Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών
  • [02] Αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών
  • [03] Τρεις τραυματίες σε συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών
  • [04] Πιέσεις ΗΠΑ για ιρακινές εκλογές
  • [05] Κινητοποίηση νοσοκομειακών γιατρών
  • [06] Συνομιλίες Νετανιάχου -Μέρκελ στη Γερμανία

    [01] Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών

    Κυριακη, 29 11 2009 16:50

    Με ένα πλούσιο φάκελο ο οποίος θα περιλαμβάνει τόσο τα δεδομένα του προϋπολογισμού του 2010 όσο και συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος αναμένεται να πάει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών για τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin στις 1 και 2 Δεκεμβρίου. Με το κλίμα απέναντι στη χώρα μας να είναι αρκετά βαρύ, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να πεισθούν οι ευρωπαίοι για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που θα ακολουθηθούν και θα οδηγήσουν στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική κρίση.

    Υπό την πίεση των αγορών και των Βρυξελλών, "θερμό" αναμένεται να είναι το ερχόμενο διήμερο Τρίτη - Τετάρτη για την ελληνική οικονομία καθώς θα κλειδώσει και τυπικά η είσοδος της Ελλάδας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης. Ο Γιώργος Παπακωνσταντινου θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους του ότι στο πρόγραμμα σταθερότητας του επόμενου Ιανουαρίου, θα περιλαμβάνονται αναλυτικά όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 3%.

    Η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας ξεκινά με τη σύνταξη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, η εφαρμογή του οποίου, αλλά και του προϋπολογισμού, θα τελεί υπό τον έλεγχο της Κομισιόν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνονται: - Δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες - Νέο "πόθεν έσχες" με πλήρη καταγραφή εισοδημάτων και ακινητης περιουσιας - Αλλαγές στο ασφαλιστικό - Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων - Κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων οργανισμών - Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων

    Η ελληνική πλευρά είχε προθεσμία έως τα τέλη του 2010 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%. Καθώς αυτό είναι αδύνατο, ο υπουργός Οικονομικών ελπίζει σε παράταση. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Κομισιόν το Φεβρουάριο οπότε και θα ανακοινωθεί και τυπικά η έναρξη σκληρής κοινοτικής επιτήρησης για την οικονομία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8

    Επόμενο &gt;Nτουμπάι: "Μετασεισμικές δονήσεις" στην οικονομία

    Είδηση: 30163

    [02] Αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

    Κυριακη, 29 11 2009 14:12

    Την 25η ετήσια γενική της συνέλευση, πραγματοποίησε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας, υπό την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη. Στην ομιλία του ο κ. Καστανίδης προανήγγειλε την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών καθώς και αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνέλευση, ήταν η απονομή της δικαιοσύνης και η ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών.

    Η 25η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στις εργασίες της οποίας παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαρ. Καστανίδης, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Γκιόκας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Δημήτραινας, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας και Ι. Τέντες, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παν. Πικραμμένος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημ. Παξινός, πρόεδροι και εκπρόσωποι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, κ.λπ.

    Ο υπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι "το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε κρίση και δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κρίσης αυτής.

    Το πρώτο είναι, η εδραιωμένη πεποίθηση στον πολίτη ότι ουσιαστικά στερείται δικαστικής προστασίας. Το δεύτερο, η αποτυπωμένη προσπάθεια χειραγώγησης της δικαστικής κρίσης κατά περιόδους, που έχει δημιουργήσει, την εντύπωση στους δικαστές ότι δεν τους επιτρέπεται να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και στους πολίτες ότι κάποιο εμπόδιο πάντοτε ανορθώνεται στην ορθή απονομή της Δικαιοσύνης". Aκόμη, ο Καστανίδης αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, στην επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, κ.λπ.

    Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης:

    "Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σας ζητήσει δόλιες εξυπηρετήσεις, όπως κατά περίπτωση συνέβη στο παρελθόν. Στις αρχές του έτους θα υπάρξει σχέδιο νόμου για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου το οποίο θα συζητήσω με τους συναδέλφους μου στη Βουλή, με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα αλλά και με τις Ενώσεις. Το αυτοδιοίκητο θα επανέλθει γιατί δεν είναι δυνατόν να διανοείται οποιοσδήποτε σε αυτό τον τόπο ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης των δικών τους υποθέσεων. Η επαναφορά του αυτοδιοίκητου, όμως, θα γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα δίνει κανένα επιχείρημα στον αντίπαλο του αυτοδιοίκητου.

    Είναι προφανές ότι το αυτοδιοίκητο μπορεί να δώσει εξαιρετική διοίκηση. Εάν, όμως, δεν καταφέρουμε να πετύχουμε την προϋπόθεση της μη ύπαρξης πελατειακών σχέσεων μεταξύ συναδέλφων, δεν θα οδηγηθούμε και στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ανήκουμε σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει κάποτε να τεθεί ένα τέλος, ακόμη και αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα, στα αποτυπώματα αλληλοχειραγώγησης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, όταν υπήρξαν αυτά. Να γίνει, δηλαδή, επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, υπό το ισχύον Σύνταγμα, με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεται ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός ότι δεν οφείλει σε κανέναν απολύτως τίποτα και αυτή την αίσθηση της ελευθερίας να αναπαράγει και προς τις κατώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας, γνωρίζοντας ότι δεν δεσμεύεται από τίποτα αλλά παρά μόνο από τη συνείδησή του.

    Θα ζητήσω, τις επόμενες εβδομάδες από όλες τις Ενώσεις να μου προτείνουν τους εκπροσώπους τους, στα πλαίσια μιας ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, αντικείμενο της οποίας θα είναι η κατοχύρωση αντικειμενικών κριτηρίων, όταν πρόκειται να κριθεί η υπηρεσιακή μεταβολή δικαστικού λειτουργού".

    Και κατέληξε στην ομιλία του ο Καστανίδης: "Δεν υπάρχει εξαρτημένος δικαστής εάν ο ίδιος δεν προσφέρεται προς εξάρτηση. Δεν υπάρχει διαπλεκόμενος πολιτικός, εάν ο ίδιος δεν προσφέρεται προς διαπλοκή".

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης αναφερόμενος στο αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων, είπε ότι είναι μεγάλος λάθος η επαναφορά της κομματικής ταυτότητας για την επιλογή των μελών του τριμελούς συμβουλίου διοίκησης των δικαστηρίων.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Γκιόκας είπε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φ. Κουβέλης αναφερόμενος στην ανεξαρτησία των δικαστών είπε ότι η ανεξαρτησία του δικαστή μπορεί να φτάσει ακόμη και στα ακραία όρια της.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;ΣΥΡΙΖΑ: Ενιαίο μητρώο μελών

    Είδηση: 30158

    [03] Τρεις τραυματίες σε συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών

    Κυριακη, 29 11 2009 17:39

    Τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός άγριας συμπλοκής μεταξύ περίπου είκοσι αλλοδαπών στις 3 μετά το μεσημέρι την Κυριακή στην οδό Ξούθου στην Ομόνοια. Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, συνεπλάκησαν μεταξύ τους για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία Ιρανοί, Ιρακινοί και Αφγανοί. Από το σημείο διακομίστηκαν τραυματισμένοι στο Λαϊκό Νοσοκομείο ένας Ιρακινός, ένας Ιρανός και ένας Αφγανός σοβαρότερα από τους οποίους είναι ο Ιρανός, o οποίος έφερε τραύμα από μαχαίρι στην κοιλιά και εισήχθη στο χειρουργείο. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

    Επόμενο &gt;Κινητοποίηση νοσοκομειακών γιατρών

    Είδηση: 30165

    [04] Πιέσεις ΗΠΑ για ιρακινές εκλογές

    Κυριακη, 29 11 2009 16:28

    Συνομιλίες με ανώτατους Ιρακινούς αξιωματούχους είχε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τους οποίους προέτρεψε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μπάιντεν "συνεχάρη" τους Ιρακινούς αξιωματούχους για τη δουλειά που κάνουν προκειμένου "να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο". "Τους προέτρεψε να ολοκληρώσουν μια συμφωνία δίκαιη για όλα τα κόμματα η οποία θα επέτρεπε τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών".

    Η Ουάσινγκτον, που επιθυμεί να ολοκληρώσει την αποχώρηση των μάχιμων στρατευμάτων της τον ερχόμενο Αύγουστο, δυσανασχετεί με την καθυστέρηση της οργάνωσης των εκλογών. Η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη συμφωνίας για τον εκλογικό νόμο, καθώς οι σουνίτες αισθάνονται ιδιαίτερα αδικημένοι όσον αφορά την εκπροσώπησή τους. Το κοινοβούλιο τροποποίησε την Δευτέρα το νόμο ο οποίος είχε ψηφιστεί στις αρχές Νοεμβρίου, όμως το κείμενο αναμένεται να μπλοκαριστεί και πάλι από το σουνίτη αντιπρόεδρο Τάρεκ αλ-Χασεμί. Με βάση το Σύνταγμα, η προεδρία (ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι) έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο μόνο δύο φορές. Την τρίτη, το κοινοβούλιο μπορεί να υιοθετήσει το νόμο εάν ψηφιστεί από τα τρία πέμπτα των βουλευτών. Την Παρασκευή ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ιγιάντ Αλ-Σαμαράι, εκτίμησε ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν τον Μάρτιο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Ρωσία: Επαναλειτουργία σιδηροδρόμου μετά την τρομοκρατική επίθεση

    Είδηση: 30162

    [05] Κινητοποίηση νοσοκομειακών γιατρών

    Κυριακη, 29 11 2009 15:00

    Απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πραγματοποιούν αύριο Δευτέρα νοσοκομειακοί γιατροί. Όπως έχουν ανακοινώσει οι πενταμελείς επιτροπές της ΕΙΝΑΠ από τα νοσοκομεία Αττικό, Ερυθρός, Νίκαια, Σωτηρία, ΨΝΑ στις 11.30μμ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

    Αιτήματα της κινητοποίησης είναι η διεκδίκηση νέας συλλογικής σύμβασης των νοσοκομειακών γιατρών, η υλοποίηση των αποφάσεων για 2000 προσλήψεις γιατρών, αναπροσαρμογή των εφημεριών με το νέο μισθό, αναβαθμίσεις επιμελητών και καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών.

    Τρεις τραυματίες σε συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Νέα γρίπη: Στους 18 οι θάνατοι στην Ελλάδα

    Είδηση: 30160

    [06] Συνομιλίες Νετανιάχου -Μέρκελ στη Γερμανία

    Κυριακη, 29 11 2009 18:05

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για την Γερμανία,συνοδευόμενος από έξι υπουργούς,μεταξύ των οποίων αυτών των Εξωτερικών και Αμυνας,για συνομιλίες με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Κυριακή ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν,οι προσπάθειες για εναπάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους και η μεσολάβηση της Γερμανίας για μία ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

    Η επίσκεψη γίνεται μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρυσι στο εβραϊκό κράτος η Μέρκελ και μέλη του υπουργικού της συμβουλίου κατά την διάρκεια της οποίας υπέγραψαν μία διμερή συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών τους στον στρατιωτικό,πολιτικό,στρατιωτικό και πολιτιστικό τομέα. Το Ισραήλ και η Γερμανία συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 1965 ύστερα από διαπραγματεύσεις ετών.Σήμερα το Ισραήλ θεωρεί την Γερμανία ως τον στενότερο σύμμαχό του στην Ευρώπη.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Επόμενο &gt;Άρχισε η δίκη για την τραγωδία της "Ήλιος"

    Είδηση: 30168


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 29 November 2009 - 17:51:45 UTC