Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου στο Λονδίνο
  • [02] Κάλυψη σε Καραμανλή
  • [03] Στο επίκεντρο οι αποδοχές βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής
  • [04] Εργαζόμενοι σε stage: Νέες κινητοποιήσεις
  • [05] Ε.ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: «Θα πρέπει να διαφυλάξουμε το άσυλο και να αποτρέψουμε σκηνές βίας στα πανεπιστήμια.»
  • [06] Μετά την Toyota και η Honda θα προχωρήσει στην ανάκληση χιλιάδων αυτοκινήτων
  • [07] Δρόμος προς τιμήν του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια
  • [08] Άνοδος 3,15% στο χρηματιστήριο
  • [09] Ξεπέρασε το 10% η ανεργία στην Ευρωζώνη
  • [10] Βρετανία: Καταθέτει για τον πόλεμο στο Ιράκ ο Μπλερ

    [01] Συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου στο Λονδίνο

    Παρασκευη, 29 01 2010 12:24

    Στις δηλώσεις τους μετά το δείπνο εργασίας, διάρκειας τρεισήμισι ωρών, που είχαν στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, επισήμαναν τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας των χωρών τους στα περιφερειακά θέματα, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, στα θέματα της Ευρώπης και στις διμερείς σχέσεις. "Έχουμε κοινή ιστορία, κοινό πεπρωμένο και κοινό μέλλον και η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά θέματα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο κ. Δρούτσας δήλωσε: «Ήταν μεγάλη μου ευχαρίστηση να συναντήσω σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Συζητήσαμε στο πνεύμα συνεργασίας, όπως το έχουν εκφράσει οι πρωθυπουργοί των χωρών μας και στις επιστολές τις οποίες αντάλλαξαν πρόσφατα».

    "...Έχουμε κοινή ιστορία, κοινό πεπρωμένο και κοινό μέλλον. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας..."

    Αχμέτ Νταβούτογλου (υπΕξ Τουρκίας)

    Ο κ. Νταβούτογλου με τη σειρά του, εξέφρασε του για τη συνάντηση του με τον κ. Δρούτσα, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική ενώ τις διαβουλεύσεις φιλικές. «Και χρησιμοποιώ τον όρο διαβουλεύσεις, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε συμβουλές. Οι Πρωθυπουργοί των χωρών μας αντάλλαξαν πρόσφατα επιστολές με πολύ εποικοδομητικό περιεχόμενο. Έχουμε κοινή ιστορία, κοινό πεπρωμένο και κοινό μέλλον. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να συνεργασθούμε στα περιφερειακά θέματα, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, και η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά θέματα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Μπορούμε επίσης, να συνεργασθούμε και στις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν τις χώρες μας. Με εντυπωσίασε η προσέγγιση του Δημήτρη Δρούτσα για το μέλλον και η παραδοσιακή φιλία μας θα ενισχυθεί περισσότερο. Προσκάλεσα τον Έλληνα υπουργό να επισκεφθεί την Άγκυρα, και γνωρίζω ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας προγραμματίζει να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32620

    [02] Κάλυψη σε Καραμανλή

    Παρασκευη, 29 01 2010 14:37

    Φουντώνει η κόντρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λίγο πριν από την έναρξη της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens. Πλήρη κάλυψη στον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή παρείχε η Ρηγίλλης για το θέμα της επιστολής στον πρώην διευθυντή της εταιρείας, Μιχάλη Χριστοφοράκο. O εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει επίπλαστες εντυπώσεις και τόνισε ότι "κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ακεραιότητα και το ήθος του Κώστα Καραμανλή", δήλωση που είχε κάνει προηγουμένως και ο πρόεδρος της ΝΔ, συνομιλώντας με δημοσιογράφους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο Από την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την έκπληξη τους για την σκοπιμότητα της δήλωσης του κ. Παναγιωτόπουλου, καθώς -όπως τονίζουν- κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρθηκε στο όνομα του τέως πρωθυπουργού.

    Παναγιωτόπουλος - Σαμαράς: "Δεν αμφισβητείται το ήθος του Κ. Καραμανλή"

    "Δεν κουράστηκαν ορισμένοι - και δεν αναφέρομαι σε στελέχη της ΝΔ, αναφέρομαι στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ - να προσπαθούν για λόγους δημιουργίας επίπλαστων εντυπώσεων να αμφισβητήσουν την ακεραιότητα και το ήθος ενός σημαντικού ηγέτη, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή;" είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά από ερώτηση για αιχμές που αφήνουν κάποιοι κατά του πρώην πρωθυπουργού.

    "Κανένα στέλεχος της ΝΔ δεν αμφισβητεί την ακεραιότητα, το ήθος και την προσφορά του Κώστα Καραμανλή, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος του κόμματος".

    Πάνος Παναγιωτόπουλος

    (εκπρόσωπος ΝΔ)

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ συμπλήρωσε ότι αν κάποια ΜΜΕ απομονώνουν φράσεις ή τις παρερμηνεύουν ή διαστρεβλώνουν τομήνυμά τους, αυτό δεν αφορά τη ΝΔ, ενώ ανέφερε πως σωστά έχει ξεκαθαριστεί από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού ότι "αυτή η περίφημηεπιστολή είναι τυπική και μία από τις χιλιάδες που έφυγαν από τογραφείο της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή προς χιλιάδες παραλήπτες".

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η ΝΔ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και πως η έρευνα για τη Siemens πρέπει να ασχοληθεί και με τις συμβάσειςπου έγιναν "γιατί αυτοί που έδωσαν χρήματα σε κάποια κατεύθυνση δεν ταέδωσαν για αγαθοεργίες, αλλά για να πετύχουν ανταλλάγματα".

    "Ας αφήσουν τα επικοινωνιακά τρικ και τις κατασκευασμένες βολές κύκλοι του ΠΑΣΟΚ", συνέχισε και υπενθύμισε ότι οι συμβάσεις της Siemens με το Δημόσιο έγιναν επί ΠΑΣΟΚ, ενώ στέλεχος του σημερινού κυβερνώντος κόμματος έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα και τα κατέθεσε στο κόμμα του.

    Μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι για τον κ. Σπυρόπουλο και το ΠΑΣΟΚ δεν θα απαντήσει, επισημαίνοντας πως η απάντηση Ζαγορίτη κλείνει πλήρως το θέμα σε ό,τι αφορά τον ίδιο και τη ΝΔ, ενώ είναι σαφέστατη και η απάντηση από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή. "Η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ζητά έρευνα προς κάθε κατεύθυνση. Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανησυχούν. Όχι η ΝΔ", κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

    Απάντηση Πεταλωτή

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Ας είναι προσεκτικός ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ όταν μιλά, γιατί αν κάποιος αμφισβήτησε απαράδεκτα την ηθική ακεραιότητα πολιτικού του αντιπάλου, αυτός ήταν ο κ. Καραμανλής. Κατά τα λοιπά, είναι προφανές γιατί ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει σήμερα αυτές τις δηλώσεις.

    Σχόλιο ΛΑ.Ο.Σ

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, έκανε την εξής δήλωση: "Στην υπόθεση Siemens-αν η Ν.Δ. πάει με τα ίδια αντανακλαστικά που επέδειξε αυτές τις μέρες- τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ δικαιωματικά μπορεί να ελπίζει ότι θα στήσει πάρτι...".

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Διαψεύσεις στα περί επαφών με Χριστοφοράκο Είδηση: 32629

    [03] Στο επίκεντρο οι αποδοχές βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής

    Παρασκευη, 29 01 2010 15:13

    Με την ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη κερδοσκοπικών πιέσεων και τα ποικίλα δημοσιεύματα σε όλη την Ευρώπη να δίνουν έμφαση στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, μιλώντας στην κοπή πίτας των υπαλλήλων, εξέφρασε την άποψη ότι βουλευτές και εργαζόμενοι πρέπει να βοηθήσουν στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.

    "Δε θα μείνουμε θεατές" λένε οι υπάλληλοι

    Σε «εξωθεσμικά κέντρα που επιχειρούν να πλήξουν την αξιοπιστία των θεσμών της Δημοκρατίας» και «σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τη φύση της εργασίας μας», απέδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής, Βασίλης Θώδης, τις αναφορές στο ύψος των αποδοχών τους, απειλώντας μάλιστα με κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που επιχειρηθούν περικοπές.

    Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συλλόγου, ο κ. Θώδης υποστήριξε πως «οι εργαζόμενοι της Βουλής θεωρούμε την Βουλή «σπίτι» μας, αφού, όπως γνωρίζετε, είμαστε εδώ, όλο το 24ωρο. Η υφή της εργασίας μας, που είναι άμεσα συναρτώμενη με τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος, αποτέλεσε και αποτελεί στόχο κάποιων που, ή δεν γνωρίζουν, ή θέλουν πραγματικά να πλήξουν την αξιοπιστία των θεσμών της Δημοκρατίας».

    «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα σταθούμε απλοί θεατές απέναντι στις όποιες στοχεύσεις διαφόρων εξωθεσμικών κέντρων περί μείωσης των αποδοχών μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, την καθημερινή απαξίωση και υποτίμηση του έργου και της πολύτιμης προσφοράς μας για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»,ανέφερε ο κ. Θώδης κι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την στήριξή του απέναντι «στις αήθεις και υποβολιμαίες επιθέσεις που δεχόμαστε καθημερινά από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

    Φ. Πετσάλνικος: "Να συνδράμουμε όλοι"

    Απαντώντας στην προσφώνηση, ο κ. Φ. Πετσάλνικος,ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «το Κοινοβούλιο, βουλευτές και εργαζόμενοι, πρέπει να εκπέμψουμε πολύ συγκεκριμένα και δυναμικά μηνύματα προς τον ελληνικό λαό - μηνύματα ουσιαστικής συμμετοχής και συμβολής σε αυτήν την πανεθνική προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας και επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Και αυτό θα πράξουμε».

    «Δεν θα είμαι από αυτούς που θα υποστηρίξουν ότι πρέπει να έχουμε μια εντελώς ειδική μεταχείριση - κάθε άλλο. Θα πρέπει κι εμείς να έχουμε τη δική μας συμβολή στην προσπάθεια της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Επομένως, καμία ειδική, προνομιακή μεταχείριση» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32635

    [04] Εργαζόμενοι σε stage: Νέες κινητοποιήσεις

    Παρασκευη, 29 01 2010 15:04

    Κινητοποίηση έξω από τη Βουλή πραγματοποιούν εργαζόμενοι σε προγράμματα STAGE. Αίτημα των εργαζομένων είναι η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Επίσης οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να μείνουν έξω από τη Βουλή μέχρι την Κυριακή. Ήδη οι εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά έχουν προαναγγείλει απεργιακή κινητοποίηση και στις 10 Φλεβάρη, ενώ με ανακοινώσεις τους δήλωσαν την υποστήριξή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι: "Το πεζοδρόμιο είναι δημόσιος χώρος. Ένας χώρος που κατά παράδοση χρησιμοποιείται για κάθε μορφής πολιτική και κοινωνική διαμαρτυρία. Είναι πρωτοφανές και αυθαίρετο τα ΜΑΤ να μην επιτρέπουν σε νέους και νέες stagiaires των 500 ευρώ ανασφάλιστοι, οι οποίοι πετιούνται ανάλγητα στο δρόμο από την κυβέρνηση, να ανέβουν στο πεζοδρόμιο, επειδή έχουν, υποτίθεται, την πρόθεση να κατασκηνώσουν επ' αυτού. Μια χώρα που έχει παραδοθεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και είναι όμηρος των τραπεζών, ενώ την ίδια ώρα πετάει στο δρόμο τους νέους και τις νέες της, δεν έχει κανένα μέλλον. Η Ελλάδα ή θα αλλάξει τώρα πορεία ή οδηγείται σε μεγάλο εφιάλτη".

    Το απόγευμα της Πέμπτης παρέμεναν περίπου 50 εργαζόμενοι έξω από τη Βουλή, υπό την επιτήρηση αστυνομικών δυνάμεων.

    Είδηση: 32633

    [05] Ε.ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: «Θα πρέπει να διαφυλάξουμε το άσυλο και να αποτρέψουμε σκηνές βίας στα πανεπιστήμια.»

    Παρασκευη, 29 01 2010 15:00

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τη Ντένια Σαρακίνη και την Αναστασία Ζήγου. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχει προκύψει ένα θέμα και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς πρυτάνεων, η επιστολή της κας Διαμαντοπούλου προς τους πρυτάνεις, που τους υποδεικνύει κάποια πράγματα που θα πρέπει να συμβούν για το θέμα της περιφρούρησης του ασύλου⦻ Ε.ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Προς θεού, είναι μια επιστολή, δεν είναι νομοσχέδιο. Η επιστολή της υπουργού το ότι έρχεται εν ψυχρώ, δηλαδή τη στιγμή που έχουμε σχετική ηρεμία στα πανεπιστήμια, έρχεται να υπενθυμίσει και να κατευθύνει χωρίς σε καμία περίπτωση να παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ακριβώς για να θυμίσει και μια συζήτηση που είχε γίνει με την υπουργό και τους πρυτάνεις κατά την διάρκεια της τελευταίας συνόδου. Οι πρυτάνεις διοικούν τα πανεπιστήμια, μέσα στα καθήκοντα της διοίκησης, επισημαίνει το εποπτεύον υπουργείο παιδείας, είναι και η οριοθέτηση των χώρων ασύλου. Και η απόφαση από πλευράς τους των μορφών φύλαξης του ασύλου είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μην συνεχίσουμε, γιατί δεν είναι το άσυλο από μόνο του. Θέλουμε ελεύθερη διακίνηση ιδεών αλλά θέλουμε και προστασία της δημόσιας περιουσίας, προστασία των μαθημάτων των πανεπιστημιακών παραδόσεων που γίνονται εκεί, των διαλέξεων, των εργαστηρίων και βεβαίως της έρευνας. Θα πρέπει να διαφυλάξουμε το άσυλο και να αποτρέψουμε σκηνές βίας στα πανεπιστήμια. Η κα Διαμαντοπούλου με την επιστολή της δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να υπενθυμίζει. Κάποιοι ενοχλήθηκαν, αλλά όμως υπάρχει μια μεγάλη πλειονότητα πρυτάνεων ή συναδέλφων πανεπιστημιακών, οι οποίοι πραγματικά καλωσόρισαν αυτή την πρωτοβουλία της κας Διαμαντοπούλου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κατά κάποιο τρόπο ανοίγει και ένας διάλογος για αυτά τα θέματα του ασύλου, ώστε να μορφοποιηθεί όλο αυτό, νομίζω και αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου.» Ε.ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Θέλω να επισημάνω ότι ζητεί η υπουργός από τους πρυτάνεις να γίνουν οι ενέργειες στο δεδομένο πλαίσιο του νόμου που ισχύει σήμερα. Αυτό είναι σαφές μέσα στην επιστολή. Προφανώς με συμμόρφωση προς το πνεύμα και το γράμμα του συντάγματος. Αυτό που θέλουμε είναι να τηρηθεί ο ισχύων νόμος, να εφαρμοστεί στην πράξη και από εκεί και πέρα νομίζω ότι μπορούμε να δούμε και τα αποτελέσματα της θωράκισης του ασύλου. Αν μπορούμε πραγματικά τα ιδρύματα να πάρουν επαρκή μέτρα, ώστε να προστατεύεται συνολικά το πανεπιστήμιο.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αν δεν μπορούν;» Ε.ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Τότε θα γίνει μια άλλη συζήτηση αλλά πριν δεν μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να προσπαθήσουν; Πριν να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος νόμου, πρέπει να προσπαθήσουμε τουλάχιστον συγκροτημένα να τον εφαρμόσουμε. Σεβόμενοι ο ένας τον άλλον και πραγματικά υπάρχει και εδώ ένα θέμα ότι, εφόσον υπάρξει παραβίαση του νόμου εντός του ασύλου μπορεί να γίνει η συνεννόηση άμεσα με το υπουργείο προστασίας του πολίτη και να επέμβει η αστυνομία, εκεί που μπορεί και πρέπει να επέμβει.» Είδηση: 32632

    [06] Μετά την Toyota και η Honda θα προχωρήσει στην ανάκληση χιλιάδων αυτοκινήτων

    Παρασκευη, 29 01 2010 16:54

    Μετά τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, την Toyota και η αντίπαλός της Honda Motor Co ανακοίνωσε την ανάκληση χιλιάδων οχημάτων της σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με αβακοίνωση της εταιρείας, θα ανακληθούν συνολικά 646.000 οχήματα των μοντέλων Fit/Jazz και City, εξαιτίας ενός ελαττώματος στο σύστημα ανοίγματος και κλεισίματος των παραθύρων κατόπιν πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε ένα αυτοκίνητο πέρυσι με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένα παιδί. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι θα ανακληθούν 171.372 οχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 140.000 στις ΗΠΑ, ενώ διευκρίνισε ότι Fit και Jazz έχουν πωληθεί σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία.

    Η ανακοίνωση έρχεται καθώς επενδυτές προμηθευτές και καταναλωτές εκτιμούν τις επιπτώσεις από μία χωρίς προηγούμενο διακοπή της παραγωγής στις ΗΠΑ από την Τοyota.

    Σε μία ασυνήθιστη ενέργεια, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου των ΗΠΑ Χένρι Ουάξμαν, δήλωσε ότι θα έχει τον άλλο μήνα μία προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να εξεταστεί πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά η Τοyota ανταποκρίθηκε στα παράπονα για το πεντάλ του γκαζιού που κολλούσε και αποτέλεσε την αιτία της ανάκλησης.

    Οι ανακλήσεις από την Honda και την Toyota έρχονται σε μία άσχημη χρονική στιγμή για την αυτοκινητοβιομηχανία που αγωνίζεται να προσελκύσει τους αγοραστές στις εκθέσεις των αυτοκινήτων έπειτα από μία κάθετη πτώση των πωλήσεων που οδήγησε στην χρεοκοπία τις αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Chrysler.

    Σχεδόν 1,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα ανακαλεί από την Ευρώπη η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota γιατί παρουσιάζουν ένα πρόβλημα με το πεντάλ του γκαζιού, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες. Τα οκτώ μοντέλα που αφορά η ανάκληση είναι τα: AYGO (παραγωγής από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Αύγουστο του 2009), iQ (Νοέμβριος 2008-Νοέμβριος 2009), Yaris (Νοέμβριος 2005-Σεπτέμβριος 2009), Auris (Οκτώβριος 2006-Ιανουάριος 2010), Corolla (Οκτώβριος 2006-Δεκέμβριος 2009), Verso (Φεβρουάριος 2009-Ιανουάριος 2010), Avensis (Νοέμβριος 2008-Δεκέμβριος 2009) και RAV4 (Νοέμβριος 2005-Νοέμβριος 2009). "Εξετάζουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό, αλλά μπορεί να φτάσουμε τα 1,8 εκατομμύρια οχήματα", αναφέρει στην ανακοίνωσής της η Toyota που διευκρινίζει ότι η ανάκληση δεν αφορά τα Lexus και κανένα άλλο μοντέλο. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι ένα σχεδιαστικό πρόβλημα στο πεντάλ του γκαζιού, το οποίο μπορεί να μπλοκάρει. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη ανακληθεί χιλιάδες οχήματα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κίνα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32641

    [07] Δρόμος προς τιμήν του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

    Παρασκευη, 29 01 2010 17:06

    Η Αλεξάνδρεια, η πόλη που ενέπνευσε τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον τιμά και πάλι. Στις 10 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα η μετονομασία του δρόμου μπροστά από το σπίτι του ποιητή στην Αλεξάνδρεια, από οδό Σαρμ Ελ Σέιχ, σε οδό Κ. Καβάφη. Τα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν από κοινού από τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ, παρουσία του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ και του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) Γιάννη Σιόκα.

    Την ίδια ημέρα, θα διαβαστούν έργα του μεγάλου ποιητή, στο σπίτι όπου έζησε, από μαθητές και φοιτητές, στα ελληνικά και τα αραβικά, ενώ ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παραρτήματος Αλεξανδρείας Μανόλης Μαραγκούλης θα ξεναγήσει τους παρισταμένους στο σπίτι του Καβάφη. Μάλιστα, για το θέμα συζήτησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας σε συνάντησή του στην Αθήνα με την αντιδήμαρχο Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων, Σόφη Δασκαλάκη- Μυτιληναίου.

    Οι εκδηλώσεις θα γίνουν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της ΕΚΑ, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Αλεξάνδρειας. Ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να μετανομαστεί η οδός Σαρμ ελ Σέιχ σε οδό Καβάφη, στις 27 Οκτωβρίου 2009, στο Στάδιο της Ελληνικής Κοινότητας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών που πραγματοποιήθηκαν για τα 100 χρόνια του Ζερβουδακείου Μεγάρου, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32646

    [08] Άνοδος 3,15% στο χρηματιστήριο

    Παρασκευη, 29 01 2010 15:43

    Θετικό αντίκτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά είχαν τα αποτελέσματα των επαφών του πρωθυπουργού στο Νταβός και η ψήφος εμπιστοσύνης που απέσπασε από τους εταίρους της η χώρα για τα οικονομικά, καθώς δυναμική ανάκαμψη παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με την αγορά να βρίσκει στήριγμα στην ομαλοποίηση της αγοράς ομολόγων και στο θετικό κλίμα των διεθνών αγορών.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε πάνω από τα επίπεδα των 2.000 μονάδων, στις 2.048,32 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 3,15%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 277,466 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 3,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,26 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,82%.

    Από τους επιμέρους δείκτες με πτώση έκλεισε μόνο ο δείκτης των Ταξιδιών & Αναψυχής (-0,04%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών +5,12% και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +5,47%.

    143 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 45 πτωτικά και 46 παρέμειναν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές : Μουζάκης (κ) +13,89%, Εμπορικός Δεσμός (κο) +11,11%, Τζιρακιάν Προφίλ (κ) +10,00%, Medicon +9,83% και Alpha Bank +8,80%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Compucon -10,00%, CPI -8,33%, Space Hellas -6,25%, Αθηνά -6,25% και Εδραση -5,88%. Είδηση: 32643

    [09] Ξεπέρασε το 10% η ανεργία στην Ευρωζώνη

    Παρασκευη, 29 01 2010 15:34

    Στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που θεσπίστηκε η ζώνη του ευρώ, πριν από δέκα χρόνια, έφθασε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τον οποίο ξεπέρασε και το ψυχολογικό φράγμα του 10%, από το 8,2% που ήταν τον Νοέμβριο.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η ανεργία στη ζώνη του Ευρώ ξεπέρασε το 10% το Δεκέμβριο του 2009, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τη θέσπιση του ευρώ πριν από ένδεκα χρόνια. Πέρσι, τέτοια εποχή, η ανεργία βρισκόταν στο 8,2%, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ήταν στο 9,9%, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η Ισπανία, η οποία με βάση τα στοιχεία της Eurostat, εμφανίζει ποσοστό ανεργίας 19,5% του οικονομικώς ενεργού πληθυσμού.

    Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στην Ολλανδία (4%) και την Αυστρία (5,4%).

    Στο σύνολο της ΕΕ, η ανεργία ανήλθε τον Δεκέμβριο στο 9,6%, ενώ στις ΗΠΑ ήταν στο 10%.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στην ανακοίνωση της Eurostat δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2009. Είδηση: 32637

    [10] Βρετανία: Καταθέτει για τον πόλεμο στο Ιράκ ο Μπλερ

    Παρασκευη, 29 01 2010 13:38

    Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή η πολυαναμενόμενη κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ενώπιον της Επιτροπής που εξετάζει τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ. Ο 56χρονος Μπλερ έφθασε δύο ώρες νωρίτερα για την εξάωρη κατάθεσή του στο Κέντρο Βασίλισσα Ελισάβετ, που βρίσκεται απέναντι από το Κοινοβούλιο, στο κέντρο του Λονδίνου, και εισήλθε στο κτίριο, περνώντας τη ζώνη αστυνομικής φρούρησης, από μία είσοδο στην πίσω πλευρά, προφανώς για να μην αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές και τις τηλεοπτικές κάμερες, ανακοίνωσε η Βρετανική Ένωση Τύπου.

    Η εξέταση του Μπλερ από την πενταμελή επιτροπή θα επικεντρωθεί στο θέμα της νομιμότητας του πολέμου με τον ισχυρισμό ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και στις φερόμενες μυστικές συμφωνίες μεταξύ του Μπλερ και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για την αναγκαιότητα έναρξης του πολέμου.

    Στην αίθουσα θα παρευρίσκονται και συγγενείς των 179 Βρετανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ. Η διορισμένη από την Κυβέρνηση επιτροπή για το Ιράκ δεν διαθέτει νομική εξουσία, αλλά αποτελεί απόπειρα "αποκάλυψης της αλήθειας" για το σχεδιασμό, την εκτέλεση και το αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης το 2003.

    Μία σειρά από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και αξιωματούχοι του στρατού έχουν ήδη καταθέσει κι ενώ δεν έχουν αποκαλυφθεί νέα στοιχεία, ωστόσο έχουν προκύψει αμφιβολίες σχετικά με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στον απόηχο της εισβολής.

    Η Λίντσεϊ Τζέρμαν, επικεφαλής της οργάνωσης διαμαρτυρίας Stop The War, δήλωσε "αηδιασμένη" από το γεγονός ότι ο Μπλερ οδηγήθηκε στο κτίριο από την πίσω πόρτα. "Δεν έχει την αξιοπρέπεια ή την ειλικρίνεια να αντιμετωπίσει το κοινό, τις οικογένειες των στρατιωτών και τους Ιρακινούς που θα έρθουν εδώ σήμερα -και θα είναι πολλοί- για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο", είπε η ίδια ενώ στεκόταν μέσα στη βροχή.

    Διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως "Τόνι Μπλερ, εγκληματία πολέμου", συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, όπου διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία.

    Επτά χρόνια μετά από τη στρατιωτική επέμβαση που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέϊν και σχεδόν τρία χρόνια αφότου ο Μπλερ παρέδωσε την εξουσία στον Γκόρντον Μπράουν, το θέμα της συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο εξακολουθεί να προκαλεί την οργή της κοινής γνώμης.

    "Τις απαντήσεις που καλείται να δώσει ο Τόνι Μπλερ θα πρέπει τελικώς να τις δώσει στη Χάγη ενώπιον του δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου", λέει ο πρόεδρος του Stop the War, Άντριου Μάρεϊ. "Είναι ένας φτασμένος ηθοποιός, αλλά νομίζω ότι πολύς κόσμος έχει δει εδώ και καιρό (τι κρύβεται) πίσω από το σενάριό του".

    Η εμφάνιση του Μπλερ δεν θα επηρεάσει μόνο την υστεροφημία του, αλλά μπορεί και να πλήξει τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία, τον Εργατικό Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος την εποχή του πολέμου ήταν Υπουργός Οικονομίας.

    Ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών φοβούνται ότι η διαδικασία θα διχάσει τους ψηφοφόρους πλήττοντας το κόμμα, το οποίο ήδη βρίσκεται πίσω από τους Συντηρητικούς στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο.

    "Είναι μία κρίσιμη ημέρα για εκείνον (τον Μπλερ), για τους βρετανούς πολίτες και για τις ηθικές αξίες της χώρας", δήλωσε ο Άντονι Σέλντον, πολιτικός σχολιαστής και βιογράφος του Μπλερ.

    Ένταση στο κέντρο της Αθήνας, όταν περίπου 150 απασχολούμενοι στα stage του Δημοσίου, επιχείρησαν να στήσουν αντίσκηνα μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα για να τους εμποδίσουν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32625


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 January 2010 - 17:55:19 UTC