναι ένα σωστό βήμα, είπε η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

    "Συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα και τη σταθεροποίηση του Ευρώ". Τα μέτρα λιτότητας ήταν χωρίς εναλλακτική λύση, είπε η κ. Μέρκελ.

    Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Γερμανία καλωσορίζει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας, πρόσθεσε όμως πως η Ελλάδα πρέπει να τα εφαρμόσει.

    "Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού το βράδυ της Παρασκευής θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί η κατάσταση, ως έκφραση των καλών γερμανο-ελληνικών σχέσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος. "Οι συνομιλίες ανάμεσα στην καγκελάριο και τον πρωθυπουργό δεν προσφέρονται, όσον αφορά το περιεχόμενό τους, για να γίνουν οποιεσδήποτε δεσμεύσεις για βοήθεια", πρόσθεσε.

    O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαγκ Σέμπλε είπε ότι τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και η εφαρμογή τους είναι εξαιρετικής σημασίας για την σταθερότητα του ευρώ. Πάντως, όταν εφαρμοστούν, η Ελλάδα θα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, είπε σε ανακοίνωσή του.

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 33991

    [08] Αντιπολίτευση: Έντονες αντιδράσεις

    Τεταρτη, 03 03 2010 14:49

    Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα οικονομικά μέτρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά συγκεκριμένων περικοπών και αντιπρότεινε άλλες λύσεις ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για καθυστέρηση και αναγνώρισε οτι η ΝΔ πλήρωσε για τα λάθη της. Η Αριστερά μίλησε για ωμότητα και κυνισμό και καλεί τους πολίτες να αντιδράσουν στην επίθεση που θα συνεχίζεται διαρκώς αν τώρα δεν προσκρούσει σε μια ισχυρή λαϊκή αντίδραση. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για θυσίες προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα.

    Αντώνης Σαμαράς: Κόκκινες γραμμές και προτάσεις

    Ο προεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατα της περικοπής του 14ου μισθού, κατά της αύξησης του ΦΠΑ και της φορολογίας στα καύσιμα και αντιπρότεινε μεγαλύτερο φόρο στον καπνό και τα ποτά, μεγαλύτερη φορολογία στα είδη πολυτελείας, αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, και μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους. Ο κ. Σαμαράς είπε οτι οι προτάσεις αυτές είνα ίσες με τις περικοπές. ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για καθυστέρηση και αναγνώρισε οτι η ΝΔ πλήρωσε για τα λάθη της.

    Η πλήρης δήλωση του προέδρου της ΝΔ

    "Στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών για τη χώρα μας, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην κοιτάξει τους Έλληνες πολίτες στα μάτια. Φυγομάχησε. Αντί του κ. Παπανδρέου, ακούσαμε τον εκπρόσωπό του. Γιατί ξέρει την προσωπική του ευθύνη: Άργησε πέντε ολόκληρους μήνες να πάρει μέτρα. Αν τα είχε πάρει νωρίτερα, θα ήταν πολύ ηπιότερα και λιγότερο επώδυνα. Και δεν θα τα επέβαλλαν κοινοτικοί «ελεγκτές». Αυτή η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης έχει κόστος.

    Μέχρι στιγμής ο δανεισμός με αυξημένα επιτόκια στοίχισε περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν τα μισά από όσα θέλει να εξοικονομήσει με την περικοπή επιδομάτων, χάθηκαν ήδη από το αυξημένο κόστος δανεισμού. Τα μέτρα αυτά, θα βαθύνουν την ύφεση. Μια που είναι βέβαιο ότι θα χαθεί το 25-30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Και προσέξτε: αν δεν πάρουν άμεσα τα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας, για τα οποία φωνάζω εδώ και τρεις μήνες, θα υποχρεωθούν σε νέες οδυνηρές για το λαό αποφάσεις. Η κυβέρνηση δεν μας λέει πότε θα τελειώσουν οι δοκιμασίες για τους Έλληνες πολίτες. Σε ένα χρόνο; Σε δύο χρόνια; Πότε; Ποτέ ;

    Τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ σοβαρά. Και γι' αυτά έχουν διαχρονική ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν. Ασφαλώς έχει ευθύνες και η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία διέπραξε σφάλματα και τα πλήρωσε. Σήμερα, έχει γυρίσει σελίδα. Δεν απολογούμαι, λοιπόν, για κανένα. Κοιτάζω το μέλλον. Το πρόβλημα είναι του Πρωθυπουργού που, αντί να βλέπει το μέλλον, ασχολείται μόνο με το χθες.

    Αλλά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μας έφεραν, πάνω απ' όλα, οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο πεντάμηνο. Αυτά που έκανε. Και κυρίως αυτά που δεν έκανεβ¦ Αυτή είναι η ευθύνη του σημερινού ΠΑΣΟΚ. Και την ευθύνη αυτή, δεν μπορεί να τη μεταθέσει σε άλλους. Ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κράτησα υπεύθυνη στάση. Όχι μόνο παρακίνησα έγκαιρα τη κυβέρνηση να πάρει μέτρα, αλλά πρότεινα, πριν τρεις μήνες, διαφορετικό μίγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η κυβέρνηση άργησε απελπιστικά και τελικώς υιοθέτησε λάθος μίγμα.

    Μας ρωτούν αν στηρίζουμε τα μέτρα της Κυβέρνησης. Απαντούμε: εμείς στηρίζουμε οτιδήποτε βοηθά να βγει ο τόπος από την κρίση.Αλλά αυτό το μίγμα πολιτικής που προτείνουν σήμερα, δεν μας βγάζει από την κρίση. Θα απαιτήσει επί πλέον μέτρα. Και η Ελλάδα δεν τα αντέχειβ¦

    Χρειάζεται άλλο μίγμα πολιτικής:

    Xρειάζεται περικοπή σπατάλης. Και τη δημόσια σπατάλη ελάχιστα την έθιξαν μέχρι στιγμής. Η ίδια η ΑΔΕΔΥ, μας ενημέρωσε ότι υπέδειξε εκατοντάδες κωδικούς για περιστολή της κρατικής σπατάλης. Δεν τους άγγιξανβ¦ Καθαρές κουβέντες, λοιπόν:

    Απορρίπτουμε την αύξηση του ΦΠΑ

    Aπορρίπτουμε κάθε αύξηση της φορολογίας στα Καύσιμα

    Απορρίπτουμε την περικοπή του 14ου μισθού

    Ενώ αντίθετα προτείνουμεβ¦

    Μεγαλύτερο φόρο στον Καπνό και τα Ποτά

    Μεγαλύτερη φορολογία στα Είδη Πολυτελείας

    Αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και

    Μεγαλύτερες περικοπές στα Λειτουργικά έξοδα του κράτους

    Σε ευρώ, οι οικονομίες που προτείνουμε είναι ίσες, περίπου, με τις περικοπές, που απορρίπτουμε. Αλλά οι δικές μας δεν δημιουργούν ασφυξία, δεν είναι άδικες και δεν οδηγούν σε κοινωνική έκρηξη.

    «Κόκκινη γραμμή» για μας, δηλαδή σημείο από το οποίο δεν υποχωρούμε, είναι η προστασία των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. «Κόκκινη γραμμή» είναι, επίσης, η στήριξη της μεσαίας τάξης, κυρίως με μέτρα που δίνουν ανάσες στην αγορά. Ως θετική κατεύθυνση προτείνουμε την πιο θαρραλέα περιστολή της δημόσιας σπατάλης.

    Και, πάνω απ' όλα, την τόνωση της αγοράς σήμερα και την Ανάπτυξη αμέσως μετά. Χρειάζονται, ακόμα, μέτρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό. Ήδη, έφυγαν, τους τελευταίους μήνες, πάνω από 10 δισεκατομμύρια, από τις κυβερνητικές επιπολαιότητες. Ενώ τους δύο τομείς, όπου έχουμε εθνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, δηλαδή τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, ή τους ξέχασαν ή τους υπονόμευσαν.

    Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι μίγμα σωτηρίας για την οικονομία. Την παραλύουν και τραυματίζουν τον κοινωνικό ιστό. Διέξοδος, όμως, υπάρχει. Είναι το δικό μας μίγμα οικονομικής πολιτικής. Η κυβέρνηση μπορεί να μην το βλέπει.

    Εμείς το προτείνουμε, το προωθούμε και δίνουμε Ελπίδα».

    A. Παπαρήγα: "Όλοι στους δρόμους"

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα εξαπέλυσε με δηλώσεις της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και κάλεσε σε "αντίσταση συλλογική", σημειώνοντας ότι οι δρόμοι της Αθήνας και όλης της Ελλάδας πρέπει να γεμίσουν με διαμαρτυρόμενους. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καλεί στο δρόμο όλους και όλες "για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα άγρια μέτρα που οδηγούν το λαό στο κρεματόριο".

    «Χοντρό ψέμα είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι τα μέτρα αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στο δημόσιο ή αυτούς που πληρώνονται από το δημόσιο. Θα πάρει κατηφόρα και ακόμα χειρότερη όλους και όλες τους εργαζόμενες στο ιδιωτικό τομέα. Επίσης είναι χοντρό ψέμα ότι τα μέτρα αυτά αφορούν το 2010. Είναι μέτρα διαρκείας και σε δυο, τρεις μήνες θα έχουμε και καινούργιο πακέτο μέτρων και μέχρι τέλος του χρόνου επίσης καινούργια πακέτα μέτρων", τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    "Αντίσταση συλλογική, οι δρόμοι της Αθήνας και όλης της Ελλάδας πρέπει να γεμίσουν με διαμαρτυρόμενους. Έμείς στηρίζουμε ένα κίνημα των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολουμένων της πόλης, των φτωχών αγροτών, ένα κίνημα που τα πόδια του θα βρίσκονται σε κάθε γραφείο, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε εργοστάσιο, ένα κίνημα που θα απελευθερώσει τη λαϊκή ενεργητικότητα και πρωτοβουλία. Τούτα τα μέτρα πρέπει να τα παρεμποδίσουμε. Και αν για οποιοδήποτε λόγο γίνουν νόμος της κυβέρνησης, να φανεί ότι ο ελληνικός λαός τα απορρίπτει στην πλειοψηφία και μαζεύει δυνάμεις για να παρεμποδίσει αυτά που έρχονται σε δύο μήνες" είπε η γγ του ΚΚΕ, που τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του "εθνικού καθήκοντος" γιατί σταδιακά θα του ζητηθούν πολύ χειρότερα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, "η άγρια θύελλα που έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πόλεμος, που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και η ΕΕ με την συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ κατά του λαού, γίνεται προς όφελος της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας. Την ίδια επίθεση δέχονται όλοι οι λαοί της ΕΕ και γενικότερα".

    Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει:

    "Είναι ευθύνη και χρέος όλων των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να απορρίψουν τα τρομοκρατικά διλήμματα και τα ψέματα κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας και να ξεσηκωθούν. Πατριωτισμός είναι η πάλη να μην πτωχεύσει ο λαός.

    Όλοι στο δρόμο του αγώνα για να αποκρούσουμε τους νέους άγριους φόρους στο ΦΠΑ και στα καύσιμα, τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων. Να αποτρέψουμε τον σφαγιασμό των δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας. Είναι ψέμα ότι αυτό αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα. Ο στόχος είναι να κοπεί εντελώς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Να σταματήσουμε το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μέτρα που έχουν έτοιμα και θα αποτελέσουν το επόμενο κύμα επίθεσης.

    Τα μέτρα αφορούν και πλήττουν καίρια όλους τους εργαζόμενους και όλα τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα και με μια φωνή πρέπει τώρα να απαντήσουν «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Δεν θα είναι προσωρινά και δεν θα είναι τα τελευταία. Η επίθεση θα συνεχίζεται και διαρκώς θα γίνεται πιο βάρβαρη αν τώρα δεν προσκρούσει σε μια ισχυρή, αγωνιστική, λαϊκή αντίδραση.

    Για να τους σταματήσουμε πρέπει τώρα ο λαός να περάσει στην επίθεση. Να διεκδικήσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στο λαϊκό εισόδημα. Προστασία των ανέργων. Δραστική φορολόγηση και κατάργηση των προνομίων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

    Ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Τώρα πρέπει να εγκαταλείψει αποφασιστικά και συνειδητά τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, να οικοδομήσει τη δική του αντιμονοπωλιακή συμμαχία και να παλέψει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία".

    Γ. Καρατζαφέρης: "Θα ιδρώσουμε, θα δακρύσουμε, θα ματώσουμε"

    "Όλα τα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, μεριμνούσαμε για τους Έλληνες και παραμελούσαμε την Ελλάδα. Σήμερα, την στιγμή της μεγάλης κρίσεως, πρέπει να μεριμνήσουμε για την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τους Έλληνες. Κυβερνήτες και κυβερνώμενοι, συνδικαλιστές και λοιποί παράγοντες του Δημοσίου βίου, υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια μάλλον κατώτεροι των περιστάσεων. Υπήρξαν στιγμές που δεν ορθώσαμε το ανάστημά μας όλοι μπροστά σε μεγάλες κομβικές για τον τόπο πορείες. Θα ιδρώσουμε, θα δακρύσουμε, θα ματώσουμε, αλλά η Ελλάδα θα διασωθεί. Πρέπει να τη διασώσουμε.

    Ο προσωπικός πατριωτισμός ενός εκάστου, πρέπει να παραμερίσει τα οποιαδήποτε προσωπικά ωφελήματα, για να επαναφέρουμε το βαναύσως τραυματισμένο γόητρο της χώρας, εκεί που επιβάλλεται από την μακροχρόνια Ιστορία μας και την υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενεές των Ελλήνων.

    Για κάθε ένα από τα μέτρα, ο ΛΑ.Ο.Σ θα τοποθετηθεί υπευθύνως εις τη Βουλή των Ελλήνων. Μέχρι τότε ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη ο τόπος, την κοινωνική ειρήνη" ανακοίνωσε ο Γ. Καρατζαφέρης μετά τη δημοσιοποίηση των μέτρων.

    Την έκδοση ομολογιακού δανείου πέντε δισεκατομμυρίων με ορίζοντα δεκαετίας, "στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν εθελοντικά οι διακόσιες πλουσιότερες ελληνικές οικογένειες ώστε μ' αυτό τον τρόπο να βοηθήσουν την πατρίδα" θα προτείνει ο ΛΑΟΣ, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

    Αλ. Τσίπρας: "Στην πυρά οι κατακτήσεις της ελληνικής κοινωνίας"

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Συμμαχίας (GUE/NGL) για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τόνισε: «Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει στην πυρά την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις της. Αυτό όμως που φαίνεται απλόχερα να χαρίζει στους κερδοσκόπους δεν της ανήκει. Ανήκει στους Έλληνες εργαζόμενους που, με αγώνες και με θυσίες, κατέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Κανείς δεν μπορεί να παραδίδει στην πυρά κάτι που δεν του ανήκει, ιδίως όταν δεν έχει λάβει καν την έγκριση του ιδιοκτήτη -και στην προκειμένη περίπτωση ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός που δικαιούται να έχει την τελική έγκριση και την τελική επιλογή ».

    Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

    Απ' το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

    "Με περισσή ωμότητα και κυνισμό η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο πακέτο μέτρων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στην μισθωτή εργασία μεταπολιτευτικά. Η κυβέρνηση υλοποιεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υποτάσσοντας την ελληνική οικονομία στις διαθέσεις των κερδοσκοπικών αγορών και του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου. Ο σημερινός δημοσιονομικός στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας είναι απόρροια του σημερινού νεοφιλελεύθερου πλαισίου της Ε.Ε. Τα νέα κυβερνητικά μέτρα θα βυθίσουν σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση τη χώρα, αποτελούν δε μέρος μιας καθολικής επίθεσης με στόχο την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εισοδημάτων και του ασφαλιστικού συστήματος.

    Είναι μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και βάθυναν τις στρεβλώσεις του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου.

    Ο μαζικός και ενωτικός αγώνας των εργαζομένων για την ανατροπή των μέτρων είναι ο μόνος δρόμος αλλά και η ελπίδα για μια άλλη πορεία της χώρας και της Ευρώπης Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η, κάθε νέο κα νέα να βρεθεί από αύριο στους δρόμους."

    Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, σε σημερινή δήλωσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι "υποτελής στους κλεπτοκράτες και τους εμπόρους όπλων των Βρυξελλών, δουλοπρεπής απέναντι στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ" και για τον λόγο αυτό ζήτησε "να φύγει η κυβέρνηση το συντομότερο". Μεταξύ άλλων ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε την πρότασή του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Πηγή: NET, ΝΕΤ 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 33990

    [09] Κόντρα Ραγκούση - ΚΕΔΚΕ με επιστολές

    Τεταρτη, 03 03 2010 19:02

    Διαμαρτυρίες και απαντητικές επιστολές αντάλλαξαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης και η ΚΕΔΚΕ για το θέμα του σχεδίου "Καλλικράτης". Επίσης και η ΕΝΑΕ διαμαρτυρήθηκε με επιστολή για το θέμα του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και τα πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες.

    Η ΚΕΔΚΕ

    Η ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ ανέφερε τα εξής: "Πρόσκληση για συνάντηση, για τρίτη συνεχή φορά, επανέλαβε προς τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

    Συγκεκριμένα η ΚΕΔΚΕ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να οριστεί συνάντησή τους κατά την προσεχή Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010, προκειμένου να ενημερωθεί η Αυτοδιοίκηση για την πορεία του προγράμματος "Καλλικράτης".

    Σε κάθε περίπτωση αποφασίστηκε τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010, να συγκληθεί στην Αθήνα κοινή συνάντηση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, των Δ.Σ. των Τοπικών Ενώσεων και των δημάρχων των πρωτευουσών, με στόχο να εξειδικευτούν και να ενισχυθούν οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης για τα μεγάλα και ανοικτά ζητήματα του «Καλλικράτη», όπως αυτά οριοθετήθηκαν στα τακτικά συνέδρια.

    Η ΚΕΔΚΕ θεωρεί προσχηματική τη δικαιολογία του κ. υπουργού «ότι υπήρχε υπουργικό συμβούλιο», για τη μη παρουσία του στο σημερινό Δ.Σ.

    Πράγματι υπήρχε υπουργικό συμβούλιο, αλλά αυτό τελείωσε τέτοια ώρα που δεν ήταν απαγορευτική η παρουσία του στο Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ, το οποίο ως γνωστό ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και τελείωσε στις 3 το απόγευμα".

    Απάντηση Γ. Ραγκούση

    Απαντώντας με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, επισημαίνει πως "κατάπληξη προκαλεί ανακοίνωση, που εξεδόθη από το γραφείο Τύπου της ΚΕΔΚΕ, τόσο για το ύφος που δεν συνάδει στο κύρος και τις ευθύνες του θεσμού, όσο και για τις προφανείς ανακρίβειες που εμπεριέχει.

    Οι συντάκτες της υποπίπτουν στο πρωτοφανές ολίσθημα να χαρακτηρίζουν "προσχηματικές" τις υποχρεώσεις του υπουργού. Την ώρα που ήταν γνωστό σε όλους ότι η συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ συνέπιπτε χρονικά με τη συζήτηση του Νομοσχεδίου "Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών & άλλες ρυθμίσεις" του υπουργείου Εσωτερικών, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, από την οποία ασφαλώς ήταν αδιανόητο να απουσιάσει ο εισηγούμενος υπουργός.

    Είναι, μάλιστα, απορίας άξιον πώς η ΚΕΔΚΕ εμφανίζεται να αγνοεί το γεγονός αυτό, την ώρα που η ίδια εκπροσωπείτο στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, προκειμένου να παρουσιάσει τις απόψεις της.

    Εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την ΚΕΔΚΕ οι συντάκτες της επιπόλαιας ανακοίνωσης, επικρίνοντας για απουσία τον υπουργό την ώρα που άκουγε, ως θεσμικά όφειλε, τις απόψεις της ΚΕΔΚΕ στη Βουλή των Ελλήνων για ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Άλλωστε, τα παραπάνω είχαν συζητηθεί εγκαίρως, προ της συνεδρίασης με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, με τον οποίο συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ έως τις 15 Μαρτίου. Ενόψει αυτών, είναι προφανές ότι οι συντάκτες αυτής της ακατανόητης και ατυχέστατης ανακοίνωσης οφείλουν να σπεύσουν να την ανασκευάσουν".

    Η ΕΝΑΕ

    Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Ραγκούση, απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, καθώς δεν συμπεριλήφθηκε η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος στον κατάλογο των φορέων που καλούνται σε ακρόαση από τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της συζήτηση του σχεδίου νόμου "Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα".

    Όπως αναφέρεται στην επιστολή: "Το γεγονός αυτό αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο δεν θεώρησε σκόπιμο να κάνει διάλογο με την ΕΝΑΕ για όλα τα ανωτέρω ζητήματα, όπως έκανε και με την ΚΕΔΚΕ, αξιοποιώντας την εμπειρία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής.

    Με τον τρόπο αυτόν η Κυβέρνηση παραγνωρίζει την άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση του θεσμού, σε μια εποχή, μάλιστα, κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για το μέλλον, την προοπτική και τη μετεξέλιξή του, ένας διάλογος που έχει ξεκινήσει χωρίς το Υπουργείο να έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του".

    Είδηση: 34002

    [10] Στην Εξεταστική για τη Siemens ο Ζαγοριανός, προφυλάκιση τριών για τα ομόλογα

    Τεταρτη, 03 03 2010 17:34

    Κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, ο ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, ο οποίος είχε χειριστεί την υπόθεση. Ο κύριος Ζαγοριανός, ήδη, ελέγχεται πειθαρχικά και ποινικά, για τους χειρισμούς του. Νωρίτερα, ο Απόστολος Μπαράτσης, ο οποίος διετέλεσε μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ, το 2004 κατέθεσε, μεταξύ άλλων, στην εξεταστική επιτροπή, ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον κ. Βουρλούμη, όταν πληροφορίες τον έφεραν να κάνει διαρροές στον Τύπο για υπερκοστολογήσεις συμβάσεων. Την Πέμπτη, θα καταθέσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Αθανασίου. Εν τω μεταξύ, στην υπόθεση των ομολόγων το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει διατάσσει με βουλεύματά του την προφυλάκιση των τριών υπευθύνων της Χρηματιστηριακής Εταιρίας «Ακρόπολις».

    Προφυλακίζονται οι υπεύθυνοι της "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή"

    Το Συμβούλιο κλήθηκε να λύσει το θέμα της διαφωνίας, που προέκυψε ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα, ως προς την προσωρινή κράτηση μετά τις απολογίες των τριών κατηγορουμένων, Σοφοκλή και Θεόδωρου Πρινιωτάκη και Γιώργου Αποστολίδη.

    Οι εφέτες του Συμβουλίου τάχθηκαν με την άποψη του εισαγγελέα Εφετών, Αντώνη Λιόγα που είχε τη γνώμη ότι οι τρεις κατηγορούμενοι πρέπει να προφυλακιστούν.

    Ο εφέτης ανακριτής της υπόθεσης, Γιώργος Λέκκας, εκτιμούσε ότι στους κατηγορουμένους πρέπει να επιβληθούν περιοριστικοί όροι και χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ στον καθένα και να αφεθούν ελεύθεροι.

    Οι Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης και Γιώργος Αποστολίδης κατηγορούνται, στην υπόθεση της αγοροπωλησίας του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ από τέσσερα ταμεία το 2007, για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εγκληματική οργάνωση και φοροδιαφυγή.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 33999

    [11] Ο κ. Κ. Παπούλιας, με εκπροσώπους της Ένωσης Νέων Αγροτών

    Τεταρτη, 03 03 2010 17:14

    «Είχαμε ξεχειλώσει ως κοινωνία. Πρέπει να απλώνουμε τα πόδια μας, όσο χωράει το πάπλωμα. Διότι κάναμε και πράγματα τα οποία είναι εκτός πραγματικότητας. Χρειάζεται μια πειθαρχία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με τα μέλη του Δ Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών.

    Εκ μέρους του Συμβουλίου, ο πρόεδρος Βασίλης Γιαννόπουλος σημείωσε ότι οι νέοι άνθρωποι «έχουμε ευαισθησίες, θέλουμε να αναδείξουμε τις τοπικές κοινωνίες, τα παλιά, παραδοσιακά προϊόντα και μέσα από αυτά να πετύχουμε τη βιωσιμότητά μας». Προσκάλεσε δε, τον κ. Παπούλια να ανοίξει τις εργασίες του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ένωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, στην Καρδίτσα.

    Οι νέοι Αγρότες δώρισαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια παραδοσιακή κουδούνα από τους αγρότες της Καρδίτσας, ενώ του έφεραν και παλιούς σπόρους παραδοσιακών προϊόντων. Ενδεικτικά του ανέφεραν τους σπόρους, που καλλιεργούσε και ο Λαέρτης, πατέρας του Οδυσσέα, στην Ιθάκη.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 33995

    [12] Κατολισθήσεις στα Τρίκαλα - Σοβαρές ζημιές σε σπίτια

    Τεταρτη, 03 03 2010 13:30

    Σε 25 ανέρχεται ο αριθμός των κατοικιών που υπέστησαν σοβαρές βλάβες εξαιτίας των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στο Ροπωτό Τρικάλων, ενώ άλλες δεκαπέντε κατοικίες έχουν υποστεί μικρότερες φθορές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας που πραγματοποίησαν στον οικισμό επιτροπές της νομαρχίας. Συγκεκριμένα, 14 σπίτια κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμα, διότι παρουσιάζουν βαριές βλάβες ή απειλούνται με κατάρρευση. Άλλες 11 κατοικίες, με σοβαρές βλάβες, αξιολογήθηκαν ως προσωρινά μη κατοικήσιμες, ενώ 15 ιδιοκτησίες έχουν υποστεί ελαφρές ή και καθόλου βλάβες.

    Όπως δήλωσε ο νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης, η συγκεντρωτική κατάσταση, με τους χαρακτηρισμούς των κτιρίων τα οποία υπέστησαν βλάβες από την κατολίσθηση που σημειώθηκε στον κεντρικό οικισμό Ροπωτού, θα σταλούν στα αρμόδια υπουργεία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 33988

    [13] Γ. Παπανδρέου: Ήρθε η ώρα της Ευρώπης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ

    Τεταρτη, 03 03 2010 12:39

    Την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιμένει ο Πρωθυπουργός μετά την απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε πως εμείς στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων. Το μεσημέρι, ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα νέα μέτρα. "Κύριε Πρόεδρε, δύσκολες αποφάσεις σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα" ανέφερε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τον Κάρολο Παπούλια κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. "Δύσκολες μέρες" είπε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να αποκτήσουμε την κοινωνική αξιοπιστία με κοινωνική ευαισθησία και νομίζω ότι σε αυτό θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός, όταν πειστεί ότι είναι σωστά και δίκαια τα μέτρα και ότι πρέπει να προσφέρουν περισσότερα αυτοί που έχουν περισσότερα".

    Κ. Παπούλιας: "Να προσφέρουν περισσότερο οι έχοντες"

    "Δύσκολες μέρες, αλλά αναγκαία τα όσα αποφασίσαμε. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις σε μια δύσκολη κατάσταση" τόνισε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας με τον κ. Παπούλια.

    Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, των πιστωτών και των διεθνών αγορών και πρόσθεσε πως, "δείχνουμε, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός ότι μπορεί αξιόπιστα να παίρνει αποφάσεις".

    "Αναμένουμε δικαίως πια την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και είναι η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας" τόνισε ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη και της Ευρώπης.

    Ακόμη, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι "είναι πια αυτό το αναγκαίο βήμα για να πάμε σε μια μάχη για μεγάλες αλλαγές" και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του πολίτη, ώστε να ξέρει πλέον ότι η πολιτεία σέβεται τον ίδιο και τα χρήματά του και του δημιουργεί προοπτικές για εργασία και ανάπτυξη.

    "Αυτή τη μάχη δίνουμε και θα τη δώσουμε όλοι, η κυβέρνηση μαζί και δίπλα με τον ελληνικό λαό" τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    "Κύριε πρόεδρε, είναι σωστά αυτά που λέτε" είπε ο Κάρολος Παπούλιας. Υπογράμμισε δε, ότι "πρέπει να αποκτήσουμε την κοινωνική αξιοπιστία με κοινωνική ευαισθησία και νομίζω ότι σε αυτό θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός, όταν πειστεί ότι είναι σωστά και δίκαια τα μέτρα και ότι πρέπει να προσφέρουν περισσότερα αυτοί που έχουν περισσότερα".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε με τη σειρά του ότι πρέπει να είναι αναλογικά τα βάρη.

    Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του να αναλάβει το Ταμείο Στήριξης για την οικονομία της χώρας, κάτι που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για "δύσκολες αποφάσεις που δεν ήταν απλώς επιλογή, αλλά ήταν ανάγκη να πάρουμε".

    Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι αναγκαίες για την επιβίωση της χώρας μας, της οικονομίας μας, για να φύγει η Ελλάδα από τη δίνη και των κερδοσκόπων και της δυσφήμησης.

    "Να ανασάνουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε και αυτή τη μάχη" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δίνουν μαζί και δίπλα στον ελληνικό λαό τη μάχη για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη, δουλειές και προοπτική στον τόπο.

    "Υπάρχουν και άλλες λύσεις"

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο για την εφαρμογή των μέτρων, είπε μεταξύ άλλων ότι τώρα ήρθε η ώρα της Ευρώπης: "Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων, το ίδιο περιμένουμε να πράξει και η ΕΕ".

    Επίσης, επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική πολιτική στήριξη και εγγύηση από τα ευρωπαϊκά όργανα, είναι ανοιχτό το σενάριο προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στηρίχθηκε όσο ποτέ και ανεπιφύλακτα από όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, υπήρξε περισυλλογή, ενώ διατυπώθηκε η άποψη ότι είναι κατανοητές οι αναμενόμενες αντιδράσεις, ωστόσο εκείνο που κυριαρχεί είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο να επιβιώσει η χώρα.

    Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών, είπε άλλο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας πως θα υπάρξουν ορισμένες αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και τις τιμές, ωστόσο τόνισε, ότι αυτή τη στιγμή προέχει η αποκατάσταση της δυνατότητας της χώρας για δανεισμό.

    Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ταυτόχρονα, ότι με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στέλνεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η χώρα εξάντλησε τα περιθώριά της από την άποψη της λήψης μέτρων.

    Συνάντηση Παπανδρέου - Σαρκοζί στο Παρίσι

    Το Παρίσι θα επισκεφθεί την Κυριακή 7 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Παρίσι θα γίνει δύο μέρες μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    Πρόταση Ναπολιτάνο για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

    "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί γνωρίζουν ότι λείπει κάτι από το κοινό κιβώτιο των εργαλείων μας για να αντιμετωπίζουμε τις απρόοπτες και σοβαρές κρίσεις, οι οποίες μπορούν να πλήξουν το ευρώ ή χώρες που ανήκουν στην ευρωζώνη", είπε ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην ερώτηση αν κρίνει αναγκαία τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Η κρίση στην Ελλάδα "κατέδειξε την ανάγκη να έχουμε αυτό το εργαλείο για να αποτρέπουμε και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις", σημείωσε επίσης ο Ιταλός πρόεδρος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    Ωστόσο, όπως προσέθεσε, η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ ενέχει την "υποχρέωση (δημοσιονομικής) πειθαρχίας".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικό άρθρο: Τα νέα μέτρα Η

    Είδηση: 33986

    [14] Δάνειο δύο δισ. ευρώ για το ΕΣΠΑ

    Τεταρτη, 03 03 2010 19:25

    Την παροχή δανείου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ζήτησε η Υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.Το δάνειο, με χαμηλό επιτόκιο κοντά στο ύψος του Γιούριμπορ, προορίζεται να καλύψει την Εθνική Συμμετοχή για την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ώστε να υλοποιηθούν επενδύσεις που θα αναθερμάνουν την Οικονομία. Το θέμα τέθηκε στη συνάντηση της Λούκας Κατσέλη με τον Αντιπρόεδρο της Τράπεζας, Λυκούργο Σακελλάρη ο οποίος δήλωσε ότι θα προωθήσει αμέσως το αίτημα. Είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τη χρηματοδότηση για έργα πνοής δήλωσε ο κ. Σακελλάρης.

    Για τη χρηματοδότηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δράσεων της κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συζήτησαν, σε συνάντηση που είχαν η κ. Κατσέλη, και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ. Νωρίτερα, είχαν συνάντηση εργασίας ο γγ Επενδύσεων του ΥΠΟΙΑΝ, κ. Γιώργος Πετράκος, και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, οι οποίοι εξέτασαν διεξοδικά το θέμα της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, με σκοπό την προώθηση της πρωτοβουλίας.

    Σε δηλώσεις της η κ.Κατσέλη ανέφερε ότι συζητήθηκε και προχωρεί η χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής για το ΕΣΠΑ. "Ένα ύψος χρηματοδότησης έως 2 δισ. ευρώ, με ένα δάνειo με πολύ ευνοϊκούς όρους για 25 μέχρι 30 έτη. Συζητήσαμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων στη χώρα μας, την προώθηση των προγραμμάτων "JEREMY" και "JESSIKA", που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έργα στους δήμους, αλλά και αναπλάσεις πόλεων, και, τέλος, την πιθανή μας συνεργασία στο πλαίσιο του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. Είναι ένα πακέτο συνεργασίας, το οποίο πραγματικά δίνει μια θετική προοπτική. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αντιστάθμισμα είναι οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, η θετική προοπτική", ανέφερε η κ.Κατσέλη.

    Ο κ. Σακελλάρης σε δηλώσεις επισήμανε ότι διαβεβαίωσε την υπουργό ότι όχι απλά θα συνεχίζει η ΕΤΕπ να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, αλλά είναι έτοιμη να εντείνει την προσπάθειά της με περισσότερες χρηματοδοτήσεις για έργα πνοής, για μακροπρόθεσμες, μακρόπνοες επενδύσεις.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 34004

    [15] Σομαλία: Πειρατεία σε πετρελαιοφόρο

    Τεταρτη, 03 03 2010 12:59

    Πειρατές κατέλαβαν πετρελαιοφόρο σαουδαραβικής ιδιοκτησίας, με 13μελές πλήρωμα και Έλληνα καπετάνιο, στον Κόλπο του 'Αντεν. Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν τη Δευτέρα στον Κόλπο του 'Αντεν σαουδαραβικό πετρελαιοφόρο και κρατούν τα 14 μέλη του πληρώματός του, ανακοίνωσε ο 'Αντριου Μουανγκούρα εκπρόσωπος του Προγράμματος Αρωγής Ναυτικών Ανατολικής Αφρικής που εδρεύει στην Κένυα. Πρόκειται για το MT Αλ Νισρ Αλ Σάουντι, πετρελαιοφόρο 5.136 τόνων, στο οποίο επιβαίνει 14μελές πλήρωμα, αποτελούμενο από 13 ναυτικούς από τη Σρι Λάνκα και έναν έλληνα καπετάνιο, επισήμανε ο Μουανγκούρα.

    "Το πλοίο ερχόταν από την Ιαπωνία και κατευθυνόταν στη Τζέντα" στη Σαουδική Αραβία, διευκρίνισε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 33985

    [16] Συναντήσεις Παπανδρέου με κοινωνικούς φορείς για τα μέτρα

    Τεταρτη, 03 03 2010 13:40

    Διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του ΣΕΒ είχε ο Πρωθυπουργός την Τετάρτη, μετά τη συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου. Με κινητοποιήσεις αντιδρούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στα πρόσθετα μέτρα. Μικρή ένταση δημιουργήθηκε στην Οδό Ηρώδου Αττικού, όταν συνταξιούχοι που πραγματοποιούσαν πορεία έσπασαν τον φραγμό της αστυνομίας και έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι αντιδράσεις των εκπροσώπων

    Πρακτικές προτάσεις για την εξοικονόμηση πόρων σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης έκανε στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ο οποίος δήλωσε αμέσως μετά ότι τόνισε πως "εάν θέλουμε να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή και τα μέτρα να είναι κοινωνικά δίκαια, δεν μπορεί να προχωράμε με το ψαλίδι στους μισθούς και τις συντάξεις και να μείνουν άθικτα όλα εκείνα τα ιδιωτικά και δημόσια συστήματα που δημιουργούν το πρόβλημα".

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που έχει προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ για τις 16 Μαρτίου και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για αντιμετώπιση μιας "μονομερούς και άδικης κατάστασης που συνοδεύεται από έναν άθλιο λαϊκισμό, όταν η Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει να γίνει δύναμη εξόδου από την κρίση".

    Ο Σπ. Παπασπύρος ζήτησε ξεχωριστή συνάντηση της κυβέρνησης με την ΑΔΕΔΥ για ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης και μισθολογίου. Ακόμη, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να μη γίνει δημοσιονομικό πρόβλημα το ασφαλιστικό και να μετατεθεί έξω από αυτές τις συνθήκες πίεσης η αντιμετώπισή του. "Διότι" όπως είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ "κάτω από αυτή τη συγκυρία μπορεί να έχουμε κι εκεί μονομερώς ψαλίδι στα δικαιώματα των εργαζομένων".

    ΓΣΕΕ

    Τα μέτρα είναι μονομερή χωρίς δικαιοσύνη, και τα κορόιδα θα συνεχίσουν να πληρώνουν, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Mε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει τα μέτρα κοινωνικά άδικα και μονομερή.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: "Οι "καρχαρίες" των Αγορών και των πολιτικών προϊσταμένων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πήραν με τα κυβερνητικά μέτρα κυριολεκτικά ΣΑΡΚΑ από τη μισθωτή εργασία και την πραγματική οικονομία. Τα δημοσιοοικονομικά προβλήματα της χώρας και τα αδιέξοδα της κρίσης καλούνται για μια ακόμα φορά να τα φορτωθούν οι απλοί άνθρωποι του μόχθου για να ικανοποιηθούν οι Νεοφιλελεύθεροι των Βρυξελλών και οι κερδοσκόποι των αγορών.

    Τα μέτρα είναι προφανώς άδικα μονομερή και η αποτελεσματικότητα τους θα κριθεί τους προσεχείς μήνες, καθώς πέραν των αγορών, των κερδοσκόπων και των αρπαχτικών υπάρχει η πραγματική αγορά η οποία οδεύει σε βαθιά ύφεση και σε έκρηξη της Ανεργίας. Κανένα μέτρο δεν επιβαρύνει όλους αυτούς που χρόνια τώρα θησαυρίζουν, φοροκλέπτουν, φοροδιαφεύγουν και υπαγορεύουν πολιτικές που έφεραν την χώρα σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η συνέχιση αυτής της πολιτική θα οδηγήσει σε ένταση των κοινωνικών αντιθέσεων και αντιδράσεων και σε διόγκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

    Τα μέτρα αυτά οδηγούν:

    α) Σε δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, χωρίς μάλιστα να υπάρχει το ανάλογο ισοδύναμο προς την πλευρά των εργοδοτών, των εχόντων και κατεχόντων.

    β) Έχουν τραγική επίπτωση στην ζήτηση και στην κατανάλωση με αποτέλεσμα την εμβάθυνση της ύφεσης και την διεύρυνση της Ανεργίας.

    γ) Διακρίνονται αποκλειστικά από την εισπρακτική λογική χωρίς καμία Αναπτυξιακή προοπτική, εξόδου από την κρίση. Περικόπτουν και την ελάχιστη προβλεπόμενη αύξηση στον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

    Η ΓΣΕΕ με αποφάσεις των οργάνων της θα προχωρήσει σε αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις για να αποτρέψει τη δραματική αφαίμαξη των εισοδημάτων μας και την έκρηξη της ανεργίας.

    Αύριο Πέμπτη 4/2 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη της ΓΣΕΕ και των Οργανώσεων της, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών Αττικής στις 11.00 π.μ. στο Αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας, Πατησίων 69 στο 4ο όροφο".

    Με ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω τα μέτρα και δηλώνει τη συστράτευσή της με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα. Στην ανακοίνωσή της τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: "Τελικά, επικράτησαν οι απαιτήσεις των ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αδηφάγων αγορών, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης.

    Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της χώρας υπέκυψε στις πιέσεις των Βρυξελλών και προχώρησε στην ανακοίνωση των πιο σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων.

    Η αναγκαιότητα λήψης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση του χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι έπρεπε να πληγούν τα ασθενέστερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα της πατρίδας μας, που αποτελούν τα μόνιμα υποζύγια που στηρίζουν διαχρονικά την εθνική οικονομία.

    Γιατί τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση, ούτε το πρόβλημα της οικονομίας λύνουν, αφού οδηγούν σε βαθιά ύφεση τη χώρα, αναστέλλοντας κάθε αναπτυξιακή προοπτική, ούτε κοινωνικά δίκαια είναι, αφού τις συνέπειες των οικονομικών αδιεξόδων θα πληρώσουν και πάλι δυσανάλογα οι ασθενέστεροι, ενώ οι πλούσιοι και οι κατέχοντες δε θα χάσουν τίποτα από όσα αποθησαύρισαν δεκαετίες ολόκληρες, σε βάρος του κράτους και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

    Τίποτα, καμία αναγκαιότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταιγίδα των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης σε βάρος των ασθενέστερων και των μεσαίων λαϊκών στρωμάτων, που δεν έχουν καμία άλλη επιλογή από την αντίσταση με όλες τους τις δυνάμεις".

    ΣΕΒ-ΕΣΣΕ-ΓΣΕΒΕΕ

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής χαρακτήρισε τα μέτρα αναγκαία που θα επιτείνουν, όμως, την ύφεση, και στο ερώτημα αν θα επηρεάσουν και τον ιδιωτικό τομέα, απάντησε λέγοντας ότι η κρίση πλήττει εξίσου δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης προέβλεψε μακροχρόνια ύφεση και επισήμανε ότι δεν θα μειωθεί καμία απολαβή στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος δήλωσε ότι πληρώνουμε τα πολλά λάθη του κράτους, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα και σε μέτρα ανάπτυξης και ενίσχυσης της παραγωγής, διαφορετικά η οικονομία θα κλατάρει.

    EBEA

    Τον προβληματισμό του εξέφρασε για τα μέτρα ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., Κωνσταντίνος Μίχαλος, θεωρώντας ότι ναι μεν βρίσκονται στην κατεύθυνση δραστικών περικοπών των δαπανών του δημόσιου τομέα, αλλά "αν δεν υπάρξουν άμεσα αναπτυξιακά μέτρα, θα οδηγήσουν στη μείωση της κατανάλωσης και σε παρατεταμένη βαθιά ύφεση εξοβελίζοντας, έτσι, τα όποια δημοσιονομικά οφέλη προκύψουν, έστω και πρόσκαιρα". Συνεχίζοντας ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι: "Ο κίνδυνος λουκέτου για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον περισσότερο από κάθε άλλη φορά ορατός, γεγονός, που εκτός των άλλων, θα οδηγήσει στη μείωση των δημόσιων εσόδων και στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας".

    Ξενοδόχοι

    Η ελληνική τουριστική κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία και προσοχή το κυβερνητικό εγχείρημα για τη συγκράτηση και ανασυγκρότηση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και προσθέτει ότι σε αυτό το εγχείρημα είμαστε "όλοι μαζί". Ωστόσο, τονίζει ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, πλήττει σημαντικά τις τουριστικές επιχειρήσεις, επιδεινώνει, περαιτέρω, την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος στην παγκόσμια αγορά και τελικά θα προκαλέσει απώλεια εσόδων, ζημιώνοντας κατ' ουσία την εθνική οικονομία.

    Σύμφωνα με το ΞΕΕ, ο τουριστικός τομέας θεωρεί απαραίτητο, η κυβέρνηση πέρα από τα περιοριστικά μέτρα, να προχωρήσει συγχρόνως και στη θέσπιση μέτρων ανάπτυξης και στήριξης του τουριστικού προϊόντος μας, το οποίο εκτός από την κρίση αφ' εαυτή, πλήττεται σημαντικά και από το διεθνές αρνητικό κλίμα που έχουν προκαλέσει οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας.

    Συγκεκριμένα πρέπει να τύχουν της προσοχής της κυβέρνησης τα παρακάτω προταθέντα μέτρα:

    " Η επαναφορά του ειδικού καθεστώτος που ίσχυε για την υποχρέωση καταβολής ΦΜΑΠ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων . Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της ότι τα ακίνητα των ξενοδοχείων είναι εργαλεία παροχής υπηρεσιών και φιλοξενίας και όχι ακίνητα εισοδήματος.

    " Η πρόβλεψη νέας ρύθμισης επιδότησης της εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τουλάχιστον για δύο έτη, για την τόνωση της απασχόλησης και συγκράτηση της ανεργίας.

    " Η άμεση καταβολή των οφειλομένων δόσεων του αναπτυξιακού και του ΕΣΠΑ σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις , ενόψει και της έναρξης της νέας περιόδου και δεδομένης της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς.

    " Η άρση του cabotage και η διαμόρφωση στρατηγικής βελτίωσης των ναυτιλιακών συνδέσεων στη χώρα μας.

    " Η διαμόρφωση νέας στρατηγικής αερομεταφορών και η άμεση εφαρμογή προγράμματος κινήτρων προσέλκυσης τακτικών και χαμηλού κόστους πτήσεων στη χώρα μας σε 8μηνη ή 12μηνη βάση.

    Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να στηρίξει τον τουριστικό κλάδο , δεδομένου ότι είναι ο μόνος τομέας που μπορεί να συνδράμει άμεσα και αποτελεσματικά στην ανόρθωση των οικονομικών της χώρας μας.

    ''Με μαθηματική ακρίβεια τα μέτρα οδηγούν στην μείωση της κατανάλωσης, στην συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης και την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Και όλα αυτά ενώ δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές πρωτοβουλίες που θα αντιμετώπιζαν προβλήματα όπως το παρεμπόριο, την εμπορική συγκέντρωση και τη γκετοποίηση μέσω της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας", σημειώνει από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας. Παράλληλα ο ΕΣΑ εκτιμά ότι πρόκειται για μια μονόπλευρη παρέμβαση που δεν λαμβάνει υπόψη τη πραγματικότητα της αγοράς.

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

    Οι συνταξιούχοι, που αντιδρούν στο "πάγωμα" των συντάξεων, συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας. Ο κ. Παμπούκης τους διεμήνυσε ότι είναι σκληρά τα μέτρα αλλά είναι η μόνη διέξοδος για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ οι συνταξιούχοι ανταπάντησαν ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει τα χρήματα από εφοπλιστές και τραπεζίτες.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν μέλη της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές επιδομάτων τους. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Σπύρος Παπασπύρος, "πρόκειται για πρωτοφανή μεταπολεμικά. Θέλουν οι πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι να γίνουν θύματα".

    Την Πέμπτη, στις 18:00, θα γίνει στα Προπύλαια και το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ. Η δημοσιοϋπαλληλική ομοσπονδία που διοργανώνει 24ωρη απεργία για τις 16 Μαρτίου.

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν νωρίτερα φοιτητές προσκείμενοι στο ΚΚΕ, ενώ, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα η απεργία των αυτοκινητιστών ταξί.

    Το απόγευμα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει πορείες στο κέντρο και σε συνοικίες της πρωτεύουσας.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, έξω από το Υπουργείο Εργασίας, για την πώληση του 75% των ναυπηγείων στην εταιρεία Abu Dhabi Mar. Οι διαδηλωτές ζητούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την επανένταξη στα ναυπηγεία, της εταιρίας τροχαίου υλικού. Σήμερα πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Σχετικό άρθρο: Τα νέα μέτρα, Γ.Παπανδρέου: Ήρθε η ώρα της Ευρώπης, αλλιώς υπάρχει και το ΔΝΤ

    Είδηση: 33989

    [17] Απαγορεύεται στα σκυλιά να γαυγίζουν!

    Τεταρτη, 03 03 2010 12:49

    Στο πλαίσιο του δόγματος μηδενικής ανοχής, που κερδίζει καθημερινά έδαφος στην Αυστραλία, ο Δήμος Γουίνταμ (Wyndham) έχει απαγορεύσει στα σκυλιά να γαβγίζουν και τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο οι ιδιοκτήτες τους, αν ο σκύλος, ακόμα και στη περίπτωση που το τετράποδο βρίσκεται μέσα στην αυλή κλεισμένος και πηδά στο φράκτη και γαυγίζει στους... περαστικούς!

    Το δόγμα της μηδενικής ανοχής κερδίζει καθημερινά έδαφος, με τους Δήμους της Αυστραλίας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και να τους ακολουθούν διάφοροι άλλοι φορείς, όπως Αθλητικές Ομοσπονδίες, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και λοιπά.

    Ο καθένας, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για τους δημότες του, τα μέλη του και λοιπά, δημιουργεί ένα κατάλογο "κανονισμών" έναντι των οποίων κηρύσσει μηδενική ανοχή και επιβάλει πρόστιμα στους "παραβάτες".

    Ορισμένοι από τους κανονισμούς των Δήμων της Μελβούρνης έχουν πλέον ξεφύγει από κάθε λογική και έχουν αρχίσει να ανησυχούν τους πολίτες που δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν.

    Για παράδειγμα, ένας Δήμος αποφάσισε να προσλάβει έξι ιδιωτικούς αστυνομικούς, προκειμένου να επιτηρούν την ασφάλεια του εμπορικού κέντρου, παρά τις αντιρρήσεις της αστυνομίας ότι το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' ότι φιλοδοξεί να λύσει.

    Και δεν είναι ο μόνος Δήμος που αυτοσχεδιάζει και "νομοθετεί". Το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι. Ο Δήμος του Μπας Κοστ (Bass Cost) έχει απαγορεύσει στους δημότες (τοποθετώντας και σχετικές πινακίδες!) να τραγουδούν στα... πάρκα του, ενώ ο Δήμος Μπάλαρατ (Ballarat) να κοιμούνται!

    Ο Δήμος Τζιλόνγκ (Geelong) και της ευρύτερης περιοχής, έχει απαγορεύσει στους επισκέπτες να πετούν πέτρες στις λίμνες και να ταΐζουν τις πάπιες, ενώ ένας άλλος έχει απαγορεύσει στους δημότες τους να κατασκηνώνουν στις πίσω αυλές των σπιτιών τους!

    Αν θέλει, για παράδειγμα, να στήσει κάποιος μια σκηνή, όπως γίνεται συνήθως, για να παίζουν τα παιδάκια και να κοιμούνται έξω, πού και πούτο καλοκαίρι, θα πρέπει να παίρνει ειδική άδεια και να πληρώνει 134 δολάρια Αυστραλίας (89 ευρώ περίπου) για να αποκτήσει το δικαίωμα ναστήσει για ένα βράδυ σκηνή στην αυλή του!

    Και ο κατάλογος των παράλογων κανονισμών τελειωμό δεν έχει, ενώ μέραμε τη μέρα, προστίθενται και καινούργιοι απαγορευτικοί κανονισμοί, για τους οποίους οι δήμοι προειδοποιούν ότι θα δείξουν μηδενική ανοχή απέναντι στους παραβάτες.

    Τους Δήμους, βέβαια, ακολουθεί και η κυβέρνηση, η οποία επίσης "πίνει νερό στο όνομα" της μηδενικής ενοχής.

    Σύμφωνα με μια "διάταξη" που είδε το φως της δημοσιότητας μόλις προχθές, οι γονείς των παιδιών που λαμβάνουν μέρος σε διάφορα αθλήματα θα τιμωρούνται με πρόστιμο μέχρι 2.000 δολάρια Αυστραλίας (1.330 ευρώπερίπου), έτσι και ανοίξουν το στόμα τους για να παραπονεθούν ή να διαμαρτυρηθούν στον διαιτητή και τους υπεύθυνους των αθλητικώνσωματείων.

    Ακόμα και παιδικό αγώνα να βλέπει κανείς δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί ή να φωνάξει για ένα πέναλτι ή κάποιο φάουλ.

    Όλοι υποχρεούνται να παρακολουθούν το παιχνίδι βουβοί και να χειροκροτούν διακριτικά για να μη θιγεί ο αντίπαλος! Η κυβέρνηση μάλιστα δήλωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα ακολουθηθεί μηδενική ανοχή.

    Σκληροί είναι και οι νέοι κανονισμοί για τους παίχτες που θα διαμαρτύρονται ή θα προκαλούν με τη συμπεριφορά τους "επεισόδια".

    Δεν θα τιμωρείται μόνο ο παίχτης με αποκλεισμό από έναν αριθμό παιχνιδιών και με πρόστιμο, αλλά και οι σύλλογοι για τους οποίους αγωνίζονται, με πρόστιμα, αφαίρεση βαθμών, και λοιπά.

    Η κυβέρνηση τους προειδοποίησε, ότι όποιος δεν εφαρμόζει τους πιο πάνω κανονισμούς και, μάλιστα, δείχνοντας μηδενική ανοχή, όχι μόνο θα τιμωρείται, αλλά δεν θα επιχορηγείται.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 33984


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 March 2010 - 11:03:06 UTC