Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τριετές το πρόγραμμμα σταθερότητας
  • [02] Έσοδα και αντιδράσεις
  • [03] Στα λευκά η Β. Ελλάδα
  • [04] Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω ψύχους
  • [05] Εκλογικός νόμος: Σύσκεψη και αλλαγές
  • [06] Τέμπη: Το πόρισμα δείχνει συνδυασμό παραγόντων
  • [07] Αυξάνονται τα θύματα της γρίπης- μειώνονται οι εμβολιασμοί
  • [08] Χάος στο συγκοινωνιακό δίκτυο της Βρετανίας από τη σφοδρή κακοκαιρία
  • [09] Γερμανία: Ιός μπλοκάρει 20 εκατομμύρια τραπεζικές κάρτες
  • [10] Παντρεύτηκε ο Βινς Βον
  • [11] Presse Embleme Campaign: 121 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2009
  • [12] Ελεύθεροι δύο από τους αστυνομικούς του ΑΤ Ακροπόλεως

    [01] Τριετές το πρόγραμμμα σταθερότητας

    Τριτη, 05 01 2010 15:02

    Τριετή και όχι τετραετή διάρκεια θα έχει τελικά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα παρουσιάσει στους κοινοτικούς εταίρους μας, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως αποφασίστηκε στην πρώτη διυπουργική σύσκεψη για το νέο έτος στο Μέγαρο Μαξίμου, που είχε ως επίκεντρο την οικονομία. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν διεξοδικά οι στόχοι του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται να αποσταλεί στην Κομισιόν στα μέσα Ιανουαρίου και θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Η αναγγελία για τριετή διάρκεια του προγράμματος επέδρασε θετικά στις αγορές, με αποτέλεσμα τη μείωση του σπρεντ δανεισμού και την άνοδο του χρηματιστηρίου.

    Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς και κυρίως στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, ώστε η οικονομική προσαρμογή να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη σύσκεψη που έγινε σήμερα, υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο η κυβέρνηση ονομάζει και πρόγραμμα ανασυγκρότησης, η οικονομική πολιτική και οι μεγάλες αλλαγές, με το πρόγραμμα ριζικών ανατροπών, που πρέπει να γίνουν στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση ο Γ. Παπακωνσταντίνου, συζητήθηκαν.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο Πρωθυπουργός ζήτησε άμεσες αποφάσεις το πρόγραμμα της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί σε τρία και όχι σε τέσσερα χρόνια και στο τέλος της τριετίας το έλλειμμα να έχει μειωθεί κάτω από το 3%.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αυτό σημαίνει ότι το 2010 το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες και τα δύο επόμενα χρόνια ανά τρεις μονάδες.

    Στόχος, όπως είπε ο υπουργός των Οικονομικών, είναι να από τη μία πλευρά να καλυτερεύσει η οικονομία της χώρας και από την άλλη να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών. Υπογράμμισε δε ότι δεν θα υπάρχουν σκληρά μέτρα αλλά δίκαιες αποφάσεις με επίκεντρο τον πολίτη και επεσήμανε ότι πιο δίκαιο για τον Έλληνα είναι η προσαρμογή να γίνει γρήγορα.

    Η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη από την πλευρά της τόνισε ότι, σύμφωνα με την οδηγία του πρωθυπουργού, όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς, με την έννοια ότι θα πρέπει οι μεγάλες αλλαγές να γίνουν πολύ γρήγορα.

    Στο επίκεντρο, τόνισε η κ. Κατασέλη, είναι ο πολίτης, η τόνωση της αγοράς, η ενίσχυση των επενδύσεων και το να αισθανθεί ασφαλής ο πολίτης και επεσήμανε ότι η προσαρμογή και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πηγαίνουν μαζί.

    Στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει η αύξηση του ΦΠΑ από το 9 και το 19% που βρίσκεται σήμερα, αλλά ούτε κι η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Επίσης, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει αναδρομικά, από το 2009, την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων. Αυτό θα γίνει από το 2010.

    Θετικό αντίκτυπο είχαν οι ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου. Το σπρεντ των ελληνικών ομολόγων υποχώρησε για δεύτερη ημέρα, ενώ ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε μεγάλη άνοδο.Αντιδράσεις

    Αντιδράσεις

    "Οι σημερινές εξελίξεις σε θέματα της οικονομίας σηματοδοτούν το τέλος των ψευδαισθήσεων της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.Ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί του υποχρεώθηκαν, μετά από περιπλανήσεις και επικοινωνιακά παιχνίδια τριών μηνών, να «προσγειωθούν» στην σκληρή πραγματικότητα των υπαρκτών προβλημάτων της οικονομικής κρίσης, έστω και μετά από υπαγόρευση των Βρυξελλών", σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να παρουσιάσει και να εφαρμόσει άμεσα ένα πλήρες πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, και να ανταποκριθεί, με ευθύτητα και υπευθυνότητα, στα μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής, που υπέδειξε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

    "Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ -και έχοντας την συναίνεση της ΝΔ- εξαπολύει εσπευσμένα την άγρια προαποφασισμένη αντιλαϊκή θύελλα, επιδιώκοντας να αιφνιδιάσει το λαό, για να ισοπεδώσει και τις τελευταίες εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις πρώτα απ' όλα στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στο εισόδημα και στα άλλα δικαιώματα. Πρόκειται για την έναρξη μιας νέας σφοδρής και ανελέητης επίθεσης που δεν θα είναι προσωρινή αλλά διαρκείας", σχολίασε το ΚΚΕ.

    "Η συντόμευση του χρόνου αντιμετώπισης του ελλείμματος σημαίνει ταυτόχρονα το τέλος οποιασδήποτε ελπίδας ανάπτυξης αυτού του τόπου. Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να επιτρέψει στις Βρυξέλλες να μας συμπεριφέρονται με αυτό τον απαξιωτικό τρόπο. Επαναφέρουμε το ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων που αυτόματα μειώνει δραματικά το ύψος του ελλείμματος", επισήμανε ο ΛΑΟΣ.

    "Το φάρμακο για την κρίση που επιλέγει τελικά η κυβέρνηση είναι πολύ χειρότερο απ' ότι η ίδια η ασθένεια της οικονομίας. Φάρμακο για την κρίση δεν είναι η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Φάρμακο για την κρίση είναι μια πολιτική οικοδόμησης ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, είναι η πολιτική για την ανάπτυξη και την απασχόληση", τόνισε σχετικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και της ΕΚΤ

    Το προσχέδιο του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναμένεται να αποσταλεί στην Κομισιόν στα μέσα Ιανουαρίου και θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, καταφθάνει στην Αθήνα την Τετάρτη κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να συνεργαστεί με το οικονομικό επιτελείο στην κατάρτιση του προσχεδίου..

    Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας: "Υπάρχει μεγάλη επιμονή από την ΕΕ για το θεσμικό κομμάτι καθώς θέλουν να δουν καταγεγραμμένες με ποσοτικά στοιχεία όλες τις παρεμβάσεις."

    Στις 15 Ιανουαρίου το ολοκληρωμένο σχέδιο θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Στις 20 Ιανουαρίου θα κατατεθεί στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής για να συζητηθεί και στο τέλος του μήνα, το τελικό κείμενο θα αποσταλεί επίσημα στις Βρυξέλλες.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής μέσω της ΝΕΤ 105,8 προανήγγειλε βαθιές αλλαγές, τομές και ρήξεις, τόνισε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για την αξιοπιστία της χώρας μας και δήλωσε αισιόδοξος ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί.

    Παράλληλα κατηγορώντας τις κυβερνήσεις της ΝΔ για τη δημιουργία του μεγάλου ελλείμματος κ. Πεταλωτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει αντιδράσεις και επισήμανε πως αν κάποιοι θίγονται είναι δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται.

    Το υπουργείο Οικονομικών πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα μη έγκρισης του προγράμματος. "Το σχέδιο αυτό θα γίνει αποδεκτό, γιατί έχει μια λογική βάση. Δηλαδή δεν είναι υπερφίαλο, δεν λέει πάρα πολλά πράγματα και φαίνεται ότι με την καλύτερη φοροείσπραξη μπορούμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο", τόνισε στο κρατικό ραδιόφωνο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα σταθερότητας θα στηρίζεται σε ένα βασικό σενάριο ενώ θα υπάρχει κι ένα εναλλακτικό - απαισιόδοξο επιβράδυνσης των δεικτών. Για το έλλειμμα προβλέπει υποχώρηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εφέτος και κατά 2 τα επόμενα 3 χρόνια με την ανάπτυξη από το -0,3% το 2010 να αυξάνεται σταδιακά στο 2% το 2013.

    Το μεγαλύτερο βάρος προσαρμογής θα γίνει εφέτος όπου το έλλειμμα θα μειωθεί επιπλέον κατά 1 δισ. ευρώ από το αρχικό στόχο. Τα 500-600 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από μείωση 10% στο κονδύλι για τα επιδόματα και τα υπόλοιπα από την αύξηση στον ΕΦΚ σε ποτά - τσιγάρα, εξέλιξη που θα επιβαρύνει κατά 1 ευρώ την τιμή του πακέτου στα τσιγάρα και κατά 2-3 ευρώ στα ποτά

    Το ΠΣΑ θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πάγωμα των μισθών άνω των 2.000 ευρώ, πάγωμα των προσλήψεων, μείωση κατά 1/3 των συμβάσεων εργασίας και αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2010.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Ιανουαρίου στις συνεδριάσεις των Γιούρογκρουπ και Εκοφίν. Είδηση: 31545

    [02] Έσοδα και αντιδράσεις

    Τριτη, 05 01 2010 18:22

    Έσοδα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον αυτών που αναγράφονται στον προϋπολογισμό, θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από την αύξηση των ειδικών φόρων σε προϊόντα καπνού και ποτά από 10 έως 20 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει ότι τα τσιγάρα θα ακριβύνουν από μισό έως ενάμιση ευρώ το πακέτο. Μεγαλύτερο βάρος όμως δίνει η κυβέρνηση στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να βάλει ταμειακές μηχανές παντού, όχι μονό στις λαϊκές αγορές, τα ταξί και τα πρατήρια καυσίμων, αλλά ακόμη και στα περίπτερα. Οι εκπρόσωποι αυτών των επαγγελματικών ομάδων αντιδρούν, οι πολίτες όμως βλέπουν με καλό μάτι το μετρό των αποδείξεων ελπίζοντας βεβαίως ότι θα γλιτώσουν φορολογικά βάρη.

    Μέτωπο αντιδράσεων στην υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων στήνουν βενζινοπώλες, οδηγοί ταξί και πωλητές λαϊκών αγορών που θα αναγκαστούν σε ένα τρίμηνο να κόβουν πια απόδειξη ελαφρύνοντας έτσι την τσέπη του καταναλωτή στις δαπάνες που δεν μπορεί με τίποτα να αποφύγει.

    Έντονα αντιδρούν παραγωγοί και πωλητές στις λαϊκές προειδοποιώντας με ανατιμήσεις στα προϊόντα αφού όπως λένε τα έξοδα τους θα αυξηθούν ενώ πρακτικά ανεφάρμοστο βλέπουν το μέτρο οι έμποροι καυσίμων και πρατηριούχοι τονίζοντας ότι πρώτα θα πρέπει να λειτουργήσουν τα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών. Έντονες είναι οι αντιδράσεις και από την πλευρά των ιδιοκτήτων ταξί.

    Και όλα αυτά την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πνίγονται στα χρέη και βλέπουν τώρα διέξοδο στην έκπτωση από τον φόρο που φέρνει το σαφάρι για την συγκέντρωση αποδείξεων.

    Ταμειακές μηχανές θα μπουν παντού ξεκαθαρίζει πάντως το Υπουργείο Οικονομίας. Το δε κίνητρο για την συλλογή αποδείξεων είναι διπλό αφού, αφενός ο φορολογούμενος θα πετυχαίνει επιπλέον έκπτωση στο φόρο και αφετέρου θα μπουν στον κρατικό κορβανά δεκάδες εκατ. ευρώ επιπλέον αφού οι έμποροι θα καταβάλουν περισσότερο ΦΠΑ.

    Υπό το βάρος των υπέρογκων ελλειμμάτων και του χρέους το οικονομικό επιτελείο στρέφεται στην αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και στα ποτά πριν εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση του Μαρτίου.

    Η πρόβλεψη που υπάρχει στον προϋπολογισμό για αύξηση κατά 10% των ειδικών φόρων κατανάλωσης στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων διπλασιάζεται. Έτσι οι αυξήσεις στους φόρους στα τσιγάρα και στα ποτά θα ξεπεράσουν το 20% και θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών από 0,5 έως 1 ευρώ για κάθε πακέτο και 2 με 3 ευρώ για κάθε φιάλη.

    Τα προβλεπόμενα έσοδα υπολογίζονται στα 600 εκατ. ευρώ από 250 εκατ. ευρώ που αναγράφονται στο προϋπολογισμό. Αν οι αυξήσεις των τσιγάρων είναι υψηλές και άμεσες, αυτό θα προκαλέσει κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων προειδοποιούν στελέχη της αγοράς με επιπτώσεις και στα Δημόσια έσοδα. Ήδη στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών η πτώση της κατανάλωσης έχει φθίση το 8%, ενώ στα τσιγάρα μεγάλες καπνοβιομηχανίες μετρούν απώλειες 3% με 4%.

    Όμως, η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα δημοσιονομικά της χώρας επιβάλλει να έρθουν μπροστά οι αλλαγές στη συγκεκριμένη φορολογία για να αυξηθούν τάχιστα τα έσοδα.

    Σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και οι παράγοντες της κτηματαγοράς την τοποθετούν περί τις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισηγήσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών είναι για αυξήσεις από 30 έως και 100% με στόχο να πλησιάσουν οι αντικειμενικές αξίες τις εμπορικές.

    Εξετάζεται το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας να συνδεθεί με την αξία του ακινήτου και όχι με το εμβαδόν, ενώ μελετάται η επαναφορά του φόρου κληρονομίας και γονικής παροχής με αυξημένο αφορολόγητο.

    Από φέτος θα ισχύσει και ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας κλιμακωτά με αρχικό συντελεστή 0,1%.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ

    Είδηση: 31564

    [03] Στα λευκά η Β. Ελλάδα

    Τριτη, 05 01 2010 17:20

    Στα λευκά έχουν ντυθεί από τα ξημερώματα πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στη Φλώρινα το θερμόμετρο έπεσε σήμερα στους μείον πέντε βαθμούς. Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί που κινούνται από Καστοριά προς Φλώρινα και Γιάννενα, καθώς στο επαρχιακό οδικό δίκτυο απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Την ίδια εικόνα αντίκρισαν το πρωί κάτοικοι και επισκέπτες σε Καστοριά, Σέρρες και Δράμα. Το ύψος του χιονιού στα ορεινά των νομών φτάνει τα 20 εκατοστά, ενώ ο υδράργυρος έδειξε πέντε βαθμούς υπό το μηδέν. Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την κακοκαιρία και τον μεγάλο κυματισμό στα παράλια της Κορινθίας σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων και συγκεκριμένα στο παραλιακό μέτωπο των δήμων Βόχας και Άσσου - Λεχαίου. Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων απαιτείται στις επαρχιακές οδούς.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες

    -Ε.Ο. Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βιτσίου -Ε.Ο. Καστοριάς - Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου και -Ε.Ο. Καστοριάς - Αμυνταίου Σε όλα τα άλλα σημεία του εθνικού δικτύου η κυκλοφορία διεξάγεται ομαλά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μετατρέψει σε παγοδρόμιο το οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας. Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί κατά την κίνησή τους, ενώ όπου ζητούνται από την τροχαία αλυσίδες είναι για την αποφυγή ατυχημάτων λόγω του παγετού.

    "Τους σκέπασε το νερό"

    Στη Δυτική Κορινθία και στα χωριά Άσσος και Βραχάτι τα νερά που έβγαλαν στην ακτή οι δυνατοί νοτιάδες κατέστρεψαν πολλά σημεία του παραλιακού δρόμου και πλημμύρισαν σπίτια. Κάτοικοι και φορείς ζητούν αντιπλημμυρικά έργα. Όπως λένε το φαινόμενο είναι σύνηθες αν και όπως υποστηρίζουν η έντασή του ήταν πρωτοφανής. Οι Δήμαρχοι της περιοχής συναντήθηκαν με το Νομάρχη Κορινθίας και του έθεσαν το πρόβλημα. Άσσος Κορινθίας, Μπούκα Αμφιλοχίας, Χόρτο Μαγνησίας, Βαθύ Σάμου, Πάτμος, Τήλος. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για περιοχές όπου το υψόμετρο είναι χαμηλότερο από τη στάθμη της θάλασσας. Η φουσκοθαλασσιά αναμένεται να τελειώσει με την αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων.

    Χιονόνερο πέφτει από νωρίς το πρωί περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, με το θερμόμετρο να είναι στους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ αραιά χιονόπτωση σημειώνεται σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας. Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των συνθηκών παγετού που επικρατούν στο οδικό δίκτυο. Αλυσίδες απαιτούνται στα τελευταία 10 χλμ., στις οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο, την Άρνισσα και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

    Ανοιχτοί είναι οι δρόμοι από Βέροια και Νάουσα προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου. Χωρίς προβλήματα γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο "3-5 Πηγάδια" στο όρος Βέρμιο. Αραιά χιονόπτωση σημειώνεται στη Βέροια, αλλά και στην πόλη του Κιλκίς.

    Ομαλή είναι η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στο νομό Σερρών. Ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται περιφερειακά της πόλης των Γρεβενών, ενώ χωρίς προβλήματα γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό Γρεβενών. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου, στο νομό της Φλώρινας, ενώ ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται στην πόλη της Κοζάνης.

    Καλαμάτα Νεκρό βρήκαν μετά τα μεσάνυχτα, μέσα σε χείμαρρο, 25χρονο κάτοικο της αγροτικής περιοχής Αγίου Νικολάου του δήμου Αριστομένη Μεσσηνίας, αστυνομικοί του τμήματος Μεσσήνης με τη συνδρομή ανδρών της ΟΠΚΕ και της πυροσβεστικής. Ο 25χρονος μαζί με 14χρονο συγχωριανό του, τις απογευματινές ώρες χθες, επέστρεφαν περπατώντας στο χωριό τους από τον συνοικισμό Παλαιά Αετοφωλιά και σε κάποιο σημείο της διαδρομής, για άγνωστους λόγους, ο 25χρονος ακολούθησε διαφορετική διαδρομή από τον 14χρονο. Προανάκριση για τα αίτια του θανάτου διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Μεσσήνης.

    Τρίπολη: Προβλήματα στα παράλια της Κορινθίας από τον μεγάλο κυματισμό

    Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την κακοκαιρία και τον μεγάλο κυματισμό στα παράλια της Κορινθίας σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων και συγκεκριμένα στο παραλιακό μέτωπο των δήμων Βόχας και Άσσου - Λεχαίου. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στον παραλιακό δρόμο, όπου από το απόγευμα της Κυριακής ως την Δευτέρα που έγινε η πρώτη παρέμβαση, είχε κλείσει ο δρόμος και δυο σπίτια στο Λέχαιο πλημμύρισαν. Ο Δήμαρχος Βόχας Γιώργος Λιούτρης μας μίλησε για ''πρωτόγνωρο φαινόμενο αυτό που είχαμε τις προηγούμενες τρεις ημέρες'' κι ανέφερε ότι χθες επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές ο νομάρχης Κορινθίας Νίκος Ταγαράς, συνοδευόμενος από μηχανικούς και μετά προήδρευσε σύσκεψης στο δημαρχείου Άσσου - Λεχαίου στο Περγιάλι, κατά την οποία αποφασίστηκε πέραν του καθαρισμού να προχωρήσουν σε σήμανση και άμεση παρέμβαση στα επικίνδυνα σημεία.

    Ο κ. Λιούτρης μας είπε ότι η πρωτοβουλία της νομαρχίας για άμεση παρέμβαση ξεκίνησε σήμερα το πρωί από το Λέχαιο, με τοποθέτηση ογκόλιθων στον παραλιακό δρόμο παράλληλα με την θάλασσα και θα συνεχίσει αυτό προς Βραχάτι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ έγινε σήμανση των επικίνδυνων σημείων. Ο δήμαρχος Βόχας επεσήμανε πως ''πρέπει να γίνει συνολική μελέτη και παρέμβαση από το υπουργείο Υποδομών κατά μήκος του Κορινθιακού, από το Λέχαιο ως τα Μαύρα Λιθάρια, γιατί το πρόβλημα της διάβρωση των ακτών όλο και γίνεται πιο έντονο''.

    Ο δήμαρχος Άσσου - Λεχαίου Χαράλαμπος Καμπούρης, πριν λίγο μας είπε ότι ''το τελευταίο 20ήμερο είναι έντονο το φαινόμενο της πλημμυρίδας. Τις προηγούμενες ημέρες όμως, θα λέγαμε ότι για πρώτη φορά είχαμε τόσο έντονους ανέμους και μεγάλης διάρκειας που ανέβασαν τα νερά της θάλασσας και προκάλεσαν ζημιές''. Ο κ. Καμπούρης ανέφερε ότι οι Δήμοι με δικά τους, μέσα προβαίνουν σε καθαρισμό του παραλιακού δρόμου και των πεζοδρομίων από τα φερτά υλικά και γίνεται μικρής έκτασης παρέμβαση, ενώ τόνισε πως ''το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών της Κορινθίας είναι γνωστό πολλά χρόνια και δεν μπορεί να περιμένει άλλο, χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση από το υπουργείο Υποδομών γιατί το κόστος είναι υψηλό και χρειάζονται ειδικές μελέτες''.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31558

    [04] Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω ψύχους

    Τριτη, 05 01 2010 14:21

    Πυκνό χιόνι και πάγος καλύπτουν όλο και περισσότερες περιοχές της Βρετανίας, προκαλώντας χάος στις μεταφορές, ενώ αρκετά σχολεία παραμένουν κλειστά. Στη Γερμανία και στην Πολωνία, ο υδράργυρος έχει κατέβει στους μείον είκοσι βαθμούς Κελσίου. Στην Κίνα, διασώστες κατέβαλαν προσπάθειες να απεγκλωβίσουν 1400 επιβάτες τρένου που είχε καλυφθεί από το χιόνι και στην Ιαπωνία χρειάστηκε να διασωθούν πεζοπόροι που είχαν αποκλειστεί από τα χιόνια. Στη Βραζιλία, 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολίσθηση.

    Βρετανία

    Πολικές θερμοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις συνθέτουν το χειμωνιάτικο σκηνικό στη Βρετανία. Σοβαρότατα είναι τα προβλήματα στις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες, καθώς η κακοκαιρία μετακινείται από βορρά προς νότο. Το δριμύ ψύχος και οι ισχυρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν χάος στο συγκοινωνιακό δίκτυο της Βρετανίας με αποτέλεσμα να κλείσουν αεροδρόμια και να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία έπεσε στους μείον δέκα βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε κάποιες περιοχές το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει μέχρι και 25 εκατοστά καθώς το κύμα κακοκαιρίας μετακινείται νότια.

    Προειδοποίηση για πυκνή χιονόπτωση και πάγο στο οδόστρωμα έχει εκδοθεί για τη Σκοτία και τη βόρεια, κεντρική και δυτική Αγγλία, ενώ περισσότερη ισχυρή χιονόπτωση αναμένεται για τα νότια και το Λονδίνο αργότερα μέσα στην ημέρα και αύριο Τετάρτη. Το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ παρέμεινε κλειστό μέχρι τις 12 μμ (τοπική ώρα) εξαιτίας του χιονιού και στο αεροδρόμιο του Λιντς, Μπράντφορντ, ακυρώθηκαν οι πτήσεις. Οι μοτοσικλετιστές κλήθηκαν να προσέχουν στις μετακινήσεις τους και η Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμων ανακοίνωσε ότι στις περιοχές υψηλού κινδύνου "συνεχίζεται η κάλυψη του οδοστρώματος με αλάτι". Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αναμένεται να συνεχιστεί η κακοκαιρία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου μετά από έναν από τους ψυχρότερους Δεκεμβρίους που έχουν ποτέ καταγραφεί.

    Κίνα Οι καιρικές συνθήκες είναι πρωτοφανείς για τη βόρεια Κίνα. Οι χιονοπτώσεις είναι οι σφοδρότερες των τελευταίων 60 ετών. Η θερμοκρασία, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα αγγίξει κατά τόπους και τους -32 βαθμούς Κελσίου. Στο Πεκίνο, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ επιστρατεύτηκαν χιλιάδες κάτοικοι για τον καθαρισμό των παγωμένων δρόμων. "Δεν έχω δει ποτέ τόσο χιόνι, όσο το φετινό. Οι χιονοπτώσεις είναι τόσο σφοδρές, είμαι πολύ χαρούμενος που το βλέπω, αλλά ταυτόχρονα ανησυχώ και λίγο γιατί μας παίρνει ώρα για να καθαρίσουμε το χιόνι."

    Στην εσωτερική Μογγολία, περισσότεροι από 1.400 επιβάτες εγκλωβίστηκαν επί 30 ώρες μέσα στον συρμό με τον οποίο ταξίδευαν. Το τρένο που ταξίδευε από το Χαρμπίν προς το Μπαοτού παγιδεύτηκε μέσα σε χιόνι ύψους δύο μέτρων. Και τα 15 βαγόνια θάφτηκαν κάτω από το παχύ στρώμα του χιονιού με αποτέλεσμα οι επιβάτες να εγκλωβιστούν χωρίς φως και θέρμανση. Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στην κορεατική χερσόνησο.

    Οι κάτοικοι της Σεούλ ζουν τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις στη σύγχρονη ιστορία της Νότιας Κορέας. Σοβαρότατα προβλήματα παρατηρούνται σε οδικές και αεροπορικές συγκοινωνίες. "Βγαίνοντας από το σπίτι ανησύχησα. Ρώτησα πριν έρθω αν οι αναχωρήσεις γίνονται κανονικά και μου είπαν ναι και έτσι δεν ανησύχησα."

    Η Αυστραλία, μετά τις πυρκαγιές οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πλημμύρες.

    Στη Νέα Νότια Ουαλία οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού Καστλρέα. Σωστικά συνεργεία με τη βοήθεια εθελοντών προσπαθούν να σώσουν κάτοικους και ζώα.

    Στα νησιά του Σολομώντα, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι εξαιτίας των κατολισθήσεων και του τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε την Κυριακή.

    Στην Ιαπωνία, οι αρχές οργάνωσαν επιχειρήσεις διάσωσης ορειβατών που χάθηκαν στις απότομες πλαγιές των βουνών Χιτζίρι και Οκουχοντάκα. Από τους επτά που αναζήτησαν στις ψηλές βουνοκορφές, κατάφεραν να σώσουν μόνο τους δύο. Οι υπόλοιποι χάθηκαν ή εντοπίστηκαν νεκροί.

    Παρόμοια τύχη είχαν και οι τρεις αγνοούμενοι σκιέρ στην Ελβετία η τύχη των οποίων αγνοείτο από την περασμένη Κυριακή. Τα πτώματα τους εντοπίστηκαν σήμερα ανεβάζοντας σε επτά τον απολογισμό των νεκρών από τις χιονοστιβάδες που έπληξαν τις ελβετικές Άλπεις το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    Βουλγαρία

    Εκατοντάδες συγκρούσεις ΙΧ, με υλικές ζημιές, σημειώθηκαν στη Σόφια και 130 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με κατάγματα εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας, που πλήττει τη Βουλγαρία. Οι πυκνές χιονοπτώσεις «ξάφνιασαν» τις δημοτικές αρχές και τις εταιρίες καθαριότητας, με συνέπεια στους δρόμους της Σόφιας να επικρατήσει κυκλοφοριακό χάος και οι πεζοί να προσπαθούν να φτάσουν σώοι στον προορισμό τους, βουλιάζοντας στα πεζοδρόμια, με τριάντα πόντους χιόνι. Σύμφωνα με τα βουλγάρικα ΜΜΕ, παρόμοια είναι η κατάσταση και σε πολλές άλλες πόλεις της Βουλγαρίας, όπου χιονίζει ακατάπαυτα από το πρωί. Στις βασικές αρτηρίες του εθνικού οδικού δικτύου η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, αλλά με μικρές ταχύτητες, λόγω της χιονόπτωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

    Αλβανία

    Σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν τις Κούκες, την Τροπόγια και το Χας στην Αλβανία. Στις Κούκες το χιόνι έχει φθάσει τους 30 πόντους στην πόλη, ενώ στις αγροτικές περιοχές έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο. Οι αρχές προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό τον οδικό άξονα Μορίν-Κούκες-Κάφε Σλακ που συνδέει την Αλβανία με το Κόσοβο, αλλά οι ισχυρές χιονοπτώσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση. Κλειστοί είναι οι δρόμοι Κούκες-Σισταβετς και Κούκες-Επισκοπή και πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα. Το 1985 στις Κούκες το χιόνι είχε φθάσει το ενάμισι μέτρο. Στην επαρχία Τροπόγια το χιόνι έχει φθάσει σε ορισμένες περιοχές τα σαράντα εκατοστά και πολλές οδικές αρτηρίες έχουν κλείσει. Στην επαρχία Χας πολλά προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο και αρκετά χωριά είναι αποκλεισμένα.

    Στη Ρουμανία, σε 14 επαρχίες το επίπεδο του συναγερμού είναι στο κίτρινο εξαιτίας των χιονοπτώσεων και των πλημμυρών που πλήττουν τη χώρα.

    Γερμανία

    Οι περισσότεροι δρόμοι της Ευρώπης είναι σήμερα παγωμένοι ενώ καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε ορισμένα αεροδρόμια προκειμένου να καθαριστούν οι διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης.

    Δύο έφηβοι έχασαν την ζωή τους στο Βέλγιο όταν ο θετός πατέρας τους έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του σε ένα παγωμένο δρόμο αργά χθες,ανακοινώθηκε από την αστυνομία.Το αυτοκίνητο έπεσε σε ποτάμι κοντά στη Λιέγη με αποτέλεσμα να πνιγούν μία 17 χρονη και ο 18χρονος αδελφός της.Ο θετός πατέρας τους κατόρθωσε να βγεί από τα παγωμένα νερά και νοσηλεύεται με σοκ.

    Στην Γερμανία,30 μαθητές κατόρθωσαν να σωθούν όταν το σχολικό τους λεωφορείο γλίστρησε και ακινητοποιήθηκε σε μία ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση.Ο οδηγός βοήθησε τα παιδιά να βγουν από το αυτοκίνητο και όταν η επιβατική αμαξοστοιχία το παρέσυρε κοντά στο μικρή πόλη Κρέπελιν(βόρεια),δεν βρισκόταν κανένας μέσα.

    Στην βόρεια Ιταλία και στην περιοχή των Δολομιτών η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 17 βαθμούς.Δύο άτομα έχασαν την ζωή τους σε αυτοκινητόδρομο βόρεια της Γένοβας όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

    Στην Δανία, σε ετοιμότητα βρίσκεται ένα παγοθραυστικό για να διατηρήσει ανοικτή την θαλάσσια συγκοινωνία στη βόρεια Γιούτλαντ σε περίπτωση που συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.Η χώρα διαθέτει τρία παγοθραυστικά που δεν έχει ενεργοποιήσει μετά από τον έντονο χειμώνα 1995-96. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Σουηδίας πρόβλεψε ότι στην δυτική επαρχία Νταλάρμα το θερμόμετρο μπορεί να πέσει στους μείον 44 βαθμούς Κελσίου αύριο το βράδυ.

    Στην βορειοδυτική Ισπανία οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολίσθηση με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό ενός τρένου κοντά στην Ποντεβέντρα.Ο μηχανοδηγός τραυματίστηκε.Βροχές αναμένονται σε όλη την χώρα.

    Στη Πολωνία οι νεκροί από το ψύχος,οι περισσότεροι άστεγοι,έφθασαν τους 71 από την αρχή Δεκεμβρίου. Είδηση: 31546

    [05] Εκλογικός νόμος: Σύσκεψη και αλλαγές

    Τριτη, 05 01 2010 18:58

    Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με σκοπό τη διαφάνεια και τα σχέδια, για τον νέο αυτο-διοικητικό χάρτη της χώρας, τον γνωστό Καποδίστρια 2, είναι στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Ραγκούση.

    Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, προβλέπεται η καθιέρωση μοντέλου κατά το γερμανικό πρότυπο με μονοεδρικές και πολυεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ενώ τα σενάρια κάνουν λόγο είτε για εκλογή βουλευτών αποκλειστικά με λίστα και στις δύο περιπτώσεις ή και για συνδυασμό σταυρού και λίστας.

    ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης δήλωσε:

    "Εκείνο που χρειάζεται για την εξυγίανση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος είναι η καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Τυχόν εφαρμογή εκδοχής του γερμανικού εκλογικού συστήματος θα οδηγήσει στη διαμόρφωση αρχηγοκεντρικών κομμάτων, την ώρα που καταγράφεται ως πολιτικό ζητούμενο και διεκδίκηση η λειτουργία κομμάτων με εσωτερική δημοκρατία. Θα οδηγήσει στο να εκλέγονται βουλευτές δυο κατηγοριών: η μια κατηγορία εκείνων που θα εκλέγονται από τη λίστα που θα διαμορφώνει το κόμμα και η άλλη από εκείνους που εκλέγονται από τους πολίτες. Το στοιχείο αυτό, τουλάχιστον έμμεσα, επηρεάζει αρνητικά την γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών, με το δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών θα εκλέγεται από την κομματική λίστα.

    Επιπλέον, ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα σταδιακά αλλά συστηματικά θα ενισχύει το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού. Ο ανακαθορισμός των εκλογικών περιφερειών δεν αποτελεί πολιτική δικαιολογητική βάση για την καθιέρωση αυτού του εκλογικού συστήματος, ούτε επιχείρημα για την αντιμετώπιση της πολιτικής διαφθοράς, η οποία με άλλους τρόπους και με άλλους θεσμούς μπορεί να αντιμετωπίζεται. Η διαφθορά, η πολιτική αδιαφάνεια και η χειραγώγηση της πολιτικής από ποικιλώνυμα οικονομικά κέντρα θα μεταφέρεται με μεγαλύτερη ευχέρεια από τις πολυεδρικές στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες".

    Είδηση: 31566

    [06] Τέμπη: Το πόρισμα δείχνει συνδυασμό παραγόντων

    Τριτη, 05 01 2010 18:21

    Σε συνδυασμό παραγόντων αποδίδεται η κατολίσθηση στα Τέμπη, σύμφωνα με το πόρισμα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδας. Γεωλογικές, γεωτεχνικές, μορφολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες, συνέβαλλαν στο να σημειωθούν οι πτώσεις βράχων.

    Επιπλέον σημειώνεται η ανάγκη διερεύνησης της συνεχούς και επαναλαμβανόμενης καταπόνησης από τις εκρήξεις στα μέτωπα διάνοιξης της σήραγγας. Παράλληλα λόγω της διέλευσης της Εθνικής Οδού, επισημαίνεται ότι επιβάλλονταν να είχαν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και να είχαν προβλεφθεί πιθανές αστοχίες.

    Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, απαιτείται έλεγχος της ζώνης επιρροής και της έντασης των δονήσεων από τις εκρήξεις για να μην επηρεάσει η σήραγγα την ασφάλεια, αυστηρή εφαρμογή μέτρων ασφαλείας κατά την εξέλιξη των έργων και προτείνεται έλεγχος των Γεωλογικών - Γεωτεχνικών μελετών στα πλαίσια σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου. Ταυτόχρονα, σε πόρισμα που έχει εκπονήσει το ΓΕΩΤΕΕ και έχει παραδοθεί υπουργείο υποδομών, μεταφορών και δικτύων, επισημαίνεται ότι η διέλευση από τα Τέμπη δε θα είναι ποτέ απολύτως ασφαλής.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 31565

    [07] Αυξάνονται τα θύματα της γρίπης- μειώνονται οι εμβολιασμοί

    Τριτη, 05 01 2010 16:21

    Τέσσερα ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα 41 ετών, χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, είναι τα νέα θύματα της γρίπης που παρά τα όσα ακούγονται για ύφεση, φαίνεται ότι επιμένει, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τον επόμενο μήνα αναμένεται και νέο κύμα πανδημίας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους άλλοι τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσα τους και μια γυναίκα 41 ετών χωρίς προβλήματα υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 76.

    Αν και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο ιός επιμένει και τον Φεβρουάριο μπορεί να εκδηλωθεί νέο κύμα πανδημίας, οι πολίτες δείχνουν απροθυμία να εμβολιαστούν, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες σκευασμάτων να παραμένουν στους ειδικούς αποθηκευτικούς χώρες και οι αρχές να αναζητούν πλέον τρόπους διάθεσης των περισσευμάτων.

    Πάντως, σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών κατά της νέας γρίπης τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που ανέμεναν οι υγειονομικές αρχές, αφού ο αρχικός στόχος για κάλυψη του 100% του πληθυσμού δεν κατέστη εφικτός.

    Συγκεκριμένα, από τις 16 εκατομμύρια δόσεις που παρήγγειλε η χώρα μας στην έναρξη της πανδημίας, έχουν ήδη παραληφθεί 4 εκατομμύρια αλλά έχουν εμβολιαστεί μόλις 570 χιλιάδες άνθρωποι.

    Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τον προβληματισμό των υγειονομικών Αρχών που πλέον αναζητούν τρόπους διάθεσης των περισσευμάτων.

    Όσον αφορά στην ανταπόκριση του κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν ήταν ίδια σε όλη τη χώρα. Εντύπωση προκαλεί η περίπτωση της Κρήτης. Όταν σε όλη την Ελλάδα το ποσοστό εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό είναι 3,5%, στην Κρήτη το ποσοστό αυτό αγγίζει το 10%".

    Εικόνα απροθυμίας στο εμβόλιο παρουσίασαν, όμως, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα στη Γαλλία η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει την παραγγελία 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου.

    Άλλοι 4 άνθρωποι πέθαναν χθες στη χώρα μας ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στους 76. Ανάμεσά τους και μία γυναίκα 41 ετών χωρίς άλλα προβλήματα υγείας. Είδηση: 31557

    [08] Χάος στο συγκοινωνιακό δίκτυο της Βρετανίας από τη σφοδρή κακοκαιρία

    Τριτη, 05 01 2010 12:33

    Το δριμύ ψύχος και οι ισχυρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν χάος στο συγκοινωνιακό δίκτυο της Βρετανίας με αποτέλεσμα να κλείσουν αεροδρόμια και να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία έπεσε στους μείον δέκα βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε κάποιες περιοχές το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει μέχρι και 25 εκατοστά καθώς το κύμα κακοκαιρίας μετακινείται νότια.

    Προειδοποίηση για πυκνή χιονόπτωση και πάγο στο οδόστρωμα έχει εκδοθεί για τη Σκοτία και τη βόρεια, κεντρική και δυτική Αγγλία, ενώ περισσότερη ισχυρή χιονόπτωση αναμένεται για τα νότια και το Λονδίνο αργότερα μέσα στην ημέρα και αύριο, Τετάρτη.

    Το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ παρέμεινε κλειστό μέχρι τις 12 μμ (τοπική ώρα) εξαιτίας του χιονιού και στο αεροδρόμιο του Λιντς, Μπράντφορντ, ακυρώθηκαν οι πτήσεις.

    Οι μοτοσυκλετιστές κλήθηκαν να προσέχουν στις μετακινήσεις τους και η Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμων ανακοίνωσε ότι στις περιοχές υψηλού κινδύνου "συνεχίζεται η κάλυψη του οδοστρώματος με αλάτι".

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αναμένεται να συνεχιστεί η κακοκαιρία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου μετά από έναν από τους ψυχρότερους Δεκεμβρίους που έχουν ποτέ καταγραφεί.

    Πηγή: NET, AΠΕ Είδηση: 31539

    [09] Γερμανία: Ιός μπλοκάρει 20 εκατομμύρια τραπεζικές κάρτες

    Τριτη, 05 01 2010 17:35

    Περισσότερες από 20 εκατομμύρια τραπεζικές κάρτες Eurocheque (EC), δηλαδή σχεδόν οι μισές από αυτές που εκδίδονται από τα ταμιευτήρια και περιφερειακές γερμανικές τράπεζες, εξακολουθούσαν σήμερα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συναλλαγές λόγω ενός ιού του 2010, σύμφωνα με την ομοσπονδία του τομέα.

    Από την 1η Ιανουαρίου περίπου 20 εκατομμύρια κάρτες EC από τα 45 εκατομμύρια και 3,5 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες από τα 8 εκατομμύρια που έχουν εκδοθεί από αυτά τα ιδρύματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάληψη χρημάτων στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών στη Γερμανία και το εξωτερικό, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας DSGV.

    Η βλάβη προέρχεται από ένα "πρόβλημα του έτους 2000 που εμφανίστηκε καθυστερημένα", ορισμένα ηλεκτρονικά τσιπ τραπεζικών καρτών δεν αναγνωρίζουν το νέο έτος 2010, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι αυτό δεν θέτει κανένα πρόβλημα ασφάλειας.

    Επίσης οι κάρτες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή αγορών σε πολλά καταστήματα, προσθέτει το DSGV, το οποίο ελπίζει στην πλήρη αποκατάσταση του θέματος για τα καταστήματα και στην καταβολή των χρημάτων "ως την ερχόμενη Δευτέρα".

    AΠΕ Είδηση: 31559

    [10] Παντρεύτηκε ο Βινς Βον

    Τριτη, 05 01 2010 15:52

    Την αγαπημένη του εδώ και δύο χρόνια Κάιλα Γουέμπερ παντρεύτηκε ο ηθοποιός Βινς Βον στη διάρκεια τελετής με λιγοστούς καλεσμένους, το περασμένο Σάββατο, κοντά στο Σικάγο όπου γεννήθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού People. Εκπρόσωπος του ηθοποιού δήλωσε στο περιοδικό ότι ο 39χρονος Βον έκανε πρόταση γάμου στην καναδή Γουέμπερ, μία κτηματομεσίτρια, 31 ετών, τον περασμένο Φεβρουάριο και συγκεκριμένα του Αγίου Βαλεντίνου. Είναι ο πρώτος γάμος και για τους δύο. Ο Βον είχε σχέση στο πρόσφατο παρελθόν με την ηθοποιό Τζένιφερ Άνιστον.

    Είδηση: 31554

    [11] Presse Embleme Campaign: 121 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2009

    Τριτη, 05 01 2010 17:54

    Τη ζωή τους έχασαν 121 δημοσιογράφοι σε 25 χώρες το έτος 2009, ένας αριθμός ρεκόρ, ο οποίος αυξήθηκε κατά 33% σε σχέση με το 2008, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την μη κυβερνητική οργάνωση Presse Embleme Campaign (PEC), η οποία εδρεύει στη Γενεύη.

    "Το 2009 ήταν ένα μαύρο έτος για τα ΜΜΕ στον κόσμο", ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ Μπλες Λεμπέν σε ανακοίνωση του.

    "Κατά μέσο όρο κάθε μήνα σκοτώνονταν δέκα δημοσιογράφοι το 2009 από ένοπλες ομάδες, εγκληματικές οργανώσεις, κυβερνήσεις και τρομοκρατικές επιθέσεις. Πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί ή εξαναγκάζονται να σιωπήσουν ή εξορίζονται και η ατιμωρησία παραμένει ο κανόνας", πρόσθεσε ο επικεφαλής της οργάνωσης για τους δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΜΚΟ, ο απολογισμός σημαδεύτηκε από τη "μεγαλύτερη σφαγή δημοσιογράφων στην ιστορία σε μία μόνο ημέρα". Πρόκειται για 38 δημοσιογράφους οι οποίοι εκτελέστηκαν στις 23 Νοεμβρίου στις Φιλιππίνες και συγκεκριμένα στην επαρχία Μιντανάο κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών.

    Στις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους συμπεριλαμβάνεται ακόμη το Μεξικό, η Σομαλία, το Πακιστάν, η Ρωσία και το Ιράκ.

    "Καμία βελτίωση δεν σημειώθηκε στο Μεξικό, την δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα όπου 13 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε 12 μήνες. Ήταν τα θύματα της μάχης ανάμεσα σε ομάδες εμπόρων ναρκωτικών και των τοπικών αρχών" προσθέτει η PEC.

    ΑΠΕ Είδηση: 31561

    [12] Ελεύθεροι δύο από τους αστυνομικούς του ΑΤ Ακροπόλεως

    Τριτη, 05 01 2010 17:34

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 2ης Τακτικής Ανακρίτριας οι δύο από τους πέντε αστυνομικούς, που κατηγορούνται στην υπόθεση της κακοποίησης 30χρονου Χιλιανού κρατούμενου στο Τμήμα Ακροπόλεως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

    Οι δύο κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ένας ειδικός φρουρός και ένας αστυνομικός, απολογήθηκαν για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε βασανιστήρια και κατάχρηση εξουσίας, καθώς, σύμφωνα με το περιεχόμενο της καταγγελίας που έγινε σε βάρος τους, φέρονται να ήταν παρόντες στο περιστατικό του ξυλοδαρμού και να μην απέτρεψαν τους συναδέλφους τους.

    Ανακρίτρια και Εισαγγελέας έκριναν ότι οι δύο αστυνομικοί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και την υποχρέωση τακτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα.

    Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, δύο οι οποίοι βαρύνονται με τις βασικές πράξεις και ένας ακόμη που ήταν παρών στο συμβάν, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη. Είδηση: 31560


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 January 2010 - 17:51:16 UTC