Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Με έλλειμμα 1,6 τρισ. δολάρια ο προϋπολογισμός 2010-2011
  • [02] Η ώρα του Σπάιντερμαν πλησιάζει
  • [03] ΗΠΑ: Ενίσχυση περιφερειακών τραπεζών
  • [04] Ποιος θέλει ένα φλιτζάνι τσάι;
  • [05] 37 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας
  • [06] 2030:Τα 17 εκ. θα φτάσουν παγκοσμίως οι θάνατοι από καρκίνο από 7, 6 εκ. σήμερα
  • [07] Σε ύφεση η αγορά αυτοκινήτου τον Ιανουάριο
  • [08] Παρέμβαση Παπούλια για την οικονομία-Γερμανική εμπιστοσύνη
  • [09] ΣΥΝ: Συνέδριο με κέντρο κρίση και αντιστάσεις
  • [10] Ξεκίνησε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens
  • [11] Στο νοσοκομείο ο Δ. Χριστόφιας

    [01] ΗΠΑ: Με έλλειμμα 1,6 τρισ. δολάρια ο προϋπολογισμός 2010-2011

    Τριτη, 02 02 2010 08:52

    "Μαύρη τρύπα" 1,6 τρισ. δολαρίων -το μεγαλύτερο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών- εμφανίζει το έλλειμμα της χώρας, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε τη Δευτέρα στο Κογκρέσο η κυβέρνηση Ομπάμα. Ο σχεδιασμός προβλέπει "πάγωμα" εκατοντάδων μεγάλων έργων, ανάμεσά τους της ακύρωση του πολυδιαφημισμένου προγράμματος της NASA για επιστροφή στη σελήνη την επόμενη δεκαετία. Ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει 100 δισεκατομμύρια για τη μείωση της ανεργίας, αλλά δεν μειώνει στο ελάχιστο τις πολεμικές δαπάνες, αντιθέτως ζητάει πρόσθετη χρηματοδότηση 33 δισ. για το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και θέσεις εργασίας

    Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος προϊδέασε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν το χρέος τους "που μοιάζει βουνό", πριν επιχειρήσουν "να έχουν μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, μακροπρόθεσμα", τη δε ευθύνη για το πελώριο χρέος "φόρτωσε" στις κυβερνήσεις του προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου.

    "Πρέπει να τακτοποιήσουμε τα τού οίκου μας, πριν επιχειρήσουμε μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη" Μπαράκ Ομπάμα

    Στις "εισαγωγικού χαρακτήρα" παρατηρήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό Οκτωβρίου 2010-Σεπτεμβρίου 2011, ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι -σε σύγκριση με το έτος 2000- αυτός περιέχει 12 τρισεκατομμύρια δολάρια "σωρευτικό" χρέος, αλλά και μία πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη +2,7% (μαζί με ανεργία +10%, που όμως θα υποχωρήσει από το 2013 στο +7,3% του "ενεργού" πληθυσμού).

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι "τα χρέη σωρεύτηκαν λόγω φοροαπαλλαγών των πλουσίων και λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης".

    Στον προτεινόμενο από τον πρόεδρο προϋπολογισμό (λήγει τον Σεπτέμβριο 2011) το τρέχον (όχι το σωρευτικό) έλλειμμα διαμορφώνεται στο 1,56 τρισ. δολάρια, δηλαδή στο 10,6% του αμερικανικού ΑΕΠ, με πρόβλεψη για ετήσιο πληθωρισμό κατώτερο του +2% .

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι μέσα σε μία δεκαετία το αμερικανικό δημόσιο θα συλλέξει έσοδα τουλάχιστον 122 δισ. δολαρίων με άνοδο δημοσίων εσόδων +19% και ότι θα δοθούν κίνητρα για να μη "μεταναστεύσουν" εκτός ΗΠΑ όμιλοι ενέργειας και πολλών άλλων κατηγοριών βιομηχανίες.

    Γενικότερα, διαφαίνεται μία κυβερνητική προσπάθεια να παρεμποδίζεται η τοποθέτηση κερδών από πλούσιες εταιρείες σε εξωχώριες (υπεράκτιες) εταιρείες. "Χάνονται και πάμπολλες θέσεις εργασίας, έτσι (από τα διαφεύγοντα για τις ΗΠΑ κέρδη)" υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

    Εξέχουσα θέση στον ερχόμενο κρατικό προϋπολογισμό έχουν οι δαπάνες για το σύστημα της υγείας, οι οποίες όμως συναντούν μεγάλες αντιδράσεις κατά τη συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων στο Κογκρέσο.

    Αυτή η μεταρρύθμιση του προέδρου Ομπάμα κινείται σε δύο "άξονες": ο ένας να αγοράζονται "πακέτα" περίθαλψης σε καθεμία Πολιτεία, ο άλλος να εκλογικευτούν οι δαπάνες στους ισχύοντες οργανισμούς κοινωνικής περίθαλψης. Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο προϋπολογισμός αυτός περιέχει μείωση δαπανών και δημιουργία πάρα πολλών θέσεων εργασίας" υπό τύπον αντανάκλασης "των δυσχερειών, που διέρχεται η ομοσπονδιακή οικονομία".

    "Γενικά", πρόσθεσε, "θα πρέπει το κράτος να ακολουθήσει μία υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και να δημιουργεί θέσεις εργασίας", κάτι για το οποίο προβλέπονται δαπάνες 100 δισ. δολαρίων.

    "Αυτό το έλλειμμά μας, δεν μπορεί να εξαλειφθεί, πλέον, μέσα σε μία νύχτα" υπογράμμισε. "Έστω κι αν έχουν έτσι τα πράγματα, όμως, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να δημιουργούνται πολλές νέες δουλειές" υποστήριξε ο ίδιος.

    "Πολεμάμε, χάσαμε μέσα σε 24 μήνες επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας, το δημόσιο είναι υπερ-χρεωμένο, μετά από μία "χαμένη δεκαετία" Μπαράκ Ομπάμα

    Είναι μία ατυχής εξέλιξη αυτή των οικονομικών μας "μόλις πριν μία 10ετία είχαμε πλεόνασμα 200 δισ. δολαρίων, με τάση μάλιστα αυξητική", θύμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

    "Είναι καιρός, λοιπόν, να νοικοκυρευτεί το κράτος μας (...) να μελετήσουμε τα αίτια, που μάς οδήγησαν εδώ, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ιδιώτες" συνόψισε. "Δε μπορούμε να χρεωνόμαστε επ' αόριστον" είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: ΗΠΑ: Αναμένεται έλλειμμα-ρεκόρ BBC: US President Barack Obama unveils 2011 budget plans Είδηση: 32756

    [02] Η ώρα του Σπάιντερμαν πλησιάζει

    Τριτη, 02 02 2010 16:35

    Μπορεί οι άνθρωποι κάποια μέρα να περπατάνε στους τοίχους όπως ο Σπάιντερμαν; Αυτό ακριβώς υπόσχεται μια νέα συσκευή, σε μέγεθος παλάμης, που επιτρέπει στα χέρια να κολλάνε με ασφάλεια στον τοίχο, την οποία ανέπτυξαν ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Κορνέλ.

    Η συσκευή χρησιμοποιεί την επιφανειακή τάση του νερού και των άλλων υγρών ως δεσμούς συγκόλλησης σε μια επιφάνεια και μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή γαντιών και παπουτσιών, που θα κολλάνε και θα ξεκολλάνε κατά βούληση από κάθετες επιφάνειες, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αναρριχώνται εκεί που σήμερα μπορούν μόνο στους όνειρά τους (και στις ταινίες του Χόλιγουντ). Μια άλλη πρακτική εφαρμογή θα ήταν αυτοκόλλητες σημειώσεις (Post-it) στον τοίχο, οι οποίες όμως θα μπορούν να σηκώσουν μεγάλο βάρος!

    Η ανακάλυψη έγινε από τον καθηγητή χημικής και βιομοριακής μηχανικής Πολ Στιν και τους συνεργάτες του και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Η έμπνευση για τη συσκευή-κόλλα προήλθε από ένα σκαθάρι της Φλόριδα (Hemisphaerota cyanea), το οποίο μπορεί να προσκολληθεί σε ένα φύλλο με δύναμη 100 φορές μεγαλύτερη από το δικό του βάρος, παρόλα αυτά μπορεί να ξεκολλήσει αμέσως όταν το θελήσει.

    Η λεπτή επίπεδη συσκευή, που δεν περιλαμβάνει καθόλου στερεά κινούμενα μέρη, διαθέτει μικροσκοπικές οπές και μια μικρή κοινή μπαταρία 9 βολτ, η οποία στέλνει νερό ή άλλο υγρό (π.χ. λάδι), το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο σε ένα ξεχωριστό χώρο, να κυλήσει μέσω της συσκευής και των ανοιγμάτων της. Η επιφανειακή τάση των σταγόνων του υγρού, καθώς αυτές εκτίθενται στις οπές, δημιουργεί "υγρές γέφυρες" και επιτρέπει στη συσκευή να προσκολληθεί γερά σε μια άλλη επιφάνεια (π.χ. κάθετο τοίχο).

    Όσο πιο μικρές και πιο πολλές είναι οι τρύπες, τόσο πιο ισχυρή είναι η συγκολλητική δύναμη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια συσκευή με επιφάνεια περίπου 6,5 τετραγωνικά εκατοστά, η οποία διαθέτει εκατομμύρια τρύπες με διάμετρο ένα μικρόμετρο (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου) η κάθε μια, μπορεί να κρατήσει κολλημένο ένα βάρος περίπου επτά κιλών. Προς το παρόν, οι τρύπες της συσκευής έχουν διάμετρο περίπου 150 μικρόμετρα η κάθε μια και μπορούν να σηκώσουν βάρος περίπου 10 γραμμαρίων ανά τετραγωνικό εκατοστό. Αν κάθε τρύπα μειωθεί σε 0,1 μικρόμετρο, η συσκευή θα μπορεί να σηκώσει (κολλήσει) βάρος μέχρι 13 κιλών ανά τετραγωνικό εκατοστό.

    Για να ξεκολλήσει η συσκευή, απλώς αντιστρέφεται το ηλεκτρικό πεδίο και το νερό αποσύρεται από τις οπές, σπάζοντας έτσι τις αόρατες "γέφυρες" συγκόλλησης που είχαν δημιουργηθεί από τις μικροσκοπικές σταγόνες ανάμεσα στη συσκευή και την άλλη επιφάνεια.Η νέα συσκευή στηρίζεται στις αρχές της λεγόμενης "ηλεκτρο-οσμωτικής" δύναμης που αναπτύσσεται από την επιφανειακή τάση δύο ξεχωριστών επιφανειών.

    Οι ερευνητές ήδη οραματίζονται την κατασκευή μεγαλύτερων τέτοιων συσκευών, μόλις τελειοποιήσουν τον μηχανισμό και ο συγκολλητικός δεσμός γίνει ακόμα ισχυρότερος. Η παραπάνω τεχνική που βασίζεται στην υγρή συγκόλληση που χρησιμοποιεί το σκαθάρι, διαφέρει από την ξηρά συγκόλληση που χρησιμοποιούν οι σαύρες και την οποία επίσης προσπαθούν να μιμηθούν οι επιστήμονες.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32787

    [03] ΗΠΑ: Ενίσχυση περιφερειακών τραπεζών

    Τριτη, 02 02 2010 19:02

    Kινήσεις ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ προωθεί ο πρόεδρος της χώρας Μπαράκ Ομπάμα. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η παρουσίαση νομοσχεδίου που θα προβλέπει ενίσχυση των περιφερειακών τραπεζών με 30 δισ. δολάρια, οι οποίες με την ανάσα αυτή θα ενισχύσουν τις πιστώσεις για την πρόσληψη υπαλλήλων.

    Κριτήριο για την ένταξη των τραπεζών στο πρόγραμμα αυτό θα είναι το ύψος των αποθεματικών τους, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η κίνηση του κ. Ομπάμα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ενίσχυσης της αγοράς εργασίας, διότι η ανεργία έχει φτάσει στο 10%, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σαν άμεση προτεραιότητά της η καταπολέμησή της μέσα στο 2010.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 32796

    [04] Ποιος θέλει ένα φλιτζάνι τσάι;

    Τριτη, 02 02 2010 18:13

    Αυτή πλέον δεν είναι η πάγια ερώτηση μόνο των Βρετανών ή των ηλικιωμένων κυριών ή αυτών που εργάζονται στο ύπαιθρο και πίνουν μια κούπα τσάι για να ζεσταθούν. Το δεύτερο πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό γίνεται όλο και πιο προσφιλές στους νέους και αποκτά όλο και πιο φανατικούς οπαδούς.

    Εάν την ώρα του τσαγιού την φαντάζεστε με κυρίες με τα πλατύγυρα καπέλα να δαγκώνουν με κομψότητα βουτήματα, ήρθε η στιγμή να αλλάξατε άποψη και να μπείτε σε μια από τις εκατοντάδες αίθουσες τσαγιού ή σε τσάι μπαρ που έχουν πάρα πολλά να σας προσφέρουν.

    Όλα αυτά τα gourmet στέκια μπορείτε να βρείτε από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία και προσφέρουν άπειρες επιλογές αρωματικών ποικιλιών τσαγιού. Ακόμα και το παραδοσιακό βρετανικό πολυκατάστημα Selfridges διαφημίζει μια νέα ποικιλία αφροδισιακού τσαγιού ειδικά για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

    " Πρέπει να ανανεώσουμε το τσάι ώστε να παραμείνει συναφές και με τον τρόπο ζωής των νεότερων γενεών", δηλώνει η Τζούτα Βάλντεκ, ειδική επί του τσαγιού και σύμβουλος της εταιρίας φυσικών προϊόντων Naturalis που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.

    Το τσάι πιστεύεται ότι χρονολογείται στο 2.737, τότε που ο δεύτερος αυτοκράτορας της Κίνας ανακάλυψε το ρόφημα όταν ο αέρας παρέσυρε φύλλα τσαγιού και τα έριξε μέσα στην κούπα του με το ζεστό νερό. Είδηση: 32794

    [05] 37 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας

    Τριτη, 02 02 2010 17:47

    Ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν έκτακτη επισιτιστική βοήθεια από την μεγαλύτερη αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση ανακούφισης από την πείνα αυξήθηκε κατά 46% από το 2005 μέχρι το 2009, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

    Η οργάνωση "Feeding America" δήλωσε ότι 37 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ αυτών 14 εκατομμύρια παιδιά, έχουν ανάγκη έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας κάθε χρόνο, ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του αμερικανικού πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από 61.000 συνεντεύξεις και 37.000 έρευνες που έγιναν σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

    Το αντίστοιχο ποσοστό το 2005, οπότε και η "Feeding America" δημοσίευσε την τελευταία της έρευνα, ήταν 25,3 εκατομμύρια.

    "Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι το λιγότερο τραγικά", δήλωσε η Βίκι Εσκάρα της "Feeding America". "Πρέπει, εδώ στη χώρα της αφθονίας, να βρούμε έναν τρόπο να ταΐσουμε τον κόσμο", πρόσθεσε.

    Η Εσκάρα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις επιπτώσεις της πείνας στα παιδιά. Επηρεάζει όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και την ικανότητά τους να επιτύχουν στο σχολείο, όπως δήλωσε.

    Παρόλο που η αμερικανική οικονομία έχει ανακάμψει από το δεύτερο μισό του 2009 και μετά έπειτα από περίπου δύο χρόνια ύφεσης, το ποσοστό ανεργίας παραμένει σταθερά πάνω από το 10%. Η "Feeding America" δήλωσε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ότι η ανεργία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης επισιτιστικής βοήθειας.

    'Είναι μία πραγματική πρόκληση για την Αμερική", επεσήμανε ο Ντένις Σμιθ, διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων του βόρειου Ιλινόις. "Η πείνα έχει αποκτήσει σχεδόν διαστάσεις επιδημίας".

    Σύμφωνα με την έρευνα οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πείνα. Είδηση: 32792

    [06] 2030:Τα 17 εκ. θα φτάσουν παγκοσμίως οι θάνατοι από καρκίνο από 7, 6 εκ. σήμερα

    Τριτη, 02 02 2010 19:14

    Τα 17 εκατομμύρια αναμένεται να φτάσουν παγκοσμίως οι θάνατοι από καρκίνο μέχρι το 2020, από τα 7,6 εκατομμύρια που είναι σήμερα, αν οι άνθρωποι δεν πάρουν επείγοντα μέτρα για να αποφύγουν τους παράγοντες κινδύνου, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

    Στον καρκίνο οφείλεται ένας στους οκτώ θανάτους σε όλο τον κόσμο, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το AIDS, την φυματίωση και την ελονοσία μαζί, αλλά πολλοί από αυτούς τους θανάτους μπορούν να αποφευχθούν, σημειώνει ο ΠΟΥ, ο οποίος προσθέτει ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο

    Σε μήνυμα του με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο, στις 4 Φεβρουαρίου, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στο Δυτικό Ειρηνικό, Σιν Γιανγκ-σου τονίζει την ανάγκη να αυξηθεί η ενημέρωση των ανθρώπων για τον καρκίνο και πώς να τον αποφύγουν, να τον εντοπίσουν και να θεραπεύσουν την ασθένεια.

    «Υπάρχει ένας παγκόσμιος φόβος για τον καρκίνο, αλλά με το σωστό πλαίσιο και με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, πολλοί καρκίνοι μπορούν να αποφευχθούν ή να θεραπευθούν», είπε ο Σιν.

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερο από το 30% όλων των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν μέσω απλών μέτρων, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η προστασία από τις λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο και «πολλοί καρκίνοι μπορούν να εντοπισθούν έγκαιρα, να αντιμετωπισθούν και να θεραπευθούν».

    Ο ΠΟΥ προσθέτει ότι το κάπνισμα είναι «η μοναδική μεγαλύτερη προλήψιμη αιτία καρκίνου» και ότι 30 λεπτά μεσαίας φυσικής δραστηριότητας καθημερινά, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνους του στήθους και του εντέρου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, το 2008, καταγράφηκαν περίπου 3,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου από τους οποίους τα 2,2 εκ. σε άνδρες και το 1,5 σε γυναίκες ενώ 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας. Είδηση: 32798

    [07] Σε ύφεση η αγορά αυτοκινήτου τον Ιανουάριο

    Τριτη, 02 02 2010 16:23

    Σε αρνητικά επίπεδα κυμάνθηκε κατά τον πρώτο μήνα του έτους η αγορά αυτοκινήτου στην χώρα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων μειωμένες κατά 15,1% ήταν οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο, αν και στα στοιχεία περιλαμβάνεται εκτάκτως μεγάλος αριθμός ταξινομήσεων, εξ αναβολής, του περασμένου Δεκεμβρίου.

    Από τα στοιχεία της αγοράς διαπιστώνεται ότι κατά το περασμένο Ιανουάριο ταξινομήθηκαν 26.585 καινούργια αυτοκίνητα, έναντι 31.310 που είναι ο μέσος όρος των αντίστοιχων μηνών της τετραετίας προ της κρίσης (2004-2007).

    Η μεγάλη κάμψη της αγοράς αυτοκινήτου πλήττει βαρύτατα τις 1.600 εταιρείες επίσημης εισαγωγής και διανομής, αλλά και τις υπόλοιπες από τις 30.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αυτοκινήτου.

    Είδηση: 32789

    [08] Παρέμβαση Παπούλια για την οικονομία-Γερμανική εμπιστοσύνη

    Τριτη, 02 02 2010 14:36

    Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που είχε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας. Από την πλευρά του ο Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε πεπεισμένος ότι η χώρα μας θα υπερβεί την κρίση. Ο κ. Βεστερβέλε αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου και εξέφρασε την αμέριστη εμπιστοσύνη του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

    Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση εμφανίστηκε ο Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας

    "...Πρέπει να το πιστέψετε και σεις οτι η Ελλάδα θέλει κι μπορεί να ξεπεράσει την κρίση..."

    Κ.Παπούλιας προς τον Γερμανό ΥΠΕΞ

    Με χαρά σας καλωσορίζω και χαίρομαι γιατί είναι μια περίοδος ενδιαφέρουσα όχι μονάχα για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ελπίζω - είμαι βέβαιος - ότι εμείς θα ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά πρέπει να το πιστέψετε και εσείς ότι η Ελλάδα έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να ξεπεράσει την κρίση. Άλλωστε, νομίζω ότι οι δυσκολίες της Ελλάδος είναι γενικότερες δυσκολίες. Βλέπω στην Ισπανία το έλλειμμα, υπάρχουν και εκεί αρκετές δυσκολίες και νομίζω ότι είναι γενικότερη δυσκολία για το νόμισμά μας, το ευρώ", τόνισε υποδεχόμενος τον κ. Βεστερβέλε.

    Απαντώντας στην προσφώνηση ο Γερμανός ΥΠΕΞ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της χώρας του προς την Ελλάδα ότι θα ξεπεράσει την κρίση.

    "Νιώθουμε πραγματικά μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Ελλάδας να μπορέσει να υπερβεί αυτή την κρίση", τόνισε.

    Αισιόδοξος για την ελληνική ανάκαμψη ο κ. Βεστερβέλε

    Ο κ. Βεστερβέλε αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου και εξέφρασε την αμέριστη εμπιστοσύνη του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

    Μεγάλο μέρος της συζήτησής μας κινήθηκε γύρω από τα θέματα που αφορούν την οικονομική κρίση, η οποία απασχολεί κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως ανέπτυξε στον κ. Βεστερβέλε τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και τις πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί μέσα από το πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, ώστε "να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα και να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία μας και να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο βιώσιμη και πιο δίκαιη".

    "...Εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε να εκφράσουμε την απεριόριστη εμπιστοσύνη μας στην ελληνική κυβέρνηση και άνευ όρων στα μέτρα και τον Πρωθυπουργό..."

    Γκίντο Βεστερβέλε

    "Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και των δημοσιονομικών της. Η κρίση αυτή έχει επιφέρει δυσκολίες σε όλες τις χώρες, είδα ότι η Ελλάδα είναι ακράδαντα αποφασισμένη και εγώ τη στηρίζω να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις" τόνισε ο κ. Βεστερβέλε και σημείωσε ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας, αλλά κατηγορηματικά και προς όφελος της ΕΕ, καθώς είναι θέμα σταθερότητας και για τη χώρα αλλά και για την Ένωση.

    Εκφράζοντας την στήριξή του, ακόμα μία φορά, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για λήψη αποτελεσματικών μέτρων, ο κ ο κ. Βεστερβέλε, δήλωσε αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι αυτό το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Σταθερότητας εγκυμονεί νέες ευκαιρίες, οι οποίες θα πάρουν σάρκα και οστά, εφόσον το πρόγραμμα στηριχθεί από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

    "Εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε να εκφράσουμε την απεριόριστη εμπιστοσύνη μας στην ελληνική κυβέρνηση και άνευ όρων στα μέτρα και τον Πρωθυπουργό. Θέλουμε να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να συμπαρασταθούμε σε αυτήν", κατέληξε.

    Οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας την ελληνική πρωτοβουλία για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014 και αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό, την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, την ονομασία της ΠΓΔΜ (με τον πρωθυπουργό να δηλώνει την διάθεση της Ελλάδας για αμοιβαίως αποδεκτή λύση, στό πλαίσιο της εθνικής κόκκινης γραμμής που έχει χαραχτεί) το Ιράν αλλά και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Λονδίνου για το Αφγανιστάν.

    Επίσης συζήτησαν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για τα μέτρα της κυβέρνησης ώστε να αναβαθμιστεί η πολιτική ασύλου και υποδοχής των λαθρομεταναστών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32782

    [09] ΣΥΝ: Συνέδριο με κέντρο κρίση και αντιστάσεις

    Τριτη, 02 02 2010 19:20

    Προσυνεδριακή διαδικασία επικεντρωμένη από άποψη περιεχομένου, πάνω στην οικονομική κρίση, τις κυβερνητικές επιλογές και τις αντιστάσεις που θα υπάρξουν, αποφάσισε να ακολουθήσει ο Συνασπισμός με απόφαση της Πολιτικής του Γραμματείας.

    "Η προσυνεδριακή δράση να προσανατολιστεί στην αντίσταση και την εν δυνάμει ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας που, με την προτροπή της ΕΕ, υλοποιεί η κυβέρνηση", αναφέρει η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας.

    Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση:

    "Συγχρόνως, κύρια επιδίωξή μας είναι να κατανοηθεί από τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τη νέα γενιά ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Είναι οι προτάσεις της Αριστεράς που συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διεξόδου με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και σε ευθεία σύγκρουση με τα κυβερνητικά μέτρα. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην απασχόληση, την εργασία, το εισόδημα, τις συντάξεις, το περιβάλλον απαιτεί ένα νέο συνεκτικό σχέδιο με άμεσες λύσεις υπέρ της κοινωνίας και αλλαγές μακράς πνοής.

    Για την Αριστερά, η κρίση συνιστά κοινωνική απειλή αλλά και μια ευκαιρία για ένα νέο προσανατολισμό για την κοινωνία και την οικονομία, για μια νέα ιεράρχηση των προβλημάτων με βάση τις ανάγκες των πολλών και όχι την ιδιοτέλεια των λίγων, για μια νέα κατεύθυνση στην πολιτική. Μια δυνατότητα που μπορεί να προκύψει μέσα από την κοινωνική δράση, τις πολιτικές πρωτοβουλίες, την ενότητα και την αλληλεγγύη των εργαζόμενων τάξεων. Η Π.Γ. του ΣΥΝ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους δίκαιους αγώνες των αγροτών και καλεί σε μέγιστη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου".

    Επίσης συγκροτήθηκαν η Επιτροπή Θέσεων και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, ενώ θα υπάρξει τρίμηνο διάστημα πολιτικών εξορμήσεων ώστε να παρουσιαστεί το πρόγραμμα του ΣΥΝ. Υπενθυμίζεται ότι κατά της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, τάχθηκε η ανανεωτική πτέρυγα.

    Είδηση: 32799

    [10] Ξεκίνησε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens

    Τριτη, 02 02 2010 19:16

    Ξεκίνησαν το απόγευμα, με διαδικαστικά -κυρίως- θέματα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens. Οι συνεδριάσεις αναμένονται καυτές -όπως και της Επιτροπής για την υπόθεση Βατοπαιδίου που διέκοψε προσωρινά το έργο της- ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ενδεχόμενο να κληθούν να καταθέσουν πολιτικά πρόσωπα, που κατείχαν κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις.

    Με εκλογή προεδρείου και διαδικαστικά ζητήματα ξεκίνησε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα να ζητηθούν όλες οι δικογραφίες που υπάρχουν για την υπόθεση συμπεριλαμβανομένης και αυτής για την ποινική δίωξη του ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού, καθώς και όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Siemens με το δημόσιο από το 89 και μετά. Επίσης, τέθηκε και το θέμα να διερευνηθούν τρόποι για την εξέταση του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Πρόεδρος της επιτροπής εξελέγη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαληράκης ενώ οι βουλευτές που συμμετέχουν παραιτήθηκαν από την αμοιβή που δικαιούνται λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Πηγή: NET, NET 105.8 Είδηση: 32797

    [11] Στο νοσοκομείο ο Δ. Χριστόφιας

    Τριτη, 02 02 2010 18:59

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας νωρίς το απόγευμα ένιωσε ελαφρά αδιαθεσία και επικοινώνησε με τον προσωπικό του ιατρό, ο οποίος του συνέστησε τη διενέργεια εξετάσεων, αναφέρει γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Κύπριος πρόεδρος μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. ''Οι μέχρι στιγμής εξετάσεις είναι αρνητικές και δεν συντρέχει τίποτα το ανησυχητικό, αλλά αναμένονται οι επαναληπτικές εξετάσεις", καταλήγει η δήλωση.

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32795


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 February 2010 - 17:54:18 UTC