Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική παρέμβαση Αλαβάνου
  • [02] Αλβανία: Εντοπίστηκαν 13 σωροί, ατόμων που εκτελέστηκαν επί κομμουνιστικού καθεστώτος
  • [03] Λ. Κατσέλη: Παρέμβαση στο συνέδριο Βιομηχανία 2020
  • [04] Κίνα: Κατασχέθηκαν δεκάδες τόνοι γάλακτος με μελαμίνη
  • [05] Επιφυλάξεις από τη Δύση για τα πυρηνικά του Ιράν
  • [06] Εξελίξεις στην εξεταστική για τη Siemens

    [01] Πολιτική παρέμβαση Αλαβάνου

    Δευτερα, 08 02 2010 15:51

    "Μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής", στηριγμένο στον ενωμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και ανοιχτό στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο Αλέκος Αλαβάνος, που, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε ένα πολιτικό κείμενο, στο οποίο εκφράζεται η ανάγκη για τη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας με επίκεντρο την αριστερά. Ο κ. Αλαβάνος απηύθυνε πρόσκληση προς όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα, να θέσουν δηλαδή ως θέμα συζήτησης τη συγκρότηση ενός κοινού τόπου συνάντησης ανταλλαγής ιδεών, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και θετικών δράσεων.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ. Αλαβάνος και τονίζεται και στο κείμενο "είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με ολόκληρη τη ριζοσπαστική αριστερά, με συντρόφους του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που έχουν γόνιμη και διαρκή παρουσία στο Κίνημα".

    Ο κ. Αλαβάνος επισήμανε ότι η πρωτοβουλία του είναι καθαρά πολιτική άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην πορεία να αποκτήσει οργανωτική μορφή ωστόσο τόνισε ότι το κείμενο διατυπώνει προτάσεις για την ανάπτυξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερο δυναμισμό και με στόχο τη συγκέντρωση ευρύτερων δυνάμεων.

    Όπως είπε, το επόμενο βήμα της πρωτοβουλίας του θα είναι να πραγματοποιηθούν ανοιχτές συσκέψεις και συζητήσεις με πολίτες και από το χώρο της αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, για να δοκιμαστούν οι ιδέες, που παρουσιάστηκαν σήμερα.

    Στο πολιτικό κείμενο, τονίζεται η ανάγκη για μια αντιπολίτευση που να αναπτύξει μια συνολική πολιτική δράση, δηλαδή μια αντιπολίτευση δομική, κινηματική, ενωτική, στοχαστική και ανατρεπτική και οραματική, στο επίκεντρο της οποίας πρέπει να είναι το σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ο κ. Αλαβάνος θεωρεί ότι αποτελεί κομβικό σημείο για την πορεία της χώρας.

    Το πολιτικό κείμενο υπογράφουν 40 στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ανένταχτοι αριστεροί. Ανάμεσά τους είναι τα μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Γαλάνης, Γρηγόρης Δεμέστιχας, Γιάννης Θεωνάς, Αντώνης Νταβανέλος, Γιώργος Σαπουνάς και Δήμος Τσακνιάς.

    Ανακοίνωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ

    "Η πλατφόρμα που παρουσίασε σήμερα ο Αλέκος Αλαβάνος επιβεβαιώνει την ανοικτή συγκρότηση ενός πόλου συνιστωσών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ΣΥΝ. Εμφανίζει δηλαδή καθαρά την κρίση και τα αδιέξοδα του σχήματος, με σαφείς συμμαχίες οργανώσεων και αντιπαραθετικές επιλογές προς το κόμμα μας. Η πολιτική αυτή πλατφόρμα αποτελεί μια ολοκληρωτική επιστροφή στα ανεπαρκή στερεότυπα του παρελθόντος της Αριστεράς για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών εξελίξεων. Τώρα επιβεβαιώνεται το μέγα λάθος που διαπράττει η ηγεσία του ΣΥΝ όταν δεν αντιμετωπίζει το πραγματικό ζήτημα, που είναι οι προβληματικές σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ -ΣΥΝ, και περιορίζεται στην αναζήτηση εσωτερικών εχθρών στο κόμμα.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33051

    [02] Αλβανία: Εντοπίστηκαν 13 σωροί, ατόμων που εκτελέστηκαν επί κομμουνιστικού καθεστώτος

    Δευτερα, 08 02 2010 19:32

    Οι σωροί 13 ανθρώπων, που πιστεύεται ότι είχαν δολοφονηθεί στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, εντοπίστηκαν κοντά στην πρωτεύουσα Τίρανα.

    Οι νεκροί βρέθηκαν από έναν άνδρα που ερευνούσε για να εντοπίσει τη σορό του πατέρα του και εστάλησαν για ιατροδικαστική εξέταση.

    Όλα τα λείψανα βρέθηκαν στην περιοχή Ντάζτι, ένα θέρετρο λίγο έξω από τα Τίρανα. Ένας φύλακας στο θέρετρο δήλωσε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ότι η περιοχή στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος ήταν γνωστή ως "ζώνη εκτελέσεων".

    "Όλοι είναι πολιτικά θύματα και κάποιες φορές γίνονταν εκτελέσεις χωρίς απόφαση δικαστηρίου", δήλωσε ο φύλακας. Είδηση: 33067

    [03] Λ. Κατσέλη: Παρέμβαση στο συνέδριο Βιομηχανία 2020

    Δευτερα, 08 02 2010 20:00

    Ομιλία στο συνέδριο "Βιομηχανία 2020" πραγματοποίησε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη. Όπως τόνισε, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν πιθανότατα οι αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας, που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη (π.χ., Οργανισμός Λιμένος, ΗΕLEXPO AE, ΔΕΘ ΑΕ).

    Νωρίτερα η κ. Κατσέλη πήρε μέρος σε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς για τη σύνταξη του αναθεωρημένου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας και για τις μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, που προγραμματίζει το υπουργείο στη Θεσσαλονίκη.

    Σχολιάζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προαναγγελθεί, η κ. Κατσέλη δήλωσε: "τα μέτρα πρέπει να κριθούν στο σύνολό τους".

    Σε άλλη χρονική στιγμή του συνεδρίου, ομάδα κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών εισέβαλε στην αίθουσα και πέταξε αμπούλες βρώμας, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της εκδήλωσης. Οι νεαροί φώναξαν συνθήματα όπως: "Οι εργατοώρες με αίμα είναι βαμμένες, καιρός να δούμε τις τράπεζες καμένες" και "Αλήτες, λέρες εργατοπατέρες" και αποχώρησαν πέντε λεπτά αργότερα.

    Την ώρα της εισβολής μιλούσε ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ Γιώργος Ρωμανιάς, κάνοντας λόγο για "νέο αναπτυξιακό πρότυπο ρύθμισης της εργασίας, ενίσχυσης της καινοτομικής και παραγωγικής ανάπτυξης με την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και ενδυνάμωσης της αναδιανομής του εισοδήματος".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 33068

    [04] Κίνα: Κατασχέθηκαν δεκάδες τόνοι γάλακτος με μελαμίνη

    Δευτερα, 08 02 2010 09:37

    "Λουκέτο" σε γαλακτοκομικές επιχειρήσεις στα βορειοδυτικά της χώρας έβαλαν οι κινεζικές αρχές, που ερευνούν νέες υποθέσεις επιμολυσμένου γάλακτος, ενώ προχώρησαν και στην κατάσχεση 72 τόνων γάλα σε σκόνη με προσθήκη μελαμίνης, ένα βιομηχανικό σκεύασμα που το 2008 είχε προκαλέσει τον θάνατο σε τουλάχιστον έξι παιδιά. Ωστόσο, περίπου 100 τόνοι επιμολυσμένου γάλακτος σε σκόνη ενδέχεται να βρίσκονται ακόμη στα ράφια των καταστημάτων, τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα "Κινεζική Ημερησία".

    Συνεχίζουν παρά το σκάνδαλο

    Ικανός αριθμός από δείγματα γάλακτος με μελαμίνη ήλθαν στην επιφάνεια κατά τους παρελθόντες μήνες, ορισμένα από αυτά ενδεχομένως προέρχονταν από παλαιότερες παρτίδες, οι οποίες δεν είχαν καταστραφεί παρά το σκάνδαλο που κηλίδωσε την αξιοπιστία των κινεζικών προϊόντων.

    Οι αρχές έκλεισαν τη γαλακτοβιομηχανία Tiantian στη Νινζιά όταν ανακάλυψαν ότι αυτή επανασυσκεύασε και διέθεσε 170 τόνους γάλακτος με μελαμίνη, το οποίο είχε λάβει ως εξόφληση έναντι παλαιότερου χρέους, τονίζει η "Κινεζική Ημερησία", επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

    Η εφημερίδα, ωστόσο δεν ενημερώνει από πού προερχόταν το γάλα.

    Την περασμένη εβδομάδα, τρία άτομα συνελήφθησαν στη γειτονική επαρχία Σαανζί για την παρασκευή και διάθεση επιμολυσμένου γάλακτος με μελαμίνη, ενός υλικού που χρησιμοποιείται στα πλαστικά ή στα λιπάσματα και προστίθεται στα τρόφιμα για να δείξει αυξημένα ποσοστά πρωτεϊνών στους ελέγχους.

    Ακόμη μία γαλακτοκομική εταιρεία, η Ninxia Panda, έκλεισε λόγω των εμπορικών της σχέσεων με την Shanghai Panda Dairy Co., η οποία έκλεισε τον περασμένο χρόνο γιατί πωλούσε προϊόντα επιμολυσμένα με μελαμίνη.

    Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για ασθενείς, ή νεκρούς από τις τελευταίες παρτίδες του επιμολυσμένου γάλακτος. Το 2008, περίπου 300.000 παιδιά υποβλήθηκαν σε ιατρική θεραπεία, πολλά από αυτά με πέτρες στα νεφρά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33022

    [05] Επιφυλάξεις από τη Δύση για τα πυρηνικά του Ιράν

    Σαββατο, 06 02 2010 16:58

    Επιφυλακτικές εμφανίζονται οι ΗΠΑ αλλά και η Ε.Ε. για τις προθέσεις του Ιράν, όσον αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι χθεσινές δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί ότι μία συμφωνία ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και τη χώρα του για το θέμα των πυρηνικών, είναι πολύ κοντά, αμφισβητήθηκαν ανοιχτά με τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου σε θέματα Ασφάλειας, Τζέιμς Τζόουνς να προειδοποιεί την Τεχεράνη για επικείμενες κυρώσεις και μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση.

    Σκεπτικισμός για τις καλές προθέσεις της Τεχεράνης

    Επιφυλακτική εμφανίσθηκε και η εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Ανιστον, η οποία υπογράμμισε ότι " είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μας στο ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι για ειρηνικούς σκοπούς"

    Αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει μέσω του διαλόγου αλλά, ο διάλογος, όπως είπε, χρειάζεται δυο.

    Νωρίτερα, ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκουίντο Βερστερβέλε, χαρακτήρισε ως καλή αρχή την οποιαδήποτε κίνηση του Ιράν να εξάγει πυρηνικά καύσιμα για εμπλουτισμό.

    Είδηση: 32995

    [06] Εξελίξεις στην εξεταστική για τη Siemens

    Δευτερα, 08 02 2010 19:32

    Ο πρώην ανακριτής στην υπόθεση Siemens, Νίκος Ζαγοριανός, θα κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, μετά την κατάθεση-καταπέλτη του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Παπανικολάου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για δόλιους χειρισμούς εκ μέρους του κ. Ζαγοριανού. Η Επιτροπή αποφάσισε ακόμη να ζητήσει τη μαγνητοφωνημένη συνομιλία του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τους Γερμανούς δικηγόρους του, από την οποία φέρεται να προκύπτει χρηματισμός πολιτικών προσώπων.

    Επιμαχο DVD Χριστοφοράκου

    Ομόφωνη απόφαση ελήφθη από την εξεταστική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση Siemens, να έλθει στα "χέρια της" μέσω δικαστικής συνδρομής, το ψηφιακό υλικό το οποίο είναι προϊόν υποκλοπής (βιντεοσκόπησης) των συνομιλιών του φυγόδικου πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του και αφορά πρόσωπα - πολιτικούς στην Ελλάδα, τους οποίους φέρεται να δωροδόκησε.

    Για το θέμα αυτό ο φυγόδικος, πρώην στέλεχος της Siemens, έχει καταθέσει μηνύσεις κατά των υποκλοπέων του. Έτσι θα ζητηθεί να σταλεί στην επιτροπή όλη η δικογραφία που σχηματίστηκε.

    Όπως τονίσθηκε στην επιτροπή, το υλικό σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία δεν έχει ληφθεί υπόψη επειδή είναι προϊόν υποκλοπής, όπως όμως τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, υπάρχει στη χώρα μας απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία το προϊόν υποκλοπής μπορεί να ληφθεί υπόψη, αν αποδεικνύει τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.

    Ενώπιον της Επιτροπής ο Ν. Ζαγοριανός

    Ομοφώνως επίσης αποφασίστηκε να κληθεί ενώπιον της επιτροπής ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, όπως επίσης και να ερευνηθεί το θέμα της διαφυγής του Χριστοφοράκου στη Γερμανία, αφού είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος διενήργησε τον πειθαρχικό έλεγχο κατά του Νίκου Ζαγοριανού, έχει κάνει λόγο για ύπαρξη πολιτικών ευθυνών.

    Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου που εξετάστηκε για δεύτερη ημέρα δεν προσέθεσε τίποτε πέραν των όσων περιγράφονται και διαλαμβάνονται στο πόρισμα που έχει συντάξει κατά του ανακριτού, Ν. Ζαγοριανού, στον οποίο αποδίδει δόλο κατά την πλημμελή ενάσκηση των καθηκόντων του.

    Ο κ. Παπανικολάου είπε για μία ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα δεσμευόμενος από εχεμύθεια ούτε να εκφράσει κρίσεις, ενώ επανέλαβε ότι δεν ήταν ρόλος του η διερεύνηση πολιτικής εμπλοκής και χειραγώγησης στο έργο του κ. Ζαγοριανού, αλλά ότι εν πάση περιπτώσει η ποινική δικαιοσύνη θα ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση και την τυχόν ύπαρξη ηθικών αυτουργών στα αδικήματα για τα οποία έχει ασκηθεί δίωξη κατά του ανακριτού.

    Έρευνα για τις συνθήκες διαφυγής του Χριστοφοράκου

    Θα ζητηθούν συγκεκριμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα ονόματα των αστυνομικών - φρουρών του Χριστοφοράκου και θα ερευνηθούν οι συνθήκες διαφυγής και οι ευθύνες των οργάνων που δεν ειδοποίησαν την υπηρεσία τους για τις προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής στο εξωτερικό.

    Αν χρειαστεί, όπως τονίσθηκε, θα κληθούν και οι αστυνομικοί καθώς και οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί τους προϊστάμενοι, στην προκειμένη περίπτωση ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Εξάλλου εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των Χριστοφοράκου - Καραβέλα στο οποίο θα περιέχονται και οι μετά το 2004 κακουργηματικές πράξεις.

    Μεταξύ των μαρτύρων που έχουν ζητηθεί είναι και αυτό της προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενίας Βελώνη. Αύριο έχουν κληθεί να εξεταστούν από την επιτροπή οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Αριστέα Μπουγάτσου.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, NET Είδηση: 33066


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 February 2010 - 21:58:02 UTC