Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρηξη βόμβας δίπλα στον Άγνωστο Στρατιώτη
  • [02] Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη
  • [03] Αθώος δηλώνει ο Νιγηριανός -Συλλήψεις στο Χίθροου
  • [04] Αίγυπτος: Ταραχές στα νότια μεταξύ μουσουλμάνων-Κοπτών
  • [05] Πράξη εκδίκησης η επίθεση αυτοκτονίας κατά της CIA στο Αφγανιστάν

    [01] Έκρηξη βόμβας δίπλα στον Άγνωστο Στρατιώτη

    Σαββατο, 09 01 2010 20:21

    Ισχυρή έκρηξη βόμβας, ευτυχώς χωρίς θύματα, σημειώθηκε απόψε, λίγα μόλις λεπτά πριν τις 8 μ.μ., μπροστά στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε παρτέρι που βρίσκεται ελάχιστα μόλις μέτρα από το φυλάκιο της φρουράς του Αγνώστου Στρατιώτη. "Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που έσπευσε στη Βουλή. Η αστυνομία έχει αποκλείσει από τα αυτοκίνητα την περιοχή του Συντάγματος ενώ σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές περιορίζονται σε τζάμια και στο φυλάκιο της σκοπιάς του Αγνώστου Στρατιώτη. Δέκα λεπτά πριν την έκρηξη της βόμβας, στις 7.45 μ.μ. άγνωστοι με τηλεφώνημα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", προειδοποίησαν ότι θα εκραγεί βόμβα σε δέκα λεπτά σε απόσταση 10 μέτρων από το Μνημείο. Να σημειώσουμε ότι η βόμβα πυροδοτήθηκε δύο λεπτά νωρίτερα, γεγονός που κάνει την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας να αποκαλεί θαύμα το ότι δεν τραυματίστηκε κάποιος. Από την πρώτη στιγμή η αστυνομία απέκλεισε την ευρύτερη περιοχή ενώ όλος ο γύρω χώρος ερευνάται από την Αντιτρομοκρατική και την Εγκληματολογική Υπηρεσία. Στο μικροσκόπιο και οι κάμερες της Βουλής, που κατέγραψαν την έκρηξη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να απομακρύνουν τον κόσμο που είχε μαζευτεί μολονότι το τηλεφώνημα δεν κρίθηκε ως σοβαρό καθώς ο άγνωστος άντρας δεν προσδιόρισε τόπο και χρόνο και περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα εκραγούν κι άλλες βόμβες. Μετά και το δεύτερο τηλεφώνημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έδωσε εντολή στον αρχηγό της Προεδρικής Φρουράς να απομακρυνθούν οι εύζωνοι που φυλάσσουν το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, και οι οποίοι την πρώτη φορά είχαν επιμείνει να παραμείνουν στα φυλάκια τους.

    Αντιδράσεις

    "Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται", ήταν η λακωνική δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε στη Βουλή, λίγο μετά τις 9.30 μ.μ. ενώ λίγο νωρίτερα ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μετέβη στον Άγνωστο Στρατιώτη, έστειλε σαφές μήνυμα προς τους τρομοκράτες δήλωσε ότι δε θα μετατραπεί η Αθήνα σε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη για χάρη των λίγων ενώ διαβεβαίωσε ότι "οι θρασύτατοι, που έβαλαν τη βόμβα, θα συλληφθούν". "Κάποιοι θέλουν να μας τρομάξουν και να μας πανικοβάλουν" είπε ο Υπουργός και συνέχισε. "Δεν φοβόμαστε και δεν πανικοβαλλόμαστε. Ο χώρος αυτός της Βουλής είναι υψηλού συμβολισμού γι αυτό είναι αφύλαχτος και θα παραμείνει αφύλαχτος. Η Αθήνα είναι μία πόλη ασφαλής και δεν θα γίνει στρατοκρατούμενη. Αυτοί οι θρασείς που πραγματοποίησαν την ενέργεια να ξέρουν ότι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και μάλιστα πολύ σύντομα όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους".

    Για χτύπημα κατά της Δημοκρατίας έκανε λόγο ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής και συμπήρωσε ότι "κάποιοι επιχειρούν να στείλουν μήνυμα που πρέπει να ανησυχήσει όλους τους Δημοκράτες. Κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν με τη Δημοκρατία .Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα μόνο μικρές υλικές ζημιές σε τζάμια του Κοινοβουλίου". Να σημειώσουμε εδώ ότι την ώρα της έκρηξη μέσα στο κτήριο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ενημέρωνε τον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα του ΠΑΣΟΚ για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, θέμα που θα συζητηθεί το απόγευμα της Κυριακής στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Βάναυση πρόκληση χαρακτήρισε την επίθεση έξω από την ελληνική Βουλή και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και κάλεσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να περάσει από τα λόγια στα έργα. «H βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε απόψε, σ' ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και στο Κοινοβούλιο, αποτελεί βαρύτατη πρόκληση κατά της έννομης τάξης της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Πέρα από τον προφανή συμβολισμό της, η επίθεση αυτή στρέφεται συνολικά κατά της Ελληνικής κοινωνίας και πλήττει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, ζημιώνοντας τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Μακριά από ακρότητες και υπερβολές, οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι η τρομοκρατία αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον τόπο μας. Γι' αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με καθολική συστράτευση της Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών φορέων, των συνδικάτων και ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών. Ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήρθε η ώρα να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα. Είναι δεδομένη η θέση της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα μας βρει συμπαραστάτες, στην περίπτωση που εφαρμόσει τα σωστά μέτρα και ακολουθήσει την ενδεδειγμένη πολιτική, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χώρα μας», είναι το πλήρες κείμενο της δήλωσης.

    Κίνηση εντυπωσιασμού, χαρακτηρίζουν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τη βομβιστική ενέργεια, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι "η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται" και "στην τρομοκρατία, απαντάμε με περισσότερη Δημοκρατία".

    Ανακοίνωση για την έκρηξη είχαμε και από το ΚΚΕ: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την έκρηξη βόμβας που έγινε μπροστά στη Βουλή. Αυτή η ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πράξη αντίστασης στην άγρια και ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα λαϊκά δικαιώματα. Αντίθετα βοηθάει και εξυπηρετεί όσους επιθυμούν να φοβίσουν το λαό».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Οι εγχώριοι τρομοκράτες ίσως πήραν την ιδέα από την ιστοσελίδα της τουρκικής επιχείρησης όπλων "ROKETSAN", η οποία όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού δελτίου, δείχνει τη Βουλή των Ελλήνων στις φλόγες. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, δεν φοβάται, δεν υποστέλλεται. Αντιθέτως χαλυβδώνει το φρόνημα και την αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των υπονομευτών της».

    Καταδικάζουμε τη βομβιστική ενέργεια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ. «Η πράξη αυτή αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στη δημοκρατία. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, καθώς αυτή βιώνει τις επιπτώσεις μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, τέτοιου είδους ενέργειες επιδρούν αποπροσανατολιστικά και αξιοποιούνται ως άλλοθι για να αποθαρρυνθούν οι αναγκαίοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες απέναντι σε μια πολιτική που πλήττει μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών».

    «Απόψε κάποιοι προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τη Δημοκρατία μας. Η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να στείλει ηχηρά το μήνυμα ότι τέτοιες προσπάθειες πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο. Η ομόθυμη καταδίκη, η θωράκιση των θεσμών μας και η κοινωνική συνοχή μας, είναι ο μόνος τρόπος να περιθωριοποιήσουμε όσα στοιχεία θέλουν να εμφανίζουν την ασφαλή Πόλη της Αθήνας ως ανοχύρωτη πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ Πηγή φωτογραφιών: troktiko.blogspot.com

    Είδηση: 31715

    [02] Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη

    Σαββατο, 09 01 2010 12:31

    Συνεχίζονται τα προβλήματα στην Ευρώπη εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Στη Βρετανία δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσαν στα παγωμένα νερά λίμνης στο Λάισεστερ, ενώ από τα Χριστούγεννα, 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την κακοκαιρία. Σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται και στη Γερμανία, όπου οι αρχές καλούν τους πολίτες να εφοδιαστούν με τρόφιμα και νερό για τέσσερις ημέρες. Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία όμως και για τους ταξιδιώτες, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια.

    Η Ευρώπη βρίσκεται και σήμερα αντιμέτωπη με πολικές θερμοκρασίες και με πυκνές χιονοπτώσεις, οι οποίες συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, ιδιαίτερα στη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ στη Βρετανία η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται κάπως.

    Στο αεροδρόμιο της Φρανφούρτης, τρίτο σε μέγεθος ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, ακυρώθηκαν σήμερα 216 πτήσεις λόγω της χιονοθύελλας, αν και η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται προς το μεσημέρι. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Γερμανίας συνέστησε στον πληθυσμό να προμηθευτεί τρόφιμα και φάρμακα για τρεις έως τέσσερις ημέρες. Οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες λίγο έλειψε την Παρασκευή να προκαλέσουν αεροπορική τραγωδία στο αεροδρόμιο της Νιρεμβέργης στη νοτιοδυτική Γερμανία, όταν ένα αεροσκάφος της εταιρείας Air Berlin με προορισμό το Ντίσελντορφ, ξέφυγε από τον διάδρομο πριν από την απογείωση και ακινητοποιήθηκε στο χιόνι. Οι 145 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος αποζημιώθηκαν.

    Το Βέλγιο ξύπνησε σήμερα αντικρύζοντας τις πρώτες νιφάδες χιονιού, που εμφανίστηκαν πρώτα στην περιοχή της Λιέγης, για να απλωθούν αργότερα σε ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας προβλήματα στις οδικές και αεροπορικές συγκοινωνίες. Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών αναμένονται στη διάρκεια της ημέρας περίπου πενήτα ακυρώσεις πτήσεων και 90 καθυστερήσεις.

    Πνιγμένη στο χιόνι ξύπνησε σχεδόν ολόκληρη η Γαλλία, όπου σημειώνονται επίσης προβλήματα στις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες, ενώ στις νοτιο-ανατολικές περιοχές της χώρας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 7.000 νοικοκυριά. Στις ίδιες περιοχές σημειώθηκαν πολλά τροχαία ατυχήματα στο παγωμένο οδόστρωμα, κυρίως από φορτηγά, χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα.

    Στη Βρετανία που βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση το πρωί ήταν πιο ομαλή, αν και εντός της ημέρας και αύριο Σάββατο αναμένονται και άλλες χιονοπτώσεις, κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Στα αεροδρόμια η κατάσταση παραμένει προβληματική, ενώ αντίθετα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αναμένεται να λειτουργήσει σχεδόν κανονικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με μόνο λίγες καθυστερήσεις. Στα δρομολόγια της Eurostar δεν θα κυκλοφορήσουν σήμερα παρά μόνον δύο στα τρία τρένα. Η έλλειψη αλατιού έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να αναγκασθεί να παραγγείλει μεγάλες ποσότητες από το εξωτερικό, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να παραληφθούν πριν από τις 21 Ιανουαρίου. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της συντηρητικής αντιπολίτευσης.

    Στην Ιταλία 65.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτικό ρεύμα λόγω των βροχοπτώσεων και των σφοδρών ανέμων που πνέουν σε πολλές κεντρικές περιοχές, προκαλώντας παράλληλα πτώση δέντρων και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Στη Ρώμη οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν άνοδο της στάθμης του Τάμεση χωρίς ωστόσο να σημειωθούν πλημμύρες, ενώ το μετεωρολογικό δελτίο προβλέπει πτώση της θερμοκρασίας και χιόνι.

    Η Ιρλανδία, που είχε να αισθανθεί τόσο κρύο από το 1963, είναι επίσης καλυμμένη με χιόνι, το οποίο ανάγκασε το αεροδρόμιο του Δουβλίνου να αναστείλει τη λειτουργία του.

    Οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν αποδιοργανώσει τις οδικές συγκοινωνίες και στην Πολωνία, όπου 25.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές Κίλτσε και Κατόβιτσε στο νότο.

    Τέλος, μεγάλο μέρος της Ισπανίας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού εν αναμονή ισχυρών ανέμων, χιονοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Ολλανδίας προειδοποίησε τον πληθυσμό για ακραία καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια της ημέρας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 31706

    [03] Αθώος δηλώνει ο Νιγηριανός -Συλλήψεις στο Χίθροου

    Σαββατο, 09 01 2010 14:51

    Ενώπιον του αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου οδηγήθηκε ο 23χρονος Νιγηριανός, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν έξι κατηγορίες για την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης σε αεροσκάφος της Δέλτα, ανήμερα Χριστουγέννων. Στο αεροδρόμιο του Χίθροου, συναγερμός σήμανε όταν τρεις επιβάτες αεροσκάφους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με προορισμό το Ντουμπάϊ, άρχισαν να εκτοξεύουν προφορικές απειλές πριν την απογείωση.

    Αναστάτωση προκλήθηκε στο αεροδρόμιο Χίθροου, όταν το πλήρωμα αεροσκάφους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ετοιμαζόταν να απογειωθεί για Ντουμπάϊ, ενημέρωσε πως κάποιοι από τους επιβάτες εκτόξευαν προφορικές απειλές.

    Ο κυβερνήτης του σκάφους έδωσε αμέσως οδηγία στους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο και μετά από έρευνα προχώρησαν στη σύλληψη τριών ανδρών που κρατούνται.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμέτωπος με την ισόβια κάθειρξη και έξι κατηγορίες, στις οποίες περιλαμβάνονται η απόπειρα ανθρωποκτονίας των επιβατών πτήσης της Delta ανήμερα τα Χριστούγεννα και η απόπειρα χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής, βρίσκεται ο 23χρονος Νιγηριανός.

    Ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, απέφυγε να δηλώσει ένοχος ή αθώος, ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο οποίο εμφανίστηκε, έτσι κατεγράφει ότι δηλώνει αθώος. Δύο μόνο φορές ακούστηκε η φωνή του νεαρού κατηγορουμένου, στο δικαστήριο. Μία όταν απάντησε "ναι" στην ερώτηση αν καταλαβαίνει τις κατηγορίες και μία όταν είπε ότι παίρνει παυσίπονα φάρμακα.

    Λίγο νωρίτερα, είχε συλληφθεί ο άνδρας που έγινε αφορμή να σημάνει συναγερμός στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ την περασμένη εβδομάδα. Κάμερες ασφαλείας τον κατέγραψαν να αγνοεί προειδοποιήσεις του φρουρού ασφαλείας και να περνά σε τέρμιναλ του αεροδρομίου, για να αγκαλιαστεί με μία γυναίκα. Η εκδήλωση αγάπης του 28χρονου άνδρα, έγινε αφορμή πολύωρων καθυστερήσεων για χιλιάδες επιβάτες.

    Στη Νέα Υόρκη, οι αρχές συνέλαβαν δύο άνδρες που κατηγορούνται ότι συνεργάζονται με δίκτυο της Αλ Κάϊντα και σχεδίαζαν επίθεση με αυτοσχέδιες βόμβες. Οι δύο άνδρες θεωρούνται συνεργάτες του 24χρονου Ναζιμπουλάχ Ζάζι, που κατηγορείται ότι αγόρασε χημικά υλικά για να κατασκευάσει και να πυροδοτήσει βόμβα στη Νέα Υόρκη κατά την περσινή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 31710

    [04] Αίγυπτος: Ταραχές στα νότια μεταξύ μουσουλμάνων-Κοπτών

    Σαββατο, 09 01 2010 17:32

    Μουσουλμάνοι και χριστιανοί πυρπόλησαν σήμερα Σάββατο κατοικίες και καταστήματα στην περιοχή της πόλης Ναγκάα Χαμάντι της Άνω Αιγύπτου, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο από πυροβόλο όπλο έξι Αιγυπτίων Κοπτών και ενός αστυνομικού, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή. "Τέσσερις κατοικίες και ένα κατάστημα που ανήκαν σε χριστιανούς στο χωριό Τίρακς πυρπολήθηκαν από μουσουλμάνους, ενώ τέσσερα καταστήματα που ανήκαν σε μουσουλμάνους στο χωριό αλ Μπάχκοραχ πυρπολήθηκαν από χριστιανούς", δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι.

    Τα χωριά αυτά βρίσκονται κοντά στο Ναγκάα Χαμάντι, που απέχει 60 χιλιόμετρα από το Λούξορ.

    Έκρυθμη η κατάσταση από την Τετάρτη

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, ημέρας των Χριστουγέννων για τους Κόπτες της Αιγύπτου, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ μέσα από διερχόμενο αυτοκίνητο εναντίον συγκεντρωμένων μπροστά σε εκκλησία στο Ναγκάα Χαμάντι.

    Οι χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, η συντριπτική πλειοψηφία των 80 εκατ. κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31712

    [05] Πράξη εκδίκησης η επίθεση αυτοκτονίας κατά της CIA στο Αφγανιστάν

    Σαββατο, 09 01 2010 14:27

    Εκδίκηση για το θάνατο του ηγέτη των Ταλιμπάν του Πακιστάν, υποσχόταν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Ιορδανός διπλός πράκτορας, που ανατινάχθηκε τον Δεκέμβριο σε βάση της CIA στο Αφγανιστάν, παρασύροντας στο θάνατο επτά πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας. Ο Ιορδανός γιατρός Μουλάλ αλ-Μπαλάουι, στο βίντεο κάθεται δίπλα σε έναν άνδρα που φέρεται να είναι ο σημερινός ηγέτης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Στο μήνυμά του, αναφέρει ότι η ενέργειά του είναι ένα μήνυμα στους εχθρούς του Ισλάμ, τις Ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες και τη CIA. Η αυθεντικότητα του βίντεο, που προβλήθηκε από την πακιστανική τηλεόραση και το Αλ Τζαζίρα, δεν έχει εξακριβωθεί.

    Στο βίντεο το οποίο έδειξε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο AAJ έδειξε βίντεο με τον βομβιστή αυτοκτονίας, ο αλ-Μπαλάουι εμφανίζεται μαζί με τον ηγέτη των Ταλιμπάν του Πακιστάν Χακιμουλάχ Μεσούντ, μιλάει στ΄αγγλικά, αλλά ακούγεται με δυσκολία.

    "Είναι ένα μήνυμα προς τους εχθρούς του (ισλαμικού) έθνους: τις ιορδανικές υπηρεσίες πληροφοριών και τη CIA", τονίζει στο βίντεο ένας άνδρας με γενειάδα και στρατιωτική στολή, ο οποίος σύμφωνα με το Αλ-Τζαζίρα είναι ο Χουμάμ αλ-Μπαλάουι.

    "Ο μαχητής του Θεού δε δέχεται ποτέ εκβιασμούς για τη θρησκεία του και δεν την απαρνιέται ποτέ ακόμα κι αν τού προσφέρουν τον ήλιο και τη σελήνη", προσθέτει ο άνδρας αυτός, ο οποίος κάθεται δίπλα σ΄έναν άλλο άνδρα με αφγανικό τουρμπάνι.

    Ο αλ-Μπαλάουι υπόσχεται επίσης να εκδικηθεί για τον ηγέτη των πακιστανών ταλιμπάν Μπαϊτουλάχ Μεσούντ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική πυραυλική επίθεση τον Αύγουστο του 2009.

    "Λέμε στο φίλο μας εμίρη Μπαϊτουλάχ Μεσούντ ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ το αίμα που έχυσε. Θα εκδικηθούμε γι΄αυτό στην Αμερική ή εκτός της Αμερικής", απειλεί ο ίδιος άνδρας.

    "Δεν θα ξεχάσουμε ότι είχε πει πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν (ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα) δε βρίσκεται στο έδαφός μας (στο Πακιστάν),, αλλά ότι εάν ερχόταν θα τον προστατεύαμε. Είπε αυτήν τη φράση και την πλήρωσε με τη ζωή του", τόνισε αναφερόμενος στον Μπαϊτουλάχ Μεσούντ.

    Σύμφωνα με το ΑΑJ, το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε πριν από την επίθεση.

    Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Ιορδανός διπλός πράκτορας, είχε στρατολογηθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του, αλλά εργαζόταν μυστικά για την Αλ-Κάιντα.

    "Ιορδανοί και Αμερικανοί πράκτορες τού είχαν προσφέρει εκατομμύρια δολάρια για να κατασκοπεύει τους μουτζαχεντίν. Όμως εκείνος αρνήθηκε τα πλούτη και τάχθηκε στο πλευρό των μουτζαχεντίν", ανέφερε το ΑΑJ για τον Χουμάμ Χαλίλ Αμπού-Μουλάλ αλ-Μπαλάουι.

    Ο Χουμάμ Χαλίλ Αμπού-Μουλάλ αλ-Μπαλάουι ανατινάχθηκε στις 30 Δεκεμβρίου σε βάση της CIA στην πόλη Χοστ του Αφγανιστάν. Η επίθεση αυτή ήταν η πιο αιματηρή εναντίον της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών από το 1983.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 31709


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 January 2010 - 21:50:43 UTC