Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες
  • [02] Με εκεχειρία τραπεζιτών-πολιτικών έληξε το Φόρουμ στο Νταβός
  • [03] Ανησυχεί για την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ελλάδα το State Department

    [01] Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

    Κυριακη, 31 01 2010 12:40

    Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις στους κόλπους των αγροτών για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Το απόγευμα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο της Αλαμάνας θα καταθέσουν πρόταση για αποχώρηση, κατά τη διάρκεια συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί τελικά τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή που συστάθηκε στα Μάλγαρα, εμμένει στη σκληρή στάση της και απέστειλε υπόμνημα με τα αιτήματά της στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Σάββατο, τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με κοινά αιτήματα αποφάσισαν οι αγρότες από 20 μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, από τα 23 που εκπροσωπήθηκαν σε σύσκεψη στο Αγκιστρο Σερρών. Να παραμείνουν στα μπλόκα αποφάσισαν και οι αγρότες στο Κάστρο, στην Ελάτεια και στις Λιβανάτες. Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει με κάθε τρόπο ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο με τους αγρότες, αλλά τονίζει ότι αδυνατεί να ικανοποιήσει τα οικονομικά τους αιτήματα.

    Κλειστοί κόμβοι για τρίτη εβδομάδα

    Συνάντηση με την κα Μπατζελή και ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα που έθεσαν στην υπουργό ζητούν και οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, που προγραμματίζουν για αύριο στις 6 το απόγευμα, συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

    Για τρίτη εβδομάδα παραμένουν αποκλεισμένοι οδικοί κόμβοι και μεθοριακοί σταθμοί στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις.

    Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός, στο ύψος των Κερδυλίων και της Χρυσούπολης και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, στη Νέα Τρίγλια. Ουρές φορτηγών, εξάλλου, σχηματίστηκαν και πάλι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση μόνον των ΙΧ αυτοκινήτων και των λεωφορείων προς και από τη γειτονική χώρα, ενώ έκλεισε και το τελωνείο Ορμενίου στον Έβρο.

    Ακόμα, τα τρακτέρ διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (κόμβος Βογατσικού), καθώς επίσης στη νέα και στην παλιά εθνική οδό Καστοριάς-Κοζάνης.Κλειστή είναι και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Αθηνών, σε δύο σημεία, στη Νίκαια Λάρισας και στις Μικροθήβες.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης, εξάλλου, τα τρακτέρ είναι συγκεντρωμένα στα μπλόκα Μαλγάρων, Πράσινων Φαναριών και Χαλκηδόνας και στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να κλείσουν και σήμερα, για μερικές ώρες, οι δρόμοι. Tα τρακτέρ παραμένουν σταθμευμένα, επίσης, σε διασταυρώσεις εθνικών και επαρχιακών δρόμων και στα υπόλοιπα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα της χώρας, χωρίς όμως να διακόπτουν έως στιγμής την κυκλοφορία των οχημάτων.

    Στον Προμαχώνα έκλεισε και πάλι ο μεθοριακός σταθμός, νωρίς το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος είχε ανοίξει νωρίτρα προκειμένου να διέλθουν τα σταθμευμένα φορτηγά.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αδεσμεύτων Αγροτών Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, οι αγρότες δεν θα αποχωρήσουν από τα μπλόκα αν δεν ικανοποιηθούν και τα εννέα αιτήματά τους, που ανακοίνωσαν μετά τη χθεσινή τους συνάντηση με εκπροσώπους από 20 αγροτικά μπλόκα ανά την Ελλάδα.

    Ανοιχτή είναι από το μεσημέρι η εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης στον κόμβο Στρυμονικού.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Σχετικό άρθρο: Συνέχιση κινητοποιήσεων των αγροτών Είδηση: 32687

    [02] Με εκεχειρία τραπεζιτών-πολιτικών έληξε το Φόρουμ στο Νταβός

    Κυριακη, 31 01 2010 21:21

    Με προσωρινή εκεχειρία μεταξύ τραπεζιτών και πολιτικών έληξε το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, αφού η λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα αναμορφώσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μετατέθηκε επ' αόριστον. Είμαστε κι εμείς εδώ, υπενθύμισαν οι διαδηλωτές έξω από το αστυνομοκρατούμενο συνεδριακό κέντρο του Νταβός και ζήτησαν ο ανώτατος μισθός των golden boys των τραπεζών να μην υπερβαίνει το 12πλάσιο του κατώτατου μισθού.

    Μετά την εκτόξευση αλληλοκατηγοριών, η αυλαία του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ έπεσε με την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ τραπεζιτών και πολιτικών.

    Η ανάγκη για τη θέσπιση νέων ρυθμιστικών κανόνων έγινε τελικά αποδεκτή από όλους. Ζητούμενο, όμως, παραμένει το πώς θα διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

    Στο παρασκήνιο, σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει στοιχεία για 1.500 Γερμανούς που διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Το άτομο που έχει στα χέρια του τους φακέλους λέγεται πως ζητά 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να τους παραδώσει.

    Η χρήση παράνομων τραπεζικών δεδομένων είναι "δύσκολη για ένα κράτος δικαίου", διότι αυτό θα ήταν το ίδιο "σα να συνεργαζόμαστε με εγκληματίες", δήλωσε σχετικά η Ελβετή υπουργός Οικονομικών Ντόρις Λόιτχαρντ.

    Πηγή: ΝΕΤ BBC: Davos 2010 ends with bankers on the defensive Είδηση: 32702

    [03] Ανησυχεί για την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ελλάδα το State Department

    Σαββατο, 16 01 2010 23:09

    Ανησυχεί για τον αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το δελτίο προξενικών και ταξιδιωτικών πληροφοριών του State Department για την Ελλάδα, το οποίο ανανεώθηκε χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και με λιγοστές προσθήκες στο τμήμα που αφορά την ασφάλεια.

    Σε αυτό επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι το σημείο εισόδου από το Νότο και την Ανατολή προς τις χώρες που είναι μέλη της συνθήκης Sengen και διαθέτει μία μακρά ακτογραμμή και πολλά νησιά, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ξένοι τρομοκράτες να επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Στο εν λόγω δελτίο του State Department γίνεται αναφορά στην πρόσφατη επίθεση έξω από τη Βουλή και επισημαίνεται ότι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη συχνάζουν τουρίστες.

    Επίσης, τονίζεται ότι πρόσφατες επιθέσεις και απόπειρες επιθέσεων έγιναν με ποικίλους τρόπους: - την χρήση βομβών μολότοφ, - με μικρά ή αυτόματα όπλα & - με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Σημειώνεται το κτύπημα με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία, άλλες κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικές αμερικανικές και ελληνικές επιχειρήσεις, όπως και πρεσβεία των ΗΠΑ, έχουν δεχθεί επιθέσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, διαπιστώνεται το περιορισμένο χρονικό διαστήμα που μεσολαβεί μεταξύ προειδοποιητικών τηλεφωνημάτων και εκρήξεων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος απωλειών.

    Απεργίες και διαδηλώσεις χαρακτηρίζονται συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται, αλλά, σημειώνεται ότι στις περισσότερες εξ αυτών των περιπτώσεων κινούνται στο πλαίσιο του νόμου, χωρίς να παρατηρούνται ακρότητες. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται μνεία στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου -τον Δεκέμβριο του 2008- και στις αναταραχές που την ακολούθησαν.

    Τα σχετικά δελτία του State Department για όλες τις χώρες ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας η προηγούμενη φορά ήταν πριν από δέκα μήνες, στις 12 Μαρτίου 2009.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32044


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 31 January 2010 - 21:52:31 UTC