Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο υπουργικό η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης
  • [02] 1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς
  • [03] Ξανάνοιξαν τα σύνορα τους Γεωργία-Ρωσία
  • [04] Ξεπέρασαν τους 700 οι νεκροί στη Χιλή
  • [05] Εβδομάδα εξελίξεων
  • [06] Τουλάχιστον 52 οι νεκροί από τη φονική καταιγίδα στην Ευρώπη
  • [07] Αύριο συνεδριάζει το συνοδικό δικαστήριο
  • [08] Τέλος εκπτώσεων, αρχή προσφορών
  • [09] Χανιά: Επίθεση αγνώστου σε αλλοδαπό φύλακα λατομείου
  • [10] Χειρόφρενο τραβούν αύριο και μεθαύριο τα ταξί
  • [11] Ξανά σε λειτουργία ο επιταχυντής
  • [12] Τουρκία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία σε δύο αξιωματικούς

    [01] Στο υπουργικό η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης

    Δευτερα, 01 03 2010 08:46

    Με θέμα την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, συνεδριάζει στις 11.00, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων, το Υπουργικό Συμβούλιο. Το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σούλτζ και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσει η συνάντηση και με τον Όλι Ρεν, Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33856

    [02] 1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς

    Δευτερα, 01 03 2010 10:34

    Με το ερώτημα "τί θα συνέβαινε αν τα εκατομμύρια των μεταναστών στην Ευρώπη εγκατέλειπαν την εργασία τους και τη χώρα διαμονής τους", οι μετανάστες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, απέχουν σήμερα από κάθε οικονομική συναλλαγή, διαδηλώνοντας με ειρηνικό τρόπο την αντίθεσή τους στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις διακρίσεις.. Η κίνηση, "1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς", καλεί, λοιπόν, τους μετανάστες να μην ξοδέψουν σήμερα ούτε ένα ευρώ, ενώ στη Γαλλία και τη Γερμανία καλούνται να απέχουν και από την εργασία τους.

    Οι μετανάστες θέλουν να κάνουν αισθητή την απουσία τους και όχι την παρουσία τους. Πρόκειται για τους περίπου 950.000 μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα. Από αυτούς οι 750.000 νόμιμοι και περίπου 200.000 οι παράνομοι. Οι μετανάστες που μετέχουν στην κίνηση ζητούν να γίνει κατανοητό, ότι είναι μέλη της κοινωνίας και ότι παράγουν ακόμη κι αν συχνά βρίσκονται στη μαύρη εργασία.

    Εκδηλώσεις διαφορετικής μορφής ανά χώρα θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Γαλλία, την Ισπανία την Πορτογαλία , την Ιταλία και στη χώρα μας στις 6.30 το απόγευμα στην Τεχνούπολη στο Γκάζι.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33865

    [03] Ξανάνοιξαν τα σύνορα τους Γεωργία-Ρωσία

    Δευτερα, 01 03 2010 09:40

    Ξανάνοιξαν σήμερα Δευτέρα τα χερσαία σύνορά τους, η Γεωργία και η Ρωσία, έπειτα από μία τριετία, σημάδι πως αρχίζει να λιώνει ο πάγος στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που ενεπλάκησαν σε σύντομο πόλεμο τον Αύγουστο του 2008, τονίζουν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Οι μεθοριακοί σταθμοί στο Βιέρχνι Λάρς στη Ρωσία και στο Φαράγγι του Νταριάλ στη Γεωργία άνοιξαν πάλι στις 07:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδας).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33861

    [04] Ξεπέρασαν τους 700 οι νεκροί στη Χιλή

    Δευτερα, 01 03 2010 09:32

    Δείτε το video

    Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων στη Χιλή, με τον προσωρινό απολογισμό να ξεπερνά τους 710 νεκρούς. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον απεγκλωβισμό επιζώντων από τα ερείπια των κτηρίων την ώρα που η Γη εξακολουθεί να σείεται σκορπώντας τον πανικό στους κατοίκους. "Μάχη" για την τήρηση της τάξης αλλά και την διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες δίνουν οι αρχές επιβάλοντας ακόμα και απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Σοκ και δέος από τους ισχυρούς μετασεισμούς

    Ισχυρότατη μετασεισμική δόνηση, 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε πριν από λίγες ώρες, την πόλη Τάλκα, καθώς είχε εστιακό βάθος μόλις 35 χιλιομέτρων.

    Μία ώρα, μετά το τρομακτικό χτύπημα των 8,8 Ρίχτερ, η Γη σείστηκε από έναν ισχυρότατο μετασεισμό 6,9 Ρίχτερ ενώ το υπόλοιπο διάστημα ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί όλοι μεγαλύτεροι των πέντε ρίχτερ.

    Στρατός για την επιβολή της τάξης

    Την ώρα πάντως που η Γη εξακολουθεί να σείεται, ο απεγκλωβισμός τυχόν επιζώντων από τα ερείπια και η επιβολή της έννομης τάξης, αναδεικνύονται σε βασικές προτεραιότητες.

    Δέκα χιλιάδες στρατιώτες βρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, για την αποτροπή λεηλασιών, που ορισμένες φορές γίνονται και για είδη πρώτης ανάγκης. Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τη διακίνηση των καυσίμων με τις ουρές των οχημάτων στα εναπομείναντα ανοιχτά βενζινάδικα να είναι τεράστιες.

    "Με μία καταστροφή τέτοιου μεγέθους, χωρίς νερό και ηλεκτρικό, ο πληθυσμός αγωνιά δικαιολογημένα και η έννοια της δημόσιας τάξης χάνεται" δήλωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα ζητώντας από τις ένοπλες δυνάμεις να συμβάλουν σε αυτήν την περίοδο κρίσης.

    Παράλληλα, εκτίμησε ότι το κόστος της ανοικοδόμησης θα ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 15% το ΑΕΠ της χώρας.

    Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Κονσεπσιόν

    Νωρίτερα πάντως, η απερχόμενη Πρόεδρος Μισέλ Μπασελέτ επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21.00 μμ έως τις 06.00 το πρωί στην Κονσεπσιόν που έχει γίνει τις τελευταίες ώρες, θέατρο λεηλασιών σε σούπερ μάρκετ δεδομένης της έλλειψης αγαθών πρώτης ανάγκης.

    Όποιος θα βρίσκεται τις ώρες αυτές αδικαιολόγητα στους δρόμους θα συλλαμβάνεται, θα παραδίδεται στην αστυνομία και θα κρατείται.

    Παράλληλα, η απερχόμενη Πρόεδρος κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές Μάουλε και Μπιομπίο, προκειμένου να τηρηθεί η ασφάλεια και να επιταχυνθεί η διάθεση της βοήθειας.

    Σταδιακή επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου

    Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαντιάγο, μόλις τις τελευταίες ώρες, άρχισαν να προσγειώνονται αεροσκάφη από το εξωτερικό. Απογειώσεις επιτρέπονται για την ώρα μόνο για τα στρατιωτικά αεροσκάφη.

    Πηγή: Reuters, La Nacion, ESMAS Σχετικά άρθρα: Χιλή: Aυξάνονται δραματικά οι νεκροί από το φοβερό σεισμό

    Είδηση: 33860

    [05] Εβδομάδα εξελίξεων

    Δευτερα, 01 03 2010 08:36

    Καθοριστική για την ελληνική οικονομία είναι η εβδομάδα που ξεκινά, με επίκεντρο την επίσκεψη του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου, Όλι Ρεν στην Αθήνα. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ. Ο κ. Ρεν θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό, ενώ από το πρωί έχει διαδοχικές συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας καθώς και τον διοικητή της ΤτΕ. Ο επίτροπος αναμένεται να πληροφορηθεί τα επιπλέον μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος, προκειμένου να προωθήσει στη συνέχεια το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης.

    «Μήνυμα αλληλεγγύης» για την οικονομία, από το Προεδρείο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών θα μεταφέρει σήμερα στον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

    Δεν υπάρχει γερμανικό σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας

    Α. Μέρκελ

    "Η Αθήνα πρέπει να δείξει μεγάλο θάρρος για να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία της", δήλωσε την Κυριακή στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, η οποία την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο.

    "Η Ευρώπη θα λάβει μέτρα κατά της κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας, αν οι αγορές αγνοήσουν τις προσπάθειες της χώρας για βελτίωση των οικονομικών της", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    "Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη ευρώ", επισήμανε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας "δε βρίσκεται σε αδιέξοδο".

    Αποφασισμένη για νέα μέτρα η Κυβέρνηση

    Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξοικονόμηση 4-5 δισ. ευρώ

    Το νέο πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας και πιθανόν να περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση του ειδικού φόρου σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και περικοπές επιδομάτων.

    Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγει σε ένα νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από φέτος με στόχο να υποχρεώσει πάνω από ενάμιση εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους και εισοδηματίες να δηλώνουν υψηλοτέρα εισοδήματα.

    Έτσι, καθιερώνεται ένα νέο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των δαπανών που απαιτείται να κάνει κάθε φορολογούμενος για τη χρήση και τη συντήρηση περιουσιακών στοιχείων, για τη χρησιμοποίηση υπηρετικού προσωπικού, και για την πληρωμή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.

    Με βάση το άθροισμα των τεκμαρτών αυτών δαπανών, θα προκύπτει ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για κάθε φορολογούμενο.

    Ο 14ος μισθός στο επίκεντρο

    Έντονες είναι οι κοινοτικές πιέσεις για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, και του ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

    Όσον αφορά στον 14ο μισθό, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα περικοπεί σε ποσοστό έως και 50%, καθώς η εναλλακτική λύση είναι η εξοικονόμηση αντίστοιχων πόρων από την περαιτέρω περικοπή λειτουργικών δαπανών και επιδομάτων.

    "Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται σε έκτακτες καταστάσεις'', τόνισε η υπουργός οικονομίας Λούκα Κατσέλη, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει περικοπή του 14ου μισθού, ενώ προβλέπει αναθέρμανση της οικονομίας από το φθινόπωρο.

    Την ίδρυση ταμείου στήριξης της Ελλάδας πρότεινε με δηλώσεις του στη ΝΕΤ ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, o οποίος δηλώνει αντίθετος με την κατάργηση του 14ου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων.

    "Αιτία πολέμου" χαρακτήρισε την προοπτική περικοπής του 14ου μισθού ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος.

    "Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, την ΕΕ και το ΔΝΤ, εμείς στηρίζουμε τους λαϊκούς αγώνες'', ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Σαφή κίνδυνο για την προοπτική της χώρας , διαβλέπει, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Πηγή: NET, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 33855

    [06] Τουλάχιστον 52 οι νεκροί από τη φονική καταιγίδα στην Ευρώπη

    Δευτερα, 01 03 2010 09:15

    Δείτε το video

    Η καταιγίδα ''Xynthia'', με σφοδρούς ανέμους και ισχυρές παλίρροιες, σαρώνει από το Σάββατο τη δυτική Ευρώπη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 52 ανθρώπων - κατά κύριο λόγο στη Γαλλία - όπου αρκετές κοινότητες έχουν πλημμυρίσει και τουλάχιστον 1 εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

    Στη Γαλλία, με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, αρκετούς αγνοούμενους και δεκάδες τραυματίες, η καταιγίδα χαρακτηρίζεται από τις πιο βίαιες που έχουν πλήξει τη χώρα, ύστερα από εκείνες του Δεκεμβρίου του 1999 (με 92 νεκρούς), σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των γαλλικών αρχών.

    Περιοχές κυρίως της δυτικής και κεντρικής Γαλλίας πλήττονται από δυνατούς ανέμους και θρηνούν νεκρούς, καθώς τα θύματα πνίγηκαν ή σκοτώθηκαν από πτώσεις κλαδιών δέντρων. Ένα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

    Από τη στιγμή που ξέσπασε η καταιγίδα, η γαλλική πυροσβεστική έχει δεχτεί 25.000 κλήσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

    Η καταιγίδα αφού πρώτα έπληξε την Πορτογαλία σκοτώνοντας ένα παιδί και μετά την Ισπανία, με τρεις νεκρούς στο βορρά, αναμένεται να πλήξει το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και μετά τη βόρεια Ευρώπη.

    Στη Γερμανία η καταιγίδα προκάλεσε τα δύο πρώτα θύματα, σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία.

    Η καταιγίδα σάρωσε επίσης μια πλευρά της Ελβετίας, όπου οι άνεμοι φυσούν με ταχύτητα έως 160 χλμ. την ώρα.

    Στο Βέλγιο σημειώνονται σφοδρές βροχοπτώσεις που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους. Προληπτικά τα πάρκα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες έμειναν σήμερα κλειστά.

    "Εθνική καταστροφή στη Γαλλία"

    Η Γαλλία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να της προσφέρει χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα Xynthia, ανακοίνωσε το γραφείο του Γάλλου υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς.

    Ο Λελούς θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο του υφυπουργού.

    "Ο Πιερ Λελούς θα παρουσιάσει τον πρώτο απολογισμό της καταιγίδας και θα ζητήσει χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε το γραφείο.

    Η καταιγίδα, που έπληξε τη Γαλλία αυτό το Σαββατοκύριακο, προκάλεσε πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές στα δυτικά, σοβαρές ζημιές, αλλά και το θάνατο το λιγότερο 45 ανθρώπων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον προσωρινό επίσημο απολογισμό. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι πρόκειται για "εθνική καταστροφή".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

    Προηγούμενο άρθρο: Φονική καταιγίδα "χτύπησε" Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία

    Διαβάστε επίσης: Le Monde: Au moins 47 morts aprΓ¨s le passage de la tempΓͺte Xynthia

    BBC: France declares storms 'national disaster' Είδηση: 33859

    [07] Αύριο συνεδριάζει το συνοδικό δικαστήριο

    Δευτερα, 01 03 2010 09:09

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο Tρίτη η εκδίκαση στο Δευτεροβάθμιο Συνοδικό δικαστήριο της έφεσης που έχει καταθέσει ο καθηρημένος πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμονας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιος θα είναι πρόεδρος του δικαστηρίου, καθώς ο αρχιεπίσκοπος έχει ζητήσει την αυτοεξαίρεσή του αλλά και ποιοι ιεράρχες θα αποτελέσουν τα μέλη του δικαστηρίου, καθώς πάνω από 10 έχουν και αυτοί ζητήσει να εξαιρεθούν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο αρχιεπίσκοπος προκειμένου να συνεδριάσει το δικαστήριο έχει ζητήσει να παραβρεθούν στο κτίριο της Μονής Πετράκη πάνω από τα μισά μέλη της Ιεραρχίας.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο κατηγορούμενος πρώην μητροπολίτης Αττικής αναμένεται να καταθέσει αιτήσεις εξαίρεσης, τόσο για το πρόσωπο του προέδρου του δικαστηρίου, όσο και πολλών μελών.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 33863

    [08] Τέλος εκπτώσεων, αρχή προσφορών

    Δευτερα, 01 03 2010 09:04

    Μπορεί το Σάββατο να έληξαν επίσημα οι χειμερινές εκπτώσεις αλλά από σήμερα, Δευτέρα, αρχίζουν επαναλαμβανόμενα δεκαήμερα προσφορών όπου η μείωση στις τιμές των προϊόντων θα φτάσει το 60%. Αυτή την περίοδο οι έμποροι ελπίζουν στην θετική ανταπόκριση των καταναλωτών αφού σχεδόν το σύνολο των εμπόρων, δηλώνει απογοήτευση από τις εκπτώσεις καθώς η μείωση του τζίρου, σε σχέση με τις αντίστοιχες εκπτώσεις του 2009,εκτιμάται περίπου στο 15%.

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας, δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος για το μέλλον του εμπορίου και αποδίδει το αρνητικό κλίμα της αγοράς στην κακή ψυχολογία των καταναλωτών όσο αφορά στα οικονομικά μέτρα αλλά και στο παραεμπόριο, που πλήττει τις επιχειρήσεις ενώ έκανε λόγο για καταστήματα, που έβαλαν λουκέτο στη διάρκεια των εκπτώσεων, πράγμα πρωτοφανές όπως το χαρακτήρισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, που θα τονώσουν το εμπόριο.

    Πηγή: NET Είδηση: 33858

    [09] Χανιά: Επίθεση αγνώστου σε αλλοδαπό φύλακα λατομείου

    Δευτερα, 01 03 2010 10:28

    Θύμα επίθεσης έπεσε στα Χανιά ένας αλλοδαπός εργάτης, που εργάζεται ως φύλακας λατομείου στην περιοχή των Κεραμειών. Άγνωστος δράστης που είχε καλυμμένο το πρόσωπο του, εισέβαλε με το αυτοκίνητο του στο λατομείο που βρίσκεται στον δρόμο από Παναγιά προς Θέρισο του δήμου Κεραμειών. Ο δράστης απείλησε με ξύλινο ρόπαλο τον αλλοδαπό φύλακα και πριν αυτός προλάβει να αντιδράσει, έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές το σπιτάκι του φύλακα, που βρισκόταν στην είσοδο του λατομείου. Στη συνέχεια ο άγνωστος δράστης έβαλε φωτιά και στο δίκυκλο του αλλοδαπού , επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του και έγινε άφαντος. Στο σημείο κλήθηκε η πυροσβεστική που κατάφερε να περιορίσει τη φωτιά.

    Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η πυροσβεστική, ενώ σύμφωνα με τον διοικητή του πυροσβεστικού σταθμού Χανίων Νίκο Σκουλούδη, από τα πρώτα στοιχεία η επίθεση δεν σχετίζεται με τα τελευταία κρούσματα βίας σε βάρος αλλοδαπών που έχουν καταγραφεί στα Χανιά.

    " Από τα πρώτα στοιχεία θα έλεγα ότι μάλλον είναι άλλοι οι λόγοι και δεν συνδέονται με τα τελευταία περιστατικά. Πιστεύω η προανάκριση να οδηγήσει στα πραγματικά αίτια," τόνισε ο κ. Σκουλούδης.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και για πυρκαγιά στην συνοικία "Κουμ Καπή".Όπως διαπιστώθηκε, άγνωστος ή άγνωστοι δράστες, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό έκαψαν εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο που ανήκε σε αλλοδαπό.

    Το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ η επέμβαση των πυροσβεστών αποσόβησε το ενδεχόμενο επέκτασης της φωτιάς και σε άλλα οχήματα που βρισκόταν στο σημείο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33866

    [10] Χειρόφρενο τραβούν αύριο και μεθαύριο τα ταξί

    Δευτερα, 01 03 2010 10:27

    Χωρίς ταξί θα είναι αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη η χώρα, διαμαρτυρόμενοι για το φορολογικό, Χειρόφρενο τραβούν αύριο και μεθαύριο οι ιδιοκτήτες ταξί σε ολόκληρη τη χωρά, λόγω της 48ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι αυτοκινητιστές, αντιδρώντας στο νέο σύστημα φορολόγησης, ενώ προγραμματίζουν και πορεία στο κέντρο με τα οχήματά τους. Ρολά κατεβάζουν αύριο Τρίτη και οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και καπνοπωλείων, καθώς η Ομοσπονδία τους έχει προκηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, ως αντίδραση στα επικείμενα, έκτακτα μέτρα.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33864

    [11] Ξανά σε λειτουργία ο επιταχυντής

    Δευτερα, 01 03 2010 11:29

    Οι επιστήμονες του μεγαλύτερου επιταχυντή του κόσμου, στο CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ερευνας), στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, έθεσαν ξανά σε λειτουργία μέσα στην Κυριακή το πανίσχυρο μηχάνημα που φιλοδοξεί να ανακαλύψει τα μυστικά του σύμπαντος. "Ο επιταχυντής ξεκίνησε και πάλι. Η πρώτη ακτίνα (πρωτονίων) για το 2010 κυκλοφόρησε και προς τις δύο κατευθύνσεις", δήλωσε το CERN σε ένα σύντομο μήνυμα (tweet) που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων, κόστους 3,9 δισ. ευρώ, που βρίσκεται σε ένα υπόγειο τούνελ 27 χιλιομέτρων, κοντά στη Γενεύη, είχε διακόψει ξανά τη λειτουργία του το Δεκέμβριο και επί περίπου δυόμισι μήνες. Προηγουμένως είχε δοκιμαστικά λειτουργήσει για λίγες εβδομάδες, ώστε να βεβαιωθούν οι τεχνικοί ότι είχε οριστικά ξεπεραστεί το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που είχε οδηγήσει στην αναγκαστική και μακρόχρονη διακοπή λειτουργίας του το Σεπτέμβριο του 2008, δέκα μόνο μέρες μετά την πανηγυρική εγκαινίασή του.

    Στο διάστημα της σύντομης επαναλειτουργίας του, στη διάρκεια του περασμένου Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ο επιταχυντής είχε πραγματοποιήσει πάνω από ένα εκατομμύριο συγκρούσεις σωματιδίων και είχε προλάβει να επιταχύνει τις ακτίνες πρωτονίων σε ενεργειακό επίπεδο που ποτέ πριν δεν είχε επιτευχθεί στον κόσμο. Οι συγκρούσεις έφτασαν το παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακού επιπέδου των 2,33 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ) και προς τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις, κάτι που επέτρεψε στους φυσικούς να αποκτήσουν τα πρώτα στοιχεία τους. Μέχρι τότε, κανείς επιταχυντής στη Γη δεν είχε ξεπεράσει τα 0,98 Tev, κάτι που είχε πετύχει ο "ανταγωνιστικός" αμερικανικός επιταχυντής Tevatron του εργαστηρίου Fermilab, έξω από το Σικάγο.

    Το CERN τώρα θέλει να φτάσει τα 7 TeV (δηλαδή 3,5 TeV προς καθεμιά από τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις), πιθανώς μέχρι το τέλος Μαρτίου, και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο ενέργειας για 18 - 24 μήνες, ώστε να επιχειρήσει έτσι να αναδημιουργήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγο μετά το αρχικό "Big Bang" της δημιουργίας. Σε επόμενο στάδιο, οι επιστήμονες του CERN φιλοδοξούν να πετύχουν συγκρούσεις στα 14 TeV (7 TeV προς κάθε κατεύθυνση), αφού όμως προηγουμένως, στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, κλείσουν και πάλι τον επιταχυντή για τεχνικούς λόγους, ώστε να τον προετοιμάσουν κατάλληλα, στο πλαίσιο της νέας επιφυλακτικής "βήμα-βήμα" πολιτικής που εφαρμόζουν οι φυσικοί.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP Είδηση: 33868

    [12] Τουρκία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία σε δύο αξιωματικούς

    Δευτερα, 01 03 2010 11:07

    Η κατηγορία της συμμετοχής σε συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης απαγγέλθηκε σε δυο αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Περισσότεροι από 30 αξιωματικοί του στρατού, μεταξύ των οποίων δυο απόστρατοι στρατηγοί, κατηγορούνται για συμμετοχή στο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης το 2003.

    Οι δυο, που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα και στους οποίους απαγγέλθηκαν οι παραπάνω κατηγορίες από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, είναι ο συνταγματάρχης Χουσεΐν Οζκομπάν, διοικητής των δυνάμεων της χωροφυλακής στην πόλη Κόνια (Ικόνιο) και ο αντισυνταγματάρχης Γιουσούφ Κελελί.

    Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, το δικαστήριο διέταξε την προφυλάκισή τους ως τη διεξαγωγή της δίκης τους, ενώ άφησε ελεύθερους οχτώ υπόπτους που είχαν συλληφθεί πρόσφατα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33867


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 March 2010 - 9:53:32 UTC