Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Παπανδρέου με Παρβάνοφ και Θαπατέρο
  • [02] Στην τελική ευθεία για την εκλογή
  • [03] Αλλαγές στην καταβολή των κινήτρων της απόσυρσης
  • [04] Φιλιππίνες: Στους 52 οι νεκροί από τη σφαγή
  • [05] Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διακρίσεις
  • [06] Πακιστάν: Επίθεση σε βυτιοφόρο που προοριζόταν για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ
  • [07] Δημοπρασία Ελληνικής Τέχνης 19ου & 20ού αιώνα του Οίκου Βέργος
  • [08] Μεζές... κατά της νέας γρίπης
  • [09] Ο αλτρουισμός των φυτών στους συγγενείς τους
  • [10] Το ελληνικό Facebook λέγεται Hellenic Space
  • [11] Διαδοχικές εκρήξεις στην Κερμπάλα
  • [12] Καταστροφικές πλημμύρες στη Μαλαισία

    [01] Συναντήσεις Παπανδρέου με Παρβάνοφ και Θαπατέρο

    Τεταρτη, 25 11 2009 10:29

    Με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στη συνέχεια, θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Θαπατέρο. Η διεθνής οικονομική κρίση είναι και οικολογική, ενεργειακή, αλλά και κρίση των δημοκρατικών θεσμών, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, χθες Τρίτη μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον Άγιο Δομίνικο. O Έλληνας Πρωθυπουργός προέβαλε την ανάγκη μιας ουσιαστικής αναδιανομής του πλούτου και ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης στον πλανήτη, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

    Ενόψει της συνάντησής του με τον Αλβανό και το Σκοπιανό ομόλογό του, την Παρασκευή στις Πρέσπες, o Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η συζήτηση για το περιβάλλον είναι και διπλωματία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως προβλήματα, όπως αυτό της ονομασίας, μπορούν να κλείσουν με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετικό άρθρο: Συνεδρίασε η Σοσιαλιστική Διεθνής, Επαφές του Γ. Παρβάνοφ με πολιτικούς φορείς

    Επόμενο &gt;Στην τελική ευθεία για την εκλογή

    Είδηση: 29953

    [02] Στην τελική ευθεία για την εκλογή

    Τεταρτη, 25 11 2009 08:37

    Τη συμφωνία τους σε όλα τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία εκλογής αρχηγού, δήλωσαν οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρη Σιούφα, το γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και το γενικό διευθυντή της ΝΔ Μενέλαο Δασκαλάκη. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι ήταν "συνάντηση ευθύνης όπου εξετάσαμε την όλη πορεία μέχρι την Κυριακή, όπου η ΝΔ κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εκλογή αρχηγού από τη λαϊκή της βάση". Πρόσθεσε, ότι συμφώνησαν σε όλα τα θέματα που αφορούν την εκλογή και για την πρώτη Κυριακή και για την επόμενη εφόσον χρειαστεί.

    Η κ. Μπακογιάννη, από την πλευρά της, δήλωσε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και ότι υπήρξε συμφωνία σε όλα μεταξύ των υποψηφίων. "Καλούμε όλες τις Νεοδημοκράτισσες και τους Νεοδημοκράτες να συμμετέχουν. Είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση η εκλογή αρχηγού. Με τη συνεργασία όλων όλα θα πάνε καλά". Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι θα χρειαστεί και επαναληπτική εκλογή, η κα Μπακογιάννη απάντησε "θα μιλήσει ο λαός".

    Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ανέφερε, ότι "συνεργαστήκαμε άριστα σε όλα τα θέματα. Συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή". Και πρόσθεσε, ότι "είναι μια γιορτή δημοκρατίας της ΝΔ". Σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι θα χρειαστεί δεύτερη Κυριακή, απάντησε ότι αυτά θα τα αποφασίσει ο κόσμος.

    Ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε "συνυπογράφω σε όλα, ενωμένοι μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη μέρα".

    Στο μεταξύ, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη ΝΔ, όλο και περισσότερα στελέχη ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με το ποιον θα στηρίξουν για την ηγεσία του κόμματος. Τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη εξέφρασαν - μεταξύ άλλων- ο πρώην υπουργός, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, η βουλευτής Δωδεκανήσων κα Μίκα Ιατρίδη, ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Παπαστάμκος και ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας κ. Λοϊζος Λοϊζου. Τη στήριξή του στον υποψήφιο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κ. Τασούλας, ο βουλευτής Ηλείας κ. Π. Αδρακτάς, ο τέως βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δ. Σαμπαζιώτης καθώς και η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Λιάνα Γούτα. Τη στήριξή του στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ εξέφρασε από το Στρασβούργο και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο και κατηγόρησε πως δεν έχει σχέδιο, εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε πολιτικούς της φίλους στην Αργολίδα.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο για την οικονομία και σπαταλά το χρόνο και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

    "Καταφέρνει και να διαψεύδει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να μην ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των περιστάσεων. Το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία με ψέματα και τώρα τα βρίσκει μπροστά του. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση" τόνισε η κα Μπακογιάννη η οποία και αναφέρθηκε στα τελευταία οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. "Η έκτακτη εισφορά είναι ένα ακόμη μέτρο που σχεδιάστηκε στο γόνατο, στέλνοντας το λογαριασμό σε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Αντί να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει και πάλι την εύκολη λύση της υπερφορολόγησης εξαπολύοντας φοροκαταιγίδα ενάντια στους φορολογούμενους πολίτες που δηλώνουν με ειλικρίνεια τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία", δήλωσε η κα Μπακογιάννη η οποία χαρακτήρισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "ανίκανα και ανέτοιμα να κυβερνήσουν και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις". "Γι αυτό και η χώρα έχει ανάγκη το ταχύτερο δυνατό από μια μεγάλη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Μια Νέα Δημοκρατία που θα είναι παρούσα. Που το ΠΑΣΟΚ θα μας βρίσκει μπροστά του. Μια Νέα Δημοκρατία που θα δίνει μάχες για αυτά που πραγματικά απασχολούν το λαό".

    Όσον αφορά τα εσωκομματικά, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε πως "η ΝΔ πρέπει να απευθυνθεί ξανά στην κοινωνία. Να χτίσει νέες πλατιές κοινωνικές συμμαχίες. Να φύγει από την απομόνωση και την περιχαράκωση, που κάποιοι πάνε να κάνουν σημαία. Και πάνω απ' όλα να ξεκινήσουμε άμεσα δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Η μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι η Νέα Δημοκρατία να μπει σε εσωστρέφεια και περιχαράκωση και να μην ασκεί ισχυρή αντιπολίτευση. Γι' αυτό το σύστημα ΠΑΣΟΚ δίνει τα ρέστα του εναντίον μου", δήλωσε η υποψήφια για την αρχηγία. Απάντησε μάλιστα και στις επικρίσεις που δέχεται για μηχανισμούς. "Είμαι περήφανη γιατί σε αυτή την προσπάθεια έχω δίπλα μου στελέχη από όλες τις τάσεις του κόμματός μας. Στελέχη που συνεργάστηκαν με όλους τους πρώην προέδρους μας. Αυτό κάποιοι πάνε να το βαφτίσουν απαξιωτικά, ως "μηχανισμό". Για μας αυτό λέγεται ενότητα. Λέγεται συστράτευση. Λέγεται αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός".

    Η κ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε ενωτική και επανέλαβε τη θέση της για μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία: "Όλοι εμείς αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στις όποιες διαφορές του παρελθόντος και να ενώσουμε δυνάμεις για να ξανακάνουμε δυνατή τη Νέα Δημοκρατία. Η δική μας προσπάθεια εκφράζει το σύνολο του κόμματος. Και τις ρίζες και τον κορμό και τα κλαδιά αυτής της μεγάλης παράταξης". Επανέλαβε μάλιστα και το δίλλημα που θέτει στην προεκλογική αυτή εκστρατεία. "Θα παραμείνουμε ένα μεγάλο, ανοιχτό και δυνατό κόμμα ή θα γίνουμε ένα μικρό και αναχρονιστικό κόμμα που δεν θα μπορεί να κερδίσει εκλογές; Θα επιβραβεύσουμε τη συνέπεια ή τον καιροσκοπισμό; Θα αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ και το σύστημα ΠΑΣΟΚ στα μέσα ενημέρωσης να αλωνίζουν ή θα δείξουμε τη δύναμη της μεγάλης μας παράταξης;"

    Αντώνης Σαμαράς

    Ομιλία στις γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    "Η συμμετοχή των γυναικών, όχι μόνο στα ψηφοδέλτια αλλά παντού και στα κέντρα λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι ισότιμη και να φτάνει στο 50%, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει λόγω του φύλου τους, αλλά με βάση την αξιοκρατία".

    Αντώνης Σαμαράς

    Πρέπει να αναδειχθούν οι ικανές και άξιες γυναίκες που περιθωριοποιούνται λόγω του φύλου τους, είπε ο κ. Σαμαράς και ανέφερε τα παραδείγματα της Μέρκελ και της Θάτσερ. Η Μέρκελ, είπε ο κ. Σαμαράς, ήταν κόρη πάστορα και η Θάτσερ κόρη μπακάλη, αλλά αναγνώρισαν τις ικανότητές τους στην πολιτική και έφτασαν εκεί που έφτασαν. Όπως είπε, με τον ίδιο στο τιμόνι της ΝΔ οι γυναίκες θα φτάνουν παντού, με βάση πάντα την αξία και τις ικανότητές τους. Ο κ. Σαμαράς απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να σπεύσει να ψηφίσει την Κυριακή και όπως είπε «έχουμε το ρεύμα στην κοινωνία αλλά πρέπει να μεταφραστεί και στην κάλπη». Τόνισε ακόμη ότι στο ΠΑΣΟΚ η εκλογή από τη βάση επιβλήθηκε από πάνω προς τα κάτω ενώ στη ΝΔ επιβλήθηκε από τη βάση, το κοινωνικό ρεύμα την επέβαλε.

    "Πρέπει να δοθεί η δύναμη από την λαϊκή βάση στο νέο πρόεδρο μέσα από τη συμμετοχή" είπε ο κ. Σαμαράς. Αναφέρθηκε και στην λειτουργία του κράτους, απορρίπτοντας το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και το μοντέλο κράτους -επιχειρηματία όπως είπε, και τόνισε ότι δεν θέλει το κράτος νυχτοφύλακα αλλά ρυθμιστή, να δίνει ευκαιρίες σε όλους, και να ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία.

    Αναφέρθηκε στον πατριωτισμό και είπε ότι η αγάπη για τον τόπο μας είναι μια πρόκληση για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα, και έτσι αποδεικνύουμε ότι αγαπάμε τον τόπο μας. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον κοινωνικό φιλελευθερισμό που όπως είπε εστιάζει στην στήριξη της μεσαίας τάξης και στην διάχυση του προϊόντος της ανάπτυξης στην κοινωνία και στους πολίτες. "Χάσαμε τη μάχη των ιδεών και χάσαμε τη μάχη στις εκλογές" είπε και αναφέρθηκε στον Νικολά Σαρκοζί ο οποίος, όπως είπε, με βάση την ιδεολογία του έλυσε το πρόβλημα ασφάλειας που προέκυψε στο Παρίσι κάποια στιγμή. Εμείς δεν κάναμε αυτό το πράγμα με τα γνωστά αποτελέσματα ανέφερε και τόνισε ότι η ιδεολογία είναι η ταυτότητά μας. Είπε ακόμη ότι η ΝΔ υπέστη ιδεολογικό αφοπλισμό και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί και τόνισε ότι στόχος του είναι να "παντρέψει" τις διαχρονικές αξίες και τις αρχές της παράταξης με τα φρέσκα ισχυρά πολιτικά ρεύματα που όπως είπε, έχουν κάνει ισχυρή την κεντροδεξιά στην Ευρώπη.

    Η στήριξή τους στον Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασαν ο ευρωπαίος επίτροπος Σταύρος Δήμας και ο βουλευτής Κώστας Τασούλας. Ο Μεσσήνιος πολιτικός θα μιλήσει το μεσημέρι στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" της Κοζάνης και το βράδυ στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης.

    Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης μίλησε σε στελέχη του κόμματος στην Τρίπολη. "Είμαι εδώ και η λέξη αποχωρώ ή υποχωρώ δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου, διότι μπήκα για να μείνω κι όχι για να φύγω", είπε ο κ. Ψωμιάδης και πρόσθεσε: "Μπήκα όχι για προσωπικό συμφέρον, αλλά για να περάσει κάποια στιγμή σ' αυτή την παράταξη ο λόγος του προδομένου, του ξεχασμένου νεοδημοκράτη. Γιατί σήμερα θυμήθηκαν ορισμένοι το καταστατικό, τις οργανώσεις, τα μέλη". Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε πως "ιδιοκτήτης του κόμματος δεν είναι κανένας παρά μόνο ο λαός και πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην κοινωνία, να ξαναμιλήσουμε με το λαό". Επανέλαβε ότι δεν θα στηρίξει κανέναν στο δεύτερο γύρο, σημειώνοντας ότι δεν χρωστάει σε κανένα και με κανέναν δεν κάνει παζάρια.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Συναντήσεις Παπανδρέου με Παρβάνοφ και Θαπατέρο&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Συνεδρίασε η Σοσιαλιστική Διεθνής

    Είδηση: 29945

    [03] Αλλαγές στην καταβολή των κινήτρων της απόσυρσης

    Τεταρτη, 25 11 2009 10:08

    Τη ριζική αλλαγή του τρόπου καταβολής των οικονομικών κινήτρων της απόσυρσης αλλά και αντικατάστασης κάποιου παλιού οχήματος με καινούργιο ή μεταχειρισμένο, αποφάσισε η Κυβέρνηση με την τροποποιημένη Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία υπογράφηκε χτες Τρίτη από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και αναμένεται να δημοσιευθεί στο Φύλλο της Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αυτή την εβδομάδα. Με την απόφαση απλοποιούνται οι διαδικασίες και επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός έλεγχος των δικαιολογητικών πληρωμής.

    Καταρχάς αλλάζει ο τρόπος είσπραξης των χρημάτων, για όσους ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων, που πρόλαβαν και απέσυραν τα οχήματά τους έως τις 2/11, τα οποία, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, θα κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

    Για όσους ενδιαφέρονται να εισπράξουν μόνο το οικονομικό κίνητρο της απόσυρσης θα πρέπει:

    1. Να κάνουν μία αίτηση-υπεύθυνη δήλωση προς τη Διεύθυνση Μεταφορών στην οποία μεταξύ άλλων να αναγράφεται, το ΑΦΜ του, το πιστωτικό ίδρυμα και ο αριθμός λογαριασμού που τηρεί σε αυτό ο δικαιούχος. 2. Να προσκομίσουν τη βεβαίωση παραλαβή από τα Κέντρα Ανακύκλωσης μαζί με την Πράξη Οριστικής Διαγραφής του οχήματος. Στη συνέχεια θα εκδίδεται η απόφαση του αρμόδιου οργάνου για την ανάληψη της σχετικής υποχρέωσης. 4. Κατόπιν θα εκδίδεται η ονομαστική κατάσταση πληρωμής δαπάνης η οποία θα συντάσσεται από τη Διεύθυνση Μεταφορών.

    Στη συνέχεια, αναλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Μεταφορών Νομαρχίας, Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και ΔΟΥ),έως ότου να πιστωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου, χωρίς να απαιτείται καμία πρόσθετη ενέργεια από αυτόν.

    Αντίστοιχη είναι η διαδικασία για την καταβολή κινήτρου αγοράς του νέου οχήματος, στην οποία απαιτούνται, σύμφωνα με την ΚΥΑ και τα παραστατικά αγοράς και η άδεια κυκλοφορίας του νέου αυτοκινήτου.

    Συγκεκριμένα απαιτούνται:

    1. Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση προς την Υπηρεσία Μεταφορών στην οποία αναγράφονται εκτός των άλλων, ότι ο δικαιούχος έχει λάβει το οικονομικό κίνητρο της απόσυρσης, καθώς ότι δεν έλαβε δύο ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

    2. Απόφαση του αρμόδιου οργάνου για την ανάληψη της σχετικής υποχρέωσης.

    3. Επικυρωμένο αντίγραφο της Άδειας Κυκλοφορίας του νέου οχήματος, στην οποία αναγράφεται και η ένδειξη «Από Απόσυρση του αριθ. Κυκλοφορίας.

    4. Φωτοτυπία του τιμολογίου αγοράς νέου οχήματος ή της υπεύθυνης δήλωσης αν έχει αγοραστεί από ιδιώτη

    Όσοι ιδιοκτήτες αντικαταστήσουν το παλιό τους όχημα με κάποιο καινούριο ΙΧ για να λάβουν το οικονομικό κίνητρο αντικατάστασης θα πρέπει να προσκομίσουν μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά και μία βεβαίωση από την Υπηρεσία Μεταφορών ότι το νέο όχημα ανήκει στην κατηγορία Euro 4 και άνω.

    Επόμενο &gt;Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διακρίσεις

    Είδηση: 29952

    [04] Φιλιππίνες: Στους 52 οι νεκροί από τη σφαγή

    Τεταρτη, 25 11 2009 09:33

    Σε 52 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των θυμάτων από τη σφαγή τη Δευτέρα στις νότιες Φιλιππίνες από ένοπλους άνδρες στο πλαίσιο ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. "Στο εξής ο θλιβερός απολογισμός ανέρχεται σε 52 νεκρούς", δήλωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Ζοζεφίνο Καταλούνα. Οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν και ανέσυραν δύο οχήματα και πέντε επιπλέον πτώματα από σημείο όπου έγινε η σφαγή.

    Ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Πόνσε, στρατιωτικός εκπρόσωπος στην περιοχή είπε ότι τα δύο αυτοκίνητα και τα πτώματα βρέθηκαν σε ένα δεύτερο τάφο στο χωριό Σαλμάν της πόλης Αμπατουάν στην επαρχία Μαγκουιντανάο, 930 χλμ. νότια της Μανίλας.

    Τα θύματα, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και βουλευτές, απήχθησαν τη Δευτέρα από ένοπλους άνδρες και μετά δολοφονήθηκαν στην επαρχία Μαγκουιντανάο του νησιού Μιντανάο. Τα πτώματά τους, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 14 γυναικών, βρέθηκαν διάτρητα από σφαίρες. Η πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο κήρυξε χθες, Τρίτη, κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ένα μέρος του νησιού.

    Ένας πολιτικός σύμμαχος της Προέδρου Αρόγιο, ο γιος του κυβερνήτη της επαρχίας, θεωρείται από την αστυνομία ο βασικός ύποπτος για το μακελειό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Φιλιππίνες: Έκτακτα μέτρα για τη χθεσινή σφαγή, Reuters: Six more bodies found at Philippine massacre site, BBC: Philippines 'poll-related' deaths reach 52

    Πακιστάν: Επίθεση σε βυτιοφόρο που προοριζόταν για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Καταστροφικές πλημμύρες στη Μαλαισία

    Είδηση: 29949

    [05] Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διακρίσεις

    Τεταρτη, 25 11 2009 08:35

    Τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες υφίσταται βία στη διάρκεια της ζωής της. Τα φαινόμενα της κακοποίησης και της άσκησης βίας κατά γυναικών εξακολουθούν να παρατηρούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία και στις διάφορες μαρτυρίες, προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση. "Μεγάλος αριθμός κοριτσιών και γυναικών είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης, βιασμού από ξένους και γνωστούς, σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία, σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους και κακοποίησης (ακόμα και ανθρωποκτονίας) από συντρόφους", τονίζει σε μήνυμά της, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των δύο φύλων, Μαρία Στρατηγάκη.

    Οι λύσεις πρέπει να πηγάζουν από την κοινωνία και να υιοθετούνται από την πολιτική. Μαζί με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών εντείνει και διευρύνει τις ενέργειές της, για την συστηματική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου στη χώρα μας με στόχο να εκλείψει η βία σε όλες τις μορφές!

    Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πρόβλημα που "εμφανίζεται" (ή συνήθως συγκαλύπτεται) σε όλων των τύπων τις σύγχρονες κοινωνίες: στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες με ποικίλες μορφές, είτε με τη μορφή της οικογενειακής βίας, είτε με τη μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης όσο και στις υπόλοιπες κοινωνίες, όπου οι γυναίκες είναι θύματα πιο πρωτόγονων μορφών βίας.

    Η οικογενειακή βία είναι μια από τις πιο κακοήθεις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή διαπράττεται, όχι από ξένους, αλλά από μέλη της οικογένειας, ανθρώπους εμπιστοσύνης. Είναι εξαπλωμένη σε όλο τον κόσμο, έχοντας επιπτώσεις στη φυσική και συναισθηματική υγεία γυναικών και παιδιών, απειλώντας την οικονομική τους ασφάλεια και υπονομεύοντας την αυτοεκτίμησή τους και την δυνατότητα για ομαλή ανάπτυξη. Στις χειρότερες περιπτώσεις αποτελεί απειλή για τη ζωή, όταν γυναίκες δολοφονούνται ή αυτοκτονούν από απελπισία.

    Μια τέτοια μορφή βίας δεν κάνει διακρίσεις πολιτισμικής κληρονομιάς, ταξικής θέσης, μορφωτικού επιπέδου, ύψους εισοδήματος, εθνικότητας και ηλικίας σε οποιαδήποτε χώρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι δεν καταγράφονται σε επίσημες στατιστικές 60 εκατομμύρια γυναίκες, θύματα των ίδιων των οικογενειών τους, δολοφονημένες εκ προμελέτης ή μέσω παραμέλησης, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

    Η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας από άντρες πάνω σε γυναίκες έχει κοινωνικές γενεσιουργές αιτίες, τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα, που αποτελούν δομικό στοιχείο της κοινωνίας (βία δομική) και εκφράζονται πέρα από την άμεση άσκηση βίας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομική και κοινωνική εξάρτηση της γυναίκας από τον άντρα, στη μειονεκτική θέση των γυναικών στον τόπο της δουλειάς, στις χειρότερες ευκαιρίες μόρφωσης για κορίτσια και γυναίκες, στην υπο-εκπροσώπηση των γυναικών σε πολιτικές θέσεις κ.ά.

    Ορισμένες μορφές βίας εκδηλώνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης (π.χ. η οικογενειακή βία και ο βιασμός), ενώ άλλες εμφανίζονται μόνο σε ορισμένες χώρες ή πολιτισμούς, όπως ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, η επαλήθευση της παρθενίας, το κάψιμο στην πυρά των χηρών.

    Μήνυμα γγ του ΟΗΕ

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, σε μήνυμά του αναφέρει:

    " Τη δεκαετία που πέρασε από τότε που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 25η Νοεμβρίου, ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ολοένα και περισσότεροι, ομάδες και άτομα, άνδρες και αγόρια, συμμετέχουν στις προσπάθειες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτής της αποτρόπαιης παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών.

    Μπαν Γκι Μουν

    Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί επίσης σε εθνικό επίπεδο, καθώς πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει νόμους και ολοκληρωμένα σχέδια δράσης.

    Παρόλα αυτά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Σε κάθε χώρα, οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να πλήττονται και να υποφέρουν από τη βία. Αυτή η μορφή βίας υπονομεύει την ανάπτυξη, προκαλεί την αστάθεια και καθιστά την επίτευξη της ειρήνης ακόμη πιο δύσκολη. Πρέπει να απαιτήσουμε τη λογοδοσία και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να θέσουμε τέρμα στην ατιμωρησία. Πρέπει να ακούσουμε και να στηρίξουμε τις γυναίκες που επιζούν.

    Ο στόχος μας είναι σαφής: να δώσουμε τέλος σε αυτά τα ασυγχώρητα εγκλήματα - είτε πρόκειται για τη χρήση του βιασμού ως όπλο πολέμου, την ενδοοικογενειακή βία, τη σωματεμπορία, τα αποκαλούμενα εγκλήματα "τιμής" και τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια αυτής της μορφής βίας με την εξάλειψη των διακρίσεων και την αλλαγή της νοοτροπίας που τη διαιωνίζει.

    Η εκστρατεία "Ενωμένοι για τον Τερματισμό της βίας Κατά των Γυναικών" ("UNiTE to End Violence Against Women") που εγκαινίασα πέρυσι, καλεί σε δράση ολόκληρο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Καλεί επίσης όλες τις χώρες να θέσουν σε εφαρμογή, μέχρι το έτος 2015, ισχυρούς νόμους, πολυτομεακά σχέδια δράσης, προληπτικά μέτρα, συλλογή δεδομένων, καθώς και να καταβάλουν συστηματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας σε συνθήκες συγκρούσεων. Καλώ τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και κάθε έναν ξεχωριστά να συμμετάσχουν μαζί μας σε αυτή την εκστρατεία. Επίσης, πρόσφατα εγκαινίασα ένα δίκτυο Ηγετών-Ανδρών για την ενίσχυση της προσπάθειάς μας.

    Η στήριξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη δημιουργία μιας ενιαίας οργάνωσης του ΟΗΕ για τα θέματα ισότητας θα ενισχύσει το έργο μας. Η νέα οργάνωση θα προωθήσει την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και θα καθιστά υπόλογο το ίδιο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο κρατούν ενωμένες τις οικογένειες, τις κοινότητες και τα έθνη. Στη φετινή Διεθνή Ημέρα, ας επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Ας επενδύσουμε περισσότερους πόρους στην καταπολέμηση αυτής της μορφής βίας. Ας κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θέσουμε τέλος σε αυτές φρικτές επιθέσεις, μια για πάντα."

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αλλαγές στην καταβολή των κινήτρων της απόσυρσης&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Σύσκεψη Μιχ. Χρυσοχοϊδη, με στελέχη των ΛΣ, ΕΛΑΣ και ΕΥΠ

    Είδηση: 29944

    [06] Πακιστάν: Επίθεση σε βυτιοφόρο που προοριζόταν για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ

    Τεταρτη, 25 11 2009 10:06

    Ομάδα δέκα ενόπλων έστησε ενέδρα και κατέστρεψαν σήμερα στο βορειοδυτικό Πακιστάν ένα βυτιοφόρο γεμάτο καύσιμα που προοριζόταν για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, πάνω σε δρόμο όπου οι Ταλιμπάν πραγματοποιούν συχνά επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές της Ατλαντικής Συμμαχίας, σύμφωνα με την αστυνομία. Από τα πυρά τραυματίστηκαν ο οδηγός και ο συνοδηγός. "Τους εξαναγκάστηκαν να κατεβούν από το όχημα, έριξαν ρουκέτες στο βυτιοφόρο το οποίο εξερράγη", εξήγησε ο Μοχαμάντ Αλαμ Σινουαρί, αξιωματικός της αστυνομίας.

    Στην Πεσαουάρ αλλά και στο πέρασμα Χιμπέρ, κύρια οδική αρτηρία πρόσβασης στο Αφγανιστάν από το Πακιστάν, δρουν Ταλιμπάν ή ληστές που συνδέονται σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό με ένοπλους ισλαμιστές. Αυτοί επιτίθενται και ληστεύουν κυρίως αυτοκινητοπομπές που προορίζονται για τον ανεφοδιασμό της διεθνούς δύναμης αρωγής στην ασφάλεια (ISAF) του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η διεθνής δύναμη επιχειρεί κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Οι περιοχές όπου ζουν οι φυλές στο Πακιστάν, στις οποίες περιλαμβάνεται και η περιοχή Χιμπέρ, έχουν γίνει προπύργιο των μαχητών της Αλ Κάιντα και των Αφγανών Ταλιμπάν, λόγω της υποστήριξης των Πακιστανών Ταλιμπάν.

    Οι τελευταίοι ευθύνονται για το πρωτοφανές κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας στην πλειοψηφία τους, με τουλάχιστον 2.550 νεκρούς σε όλη τη χώρα μέσα σε δύο χρόνια. Πριν από δυο μήνες ο πακιστανικός στρατός εξαπέλυσε χερσαία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στο προπύργιο των Ταλιμπάν στο νότιο Ουαζιριστάν, σχεδόν 200 χλμ. νοτιοδυτικά της Πεσαουάρ. Από χθες, Τρίτη επιχειρεί και στο Χιμπέρ με στόχο μια ένοπλη οργάνωση που λεηλατεί συχνά τα φορτηγά και ληστεύει τους ταξιδιώτες πάνω στο δρόμο ο οποίος οδηγεί στο Αφγανιστάν. Η οργάνωση αυτή έχει διασυνδέσεις με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Φιλιππίνες: Στους 52 οι νεκροί από τη σφαγή

    Είδηση: 29951

    [07] Δημοπρασία Ελληνικής Τέχνης 19ου & 20ού αιώνα του Οίκου Βέργος

    Τεταρτη, 25 11 2009 11:06

    Περισσότερα από 260 έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών περιλαμβάνονται στη δημοπρασία "Ελληνικής Τέχνης 19ου & 20ού αιώνα" του Οίκου "Βέργος", που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2009.

    Στους 161 καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύονται με έργα τους στη δημοπρασία, συγκαταλέγονται οι: Α. Ακριθάκης, Α. Αστεριάδης, Γ. Βακιρτζής, Σ. Βασιλείου, Π. Βυζάντιος, Γ. Γαΐτης, Α. Γεραλής, Γ. Γουναρόπουλος, Σ. Δασκαλάκης, Ν. Εγγονόπουλος, Ε. Θωμόπουλος, Σ. Καραβούζης, Ν. Κεσσανλής, Λ. Κογεβίνας, Δ. Κοκκινίδης, Γ. Κόττης, Μ. Μακρουλάκης, Χ. Μπότσογλου, Παύλος, Μ. Πράσινος, Μ. Πωπ, Ε. Σακαγιάν, Σ. Σόρογκας, Β. Σπεράντζας, Γ. Σπυρόπουλος, Γ. Τσαρούχης, Α. Φασιανός, Μ. Χάρος και πολλοί άλλοι. Οι τιμές των έργων κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

    Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, με ώρα έναρξης 6:30 το απόγευμα. Τα έργα της δημοπρασίας θα εκτεθούν στον ίδιο χώρο την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου (εγκαίνια στις 7 το απόγευμα), την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009, με ώρες λειτουργίας 10 το πρωί έως 10 το βράδυ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Ανακοινώθηκαν τα πέντε -νέα- μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ

    Είδηση: 29955

    [08] Μεζές... κατά της νέας γρίπης

    Τεταρτη, 25 11 2009 09:29

    Οι Σέρβοι, περιμένοντας το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης Η1Ν1, προσπαθούν να προστατευτούν απο αυτήν καταφεύγοντας στην ... παραδοσιακή διατροφή. Το τουρσί από λάχανο ή πιπεριά, το σκόρδο και το κρεμμύδι αποτελούν καθημερινά διατροφικά στοιχεία και ήδη από τα σερβικά ΜΜΕ αποδόθηκε στα τρόφιμα αυτά ο χαρακτηρισμός "σερβικό εμβόλιο".

    Στις λαϊκές αγορές επικρατεί το αδιαχώρητο και όπως αναφέρει ο σερβικός Τύπος, στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών πρώτο βρίσκεται το σκόρδο και ακολουθούν το λάχανο-τουρσί και το κρεμμύδι.

    Στα εστιατόρια έχει αυξηθεί, επίσης, η κατανάλωση των προϊόντων αυτών.

    Σε ρεπορτάζ της ιδιωτικής τηλεόρασης "Πίνκ" (Pink) καταγράφεται εστιατόριο στο Βελιγράδι, όπου στο μενού των ορεκτικών προσφέρεται μεζές που ονομάζεται "Αντί - Η1Ν1".

    Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου εξηγεί ότι ο συγκεκριμένος μεζές αποτελείται από τουρσί-λάχανο πασπαλισμένο με καυτερό κόκκινο πιπέρι, τυροσαλάτα με πολύ σκόρδο και ελαιόλαδο, μπέικον τηγανισμένο και ένα ποτηράκι ρακί κατά προτίμηση από κυδώνια, αχλάδια ή σταφύλια.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Και ομπρέλες Ομπάμα

    Είδηση: 29948

    [09] Ο αλτρουισμός των φυτών στους συγγενείς τους

    Τεταρτη, 25 11 2009 11:19

    Το συναίσθημα του αλτρουισμού υπήρξε ανέκαθεν πεδίο ενασχόλησης των φιλοσόφων, των θεολόγων, των ψυχολόγων και, πιο πρόσφατα, των εξελικτικών βιολόγων. Ακόμα και οι τελευταίοι δύσκολα πάντως θα παραδέχονταν ότι είναι δυνατό τα φυτά να επιδεικνύουν αλτρουισμό. Όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να δείξει ότι αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει και ότι τελικά ακόμα και τα φυτά είναι κοινωνικοί οργανισμοί, ικανοί να δείξουν προτίμηση στους "δικούς" τους σε σχέση με τους "ξένους".

    Από την οπτική γωνία της θεωρίας της φυσικής επιλογής, ο αλτρουισμός πιθανώς εξελίχτηκε αρχικά σε μερικά ζώα και στη συνέχεια ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο, επειδή κάθε αλτρουιστική πράξη που βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης και αναπαραγωγής ενός συγγενούς, εκ των πραγμάτων αυξάνει την πιθανότητα το DNA ενός ζώου ή ενός ανθρώπου να περάσει στις επόμενες γενιές.

    Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι τα φυτά έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν και να ανταποκριθούν σε άλλα φυτά, όμως ελάχιστα είχε μελετηθεί το κατά πόσο μπορούν να αναγνωρίσουν αν ένα φυτό είναι συγγενικό τους και αν αντιδρούν με κάποιου είδους αλτρουιστική συμπεριφορά σε σχέση με αυτό.

    Η νέα έρευνα των Γκιγιέρμο Μάρφι και Σούζαν Ντάντλεϊ, του Τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στο Οντάριο του Καναδά, η οποία δημοσιεύτηκε στο "American Journal of Botany" (Αμερικανικό Περιοδικό Βοτανικής), επικεντρώθηκε στις αντιδράσεις ενός συγκεκριμένου φυτού (impatiens pallida ή jewelweed). Οι ερευνητές μελέτησαν τις αντιδράσεις του φυτού σε δύο μορφές ανταγωνισμού: τις αλλαγές στο φως και την παρουσία γειτονικών ριζών άλλων φυτών, τόσο συγγενικών όσο και ξένων.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αντίδραση του φυτού εξαρτιόταν από το αν μεγάλωνε δίπλα-δίπλα με συγγενικά φυτά του είδους του ή με τελείως ξένα φυτά, γεγονός που απέδειξε ότι το φυτό όχι μόνο μπορεί να ξεχωρίσει τους "φίλους" από τους "αγνώστους", αλλά επίσης έχει διαφορετική συμπεριφορά στις δύο αυτές περιπτώσεις.

    Όταν είχαν να κάνουν με τους "συγγενείς" τους, τα φυτά δεν προσπάθησαν να "κλέψουν" ήλιο ή νερό, απλώνοντας τα φύλλα τους ή τις ρίζες τους έτσι ώστε είτε να σκιάσουν τα διπλανά τους είτε να τους αποκόψουν το νερό. Τα φυτά προτίμησαν κυρίως να επιμηκύνουν το κοτσάνι τους και να πετάξουν περισσότερα κλαδιά, αλλάζοντας την μορφολογία τους πάνω από το έδαφος. Αντίθετα, όταν μεγάλωναν δίπλα-δίπλα με "ξένους", τα φυτά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους "κλέψουν" το φως μεγαλώνοντας το φύλλωμά τους, ώστε να σκιάσουν τους ανταγωνιστές τους.

    Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτή η διαφορετική συμπεριφορά παρατηρούνταν μόνο όταν τα φυτά ήσαν αρκετά κοντά, ώστε οι ρίζες τους να έρχονται σε επαφή, πράγμα που σημαίνει ότι η επικοινωνία μέσω των ριζών είναι αναγκαία προκειμένου τα φυτά να ξεχωρίζουν τους "δικούς" τους από τους "άλλους". Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές έδειξαν ότι η συμπεριφορά ενός φυτού πάνω από το έδαφος (π.χ. αν θα σκιάσει τα γύρω του φυτά),εξαρτάται από τις πληροφορίες που παίρνει από τις ρίζες κάτω από το έδαφος.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.amjbot.org/cgi/content/abstract/96/11/1990

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Ενθουσιασμός από τα πρώτα πειράματα στο CERN

    Είδηση: 29956

    [10] Το ελληνικό Facebook λέγεται Hellenic Space

    Τεταρτη, 25 11 2009 09:45

    Eμπνευσμένοι από την ιδέα του Facebook και με φιλοδοξία να φέρουν τους όπου Γης Έλληνες και φιλέλληνες σε επικοινωνία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Ίντερνετ, δύο Έλληνες στη Γερμανία δημιουργούν τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στο Διαδίκτυο. Το ελληνικό Facebook έχει όνομα και λέγεται Hellenic Space.

    Ο Ανδρέας Δημητριάδης και ο Ανδρέας Κοσμάτος είναι παιδιά Ελλήνων μεταναστών και δουλεύουν στη Γερμανία με εξειδίκευση στο Ίντερνετ. Είναι οι δημιουργοί του www.hellenicspace.com, μιας ιδέας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και υλοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2009.

    Οι γονείς τους κατάγονται από την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Οι συγγενείς τους διάσπαρτοι στον κόσμο. "Θέλαμε να επικοινωνήσουμε με τα ξαδέρφια μας στην Αυστραλία και με τον θείο μας στην Αμερική. Ήταν μια ολόκληρη διαδικασία για να συντονιστούμε και να επικοινωνούμε. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του "Hellenic Space", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Ανδρέας Δημητριάδης, από τους δημιουργούς του.

    "Οι Έλληνες στην ξενιτιά πολλές φορές χρειαζόμαστε μια βοήθεια. Όπως, όταν ψάχναμε πληροφορίες για το Κτηματολόγιο. Κάποιοι αναζητούσαν ειδικούς γιατρούς στην Ελλάδα, άλλοι νοσοκομεία στο εξωτερικό. Μερικοί έψαχναν τους συγγενείς τους. Ήταν δύσκολο όμως να βρούμε τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν. Έτσι σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μας ως επαγγελματίες στο Ίντερνετ και να δημιουργήσουμε μια κοινότητα Ελλήνων και φιλελλήνων για να επικοινωνούμε και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες. Μια πλατφόρμα όπου επίσης θα υπάρχουν και όλες οι χρήσιμες ελληνικές ιστοσελίδες, για να μπορεί ο καθένας σε λίγα λεπτά να βρίσκει απαντήσεις στα ερωτήματά του. Αλλά και να ανταλλάσσουν εμπειρίες. Για παράδειγμα ένας που βίωσε την εμπειρία της εγγραφής σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα μπορεί από πρώτο χέρι να ενημερώσει όποιον ενδιαφέρεται", είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Ανδρέας Κοσμάτος.

    Μέχρι σήμερα έχει περίπου 10.000 μέλη από περίπου 90 χώρες του κόσμου και κυρίως από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελλάδα.

    "Στη λειτουργία του είναι παρόμοιο με αυτή στο Facebook. Υπάρχουν τα προφίλ, ανταλλάσσουμε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο, δημιουργούνται εξειδικευμένες κοινότητες και γίνονται συζητήσεις όπου συμμετέχουν Έλληνες από όλο τον κόσμο. Σε ένα ξεχωριστό χώρο μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες και τίτλους ειδήσεων από άλλες ιστοσελίδες προκειμένου να έχουν καθημερινή ενημέρωση όπως ακριβώς την επιθυμούν", διευκρίνισε ο Ανδρέας Δημητριάδης.

    "Στόχος μας είναι μέσα από το 'Hellenic Space' να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να έρθουν σε επικοινωνία οι Έλληνες της διασποράς μαζί με τους Έλληνες στην πατρίδα. Διαπιστώσαμε όμως ότι είχαμε και πολλά μέλη που δήλωναν φιλέλληνες. Αυτό ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μας", είπε ο Ανδρέας Κοσμάτος.

    Οικονομικά η όλη προσπάθεια ακόμη δεν έχει καμία υποστήριξη. "Δεν δημιουργήσαμε το 'Hellenic Space' για να κερδίσουμε χρήματα. Κάναμε μια επένδυση, βάλαμε τις γνώσεις μας και ακολουθούμε το πάθος μας. Και είναι πολύ όμορφο που βλέπουμε να έχει ανταπόκριση. Κάθε μέρα γινόμαστε περισσότεροι. Για όσο αντέχουμε, θα το συνεχίσουμε", δήλωσε ο Ανδρέας Δημητριάδης.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Η Κάρλα Μπρούνι είπε το "ναι" στον Γούντι Άλεν

    Είδηση: 29950

    [11] Διαδοχικές εκρήξεις στην Κερμπάλα

    Τεταρτη, 25 11 2009 10:56

    Είκοσι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν το πρωί της Τετάρτης στην πόλη Κερμπάλα νότια της Βαγδάτης, κατά την έκρηξη δύο αυτοσχέδιων μηχανισμών, ανακοίνωσαν ιατρικές και αστυνομικές πηγές. Η πρώτη βόμβα που εξερράγη γύρω στις 09.00 τοπική ώρα (08.00 ώρα Ελλάδος) είχε στόχο εστιατόριο στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να τραυματιστούν, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Ο δεύτερος μηχανισμός εξερράγη λίγα λεπτά αργότερα, μετά την άφιξη των ιατρικών ομάδων, προκαλώντας νέα θύματα.

    Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο της υγείας, 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν συνολικά στις δύο επιθέσεις. Η ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα βρίσκεται 110 χλμ. νότια της Βαγδάτης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Δεν "παγώνει" τους εποικισμούς το Ισραήλ

    Είδηση: 29954

    [12] Καταστροφικές πλημμύρες στη Μαλαισία

    Τεταρτη, 25 11 2009 09:07

    Πάνω από 16.000 πολίτες στην Μαλαισία εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καθώς πλημμύρες πλήττουν έξι επαρχίες μετά από ακατάπαυστες βροχοπτώσεις, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ σήμερα Τετάρτη. Η περίοδος των μουσώνων βρίσκεται στην κορύφωσή της -διαρκεί συνήθως ως τις αρχές Ιανουαρίου- και ήδη έχει αναγκάσει 16.105 πολίτες να μετακινηθούν σε 1.412 προσωρινά κέντρα στέγασης ώσπου τα νερά να υποχωρήσουν, δήλωσε η υπουργός Γυναικείων και Οικογενειακών Θεμάτων και Ανάπτυξης Κοινοτήτων Σεχραζάτ Άμπντουλ Τζαλίλ. Η βορειοανατολική επαρχία Τερενγκάνου έχει πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής, με σχεδόν 7.500 πολίτες εκτοπισμένους.

    Σύμφωνα με τη Σεχραζάτ, η οποία μίλησε στην εφημερίδα Star, η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να εξασφαλίσει καλές συνθήκες υγιεινής στα καταφύγια ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ξεσπάσουν ασθένειες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τα καταφύγια κι έχουν επιστρέψει στις εστίες τους από τον περασμένο μήνα, όταν οι βροχοπτώσεις έκλεισαν δρόμους και προκάλεσαν προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές στις πληγείσες παράκτιες επαρχίες.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Φιλιππίνες: Στους 52 οι νεκροί από τη σφαγή&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Βολιβία - Ιράν, προς πυρηνική συνεργασία

    Είδηση: 29946


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 November 2009 - 9:52:53 UTC