Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβληματισμός στις διεθνείς αγορές
  • [02] Τουρκικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών
  • [03] Γρίπη Η1Ν1: Εμβολιασμοί και ενημέρωση
  • [04] Νέα πρωτιά για τη Βιέννη, ως η δημοφιλέστερη πόλη της Ευρώπης
  • [05] Χανιά: Εμπρησμός στη Συναγωγή

    [01] Προβληματισμός στις διεθνείς αγορές

    Τεταρτη, 06 01 2010 19:56

    Σοβαροί προβληματισμοί δημιουργούνται στα πολιτικά επιτελεία αρκετών χωρών, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Στην Ισλανδία θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το αν θα καταβληθούν τα χρέη της χώρας προς τη Βρετανία και την Ολλανδία, που προέκυψαν μετά την κατάρρευση δύο τραπεζών πέρυσι λόγω τοξικών ομολόγων και ανέρχονται σε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η απόφαση αυτή θέτει σε νέα βάση και τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τριγμούς στο Λονδίνο σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για κυοφορούμενη ανταρσία βουλευτών των Εργατικών του Τζεφ Χουν και της Πατρίσια Χιούιτ με στόχο την ανατροπή του Γκόρντον Μπράουν. Ταυτόχρονα ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον εξαπέλυσε νέα επίθεση με επίκεντρο το υπέρογκο δημόσιο χρέος.

    Οι πρώτες επιπτώσεις ήταν να κατρακυλήσει η λίρα έναντι του ευρώ.

    Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα οδήγησαν σε παραίτηση τον 77χρονο υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας. Ήταν ένα από το πιο έμπειρα στελέχη που διέθετε το κυβερνητικό κόμμα και η αποχώρησή του έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία. Την ώρα που ο αποπληθωρισμός καλπάζει και το δημόσιο χρέος έχει διογκωθεί επικίνδυνα.

    Τα χρηματιστήρια

    Με ελαφρά άνοδο έκλεισαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSΕ ενισχύθηκε κατά 0,14%, κερδίζοντας 7,54 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 5.530,04 μονάδες.

    Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,12% και διαμορφώθηκε στις 4.017,67 μονάδες.

    Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,04% για να διαμορφωθεί στις 6.034,33 μονάδες.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 31596

    [02] Τουρκικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών

    Τεταρτη, 06 01 2010 17:57

    Σε νέες παραβιάσεις προχώρησαν σήμερα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας, με δύο σχηματισμούς από συνολικά 16 αεροσκάφη, που εισήλθαν στο FIR Αθηνών, παραβιάζοντας έξι φορές τον εθνικό εναέριο χώρο. Τα τέσσερα από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη αεράμυνας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

    Υπενθυμίζεται ότι ήταν η δεύτερη, από τα Χριστούγεννα, παραβίαση των προβλεπομένων στο Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ για απαγόρευση πτήσεων για ασκήσεις στο Αιγαίο κατά τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, των δύο χωρών. Συνολικά είχαν να σημειωθούν 12 χρόνια αντίστοιχες παραβιάσεις. Στις παραβιάσεις των Χριστουγέννων και στη διαμαρτυρία του Έλληνα Αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας, ο Τούρκος ομόλογός του είχε ισχυριστεί ότι επρόκειτο για μια μέρα κανονικών πτήσεων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 31594

    [03] Γρίπη Η1Ν1: Εμβολιασμοί και ενημέρωση

    Τεταρτη, 06 01 2010 15:51

    Συνεχίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού στα εμβολιαστικά Κέντρα της χώρας έναντι της πανδημίας γρίπης Η1Ν1. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Τρίτη εμβολιάσθηκαν 796 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 δέχθηκε 5.694 κλήσεις.

    Από τις 16.11.2009, ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, μέχρι και τις 05.01.2010, έχουν εμβολιασθεί συνολικά 358.133 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 έχει δεχθεί 550.409 κλήσεις.

    Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έκανε γνωστό ότι απεβίωσαν μια γυναίκα 58 ετών, χωρίς υποκείμενο νόσημα, μια γυναίκα 40 ετών με ιστορικό νευρολογικής νόσου, ένας άνδρας 68 ετών με ιστορικό χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

    Επίσης αλλοδαπός άνδρας 35 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα, επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης (Η1Ν1) 2009 εισήχθη και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω επιπλοκών της νέας γρίπης:

    Σε 82 ανέρχονται τα θύματα της νέας γρίπης στη χώρα μας, ενώ πληροφορίες για τα κατά τόπους Κέντρα εμβολιασμού, παρέχονται στην τηλεφωνική Γραμμή Ενημέρωσης και Υποστήριξης για τη Νέα Γρίπη 1135 καθώς και στην ιστοσελίδα www.ygeianet.gov.gr, η οποία ενημερώνεται καθημερινά με νέα Κέντρα εμβολιασμού.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Αυξάνονται τα θύματα της γρίπης- μειώνονται οι εμβολιασμοί

    Είδηση: 31585

    [04] Νέα πρωτιά για τη Βιέννη, ως η δημοφιλέστερη πόλη της Ευρώπης

    Τεταρτη, 06 01 2010 14:17

    Μετά την ανάδειξή της τον περασμένο Απρίλιο ως "η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα" και ένα μήνα αργότερα - και μάλιστα για τέταρτη στη σειρά χρονιά - ως "πρωτεύουσα των συνεδρίων", η Βιέννη αποσπά τώρα και τον τίτλο της "δημοφιλέστερης πόλης της Ευρώπης". Σύμφωνα με τη στατιστική της διεθνούς πύλης κρατήσεων μέσω διαδικτύου "Hotel Reservation Service", η οποία καταγράφει και αξιολογεί όλες τις κρατήσεις ξενοδοχείων, η αυστριακή πρωτεύουσα, βρέθηκε το 2009 στην πρώτη θέση των δημοφιλών ευρωπαϊκών πόλεων, ακολουθούμενη από το Παρίσι και το Λονδίνο. Οπως αναφέρεται στην στατιστική αυτή, οι τιμές των ξενοδοχείων στη Βιέννη, είχαν τον περασμένο χρόνο μία μείωση, κατά μέσο όρο, της τάξης του 18 ο/ο, σε σχέση με το 2008.

    Η ίδια στατιστική διαπιστώνει μεγάλες διαφορές στο κόστος διανυκτέρευσης στις ευρωπαϊκές πόλεις, για παράδειγμα η Ζυρίχη, με μέσο κόστος διανυκτέρευσης στα 124 Ευρώ, είναι πάνω από δύο φορές ακριβότερη από την Πράγα, η οποία με ένα μέσο κόστος διανυκτέρευσης 59 Ευρώ, εμφανίζεται ως η πλέον συμφέρουσα πόλη στην Ευρώπη.

    Σε παγκόσμια κλίμακα, η Νέα Υόρκη είναι η, με απόσταση, ακριβότερη πόλη, καθώς η μέση τιμή δωματίου σε ξενοδοχείο ανέρχεται σε 157 Ευρώ, και αυτό παρόλη τη μείωση των τιμών τον περασμένο χρόνο κατά 18 ο/ο. Οπως αναφέρεται στη στατιστική, η Ελβετία, έχοντας συνολικά τέσσερις πόλεις της, συγκεκριμένα Γενεύη, Ζυρίχη, Βασιλεία και Βέρνη, που βρίσκονται μεταξύ των δέκα ακριβότερων τουριστικών προορισμών σε παγκόσμια κλίμακα, θεωρείται η ακριβότερη χώρα διακοπών στον κόσμο.

    Τον περασμένο Απρίλιο, η Βιέννη είχε κατακτήσει την πρώτη θέση για την ποιότητα ζωής, στον κατάλογο των 215 μητροπόλεων του κόσμου, που αξιολογεί σε μεγάλη της έρευνα και σε ετήσια βάση, η γνωστή διεθνής εταιρεία συμβούλων επιχειρηματιών "Mercer".

    Εναν μήνα αργότερα, η Βιέννη είχε βρεθεί, για τέταρτη στη σειρά χρονιά, στην κορυφή του καταλόγου της στατιστικής ως προς τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, που δημοσιεύει η "International Congress and Convention Assotiation", παραμένοντας η ίδια, με τον τρόπο αυτό "πρωτεύουσα των συνεδρίων", καθώς μέσα στο 2008 διοργανώθηκαν στην αυστριακή πρωτεύουσα 139 διεθνή συνέδρια, έναντι των 136 στη Βαρκελώνη, των 118 στη Σιγκαπούρη και των 100 συνεδρίων στο Βερολίνο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31582

    [05] Χανιά: Εμπρησμός στη Συναγωγή

    Τεταρτη, 06 01 2010 16:36

    Εμπρησμός με άγνωστους δράστες ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, της Τρίτης στην Εβραϊκή Συναγωγή, στην παλιά πόλη των Χανίων. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων.

    Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά: "Στη 1.15 περίπου τα ξημερώματα άγνωστοι δράστες εισήλθαν στον αύλειο χώρο της Εβραϊκής Συναγωγής και προκάλεσαν πυρκαγιά σε εξωτερική σκάλα του κτιρίου, με αποτέλεσμα να υποστεί υλικές ζημιές και να προκληθούν φθορές στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε διάφορα βιβλία που υπήρχαν στον χώρο της βιβλιοθήκης. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε άμεσα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων στη 1.50 τα ξημερώματα".

    Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής που την έσβησε έγκαιρα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η Συναγωγή, θα είχε καεί.

    Με ανακοίνωσή του ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων Νικόλαος Σκουλούδης, ανέφερε ότι "διαπιστώσαμε ότι υπήρχε κάτω από ξύλινη σκάλα, ένα δοχείο με εύφλεκτο υγρό που έκαιγε και μετέδιδε τη φωτιά στο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον πρώτο όροφο, όπου βρίσκεται η Βιβλιοθήκη του κτιρίου. Ευτυχώς αποσοβήθηκε κάθε κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς, η οποία κατάστρεψε μόνο το κλιμακοστάσιο".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη των Χανίων στις 8 Δεκεμβρίου 2009 σημειώθηκε ρατσιστική επίθεση σε βάρος μεταναστών, με σιδερολοστούς και μαχαίρια, καθώς και επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σε σπίτι Έλληνα συμπαραστάτη τους και αντιρατσιστικής οργάνωσης, με αναγραφή ναζιστικών συμβόλων στοιυς τοίχους τους, γεγονότα που οδηγούν αρκετούς στο συσχετισμό τους με την πυρκαγιά στη Συναγωγή.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 31587


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 January 2010 - 21:50:28 UTC