Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξαντλούνται τα αποθέματα καυσίμων - Ανοίγουν μερικά τελωνεία
  • [02] Καταθέσεων συνέχεια στη δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
  • [03] Επανεξέταση όλων των συμβάσεων εταιρειών φύλαξης στα δημόσια νοσοκομεία
  • [04] Ξαφνική παραίτηση του δημάρχου Ν. Σμύρνης
  • [05] Ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
  • [06] Πέθανε ο Αριέλ Ραμίρεζ, συνθέτης του Misa criolla
  • [07] Χ.ΠΕΔΡΕΪΡΑ:« Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια από τις μεγάλες χώρες, στην Ευρώπη για να περιγράψουν ένα καθαρό δρόμο για το μέλλον.»
  • [08] Ετοιμάζονται να ζητήσουν απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών από την Ευρώπη
  • [09] Χαμενεΐ: Το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα
  • [10] Μαρόκο: Τραγικός απολογισμός από κατάρρευση μιναρέ
  • [11] Ανθρώπινο τέρας σκότωσε αρκουδάκι και το ακρωτηρίασε

    [01] Εξαντλούνται τα αποθέματα καυσίμων - Ανοίγουν μερικά τελωνεία

    Παρασκευη, 19 02 2010 11:46

    Τα αποθέματα υγρών καυσίμων που είχαν εκτελωνιστεί και βρίσκονταν στις αποθήκες στους σταθμούς Διαβατών, Ευζώνων, καθώς και Αγίου Ονουφρίου και Ηρακλείου Κρήτης γέμισαν τα πρατήρια υγρών καυσίμων στη Θεσσαλονίκη και στο νησί. Υπάλληλοι του τελωνείου, οι οποίοι δεν απεργούν διεκπεραιώνουν τις σχετικές διαδικασίες και εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί η ζήτηση προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της αγοράς. Στη Αθήνα αντίθετα οι οδηγοί ψάχνουν τα βενζινάδικα του λεκανοπεδίου για να εντοπίσουν την δισεύρετη αμόλυβδη, καθώς τα αποθέματα καυσίμων στα πρατήρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες μέχρι και την Τετάρτη αποφάσισε η Ομοσπονδία των τελωνειακών στη συνεδρίασή της.

    Έκκληση, τόσο προς τους τελωνειακούς υπαλλήλους, όσο και προς την πολιτεία, απηύθυνε σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), καλώντας τις δύο πλευρές να συμβάλουν στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ώστε να ανασταλούν άμεσα οι απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου. Όπως υποστηρίζουν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, οι επιπτώσεις από την απεργία στην ελληνική οικονομία είναι "τρομακτικές" και οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις "ανυπολόγιστες". Για το λόγο αυτό, ο ΕΣΘ δέχεται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από μέλη του.

    «Η απεργία είναι δικαίωμα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με την απεργία των τελωνειακών και υπογράμμισε ότι «από εκεί και πέρα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάμε, θα πρέπει να συναισθανθούμε όλοι τις ευθύνες μας».

    Συμπλήρωσε, δε, ότι και οι επαγγελματικές ομάδες πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να είναι πιο πρόθυμοι σε αυτές τις θυσίες αυτοί που έχουν μια αμοιβή «πιο προνομιακή» από κάποιους άλλους.

    Σχετικά με τα «κερδοσκοπικά παιχνίδια πρατηριούχων», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι με τους υπάρχοντες μηχανισμούς, «οι οποίοι, σαφώς, θέλουν υποστήριξη», η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τους ελέγχους, ώστε να μειωθεί η κερδοσκοπία στα καύσιμα.

    Έκκληση στους τελωνειακούς υπαλλήλους να σταματήσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους απηύθυνε η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, έκανε την εξής δήλωση: «Οι τελωνειακοί - και κάποιοι άλλοι κοινωνικώς και οικονομικώς ευνοημένοι - ας παραδειγματισθούν από τους αγρότες...».

    Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος: Ζητά την επιστροφή των προκαταβολών του (ΕΦΚ) για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης

    Πάνω από 100 εκατ. ευρώ παρακρατεί το κράτος από τους βενζινοπώλες σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος καθώς συνεχίζεται η μη απόδοση των προκαταβολών του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ που προκατέβαλαν οι βενζινοπώλες στο κράτος για αγορές πετρελαίου θέρμανσης ενώ επιπρόσθετα η απεργία των τελωνειακών, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στα πρατήρια που αδυνατούν με τη σειρά τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις εταιρείες.

    Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ομοσπονδίας, λόγω των καιρικών φαινομένων, με τις αυξημένες πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, το συνολικό ποσό που παρακρατείται και δεν αποδίδεται στους βενζινοπώλες από τις 11 Φεβρουαρίου ξεπερνάει τα 100 εκατ ευρώ. Υπολογίζεται ότι στη περιόδου 11 Φεβρουαρίου 2010 -19 Φεβρουαρίου 2010 διατέθηκαν στην αγορά 255.000.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης. Αυτά πολλαπλασιαζόμενα με τον συντελεστή ΕΦΚ και ΦΠΑ προκαταβολής που είναι 393,89 ευρώ/χιλιόλιτρο (ΕΦΚ και ΦΠΑ) δίνουν 100,44 εκατομμύρια ευρώ.

    ''Το ποσό αυτό έχει μετατραπεί σε άτοκο δανεισμό των βενζινοπωλών προς το κράτος'' σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό ποσό που το 2010 προβλέπεται να ανέλθει σωρευτικά στα 1,69 δισ. ευρώ, στη χειμερινή περίοδο, προκαταβάλλεται από τους βενζινοπώλες ως ΕΦΚ και ΦΠΑ και επιστρέφεται κυκλικά μέσω του συστήματος "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" γι΄αυτό και η ομοσπονδία καλεί το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει αμέσως τα ποσά.

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Απεργιών συνέχεια

    Είδηση: 33509

    [02] Καταθέσεων συνέχεια στη δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

    Παρασκευη, 19 02 2010 12:46

    Με την κατάθεση του συνομήλικου φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αυτόπτη μάρτυρα στο μοιραίο περιστατικό στην οδό Τζαβέλα, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, θα συνεχιστεί την Τρίτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας, η δίκη για το θάνατο του 15χρονου μαθητή. Στο δικαστήριο ολοκληρώθηκε η κατάθεση του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη.Με την έναρξη της διαδικασίας σημειώθηκε ένταση, με αφορμή αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Χρήστος Μυλωνόπουλος για ανάκληση προηγούμενης απόφασης του δικαστηρίου που δεν δέχθηκε συγκατάθεση περίπου 25 μαρτύρων από τον κατάλογο που προσκόμισε η οικογένεια του θύματος, ως μη εγκαίρως γνωστοποιηθέντων. Ο κ. Μυλωνόπουλος, επικαλέστηκε αρεοπαγιτική απόφαση σύμφωνα με την οποία, η γνωστοποίηση του καταλόγου μαρτύρων γίνεται άπαξ και ισχύει σε περιπτώσεις αναβολής, όπως εν προκειμένω. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μυλωνόπουλος, η Πολιτική Αγωγή υπέβαλε χθες και σχετική αναφορά στον Αρειο Πάγο για το θέμα.

    Η υπεράσπιση δια του κ. Κούγια αναφέροντας, πως η Πολιτική Αγωγή δημοσιοποίησε αμέσως την προσφυγή στον Αρειο Πάγο στον Τύπο, υποστήριξε πως από την πρώτη στιγμή, γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα σε βάρος του κατηγορούμενου Επαμεινώνδα Κορκονέα.

    Όπως είπε ο κ. Κούγιας, η Πολιτική Αγωγή έχει δυνατότητα να έχει τους καλύτερους δικηγόρους και πραγματογνώμονες. "Είμαστε βέβαιοι πως θα κριθούμε δίκαια, αλλά δεν ανέχομαι να είμαστε εμείς εδώ και η Πολιτική Αγωγή να έχει δυνατότητα να κάνει επισκέψεις σε γραφεία και να τις γνωστοποιεί αμέσως στον Τύπο. Τι δίκη θα κάνουμε έτσι; Και εκατό μάρτυρες να φέρει εδώ η Πολιτική Αγωγή η αλήθεια είναι μία".

    Ο κ. Κούγιας υποστήριξε πως από την αρχή στο χειρισμό της υπόθεσης έγιναν λάθη και από πολιτικούς από το φόβο των επεισοδίων στην Αθήνα, ενώ σχολιάζοντας παλαιότερο δημοσίευμα στον Τύπο, που υπαινισσόταν "στημένη" υπέρ του κατηγορουμένου δίκη, είπε χαρακτηριστικά "τι να στήσει αυτός ο φουκαράς, που κρύβεται η οικογένειά του στη Μάνη".

    Το δικαστήριο αποφάσισε την εξέταση των μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής, οι οποίοι τελικώς όπως ζήτησε ο κ. Μυλωνόπουλος θα είναι έντεκα μεταξύ των οποίων αυτόπτες στο περιστατικό αλλά και δημοσιογράφοι.

    Εξέταση του ιατροδικαστή Λευκίδη

    Κατά την εξέταση του κ. Λευκίδη ο κ. Κούγιας επανέλαβε πως θεωρεί ότι τα στοιχεία που τέθηκαν για να γίνει η αυτοψία και αναπαράσταση στον τόπο του εγκλήματος δεν ήταν σωστά και έρχονται σε αντίθεση με καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ο κ. Λευκίδης, είπε πως αν το θύμα βρισκόταν στο σημείο που υποδεικνύουν οι αυτόπτες μάρτυρες και σε όρθια στάση, η βολίδα θα μπορούσε να έχει προσκρούσει αλλού και όχι στην τσιμεντένια μπάλα του πεζόδρομου, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι σε σημείο ψηλά, γιατί θα είχε αλλοιωθεί η κεφαλή της.

    Ο ιατροδικαστής ανέφερε, επίσης, ότι από έκθεση της Αστυνομίας προκύπτει ότι ίχνη ψευδαργύρου και χαλκού εντοπίστηκαν μόνο στην τρίτη μπάλα του πεζόδρομου.

    Σχολιάζοντας ο κ. Κούγιας την κατάθεση του μάρτυρα, είπε πως προέκυψαν δύο σημαντικά σημεία: πρώτον, ότι αν η βολίδα δεν είχε εποστρακιστεί θα κατέληγε τελικά στα πόδια του θύματος και επίσης, ότι το θύμα επλήγη δευτερογενώς μετά δηλαδή από εποστρακισμό της βολίδας.

    Από τη δικαστική αίθουσα απουσίαζε σήμερα η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ παρόντες ήταν η αδελφή και ο πατέρας του 15χρονου που έχουν δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής, αλλά δεν επιθυμούν να καταθέσουν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33510

    [03] Επανεξέταση όλων των συμβάσεων εταιρειών φύλαξης στα δημόσια νοσοκομεία

    Παρασκευη, 19 02 2010 14:46

    Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρέλαβε το πόρισμα της κατεπείγουσας ΕΔΕ για τις συνθήκες εξαφάνισης του βρέφους από το Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο "Έλενα Βενιζέλου". Από το πόρισμα προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ευθυνών για τη λειτουργία και φύλαξη του Νοσοκομείου, που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έδωσε διπλή εντολή στον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ Αναστάσιο Χατζή για προσδιορισμό και συνέχιση των πειθαρχικών ευθυνών, μέσω του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου και στον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας Μιχάλη Σαμπατακάκη για συνολικό έλεγχο της λειτουργίας και φύλαξης του «Έλενα Βενιζέλου».

    Μετά το πρωτοφανές περιστατικό της αρπαγής βρέφους από το μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου, οι συμβάσεις των εταιρειών σεκιούριτι θα μπουν στο μικροσκόπιο και θα επανεξεταστούν από την αρχή αφού οι υπηρεσίες που παρέχουν οι ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης στα κρατικά νοσοκομεία κοστίζουν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

    Η 38χρονη γυναίκα που άρπαξε το βρέφος από το νοσοκομείο Έλενα είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και της ασκήθηκε ποινική δίωξη για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 , ΝΕΤ Είδηση: 33517

    [04] Ξαφνική παραίτηση του δημάρχου Ν. Σμύρνης

    Παρασκευη, 19 02 2010 22:11

    Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Γιώργος Κουτελάκης δηλώνοντας ότι «δεν επιθυμεί να εμπλέξει την πόλη και τους πολίτες της Νέας Σμύρνης στην πρόσφατη προσωπική δικαστική του εκκρεμότητα».

    Ο κ. Κουτελάκης κατηγορείται, μαζί με άλλα άτομα, για έκδοση πλαστών τιμολογίων, από την οποία φέρεται ότι ζημιώθηκε ο Δήμος Νέας Σμύρνης και η ΠΑΕ Πανιώνιος με το ποσό των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ (σε βαθμό κακουργήματος).

    Στη δήλωση της παραίτησής του ο Γ. Κουτελάκης αναφέρει: «Η μηδενική περιουσιακή μου κατάσταση, καθώς και το γεγονός ότι παρέλαβα το 1998 έναν δήμο υπερχρεωμένο και ελλειμματικό και τον παραδίδω πλεονασματικό κατά 7.500.000 ευρώ , οικονομικά πανίσχυρο στην πρώτη γραμμή των δήμων όλης της χώρας, ερμηνεύει και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου για τρεις συνεχόμενες θητείες, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών προτιμήσεων. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα λάμψει η αλήθεια, παρά το όποιο -εν τω μεταξύ- προσωπικό, πολιτικό και ψυχικό κόστος». Είδηση: 33549

    [05] Ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

    Παρασκευη, 19 02 2010 20:16

    Η Άγκυρα υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της για "συνέχιση των δραστηριοτήτων" με σκοπό την "υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο". Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, την Παρασκευή υπάρχουν εκτενείς αναφορές στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

    Ως προς τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: "Αξιολογήθηκαν λεπτομερώς υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων τα υφιστάμενα μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας αλληλένδετα προβλήματα του Αιγαίου και τα νόμιμα και ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιβεβαιώθηκε η βούληση για επίλυση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας και αφορούν τη θάλασσα του Αιγαίου, στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας και της στενής συνεργασίας και με αντίληψη δημιουργικού διαλόγου. Επαναλήφθηκε η αποφασιστικότητα για συνέχιση των δραστηριοτήτων στις οποίες προβαίνουν με συντονισμό και συνεργασία όλοι οι σχετικοί θεσμοί και φορείς μας στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας".

    Ως προς το Κυπριακό

    "Υπογραμμίστηκε πως δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό από την πρόκληση πλήγματος προς την πορεία των συνομιλιών και προς τις προσπάθειες εξεύρεσης δίκαιης και μόνιμης λύση, οι προσπάθειες διασφάλισης συμφερόντων από αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων και φόρμουλες και αιτήματα που προβάλλονται για παράδειγμα στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αντίθετα προς τη φύση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, προς το πλαίσιο και τις πάγιες παραμέτρους του ΟΗΕ, προς τις πραγματικότητες του Νησιού, προς τα εγγυητικά δικαιώματα και τις ευθύνες της Τουρκίας και προς το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων που είναι ισότιμοι κύριοι του Νησιού".

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται τέλος ότι "οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορεί για πάντα να ωθούνται να είναι θύματα της μη επίλυσης, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν βρήκε ανταπόκριση η βούλησή τους για λύση, πράγμα που εκφράστηκε και στην πρόσφατη πρόταση συμβιβασμού που κατέθεσαν". Είδηση: 33546

    [06] Πέθανε ο Αριέλ Ραμίρεζ, συνθέτης του Misa criolla

    Παρασκευη, 19 02 2010 23:24

    Ο διάσημος συνθέτης και πιανίστας Αριέλ Ραμίρεζ, ο δημιουργός του Misa criolla, μιας λειτουργίας σε πέντε μέρη βασισμένης στις μελωδίες και τους λαϊκούς ρυθμούς της αργεντινής μουσικής.

    O συνθέτης πέθανε στη διάρκεια της νύχτας σε ηλικία 88 χρόνων από επιπλοκές πνευμονίας, ανακοίνωσε η οικογένεια.

    Ο Αριέλ Ραμίρεζ, είχε συνθέσει και πολλά λαϊκά τραγούδια όπως το "Alfonsina y el mar" που έγινε ευρύτερα γνωστό από τη φωνή της Μερσέντες Σόσα, η οποία πέθανε τον περασμένο Οκτώβριο.

    Ο Ραμίρεζ νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες σε μια κλινική στην περιφέρεια του Μπουένος Άιρες.

    Το Misa criolla, που γράφτηκε το 1964, ερμηνεύτηκε σε 40 γλώσσες στο Τεάτρο Κολόν του Μπουένος Αϊρες και στο Λίνκολ Σέντερ της Νέας Υόρκης γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη επιτυχία ερμηνευμένο από την Μερσέντες Σόσα. Είδηση: 33550

    [07] Χ.ΠΕΔΡΕΪΡΑ:« Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια από τις μεγάλες χώρες, στην Ευρώπη για να περιγράψουν ένα καθαρό δρόμο για το μέλλον.»

    Παρασκευη, 19 02 2010 15:20

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Γιώργο Καπόπουλο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει η αντίληψη στη χώρα σας ότι κακώς ομαδοποιούνται οι χώρες του νότου από τρίτους;»

    Χ.ΠΕΔΡΕΪΡΑ: « Όχι, εμείς έχουμε πιστεύω τα ίδια προβλήματα όλοι και μια παγκόσμια κρίση στην Ευρώπη δεν είναι μόνο μια κρίση στο νότο, εμείς έχουμε προβλήματα με το έλλειμμα με την ανεργία, δεν είναι διαφορετικά τα πράγματα που έχουμε εμείς από άλλες χώρες, είναι ένα θέμα Ευρώπης, ευρωζώνης, είναι πιο σοβαρά τα πράγματα σε κάποιες χώρες. Δεν είναι ένα θέμα μόνο για την Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία αλλά για πολλές άλλες χώρες επίσης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να σταθούμε ειδικότερα, στην Ισπανία. Ως προς την οικονομία καταγράφαμε μια επιτυχή διαχείριση μετά την άλλη, πως η κρίση ήρθε και όλα αυτά τα ανέτρεψε;»

    Χ.ΠΕΔΡΕΪΡΑ: « Η κυβέρνηση Αθνάρ πήρε σκληρά μέτρα για να κάνει την οικονομία να δουλέψει καλύτερα, για να κόψουν πολλά έξοδα στο κράτος, για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, πήραν μέτρα για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων τους έχουν παγώσει και όλα αυτά. Τα τελευταία 3 χρόνια είχαμε αυτή την παγκόσμια κρίση με τις τράπεζες και μπορεί η κυβέρνηση Θαπατέρο να έχει αργήσει λίγο για να πάρει τα μέτρα που χρειάζεται ο τόπος πριν την κρίση και όταν έχει αρχίσει η κρίση στο 2007-08.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η ΕΕ θα μπορέσει να έχει μια κοινή πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης;»

    Χ.ΠΕΔΡΕΪΡΑ: « Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει ένα καθαρό σχέδιο για το μέλλον στην Ευρώπη. Μπορεί και χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια από τις μεγάλες χώρες, στην Ευρώπη για να συνεργαστούμε υπάρχει μια συνεργασία με την Γερμανία, Γαλλία, Μεγ.Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, αυτές οι χώρες πρέπει να κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για να περιγράψουν ένα καθαρό δρόμο για το μέλλον, γιατί μέχρι τώρα πιστεύω ότι οι πολίτες στην Ευρώπη δεν έχουν καθαρή ιδέα για το πώς θα πάνε τα πράγματα στο μέλλον και φοβούνται λίγο πως θα είναι η κατάσταση στους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.» Είδηση: 33522

    [08] Ετοιμάζονται να ζητήσουν απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών από την Ευρώπη

    Παρασκευη, 19 02 2010 15:51

    Πέντε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ (Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία) θα ζητήσουν "τις επόμενες εβδομάδες" την απομάκρυνση από την Ευρώπη όσων αμερικανικών πυρηνικών όπλων έχουν απομείνει στο έδαφός της, ανακοινώθηκε σήμερα από τη βελγική κυβέρνηση. "Η πρόταση που θα διατυπώσουν η βελγική κυβέρνηση και οι τέσσερις άλλες χώρες τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι να απομακρυνθούν από το ευρωπαϊκό έδαφος τα πυρηνικά όπλα άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ" δήλωσε ο εκπρόσωπος του βέλγου πρωθυπουργού Ιβ Λετέρμ.

    "Το θέμα είναι να ξεκινήσει η συζήτηση στους κόλπους του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε ο Ντομινίκ Ντεέν, αποσαφηνίζοντας μία δήλωση του Bέλγου πρωθπουργού ότι "το Βέλγιο υποστηρίζει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και υπερασπίζεται αυτή τη θέση στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ενόψει της διάσκεψης , το Μάιο στη Νέα Υόρκη, για την αναθεώρηση της συνθήκης που αφορά τη μη διάδοση".

    "Το Βέλγιο θα αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία στο πλαίσο της αναθεώρησης της στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ αυτό το χρόνο".

    Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην απομάκρυνση των περίπου 240 ατομικών βομβών αεροπλάνων τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν αποθηκευμένες σε τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Τουρκία, επιβεβαίωσε πηγή προσκείμενη στη βελγική κυβέρνηση.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33529

    [09] Χαμενεΐ: Το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

    Παρασκευη, 19 02 2010 15:40

    Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μια ημέρα αφότου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εξέφρασε φόβους ότι η Τεχεράνη μπορεί να αναπτύσσει έναν πύραυλο με πυρηνική γόμωση. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ως η Μόσχα ανησυχεί από την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass.

    Δήλωση Χαμενεϊ

    "Πρόσφατα δυτικοί και αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν σχόλια ξεπερασμένα και παράλογα σύμφωνα με τα οποία το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα", φέρεται ότι δήλωσε ο Χαμενεΐ στην κρατική τηλεόραση.

    "Οι κατηγορίες της Δύσης είναι αβάσιμες επειδή οι θρησκευτικές πεποιθήσεις μας, μας απαγορεύουν να χρησιμοποιούμε τέτοια όπλα ... δεν πιστεύουμε στα ατομικά όπλα και δεν επιδιώκουμε να τα αποκτήσουμε", πρόσθεσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.

    Ανήσυχη η Ρωσία

    "Ανησυχούμε πολύ και δεν μπορούμε να το δεχτούμε, να αρνείται το Ιράν να συνεργαστεί με την IAEA", δήλωσε ο Λαβρόφ σε ραδιοφωνική συνέντευξη, σύμφωνα με το Itar-Tass.

    "Το Ιράν πρέπει να αποκρούσει αυτές τις υποψίες", δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι η τελευταία έκθεση της IAEA για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν "δείχνει πόσο πολύ επείγει να δράσουμε με αποφασιστικότητα για να απαντήσουμε στην απουσία συνεργασίας εκ μέρους του Ιράν".

    "Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει με ακρίβεια τις πολύ σοβαρές ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας", πρόσθεσε ο Βαλερό. Είδηση: 33527

    [10] Μαρόκο: Τραγικός απολογισμός από κατάρρευση μιναρέ

    Παρασκευη, 19 02 2010 23:32

    Τριάντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 68 τραυματίστηκαν από την κατάρρευση του μιναρέ ενός τζαμιού στην κεντρική πόλη Μεκνές, μετέδωσε το κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης Al-Oula, επικαλούμενο προσωρινό απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών.

    Οι λόγοι της κατάρρευσης του μιναρέ δεν έχουν διευκρινιστεί προς το παρόν αλλά συνέβη κατά τη διάρκεια της μεγαλης προσευχης της Παρασκευής στις 12Η45 GMT.

    Τα σωστικά συνεργεία δρουν στην περιοχή. Είδηση: 33551

    [11] Ανθρώπινο τέρας σκότωσε αρκουδάκι και το ακρωτηρίασε

    Παρασκευη, 19 02 2010 23:38

    Άγνωστος δολοφόνησε και στη συνέχεια ακρωτηρίασε μια νεαρή θηλυκή αρκούδα, σε δασική περιοχή του νομού Καστοριάς. Τη νεκρή από πυροβολισμό αρκουδίτσα, ηλικίας 3 έως 4 ετών, εντόπισαν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», σε δασική περιοχή του δήμου Νεστορίου Καστοριάς.

    Το άτυχο ζώο είχε κομμένο το ένα του αυτί, ενώ από την αυτοψία που διενεργήθηκε από κτηνίατρο της «Καλλιστώ», διαπιστώθηκε ότι το περιστατικό είχε συμβεί πριν από ένα μήνα.

    «Τα τελευταία δύο χρόνια σκοτώθηκαν 23 αρκούδες μόνο στην περιοχή της Πίνδου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση και προσθέτει ότι «ο δράστης και τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Εξάλλου, μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχει βρεθεί και δεν έχει καταδικαστεί κανένας υπαίτιος παρόλο που τα περιστατικά παράνομης εξόντωσης αρκούδων αυξάνονται διαρκώς, ξεπερνώντας τα 120 τα τελευταία 15 χρόνια».

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη ενημέρωσης της «Καλλιστώ», Ηλιάνα Μπουσιάκη, ανέφερε ότι «ο ασυνείδητος που πυροβόλησε και σκότωσε το άτυχο ζώο, δεν "αρκέστηκε" μόνο σ' αυτό. Έκοψε από το νεκρό ζώο το ένα του αυτί και το πήρε μαζί του ως λάφυρο». Επισήμανε, τέλος, πως η αρκούδα είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος και η εξόντωσή της διώκεται ποινικά. Είδηση: 33552


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 February 2010 - 21:53:14 UTC