Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κοπεγχάγη ο Πρωθυπουργός
  • [02] Εκστρατεία ενημέρωσης στο Λονδίνο
  • [03] Αυξημένα μέτρα για τη γρίπη
  • [04] Σύστημα παρακολούθησης για τη διαφάνεια στα δημόσια έργα
  • [05] Νέο ξεκίνημα στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας
  • [06] Ιερά σινδόνη στο Τορίνο ,τώρα και στην Ιερουσαλήμ
  • [07] Ο γαλλικός τύπος σχολιάζει την ελληνική οικονομία
  • [08] Ποιοι άνθρωποι θυμώνουν περισσότερο
  • [09] Καφές και τσάι απομακρύνουν τον διαβήτη τύπου 2
  • [10] O υπαρχιφύλακας τελικά ήταν ο «ποντικός»
  • [11] Την ίδρυση Ακτοφυλακής ανακοίνωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης
  • [12] Α. Λοβέρδος: Τα Ταμεία δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις
  • [13] Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:«Τα μέτρα της κυβέρνησης που είναι στην θετική κατεύθυνση θα τα στηρίξουμε, απλώς ακόμα περιμένουμε να
  • [14] Αλ. Τσίπρας: Να βγουν στο φως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης
  • [15] Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ «Η χώρα πρέπει να μπει σε ένα καθεστώς αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά με περιεχόμενο κοινωνικά δίκαιο.»
  • [16] «Ο κος Παπανδρέου οφείλει να απαλλαγεί από τις σειρήνες που έχει στο εσωτερικό του κόμματος και τον ωθούν να είναι αρεστός και όχι
  • [17] ΠΓΔΜ: Αντιπαράθεση Γκρούεφσκι-Τσερβένκοφσκι για την ονομασία
  • [18] Το Παρίσι επιβάλλει στις τράπεζες φόρο, για τα μπόνους των golden boys
  • [19] Νέα δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν
  • [20] Φίλτρο βάζει στο διαδίκτυο η Αυστραλία

    [01] Στην Κοπεγχάγη ο Πρωθυπουργός

    Τεταρτη, 16 12 2009 17:32

    Τις θέσεις και τις προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, μαζί με άλλους περίπου 120 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου προήδρευσε συνάντησης των σοσιαλιστών, προκειμένου να εγκριθούν οι προτάσεις.

    "Καταλυτικός ο ρόλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς"

    "Σε μια δύσκολη στιγμή διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη, θέλουμε η Σοσιαλιστική Διεθνής να παίξει καταλυτικό ρόλο, γιατί γεφυρώνουμε τις παραδοσιακές ομάδες που βρίσκονται στον ΟΗΕ, καθώς στους κόλπους μας έχουμε μέλη και από τις αναπτυσσόμενες και από τις φτωχότερες και από τις ανεπτυγμένες χώρες, που συμφωνούμε σε μια κοινή πορεία και γι' αυτό ακριβώς μπορούμε να δημιουργήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη που λείπει αυτές τις μέρες, μεταξύ των κρατών - μελών που βρίσκονται στην Κοπεγχάγη γι' αυτό το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Δανίας για την Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δήλωσε ότι οι σοσιαλιστές έχουν καταθέσει προτάσεις για θέματα, όπως "η βιοποικιλότητα, η διατροφική ασφάλεια, η ανισότητα και η φτώχεια, η χρηματοδότηση όλων αυτών των προσπαθειών για την μετάβαση από μια οικονομία που χρησιμοποιεί πετρέλαιο, ορυκτό πλούτο και παράγει διοξείδιο του άνθρακος, σε μια οικονομία πράσινη, ιδιαίτερα των φτωχότερων χωρών ώστε να δημιουργήσουν τις απαραίτητες τεχνολογικές συνθήκες, αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα".

    Εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προτάσεις των σοσιαλιστών θα μπορέσουν να "γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει στην Κοπεγχάγη", ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "είναι απολύτως απαραίτητο να φύγουμε από τη Δανία με δεσμευτική απόφαση, όχι μόνο γιατί είναι 120 ηγέτες από όλο τον κόσμο, αλλά γιατί το απαιτούν οι πολίτες του πλανήτη, να δώσουμε απαντήσεις στο μεγαλύτερο θέμα που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα ποτέ".

    Ακόμη ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις αποφάσεις της ΕΕ και έχει βάλει στόχο να είναι στην πρωτοπορία της πράσινης ανάπτυξης, ενώ, "βεβαίως,θα πάρουμε πρωτοβουλίες και στην Κοπεγχάγη και μετά για την περιοχή μας, τη Μεσόγειο, που είναι μια από τις περιοχές που θα πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από τις κλιματικές αλλαγές, όπως ακούσαμε αρκετούς να αναφέρουν από τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και από άλλες χώρες της περιοχής". Σημείωσε ότι "είμαστε εδώ αποφασισμένοι να κάνουμε το πάν για να βοηθήσουμε σε μια μεγάλη ιστορική απόφαση για την ανθρωπότητα".

    Ερωτηθείς αν "παρασκηνιακά" είχε κάποιες συναντήσεις για να προωθήσει μια συμφωνία (στην Κοπεγχάγη), ο πρωθυπουργός είπε ότι "έφθασα προ ολίγου, όμως, ήδη, είμαστε σε επαφή με τον κ. Θαπατέρο, που θα είναι προεδρεύων της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο,με τον κ. Μπράουν και προσβλέπω ότι θα έχουμε κι άλλες επαφές με χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και πιθανόν και της Κίνας".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση,ο πρωθυπουργός είπε ότι "η Κοπεγχάγη, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι τελικό ορόσημο, αλλά πρέπει να είναι η βάση, πάνω στην οποία μπορούμε πια, ως πλανήτης, να κάνουμε τα επόμενα βήματα για να αποφύγουμε την καταστροφή, αλλά αυτό σημαίνει ότι η Κοπεγχάγη πρέπει να πετύχει".

    "Η Ευρώπη έχει δώσει πολύ σαφές και πολύ θετικό στίγμα ανεβάζοντας τον πήχυ από το 20% στο 30% για την μείωση των εκπομπών αερίου, αλλά και θέτοντας σημαντικά ποσά για την υποβοήθηση των αναπτυσσομένων χωρών, ώστε, μέσω αναβάθμισης της τεχνογνωσίας τους και τεχνολογίας τους, να μπουν στην πράσινη ανάπτυξη. Άρα η Ευρώπη βρίσκεται στην πρωτοπορία και πιστεύω ότι θα πιέσει αρκετά και την Αμερική, αλλά και τις άλλες χώρες, ώστε να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Τελικά, όπως έγινε γνωστό, το δείπνο της Βασίλισσας της Δανίας προς τιμήν των ξένων ηγετών που βρίσκονται στην Κοπεγχάγη θα δοθεί αύριο το βράδι και σ' αυτό θα μετάσχει και ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της διαπραγμάτευσης για το κλίμα, η Σοσιαλιστική Διεθνής παίζει καταλυτικό ρόλο προσπαθώντας να γεφυρώσει διαφορές ανάμεσα σε ομάδες χωρών που βρίσκονται και στους κόλπους της.

    Αύριο η ομιλία Παπανδρέου

    Αύριο αναμένεται η ομιλία του Πρωθυπουργού στην Διάσκεψη Κορυφής και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών με ξένους ηγέτες. Το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που παραθέτει η βασίλισσα της Δανίας.

    Το κύριο διακύβευμα της Συνόδου αφορά στη σύναψη μιας νέας συνθήκης για τις κλιματικές αλλαγές, σε "συνέχεια" του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012.

    Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα με συγκεκριμένους στόχους.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Κοπεγχάγη: Οριακές οι διαπραγματεύσεις για το Κλίμα

    Είδηση: 30938

    [02] Εκστρατεία ενημέρωσης στο Λονδίνο

    Τεταρτη, 16 12 2009 11:51

    Στη σωστή κατεύθυνση είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, εκτιμούν οι Βρυξέλλες και αναμένουν το πρόγραμμα σταθερότητας. Σήμερα στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών έχει επαφές με με δημοσιογράφους, σε μία προσπάθεια να ενημερώσει για την πραγματική κατάσταση της Οικονομίας, ώστε να βελτιωθεί η διεθνής εικόνα της χώρας. Ο υπουργός ήδη συναντήθηκε με τους ομολόγους της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη προκειμένου να συναντηθεί με θεσμικούς επενδυτές. Από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τη Γαλλίδα ομόλογό του, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν συζητάει σχέδιο διάσωσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της και κάνει ό,τι χρειάζεται για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός στο BBC, δηλώνει ότι τα μέτρα θα πετύχουν μείωση του ελλείμματος και του χρέους σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και θα βοηθήσουν τους αδύναμους.

    Εν αναμονή του προγράμματος σταθερότητας

    Θετική απήχηση βρήκαν στις Βρυξέλλες οι ανακοινώσεις και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες, πάντως, περιμένουν την εξειδίκευση των μέτρων στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα σταθερότητας τον Ιανουάριο.

    Ο αρμόδιος για τα Οικονομικά επίτροπος της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια εκτίμησε ότι το κυβερνητικό σχέδιο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Οι αγορές, πάντως, αντέδρασαν με αισθητή άνοδο των επιτοκίων του κρατικού δανεισμού.

    "Η Ελλάδα θα πετύχει το στοίχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει αμέσως όλα τα μέτρα που απαιτούνται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει δώσει στην Ε.Ε." Γιώργος Παπανδρέου

    Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι με τα μέτρα που εξήγγειλε θα επιτευχθεί η μείωση του χρέους και του ελλείμματος και ότι βασικός στόχος είναι να βοηθηθούν οι άνεργοι και να εξασφαλιστούν τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα.

    Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι περιμένει να υπάρξουν αντιδράσεις, όμως θεωρεί ότι οι ευρεία πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, αλλά και η πλειοψηφία του λαού, θα στηρίξουν τα μέτρα ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

    Την Τρίτη, η κυβέρνηση προχώρησε σε έκτακτο δανεισμό ύψους δύο δισ. ευρώ με αφορμή πενταετούς ομολόγου.

    Για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης με στόχο τη μείωση του ελλείμματος ενημέρωσε την Τρίτη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου του ομολόγους του σε Γερμανία και Γαλλία.

    Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή των Financial Times, έδωσε συνέντευξη στο Βloomberg και έχει επαφές με διεθνείς επενδυτές στο Σίτι.

    Την Πέμπτη, θα συναντηθεί με το Βρετανό ομόλογό του Αλιστερ Ντάρλινγκ και θεσμικούς επενδυτές στη Φρανκφούρτη.

    "Οι εταίροι μας θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή γίνονται σοβαρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, περιμένουν να δουν, όμως, έργα και αυτό θα αποτυπωθεί αφενός μεν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο, αλλά, βεβαίως, και στην πορεία της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες" Γ. Παπακωνσταντίνου

    Την ίδια ώρα, χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά της Τρίτης διαπραγματεύεται το spread στα 10ετή ομόλογα, φτάνοντας στις 242 μονάδες από 252 χθες.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, στο 2,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας το Νοέμβριο έναντι 1,2% τον Οκτώβριο. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε από -0,1% τον Οκτώβριο σε 0,5% το Νοέμβριο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,1%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 0,5% σε 1% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,8%.

    Αντιδράσεις

    Στις εξελίξεις στην Οικονομία αναφέρθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega. Εμφανίστηκε έντονα επικριτικός κατά του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο κατηγόρησε για ατολμία στις μεταρρυθμίσεις.

    Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, τονίζει: "Άκρως επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους είναι τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση και που γκρεμίζουν τις τελευταίες κατακτήσεις στο Ασφαλιστικό, στο εισόδημα, στην εργασία. Αυτά με θέρμη υπερασπίζεται ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ".

    "Με το "καλημέρα" της νέας χρονιάς, η επόμενη γενιά φορτώνεται άλλο ένα δάνειο ύψους 2 δισ. Από ό,τι φαίνεται αυτή η κυβέρνηση θα χρεώσει τα ελληνικά νοικοκυριά περισσότερο από κάθε άλλη προηγούμενη" σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

    Πηγή: ΝΕΤ 0- ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ -ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Γ. Παπανδρέου: Συνέντευξη στο BBC για την οικονομία Αλμούνια: "Στη σωστή κατεύθυνση"- Επαφές Παπακωνσταντίνου Είδηση: 30919

    [03] Αυξημένα μέτρα για τη γρίπη

    Τεταρτη, 16 12 2009 17:29

    Επιπλέον 60 κρεβάτια προστίθενται το επόμενο εικοσα-ήμερο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα κρούσματα της νέας γρίππης, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία επεσήμανε πως μέχρι στιγμής, ένα μήνα από την έναρξη των εμβολιασμών, το αρμόδιο υπουργείο δεν είναι ικανοποιημένο από την προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα. Εν τω μεταξύ, 52 είναι μέχρι στιγμής τα θύματα από την νέα γρίππη.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας, τόσο η περιορισμένη προσέλευση των πολιτών για να εμβολιαστούν κατά της νέας γρίπης, όσο και ο αριθμός των θυμάτων της νόσου που έχουν φτάσει τους 52, εκ των οποίων οι εννέα δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας, δημιουργούν προβληματισμό τόσο στην ηγεσία του υπουργείου, όσο και στην επιστημονική κοινότητα.

    «Δεν εφησυχάζουμε, το πρόβλημα είναι μπροστά μας».Aυτά τα λόγια χρησιμοποίησε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για να εξηγήσει ότι η πανδημία της γρίπης δεν έχει τελειώσει.

    Μέχρι σήμερα, έχουν εμβολιαστεί περίπου 320.000 άτομα. Επειδή αυτός ο αριθμός είναι μικρότερος του αναμενόμενου, το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα παραταθεί για ακόμη τρεις μήνες ώστε να αποτελέσει ασπίδα προστασίας του πληθυσμού.

    Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατό αποτελεσματικότερα τα κρούσματα της γρίπης, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε την ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας σε είκοσι νοσοκομεία με ακόμη 60 κλίνες, ενώ λόγω του φόρτου εργασίας στα εργαστήρια πιστοποίησης του ιού, προστίθενται άλλα τρία εργαστήρια αναφοράς στο Αττικό, στο Παίδων Αγία Σοφία και το πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Παράλληλα, και όσον αφορά στον εμβολιασμό, χθες συμπληρώθηκε ένας μήνας εμβολιασμών και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

    Για το πρόγραμμα εμβολιασμού, η υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπήρξε προσέλευση που να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας, γι' αυτό και το υπουργείο θα εντείνει την ενημερωτική της εκστρατεία. Συνολικά, έχουν εμβολιαστεί περίπου 320.000 άτομα, ποσοστό περίπου 3% του πληθυσμού.

    Επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας προχωρούν και οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την στελέχωση των νέων μονάδων εντατικής με 13 ειδικευμένους γιατρούς και 100 νοσοκόμους.

    Η υπουργός Υγείας εξήγησε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, το ΑΣΕΠ δεν είναι πρόβλημα, και επισήμανε ότι στο παρελθόν το όργανο αυτό χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι τονίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει την πανδημία της γρίπης.

    Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αν τα συμπτώματα του ιού Η1Ν1 είναι έντονα και παρατεταμένα για περισσότερο από 3 ημέρες, να απευθύνονται αμέσως στο γιατρό ώστε να τους χορηγηθούν αντιϊκά φάρμακα, ενώ εκτιμούν ότι το πανδημικό κύμα θα διαρκέσει άλλες 4-5 εβδομάδες.

    Βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας η οποία θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις έως πέντε εβδομάδες, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΚΕΛΠΝΟ, καθηγητής Γ. Σαρόγλου, ο οποίος είπε ότι θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση στις αρχές Φεβρουαρίου όταν θα φανεί αν θα έχουμε και νέο κύμα γρίπης.

    Από την πλευρά της, η καθηγήτρια και πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας, Ελένη Γιαμαρέλου, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 850 ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση του εμβολίου, από τις οποίες το 99% όπως υποστήριξε αφορούσαν κοκκινίλες και ελαφρά αλλεργικά συμπτώματα. Η κ. Γιαμαρέλου εκτίμησε ότι έχει αναπτυχθεί υπερευαισθησία στο θέμα των παρενεργειών και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ισπανίας, λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχει αναφερθεί δεκαπλάσιος αριθμός ήπιων παρενεργειών από ό,τι στην Ισπανία.

    Είδηση: 30939

    [04] Σύστημα παρακολούθησης για τη διαφάνεια στα δημόσια έργα

    Τεταρτη, 16 12 2009 13:21

    Την ακύρωση των δυο διαγωνισμών που αφορούν την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων στην Αττική και του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, προκειμένου να επανασχεδιαστούν και να μελετηθούν από την αρχή, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.Ακόμη εξήγγειλε, στο πλαίσιο των μέτρων για διαφάνεια, τη δημιουργία ενός συστήματος επιτελικής παρακολούθησης έργων, μελετών και υπηρεσιών, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο άμεσος και συνεχής έλεγχος των διαδικασιών ανάθεσης, των οικονομικών μεγεθών και των χρονικών προθεσμιών περάτωσης.

    Όπως είπε ο υπουργός, μέσω διαδικτύου, τα στοιχεία του έργου θα επικαιροποιούνται συνεχώς τουλάχιστον ανά τρίμηνο.

    Το σύστημα θα περιλαμβάνει τα θεσμικά στοιχεία του έργου, τις βασικές ημερομηνίες του (δημοπράτηση, υπογραφή σύμβασης, παράδοση), τα οικονομικά του στοιχεία, την κατάσταση της σύμβασης, την κωδικοποίησή του, καθώς και γενικές πληροφορίες, όπως ανάδοχος, περιβαλλοντικοί όροι κλπ.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι το σύστημα αυτό θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στο 2010 και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διαφάνεια.

    Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών, Μεραφορών & Δικτύων ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2010 και αφού ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις της διαβούλευσης, θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για την θέσπιση νέου συστήματος μελετών και δημοπράτησης των δημοσίων έργων. Το ισχύον νομικό πλαίσιο μελετών και εκτέλεσης των έργων έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και ήρθε η ώρα για την αναγκαία αλλαγή του είπε ο κ. Ρέππας.

    Η πρώτη φάση της διαβούλευσης ολοκληρώνεται στις 29 Ιανουαρίου, η δεύτερη τέλος Μαρτίου, η τρίτη τέλος Μαΐου και στη συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις. Είδηση: 30926

    [05] Νέο ξεκίνημα στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας

    Τεταρτη, 16 12 2009 15:21

    Για νέο ξεκίνημα έκανε λόγο ο γ.γ του ΝΑΤΟ ο οποίος βρίσκεται από σήμερα στη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με το Ρώσο πρόεδρο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν με αντικείμενο τις σχέσεις της Συμμαχίας και της Ρωσίας. "Πιστεύω ότι το φετινό φθινόπωρο σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις μας", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    "Είχαμε ίσως διαφωνίες επί ορισμένων σημείων, αλλά αυτό δεν πρόκειται να διαγράψει το γεγονός ότι έχουμε κοινά συμφέροντα σε πολλούς τομείς διότι αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές ως προς την ασφάλεια", πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

    "Στόχος μου είναι να φθάσουμε στην ανάπτυξη μιας πρακτικής συνεργασίας στους τομείς όπου αντιμετωπίζουμε μία κοινή απειλή", τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος πιθανότατα στο Αφγανιστάν.

    Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα "ενδιαφέρεται πολύ για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ".

    "Παραμένουν αναμφίβολα προβλήματα για τα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για δραματοποίηση", πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με ρώσο διπλωμάτη, οι δηλώσεις του οποίου δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Kommersant, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ "θα διατυπώσει το ενδιαφέρον του για τη διεύρυνση της χερσαίας διέλευσης υλικού προς το Αφγανιστάν".

    "Πραγματοποιείται ήδη η διέλευση μη στρατιωτικού υλικού, αλλά το ΝΑΤΟ θα ήθελε τη διεύρυνση του σημερινού καθεστώτος ώστε να περιλαμβάνει και στρατιωτικό υλικό", δήλωσε η ίδια πηγή.

    Οι ΗΠΑ έχουν ήδη υπογράψει σχετική συμφωνία με τη Ρωσία.

    Ωστόσο καμία επίσημη συμφωνία δεν θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αντερς Φογκ Ράμσουσεν στη Μόσχα, σύμφωνα με τον ρώσο διπλωμάτη. Σύμφωνα με την Kommersant , ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα αρκεσθεί προς το παρόν σε μία "προφορική συμφωνία".

    Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία ανακοίνωσαν στις 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες την επανάληψη της συνεργασίας του, επιμένοντας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η τρομοκρατία και το Αφγανιστάν, παρά σε θέματα επί των οποίων υπάρχει διάσταση απόψεων.

    Μεντβέντεφ: "νέο στάδιο"

    Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποδεχόμενος τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ατλαντικής Συμμαχίας έχουν εισέλθει σε ένα "νέο στάδιο" ,ένα χρόνο μετά την ένταση που προκλήθηκε εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας και Γεωργίας.

    "Σήμερα, ύστερα από μία σειρά συναντήσεων και αποφάσεων κατά την διάρκεια των ετών που πέρασαν έχουμε φθάσει σε ένα νέο στάδιο των σχέσεων", ανέφερε ο Μεντβέντεφ κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ράσμουσεν στο Κρεμλίνο.

    "Έχουμε πολλά κοινά θέματα να εξετάσουμε είπε επικαλούμενος απειλές όπως την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα. Πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού εναντίον αυτών των απειλών", πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

    Είδηση: 30933

    [06] Ιερά σινδόνη στο Τορίνο ,τώρα και στην Ιερουσαλήμ

    Τεταρτη, 16 12 2009 16:09

    Το μυστήριο της ιεράς σινδόνης πυκνώνει, μετά τη νέα αρχαιολογική ανακάλυψη,στην Ιερουσαλήμ.

    Στον τόπο του αίματος όπως ονομάζεται το βιβλικό σημείο όπου φέρεται να αυτοκτόνησε ο Ιούδας Ισκαριώτης, ανακαλύφτηκε τάφος του πρώτου αιώνα ή αλλιώςκαι αιώνα του Ιησού, στην Ιερουσαλήμ. Η σινδόνη που βρέθηκε εκεί ,θεωρείται πολύ διαφορετική από την ιερά σινδόνη του Τορίνο καθώς το νέο εύρημα δεν φέρει κηλίδες αίματος που αποδίδονται σε θάνατο από σταύρωση. Είδηση: 30935

    [07] Ο γαλλικός τύπος σχολιάζει την ελληνική οικονομία

    Τεταρτη, 16 12 2009 18:54

    Στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου καθώς και στις χθεσινές αντιδράσεις των αγορών, αναφέρεται η πλειοψηφία του γαλλικού τύπου σήμερα.

    Με ενημερωτικούς τίτλους οι εφημερίδες «Λε Μοντ» και « Λα Κρουά », υπογραμμίζουν αντίστοιχα :

    «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να κατεβάσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2013» και « Η Ελλάδα θέλει να πείσει για την ικανότητά της να απορροφήσει την κρίση ».

    Αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, η "Μοντ" εκτιμά ότι « ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να ανταποκριθεί στο ύψος των προσδοκιών και των ανησυχιών που έχουν προκληθεί από τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών».

    Υπογραμμίζει το «κάλεσμα» του πρωθυπουργού προς όλους τους Έλληνες για ένα « κοινωνικό σύμφωνο με υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων ώστε να πεισθούν οι αγορές, οι διεθνείς οργανισμοί και οι ξένες κυβερνήσεις και να δώσουν εκ νέου στη χώρα, οικονομική και πολιτική πίστωση».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα μέτρα που επικροτήθηκαν ιδιαίτερα είναι αυτά που αφορούν τα « μπόνους » των τραπεζών και το « πόθεν έσχες » των εφοριακών.

    Παράλληλα, όμως, η εφημερίδα εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσο θα περάσουν εύκολα τα μέτρα που αφορούν τους μισθούς ή το πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, με τους 800.000 υπαλλήλους που απασχολεί σήμερα.

    Ο ανταποκριτής της «Λα Κρουά » στην Αθήνα ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον υπουργό οικονομικών περιγράφει τον Γ. Παπακωνσταντίνου ώς άνθρωπο «διακριτικό» ο οποίος μιλάει με « ήρεμο τρόπο » αναζητώντας «τις ακριβείς λέξεις ώστε να δώσει τις πλέον σωστές απαντήσεις ».

    Ο αρθογράφος υπογραμμίζει τις θέσεις του υπουργού με τις οποίες αποκλείει κάθε προσφυγή στο ΔΝΤ, αλλά και κάθε προνομιακή μεταχείριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το αίτημα της Ελλάδας είναι « να αντιμετωπισθεί με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπισθούν άλλες χώρες - μέλη που έχουν υπερβολικά ελλείμματα, όπως η Γαλλία και η Ιρλανδία».

    Αναφέρεται επίσης στην αποδοχή από μέρους του υπουργού «του προβλήματος εμπιστοσύνης » που υπάρχει, τόσο για τις στατιστικές όσο και για την ικανότητα αντιμετώπισης της κρίσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «για να φανούν τα αποτελέσματα θα χρειασθεί χρόνος ».

    Στην « δυσκολία » που έχει, αυτήν την περίοδο, η Ελλάδα να πείσει, αναφέρονται και οι τίτλοι των οικονομικών φύλλων της «Εκώ », της « Τριμπίν » και της « Φιγκαρό », με τίτλους αντιστοίχως :

    « Δυσκολεύεται να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο Έλληνας πρωθυπουργός », « Δύσκολη φαίνεται η ανάκαμψη της Ελλάδας », « Απογοήτευσε τις αγορές ο Έλληνας πρωθυπουργός ».

    « Λόγια, λόγια, λόγια » λέει η « Εκώ », « οι υποσχέσεις χωρίς αποτελεσματική δράση του Έλληνα πρωθυπουργού έχουν αρχίσει να κουράζουν. Αυτό είναι τουλάχιστον το συναίσθημα από την αντίδραση των αγορών ».

    Ο αρθογράφος, αναφέρεται στην χθεσινή πτώση κατα 2% του ελληνικού χρηματιστηρίου και χαρακτηρίζει την Ελλάδα ώς τον « αδύναμο κρίκο » της ευρωζώνης.

    Εκτιμά ότι « μπροστά στην ανυπομονησία των αγορών, ο Γ. Παπανδρέου προτιμά να μη βιασθεί προκειμένου να εξασφαλίσει την ελάχιστη πολιτική συναίνεση γύρω από το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο ».

    Η «Τριμπίν» αναφέρεται στο διάχυτο, όπως λέει, « σκεπτικισμό » που κυριαρχεί ύστερα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με συνέπεια την πτώση κατά 3,5% των τραπεζικών αξιών.

    « Είναι σαφές», λέει η εφημερίδα, « ότι οι επενδυτές πέρασαν στις πωλήσεις εκτιμώντας ότι τα ανακοινωθέντα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή για την ανόρθωση της κατάστασης ».

    Η « Φιγκαρό » θεωρεί ότι «η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού την Δευτέρα, ήταν ένα ντους για τις αγορές», αναφέρεται στην αυριανή γενική απεργία στη χώρα, υπογραμμίζει τη δήλωση του προέδρου του γερμανικού Ινστιτούτου IFO ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η επόμενη « Lehman Brothers » και καταλήγει ότι «περισσότερο παρά ποτέ ο Γεώργιος Παπανδρέου βρίσκεται κάτω από διεθνή πίεση». Είδηση: 30943

    [08] Ποιοι άνθρωποι θυμώνουν περισσότερο

    Τεταρτη, 16 12 2009 11:52

    Οι νεότεροι, όσοι έχουν παιδιά και οι λιγότερο μορφωμένοι είναι οι τρεις κατηγορίες ανθρώπων που είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν θυμό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

    Η νέα έρευνα, η οποία έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορόντο υπό τον καθηγητή Σκοτ Σίμαν του τμήματος κοινωνιολογίας, υποστηρίζει ότι οι νεότεροι άνθρωποι κάτω των 30 ετών νιώθουν πιο συχνά θυμό σε σχέση με τους μεγαλύτερους, κυρίως επειδή βιώνουν μεγαλύτερη πίεση χρόνου, περισσότερες οικονομικές δυσκολίες και μεγαλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον τους.

    Επίσης, οι περισσότερο μορφωμένοι είναι λιγότερο επιρρεπείς στον θυμό και, όταν θυμώνουν, μιλάνε πιο ανοιχτά από τους λιγότερους μορφωμένους για τις αιτίες του θυμού τους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι γενικά ο αυτοέλεγχος αυξάνεται ανάλογα με το επίπεδο της μόρφωσης ενός ανθρώπου.

    Πέρα από τις πολλές χαρές της, μια οικογένεια με παιδιά είναι ένα περιβάλλον όπου συχνά γεννιούνται συναισθήματα θυμού και επιθετικές συμπεριφορές, κάτι που ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.

    Ο θυμός, ένα από τα πιο κοινά αρνητικά συναισθήματα, μπορεί να έχει σημαντικές ψυχικές και σωματικές συνέπειες αν διαρκεί πολύ, αν και η σύγχρονη ψυχολογία τον θεωρεί μάλλον ως ένα φυσικό συναίσθημα, που ορισμένες φορές μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο, γι' αυτό, άλλωστε, ενθαρρύνει την εκδήλωσή του.

    Μάλιστα, προηγούμενη μελέτη έχει διαπιστώσει ότι όσοι εκφράζουν συχνά το θυμό τους σε λογικά πλαίσια, μπορούν να ζήσουν περισσότερο από όσους τον κρατούν μέσα τους. Είδηση: 30917

    [09] Καφές και τσάι απομακρύνουν τον διαβήτη τύπου 2

    Τεταρτη, 16 12 2009 18:27

    Η κατανάλωση καφέ και τσάι περιορίζει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες από 25% έως 40%.

    Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το «The George Institute for International Health», ένα άτομο που καταναλώνει τρία με τέσσερα κύπελλα καφέ ή τσάι ημερησίως μειώνει κατά 25% τις πιθανότητες να προσβληθεί από διαβήτη τύπου 2.

    "Η μείωση φτάνει έως το 40% για όσους πίνουν έξι καφέδες την ημέρα", δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Ράσελ Χάξλεϊ.

    Η ερευνητική ομάδα εστίασε τη μελέτη της σε 18 σχετικές έρευνες που έγιναν σε 480.000 ανθρώπους.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine».

    AΠΕ

    Είδηση: 30942

    [10] O υπαρχιφύλακας τελικά ήταν ο «ποντικός»

    Τεταρτη, 16 12 2009 17:33

    Υπαρχιφύλακας που υπηρετούσε στη διεύθυνση αστυνομικών επιχειρήσεων Αττικής συνελήφθη σήμερα το πρωί επ' αυτοφώρω εντός υπηρεσιακού λεωφορείου να έχει αφαιρέσει από συνάδελφό του το χρηματικό ποσό των 70 ευρώ.

    Ο 38χρονος αστυνομικός σύμφωνα με τις καταγγελίες συναδέλφων του από τις αρχές του 2009, αφαίρεσε από αστυνομικούς της διμοιρίας, με την ίδια μέθοδο, το χρηματικό ποσό των 550 ευρώ. Σε μία περίπτωση έκλεψε και την κάρτα από την οποία πραγματοποίησε ανάληψη 1.920 ευρώ.

    Οι συνάδελφοί του μετά από τα αλλεπάλληλα κρούσματα που σημειώθηκαν μέσα στην υπηρεσιακή κλούβα, τον θεώρησαν ύποπτο και κατήγγειλαν τις κλοπές στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Χθες προσημειώθηκαν τα χαρτονομίσματα και σήμερα που ο υπαρχιφύλακας έκλεβε το πορτοφόλι του συναδέλφου του, συνελήφθη και βρέθηκαν πάνω του τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 70 ευρώ.

    Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, ενώ τέθηκε και σε διαθεσιμότητα.

    NET 105,8 Είδηση: 30940

    [11] Την ίδρυση Ακτοφυλακής ανακοίνωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης

    Τεταρτη, 16 12 2009 15:34

    Την ίδρυση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία θα αντικαταστήσει το σημερινό Λιμενικό Σώμα και θα έχει νέες αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων και η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, έργο το οποίο έχει ανατεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μετά την συνάντηση που είχε με τον διευθυντή της ΦΡΟΝΤΕΞ, δείχνει αποφασισμένος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε καταρχήν στις επαφές που είχε με τους εκπροσώπους της ΦΡΟΝΤΕΞ δηλώνοντας ότι σε συναντήσεις που είχε μαζί τους του εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους από την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας σε ό,τι αφορά στην προστασία των θαλασσίων συνόρων.

    Τόνισε όμως ότι εφόσον δεν υπάρξει ρητή διατύπωση από την πλευρά του οργανισμού ότι τα σύνορά μας αποτελούν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ η χώρα μας θα αποχωρήσει από την επιχείρηση Ποσειδών και ενδεχομένως από τον οργανισμό ΦΡΟΝΤΕΞ.

    Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μέσα στο Φεβρουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία θα αντικαταστήσει το σημερινό λιμενικό σώμα. Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αναφερόμενες στις νέες αρμοδιότητες του σώματος αυτού, ανακοίνωσε ότι μέσα σε αυτές είναι και η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.

    Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κονδυλίων από το πρώην υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει απορρόφηση, καθώς υπήρχε πλήρης αδράνεια και άγνοια, τη στιγμή που είναι καθηλωμένα τα εναέρια μέσα του Λιμενικού Σώματος αλλά και αρκετά σκάφη.

    Προανήγγειλε επίσης τέλος τη σύσταση υπηρεσίας δίωξης οργανωμένου εγκλήματος με τη συνεργασία όλων των σωμάτων ασφαλείας προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον τομέα αυτό. Είδηση: 30934

    [12] Α. Λοβέρδος: Τα Ταμεία δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις

    Τεταρτη, 16 12 2009 15:14

    "Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις" τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, καθιστώντας σαφές ότι το κόστος της εθελουσίας των λιμενεργατών δεν θα επιβαρύνει τα Ταμεία, την ώρα που το υπουργείο επιταχύνει τις διαδικασίες του διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση και προανήγγειλε επίσπευση της διαδικασίας και κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, ίσως και τον Απρίλιο αντί του Ιουνίου που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Νωρίτερα, ο υπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για την πορεία του διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

    "Εθνικό θέμα το Ασφαλιστικό"

    Συνεχή ενημέρωση για όλες τις φάσεις του διαλόγου για το Ασφαλιστικό ζήτησε από τον Ανδρέα Λοβέρδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Ασφαλιστικό, την πορεία του κοινωνικού διαλόγου, που την επόμενη εβδομάδα εισέρχεται στην τρίτη του φάση, και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.

    "Δεν υπάρχει περίπτωση επιβάρυνσης των ταμείων από την κυβέρνηση αυτή. Τα ταμεία μας δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις. Και είμαι σαφής και συγκεκριμένος. Ας πληρώσουν οι Κινέζοι ό,τι είναι να πληρώσουν. Τα ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ" Ανδρέας Λοβέρδος

    Ερωτηθείς για το θέμα της εθελουσίας εξόδου των 300 λιμενεργατών και τα 68 εκατ. ευρώ που είναι η αποζημίωσή τους. ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβάρυνσης των Ταμείων από την κυβέρνηση αυτή. Γι' αυτό κάλεσε τους εκπροσώπους της COSCO ό,τι είναι να το πληρώσουν, γιατί -όπως είπε- τα Ταμεία δε θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

    Ορθότατα ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό εθνικό θέμα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, ενώ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να τελειώσει το θέμα με επιτυχία παρά τις δυσκολίες, γιατί η χώρα θα αντιμετωπίσει -όπως είπε- πολλά προβλήματα, αν το πρώτο εξάμηνο του 2010 δεν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.

    Υποδεχόμενος τον υπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για "βαθειά νερά", στα οποία έχει βρεθεί ο κ. Λοβέρδος, για να απαντήσει ο τελευταίος ότι πρόκειται για "άπατα".

    Επίσπευση χρονοδιάγραμματος για το Ασφαλιστικό

    "Ναι" στην επίσπευση του χρονοδιαγράμματος κατάθεσης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, λέει ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος, την Τετάρτη, κατά την ενημέρωση που έκανε -για δεύτερη συνεχή φορά- στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή - ξεκαθάρισε προς βουλευτές που έθεσαν το σχετικό θέμα ότι αυτό μπορεί να γίνει εφόσον καταλήξει η όλη διαδικασία σε κοινώς αποδεκτή αναλογιστική μελέτη.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος ευχαρίστησε τις κοινοβουλευτικές πτέρυγες που προσφέρουν τη συναίνεσή τους και η οποία αφορά -όπως είπε- τρία κόμματα.

    Αναφερόμενος δε στο ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε: "Η ωραία αφήγηση του προβλήματος δεν πρέπει να συνοδεύεται από προτάσεις και απόπειρα λύσης του προβλήματος; Εμείς έχουμε ξεκινήσει να προτείνουμε λύσεις, εσείς τι προτείνετε;".

    Περιγράφοντας την κατάσταση, ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ανέφερε πως η εισφοροδιαφυγή βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ: Ο τελευταίος χρόνος θα κλείσει με εισφοροδιαφυγή στα μεγάλα Ταμεία της τάξης 25% με 40%. Πρόκειται για εισφορές που βεβαιώθηκαν και δεν εισπράττονται, εξήγησε και πρόσθεσε πως 38 στους 100 επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές.

    Ακόμη, μίλησε για αύξηση κατά 15% τον χρόνο της υγειονομικής δαπάνης. "Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε τις δαπάνες" είπε και πάντως αυτό δεν σημαίνει - όπως ξεκαθάρισε - ότι θα μειώσουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά θα περιορίσουμε την σπατάλη.

    Ενημέρωσε ακόμη ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους εισπράχθηκαν μόλις 14 εκ. ευρώ επί συνόλου 370 εκ. ευρώ, τα οποία οφείλουν οι εταιρείες στα Ταμεία εποπτείας του υπουργείου Εργασίας.

    Υπέρ της ανάγκης άμεσης λήψης μέτρων τάχθηκαν ΝΔ και ΛΑΟΣ.

    Γ. Ανωμερίτης για εθελουσία έξοδο στον ΟΛΠ

    Αναφορικά με δηλώσεις, αλλά και δημοσιεύματα σχετικά με το κόστος της εθελουσίας εξόδου εργαζομένων του ΟΛΠ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γιώργος Ανωμερίτης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

    1. Η Σύμβαση Παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων από τον ΟΛΠ ΑΕ στην ΣΕΠ ΑΕ (Cosco) βάση του Ν. 3755/2009 προϋπόθετε την αποχώρηση εθελουσίως μέρους του προσωπικού του ΟΛΠ. Για το σκοπό αυτό ψηφίστηκε νόμος για την εθελουσία έξοδο στον ΟΛΠ (Ν. 3654/2008). Επομένως η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την εθελουσία έξοδο από τον ΟΛΠ σήμερα, δεν αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης ΟΛΠ, αλλά εφαρμογή διατάξεων νόμου, τον οποίο ψήφισε το 2008 η προηγούμενη κυβέρνηση.

    2. Βάσει του άρθρου 7 του κεφ. Β΄του νόμου αυτού (Ν.3654/2008) το κόστος εθελουσίας βαρύνει τον ΟΛΠ. Επομένως όχι μόνο τα Ταμεία δεν επιβαρύνονται, αλλά αντιθέτως θα εισπράξουν το σύνολο των εσόδων τα οποία προβλέπονται κατά την περίοδο της πρόωρης συνταξιοδότησης ενός εκάστου εργαζομένου.

    3. Η εθελούσια δεν αφορά τους "300 λιμενεργάτες". Αφορά το σύνολο του προσωπικού το οποίο θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει (ηλικία και ένσημα) δικαίωμα συνταξιοδότησης και εθελουσίως να συνταξιοδοτηθεί κατά την επόμενη πενταετία. Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση 47 εργαζόμενοι.

    4. Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη η οποία συντάχθηκε το 2008, η πληρωμή συντάξεων και εισφορών για όλους τους δυνητικά δικαιούμενους ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ και η ωφέλεια λόγω μη καταβολής μισθών, υπερωριών κλπ σε 67 εκατ. ευρώ. Επομένως από την εθελουσία έξοδο προκαλείται μεσοπρόθεσμα θετικό υπόλοιπο για τον ΟΛΠ 11 εκατ. ευρώ.

    5. Το όποιο κόστος επιβάρυνσης του ΟΛΠ υπερκαλύπτεται από το ετήσιο τίμημα (ενοίκια) της Cosco ύψους 25,3 εκατ. ευρώ και την υπεργολαβία ύψους 4,6 εκατ. ευρώ.

    6. Το κόστος της εθελούσιας αποτελείται από τα ποσά των συντάξεων και των εισφορών και μόνο. Επομένως οι εργαζόμενοι εκτός το δικαιούμενο από το Επικουρικό τους εφάπαξ, θα λαμβάνουν μόνο τη σύνταξή τους βάσει του Ν. 3654/2008 κατά το χρόνο της πρόωρης συνταξιοδότησής τους (από 1 έως και 5 χρόνια). Το μεγάλο κόστος της εθελουσίας που είναι οι εισφορές θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον ΟΛΠ χωρίς επιβάρυνση των Ταμείων και του Δημοσίου.

    Όλα όσα αναφέρονται ως οικονομικά μεγέθη και ως επιβαρύνσεις του δημοσίου είναι ανακριβή. Η διοίκηση του ΟΛΠ και τα συνδικάτα των εργαζομένων συμφώνησαν σε μια διαδικασία εργασιακής ειρήνης με βάση τα νέα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην Cosco και το νέο επιθετικό επενδυτικό πρόγραμμα έργων του ΟΛΠ. Η εθελουσία έξοδος του Ν.3645/2008 δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και προσθήκης νέων όρων, διότι οι όροι εμπεριέχονται σε νόμο του Κράτους.

    Εθελούσια έξοδος στον ΟΛΠ

    Το θέμα της εθελούσιας εξόδου στον ΟΛΠ, έθεσαν βουλευτές της Αντιπολίτευσης.

    Ο πρώην υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος είπε πως είναι αδιανόητο όταν το Ασφαλιστικό είναι υπό κατάρρευση να κάνουμε εθελούσια έξοδο, χαρακτηρίζοντας παράλογο το κόστος του προγράμματος.

    "Ήρθε η Cosco και αμέσως 85 εκατ. ευρώ εθελούσια. Ζούμε σε χώρα του παραλόγου και φοβούμαι πως η κυβέρνηση κινείται στα όρια του παραλόγου" ανέφερε.

    Ο Κώστας Κιλτίδης (ΝΔ) ανέφερε επίσης ότι δεν είναι δυνατό να ιδιωτικοποιείται μια εταιρεία και το κόστος να το πληρώνει η Ασφάλιση.

    Ο Κυριάκος Βελόπουλος (ΛΑΟΣ) τόνισε ότι το Ασφαλιστικό καταρρέει και ρώτησε αν γίνεται δεκτό να δοθούν 85 εκατ. ευρώ για συνταξιοδότηση των λιμενεργατών κι ανθρώπων που εργάζονται 25 χρόνια.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30932

    [13] Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:«Τα μέτρα της κυβέρνησης που είναι στην θετική κατεύθυνση θα τα στηρίξουμε, απλώς ακόμα περιμένουμε να αποσαφηνιστούν.»

    Τεταρτη, 16 12 2009 15:04

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θεωρείτε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση το στίγμα της οικονομικής πολιτικής, που περιέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς;»

    Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: « Τα μέτρα της κυβέρνησης που είναι στην θετική κατεύθυνση θα τα στηρίξουμε, απλώς ακόμα περιμένουμε να αποσαφηνιστούν, αυτή είναι η θέση της ΝΔ, αυτή την θέση παρουσίασε και ο Αντώνης Σαμαράς χθες, νομίζω ότι είμαστε όλοι σύμφωνοι σε αυτό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ με την συμμετοχή του και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για θέματα διαφάνειας αποσυνέδεσε ως ένα βαθμό την οικονομική κρίση από την διαφάνεια και την διαφθορά.»

    Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: « Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα, μπορεί η διαφθορά να συντελεί και αυτή στα οικονομικά μας δεινά, όμως η ρίζα της οικονομικής μας κακοδαιμονίας δεν βρίσκεται στην διαφθορά, βρίσκεται στην στρεβλή ανάπτυξη του ελληνικού κράτους και ιδιαίτερα στην δεκαετία ¨80 και ¨90.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η διαφθορά ήταν και είναι πρακτική και νοοτροπία κάθε λειτουργίας του δημόσιου συστήματος και -δυστυχώς- κάθε λειτουργίας και του πολίτη⦻

    Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: « Είναι δυστυχώς τόσο διαδεδομένη, γιατί άμα πάρουμε από το μικρότερο φαινόμενο, το να μην πάρω απόδειξη από τον άλφα ή βήτα επαγγελματία, από τη στιγμή που ο φοροφυγάς θεωρείται μάγκας και όχι παραβάτης, εγκληματίας εις βάρος του συνόλου, όσο αυτές οι πεποιθήσεις είναι -δυστυχώς- ευρέως διαδεδομένες, τότε πρέπει όλοι να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία περιπλέκονται, δηλαδή η διαφθορά επιδεινώνει την οικονομική κακοδαιμονία μας και αποθαρρύνει επίδοξους επενδυτές. Κάθε συναλλαγή του πολίτη με υπηρεσίες εμπεριέχει τον κίνδυνο διαφθοράς. Οπότε η πρότασή μου είναι να αποπροσωποποιήσουμε όσο μπορούμε την σχέση του πολίτη με το δημόσιο. Θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε αυτές οι συναλλαγές του πολίτη να μην γίνονται άμεσα με αυτές τις υπηρεσίες, αλλά να γίνονται μέσω του ΚΕΠ. Το να μην υπάρχει η προσωπική επαφή, πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην αποτροπή μιας διεφθαρμένης συναλλαγής.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πως σας φάνηκε η κίνηση του κου Ρόβλια;»

    Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: « Δεν ξέρω αν ήταν κίνηση ευθιξίας, αν παροτρύνθηκε σε παραίτηση, ανθρώπινα εκφράζω τη λύπη μου, πρέπει να πούμε ότι είναι ένα καλό παράδειγμα, ένα καλό σημάδι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι σαφής η πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, να προχωρήσει ακόμα και σε μειώσεις των αποδοχών των βουλευτών.»

    Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: « Σε μια τέτοια κρίση, σίγουρα πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε. Όμως υπάρχουν ερωτήματα, κατά πόσον η βουλευτική αποζημίωση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επαγγελματικό εισόδημα και κατά επέκταση ο βουλευτής ως επαγγελματίας και κατά πόσον έτσι θα διευρυνθεί το πλεονέκτημα των πλέον εύπορων στο χώρο της πολιτικής. Σε περίοδο τέτοιας κρίσης, να ακούμε για προγράμματα εθελουσίας εξόδου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε προνομιούχους εργαζομένους είναι επιεικώς απαράδεκτο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η βουλευτική αποζημίωση καλύπτει μόνο τα λειτουργικά έξοδα;»

    Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: « Για τους βουλευτές περιφέρειας, μπορώ προσωπικά να σας διαβεβαιώσω ότι για να καλύψω τα έξοδα των τριών μου γραφείων -γιατί είναι μεγάλη περιφέρεια η Εύβοια- και τα έξοδα κινήσεώς μου, ουσιαστικά στο τέλος του μήνα έχει εξανεμιστεί. Οπωσδήποτε πρέπει όλοι να κάνουμε θυσίες, τίθεται όμως ένα ζήτημα, πως τον θέλουμε τον βουλευτή; Για παράδειγμα, με λιγότερη αποζημίωση δεν γίνεται παρά να είναι μερικής απασχόλησης ο βουλευτής για να μπορεί να αντεπεξέρχεται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μια αναφορά στο εσωκομματικό τοπίο της ΝΔ είναι όντως ομαλή αυτή η συνύπαρξη και δημιουργική; Ή απλά η κα Μπακογιάννη είναι θεατής και περιμένει;»

    Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: « Ομαλή είναι, σε δημιουργική φάση ελπίζουμε να μπούμε. Αυτό που επείγει είναι να διαμορφώσουμε τις δικές μας νέες προτάσεις διακυβέρνησης, πρέπει να παρουσιάσουμε την εναλλακτική πρόταση της ΝΔ. Πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να ξεκινήσουμε με την αναγέννηση του κόμματος, έχουμε μια πολύτιμη μαγιά από τους 780.000 ψηφοφόρους, τα νέα μέλη που συμμετείχαν στην εκλογική μας διαδικασία.» Είδηση: 30931

    [14] Αλ. Τσίπρας: Να βγουν στο φως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης

    Τεταρτη, 16 12 2009 14:31

    Για ασυνέπεια μεταξύ των προεκλογικών της εξαγγελιών και των μέτρων που εφαρμόζει, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις, στον απόηχο και της χθεσινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι η κοινωνία θα αντιδράσει σε σκληρά μέτρα που ενισχύουν την ύφεση, προσθέτοντας πως οι όποιες αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο δεν μπορεί να οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.

    "Στροφή 180 μοιρών"

    "Αν όμως έχει επιλέξει (σ.σ. η κυβέρνηση) να κάνει σημαία της τη διαφάνεια, τότε δεν έχει παρά να μας πει δημοσίως τι είδους δεσμεύσεις έχει δώσει στους ευρωπαίους εταίρους, κυρίως σε όσους προσπαθούν με μεγάλη αγωνία να μας πείσουν να αγοράσουμε περισσότερα αεροπλάνα και φρεγάτες, προκειμένου να μας δώσουν πιστοποιητικό πιστοληπτικής ικανότητας" Αλέξης Τσίπρας

    Για στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Η βασική στρατηγικής σημασίας διαφορά της δικής μας εναλλακτικής πρότασης από αυτά που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μία φράση, σ΄ αυτήν που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στις Βρυξέλλες λέγοντας πως μπορεί να κοπούν στο μισό μισθοί και συντάξεις, αν βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού" σημείωσε ο ίδιος.

    Όπως δήλωσε ο κ. Τσιπρας, αν κοπούν μισθοί και συντάξεις "θα βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού. Η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και το επόμενο διάστημα η κοινωνία θα αντιδράσει σ' αυτή την σκληρή πολιτική, που ενισχύει την ύφεση".

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού χαρακτήρισε χρήσιμη τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αφού ανεβάζει, όπως είπε, τις προσδοκίες των πολιτών για θεσμικές αλλαγές στον τομέα της διαφάνειας, επανέλαβε ωστόσο ότι οι αλλαγές αυτές από μόνες τους δεν μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30928

    [15] Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ «Η χώρα πρέπει να μπει σε ένα καθεστώς αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά με περιεχόμενο κοινωνικά δίκαιο.»

    Τεταρτη, 16 12 2009 13:23

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ήθελα να ξεκινήσω από την συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Ήταν θετική, θετικότατη η απήχηση που είχε η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.»

    Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: « Χρειάζεται να υπάρξει ένα εθνικό μέτωπο ενάντια στη διαφθορά. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του πρωθυπουργού του κ. Παπανδρέου και ο καθένας συνεισέφερε και με τις δικές του προτάσεις. Από' κει και πέρα, είμαι βέβαιος ότι αυτό θα εκφραστεί και στα συγκεκριμένα μέτρα και στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μένει να το δούμε όταν τα νομοσχέδια θα έρθουν στη Βουλή.»

    Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: « Ήδη όλα τα νομοσχέδια έχουν περάσει από διπλές αναγνώσεις, δηλαδή δυο φορές συζήτηση στη Βουλή, στις επιτροπές και ταυτόχρονα έχουν περάσει και από ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες. Εδώ χρειάζεται μια συνολική προσπάθεια. Δεν αρκούν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα. Πρέπει όλοι μας να συνεισφέρουμε όλοι οι πολίτες και τα Μ.Μ.Ε. για να αλλάξει η νοοτροπία. Το ζήτημα της διαφθοράς δεν αντιμετωπίζεται με νόμους μόνο, αντιμετωπίζεται και με μια διαφορετική στάση των πολιτών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από τα θετικότερα σημεία είναι η συμφωνία για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Αυτό βεβαίως θέλει δεκαετία ακόμα μπροστά μας για να αλλάξει αυτός ο νόμος;»

    Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: « Όχι, όσον αφορά τις διαδικασίες μέσα στα πλαίσια του ισχύοντος συντάγματος, μπορούμε να προβλέψουμε κάποιες διαδικασίες, οι οποίες να ενισχύουν καταρχήν την διαφάνεια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Συμφωνήθηκε οι εξεταστικές επιτροπές μόνο με 120 ψήφους και όχι με την απόλυτη πλειοψηφία. Εδώ, όμως δεν υπάρχει και ένας κίνδυνος τελικά;»

    Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: « Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε την δυνατότητα στη Βουλή στα πολιτικά κόμματα να ελέγξουν την εξουσία. Είναι μια τολμηρή πρόταση, δείχνει όμως την απόλυτη απόφαση και δέσμευση του κ. Παπανδρέου, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο στη Βουλή ασφυκτικού, αλλά δίκαιου ελέγχου της πολιτικής εξουσίας. Δεν αντέχει η δημοκρατία μας να παραμείνει μέσα στη σύγχυση και στις φημολογίες, τις οποίες ζήσαμε όλη την προηγούμενη χρονιά. Έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία κάθαρσης, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών. Δεν έχουμε άλλο δρόμο, δεν έχουμε άλλο περιθώριο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ακούσαμε προχθές τις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου για το σχέδιο εξόδου από την κρίση, σχέδιο, το οποίο δεν το δέχτηκαν ευμενώς ούτε οι αγορές, ούτε ο διεθνής Τύπος.»

    Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: « Η κρίση της χώρας δεν είναι μόνο οικονομική, δεν είναι κρίση της αγοράς. Είναι κρίση ηθική, είναι κρίση αξιών, αμφισβήτηση των πολιτών προς την κεντρική εξουσία. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι μια ουσιαστική, σημαντική παράμετρος για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Όταν υπάρχει διαφθορά, όταν υπάρχει παραοικονομία, όταν υπάρχει βμαύρο' χρήμα, το οποίο κυκλοφορεί μέσα στην αγορά, το οποίο φυσικά δεν φορολογείται, τότε όλα τα βάρη πέφτουν στους εργαζόμενους, στους ανθρώπους, οι οποίοι είναι νομοταγείς. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και σε κάθε περίπτωση την κρίση δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι, όπως τους είχε οδηγήσει η ΝΔ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και εσείς είστε από τους πρώτους που είπατε ότι δεν πρέπει να ληφθούν σε αυτή τη φάση τουλάχιστον σκληρά μέτρα.»

    Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: « Εγώ είμαι από εκείνους που υποστηρίζουν από την πρώτη στιγμή ότι η χώρα πρέπει να μπει σε ένα καθεστώς αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά με περιεχόμενο κοινωνικά δίκαιο. Πρέπει να υπάρχουν αυστηρά και σοβαρά μέτρα προς όλους εκείνους τους φορείς, οι οποίοι κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επιτρέψει να πληρώσουν τον λογαριασμό οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μείωση των εισοδημάτων. Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι δεν μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση, εάν δεν ενισχυθεί η αγορά, εάν δεν ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει και θα αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα και την εφαρμογή του περί τον Μάρτιο. Σε κάθε περίπτωση αυτός ο προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός όπου έρχεται να αντιμετωπίσει τα άμεσα δημοσιονομικά προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση από τη ΝΔ, διότι η κατάσταση της οικονομίας, την οποία παραλάβαμε είναι πραγματικά τραγική, γιατί δεν είναι μόνο αυτό, το οποίο έλεγε, ή απέκρυπτε η ΝΔ, είναι και όλα αυτά που προκύπτουν καθημερινώς, όπου σε κάθε υπουργείο, σε κάθε οργανισμό ανακαλύπτονται νέα χρέη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μήπως εδώ βλέπετε ότι οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις δεν μπορούν να τηρηθούν στο ακέραιο;»

    Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: « Ο κ Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και όλοι μας είχαμε μια ειλικρινή στάση απέναντι στον ελληνικό λαό και σε αυτή θα παραμείνουμε. Θέλουμε μια διαφορετική πορεία της χώρας, αυτή είναι η εντολή που πήραμε. Εμείς δεν πήραμε εντολή να διαχειριστούμε την πολιτική της ΝΔ, ούτε να είμαστε οι εκκαθαριστές των πιστωτών της χώρας, δηλαδή εκείνων, οι οποίοι μας δανείζουν. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου εκπροσωπούμε τον ελληνικό λαό.» Είδηση: 30925

    [16] «Ο κος Παπανδρέου οφείλει να απαλλαγεί από τις σειρήνες που έχει στο εσωτερικό του κόμματος και τον ωθούν να είναι αρεστός και όχι χρήσιμος.»

    Τεταρτη, 16 12 2009 13:21

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από όλους τους βουλευτές της Β΄ Αθήνας είστε ο μόνος που από την πρώτη στιγμή είπε βΣαμαρά'.»

    Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: « Με τον Αντώνη Σαμαρά ταυτιζόντουσαν και ταυτίζονται οι πολιτικές μου θέσεις και οι πολιτικές μου απόψεις, κυρίως σε θέματα οικονομίας και κοινωνίας, αλλά και στα εθνικά θέματα. Δικαιώθηκε στα εθνικά θέματα, προβλέποντας για παράδειγμα ότι το όνομα της Μακεδονίας δεν είναι κάτι απλό. Με εξέφραζε η υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά, για αυτό την στήριξα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κάνατε ένα σχόλιο σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο. Ζητήσατε κάτι πιο συγκεκριμένο, ποιο είναι αυτό δεν μας το είπατε.»

    Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: « Ο κ. Παπανδρέου, μετά από μια απαράδεκτη καθυστέρηση διακατέχεται από το άγχος της απαλλαγής του από τις προεκλογικές υποσχέσεις. Ο Καραμανλής έδωσε περισσότερη ειλικρίνεια στο πολιτικό σύστημα απ' ότι άντεχε. Μπορεί να άργησε, αλλά έστω και αργά είπε τις μεγάλες αλήθειες. Ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία αν είχαν ληφθεί από τότε, σήμερα δεν θα είχαμε στείλει λανθασμένα μηνύματα στις αγορές, με αποτέλεσμα να καθίσταται όλο και πιο δυσχερής ο εξωτερικός δανεισμός της χώρας. Μην τα βάζουμε με τον Καραμανλή, επειδή είπε αλήθειες. Ο κ. Παπανδρέου που θα περιπλανηθεί και θα χάσει πολύτιμο χρόνο, θα υποχρεωθεί στο τέλος από την σοβαρότητα και την κρισιμότητα των πραγμάτων να πάρει τα μέτρα του πακέτου Καραμανλή.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτός, ο οποίος έκανε κριτική για τον κ. Καραμανλή και για την πολιτική που άσκησε ήταν χθες ο δικός σας επίτιμος ο κ. Μητσοτάκης.»

    Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν θα κάνω το παραμικρό σχόλιο. Αυτό, το οποίο θα σας πω όμως είναι σε ό, τι αφορά τα ελλείμματα, για να μην κατηγορείται αδίκως η κυβέρνηση της ΝΔ, εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρούσε στην εφαρμογή συγκεκριμένων νομοθετημάτων, το έλλειμμα θα ήταν μικρότερο. Το ΠΑΣΟΚ αφήνει το έλλειμμα να εκτινάσσεται, γνωρίζοντας ότι έτσι θα έχει τη δυνατότητα να το εμφανίσει μειούμενο την καινούργια χρονιά και έτσι να μπορέσει να επικαλεστεί τη δική του παρέμβαση στα θέματα οικονομίας. Αυτό, το οποίο πρέπει να κάνει τώρα ο κ. Παπανδρέου και οφείλει να το κάνει, γιατί έχει όλο τον ελληνικό λαό δίπλα του και εμάς αν το αποφασίσει τελικά είναι να απαλλαγεί από τις σειρήνες που έχει στο εσωτερικό του κόμματος και του θυμίζουν τις προεκλογικές υποσχέσεις και τον ωθούν να είναι αρεστός και όχι χρήσιμος για τον τόπο και να γίνει χρήσιμος για τον τόπο και όχι επικοινωνιακά αρεστός. Ανήγγειλε ορισμένα μέτρα, ορισμένα από αυτά είναι θετικά, αλλά αυτά τα μέτρα αγγίζουν την περιφέρεια του προβλήματος. Ακολουθούν μια σπείρα, η οποία πηγαίνει με πολύ σιγανό βήμα και θα αργήσει πολύ να φτάσει το κέντρο του προβλήματος. Η χώρα έχει παρόν και μέλλον. Θα το περάσουμε το πρόβλημα, αν επιτέλους ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει να κυβερνήσει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι έχει αλλάξει και αλλάξατε ρότα σε σχέση με τον εκλογικό νόμο;»

    Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: « Κάνετε λάθος. Εγώ ξεκίνησα και την συλλογή υπογραφών κατά του γερμανικού μοντέλου, πριν γίνει η εσωτερική εκλογική διαδικασία στη ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε την κατηγορηματική του αντίθεση σε ένα σύστημα, όπως το μονοεδρικό, το γερμανικό μοντέλο, το οποίο πάει τη χώρα πίσω. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το σύστημα των ολιγοεδρικών περιφερειών.» Είδηση: 30924

    [17] ΠΓΔΜ: Αντιπαράθεση Γκρούεφσκι-Τσερβένκοφσκι για την ονομασία

    Τεταρτη, 16 12 2009 19:25

    Την αξιωματική αντιπολίτευση για "μη εποικοδομητική" θέση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατηγόρησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι. "Το SDSM (σ.σ το κόμμα "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" του οποίου ηγείται ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι) ασχολείται με ζητήματα τα οποία δεν συνάδουν με το συμφέρον της χώρας. Είναι κάπως παράξενο το γεγονός ότι ο Τσερβένκοφσκι εκπροσωπεί τις θέσεις της Ελλάδας σύμφωνα με τις οποίες εμείς φέρουμε την ευθύνη για τη μη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Στην Ελλάδα, η αντιπολίτευση υποστηρίζει την κυβέρνηση για την ενίσχυση των θέσεων που είναι σημαντικές για την χώρα, ενώ σε εμάς συμβαίνει το αντίθετο. Η δική μας αντιπολίτευση, πρακτικά, με τις θέσεις που διατυπώνει, βοηθά την άλλη πλευρά, με χαρακτηρισμούς ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι", ανέφερε, ο κ. Γκρούεφσκι.

    "Ναι, πράγματι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το γεγονός ότι δεν επιτρέψαμε να μετατραπούμε σε ένα απρόσωπο έθνος και να σβήσουμε από τον χάρτη των λαών και των εθνών, αποδεχόμενοι την πλήρη αλλαγή της ονομασίας, της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας μας", είπε ειρωνικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε ότι "κατανοεί" πλήρως την ανησυχία της αντιπολίτευσης για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθότι, όπως σημείωσε, η αντιπολίτευση δεν έχει υποστήριξη από τους πολίτες της χώρας.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι, σε συνέντευξή του, σήμερα, στην εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ", κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι ότι δεν είναι ικανή να εντάξει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και να προωθήσει την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό την "αποτυχία", όπως την χαρακτήρισε, να λάβει η χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ένωσης.

    Σχετικά με το θέμα της ονομασίας, ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι ο κ. Γκρούεφσκι αποφεύγει συστηματικά να γνωστοποιήσει στην κοινή γνώμη ποια είναι η "εθνική κόκκινη γραμμή" της χώρας και απορρίπτει προκλητικά και με λαϊκιστική διάθεση τις προτροπές της αντιπολίτευσης για χάραξη "εθνικής ενότητας" σχετικά με το ζήτημα αυτό.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30945

    [18] Το Παρίσι επιβάλλει στις τράπεζες φόρο, για τα μπόνους των golden boys

    Τεταρτη, 16 12 2009 17:36

    Οι τράπεζες στη Γαλλία θα επιβαρυνθούν με έναν φόρο 50% επί των μπόνους που θα καταβάλλουν στα στελέχη τους, όταν αυτά θα υπερβαίνουν τα 27.500 ευρώ, κατά το πρότυπο του μέτρου που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη βρετανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ.

    "Οι τράπεζες θα φορολογηθούν για τα μπόνους που θα καταβάλλουν το 2010 τα οποία θα ξεπερνούν τα 27.500 ευρώ, θα πρόκειται για φόρο 50%", σημείωσε η Λαγκάρντ.

    "Αυτή είναι μια πρόταση που έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 25 Αυγούστου και αγωνιστήκαμε πολύ για να γίνει δεκτή σε διεθνές επίπεδο. Τώρα είναι μία πρόταση βρετανική και γαλλική και θα την υπερασπιστώ στο κοινοβούλιο τον Ιανουάριο", προσέθεσε.

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υποστήριξαν με θέρμη την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, την αρχή της φορολόγησης των μπόνους, φιλοδοξώντας να δείξουν το δρόμο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είδηση: 30941

    [19] Νέα δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν

    Τεταρτη, 16 12 2009 13:42

    Την έντονη ανησυχία της δύσης προκάλεσε η πραγματοποίηση δοκιμής πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν η δοκιμή εκτόξευσης του πυραύλου Sejil 2, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, ενώ η δορυφορική τηλεόραση Al Alam μετέδωσε πως ο πύραυλος Sejil έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από τον πύραυλο Shahab, ο οποίος όπως ισχυρίζονται οι Ιρανοί μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων.

    Αυτό σημαίνει ότι ο πύραυλος Sejil 2, που χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα έχει δυνατότητα να πλήξει το Ισραήλ, αλλά και τις αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο.

    Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης είχε δηλώσει πως το Ιράν θα προχωρήσει στην κατασκευή μιας βελτιωμένης έκδοσης του Sejil, που θα μπορεί να φτάσει στο Ισραήλ.

    "Ο Sejil έχει ικανοποιητικό βεληνεκές, μεγάλη ακρίβεια και δυνατότητα καταστροφής. Θεωρείται ως ένα από τα πλέον προηγμένα βαλλιστικά συστήματα. Είναι το καλύτερο όπλο που διαθέτουν οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις", είχε επισημάνει ο ίδιος.

    Βρετανία

    Πρώτη στην εκτόξευση του πυραύλου από το Ιράν αντέδρασε η Βρετανία, ο πρωθυπουργός της οποίας εκτίμησε ότι η δοκιμή από το Ιράν του πυραύλου Sejil "είναι η απάντηση στις νέες κυρώσεις".

    Ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του, σημείωσε πως: "Πρόκειται για ένα θέμα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και μπορεί να θεωρηθεί ως μια νέα απάντηση προς τις κυρώσεις. Θα το αντιμετωπίσουμε με τη σοβαρότητα που επιβάλλεται". Είδηση: 30927

    [20] Φίλτρο βάζει στο διαδίκτυο η Αυστραλία

    Τεταρτη, 16 12 2009 12:20

    Στην εφαρμογή παρακολούθησης ορισμένων σελίδων του διαδικτύου στην Αυστραλία, προκειμένου να αποτραπούν παράνομες δραστηριότητες όπως η παιδική πορνογραφία, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνιών Στίβεν Κόνροϊ, η δοκιμαστική χρήση του φίλτρου ήταν αποτελεσματική και δεν καθυστερούσε το Διαδίκτυο.

    Αν και υπήρξαν αντιδράσεις ο κ. Κόνροϊ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πριν από τις επόμενες εκλογές θα καταθέσει ειδικό νομοσχέδιο για την εφαρμογή του "φιλτραρίσματος" και πρόσθεσε ότι η "μαύρη λίστα" των δικτυακών τόπων που θα φιλτράρονται θα συντάσσεται από ανεξάρτητο φορέα βάσει των καταγγελιών που θα υποβάλλονται.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30921


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 December 2009 - 17:53:37 UTC