Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τροχιά σύγκρουσης για την εξεταστική
  • [02] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο www.economist.com
  • [03] Επεισοδιακή ληστεία στην Ελευσίνα
  • [04] Σύσταση Ελληνικού Ταμείου Ανάπτυξης

    [01] Σε τροχιά σύγκρουσης για την εξεταστική

    Τριτη, 23 02 2010 14:32

    Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προκαλεί η κατάθεση στη Βουλή πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2004 έως 2009 που παρείχε η χωρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κατά την περίοδο 2007-2009 υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις τόσο στο περιεχόμενο των στοιχείων, όσο και στους χρόνους δημοσιοποίησής τους. Στην πρόταση αντέδρασε έντονα η ΝΔ, κάνοντας λόγο για πρόταση κομματικής σκοπιμότητας, ενώ σήμερα Τρίτη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση δικής της πρότασης ζητώντας ο έλεγχος για τα δημοσιονομικά στοιχεία να ξεκινήσει από το 1981. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ , ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος στην εξεταστική.

    Σε τροχιά σύγκρουσης κινούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μετά την κατάθεση του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων την περίοδο 2004-2009. Το αίτημα υπογράφεται από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, πλην των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

    "...Η κυβέρνηση λέει αλήθειες και ζητά αλήθειες..."

    Γιώργος Πεταλωτής

    Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι η πρόταση δεν έχει ρεβανσιστικό χαρακτήρα και επιμένουν στο ότι οι πολίτες πρέπει να μάθουν την αλήθεια.

    "Οφείλουμε μια απάντηση στον ελληνικό λαό και τους Ευρωπαίους εταίρους για το τι ακριβώς συνέβη και ποιος είναι υπεύθυνος γι αυτή την κατάσταση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: "Δεν κουκουλώνουμε, δεν συγκαλύπτουμε, δεν αποκρύπτουμε, λέμε την αλήθεια και ζητάμε την αλήθεια

    Ο Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε την πρόταση "σοβαρότατη, μετρημένη και καθόλου διχαστική και ρεβανσιστική" και κάλεσε τη ΝΔ αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν στη πράξη για να αναστραφεί το κλίμα αναξιοπιστίας.

    Ο κ. Πεταλωτής δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να κληθεί στην εξεταστική και ο πρώην επιτροπής για τις νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο είναι και νόμιμο και πρακτικά εφαρμόσιμο.

    "Άρα, σαφώς και δεν τίθεται θέμα προσωπικό για τον κ. Αλμούνια", είπε και διευκρίνισε πως "αν η εξεταστική επιτροπή κρίνει ότι θα πρέπει να κληθεί κάποιο μέλος της Επιτροπής, η ίδια η Επιτροπή θα στείλει κάποιον, προκειμένου να ενημερώσει την εξεταστική επιτροπή".

    "Εμείς δεν στέλνουμε κόσμο στη φυλακή, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διερευνούμε, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, κάθε υπόθεση που παρέχει ενδείξεις και πολλές φορές αποδείξεις ότι πολιτικοί παράγοντες δεν ενήργησαν κατά τον δέοντα τρόπο", κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι από εκεί και πέρα υπάρχει ο εισαγγελέας, που μπορεί να παρέμβει σε όποια φάση υπάρχουν στοιχεία.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά του επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μην κάνει απολύτως τίποτα για να διερευνήσει την υπόθεση, όταν η χώρα έχει ήδη παραπεμφθεί από την Κομισιόν στο ευρωδικαστήριο για τα πλαστά στοιχεία.

    "Σημασία δεν έχει να αντιδικούμε σε κομματικό επίπεδο, αλλά να πάρουμε τις μεγάλες και γενναιόψυχες πρωτοβουλίες για υπέρβαση της κρίσης. Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και να καταλογίσουμε τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, δηλαδή στην προηγούμενη κυβέρνηση, θέλουμε να αποφύγουμε το αδιέξοδο, και κινούμαστε συντονισμένα και υπεύθυνα ως οικονομία και ως έθνος", σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Για απόλυτο πανικό της και για εγκληματική πολιτική της ΝΔ που επιμένει να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέτει ζήτημα για το αν μπήκε με το σπαθί της η Ελλάδα στην ΟΝΕ και αν ήταν ψεύτικη η δική της απογραφή της οικονομίας το 2005.

    Στo δεκασέλιδο κείμενο γίνεται λόγος για σαφείς ενδείξεις πολιτικών παρεμβάσεων τόσο στο περιεχόμενο των στοιχείων όσο και στους χρόνους δημοσιοποίησής τους προς τις Ευρωπαϊκές αρχές, την περίοδο 2007-2009.

    "Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ αποδοκιμάστηκε με την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, ανακύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση και τις ενέργειες προσώπων, που είχαν λειτουργικά, θεσμικά και πολιτικά την ευθύνη να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και να τηρήσουν τις θεσμικές υποχρεώσεις της χώρας", τονίζεται στο κείμενο της πρότασης.

    Πρόταση για εξεταστική και από τη ΝΔ

    Για προσπάθεια μεθόδευσης κάνει λόγο η ΝΔ, που θα καταψηφίσει την πρόταση, καταθέτοντας μάλιστα δική της, ζητώντας η έρευνα να αρχίζει από το 1981.

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε νύχτα, εσπευσμένα, σε μία μεθοδευμένη προσπάθεια συσκότισης και απόκρυψης της αλήθειας για την εξέλιξη των πραγματικών μεγεθών της Ελληνικής οικονομίας. Η μεθόδευση, που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ με την περιβόητη πρότασή του για Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, είναι κραυγαλέα από το γεγονός ότι περιορίζει την έρευνα στο διάστημα 2004-2009. Η Νέα Δημοκρατία λέει "ναι" στις Εξεταστικές, από κάθε κατεύθυνση και προς κάθε κατεύθυνση. Δεν φοβάται τίποτα. Θέλει να έρθουν όλα στο φως. Αλλά η αλήθεια δεν τεμαχίζεται. Δεν αποκρύπτεται. Δεν συσκοτίζεται. Όλη η αλήθεια, λοιπόν, για τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία, από το 1981 μέχρι και σήμερα. Να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι. Γι΄ αυτό, ενώ στη Νέα Δημοκρατία λέμε "όχι" στη μεθόδευση του ΠΑΣΟΚ για συσκότιση και απόκρυψη της αλήθειας, προχωρούμε στην κατάθεση πρότασης από τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για μια αυθεντική, γνήσια, ουσιαστική Εξεταστική Επιτροπή, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις και διατάξεις, η οποία θα ερευνήσει όλο το χρονικό διάστημα από το '81 μέχρι σήμερα", τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος που παράλληλα κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι η πρόταση που κατέθεσε μόνο για την περίοδο 2004-9 αποτελεί "μια στοχευμένη προσπάθεια επίθεσης κατά των πολιτικών αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ" και στην ουσία "είναι μια Εξεταστική Επιτροπή πολιτικής σκοπιμότητας και κομματικής μισαλλοδοξίας".

    "Η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των "τροποποιημένων" δημοσιονομικών στοιχείων προδίδει κομματική σκοπιμότητα.Αποτελεί απόπειρα απόδρασης από την σκληρή πραγματικότητα, για την οποία μερίδιο ευθύνης φέρει και η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τους τελευταίους μήνες, με την ολιγωρία και την ανεπάρκειά της", δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Αντιδράσεις ΛΑΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

    Την απόφαση του κόμματός να μην παραστεί στις εργασίες της επιτροπής ανακοίνωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης που χαρακτήρισε αστοχία τη σύσταση της Επιτροπής, από τη στιγμή που η υπόθεση βρίσκεται στην Εισαγγελία.

    "Ο ΛΑ.Ο.Σ δεν πρόκειται να συνδράμει σε αυτή τη προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων να ευτελίσουν εντελώς την πολιτική ιστορία των τελευταίων ετών. Δεν θα λάβουμε μέρος.Ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν θα στείλει εκπρόσωπό του στην Εξεταστική Επιτροπή. Είναι ντροπή και μόνο που το σκέπτονται. Πιστεύω ότι εφόσον το θέμα έχει πάει στη δικαιοσύνη και το αναλύει ο Εισαγγελέας, έπρεπε να περιμένουν", τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Για φτηνό επικοινωνιακό παιχνίδι έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Επόμενο βήμα είναι η συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής. Το πότε θα συσταθεί η επιτροπή παραμένει προς το παρόν άγνωστο, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις αρχές Μαρτίου.

    Κόντρα στη Βουλή

    Ανέβηκαν οι τόνοι το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, που επισκίασε τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη Αρχή.

    "Από πανικό, υποκρισία και θράσος, καθώς κυβέρνησε επί πεντέμισι χρόνια και γνωρίζει πολύ καλά και τις τροποποιήσεις των στοιχείων, διακατέχεται η ΝΔ. Στόχος του ΠΑΣΟΚ - είπε - δεν είναι να δούμε το αίμα των πολιτικών μας αντιπάλων στους δρόμους, αλλά να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας", τόνισε ο Χρήστος Παπουτσής.

    "Η εξεταστική είναι καλοδεχούμενη, αλλά από το 1981 ώστε να μάθουν όλοι και τον τρόπο που μπήκαμε στην ΟΝΕ και για τις δημοσιονομικές αλχημείες", ανέφερε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης της ΝΔ.

    Για παιχνίδια αποπροσανατολισμού έκαναν λόγο οι κ. Καραθανασόπουλος και Λαφαζάνης από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

    "Πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι από το οποίο δεν πρόκειται να προκύψει κανένα αποτέλεσμα", δήλωσε ο Αστέριος Ροντούλης από το ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Σχετικές ειδήσεις: Στη Βουλή η πρόταση ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική για την Οικονομία Είδηση: 33690

    [02] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο www.economist.com

    Τριτη, 23 02 2010 21:40

    Συνέντευξη στην ιστοσελίδα www.economist.com παραχώρησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις. Αναλυτικά η συνέντευξη στο δημοσιογράφο Bruce Clark:

    Bruce Clark: Ο Economist από το Λονδίνο. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, βρίσκεται στο μάτι ενός οικονομικού κυκλώνα, ενός κυκλώνα που απειλεί να διαλύσει την Ευρωζώνη. Οι χρηματαγορές θεωρούν τη χώρα του σαν τον αδύναμο κρίκο της ζώνης. Κάποιοι επενδυτές κερδοσκοπούν με την αδυναμία της Ελλάδας να καλύψει τα μεγάλα ελλείμματά της, χωρίς κάποια σημαντική βοήθεια.

    Συνάντησα τον κ. Παπανδρέου όταν πέρασε από το Λονδίνο και τον ρώτησα σχετικά με την πρόσφατη δήλωση υποστήριξης των Ευρωπαίων εταίρων, στην οποία έλεγαν ότι ήταν διατεθειμένοι να διατηρήσουν την Ευρωζώνη σε καλή κατάσταση και να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν χρειαστεί. Τι πιστεύει για όλα αυτά; Η άποψή του ήταν ότι η δήλωση ήταν κάπως ασαφής, κάπως χλιαρή.

    Γ. Παπανδρέου: "Τα ακριβή χρηματοοικονομικά εργαλεία μπορεί να μην καλύφθηκαν από τη δήλωση αυτή, κάτι που είναι κατανοητό, επειδή αυτή είναι - αν θέλετε- μία δοκιμαστική περίπτωση για το πώς αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα στην Ευρωζώνη. Υπάρχει όμως η βούληση, υπάρχει πολιτική βούληση, και όπου υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει και τρόπος. Και αυτό που πολύ συχνά παρερμηνεύεται, ή και παραποιείται ακόμα, είναι ότι η Ελλάδα ζητάει ένα σχέδιο διάσωσης.

    Πρώτον, δεν ζητήσαμε ποτέ ένα σχέδιο διάσωσης. Δεύτερον, αν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, δεν ζητάμε χρήματα. Αυτό που ζητάμε είναι η εξασφάλιση ότι θα μπορέσουμε να δανειστούμε βασικά με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι με αυτά τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια που συχνά σχετίζονται και με κερδοσκοπία.

    Η Ελλάδα όντως αντιμετωπίζει κάποια διαρθρωτικά προβλήματα. Έχουμε πολύ μεγάλη διαφθορά, πελατειακές σχέσεις στην πολιτική, με αποτέλεσμα τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και τη διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος. Όταν υπάρχουν πελατειακές σχέσεις, καταλήγετε να προσλαμβάνετε περισσότερους δημόσιους υπάλληλους, για να εξασφαλίσετε περισσότερες ψήφους. Ήδη, το σταματήσαμε αυτό, μέσω ενός αξιοκρατικού συστήματος. Αυτός ήταν ένας από τους πρώτους νόμους που θεσπίσαμε τους τελευταίους μήνες.

    Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πρόβλημα σε άλλη χώρα. Στην Ελλάδα, ωστόσο, σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Αυτά είναι λοιπόν τα μέτρα που υιοθετούμε.

    Και αν μιλάμε για αγορές, εκείνοι που επενδύουν σοβαρά στην Ελλάδα, θέλουν να δουν διαρθρωτικές αλλαγές, που θα είναι βιώσιμες και δεν θα μειώνουν απλώς το έλλειμμα για ένα χρόνο, χωρίς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα διαρθρωτικά προβλήματα. Το μήνυμά μου είναι λοιπόν ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε ουσιαστικές αλλαγές. Χρειαζόμαστε μια ανάπαυλα για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας - και εδώ είναι σημαντική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Bruce Clark: Για να εξασφαλίσετε λοιπόν αυτή την ανάπαυλα, μήπως χρειαστεί, πολύ σύντομα, να ζητήσετε από τους εταίρους σας μια πιο συγκεκριμένη κίνηση υποστήριξης;

    Γ. Παπανδρέου: "Αυτό θα χρειαστεί μόνο αν δεν ανταποκριθούν οι αγορές σε δύο πράγματα: το ένα είναι το Πρόγραμμα που εφαρμόζουμε. Αν χρειαστεί να λάβουμε νέα μέτρα, θα το κάνουμε. Και θα γίνει μια αξιολόγηση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, σχετικά με την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων μας. Έτσι, θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 4%. Ταυτόχρονα, ωστόσο, χρειάζεται και η πειστική "απειλή" από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία να λέει στις αγορές, κάτω τα χέρια, αν θέλετε παιχνίδια, εμείς είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα δανεισμού".

    Bruce Clark: Επειδή πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να βρεθεί η Ελλάδα σε κατάσταση να μην έχει άλλη επιλογή, από το να επιτρέψει είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε στο ΔΝΤ ακόμη, να αναλάβει ουσιαστικά τον έλεγχο της οικονομίας, πιστεύετε πραγματικά ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί;

    Γ. Παπανδρέου: "Έχω πει πολλές φορές ότι, όταν φτάσετε σε μια κατάσταση, όπως αυτή στην οποία έχουμε φτάσει εμείς - και γι' αυτό κατακρίνω την προηγούμενη κυβέρνηση - το αποτέλεσμα είναι ότι χάνετε, κατά κάποιο τρόπο, το κυρίαρχο δικαίωμα να λαμβάνετε τις δικές σας αποφάσεις για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η οικονομία σας. Γι' αυτό καλούμαστε να λάβουμε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες και συχνά οδυνηρές αποφάσεις, προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη ικανότητα της χώρας να επιλέγει το δικό της μέλλον, προφανώς μέσα σε ένα πλαίσιο βιώσιμης διακυβέρνησης και βιώσιμων οικονομικών αποφάσεων.

    Γι' αυτό άλλωστε, μιλάμε για μια οικονομία, η οποία χρειάζεται να αναμορφωθεί. Μιλάμε για μια πράσινη οικονομία, μιλάμε για έναν τουρισμό πιο ποιοτικό, για την επιστροφή στην μεσογειακή ελληνική διατροφή, ως βασικό παράγοντα για τις εξαγωγές, ώστε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί σε αυτό τον τομέα. Και μιλάμε και για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, ώστε να ενισχυθούν πραγματικά οι επενδύσεις στην Ελλάδα, επειδή υπάρχουν πολλοί που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

    Αυτοί είναι λοιπόν οι τομείς όπου πιστεύω ότι θα γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, δημιουργώντας έτσι την απαιτούμενη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία".

    Bruce Clark: Για να αντιμετωπίσετε προβλήματα βαθιά ριζωμένα, όπως η διαφθορά, ίσως απαιτηθεί να κάνετε πράγματα που θα είναι εντυπωσιακά. Μπορούμε να περιμένουμε εντυπωσιακά μέτρα; Μπορούμε να αναμένουμε διώξεις; Μπορούμε να αναμένουμε έρευνες σε υψηλό επίπεδο, προκειμένου να εξαλειφθεί πραγματικά αυτό το πρόβλημα και να τρομάξουν όσοι υποθάλπουν τη διαφθορά;

    Γ. Παπανδρέου: "Ναι, και έχουμε ήδη λάβει πολύ σημαντικά μέτρα, όπως παραδείγματος χάρη, στο θέμα της διαφάνειας. Επειδή όντως είχαν παραποιηθεί τα στοιχεία, και η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε κάτι τρομερό, θα υπάρξει κοινοβουλευτική εξέταση για το θέμα αυτό. Ταυτόχρονα, όμως, επιφέραμε ουσιαστική αλλαγή, με τη δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης Στατιστικής Υπηρεσίας, στο συμβούλιο της οποίας θα συμμετέχει μέλος της Εurostat. Θα συσταθεί ένα δεύτερο όργανο στη Βουλή, το οποίο θα ελέγχει την υπηρεσία αυτή, καθώς και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    Συνεργαζόμαστε με διεθνείς συμβούλους, για να αλλάξουμε τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού μας. Κάθε υπογραφή που έχει σχέση με χρήματα θα εμφανίζεται στο Διαδίκτυο, έτσι ώστε να υπάρχει δημόσιος έλεγχος. Χρειάστηκε δυστυχώς να συγκροτήσουμε ορισμένες κοινοβουλευτικές Εξεταστικές Επιτροπές, για τη διερεύνηση των προηγούμενων σκανδάλων και της σημαντικής διαφθοράς στα ανώτερα κλιμάκια. Στέλνουμε λοιπόν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι, στο ανώτατο επίπεδο, δεν θα επιτρέψουμε να είναι η διαφθορά μέρος της πολιτικής διαδικασίας.

    Και αυτό είναι σημαντικό μήνυμα, επειδή ένας από τους λόγους, για τους οποίους πιστεύω έχουμε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή τα τελευταία χρόνια, είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχε αξιοπιστία στο σύστημα διακυβέρνησης. Και ο κόσμος έλεγε «αν αυτός που είναι στην κυβέρνηση κάνει αυτό που κάνει, επενδύει δηλαδή τους φόρους που έχει εξοικονομήσει εκτός Ελλάδας, και είναι υπουργός, τότε γιατί εγώ να πληρώνω φόρους;»

    Αυτό που λέμε λοιπόν είναι ότι δίνουμε το παράδειγμα, του τι πρέπει να κάνουμε στο ανώτερο επίπεδο. Πρέπει να υπάρχει παντού διαφάνεια, στα οικονομικά μας, σε πολιτικό επίπεδο, και στη μεταβολή του φορολογικού μας συστήματος. Επίσης, λέμε στους φορολογούμενους: μπορείτε να είστε βέβαιοι, ότι τα χρήματά σας θα χρησιμοποιηθούν με τρόπο που θα συμβάλλει στο κοινό καλό, που θα στηρίξει τις υπηρεσίες, είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, είτε για την υγεία, είτε για την ανάπτυξη και τις υποδομές, και δεν θα τα καταχραστεί κανείς. Αυτό δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης στο φορολογικό σύστημα και μειώνει τη φοροδιαφυγή. Αν καταφέρουμε να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή, θα μειωθεί σημαντικά και το έλλειμμα. Αυτός είναι μόνο ένας τομέας, όπου αν σημειώσουμε επιτυχία - και νομίζω ότι θα πετύχουμε - θα δούμε πραγματικά μεγάλες αλλαγές".

    Bruce Clark: Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, υπάρχει η αντίληψη στους Γερμανούς φορολογούμενους ή τους Βορειοευρωπαίους φορολογούμενους αν θέλετε, ότι ίσως χρειαστεί να αναλάβουν το βάρος μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται, ότι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία υποφέρουν οι ίδιοι λόγω της κρίσης, καθώς αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης. Ο πιο σαφής τρόπος με τον οποίο έχει λεχθεί αυτό, είναι ότι οι Γερμανοί εργαζόμενοι θα χρειαστεί να δουλέψουν μέχρι τα 67 για να διασώσουν τον ελληνικό δημόσιο τομέα, στον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν σύνταξη μόλις συμπληρώσουν περίπου τα 50. Αυτό μπορεί να ηχεί σαν κλισέ, αλλά σαφώς απασχολεί τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

    Ποιό θα ήταν το μήνυμά σας στους ψηφοφόρους και τους απλούς ανθρώπους στη Βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι, καλώς ή κακώς, καλούνται να πληρώσουν για τις ελληνικές σπατάλες, όταν και η δική τους κατάσταση κάθε άλλο παρά καλή είναι;

    Γ. Παπανδρέου: "Αν η κατάσταση παρουσιάζεται σαν να πληρώνουν για εκείνους τους απερίσκεπτους Έλληνες - και κατανοώ απόλυτα τα αισθήματα του Γερμανού εργαζόμενου, ο οποίος αντιμετωπίζει και εκείνος δύσκολες συνθήκες και καλείται να πληρώσει παραπάνω λόγω αυτής της κρίσης - η αλήθεια όμως είναι ότι και εμείς πρέπει να κάνουμε αλλαγές που είναι δύσκολες. Έχουμε μιλήσει για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, αναμορφώνουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα, έχουμε μειώσει τους μισθούς στο Δημόσιο, αλλάζουμε το φορολογικό μας σύστημα. Αυτό που λέμε λοιπόν είναι βοηθήστε μας να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, μη μας βοηθάτε να τις αποφύγουμε, βοηθήστε μας αντίθετα να τις ολοκληρώσουμε.

    Δεύτερον, δεν ζητάμε χρήματα από τους Γερμανούς. Ζητάμε τη δυνατότητα να πάρουμε δάνειο, το οποίο θα εξοφλήσουμε εντόκως. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δάνεια με πολύ υψηλά επιτόκια και να είμαστε ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί και να μειώσουμε και το έλλειμμά μας. Εδώ λοιπόν, χρειαζόμαστε την υποστήριξη των Γερμανών, των Γάλλων και της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να απευθύνω το ίδιο μήνυμα σε όλους του πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το είδος της βοήθειας που χρειαζόμαστε, δηλαδή αλληλεγγύη, όχι μόνο απέναντι σε μας, τους Έλληνες, αλλά αλληλεγγύη απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα που μπορεί να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Και βέβαια, αν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα η Ελλάδα, αυτά θα μεταδοθούν στην Ευρωζώνη και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

    Εμείς, λοιπόν, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, όσον αφορά την πάταξη της κερδοσκοπίας, προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση με θετικό τρόπο και να αποτελέσει η κρίση αυτή μια ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά και για να δείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της οικονομίας".

    Bruce Clark: Ο κ. Παπανδρέου λοιπόν προσφέρει κλαδί ελιάς στους ταλαιπωρημένους πολίτες της Γερμανίας, των οποίων τα αισθήματα για την Ελλάδα δεν είναι τόσο θετικά τελευταία. Θα χρειαστούν όμως πιθανώς και έργα, πέρα από τα λόγια, για να καθησυχαστούν οι Γερμανοί σκεπτικιστές. Από το Λονδίνο, ο Economist.

    Είδηση: 33719

    [03] Επεισοδιακή ληστεία στην Ελευσίνα

    Τριτη, 23 02 2010 20:39

    Επεισοδιακή ένοπλη ληστεία που κατέληξε στη σύλληψη των δύο από τους δράστες, εκ των οποίων ο ένας αυτοτραυματίστηκε, έγινε στις 7 το απόγευμα της Τρίτης, στην οδό Γέλας, στην Ελευσίνα. Τέσσερις πάνοπλοι κακοποιοί που φορούσαν κράνη μοτοσικλέτας εισέβαλαν σε εταιρεία και άρπαξαν περίπου 200.000 χιλιάδες ευρώ. Φεύγοντας πυροβόλησαν στον αέρα και επιβιβάστηκαν σε δύο μοτοσικλέτες με τις οποίες διέφυγαν. Στο σημείο της ληστείας έφτασε έγκαιρα περιπολικό της άμεσης δράσης και καταδίωξε τους δράστες με αποτέλεσμα η μία μοτοσικλέτα να ανατραπεί. Κατά την πτώση των δύο ληστών σύμφωνα με την Αστυνομία, εκπυρσοκρότησε το όπλο του ενός με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στην παλάμη ενώ συνελήφθησαν και οι δύο. Στην κατοχή τους βρέθηκαν ένα αυτόματο όπλο καλάσνικοφ, ένα πιστόλι και δύο χειροβομβίδες. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό των συνεργών τους.

    Πηγή: AΠΕ Είδηση: 33718

    [04] Σύσταση Ελληνικού Ταμείου Ανάπτυξης

    Τριτη, 23 02 2010 15:49

    Η αξιοποίηση των επενδυτικών δυνατοτήτων σε βασικούς άξονες της οικονομίας, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη και να ωφεληθεί κυρίως η ναυτιλία, αποτελούν τους στόχους του Ελληνικού Ταμείου Ανάπτυξης, την σύσταση του οποίου ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

    Συγκεκριμένα, η κ. Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η Capital Link στην Αθήνα με θέμα: "Πρόσβαση σε κεφάλαια σήμερα - Αναμένοντας την ανάκαμψη", τόνισε μεταξύ άλλων ότι στόχος του Ταμείου είναι η αξιοποίηση επενδυτικών δυνατοτήτων σε βασικούς άξονες της οικονομίας.

    Τόνισε επίσης τη σημασία και το ρόλο της ναυτιλίας, στις προσπάθειες που γίνονται για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

    Στις προτεραιότητες του υπουργείου της, υπογράμμισε η κ. Κατσέλη, είναι η προσέλευση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

    Η υπουργός, αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες της ναυτιλίας και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξισορροπήσει την εθνική οικονομία. Είδηση: 33699


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 February 2010 - 21:59:32 UTC