Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα προχωρήσουμε τις αλλαγές στους ΟΤΑ
  • [02] Διευκρινήσεις για γονικές παροχές-κληρονομιά
  • [03] Σαμαράς για μεταναστευτικό και οργάνωση του κόμματος
  • [04] Υποχρεωτικός ο έλεγχος της ενεργειακής απόδοσης όλων των κτηρίων
  • [05] Συγχαρητήρια Παπούλια στους τρεις ευζώνους
  • [06] Γ. Πεταλωτής: Καμία σκέψη για ενιαίο ΦΠΑ 15%
  • [07] Συνομιλίες Α. Παπαρήγα - Α. Κυπριανού
  • [08] Ξεκίνησε η δίκη για την επίθεση σε βάρος του Χρ. Πολυζωγόπουλου
  • [09] Π.ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Να διαχειρίζονται οι τοπικές και περιφερειακές αρχές δικούς τους πόρους με δική τους ευθύνη.»
  • [10] Ιράν: Αναταραχή διαρκείας
  • [11] Μουσείο Λούβρου: Πρώτο Μουσείο στον κόσμο με 8,5 εκατομμύρια επισκέπτες
  • [12] Τιμές φαρμάκων: Συζήτηση με απόκλιση απόψεων
  • [13] Νέο ξεκίνημα στην Διεθνή έκθεση αυτοκινήτων στο DETROIT
  • [14] Καμπάνια για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

    [01] Θα προχωρήσουμε τις αλλαγές στους ΟΤΑ

    Δευτερα, 11 01 2010 15:31

    Την πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση με την κωδική ονομασία " Καλλικράτης" παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη νέα αρχιτεκτονική του κράτους, υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της ορκωμοσίας του νέου Υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου. "Επαναστατική αυτοδιοικητική τομή" χαρακτήρισε το σχέδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι όλες οι προτάσεις θα τεθούν υπόψη στη διαβούλευση. Τις αντιρρήσεις της για το σχέδιο εξέφρασε η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου "Καλλικράτης" για την αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής της χώρας, δηλώνει ο Πρωθυπουργός μια ημέρα μετά την παρουσίασή από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.

    Αμέσως μετά από το τέλος της ορκωμοσίας του νέου υφυπουργού Εσωτερικών, Γιώργου Ντόλιου, ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο σχέδιο "Καλλικράτης", επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το συνεχίσει και τόνισε χαρακτηριστικά πως "ο ελληνικός λαός μας ψήφισε για να κάνουμε αλλαγές και όχι μερεμέτια".

    "...ο ελληνικός λαός μας ψήφισε για να κάνουμε αλλαγές και όχι μερεμέτια..."

    Γιώργος Παπανδρέου

    Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει "ευρύτερη συναίνεση", πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο αυτό το είχε εξαγγείλει και η ΝΔ, αλλά δεν το έκανε ποτέ και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο "έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο, ότι είναι μια απαραίτητη αλλαγή που όλοι λένε ότι πρέπει να γίνει".

    Το σχέδιο παρουσίασε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών.

    "Πρέπει να γίνουν αλλαγές τις έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στα έργα" είπε ο Γιάννης Ραγκούσης εισερχόμενος στο προεδρικό γραφείο και χαρακτήρισε το σχέδιο "Καλλλικράτης" μια μεγάλη δομική αλλαγή, για τη χώρα.

    "Του παρουσίασα τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία θα μπορέσουμε να γίνει πράξη αυτή τη μεγάλη δομική αλλαγή, γιατί την έχει ανάγκη ο τόπος και πάνω από όλα γιατί την έχουν ανάγκη οι πολίτες. Τους το οφείλουμε, το δικαιούνται. Επίσης, τον ενημέρωσα για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η διαβούλευση της οποίας ολοκληρώθηκε, σχετικά με τις αλλαγές στον Κώδικα Ιθαγένειας και σχετικά με την πρόβλεψη για παροχή δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους ομογενείς και τους αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες", δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.

    "Η κυβέρνηση προχωρά σε μία μεγάλη διοικητική επανάσταση που είναι η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και αποτελεί πρόκληση κυρίως για τις επόμενες γενιές", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι το σχέδιο "Καλλικράτης', αποτελεί μια απαραίτητη και εθνικά ωφέλιμη μεταρρύθμιση που θα εξοικονομήσει πόρους, θα επιτρέψει τη λειτουργική αυτοδυναμία της αυτοδιοίκησης και θα συμβάλλει αναπτυξιακά.

    Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι το νομοσχέδιο ανατρέπει το συγκεντρωτισμό, τον κρατισμό και την πελατειακή αντίληψη και ότι για τα επιμέρους ζητήματα, όπως η χωροθέτηση και τα οικονομικά, υπάρχει ήδη επεξεργασμένο σχέδιο το οποίο σε δεύτερο χρόνο θα τεθεί και αυτό σε διαβούλευση. Κατηγόρησε δε τη ΝΔ για υποκρισία τονίζοντας ότι δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει στη διοικητική μεταρρύθμιση διότι δεν την πίστευε και δεν την υποστήριζε.

    Ενστάσεις για τη χρηματοδότηση του σχεδίου Καλλικράτης, ιδιαίτερα στη σύνδεσή του με το ΦΠΑ, εξέφρασε πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα έχει σειρά επαφών με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει εξειδίκευση των θέσεων του κόμματος γιά το σχέδιο Καλλικράτης.

    Να τονωθούν περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες, ζήτησε ο γραμματέας Προγράμματος Κώστας Γκιουλέκας τονίζοντας: "Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποσπασματικά μέτρα χωρίς μάλιστα, έναν κρίσιμο διάλογο με την ίδια την κοινωνία. Οι μέθοδοι του βαποφασίζομεν και διατάζομεν' μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω."

    "Είμαστε υπέρ της ανάγκης να υπάρξει διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα. Για να πτυχή αυτή η μεταρρύθμιση χρειάζονται πόροι και αυτό το επισημαίνουμε. Επίσης έπρεπε να παρουσιαστεί και η κυβερνητική πρόταση, όπως είναι η χωρική κατανομή των δήμων. Γι αυτό λέμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο", ανέφερε στο κράτικο ραδιόφωνο ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Χρ.Ζώης.

    "Οι πολλές και συχνές μεταβολές στον διοικητικό χάρτη της χώρας μάλλον προσθέτουν παρά αφαιρούν προβλήματα. Επί της ουσίας, με ποια λεφτά θα χρηματοδοτήσουν αυτή τη νέα "αρχιτεκτονική", της οποίας η εφαρμογή θα έχει δυσβάσταχτο κόστος;... Ας μάθει επιτέλους η κυβέρνηση ότι ...καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Από την πλευρά του ο ΣΥΝ τονίζει ότι: "Η πρόταση της κυβέρνησης για το σχέδιο «Καλλικράτης» δεν εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για την αυτοδιοίκηση, δεν μεταφέρει ουσιαστικές αρμοδιότητες σε αυτήν και αναπαράγει με έναν άλλον τρόπο το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης. Το αίτημα για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους, με διοικητική αποκέντρωση, με ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών παραμένει επίκαιρο".

    "Επιτέλους ανοίγει το κεφάλαιο του σύγχρονου κράτους στην Ελλάδα. Βεβαία δεν πρέπει να μείνει μονό στην αρχιτεκτονική και αυτό το επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση", Πάρης Κουκουλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του "για τις υπερεξουσίες του αιρετού περιφερειάρχη και του περιφερειακού συμβούλιου".

    "Προσωπικά είμαι αντίθετος στη "μητροπολιτική" απομόνωση της Θεσσαλονίκης. Θεωρώ ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει απόλυτη οικονομική εξάρτηση των περιφερειών από το κράτος και τις διαθέσεις του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών. Αντί να πάμε σε πλήρες άνοιγμα της αυτοδιοίκησης στην κοινωνία, θα έχουμε πάνω από τα κεφάλια των αιρετών διορισμένους γενικούς διοικητές", δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 31763

    [02] Διευκρινήσεις για γονικές παροχές-κληρονομιά

    Δευτερα, 11 01 2010 16:31

    Διευκρινίσεις αναφορικά με την αναδρομική ισχύ του φόρου για τις γονικές παροχές και δωρεές αναμένεται να δώσει αύριο Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξετάζει το ενδεχόμενο να ισχύσει αφορολόγητο της τάξεως των 200.000 ευρώ με συντελεστές φόρου που θα αρχίζουν από το 5%. Την Τετάρτη φτάνει στην Αθήνα κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με σκοπό την παροχή τεχνικών συμβουλών για τη φορολογική μεταρρύθμιση και την κατάρτιση των τριετών προϋπολογισμών. Σε συνέντευξή του στο BBC, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το έλλειμμα της χώρας ανέρχεται στο 12,7%, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ίσως το έλλειμμα αξιοπιστίας. Στο 2,6% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο.

    Αυξημένο αφορολόγητο για γονικές παροχές-δωρεές

    Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού, αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει σε αποσαφήνιση της τροπολογίας. Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι τα περί "νυκτερινής τροπολογίας" δεν έχουν καμία υπόσταση και εξήγησε ότι πρόκειται για εμπρόθεσμη κατάθεση μιας τροπολογίας πριν από τη συζήτηση στην επιτροπή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις γονικές παροχές και δωρεές, το αφορολόγητο των 95.000 ευρώ θα διαμορφωθεί στις 200.000 ευρώ και από εκεί και πάνω θα επιβάλλονται συντελεστές ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας. Οι συντελεστές αυτοί θα κυμαίνονται από 5 έως και 20%.

    Όσον αφορά στην πρώτη κατοικία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα καταργηθεί το σημερινό αφορολόγητο των 200 τμ. και θα καθιερωθεί αφορολόγητο 300.000 ευρώ με βάση την αντικειμενική αξία.

    Ρυθμίσεις προωθεί η κυβέρνηση και για την έκπτωση των στεγαστικών δανείων από το εισόδημα. Πιθανότατα θα καθιερωθεί η έκπτωση του 100% των τόκων για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας.

    Μιλώντας στο ΒΒC, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εφέτος.

    Την ίδια ώρα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης βρίσκεται στη τελική φάση της επεξεργασίας του, με τεχνικές τροποποιήσεις βάση των παρατηρήσεων του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την Πέμπτη θα τεθεί προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.

    Κρίσιμο τεστ για τον δανεισμό του 2010 είναι η αυριανή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 26 και 52 εβδομάδων με στόχο να αντληθούν 1,6 δισ. ευρώ.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, ο ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης δήλωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει διευκρινίσεις μεταξύ άλλων για το ύψος του αφορολόγητου. Πρόσθεσε πως η σχετική ρύθμιση δεν πρόκειται να αποσυρθεί, ενώ διευκρίνισε πως δεν προβλέπεται κάποια άμεση μεταβολή στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

    Προβληματισμός για την αντοχή των ταμείων

    Από την πλευρά του, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ: "(...) Όταν έρχεται ο διοικητής του ΟΑΕΔ εδώ και μου λέει δεν έχω να πληρώσω από Πέμπτη το επίδομα ανεργίας και ψάχνουμε να βρούμε τα απαραίτητα ευρώ για να πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας. Νιώθω ευχάριστα εκεί; Αυτή είναι η κατάσταση όμως (...)".

    Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, τόνισε: "Ας αφήσει τις ασκήσεις υποκρισίας και τρομοκρατίας ο υπουργός Εργασίας. Την ίδια ώρα που κλαίγεται για τα άδεια Ταμεία, δίνει εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των εργαζομένων στους μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω του ΟΑΕΔ, αντί για επίδομα στους ανέργους".

    Σχετικά με όσα ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας σε σημερινή συνέντευξή του για τον ΟΑΕΔ και το ασφαλιστικό, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Εργατικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την εξής δήλωση: "Ο Υπουργός Εργασίας προσπαθεί να δημιουργήσει επικοινωνιακά την εικόνα ότι δήθεν αντιδρά και αντιστέκεται σε όσα αντεργατικά τον «συμβούλευσαν» να κάνει στον τομέα ευθύνης του οι ευρωυπάλληλοι, που τον επισκέφτηκαν και τον έλεγξαν με προσβλητικό για το ρόλο του, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας, τρόπο. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Υπουργός Εργασίας, με όσα λέει και με όσα προωθεί για τα εργασιακά, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση, ουσιαστικά αντιγράφει ή και υπερβαίνει όχι μόνο το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., που απορρίφθηκε από τους πολίτες, αλλά και τις αντικοινωνικές κατευθύνσεις της ηγετικής νεοφιλελεύθερης ελίτ της Ε.Ε. για περισσότερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και για περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων".

    Αντιδράσεις

    Από την πλευρά του, μετά την πρώτη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου της ΝΔ στη Ρηγίλλης, ο αρμόδιος γραμματέας Προγράμματος Κ. Γκιουλέκας, σε ερώτηση για την οικονομία, τόνισε πως η ΝΔ θα στηρίξει την κυβέρνηση σε δίκαια μέτρα έτσι ώστε να μπορέσει ο τόπος να αντιμετωπίσει τη διεθνή κρίση. "Αντίθετα, θα είμαστε απέναντι σε ερασιτεχνισμούς και αυτοσχεδιασμούς, όπως αυτοί με την τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή. Χωρίς σχέδιο με αστάθεια και πειραματισμούς δεν αντιμετωπίζεται η κρίση. Οι πρώτες εκατό μέρες εξέπνευσαν και ακόμα η κυβέρνηση σκέπτεται τι μέτρα θα πρέπει να πάρει για την οικονομία" δήλωσε ο ίδιος.

    "(...) Οι υποσχέσεις του ήταν μπαγιάτικα ψίχουλα, ούτε καν οι τυπικές προεκλογικές υποσχέσεις. Εμείς δεν τον κατηγορούμε ότι παρεκκλίνει, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι παρεκκλίνει από τις υποσχέσεις τους, ή ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις προεκλογικές υποσχέσεις λόγω της κρίσης. Τα είχε στο πρόγραμμά του, γι' αυτό εμείς είπαμε: Έρχεται θύελλα" δήλωσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Οι συνεχείς αιφνιδιασμοί της κυβέρνησης βάλλουν και προσβάλλουν τους πολίτες. Επιτέλους ας λειτουργήσουν με σεβασμό στους πολίτες και όχι με ύπουλους αιφνιδιασμούς" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

    ΙΟΒΕ: Σε πτώση το οικονομικό κλίμα

    Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, κυρίως λόγω περαιτέρω εξασθένισης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, καταγράφει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας που δημοσιοποιεί το ΙΟΒΕ.

    Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σε αντίθεση και πάλι με την πλειονότητα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, επιδεινώνεται για δεύτερο συνεχή μήνα με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 64,2 από τις 66,4 μονάδες τον Νοέμβριο, παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του φετινού μέσου όρου (56,9 μονάδες).

    Η υποχώρηση του Δεκεμβρίου εκπορεύεται πρωτίστως από τη συνέχιση της διόρθωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για δεύτερο συνεχή μήνα, και δευτερευόντως από τη μείωση των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο.

    Στο 2,6% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

    Εν τω μεταξύ, αύξηση 2,6% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Δεκέμβριο 2009 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2008, έναντι αύξησης 2% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς 2007.

    Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, η εν λόγω αύξηση κατά 2,6% προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

    κατά 8,5% της ομάδας "μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας, τα διόδια, τα καύσιμα αυτοκινήτου, τις υπηρεσίες μεταφορών, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου, κλπ.

    κατά 6,3% της ομάδας "αλκοολούχα ποτά και καπνός"

    κατά 3,2% της ομάδας "στέγαση" λόγω αύξησης των τιμών κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης των ενοικίων, κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης και κατοικίας και της ύδρευσης-αποχέτευσης

    κατά 3,2% της ομάδας "υγεία"

    κατά 3,0% της ομάδας "εκπαίδευση"

    κατά 2,7% της ομάδας "επικοινωνίες"

    κατά 1,3% της ομάδας "διαρκή αγαθά"-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες" και

    κατά 3,6% αυξήθηκε ο δείκτης της ομάδας "άλλα αγαθά και υπηρεσίες".

    Μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε άλλες κατηγορίες, ενώ μείωση παρουσίασε μόνο ο δείκτης "διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά".

    Εξάλλου, ο γενικός δείκτης το μήνα Δεκέμβριο 2009 σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2009 παρουσίασε αύξηση 0,2%, έναντι μείωσης 0,5% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Σε ό,τι αφορά τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) το Δεκέμβριο 2009 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2008, παρουσίασε αύξηση 2,6% έναντι αύξησης 2,2% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς 2007.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Η μάχη της οικονομίας Γ. Πεταλωτής: "Καμία σκέψη για ενιαίο ΦΠΑ 15%"

    Είδηση: 31770

    [03] Σαμαράς για μεταναστευτικό και οργάνωση του κόμματος

    Δευτερα, 11 01 2010 17:12

    Έξω από κάθε λογική που εξυπηρετεί μόνο προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τους μετανάστες τονίζοντας πως η ΝΔ θα το καταψηφίσει και θα το καταργήσει όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιώντας σκληρούς όρους αλλά και χρησιμοποιώντας συγκριτικά σχετικές ρυθμίσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών σημείωσε πως αντί να είμαστε ως χώρα πιο προσεκτικοί κατεβαίνουμε "στο πιο χαλαρό κατώφλι από όλους πηγαίνοντας αντίθετα με τη λογική, αντίθετα προς το συμφέρον μας και αντίθετα από τους υπόλοιπους εταίρους". Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς μιλώντας στη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου καθόρισε τις προτεραιότητες και συνιστώσες της αντιπολιτευτικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ.

    Κατά του νομοσχεδίου για τους μετανάστες τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, προαναγγέλλοντας την καταψήφισή του στη Βουλή.Δεσμεύτηκε δε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και πως θα ενισχύσει τον εθνικό χαρακτήρα της παιδείας, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει βιαστικά σε μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών, χωρίς τις προϋποθέσεις που βάζουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν άκουσε αυτή την έκκληση.

    "...Είναι ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει την είσοδο μεταναστών παράνομα..."

    Αντώνης Σαμαράς

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών με τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και στο οποίο γίνονται "συγκρίσεις με τις ρυθμίσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να φανεί καθαρά ότι η ΝΔ βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής λογικής, ενώ το κυβερνητικό νομοσχέδιο βρίσκεται έξω από κάθε λογική, για να εξυπηρετεί μόνο προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες".

    Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρότι δεν αντιμετωπίζουν τα κύματα παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υιοθετούν αυστηρές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση και την απόδοση ιθαγένειας και ανεβάζοντας τους τόνους έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει την παράνομη είσοδο των μεταναστών στη χώρα "ώστε να κάνουν παιδιά στην Ελλάδα και στη συνέχεια να παίρνουν τα παιδιά αυτόματα την ιθαγένεια κι έτσι να νομιμοποιούνται και οι γονείς τους".

    "Οι Έλληνες είναι λαός, δεν είναι "πληθυσμός". Και εκείνο που μετατρέπει το "γεωγραφικό χώρο" σε ενιαία χώρα και τον "τοπικό πληθυσμό" σε λαό, είναι η ταυτότητά του", συνέχισε, ενώ ανέφερε πως τα παιδιά των νομίμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα θα παίρνουν, με αίτησή τους, ιθαγένεια, όταν ενηλικιώνονται και εφόσον έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγοντας είπε ότι η Ελλάδα είναι μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία και "δεν θέλουμε να την κάνουμε 'περίκλειστο φρούριο', αλλά και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει "ξέφραγο αμπέλι'.-

    Συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου

    Νωρίτερα μιλώντας στη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου του κόμματός του έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του εκλογικού νόμου, ζητώντας, από τα στελέχη του κόμματος να μεταφέρουν προς κάθε κατεύθυνση την ξεκάθαρη θέση της ΝΔ, η οποία είναι αντίθετη προς την πρόταση της κυβέρνησης που εισηγείται την υιοθέτηση του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου.

    Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του, ο κ. Σαμαράς πρόβαλε το τρίπτυχο δράσης που συνίσταται σε σοβαρή, υπεύθυνη αλλά αυστηρή αντιπολίτευση, διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης, επένδυση στον άνθρωπο.

    Στην εισήγησή του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι "το μήνυμα που έδωσαν σε όλους οι 800.000 νεοδημοκράτες που προσήλθαν για την εκλογή προέδρου είναι ξεκάθαρο: ανέδειξε το τεράστιο ενδιαφέρον για το μέλλον της παράταξης και απέδειξε ότι επιζητούν ρόλο στο κόμμα, καθώς επίσης ότι αξιώνουν δράσεις και πρωτοβουλίες, απαιτούν τολμηρά βήματα, είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν".

    Αναφερόμενος σε οργανωτικά ζητήματα και στην συγκρότηση των γραμματειών, επισήμανε ότι κάθε γραμματεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην ανασυγκρότησή της, να οργανώσει τα επιμέρους τμήματα και τους τομείς δουλειάς, να ορίσει τακτικές συνεδριάσεις, να βάλει στόχους και χρονοδιαγράμματα.

    "Θα παρακολουθήσω προσωπικά, γιατί οφείλω να το κάνω, τη δουλειά των γραμματειών", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι πρωτίστως κάθε γραμματεία οφείλει να αναζητεί και να αξιοποιεί νέες και φρέσκες ιδέες, μέσα και έξω από το κόμμα, καθώς επίσης να αναζητεί και να αξιοποιεί νέους ανθρώπους.

    Έθεσε επίσης τους τομείς δραστηριότητας των γραμματειών για το επόμενο διάστημα, που είναι η προετοιμασία των εσωκομματικών εκλογών, οι συνεδριάσεις των οργάνων και των οργανώσεων του κόμματος και οι πολιτικές και κοινωνικές δράσεις.

    Πρώτο μας μέλημα είναι ένα σύγχρονο, πολυσυλλεκτικό κόμμα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε ότι κοινός στόχος είναι η ανανέωση, το άνοιγμα στην κοινωνία και η συμμετοχή.

    Τέλος ο κ.Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στη δημιουργία των νέων γραμματειών και περισσότερο στην γραμματεία σχέσεων κοινωνίας - κόμματος, η οποία αναφέρεται σε εκείνον προσωπικά προκειμένου , όπως είπε, "να κάνουμε πράξη το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 31773

    [04] Υποχρεωτικός ο έλεγχος της ενεργειακής απόδοσης όλων των κτηρίων

    Δευτερα, 11 01 2010 14:26

    Ευρετήριο Άρθρου

    Υποχρεωτικός ο έλεγχος της ενεργειακής απόδοσης όλων των κτηρίων

    Οι ανακοινώσεις για τον ΚΕΝΑΚ

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2Ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτήρια και τα παλαιά -εφ' όσον πωλούνται ή εκμισθώνονται- θέσπιση μελέτης ενεργειακής αποδοτικότητας για την έκδοση οικοδομικών αδειών και σε επόμενη φάση, οικονομικά & φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων, ανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του νέου "Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων' [ΚΕΝΑΚ].

    Αλλάζει ο τρόπος κατασκευής των νέων κτηρίων με στόχο την μείωση της κατανάλωσης της αναγκαίας ενεργείας για ψύξη και θέρμανση.

    Η υπουργός περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε τον νέο "κανονισμό ενεργειακής απόδοσης", σύμφωνα με τον οποίο είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος της ενεργειακής απόδοσης όλων των νέων κτιριακών κατασκευών, καθώς και όλων των υφισταμένων, όταν θα μεταβιβάζονται ή θα πωλούνται. Επίσης, προβλέπεται ο υποχρεωτικός έλεγχος των εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού. Σε 20 ημέρες θα ανακοινωθούν τα κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κτηρίων.

    Ο νέος κανονισμός ενεργειακής απόδοσης που πορβλέπει την έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για το επόμενο 20ήμερο. Η απόκτηση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης επιβάλλεται για όλα τα νέα κτήρια, στο πλαίσιο της έκδοσης οικοδομικής αδείας, όπως και για τα κτήρια άνω των 1.000 τ.μ. τα οποία υφίστανται ριζική ανακαίνιση. Η διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης, που θα γίνεται από ειδικό σώμα επιθεωρητών, θα είναι υποχρεωτική ανά δεκαετία.

    Επίσης, υποχρεωτική ανά τετραετία θα είναι η επιθεώρηση λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού. Παράλληλα, για την ενεργειακή αποκατάσταση των κτιρίων, το υπουργείο μελετά την διαμόρφωση πακέτου κινήτρων τα οποία δεν έχουν καθοριστεί ακόμη. Μελετάται η επιδότηση της ενεργειακής επιθεώρησης, των παρεμβάσεων, η χορήγηση επιδοτούμενων δανείων, αλλά και πρόγραμμα φοροαπαλλαγών.

    Το πρόγραμμα ενεργειακής "θωράκισης"

    Μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση των 20 ημερών του νέου ΚΕΝΑΚ, θα ακολουθήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης ιδιωτών για ενεργειακή "θωράκιση" των κτιρίων [με αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις τοίχων, κ.λπ.] που παραμένει σε εκκρεμότητα. Τα κίνητρα, όπως ανέφερε η υπουργός, εξετάζεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις ή επιδότηση του κόστους δανεισμού, φοροαπαλλαγές, κ.ά. και θα επιδιωχθεί να δεσμευτεί το μέγιστο δυνατό κονδύλι από το ΕΣΠΑ. Πάντως, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης είπε ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει προσδοκίες στους πολίτες, χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα θεμέλια. Ακόμη και αν διετίθετο το κονδύλι των 400 εκατ.β¬ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πρόγραμμα δεν θα εντάσσονταν περισσότερα από 15 - 20.000 σπίτια".

    Ημιυπαίθριοι - αυθαίρετα

    Νόμιμο και δίκαιο τρόπο για τους ημιυπαιθρίους προκειμένου να μην τιμωρηθεί ο πολίτης, να αποκατασταθούν τυχόν αδικίες, αλλά και να μην δημιουργηθεί νέα γενιά αυθαιρέτων, αναζητεί η υπουργός Περιβάλλοντος.

    Τέλη κυκλοφορίας

    Εκ παραλλήλου, η υπουργός περιβάλλοντος απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο της απόσυρσης εντός του 2010. Σε συνέντευξή της "ΣΤΑ ΝΕΑ" τονίζει ότι δεν υφίσταται θέμα νομιμοποίησης, αφού το πλαίσιο είναι αντισυνταγματικό, χαρακτηρίζοντας άδικο μέτρο τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας στα παλαιά οχήματα. Επίσης, τονίζει πως θα έπρεπε τα τέλη να διοχετεύονται σε περιβαλλοντικές δράσεις και να ισχύσει εν μέρει η απόσυρση, αλλά, μάλλον με κίνητρο την αύξηση χρήσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς και όχι την αγορά άλλου Ι.Χ..

    Ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ Στο περιθώριο της συνέντευξης η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που είχε ανασταλεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2009. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση θα προκύψουν μειώσεις στα τιμολόγια, δεδομένου του ότι οι τιμές των υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές αναφοράς. Πάντως, η υπουργός διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι εφέτος δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, δηλαδή, το ρεύμα δεν θα ακριβύνει, ακόμη και αν στη διάρκεια του έτους ανέβουν οι τιμές των καυσίμων.

    Είδηση: 31765

    [05] Συγχαρητήρια Παπούλια στους τρεις ευζώνους

    Δευτερα, 11 01 2010 14:23

    Τα θερμά συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος εξήρε την αφοσίωσή τους στο καθήκον, δέχθηκαν οι τρεις εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς, Μάριος Θεοδώρου (στρατιώτης-παρατηρητής στο Μ.Α.Σ.) από τη Λειβαδιά, Βασίλειος Βερνίκος (στρατιώτης-σκοπός στο Μ.Α.Σ.) από τη Νάξο και Ιωάννης Ανδρεάκος (στρατιώτης-σκοπός στο Μ.Α.Σ.) από την Ελιά Μάνης, οι οποίοι με αυτοθυσία παρέμειναν στη σκοπιά τους στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, όταν εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός έξω από το κτίριο της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που τους υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού συνεχάρη θερμά τους τρεις ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς, τόνισε ότι « στα δύσκολα φαίνεται η ψυχή του Έλληνα» και πρόσθεσε: «Δώσατε ένα μήνυμα, θερμά συγχαρητήρια για την αφοσίωσή σας».

    Ο κ. Παπούλιας φωτογραφήθηκε με τους τρεις ευζώνους, τους οποίους χαρακτήρισε «λεβέντες», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα είναι και «καλοί πολίτες».

    Τους ευζώνους συνόδευαν ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Δ.Μανδύλης και ο Υποδιοικητής της Προεδρικής Φρουράς Ταγματάρχης Ν. Θάνος.

    Εν τω μεταξύ και όσον αφορά στην πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης δίπλα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο προαύλιο της Βουλής το βράδυ του Σαββάτου, με εντατικούς ρυθμούς και απόλυτη μυστικότητα συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας. Είδηση: 31755

    [06] Γ. Πεταλωτής: Καμία σκέψη για ενιαίο ΦΠΑ 15%

    Δευτερα, 11 01 2010 16:03

    "Δεν υπάρχει καμία σκέψη στην κυβέρνηση για επιβολή ενιαίου ΦΠΑ 15%. Δεν υπάρχει πρόταση, δεν υπάρχει εισήγηση" τόνισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο. Νωρίτερα, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει απόφαση για θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, και διευκρίνισε πως ο διάλογος δεν πάει προς αυτή την πλευρά.

    Εισηγήσεις μπορεί να υπάρχουν στο πλαίσιο του διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά οι δύο συντελεστές του ΦΠΑ 9% και 19% παραμένουν ως έχουν και διαψεύδονται κατηγορηματικά τα σενάρια για ενιαίο συντελεστή 15% σε όλα τα προϊόντα.

    Για τον ΦΠΑ, αυτό που εξετάζεται είναι να ενταχθούν σε αυτόν περισσότερες κατηγορίες επαγγελμάτων που είναι εκτός, όπως:

    γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι

    αλλά και τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, λαχεία.

    Την ίδια ώρα, αναμένονται διευκρινήσεις για:

    αφορολόγητο (επικρατέστερο σενάριο τα επίπεδα των 200.000 ευρώ)

    συντελεστές φόρου (κλιμάκωση από 5% - 20%, ανάλογα την αξία του ακινήτου)

    Ο Π. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ δήλωσε: "Οι επανειλημμένες αναγνωρίσεις "ανθρώπινων λαθών" από τον κ. Γ. Παπανδρέου, όταν αυτά τα λάθη διαιωνίζονται και δεν διορθώνονται, καταντούν διάτρητο άλλοθι και εμπαιγμός του ελληνικού λαού. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τη νυχτερινή αντισυνταγματική φορολογική τροπολογία, να ακυρώσει και να επιστρέψει τις προκλητικές αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των παλαιών αυτοκινήτων και να αναστείλει τις υπεραυξήσεις στους έμμεσους φόρους στα ποτά και στα τσιγάρα, που κινδυνεύουν να πολλαπλασιάσουν το λαθρεμπόριο στους δρόμους της Αθήνας. Η χώρα δεν χρειάζεται φορολογικά πραξικοπήματα, στο όνομα οποιασδήποτε «επείγουσας δημοσιονομικής προσαρμογής», αλλά φορολογική δικαιοσύνη και δημοκρατική διαφάνεια".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Σκέψεις για ενιαίο ΦΠΑ

    http://news.ert.gr/el/oikonomia/eidiseis/31732-skepseis-gia-eniaio-fpa Είδηση: 31766

    [07] Συνομιλίες Α. Παπαρήγα - Α. Κυπριανού

    Δευτερα, 11 01 2010 19:10

    Συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, είχε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι θέσεις των δύο κομμάτων πάνω στο θέμα του Κυπριακού. Μετά το τέλος της συνάντησης η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

    "Με πολύ χαρά συναντηθήκαμε με τον Γραμματέα του ΑΚΕΛ, τον σ. Κυπριανού. Η συζήτησή μας βεβαίως επικεντρώθηκε στο μεγάλο θέμα του Κυπριακού που αυτές τις μέρες έχει μεγαλύτερη ανάδειξη και λόγω των συνομιλιών. Η θέση μας είναι γνωστή και από αυτή τη θέση δεν μετακινούμαστε. Προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται και στην Κύπρο. Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ένα ενιαίο ομόσπονδο κράτος, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτό διασφαλίζει και τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων και τα συμφέροντα των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων και πάνω από όλα διασφαλίζει να υπάρχει ένα κράτος με ενιαία προσωπικότητα, γιατί οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα περιπλέξει και θα οξύνει τα πράγματα μέχρι εκεί που δεν πάει, παίρνοντας υπόψη το σύνολο των εξελίξεων στην περιοχή".

    Συνεχίζοντας η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι: "Η στάση βεβαίως της ηγεσίας της Τουρκίας και του κ. Ταλάτ να αγνοούν ότι οι ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, είναι μία στάση εξηγήσιμη αλλά απορριπτέα και καταδικαστέα για εμάς. Εμείς που ευθυγραμμιστήκαμε και με τη θέληση του κυπριακού λαού εναντίον του σχεδίου Ανάν, παραμένουμε πιστοί σε αυτό που τόσα χρόνια ο ΟΗΕ, έστω έχει απεικονίσει με σημαντικές και καίριες αποφάσεις. Είναι μία λύση ξαναλέμε που σήμερα συμβάλλει, αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Οποιοδήποτε άλλο πισωγύρισμα θα μας βρει αντίθετους και στο πλευρό βεβαίως του κυπριακού λαού και στο πλευρό των συντρόφων μας στην Κύπρο". Είδηση: 31782

    [08] Ξεκίνησε η δίκη για την επίθεση σε βάρος του Χρ. Πολυζωγόπουλου

    Δευτερα, 11 01 2010 17:16

    Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ξεκίνησε σήμερα το πρωί η δίκη για την επίθεση σε βάρος του πρώην πρόεδρου της ΓΣΕΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου, το απόγευμα της 31ης Ιανουαρίου 2006, στο κέντρο της Αθήνας. Κατηγορούμενοι για την άγρια επίθεση και ξυλοδαρμό σε βάρος του κ. Πολυζωγόπουλου είναι έξι νεαροί, εκ των οποίων οι πέντε κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Βασικοί κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι ο Νίκος Κουνταρδάς και ο Στέλιος Μαλινδρέτος, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο Δικαστήριο, ωστόσο έχει παραδεχθεί ότι συμμετείχε στην ομάδα, που επιτέθηκε στον κ. Πολυζωγόπουλο και έχει κατονομάσει, ως εντολείς, τους τέσσερις άλλους κατηγορούμενους, μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι κατηγορούνται, ως ηθικοί αυτουργοί.

    Σε βάρος του φυγόδικου κατηγορούμενου το δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης.

    Ο Ν. Κουνταρδάς που είναι προσωρινά κρατούμενος από τον περασμένο Ιούνιο, αυτοβούλως έχει ανέλαβε την ευθύνη και για την δολοφονία του Ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, στις 31 Δεκεμβρίου 2004.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε ο κ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος περιέγραψε την επίθεση που δέχθηκε το απόγευμα στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Ιπποκράτους, ενώ αναγνώρισε στο πρόσωπο του Κουνταρδά το άτομο, που του επιτέθηκε. Ο κ. Πολυζωγόπουλος κατέθεσε πως πιστεύει ότι οι νεαροί ήταν κατευθυνόμενοι, ενώ τόνισε πως τα χτυπήματα σε βάρος του ήταν στοχευμένα και «θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον θάνατο».

    Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Ιανουαρίου.

    Είδηση: 31778

    [09] Π.ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Να διαχειρίζονται οι τοπικές και περιφερειακές αρχές δικούς τους πόρους με δική τους ευθύνη.»

    Δευτερα, 11 01 2010 15:38

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θέλω να μου πείτε τα θετικά και τα αρνητικά στο σχέδιο «Καλλικράτης.» Π.ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Επιτέλους ανοίγει το ζήτημα του σύγχρονου κράτους στην Ελλάδα. Ένα κράτος που δεν θα παρεμποδίζει αλλά θα προωθεί την ανάπτυξη, δεν θα περιορίζει, αλλά θα αναπτύσσει την ευημερία των ελλήνων πολιτών, δεν θα εγκλωβίζει δυνάμεις, θα απελευθερώνει. Αυτό κάνει το σύγχρονο κράτος, δεν είναι ικανό το βήμα, είναι αναγκαίο βήμα είναι μια νέα αρχιτεκτονική. Το αν μείνουμε μόνο στην αρχιτεκτονική, αυτή δεν παράγει τίποτα. Το έδειξε και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ο Καποδίστριας. Το είπε εξάλλου και ο πρωθυπουργός χθες. Η Ελλάδα είναι στον αστερισμό του συγκεντρωτισμού είναι το μόνο κράτος, το ΟΟΣΑ ή της ζώνης του ευρώ ή όπως θέλετε πείτε του που επιμένει στην επιλογή του συγκεντρωτισμού. Το ζήτημα είναι λοιπόν η αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση και το πρώτο αναγκαίο βήμα γίνεται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό που επεσήμανε ο κος Παπανδρέου χθες, ότι θα πονέσει το κεντρικό κράτος.» Π.ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Αλίμονο αν δεν πονέσει.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν θα γίνει τίποτα. Θα πάψει η συνδιαλλαγή μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για τα κονδύλια και για τα έργα;» Π.ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Νομίζω ότι το ζήτημα πρέπει να το απλουστεύσουμε . Η τελική λύση σε αυτό, λέγεται φορολογία αποκέντρωση, χωρίς νέους φόρους. Να διαχειρίζονται οι τοπικές και περιφερειακές αρχές δικούς τους πόρους με δική τους ευθύνη και να απολογούνται στους πολίτες για την φορολογική τους και άλλη πολιτική για αυτά που κάνουν ή δεν κάνουν. Έτσι καθαρίζει το παιχνίδι, έτσι δίνουμε στην έννοια της διαφάνειας την πραγματική της υπόσταση.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το σχόλιό σας για τις υπερεξουσίες του αιρετού Περιφερειάρχη με το σχέδιο Καλλικράτης.» Π.ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: « Υπάρχει ένα ζήτημα ότι εκλέγεται από την περιφέρεια στο σύνολό της το μονοπρόσωπο όργανο, ενώ ο περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται κατά νομό. Αυτό δημιουργεί δηλαδή ένα πολύ προσωποκεντρικό σύστημα.» Είδηση: 31764

    [10] Ιράν: Αναταραχή διαρκείας

    Δευτερα, 11 01 2010 16:50

    Συνεχή είναι τα περιστατικά που τροφοδοτούν την πολιτική ένταση στο Ιράν. Στο σκηνικό της αντιπαράθεσης προστέθηκε η ανάρτηση στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Sahamnews.org, επιστολής του πρώην προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου και εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Μεχντί Καρουμπί.

    Yπενθυμίζεται ότι από τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2009, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβερνητική πλευρά για νοθεία και η κυβέρνηση της αντιπολίτευση, σαν υποκινούμενη από ξένα κέντρα και κυρίως τις ΗΠΑ. Σε πρόσφατα επεισόδια η κυβερνητική πλευρά, συνεπικουρούμενη από σκληροπυρηνικούς κληρικούς, κατηγόρησε την αντιπολίτευση σαν "μοχαρέμπ", που είναι ένας ισλαμικός όρος και σημαίνει εχθρός του Θεού, με συνέπειες που φτάνουν μέχρι την ποινή του θανάτου.

    Η πλήρης δήλωση του κ. Καρουμπί είναι: "Ο Θεός είναι μάρτυρας πως αυτοί (οι ιρανοί αξιωματούχοι) μετέτρεψε μία πολιτική διαμάχη σε θρησκευτικό πόλεμο για να μπορέσουν, στο όνομα της θρησκείας, να καταπνίξουν τις πολιτικές διεκδικήσεις των ανθρώπων. Οι απειλές και οι εκφοβισμοί έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητά μου και είμαι προετοιμασμένος, όπως και τα παιδιά μου, για κάθε καταστροφή. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να εμποδίσουν τη μεταρρύθμιση κλείνοντας τις εφημερίδες και βάζοντας τους μεταρρυθμιστές φυλακή αλλά εγώ παραμένω σταθερά στο δρόμο που έχω επιλέξει".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό Είδηση: 31771

    [11] Μουσείο Λούβρου: Πρώτο Μουσείο στον κόσμο με 8,5 εκατομμύρια επισκέπτες

    Δευτερα, 11 01 2010 18:15

    Το πρώτο Μουσείο στον κόσμο-από την άποψη του αριθμού των επισκεπτών του-το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, κατόρθωσε το 2009 να διατηρηθεί στο επίπεδο ρεκόρ που είχε φθάσει πέρυσι, με 8,5 εκατομμύρια επισκέπτες, ανακοίνωσε σήμερα το Μουσείο.

    Το Λούβρο εμφανίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά ετήσιο αριθμό επισκεπτών που υπερβαίνει τα 8 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του το Μουσείο.

    Οι καθημερινές επισκέψεις στις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου έφθασαν σε περισσότερους από 27.000 επισκέπτες.

    Η έκθεση "Τισιανός, Τιντορέτο, Βερονέζε. Ανταγωνισμοί στην Βενετία", που πραγματοποιήθηκε από τις 17 Σεπτεμβρίου και έως τις 4 Ιανουαρίου, έχει προσελκύσει περίπου 400.000 επισκέπτες.

    Το Μουσείο αντιμετώπισε στις αρχές Δεκεμβρίου κύμα απεργιών. Καθυστερήσεις στο άνοιγμα και αποκλεισμός του Μουσείου για μια ημέρα: το Λούβρο μπορεί να έχασε από τις απεργίες περίπου 50.000 επισκέπτες, αν βασιστούμε στα στοιχεία της ημερήσιας προσέλευσης επισκεπτών.

    Η ιστοσελίδα του Μουσείου, www.louvre.fr, προσέλκυσε περισσότερους από 10,6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2009, αύξηση κατά 9,4%.

    AΠΕ Είδηση: 31776

    [12] Τιμές φαρμάκων: Συζήτηση με απόκλιση απόψεων

    Δευτερα, 11 01 2010 17:17

    Με το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, συναντήθηκε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη. Θέμα της συνάντησης ήταν η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και οι δράσεις του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο στη συνάντηση δε διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων.

    Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Δ. Φιλιώτης: "Δεν θα πρέπει να υπολογίζεται η τιμή των φαρμάκων με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης των 25 αλλά με τις τρεις χαμηλότερες τιμές των χωρών της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας). Είναι επικίνδυνο και παρακινδυνευμένο να συγκρίνεται η Ελλάδα με χώρες χαμηλότερου ΑΕΠ και αγοραστική δύναμη".

    Αναφερόμενος στην πρόταση του συνδέσμου, ο κ. Φιλώτης δήλωσε πως: "Η τιμή του φαρμάκου θα πάει εκεί που πρέπει. Δηλαδή η ανατιμολόγηση θα οδηγήσει σε μικρή μείωση τιμών τα περισσότερα φάρμακα και σε ορισμένα φάρμακα θα υπάρξουν αυξήσεις. Αν αφαιρεθούν φάρμακα από τα 6.500 που κυκλοφορούν στην αγορά τότε το καθένα από αυτά θα αντικατασταθεί από νεώτερο και ακριβότερο ανεβάζοντας τη φαρμακευτική δαπάνη".

    Σε ότι αφορά στους υπολογισμούς της κυβέρνησης ότι φέτος μπορεί να υπάρξει όφελος 1,5 δις ευρώ από τα μέτρα που θα προωθήσει "αν δεχθεί η κυβέρνηση τις προτάσεις μας η εξοικονόμηση θα είναι γεγονός".

    Τέλος ο κ. Φιλώτης δήλωσε ότι στη συνάντηση δε συζητήθηκε το θέμα των αντιγράφων φαρμάκων, επειδή η βάση της ανατιμολόγησης είναι τα πρωτότυπα φάρμακα και παράλληλα για το θέμα της λίστας η πρόταση του ΣΦΕΕ, είναι να προβλέπεται στη λίστα ελεύθερη τιμή και συγκεκριμένη τιμή για τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 31774

    [13] Νέο ξεκίνημα στην Διεθνή έκθεση αυτοκινήτων στο DETROIT

    Δευτερα, 11 01 2010 16:36

    Υβριδικά, ηλεκτρικά και μικρά αυτοκίνητα, αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών στην ετήσια έκθεση αυτοκινήτου, που διεξάγεται στο DETROIT. Μετά την οικονομική κρίση που γονάτισε αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι κατασκευαστές ελπίζουν σε ένα νέο ξεκίνημα και νέες ευκαιρίες.

    Αφήνοντας πίσω τις οικονομικές δυσκολίες του περασμένου έτους και με το βλέμμα στραμμένο στη νέα πραγματικότητα η οποία ίσως φέρει περισσότερες ευκαιρίες, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν τα νέα τους μοντέλα στην ετήσια έκθεση αυτοκινήτων στο Ντιτρόιτ.

    Μεταξύ των 60 νέων μοντέλων, υβριδικά, μικρά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι εκείνα τα οποία αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών καταναλωτών. Η Chrysler και η General Motors, οι οποίες γονάτισαν το 2009, αφού ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική ύφεση της περσινής χρονιάς, επιχειρούν τώρα να κάνουν μία νέα αρχή, παρουσιάζοντας τα καινούρια τους μοντέλα αυτοκινήτων. Η αμερικανική FORD -που βλέπει τις πωλήσεις της να πηγαίνουν καλά- επιμένει στα μεσαίας κατηγορίας αυτοκίνητα, ενώ η Ιαπωνική TOYOTA ελπίζει να κυριαρχήσει με τα υβριδικά της μοντέλα.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 31783

    [14] Καμπάνια για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

    Δευτερα, 11 01 2010 16:17

    Συγκριτικά στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα και τις συνέπειές τους, έδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τα έτη 2009 και 2008. Όπως προκύπτει, παρουσιάζεται μείωση κατά το έτος 2009, τόσο των τροχαίων, όσο και των συνεπειών τους σε ανθρώπινες ζωές.

    Το έτος 2009, σε σύγκριση με το έτος 2008, καταγράφηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας σε όλη την επικράτεια τα ακόλουθα τροχαία ατυχήματα:

    Θανατηφόρα: 1.315 ατυχήματα έναντι 1.414 το 2008 (μείωση 7%). Βαριά: 1.391 ατυχήματα έναντι 1.542 το 2008 (μείωση 9,8%).

    Ελαφρά: 12.072 ατυχήματα έναντι 12.035 το 2008 (αύξηση 0,3%).

    O απολογισμός των ατυχημάτων αυτών είναι:

    Νεκροί: 1.464 έναντι 1.550 το 2008 (μείωση 5,5%). Βαριά τραυματίες: 1.671 έναντι 1.886 το 2008 (μείωση 11,4%). Ελαφρά τραυματίες: 16.683 έναντι 16.685 το 2008 (μηδενική αυξομείωση)

    Οι αιτίες

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, οι συχνότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων είναι οι "επικίνδυνες παραβάσεις", στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η παραβίαση προτεραιότητας, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, οι αντικανονικοί ελιγμοί, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, το αντικανονικό προσπέρασμα, οι παραβάσεις ταχύτητας, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η μη χρήση κράνους, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας κ.λ.π. Στο πλαίσιο αυτό οι Υπηρεσίες Τροχαίας εφαρμόζουν ολοκληρωμένα προγράμματα τροχονομικής αστυνόμευσης, με στόχο την βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας, δίνοντας έμφαση στην αύξηση των στοχευμένων ελέγχων, όσο αφορά τις παραβάσεις αυτές.

    Οι παραβάσεις το έτος 2009:

    330.186 παραβάσεις του ορίου ταχύτητας,

    78.453 παραβάσεις για τη μη χρήση προστατευτικού κράνους,

    77.274 παραβάσεις που αφορούν τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

    19.558 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και

    33.890 παραβάσεις για την χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

    Ιδιαίτερα για την καταπολέμηση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, σημειώθηκαν περισσότεροι προληπτικοί έλεγχοι (ελέγχθηκαν 1.660.797 οδηγοί το έτος 2009 έναντι 1.509.092 το έτος 2008 - αύξηση 10%) και βεβαιώθηκαν 45.897 παραβάσεις μέθης έναντι 47.257 το 2008 (μείωση 2,9%). Υπενθυμίζεται ότι για το έτος 2010 τέθηκε ως πανελλαδικός ποσοτικός στόχος η μείωση των νεκρών από τροχαία ατυχήματα κατά (100), σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών του 2009.

    Στην κατεύθυνση αυτή ήδη πραγματοποιείται νέα χαρτογράφηση των σημείων του οδικού δικτύου της Χώρας, όπου παρατηρείται συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων (θανατηφόρα, σοβαρά) και συντάσσονται νέα ειδικά σχέδια αστυνόμευσης. Είδηση: 31768


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 January 2010 - 17:50:59 UTC