Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Νίμιτς: Υπάρχει βάση για λύση
  • [02] Ισχυρός σεισμός στη Χιλή
  • [03] Αθώος ο Π.Μαντούβαλος για το παραδικαστικό
  • [04] Βρετανική έρευνα για τα μυστικά της γυναικείας τσάντας
  • [05] Βόννη: Μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο
  • [06] Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε στη νότια Ιαπωνία
  • [07] Συνάντηση Tσίπρα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ
  • [08] Τυχερός λόγω παραγραφής ο Μπερλουσκόνι

    [01] Μ. Νίμιτς: Υπάρχει βάση για λύση

    Παρασκευη, 26 02 2010 14:06

    Την πρώτη επίσημη συνάντηση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση είχε την Παρασκευή ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς. Κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Νίμιτς, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την πλήρη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Νωρίτερα, ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος διαβεβαίωσε τον πρώτο για τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, μια λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες των δύο πλευρών. Ο κ. Νίμιτς, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη για συνάντηση των δύο πλευρών. Όπως δήλωσε ο κ. Νίμιτς, αν και στις θέσεις της Αθήνας και των Σκοπίων υπάρχουν διαφορές, υπάρχει βάση που μπορεί να οδηγήσει σε λύση. Στη συνέχεια, ο ειδικός διαμεσολαβητής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    "Αφοσιωμένη η ελληνική πλευρά στην επίλυση του προβλήματος"

    "Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δουλέψουμε" Μάθιου Νίμιτς

    "Ήταν ένας πολύ καλός, ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, στη διάρκεια του οποίου έγινε ανασκόπηση της πορείας της διαδικασίας που διεξάγεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αποτύπωση της σημερινής κατάστασης" είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, διευκρινίζοντας ότι "συζητήθηκε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το οποίο ετέθη στις σωστές του βάσεις".

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις επαφές που είχε στα Σκόπια, καθώς και για τις σκέψεις του ως προς τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, και άκουσε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία "με διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως αφοσιωμένη στην επίλυση του προβλήματος με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσει να κινηθεί και η ευρωατλαντική διαδικασία" η οποία, όπως πρόσθεσε "θα κινηθεί γρήγορα".

    Ως προς τα προς εξέτασιν θέματα, ανέφερε ότι το θέμα της ονομασίας ήταν από την αρχή και παραμένει βασικό, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία του χρόνου και είναι δευτερεύοντα.

    Από την πλευρά του, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι ο κ. Νίμιτς "έχει αναγνώσει" μια διάθεση να προχωρήσει το θέμα εκ μέρους των Σκοπίων, την οποία η ελληνική πλευρά θέλει να την δει στην πράξη. "Ελπίζουμε ότι οι ενδείξεις για αλλαγές επί το θετικότερο να μεταφραστούν τελικά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι "το θετικό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό".

    Αναφερόμενος στην ελληνική στάση, είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης "μιλήσαμε για τη διαφορετική λογική με την οποία προσεγγίζουμε το θέμα, την προσπάθεια που κάνουμε να σταλεί θετικό μήνυμα προς την άλλη πλευρά και τη σημασία να βρούμε ανταπόκριση για να προχωρήσουμε".

    Ο εκπρόσωπος έκανε ειδικότερη αναφορά στις ελληνικές πρωτοβουλίες, με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες "έχουν δημιουργήσει θετική δυναμική στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ".

    Το ίδιο θετικό μήνυμα, πρόσθεσε, στείλαμε και τον Δεκέμβριο με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο συνοψίζεται στο ότι "η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στη λύση και στην απελευθέρωση της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ".

    Νίμιτς -Σαμαράς

    Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Μάθιου Νίμιτς. Σημείωσε ότι υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά των Σκοπίων για να προχωρήσει η διαδικασία και να οδηγηθούμε σε λύση.

    Η συνάντηση Σαμαρά -Νίμιτς διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και αμέσως μετά ο κ. Νίμιτς δήλωσε πως μίλησαν για τις διαπραγματεύσεις και αντάλλαξαν απόψεις. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ανέφερε ότι από την πλευρά των Σκοπίων υπάρχει καλή διάθεση για να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία και να οδηγηθούμε στη λύση.

    "Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στη λύση".

    Νίμιτς

    Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις που συνοδεύουν τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται αυτόν τον καιρό, όπως είπε, σε καινούργια φάση. "Εκείνο που θα θέλαμε να σημειωθεί ιδιαίτερα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία, μα καμία, απομάκρυνση από τη βασική αρχή του erga omnes, δηλαδή μια ονομασία για όλες τις χρήσεις", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι το θέμα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή.

    "Πάντως, απ' ό,τι φαίνεται στον ορίζοντα, από την πλευρά των γειτόνων μας δεν έχει υπάρξει καμία θετική εξέλιξη ώστε να μπορεί κανείς να μιλάει με αισιοδοξία για το μέλλον, κάτι όμως το οποίο εμείς πρέπει να επιδιώξουμε, γιατί όλα στηρίζονται στην αρχή της καλής γειτονίας πάντοτε με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό κάθε χώρας", κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Επίσης κι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι το θέμα της ονομασίας βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή και οφείλει η κυβέρνηση να μείνει σταθερή στη βασική αρχή erga omnes, μία ονομασία έναντι όλων.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ για την επίσκεψη Νίμιτς

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: "Καιρός να πούμε αλήθειες σε όλα τα μέτωπα. Η διαφορά μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων έχει περιοριστεί αισθητά. Οι Σκοπιανοί θέλουν "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας" και η Ελληνική Κυβέρνηση προτείνει "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικό άρθρο: Επαφές Νίμιτς στα Σκόπια Είδηση: 33803

    [02] Ισχυρός σεισμός στη Χιλή

    Σαββατο, 27 02 2010 10:40

    Δείτε το video

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε την περιοχή Κονσεπσιόν, στο κέντρο της Χιλής, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ. Η δόνηση είχε μέγεθος 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε μετασεισμική δόνηση 6,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, λίγη ώρα μετά τον σεισμό των 8,8 Ρίχτερ. Όπως αναφέρει το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, η σεισμική δόνηση προκάλεσε τσουνάμι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. "Οι παρατηρήσεις για το επίπεδο της θάλασσας δείχνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα τσουνάμι. Μπορεί να είναι καταστροφικό κατά μήκος των ακτών κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και θα μπορούσε να απειλήσει πιο απομακρυσμένες ακτές", αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές αν προκλήθηκαν καταστροφές και ποιό είναι το μέγεθός τους. Ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάρρευση κτιρίων στο Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της χώρας, διακοπές στην ηλεκτροδότηση καθώς και στις τηλεπικοινωνίες.

    Οι τηλεφωνικές γραμμές όμως έχουν διακοπεί, έτσι είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος των καταστροφών, κυρίως στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αργεντινή.

    Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ειναι 90 χλ βορειοανατολικά της πόλης Κονσεπσιόν, και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 55 χλμ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33830

    [03] Αθώος ο Π.Μαντούβαλος για το παραδικαστικό

    Παρασκευη, 26 02 2010 10:35

    Αθωώθηκε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Μαντούβαλος από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για εμπλοκή στο παραδικαστικό κύκλωμα. Το δικαστήριο απάλλαξε και τους πρώην συνεργάτες του δικηγορικού γραφείου του, Σωτήρη Ντινόπουλο και Χρήστο Χατζηπαναγιώτου. Αντίθετα, έκρινε ενόχους τον πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών Ευάγγελο Καλούση για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και κατάχρηση εξουσίας, όπως και τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μπολέτση για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Κατά τη διαδικασία ο επιχειρηματίας ζήτησε την εξαίρεση του προέδρου του δικαστηρίου, καθώς υποστήριξε ότι έχει στα χέρια του συνομιλία του προέδρου με τον ιερέα Γιοσάκη που εμπλέκεται στο παραδικαστικό, στην οποία κάνει λόγο για συμφωνία με αντίτιμο 60.000 ευρώ.

    Τόσο ο πρόεδρος του Δικαστηρίου όσο και ο κ. Μπολέτσης μεταφέρθηκαν τελικά σε νοσοκομείο, καθώς παρουσίασαν ο ένας λιποθυμικό επεισόδιο και ο άλλος δυσφορία.

    Η αίτηση εξαίρεσης που στρέφεται εις βάρος και των υπολοίπων μελών του δικαστηρίου καθώς η απόφαση ήταν ομόφωνη, θα κριθεί από άλλη σύνθεση την ερχόμενη Τρίτη.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33790

    [04] Βρετανική έρευνα για τα μυστικά της γυναικείας τσάντας

    Παρασκευη, 26 02 2010 20:13

    Μία γυναικεία τσάντα έχει κατά μέσο όρο το ίδιο βάρος με ένα μωρό 15 μηνών, όμως οι άνδρες είναι πιο πιθανό να μεταφέρουν σε ειδικές τσάντες τα σκυλιά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 26/2. Οι ερευνητές, που ρώτησαν 5.000 ανθρώπους μέσω διαδικτύου, υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο μία γυναικεία τσάντα ζυγίζει 10,5 κιλά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο OnePoll με έδρα το Μπρίστολ της Βρετανίας.

    Εκτός από κλειδιά και κινητό τηλέφωνο, ανάμεσα στα απαραίτητα αντικείμενα που μπορεί κανείς να βρει σε μία γυναικεία τσάντα περιλαμβάνονται στυλό, χαρτομάντιλα, παυσίπονα, τσίχλες, MP3 players, λιπ γκλος, καθρεφτάκια και αποσμητικά. Κάποιες γυναίκες ανέφεραν ότι συνήθως στην τσάντα τους έχουν οδοντόβουρτσα, προφυλακτικά, ανοιχτήρι μπουκαλιών και σύνεργα ραπτικής.

    Ένας στους 20 άνδρες, δηλαδή το 6%, διπλάσιο ποσοστό από τις γυναίκες, έχει μαζί του ένα καθαρό εσώρουχο. Το 5% των ανδρών δήλωσαν ότι έχουν τσάντα μεταφοράς σκύλων, σε αντίθεση με μόλις το 1% των γυναικών.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 33825

    [05] Βόννη: Μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο

    Παρασκευη, 26 02 2010 17:16

    Στα εγκαίνια της έκθεσης "Λάμψη και καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο" στο Μουσείο Τέχνης της Βόννης (Κunst und Αustellungshalle der Βundesrepublik Deutschland), παραβρέθηκε την Πέμπτη στη Βόννη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Στην έκθεση συμμετέχουν μεγάλα μουσεία του κόσμου, τα οποία έχουν αποστείλει έργα τους. Φιλοξενούνται περισσότερα από 600 εκθέματα, από 82 μουσεία, ανάμεσά τους και μουσεία της Ελλάδος. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου 2010.

    Ανάμεσα στα μουσεία που συμμετέχουν είναι Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, η Βιβλιοθήκη του Βατικανού, το Ερμιτάζ και το Ιστορικό Μουσείο Μόσχας. Η Ελλάδα συμμετέχει με αντικείμενα που προέρχονται από τρία μουσεία: το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Μπενάκη. Ψηφιδωτά, εικόνες, τοιχογραφίες, γλυπτά, κοσμήματα, νομίσματα, κεραμικά ταξίδεψαν από την Ελλάδα στη Βόννη.

    Συνδιοργανωτής της έκθεσης είναι το Ronisch-Germanisches Ζentralmuseum, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία αρχαιοτήτων της Γερμανίας, με σπουδαίο ερευνητικό κέντρο, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του προκειμένου να αποσταλούν στη Βόννη 66 αντικείμενα βυζαντινής τέχνης.

    Ομιλία Γερουλάνου, στα εγκαίνια της έκθεσης

    Αγαπητέ κύριε Berck

    Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας, καθώς και για τη φιλοξενία που προσφέρει αυτό το μουσείο στις τέχνες και τις παραδόσεις της χώρας μου. Η συνεργασία σας με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την ανάδειξη της Ελληνικής Κληρονομιάς είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική και εκθέσεις όπως η «Κάτω από το Ηφαίστειο, Θεοί και ήρωες της Εποχή του Χαλκού και της κλασικής περιόδου της Αρχαίας Ελλάδας», συνεχίζει μια μακρά πολιτιστική σχέση μεταξύ των λαών μας.

    Εκθέσεις όπως αυτή που θα δούμε σήμερα, είναι πραγματικά σημαντικές καθώς ενώνουν τους κόσμους μας και μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον. Καθώς μπαίνουμε σε ταραγμένους καιρούς, είναι φυσικό να αναζητούμε όλα όσα μπορούν να μας ενώσουν: όλα όσα μας κάνουν δυνατότερους, συνεργάτες προς ένα κοινό στόχο. Τα παγκόσμια προβλήματα, όπως η πείνα, η απειλή του περιβάλλοντος και παράνομη διακίνηση ανθρώπων δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα από κάθε χώρα, κάθε λαό, κάθε κοινωνία. Για το λόγο αυτό δημιουργούμε νέες κοινότητες και τους δίνουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουν παγκόσμιες λύσεις, στα παγκόσμια προβλήματά μας.

    Όμως ο φόβος δεν αρκεί για να κρατήσει ενωμένες αυτές τις κοινότητες . Για να παραμείνουν ισχυρές χρειαζόμαστε κανόνες, παραδόσεις και κοινούς στόχους. Μια από τις σημαντικότερες αδυναμίες της ένωσης των Ευρωπαϊκών κρατών είναι ότι - παρά το γεγονός ότι έχει κανόνες και στόχους- δεν έχει επενδύσει αρκετά στην αναζήτηση και ανάδειξη της παράδοσής της: τα στοιχεία μιας κοινής κουλτούρας που μας ενώνει και μας επιτρέπει να κατανοούμε και να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Αν το είχε κατορθώσει αυτό, τότε θα είχε διαπιστώσει νωρίτερα πως το Βυζάντιο είναι ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία αυτής της παράδοσης: ο χώρος και ο χρόνος όπου ο Ρωμαϊκός νόμος, η ελληνική παράδοση και μια νέα αίσθηση μονοθεϊστικής πίστης συναντήθηκαν για να στηρίξουν μια από τις ισχυρότερες και μακροβιότερες Ευρωπαϊκές κοινότητές κουλτούρων της ιστορίας.

    Καθώς περπατάμε στις αίθουσες αυτής της έκθεσης, θαυμάζοντας τον πλούτο της Βυζαντινής παράδοσης, διαπιστώνουμε ότι η δόξα του Βυζαντίου δεν μπορεί να μετρηθεί με βάση το χρυσό στις εικόνες, ή τα κοσμήματα στο στέμμα ενός αυτοκράτορα, αλλά από τον πλούτο της ίδιας της κουλτούρας του, τη διαφορετικότητα των ανθρώπων του, τη διάρκεια της κυριαρχίας του αλλά και το φως που έριξε πάνω σε όλες τις κουλτούρες που ήρθαν σε επαφή μαζί του, κατά τη διάρκεια και μετά την ύπαρξή του. Φυσικά η βία και οι δολοπλοκίες ήταν επίσης στοιχεία που κράτησαν το Βυζάντιο ενωμένο, αλλά αξίζει να μελετήσουμε και αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να ανακαλύψουμε σε βάθος την εξουσία και την επιρροή του.

    Το Βυζάντιο δεν ήταν μία ένωση αγορών. Ήταν μια βαθιά πολιτική ένωση λαών, των αναγκών και των πηγών έμπνευσής τους: μια ένωση, κάτω από ένα νόμο, μια παράδοση και ένα Θεό. Μια ένωση που ενδυναμώθηκε από την πολυπολιτισμικότητα και τον κοσμοπολιτισμό της ανεκτικότητας. Οι Βυζαντινοί ενώθηκαν και παρέμειναν ενωμένοι, όχι τόσο εξαιτίας της ανάγκης για ανταλλαγή αγαθών, αλλά εξαιτίας της κοινής αίσθησης ότι μαζί μπορούν να καταφέρουν πολλά περισσότερα. Προκειμένου να πετύχουν αυτό το στόχο διαμόρφωσαν τους νόμους και τον πολιτισμό τους. ε στο μέλλον, αβέβαιοι για το πώς θα φτάσουμε εκεί, αρχίζουμε ξανά να σχηματίζουμε κοινότητες προκειμένου να λύσουμε προβλήματα που είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Αν και είναι πολλά και ισχυρά τα συμφέροντα που ενώνουν αυτές τις κοινότητες - οικονομικά, στρατιωτικά, ενεργειακά- συμφέροντα που συνδέονται άμεσα με την ανάγκη της επιβίωσης, έχουν κατορθώσει να μας καταπλήξουν με την ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα που θέλουν να επιλύσουν. Διότι οι κοινοί σκοποί και οι κοινοί στόχοι δεν αρκούν για να κρατήσουν ενωμένη μια κοινότητα αν δεν υπάρχει ισχυρή αίσθηση παράδοσης και πολιτισμού.

    Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, ότι μια Ευρωπαϊκή οικονομική ένωση που βασίζεται μόνο στις αγορές της, θα είναι τόσο ισχυρή όσο η ασθενέστερη οικονομία της. Ενώ, μια Ευρωπαϊκή πολιτική ένωση που βασίζεται στους νόμους και στους κοινούς σκοπούς θα είναι τόσο δυνατή όσο η κοινή παράδοση της. Όταν διαπιστώσουμε αυτή την απλή αλήθεια, θα διαπιστώσουμε επίσης δύο σημαντικά δεδομένα: Το πρώτο είναι ότι δεν είναι τώρα η ώρα να δείξουμε ο ένας στον άλλο τα δάκτυλά μας, είναι η ώρα να απλώσουμε τα χέρια μας ο ένας προς τον άλλο με κατανόηση. Το δεύτερο είναι ότι στο Βυζάντιο, θα βρούμε όλα τα στοιχεία που μπορούν να κρατήσουν ενωμένους διαφορετικούς λαούς που μοιράζονται έναν κοινό ιστορικό στόχο.

    Καθώς λοιπόν θα περπατάτε σε αυτές τις αίθουσες, σας παρακαλώ να θυμάστε ότι αυτά τα είδη τέχνης, αυτά τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, δεν είναι μόνο δημιουργία λαών που έφτασαν στην αιχμή τους και μετά εξαφανίστηκαν, αλλά δημιουργία διαφορετικών λαών που ενώθηκαν μέσω του νόμου, της παράδοσης και της πίστης. Λαών που ενώθηκαν κάτω από την μοναδική αίσθηση του κοινού στόχου και που έθεσαν τα θεμέλια για την δημιουργία της ευρωπαϊκής μας οντότητας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33818

    [06] Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε στη νότια Ιαπωνία

    Παρασκευη, 26 02 2010 22:59

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε στη νότια Ιαπωνία, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ.

    Το USGS ανέφερε πως ο σεισμός έγινε στις 5:31 μ.μ. του Σαββάτου (22:31 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής), 52 μίλια (84 χιλιόμετρα) ανατολικά της Νάχα, στο νησί Οκινάουα (νότια Ιαπωνία).

    Ο σεισμός, μόνο 18 μίλια (29 χλμ) κάτω από το βυθό της θάλασσας, ήταν αρκετά ισχυρός ώστε να προκαλέσει τουλάχιστον τσουνάμι στις κοντινές περιοχές, ωστόσο δεν υπήρξε άμεση προειδοποίηση.

    Μετά τις 23.00 ώρα Ελλάδας εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι με κύματα έως και δύο μέτρων σε ορισμένες περιοχές, ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

    AΠΕ Είδηση: 33829

    [07] Συνάντηση Tσίπρα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

    Σαββατο, 27 02 2010 11:31

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, είχαν το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Συμπρόεδρος της Γερμανικής Αριστεράς Lothar Bisky, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα "Η κρίση και ο Ευρωπαϊκός Νότος". Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΓΣΕΕ.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 33832

    [08] Τυχερός λόγω παραγραφής ο Μπερλουσκόνι

    Παρασκευη, 26 02 2010 17:15

    Στο αρχείο βάζει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας την υπόθεση χρηματισμού του Βρετανού δικηγόρου Ντέηβιντ Μιλς από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αν και δεν αμφισβητείται ότι ο Μιλς δωροδοκήθηκε με 450 χιλιάδες ευρώ για να ψευδορκήσει υπέρ του Ιταλού πρωθυπουργού, σε δύο δικαστικές υποθέσεις τη δεκαετία του '90, το δικαστήριο ανέτρεψε την αρχική καταδίκη του, εκτιμώντας ότι έχει επέλθει παραγραφή και παγώνοντας έτσι τη σχετική δίκη του Μπερλουσκόνι. Όλο το προηγούμενο διάστημα ο καβαλιέρε υποστήριζε πως είναι θύμα δικαστών που υποκινούνται από την αριστερά για να τον καταστρέψουν πολιτικά.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 33817


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 February 2010 - 9:53:07 UTC