Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ναι με επιφυλάξεις για το ΠΣΑ από την Κομισιόν
  • [02] Ληστεία στο ΜΕΤΡΟ στην Εθνική Άμυνα
  • [03] Ξύπνησαν μνήμες στη δίκη για την απαγωγή Μυλωνά
  • [04] Αναμόρφωση του πρωθυπουργικού γραφείου - εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Κυβέρνησης
  • [05] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Οικουμενικού Πατριάρχη
  • [06] Η μπούρκα τού στερεί την υπηκοότητα
  • [07] Αλλαγή του κλίματος στα διεθνή ΜΜΕ
  • [08] Η Ούτε Λέμπερ επιστρέφει στην Ελλάδα
  • [09] Τηλεφωνική συνομιλία και επιστολή Ν. Γκρούεφσκι στον Γ.Παπανδρέου
  • [10] Σε τροχιά κατάθεσης το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • [11] Η Ελληνική μπύρα στην αμερικανική αγορά
  • [12] Συνέδριο ΕΝΑΕ και δεντροφυτεύσεις
  • [13] Ασφαλιστικό: Μάρτιο το νομοσχέδιο, Φεβρουάριο οι απεργίες
  • [14] Eγκρίθηκε από την Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    [01] Ναι με επιφυλάξεις για το ΠΣΑ από την Κομισιόν

    Τεταρτη, 03 02 2010 15:39

    Την έγκρισή της για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έδωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας ωστόσο ότι το σχέδιο σταθερότητας δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί και ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε περαιτέρω βαθιές φορολογικές προσαρμογές. Ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε βέβαιος ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, το οποίο το χαρακτήρισε φιλόδοξο και προς συμφέρον του ελληνικού λαού, της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ στο σύνολό της. Την ίδια ώρα θετικό αντίκτυπο είχαν στις αγορές οι εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου για πάγωμα μισθών και προσλήψεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Εξαγγελίες που όμως συνεχίζουν να προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

    Μπορεί το ΠΣΑ να πήρε το πράσινο φως όμως η Κομισιόν δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

    Η Κομισιόν ζητά η χώρα μας να καταθέσει αναφορά προόδου των μεταρρυθμίσεων στα μέσα Μαρτίου, να είναι έτοιμη για περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα να δημιουργήσει "αποθεματικό ανάγκης" που θα αντιστοιχεί στο 10% των τρεχουσών δαπανών ενώ τη στέλνει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα στατιστικά στοιχεία της προηγούμενης περιόδου

    "...αν κατά τη διάρκεια του χρόνου αποδειχθεί ότι υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή πρόσθετων οικονομικών μέτρων.."

    Χοακίν Αλμούνια

    "Η Επιτροπή συμμερίζεται τους φιλόδοξους στόχους μείωσης του ελλείμματος που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας", αναφέρει η Επιτροπή που επίσης στην ίδια ανακοίνωση χαιρετίζει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για πάγωμα μισθών και προσλήψεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης..

    "Η Ελλάδα υιοθέτησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να διορθώσει τις φορολογικές ανισορροπίες της και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της. Αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο οποίος θα ωφεληθεί από καλύτερη και περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη και από ευκαιρίες απασχόλησης στο μέλλον και αυτό είναι προς το συμφέρον της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ ως συνόλου.", δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια και σημείωσε ότι για να επιτευχθούν οι «φιλόδοξοι» στόχοι που θέτει το πρόγραμμα, χρειάζεται η στήριξη όλων των πολιτικών ομάδων και των κοινωνικών φορέων στην Ελλάδα.

    Τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του προγράμματος και επισήμανε ότι αν κατά τη διάρκεια του χρόνου αποδειχθεί ότι υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή πρόσθετων οικονομικών μέτρων.

    Ειδικότερα, ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να κοινοποιήσει στην Επιτροπή εκθέσεις για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος, στις 16 Μαρτίου, στις 16 Μαΐου και στη συνέχεια ανά τρίμηνο.

    Ο Επίτροπος αναφέρθηκε και στα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός την Τρίτη τονίζοντας ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι σύμφωνα με τις επισημάνεις της Επιτροπής.

    Ο κ. Αλμούνια τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πιστά, βραχυπρόθεσμα οι αγορές θα λάβουν το μήνυμα και θα βελτιωθεί η στάση τους έναντι της Ελλάδας και δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και ότι τα όποια προβλήματα θα ληφθούν μέσα στη Ζώνη του Ευρώ.

    Η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος επανάλαβε με συνέντευξη του στο Reuters o Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

    "Κάθε μέλος της ευρωζώνης αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο για το ίδιο, αλλά και για όλα τα άλλα. H ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θέλει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα καλό σημάδι ότι η Ελλάδα έχει επίγνωση αυτής της ευθύνης" τόνισε χαρακτηριστικά ο Βολφγκανγκ Σοιμπλε.

    Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν οδήγησαν σε περαιτέρω υποχώρηση του σπρεντ των 10ετών ομολόγων στις 330 μονάδες από 340 που κινούνται νωρίτερα το πρωί, ενώ το κόστος ασφάλισης των πενταετών ομολόγων για το ελληνικό χρέος μειώθηκε στις 373,6 μονάδες βάσης από τις 387,3 που ήταν την Τρίτη.

    Iκανοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών

    Την ικανοποίηση του για την έγκριση εξέφρασε το Υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει την προσπάθεια και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για το νοικοκύρεμα του κράτους.

    "Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι έχει και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να ξεφύγει το συντομότερο δυνατό από τη σημερινή δύσκολη συγκυρία που επιβάλλουν στη χώρα μας τα χρόνια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα και οι κερδοσκοπικές πιέσεις" επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση.

    Σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τα νέα μέτρα

    Την Τρίτη το βράδυ ο Πρωθυπουργός σε διάγγελμά του περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξήγγειλε νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ζητώντας τη σύνεση κομμάτων και κοινωνίας για να βγει η Ελλάδα αλώβητη από την κρίση.

    Τα πρόσθετα μέτρα για πάγωμα των αυξήσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, περικοπή των επιδομάτων και αύξηση των φόρων στα καύσιμα θα σημάνουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

    Περίπου 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από τη μη καταβολή αυξήσεων φέτος στο σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ 650 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από την περικοπή των επιδομάτων.

    Η μηδενική εισοδηματική πολιτική θα σημάνει μειώσεις αποδοχών από 1% έως και 15% για τους περίπου 700.000 υπάλληλους και λειτουργούς του δημοσίου, καθώς οι βασικοί μισθοί δεν θα αυξηθούν καθόλου, ενώ τα επιδόματα θα μειωθούν κατά μέσο ποσοστό 13%.

    Στη μείωση των αποδοχών θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο επίπεδο του 3% τους επομένους μήνες, λόγω των αυξήσεων που θα προκληθούν σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης.

    Πάνω από 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από το φόρο στα καύσιμα. Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο αναμένεται να κυμανθεί από 10% έως 20%.

    Αν οι φόροι αυξηθούν κατά 10% τότε οι λιανικές τιμές πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης θα αυξηθούν κατά 5 λεπτά το λίτρο, και κατά 3,6 λεπτά το λίτρο οι λιανικές τιμές στο πετρέλαιο κίνησης.

    Αναγκαία και προσωρινά χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα συμπληρωματικά μέτρα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Όπως είπε η κυβέρνηση συνεκτιμά πολλές παραμέτρους και παραμένει προσηλωμένη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    Ο Γιώργος Πεταλωτής απέδωσε τη σημερινή κατάσταση στις λανθασμένες πολιτικές μπροστά στο πολιτικό κόστος, την ατολμία και την αναβλητικότητα των τελευταίων ετών, προσθέτοντας ότι η απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας μας δημιούργησε μεγάλες πιέσεις από τις διεθνείς αγορές και την κατέστησε τον εύκολο στόχο της διεθνούς κερδοσκοπίας.

    Αντιδράσεις

    "Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης εγκρίθηκε με επιφυλάξεις από την Κομισιόν. Επιφυλάξεις που αφορούν την ανάγκη ολοκλήρωσης ενός μεταρρυθμιστικού πακέτου, την υποβολή νέας έκθεσης στα μέσα Μαρτίου και την ετοιμότητα της Κυβέρνησης για νέα μέτρα. Όσα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι καλύπτουν μερικώς την ανάγκη συμπληρωματικών μέτρων. Πιθανότατα θα ζητηθούν κι άλλα. Όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς, σε κάθε τέτοιο μέτρο η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετείται κατά περίπτωση", τόνισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ζητώντας παράλληλα, μέτρα αντιστάθμισης της δημοσιονομικής πίεσης, με ανάσες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτές που επί μήνες προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

    "Η μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση στην Ελλάδα οφείλει βεβαίως να αντιμετωπιστεί με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση", τόνισε η Ντόρα Μπακόγιάννη ζητώντας ταυτόχρονα διαθρωτικές αλλαγές και αναπτυξιακά μέτρα για να ξανά-ξεκινήσει η Ελλάδα να παράγει.

    "Το ΚΚΕ, που πριν τις εκλογές προειδοποίησε το λαό για την αντιλαϊκή θύελλα που ήρθε, τώρα με την ίδια σιγουριά βεβαιώνει το λαό ότι έχει δύναμη και μπορεί να αποκρούσει την επίθεση, αν απορρίψει τα ιδεολογήματα και τις απειλές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ και ξεσηκωθεί για να διεκδικήσει οργανωμένα και αποφασιστικά τα δικαιώματά του", σχολίασε το ΚΚΕ.

    "Ο Πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του μία πορεία. Είναι φυσικό να υπάρχουν επιφυλάξεις, να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Όμως νομίζω, ότι σ΄ αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει ο τόπος, δε μπορούμε να αναζητούμε λύσεις "a la carte". Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς δε θα υπαναχωρήσει, στο πλαίσιο μιας κριτικής συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα. Τα πράγματα είναι χειρότερα απ΄ ό,τι περιγράφονται. Χρειάζεται αυτή τη στιγμή να δώσουμε μία ορμή στα πράγματα και να δείξουμε στην Ευρώπη, να δείξουμε στους φιλο-κατήγορούς μας δημοσιογράφους ότι στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρότητα", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Για μέτρα που πάνε την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, διογκώνουν την ανεργία, διαλύουν το ασφαλιστικό, κάνουν αναδιανομή προς όφελος των πλουσίων και κερδίζουν την υποστήριξη των πιο οπισθοδρομικών πολιτικών και οικονομικών κύκλων, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μέτρα κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά και κάλεσε τους εργαζόμενους να τα μπλοκάρουν, μιλώντας για την ανάγκη οικοδόμησης ενός μεγάλου κινήματος αντίστασης.

    "Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπροστά στο φόβο των αγορών, ενώ είναι αμφίβολο αν θα αντιμετωπίσουν την κατάρρευση των δημοσίων οικονομικών, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή", επισημαίνουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι.

    "Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν - από την κυβέρνηση - επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις μας. Γι' αυτό άλλωστε αποφασίστηκε και η 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Φλεβάρη" δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου.

    Την αντίθεσή της στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα δηλώνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος υποστηρίζοντας ότι "με επίκληση τη κρίση η κυβέρνηση διάλεξε για μια ακόμη φορά τον πλέον εύκολο δρόμο για να εισπράξει φόρους και να επιρρίψει τα βάρη της κρίσης στους βενζινοπώλες και τους καταναλωτές".

    Η ΟΒΕ καλεί την κυβέρνηση να κτυπήσει άμεσα το λαθρεμπόριο καυσίμων, από το οποίο όπως αναφέρει μπορεί να εισπράξει πολλαπλάσιους φόρους επιβάλλοντας ταυτόχρονα φορολογική δικαιοσύνη και εξυγιαίνοντας την αγορά.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 32834

    [02] Ληστεία στο ΜΕΤΡΟ στην Εθνική Άμυνα

    Τεταρτη, 03 02 2010 14:40

    Τα ταμεία του σταθμού ΜΕΤΡΟ στην Εθνική Άμυνα έβαλαν στόχο τους κα λήστεψαν τέσσερις πάνοπλοι κακοποιοί οι οποίοι αιφνιδίασαν τον ειδικό φρουρό και τον υπάλληλο ασφαλείας και έδρασαν ανενόχλητοι. Η ληστεία σημειώθηκε πέντε λεπτά πριν από τις δύο μεσημέρι, όταν η σπείρα των κακοποιών εισέβαλε στον σταθμό του ΜΕΤΡΟ και κατευθύνθηκε προς τα ταμεία. Οι δράστες αφού πρώτα ακινητοποίησαν και αφόπλισαν τον αστυνομικό φρουρό, από τον οποίο πήραν το υπηρεσιακό του πιστόλι και του το επέστρεψαν χωρίς τη γεμιστήρα, αλλά και τον ιδιωτικό φύλακα, άρπαξαν όσα χρήματα βρήκαν και στη συνέχεια διέφυγαν ανενόχλητοι προς άγνωστη κατεύθυνση με μοτοσικλέτες.

    Οι ληστές που, όπως φαίνεται, ήταν καλά πληροφορημένοι και βάδιζαν βάσει καλά οργανωμένου σχεδίου, πήγαν στον ειδικό απομονωμένο χώρο που φρουρείται συνεχώς, καθώς εκεί φυλάσσονται οι εισπράξεις από όλους τους σταθμούς Μετρό.

    Οι επιβάτες δεν αντελήφθησαν το παραμικρό, το ίδιο και οι υπάλληλοι που εργάζονται στα απλά εκδοτήρια του σταθμού.

    Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στην περιοχή, παρά τις έρευνες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες, ενώ το έργο της προανάκρισης έχει αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η λεία των ληστών υπολογίζεται στις 250.000 ευρώ. Είδηση: 32831

    [03] Ξύπνησαν μνήμες στη δίκη για την απαγωγή Μυλωνά

    Τεταρτη, 03 02 2010 17:01

    Τις δραματικές στιγμές που έζησε στα χέρια των απαγωγέων του επί 15 ημέρες περιέγραψε στο δικαστήριο ο επιχειρηματίας Γιώργος Μυλωνάς. Καρέ καρέ την περιπέτεια που βίωσε στα χέρια των απαγωγέων του, από τη στιγμή της αρπαγής του έως την απελευθέρωσή του έπειτα από 13 μέρες ομηρείας, περιέγραψε o βιομήχανος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

    Κατά τη διάρκεια της δίωρης κατάθεσής του, με την οποία ξεκίνησε το πρωί η ακροαματική διαδικασία, ο επιχειρηματίας ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων, μεταφέροντας στο δικαστήριο με ψυχραιμία όλες τις πτυχές της πολυήμερης απαγωγής του, αποκαλύπτοντας ότι σε ορισμένες στιγμές «συμφιλιώθηκε» με την ιδέα ότι δε θα βγει ζωντανός από αυτήν την ιστορία, ενώ περιέγραψε τον φόβο του για τις ζωές της συζύγου και των τριών του παιδιών. «Σκοτώστε με να τελειώνουμε για να μην πάθει κανείς άλλο κακό», έλεγε στους απαγωγείς του.

    Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε ακόμη σε αποκαλυπτικούς διαλόγους, που είχε με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» της ομάδας των απαγωγέων, Β. Παλαιοκώστα.

    «Αν κάτι πάει στραβά, θα σε καθαρίσουμε», είπε ο 43χρονος δραπέτης των φυλακών στον κ. Μυλωνά, όταν ο τελευταίος τού εξηγούσε στο κρησφύγετο της Σουρωτής, ότι το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που οι απαγωγείς ζητούσαν αρχικά είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί σε μετρητά.

    Σε άλλη στιχομυθία, που είχε για τους λόγους που επελέγη ως θύμα της απαγωγής, ο διαβόητος κακοποιός τού είπε πως ήταν στη λίστα μαζί με άλλους επιχειρηματίες από την Αθήνα, αλλά επελέγη τελικά επειδή ήταν οπιο χαλαρός, όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας και ότι γι' αυτόν «θα έδινε ακόμη και το κράτος χρήματα για να απελευθερωθεί».

    Λίγο πριν τη στιγμή της απελευθέρωσης, ο 43χρονος καταζητούμενος, απευθυνόμενος στον Γ. Μυλωνά, τού είπε ότι δεν τον ικανοποίησε το ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν ως λύτρα, «αλλά έχεις χάρη που έχεις τρία παιδιά και έδωσα την υπόσχεση στη γυναίκα σου να σε παραδώσω ζωντανό».

    Ο τέως πρόεδρος του ΣΒΒΕ χαρακτήρισε τον Β. Παλαιοκώστα ως άνθρωπο «με καθαρή και συγκεκριμένη σκέψη», επισημαίνοντας ότι ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για την επιχειρηματική του δραστηριότητα και παρακολουθούσε την πορεία της επιχείρησής του από το 1995.

    Σε σχετική ερώτηση της έδρας, ο κ. Μυλωνάς επιβεβαίωσε, πέραν του Β. Παλαιοκώστα, τη συμμετοχή των κατηγορουμένων Ασημάκη Λαζαρίδη και Πολύκαρπου Γεωργιάδη στην 4μελή ομάδα των απαγωγέων -που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση- ενώ για τον Βαγγέλη Χρυσοχοΐδη δεν ήταν ξεκάθαρος, διατηρώντας επιφυλάξεις. «Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί τους. Έγινε ένα έγκλημα και πρέπει να τιμωρηθούν», είπε σε μία αποστροφή του λόγου του, αναφερόμενος στους απαγωγείς του.

    Στο μεταξύ, σκιαγραφώντας την υπερασπιστική τους γραμμή, τόσο ο Βαγγ. Χρυσοχοΐδης όσο και Π. Γεωργιάδης είπαν ότι αρνούνται τις πράξεις που τους αποδίδονται, σε αντίθεση με τον Ασ. Λαζαρίδη, που τις αποδέχεται.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, κατέθεσε και η σύζυγος του επιχειρηματία, η οποία είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς και την παράδοση των λύτρων. Δεν εμφάνισε κάποια εκδικητικότητα απέναντί τους, λέγοντας ότι ήταν ανθρώπινη η συμπεριφορά τους απέναντι στον σύζυγό της.

    Η δίκη διεκόπη λόγω παρέλευσης ωραρίου και θα συνεχιστεί την Παρασκευή.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ Είδηση: 32839

    [04] Αναμόρφωση του πρωθυπουργικού γραφείου - εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Κυβέρνησης

    Τεταρτη, 03 02 2010 19:19

    O καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου, Ηρακλής Πολεμαρχάκις, αναλαμβάνει επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού μετά από απόφαση του Γιώργου Α. Παπανδρέου. Επίσης πάντα με απόφαση του πρωθυπουργού, επικεφαλής Μονάδας Θεμάτων Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών αναλαμβάνει ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, πολιτικός μηχανικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων,επικεφαλής Μονάδας Κοινωνικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Ευρωπαϊκών Οικονομικών Πολιτικών, ενώ επικεφαλής Μονάδας Δια Βίου Μάθησης αναλαμβάνει ο κ. Αλέξης Κόκκος, καθηγητής Εκπαίδευσης Ανηλίκων Ε.Α.Π.

    Επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, αναλαμβάνει τον συντονισμό της Επιτροπής για τον Εκσυγχρονισμό της Λειτουργίας της Κυβέρνησης, η οποία θα επικουρείται από τους ακόλουθους διεθνείς εμπειρογνώμονες:

    - Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην Έδρα Ελευθέριος Βενιζέλος και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE

    - Richard Parker, Λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής, Σχόλη Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

    - Roger Wilkins, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, Ειδικός Σύμβουλος του Αυστραλού Πρωθυπουργού, Kevin Rudd.

    - Leif Pagrotsky, Βουλευτής, πρώην Υπουργός Βιομηχανίας & Εμπορίου, Σουηδία.

    - Jeoff Mulgan, τ. Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γραφείου Πρωθυπουργού, Ηνωμένο Βασίλειο.

    Οι προτάσεις που θα επεξεργαστεί η Επιτροπή θα αφορούν:

    1. στη δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του Γραφείου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης,

    2. στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της Κυβέρνησης,

    3. στην αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, και παράλληλα την εμπέδωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης,

    4. στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων,

    5. στην εισαγωγή ενός μεταβατικού μοντέλου στη διαδοχή των Κυβερνήσεων,

    6. στην κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας Υπουργικού Συμβουλίου,

    7. στην αλλαγή κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου,

    8. στην αξιολόγηση και θεσμοθέτηση των διαδικασιών επιλογής στελεχών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης.

    Πηγή: NET 105.8, AΠΕ Είδηση: 32851

    [05] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Οικουμενικού Πατριάρχη

    Τεταρτη, 03 02 2010 17:48

    Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα θέματα που συζήτησαν ήταν σχετικά με τον οικουμενικό ελληνισμό και το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Ο κ. Βαρθολομαίος είχε επισκεφτεί την Καλαμάτα, όπου εγκαινίασε ένα ειδικού Κέντρου Μεταμόσχευσης. Είδηση: 32842

    [06] Η μπούρκα τού στερεί την υπηκοότητα

    Τεταρτη, 03 02 2010 17:38

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησής του να αρνηθεί τη γαλλική υπηκοότητα σε έναν άνδρα ο οποίος υποχρεώνει τη σύζυγό του, η οποία μάλιστα είναι Γαλλίδα, να φοράει μπούρκα."Θα υπογράψω τη διαταγή", δήλωσε ο Φιγιόν στον ραδιοσταθμό Europe 1. "Αυτός είναι ο γαλλικός νόμος. Εδώ και πολλά χρόνια ο ποινικός κώδικας προβλέπει ότι μπορείς να αρνηθείς την υπηκοότητα σε κάποιον που δεν σέβεται τις αξίες της Δημοκρατίας", εξήγησε.

    "Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα πρόσωπο θρησκευτικά ακραίο, επιβάλλει την μπούρκα, επιβάλλει τον διαχωρισμό ανδρών και γυναικών στο ίδιο του το σπίτι και αρνείται να χαιρετίσει δια χειραψίας τις γυναίκες", πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

    "Αν αυτός ο κύριος δεν θέλει να αλλάξει συμπεριφορά, τότε δεν έχει θέση στη χώρα μας, σε κάθε περίπτωση δεν αξίζει τη γαλλική υπηκοότητα", τόνισε.

    Την προηγουμένη, ο υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν ανακοίνωσε ότι διαβίβασε στον πρωθυπουργό ένα σχέδιο διατάγματος το οποίο αρνείται τη γαλλική υπηκοότητα σε έναν αλλοδαπό παντρεμένο με Γαλλίδα.

    Οπως είπε ο Μπεσόν, στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης και ακρόασης, προέκυψε ότι ο άνδρας αυτός επιβάλλει στη σύζυγό του να κυκλοφορεί με μπούρκα, απαγορεύοντάς της να αποκαλύπτει το πρόσωπό της και απορρίπτει τις αρχές της κοσμικότητας και της ισότητας των δύο φύλων.

    Το ισλαμικό ένδυμα που καλύπτει τη γυναίκα από την κορυφή ως τα νύχια και ονομάζεται μπούρκα ή νικάμπ, αφορά στη Γαλλία περίπου 2.000 μουσουλμάνες και αποτελεί αντικείμενο διχογνωμιών εδώ και αρκετούς μήνες.

    Στις 26 Ιανουαρίου μία κοινοβουλευτική επιτροπή εισηγήθηκε να ταχθεί η Γαλλία επίσημα κατά της ισλαμικής ενδυμασίας που καλύπτει τη γυναίκα από την κορυφή ως τα νύχια και να λάβει μέτρα ώστε να απαγορευθεί αυτή από τις δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

    Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταθέσει ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει την απαγόρευση της ενδυμασίας αυτής "στον ευρύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό βαθμό".

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32841

    [07] Αλλαγή του κλίματος στα διεθνή ΜΜΕ

    Τεταρτη, 03 02 2010 19:10

    Η έγκριση από την Κομισιόν του ελληνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση και τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός άλλαξαν εμφανώς το ύφος και τις εκτιμήσεις των αναφορών του διεθνούς τύπου στην Ελλάδα. Επισημαίνεται βεβαίως ότι όλα θα κριθούν από την αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των μέτρων , προβλέπονται από τους αναλυτές κοινωνικές αντιδράσεις, ωστόσο οι περισσότεροι αρθογράφοι θεωρούν πλέον βέβαιη τη στήριξη της Αθήνας από τους εταίρους της.

    Στις ευαίσθητες ισορροπίες ανάμεσα στο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, τις αντιδράσεις των πολιτών και το στοίχημα της ανάπτυξης αναφέρεται ο διεθνής τύπος και οι αναλυτές μια μέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

    Σε συνέντευξή του στο CNN ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις αλλά πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει. «Έχουμε την υπό όρους στήριξη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Θα χρειαστεί να δούμε βέβαια αν θα συνεχιστεί, αλλά γνωρίζουν την δυσκολία της κατάστασης και μας υποστηρίζουν. Όσο για τον πληθυσμό της χώρας έχουμε την πεποίθηση ότι, όσο τα μέτρα μας είναι δίκαια ακριβώς επειδή ο κόσμος καταλαβαίνει την δυσκολία, αντιλαμβάνεται ότι είναι ώρα για δύσκολες αποφάσεις, θα μας στηρίξουν» δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    «Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πρότεινε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Υψηλότερη φορολόγηση των καυσίμων και πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα.» μετέδιδε το Skynews.

    Υπό τον τίτλο «Η Ε.Ε. θα επιτηρεί τους λογαριασμούς της Ελλάδας» ο αρθογράφος του BBC Γκάβιν Χιούιτ αναφέρει : «Ο χώρος για ελιγμούς είναι περιορισμένος. Αν οι περικοπές είναι μεγάλες οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αντισταθούν στους δρόμους. Αν οι Έλληνες σταματήσουν να κάνουν έξοδα η οικονομία θα μπει περισσότερο στην ύφεση θα πνιγεί η ανάπτυξη και θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η Wall Street Journal που στο δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Τα αυστηρά μέτρα της Ελλάδας προκαλούν μία προειδοποίηση" αναφέρεται στους φόβους που εξέφρασε ο Τζοζεφ Σιγκλιτς για πιθανή ζημιά στην ανάπτυξη της χώρας.

    Στην Ιταλία η Repubblica τονίζει την δήλωση του πρωθυπουργού για τις πιέσεις των κερδοσκόπων κατά τις Ελλάδας

    Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την έγκριση του ελληνικού σχεδίου σταθεροποίησης από τις Βρυξέλες υπογραμμίζει τις θετικές αντιδράσεις με την άνοδο του Ευρώ.

    Οι Times της Νέας Υόρκης αναφερόμενοι στην «σκληρή επιτήρηση των Βρυξελλών» αναφέρουν ότι αξιωματούχοι επιμένουν πως αφού η Ελλάδα δεν είναι μια από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης τα προβλήματα λυθούν ευκολότερα.

    "Οι Βρυξέλλες στηρίζουν το σχέδιο της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί "επώδυνες" μεταρρυθμίσεις", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα των Financial Times.

    Η αύξηση των φόρων και της ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι τα σημεία που προβάλλει η ισπανική εφημερίδα "El Pais". "Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι δεν θα δοθούν αυξήσεις στους δημόσιους υπάλληλους", αναφέρει στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό περιοδικό Business Week.

    Έμφαση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι "θα πρέπει να αγωνιστούμε για τη χώρα, όπως αγωνιζόμαστε για το ίδιο μας το σπίτι, την ίδια μας την οικογένεια", έδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα".

    Στις ίδιες επιλογές κινείται και η βρετανική εφημερίδα Guardian, δίνοντας έμφαση τις εκκλήσεις για εθνική ενότητα.

    Πηγή: NET Είδηση: 32848

    [08] Η Ούτε Λέμπερ επιστρέφει στην Ελλάδα

    Τεταρτη, 03 02 2010 12:45

    Περίπου ενάμισι χρόνο μετά την τελευταία της εμφάνιση στη χώρα μας, η αγαπημένη Ούτε Λέμπερ, η ντίβα του γερμανικού τραγουδιού, επιστρέφει δριμύτερη με τη νέα της παράσταση με τίτλο "Ultimo Tango". Η κορυφαία ερμηνεύτρια έχει ετοιμάσει ένα ρεπερτόριο αφιερωμένο στο τάνγκο και τον θρυλικό Αργεντίνο συνθέτη Αστορ Πιατσόλα. που περιλαμβάνει ορισμένα από τα ερωτικότερα τραγούδια του είδους. Θα μας το παρουσιάσει την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (9 μ.μ.) και για δύο βραδιές, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (8.30 μ.μ.).

    Η Λέμπερ θα ερμηνεύσει κομμάτια του Αστορ Πιατσόλα, τραγούδια του Μπουένος Αϊρες που έγραψαν ιστορία, όπως τα "Βallada para mi muerte", "Οblivion", "Βallada para un loco", "La UltimaGrela", "Los Ρajaros Ρerdidos" και "Υo soy Μaria".

    Παράλληλα ωστόσο, θα κάνει ένα μουσικό ταξίδι στο Παρίσι, το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη, ερμηνεύοντας κομμάτια όπως τα "Chanson de Jacky", "La Colombe" και "Νe me quitte pas" του Ζακ Μπρελ, τα "Τango Βallade" και "Sourabaya Johnny" του Κουρτ Βάιλ, το "Lili Μarlene" του Νόμπερστ Σουλτς, το "L' accordeoniste" της Εντίτ Πιαφ και άλλα.

    Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικών Αθηνών και Μέγαρο Μουσικών Θεσσαλονίκης

    Ημερομηνία: 20 και 21 Φεβρουαρίου (Αθήνα), 18 Φεβρουαρίου (Θεσσαλονίκη)

    Τιμές εισιτηρίων: Αθήνα: εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του ΜΜΑ (τηλ. 210 7282.333). Οnline αγορά: www.megaron.gr. Τιμές: 80, 65, 50, 40 και 30 ευρώ (φοιτητικό) Θεσσαλονίκη: εισιτήρια προπωλούνται στο εκδοτήριο (Πλ. Αριστοτέλους) και στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής (τηλ. 2310 895.939). Τιμές: 75, 60, 50, 40 και 30 ευρώ (φοιτητικό)

    Πληροφορίες: Τηλ: 210 7258510

    Είδηση: 32825

    [09] Τηλεφωνική συνομιλία και επιστολή Ν. Γκρούεφσκι στον Γ.Παπανδρέου

    Τεταρτη, 03 02 2010 18:41

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία εξετάσθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες, καθώς και γι' άλλα θέματα διμερούς και περιφερειακού χαρακτήρα.

    Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναφέρεται ακόμη ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων και της ώθησης της διαδικασίας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

    Η τηλεφωνική συνομιλία, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε μετά τη χθεσινή επιστολή του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Παπανδρέου, στην οποία περιέχεται πρόσκληση για συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στην ΠΓΔΜ, ή σε άλλο μέρος το οποίο θα μπορούσε προσδιοριστεί από κοινού, στο πλαίσιο της προώθησης των διμερών σχέσεων και των προσπαθειών για την επίλυση του μοναδικού ανοιχτού ζητήματος μεταξύ των δύο χωρών.

    AΠΕ Είδηση: 32846

    [10] Σε τροχιά κατάθεσης το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    Τεταρτη, 03 02 2010 18:24

    Με αλλαγές «μικρές και μεγάλες» -όπως είπε η ίδια- θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το σχετικό νομοσχέδιο, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε θα γίνουν δεκτές πολλές από τις προτάσεις, που κατατέθηκαν από αρμόδιους φορείς κατά το στάδιο της διαβούλευσης και δήλωσε ανοιχτή για περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Κατά τάχθηκαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, ορισμένοι βουλευτές, ακόμα και από το κυβερνών κόμμα, όπως οι Πάρης Κουκουλόπουλος, Αθανασία Μερεντίτη και Αλέξανδρος Αθανασιάδης διατύπωσαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς ζητώντας να υπάρξουν οι αναγκαίες αποσαφηνίσεις κυρίως, ως προς την τιμολογιακή πολιτική, την παροχή κινήτρων για τους επενδυτές, καθώς και για τα δίκτυα μεταφοράς παραγόμενης ενέργειας.

    Η κ. Μπιρμπίλη έδωσε, μεταξύ άλλων, έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στο θέμα των αδειοδότησεων μονάδων ηλεκτρικής παραγωγής με τέτοιες πηγές.

    Η υπουργός χαρακτήρισε το άρθρο για τις αδειοδοτήσεις ως «το σημαντικότερο, ίσως, του νομοσχεδίου», καθώς, όπως ανέφερε, επιχειρείται από τη μια να μειωθεί στους 12 μήνες ο χρόνος της διαδικασίας και από την άλλη, να περιοριστεί το μεγάλο εμπόριο αγοραπωλησίας τους στο στάδιο παραγωγής και μάλιστα κάτω από καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας.

    Διευκρίνισε δε, ότι οι μικρές εγκαταστάσεις θα εξαιρούνται από την άδεια παραγωγής, ενώ θα προβλέπονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όχι μόνο για ιδιωτικά, αλλά και για δημόσια κτήρια.

    «Ο διάβολος κρύβεται πολλές φορές στις λεπτομέριες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τομεάρχης περιβάλλοντος της ΝΔ, ζητώντας από την υπουργό να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία, τόσο ως προς την τιμολόγηση της ενέργειας, όσο και ως προς τα κίνητρα των επενδυτών «για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο καταναλωτής».

    Επίσης, κάλεσε την υπουργό να διευκρινίσει αν προτίθεται να καταργήσει τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, τα οποία όπως είπε πρέπει να είναι γενναία, ώστε να ενεργοποιηθεί η αγορά και να μην υπάρχει αδικαιολόγητη αύξηση στις ανανεώσιμες πηγές.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, μίλησε για ν/σ, που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, και τόνισε ότι «η χώρα μας, που είναι η πιο πλούσια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, πρέπει να δημιουργήσει μεγαλύτερες διευκολύνσεις στους επενδυτές».

    Στο θέμα της τιμολόγησης έδωσε έμφαση ο πρώην υπουργός Μεταφορών, βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι «οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική αύξηση στις τιμές».

    Άφησε δε, αιχμές ως προς την αντιμετώπιση από την υπουργό, της προεργασίας, που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για τις πηγές.

    «Θεσμικά δεν παρέλαβα κανένα, ούτε ένα φάκελο, από τις προηγούμενες ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ», αντέτεινε η κα Μπιρμπίλη.

    Πηγή: NET 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32845

    [11] Η Ελληνική μπύρα στην αμερικανική αγορά

    Τεταρτη, 03 02 2010 16:34

    Βρέθηκε στην Αμερική για σπουδές. Έμεινε όμως εκεί για 16 χρόνια και εργάστηκε με επιτυχία στον τομέα της παραγωγής χημικών προϊόντων. Έμαθε πώς λειτουργεί η αγορά και γνώρισε τα μυστικά της βιομηχανίας και του εμπορίου. Τότε θέλησε να επιστρέψει στην πατρίδα και να εφαρμόσει όσα ήξερε στον τόπο του.

    Το 1996 ο Δημήτρης Πολιτόπουλος διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε εκείνο τον καιρό ελληνική μπύρα και αποφάσισε να ιδρύσει τη ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης. Το έδαφος ήταν πρόσφορο, οι συνθήκες ευνοϊκές και το 1998 ξεκίνησε η παραγωγή μπύρας με ελληνικό σήμα.

    Ένα χρόνο μετά, η μπύρα άρχισε να εξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τότε εξάγονταν δύο κοντέινερ το χρόνο ενώ το 2009 οι εξαγωγές μπύρας μόνο στην αμερικανική αγορά έφτασαν τα δεκατέσσερα κοντέινερ το χρόνο. Σήμερα, την ελληνική μπύρα γνωρίζουν όλο και περισσότεροι στην Αυστραλία, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Αλβανία ακόμη και στην Ιαπωνία.

    «Στην Αμερική καταναλώνεται ως επί το πλείστον η μπύρα που παράγεται από ρύζι, καλαμπόκι και κριθάρι. Η δική μας μπύρα παράγεται αποκλειστικά από κριθάρι, δημιουργώντας μια μεστή και γεμάτη γεύση που άρεσε πολύ και «κέρδισε» την ελληνική ομογένεια και το αμερικανικό κοινό», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Πολιτόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης Α.Ε. που έχει την έδρα της στην Κομοτηνή. «Η ποιότητα του προϊόντος είναι άριστη καθώς παράγεται αποκλειστικά από μη γενετικά τροποποιημένη πρώτη ύλη, γεγονός που είναι θέμα φιλοσοφίας για μας», προσθέτει χαρακτηριστικά.

    Για την παρασκευή της μπύρας η εταιρεία χρησιμοποιεί καλλιέργειες κριθαριού στη Θράκη που «αγγίζουν» τα πέντε χιλιάδες στρέμματα ετησίως, ποσότητα που καλύπτει το 40% των αναγκών. Για την υπόλοιπη παραγωγή μπύρας η βασική πρώτη ύλη εισάγεται από τη Γερμανία.

    Μιλώντας για το πώς η ελληνική μπύρα «έπιασε» στην αμερικανική αγορά ο κ. Πολιτόπουλος τονίζει ότι ο ίδιος γνώριζε καλά τα κανάλια διανομής που, όπως τονίζει, λειτουργούν σωστά σύμφωνα με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς. «Από εκεί και πέρα, η δική μας μπύρα, που συνδυάζει υψηλή ποιότητα και καλή τιμή, κατάφερε να «κερδίσει έδαφος» στα εστιατόρια και να αναδειχτεί σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τώρα πια κάθε χρόνο σημειώνονται αυξητικές τάσεις τόσο στη ζήτηση όσο και στη διανομή» προσθέτει.

    Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος δηλώνει ικανοποιημένος για την εξέλιξη των πραγμάτων και τονίζει: «η δική μας έλευση στην Ελλάδα δημιούργησε την αναγκαιότητα παραγωγής περισσοτέρων του ενός ελληνικών σημάτων μπύρας και χαιρόμαστε πολύ γι' αυτό».

    AΠΕ Είδηση: 32837

    [12] Συνέδριο ΕΝΑΕ και δεντροφυτεύσεις

    Τεταρτη, 03 02 2010 15:23

    Αυλαία αύριο για τις εργασίες του 14ου ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, χαρακτήρισε εθνική υπόθεση που πρέπει να πετύχει, το σχέδιο Καλλικράτης. Παράλληλα οι εκπρόσωποι της ΕΝΑΕ ζητούν το σχέδιο "Καλλικράτης", να ορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες του θεσμού και κυρίως να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίηση αυτών των επιλογών.

    Ως αναγκαίους όρους για την επιτυχία του εγχειρήματος οι νομάρχες θέτουν τη φορολογική μεταρρύθμιση, την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και τη στελέχωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ζητούν να αντιμετωπιστούν και τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα των νομαρχιών. Τις εργασίες του συνεδρίου θα αναοίξει στις 5μμ ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης.

    Δεντροφυτεύσεις την Κυριακή

    Δύο δεντροφυτεύσεις πραγματοποιούνται την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, η πρώτη από την ΤΕΔΚΝΑ, τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας, τον ΠΕΣΥΔΑΠ και τον Δήμο Περάματος, με την στήριξη και τη συνεργασία του ΣΚΑΪ, στην περιοχή "Παλαιά Πεδία Βολής" (Πετρούπολη - Περιστέρι) και στο Σχιστό (περιοχή Γ΄ νεκροταφείου). Σημείο Συνάντησης είναι η περιοχή Αγία Τριάδα στην Πετρούπολη (τέρμα Οδού Σουλίου) στις 9.30μμ

    Η δεύτερη διοργανώνεται από το σύνδεσμο Δήμων για την προστασία και ανάπλαση των Τουρκοβουνίων, Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας, Φιλοθέης, Ψυχικού, σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Ιωνίας, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 10:00 π.μ. με σημείο συνάντησης το χώρο στάθμευσης του Αθλητικού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (έναντι Ομορφοκκλησιάς). Κεντρικό σύνθημα της αναδάσωσης είναι: "Αναδα - σώστε τα Τουρκοβούνια".

    Είδηση: 32832

    [13] Ασφαλιστικό: Μάρτιο το νομοσχέδιο, Φεβρουάριο οι απεργίες

    Τεταρτη, 03 02 2010 14:54

    Στην τροχιά των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, κινήθηκε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοινώνοντας ότι μέσα στο Μάρτιο θα γίνει η κατάθεση στη Βουλή, του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8: "Αν δεν κάναμε τις παρεμβάσεις στα ταμεία, ορισμένα θα ξέμεναν από τον Ιούνιο, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι σε πρώτη φάση αν παραστεί ανάγκη τα ταμεία που έχουν πρόβλημα θα κάνουν εκποίηση της κινητής περιουσίας και όχι της ακίνητης". Την ερχόμενη Τρίτη η κυβέρνηση θα καταθέσει την εξειδίκευση των προτάσεων για τη συνολική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος.

    Νωρίτερα και με πιο πιθανή ημερομηνία την 24η Φεβρουαρίου, αναμένεται να προκηρυχτεί απεργία από τη ΓΣΕΕ, που αποσύρει από το διάλογο για το ασφαλιστικό τους εκπροσώπους της και τους επιστημονικούς της συνεργάτες. Αύριο Πέμπτη η ΓΣΕΕ σε συνεδρίαση της διοίκησής της θα συγκεκριμενοποιήσει τις κατευθύνσεις της, στον απόηχο και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, ενώ άκαρπη ήταν η σημερινή της συνάντηση με τις εργοδοτικές ενώσεις για τις αυξήσεις στους βασικούς μισθούς.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη ΕΓΣΣΕ, τόνισε:

    "Η συνάντηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έγινε στον απόηχο του χθεσινού διαγγέλματος του Πρωθυπουργού με το οποίο ανακοινώθηκαν σκληρά και επώδυνα μέτρα για τους μη έχοντες και τους μη κατέχοντες δηλαδή για τους ανθρώπους της εργασίας, τους μισθωτούς. Οι εργοδοτικές οργανώσεις αυτό το διάγγελμα το εξέλαβαν ως μήνυμα και πήραν «αμπάριζα» και βγήκαν. Η σημερινή τους πρόταση ουσιαστικά ήταν αντιστοιχισμένη με το μήνυμα περικοπής και λιτότητας. Εμείς απέναντι σε αυτό το μήνυμα στεκόμαστε εντελώς διαφορετικά. Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι εμείς στον Ιδιωτικό Τομέα θα αγωνιστούμε και θα πάρουμε αυξήσεις, κόντρα στα «θέλω» των αγορών, οι οποίες μπορεί να κέρδισαν μια μάχη αλλά δεν θα κερδίσουν τον πόλεμο. Λυπάμαι βαθύτατα γιατί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υποχώρησε στα θέλω των αγορών όμως οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πολύ ισχυρές, πολύ δυνατές και θα εκφραστούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

    Αύριο, στη διοίκηση της ΓΣΕΕ θα εισηγηθώ την πραγματοποίηση Γενικής Απεργίας στις 24 του μήνα και την αποχώρηση των επιστημονικών συνεργατών μας από την επιτροπή για το ασφαλιστικό γιατί πλέον παρέλκει οποιαδήποτε παραμονή τους εκεί. Οι εργοδοτικές οργανώσεις ενώ αποδέχονται την επιχειρηματολογία της ΓΣΕΕ και αποδέχονται την ανάγκη για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων, του κατώτερου ημερομισθίου και μισθού, εντούτοις συνδέουν αυτό το ποσοστό και το ποσό σε Ευρώ με τις γενικότερες αυξήσεις και τις εξαγγελίες του φορολογικού νομοσχεδίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες ότι μόνο την εργασία πιάνουν στην μέγγενη. Για τις επιχειρήσεις δεν έχουμε ακούσει ακόμα τίποτα. Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για το φορολογικό και βεβαίως αυτές θα τεθούν στην ατζέντα των αγωνιστικών μας διεκδικήσεων. Για τη ΓΣΕΕ και τους εργαζόμενους έπεσε πλέον ένας απαγορευτικός τοίχος-η κόκκινη γραμμή, που ήταν το ΟΧΙ στην αύξηση των ορίων ηλικίας. Είμαστε αντίθετοι. Δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα για την βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος ενώ αντιθέτως παράγει εξόχως αντικοινωνικά αποτελέσματα γι' αυτό και διαφωνούμε ριζικά".

    Η άλλη μεγάλη συνομοσπονδία, η ΑΔΕΔΥ, έχει ήδη ανακοινώσει απεργία στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται οι ομοσπονδίες μέλη της, μερικές εκ των οποίων, όπως η ομοσπονδία των εφοριακών ΠΟΕ - ΔΟΥ, πραγματοποιεί και 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο. Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρός της Γιάννης Γρίβας έκανε λόγο για μείωση των πραγματικών αποδοχών των εφοριακών κατά 25%, δηλαδή περίπου 700 ευρώ.

    Εκτιμάται ότι η μηδενική εισοδηματική πολιτική, θα μεταφραστεί σε μειώσεις αποδοχών από 1% έως και 15% για τους περίπου 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου.

    Επίσης στη ΝΕΤ 105,8 μίλησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, λέγοντας ότι: "Δεν θα δεχθούμε καμία μείωση μισθών γι αυτό και προκηρύξαμε την απεργία την επόμενη Τετάρτη".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 32830

    [14] Eγκρίθηκε από την Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    Τεταρτη, 03 02 2010 12:42

    Το πράσινο φως πήρε και επίσημα σήμερα από την Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν θα έχει πρόβλημα να "περάσει" στις 16 Φεβρουαρίου και το τέστ του ΕΚΟΦΙΝ. Από χθες Τρίτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως θα εισηγηθεί την έγκριση του προγράμματος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι στόχοι του θα επιτευχθούν. Σε μήνυμά του το βράδυ της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πάγωμα μισθών και προσλήψεων και αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ακόμη, περικοπή επιδομάτων κατά 10% στο δημόσιο, αύξηση στη φορολογία των καυσίμων και των off-shore εταιρειών, καθώς και φορολόγηση των μερισμάτων των μετοχών, κατά τον ίδιο τρόπο που φορολογείται το εισόδημα των εργαζομένων.

    Τα διεθνή ΜΜΕ

    Εκτενείς αναφορές στις εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, κάνει μεγάλος αριθμός ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο.

    "O Έλληνας πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, εξήγγειλε σκληρά μέτρα λιτότητας, με στόχο την περικοπή του μεγάλου δημόσιου χρέους της χώρας του. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και η αύξηση του φόρου στα καύσιμα είναι απαραίτητα, γιατί η οικονομική κρίση έσπρωχνε την Ελλάδα προς τον γκρεμό", σχολίασε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΒΒC. Παράλληλα σχολιαστές και ανταποκριτές του ΒΒC κάνουν λόγο για "αίμα και δάκρυα" που θα προκαλέσουν οι μεταρρυθμίσεις.

    "Οι Βρυξέλλες στηρίζουν το σχέδιο της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί "επώδυνες" μεταρρυθμίσεις", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα των Financial Times.

    Η αύξηση των φόρων και της ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι τα σημεία που προβάλλει η ισπανική εφημερίδα "Ελ Παίς".

    "Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι δεν θα δοθούν αυξήσεις στους δημόσιους υπάλληλους", αναφέρει στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό περιοδικό Business Week.

    Από την πλευρά της η ιταλική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα", επικεντρώνεται στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για επιθέσεις κερδοσκόπων σε βάρος της Ελλάδας.

    Έμφαση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι "θα πρέπει να αγωνιστούμε για τη χώρα, όπως αγωνιζόμαστε για το ίδιο μας το σπίτι, την ίδια μας την οικογένεια", έδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα".

    Στις ίδιες επιλογές κινείται και η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν", παρουσιάζοντας τις εκκλήσεις για εθνική ενότητα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Γ. Παπανδρέου: "Εθνικό χρέος η συμμετοχή όλων" Είδηση: 32822


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 February 2010 - 17:52:45 UTC