Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. Πάγκαλος: Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει
  • [02] Μάστιγα το δημογραφικό για την Ελλάδα

    [01] Θ. Πάγκαλος: Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει

    Κυριακη, 17 01 2010 19:15

    Τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις πολιτικές που χρειάζονται για να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές για τη χώρα, εξέφρασε ο Θεόδωρος Πάγκαλος από τη Βέροια. "Θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, θα κάνουμε αυτό που πρέπει", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, "χωρίς να μετράμε το πολιτικό κόστος". Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει ακόμα και τις δυσάρεστες επιλογές. «Το πρόβλημα του συντονισμού το έχουμε όχι ως κυβέρνηση, αλλά, ως κράτος, ως κοινωνία, ως οικονομία.», δήλωσε -μεταξύ άλλων- από την πλευρά του ο υπουργού Εθν. Αμύνης Ευ. Βενιζέλος.

    Απάντηση στην κριτική για προβλήματα στο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μίλησε στη Βέροια με την ευκαιρία της παρουσίας του στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Άγιο Αντώνιο.

    «Όσοι ονειρεύονται ότι το ΠΑΣΟΚ θα έρχεται σαν λόχος συντεταγμένος στη Βουλή, τότε δεν ξέρουν τον πολιτικό μας χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει μία μεγάλη μερίδα του λαού και θα υπάρχουν αντιθέσεις, διενέξεις, ενδεχομένως και συγκρούσεις», είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Τόνισε ότι τα προβλήματα με τον ΟΛΠ και την COSCO έχουν τελειώσει. Ότι αύριο ή μεθαύριο θα κάνει απολογισμό με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για το τί έγινε στον ΟΛΠ. Θα γίνει επίσης απολογισμός και για τους γενικούς γραμματείς, για να δουν πόσοι από αυτούς είναι ΠΑΣΟΚ. «Λειτουργούμε σε άλλο επίπεδο. Είμαστε κυβέρνηση που παίζει NBA. Εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχει συντονισμός, ούτε ότι υπάρχει. Θα κριθούμε στο εξάμηνο», επισήμανε ο κ. Πάγκαλος.

    Αναφερόμενος στη Ν.Δ. παρατήρησε ότι χαίρεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα προβλήματα στην οικονομία, τα οποία δεν καταλαβαίνει, διότι, όπως είπε, «αν θα πεινάσουμε, δεν θα πεινάσουμε όλοι μαζί;».

    Σχολίασε και την κατάσταση στο κόμμα της Ν.Δ., λέγοντας ότι βλέπει να υπάρχουν στεναχώριες, ενώ όταν εκλέχθηκε αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ, ο ηττημένος δεν έπαθε τίποτε, ούτε έμεινε σε μία άκρη μόνος.

    Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση, ο υπουργός απάντησε πως «το πρόβλημα του συντονισμού το έχουμε όχι ως κυβέρνηση, αλλά, ως κράτος, ως κοινωνία, ως οικονομία. Χρειάζεται πράγματι ένας μεγάλος εθνικός συντονισμός, μία μεγάλη εθνική συμφωνία, μία μεγάλη επιστράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου για να υπερβούμε την κρίση, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, να αποκτήσουμε ξανά την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία που απαιτείται για να κατακτήσουμε την θέση που μας ανήκει».

    Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την οικονομία, επισήμανε ότι «τα μέτρα είναι απολύτως αναγκαία γιατί τίποτα δεν είναι πιο φιλικό για τον πολίτη, τίποτα δεν είναι πιο κοντά στους στόχους μας για ανάπτυξη και για κοινωνική συνοχή, από το να μπορείς να καταβάλεις κάθε μήνα μισθούς και συντάξεις, από το να μπορείς να στηρίξεις τον άνεργο, από το να μπορείς να στηρίξεις τις ομάδες -τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά ομάδες- που έχουν ανάγκη από την προστασία του κράτους, από την αναδιανεμητική λειτουργία του κράτους».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32067

    [02] Μάστιγα το δημογραφικό για την Ελλάδα

    Κυριακη, 17 01 2010 20:45

    Σε οξύ πρόβλημα για την χώρα μας εξελίσσεται το δημογραφικό, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέση ελληνική οικογένεια διστάζει να κάνει δεύτερο παιδί για διαφόρους λόγους, με κυριότερο τον οικονομικό. Μάλιστα, σε λίγα χρόνια προβλέπεται όχι μόνο σημαντική μείωση του ελληνικού πληθυσμού, αλλά και μεγάλη αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων, που το 2045 αναμένεται να ξεπεράσει το 30% του γενικού πληθυσμού.

    Την ώρα που οι περισσότερες οικογένειες αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα έχουν από τουλάχιστον δύο παιδιά, νέα, αλλά και παλαιοτέρα ζευγάρια Ελλήνων διστάζουν να κάνουν δεύτερο παιδί, εξ αιτίας διαφόρων παραγόντων, με πρώτο τον οικονομικό.

    Το 2005, ο γενικός πληθυσμός της χώρας ήταν 11.166.420 πολίτες, εκ των οποίων τα 10.162.466 Έλληνες και το 1.003.974 αλλοδαποί. ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟ 2005: 11.166.420 ΕΛΛΗΝΕΣ: 10.162.446 [91%] ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ: 1.003.974 [9%] ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟ 2045: 11.220.000 ΕΛΛΗΝΕΣ: 7.700.000 [68,7%] ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ: 3.520.000 [31,3%]

    Σύμφωνα με δημογραφικές μελέτες, το 2045 ο γενικός πληθυσμός θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, δηλαδή, 11.220.000, αλλά, υπολογίζεται σημαντική μείωση του ελληνικού πληθυσμού στα 7.700.000 ή αλλιώς στο 68,7%, από 91% που ήταν το 2005.

    Όπως λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς κος Κλέων Τσίμπος, «με δεδομένους τους ρυθμούς γεννήσεων, θανάτων και εισροής μεταναστών, σε λίγα χρόνια θα είμαστε χώρα γερόντων!».

    Το ποσοστό των ηλικιωμένων το 2005 ήταν 19,2% και σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες αναμένεται το 2045 να έχει ξεπεράσει το 30% . ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ 65 & άνω ΤΟ 2005: 19,2% ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ 65 & άνω ΤΟ 2045: 32%.

    Η Δημογράφος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών [ΕΚΚΕ] κα Χάρις Συμεωνίδου, εξηγεί ότι «με βάση τις έρευνες που έχουν κάνει οικονομικά κ.λπ. προβλήματα, οι Ελληνίδες κάνουν περίπου ένα παιδί και ότι ίσως και οι αλλοδαποί στο μέλλον εδώ θα κάνουν ένα παιδί κ.ο.κ.».

    Σύμφωνα με τους μελετητές, μόνον η εφαρμογή μακρόπνοων πολιτικών που να αποβλέπουν στην αύξηση της γονιμότητας και της απασχόλησης, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μέχρι κάποιο βαθμό το δημογραφικό πρόβλημα που πλέον έχει πάρει οξύτατες διαστάσεις.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 32071


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 January 2010 - 21:50:22 UTC