Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για οικονομία και εξεταστική
  • [02] Μήνυμα Κομισιόν προς τις αγορές
  • [03] Προβληματισμός και θλίψη από τον Χρυσοχοΐδη
  • [04] Αναθεώρηση του διαχειριστικού πλαισίου του ΕΣΠΑ
  • [05] Εκκένωση χωριών στον Έβρο
  • [06] Εισβολή αφρικανικής σκόνης
  • [07] ΚΤΕΟ: Δυσλειτουργίες και προβλήματα
  • [08] Τα παιδιά που περνούν ώρες με τον παππού και τη γιαγιά παχαίνουν περισσότερο
  • [09] Στο διαδίκτυο η Αρχιεπισκοπή
  • [10] Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από Ιρλανδούς ιερείς δηλώνουν απογοητευμένα απ' τον Πάπα
  • [11] Ανακάλυψη σπάνιας αραβικής επιγραφής του 10ου αιώνα στην Ιερουσαλήμ
  • [12] Η Toyota θα μειώσει την παραγωγή της το 2010 - Επιπλέον ανακλήσεις μοντέλων
  • [13] Διεθνές ένταλμα σύλληψης για 11 υπόπτους
  • [14] Πολυετείς καθείρξεις στους απαγωγείς του Γ. Μυλωνά
  • [15] Θανατηφόρα τροχαία στην Αργολίδα

    [01] Αντιπαράθεση για οικονομία και εξεταστική

    Τεταρτη, 17 02 2010 15:20

    Ευρετήριο Άρθρου

    Αντιπαράθεση για οικονομία και εξεταστική

    Κόντρα στη Βουλή

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2

    Με θέμα συζήτησης τις δραματικές εξελίξεις στην οικονομία, μετά τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ για πρόσθετα σκληρά μέτρα έγιναν οι έκτακτες διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατόπιν αιτήματος των δύο πολιτικών αρχηγών. Σε διαφορετικό όμως κλίμα από τις προηγούμενες, λόγω της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση των χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα ετέθη και από τους δύο πολιτικούς, με τον Αντώνη Σαμαρά να ζητάει η διερεύνηση να ξεκινήσει από το 1980 και μετά, και τον Γιώργο Καρατζαφέρη να επισημαίνει ότι η σύσταση της Εξεταστικής δεν βοηθάει σε τίποτα αυτή τη στιγμή. Ένταση για το θέμα είχαμε στη Βουλή, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών για το νομοσχέδιο που αφορά στην ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής υπηρεσίας κατηγόρησε την ΝΔ για πολικό θράσος.

    Η κατάσταση της οικονομίας αλλά και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα στατιστικά βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.

    Χτίζουμε τείχος αξιοπιστίας γύρω από την ελληνική οικονομία λένε στην κυβέρνηση, ναι στην επιτροπή αλλά να εξετάσει την κατάσταση από το 1980 απαντούν στη Ρηγίλλης.

    "Η κυβέρνηση επιδίδεται σε κυνήγι ενόχων για να καλύψει τις δικές της αβελτηρίες. Καμία αντίρρηση για εξεταστική επιτροπή από το 1980, για να δούμε πως δημιουργήθηκαν τα χρέη από τότε μέχρι και σήμερα και όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας" τόνισε ο υπεύθυνος τομέα ελέγχου για την Οικονομία Χ. Σταϊκούρας.

    "Την ίδια στιγμή που υπερασπίζονται τα ασφυκτικά γεμάτα θησαυροφυλάκια του μεγάλου κεφαλαίου και συναινετικά προωθούν μέτρα ακρωτηριασμού των λαϊκών δικαιωμάτων, οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κρούουν άδειους τενεκέδες για να κρύψουν αυτό που δεν κρύβεται, ότι η κοινή στρατηγική τους είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό.", σχολίασε το ΚΚΕ.

    Με εντολή εξάλλου του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο βουλευτής του κόμματος, Αθανάσιος Πλεύρης κατάθεσε στον εισαγγελέα αναφορά ζητώντας να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις σχετικά με την πιθανή αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων για την οικονομία που έστελνε η χώρα μας στις Βρυξέλλες.

    Την επόμενη Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οι δυο άνδρες θα συζητήσουν τις κρίσιμες εξελίξεις, που αφορούν την Ελληνική οικονομία και τις σχέσεις της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

    Μετά τις συναντήσεις που είχαν το πρωί με τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος είπε ότι δεν πρέπει να πριονίζουμε το κλαδί της ένταξής μας στην ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, ζήτησε να σταματήσουν οι θεωρίες περί Τιτανικού και να κοιτάξουμε το αύριο.

    Το ζήτημα προκάλεσε κόντρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, για την ανασύσταση της Στατιστικής υπηρεσίας, κατηγόρησε τη ΝΔ για πολτικό θράσος.

    Κατηγορώ Παπακωνσταντίνου- Ανασύσταση της Στατιστικής Επιτροπής

    Στην επιτροπή της Βουλής που ξεκίνησε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Στατιστική Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε ότι αποτελεί πολιτικό θράσος η προσπάθεια των βουλευτών της ΝΔ να υπερασπιστούν τις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης ενώ "είχε βουίξει η υφήλιος για την παραποίηση των στοιχείων".

    Αναφερόμενος στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία τόνισε ότι οι ευθύνες πρέπει να προσωποποιηθούν και να λογοδοτήσουν εκείνοι που έδιναν τις πολιτικές εντολές παραποίησης των στοιχείων.

    Σε ό,τι αφορά την Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία υπογράμμισε ότι φεύγει από τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών και περνά πλέον στον έλεγχο της Βουλής, ενώ τόνισε ότι θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η θεσμική της ανεξαρτησία, καθώς η σύνθεσή της θα προαπαιτεί την αυξημένη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των μελών της διάσκεψης των προέδρων της βουλής.

    Η ΝΔ θα ψηφίσει επί της αρχής του νομοσχεδίου κρίνοντας ότι είναι απαραίτητη η σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών. Κάλεσε όμως, την κυβέρνηση να δώσει στην επιτροπή όλες τις εγγυήσεις που έχουν και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές.

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΚΚΕ ,το ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Είδηση: 33410

    [02] Μήνυμα Κομισιόν προς τις αγορές

    Τεταρτη, 17 02 2010 15:04

    Ισχυρό μήνυμα στις αγορές έστειλε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του EcoFin. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τού αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, η Κομισιόν έχει έτοιμο σχέδιο δράσης και υπάρχουν διαθέσιμα ποσά για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας εφόσον ζητηθούν. Εν τω μεταξύ, με την προσθήκη αυστηρού χρονοδιαγράμματος εγκρίθηκε την Τρίτη από το EcoFin το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται στην Αθήνα μικτό κλιμάκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκτέλεση του ΠΣΑ.

    "Υπάρχει σχέδιο στήριξης της Ελλάδας"

    Αν κριθεί αναγκαίο, η Επιτροπή έχει τα εργαλεία και τους μηχανισμούς για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, υπενθυμίζοντας, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη.

    Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει, εφόσον χρειαστεί, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρωγής της ΕΕ προς την Ελλάδα με συντονισμένη και αποφασιστική δράση ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και όπου το ζήτημα της Ελλάδας ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Ρεν, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε ακόμη ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί ενδελεχώς την εφαρμογή των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα και την επίπτωσή τους στον προϋπολογισμό και τα οποία έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι οι κοινοτικοί επίτροποι επιβεβαίωσαν ότι αυτό που προέχει είναι ο σεβασμός των κανόνων που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

    Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν εκτιμήσεις της Επιτροπής για τις επιπτώσεις των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα στα δημοσιονομικά της μεγέθη, αρκέστηκε να πει ότι στις 25 Φεβρουαρίου, όταν θα ανακοινωθούν οι ενδιάμεσες προβλέψεις για τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ, θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες και για την Ελλάδα.

    Τέλος, υπενθύμισε ότι στις 19 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στην Ελλάδα για να προσκομίσει η χώρα μας πληροφορίες στην Επιτροπή, σχετικά με τη χρήση κάποιας μορφής συμβάσεων με διεθνείς τράπεζες για το δανεισμό της και με βασικό ζητούμενο να εξακριβωθεί ότι αυτά τα εργαλεία ήταν συμβατά με την κοινοτική νομοθεσία.

    Ασφυκτικοί έλεγχοι

    "Κάθε άλλο παρά στις προθέσεις μας είναι η κατάργηση του 14ου μισθού. Η περιστολή των δαπανών μπορεί να γίνει με πολλούς άλλους τρόπους."

    Ηλίας Πλασκοβίτης

    Γ.Γ. Υπ. Οικονομικών

    στη ΝΕΤ 105,8

    Την Τρίτη, με την προσθήκη αυστηρού χρονοδιαγράμματος εγκρίθηκε από το συμβούλιο EcoFin το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει -στην έκθεση που θα παρουσιάσει στις 16 Μαρτίου- πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι για το 2010 μπορούν να επιτευχθούν.

    Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλει ακόμη μια έκθεση μέχρι τις 15 Μαΐου, στην οποία θα καταγράφονται τα μέτρα που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.

    Η χώρα μας καλείται να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στην υγειονομική περίθαλψη και στη δημόσια διοίκηση.

    Πλεόνασμα στα έσοδα Ιανουαρίου

    Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, αυξήθηκαν τα κρατικά έσοδα και μειώθηκαν οι δαπάνες τον Ιανουάριο.

    Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση των εσόδων κατά 16,5% και μείωση των δαπανών κατά 10,6%, και ο προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα ύψους 574 εκατ. ευρώ.

    Εν τω μεταξύ, υποχώρησαν τα σπρεντ στις 311 μονάδες, από 320.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Στις 15 Μαρτίου η αξιολόγηση της Οικονομίας

    Είδηση: 33409

    [03] Προβληματισμός και θλίψη από τον Χρυσοχοΐδη

    Τεταρτη, 17 02 2010 14:14

    Στην αδυναμία της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, που καλπάζει, με τις σημερινές συνθήκες, εστίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά την έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, μετά την αιματηρή συμπλοκή του Βύρωνα, ενώ εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του 25χρονου. «Δόθηκε μία κρίσιμη μάχη, με βαρύ ωστόσο τίμημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναφερόμενος στην επιχείρηση της αστυνομίας για την σύλληψη των δύο επικίνδυνων αλβανών κακοποιών, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία, όταν έχουμε απώλεια ανθρώπων.

    Ο υπουργός είπε ότι για την όλη υπόθεση διεξάγεται προανάκριση από τη δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει ποιοι και αν έχουν ευθύνες, ενώ ταυτόχρονα εξήγγειλε μέτρα τα οποία θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας απέναντι στην εγκληματικότητα.

    Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να μειωθούν οι δείκτες της εγκληματικότητας που έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, ο υπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των διωκτικών Αρχών, όπως η έναρξη των περιπολιών 2.000 αστυνομικών με μηχανές σε όλο το Λεκανοπέδιο, και η αλλαγή του νόμου περί οπλοφορίας.

    Πέρα από τις δηλώσεις του πολιτικού προϊστάμενου της ΕΛΑΣ, έντονη είναι η ανησυχία και της φυσικής ηγεσίας του Σώματος η οποία αναμένεται να δρομολογήσει αλλαγές στην διάρθρωση των υπηρεσιών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εγκλήματος.

    Ο αρχηγός της Αστυνομίας αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου αναφερόμενος στο περιστατικό είπε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν, γιατί πήγαν εκεί προκειμένου να εξακριβώσουν εάν υπάρχει κρησφύγετο των κακοποιών κι είχαν υποψία ότι πρόκειται για τους ίδιους δράστες που είχαν αφοπλίσει αστυνομικούς στην περιοχή του Αμαρουσίου το προηγούμενο βράδυ.

    "Πήγαν μόνο για να ερευνήσουν εάν υπάρχει κρησφύγετο, αλλά στη συνέχεια η υπόθεση εξελίχθηκε αυτόματα και ραγδαία και δεν μπορούσαν να αναμένουν άλλες αστυνομικές δυνάμεις", είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ δεν μπορούν να κάνουν επέμβαση σε ανοιχτό χώρο υπό φόβο ύπαρξης θυμάτων.

    Αναφορικά με το τραγικό περιστατικό του Βύρωνα, οι αξιωματικοί και οι άνδρες της Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, όλο το βράδυ έκαναν έρευνα στο σπίτι των δύο αδίστακτων αλλοδαπών, προσπαθώντας, εντός των χρονικών ορίων του αυτοφώρου, να συνθέσουν κάθε κρίκο της αλυσίδας της απίστευτης εγκληματικής πορείας των δύο Αλβανών.

    Το τμήμα δίωξης ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει ως προς το θάνατο του άτυχου 25χρονου βορειοηπειρώτη που βρέθηκε ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά αστυνομικών και κακοποιών.

    Το σώμα του άτυχου Βορειοηπειρώτη που έχασε τη ζωή του στο Βύρωνα, όταν βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά αστυνομικών και κακοποιών και χτυπήθηκε από τις σφαίρες και τα θραύσματα των χειροβομβίδων βρίσκεται στην ιατροδικαστική υπηρεσία όπου θα γίνει η νεκροψία- νεκροτομή, ενώ θα χρειαστούν μέρες για να διαπιστωθεί από τη βαλλιστική εξέταση, από ποιά όπλα προήλθαν οι βολίδες που προκάλεσαν τον θανάσιμο τραυματισμό του.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, και οι δύο, μόλις βγήκαν από τις φυλακές με άδεια, συνέχισαν την κακοποιό δράση τους διαπράττοντας ληστείες.

    Παράλληλα, το τμήμα δίωξης εγκλημάτων ιδιοκτησίας εξετάζει μια- μία τουλάχιστον 12 περιπτώσεις ληστειών τραπεζών με βαριοπούλα, πυροβολισμούς εναντίον πολιτών και αστυνομικών και άλλων σοβαρών ληστειών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

    Ανάμεσά τους οι ληστείες σε Τράπεζα στον Άλιμο στις 31 Δεκεμβρίου η ληστεία στο λογιστήριο εταιρίας στο Ναύπλιο με τραυματισμούς δυο πολιτών στις 7 Ιανουαρίου, η ληστείες σε τράπεζες στη Μεταμόρφωση, και πάλι στον Άλιμο, στο Παγκράτι, στο Ελληνικό, στο Χαλάνδρι, στην Κηφισιά, στην Κόρινθο, στη Νέα Σμύρνη και στον Ωρωπό.

    Εδικά στην Κόρινθο, καταδιωκόμενοι προς το Βραχάτι πυροβόλησαν τους αστυνομικούς με Καλάσνικοφ και έβαλαν φωτιά σε περιπολικό.

    Από τις έρευνες στις δύο γιάφκες των ληστών, οι αστυνομικοί βρήκαν συνολικά 30 χειροβομβίδες, 4 Καλάσνικοφ μία κοντόκανη Καραμπίνα ποσότητα εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ και μία βαριοπούλα.

    Αυτό που εμβάλει σε σοβαρές ανησυχίες είναι ότι σε άλλο κλεμμένο αυτοκίνητό τους στην Κόρινθο, εκτός από τα αποτυπώματά τους βρέθηκαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί κουκούλες και γάντια θέμα που απασχολεί και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    Εν τω μεταξύ, οι δύο δράστες του χθεσινού μακελειού που είναι δραπέτες των φυλακών της Λάρισας, όπου εξέτιαν πολυετείς ποινές για ληστείες και άλλα αδικήματα, παραβιάζοντας άδεια, οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος άσκησε σε βάρος τους σωρεία διώξεων.

    Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, ληστειών κατά συρροή, παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, απόπειρας ανθρωποκτονίας που αφορά ληστεία που είχαν κάνει στο Ναύπλιο, διακεκριμένων κλοπών, αποδράσεων και διακεκριμένης κατοχής όπλων και εκρηκτικών.

    Ο συνήγορος των δύο κατηγορουμένων Ακης Κεχαγιόγλου εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του 25χρονου πολίτη και τη λύπη και συντριβή των εντολέων του, οι οποίοι, όπως είπε, τονίζουν πως δεν έχουν αυτοί ευθύνη για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου.

    Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιόγλου, οι εντολείς του υποστηρίζουν ότι ο 25χρονος δεν πέθανε από δικά τους πυρά, κάτι που, όπως λένε, θα αποδειχθεί από τις εργαστηριακές εξετάσεις.

    Επίσης είπε οι δύο κατηγορούμενοι ομολογούν τις ληστείες και υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί χωρίς να προειδοποιήσουν για τις ιδιότητές τους άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

    Όπως μετέφερε ο συνήγορός τους, οι δύο δράστες έριξαν χειροβομβίδες τη στιγμή που στην περιοχή δεν υπήρχε κανένας πολίτης και μετά από λίγο είδαν τον 25χρονο να πέφτει κάτω. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κεχαγιόγλου, ο ένας εκ των δύο εντολέων του αισθάνεται υπεύθυνος για τον θάνατο του 25χρονου και για το λόγο αυτό προτίθεται να αναλάβει να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια για το μεγάλωμα του παιδιού του.

    Η δικογραφία, ωστόσο, που αφορά τη συμπλοκή του Βύρωνα δεν διαβιβάστηκε μέχρι στιγμής, στην εισαγγελία. Οι ίδιοι, πάντως, αρνούνται ότι ο 25χρονος σκοτώθηκε από τα δικά τους πυρά ενώ εκφράζουν τη λύπη τους για το θάνατό του.

    Κ. Παπούλιας

    Συλλυπητήριο μήνυμα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, για τον 25χρονο, που έχασε τη ζωή του στον Βύρωνα.

    «Εκφράζω τη βαθειά μου θλίψη για τον άδικο χαμό ενός αθώου συμπολίτη μας. Στην οικογένεια του Nikollas Todi και στους δικούς του ανθρώπους μεταφέρω την αμέριστη συμπαράστασή μου και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ΝΔ

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Νικόλαος Δένδιας, σχετικά με το περιεχόμενο των εξαγγελιών του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη δήλωσε: «Επιτέλους, μετά από σχεδόν πέντε μήνες καυχησιολογίας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μείζον ζήτημα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας. Τα μέτρα, όμως, που εξαγγέλλει είναι αποσπασματικά, ανακοινώνονται υπό το κράτος της συγκυρίας και είναι εντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το διογκούμενο πρόβλημα της εγκληματικότητας. Οι αλλαγές που πραγματικά απαιτούνται απέχουν πολύ από τις "ασπιρίνες" που προτείνει ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης».

    ΛΑΟΣ

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στην εγκληματικότητα δήλωσε: «Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσει την ονομασία του. Τους τέσσερις τελευταίους μήνες που υφίσταται, η εγκληματικότητα είναι μεγαλύτερη και βαναυσότερη από κάθε άλλη φορά. Με απόφαση του Προέδρου του Κόμματος κ. Γ. Καρατζαφέρη σε κάθε αστυνομικό που τραυματίζεται κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του θα του χορηγείται οικονομική βοήθεια ίση με δύο μισθούς, αρχής γενομένης από τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά». Είδηση: 33408

    [04] Αναθεώρηση του διαχειριστικού πλαισίου του ΕΣΠΑ

    Τεταρτη, 17 02 2010 14:24

    Να αυξηθεί η απορροφητικότητα του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς από 5% στο 15% μέχρι το τέλος του έτους, θέτει ως στόχο η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, τους τελευταίους 3 μήνες, έχουν πέσει στην αγορά, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων αλλά και αμιγώς δημόσιων επενδύσεων, περίπου 2,3 δισ. ευρώ ενώ πρόσθετη χρηματοδότηση πάνω από 3 δισ. ευρώ είναι ο στόχος μέχρι το Δεκέμβριο. Η αναθεώρηση του διαχειριστικού πλαισίου του ΕΣΠΑ 2007-2013 (νόμος 3614/2007), που τις επόμενες εβδομάδες θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, θέτει τρεις βασικούς στόχους, προκειμένου να αυξηθεί η απορροφητικότητα: Την αποκέντρωση, την απλοποίηση και την αποτελεσματικότητα. Ταυτόχρονα εντάσσει στο ΕΣΠΑ τρία νέα ειδικά προγράμματα (Πολιτισμός, Τουρισμός, Υγεία) με την ανάλογη ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων.

    Επίσης, εισάγεται η έννοια της Επιχειρησιακής Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης άλλων υπουργείων και περιφερειών της χώρας, που θα υπογραφεί εντός του Μαρτίου, ώστε αμέσως μετά να αποδεσμευθούν οι διαθέσιμοι πόροι προς τα υπουργεία και τις περιφέρειες.

    Στο πλαίσιο της αποκέντρωσης, εκτός της Επιχειρησιακής Προγραμματικής Συμφωνίας, εισάγεται και η έκθεση προόδου σε διμηνιαία βάση για τα έργα σε κάθε περιφέρεια και η ανακατανομή πόρων σε περίπτωση καθυστερήσεων.

    Ταυτόχρονα στο πλαίσιο της απλοποίησης στις εφαρμοζόμενες διαδικασίες, καταργούνται οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Περιφερειών, ο ΝΟΜΟΣ ΑΕ και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΟΙΑΝ, η υποχρεωτική εφαρμογή του δεύτερου βαθμού πιστοποίησης της επάρκειας των δικαιούχων με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ και καθίσταται προαιρετικό το πρότυπο ΕΛΟΤ 1429.

    Καταργείται, επίσης, η διαδικασία διατύπωσης γνώμης πριν από την ένταξη για πράξεις προϋπολογισμού έως 50 εκατ. ευρώ (σήμερα ισχύει για πράξεις άνω των 5 εκατ. ευρώ για έργα ΕΤΠΑ και 2 εκατ. ευρώ για το ΕΚΤ).

    Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότητας, οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα διατίθενται κατά προτεραιότητα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, θα δίδεται η δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές να επικαιροποιούν και μόνες τους τις μελέτες, επιταχύνονται οι διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων και καταργούνται οι περιορισμοί για προκήρυξη και υποβολή προτάσεων έργου χαμηλού προϋπολογισμού.

    Η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι κάθε μήνα θα εγκρίνονται περίπου 800- 900 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων, καθώς στόχος είναι να υπάρξουν εφέτος εντάξεις έργων ύψους 10,3 δισεκ ευρώ στον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

    Αναφερόμενη στην έως τώρα πορεία του ΠΔΕ, η υπουργός είπε ότι από 1/1/2009 - 11/2/2010 έχουν εγκριθεί και υπογραφεί από το Υπουργείο χρηματοδοτήσεις ύψους 2,289 δισεκ ευρώ.

    Πάνω από το 80% από αυτούς τους πόρους (1,8 δισεκ ευρώ) έχουν διοχετευθεί στην περιφέρεια και πάνω από το 25% (570 εκ ευρώ) σε άμεσες επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις. Επίσης, από το σύνολο των 2,289 δισεκ ευρώ, τα 1,638 δισεκ ευρώ αφορούν σε εγκρίσεις για συγχρηματοδοτούμενα έργα και τα υπόλοιπα 651,51 εκ ευρώ για το εθνικό σκέλος.

    Η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε και τον προγραμματισμό των αναπτυξιακών δράσεων έως το τέλος του α' εξαμήνου εφέτος στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

    Η προώθηση του σχεδιασμού συνολικών δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας (με κλαδική στόχευση) και η ενίσχυση των επιχειρήσεων έντασης γνώσης, έρευνας και καινοτομίας με μικτή χρηματοδότηση από εθνικούς και άλλους πόρους

    Η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου (η δημόσια διαβούλευση θα διεξαχθεί από 15 Μαρτίου έως 9 Απριλίου και το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στη Βουλή τον Μάιο). Έως ότου αρχίσει να «τρέχει» ο νέος νόμος, θα γίνει η σταδιακή αξιολόγηση των αιτήσεων ένταξης στον προϋπάρχοντα νόμο άνω των 4.000 επενδυτικών σχεδίων και θα αποπληρωθούν έως το τέλος του α' εξαμήνου εφέτος οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί

    Ο σχεδιασμός νέων προγραμμάτων για το ΤΕΜΠΜΕ και η επέκταση σε επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    Η προώθηση του σχεδίου νόμου για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης (το σχέδιο νόμου στη Βουλή τον Μάρτιο-Απρίλιο), αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων (το σχέδιο νόμου έως τον Ιούνιο)

    Η δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου (το σχέδιο νόμου έως τον Ιούνιο), και

    Η αναβάθμιση και δημιουργία νέων Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ).

    Επίσης η Υπουργός γνωστοποίησε ότι μελετάται η επαναφορά του νόμου για τις απαλλοτριώσεις που ίσχυσε για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να επιταχυνθούν τα επενδυτικά σχέδια, ενώ θα καταβάλλεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ποσό άνω του 10%.

    Αντιδράσεις

    "Αυτό που χαρακτηρίζει τις σημερινές ανακοινώσεις της Υπουργού Οικονομίας για το ΕΣΠΑ και την Ανάπτυξη είναι το «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Για άλλη μία φορά, παρουσίασε τις προγραμματικές εξαγγελίες της, αλλά και πρόσφατες δηλώσεις της στα ΜΜΕ. Το ζητούμενο, σ' αυτή την εξαιρετική συγκυρία, δεν είναι οι δηλώσεις, ούτε οι καλές προθέσεις. Είναι συγκεκριμένα και άμεσης απόδοσης αναπτυξιακά μέτρα για να μην βυθιστεί περαιτέρω η ελληνική οικονομία στην ύφεση", σχολίασε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης.

    Αποπληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των μικρών εταιριών μέσω ΤΕΜΠΜΕ

    Η κ. Κατσέλη τέλος δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων των επιχειρήσεων ώστε να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές τους.

    Ήδη το Υπουργείο εξετάζει τις νομικές παραμέτρους και τις δυνατότητες που δίνει η κοινοτική νομοθεσία ώστε μέσω εγγύησης του δημοσίου και δανείου να μπορούν να αποπληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους οι μικροί επιχειρηματίες.

    Όπως σχολίασε η Υπουργός σε αυτή τη δύσκολη περίοδο με την περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά οι επιχειρηματίες θα πρέπει πρωτίστως να φροντίζουν να αποπληρώνουν τους προμηθευτές τους και τις άλλες υποχρεώσεις τους αφήνοντας τελευταίες τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις και τόνισε ότι αν τελικά δοθεί αυτή η διέξοδος αυτό θα είναι σημαντικό καθώς θα μπορούν οι επιχειρήσεις λαμβάνοντας φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα να προχωρήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33405

    [05] Εκκένωση χωριών στον Έβρο

    Τεταρτη, 17 02 2010 16:07

    Και το χωριό Μάνδρα του δήμου Ορφέα εκκενώθηκε σήμερα στον Έβρο, καθώς έσπασε το ανάχωμα που συγκρατεί τα νερά και υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς περισσότερα από 200.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει από την υπερχείλιση των ποταμών. Ήδη έχουν εκκενωθεί τα χωριά Πόρος και Λάβαρα, ενώ το ύψος των ζημιών υπολογίζεται σε 7 εκατ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, από πόρτα σε πόρτα και από σπίτι σε σπίτι περνούν από το πρωί οι πυροσβέστες καλώντας τους κατοίκους του χωριού Μάνδρα να το εκκενώσουν.

    Στις αγροικίες της περιοχής οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να σώσουν τις ζωοτροφές μεταφέροντας τις αλλού, αλλά αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιουσία τους.

    Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 200.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει στο νομό, εξαιτίας της υπερχείλισης των ποταμών, ενώ εκκενώθηκε το χωριό Πόρος του δήμου Φερρών, καθώς και 40 κατοικίες στα Λάβαρα του δήμου Ορφέα. Το κόστος των ζημιών σύμφωνα με τη νομαρχία Έβρου, αγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

    Οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται στο έλεος της πλημμύρας αναφέρουν ότι το νερό έχει καλύψει περισσότερα από 200.000 στρέμματα. Εκτός λειτουργίας, λόγω πλημμύρας σε αρκετά σημεία, είναι για τέταρτη ημέρα το σιδηροδρομικό δίκτυο του νομού, ενώ κλειστή παραμένει η γέφυρα που συνδέει του οικισμούς Ελιάς και Φυλακίου.

    Το νερό πλησίασε και το ύψος της γέφυρας στο φυλάκιο της Ελιάς.

    Όσον αφορά στο έργο των συνεργείων για να περιορίσουν την έκταση της καταστροφής, στο Πύθιο τα μηχανήματα μεταφέρουν χώμα για την κατασκευή αναχωμάτων ενώ και οι στρατιώτες έχουν απλωθεί στην ευρύτερη περιοχή βοηθώντας στην δημιουργία τεχνητών αναχωμάτων.

    Ύστερα από επεμβάσεις επιχωματώσεων που έγιναν εχθές, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν οι οικισμοί Πυθίου και Πραγγίου του δήμου Διδυμοτείχου, όπου τα νερά είχαν πλησιάσει αρκετά τα πρώτα σπίτια.

    Το πρωί οι υπεύθυνοι έκλεισαν την γέφυρα του Άρδα στις Καστανιές και τον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Ορμενίου και την Βουλγαρία.

    Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στον Έβρο, καθώς η στάθμη των ποταμών παραμένει πάνω από το όριο συναγερμού.

    Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των πλημμυρικών φαινομένων παίζουν οι ποσότητες νερού που απελευθερώνονται από τα Βουλγαρικά φράγματα, οι οποίες, παρόλο που έχουν μειωθεί τις τελευταίες ώρες, συνεχίζουν να επιβαρύνουν σημαντικά τον Άρδα ποταμό.

    Βουλγαρία

    Τα νέα δεν είναι ευχάριστα και από τη Βουλγαρία, όπου ύστερα από ένα σύντομο, «στεγνό διάλειμμα», την Τρίτη, σε όλη τη χώρα άρχισαν και πάλι να σημειώνονται σποραδικές βροχές και χιονοπτώσεις. Ωστόσο, αναμένεται η μέγιστη ποσότητα βροχής να μην υπερβεί τα 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο το 24ωρο.

    Σήμερα, η στάθμη των υδάτων των ποταμών παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα αποτέλεσε αφορμή για να κρούσουν οι αρμόδιοι στη Βουλγαρία τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες πλημμύρες, άγνωστης έντασης και έκτασης, τις επόμενες μέρες.

    Οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και η στάθμη του νερού της λίμνης που ήδη έχει ανέβει 20 πόντους θα ανέβει ακόμα 50 πόντους τις επόμενες 2 με 3 μέρες αφού συνεχίζεται η έντονη βροχόπτωση.

    Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Δημήτρη Αβραμόπουλου επισκέφτηκε τον Έβρο.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η παραλίμνια περιοχή της Καστοριάς, όπου η λίμνη υπερχείλισε.

    Οι καταρρακτώδεις βροχές του τελευταίου 48ωρου στην Καστοριά προκάλεσαν το λιώσιμο του χιονιού με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει η λίμνη. Είδηση: 33414

    [06] Εισβολή αφρικανικής σκόνης

    Τεταρτη, 17 02 2010 14:56

    Σκόνη από την Αφρική "εισβάλει" από σήμερα Τετάρτη στη χώρα, με τη βοήθεια των ισχυρών νοτιοδυτικών ανέμων που επικρατούν. Το φαινόμενο που θα διαρκέσει ως την Παρασκευή , δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία όπως λένε οι ειδικοί, όμως όσοι πάσχουν από αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα καλό είναι να προφυλαχθούν. Αποτελούμενη από αιωρούμενα μικροσωματίδια τα οποία δεν θεωρούνται πολύ επικίνδυνα, η σκόνη από τη μαύρη Ήπειρο έρχεται να επιβαρύνει την ήδη επιβαρημένη ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο.

    Συνήθως το φαινόμενο παρουσιάζεται στη χώρα μας την άνοιξη και το καλοκαίρι και έχει διάρκεια 3 ημέρες. Τον Απρίλιο του 2005 σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες «εισβολές» σκόνης στην Ελλάδα.

    Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα ενοχλητική ιδίως όταν η σκόνη συνδυάζεται με υψηλή υγρασία και μεγάλη θερμοκρασία. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η Αφρικάνικη σκόνη θα είναι περισσότερο εμφανής στην κεντρική και νότια Ελλάδα και θα ανεβάσει το θερμόμετρο που θα ξεπεράσει τις 3 επόμενες ημέρες τους 20 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΗΓΗ:ΝΕΤ Είδηση: 33407

    [07] ΚΤΕΟ: Δυσλειτουργίες και προβλήματα

    Τεταρτη, 17 02 2010 19:13

    Ελλείψεις αλλά και παραβατικές συμπεριφορές έχουν καταγραφεί στη λειτουργία ορισμένων ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Αυτό καταγγέλθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, στα πλαίσια σχετικής ημερίδας που διοργάνωσε. Βασικό σημείο που ο σύνδεσμος θεωρεί πηγή των προβλημάτων, είναι ότι δεν εφαρμόζεται στην ουσία ο νόμος ν.2963/2001 για την Οργάνωση και λειτουργία των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

    Εκτιμάται ότι περίπου το το 50% των κυκλοφορούντων οχημάτων δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, σύμφωνα με το πρόγραμμα πρόσκλησης ελέγχου. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες εντοπισμού των οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, λόγω μη επαρκούς αστυνόμευσης.

    Πηγή: AΠΕ

    Είδηση: 33423

    [08] Τα παιδιά που περνούν ώρες με τον παππού και τη γιαγιά παχαίνουν περισσότερο

    Τεταρτη, 17 02 2010 11:52

    Όσα παιδιά περνάνε κατά τακτά χρονικά διαστήματα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η ανάλυση 12.000 τρίχρονων παιδιών έδειξε ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι αυξημένος κατά 34% αν η γιαγιά και ο παππούς φροντίζουν το παιδί όλη μέρα, επειδή π.χ. οι γονείς λείπουν στη δουλειά, ενώ ο κίνδυνος αυξημένου βάρους είναι κατά 15% αυξημένος αν ο παππούς και η γιαγιά φροντίζουν το παιδί μόνο για λίγες ώρες την μέρα. Αντίθετα, τα παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο ή έχουν νταντά να τα προσέχει στο σπίτι, δεν έχουν κίνδυνο να βάλουν παραπανίσια κιλά.

    Η έρευνα έγινε από ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), υπό την καθηγήτρια Κάθριν Λο και δημοσιεύτηκε στο "International Journal of Obesity" (Διεθνές Περιοδικό Παχυσαρκίας), σύμφωνα με το BBC.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολύ λίγη προσοχή έχει δοθεί μέχρι τώρα στην επίπτωση που έχει ο τρόπος φροντίδας των παιδιών για το βάρος τους, παρόλο που αυτός επηρεάζει τόσο τη διατροφή όσο και την φυσική άσκηση. Σύμφωνα με την έρευνα, η πιθανότητα παχυσαρκίας αυξάνει στις οικογένειες ανώτερου κοινωνικού-οικονομικού επιπέδου.

    Ο κίνδυνος αύξησης του βάρους του παιδιού αυξάνεται (αλλά λιγότερο σε σχέση με την φροντίδα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες) ακόμα και όταν το παιδί το επιβλέπουν φίλοι και άλλοι συγγενείς, αλλά μόνο όταν αυτό συμβαίνει όλη την μέρα.

    Επειδή οι γονείς συνήθως θεωρούν τη γιαγιά και τον παππού την καλύτερη εναλλακτική λύση για τη φροντίδα του παιδιού, όταν οι ίδιοι λείπουν στη δουλειά, η μελέτη συνιστά να υπάρξουν συμβουλές στους ηλικιωμένους για θέματα διατροφής και σωματικής άσκησης, ώστε να μην βλάπτουν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, τα εγγόνια τους.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33395

    [09] Στο διαδίκτυο η Αρχιεπισκοπή

    Τεταρτη, 17 02 2010 18:11

    Ενεργά μπαίνει στο κόσμο του διαδικτύου η Αρχιεπισκοπή. Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, από σήμερα τίθεται στη διάθεση του κοινού η νέα ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία παρουσιάζεται ανεξάρτητη από τον διαδικτυακό τόπο ecclesia.gr.

    Η ιστοσελίδα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πάρα πολλές χρήσιμες πληροφορίες και υπηρεσίες στον επισκέπτη. Ήδη δικτυώθηκε παράλληλα με δέκα ενορίες σε πιλοτική βάση, ενώ απώτερος σκοπός είναι η διαδικτύωση με τις 144 ενορίες της Αρχιεπισκοπής. Έτσι, εκτός από τις «παραδοσιακές» πληροφορίες, που όλοι μπορούν να βρουν σε μια ιστοσελίδα, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες που βοηθούν στο να καταργηθεί η γραφειοκρατία σε πρώτο επίπεδο μεταξύ της Αρχιεπισκοπής (διοίκησης) και των Ενοριών και σε δεύτερο, μεταξύ του κοινού (όσοι ενδιαφέρονται για πιστοποιητικά αγαμίας, πνευματικά διαζευκτήρια, πιστοποιητικά γάμου κ.λπ.) και της Αρχιεπισκοπής, της ενορίας τους, δηλαδή. Συγχρόνως, οι κληρικοί μπορούν να βρίσκουν πια όλες τις εγκυκλίους και τα έγγραφα, που αφορούν την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Σκοπός είναι να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των 144 ενοριών της. Εξάλλου, η αρχιεπισκοπή προχωρεί ακόμη περισσότερο αξιοποιώντας και τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έχουν ψηφιοποιηθεί.

    Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ιδιαίτερα ένα ακόμη στοιχείο: «Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να κάνουμε πιο γνωστό το φιλανθρωπικό μας έργο, που στα επόμενα δύο χρόνια θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Το διαδίκτυο είναι ένας τρόπος για να ενισχύσεις τον εθελοντισμό και να κάνεις ακόμη πιο γνωστές τις προσπάθειες της Εκκλησίας για το πρόβλημα των ναρκωτικών, τις υποδομές που δημιουργούνται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τις νέες κατασκηνώσεις, που δημιουργούμε, κ.λπ.. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα μηνύματα των καιρών». Είδηση: 33420

    [10] Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από Ιρλανδούς ιερείς δηλώνουν απογοητευμένα απ' τον Πάπα

    Τεταρτη, 17 02 2010 18:57

    Τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης από Ιρλανδούς καθολικούς ιερείς εξέφρασαν σήμερα την "βαθιά τους απογοήτευση" με την ευκαιρία της διήμερης συνάντησης των καθολικών επισκόπων της Ιρλανδίας με τον Πάπα.

    Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, που συναντήθηκε τη Δευτέρα το πρωί με τους καθολικούς Ιρλανδούς επισκόπους, τους ζήτησε να λάβουν "συγκεκριμένα" μέτρα για να "αποκαταστήσουν την ηθική και πνευματική αξιοπιστία της Εκκλησίας".

    Χαρακτήρισε μάλιστα την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών "ειδεχθές έγκλημα" καθώς και "σοβαρή αμαρτία που προσβάλει τον Θεό και πληγώνει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που έχουν δημιουργηθεί κατ' εικόνα του", όπως ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του Βατικανού.

    Όμως η Φιόνα Νίρι, γενική διευθύντρια της ιρλανδικής οργάνωσης Rape Crisis network, δήλωσε "βαθιά απογοητευμένη" και αναφέρθηκε σε μία "χαμένη ευκαιρία".

    "Προκαλεί σοκ (στην οργάνωση) ότι οι συστημικές ελλείψεις των καθολικών θεσμών δεν αναφέρθηκαν ως σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων", δήλωσε η Νίρι.

    "Προφανώς η κορυφή της ιεραρχίας των καθολικών θεσμών παραμένει ανίκανη να αναλάβει τις ευθύνες της που αφορούν την συνενοχή της στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Ιρλανδία", συνέχισε.

    "Το Βατικανό δεν δέχεται καμία ευθύνη για τον δικό του ρόλο στην διευκόλυνση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και αναφέρεται μόνο στην εκκλησία της Ιρλανδίας, ενώ δεν κάνει παρά αόριστες δηλώσεις για τις μελλοντικές του προθέσεις", δήλωσε από την μεριά της η Μέβι Λούις, υπεύθυνη της οργάνωσης One in Four. Η Λιούς μάλιστα εκτιμά ότι η στάση του Βατικανού ήταν "εξαιρετικά προσβλητική" προς τα θύματα. Είδηση: 33421

    [11] Ανακάλυψη σπάνιας αραβικής επιγραφής του 10ου αιώνα στην Ιερουσαλήμ

    Τεταρτη, 17 02 2010 17:32

    Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ μια σπάνιας σημασίας επιγραφή στην αραβική γλώσσα που χρονολογείται στο 10ο αιώνα.

    Η επιγραφή, χαραγμένη σε μαρμάρινη πλάκα, φέρει αραβικά χαρακτηριστικά των πρώτων αιώνων του Ισλάμ. Χρονολογείται στο έτος 910 και αναφέρει την παραχώρηση ενός εδάφους από το χαλίφη Αλ Μουκταντίρ της Δυναστείας των Αββασιδών σε έναν από τους ακολούθους του στην Ιερουσαλήμ.

    Η επιγραφή ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιεί ο καθηγητής Μοσέ Σαρόν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, στην εβραϊκή συνοικία της Παλιάς Πόλης που βρίσκεται στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ, τον οποίο το Ισραήλ κατέκτησε στον πόλεμο του 1967 και προσάρτησε στο έδαφός του.

    Εκτός από λάμπες πετρελαίου που φέρουν επιγραφές στα αραβικά, ανακαλύφθηκαν επίσης νομίσματα και γυάλινα σκεύη αρχαιότερης χρονολογίας που ανήκουν στη ρωμαϊκή εποχή. Είδηση: 33418

    [12] Η Toyota θα μειώσει την παραγωγή της το 2010 - Επιπλέον ανακλήσεις μοντέλων

    Τεταρτη, 17 02 2010 17:21

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Toyota ανακοίνωσε σήμερα ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα μειώσει την παραγωγή της το 2010 έπειτα από την αναστολή των πωλήσεων πολλών μοντέλων της εξαιτίας μίας σειράς τεχνικών προβλημάτων.

    "Αναστείλαμε τις πωλήσεις, οπότε προσαρμόζουμε και τον όγκο παραγωγής. Η φιλοσοφία μας είναι να παράγουμε αυτό που μπορούμε να πουλήσουμε και να πουλάμε στους καταναλωτές αυτό που έχουν ανάγκη. Οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς παρά να προσαρμόσουμε την παραγωγή", δήλωσε ο Ακίο Τογιόντα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει μία σειρά προβλημάτων στο πεντάλ του φρένου και του γκαζιού σε πολλά μοντέλα της με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ανακαλέσει για επισκευή περίπου 9 εκατομμύρια αυτοκίνητα από όλο τον κόσμο.

    Η Toyota έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μειώσει την παραγωγή σε πολλά εργοστάσιά της στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, γεγονός που θα οδηγήσει πολλούς υπαλλήλους της στην τεχνητή ανεργία και θα προκαλέσει μειώσεις θέσεων εργασίας.

    Η ΤΟΥΟΤΑ ερευνά και τα Corolla, ύστερα από αναφορές για πρόβλημα στην υποβοήθηση του τιμονιού.

    Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ΤΟΥΟΤΑ ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι ερευνά πιθανό ελάττωμα στην υποβοήθηση του τιμονιού στο μοντέλο Corolla και ότι ενδέχεται να ανακαλέσει κάποια αυτοκίνητα, εάν πράγματι διαπιστωθεί πρόβλημα.

    "Σύμφωνα με τη δική μας έρευνα, ο οδηγός αισθάνεται κάποια αντίσταση στο τιμόνι", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Σινίσι Σασάκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. "Εάν πρόκειται για ελάττωμα, θα κάνουμε ανακλήσεις. Ερευνούμε το ζήτημα, αλλά ο αριθμός των παραπόνων δεν είναι ούτε 100", συμπλήρωσε ο κ. Σασάκι.

    Η ΤΟΥΟΤΑ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι πρόκειται να προσθέσει στα καινούρια αυτοκίνητά της ένα επιπλέον σύστημα που θα δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό, πατώντας συγχρόνως το πεντάλ του φρένου και του γκαζιού, να σβήσει τον κινητήρα, σε περίπτωση προβλήματος. Το μέτρο αυτό αφορά τα καινούρια μοντέλα που θα παραχθούν και θα διατίθεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Από τη διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας έγινε επίσης γνωστό ότι ζήτησε από έναν ανεξάρτητο οργανισμό να διεξάγει νέους τεχνικούς ελέγχους στο σύστημα διεύθυνσης και το πεντάλ του γκαζιού, ύστερα από προβλήματα που αναφέρθηκαν στην τελευταία γενιά των υβριδικών αυτοκινήτων Prius, τα οποία επίσης ανακλήθηκαν. Είδηση: 33417

    [13] Διεθνές ένταλμα σύλληψης για 11 υπόπτους

    Τεταρτη, 17 02 2010 16:25

    Διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον 11 ατόμων με ευρωπαϊκά διαβατήρια, που φαίνεται να κρύβονται πίσω από τη δολοφονία αξιωματούχου της Χαμάς σε ξενοδοχείο στο Ντουμπάι στις 20 Ιανουαρίου, εξέδωσαν οι αρχές του Ντουμπάι. Οι υποψίες στρέφονται στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ τονίζει ότι δεν αποδεικνύεται ότι η χώρα του βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία.

    "Η Μοσάντ δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί στο Ντουμπάι με ισραηλινά διαβατήρια. Το Ντουμπάι μετά βίας αναγνωρίζει το Ισραήλ, μας βλέπουν ακόμη σαν εχθρούς. Γι' αυτό κάποιος πρέπει να δραστηριοποιηθεί μεταμφιεσμένος, με ξένο διαβατήριο" λέει ο Γκαντ Σιμρόν, πρώην αξιωματούχος της Μοσάντ.

    Έξι από τους υπόπτους είχαν βρετανικά διαβατήρια, τρεις ιρλανδικά, ένας γαλλικό και ένας γερμανικό, ενώ ανάμεσά τους είναι και μία γυναίκα. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι τρεις από τις ταυτότητες που χρησιμοποίησαν οι ύποπτοι είχαν κλαπεί από Βρετανούς που κατοικούσαν στο Ισραήλ.

    Οι υποψίες στρέφονται στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ τονίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία.

    Οι ύποπτοι φαίνεται ότι έφταναν ανά ομάδες και με τρεις ώρες διαφορά η καθεμία μεταξύ τους, ενώ πληροφορίες λένε ότι υπήρχε κέντρο ελέγχου της επιχείρησης στην Αυστρία.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ύποπτοι δεν είχαν καμία επικοινωνία μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

    "Δεν θα ξαφνιαστώ εάν σε 20-30 χρόνια από τώρα, όταν ανοίξουν τα αρχεία για να δουν γι' αυτή την επιχείρηση, να αποκαλυφθεί ότι ήταν διεθνής επιχείρηση" σημειώνει ο ο Γκαντ Σιμρόν.

    Ο Μαχμούντ Αλ Μπαμπντούχ θεωρήθηκε υπεύθυνος για την απαγωγή δύο Ισραηλινών στρατιωτών κατά την έναρξη της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης το 1987, οι οποίοι δολοφονήθηκαν δύο χρόνια αργότερα.

    Οι βρετανικές αρχές "πιστεύουν" πως τα έξι βρετανικά διαβατήρια που χρησιμοποιήθηκαν από πρόσωπα, τα οποία θεωρείται ότι ανήκουν στην ισλαμιστική ομάδα που δολοφόνησε ένα στέλεχος της Χαμάς τον Ιανουάριο στο Ντουμπάι, είναι πλαστά, ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις.

    Πηγή: ΝΕΤ BBC: British men named as assassins shocked by claims Είδηση: 33416

    [14] Πολυετείς καθείρξεις στους απαγωγείς του Γ. Μυλωνά

    Τεταρτη, 17 02 2010 15:14

    Βαρύτατες είναι οι ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε βάρος των τεσσάρων βασικών κατηγορουμένων για την απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις.

    Συγκεκριμένα, το δικαστήριο καταδίκασε τους προερχόμενους από τον αντιεξουσιαστικό χώρο Βαγγέλη Χρυσοχοΐδη και Πολύκαρπο Γεωργιάδη σε ποινή κάθειρξης 22 ετών και τριών μηνών, αναγνωρίζοντάς τους ως μόνο ελαφρυντικό τον πρότερο έντιμο βίο.

    Επιπλέον ο σερβιτόρος από την Κρήτη Ασημάκης Λαζαρίδης, από τον οποίο άρχισαν οι αστυνομικοί να ξετυλίγουν το νήμα της υπόθεσης, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και δύο μηνών, ενώ το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Εξάλλου ο κρατούμενος Γιώργος Χαραλαμπίδης που εμπλέκονταν ως απλός συνεργός στην απαγωγή, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

    Η έφεσή τους αποφασίστηκε να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Παράλληλα το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 ετών και εννέα μηνών και στον φερόμενο ως εγκέφαλο της σπείρας των απαγωγέων, δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα, αλλά μόνο για τις πλημμεληματικές πράξεις που αντιμετωπίζει. Για τα κακουργήματα θα δικαστεί αν και εφόσον συλληφθεί.

    Επίσης ποινές φυλάκισης 13 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε στους γονείς και στην αδελφή του Γιώργου Χαραλαμπίδη, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι παρέλαβαν τμήμα των λίτρων που δόθηκαν για την απελευθέρωση του Γιώργου Μυλωνά. Αντίθετα αθώοι κρίθηκαν ο αδελφός του Ασημάκη Λαζαρίδη και ο εξάδελφος του Γιώργου Χαραλαμπίδη. Είδηση: 33411

    [15] Θανατηφόρα τροχαία στην Αργολίδα

    Τεταρτη, 17 02 2010 12:24

    Στην περιοχή Άργους, ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο οδηγούμενο από αλλοδαπό, εξετράπη της πορείας του και στη συνέχεια ανετράπη, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του οδηγού του οχήματος και το θανάσιμο τραυματισμό του 23χρονου αλλοδαπού συνοδηγού του. Επίσης στην περιοχή του Ναυπλίου, δίκυκλο μοτοποδήλατο οδηγούμενο από 76χρονο, συγκρούστηκε με ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε αλλοδαπός, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα ο οδηγός του μοτοποδηλάτου. Προανάκριση διενεργεί η Τροχαίας Άργους και Ναυπλίου αντίστοιχα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33399


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 February 2010 - 17:52:54 UTC