Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκρατημένη ικανοποίηση
  • [02] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες
  • [03] Παπανδρέου-Γκουτιέρες για τους πρόσφυγες
  • [04] Προβάδισμα 11 μονάδων για το ΠΑΣΟΚ
  • [05] Σκάνδαλο προσλήψεων στην ΤΡΑΜ ΑΕ
  • [06] Το Πάσχα θα ανοίξουν τα Τέμπη
  • [07] Αυτοψία μετά το σεισμό στη Φωκίδα
  • [08] Η Κίνα απαγορεύει την προβολή του Άβαταρ
  • [09] Αύξηση πωλήσεων 45% στην αγορά των ΙΧ
  • [10] Ντ. Μπακογιάννη: Να μην υπονομευτεί το σχέδιο Καλλικράτης
  • [11] Αύξηση 30 % καταγράφεται στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης

    [01] Συγκρατημένη ικανοποίηση

    Τριτη, 19 01 2010 12:18

    Την ικανοποίησή του, τόσο για την ανακοίνωση του Ecofin αναφορικά με το ζήτημα της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, όπου σχολιάζεται θετικά η σειρά δράσεων που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αναμόρφωση του εθνικού στατιστικού συστήματος, όσο και για την αποδοχή την οποία έτυχαν οι βασικοί άξονες του τριετούς προγράμματος οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin, ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Χρονικό περιθώριο έξι μηνών έχει η κυβέρνηση για να δώσει στις Βρυξέλλες δείγματα γραφής από την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης καθώς μετά τον Ιούνιο η εφαρμογή των μέτρων με στόχο την μείωση του ελλείμματος θα τεθεί υπό ασφυκτική Κοινοτική επιτήρηση. Το ελληνικό σχέδιο έγινε αποδεκτό με επιφυλάξεις -όπως αναμενόταν- ζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα, εκφράστηκε όμως από ορισμένους εταίρους η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας.

    Καλωσορίζει τις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης το Ecofin

    Στο κείμενο συμπερασμάτων το Εcofin, καλωσορίζει τη σειρά δράσεων που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αναμόρφωση του εθνικού στατιστικού συστήματος, την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή και κοινοποίηση των στατιστικών στοιχείων.

    Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο το Συμβούλιο καλεί επισταμένως την Ελλάδα να δράσει άμεσα ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα μεθοδολογίας και τεχνικών διαδικασιών που δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί.

    Εξάλλου, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συζήτηση που διεξήχθη για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και σημείωσε ότι η Επιτροπή συμφωνεί με τα συμπεράσματα για την Ελλάδα που ενέκρινε σήμερα ομόφωνα το Συμβούλιο.

    Ακόμη, ο αρμόδιος επίτροπος επεσήμανε ότι στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας θα ληφθούν αποφάσεις για το σχέδιο δράσης για κάθε σημείο που αναγνωρίστηκε ως προβληματικό σχετικά με τη συλλογή και διαχείριση των ελληνικών στοιχείων.

    Νωρίτερα, συμβατό με τη βαθμολογία των ελληνικών κρατικών ομολόγων με A2 χαρακτήριζε σε έκθεση της το Πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης ο Οίκος Μoodys Ωστόσο, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιφύλαξη τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως λόγω του απογοητευτικού ιστορικού της χώρας στον τομέα αυτό.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: «Πληρώνουμε την αναξιοπιστία των παρελθόντων ετών»

    Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εcofin σχετικά με το ζήτημα της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων όσο και για την αποδοχή της οποίας έτυχαν οι βασικοί άξονες του προγράμματος σταθερότητας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ και του Εκοφίν.

    Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία, ο κ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι με την ανακοίνωσή του το Συμβούλιο αφενός μεν αναγνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν αφετέρου δε καλωσορίζει τα πρώτα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο πότε θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί τον Οκτώβριο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές.

    «Πληρώνουμε την αναξιοπιστία των παρελθόντων ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή πέραν της κοινοποίησης στις Βρυξέλλες της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας, της οποίας το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερέβαινε το 12%.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα σταθερότητας, δήλωσε ότι οι πρώτες αντιδράσεις από την Ε.Ε. ήταν θετικές, τόνισε, ωστόσο, ότι από εδώ και στο εξής το μεγάλο πρόβλημα είναι η υλοποίηση του προγράμματος και η επίτευξη του καλύτερου δυνατού συντονισμού μεταξύ των υπουργείων.

    Υψηλότερα στο 1,67% βρέθηκε το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου στη δημοπρασία της Τρίτης έναντι μόλις 0,35% στη δημοπρασία Οκτωβρίου, αντλώντας 1,2 δισ. ευρώ.

    Στόχος μας - είπε ο Γιώργος Πεταλωτής - είναι η σοβαρή εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος αυτό διασφαλίζεται μέσα από τις δικλείδες του προϋπολογισμού για το 2010. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητά του ότι το πρόγραμμα σταθερότητας θα γίνει αποδεκτό και από το συμβούλιο Ecofin, στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, μετά την εξέτασή του από το κολλέγιο των επιτρόπων στις 27 Ιανουαρίου.

    Ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα έκαναν αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

    Σε ερώτηση για εάν ανησυχεί για την πιθανότητα αδυναμίας της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, η Ισπανίδα ομόλογος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου Έλενα Σαλγκάντο, δήλωσε: "Δεν ανησυχώ για αυτό. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο".

    "Κανένας άλλος δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα παρά μόνο η ίδια τον εαυτό της. Δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένουν εξωτερική βοήθεια", τόνισε από την πλευρά του ο Φιλανδός υπουργός Οκονομικών Γιουρκι Καταϊνεν.

    "Η κατάσταση με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι βασικά ανακριβής", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ.

    Αντιδράσεις

    Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, συγκροτείται από τη ΝΔ παρατηρητήριο οικογενειακού προϋπολογισμού, με συντονιστή τον βουλευτή Καβάλας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και με βασική του αποστολή την παρακολούθηση των διακυμάνσεων του οικογενειακού εισοδήματος και των μέτρων της κυβέρνησης.

    "Η ΕΕ στηρίζει την κυβέρνηση και η κυβέρνηση στηρίζεται στην ΕΕ. Ο στόχος τους είναι ένας: Να φέρουν με επιτυχία σε πέρας τον αντιλαϊκό τυφώνα, να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και η φτωχή αγροτιά, να στηριχθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.", σχολίασε το ΚΚΕ.

    Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την οικονομική και την αγροτική της πολιτική, διατύπωσε με ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από το απαράδεκτο αυτό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση στην Ε.Ε., και διαπραγματεύεται ήδη για τη χειροτέρευσή του", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση "έχει ήδη προτάξει το πρώτο μάγουλο, έχει φάει την πρώτη σφαλιάρα από την Κομισιόν και της ζητείται να προτάξει και το άλλο".

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Κρας τεστ" για την ελληνική οικονομία Είδηση: 32128

    [02] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

    Τριτη, 19 01 2010 14:36

    Εμμένουν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους και τα μπλόκα σε σημεία του εθνικού δικτύου και αρνούνται να προσέλθουν στον διάλογο για τα αγροτικά μέχρι να επιλυθούν τα αιτήματά τους. Μπλόκα υπάρχουν στη Ριτσώνα, στο Κάστρο Βοιωτίας, στην Αλαμάνα, στη Νίκαια Λάρισας, στην εθνική Θεσσαλονίκης - Καβάλας και Πρέβεζας - Ιωαννίνων, ενώ νέο δημιούργησαν οι αγρότες της Πελοποννήσου στον δρόμο Κορίνθου-Τρίπολης. Αποκλεισμένος παραμένει ο δρόμος στο τελωνείο Προμαχώνα ενώ συγκεντρωμένα τρακτέρ υπάρχουν στους δρόμους που οδηγούν στους συνοριακούς σταθμούς Δοϊράνης, Ευζώνων και Εξοχής. Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμμένει στην προοπτική του διαλόγου προκειμένου να υπάρξουν λύσεις στα αιτήματά τους ώστε να μην ξαναβγούν στους δρόμους. Οι κινητοποιήσεις προκάλεσαν την επέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

    Ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους δηλώνουν οι αγρότες και κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους αυξάνοντας τα μπλόκα σε κεντρικές και εθνικές οδούς.

    Στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης παραμένουν τα μπλόκα στην Αλαμάνα, το Καστρο, στο ύψος της Θήβας, αλλά και στη Νίκαια Λάρισας.

    Μπλόκα έχουν στήσει και στην Εγνατία οδό στα Κερδύλλια, τη Χρυσούπολη, το Κωσταράζι, αλλά και σε μεθοριακούς σταθμούς, όπου οι αγρότες προσχωρούν σε ολικούς ή μερικούς αποκλεισμούς τους .

    Αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων στη Μελούνα και στον κόμβο Πλατυκάμπου από αγρότες της Συντονιστικής Επιτροπής Λάρισας.

    Η κυκλοφορία από χθες έχει εκτραπεί μέσω Μεγάλου Μοναστηρίου, Στεφανοβικείου και της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου.

    Στην Κρήτη

    Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν την Τρίτη και οι αγρότες των Χανίων, προχωρώντας σε μηχανοκίνητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου.

    "Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που είναι συνέχεια αυτής που είχε εφαρμόσει και η προηγούμενη με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αρμένων, Γιάννης Κατσαρός.

    Στην Πελοπόννησο

    Την ίδια ώρα αγρότες της Πελοποννήσου προχωρούσαν σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών στο ύψος του Αίγιου στη γέφυρα του Τηγανιτή την οποία άνοιξαν εκ νέου λίγο μετά το μεσημέρι.

    Το μεσημέρι έκλεισε και η Eθνική οδός Κορίνθου-Τριπόλεως στον κόμβο της Στέρνας. Σε συνέλευση οι αγρότες αποφάσισαν να παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι αύριο το μεσημέρι, της Τετάρτης όπου θα συνεδριάσουν και πάλι για να καθορίσουν τη περαιτέρω στάση τους.

    Η τροχαία Κορίνθου εκτρέπει την κυκλοφορία των οχημάτων από και προς την κεντρική και νότια Πελοπόννησο, από τις 12 λόγω του μπλόκου της Στέρνας, από τον κόμβο της Αρχαίας Νεμέας, στο 110 χιλιόμετρο της Αθηνών - Τριπόλεως και η κυκλοφορία γίνεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, Δερβενάκια - Άργος - Τρίπολη κι αντίστροφα.

    Την Τετάρτη οι εσπεριδοκαλλιεργητές της Αργολίδας και της Λακωνίας έχουν αποφασίσει προειδοποιητικές κινητοποιήσεις σε τοπικό νομαρχιακό επίπεδο.

    Συγκεκριμένα στις 11:00 το πρωί έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό της νομαρχίας Αργολίδας και της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου, ενώ μία ώρα νωρίτερα οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Λακωνίας θα κλείσουν την εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα αποκόπτοντας την Λακωνία από την υπόλοιποι Πελοπόννησο.

    Στον Έβρο

    Με αποκλεισμό διαρκείας του συνοριακού σταθμού Ορμενίου Έβρου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απειλούν οι αγρότες της περιοχής.Στον χώρο έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 200 τρακτέρ, που κατά διαστήματα, με αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής, προχωρούν σε δίωρους αποκλεισμούς του Τελωνείου. Ωστόσο, λόγω της χιονόπτωσης που δυσχεραίνει ούτως ή άλλως την κίνηση των οχημάτων, από το μεσημέρι η διέλευση γίνεται ομαλά.

    Όπως έχουν δηλώσει οι αγροτοσυνδικαλίστες, είναι προετοιμασμένοι για πολυήμερη παραμονή στα μπλόκα, καθώς χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις ως "μονόδρομο".

    "Οι κυβερνήσεις άλλαξαν, αλλά τα προβλήματα όχι μόνον παραμένουν αλλά και αυξάνονται συνεχώς", υπογραμμίζουν.

    Οι αγρότες θέτουν ζήτημα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος με βάση τις κατώτερες εγγυημένες τιμές και ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ρύθμιση των χρεών και σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή στη νέα ΚΑΠ, μετά το 2013.

    Παράλληλα ζητούν πρώτα να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και μετά να καθίσουν στο τραπέζι του διάλογου για το μέλλον της γεωργίας.

    Η θέση της κυβέρνησης

    Αιτιολογημένη απάντηση στα βασικά αιτήματα των αγροτών έδωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

    Στο αίτημα για εγγυημένο εισόδημα η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο οδηγεί στην περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων και σε αδικίες από αγρότη σε αγρότη ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια.

    Στο αίτημα για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος αναφέρεται ότι η χορήγηση εθνικών ενισχύσεων αντιβαίνει στο κοινοτικό καθεστώς, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ και η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Στα αιτήματα για την επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου πετρελαίου αναφέρεται ότι ήδη έχει αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ από 7% στο 11%, ενώ για το φόρο στο πετρέλαιο υπήρξαν μειώσεις και οι αγρότες πληρώνουν σήμερα 21 ευρώ ανά τόνο, έναντι 302 ευρώ που είναι ο τελικός ενιαίος φόρος.

    Τέλος, στο αίτημα για κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, η κ. Μπατζελή τονίζει ότι αποτελεί τη βάση διαβούλευσης προκειμένου να αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις.

    Δεν επιδιώκουμε δυναμικές λύσεις αλλά δυναμικό διάλογο με τους αγρότες τόνισε ο Πρωθυπουργός σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, στο Μαξίμου, με θέματα συντονισμό της κυβέρνησης, του κόμματος και της ΚΟ.

    Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο διάλογος με τους αγρότες προκειμένου να υπάρξουν λύσεις στα αιτήματά τους ώστε να μην ξαναβγούν στους δρόμους.

    Δεν θέλουμε μπαλώματα επισήμανε ο κ. Πεταλωτής παραπέμποντας στην κορύφωση του διαλόγου γιά το αγροτικό στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο ενώ υπογράμμισε ότι οι αγρότες μέχρι τις 15 Μαρτίου με την ολοκλήρωση και της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων θα λάβουν και το υπόλοιπο των κοινοτικών επιχορηγήσεων.

    Αντιδράσεις

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην οποία ρωτάει τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την προστασία της εγχώριας παραγωγής και με ποιο τρόπο θα σταματήσει η εκμετάλλευση των αγροτών.

    Τη στήριξη του στους αγρότες εξέφρασε με ανακοίνωσή του το πολιτικό γραφείο του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι "η λογική της κυβέρνησης διά στόματος της υπουργού ότι οι τιμές έπεσαν λόγω "κρίσης υπερπαραγωγής", είναι συνειδητή απάτη.

    Παράλληλα το ΚΚΕ υποστηρίζει την ανάγκη ανάπτυξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής με στόχο πρώτ' απ' όλα την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού, με ποιοτικά ελεγμένα προϊόντα, παραγωγή απαλλαγμένη από το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους.

    "Η πολιτεία δεν πρέπει να είναι υποκείμενη εκβιασμών αλλά ταυτοχρόνως δεν μπορεί να αδιαφορεί για τα διαχρονικά αλλά ανικανοποίητα δίκαια αιτήματα των αγροτών", επισήμανε ο ΛΑΟΣ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να καταλάβει τα προβλήματα των αγροτών και ν' αφήσει την υποκρισία και τους λεονταρισμούς, τονίζοντας ότι οι αγρότες δεν διεκδικούν μισθούς τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ούτε 28 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις, όπως οι τραπεζίτες.

    Παρέμβαση της δικαιοσύνης

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με όλους τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών της χώρας, στις περιοχές που υπάρχουν αγροτικά μπλόκα, συνέστησε να διενεργούν έρευνα και εφόσον διαπιστώνεται ότι τελείται το πλημέλλημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, τότε να προχωρούν στο σχηματισμό δικογραφιών.

    Την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας ή το σχηματισμό δικογραφιών για παρακώλυση συγκοινωνιών, ζητά από τις αστυνομικές αρχές, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σχετικά με τα αγροτικά μπλόκα.

    Ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι οι αγώνες των αγροτών όπως και κάθε άλλης ομάδας είναι θεμιτοί και νόμιμοι, χωρίς όμως να θίγουν τα συμφέροντα των άλλων ομάδων εμποδίζοντάς τους να επιβιώσουν.

    Πρέπει να υπάρξει σύμπραξη αγροτών και κράτους για να υπάρξει μια αγροτική μεταρρύθμιση δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης. Δεν είναι πρακτικές μας τα ΜΑΤ, ο εισαγγελέας μπορεί να κάνει ότι θέλει τόνισε ο υφυπουργός.

    Επιστολή Μπορίσοφ σε Μπαρόζο

    Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία τού ζητά να παρέμβει άμεσα για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες, απέστειλε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

    Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να άρουν τα εμπόδια αυτά και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω της επικράτειας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 1058-ΑΠΕ/ΜΠΕ Σχετικές ειδήσεις: Νέα μπλόκα αγροτών Είδηση: 32135

    [03] Παπανδρέου-Γκουτιέρες για τους πρόσφυγες

    Τριτη, 19 01 2010 14:30

    Ευρετήριο Άρθρου

    Παπανδρέου-Γκουτιέρες για τους πρόσφυγες

    Σελίδα 2

    Υπέρ της απόδοσης ιθαγένειας σε μακροχρόνιους μετανάστες ο Συνήγορος του Πολίτη

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 3

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, τόνισε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ύπατο αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτιέρες, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξιμου. Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η επιτήρηση των συνόρων, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και η σωστή διαχείριση των πολιτικών προσφύγων. Από την πλευρά του, ο κ. Γκουτιέρες χαρακτήρισε μείζονες αλλαγές τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για άσυλο και μετανάστευση. Νωρίτερα, ο κ. Γκουτιέρες συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το θέμα των μεταναστών στην Ελλάδα.

    Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

    Τη δημιουργία νέας Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου καθώς και τη δημιουργία νέου πλαισίου λειτουργίας των χώρων παραμονής αλλοδαπών μαζί με άλλα πέντε μέτρα, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την συνάντησή του με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες.

    Οι υπόλοιπες πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

    η επιτήρηση των συνόρων στην είσοδο και την έξοδο,

    η αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, δηλαδή, της μη νόμιμης μετανάστευσης,

    η σωστή διαχείριση του ζητήματος των πολιτικών προσφύγων με σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις για προστασία εκείνων που πραγματικά διώκονται ή αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους,

    η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, την ΕΕ και τα γειτονικά κράτη και

    η ομαλή ένταξη των νόμιμων μεταναστών και ειδικά της δεύτερης γενιάς στις κοινωνικές δομές.

    Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, η βούληση της κυβέρνησης είναι να αναμορφώσει το σύστημα ασύλου, ώστε αυτό να είναι σε πλήρη συμφωνία με τη σύμβαση της Γενεύης και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    "Γινόμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας αύξησης της μεταναστευτικής ροής, βεβαίως και των παράνομων ροών, αλλά και της προσφυγιάς, με όλα αυτά να συνδέονται με τον πολλαπλασιασμό των οικονομικών κρίσεων, την αλλαγή των παγκόσμιων δημογραφικών ισορροπιών, τις περιφερειακές συγκρούσεις που δυστυχώς εντείνονται και την κλιματική αλλαγή" Γιώργος Παπανδρέου

    Επεσήμανε δε πως "είναι σίγουρο ότι και οι δυνατότητες της Ευρώπης και της Ελλάδας για υποδοχή και ενσωμάτωση έχουν συγκεκριμένα περιθώρια".

    Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των χώρων παραμονής αλλοδαπών, ο Πρωθυπουργός το συνέδεσε με την άσκηση συνοριακής πολιτικής για την αποτροπή παράνομης ροής μεταναστών.

    Όπως είπε ο ίδιος, στόχος είναι η σταδιακή δημιουργία ειδικών κέντρων πρώτης υποδοχής στις περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφώνησε με τον κ. Γκουτιέρες πως για να υπάρξει πραγματική προστασία όσων την έχουν ανάγκη αλλά και για να μειωθεί η επιβάρυνση των κρατών-μελών της ΕΕ, είναι αδήριτη ανάγκη η συνεργασία των βασικών χωρών διέλευσης μεταναστών που συνορεύουν με την ΕΕ. Και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό συζήτησε με τον κ. Γκουτιέρες και το θέμα της Τουρκίας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τις προτεραιότητες που εξήγγειλε εδραιώνεται στην Ελλάδα το αίσθημα ασφάλειας σε όλη την κοινωνία και παράλληλα προστατεύονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα καθιερώνοντας επιπλέον την ευνομία παντού.

    Με τον ύπατο αρμοστή συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ και την υιοθέτηση του προγράμματος της Στοκχόλμης, το οποίο τονίζει την ανάγκη ύπαρξης πραγματικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο θέμα του ασύλου, είπε ο κ. Παπανδρέου, σημείωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση έναρξη λειτουργίας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου που θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της επιβάρυνσης που συνεπάγεται για τα κράτη- μέλη η συνεχής μεταναστευτική ροή και ο μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο.

    "Υπενθύμισα στον κ. Γκουτιέρες το υπέρμετρο και δυσανάλογο βάρος που επιφέρει στην Ελλάδα η εφαρμογή του κανονισμού Δουβλίνο II και τόνισα την ανάγκη βελτίωσης των προβλέψεων με την τροποποίηση του κριτηρίου πρώτης εισόδου και τη δημιουργία υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών", είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας από τη μια λοιπόν έχουμε την πολιτική της αποτροπής της λαθρομετανάστευσης και το μοίρασμα των βαρών με τα άλλα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ και από την άλλη μία πολιτική συνοχής και ένταξης των νόμιμων μεταναστών στη χώρα.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον ύπατο αρμοστή για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που σε λίγες εβδομάδες, όπως είπε, θα ψηφιστούν με βασικό δείγμα την νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία δίνεται ελπίδα και προοπτική, όπως ανέφερε, στους μετανάστες που ζουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα και ιδίως τα παιδιά τους που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους.

    "Οι συγκεκριμένες προβλέψεις λαμβάνουν ειδική μέριμνα για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες", είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "με την ίδια πρωτοβουλία ενεργοποιούμε δραστικά την πορεία των νόμιμων και μακροχρόνια διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα και των αναγνωρισμένων προσφύγων προσφέροντάς τους τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης".

    Γκουτιέρες: "Η μετανάστευση δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και προστασίας της εθνικής ασφάλειας"

    Από την πλευρά του, ο κ. Αντόνιο Γκουτιέρες εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι "η μετανάστευση δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και προστασίας της εθνικής ασφάλειας".

    Ο ύπατος αρμοστής είπε ότι η διατήρηση ανθρώπων σε μια αβέβαιη κατάσταση δεν είναι κάτι το σωστό, αλλά πρέπει να είναι γνωστό ποιος είναι ο καθένας και πού μένει και παράλληλα αν χρήζει προστασίας, διαφορετικά εάν δεν χρήζει να επαναπροωθείται στη χώρα προέλευσής του ή σε άλλη χώρα έτσι ώστε να γίνονται σεβαστά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εθνική ασφάλεια.

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι θετικές, ο κ. Γκουτιέρες είπε ότι υπάρχουν όντως άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας αλλά και άλλοι που αναζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζουμε το πρώτο, λαμβάνουμε υπόψη μας και το δεύτερο αλλά αναγνωρίζουμε και το δικαίωμα στα κράτη να χαράζουν εθνικές πολιτικές και άρα να επαναπροωθήσουν όσους δεν πρέπει να τύχουν προστασίας.

    Η φύλαξη των συνόρων, η καταστολή του εμπορίου ανθρώπων, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, αλλά και η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων δεδομένης και της συνεισφοράς των μεταναστών μαζί με το νέο σύστημα χορήγησης ασύλου και τα μέτρα για την ιθαγένεια λειτουργούν συμπληρωματικά και εξασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, είπε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ.

    Ο κ. Γκουτιέρες αναγνώρισε ότι η Ελλάδα καταβάλλει δυσανάλογη προσπάθεια, προσφέροντας ταυτόχρονα σημαντικές υπηρεσίες στην ΕΕ. Και κάλεσε την τελευταία να στηρίξει πλήρως την Ελλάδα και να μοιραστεί τα βάρη, ενώ πρόσθεσε ότι θα αρθρώσουμε λόγο στις Βρυξέλλες, ώστε να σταθούν αλληλέγγυες με την Ελλάδα, κάτι το οποίο θα είναι και προς όφελος της Ευρώπης.

    Τέλος, ο ύπατος αρμοστής είπε ότι για το μοίρασμα του βάρους του ζητήματος αυτού είναι απαραίτητη και η συνάφεια και η συνοχή της ευρωπαϊκής πολιτικής.

    Αντιδράσεις

    "Στην άκριτη μεταναστευτική πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν παρέχουμε ούτε πολιτικό άσυλο, ούτε πολιτική ασυλία. Ο λαός πρέπει να ερωτηθεί και να τοποθετηθεί για κάτι που ακουμπά τη ζωή του" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

    Είδηση: 32133

    [04] Προβάδισμα 11 μονάδων για το ΠΑΣΟΚ

    Τριτη, 19 01 2010 10:36

    Προβάδισμα διατηρεί το ΠΑΣΟΚ με 11 μονάδες σύμφωνα με δημοσκόπηση της GΡΟ που παρουσίασε τη Δευτέρα το Μega. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 40,3% των ερωτηθέντων, έναντι 29,3% της ΝΔ, 7% του ΚΚΕ, 5,5% του ΛΑΟΣ, 4,2% του ΣΥΡΙΖΑ και 3% των Οικολόγων. Ο Γ. Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Αντ. Σαμαρά.

    Συγκεκριμένα,ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει το 51,3% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος της ΝΔ 28,3%.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 54% εκτιμά θετικά το έργο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία επίσης επιδοκιμάζει την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει ελληνική υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών όταν τουλάχιστον ο ένας γονιός είναι νόμιμος μετανάστης, ενώ οι ερωτηθέντες διχάζονται για τη ρύθμιση που προβλέπει χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας στους μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα επί τουλάχιστον πέντε χρόνια.

    Τέλος οι πολίτες υποδέχονται θετικά με ποσοστό 60% τις ρυθμίσεις του σχεδίου «Καλλικράτης».

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 32121

    [05] Σκάνδαλο προσλήψεων στην ΤΡΑΜ ΑΕ

    Τριτη, 19 01 2010 16:22

    Στον εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνήσει ποινικές ευθύνες της διοίκησης του Τραμ κατά το έτος 2009, απέστειλε το πόρισμά του ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής. Σύμφωνα με το πόρισμα αυτό, τη συγκεκριμένη περίοδο πολλαπλασιάστηκε το προσωπικό του Τραμ χωρίς να έχει επεκταθεί το δίκτυο και χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού. Όπως δήλωσε η κυβέρνηση η υπόθεση θα σταλεί στη δικαιοσύνη.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο 35σελιδο πόρισμα του κ. Ρακιντζή, στο τραμ προσελήφθη ακόμη και οδηγός χωρίς δίπλωμα οδήγησης, αλλά και επόπτης ασφάλειας και ελέγχου γραμμών, μια εξαιρετικά νευραλγική θέση , με προηγούμενη εργασιακή εμπειρία στη...μαγειρική. .

    Ενώ τέλος Μαρτίου του 2004 το προσωπικό στο τραμ ανερχόταν σε 192 άτομα, από τον Απρίλιο του 2004 και ως 2 Σεπτεμβρίου 2009 το προσωπικό στο τραμ αυξήθηκε κατά 250% , δηλαδή έφρασε τα 637 άτομα και μάλιστα χωρίς να έχει επεκταθεί το δίκτυο.

    Μόνο το 2009 έγιναν 154 προσλήψεις χωρίς να προκηρυχτούν οι σχετικές θέσεις, δηλαδή μόνο με απόφαση διοικητικού συμβουλίου.

    Όπως αναφέρεται στο πόρισμα μόλις την προηγούμενη προκήρυξης των εθνικών εκλογών της 4 Οκτωβρίου προσελήφθησαν 62 άτομα ύστερα από ολιγόλεπτη συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης και χωρίς να κρατηθούν πρακτικά.

    Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το κόστος μισθοδοσίας του τραμ να είναι διπλάσιο από τα συνολικά έσοδα του τραμ και τριπλάσιο από τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης .Ο επιθεωρητής δημοσίας διοίκησης προχώρησε στη διερεύνηση του θέματος ύστερα από σχετικό αίτημα του Υπουργού Υποδομών στις 30 Οκτωβρίου.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από τη τελευταία διοίκηση του τραμ , ενώ ο διεθνών σύμβουλος του τραμ μέχρι και το Μάρτιο του 2009 Χρίστος Αναστασόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας διευκρίνισε ότι επί θητείας του δεν έγιναν τέτοιου είδους προσλήψεις καθώς υπήρχε απόφαση να μη γίνουν προσλήψεις ώσπου το τραμ να επεκταθεί μέχρι τον Πειραιά

    Κυβέρνηση: στη δικαιοσύνη η υπόθεση

    "Αυτοί οι διορισμοί έγιναν επί ΝΔ,το όργιο προσλήψεων στην ΤΡΑΜ Α.Ε., αλλά και σε άλλες παρόμοιου χαρακτήρα εταιρείες το έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα και θα πάρει το δρόμο προς την αποκατάσταση της νομιμότητας", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι όποιος έχει διοριστεί παράνομα θα έχει τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος και συμπλήρωσε ότι "περιμένουμε και το ακριβές πόρισμα του κ. Ρακιντζή για να δούμε πώς θα εξελιχτεί η υπόθεση αυτή".

    Επιπλέον, σημείωσε ότι "δεν μπορεί τα χρήματα του ελληνικού λαού να κατασπαταλούνται με αυτόν τον τρόπο" και υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξαναγίνει κάτι τέτοιο".

    Ακόμα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι επί ΠΑΣΟΚ είχαν "παγώσει" οι προσλήψεις και στην ΤΡΑΜ ΑΕ και στο ΜΕΤΡΟ,αλλά και οπουδήποτε αλλού υπήρξαν παράνομες προσλήψεις και πρόσθεσε ότι αυτές παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

    Όσον αφορά στη διοίκηση της ΤΡΑΜ ΑΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτή θα αλλάξει μέσα στα πλαίσια αλλαγής αναλόγων διοικήσεων.. Είδηση: 32147

    [06] Το Πάσχα θα ανοίξουν τα Τέμπη

    Τριτη, 19 01 2010 14:11

    Το Πάσχα αναμένεται να ξανανοίξουν τα Τέμπη σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος είπε: "Πιστεύουμε ότι μέχρι το Πάσχα θα μπορεί ο δρόμος να ξαναδοθεί στην κυκλοφορία αν ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες", ενώ επεσήμανε ότι η ευρύτερη περιοχή θα ελέγχεται από σεισμολόγους που θα καταγράφουν τις γεωλογικές μεταβολές.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφερόμενος στο θέμα των Τεμπών τόνισε: "Αναμένουμε διευκρίνισε, την πρόταση της εταιρίας παραχώρησης, θα αξιολογηθεί τάχιστα από τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία και αμέσως θα δοθεί η έγκριση να ξεκινήσουν τα έργα.

    Όπως ανακοίνωσε επίσης, σε πρόταση που υπέβαλε στις 15 Ιανουαρίου προς το υπουργείο, η κοινοπραξία, η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι θα απαιτηθεί χρόνος 16 εβδομάδων για να ξανανοίξουν τα Τέμπη.

    Σύμφωνα με τον υπουργό και η εταιρία παραχώρησης συμφωνεί να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες, ενώ από τη σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται ότι τις εργασίες αποκατάστασης θα τις εκτελέσει η κοινοπραξία.

    Εκεί που υπάρχει διάσταση απόψεων είναι το ποιος θα καταβάλλει το κόστος. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, αυτό θα το αποφασίσει η διαιτησία.

    ΤΡΕΝΟΣΕ και σεισμολόγοι

    Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε επίσης δυο πρωτοβουλίες του υπουργείου όσον αφορά τα Τέμπη.

    Συγκεκριμένα η ΤΡΕΝΟΣΕ και οι άλλοι φορείς του οργανισμού μελετούν το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν ειδικές αυτοκινητάμαξες - πλατφόρμες στο υφιστάμενο δίκτυο, ώστε να μεταφέρονται εκατέρωθεν φορτηγά και λεωφορεία, αφού κατασκευαστούν κάποια έργα πρόσβασης στις πλατφόρμες στον Ευαγγελισμό και τη Ραψάνη.

    Επίσης, έχει ζητηθεί από τον παραχωρησιούχο να αξιολογήσει πρόταση του καθηγητή Σεισμολογίας Άκη Τσελέντη για εγκατάσταση συστήματος παρατήρησης και καταγραφής των δονήσεων και των άλλων φαινομένων σε μόνιμη βάση στην κοιλάδα των Τεμπών με σεισμογράφους, ταχύμετρα, κλπ.

    Ακόμη, ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι έχει μελετηθεί όλο το εναλλακτικό δίκτυο που χρησιμοποιείται σήμερα μήκους 400 χιλιομέτρων και αναβαθμίζεται προκειμένου να χρησιμοποιείται ως παράλληλο.

    Σε ερώτηση από πού θα αποζημιωθούν όσοι θεωρούν ότι έχουν υποστεί ζημίες από το κλείσιμο των Τεμπών, ο υπουργός απάντησε "από αυτόν που θα αποφασίσει η διαιτησία ότι έχει την ευθύνη".

    Σύστημα παρακολούθησης έργων

    Επίσης ο κ. Ρέππας, μαζί με τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη παρουσίασαν το σύστημα επιτελικής παρακολούθησης έργων που καθιερώνει το υπουργείο και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση εκτός από τις υπηρεσίες του υπουργείου όλοι οι πολίτες μέσω ίντερνετ και θα ενημερώνονται για όλα τα έργα και τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη αμέσως μετά τη δημοπράτηση τους.

    Η πρόσβαση στο σύστημα θα είναι δυνατή μετά το τέλος Μαρτίου, ήδη σε αυτό έχουν ενταχθεί 120 έργα που εκτελεί το δημόσιο, ενώ στο τέλος του έτους θα έχει δημιουργηθεί μια τράπεζα δεδομένων με πολλαπλά στοιχεία για κάθε έργο.

    Το σύστημα αυτό σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, καθιερώνει τη διαφάνεια αλλά και την καλύτερη ενημέρωση τόσο των υπηρεσιών όσο και των πολιτών.

    Μεταξύ άλλων το σύστημα παρακολούθησης έργου θα έχει τα στοιχεία του έργου, τον τίτλο του, τον προϋπολογισμό του, τον αριθμό των συμβάσεων, τον κύριο του έργου, την περιοχή υλοποίησής του, κλπ. Είδηση: 32132

    [07] Αυτοψία μετά το σεισμό στη Φωκίδα

    Τριτη, 19 01 2010 12:06

    Αυτοψία στις περιοχές της Φωκίδας που επλήγησαν από το σεισμό των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που «κούνησαν» χθες Δευτέρα τη Φωκίδα αλλά και όλη την ευρύτερη περιοχή πραγματοποιούν από το πρωί μηχανικοί του ΤΑΣ από την Πάτρα. Ζημιές έχει υποστεί το Δημοτικό Σχολείο Μοναστηρακίου, καθώς και 15 ακόμη πλινθόκτιστα σπίτια-(εκ των οποίων τα περισσότερα κατοικήσιμα- στα ορεινά της Φωκίδας. Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι για την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Ευπάλιο κοντά στη Ναύπακτο. Το σεισμό ακολούθησαν δεκάδες μικρότερες δονήσεις.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Σχετικό άρθρο: Σεισμική δόνηση 5,2 στο Τρίκορφο Φωκίδος Είδηση: 32126

    [08] Η Κίνα απαγορεύει την προβολή του Άβαταρ

    Τριτη, 19 01 2010 14:40

    Εντολή στους κινηματογράφους να σταματήσει η προβολή της εμπορικής επιτυχίας "Avatar", έδωσαν οι κινεζικές αρχές σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά όχι η 3D (τρισδιάστατη) προβολή, μια απόφαση που έχει τόσο εμπορικά όσο και πολιτικά κίνητρα.

    Δυο κινηματογράφοι στο Πεκίνο ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την κανονική προβολή της ταινίας παρά το γεγονός ότι το "Avatar" είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

    Η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ "Apple Daily" γράφει ότι η κρατική εταιρία της Κίνας "China Film Group" έδωσε εντολή να σταματήσει άμεσα η προβολή της ταινίας του Τζέημς Κάμερον.

    Πολλοί σχολιαστές στην Κίνα εκτιμούν ότι ο πολιτικός αντίκτυπος προέρχεται από το "στόρι" της ταινίας για τον αγώνα των Να΄βι να προστατέψουν την πατρίδα τους και τον πολιτισμό τους από τους εξωτερικούς εισβολείς, γεγονός που συγκρίνεται με τις προσπάθειες του κινέζων πολιτών να προστατέψουν τις περιουσίες τους από την κυβέρνηση και τις μεγάλες εταιρίες επενδύσεων.

    "Με κάποιο τρόπο, η ταινία κινεί τις χορδές του κινεζικού κοινού και δεν δημιουργεί τίποτα άλλο παρά ένα κοινωνικό φαινόμενο", σημειώνει μεταξύ άλλων σε σχόλιο του ο Χουανγκ Κουνγκ στην "China Daily".

    Οι προβολές του "Avatar" στην Κίνα είχαν προγραμματιστεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ.πρακτ. Είδηση: 32134

    [09] Αύξηση πωλήσεων 45% στην αγορά των ΙΧ

    Τριτη, 19 01 2010 17:30

    Αύξηση-ρεκόρ της τάξης του 44,9% κατέγραψε η αγορά αυτοκινήτου στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Ωστόσο, στελέχη της αγοράς διατηρούν τις επιφυλάξεις τους -όσον αφορά την περαιτέρω πορεία της αγοράς- καθώς το στοκ των αυτοκινήτων που έχουν εισαχθεί με μειωμένο "Τέλος Ταξινόμησης", έχει σχεδόν εξαντληθεί.

    Ρεκόρ πωλήσεων ύψους 44,9% σημειώθηκε κατά το πρώτο 15νθήμερο του 2010 στην αγορά αυτοκινήτου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και παρά την οικονομική κρίση.

    Στις πέντε πρώτες θέσεις του πίνακα των πωλήσεων βρέθηκαν: Toyota 1.953 VW 1.356 Hyundai 1.239 Ford 1.123 Opel 964

    Ωστόσο, αντιπρόσωποι και έμποροι αυτοκινήτων διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις για την περαιτέρω πορεία της αγοράς.

    Σημαντικές διαφοροποιήσεις υπήρξαν και στις πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων.

    Αν οι πωλήσεις του πρώτου 15νθημέρου συγκριθούν με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, που η οικονομική κρίση δεν ήταν ακόμα αισθητή στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, τότε η πτώση που παρουσιάζει η αγορά ξεπερνά το 20%.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 32155

    [10] Ντ. Μπακογιάννη: Να μην υπονομευτεί το σχέδιο Καλλικράτης

    Τριτη, 19 01 2010 16:01

    Με θετικά σχόλια υποδέχτηκε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει σε διαβούλευση το σχέδιο "Καλλικράτης" που αφορά στην διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, η βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε ότι το σχέδιο δεν πρέπει να υπονομευτεί από πρόχειρες και υστερόβουλες αποφάσεις, όπως είχε συμβεί με τον "Καποδίστρια". Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για το χωροταξικό ερήμην της Αυτοδιοίκησης.

    "Ανοιχτοί στο διάλογο υπουργείο Εσωτερικών και κυβέρνηση"

    Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, με θέμα το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση "Καλλικράτης", με ομιλητές συνέδρους και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων.

    Θετικό χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη το γεγονός ότι, σε μια εποχή κρίσης των θεσμών και γενικότερης πολιτικής αναξιοπιστίας, τίθεται από την κυβέρνηση το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

    Η βουλευτής της ΝΔ επισήμανε πως απαιτείται ξεκάθαρη αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και των πόρων και συγκεκριμένα το πώς πρέπει να αποδοθούν οι νέοι πόροι και τα παρακρατηθέντα με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο: "Αυτός θα είναι ο θεμέλιος λίθος του ''Καλλικράτη'', για να πάψει η Αυτοδιοίκηση να είναι επαίτης" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ενα άλλο σημείο που έθιξε είναι το θέμα της χωροταξικής κατανομής των δήμων, που πρέπει, όπως υποστήριξε, να είναι ρεαλιστική και όχι με μικροπολιτικά κριτήρια, αλλά με αναπτυξιακά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά.

    Σε ειλικρινή διαβούλευση για όλο τα ζητήματα του "Καλλικράτη" κάλεσε τους δημάρχους ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, τονίζοντας ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση είναι ανοιχτοί στο διάλογο και ακούν τις παρατηρήσεις τους.

    Ο κ. Ντόλιος διαβεβαίωσε τους δημάρχους ότι δεν έχουν χαραχτεί οι νέοι δήμοι και ότι ο νέος χάρτης δεν θα διαμορφωθεί ερήμην της αυτοδιοίκησης.

    Μαζί θα τον φτιάξουμε και θα φτιάξουμε λογικά πράγματα, είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί με τις αντιδράσεις της τη ματαίωση του "Καλλικράτη".

    Ο κ. Ντόλιος ζήτησε από τα κόμματα και τις παρατάξεις να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να μην μετατρέψουν τα δευτερεύοντα ζητήματα σε κυρίαρχα.

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που η ΚΕΔΚΕ έχει προσδιορίσει προκειμένου να επιχειρηθεί μια διοικητική μεταρρύθμιση. Η πρώτη αφορά στην εκταμίευση των οικονομικών εκκρεμοτήτων που ανέρχονται στα 331 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και των 214 εκατ. ευρώ που πρέπει να αποδοθούν έως το τέλος του μήνα.

    Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά το χωροταξικό, στο οποίο ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισήμανε πως ο υπουργός Εσωτερικών στη χθεσινή του ομιλία κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου δεν τοποθετήθηκε με σαφήνεια. Οσον αφορά τις νέες αρμοδιότητες, είπε πως αυτές που προβλέπονται δεν θα είναι άλλες από κάποιες αποδυναμωμένες αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η κοστολόγηση των οποίων είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

    Ο Απόστολος Κοιμήσης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε το σχέδιο "Καλλικράτης" ως "τη σπουδαιότατη θεσμική παρέμβαση από το 1821 έως σήμερα". Ωστόσο, τόνισε πως πρέπει να προσδιοριστούν οι νέες αρμοδιότητες που πρέπει να αναλάβουν οι δήμοι, οι οποίες χρειάζονται για την ανάπτυξή τους, όπως η αρμοδιότητα για την έκδοση ταυτοτήτων των πολιτών από τους δήμους, αρμοδιότητες που αφορούν ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά θέματα, θέματα άρδευσης, ύδρευσης.

    Ο κ. Κοιμήσης ζήτησε τη διεύρυνση της διαχείρισης των χρημάτων του ΕΣΠΑ από τους δήμους και πρότεινε να υπάρξει συνάντηση της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Οικονομικών για να συζητηθεί αυτό το θέμα.

    Αναφερόμενος στον θεσμό του Συνηγόρου του Δημότη πρότεινε να μην διορίζεται ούτε να εκλέγεται, αλλά να ορίζεται από μια διαδικασία που να αναλάβει η ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη.

    Ο Χρήστος Τέγος της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", που πρόσκειται στο ΚΚΕ, δήλωσε την αντίθεσή του στη νέα δομή που προωθείται γιατί σκοπό έχει να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά, όπως είπε, αντιλαϊκές πολιτικές τις οποίες το ΚΚΕ αντιπαλεύεται.

    Εκπροσωπώντας την "Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία" που πρόσκειται στον Συνασπισμό ο Θόδωρος Γκοτσόπουλος δήλωσε πως θεωρεί αναγκαία τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, ωστόσο τοποθετείται αρνητικά στο σχέδιο για τη διαβούλευση, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει βούληση για πραγματική τομή στα αυτοδιοικητικά θέματα της χώρας. Χαρακτήρισε "έκθεση ιδεών" το κείμενο για τη διαβούλευση και ιδιαίτερα αυτό που αναφέρεται στις αρμοδιότητες. Επισήμανε πως στο κείμενο δεν αναφέρεται τίποτε για τη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, ζήτημα σοβαρό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Τοποθετήθηκε επίσης κατά των αναγκαστικών συνενώσεων δήμων με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο, γιατί όλοι οι δήμοι δεν είναι ίδιοι (άλλες ανάγκες έχουν οι νησιωτικοί και άλλες οι μεγάλοι δήμοι). Τέλος, ζήτησε το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης να συζητηθεί ευρύτερα τόσο στα δημοτικά συμβούλια, όσο και στις συνελεύσεις κατοίκων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικό άρθρο: Στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο "Καλλικράτης" Είδηση: 32145

    [11] Αύξηση 30 % καταγράφεται στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης

    Τριτη, 19 01 2010 16:41

    Σημαντική αύξηση, της τάξης του 30 %, καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Στο ίδιο διάστημα ωστόσο οι διεθνείς τιμές της βενζίνης έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ ανοδικά πιέζει τις τιμές και η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

    Σύμφωνα με τις τακτικές τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στο 1,1 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,076 ευρώ στις 30 Δεκεμβρίου και 0,852 ευρώ στις 16 Ιανουαρίου του 2009. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του έτους η μέση λιανική τιμή αυξήθηκε κατά 2,4 λεπτά, η χονδρική (τιμή πώλησης των εταιριών προς τους πρατηριούχους) κατά 1,8 λεπτά και η τιμή διυλιστηρίου κατά 2 λεπτά το λίτρο.

    Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η λιανική τιμή της αμόλυβδης έχει ακριβύνει κατά 24,8 λεπτά το λίτρο, ή 29 %. Μέρος της διαφοράς αυτής οφείλεται στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση πέρυσι το καλοκαίρι. Στο ίδιο διάστημα (Ιανουαρίου 2009 με Ιανουάριο 2010) οι διεθνείς τιμές της βενζίνης, που είναι η βάση υπολογισμού για τις τιμές διυλιστηρίου (και όχι οι διεθνείς τιμές του αργού), αυξήθηκαν από τα 410 δολάρια ανά μετρικό τόνο στα 710,75 ή ποσοστό 73 %. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυξήσεων στις διεθνείς και τις λιανικές τιμές δεν είναι συγκρίσιμα καθώς οι λιανικές περιλαμβάνουν ένα σταθερό ποσό φόρου που δεν μεταβάλλεται. Συνεπώς το ποσοστό αύξησης ή μείωσης των λιανικών τιμών είναι κατ' ανάγκη μικρότερο από το ποσοστό αυξομείωσης των διεθνών τιμών. Είδηση: 32148


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 January 2010 - 17:51:45 UTC