Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Στόχος η βιώσιμη και υγιής Οικονομία
  • [02] ΕΕ: Βοήθεια 7,2 δισ. ευρώ για το κλίμα
  • [03] Α. Διαμαντοπούλου: Θα περιφρουρήσουμε το άσυλο
  • [04] Δεκάδες νεκροί από την κακοκαιρία στις ΗΠΑ
  • [05] Βουλή: Αντιπαράθεση για την ανεργία
  • [06] Αλλαγές στις αναπηρικές συντάξεις
  • [07] Αλεξανδρούπολη:Κατάσχεση ακατάλληλων τροφίμων
  • [08] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:«Η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης σήμερα είναι να στηρίξει μια σωστή και αποτελεσματική προσπάθεια εξυγίανσης των
  • [09] Λείψανα Χίτλερ -Μπράουν-Γκέμπελς
  • [10] Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Συζήτηση στη Βουλή
  • [11] Τέσσερα ακόμη θύματα της νέας γρίπης
  • [12] Η λεπτή ισορροπία της σεξουαλικής ταυτότητας
  • [13] Τα παιδιά περιμένουν παιχνίδια τα Χριστούγεννα
  • [14] Συνάντηση Π. Μπεγλίτη - εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
  • [15] Βανδαλισμοί ισραηλινών σε παλαιστινιακό τέμενος
  • [16] Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ:«Στόχος μας είναι το νοικοκύρεμα και η ανάταξη της οικονομίας, οι ριζικές αλλαγές στο κράτος.»
  • [17] Ε.ΠΑΝΑΡΙΤΗ:«Είμαστε σωστοί μάνατζερς μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας, είναι αλήθεια ότι είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα αυτή η συγκυρία και
  • [18] Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ:« Εκείνο που κινδυνεύει είναι το επίπεδο των συντάξεων όχι βέβαια για το 2010-2011, αλλά σε βάθος χρόνου.»
  • [19] Εκκλησιαστικές επιτροπές για τον διάλογο με την πολιτεία
  • [20] Συνάντηση Παπούλια με βοηθό συνήγορο του πολίτη για τα παιδιά
  • [21] Υπόθεση SIEMENS : Αποφυλάκιση Μαυρίδη
  • [22] Κόντρα στη Βουλή για την αστυνομία
  • [23] Α. Παπαρήγα: Θέατρο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
  • [24] Αυτονομία και διαφάνεια οι στόχοι του νέου εκλογικού νόμου
  • [25] Μαθητές απέκλεισαν τη Λεωφόρο Κηφισίας
  • [26] Το τσιγάρο σκοτώνει, αλλά μην το πείτε στους καπνιστές

    [01] Γ. Παπανδρέου: Στόχος η βιώσιμη και υγιής Οικονομία

    Παρασκευη, 11 12 2009 15:16

    Ευρετήριο Άρθρου

    Γ. Παπανδρέου: "Στόχος η βιώσιμη και υγιής Οικονομία"

    Στήριξη από την Ευρώπη

    Σελίδα 3

    Αντιδράσεις

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 4 Την απαρέγκλιτη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, καθώς και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας που κληρονομήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, διεμήνυσε ότι ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σκληρά μέτρα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή της κατεύθυνσης της οικονομίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο πράσινης και δίκαιης ανάπτυξης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν αναφορικά με την έκτακτη εισφορά στις φτωχές χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τη στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

    "Σκληρά μέτρα κατά της διαφθοράς"

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους και να επαναφέρει την Οικονομία σε πορεία ανάπτυξης, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τα σενάρια για λήψη μέτρων όπως το "πάγωμα" των μισθών, τονίζοντας ότι δεν είναι ο μισθωτός το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αλλά η μεγάλη σπατάλη.

    "Από τα μέτρα θα πονέσουν αυτοί που πρέπει να πονέσουν" Γ. Παπανδρέου

    Όπως επεσήμανε, το τίμημα δεν θα το πληρώσει η φτωχολογιά και ο μισθωτός, και διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο αναλύσεις και "φιλολογίες" περί σκληρών μέτρων που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση, τις οποίες χαρακτήρισε πανικόβλητες και απαράδεκτες.

    Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ εξέφρασαν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, διαψεύδοντας παράλληλα τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από την Ευρωζώνη.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι στη χώρα μας έχουμε συστημική διαφθορά, και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η Οικονομία αν δεν χτυπήσουμε αλύπητα τη διαφθορά.

    Όπως τόνισε ο ίδιος, θα μπει τέλος στη σπατάλη του δημόσιου χρήματος, "διότι αυτή δημιούργησε την ανομία και την αυθαιρεσία".

    Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ, με αφορμή τις πρόσφατες εκθέσεις ξένων οίκων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρέπεμψε στα όσα είπε την Πέμπτη στο Συμβούλιο Κορυφής ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτο οικονομίες χωρών να είναι έρμαιο ξένων οίκων αξιολόγησης.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στις εργασίες της Συνόδου καταδείχτηκε ότι η Ελλάδα είναι μια υπεύθυνη και αξιόπιστη χώρα και σημείωσε την ανάγκη -εν όψει και των συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολιτικούς αρχηγούς- για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

    Όσον αφορά στα μέτρα που προτίθεται να παρουσιάσει στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτά εστιάζονται στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής καθώς επίσης και σε θεσμικά μέτρα όπως η μείωση των επιπέδων διοίκησης και διακυβέρνησης της χώρας με την κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και τη συνένωση των δήμων.

    "Λίγο να χτυπήσουμε την εισφοροδιαφυγή τότε θα λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας" είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

    Είδηση: 30737

    [02] ΕΕ: Βοήθεια 7,2 δισ. ευρώ για το κλίμα

    Παρασκευη, 11 12 2009 14:43

    Ευρετήριο Άρθρου

    ΕΕ: Βοήθεια 7,2 δισ. ευρώ για το κλίμα

    Ελαφρά ανάκαμψη από το 2010

    Πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 3 Αρωγή 7,2 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, αρχίζοντας από το 2010, αποφάσισαν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Η απόφαση ελήφθη κατά την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, επιδείνωση της κατάστασης στην απασχόληση και την κοινωνική πολιτική το 2010 διαπιστώνει το σχέδιο συμπερασμάτων. Οι 27 ηγέτες τόνισαν ότι η Ευρώπη βγαίνει από την ύφεση, αλλά η ανάκαμψη της είναι αργή, τονίζοντας πως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη των οικονομιών μέχρι να μπουν τα κράτη-μέλη σε τροχιά ανάπτυξης.

    Μεγαλύτερο ποσό από τον αρχικό στόχο της σουηδικής προεδρίας

    "Η αρωγή θα είναι 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τρία χρόνια από το 2010" δήλωσε αξιωματούχος.

    Το ποσό είναι μεγαλύτερο από τον αρχικό στόχο της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ που ήταν περίπου 6 δισ. ευρώ.

    Οι Ευρωπαίοι θα συνεισφέρουν συνεπώς το 1/3 των συνολικών παγκόσμιων αρωγών που προβλέπονται για τις φτωχές χώρες στο πλαίσιο των τρεχουσών διεθνών διαπραγματεύσεων για τον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, με την απόφαση αυτή η ΕΕ αποκτά ηγετικό ρόλο στις συζητήσεις της Κοπεγχάγης.

    Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν μείωση των εκπομπών αερίου κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2020.

    Η ευρωπαϊκή βοήθεια αποτελεί "μια σημαντική ενθάρρυνση" στη διαδικασία της Κοπεγχάγης για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, δήλωσε από τη δανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές Ίβο ντε Μπόερ.

    Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν άτυπη σύνοδο στην Κοπεγχάγη.

    Είδηση: 30728

    [03] Α. Διαμαντοπούλου: Θα περιφρουρήσουμε το άσυλο

    Παρασκευη, 11 12 2009 12:17

    Στην εφαρμογή του νόμου ώστε να διασφαλιστεί το άσυλο επέμεινε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει το άσυλο και να προστατέψει τους φοιτητές από τους αντιεξουσιαστές. Η Άννα Διαμαντοπούλου επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του ασύλου, αλλά εφαρμογής της νομοθεσίας την οποία χαρακτήρισε επαρκή.

    Δεν θα είμαστε μια ανεύθυνη κυβέρνηση που απλώς παρακολουθεί τα πράγματα . Θα ξαναδώσουμε στο πανεπιστημιακό άσυλο τον πραγματικό του ρόλο δήλωσε η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου απαντώντας στη βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη.

    «Το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές. Δεν θα το αλλάξουμε. Θα στηρίξουμε όμως, τις πανεπιστημιακές αρχές ώστε να το εφαρμόσουμε».

    Ταυτόχρονα η κα Διαμαντοπούλου διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα ξαναδώσει στο άσυλο το αληθινό του περιεχόμενο, που είναι η περιφρούρηση του ελεύθερου και ανοιχτού πανεπιστημίου των πολλών και της γνώσης και όχι του πανεπιστημίου των λίγων και του σκοταδισμού".

    «Δεν υπάρχει καμία αποδοχή και καμία ανοχή στη καταστροφή μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου. Ούτε ένα βιβλίο, ούτε ένας υπολογιστής ή θρανίο δεν μπορεί να καταστραφεί. Ούτε είναι αποδεκτή η διακοπή της ελεύθερης διακίνησης ιδεών», είπε.

    «Έχουμε απαγόρευση του οτιδήποτε ενοχλεί τους αντιεξουσιαστές. Έχει σταματήσει η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Εκεί επιτρέπεται μόνο η διακίνηση ιδεών που του εξυπηρετεί, τους βολεύει και τους υποθάλπει. Αυτό δεν είναι δημοκρατία», ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε ότι σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει θέμα ασύλου.

    «Προστατεύστε τους φοιτητές από τους αντιεξουσιαστές. Είναι κράτος εν κράτει. Είναι η χειρότερη μορφή φασισμού. Η δημοκρατία θα λειτουργήσει αν πάρετε τη δυναμική, σωστή και αποφασιστική θέση, να σταματήσει να υπάρχει αυτό το άσυλο που αλλοιώνει, μαυρίζει και προσβάλει τη δημοκρατία», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    «Το άσυλο είμαι μια απάντηση της δημοκρατικής Ελλάδας στην εμπειρία μιας επτάχρονης δικτατορίας,έχει το δικό του ειδικό βάρος και το συμβολισμό», αντέτεινε η κ Διαμαντοπούλου.

    «Ο κύριος Πανούσης όταν άρχισε να διατυπώνει νέες απόψεις τον σάπισαν στο ξύλο στο αμφιθέατρο, προχθές έστειλαν τον πρύτανη στο νοσοκομείο και πριν από λίγο καιρό τον άλλο πρύτανη στη Θράκη τον έχτισαν», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και κατήγγειλε ότι οι αντιεξουσιαστές έχουν γίνει κράτος εν κράτει και ότι έχουν μετατρέψει τα υπόγεια του πολυτεχνείου σε εργαστήρια εκρηκτικών καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

    Προβληματισμός στη Σύνοδο των πρυτάνεων

    Προβληματισμένοι δηλώνουν και οι πρυτάνεις, που συνέρχονται στην 62η σύνοδο τους που πραγματοποιείται στο Λαυριο, από τα τελευταία γεγονότα και την παραίτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστου Κίττα. Οι περισσότεροι δεν συμφωνούν με τα μέτρα που πρότεινε η Νομική και εντοπίζουν τη λύση στην εφαρμογή του νόμου.

    Συγκεκριμένα, στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου πραγματοποιείται η σύνοδος των πρυτάνεων, που άρχισε το πρωί και διεκόπη αργά το απόγευμα για να συνεχισθεί αύριο, οπότε και θα παραστεί η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Η σύνοδος συμπίπτει με μια φορτισμένη ατμόσφαιρα στα Πανεπιστήμια, λόγω των τελευταίων επεισοδίων, του ξυλοδαρμού του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Κίττα, κατά την είσοδο κουκουλοφόρων στα Προπύλαια και την παραίτησή του.

    Η συζήτηση περί ασύλου μονοπωλεί τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα. Ωστόσο, πρόθεση των οργανωτών της συνόδου ήταν λόγω της φορτισμένης ατμόσφαιρας να μη συζητηθεί το θέμα του ασύλου.

    Ο αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χ. Ξανθουδάκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το άσυλο είναι κεκτημένο της Δημοκρατίας και είναι δεδομένο. Ωστόσο, παρατήρησε, συχνά το νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί τροχοπέδη για τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

    Προς αυτή την κατεύθυνση μίλησε και ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Λεωνίδας Λουλούδης, ενώ η πλειονότητα των πρυτάνεων τάσσεται υπέρ της διατήρησης του νομοθετικού πλαισίου, αρκεί να εφαρμόζεται.

    Αύριο συνεχίζεται η συνεδρίαση και μάλιστα προγραμματίζεται να παραστεί το μεσημέρι και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Την ίδια ώρα, όμως, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη σύνοδο και ορισμένοι φοιτητές.

    Πηγή: NET Είδηση: 30720

    [04] Δεκάδες νεκροί από την κακοκαιρία στις ΗΠΑ

    Παρασκευη, 11 12 2009 16:19

    Το ψυχρό κύμα που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθεί να κρατά βυθισμένα στο χιόνι τα δύο τρίτα της χώρας. Μάχη με τη θερμοκρασία που φθάνει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν δίνουν οι κάτοικοι, οι οποίοι καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα και τις ζημιές που προκάλεσε ο χιονιάς. Μέχρι στιγμής 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την κακοκαιρία. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα.

    Οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές ενώ σε πολλές περιοχές το χιόνι ξεπερνά το ένα μέτρο. Μάλιστα στο Γουισκόνσιν έπεσαν 45 εκατοστά χιονιού μέσα σε ένα 24ωρο, αναγκάζοντας τις Αρχές να κηρύξουν την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Στην Αϊοβα σημειώθηκε η σφοδρότερη χιονόπτωση των τελευταίων 20 ετών, ενώ στην Αριζόνα οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση 16 πεζοπόρων που παγιδεύτηκαν στο βουνό. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η βελτίωση του καιρού θα είναι πρόσκαιρη και ότι αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 30744

    [05] Βουλή: Αντιπαράθεση για την ανεργία

    Παρασκευη, 11 12 2009 13:54

    Σημαντικά στοιχεία για την ανεργία, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, η ανεργία μπορεί και να φτάνει το 18%. "Το πρόβλημα είναι συγκλονιστικό και πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά χρονικά" δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

    Υπό μελέτη πρόγραμμα για μειωμένα εισιτήρια και εκπτωτικά κουπόνια σε ανέργους

    Έχουμε δουλέψει για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με στόχο τη στήριξη των ανέργων, απάντησε ο υπουργός. Επίσης ο υπουργός Εργασίας συνομιλώντας με δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση μελετά την εφαρμογή προγράμματος στήριξης των ανέργων με την εξασφάλισημειωμένων εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη χορήγηση εκπτωτικών κουπονιών για βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα το κρέας και το ψωμί.

    Το ατομικό εκπτωτικό κουπόνι μέχρι και 50% σε ανέργους, θα αφορά τρόφιμα πρώτης ανάγκης καθώς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για ενίσχυση των οικονομικά αδύνατων ομάδων του πληθυσμού.

    Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας τόνισε: "Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι σχεδόν χειροκροτούμε για την αύξηση της ανεργίας και για τους λάθος υπολογισμός όλων των προηγούμενων ετών. Εμείς δεν εκπλησσόμαστε, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια καλούσαμε τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πέραν του δημοσιονομικού ελλείμματος να δουν και το κοινωνικό έλλειμμα. Να δουν τον εφιάλτη που έρχεται, τον εφιάλτη της ανεργίας, της εργασιακής επισφάλειας, να δουν ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ελαστικοποίησης της εργασίας θα είναι ο εργασιακός μεσαίωνας, θα είναι όλα αυτά που βλέπουμε τώρα. Και βέβαια όταν τα λέγαμε αυτά, μας θεωρούσατε ξεπερασμένους, γραφικούς, χαμογελούσατε ειρωνικά. Σήμερα πάγωσαν τα χαμόγελα. Σήμερα μας λέτε ότι έχουμε γίνει Ισπανία, ότι θα έχουμε ανεργία σχεδόν στο 20%".

    Τέλος ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο από την κρίση γιατί "έξοδος από την κρίση χωρίς προστασία της απασχόλησης, χωρίς πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας και χωρίς αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας δεν μπορεί να υπάρξει".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 30723

    [06] Αλλαγές στις αναπηρικές συντάξεις

    Παρασκευη, 11 12 2009 13:25

    Σε τροποποιήσεις στις διαδικασίες χορήγησης αναπηρικών συντάξεων προχωράει το υπουργείο Εργασίας. Η πρώτη αλλαγή προβλέπει ότι οι ανάπηροι ακρωτηριασμένοι θα περνούν από υγειονομική επιτροπή μόνο μία φορά προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα αναπηρικής σύνταξης.

    Η σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα. Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής θα είναι ότι δεν θα χρειάζεται ο μέχρι σήμερα έλεγχος ανά διετία, διότι η πρώτη πράξη απονομής της σύνταξης θα θεωρείται οριστική.. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 το επόμενο διάστημα και μετά από σχετική μελέτη θα ληφθούν ανάλογες αποφάσεις ανακούφισης των αναπήρων και με άλλες παθήσεις όπως οι τυφλοί και οι παραπληγικοί.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 30722

    [07] Αλεξανδρούπολη:Κατάσχεση ακατάλληλων τροφίμων

    Παρασκευη, 11 12 2009 17:24

    Στην κατάσχεση ποσότητας ακατάλληλου κρέατος από υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Αλεξανδρούπολη, προχώρησε το μικτό κλιμάκιο ελέγχων της νομαρχίας Έβρου. Πρόκειται για 150 κιλά κρέατος τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα και κατασχέθηκαν. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, το μικτό κλιμάκιο της Νομαρχίας προχώρησε στην κατάσχεση και καταστροφή άλλων 4.060 κιλών τροφίμων(όπως ξηροί καρποί, ελιές, όσπρια κ.ά.) καθώς και 44 λίτρων ηλιέλαιου ακατάλληλων για κατανάλωση, από εταιρεία που εδρεύει στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου.

    Επίσης από την ίδια εταιρεία δεσμεύθηκαν 1.824,5 κιλά τροφίμων (δαμάσκηνα αποξηραμένα, σύκα, δημητριακά, καραμέλες, στραγάλια, σταφίδες, ποπ-κορν ) γιατί στις συσκευασίες δεν υπήρχαν ενδείξεις στα ελληνικά, ενώ δεν διευκρινίζονταν επακριβώς η ημερομηνία λήξης. Η επιχείρηση σφραγίστηκε από το δήμο Ορεστιάδας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30752

    [08] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:«Η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης σήμερα είναι να στηρίξει μια σωστή και αποτελεσματική προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.»

    Παρασκευη, 11 12 2009 17:01

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ντένια Σαρακίνη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είχαμε χθες μια μεταστροφή του αρνητικού κλίματος στις Βρυξέλλες μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα που θα ληφθούν.»

    Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Με καλές προθέσεις δεν αντιμετωπίζεται το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας. Ο πρωθυπουργός άργησε ήδη πάρα πολύ να εξαγγείλει συγκεκριμένα συμπληρωματικά μέτρα. Η διαπίστωση της κρισιμότητας της κατάστασης είναι δεδομένη αλλά πρέπει να συνοδεύεται και από πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τις οποίες η κυβέρνηση μέχρι στιγμής αρνείται να αναλάβει και κατά συνέπεια αναλαμβάνει και το κόστος αυτής της απραξίας. Άρα η κυβέρνηση θα πρέπει σήμερα -το τονίζω σήμερα, έπρεπε να το είχε κάνει από χθες- να εξαγγείλει παρεμβάσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό. Είναι αστείο να λέει ο υπουργός εθνικής οικονομίας ότι θα καταθέσει ενδεχομένως συμπληρωματικό προϋπολογισμό σε 2-3 μήνες, όταν μπορεί ακόμα και τώρα να κάνει αλλαγές στον προϋπολογισμό. Οι αγορές δεν θα περιμένουν 2-3 μήνες, και απαιτείται πολύ μεγαλύτερη επιθετικότητα από την κυβέρνηση στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, δεν την είδαμε στον προϋπολογισμό. Το 1 δις το οποίο ο κος Παπανδρέου δεσμεύεται ότι θα δώσει στην παιδεία χωρίς να έχει καν εξηγήσει με απόλυτη σαφήνεια προς τα πού θα κατευθυνθεί και πως θα πιάσουν τόπο αυτά τα χρήματα, αποτελεί για μένα άλλη μια έκφανση του λαϊκισμού, με τον οποίο αντιμετωπίζουμε συνήθως αυτά τα θέματα. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια περιστολής του μεγάλου κράτους. Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι δέσμιο προεκλογικών εξαγγελιών τις οποίες έδωσε από τις οποίες δεν θέλει να απεμπλακεί και σήμερα αρνείται να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, να πει «βάζω στην άκρη τα όσα είπα, κακώς τα είπα ίσως, αντιμετωπίζω ένα μεγάλο πρόβλημα και θα προχωρήσω πιο τολμηρά.» Έχει μια τελευταία ευκαιρία ο πρωθυπουργός να το κάνει στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι αντιμετωπίζει μια πολύ οξεία κρίση, η οποία απαιτεί άμεσες αντιδράσεις και πολύ γρήγορα αντανακλαστικά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αν χρειαστεί η κυβέρνηση να πάρει και πιο σκληρά μέτρα, η αντιπολίτευση θα στηρίξει;»

    Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης σήμερα είναι να στηρίξει μια σωστή και αποτελεσματική προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και πρέπει να ξεκινήσει με το να βάλουμε πραγματικό μαχαίρι στο σπάταλο κράτος. Εάν δεν βάλουμε τάξη στο δημόσιο, ενδέχεται να χρεοκοπήσουμε. Όταν χρειάζεται να περάσουν 60 μέρες για να μπουν γενικοί γραμματείς, ή περιφερειάρχες οι πιο πολλοί εκ των οποίων είναι αποτυχημένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα ουσιαστικότερο πρόβλημα της λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Έπρεπε να περάσουν δηλαδή 60μέρες για να τοποθετηθεί γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αντιστοίχως να σας πω ότι τα μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκαν ανεπαρκή.»

    Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Όχι απλά από την ΕΕ. Από τους έλληνες πολίτες. Και ένας από τους λόγους που χάσαμε έχει να κάνει και με το γεγονός ότι και εμείς δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα όπως θα θέλαμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Απλά δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μπροστά στα δύσκολα φάνηκε να τράπηκε σε φυγή.»

    Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Είχα εκφράσει την εντονότατη διαφωνία μου με την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να περάσουμε στη ΝΔ. Πως είναι τα πράγματα; Νομίζω ότι υπάρχουν ήδη κάποιες γκρίνιες για τους ανθρώπους τους πρώτους που επέλεξε ο κος Σαμαράς⦻

    Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Πιστεύω ότι είναι νωρίς να κρίνει κάποιος τον καινούριο πρόεδρο της ΝΔ. Το βέβαιο είναι ότι η βάση της ΝΔ έστειλε ένα εκκωφαντικό μήνυμα για ενότητα στο κόμμα και ότι αυτή η ενότητα απαιτεί υπερβάσεις από όλες τις πλευρές. Είναι σαφές ότι μέσα στη ΝΔ συνυπάρχουν δύο τουλάχιστον μεγάλες τάσεις, μια πλειοψηφική όπως απεδείχθη και μια μειοψηφική και αυτές οι δύο τάσεις πρέπει όχι απλώς να συνυπάρξουν, αλλά να συνεργαστούν αρμονικά. Αυτή είναι μια άσκηση που θα μας πάρει καιρό, δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αυτή είναι η πρόκλησή μας για τους επόμενους 6 μήνες. Συνθετικά πρέπει να πάμε και πιστεύω ότι τελικά θα ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια μπορεί να συναντήσουμε στο δρόμο μας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στο συνέδριο θα τεθεί το θέμα ποια ήταν τα αίτια αυτής της μεγάλης ήττας;»

    Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Και πριν από το συνέδριο ίσως θα πρέπει να τεθεί αυτό το ερώτημα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς ως προς τις ανεπάρκειες της ΝΔ στα χρόνια που είμαστε στη κυβέρνηση. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Χάσαμε τις εκλογές πρωτίστως επειδή δεν ήμασταν όσο καλή κυβέρνηση θα μπορούσαμε να είμαστε, διότι ενώ μεν λέγαμε τα σωστά πράγματα, δεν τα κάναμε πράξη στο βαθμό που θα έπρεπε.» Είδηση: 30748

    [09] Λείψανα Χίτλερ -Μπράουν-Γκέμπελς

    Παρασκευη, 11 12 2009 16:54

    Με εντολή της KGB καταστράφηκαν το 1970 τα λείψανα του Αδόλφου Χίτλερ, της Εύα Μπράουν, του Γιόζεφ Γκέμπελς και της οικογένειάς του, όπως αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα της σημερινής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας. Την εντολή είχε δώσει ο αρχηγός της KGB Γιούρι Αντρόποφ, διότι το σοβιετικό καθεστώς φοβόταν πως τα μνήματά τους θα γίνονταν τόπος λατρείας των υποστηρικτών του ναζισμού.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 30749

    [10] Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Συζήτηση στη Βουλή

    Παρασκευη, 11 12 2009 17:16

    Την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ενημέρωσε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, για το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Όπως τόνισε η κ. Κατσέλη: "Με το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των χρεών, η Τράπεζα θα έχει πια ένα κίνητρο να μπει σε εξωδικαστική διαδικασία, καθώς θα προσδοκά κάτι περισσότερο απ' αυτό που παίρνει τώρα - ενώ ο οφειλέτης θα έχει το κίνητρο να απαλλαγεί από τον βραχνά της Τράπεζας και να ενταχθεί στην οικονομική ζωή, ρυθμίζοντας τα δάνειά του αυτοβούλως σε βάθος χρόνου".

    Δηλώσεις Κατσέλη

    "Η ρύθμιση δίνει την άπαξ δυνατότητα στους υπερχρεωμένους, να ρυθμίσουν μέρος των χρεών, εφόσον - πλην εξαιρετικών περιπτώσεων - με μηνιαίες καταβολές εξυπηρετήσουν τουλάχιστον το 10%. Η διαδικασία γίνεται σε τρεις φάσεις: Στην πρώτη, γίνεται μια προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, μη επαρκώς προσδιορισμένη προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Οι Ενώσεις Καταναλωτών, κάνουν αυτή τη δουλειά άτυπα, ενώ σε συνεννόηση με την γ.γ. Καταναλωτή, βάζουμε και στο ΕΣΠΑ ένα μικρό πρόγραμμα στήριξης και αυτών των υπηρεσιών, σε επίπεδο νομαρχιακό.

    Αν δεν τελεσφορήσει η πρώτη φάση, ο οφειλέτης μπορεί να καταφύγει στο Ειρηνοδικείο και να επιτευχθεί δικαστικός συμβιβασμός, εφόσον συμφωνήσουν μ' αυτόν πιστωτές τους οποίους αφορά πάνω από το 50% των οφειλών του υπερχρεωμένου. Η κοινοποίηση της αιτήσεως, παγώνει την οφειλή, με εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια. Οι λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες, έχουν αποκλειστεί απ' την διαδικασία. Θεωρούμε πως το μέτρο θα αποτελέσει μεγάλη ανάσα για πολλά νοικοκυριά για να ξαναμπούν στην οικονομική ζωή του τόπου και να συμμετέχουν ενεργά. Υπολογίζουμε τον πρώτο χρόνο να ενταχθούν στην ρύθμιση 8-10.000 συμπολίτες μας".

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Νέα Δημοκρατία, (Κωστής Χατζηδάκης): "Πρέπει πάντως να δούμε πώς θα καλύψουμε τα νομοθετικά κενά που επιτρέπουν την υπερχρέωση των οφειλετών, αλλά και πώς θα αποφύγουμε μια ενδεχόμενη σφιχτή δανειακή πολιτική των Τραπεζών".

    ΚΚΕ, (Βέρα Νικολαΐδου): "Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί κύρια τις Τράπεζες και τα κέρδη τους. Βάζετε θηλιά στο λαιμό των οφειλετών για να εξασφαλίσετε ζεστό χρήμα γι' αυτές, δεσμεύοντας τους ανθρώπους νομικά και μάλιστα με την δική τους συναίνεση".

    ΛΑΟΣ, (Παύλος Μαρκάκης): "Δεν πιστεύω ότι το νομοσχέδιο θα ενισχύσει την ρευστότητα. Είναι σίγουρο ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα σπίτια τους".

    ΣΥΡΙΖΑ, (Δ. Παπαδημούλης): "Πρόκειται για νομοσχέδιο υπό την πίεση των Τραπεζών, πολύ διαφορετικό από την εικόνα που καλλιεργείται". Είδηση: 30751

    [11] Τέσσερα ακόμη θύματα της νέας γρίπης

    Παρασκευη, 11 12 2009 17:13

    Την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν άφησαν τέσσερις ακόμη ασθενείς της νέας γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας στους 44. Να σημειωθεί ότι οι τρείς από τους τέσσερις αντιμετώπιζαν χρόνια νοσήματα και απεβίωσαν λόγω επιπλοκών που τους προκάλεσε ο ιός. Ανάμεσα στα νέα θανατηφόρα κρούσματα είναι και ένα κοριτσάκι 6 ετών.

    Όσον αφορά στα υπόλοιπα θύματα της νόσου, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το ΕΚΕΠΥ, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της πορείας της πανδημίας της νέας γρίπης στη χώρα, τρία ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από επιπλοκές. Εκτός από το 6χρονο κοριτσάκι τα άλλα θύματα ήταν:

    - γυναίκα 39 ετών, η οποία νοσηλευόταν διασωληνωμένη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση. Η ασθενής δεν είχε υποκείμενο νόσημα.

    - γυναίκα 71 ετών, η οποία νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση και είχε υποκείμενο νόσημα (Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια) και

    -άνδρα 53 ετών, που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και είχε υποκείμενα νοσήματα (Σακχαρώδη Διαβήτη και Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια)

    ΠΗΓΕΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΕΠΥ, ΝΕΤ Είδηση: 30750

    [12] Η λεπτή ισορροπία της σεξουαλικής ταυτότητας

    Παρασκευη, 11 12 2009 16:36

    Η ατελείωτη μάχη των φύλων δεν διεξάγεται μόνο έξω από μας αλλά και μέσα στο εσωτερικό του κάθε οργανισμού, καθώς η διαφορά ανάμεσα στο θηλυκό και το αρσενικό είναι τελικά πολύ μικρότερη από ό,τι θα νόμιζε κανείς, τουλάχιστον στο κυτταρικό επίπεδο. Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο να μετατρέπουν (σε ποντίκια κατ' αρχήν) τα κύτταρα των ωοθηκών σε κύτταρα όρχεων απλώς και μόνο με την απενεργοποίηση ενός γονιδίου.

    Η ιστορική ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο βιολογικό περιοδικό "Cell" (Κύτταρο), έγινε από ερευνητές υπό τον βιολόγο Ματίας Τράιερ του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τις διαταραχές της σεξουαλικής ταυτότητας, αλλά και γιατί μερικές γυναίκες φθάνουν πιο γρήγορα στην εμμηνόπαυση λόγω προβληματικών ωοθηκών, σύμφωνα με το "Science" και τις βρετανικές "Ιντεπέντεντ" και "Τάιμς του Λονδίνου".

    Οι ερευνητές απενεργοποίησαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο (FoxL2), που ήταν ήδη γνωστό ότι είναι σημαντικό για τα κύτταρα των ωοθηκών, και τότε διαπίστωσαν μια απρόσμενη και δραματική αλλαγή στο θηλυκό ποντίκι, καθώς μέσα σε τρεις εβδομάδες οι ωοθήκες του γέμισαν με κυτταρικές δομές παρόμοιες με αυτές στον ιστό των όρχεων. Ο προσεκτικότερος έλεγχος απέδειξε ότι όντως τα κύτταρα των ωοθηκών είχαν αποκτήσει όλα τα χαρακτηριστικά των κυττάρων των όρχεων, παράγοντας μάλιστα επίπεδα τεστοστερόνης τυπικά για ένα ενήλικο αρσενικό (όχι όμως και σπέρμα).

    Αυτό συμβαίνει επειδή όταν "σβήνει" το γονίδιο FoxL2, ένα άλλο γονίδιο (το Sox9) είναι ελεύθερο πια να "πάρει το πάνω χέρι" και να μετατρέψει τα "θηλυκά" κύτταρα σε "αρσενικά". Η γενετική επέμβαση ("αλλαγή φύλου") δεν είχε παρενέργειες για τα ποντίκια, ούτε επηρέασε τη διάρκεια ζωής τους.

    Η πρωτοποριακή έρευνα δείχνει ότι η ενήλικη γονάδα, δηλαδή ο γεννητικός αδένας (ωοθήκη ή όρχις) έχει τελικά αξιοσημείωτη "πλαστικότητα". Η μέχρι τώρα αντίληψη -ουσιαστικά ένα από τα βασικά δόγματα της βιολογίας- ήταν ότι το φύλο καθορίζεται από τη γέννηση, καθώς ήδη κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης υπάρχουν πολλοί αμοιβαία επικαλυπτόμενοι και ενισχυόμενοι γενετικοί και βιοχημικοί μηχανισμοί που ξεχωρίζουν τα δύο φύλα και διατηρούν σταθερά έναν οργανισμό αρσενικό ή θηλυκό.

    Όμως, αντίθετα, η νέα έρευνα δείχνει ότι η διαφοροποίηση των δύο φύλων δεν είναι τόσο τελεσίδικη, καθώς η αλλαγή ενός γονιδίου και συνεπώς του επιπέδου της πρωτεΐνης που αυτό ρυθμίζει, είναι αρκετή για να πυροδοτήσει μια δραματική αλλαγή φύλου (έστω και μερική) ακόμα και σε ένα ενήλικο οργανισμό. Με άλλα λόγια, το να είναι ένας οργανισμός αρσενικός ή θηλυκός, δεν είναι μια μόνιμη και αμετάβλητη κατάσταση, αλλά κάτι που πρέπει συνεχώς να συντηρείται στο ενήλικο σώμα, μέσα από μια συνεχή αλληλεπίδραση γονιδίων που συντηρούν το "στάτους κβο" - ή το ανατρέπουν!

    Αν και η έρευνα έγινε σε ποντίκια, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει ισχύ και για τους ανθρώπους, αφού τα δύο κρίσιμα γονίδια υπάρχουν σε όλα τα θηλαστικά. Σύμφωνα με τον δρα Τράιερ, τα γονίδια FoxL2 και Sox9 υπάρχουν σε όλα τα σπονδυλωτά και, κατά κάποιο τρόπο, αποτελούν ένα βιολογικό δίδυμο "γιν-γιανγκ" που διατηρεί μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα, η οποία όμως θα μπορούσε να διαταραχθεί με μια γενετική παρέμβαση. Ορισμένα ψάρια είναι ήδη γνωστό ότι μπορούν να αλλάζουν το φύλο τους ακόμα και όταν είναι ενήλικα -και ίσως η νέα έρευνα εξηγεί με ποιο μηχανισμό αυτό συμβαίνει.

    Μια άλλη ομάδα ερευνητών, υπό τον βιολόγο Ρόμπιν Λάβελ-Μπατζ του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Λονδίνου, σύμφωνα με το "Science", ήδη έρευνά την αντίστροφη δυνατότητα: την μετατροπή αρσενικών κυττάρων σε θηλυκά μέσω ανάλογης παρέμβασης στα γονίδια - κάτι που, αν καταστεί εφικτό, θα εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για εγχειρίσεις αλλαγής φύλου ή θα βελτιώσει τις θεραπείες για τα παιδιά που γεννιούνται με ανάμικτο φύλο.

    Η νέα ανακάλυψη μπορεί ίσως να ρίξει φως και σε ορισμένα βιολογικά μυστήρια, όπως γιατί ορισμένες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αναπτύσσουν ανδρικά χαρακτηριστικά, όπως βαθύτερη φωνή και τρίχες στο πρόσωπο ή, ακόμα, γιατί μερικοί άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι με το φύλο που γεννήθηκαν και καταφεύγουν σε ορμονοθεραπείες και αλλαγή φύλου.

    Πάντως, όπως είπαν οι επιστήμονες, θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος μέχρι η νέα τεχνική να έχει πρακτική εφαρμογή για τους ανθρώπους - όσους ενδιαφέρονται τέλος πάντων.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://download.cell.com/pdf/PIIS0092867409014330.pdf

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-Μ,ΠΕ Είδηση: 30745

    [13] Τα παιδιά περιμένουν παιχνίδια τα Χριστούγεννα

    Παρασκευη, 11 12 2009 16:43

    Οι κατασκευαστές παιχνιδιών στην Κίνα έχουν πολύ δουλειά αυτές τις μέρες καθώς προσπαθούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τις παραγγελίες της τελευταίας στιγμής από τις ΗΠΑ, όπου οι καταναλωτές έχουν ήδη αδειάσει τα ράφια των καταστημάτων ενόψει των εορτών, ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση Κατασκευαστών Παιχνιδιών του Χονγκ Κονγκ. Οι λιανέμποροι, ανησυχώντας για την ύφεση και τα επακόλουθά της, μείωσαν τον αριθμό των παραγγελιών νωρίτερα μέσα στο χρόνο, με αποτέλεσμα τα αποθέματα στα δημοφιλή παιχνίδια να έχουν ήδη εξαντληθεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιόνγκ Τσι-κονγκ.

    Ο ίδιος είπε ότι οι λιανέμποροι τώρα αναζητούν απεγνωσμένα νέες προμήθειες και πιέζουν τους κατασκευαστές για γρηγορότερη παράδοση. "Πολλοί στέλνουν την παραγγελία σήμερα και θέλουν να έχουν παράδοση αύριο", λέει ο αντιπρόεδρος. Σε εταιρίες του Χονγκ Κονγκ ανήκουν τα περισσότερα εργοστάσια παιχνιδιών της Κίνας, τα οποία προμηθεύουν τις ΗΠΑ με το 90% των παιχνιδιών που εισάγει.

    ΠΗΓΕΣ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 30747

    [14] Συνάντηση Π. Μπεγλίτη - εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

    Παρασκευη, 11 12 2009 16:46

    Με τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης. Θέμα της συνάντησης ήταν οι προοπτικές βιωσιμότητας των Ναυπηγείων, καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Υπήρξε μάλιστα η δέσμευση για την έγκαιρη πληρωμή μισθών και δώρου Χριστουγέννων, μετά την πρόσφατη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τη σχετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Η αναζήτηση αξιόπιστου επιχειρηματικού σχήματος για τη συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων και η διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, αποτελεί θέση της κυβέρνησης τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.

    Αναφερόμενος στο θέμα των 160 απλήρωτων εργαζομένων της Εταιρείας Τροχαίου Υλικού, ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε την αναρμοδιότητα του ΥΠΕΘΑ για την καταβολή των δεδουλευμένων, υποστήριξε όμως την εργασιακή τους επανένταξη στα Ναυπηγεία και την ανάγκη δημιουργικής τους αξιοποίησης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης. Είδηση: 30746

    [15] Βανδαλισμοί ισραηλινών σε παλαιστινιακό τέμενος

    Παρασκευη, 11 12 2009 16:19

    Σε βανδαλισμούς και ακραίες πράξεις επιδόθηκαν στην πόλη Ναμπλούς στα Παλαιστινιακά εδάφη ισραηλινοί έποικοι, οι οποίοι έσπασαν και έβαλαν φωτιά σε τέμενος προκαλώντας την οργή των παλαιστινίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές ασφαλείας δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας φανατικοί ισραηλινοί έποικοι επιδόθηκαν σε ακραίες πράξεις βανδαλισμού σε παλαιστινιακό τέμενος που βρίσκεται κοντά στη Ναμπλούς, στη βόρεια Δυτική Όχθη.

    Σύμφωνα με τις τοπικές παλαιστινιακές αρχές, οι έποικοι πυρπόλησαν βιβλία προσευχών και ένα χαλί στο κύριο τέμενος του χωριού Κφαρ Γιασούφ αφού έσπασαν την πόρτα του ναού.

    Οι δράστες έγραψαν επίσης στους τοίχους αντιπαλαιστινιακά συνθήματα στα εβραϊκά, όπως "Ετοιμαστείτε να πληρώσετε" και "Θα σας κάψουμε όλους", διευκρίνισαν οι πηγές της ασφάλειας και αυτόπτες μάρτυρες.

    Συμπλοκές προκλήθηκαν στη συνέχεια σήμερα το πρωί με ισραηλινούς στρατιώτες που μετέβησαν στην περιοχή για να διερευνήσουν τις καταγγελίες για βανδαλισμό. Διαδηλωτές τους πέταξαν πέτρες, ενώ οι στρατιώτες απάντησαν με δακρυγονα.

    Ο ισραηλινός στρατός, στον οποίο έγιναν οι καταγγελίες για βανδαλισμό του τεμένους, καταδίκασε τις ενέργειες αυτές και δεσμεύτηκε ότι θα συλλάβει τους δράστες, οι οποίοι πιστεύεται ότι προέρχονται από γειτονικό ισραηλινό οικισμό. Είδηση: 30743

    [16] Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ:«Στόχος μας είναι το νοικοκύρεμα και η ανάταξη της οικονομίας, οι ριζικές αλλαγές στο κράτος.»

    Παρασκευη, 11 12 2009 16:15

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει στους έλληνες πολίτες ένα ερώτημα, αν θα μπορέσει να τα καταφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.»

    Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ: « Εμείς με βάση αυτά τα οποία έχουμε πει εδώ και καιρό, δηλαδή ότι στόχος μας είναι το νοικοκύρεμα και η ανάταξη της οικονομίας, οι ριζικές αλλαγές στο κράτος και στο τι παράγει η χώρα και ότι θα ακολουθήσουμε δίκαιες πολιτικές για να βγούμε από την κρίση, είναι ένας πολύ σταθερός δρόμος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μια μεγάλη πλειοψηφία 73,7% -σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB- θεωρούσε ότι, το ΠΑΣΟΚ γνώριζε προεκλογικά αυτή την κατάσταση.»

    Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ: « Αυτό περισσότερο αντικατοπτρίζει την απαίτηση των πολιτών, ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας να είναι σε θέση και να γνωρίζει και να μπορεί να αντιμετωπίσει. Αυτοί οι οποίοι βγαίνουν και λένε μετά όπως ο κος Προβόπουλος είπε ότι είχε κάνει τη σχετική ενημέρωση, θέλω να διερωτηθώ και δημόσια, αν είχε πει ότι θα βρίσκαμε το έλλειμμα στο 13 αντί για το 3, ή το 6, ή 8. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλο αυτό το θολό τοπίο το οποίο αναπαραγάγεται, εισπράττεται από τους πολίτες ως συνενοχή και ως μια γκρίζα ζώνη. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τέτοιου είδους γκρίζες ζώνες, θα τις ξεκαθαρίσουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει μια αλλαγή κλίματος σε σχέση με το ευρωπαϊκό περιβάλλον και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Διαβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν τη χώρα μας, αυτό το νέο περιβάλλον να υποθέσουμε ότι συνοδεύεται με ένα νέο πακέτο μέτρων, το οποίο φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτο;»

    Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ: « Μέτρα, αυτά τα οποία εννοούν τις τελευταίες μέρες και βλέπω και στις εφημερίδες σε μερίδα του Τύπου να δημοσιεύονται, με στόχευση το να μειωθούν τα εισοδήματα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων δεν θα υπάρξουν. Όλη αυτή η φιλολογία νομίζω ότι κάνει πλέον κακό, πιστεύουμε ότι μπορούμε πράγματι να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της η χώρα, η οποία δέχθηκε -είναι αλήθεια- κάποιες πιέσεις τις τελευταίες μέρες και ο υπεύθυνος χειρισμός αυτή τη στιγμή που γίνεται από τον πρωθυπουργό της χώρας και από τους αρμόδιους υπουργούς, νομίζω ότι δημιουργούν ένα σταθερό περιβάλλον που δημιουργεί ασφάλεια και στους εταίρους μας στην ΕΕ, ούτως ώστε να έχουν πειστεί ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και να στηρίζουν τον δρόμο και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτές οι 10 ποσοστιαίες μονάδες που σας έδωσαν διαφορά στις τελευταίες εκλογές, είναι πράγματι γιατί έχει πιστέψει ο κόσμος στη διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη;»

    Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ: « Και η κοινωνία μας είναι έτοιμη για αυτό το οποίο πάμε να κάνουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει και η αντίστοιχη πολιτική ωριμότητα και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και η δική μας απόφαση είναι να κάνουμε το μεγάλο βήμα. Ο καθένας θα αναλάβει τις ιστορικές, πολιτικές του ευθύνες, το κάθε πρόσωπο, ο κάθε πολίτης που εμμέσως συμμετέχει στη δημόσια ζωή και ο κάθε πολιτικός αρχηγός και η κάθε πολιτική δύναμη αναλαμβάνει και εκείνη να βοηθήσει σε αυτή την κοινή προσπάθεια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που έχει να κάνει με τα νομοσχέδια που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση, με την δημοσιοποίηση των υπουργικών αποφάσεων μέσα από το διαδίκτυο αντιμετωπίζει μια σύγκρουση αντιλήψεων;»

    Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ: « Οπωσδήποτε αντιλήψεις υπάρχουν πολλές, δεν χωρά αμφιβολία. Όμως νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ είναι ένα τμήμα της κοινωνίας, δεν είναι κάτι διαφορετικό, είναι ταυτισμένο πλέον με αυτές τις αντιλήψεις. Όταν λοιδωρηθήκαμε για πρωτοβουλίες που πήραμε σε σχέση με την διαφάνεια, τις ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες και την λειτουργία μας, στο τέλος έφθασαν να θεωρούνται πλέον καταξιωμένες θεσμικές λειτουργίες. Για μια ακόμη φορά ανοίγουμε δρόμους, προκειμένου να υπάρξει μια χώρα σύγχρονη, στην οποία θα ζουν αξιοπρεπείς πολίτες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχει ασκηθεί κριτική όσο και προβληματισμός, τόσο για τις χρονοβόρες διαδικασίες της διαβούλευσης, όσο και με την διαδικασία των προκηρύξεων.»

    Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ: « Θα διαφωνήσω ριζικά με την άποψη του συντρόφου Παναγιωτακόπουλου, η διαδικασία η οποία υιοθετήθηκε δεν μας εκθέτει. Η διαδικασία, η οποία υιοθετήθηκε είναι μια διαδικασία που βοηθά το προχώρημα της κοινωνίας μας στις αντιλήψεις και στην λειτουργία της. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπήρξαν καθυστερήσεις, σαφώς και υπήρξαν, όμως το κρίσιμο δεν ήταν αυτό. Θα προτιμούσαμε σίγουρα να μην έχουν υπάρξει βέβαια.» Είδηση: 30741

    [17] Ε.ΠΑΝΑΡΙΤΗ:«Είμαστε σωστοί μάνατζερς μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας, είναι αλήθεια ότι είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα αυτή η συγκυρία και αυτή η κρίση.»

    Παρασκευη, 11 12 2009 16:13

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ντένια Σαρακίνη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι ευρωπαίοι υποδέχθηκαν πολύ θετικά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και είδαμε να στηρίζουν και τις προσπάθειες αυτές.»

    Ε.ΠΑΝΑΡΙΤΗ: « Πάντα υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει μια εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, μια εμπιστοσύνη στην καινούρια κυβέρνηση, έχουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει αυτά που έχουν ειπωθεί από τους δύο υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας και επιτέλους υφίσταται αυτή η κατανόηση από τους ευρωπαϊκούς εταίρους. Το θέμα βέβαια συνεχίζει να υφίσταται, δεν έχει τελειώσει, απλά ξέρουμε πλέον ότι δουλεύουμε όλοι μαζί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα.»

    Ε.ΠΑΝΑΡΙΤΗ: « Έχει ήδη μιλήσει ο πρωθυπουργός για αλλαγή οικονομικού μοντέλου. Είμαστε σωστοί μάνατζερς μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας, είναι αλήθεια ότι είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα αυτή η συγκυρία και αυτή η κρίση. Σταματάμε να έχουμε αυτή την διάχυτη και διάτρητη δημοσιονομική πραγματικότητα που υπάρχει σε αυτή τη χώρα και αποφασίζουμε να αλλάξουμε την ροή της χώρας αυτής. Υπάρχουν ευθύνες και για την προηγούμενη κυβέρνηση που έχασε μια χρυσή ευκαιρία στα χέρια της, η Ελλάδα λοιπόν έχει ένα διπλό κακό, ένα δημοσιονομικό χρέος που έχει γίνει κυρίως επειδή το έχουμε απορροφήσει σε μη παραγωγικούς τομείς σε κατανάλωση, δηλαδή όλοι οι έλληνες περνάμε πολύ καλά. Τι παράγουμε όμως είναι το θέμα. Δεν παράγουμε. Έχουμε αυτή τη στιγμή φθάσει σε αρνητικό νούμερο, αυτό δεν υφίσταται στην Γαλλία ή στην Ιταλία. Δεν είναι μαγικό, είναι απλό. Κόβουμε τα ελλείμματα κυρίως τα ελλείμματα και πολλές δαπάνες και κάνουμε το παν για να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα. Δημιουργούμε μεγαλύτερη διαφάνεια, προβλεψιμότητα, όλοι μας πρέπει να συμμετέχουμε είναι ένα εθνικό θέμα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχει γραφεί ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να προσφύγει στο ΔΝΤ. Τι σημαίνει αυτό;»

    Ε.ΠΑΝΑΡΙΤΗ: « Εμείς δεν ανήκουμε σε τριτοκοσμική χώρα όπου δεχόμαστε χρήματα από το ΔΝΤ. Είμαστε ευρωζώνη, μέλη της ΕΕ και μέχρι στιγμής έχουμε απλά μια επαφή με το ΔΝΤ, τους ακούμε, μας ακούνε. Εάν φθάσουμε σε σημείο που του ΔΝΤ εμείς το καλέσουμε για να επέμβει, σημαίνει ότι εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τις απλές μηνιαίες δαπάνες. Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ δεν είναι μια τράπεζα δίδει ρευστότητα, αλλά επιβάλλει και όρους. Είμαστε πολύ μακριά από αυτό το ενδεχόμενο και την σκέψη και την υπόθεση.» Είδηση: 30740

    [18] Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ:« Εκείνο που κινδυνεύει είναι το επίπεδο των συντάξεων όχι βέβαια για το 2010-2011, αλλά σε βάθος χρόνου.»

    Παρασκευη, 11 12 2009 16:09

    Συνέντευξη στην εκπομπή «ΝΕΤΑ ΣΚΕΤΑ» με τον Στρατή Τριλίκη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν ήταν πολύ ωραίο αυτό που ακούσαμε από τον κ. Λοβέρδο, παρότι νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό, για το 20 %, ότι σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθεί η ανεργία.»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το 20 % συμπεριλαμβάνει και μορφές ελαστικές εργασίας. Αν κάποιος εργάζεται για 3 ώρες την ημέρα, ή εργάζεται 2 μέρες τη βδομάδα, δεν μπορούμε να τον εντάξουμε στους εργαζόμενους, στους ανέργους θα τον εντάξουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και τι θα κάνουμε για αυτό;.»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Εκεί πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις. Η μια αφορά την προστασία των ανέργων για αυτό ξεκινήσαμε με την αύξηση του επιδόματος και σταδιακά θα φθάσει στο 70%, δεν αρκεί αλλά είναι και αυτό μια βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Ταυτόχρονα να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο στήριξης αυτών των ανθρώπων, είτε με τα προγράμματα για τους νέους που προβλέπουν την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η προηγούμενη κυβέρνηση δοκίμασε με τα stage.»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Αυτό ειδικά στο δημόσιο νομίζω δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα. Δυστυχώς ήταν μια πρακτική η οποία δεν βοήθησε σε τίποτα τον εργαζόμενο να εξασφαλίσει μια δουλειά στην επόμενη μέρα μετά από αυτό το πρόγραμμα. Ενώ στον ιδιωτικό τομέα τα συγκεκριμένα προγράμματα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα, δυστυχώς δεν κατευθύνθηκαν εκεί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχετε κάποιο σχέδιο στο υπουργείο, για το πώς θα διαχειριστείτε αυτές τις στρατιές των ανέργων;»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ο κος Λοβέρδος και εγώ έχουμε αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα πολλά, σχεδόν καθημερινά βλέπουμε εκπροσώπους εργαζομένων ή γενικότερα κλάδων που έχουν σοβαρά προβλήματα, ωστόσο χρειάζεται παραπέρα ενίσχυση και του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των εργαζομένων και χρειάζεται και ένα πλαίσιο με προγράμματα ενίσχυσης των ανθρώπων που βρίσκονται οριακά μεταξύ εργασίας και ανεργίας, αυτό κάνουμε αυτή την περίοδο. Είναι αλήθεια όμως ότι το υπουργείο εργασίας -ιδιαίτερα ο ΟΑΕΔ που έχει προγράμματα ενίσχυσης- δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ανεργίας. Υπάρχουν άλλοι τομείς που πρέπει να δούμε ως κυβέρνηση που είναι το νέο μοντέλο ανάπτυξης, η κοινωνική εργασία, η πράσινη ανάπτυξη, που μπορούν να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η ανάπτυξη θέλει και χρηματοδότηση.»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Πάντως στις δημόσιες επενδύσεις αυξήσαμε σημαντικά τους πόρους. Για να μπορέσουμε να έχουμε και εκεί ένα μαξιλάρι ενίσχυσης της εργασίας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κινδυνεύουν οι συντάξεις, αν δεν υπάρξουν αλλαγές ουσιαστικές άμεσες καταλυτικές στα ασφαλιστικά ταμεία;»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Εκείνο που κινδυνεύει είναι το επίπεδο των συντάξεων όχι βέβαια για το 2010-2011, αλλά σε βάθος χρόνου. Επομένως, υποχρέωση μας είναι να πάρουμε τα μέτρα έγκαιρα έτσι ώστε να διασφαλίσουμε και τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, όχι μόνο σε σχέση με την καταβολή των συντάξεων αλλά συνολικά με τις παροχές. Αυτό κάνουμε να υπάρξουν μέτρα από σήμερα και βέβαια σε βάθος και μιας δεκαετίας, γιατί δεν μπορούν να αλλάξουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος. Βέβαια οι συνθήκες είναι δύσκολες γιατί μέσα σε αυτή την κρίση υπάρχει από πλευράς επιχειρήσεων, τουλάχιστον ορισμένων αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ωστόσο δεν μπορεί να συνεχίζεται μια κατάσταση. Κάποιες επιχειρήσεις πολλές επικαλούνται την κρίση και δεν καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στην περίπτωση που αποφασιστεί το πάγωμα των μισθών, ενδέχεται να έχουμε αντίστοιχε τέτοια μέτρα και στο επίπεδο των συντάξεων, δηλαδή να παγώσουν οι συντάξεις;»

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Οι συντάξεις είναι χαμηλές στη χώρα μας, οι αυξήσεις που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει για το 2010 κινούνται λίγο πάνω από τον πληθωρισμό. Δε νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για να υπάρξουν άλλες πολιτικές.» Είδηση: 30739

    [19] Εκκλησιαστικές επιτροπές για τον διάλογο με την πολιτεία

    Παρασκευη, 11 12 2009 15:05

    Τη σύσταση 6 προπαρασκευαστικών επιτροπών ενέκρινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να προετοιμαστεί η Εκκλησία πριν το διάλογο με την Πολιτεία. Πρόκειται για τις επιτροπές προσδιορισμού Εκκλησίας Κράτους, Κοινωνικού Έργου, Παιδείας, Οικονομικών και Εκκλησιαστικής Περιουσίας, Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. "Είναι ώριμος ο καιρός να μελετηθεί το θέμα των διακριτών ρόλων εκκλησίας και πολιτείας αλλά δεν τίθεται θέμα χωρισμού", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. Την ίδια ώρα αποφασίστηκε έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, για την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, με θέμα τη συγκρότηση επιτροπών διαλόγου με την Πολιτεία.

    Συγκεκριμένα, κατά την σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έγινε υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, αποφασίστηκε η σύσταση έξι Επιτροπών για την μελέτη και την προετοιμασία των θεμάτων.

    Τα μέλη των Επιτροπών θα καθορισθούν από την Ιεραρχία, αλλά τοποθετείται σε κάθε Επιτροπή ένας Συνοδικός Μητροπολίτης, ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο των Επιτροπών με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Οι Επιτροπές που θα συσταθούν και οι Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Επιτροπών αυτών είναι οι εξής :

    - Επιτροπή Προσδιορισμού ρόλων Εκκλησίας - Κράτους. Σύνδεσμος ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

    Επιτροπή για το Κοινωνικό Έργο της Εκκλησίας. Σύνδεσμος ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

    Επιτροπή για την Παιδεία και την Νεότητα. Σύνδεσμος ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

    Επιτροπή επί των Οικονομικών και της Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Σύνδεσμος ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος.

    Επιτροπή για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και τον Κλήρο. Σύνδεσμος ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και επιτροπή για τον Πολιτισμό και τις Νέες Τεχνολογίες. Σύνδεσμος ο Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων.

    Επίσης ορίσθηκε Επιτροπή για την ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην πρόσληψη Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων μέσω Α.Σ.Ε.Π. υπό την Προεδρία του Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, με την συμμετοχή του Αρχιμανδρίτου κ. Ιερωνύμου Νικολοπούλου, και Νομικών Συμβούλων της Εκκλησίας. Είδηση: 30736

    [20] Συνάντηση Παπούλια με βοηθό συνήγορο του πολίτη για τα παιδιά

    Παρασκευη, 11 12 2009 14:48

    Το βοηθό του Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού κ. Γιώργο Μόσχο και την την εννεαμελή Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Παρακολούθηση της Εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα, δέχθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παπούλιας συνεχάρη όλους για το έργο που επιτελούν, το οποίο, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό. "Όταν ο πυρήνας μιας κοινωνίας, που είναι τα παιδιά, υποφέρει και πάσχει, τότε η κοινωνία πάει κατά διαόλου", τόνισε ο Πρόεδρος, ο οποίος είπε ότι ζει από κοντά τα προβλήματα της νέας γενιάς.

    Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί να διευρυνθεί η διεθνής σύμβαση προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, τονίζοντας προς τον κ. Μόσχο και στα μέλη του Δικτύου ΜΚΟ ότι αυτοί είναι πρωτοπόροι σε αυτόν τον αγώνα και ο ίδιος εντάσσεται και θα ακολουθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Από την πλευρά του, ο κ. Μόσχος δήλωσε ότι η γνώση, η εφαρμογή και η προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού χρειάζεται να είναι προτεραιότητα της κοινωνίας μας, κάτι που πολλές φορές δεν γίνεται. Είπε ακόμη ότι η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού πρέπει να μας απασχολεί ως πολιτεία για το πως θα τη δούμε να γίνεται πράξη.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ Είδηση: 30729

    [21] Υπόθεση SIEMENS : Αποφυλάκιση Μαυρίδη

    Παρασκευη, 11 12 2009 14:39

    Με διάταξη της εφέτη - ειδικής ανακρίτριας κ. Μαρίας Νικολακέα αποφυλακίζεται ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της SIEMENS Πρόδρομος Μαυρίδης. Σύμφωνα με τη διάταξη της κας Νικολακέα, ο μοναδικός κρατούμενος για την υπόθεση υποχρεούται να καταβάλει 150.000 ευρώ χρηματική εγγύηση, ενώ του επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.

    Η εφέτης αναφέρει στη διάταξή της ότι δεν κρίνεται πιθανή η διάπραξη από τον κ. Μαυρίδη στο μέλλον οποιουδήποτε αδικήματος. Το πρώην στέλεχος της SIEMENS είχε κριθεί προφυλακιστέος τον περασμένο Μάιο για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30727

    [22] Κόντρα στη Βουλή για την αστυνομία

    Παρασκευη, 11 12 2009 14:30

    Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει την Ελλάδα στο φόβο και την ανασφάλεια δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις μαζικές προσαγωγές της περασμένης Κυριακής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κουρέλιασε το σύνταγμα και κατήγγειλε ότι το παιδομάζωμα - όπως είπε- προληπτικών προσαγωγών ήταν έξω από κάθε νομιμότητα. Απαντώντας εξάλλου, σε ερώτηση του Προκόπη Παυλόπουλου για το θάνατο μετανάστη τον Οκτώβριο δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα δείξει καμία ανοχή σε περιστατικά καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς. Τέλος, προανήγγειλε αλλαγή της πολίτικης παροχής ασύλου σε μετανάστες.

    «Καμία ανοχή δεν θα δείξουμε σε περιστατικά αυθαιρεσίας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, όσοι βιαιοπραγούν ή ασκούν παράνομη βία σε βάρος πολιτών θα πηγαίνουν σπίτι τους», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι θα διαλευκανθεί πλήρως, μέσω εισαγγελικής έρευνας, και δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί με ημίμετρα ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου, Πακιστανού μετανάστη.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι το περιστατικό συνέβη πριν τις εκλογές και η νέα κυβέρνηση άμεσα και έμπρακτα έδειξε το ενδιαφέρον της απέναντι σε μια πρακτική συγκάλυψης που υπήρχε μέχρι τότε ενώ επέρριψε ευθύνες στην ΝΔ για τη διάλυση, όπως είπε, της αστυνομίας και την πλήρη αδράνεια στα σώματα ασφαλείας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για ανακριβή καταγγελία κατά της Ελληνικής Αστυνομίας, από την οποία έπρεπε η κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη, και απέδωσε τα όσα είπε για την υπόθεση του Πακιστανού μετανάστη, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός, σε επικοινωνιακό παιχνίδι.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη περί διάλυσης της αστυνομίας, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών σημείωσε δηκτικά ότι επί ημερών διακυβέρνησης της ΝΔ «δεν είχαμε ούτε ξυλοδαρμένο πρύτανη ούτε μία μηχανή που πέφτει πάνω σε πολίτες και να είναι γυναίκα με κρανιοεγκεφαλική κάκωση».

    Ανταπαντώντας, ο κ. Χρυσοχοΐδης επέμεινε στις καταγγελίες του για δεκάδες βίαια περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και πρόσθεσε ότι επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης «η αστυνομική βία και η αυθαιρεσία κυριάρχησαν υπό τα όμματα της και στη συνέχεια κυριάρχησε η αδράνεια και η ανεξέλεγκτη βία στη χώρα.

    Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες η κυβέρνηση θα αλλάξει την πολιτική ασύλου της χώρας.

    Από την πλευρά του ο Θ. Δρίτσας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πολιτεύεται με τη λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και ότι επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι ενέργειες της, όπως οι προληπτικές μαζικές προσαγωγές, ήταν νόμιμες.

    «Δεν έχουμε κανένα ενοχικό σύνδρομο απέναντι σε κανένα, ούτε απέναντι σε μύθους οι οποίοι καλλιεργούνται από ορισμένους»,ανέφερε ο κ Χρυσοχοίδης. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε την Ελλάδα στο φόβο, την ξενοφοβία, την ανασφάλεια και τη συντήρηση. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για μια Ελλάδα που θα είναι ασφαλής για πολίτες. Θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική στη βάση της προσήλωσης στο Σύνταγμα».

    «Δεν ήταν νόμιμες, ούτε αποτελεσματικές οι ενέργειες σας. Ανέμους σπείρατε και δεν ξέρω πως θα το εκτιμήσετε αυτό. Σήμερα, μας μιλάτε για τη νύχτα των Κρυστάλλων και για θέσεις εργασίας που χάνονται. Το παιδομάζωμα των προληπτικών προσαγωγών ήταν έξω από κάθε νομιμότητα», αντέτεινε ο κ. Δρίτσας.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στο «σόου του Ρεσάλτο»,όπως το χαρακτήρισε, υποστηρίζοντας ότι δεν τηρήθηκε καμία νομιμότητα.

    Πρόσθεσε δε ότι τους ίδιους χειρισμούς έκανε η κυβέρνηση και σε άλλες πόλεις αλλά και με το άσυλο, όπου απαγόρευσε προσυγκέντρωση στα Προπύλαια.

    «Τα δικαιώματα δεν είναι μεταπολιτευτικός μύθος, είναι παρακαταθήκη μιας άλλης εξέγερσης, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου»,κατέληξε ο κ Δρίτσας.

    Ανταπαντώντας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για υποκρισία και διγλωσσία, ενώ τόνισε, αναφορικά με την απαγόρευση στα Προπύλαια, ότι υπάρχει έγγραφο των Αντιπρυτάνεων που ζητούσαν να φυλαχθούν οι γύρω δρόμοι.

    «Όταν ο πρύτανης Χ. Κίττας χτυπήθηκε από κάποιον, εσείς κάνετε κριτική γιατί χτυπήθηκε. Όταν συλλαμβάνονται αυτοί που ενδεχομένως να είναι υπεύθυνοι για την επίθεση τότε υπάρχει αστυνομοκρατία. Πείτε μας τι θέλετε επιτέλους»,υπογράμμισε ο Χρυσοχοίδης.

    Είδηση: 30726

    [23] Α. Παπαρήγα: Θέατρο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

    Παρασκευη, 11 12 2009 14:10

    Περιοδεία σε εγκαταστάσεις της Ολύμπικ Κετερινγκ πραγματοποιεί η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε στους εργαζόμενους της εταιρείας. Στην ομιλία της η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε θέατρο για το οποίο δεν ευθύνεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Πρόκειται για προσπάθεια επιβολής ακόμα πιο οδυνηρών θυσιών στους πολίτες, είναι η εκτίμηση της κ. Παπαρήγα.

    Παράλληλα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να ζητήσουν την δημοσιοποίηση των πρακτικών και την ανάρτησή τους στο ίντερνετ για να γνωρίζουμε τις θέσεις και τις απόψεις που κατατέθηκαν στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Όπως τόνισε η κ. Παπαρήγα: "Μην αποπροσανατολιστείτε από αυτά που από χτες λένε ότι την Τρίτη στη 1:30, θα γίνει υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να συζητήσουμε, λέει, για τη διαφάνεια και τη διαφθορά. Μην σκεφτείτε ότι κάτι καλό πρόκειται να προκύψει. Πρόκειται για θέατρο. Βεβαίως εμείς θα πάρουμε μέρος σε αυτή τη σύσκεψη, γιατί αν δεν παίρναμε μέρος θα γινόταν ένας τεράστιος αποπροσανατολισμός: Το ΚΚΕ δεν μετέχει, δεν έχει προτάσεις, δεν θέλει να συμβάλει. Εμείς θα πάρουμε μέρος αποκαλύπτοντας όμως το θέατρο και για αυτό το θέατρο δεν αναφερόμαστε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Το θέατρο είναι το εξής: Ζητήθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να γίνει αυτή η σύσκεψη και λέει "θα συζητήσουμε για τη διαφθορά ως αιτία της οικονομικής κρίσης". Διαφθορά υπάρχει, είναι υπαρκτό πρόβλημα, αλλά η διαφθορά των πολιτικών και το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα είναι μέρος του προβλήματος που προκαλεί την οικονομική κρίση. Η οικονομική κρίση, η οποία είναι παγκόσμια, είναι κρίση καπιταλιστική. Είναι αποτέλεσμα και της νόμιμης πολιτικής και της πολιτικής "κάτω από το τραπέζι" και αν θέλετε η πολιτική «κάτω από το τραπέζι» είναι ένα μέρος της νόμιμης, της νομιμοποιημένης κλοπής του μόχθου των εργαζομένων".

    Τέλος η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι: "το σύστημα είναι διεφθαρμένο μέχρι το μεδούλι. Είναι ανήθικο και διεφθαρμένο γιατί είναι εκμεταλλευτικό και γιατί έχει νομιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της κλοπής. Βέβαια όταν νομιμοποιείς την κλοπή, θα υπάρχει και η διαφθορά των προσώπων. Εμείς δεν δεχόμαστε ότι η αιτία της οικονομικής κρίσης είναι η διαφθορά, μέρος ναι. Ακόμα και αν καταργηθεί η διαφθορά στο πεδίο κομμάτων και πολιτικών προσώπων, ο λαός δεν πρόκειται να ζει σε ευημερία".

    Η σύσκεψη γίνεται μετά από αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Η ΝΔ επιδιώκει, πάντοτε, τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα ζητήματα", τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, ο ΛΑΟΣ κάνει λόγο για κυβερνητικό ελιγμό, τη συμμετοχή του ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 30724

    [24] Αυτονομία και διαφάνεια οι στόχοι του νέου εκλογικού νόμου

    Παρασκευη, 11 12 2009 13:31

    Στην αυτονομία της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος, καθώς και στον έλεγχο και την διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων στοχεύει ο νέος εκλογικός νόμος που ετοιμάζεται να καταθέσει στη βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ΟΠΕΚ αποκάλυψε ότι προσανατολίζεται στην καθιέρωση μικτού εκλογικού συστήματος, που θα αποτελεί παραλλαγή του γερμανικού και θα συνδυάζει μονοεδρικές με ευρείες πολυεδρικές περιφέρειες, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στα κύρια χαρακτηριστικά του νέου εκλογικού νόμου ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε, ότι στην πραγματικότητα τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου που έχει τρία χαρακτηριστικά

    Πρώτο και κρισιμότερο, σύμφωνα με τον υπουργό είναι ότι για πρώτη φορά η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο δεν αφορά στο ζήτημα της διευκόλυνσης ή μη του σχηματισμού κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά στρέφεται στη ρίζα του προβλήματος, στο μείζον πρόβλημα της πολιτικής αυτονομίας.

    Το δεύτερο, έγκειται στο ότι για πρώτη φορά η εκδήλωση της πρωτοβουλίας για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν γίνεται μετεκλογικά, αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά.

    Την πρότασή μας για ένα μεικτό εκλογικό σύστημα, μια προσαρμογή του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου την καταθέσαμε ήδη το 2006 και στη συνέχεια ψηφίστηκε ομόφωνα στο προγραμματικό μας συνέδριο και εντάθηκε στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

    Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η διαρκής σχέση λογοδοσίας του πολιτικού αντιπροσώπου με τον αντιπροσωπευόμενο πολίτη απτή και καθημερινή πραγματικότητα. Ήδη στις λίγες μονοεδρικές που έχουμε, ο κόσμος ξέρει ότι έχει το βουλευτή Του. Με τη μονοεδρική λοιπόν δίνουμε την καλύτερη απάντηση στην κρίση αντιπροσώπευσης. Και είναι αυτός ο λόγος που πολλές χώρες, με διαφορετικά συστήματα - η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, βασίζονται στη μονοεδρική περιφέρεια.

    Αυτό που πρωτίστως εξασφαλίζουμε, είναι ότι δίνουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στην ανάγκη διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτικού και πολίτη, στο ρόλο τελικά του πολιτικού χρήματος.

    Και αυτό μπορεί να συμβεί σε μια όσο το δυνατόν μικρότερη εκλογική περιφέρεια, όπου το κόστος μειώνεται δραματικά.

    Βεβαίως δεν μας αρκούνε οι μονοεδρικές, διότι πρέπει να εξασφαλίσουμε την αναλογική εκπροσώπηση όλων των κομμάτων, όπως συμβαίνει και σήμερα.

    Γι' αυτό στις πολυεδρικές περιφέρειες θα παίρνουν τις έδρες που δικαιούνται, ώστε να εξασφαλίζεται, όπως συμβαίνει και τώρα, η εκπροσώπηση τους στη Βουλή.

    Με το σύστημα αυτό, είναι προφανές ότι δίνουμε αποφασιστικό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Και πάνω από όλα αναβαθμίζουμε το ρόλο του βουλευτή.

    Είναι σε όλους προφανές ότι μια τέτοια αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα είναι μια μόνιμου χαρακτήρα διαρθρωτική αλλαγή.

    Ο νέος εκλογικός νόμος έχουμε την πεποίθηση ότι θα είναι μια νέα αφετηρία. θα δώσει στο πολιτικό μας σύστημα την ευκαιρία να ανακτήσει την αξιοπιστία του. Και ταυτόχρονα θα θέσει τα κόμματα σε μια νέα τροχιά ενίσχυσης και εμπέδωσης της εσωκομματικής δημοκρατίας. Είδηση: 30725

    [25] Μαθητές απέκλεισαν τη Λεωφόρο Κηφισίας

    Παρασκευη, 11 12 2009 12:56

    Τη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Κολλεγίου Αθηνών, απέκλεισαν το πρωί μαθητές από τα σχολεία του Ψυχικού και της Φιλοθέης. Στο σημείο πριν από μία εβδομάδα, 15χρονος μαθητής παρασύρθηκε από ασυνείδητο οδηγό, ο οποίος και τον εγκατέλειψε αβοήθητο. Αίτημα των μαθητών είναι να κατασκευαστεί στο συγκεκριμένο σημείο Πεζογέφυρα. Το υπουργείο Υποδομών, διαβεβαιώνει ότι το αίτημα θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

    Είδηση: 30721

    [26] Το τσιγάρο σκοτώνει, αλλά μην το πείτε στους καπνιστές

    Παρασκευη, 11 12 2009 14:56

    Οι ενδείξεις στα πακέτα των τσιγάρων που προειδοποιούν τους καπνιστές για τον κίνδυνο που ενέχει το κάπνισμα για την υγεία τους ενδεχομένως να τους...προτρέπουν τελικά να καπνίσουν ως ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν το αναπόφευκτο του θανάτου, ανακοίνωσαν ερευνητές. Έρευνα μικρής κλίμακας που διεξήγαγαν ψυχολόγοι από τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Γερμανία έδειξε ότι οι προειδοποιήσεις που δεν συνδέονται με τον θάνατο, του τύπου "το κάπνισμα σε κάνει απωθητικό" ή "το κάπνισμα προκαλεί μεγάλη ζημιά σε σένα και στους γύρω σου", είναι πιο αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά στη διακοπή του καπνίσματος.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS

    Είδηση: 30732


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 December 2009 - 18:44:40 UTC