Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για τα επεισόδια
  • [02] Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη Σύνοδο στην Κοπεγχάγη
  • [03] Κλιμακώνεται η πανδημία της γρίπης
  • [04] Ενημέρωση για την Κοπεγχάγη
  • [05] ΝΔ: Ο Δ. Αβραμόπουλος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
  • [06] Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Εγώ ήθελα να είμαι υπουργός ουσίας, άλλος θέλει να είναι υπουργός επικοινωνίας.»
  • [07] Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Γ. Καρατζαφέρης
  • [08] « Να σταματήσει η στοχοποίηση και η συκοφάντηση ενός κοινοβουλευτικού κόμματος και ενός κοινοβουλευτικού πολιτικού
  • [09] Ν. ΑΛΕΥΡΑΣ « Το μεγαλύτερο μάθημα που πήραμε από τον περσινό Δεκέμβρη, σεβασμός στη νομιμότητα.»
  • [10] Έκρηξη βόμβας σε σχολείο της Βαγδάτης
  • [11] Οι προσλήψεις στο επίκεντρο της συνάντησης Ραγκούση- ΚΕΔΚΕ
  • [12] Δώδεκα νεκροί σε 370 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Η1Ν1
  • [13] Ιράν: Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και αντιπολίτευσης

    [01] Αντιπαράθεση για τα επεισόδια

    Δευτερα, 07 12 2009 14:51

    Πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του πολίτη και τον πρόεδρο του ΣΥΝ προκαλεί ο τρόπος που αντιμετώπισαν τις πορείες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν, οι αστυνομικές δυνάμεις. Στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για προσωπική βεντέτα του υπουργού με τους αναρχικούς, ο κύριος Χρυσοχοϊδης απαντά με την καταγγελία ότι η ανακοίνωση απέχει από το κλίμα που επικρατούσε στις συνομιλίες που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για ανάγκη αυτοπεριφρούρησης κάθε κοινωνικού κινήματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση υπερασπίστηκε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και τόνισε ότι εστάλη το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν ανοχύρωτες πόλεις.

    «Είχαμε μιλήσει απ την αρχή για μηδενική ανοχή απέναντι σε όσους επεδίωκαν να στήσουν σκηνικό τρόμου, το μήνυμα είναι ότι η Αθήνα και οι άλλες πόλεις δεν είναι ανοχύρωτες». Καταδικάζουμε την επίθεση στον Πρύτανη και δηλώνουμε συμπαράσταση, είπε ο κ. Πεταλωτής.

    Δεν τίθεται κανένα θέμα για τον Γρηγόρη Νιώτη, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τη σύλληψη των παιδιών του αντιπροέδρου της Βουλής σε αντιεξουσιαστικό στέκι του Κερατσινίου. Πρόκειται για αξιολογότατο κοινοβουλευτικό και αξιοπρεπέστατο άνδρα.

    Α. Παπαρήγα: "Τα κινήματα πρέπει να αυτοπεριφρουρούνται"

    "Τo KKE καθόλου δεν απέχει από την επέτειο της δολοφονίας ενός παιδιού,που δεν πρέπει να ξεχαστεί.Το ΚΚΕ, όμως, μετέχει σε κινητοποιήσεις και δραστηριότητες οι οποίες σήμερα έχουν ως επίκεντρο τα προβλήματα της μόρφωσης και τα προβλήματα της δουλειάς",τόνισε σε σημερινή δήλωσή της η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα.

    Και πρόσθεσε ότι "τιμάς μια επέτειο και ένα γεγονός, προσαρμόζοντας, αν θέλετε, το περιεχόμενό της και στις επείγουσες ανάγκες της στιγμής. Η καλύτερη τιμή σε αυτή την επέτειο είναι η ιεράρχηση δραστηριότητας για θέματα μόρφωσης και δουλειάς. Κι άλλωστε θύμα των συνεπειών αυτής της πολιτικής ήταν και ο Αλέξης".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι ενα δυναμικό, δυνατό, κίνημα πρέπει να έχει και σωστά αιτήματα και στόχους που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των εργαζομένων και ταυτόχρονα πρέπει να περιφρουρείται, να αυτοπεριφρουρείται από κάθε ενέργεια που μπορεί να το εκθέσει σε μηχανισμούς τρομοκράτησης και συκοφαντίας. Αυτοπεριφρούρηση σημαίνει, εσωτερική αυτοπεριφρούρηση, μακριά από κάθε μηχανισμό καταστολής, είπε.

    Αναφερόμενη στο επεισόδιο που έγινε εις βάρος του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Χ. Κίττα, η κ. Παπαρήγα είπε ότι σύμφωνα με την εκτίμησή της "υπάρχει μια προσπάθεια να βρεθούν οι πρυτανικές αρχές μπροστά σε ένα εκβιαστικό δίλημμα: ή να χάνουν το κεφάλι τους ή να φωνάξουν την Αστυνομία να καταλύσει το άσυλο. Πάλι υπάρχει τρόπος η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές, οι φοιτητικοί σύλλογοι που πρέπει να λειτουργήσουν και όχι γενικά και αφηρημένα οι φοιτητικές παρατάξεις, να αναλάβουν την περιφρούρηση των ιδρυμάτων".

    Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ- Χρυσοχοΐδη

    Για παράνομες προληπτικές συλλήψεις και "προσωπική βεντέτα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τους αναρχικούς" έκανε λόγο ο ΣΥΝ την Κυριακή.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τού καταλόγισε ψηφοθηρική εκμετάλλευση των γεγονότων, χαρακτηρίζοντας απολύτως νόμιμες τις ενέργειες της αστυνομίας.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

    "Προκαλεί κατάπληξη η ανακοίνωση Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το τριήμεροεκδηλώσεων μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, καθώς βρίθει απόψεύδη και ανακρίβειες και συνηγορεί επιπόλαια σε μια απολίτικηιδεολογία της σύγκρουσης με προφανείς ψηφοθηρικούς στόχους. Στόχοι, σεκάθε περίπτωση, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, καθώς το συγκεκριμένοακροατήριο είναι ξεκάθαρα αντι-κοινοβουλευτικό.

    Ένα άλλοστοιχείο που προκαλεί κατάπληξη είναι η πολιτική διγλωσσία στην οποίαεπιδίδεται τόσο απροκάλυπτα ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλη τη διάρκεια του σημερινούσυλλαλητηρίου είχα επανειλημμένα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Προέδρου του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Τσίπρα, καιπραγματικά εκπλήσσομαι με το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις συνομιλίες μας και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ".

    "Η εκ των υστέρων ενοχοποίηση της επικοινωνίας από πλευράς του κ. Χρυσοχοϊδη εισάγει νέα πολιτικά ήθη στην πολιτική πρακτική. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, για να υπερασπιστεί τις επιλογές του, προσωποποίησε τις πολιτικές αντιθέσεις. Η ειρηνική, μαχητική και περιφρουρημένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του ΣΥΝ στην πορεία της Κυριακής αποτέλεσε το δείγμα της δικιάς μας γραφής» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ερωτηθείς ο Αλέξης Τσίπρας για την κόντρα με τον Μ. Χρυσοχοϊδη, αφού παρέπεμψε στην γραπτή ανακοίνωση του γραφείο Τύπου, πρόσθεσε πως φαίνεται ότι εκτός από μηδενική ανοχή στους διαδηλωτές η κυβέρνηση επιδεικνύει μηδενική ανοχή και στην κριτική.

    Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι ότι παρά το καθεστώς τρόμου χιλιάδες κόσμου έδωσαν μαζικά το παρόν στις διαδηλώσεις μνήμης και αποδείχθηκε ότι ούτε η στρατηγική της έντασης ούτε οι ομάδες της τυφλής βίας δεν μπορούν να επηρεάσουν τους ειρηνικούς αγώνες.

    ΛΑ.Ο.Σ: Οι ασχήμιες θα συνεχίζονται

    Σχετικά με τα επεισόδια που συνέβησαν με αφορμή την επέτειο του χαμού του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής:

    «Δυστυχώς οι ανεγκέφαλοι φέτος δεν άκουσαν ούτε καν την επιθυμία της μάνας του Α. Γρηγορόπουλου που ζήτησε να σεβασθούν την μνήμη του παιδιού της. Οι ασχήμιες θα συνεχίζονται όσο θα υπάρχουν αμετανόητοι στον πολιτικό κόσμο».

    Πηγή: NET, NET 105.8, ΑΠΕ Είδηση: 30501

    [02] Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη Σύνοδο στην Κοπεγχάγη

    Δευτερα, 07 12 2009 15:15

    Ξεκίνησε την Δευτέρα η κρίσιμη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα με στόχο την εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 109 ηγέτες από όλο τον πλανήτη έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ αντιπροσωπείες έχουν στείλει 190 χώρες, προσβλέποντας σε μία νέα, παγκόσμια συμφωνία προς αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Ο γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε αισιόδοξος ότι κατά τη Διάσκεψη θα επιτευχθεί συμφωνία την οποία θα υπογράψουν όλα τα κράτη-μέλη. Ζητούμενο είναι κυρίως η μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου - ενώ επίμαχη παραμένει η χρηματοδότηση ενός τέτοιου εγχειρήματος, λόγω υψηλότατου κόστους. Η διάσκεψη θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

    Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ξεκίνησαν σήμερα στην Κοπεγχάγη οι εργασίες της Συνόδου για το κλίμα και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Ζητούμενο η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο. Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε γενναίες περικοπές στις εκπομπές αερίων και στη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις φτωχές χώρες στη μορφή βοήθειας και πράσινης τεχνολογίας.

    Τα βασικά ζητήματα που τίθενται είναι τα εξής:

    1. "Ο περιορισμός των εκπομπών αερίου, κυρίως των αναπτυγμένων χωρών

    2.Η οικονομική στήριξη για την άμβλυνση των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή των αναπτυσσόμενων χωρών.

    3. Το Εμπόριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στόχος του οποίου είναι να σταματήσει η καταστροφή των δασών μέχρι το 2030.

    Ωστόσο η διαπραγμάτευση μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς αναμένεται να καταγραφούν πάλι οι διαφωνίες μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών για το ποιος θα πρέπει να πληρώσει το κόστος των ενεργειών που επιβάλλεται να γίνουν για τη δραστική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

    Η διάσκεψη "δεν θα επιτύχει αν δεν ξεκινήσουν σημαντικές και άμεσες ενέργειες" την ίδια ημέρα που θα τελειώσουν οι εργασίες της συνόδου, προειδοποίησε ο εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Κλίμα Ιβο ντε Μπουρ, ζητώντας από τους εκπροσώπους των 192 χωρών να εστιάσουν "στις χρήσιμες και ισχυρές προτάσεις που επιτρέπουν να ξεκινήσει γρήγορα η δράση" κατά της κλιματικής αλλαγής.

    "...Κι αν είμαστε εδώ σήμερα, είναι επειδή είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δράσουμε..."

    Λαρς Λόκε Ράσμουσεν

    Πρωθυπουργός της Δανίας

    Ο Ίβο ντε Μπουρ, ξεκίνησε την ομιλία του διαβάζοντας τη μαρτυρία ενός 6χρονου παιδιού από την Ασία, θύματος ενός κυκλώνα που σκότωσε τους γονείς και τον μικρότερο αδερφό του.

    Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, από την μεριά του, δήλωσε ότι για τις δύο επόμενες εβδομάδες, "η ανθρωπότητα έχει καταθέσει τις ελπίδες της" στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης και τόνισε εμφατικά ότι η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα και διακρίσεις και ότι επηρεάζει όλους.

    "Γνωρίζω ότι έχετε διαφορετικές απόψεις για το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συμφωνίας", συνέχισε, ζητώντας μία συμφωνία "δίκαιη, αμερόληπτη, αποδεκτή από όλους", "αποτελεσματική και λειτουργική".

    "Αυτή η συμφωνία που ζητάμε από όλους τους αρχηγούς κρατών να υπογράψουν θα επηρεάσει το σύνολο των κοινωνιών μας σε κάθε τους έκφανση", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών η απόσταση που χωρίζει τους διαπραγματευτές από την επίτευξη νέας συμφωνίας είναι μικρή.

    "Σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατη η επίτευξη μιας συμφωνίας στη Κοπεγχάγη λέμε ότι, απλά, κάνουν λάθος", δήλωσε ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), κ. Έιτσιμ Στάινερ, τονίζοντας ότι απέχουμε λίγο από την επίτευξη συμφωνίας.

    Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι όλες οι χώρες μαζί δεν θα πρέπει να εκπέμπουν πάνω από 44 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως μέχρι το 2020, για να αποφευχθούν οι δυσμενέστερες συνέπειες.

    Σύμφωνα με την έκθεση, ο κόσμος πρέπει να στοχεύσει σε ανώτατο όριο εκπομπών 44 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων το χρόνο μέχρι το 2020. Στην έκθεση, διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι αν εκπληρωθούν πλήρως οι μέχρι σήμερα υποσχέσεις των χωρών, θα επαρκούν για μείωση των εκπομπών στα 46 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως.

    Οι εκπομπές ανέρχονται σήμερα σε περίπου 47 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με την έκθεση και χωρίς μειώσεις, θα ανέλθουν σε 55 ή και περισσότερα δισεκατομμύρια τόνους, ετησίως, το 2020.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, πιεζόμενος να δραστηριοποιηθεί κατά της κλιματικής αλλαγής, θα επιχειρήσει κατά τη διάρκεια της διάσκεψης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε, παρά το σκεπτικισμό των Αμερικανών και τις αμφιβολίες της διεθνούς κοινότητας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε αιφνιδιαστικά τα σχέδιά του την περασμένη εβδομάδα και ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη για το κλείσιμο των εργασιών της διάσκεψης για το κλίμα στις 18 Δεκεμβρίου, και όχι στις 9, σύμφωνα με την αρχική του πρόθεση, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει με το κύρος του στην επίτευξη συμφωνίας.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τις προτάσεις του πριν από την Κοπεγχάγη, όμως είναι λιγότερο φιλόδοξες από τη μείωση των εκπομπών που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και τον ΟΗΕ, αν και οι ΗΠΑ είναι η πρώτη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη.

    Οι ΗΠΑ είναι η μόνη μεγάλη βιομηχανική χώρα που δεν έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύς του οποίου λήγει το 2012 και το οποίο η διάσκεψη της Κοπεγχάγης καλείται να αντικαταστήσει. Οι αμερικανοί διαπραγματευτές συμμετείχαν στη σύνταξή του νέου κειμένου, αλλά η Γερουσία το απέρριψε, θεωρώντας άδικη την απουσία περιορισμών προς τις φτωχές χώρες.

    Στον αγώνα για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, εκτός από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι και ο Τύπος. Συνολικά, 56 μεγάλες εφημερίδες από 45 χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους και κυκλοφορούν σήμερα με κοινό κύριο άρθρο, στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

    "Η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν δεν συνεργαστούμε στη λήψη αποφασιστικής δράσης, η κλιματική αλλαγή θα καταστρέψει τον πλανήτη"

    Κάλεσμα επαγρύπνησης απεύθυνε προς όλους τους πολίτες να δράσουν από μόνοι τους και να μην περιμένουν να καταλήξουν οι παγκόσμιοι ηγέτες σε συμφωνία η κάτοχος του φετινού Νόμπελ Οικονομίας κ. Έλινορ Όστρομ.

    "Ανησυχώ πολύ για το ότι εξάγουμε το συμπέρασμα ότι οι διεθνείς διαπραγματεύσεις είναι το μόνο που μπορεί να γίνει και απλά καθόμαστε και περιμένουμε", είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη σουηδική πρωτεύουσα, η κ. Ελστρομ, η πρώτη γυναίκα που βραβεύθηκε με Νόμπελ Οικονομίας.

    Την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τις κλιματικές αλλαγές αποτυπώνει πάντως δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία GlobeScan για λογαριασμό του BBC.

    Σχεδόν τα δύο τρίτα από τους 24.071 ερωτηθέντες πολίτες 23 χωρών απάντησαν ότι οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν ένα "πολύ σοβαρό" πρόβλημα- ποσοστό μεγαλύτερο του 44% που είχαν απαντήσει το ίδιο σε ανάλογη δημοσκόπηση της GlobeScan το 1998.

    Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι με τους μισούς να επιθυμούν η κυβέρνηση της χώρας τους να πιέσει για την ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τους υπόλοιπους να προτιμούν μία σταδιακή προσέγγιση. Είδηση: 30502

    [03] Κλιμακώνεται η πανδημία της γρίπης

    Δευτερα, 07 12 2009 15:15

    Δύο άνδρες 79 και 63 ετών, έχασαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες την ζωή τους από την νέα γρίπη, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 34. Επίσης, περισσότερα από 35 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, στις οποίες αναμένεται να αυξηθούν οι κλίνες, μετά από την αναμενόμενη πρόσληψη νέου νοσηλευτικού προσωπικού. Η έξαρση των κρουσμάτων αναμένουν οι επιστήμονες να συνεχιστεί ως τα μέσα του Δεκεμβρίου.

    Έτσι, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την κλιμάκωση της νέας γρίπης στην Ελλάδα, αφού σχεδόν καθημερινά πάνω από δύο ασθενείς, κυρίως με σοβαρά προβλήματα υγείας, χάνουν την ζωή τους εξ αιτίας του ιού. Από σήμερα 750 τμήματα σχολείων σε όλη την χώρα θα παραμείνουν κλειστά. Λουκέτο χει μπει σε όλα τα σχολεία στους νομούς Ιωαννίνων, Ημαθίας και Κοζάνης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ Είδηση: 30506

    [04] Ενημέρωση για την Κοπεγχάγη

    Δευτερα, 07 12 2009 16:20

    Για τις ελληνικές θέσεις, που θα παρουσιαστούν κατά την σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, ενημέρωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, τους Έλληνες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές που θα λάβουν μέρος. Στόχος της συνάντησης που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ήταν ο καλύτερος συντονισμός της ελληνικής αντιπροσωπείας, καθώς η χώρα μας επιθυμεί να παίξει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος. Της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Πρωθυπουργός, ενώ θα συμμετάσχουν η υπουργός Ανάπτυξης Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.

    Θα μετάσχουν επίσης έξι βουλευτές, δύο από τη συμπολίτευση και τέσσερις από την αντιπολίτευση, τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η (WWF και η Greenpeace) καθώς και εμπειρογνώμονες, κυρίως σε θέματα ναυτιλίας, γεωργίας και οικονομικών.

    Ο κ. Κουβέλης κατά την ενημέρωση τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας με συγκεκριμένους στόχους και υπενθύμισε τη συμφωνία για μονομερή δέσμευση της ΕΕ στους στόχους του 20%, στην οποία μετέχει και η Ελλάδα.

    Ειδικότερα για τον τομέα της ναυτιλίας, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει μια συνολική συμφωνία, οριζόντια, για όλες τις χώρες και όχι μερική, που θα αφορούσε μόνον μια μονομερή δέσμευση της ΕΕ, ή μια ομάδα χωρών και η οποία θα έδινε συγκριτικό πλεονέκτημα στις μη δεσμευόμενες χώρες εις βάρος της Ελλάδας.

    Στη διάρκεια της συνόδου, η ελληνική πλευρά προγραμματίζει εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή των σοσιαλιστών ηγετών που θα είναι παρόντες στην πρωτεύουσα της Δανίας, ενώ στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών τέλος υπογράμμισε ότι το κόστος της ελληνικής αποστολής θα περιοριστεί στη μετακίνηση 30 περίπου ανθρώπων, πολιτικών και εμπειρογνωμόνων των Υπουργείων. Είδηση: 30505

    [05] ΝΔ: Ο Δ. Αβραμόπουλος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

    Δευτερα, 07 12 2009 15:24

    Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει το μεσημέρι της Τρίτης ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Με απόφαση του κ. Σαμαρά, καθήκοντα προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ, ανατίθενται στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μετά την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία. Την ίδια ώρα, η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι δεν θα παραβρεθεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη, καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό και ασθενεί.

    Λόγους υγείας επικαλέστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνοντας από το Παρίσι, όπου βρίσκεται, τη Ρηγίλλης, ότι δεν θα ταξιδέψει τελικά για τη Βόννη αν και η ΝΔ είχε δώσει πρώτο το όνομά της στη λίστα της αποστολής που θα συνοδεύσει τον κ. Σαμαρά.

    Επισήμως η ΝΔ δεν δίνει συνέχεια στο θέμα αποδεχόμενη πλήρως τους λόγους που επικαλέστηκε η κ. Μπακογιάννη. Η απόφαση της πάντως έρχεται λίγες μόνον ώρες μετά το δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακή"ς σύμφωνα με το οποίο η πρώην υπουργός Εξωτερικών σε συναντήσεις που είχε με τον Αντόνιο Μιλοσόσκι στο Παρίσι είχε παρεκλίνει της κόκκινης γραμμής του Βουκουρεστίου.

    Η κ. Μπακογιάννη απάντησε αιχμηρά κάνοντας λόγο για συκοφαντικές επιθέσεις τις οποίες απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και της Ρηγίλλης η οποία πάντως πήρε αποστάσεις επιμένοντας στη γραμμή του ΒΕΤΟ του Βουκουρεστίου.

    Την ίδια ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσιζε να δώσει στον Δημήτρη Αβραμόπουλο τα "κλειδιά" του 8ου τακτικού συνεδρίου που θα γίνει την Άνοιξη προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι προσυνεδριακές διαδικασίες ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας φαίνεται πως θα αναλάβει και τα καθήκοντα του τομεάρχη επί των εξωτερικών θεμάτων.

    Στο προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά δέχθηκε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ο οποίος έκανε στροφή 180 μοιρών από τα περί εκλογών τον Μάρτιο με αφορμή την προεδρική εκλογή. Μάλιστα ο κ. Καρατζαφέρης επιχείρησε να ρίξει τις πρώτες γέφυρες προς το νέο πρόεδρος της ΝΔ επικαλούμενος τα εθνικά.

    "Είμαι σίγουρος ότι ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ δε θα ξεχάσει ποτέ το λόγο για τον οποίο έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα στοιχηθεί στον αγώνα υπέρ των ιστορικών δικαίων που έχουμε σε αυτόν τον αγώνα", τόνισε.

    Στη Θεσσαλονίκη, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά την μικρή περιπέτεια της υγείας του, πήρε εξιτήριο και δήλωσε και πάλι μάχιμος. Την Τρίτη ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης θα συναντηθεί στη Ρηγίλλης με τον πρόεδρο της ΝΔ.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 30503

    [06] Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Εγώ ήθελα να είμαι υπουργός ουσίας, άλλος θέλει να είναι υπουργός επικοινωνίας.»

    Δευτερα, 07 12 2009 14:25

    Συνέντευξη στην εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 «Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μια διαφορετική στάση από την ελληνική αστυνομία σε αυτή την επέτειο του ενός χρόνου από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη. Μηδενική ανοχή το νέο δόγμα, διαφορετική από την στάση που είχε κρατήσει η δική σας κυβέρνηση απέναντι στα επεισόδια, του περσινού Δεκεμβρίου. Πως το κρίνετε;» Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Με ενοχλεί αφάνταστα το γεγονός ότι συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Πέρυσι, είχαμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση από εκείνη που έχουμε φέτος. Βλέπω και κριτικάρω γεγονότα και δράσεις, για τις οποίες δεν είχα ευθύνη πολιτική ατομική, διότι δεν ήμουν τότε υπουργός. Είχαμε ένα περιστατικό πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, το χαρακτηρίζω ότι ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία ποικιλόμορφη από την μεταπολίτευση. Είχαμε μια εγκληματική ενέργεια από έναν αστυνομικό, είχαμε τον θάνατο ενός παιδιού, εξόργισε το σύνολο της κοινωνίας και είχαμε μια ανάφλεξη σε όλη την Ελλάδα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και είχαμε θεατές τους αστυνομικούς.» Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Δεν ξέρω κατά πόσο όπως ήταν δομημένες τότε οι δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας, αν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Και δεν ξέρω τι θα συνέβαινε, αν πέρυσι είχαμε έναν επιπλέον θάνατο, ή αν είχαμε τραυματισμούς, τι θα συνέβαινε τότε. Να αφήσουμε την ιστορία να κρίνει αν σωστά, ή λάθος έπραξαν αυτοί, οι οποίοι είχαν την ευθύνη την εποχή εκείνη. Κάθε πρωτόγνωρο γεγονός είναι και ένα ερέθισμα να γίνει ανασύνταξη της αστυνομίας προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει και στο μέλλον παρόμοια γεγονότα. Ανέλαβα την ευθύνη του υπουργείου, ευθύνη μετά τον Δεκέμβρη. Σήμερα ο κος Χρυσοχοϊδης ο οποίος βγαίνει και λέει ότι βρήκε μια διαλυμένη αστυνομία και το χάος, είναι αυτή η αστυνομία -και δεν την έφτιαξε σε δύο μήνες-, η οποία επαινείται σήμερα από το σύνολο των συναδέλφων σας και την επαινώ και εγώ.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ακολουθούσατε λέτε την ίδια τακτική;» Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Μα εγώ από την πρώτη στιγμή μίλησα για μηδενική ανοχή και έδωσα και δείγματα γραφής.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Διαχωρίζετε σαφώς την θέση σας με τους χειρισμούς συναδέλφων σας την περίοδο τότε.» Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Όχι βέβαια. Και κάθε έκτακτο σημαντικό περιστατικό το οποίο δημιουργεί καταστάσεις δίνει το ερέθισμα σε κάθε πολιτική ηγεσία να αναδιατάσσει τις δυνάμεις της αστυνομίας, ούτως ώστε στο μέλλον, εάν παρουσιαστούν παρόμοια φαινόμενα να μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Αν ο κος Χρυσοχοϊδης είχε τη δυνατότητα να κατεβάσει τόσες δεκάδες διμοιριών ειδικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας δεν την είχε επειδή έκανε το οτιδήποτε, την είχε διότι⦻ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βρήκε την αστυνομία έτσι;» Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Βεβαίως, από εμένα την βρήκε. Θα σας πω τι βρήκε. Δεκάδες επιπλέον διμοιρίες ειδικών δυνάμεων, βρήκε τις ομάδες «ΔΕΛΤΑ» αυτές οι οποίες κάνουν τις συλλήψεις. Όταν βγαίνει ο Χρυσοχοϊδης και λέει «βρήκα διαλυμένη αστυνομία», πρέπει να το πάρει πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι λοιπόν με αναδιάταξη των δυνάμεων, με εντολή πολιτική μπόρεσαν και έφεραν την αστυνομία σε ένα σημείο, να έχει αποτελέσματα καλύτερα, το λέω καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να έχει πριν από ένα χρόνο. Κανέναν δεν άκουσα, να πει σήμερα εξυμνώντας τον Χρυσοχοϊδη, ότι «ναι κύριε Χρυσοχοϊδη δεν ήταν και διαλυμένη η αστυνομία, την οποία πήρατε.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πάντως λέτε ότι έδρασε σωστά;» Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Βεβαίως, σωστά, σωστότατα. Εγώ ήθελα να είμαι υπουργός ουσίας, άλλος θέλει να είναι υπουργός επικοινωνίας, δικαίωμά του και πρόβλημά του.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είχατε μια συνάντηση με τον κο Σαμαρά. Ήσασταν από τους υποστηρικτές της κας Μπακογιάννη.» Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Εν πάση περιπτώσει είχαμε μια διαδικασία, ήταν λογικό -πρωτόγνωρη για εμάς ως ΝΔ-, να υπάρχουν εντάσεις, αλλά από την ώρα που εξελέγη αρχηγός, το έλεγα και πριν, το λέω και τώρα, πάντα σε αυτές τις διαδικασίες υπάρχει και νικητής και ηττημένος, όλοι είμαστε υποχρεωμένοι, συστρατευμένοι κάτω από τον νέο αρχηγό, να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, ως αξιωματική αντιπολίτευση.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλα όσα ειπώθηκαν ξεχάστηκαν;» Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Όπως ξεχάστηκαν και επί ΠΑΣΟΚ.» Είδηση: 30500

    [07] Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Γ. Καρατζαφέρης

    Δευτερα, 07 12 2009 15:54

    Για τα επόμενα έξι Χριστούγεννα, ο Κάρολος Παπούλιας, θα είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Η οικονομία και τα εθνικά θέματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών, ενώ ο κύριος Καρατζαφέρης, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεννόηση με την νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

    "Για τα επόμενα έξι Χριστούγεννα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο Κάρολος Παπούλιας", δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Κάρολο Παπούλια.

    Η συνάντηση κατά δήλωση του Προέδρου του ΛΑ.ΟΣ περιστράφηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, με κύριο άξονα τα οικονομικά και τα εθνικά θέματα.

    "Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από τη συζήτηση", δήλωσε ο ΓιώργοςΚαρατζαφέρης, ενώ στην ερώτηση αν εκτιμά ότι δημιουργείται σκηνικόρήξης στη ΝΔ με αφορμή το Σκοπιανό, τόνισε: "Είμαι σίγουρος ότι ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ δε θα ξεχάσει ποτέ το λόγο για τον οποίο έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα στοιχηθεί στον αγώνα υπέρ των ιστορικών δικαίων που έχουμε σε αυτόν τον αγώνα".

    Ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι με τον κ Σαμαρά,μπορεί να υπάρξει μια συνεννόηση σε περισσότερα θέματα από ό,τι θαμπορούσε να υπάρξει με την κ. Μπακογιάννη ή με τον κ. Καραμανλή.

    Είδηση: 30504

    [08] « Να σταματήσει η στοχοποίηση και η συκοφάντηση ενός κοινοβουλευτικού κόμματος και ενός κοινοβουλευτικού πολιτικού σχηματισμού.»

    Δευτερα, 07 12 2009 13:35

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά βρίσκεται στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης με αφορμή τα επεισόδια, γιατί;»

    Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: « Το θεωρώ υπερβολικό, το θεωρώ άδικο. Αντί να έχουμε μια μαζική, ειρηνική διαδήλωση εναντίον της βίας και της αυθαιρεσίας, είχαμε και πάλι κρούσματα βίας, έστω λιγότερα, κρούσματα βίας που αν έβλεπε κανείς από τα τηλεοπτικά δελτία χθες εξαφάνισαν μια μαζική, ειρηνική περιφρουρημένη πορεία χιλιάδων ανθρώπων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ποιος φταίει για αυτό;»

    Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: « Πολλά φταίνε. Να συζητήσουμε το γιατί και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε πράγματα. Θα έπρεπε να αναρωτηθούμε, γιατί αυτή η έκρηξη ειδικά στην Ελλάδα πέρσι της νέας γενιάς. Ίσως γιατί έχουμε ρεκόρ ανεργίας των νέων και ιδιαίτερα των νέων πτυχιούχων, ίσως γιατί έχουμε ρεκόρ διαφθοράς. Αυτά τα κρούσματα βίας και βανδαλισμού είναι απολύτως εχθρικά, όχι μόνο στη κουλτούρα, αλλά και στις παραδόσεις και στους στόχους και στις μεθόδους δράσης της Αριστεράς και ειδικά της δικής μας Αριστεράς. Όταν θέλεις να αλλάξεις πράγματα και κατεβαίνεις στο δρόμο με αιτήματα, με θυμό αγωνίζεσαι ειρηνικά, μαζικά, περιφρουρημένα. Ο ΣΥΝ, το κόμμα μου και ο ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική μας συμμαχία είναι απολύτως απέναντι στα φαινόμενα της βίας, των βανδαλισμών, των κουκουλοφόρων κ.λ.π., απολύτως απέναντι. Το γιατί στοχοποιηθήκαμε ως υποθάλποντες, συνοδοιπόροι, υποκινητές των κουκουλοφόρων ας το ψάξει κανείς περισσότερο και αν δυσκολεύεται να βρει την αιτία ας δει την προχθεσινή χυδαία επίθεση του κ. Καρατζαφέρη εναντίον του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή μπας και βοηθηθεί να ερμηνεύσει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για διγλωσσία κατηγορεί το κόμμα σας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.»

    Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: « Είμαι βέβαιος ότι και οι συντάκτες της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας που είχε την επικοινωνία με τον κ. Χρυσοχοϊδη θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, επειδή μου φάνηκε και κάπως βαριά αυτή η κουβέντα περί διγλωσσίας του υπουργού θα του συνιστούσα για να μην κατηγορηθεί και ο ίδιος για διγλωσσία αυτόν τον νόμο περί κουκούλας που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε υπουργός είπε ότι θα την καταργήσει, επιτέλους, ας το καταργήσει και να μην τον εφαρμόζουν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές και επί των ημερών. Να σταματήσει η στοχοποίηση και η συκοφάντηση ενός κοινοβουλευτικού κόμματος και ενός κοινοβουλευτικού πολιτικού σχηματισμού ας τάχα προστάτη των κουκουλοφόρων.» Είδηση: 30499

    [09] Ν. ΑΛΕΥΡΑΣ « Το μεγαλύτερο μάθημα που πήραμε από τον περσινό Δεκέμβρη, σεβασμός στη νομιμότητα.»

    Δευτερα, 07 12 2009 13:33

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είδαμε ένα νέο δόγμα να εφαρμόζεται προληπτικά θα λέγαμε για να προλάβουμε όλα αυτά, τα οποία πέρσι παρακολουθήσαμε και βιώσαμε όλοι μας, είδαμε μια επιθετική τακτική. Αυτό λέτε το νέο δόγμα μήπως έφερε μεγαλύτερη αντίδραση από τις γνωστές ομάδες;»

    Ν. ΑΛΕΥΡΑΣ: « Νομίζω ότι είναι δόγμα σεβασμού της νομιμότητας. Όταν υπάρχουν φαινόμενα βίας πρέπει η αστυνομία να αντιδρά. Δεν είναι μέθοδος αντίδρασης ασφαλώς προληπτικά να συλλαμβάνουν κάποιον και νομίζω ότι αυτό δεν έχει γίνει στη περίπτωση αυτή.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για πρώτη φορά όμως είχαμε τόσες προσαγωγές, οι οποίες οδήγησαν σε κάποιες περιπτώσεις και σε συλλήψεις.»

    Ν. ΑΛΕΥΡΑΣ: « Πάντα κατηγορούμε την αστυνομία. Κάπου αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται στα όρια της. Αυτοί που συλλαμβάνονται κρίνονται από την δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει την δουλειά της. Η αστυνομία πρέπει επίσης με επαγγελματικό τρόπο να κάνει τη δουλειά της, πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία της και ταυτόχρονα να έχει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση, ώστε να μην υπάρχει βία στους δρόμους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέγεται ότι η δράση φέρνει και αντίδραση.»

    Ν. ΑΛΕΥΡΑΣ: « Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε απαθείς. Ήδη έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά το δόγμα της απάθειας και τον προηγούμενο Δεκέμβρη αυτό το δόγμα της απάθειας το πλήρωσε η τότε κυβέρνηση πολύ ακριβά, όπως το πλήρωσαν και δεκάδες συμπολίτες μας. Το μεγαλύτερο μάθημα που πήραμε από τον περσινό Δεκέμβρη από όλες τις πλευρές σεβασμός στη νομιμότητα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μήπως όλο αυτό που παρακολουθήσαμε οδηγήσει σε βεντέτα μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών;»

    Ν. ΑΛΕΥΡΑΣ: « Η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά να δουλεύει με τα μυαλά των μικρών περιθωριακών ομάδων, οι οποίες πιστεύουν στη βία. Η αστυνομία έχει μια δουλειά και μπορεί να εκπαιδευτεί για αυτό. Δυστυχώς, δεν είναι εκπαιδευμένη. Όσα και αν πολλές φορές υφίσταται μέσα σε αυτές τις αντιπαραθέσεις και τα επεισόδια θα πρέπει να μάθει να κάνει τη δουλειά της ψύχραιμα, επαγγελματικά, χωρίς υπερβολές και χωρίς ακρότητες, γιατί δυστυχώς έχουν υπάρξει ακρότητες από τη μεριά της αστυνομίας. Επομένως, πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένη, να κάνει τη δουλειά της και η δουλειά της είναι απλή, να προστατεύει τους πολίτες και το νόμο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν θα έπρεπε λοιπόν να είχαν ληφθεί κάποια μέτρα ούτως ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της πρυτανείας;»

    Ν. ΑΛΕΥΡΑΣ: « Ασφαλώς. Το πρόβλημα στα πανεπιστήμια είναι υπαρκτό. Η κακή χρήση του ασύλου είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα. Όταν αποφασίζεις ότι ορισμένες σχολές θα κλείσουν για να αποφευχθεί αυτού του είδους η χρησιμοποίηση του πανεπιστημιακού ασύλου για επεισόδια υπήρξαν καταλήψεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πρέπει να αλλάξει όλο αυτό το θέμα;»

    Ν. ΑΛΕΥΡΑΣ: « Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Είναι ωραίο να υπερασπίζεσαι το άσυλο στα πανεπιστήμια και είναι πολύ αριστερή και προοδευτική ιδέα να μην ακουμπάει κανένας και τίποτα το άσυλο, αλλά δεν καλή, προοδευτική και αριστερή ιδέα να προστατεύεις τη νομιμότητα. Γιατί θα πρέπει ο πολίτης που έχει ένα μαγαζί, ένα μαγαζάκι μικρό, ή μεγάλο να του το σπάνε στο όνομα μιας διαμαρτυρίας; Για ποιο λόγο;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εφαρμόζεται ο νόμος;»

    Ν. ΑΛΕΥΡΑΣ: « Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με ευθύνη ποιού δεν εφαρμόζεται;»

    Ν. ΑΛΕΥΡΑΣ: « Όλων αυτών που έχουν ευθύνη να καλούν την αστυνομία όταν στους πανεπιστημιακούς χώρους γίνονται κακουργηματικές, ή άλλες εγκληματικές πράξεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μιλάτε δηλαδή για τις πρυτανικές αρχές;»

    Ν. ΑΛΕΥΡΑΣ: « Και για τις πρυτανικές αρχές και τα πρυτανικά συμβούλια και για όλους όσους έχουν ευθύνη να ζητήσουν τη συνδρομή της αστυνομίας, ή των εισαγγελέων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για να προληφθούν όλα αυτά τα επεισόδια και τα έκτροπα υπήρχε εισαγγελέας. Γιατί λοιπόν ο εισαγγελέας δεν έδωσε την εντολή να αντιμετωπιστούν οι νεαροί, που επί μια ώρα, όπως λέει το ρεπορτάζ, προσπαθούσαν να σπάσουν τη πόρτα της πρυτανείας;»

    Ν. ΑΛΕΥΡΑΣ: « Γιατί η ίδια η πρυτανεία και οι ίδιες οι αρχές των πανεπιστημίων δεν έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν τη συνδρομή της αστυνομίας, δεν έχουν πολιτικά τη δυνατότητα να σταθούν μέσα στο ίδρυμα. Το άσυλο έχει γίνει ένα ιερό μαμούθ. Υπάρχει ένα εκτεταμένο πρόβλημα παρανομίας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υποκινούνται από πολιτικές δυνάμεις;»

    Ν. ΑΛΕΥΡΑΣ: « Όχι δεν το συζητώ, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα ήταν ευτυχείς να μην υπήρχαν αυτά τα φαινόμενα.» Είδηση: 30498

    [10] Έκρηξη βόμβας σε σχολείο της Βαγδάτης

    Δευτερα, 07 12 2009 13:06

    Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34 τραυματίσθηκαν, στην πλειοψηφία τους μαθητές, από την έκρηξη βόμβας σε σχολείο αρρένων, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι στη βόρεια Βαγδάτη, δήλωσαν αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, τα επεισόδια βίας στο Ιράκ έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους 18 μήνες.

    Ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα, μειώθηκε σε 88, στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την αμερικανική εισβολή το 2003.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30495

    [11] Οι προσλήψεις στο επίκεντρο της συνάντησης Ραγκούση- ΚΕΔΚΕ

    Δευτερα, 07 12 2009 11:53

    Το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η υπαγωγή τους στην έγκριση και τη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ απασχόλησαν την συνάντηση που είχε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ. Η ΚΕΔΚΕ ζήτησε από τον υπουργό οι συμβάσεις έργου που μπορεί να συνάπτονται από τους δήμους μέχρι το τέλος του 2011 να διενεργούνται με το σημερινό καθεστώς προκειμένου να μην υπάρχει φόβος να μείνουν κενές οι θέσεις όσων συμβασιούχων αποχωρήσουν λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων και να υπολειτουργήσουν οι υπηρεσίες.

    Από την πλευρά του υπουργείου επισημαίνεται πάντως ότι και οι συμβάσεις έργου θα υπαχθούν στην έγκριση και τη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ σύμφωνα με όσα προβλέπει τι νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

    Για τη διοικητική μεταρρύθμιση ο κ. Κακλαμάνης μετέφερε τη δέσμευση του ΥΠΕΣ να κατατεθεί η σχετική πρόταση πλην της χωροταξίας, του ποιοι δήμοι δηλαδή θα συνενωθούν στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο. Είδηση: 30497

    [12] Δώδεκα νεκροί σε 370 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Η1Ν1

    Δευτερα, 07 12 2009 11:53

    Δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νέα γρίπη στην Αλγερία σε σύνολο 370 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού Η1Ν1, γράφει ο Τύπος επικαλούμενος τον υπουργό Υγείας Σαϊντ Μπαρκάτ. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς στις 3 Δεκεμβρίου.Το υπουργείο Υγείας που δεν έχει δώσει στοιχεία για τους τέσσερις νέους θανάτους, είχε ανακοινώσει ότι μια πρώτη παρτίδα 900.000 δόσεων εμβολίων θα φθάσει μέσα στις επόμενες ημέρες σε σύνολο 20 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν παραγγελθεί.

    Η εκστρατεία εμβολιασμού αναμένεται να αρχίσει σήμερα Δευτέρα και να συνεχιστεί τους "τέσσερις με πέντε επόμενους ημέρες" δήλωσε χθες, Κυριακή ο υπουργός Υγείας στη ανατολική πόλη 'Αναμπα, σύμφωνα με τον Τύπο. Τα τρία πρώτα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης είχαν ανακοινωθεί στις 27 Νοεμβρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 30494

    [13] Ιράν: Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και αντιπολίτευσης

    Δευτερα, 07 12 2009 11:50

    Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στο Ιράν, μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και αστυνομικών δυνάμεων, που έκαναν χρήση κλομπς. Τα επεισόδια έγιναν στην κεντρική πλατεία "Φερντόσι" της Τεχεράνης και οι ιρανικές αρχές, είχαν προειδοποιήσει ότι οι παράνομες (όπως χαρακτηρίζουν σχεδόν κάθε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης) θα αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα.

    Σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση οργάνωνε συγκέντρωση για την "Ημέρα των Φοιτητών" και οι οπαδοί της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να οργανώσουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η Ημέρα των Φοιτητών καθιερώθηκε στη μνήμη τριών φοιτητών που σκοτώθηκαν το 1953 επί Σάχη. Επίσης οι αστυνομικές δυνάμεις, έχουν περικυκλώσει το χώρο του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης.

    Όπως καταγγέλει η αντπολίτευση σε ιστοσελίδα της, οι ιρανικές αρχές διέκοψαν τη λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Τεχεράνης για να εμποδίσουν την επικοινωνία μεταξύ των οπαδών του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί.

    Yπενθυμίζεται ότι από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, η αντιπαράθεση της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση έχει οξυνθεί, με την κυβέρνηση να δέχεται κατηγορίες για εκλογική νοθεία.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό Είδηση: 30493


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 December 2009 - 17:52:44 UTC