Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μακελειό με έναν νεκρό και δύο τραυματίες στο Βύρωνα
  • [02] Σημαντικές επαφές Παπανδρέου στη Ρωσία
  • [03] Πακιστάν: Σύλληψη του ανώτατου διοικητή των Ταλιμπάν
  • [04] ΟΒΕ: Κανένα πρόβλημα με τον εφοδιασμό καυσίμων
  • [05] Όξυνση στις σχέσεις Τεχεράνης - Δύσης
  • [06] Κατάθεση Γ. Ματζουράνη στην εξεταστική για τη Siemens
  • [07] Αϊτή:14 δις δολάρια θα στοιχίσει η ανοικοδόμηση της χώρας
  • [08] Προετοιμασίες των συνδικάτων για την απεργία της 24/2
  • [09] Βραβεύτηκε άγνωστος που ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο από εξέγερση στην Τεχεράνη
  • [10] Νέες θεραπείες αποκατάστασης βλαβών του αρθρικού χόνδρου
  • [11] Βεντέτα... για ένα τροχαίο
  • [12] 4 τρισ. βαθμοί Κελσίου η υψηλότερη θερμοκρασία στο σύμπαν
  • [13] Ουκρανία: Στη Δικαιοσύνη κατέφυγε η Τιμοσένκο για ακύρωση των εκλογών
  • [14] Αυστρία: Έξι νεκροί μετά από κατανάλωση μολυσμένου τυριού
  • [15] Απεργία μετά την τραγωδία-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται ευθύνης
  • [16] Ερώτηση Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό για τον 14ο μισθό
  • [17] Βρετανία: Πιθανότατα παράνομη η χρήση ολόσωμων σαρωτών στα αεροδρόμια
  • [18] Στρατιώτες - πειραματόζωα σε πυρηνικές δοκιμές στη Σαχάρα
  • [19] Διατηρούνται στα ύψη τα μπόνους των Ευρωπαίων μάνατζερ
  • [20] Ανακαλείται η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου για το Βατοπαίδι
  • [21] Νέες μειώσεις σε 6.500 φάρμακα
  • [22] Γερμανία : 60ή Μπερλινάλε κινηματογράφου

    [01] Μακελειό με έναν νεκρό και δύο τραυματίες στο Βύρωνα

    Τριτη, 16 02 2010 16:01

    Ένας πολίτης νεκρός και δύο αστυνομικοί τραυματίες καθώς και εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα, είναι ο απολογισμός της ένοπλης συμπλοκής μεταξύ ανδρών της Ασφάλειας και σπείρας αδίστακτων κακοποιών στην περιοχή του Βύρωνα. Τελικά, και οι δύο κακοποιοί, που, σύμφωνα με την αστυνομία έχουν στο ενεργητικό τους αρκετές ληστείες συνελήφθησαν, ενώ οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

    Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις πέντε το απόγευμα της Τρίτης, όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο επιχείρησης και μετά από παρακολούθηση κατάφεραν να εγκλωβίσουν στο σπίτι τους στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, δύο νεαρούς αλβανούς, μέλη συμμορίας ληστών τραπεζών. Οι δράστες, όταν αντελήφθησαν τους αστυνομικούς και προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, άρχισαν να πυροβολούν τους άνδρες της Ασφάλειας οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Κατά την ανταλλαγή των πυρών, δύο από τους αστυνομικούς τραυματίστηκαν, ενώ ένας διερχόμενος πολίτης που βρέθηκε ανάμεσα σε αστυνομικούς και ληστές τραυματίστηκε θανάσιμα. Από τους δράστες ο ένας συνελήφθη στο σπίτι όπου έμεναν, ενώ ο άλλος βρήκε καταφύγιο σε ένα φούρνο, από όπου σύμφωνα με πληροφορίες πέταξε έξι χειροβομβίδες εναντίον των αστυνομικών, εκ των οποίων μόνο οι δύο εξεράγησαν.

    Οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται, ενώ ο άτυχος πολίτης διεκομίσθη στον "Ερυθρό Σταυρό", όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το θύμα είναι ένας 25χρονος από τη Βόρειο Ήπειρο, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο προκειμένου να αφήσει εργαλεία σε αποθήκη.

    Από το μακελειό δεν έχουν τραυματιστεί άλλοι πολίτες, ενώ στη συνέχεια και ο δεύτερος συνελήφθη από τους αστυνομικούς της ασφάλειας που εξακολουθούν να κρατούν αποκλεισμένη την γύρω περιοχή, αφού στο σημείο μετέβησαν και πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ που εξουδετέρωσαν τις χειροβομβίδες που δεν έσκασαν.

    Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, από πηγές της αστυνομίας, τα σημερινά γεγονότα στο Βύρωνα, συνδέονται με το περιστατικό του Αμαρουσίου.

    Αντιδράσεις

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κέρκυρας, Νικόλαος Δένδιας, δήλωσε: "Καταρχάς εκφράζουμε την οδύνη μας για το θάνατο ενός νέου ανθρώπου και την ευχή να διαφύγουν τον κίνδυνο οι αστυνομικοί που τραυματίσθηκαν στο αιματηρό περιστατικό στον Βύρωνα, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τα αγαθά της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών.

    Από εκεί και πέρα, είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε αυτό που μόλις το πρωί τονίσαμε, με αφορμή το περιστατικό στο Μαρούσι: ότι, δηλαδή, το μοντέλο αστυνόμευσης έχει παύσει να υπηρετεί την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη. Είναι ώρα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να εγκαταλείψει την τακτική της καυχησιολογίας και να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση και την ελληνική κοινωνία, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και να προστατευθεί το αγαθό της ζωής των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Αγνωστοι άρπαξαν τον εξοπλισμό δύο αστυνομικών

    Είδηση: 33358

    [02] Σημαντικές επαφές Παπανδρέου στη Ρωσία

    Τριτη, 16 02 2010 14:14

    Ευρετήριο Άρθρου

    Σημαντικές επαφές Παπανδρέου στη Ρωσία

    Συναντήσεις με Μεντβέντεφ και Μιρόνοφ

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2

    Νέες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Ρωσίας ανοίγει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα και οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Μενβιέντεφ και τον Πρωθυπουργό Πούτιν. Η συνεργασία καλύπτει τον οικονομικό, εμπορικό, ενεργειακό και πολιτιστικό, τομέα. Για στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας που θα συμβάλλει και στην έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα βοηθήσει την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο το στρατηγικό χαρακτήρα στη σχέση μεταξύ δύο αξιόπιστων εταίρων.

    Στρατηγική συνεργασία

    Τη δέσμευσή τους για στενότερη στρατηγική συνεργασία που θα συμβάλλει και στην ανάταξη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόνισαν κατά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο πρωθυπουργός με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Στις δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για μια δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεται η οικονομική ζωή της Ελλάδας, εξέφρασε, ωστόσο τη βεβαιότητά του ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε η χώρα να βγει πιο δυνατή οικονομικά και πολιτικά από την κρίση.

    "β¦Η οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή την περίοδο που η Ελλάδα έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματαβ¦"

    Γιώργος Παπανδρέου

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κρίση θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αλλάξει πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να αλλάξει και τόνισε ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική ή ευρωπαϊκή, αλλά είναι διεθνής και ότι η Ελλάδα έχει πριν από όλα ευθύνη να κάνει τις αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.

    Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 μονάδες το 2010 και στη μείωσή του στο 3% το 2013. Γι΄αυτό, τόνισε, και οι συζητήσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές.

    Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι συμφωνίες με τη ρωσική πλευρά, ιδίως με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream είναι πολύ χρήσιμη καθώς θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία.

    Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα Ελλάδα και Ρωσία να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, επεσήμανε τη σημασία των μεγάλων σχεδίων που προωθούνται από κοινού όπως ο αγωγός South Stream και παράλληλα υπογράμμισε ότι η κρίση δεν ξεκίνησε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Ρωσία, ούτε στην Ευρώπη, αλλά στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τα ίδια προβλήματα με υψηλό χρέος και έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

    Ο κ. Πούτιν εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες και αναφέρθηκε στο θετικό όπως είπε, μήνυμα που έδωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόμενος τον κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ρωσία υπολογίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει όλα τα καλά της προηγούμενης περιόδου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επίσκεψη αυτή θα δώσει νέα ώθηση για στενότερες σχέσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    Πρέπει να δείξουμε, πρόσθεσε, έμπρακτη προσπάθεια και βούληση, προκειμένου να υπάρξει στενότερη δυνατή συνεργασία με τη Ρωσία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί στις παρούσες συνομιλίες.

    Ο κ. Παπανδρέου αφού σημείωσε τις ιστορικές και στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τόνισε την ανάγκη μιας στρατηγικής συνεργασίας που θα είναι πλέον πιο αποτελεσματική, πιο πρακτική και πιο ουσιαστική.

    Σημαντικές συμφωνίες

    Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσει το συντομότερο ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και πάντα σε συνεργασία με τη Βουλγαρία, ενώ για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν νομική συμφωνία για την ίδρυση φορέα που θα έχει έδρα στην Αθήνα.

    Ο κ. Πούτιν επέμεινε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του αγωγού South Stream και άλλων ανάλογων μεγάλων σχεδίων, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και επισήμανε ότι αγωγός δεν είναι ένα διμερές ελληνορωσικό σχέδιο, αλλά ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με βάση τις αρχές της αγοράς και δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον από δέκα ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο έργο.

    Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο μειώθηκε κατά 40% το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως είπε ο κ. Πούτιν.

    Από ελληνικής πλευράς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, η αγορά της οποίας μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες.

    Επίσης από ρωσικής πλευράς, τονίστηκε η ανάγκη για συνεργασία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και από ελληνικής πλευράς για την ανάπτυξη των σχέσεων στον τουριστικό τομέα, καθώς και στις μεταφορές.

    Για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων συστήθηκε κοινή διϋπουργική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα και θα επαναλάβει τη συνεδρίασή της τους επόμενους μήνες και πάλι στη Μόσχα.

    Οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα διμερούς πολιτικής συνεργασίας με τον κ. Παπανδρέου να τονίζει ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές αντιλήψεις στις πολιτικές για την ευρύτερη περιοχή και αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για την επίμονη , δίκαιη και σταθερή θέση της στο Κυπριακό.

    Συζητήθηκε επίσης η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στο θέμα της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας και για την ολυμπιακή εκεχειρία.

    Είδηση: 33339

    [03] Πακιστάν: Σύλληψη του ανώτατου διοικητή των Ταλιμπάν

    Τριτη, 16 02 2010 15:28

    Συνελήφθη στο Πακιστάν ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ταλιμπάν, μετά από μυστική επιδρομή της αμερικανικής και πακιστανικής αντικατασκοπείας πριν από εννέα ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times. Διαψεύδουν οι Ταλιμπάν.

    Ο μουλάς Μπαραντάρ, ο οποίος χαρακτηρίζεται το σημαντικότερο στέλεχος των Ταλιμπάν που συλλαμβάνεται από την αρχή του πολέμου στο Αφγανιστάν, ανακρίνεται ήδη από την αμερικανική και πακιστανική αντικατασκοπεία. Αξιωματούχοι εκφράζουν ελπίδες ότι θα αποκαλύψει πού κρύβεται ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μουχάμαντ Ομάρ.

    Αμερικανοί πεζοναύτες ηγούνται μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, που αποτελεί και το πρώτο τεστ για την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να στείλει 30.000 επιπλέον άνδρες στη χώρα.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Taliban commander Mullah Baradar 'seized in Pakistan' Είδηση: 33347

    [04] ΟΒΕ: Κανένα πρόβλημα με τον εφοδιασμό καυσίμων

    Τριτη, 16 02 2010 14:32

    Ουρές, σχηματίζονται κατά διαστήματα από το πρωί στα πρατήρια υγρών καυσίμων, με τους οδηγούς να σπεύδουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, φοβούμενοι έλλειψη καυσίμων, λόγω της απεργίας των τελωνειακών. Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), με ανακοίνωσή της καθησυχάζει τους καταναλωτές και τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού στην αγορά καυσίμων και ότι μέχρι στιγμής η τροφοδοσία της αγοράς είναι κανονική.

    Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές να συνεχίσουν να εφοδιάζονται σε κανονικούς ρυθμούς, προκειμένου να μην δημιουργηθεί τεχνητό πρόβλημα έλλειψης.

    "Όσοι δεν κινούν τα οχήματά τους, παρακαλούνται να μην τρέξουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ, προκαλώντας συνωστισμό και τεχνητή υπερκατανάλωση", αναφέρει η Ομοσπονδία και προσθέτει με αφορμή πληροφορίες για κινητοποίηση του κλάδου, ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση και τα πρατήρια θα είναι κανονικά ανοικτά.

    Εν τω μεταξύ κάποια πρατήρια υγρών καυσίμων έχουν ήδη μείνει από αμόλυβδη βενζίνη εξαιτίας της υψηλής ζήτησης που υπήρξε τις τελευταίες δύο ημέρες.

    Χειρότερη αναμένεται να γίνει η κατάσταση σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν τις απειλές τους για απεργία οι βυτιοφορείς καθώς και οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων.

    Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μπλοκάρει την αισχροκέρδεια κάποιων προειδοποιεί ακόμη και με επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33342

    [05] Όξυνση στις σχέσεις Τεχεράνης - Δύσης

    Τριτη, 16 02 2010 17:23

    Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% αν η Τεχεράνη παραλάβει καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της. "Θα το μετανιώσουν αν επιβάλουν κυρώσεις" προειδοποίησε τη Δύση ο Αχμαντινετζάντ, μια μέρα μετά τη δήλωση της Χίλαρι Κλίντον ότι το Ιράν οδεύει προς στρατιωτική δικτατορία. Αδικαιολόγητη είναι η κίνηση του Ιράν να αυξήσει το ποσοστό εμπλουτισμού ουρανίου κρίνουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία σε κοινή επιστολή τους προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επειδή το προσχέδιο πυρηνικής συμφωνίας που αποποιήθηκε η Τεχεράνη περιέχει έναν κατάλογο με εγγυήσεις που λειτουργούν προς όφελός της. Πάντως, οι αμερικανικές πιέσεις για επιβολή νέων κυρώσεων φαίνεται προς το παρόν να πέφτουν στο κενό, αφού βρίσκουν απέναντί τους την Κίνα ενώ σκοντάφτουν και σε παραδοσιακούς Άραβες συμμάχους τους, που δεν θέλουν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Τεχεράνη.

    Επιστολή ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας στην IAEA

    Η επιστολή αυτή προς την υπηρεσία του ΟΗΕ, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Reuters, εστάλη σε απάντηση προς την απόφαση του Ιράν να αρχίσει την περασμένη εβδομάδα τον εμπλουτισμό ουρανίου σε μεγαλύτερο ποσοστό -αυξάνοντας τις υποψίες ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού όπλου- με την αιτιολογία ότι οι μεγάλες δυνάμεις επιβάλουν δυσάρεστους όρους για την επίτευξη συμφωνίας.

    Αυτό "είναι ολότελα αδικαιολόγητο (...) Αν το Ιράν προχωρήσει σ' αυτή την κλιμάκωση, θα εγείρει νέες ανησυχίες για τις πυρηνικές του προθέσεις", επισημαίνεται στην επιστολή.

    Το σχέδιο συμφωνίας για την ανταλλαγή εμπλουτισμένου ουρανίου είχε νομικές διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωσή του, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, υπογραμμίζεται στην επιστολή.

    Αχμαντινετζάντ: "Θα μετανιώσουν αν επιβάλουν νέες κυρώσεις"

    Η απάντηση του Ιράν στις μεγάλες δυνάμεις στην περίπτωση επιβολής νέων κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα είναι τέτοια που θα το μετανιώσουν, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    Ο Αχμαντινεζάντ δε διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με την απάντηση του Ιράν, αλλά σημείωσε ότι οι κυρώσεις δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα του.

    Εξάλλου ο ίδιος δήλωσε ότι το Ιράν εξακολουθεί να είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανταλλαγή ουρανίου με τις μεγάλες δυνάμεις και υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει και ότι εξακολουθούν να γίνονται σχετικές συνομιλίες.

    Eίμαστε έτοιμοι για μια ανταλλαγή καυσίμου εντός ενός δίκαιου πλαισίου

    Μ. Αχμαντινετζάντ

    "Γίνονται κάποιες συνομιλίες για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου", δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίσει επίσης περαιτέρω σχετικά με το περιεχόμενό τους. "Εξακολουθούμε να είμαστε διατεθειμένοι για μια ανταλλαγή, ακόμη και με τις ΗΠΑ", αλλά αυτή θα πρέπει να γίνει "ταυτοχρόνως" πρόσθεσε.

    Ο Αχμαντινεζάντ αναφέρθηκε επίσης στην εντολή που έδωσε την περασμένη εβδομάδα για να αρχίσει η Τεχεράνη την παραγωγή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, αντί για την επίτευξη συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για ανταλλαγή καυσίμου. Μετά την κίνηση αυτή οι δυτικές δυνάμεις διατύπωσαν νέα αιτήματα για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.

    "Δεν είχαμε κάποιο σχέδιο για εσωτερική παραγωγή (ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού) επειδή επρόκειτο για μικρή ποσότητα καυσίμου και δεν ήταν οικονομικό", δήλωσε, "αλλά (...) είδαμε ότι δεν υπάρχει καλή θέληση ως προς αυτό και τους είπαμε ότι αν δεν μας προμηθεύσουν αυτοί (με πυρηνικό καύσιμο) σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα αρχίσουμε να δουλεύουμε μέσα (στο Ιράν)".

    "Ακόμη και τώρα, αν μας προμηθεύσουν με το απαραίτητο καύσιμο, οι συνθήκες θα αλλάξουν", σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

    Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαμπάντ Λαριτζανί δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Γενεύη ότι η Τεχεράνη, η οποία κατασκευάζει έναν δεύτερο πυρηνικό σταθμό, θέλει να αναλάβει ρόλο προμηθευτή πυρηνικών σταθμών και πυρηνικού καυσίμου στις γειτονικές του χώρες.

    "Κατασκευάζουμε ένα δεύτερο πυρηνικό σταθμό, πράγμα που θα μας δώσει μεγάλη ώθηση. Είναι ένας τομέας στον οποίο θέλουμε να επενδύσουμε, θέλουμε να είμαστε αυτοί που θα προμηθεύουν με πυρηνικούς σταθμούς και καύσιμο τις άλλες χώρες" της περιοχής, σημείωσε ο Λαριτζανί.

    "Εξουθενωτικές κυρώσεις" ζητά ο Νετανιάχου

    Την ίδια ώρα ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, σε δηλώσεις που έκανε από τη Μόσχα και τις οποίες μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ζητούσε την επιβολή "εξουθενωτικών κυρώσεων" στην Τεχεράνη όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ο Νετανιάχου βρίσκεται στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να πείσει τη Μόσχα να υποστηρίξει την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν.

    Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός προσέθεσε εξάλλου ότι οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να αφορούν την παύση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου και εισαγωγών βενζίνης.

    Βολές Αχμαντινετζάντ κατά Ισραήλ

    Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει έναν πόλεμο την άνοιξη ή το καλοκαίρι

    Μ. Αχμαντινετζάντ

    "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αυτοί (οι Ισραηλινοί) ετοιμάζονται να εξαπολύσουν έναν πόλεμο την άνοιξη ή το καλοκαίρι, όμως η απόφασή τους δεν έχει ληφθεί", σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    "Αν αυτό το δόλιο καθεστώς επιχειρήσει κάτι, η αντίσταση και οι χώρες της περιοχής θα τους συντρίψουν", προσέθεσε.

    Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ αυξήθηκε σημαντικά από την άνοδο στην ιρανική προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ το 2005.

    Το Ισραήλ, το οποίο υποψιάζεται ότι η Τεχεράνη επιζητεί την απόκτηση πυρηνικού όπλου, δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα πληγμάτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters Είδηση: 33360

    [06] Κατάθεση Γ. Ματζουράνη στην εξεταστική για τη Siemens

    Τριτη, 16 02 2010 19:16

    Με την κατάθεση του Γιάννη Ματζουράνη, συνηγόρου του στελέχους της Siemens Γιώργου Σκαρπέλη, συνεχίστηκε στη Bουλή, η συνεδρίαση της Eξεταστικής Eπιτροπής. Την άποψη ότι υπήρξε πολιτική και νομική χειραγώγηση της ανάκρισης στην υπόθεση της Siemens υποστήριξε με τη σημερινή του κατάθεση στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο δικηγόρος Γιάννης Ματζουράνης και χαρακτήρισε «χειραγωγήσιμο και εκτελεστικό όργανο του σχεδίου τον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό». Στόχος - υποστήριξε ο κ. Ματζουράνης - ήταν να βρεθούν στο απυρόβλητο οι υπουργοί των δύο μεγάλων κομμάτων και να διευκολυνθεί η υπεράσπιση του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

    Πηγή: NET, 105.8 Είδηση: 33368

    [07] Αϊτή:14 δις δολάρια θα στοιχίσει η ανοικοδόμηση της χώρας

    Τριτη, 16 02 2010 18:58

    Η ανοικοδόμηση της Αϊτής, δηλαδή της πρωτεύουσας του Πορτ-ο-Πρενς και των περιχώρων που καταστράφηκαν από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου θα στοιχίσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (IADB), η οποία εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

    "Το κόστος που προκύπτει για την ανοικοδόμηση σπιτιών, σχολείων, δρόμων και άλλων έργων υποδομής στην Αϊτή θα μπορούσε να φτάσει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια" ανέφερε σε μελέτη της η IADB.

    Σύμφωνα με το κείμενο της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, η ζημιά που προκλήθηκε από το σεισμό υπολογίζεται μεταξύ 8 και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πρόκειται για τη χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών.

    Την ίδια ώρα, η φιλαρμονική ορχήστρα του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Βρετανού Σάιμον Ρατλ ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα δώσει ένα κονσέρτο για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων της Αϊτής, το οποίο θα μεταδοθεί απευθείας από την ιστοσελίδα της.

    "Θα δώσουμε το κονσέρτο στις 20 Φεβρουαρίου προκειμένου να συγκεντρώσουμε χρήματα για την καταστροφή στην Αϊτή" δήλωσε ο σερ Σάιμον Ρατλ, καλώντας όλους τους λάτρεις της κλασικής μουσικής να απολαύσουν τη συναυλία, δίνοντας 9,90 ευρώ.

    Όλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τη φιλανθρωπική συναυλία θα δοθούν στη UNICEF, στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.

    Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 217.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το σεισμό και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αϊτινοί έχουν μείνει άστεγοι.

    AΠΕ Είδηση: 33366

    [08] Προετοιμασίες των συνδικάτων για την απεργία της 24/2

    Τριτη, 16 02 2010 18:59

    Ευρεία Σύσκεψη Συνδικαλιστικών Στελεχών Αττικής (Προεδρεία Ομοσπονδιών, Σωματείων και Εργατικών Κέντρων Αττικής) πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ την Πέμπτη 18/2/2010 και ώρα 12:00 στο Αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας (Πατησίων 69, 4ος όροφος) Η σύσκεψη αυτή θα έχει ως θέμα συζήτησης την προετοιμασία και ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων για την μαζική τους συμμετοχή στην απεργία.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ: "Η γενική απεργία της 24/2 θα αποτελέσει την δυναμική και αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων και της κοινωνίας, στις παράλογες και εξωφρενικές απαιτήσεις των Κερδοσκόπων, των Αγορών και των Νεοφιλελεύθερων Ευρωπαίων ηγετών, που έχουν βάλει στο στόχαστρο, τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων".

    Στη σημερινή συνεδρίαση της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. αποφασίστηκε oμόφωνα, συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ στις 24 Φλεβάρη με αιτήματα: ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, νέο μισθολόγιο, δωρομισθίου για πρόσθετες αμοιβές, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

    Το Γ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. θα συνεδριάσει αρχές Μάρτη για εκτίμηση της κατάστασης και περαιτέρω αποφάσεις. Η Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν. καλύπτει τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΣΥ και τα κέντρα υγείας.

    Υπενθυμίζεται ότι συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση έχουν δηλώσει και οι δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας.

    Είδηση: 33365

    [09] Βραβεύτηκε άγνωστος που ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο από εξέγερση στην Τεχεράνη

    Τριτη, 16 02 2010 19:07

    Δημοσιογραφικό βραβείο απονεμήθηκε, σήμερα, στον άγνωστο που κινηματογράφησε και "ανέβασε" το βίντεό του στο "Youtube", με θέμα του μιαν Ιρανή που παραμένει αβοήθητη στο πεζοδρόμιο, ενώ ήταν βαριά τραυματισμένη, στο τέλος λαϊκής κινητοποίησης στην Τεχεράνη πέρυσι τον Ιούνιο.

    Πρόκειται για το βραβείο "Τζορτζ Πολκ", το οποίο απονέμεται ετησίως από το πανεπιστήμιο του Λονγκ Αϊλαντ (πολιτεία Νέας Υόρκης). Για το 2009, το βραβείο αυτό απονεμήθηκε στον άγνωστο ερασιτέχνη, που κινηματογράφησε την Ιρανή διαδηλώτρια βαριά τραυματισμένη να ζητά βοήθεια και να μην τής την παρέχει κανένας και τελικά να υποκύπτει στα τραύματά της...στο τέλος κινητοποίησης στη διάρκεια του περυσινού Ιουνίου. Εικόνες, που μέσω του διαδικτύου έκαναν, έκτοτε, το γύρο του κόσμου.

    Εικόνες, επίσης, τις οποίες είδαν πολλά εκατομμύρια χρηστών του διαδικτύου και απετέλεσαν ένα "σύμβολο" της ιρανικής αντίστασης στον αγώνα της κατά του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τη νομιμότητα της επανεκλογής του οποίου αυτή αμφισβητεί.

    "Δεν γνωρίζουμε ποιος ακριβώς έβαλε αυτό το βίντεο στο , όμως αναμφίβολα έχει δημοσιογραφική αξία", σχολίασε ο πρόεδρος της επιτροπής απονομής αυτού του βραβείου, Τζον Ντάρντον.

    Και πρόσθεσε: "Χαιρετίζουμε το κουράγιο του άγνωστου, που μ ένα κινητό τηλέφωνο εφοδιασμένο με κάμερα κινηματογράφησε μία σκηνή, στη συνέχεια δε την έθεσε σ ένα κοινωνικό δίκτυο, προκαλώντας τη διάδοση της πληροφορίας", που κατείχε.

    ΑΠΕ Είδηση: 33367

    [10] Νέες θεραπείες αποκατάστασης βλαβών του αρθρικού χόνδρου

    Τριτη, 16 02 2010 16:09

    Οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται χάρη στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις της μεταμόσχευσης οστεοχόνδρινων τμημάτων ή της μεταμόσχευση χονδροκυττάρων.

    Οι τελευταίες εξελίξεις στην θεραπεία των βλαβών του αρθρικού χόνδρου θα παρουσιαστούν στο διεθνές σεμινάριο με θέμα: «Αντιμετώπιση Κακώσεων Αρθρικού Χόνδρου» που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Β΄ Ορθοπεδική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στις 19 και 20 Φεβρουαρίου.

    Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει την επιφάνεια των αρθρώσεων , είναι λείος και μαλακός , συμβάλει στην ομαλή κίνηση των οστών και είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε κακώσεις και βλάβες ακόμη από τη νεαρή ηλικία. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιμελητής Β΄ της Ορθοπεδικής Κλινικής του Παπαγεωργίου, Μιχάλης Ιωσηφίδης, δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή ούτε και θεραπεία που να συμβάλει στην αναγέννηση του αρθρικού χόνδρου, δηλαδή όταν αυτός υποστεί βλάβη δεν διορθώνεται, ενώ με την δημιουργία της βλάβης αρχίζει η διαδικασία της φθοράς που οδηγεί στην οστεοαρθρίτιδα.

    Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που άρχισαν να εφαρμόζονται τη τελευταία δεκαετία, όπως εξηγεί ο κ. Ιωσηφίδης, στοχεύουν στην αναδημιουργία του αρθρικού χόνδρου είτε με την μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων τμημάτων ή με τη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή. Προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτών των δύο μεθόδων είναι να είναι η βλάβη εντοπισμένη και να μην είναι σε προχωρημένο στάδιο. Εφαρμόζονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών και υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε μεγαλύτερης ηλικίας.

    Η διαδικασία της μεταμόσχευσης χονδροκυττάρων αρχίζει με τη λήψη χονδροκυττάρων από υγιείς χόνδρους του ασθενούς με μία απλή διαδικασία αρθροσκόπησης, ακολουθεί καλλιέργεια των χονδροκυττάρων σε εργαστήρια του εξωτερικού τα οποία στη συνέχεια μεταμοσχεύονται χάρη στις δυνατότητες που παρέχει η μηχανική των ιστών. Για την όλη διαδικασία απαιτείται χρονικό διάστημα 30-45 ημέρες, ενώ χρειάζονται αρκετοί μήνες για την πλήρη αποκατάσταση.

    Για τη μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων τμημάτων χρησιμοποιούνται τεμάχια υγιούς χόνδρου τα οποία λαμβάνονται με μία ειδική τεχνική από γειτονική προς την βλάβη περιοχή και εμφυτεύονται στην περιοχή της βλάβης.

    Στη διάρκεια του σεμιναρίου ο Σουηδός καθηγητής ορθοπεδικής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Λάρς Πέτερσον, ο οποίος πρώτος εφάρμοσε τη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων, θα παρουσιάσει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της εμφύτευσης αυτόλογων χονδροκυττάρων και μελλοντικές κατευθύνσεις, ενώ ο Ούγγρος καθηγητής Λάζλο Χάνγκοντι, ο οποίος πρώτος εφάρμοσε τη μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων κυλίνδρων, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της 17ετούς εφαρμογής της μεθόδου, τις εφαρμογές στο γόνατο και τις ενδείξεις εκτός του γονάτου.

    AΠΕ Είδηση: 33354

    [11] Βεντέτα... για ένα τροχαίο

    Τριτη, 16 02 2010 15:41

    Ο δικαστής ενός επαρχιακού δικαστηρίου κάλεσε τους αντίδικους, κατοίκους ενός χωριού, στο τέλος της δίκης για ένα τροχαίο ατύχημα, να συγχωρέσουν αλλήλους και να ξεχάσουν ότι έγινε και δίχασε το χωριό.

    Και είχαν συμβεί πολλά μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, όταν ο 22χρονος Μπρέντον Τσάπλιν, που οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα και υπό την επήρεια αλκοόλ, ξέφυγε από την πορεία του με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο καλύτερός του φίλος.

    Ένα ολόκληρο χρόνο μετά το ατύχημα, ο πατέρας του θύματος σκότωσε την μητέρα του οδηγού, προσπάθησε να σκοτώσει τον πατέρα του, τον αδελφό του και τον ξάδελφό του και, στη συνέχεια, αυτοκτόνησε.

    Προχθές το δικαστήριο, καταδίκασε τον 22χρονο οδηγό σε 18μηνη φυλάκιση.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33349

    [12] 4 τρισ. βαθμοί Κελσίου η υψηλότερη θερμοκρασία στο σύμπαν

    Τριτη, 16 02 2010 16:18

    Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν σε εργαστηριακό πείραμα, τη μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει ποτέ μετρηθεί στο σύμπαν, μετά το Μπινγκ Μπανγκ. Η θερμοκρασία που επιτεύχθηκε είναι περίπου 250.000 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτήν που επικρατεί στον πυρήνα του ήλιου και, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για την πιο καυτή ύλη που έχει ποτέ δημιουργηθεί σε εργαστήριο. Για την ακτίβεια η θερμοκρασία ήταν τόσο υψηλή -4 τρισεκατομμύρια βαθμοί Κελσίου- που κατέστη εφικτό να διασπάσουν την ύλη στο είδος εκείνο της αρχέγονης "σούπας", η οποία υπήρχε λίγα απειροελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά τη γέννηση του σύμπαντος.

    Το επίτευγμα πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Μπρουκχέιβεν του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, στη Ν.Υόρκη, με επικεφαλής τον πυρηνικό φυσικό Στίβεν Βίγκντορ, και το αποτέλεσμά του παρουσιάστηκε σε συνέντευξη στην Αμερικανική Φυσική Εταιρία. Αν και το πείραμα κράτησε πολύ λίγο (λιγότερο από ένα δισεκατομμυριοστό ενός τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου), δημιούργησε μεγάλη έξαψη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, που θα το μελετά για χρόνια, ώστε να κατανοήσει καλύτερα πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν.

    Η θερμοκρασία ήταν τόσο μεγάλη που έλιωσαν τα πρωτόνια και τα νετρόνια, δημιουργώντας μια "σούπα' από υποατομικά σωματίδια (πλάσμα κουάρκ και γλουονίων). Οι επιστήμονες αναζητούν ανεπαίσθητες ανωμαλίες, που μπορεί να εξηγήσουν πώς και γιατί ξεπήδησε η αρχική ύλη μέσα από αυτή την πρωτογενή καυτή "σούπα' σωματιδίων. Παράλληλα, η έρευνά τους μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές σε νέους τομείς όπως η "σπιντρονική", που στοχεύει στην κατασκευή μικρότερων, ταχύτερων και ισχυρότερων υπολογιστών.

    Οι Αμερικανοί φυσικοί χρησιμοποίησαν έναν κυκλικό επιταχυντή βαρέων ιόντων (Relativistic Heavy Ion Collider - RHIC), μήκους περίπου 4 χλμ., που βρίσκεται σε βάθος 4 μέτρων στο Άπτον της Νέας Υόρκης. Επιτάχυναν σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός και προκάλεσαν από αντίθετες κατευθύνσεις δισεκατομμύρια συγκρούσεις ιόντων χρυσού, σε θερμοκρασίες που έφτασαν τα 4 τρις. βαθμούς Κελσίου. Συγκριτικά, η θερμοκρασία στον πυρήνα ενός σούπερ-νόβα τύπου 2 εκτιμάται ότι είναι μόλις 2 δισ. βαθμοί, το κέντρο του ήλιου μας έχει θερμοκρασία 15 εκατ. βαθμών, το σίδηρο λιώνει στους 1.800 βαθμούς, ενώ η μέση θερμοκρασία στο σύμπαν είναι σήμερα περίπου 0,7 βαθμοί πάνω από το απόλυτο μηδέν.

    Η ομάδα του Βίγκντορ πιστεύει ότι πέτυχε να αναπαράγει τη στιγμή ακριβώς πριν η "σούπα" κουάρκ-γλουονίων συμπυκνωθεί σε αδρόνια, τα σωματίδια της ύλης που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος. Κάτι συνέβη σε κλάσματα του δευτερολέπτου μετά το "Μπινγκ Μπανγκ" (πριν από 13,7 δισ. χρόνια) και υπήρξε μια ανισορροπία, η οποία ευνόησε την ύλη σε σχέση με την αντι-ύλη. Αν δεν είχε υπάρξει αυτή η "ανωμαλία", η ύλη και η αντι-ύλη θα είχαν αλληλεπιδράσει μεταξύ τους και θα είχαν σχηματίσει ένα σύμπαν από καθαρή ενέργεια και μόνο - χωρίς ύλη. Αντίθετα, σταδιακά η ύλη ψυχράνθηκε και σχημάτισε πρωτόνια και νετρόνια, για να δημιουργήσει τον κόσμο γύρω μας.

    Μέσα στο 2010, οι φυσικοί του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN στα γαλλο-ελβετικά σύνορα πρόκειται να φέρουν σε σύγκρουση μεταξύ τους ακόμα βαρύτερα ιόντα σε ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες και έτσι να αναπαράγουν ακόμα πιο αρχέγονες στιγμές (αν όρος "στιγμή" έχει κάποιο νόημα εν προκειμένω) μετά το πρωταρχικό "Μπινγκ Μπανγκ".

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33353

    [13] Ουκρανία: Στη Δικαιοσύνη κατέφυγε η Τιμοσένκο για ακύρωση των εκλογών

    Τριτη, 16 02 2010 17:54

    Η Oυκρανή πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο προσέφυγε προσωπικά στη δικαιοσύνη με στόχο να ακυρωθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 7ης Φεβρουαρίου, στις οποίες επικράτησε ο αντίπαλός της Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μεταδίδει φωτογράφος του γαλλικού πρακτορείου. Η Τιμοσένκο, που συνοδευόταν από πολλούς βουλευτές του πολιτικού συνασπισμού της, παρουσιάστηκε το απόγευμα στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ουκρανίας, που είναι αρμόδιο για αυτού του είδους τις προσφυγές. Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας αρνείται να παραδεχθεί την ήττα της στις προεδρικές εκλογές και κατηγορεί το στρατόπεδο του Γιανουκόβιτς ότι οργάνωσε εκτεταμένη νοθεία κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 7ης Φεβρουαρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 33361

    [14] Αυστρία: Έξι νεκροί μετά από κατανάλωση μολυσμένου τυριού

    Τριτη, 16 02 2010 17:25

    Έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Αυστρία και την Γερμανία τον περασμένο χρόνο μετά από την κατανάλωση αυστριακού τυριού που είχε μολυνθεί από το βακτήριο λιστέρια, επιβεβαίωσαν σήμερα αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας στις δύο χώρες.

    Το τυρί από ξινόγαλα που παρασκεύαζε η Prolactal αποσύρθηκε από τα ράφια των καταστημάτων ενώ η παραγωγή του σταμάτησε τον Ιανουάριο, δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας. "Είμαστε συγκλονισμένοι", είπε η Ρόζμαρι Σούλερ.

    Το υπουργείο Υγείας στην Βιέννη επιβεβαίωσε τέσσερα θανατηφόρα κρούσματα, ενώ δύο επιβεβαίωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στο Βερολίνο.

    Το κοινό ενημερώθηκε για τους θανάτους μόλις τώρα επειδή απαιτήθηκε χρόνος για να εξακριβωθεί η αιτιώδης συνάφεια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αυστριακού υπουργείου Υγείας Τόμας Γκέμπλινγκερ.

    Η εταιρεία ανέφερε ότι προσκλήθηκαν εμπειρογνώμονες στο εργοστάσιο που προσπαθούν να εξακριβώσουν τα αίτια της μόλυνσης.

    Η ασθένεια αρχίζει με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα. Είδηση: 33359

    [15] Απεργία μετά την τραγωδία-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται ευθύνης

    Τριτη, 16 02 2010 17:07

    Συγκλονισμένη παραμένει η βελγική κοινή γνώμη, μετά τη χθεσινή σιδηροδρομική τραγωδία με 18 νεκρούς λίγο έξω από τις Βρυξέλλες. Σε μία κίνηση αυθόρμητη που ώρα με την ώρα γίνεται μαζική, οι μηχανοδηγοί της βελγικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCB κατέβηκαν σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους που γίνονται καθημερινά ολοένα και πιο δύσκολες.

    Στην κινητοποίηση που έγινε, χωρίς την ανάμειξη των συνδικάτων, αποφάσισε να μετάσχει και το βοηθητικό προσωπικό των σιδηροδρόμων. Λόγω της απεργίας, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα τόσο στις τοπικές όσο και στις διεθνείς σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

    Ήδη, μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται στην Βαλονία. Όπως σημειώνεται σε ανακοινωθέν της SNCB, ακόμα και αν οι απογευματινές βάρδιες επιστρέψουν στις θέσεις τους τα προβλήματα θα συνεχιστούν όλο το απόγευμα. Οι απεργοί καταγγέλλουν την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, οι οποίες είναι πιθανόν να οδηγήσουν, όπως δηλώνουν, σε δυστυχήματα όπως η χθεσινή μετωπική σύγκρουση στο Χαλ, προάστιο νότιο-δυτικά των Βρυξελλών.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται κάθε ευθύνη για το δυστύχημα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε σήμερα κάθε ευθύνη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε χθες Δευτέρα στο Βέλγιο, αποκρούοντας τις κατηγορίες της βελγικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCB, σύμφωνα με την οποία οι συνεχείς αλλαγές των κανονισμών της ΕΕ μπορεί να επιβράδυναν τη γενικευμένη υιοθέτηση συστημάτων πέδησης επείγουσας ανάγκης.

    "Οι κατηγορίες που διαβάσαμε σήμερα το πρωί" στον βελγικό Τύπο "δεν έχουν καμία βάση", δήλωσε η Ελεν Κερνς, εκπρόσωπος Τύπου του ευρωπαίου Επίτροπου Μεταφορών Σιμ Κάλας.

    Ο πρόεδρος της SNCB Μαρκ Ντέσεεμεκερ κατηγόρησε χθες Δευτέρα την διαδικασία εναρμονισμού των ευρωπαϊκών κανόνων για την αυτόματη πέδηση, προσπαθώντας να εξηγήσει κάποιες καθυστερήσεις στην υιοθέτηση αυτού του συστήματος από το βελγικό δίκτυο σιδηροδρόμων.

    Μπροστά στις δυσκολίες να εφαρμόσουμε τους κανόνες που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα, "το 2005 προτιμήσαμε το δικό μας σύστημα και αποφασίσαμε να εξοπλίσουμε όλα τα τραίνα με αυτό, όμως κάτι τέτοιο δεν γίνεται μονομιάς", δήλωσε ο Ντέσεεμεκερ.

    Η SNCB προβλέπει να εγκαταστήσει το σύστημα αυτόματης πέδησης σε όλα τα τραίνα της από το 2006 ως το 2013, όμως μέχρι στιγμής μόνο το ένα τρίτο αυτών είναι εξοπλισμένα με το σύστημα.

    Το τραίνο, που λέγεται ότι δεν υπάκουσε στο κόκκινο φανάρι με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε μία άλλη αμαξοστοιχία στο προάστιο Χαλ του Βελγίου και να προκαλέσει τον θάνατο 18 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, δεν ήταν εξοπλισμένο με αυτό το σύστημα πέδησης.

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την εφαρμογή ενός κανονισμού και αργότερα τον άλλαξε και υιοθέτησε έναν άλλο. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος η SNCB και η Infrabel (η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο σιδηροδρόμων του Βελγίου) αποφάσισαν να υιοθετήσουν τον κανονισμό με τα καλύτερα αποτελέσματα, που επιτρέπει στα βελγικά τραίνα να κυκλοφορούν σε άλλες χώρες αναγνωρίζοντας τα συστήματα έκτακτης πέδησης που ισχύουν σε αυτές", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της SNCB Αν Βοϊγκνέ.

    "Αυτή (η αλλαγή κανονισμών της ΕΕ) προφανώς συνέβαλε στην καθυστέρηση της εγκατάστασης των συστημάτων πέδησης", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα πάντως με έναν ειδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα μεταφορών "δεν εμποδίσαμε με κανένα τρόπο το βελγικό κράτος ή την SNCB να εξοπλίσουν τα τραίνα τους με ένα εθνικό σύστημα ασφαλείας".

    "Η επιτροπή δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα υλικά με τα οποία εξοπλίζονται τα τραίνα του εθνικού δικτύου", πρόσθεσε.

    Η Έλεν Κερνς επεσήμανε ότι από χθες Δευτέρα οι υπηρεσίες του ευρωπαίου επιτρόπου Κάλας συνεργάζονται "στενά" στην έρευνα "με τις βελγικές αρχές".

    "Σε αυτό το στάδιο είναι πρώιμο να εικάσουμε για τις πιθανές αιτίες του ατυχήματος", εκτίμησε η Κερνς, την ώρα που η εισαγγελία των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά των δύο τραίνων.

    ΑΠΕ Είδηση: 33356

    [16] Ερώτηση Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό για τον 14ο μισθό

    Τριτη, 16 02 2010 13:17

    Επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό κατέθεσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καλώντας τον να ενημερώσει την Βουλή για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση του 14ου μισθού. Ο κ. Τσίπρας ζητά από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα αναστείλει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως προτείνει το ΔΝΤ και να εξηγήσει γιατί αναζητά την τεχνογνωσία του ΔΝΤ, όταν η παγκόσμια εμπειρία λέει πως οι παρεμβάσεις του έχουν οδηγήσει κράτη, σε μακροχρόνια ύφεση.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι "οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στοχοποιούνται από την κυβέρνηση ως οι απόλυτοι ένοχοι και υπεύθυνοι για την κρίση" σημειώνοντας ότι ο" 14ος μισθός δεν είναι ελληνική πολυτέλεια " και υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ /ΓΣΕΕ ο ελληνικός μισθός βρίσκεται μόλις στο 70% του μέσου μισθού της Ευρωζώνης.

    "Οι μισθωτοί «πλήρωσαν» την οικονομική μεγέθυνση αν πληρώσουν και την κρίση, η οικονομία θα βυθιστεί σε μια μακροχρόνια ύφεση με δραματικές συνέπειες" συμπληρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 33336

    [17] Βρετανία: Πιθανότατα παράνομη η χρήση ολόσωμων σαρωτών στα αεροδρόμια

    Τριτη, 16 02 2010 15:57

    Παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου μπορεί να συνιστούν οι ολόσωμοι σαρωτές που έχουν εγκατασταθεί σε δύο βρετανικά αεροδρόμια μετά την απόπειρα επίθεσης στην πτήση Άμστερνταμ-Ντιτρόιτ τα περασμένα Χριστούγεννα, δήλωσε η βρετανική Επιτροπή για την ισότητα και τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Οι ολόσωμοι σαρωτές παράγουν μία λεπτομερέστατη απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος, η οποία από κάποιες οργανώσεις θεωρείται πολύ προσβλητική.

    "Απαραίτητες οι κατάλληλες προφυλάξεις"

    Σύμφωνα με επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Τρέβορ Φίλιπς προς τη βρετανική κυβέρνηση, οι ανιχνευτές σώματος που εγκαταστάθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στα αεροδρόμια του Χίθροου στο Λονδίνο και του Μάντσεστερ ενδέχεται να παραβιάζουν το δικαίωμα της ιδιωτικότητας, όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    "Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι υπάρχει νόμιμος στόχος για αυτή την παραβίαση της ιδιωτικότητας [...], αλλά ανησυχούμε πολύ για το κατά πόσο αυτή η παραβίαση σέβεται ή όχι τους νόμους" Τρέβορ Φίλιπς

    Όπως αναφέρει ο κ. Φίλιπς, "η πολιτική για την εθνική ασφάλεια έχει ως στόχο να προστατεύει την ύπαρξη και την ελευθερία μας, αλλά θα ήταν η απόλυτη ήττα εάν η προστασία αυτή καταστρέψει τις υπόλοιπες ελευθερίες μας".

    Σύμφωνα με την επιτροπή, οι ολόσωμοι σαρωτές -οι οποίοι σταδιακά αναμένεται να εγκατασταθούν σε όλα τα αεροδρόμια της Βρετανίας- ενδέχεται επίσης να παραβιάζουν και τη βρετανική νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

    "Χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις, η εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων μπορεί να εξελιχθεί σε διακρίσεις εις βάρος ευπαθών ομάδων ή να καταστρέψει τις καλές σχέσεις μεταξύ κοινοτήτων" εξηγεί η Επιτροπή, σε περίπτωση που η επιλογή των επιβατών που θα υποβληθούν σε έλεγχο γίνεται βάσει "θρησκευτικών ενδυμάτων, του τόπου προορισμού, της εθνικότητας ή της προέλευσης".

    Το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών, πάντως, διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα είναι "νόμιμα, απαραίτητα και δεν θα γίνονται διακρίσεις" καθώς αρνείται την ύπαρξη κριτηρίων επιλογής των επιβατών που ελέγχονται. Επίσης, έχει εκδοθεί κώδικας δεοντολογίας ο οποίος διασφαλίζει τη διατήρηση της ιδιωτικότητας των ελεγχομένων προσώπων.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Airport body scanners 'may be unlawful' Είδηση: 33352

    [18] Στρατιώτες - πειραματόζωα σε πυρηνικές δοκιμές στη Σαχάρα

    Τριτη, 16 02 2010 14:51

    Σάλο στην κοινή γνώμη της Γαλλίας έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της εφημερίδας Le Parisien, η οποία επικαλούμενη απόρρητο, εμπιστευτικό έγγραφο, αναφέρει ότι ότι ο γαλλικός στρατός χρησιμοποίησε τους στρατιώτες του ως πειραματόζωα κατά τις πρώτες επιφανειακές πυρηνικές δοκιμές στην έρημο Σαχάρα, στην Αλγερία στις αρχές της δεκαετίας του '60, για να μελετήσει τα αποτελέσματα της ραδιενεργού ακτινοβολίας στους ανθρώπους.

    Η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε πέρυσι να αποζημιώσει τα θύματα των πυρηνικών δοκιμών στην Αλγερία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στο 1960 και το 1966, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις δοκιμές και τις ασθένειες από τις οποίες προσβλήθηκαν βετεράνοι, όπως ο καρκίνος.

    Αν και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν κατά τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο, η εφημερίδα αναφέρει, ότι ο γαλλικό στρατός έστειλε σκοπίμως τους στρατιώτες σε επικίνδυνες ασκήσεις στις 25 Απριλίου 1961.

    Ένας από τους στόχους ήταν "να μελετηθούν οι φυσικές και οι ψυχολογικές επιπτώσεις των ατομικών όπλων στους ανθρώπους, με σκοπό να αποκτηθούν τα αναγκαία στοιχεία για τη φυσική προετοιμασία και την ψυχική εκπαίδευση του σύγχρονου μαχητή", σύμφωνα με το κείμενο του εγγράφου.

    Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν γνωρίζει το έγγραφο. "Η δοσολογία ραδιενέργειας η οποία ελήφθη κατά τη διάρκεια των δοκιμών ήταν πολύ μικρή", είπε.

    Ορισμένοι βετεράνοι που εργάσθηκαν στα πειράματα στην Αλγερία, και σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ατόλες της Γαλλικής Πολυνησίας, δήλωσαν ότι έλαβαν τη διαταγή να πέσουν κάτω και να καλύψουν τα μάτια τους, ενώ ήταν ντυμένοι μόνο με σορτς και μακό.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περί τους 300 στρατιώτες συμμετείχαν στη δοκιμή του 1961 και περίπολοι διατάχθηκαν να επιθεωρήσουν τον τόπο της έκρηξης αμέσως μετά.

    "Περίπολος στρατιωτικών οχημάτων παντός εδάφους διατάχθηκε να πραγματοποιήσει επιδρομή στο σημείο μηδέν για τη μελέτη της δυνατότητας εκδήλωσης επίθεσης σε μολυσμένη περιοχή", αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Η Γαλλία πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές στη γαλλική Πολυνησία από το 1966 μέχρι το 1996. Πολλοί βετεράνοι έχουν δηλώσει ότι έλαβαν διαταγές να πλεύσουν προς τις μολυσμένες περιοχές μετά τις δοκιμές για να εξετάσουν τις συνέπειες.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33344

    [19] Διατηρούνται στα ύψη τα μπόνους των Ευρωπαίων μάνατζερ

    Τριτη, 16 02 2010 19:31

    Οι αποδοχές που εισέπραξαν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για το 2008 κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, παρά την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας Hewitt Associates, οι μέσες αποδοχές από μισθούς για τους διευθύνοντες συμβούλους των 100 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ήταν 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ στο ίδιο περίπου ύψος ανήλθαν και οι μέσες αποδοχές τους με τη μορφή μπόνους. Η ύφεση, στην οποία εισήλθε η Ευρώπη από το 2008, είχε ωστόσο επίπτωση στις αμοιβές μπόνους των μάνατζερ, καθώς πολλές εταιρίες προχώρησαν στη μείωση των σχετικών ποσών.

    Τις μεγαλύτερες αποδοχές με τη μορφή μισθών είχαν οι επικεφαλής των ισπανικών επιχειρήσεων (κατά μέσο όρο 1,93 εκατ. ευρώ), ενώ ακολούθησαν οι Ιταλοί (1,72 εκατ. ευρώ), οι Βρετανοί (1,31 εκατ. ευρώ) και οι Γερμανοί (1,18 εκατ. ευρώ). Από την άλλη πλευρά, οι μισθοί για τους μάνατζερ είναι χαμηλότεροι στη Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Όσον αφορά τις αμοιβές για μπόνους, είναι υψηλότερες σε σχέση με το σύνολο των αποδοχών στη Γερμανία και την Ισπανία.

    Πολλές χώρες στην Ευρώπη προχώρησαν, μετά την εκδήλωση της κρίσης, σε αλλαγές στο πλαίσιο της πολιτικής αμοιβών για τα στελέχη των επιχειρήσεων, όπως η Μεγάλη Βρετανία που επέβαλε αυτοτελή φόρο 50% στα μπόνους που διανέμουν οι τράπεζες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33369

    [20] Ανακαλείται η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου για το Βατοπαίδι

    Τριτη, 16 02 2010 16:49

    Η ανάκληση της αποδοχής από το δημόσιο, της γνωμοδότησης τη Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία προτεινόταν η αποδοχή υπό όρους της πρότασης της Μονής Βατοπαιδίου, έγινε γιατί το δημόσιο δε συναλλάσσεται ούτε συμβιβάζεται με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο για τα προφανή και αδιαμφισβήτητα δικαιώματα του, τόσο στις κοινόχρηστου χαρακτήρα εκτάσεις της λιμνοθάλασσας όσο και στις παραλίμνιες εκτάσεις, καθώς και στα ακίνητα που περιήλθαν στην κατοχή της μονής ή τρίτων ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Τονίζεται ακόμα ότι έχει δοθεί από τον υπουργό εντολή στον πρόεδρο του νομικού συμβουλίου του κράτους, να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα προβεί άμεσα σε όλες τις δικαστικές και διοικητικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του δημοσίου για τα ακίνητά του.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ Είδηση: 33355

    [21] Νέες μειώσεις σε 6.500 φάρμακα

    Τριτη, 16 02 2010 14:24

    Σε μείωση των τιμών 6.500 φαρμάκων, ως και 20% προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας, μετά από διάλογο και συνεργασία του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας με τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο φορείς. Στόχος του υπουργείου, είναι μέσω της ανακοστολόγησης, να μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες.

    Συγκεκριμένα, νέα μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 20% αναμένει το υπουργείο Οικονομίας ότι θα προκύψει από το νέο τρόπο τιμολόγησης που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Λούκα Κατσέλη. Το νέο δελτίο τιμών των 6.500 φαρμάκων πρόκειται να ανακοινωθεί ως το τέλος του μήνα και η τιμή τους θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των τιμών του αντιστοίχου φαρμάκου στις τρεις φτηνότερες χώρες της ευρωζώνης.

    Όπως είπε η υπουργός μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη στοιχειων και ενώ στις χώρες της Ευρώπης υπήρχαν μειώσεις στη χώρα μας δεν υπήρχε αντίστοιχη εικόνα. Αντί η τιμή να υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των φθηνότερων χωρών της Ευρώπης των 25 συν την Ελβετία η τιμή προέκυπτε από τον υπολογισμό μόνο 11 χωρών "με αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν στοιχεία" όπως κατήγγειλε η υπουργός.

    Με την ανακοστολόγηση των φαρμάκων υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,25% ενώ θα μειωθεί δραστικά και η φαρμακευτική δαπάνη που το 2009 είχε εκτοξευτεί στα 6,6 δισ. ευρώ.

    Το όφελος για τους καταναλωτές και τα ταμεία υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως. Επίσης εκτιμάται ότι θα μειωθεί η συμμετοχή κάθε ασφαλισμένου κατά 100 ευρώ ετησίως.

    Για να μην υπάρξει πρόβλημα με τα αποθέματα των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών προβλέπεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής δυο μηνών κατά την οποία θα πωλούνται φάρμακα και με τις δύο τιμές.

    Παρατηρητήριο Φαρμάκων

    Σε ό,τι αφορά στο παρατηρητήριο φαρμάκων όπως είπε η υπουργός δημιουργήθηκε πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων που περιέχει τιμές, ονομασίες συσκευασίες, δραστικές ουσίες κλπ από το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επίσης, σημειώνεται από το υπουργείο πως στη διαδικασία της εσωτερικής αναφορικής τιμολόγησης, ακολουθούνται διαφορετικές τεχνικές σε κάθε χώρα με επικρατούσα όμως την κατάρρευση της τιμής ενός φαρμάκου, όταν λήγει το πατέντο του, λόγω αθρόας κυκλοφορίας γενοσήμων, στα οποία η τιμή καθορίζεται κυρίως από τον ανταγωνισμό και όχι σε σύνδεση με την τιμή του πρωτοτύπου, όπως ισχύει στην Ελλάδα.

    Ακόμα, η σύγκριση της τιμής του φαρμάκου στην Ελλάδα σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή σε άλλη χώρα της ΕΕ ή της ευρωζώνης είναι απλή όταν το φάρμακο κυκλοφορεί με την ίδια ονομασία, στην ίδια συσκευασία/δοσολογία και με το ίδιο νόμισμα στις υπό σύγκριση χώρες.

    Αντίδραση ΝΔ

    Υπαναχώρηση από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σε ότι αφορά στην τιμολόγηση των φαρμάκων εκτιμούν ότι υπάρχει ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης και ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Ν.Δ κ. Μ. Σαλμάς.

    Σε δήλωσή τους αναφέρουν: "Περιμέναμε από την κυβέρνηση να είναι πιο αποφασιστική στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, πολύ περισσότερο σ΄αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

    Την καλούμε πρώτον, να προχωρήσει στην ανατιμολόγηση των φαρμάκων με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. των 26 όπως ορίζει σήμερα η νομοθεσία και όχι με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης.

    Δεύτερον, να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για την συνταγογράφηση των γενοσήμων φαρμάκων για να υπάρξει συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων. Ο καθορισμός της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων στο 70% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων δεν αρκεί.

    Τρίτον, να υλοποιήσει άμεσα την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής του Αυγούστου του 2009 για την άμεση μηχανοργάνωση της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων."

    Πηγή: NET, AΠΕ Είδηση: 33340

    [22] Γερμανία : 60ή Μπερλινάλε κινηματογράφου

    Τριτη, 16 02 2010 18:47

    Χωρίς τον διάσημο καλλιτέχνη των γκράφιτι, Μπάνκσι, ο οποίος αναμενόταν να έρθει στο Βερολίνο για να παρουσιάσει την ταινία του, συνεχίστηκε σήμερα, για έκτη μέρα, η 60ή Μπερλινάλε του κινηματογράφου.

    Η ταινία του Μπάνκσι, "Έξοδος από το μαγαζί των δώρων" είχε περιληφθεί στο επίσημο (εκτός συναγωνισμού) πρόγραμμα του φεστιβάλ, ενώ, μετά την προβολή της, είχε αναγγελθεί συνέντευξη τύπου με τον μυστηριώδη αυτόν καλλιτέχνη. Ωστόσο, ο Μπάνκσι απογοήτευσε τόσο τους οπαδούς του όσο και τους δημοσιογράφους, όταν η συνέντευξη τύπου ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

    Ευχαριστημένη, αντίθετα, ήταν η αστυνομία του Βερολίνου που δεν χρειάστηκε να "κυνηγήσει" τον Μπάνκσι, μια και η απουσία του "έσωσε" τους τοίχους της γερμανικής πρωτεύουσας από τα φοβερά γκράφιτι που αυτός είχε προειδοποιήσει ότι θα έφτιαχνε. Πάντως, η ταινία του δεν έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Εντύπωση όμως έκανε η γραμμένη σε βιντεοκάμερα εμφάνιση του ίδιου του Μπάνκσι, με κουκούλα και χαμηλό φωτισμό, στην εισαγωγή της ταινίας που εξηγούσε γιατί γυρίστηκε το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ.

    Από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος της σημερινής ημέρας ήταν η νορβηγική "Ένας κάπως ευγενικός άνθρωπος" του Χανς Πέτερ Μόλαντ. Πρωταγωνιστής, ένας πρώην εγκληματίας (εξαιρετικός στο ρόλο ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ, που θα είναι σίγουρα στα φαβορί για το βραβείο ερμηνείας) ο οποίος, όταν αποφυλακίζεται, αποφασίζει να αλλάξει ζωή, μόνο που οι άνθρωποι και οι καταστάσεις δεν τον αφήνουν. Σίγουρα το θέμα αυτό το έχουμε ξαναδεί σε άλλες ταινίες, ο Μόλαντ όμως και ο σεναριογράφος του, Κιμ Φουπς Άκεσον, κατάφεραν να το ανανεώσουν, παρουσιάζοντας το από την κωμική - συχνά διανθισμένη με μαύρο χιούμορ - πλευρά του, χρησιμοποιώντας ένα γρήγορο, κοφτό στιλ, με μια δόση ειρωνείας αλλά και σαρκασμού, φέρνοντας στο νου τις ταινίες των αδερφών Κοέν.

    Στη δική του ταινία, "Μέλι" (τρίτο μέρος μιας τριλογίας που τα δύο άλλα τμήματά της ήταν το "Αυγό" και το "Γάλα"), ο Τούρκος σκηνοθέτης Σεμίχ Καπλάνογλου, καταγράφει την καθημερινή ζωή μιας φτωχής, εργατικής οικογένειας σ' ένα απομονωμένο χωριό στην ορεινή Ανατολία. Ζωή που παρακολουθούμε μέσα από τη ματιά του μικρού, κάπως προβληματικού, παιδιού της οικογένειας. Ο Καπλάνογλου συνδυάζει με αρμονία τη ζωή του μικρού του ήρωα στο σχολείο με εκείνη στο σπίτι του και με τον πατέρα του που τον ακολουθεί στις τακτικές περιπλανήσεις του στο γειτονικό δάσος, όπου στήνει τεχνητές κυψέλες για να μαζεύει το μέλι των μελισσών. Εκείνο που ξεχωρίζει στην ταινία είναι ο λυρισμός και η ελεγειακή ποίηση που κυριαρχούν στις περισσότερες σκηνές της και που κάνουν το θεατή να προσπερνά, ακόμη και τον αργό ρυθμό της.

    Στην άλλη ταινία του διαγωνιστικού, την ιρανική "Ο κυνηγός" του Ράγι Πιτς, ο ήρωάς του, ο Αλί είναι ένας πρώην φυλακισμένος, που επιστρέφει στην κανονική ζωή και προσπαθεί να ζήσει ήρεμα κοντά στην οικογένειά του - τη γυναίκα και τη μικρή του κόρη - και να αφοσιωθεί στο χόμπι του, που είναι το κυνήγι. Μόνο που, στη διάρκεια μιας ειρηνικής διαδήλωσης, η αστυνομία πυροβολεί και σκοτώνει τυχαία τη γυναίκα του, ενώ, στη συνέχεια, η κόρη του εξαφανίζεται. Αποτέλεσμα: ο Αλί να πυροβολήσει και να σκοτώσει έναν "μπάτσο". Στο κυνηγητό που ακολουθεί στο δάσος έξω από την πόλη, ο Αλί συλλαμβάνεται από δύο αστυνομικούς, και οι τρεις τους όμως χάνονται σ' αυτό. Στην πορεία που ακολουθεί, οι καταστάσεις ανατρέπονται και, κάποια στιγμή, δίνεται η ευκαιρία στον Αλί να σκοτώσει έναν από τους αστυνομικούς. Τα πράγματα όμως δεν τελειώνουν εδώ.

    Ο Πιτς (γνωστός στην Μπερλινάλε από την προηγούμενη ταινία του, "Είναι χειμώνας",2006), καταγράφει, από τη μια, τη συγκεκριμένη κοινωνικοπολιτική κατάσταση σε ένα Ιράν που προετοιμάζεται για εκλογές - και πιθανές αλλαγές- κι από την άλλη, την πορεία των τριών στο δάσος, σε σκηνές δοσμένες με λιτότητα αλλά και εικαστική ομορφιά. Μια ακόμη καλή ταινία στις πολλές που μας έδωσε τα τελευταία χρόνια, ο ιρανικός κινηματογράφος. Είδηση: 33364


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 February 2010 - 17:53:14 UTC