Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχη για την οικονομία-Πόλεμος στην παραοικονομία
  • [02] Σύνοδος ΟΗΕ: Δέσμευση των ηγετών για την εξάλειψη της πείνας
  • [03] Ασφαλιστικό: έναρξη διαλόγου την Τετάρτη
  • [04] Αιφνιδιαστική επίσκεψη Παπανδρέου σε ΚΕΠ
  • [05] Πήρε προθεσμία η 22χρονη φοιτήτρια
  • [06] Επιστολή Ν. Μπακογιάννη στην ΕΣΗΕΑ
  • [07] Μητροπολίτης Ιωαννίνων: «Δεν πληρώνουμε»
  • [08] Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:«Η ενότητα εξαρτάται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από το πώς θα πολιτευθεί ο νικητής. Η πρώτη ευθύνη είναι στο νικητή και η
  • [09] Ερντογάν :απέρριψε τις κατηγορίες για τηλεφωνικές υποκλοπές
  • [10] Gilbert & George: εκκεντρικότητα και πρωτοπορία στη Γκαλερί Bernier/Eliades
  • [11] Διαδικτυακές συμμορίες αισχροκερδούν πουλώντας ψεύτικα αντιϊικά
  • [12] Νέα δεδομένα για τις δίαιτες
  • [13] Ιταλία:Ο Καντάφι προσπάθησε να προσυλητίσει στο Ισλάμ μανεκέν
  • [14] Η Ελλάδα παρούσα με πρωτοβουλίες
  • [15] ΝΔ: Πρόεδρος από τα μέλη
  • [16] Συγκίνηση στην άμμο!
  • [17] Αποσύρθηκε από την κούρσα ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [18] ΝΔ: Συμβιβασμός μετά από διαβουλεύσεις
  • [19] Νέα πνοή στο ΕΣΥ, ασφαλή τα εμβόλια
  • [20] Συναντήσεις Παπανδρέου με Διαμαντούρο και Αρχιεπίσκοπο
  • [21] Στον Γενικό Επιθεωρητή Δημοσίας Διοικήσεως οι καταγγελίες Βγενόπουλο
  • [22] Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ:«Ακούσαμε την Πολιτική Άνοιξη, ακούσαμε το ΚΕΠ, στις 29 θα μιλήσει και η ΝΔ.»
  • [23] Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Πολλοί επιχείρησαν εκμεταλλευόμενοι πικρίες ή συγκυρίες να κάνουν δικά τους μαγαζιά, αλλά απέτυχαν -και από τη ΝΔ και
  • [24] Θετικά βλέπει η κοινή γνώμη τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ
  • [25] Ιράν: Αναβολή λειτουργίας πυρηνικού σταθμού
  • [26] Μιανμάρ: επιστολή της υπό περιορισμό επικεφαλής της αντιπολίτευσης
  • [27] Ιταλία: Θα ξεπεράσουν τους 50 οι νεκροί από τις πλημμύρες
  • [28] Ιρλανδικό ναι για τη Συνθήκη της Λισαβόνας
  • [29] Δεκατρείς νεκροί από την κακοκαιρία στη Σικελία
  • [30] Σοκ με τα πτώματα τεσσάρων βρεφών σε διαμέρισμα στο Βερολίνο
  • [31] Κροατία: διαψεύδονται 40.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
  • [32] Πέντε μεταλλαγμένα γονίδια υπεύθυνα για την ανάπτυξη του Πάρκινσον

    [01] Μάχη για την οικονομία-Πόλεμος στην παραοικονομία

    Δευτερα, 16 11 2009 17:58

    Νέες πηγές εσόδων και περαιτέρω συμπίεση των δημοσίων δαπανών αναζητά επειγόντως το Υπουργείο Οικονομικών ενόψει του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί την προσεχή Παρασκευή στη Βουλή. Επιχειρώντας η κυβέρνηση να εντοπίσει αφορολόγητο και μαύρο χρήμα, ανακοίνωσε μέτρα με στόχο πρωτίστως τις off sore εταιρείες. Οσον αφορά την περιστολή των κρατικών εξόδων, φαίνεται ότι θα μπει μαχαίρι σε υπερωρίες, έκτακτες αμοιβές και επιδόματα που εισπράττουν μη δικαιούχοι. Με τη φράση "τα δανεικά και τα ψέματα τελείωσαν", ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις επιθυμούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της οικονομίας. Η Κομισιόν πάντως έχει διαμηνύσει ότι χρειάζεται να ληφθούν περισσότερα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για να μειωθεί το έλλειμμα που βρίσκεται από σήμερα στο μικροσκόπιο κλιμακίου της Eurostat.

    Φύλλο και φτερό κάνουν τα στοιχεία των προϋπολογισμών του 2008 κ 2009 οι τεχνοκράτες της Eurostat. Στο νέο κρας τεστ αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχειών της χώρας μας θα εξετασθεί, ο τρόπος καταγραφής δαπανών, ο υπολογισμός τους και η αποκαλούμενη "άσπρη τρύπα" δηλαδή τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ. Στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Ιανουαρίου η "άσπρη τρύπα" είχε αναγραφεί 6,4 δισ ευρώ, ενώ στο προσχέδιο του προυπολογισμού στα 2 δισεκατομμύρια.

    "..Τα δανεικά και τα ψέματα τελείωσαν..."

    Δημήτρης Δασκαλόπουλος Πρόεδρος ΣΕΒ

    Επίσης θα εξετασθούν τα χρέη των νοσοκομείων και οι υποχρεώσεις του κράτους σε ιδιώτες.

    "Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Καλούμαστε να κάνουμε μια μεγάλη προσαρμογή 'όχι επειδή μας την επιβάλει κάποιος τρίτος, αλλά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, ο Έλληνας πολίτης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ειδικά για τα χρέη των νοσοκομείων, οποιαδήποτε ανακατανομή προκύψει από τη Eurostat στον τρόπο τμηματικής καταγραφής στα έτη 2008,2009 και 2010 θα επηρεάσει πολλά από τα μεγέθη του προϋπολογισμού.

    "Τα δανεικά και τα ψέματα τελείωσαν. Το κόστος για να επιλυθούν τα προβλήματα της οικονομίας είναι μεγάλο και πρέπει να το επωμιστούμε όλοι" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών.

    Στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, άσκησαν έντονη κριτική ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

    "Για μια ακόμη φορά ο ΣΕΒ δείχνει την ικανοποίηση του για τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που απολαμβάνουν γιγάντια κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια, απαιτούν τώρα από τους εργαζόμενους να πληρώσουν και τα χρέη που αυτοί δημιούργησαν", τόνισε το ΚΚΕ.

    "Φαίνεται πως η κυβέρνηση στο πρόσωπο του Προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δασκαλόπουλου, βρήκε τον πιο θερμό υποστηρικτή της. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να υιοθετήσει τις ίδιες πολιτικές με εκείνες της ΝΔ", τόνισε από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Γιέργκελν Τούμαν είπε ότι αυτή την περίοδο για την ελληνική οικονομία προέχει η οικονομική σταθεροποίηση. Δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται συνεργασία πολιτικών και επιχειρηματιών για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, καθώς είναι λάθος εάν νομίζουν οι πολιτικοί ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το πρόβλημα αυτό.

    Μάχη κατά της φοροδιαφυγής

    Ιδιαίτερο βάρος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα παίξει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων η οποία όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα αναβαθμιστεί.

    Θα είναι η νέα βάση δεδομένων για όλο το δημόσιο, θα έχει καταγεγραμμένα όλα τα οικονομικά στοιχεία επιχειρήσεων και πολιτών, ενώ από αυτή θα υπολογίζεται κεντρικά η πληρωμή όλων των μισθών.

    "Θα υπάρχει ένας θησαυρός πληροφοριών και σταδιακά η γενική γραμματεία θα γίνει το κέντρο όλων των υπηρεσιών του δημοσίου", τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε άδικο το φορολογικό σύστημα και σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν πλέον αντιληφθεί την αναγκαιότητα των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.

    Μέτρα για το μαύρο χρήμα

    Δέσμη μέτρων για την καλύτερη αντιμετώπιση της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση του ελληνο-αμερικανικού επιμελητηρίου

    Στο μικροσκόπιο των ελέγχων θα μπουν όλες οι offshore εταιρείες και οι περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

    Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ανακοίνωσε ότι θα γίνει αυστηρότατο το ισχύον πλαίσιο για τις offshore, η Επιτροπή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες θα ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό και με τεχνικά μέσα και επίσης έρχεται πλήρης ποινικοποίηση του αδικήματος της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

    "Το μαύρο χρήμα είναι μία από τις γκρίζες πλευρές της οικονομίας. Σε αυτήν και σε όλες τις άλλες γκρίζες περιοχές θα πέσει φως, άπλετο φως δικαιοσύνης και πυγμής. Θα χρειαστούν θυσίες για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να εξυγιάνουμε το κράτος και την οικονομία. Αλλά αυτές οι θυσίες είναι απαραίτητες", τόνισε ο κ. Σαχινίδης.

    Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ στη χώρα μας η παραοικονομία είναι 65 δισεκατομμύρια ευρώ, η φοροδιαφυγή 20 δισεκατομμύρια με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος να ξεπερνά τα 5 δισ ευρώ.

    Είδηση: 29680

    [02] Σύνοδος ΟΗΕ: Δέσμευση των ηγετών για την εξάλειψη της πείνας

    Δευτερα, 16 11 2009 18:04

    Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα στη Ρώμη. Στη Ρώμη, οι περίπου 1.000 εκπρόσωποι χωρών και κυβερνήσεων από 190 χώρες του κόσμου, που συμμετέχουν στη Σύνοδο, δεσμεύτηκαν για την εξάλειψη της πείνας από τον πλανήτη το συντομότερο δυνατό. Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα προσπαθήσουν να χαράξουν μια νέα στρατηγική, ώστε με επικεφαλής τον ΟΗΕ να περιοριστεί το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο. Όπως υπογράμμισε και με την ομιλία του ο πάπας Βενέδικτος, "η πείνα είναι η πιο φρικτή και η πιο χαρακτηριστική ένδειξη φτώχειας". Την ίδια ώρα, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση έστησαν μια σκηνή απέναντι από την έδρα του FAO για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των πολυεθνικών που "χρησιμοποιούν την τροφή ως μέσο κερδοσκοπίας".

    Δραματική αύξηση του αριθμού των λιμοκτονούντων

    "Σήμερα, περισσότερα από 17.000 παιδιά θα πεθάνουν εξαιτίας της πείνας. Ένα κάθε πέντε δευτερόλεπτα. Έξι εκατομμύρια το χρόνο. Κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό. Πρέπει να δράσουμε" Μπαν Κι Μουν

    "Πρέπει να προχωρήσουμε σε σημαντικές αλλαγές για να μπορέσουμε να προσφέρουμε φαγητό και να κυρίως να προστατεύσουμε τους πιο φτωχούς και τους πιο ευάλωτους" σημείωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, υπογραμμίζοντας ότι για να έχουν φαγητό τα περισσότερα από 9 δισ. ανθρώπων που θα πεινάνε το 2050, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων κατά 70%.

    Πριν από ένα χρόνο, ο αριθμός των λιμοκτονούντων είχε περιορισθεί αισθητά κάτω από το ένα δισεκατομμύριο. Ωστόσο, τη φετινή χρονιά ακολούθησε μία δραματική αύξηση του συνόλου των ανθρώπων αυτών. Μόλις πριν από έναν μήνα, ο FAO ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ο αριθμός των λιμοκτονούντων αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο.

    Οι ηγέτες που παίρνουν μέρος στη Σύνοδο συμφώνησαν να "εξαλείψουν την πείνα από όλο τον κόσμο" χωρίς όμως να θέσουν συγκεκριμένους στόχους ή χρονοδιάγραμμα δράσης, αφού η τελική ημερομηνία που είχαν θέσει για αυτό τον σκοπό, το 2025, αφαιρέθηκε από την τελική διακήρυξη τους.

    Ωστόσο, στην τελική διακήρυξη δεν γίνεται καμία αναφορά στο αίτημα του FAO να αυξηθεί η βοήθεια για τη γεωργία στα 44 δισ. δολάρια το χρόνο. Η διακήρυξη προβλέπει μόνο "την αντιστροφή της τάσης να μειώνονται οι εθνικοί και διεθνείς πόροι για την γεωργία, την ασφάλεια των τροφίμων και την αγροτική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών".

    Οι ηγέτες έθεσαν αρκετούς "στρατηγικούς στόχους", χωρίς όμως να συνοδεύσουν τις δεσμεύσεις τους με συγκεκριμένα ποσά.

    Επίσης, αποφάσισαν να "φροντίσουν ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα (...) για να μειωθεί στο ήμισυ ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα και τον υποσιτισμό μέχρι το 2015" παρόλο που οι ίδιοι οι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι αυτός ο στόχος δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα.

    Παράλληλα, προτίθενται να "αντιδράσουν εγκαίρως ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων".

    Οι λόγοι που οδήγησαν σ' αυτή τη δραματική αύξηση του αριθμού των λιμοκτονούντων είναι πολλοί και διαφορετικοί. Τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση στις φτωχότερες χώρες του κόσμου επιδεινώθηκε. Τη σημαντική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, που καταγράφηκε μέσα το 2007, διαδέχθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε ακόμη και ανεπτυγμένες οικονομίες σε ύφεση.

    Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο -κυρίως σε υποανάπτυκτες χώρες- να χάσουν τη δουλειά και το εισόδημά τους.

    Σε αυτά προστέθηκαν οι κλιματικές αλλαγές και οι φυσικές καταστροφές, που οδήγησαν εύφορες περιοχές σε ξηρασία και φτωχές σοδειές.

    Βασική όπλο η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη

    Πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ Άχιμ Στάινερ, το πρόβλημα δεν έγκειται στη φυσική έλλειψη τροφίμων αλλά προκαλείται από τη λανθασμένη διάθεσή τους: "Οι λιγότεροι γνωρίζουν πως, μολονότι διανύουμε μια κρίση τροφίμων, κι ενώ βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, λόγω της δραματικής αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, συνεχίζουμε να πετάμε τεράστιες ποσότητες τροφίμων. Στο σημερινό σύστημα παραγωγής και μάρκετινγκ χάνουμε περίπου το 30% με 40 % της συνολικής σοδειάς".

    Τους εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης θα απασχολήσουν κυρίως τα διαρθρωτικά προβλήματα του θέματος. Δηλαδή, το πώς μπορούν να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης τροφίμων, της οικονομικής κρίσης και της αλλαγής του κλίματος αλλά και το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη διάθεσή τους ανά τον κόσμο.

    Σε ό,τι αφορά την πρωτογενή παραγωγή τροφίμων, ο FAO επισημαίνει πως, τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν ελάχιστα στην αγροτική ανάπτυξη.

    Ο Ρόμπερτ Καλντεζίρι, πρώην συνεργάτης της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Ασία και Αφρική αλλά και συγγραφέας του βιβλίου "Το πρόβλημα της Αφρικής: Γιατί δεν αποδίδει η αναπτυξιακή βοήθεια", υποστηρίζει ότι το κλειδί για την ανάπτυξη της "μαύρης ηπείρου" είναι η ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.

    Αυτά δεν αφορούν μόνον στην Αφρική. Παρόμοια είναι πλέον η κατάσταση και στη μεγαλύτερη ήπειρο του πλανήτη, την Ασία. Μάλιστα, όπως τόνισε εκ μέρους του ΟΗΕ ο Άχιμ Στάινερ, "η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη είναι και στις δύο αυτές ηπείρους βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της πείνας".

    Είδηση: 29682

    [03] Ασφαλιστικό: έναρξη διαλόγου την Τετάρτη

    Δευτερα, 16 11 2009 16:35

    Με γρήγορους ρυθμούς θα εξελιχθεί ο διάλογος για το ασφαλιστικό, που ξεκινάει μέσα στην εβδομάδα. Για τριπλασιασμό, μέσα σε ένα χρόνο, των πρόσθετων κονδυλίων, που δόθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία από τον προϋπολογισμό και έφτασαν τα 2,5 δισ., έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λομβέρδος. Επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν κινδυνεύουν τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τόνισε όμως ότι αν δεν αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού κινδυνεύει η ανάκαμψη της οικονομίας.

    Όπως δήλωσε ο κ. Λομβέρδος: "Η παρέμβαση στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων είναι απολύτως αναγκαία και αυτή θα γίνει μέσα από ένα γόνιμο και με καθορισμένο χρονικό όριο, κοινωνικό διάλογο. Η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συστήματος ως ενός θέματος με εθνικές διαστάσεις αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη. Το 2009 τα ταμεία χρειάστηκαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις 2,470 δισ. Ευρώ, ενώ το 2008 η αντίστοιχη δαπάνη ήταν περίπου 850 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο υπερδιπλασιασμό. Οι δαπάνες υγείας παρουσιάζουν αύξηση 25%. Σε αυτή τη δραματική αύξηση σημαντικό ρόλο παίζει η σπατάλη στις δαπάνες για το φάρμακο, δαπάνες που παρουσιάζουν αύξηση από 12 έως 21% ετησίως. Το κράτος και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης δαπανούν για συντάξεις ποσοστό που αγγίζει το 13,5% του ΑΕΠ".

    Μεθαύριο Τετάρτη ο κ. Λομβέρδος μαζί με τον υπουργό Οικονομικών θα συναντηθούν με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και την Πέμπτη με τον ΣΕΒ. Στις συναντήσεις αυτές θα κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου και η πρόταση της κυβέρνησης.

    Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, απαντώντας στην πρόταση Τσίπρα για ντημπέϊτ για το Ασφαλιστικό, δήλωσε πως "είναι ευπρόσδεκτες οι προτάσεις των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων για διάλογο ουσίας στα μεγάλα ζητήματα όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το νέο μοντέλο ανάπτυξης".

    Αντιδράσεις

    Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει: "Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν κατηγορηματικά την πολυχρησιμοποιημένη βιτρίνα του "κοινωνικού διαλόγου" και να γυρίσουν την πλάτη σε όσους συμμετέχουν σε αυτόν.

    Η νέα σφαγή στα ασφαλιστικά δικαιώματα έχει αποφασιστεί στην ΕΕ εδώ και χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ το έλλειμμα, που τώρα χρησιμοποιείται ως άλλοθι, δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Τα ταμεία άδειασε και συνεχίζει να τα αδειάζει η θρασύτατη ληστεία που υφίστανται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες επί δεκαετίες.

    Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Καμιά αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, καμιά μείωση στις συντάξεις. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Για να έχει η πάλη σήμερα αποτελέσματα πρέπει τα λαϊκά στρώματα να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, από τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Πρέπει να πάρουν πίσω την ψήφο τους με την αγωνιστική τους δράση".

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: "Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα... Ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά έταζε "λαγούς με πετραχήλια" και σήμερα γίνεται "λαγός" των προεκλογικών του υποσχέσεων".

    Είδηση: 29674

    [04] Αιφνιδιαστική επίσκεψη Παπανδρέου σε ΚΕΠ

    Δευτερα, 16 11 2009 16:39

    Δεύτερη αιφνιδιαστική επίσκεψη, μετά το ΙΚΑ Περιστερίου, πραγματοποίησε το πρωί ο Πρωθυπουργό, αυτή την φορά στο ΚΕΠ Συντάγματος. Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με πολίτες και ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για θέματα που τους απασχολούν, ενώ αντάλλαξαν και απόψεις για την καλύτερη λειτουργία των κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών.

    Με έκπληξη εργαζόμενοι στο ΚΕΠ της πλατείας Συντάγματος, αλλά και πολίτες που είχαν προσέλθει για να εξυπηρετηθούν είδαν στις 9.30 το πρωί τον Πρωθυπουργό να μπαίνει στα γραφεία του Κέντρου για να συζητήσει μαζί τους τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και βελτίωσης των υπηρεσιών του.

    Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε χώρους και οργανισμούς εξυπηρέτησης πολιτών ,που μετά την πρόσφατη επίσκεψη του στο ΙΚΑ Περιστερίου, πήγε το πρωί στο ΚΕΠ της πλατειάς Συντάγματος, χωρίς τηλεοπτική και δημοσιογραφική κάλυψη , για να συνομιλήσει με εργαζoμένους του Κέντρου αλλά και πολίτες

    Ο κ. Παπανδρέου τόσο προεκλογικά όσο και ως πρωθυπουργός, έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολιτικός που βρίσκεται κοντά στην κοινωνία και την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη"

    Γιώργος Πεταλωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος

    "Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει το ιδιαίτερο, προσωπικό και έμπρακτο ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού για τον θεσμό των ΚΕΠ και την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση ενός θεσμού καταξιωμένου στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών", δήλωσε η υπερνομάρχης, Αθηνών - Πειραιώς, Ντίνα Μπέη.

    Εργαζόμενοι και πολίτες χαιρέτησαν θερμά τον κύριο Παπανδρέου, εξέφρασαν την ευχαρίστηση αλλά και την έκπληξή τους για την επίσκεψη και τον προέτρεψαν να προχωρήσει στην ενίσχυση και την αναβάθμιση του θεσμού που χαρακτήρισαν πολύ εξυπηρετικό.

    Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, κατά κοινή ομολογία των προσερχομένων σε αυτά αποτελούν υπηρεσία που χρησιμοποιείται ευρέως από τους πολίτες, τους διευκολύνει στις συναλλαγές τους με το δημόσιο και μειώνει την γραφειοκρατία.

    Είδηση: 29675

    [05] Πήρε προθεσμία η 22χρονη φοιτήτρια

    Δευτερα, 16 11 2009 12:48

    Προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη το πρωί ζήτησε και έλαβε από την 32η τακτική ανακρίτρια η Αντιγόνη Χελιώτη, που κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Φράξια Μηδενιστών", η οποία με ανακοίνωσή της διαψεύδει ότι έχει σχέσεις μαζί της και αναλαμβάνει την επίθεση στο σπίτι του βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη. Η 22χρονη αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, που αφορούν ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών κατά συρροή και έκρηξη από κοινού.

    Την ίδια ώρα, εντείνονται οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό όσων φέρονται ως μέλη της οργάνωσης σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναζητούνται είναι κι ένας 24χρονος φοιτητής που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση.

    Η 22χρονη σύμφωνα με τον συνήγορό της, Δημήτρη Κάππο, τονίζει ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους συγκατηγορουμένους της και υποστηρίζει, ότι δεν έχει πάει ποτέ στη λεγόμενη γιάφκα της οργάνωσης στο Χαλάνδρι.

    Όπως αναφέρει ο δικηγόρος, τα δακτυλικά αποτυπώματα, που βρέθηκαν σύμφωνα με την αστυνομία στο σπίτι στο Χαλάνδρι, ήταν πάνω σε κινητό αντικείμενο και όχι σε σταθερό σημείο.

    Από νωρίς το πρωί, είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων περίπου 50 νεαροί προς συμπαράσταση της 22χρονης φοιτήτριας, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά την είσοδο και την έξοδο της στο ανακριτικό γραφείο.

    Με διάταξη του Eισαγγελέα επετράπη η δημοσιοποίηση του ονόματος της κατηγορουμένης, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

    Ανάληψη ευθύνης

    Με ανακοίνωσή της η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο σπίτι του βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη, διαψεύδοντας ότι η 22χρονη έχει σχέση με τους ίδιους

    Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωσή τους: "Στις 12 Νοεμβρίου εξετάστηκε από εφέτες ανακριτές η υπόθεση της "γιάφκας" του Χαλανδρίου και της σύλληψης υποτιθέμενων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς - Φράξια Μηδενιστών. Για αυτό και εμείς επιλέξαμε σημαδιακά την επόμενη μέρα για να τοποθετήσουμε εκρηκτικό μηχανισμό στον γνωστό πρώην αριστερό και νυν βουλευτή τυχοδιώκτη-διανοούμενο Μίμη Ανδρουλάκη".

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8 Σχετικά άρθρα: Στην ανακρίτρια η 22χρονη φοιτήτρια

    Είδηση: 29667

    [06] Επιστολή Ν. Μπακογιάννη στην ΕΣΗΕΑ

    Δευτερα, 16 11 2009 17:12

    Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε με επιστολή της προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη. Αφορμή για την κίνηση αυτή ήταν δημοσίευμα της εφημερίδας "Βέτο".

    Είδηση: 29676

    [07] Μητροπολίτης Ιωαννίνων: «Δεν πληρώνουμε»

    Δευτερα, 16 11 2009 17:40

    «Δεν υπάρχει πόλεμος ή θεομηνία για να συνεισφέρουμε. Καλούμαστε, αντίθετα, να συνεισφέρουμε για τις ανύπαρκτες οικονομικές πολιτικές. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα άλλων». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος σε συνέντευξή του με την ιδιότητα του προέδρου της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, δίνοντας το "στίγμα" της θέσης που θα τηρήσει η Εκκλησία για τα όσα βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    Ο κ. Θεόκλητος έκανε μια μακρά ιστορική διαδρομή στην προσφορά της Εκκλησίας προς το ελληνικό κράτος, επισημαίνοντας ότι η σημερινή ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, σύμφωνα με πρόσφατες τραπεζικές εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 702.160.000 ευρώ, και τελικά τής έχει απομείνει μόνο το 4% της αρχικής της. Σε ότι αφορά τις μετοχές της, αυτές δεν ξεπερνούν τις 9 εκατομμύρια. Επεσήμανε ότι "πολλές φορές το κράτος αφαίμαξε την περιουσία της Εκκλησίας", με τελευταία το 1952, όταν υπογράφηκε και η σύμβαση που είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα και προσδιόριζε τις υποχρεώσεις των δύο μερών.

    «Σήμερα -είπε- ξαναγίνεται μία προσπάθεια και θα έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα. Η επιβολή φόρων θα οδηγήσει τα εκκλησιαστικά πρόσωπα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Η Εκκλησία δεν θέλει να αρνηθεί τη συμμετοχή της στους φόρους, αλλά οι φόροι αυτοί θα πρέπει να είναι πάνω στην περιουσία που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Εκκλησία και με όσα ισχύουν για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ο Νόμος μάς τοποθετεί στην ιδιότητα των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Δεν είμαστε ίδρυμα.

    Είπα στον υπουργό ότι μας αδικεί, γιατί αγνοεί ότι η Εκκλησία συντηρεί πάνω από 800 ιδρύματα που προσφέρουν για ενδεείς της κοινωνίας. Και είναι παραπλανητικό να λένε ότι τα παίρνουν από την Εκκλησία για τους ενδεείς. Τα παίρνουν από τους ενδεείς για τους ενδεείς».

    Όπως ανέφερε ο ίδιος, η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση να φορολογηθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όχι όμως ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, γιατί δεν είναι τέτοιο, ούτε είναι αυτός ο ρόλος της. Επανέλαβε δε, ότι θα ήταν προτιμότερο να έχει γίνει ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας.

    «Μακάρι να είχε γίνει. Έτσι κι εγώ δεν θα είχα παπάδες που θα μου έλεγαν ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Μπορεί να είχα λιγότερους, αλλά θα ήταν παπάδες. Φταίμε όμως κι εμείς. Γιατί πολλές φορές κάναμε από άμβωνα, πολιτική», κατέληξε ο κ. Θεόκλητος.

    Είδηση: 29678

    [08] Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:«Η ενότητα εξαρτάται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από το πώς θα πολιτευθεί ο νικητής. Η πρώτη ευθύνη είναι στο νικητή και η δεύτερη στον ηττημένο.»

    Δευτερα, 16 11 2009 16:31

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Παναγιώτη Τσούτσια και τον Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το τελευταίο διάστημα σας χρεώνουν βσε όλους τους υποστηρικτές της υποψηφιότητας της κας Μπακογιάννη- ότι ανεβάζετε τους τόνους, λόγω των δημοσκοπήσεων που δίνουν προβάδισμα στον κο Σαμαρά. Τι απαντάτε;»

    Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: « Δεν έχουν ανέβει οι τόνοι. Ανέβασμα των τόνων είναι να ζητήσουμε να καταθέσει και η άλλη πλευρά τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο κόμμα; Το μόνο που έχουμε ακούσει είναι ότι κάποια φωτεινά μυαλά εντός και εκτός Ελλάδας θα επεξεργαστούν και θα καταθέσουν στο μέλλον προτάσεις για τις αλλαγές στο κόμμα. Νομίζω ότι όταν είμαστε σε μια τέτοια κομματική διαδικασία, το να μην έχεις σαφείς προτάσεις για τις αλλαγές που σκοπεύεις να επιφέρεις στο κόμμα είναι ένα μείον.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί ξέρετε τι λένε; Η επόμενη μέρα πως θα σας βρει; Όταν εκτοξεύονται και ξεφεύγουν κάποια πράγματα;»

    Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: « Πρέπει να αποφεύγονται τα προσωπικά σχόλια, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, πρέπει να γίνει μια αντιπαράθεση πολιτικών ιδεών και προτάσεων. Οι ψηφοφόροι να μην έρθουν να ψηφίσουν εν μέσω αλαλαγμών και χαρακτηρισμών, αλλά να έχουν, από εδώ υπάρχει πρόταση για τη ΝΔ να ξεκινήσει σαν μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, φροντίζοντας εξίσου και προς το κέντρο και προς τη δεξιά να αυξήσει την διεισδυτικότητά της. Η άλλη πρόταση λέει να επιστρέψουμε στον σκληρό μας πυρήνα, να επιστρέψουμε στις παραδοσιακές μας αξίες και μετά να ξαναβγούμε έξω στην κοινωνία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και όχι με όρους παρελθόντος.»

    Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: « Με όρους παρελθόντος, δηλαδή να πάμε στο 2000, στο 1996, 1993, στο 1965, στο 1922, που να φτάσουμε; Στο 1821;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Νομίζω ότι ο καθένας που ενδεχομένως να επιθυμεί να ψηφίσει για πρόεδρο της ΝΔ ξέρει και το παρελθόν όλων των υποψηφίων.»

    Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: « Ακριβώς. Οι διαδρομές μας είναι γνωστές, δεν χρειάζονται χαρακτηρισμοί. Εμένα με ανησυχεί κάτι άλλο. Είδα χθες την δημοσκόπηση για πρόθεση ψήφου των κομμάτων και ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει double score μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Όση ώρα εμείς στη ΝΔ τρωγόμαστε, βυθιζόμαστε ταυτόχρονα. 42% το ΠΑΣΟΚ, 21%-22% η ΝΔ, αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει. Περνάμε βέβαια την χειρότερη περίοδό μας, αλλά πρέπει να συνέλθουμε γρήγορα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα συνέλθετε γρήγορα; Μπορεί δηλαδή η επομένη να μαζέψει και να ενώσει ένα κόμμα το οποίο έχει διαλυθεί;»

    Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: « Δεν έχει διαλυθεί. Έχουν διαμορφωθεί δύο διαφορετικές τάσεις, αυτή τη στιγμή όσοι αποκαλούνται φιλελεύθεροι και συντηρητικοί, αλλά όλοι μαζί είναι ΝΔ. Η ευθύνη του επόμενου αρχηγού είναι πολύ μεγάλη, γιατί η ενότητα εξαρτάται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από το πώς θα πολιτευθεί ο νικητής. Είμαι σίγουρος ότι, όποιος και να βγει θα επιδείξει την στάση που πρέπει. Η πρώτη ευθύνη είναι στο νικητή και η δεύτερη στον ηττημένο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλοι επικαλούνται την ενότητα, μια ενότητα που πολλοί από εσάς λένε ότι θα είναι πολύ δύσκολη.»

    Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: « Δεν το πιστεύω αυτό. Να σας θυμίσω τι λεγόταν για το ΠΑΣΟΚ όταν βρισκόταν στην ανάλογη διαδικασία, ότι θα γίνει δύο- τρία κομμάτια, τελικά είδατε, όχι μόνο δεν έγινε κομμάτια αλλά μας έκανε εμάς κομμάτια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η συμμαχία Αβραμόπουλου Σαμαρά άλλαξε τα δεδομένα;»

    Είδηση: 29673

    [09] Ερντογάν :απέρριψε τις κατηγορίες για τηλεφωνικές υποκλοπές

    Δευτερα, 16 11 2009 18:11

    Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες για παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές σε ανώτερους δικαστικούς αξιωματούχους, ενώ μία προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε για να εξακριβωθεί εάν ήταν αντίθετες προς τον νόμο.

    "Κανένα από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν είναι παράνομο. Κανένα μέτρο δεν ελήφθη χωρίς απόφαση της δικαιοσύνης", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ερντογάν.

    Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έδωσε εντολή για τηλεφωνικές υποκλοπές δεκάδων δικαστικών αξιωματούχων μεταξύ των οποίων και γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης σε σχέση με την έρευνα για το δίκτυο Ergenekon.

    Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να εξακριβωθεί εάν αυτές οι ηχογραφήσεις αποτελούν παραβίαση του Συντάγματος.

    Περί τα 200 άτομα, μεταξύ των οποίων στρατηγοί εν αποστρατεία και εν ενεργεία φέρονται να έχουν εμπλοκή στην υπόθεση Ergenekon. Η δίκη μίας πρώτης ομάδας ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2008.

    Είδηση: 29681

    [10] Gilbert & George: εκκεντρικότητα και πρωτοπορία στη Γκαλερί Bernier/Eliades

    Δευτερα, 16 11 2009 17:45

    Τη νέα έκθεση των θεμελιωτών της σύγχρονης εννοιοκρατικής αβάν-γκαρντ, Gilbert & George, με τίτλο "Jack Freak Pictures" παρουσιάζει η Γκαλερί Bernier/Eliades στο Θησείο. Στα εγκαίνια της έκθεσης στις 19 Νοεμβρίου θα παραστεί το καλλιτεχνικό δίδυμο, το οποίο μία ημέρα νωρίτερα θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση στο Μουσείο Μπενάκη. Η νέα έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά έργων που δημιούργησαν αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκθεση στην Αθήνα.

    Πατέρες της σύγχρονης βρετανικής τέχνης, οι Gilbert & George, χρησιμοποιούν σαν βασικό τους "υλικό" τον ίδιο τους τον εαυτό βανατρέπουν την καλλιτεχνική διαδικασία- και παρουσιάζονται οι ίδιοι σαν "ζωντανά γλυπτά" (Living Sculptures).

    Μέσα από επικά κολλάζ επιχρωματισμένων φωτογραφιών (Photo-Pieces), η εικονογραφία τους δανείζεται από τη γλώσσα της διαφήμισης, της performance, της ζωντανής τηλεόρασης και της γιγαντοαφίσας, για να σχολιάσει το σεξ, τη βία, την ηθική, τις κοινωνικές σχέσεις και προκαταλήψεις β την αναζήτηση μιας νέας ατομικότητας.

    Στα καινούργια τους έργα οι Gilbert & George θίγουν το σημερινό τρόπο ζωής και τις βασικές αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από ένα σύνολο σχεδίων, σκηνών, κειμένων, λέξεων, συμπεριφορών και ετερόκλητων στοιχείων όπως μετάλια, σημαίες, χάρτες, δέντρα, πινακίδες και γκράφιτι του Ανατολικού Λονδίνου -όπου οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ζουν κι εργάζονται πάνω απο σαράντα χρόνια.

    Χαρακτηριστικό μοτίβο είναι το κόκκινο, λευκό και μπλε σχέδιο του Union Jack, όπως αλλιώς ονομάζεται η βρετανική σημαία.

    Λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, το εκκεντρικό καλλιτεχνικό δίδυμο έρχεται στην Αθήνα για να απαντήσει στις ερωτήσεις του συγγραφέα Μάικλ Μπρέισγουελ στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) στις 18 Νοεμβρίου, στις 19:00 το βράδυ.

    Οι δύο καλλιτέχνες συζητούν με τον συγγραφέα, αποκαλύπτοντας διάφορες γνωστές ή λιγότερο γνωστές πτυχές του διεθνούς φήμης έργου τους.

    O Μάικλ Μπρέισγουελ είναι συγγραφέας έξι μυθιστορημάτων και τριών μελετών βμεταξύ των οποίων το "Perfect Tense" (2002) και το "England Is Mine" (1997). Έχει ασχοληθεί ευρύτερα με τη σύγχρονη τέχνη και κυρίως με το έργο των Gilbert & George.

    Η συζήτηση θα έχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

    Τοποθεσία Έκθεση: Γκαλερί Bernier/Eliades, Θησείο, Συζήτηση: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Πειραιώς

    Ημερομηνία Έκθεση: Από τις 19 Νοεμβρίου, Συζήτηση: 18 Νοεμβρίου, στις 19:00

    Πληροφορίες: www.bernier-eliades.gr

    Είδηση: 29677

    [11] Διαδικτυακές συμμορίες αισχροκερδούν πουλώντας ψεύτικα αντιϊικά

    Δευτερα, 16 11 2009 17:25

    Διαδικτυακές συμμορίες κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια πουλώντας ψεύτικα φάρμακα καταπολέμησης της νέας γρίπης τύπου Α [Η1Ν1] στο διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσε μία βρετανική εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας.

    Η Sophos, μία εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας, ανακοίνωσε ότι έχει αναχαιτίσει εκατοντάδες εκατομμύρια μηνύματα spam για διαφημίσεις φαρμακευτικών εταιρειών και ιστοσελίδες, που προσπαθούσαν να πουλήσουν ψεύτικα αντιϊικά φάρμακα Tamiflu.

    Η Sophos δηλώνει ότι πολλές από τις συμμορίες που δημιούργησαν αυτούς τους ιστοτόπους έχουν έδρα τους την Ρωσία, ενώ οι χώρες που αγοράζουν τα περισσότερα ψεύτικα Tamiflu είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γαλλία.

    Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Γκράχαμ Κλούλεϊ δήλωσε ότι "η ανησυχητική μόδα" να αγοράζει κανείς στοίβες Tamiflu παρατηρείται ήδη στην Βρετανία. "Καθώς αναφέρονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις γρίπης τύπου Α [Η1Ν1] είναι σημαντικό να αντισταθούμε όλοι στον πειρασμό να αγοράσουμε Tamiflu από το διαδίκτυο".

    "Οι συμμορίες που βρίσκονται πίσω από αυτά τα ψεύτικα διαδικτυακά φαρμακεία θέτουν την ζωή των πελατών τους σε κίνδυνο, αλλά και την ασφάλεια των προσωπικών τους στοιχείων και των πιστωτικών τους καρτών", συνέχισε ο Κλούλεϊ.

    Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή πληροφόρησης, οι συμμορίες έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδες με την ονομασία "Canadian Pharmacy", προκειμένου να μοιάζουν αυθεντικές.

    Η έρευνα της Sophos έδειξε ότι ένα από τα δίκτυα, με την ονομασία Glavmed, που λειτουργεί από την Ρωσία μπορεί να κερδίζει κατά μέσο όρο 16.000 δολάρια ημερησίως. "Όμως, στην περίπτωση που κάποιος συμμετέχει σε περισσότερες από μία συμμορίες, μπορεί να κερδίζει περισσότερα από 100.000 δολάρια ημερησίως!", επεσήμανε με έμφαση ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

    Είδηση: 29683

    [12] Νέα δεδομένα για τις δίαιτες

    Δευτερα, 16 11 2009 16:09

    Χαράς ευαγγέλια για όσους κάνουν ή σκέφτονται να κάνουν δίαιτα -αλλά και για κάθε καλοφαγά- αφού Βρετανοί επιστήμονες αναθεωρούν το μέχρι τώρα σύστημα μέτρησης των θερμίδων, το οποίο χρησιμοποιείτο ως βάση για τις δίαιτες και τις συμβουλές των γιατρών και των διαιτολόγων κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση, οι άνθρωποι μπορούν να παίρνουν καθημερινά περισσότερες θερμίδες χωρίς κίνδυνο να παχύνουν.

    Σύμφωνα με έκθεση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Διατροφή, που είναι ο επίσημος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε διατροφικά θέματα, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, η συνιστώμενη ημερήσια λήψη θερμίδων -που σήμερα είναι 2.000 για τις γυναίκες και 2.500 για τους άνδρες- θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι 16%. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί ενήλικες θα μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνουν πρόσθετες 400 θερμίδες την ημέρα, που για παράδειγμα ισοδυναμούν με ένα μεσαίου μεγέθους "τσιζ-μπέργκερ" ή με δύο σακουλάκια αλατισμένα πατατάκια.

    Η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν μερικοί από τους κορυφαίους βρετανούς επιστήμονες σε θέματα διατροφής, αναφέρει ότι η νέα μέτρηση παρέχει μια πιο ακριβή αξιολόγηση της ενέργειας που καίγεται μέσω της φυσικής δραστηριότητας. Από την άλλη, ορισμένες καταναλωτικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι, εν μέσω μιας διεθνούς "επιδημίας" παχυσαρκίας, η νέα έκθεση στέλνει "συγκεχυμένα" μηνύματα στους καταναλωτές.

    Αν οι προτάσεις της Επιτροπής γίνουν αποδεκτές, ορισμένα τρόφιμα θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε πιο υγιεινή κατηγορία με βάση την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες. Οι προτάσεις πάντως, θα περάσουν από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης στη Βρετανία, διάρκειας 14 εβδομάδων, πριν οριστικοποιηθούν.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29671

    [13] Ιταλία:Ο Καντάφι προσπάθησε να προσυλητίσει στο Ισλάμ μανεκέν

    Δευτερα, 16 11 2009 18:04

    Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, που βρίσκεται στην Ρώμη για να παραστεί στην σύνοδο κορυφής του FAO, πέρασε αρκετές ώρες με 200 Ιταλίδες, που κατάφερε να προσελκύσει ένα πρακτορείο μέσω αγγελίας, και προσπάθησε να τις προσυλητίσει στο Ισλάμ, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

    "Ζητούνται 500 όμορφες κοπέλες μεταξύ 18 και 35 ετών, ύψους τουλάχιστον 1,70, καλοντυμένες, αλλά όχι με μίνι φούστες και βαθιά ντεκολτέ", έγραφε η αγγελία του πρακτορείου Hostessweb, που αναδημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra.

    Περίπου 200 γυναίκες πήγαν στην βίλα Ρόμα, όπου τους είχαν πει ότι θα τους δώσουν 60 ευρώ και κάποια "δώρα από την Λιβύη". Μεταξύ αυτών ήταν και μία δημοσιογράφος του ιταλικού πρακτορείου ANSA που πήρε φωτογραφίες και περιέγραψε σε άρθρο της την βραδιά.

    Οι περισσότερες κοπέλες πίστευαν, σύμφωνα με την δημοσιογράφο του ANSA, ότι θα πήγαιναν σε ένα πάρτι. Στην πραγματικότητα τις έβαλαν να περιμένουν σε μία μεγάλη αίθουσα μέχρι να έρθει ο Καντάφι, ο οποίος τους έκανε επί μία ώρα μάθημα ιστορίας για τις σχέσεις μεταξύ Ισλάμ-Δύσης και το ρόλο της γυναίκας.

    "Δεν είναι αλήθεια ότι το Ισλάμ είναι εναντίον των γυναικών", δήλωσε ο Καντάφι, προτού δώσει στις κοπέλες ένα αντίτυπο του Κορανίου και τις προτρέψει: "προσυλητιστείτε στο Ισλάμ. Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για τους Εβραίους, όχι για εσάς, ενώ ο Μωάμεθ ήρθε για όλους τους ανθρώπους". Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν ήταν ο Χριστός αυτός που σταυρώθηκε, αλλά "κάποιος που του έμοιαζε".

    Σύμφωνα με το άρθρο της Corriere della Serra ο Καντάφι πρόσφερε στις κοπέλες και ένα αντίτυπο του "πράσινου βιβλίου" του για την επανάσταση και ένα βιβλιαράκι με τίτλο "πως να είσαι μουσουλμάνος".

    Το πρακτορείο Hostessweb έχει ήδη συγκεντρώσει ακόμα 400 κοπέλες που θα συμμετάσχουν σε ακόμα δύο ανάλογες βραδιές σήμερα και αύριο.

    Είδηση: 29679

    [14] Η Ελλάδα παρούσα με πρωτοβουλίες

    Σαββατο, 31 10 2009 10:29

    "Η Ελλάδα με πρωτοβουλίες είναι παρούσα για μία κοινωνική και δίκαιη Ευρώπη" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο. Οι κύριοι Παπανδρέου και Μπράουν συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκού και ελληνικού ενδιαφέροντος ενώ ορίστηκε και νέα τους συνάντηση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είτε στο Λονδίνο είτε στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., οι κ. Παπανδρέου και Μπράουν ανέπτυξαν από κοινού πρόταση για μία νέα στρατηγική ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

    Συνάντηση Παπανδρέου - Μπράουν

    Ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο στην πρωθυπουργική κατοικία, η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον κ. Μπράουν, για μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Συζήτηση έγινε για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που αφορούν την ευρύτερη περιοχή όπως τα Βαλκάνια, η Κύπρος και η Τουρκία.

    Όλα τα θέματα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, τίθενται και συζητούνται στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας της Ελλάδας να παίρνει πλέον πρωτοβουλίες, να είναι παρούσα και να προωθεί λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τον Έλληνα και τον Ευρωπαίο πολίτη.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα συναντήθηκαν με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    Συνέντευξη Τύπου Πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής

    Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι κ. Παπανδρέου και Μπράουν ανέπτυξαν από κοινού πρόταση για μία νέα στρατηγική ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση για συνδυασμένη αντιμετώπιση της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, που έτυχε ευρείας αποδοχής.

    Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις και σε νοικοκύρεμα της οικονομίας με αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.

    Δύσκολη, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, τη μάχη, για να καμφθεί η δυσπιστία, των Ευρωπαίων εταίρων, απέναντι στην Ελλάδα. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι η χώρα, αρχίζει να ξαναποκτά, ενεργό ρόλο, επικαλούμενος, την αποδοχή των προτάσεών του, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ο κ. Παπανδρέου, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη της συνόδου, έστειλε, αυστηρά μηνύματα, σε Σκόπια και Τουρκιά, χαρακτήρισε θετική, τη συμφωνία που επετεύχθη, για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και προανήγγειλε πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ενόψει της διάσκεψης, για τις κλιματικές αλλαγές, στην Κοπεγχάγη.

    Αρκετές φορές ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι η κυβέρνηση, θα προχωρήσει σε σοβαρές τομές και μεταρρυθμίσεις, για το νοικοκύρεμα της οικονομίας, αλλά θα τηρήσει, στο ακέραιο, τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, για αναθέρμανση της αγοράς και στήριξη των πολιτών.

    Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ξεχωρίζει και η αναφορά του, στο ζήτημα της τρομοκρατίας, με την επισήμανση, ότι πολιτικές δυνάμεις και κοινωνία, θα δώσουν μαζί τέλος, στον κύκλο του αίματος, που βλάπτει τη χώρα διεθνώς.

    Αντιδράσεις

    Η προώθηση της συνθήκης της Λισαβόνας γίνεται πίσω από τις πλάτες των λαών και εναντίον τους, σχολίασε το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα γίνει σε βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών.

    Κατά της συνθήκης της Λισαβόνας αναφέρθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα σχετικά την κλιματική αλλαγή.

    Τέλος, ατολμία καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου ο ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 29124

    [15] ΝΔ: Πρόεδρος από τα μέλη

    Σαββατο, 31 10 2009 10:19

    Την εκλογή του νέου αρχηγού από τα μέλη που επαναβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους, τους οπαδούς και τους προσκείμενους στη ΝΔ που εγγράφονται ως μέλη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ηλεκτρονικό μητρώο του κόμματος αποφάσισε ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. Λίγο πριν τη λήξη της διαδικασίας, ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ζητούσε τη συμμετοχή και φίλων του κόμματος, αποδέχτηκε κατόπιν συνεννοήσεως την πρόταση της οργανωτικής επιτροπής για εκλογή του αρχηγού από τα μέλη του κόμματος. Νωρίτερα, υπέρ της αρχικής πρότασης της οργανωτικής επιτροπής μετά από την συμφωνία των 4 υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος για ψήφο μόνο από μέλη, τάχθηκε ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή. Ο πρώην Πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους υποψήφιους να μιλούν πολιτικά και όχι παραπολιτικά, να συζητούν για την ουσία και όχι για τα διαδικαστικά. Οι τέσσερις υποψήφιοι στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν με ιδιαιτέρως θερμά λόγια στον Κώστα Καραμανλή, ενώ επέμειναν στις θέσεις τους για εκλογική διαδικασία. Αισθηση προκάλεσε η ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Καραμανλής: "Πρόεδρος από τα μέλη"

    Στη συμφωνία των υποψηφίων με την Οργανωτική Επιτροπή για την εκλογή του επόμενου αρχηγού της ΝΔ που προβλέπει δικαίωμα ψήφου στα μέλη του κόμματος και σε όσους γίνουν μέλη μέχρι τη στιγμή της ψηφοφορίας αλλά όχι στους φίλους του κόμματος, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι το συνέδριο είναι αποκλειστικά αρμόδιο για κάθε καταστατική τροποποίηση και υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η εκλογή νέου Προέδρου να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.

    Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν αρκεί στην πορεία για την εκλογή μόνο μία άψογα οργανωμένη διαδικασία αλλά υπάρχει και η ουσία που αφορά τον λόγο και τη συμπεριφορά όλων αλλά και την ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας μεταξύ των υποψηφίων. Και κάλεσε όλα τα στελέχη να επιδείξουν προσήλωση στο τρίπτυχο που είχε θέσει στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: "ενότητα, συνοχή, αλληλεγγύη".

    Οι αρχές αυτές, ανέφερε, ορίζουν τη βάση του κοινού μας οικοδομήματος, εξασφαλίζουν τη δυναμική συνέχεια της παράταξης. Πρέπει να εμπεδώσουμε και να συζητήσουμε αυτές τις αρχές, τώρα, υπογράμμισε και σημείωσε ότι η αντιπαράθεση των υποψηφίων θα πρέπει να γίνει χωρίς αντεγκλήσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

    Θα πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά και όχι παραπολιτικά, είπε και προέτρεψε στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής να απομονώσουν και να απορρίψουν πρακτικές που δεν υπηρετούν το τρίπτυχο που ανέφερε. Όλοι είμαστε θεματοφύλακες των αρχών της παράταξης, είπε ο κ. Καραμανλής και σύστησε σε όλα τα στελέχη του κόμματος να εξασφαλίσουν την αντικειμενική και ισότιμη υποδοχή κάθε υποψηφίου στην περιφέρειά τους.

    Θα πρέπει να επιδείξουμε όλοι έμπρακτη απόδειξη της αντικειμενικότητας στη διαδικασία της εκλογής και να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι ο ίδιος θα στηρίξει το νέο πρόεδρο από την πρώτη στιγμή.

    Τέλος επανέλαβε ότι η ΝΔ θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα επισημαίνει αδικίες από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

    Eισήγηση Σιούφα

    Την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου για την εκλογή του νέου προέδρου της από τη βάση εισηγήθηκε ο πρόεδρος Δημήτρης Σιούφας τονίζοντας ότι η ΚΕ είναι η μόνη αρμόδια για τις όποιες καταστατικές αλλαγές θα εισηγηθούν στο συνέδριο και επισημαίνοντας και αυτός από την πλευρά του ότι θα ψηφίσουν μόνο τα μέλη ή όσοι εγγραφούν μέλη μέχρι και την ημέρα εκλογής.

    Τόνισε ότι η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής έγινε αποδεκτή από τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά και αναφέρθηκε στις διαφορετικές απόψεις που διατύπωσαν οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Ψωμιάδης και παρέπεμψε στο Σώμα για την τελική απόφαση.

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ακόμη την ανάγκη ενότητας και συνοχής της ΝΔ και τέλος ξεκαθάρισε ότι την διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού οφείλουν να αναλάβουν οι υπηρεσίες του κόμματος.

    Στην πρότασή του, που είχε υποβάλει στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογή αρχηγού όχι μόνο τα μέλη του κόμματος αλλά και οι φίλοι πολίτες, επέμεινε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ ο υποψήφιος για την προεδρία κ. Δ. Αβραμόπουλος.

    Εμμένει στην πρότασή του ο κ. Αβραμόπουλος

    Στην πρότασή του, που είχε υποβάλει στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογή αρχηγού όχι μόνο τα μέλη του κόμματος αλλά και οι φίλοι πολίτες, επέμεινε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ ο υποψήφιος για την προεδρία κ. Δ. Αβραμόπουλος.

    Με την πρότασή μου είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο ξεκίνημα για μία νέα και δυναμική παράταξη και πρόσθεσε ότι έτσι αποστέλλεται ένα σαφές μήνυμα στα μέλη και τους φίλους της ΝΔ ότι το κόμμα αλλάζει και ότι η συμμετοχή τους δεν θα είναι ευκαιριακή όπως κάποιοι θέλουν να υποστηρίζουν.

    "Αν διολισθήσουμε στην εσωστρέφεια φοβάμαι ότι πάλι θα οδηγηθούμε στην έλλειψη οράματος και στην ατονία, ας μην κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Ας μην υποτιμούμε τους πολίτες όπως υποτιμήσαμε τον αντίπαλό μας, ζώντας μια εικονική πολιτική πραγματικότητα" επισήμανε.

    Τόνισε την ανάγκη για ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς και βαρωνίες, ανοιχτό στην κοινωνία και ανέφερε τις προτάσεις του για τις ευρύτερες καταστατικές αλλαγές επαναλαμβάνοντας ότι το τακτικό συνέδριο του κόμματος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και εκλογή ή η επαναβεβαίωση της ηγεσίας κάθε δύο χρόνια.

    Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να τεθούν κανόνες προεκλογικής συμπεριφοράς και να αναλάβουν όλοι οι υποψήφιοι την ηθική δέσμευση ότι θα στηρίξουν το νέο πρόεδρο.

    Ο εκ των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, άσκησε κριτική στην διακυβέρνηση Καραμανλή μιλώντας για "πολιτική ατολμία, κουκούλωμα υποθέσεων και αποφάσεις που λαμβάνονταν πίσω από κλειστές πόρτες" και πρότεινε το συνέδριο να είναι και να μπορεί να τοποθετηθεί όποιος θέλει, όχι μόνο για τις τροποποιήσεις του καταστατικού αλλά σε όλα τα πολιτικά θέματα όσος χρόνος και αν χρειαστεί.

    Μπακογιάννη: "Δεν θα παίξω τις κουμπάρες για τη διαδικασία"

    Ενωτική και βέβαιη ότι τελικά θα βρεθεί φόρμουλα για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκλογή προέδρου της ΝΔ, εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ ξεκαθάρισε πως υπάρχει ήδη συμφωνία των τεσσάρων για εκλογή από τα μέλη του κόμματος, εμφανίστηκε όμως τελικά πρόθυμη, σε περίπτωση που η Οργανωτική επιτροπή αποφασίσει και τη συμμετοχή των φίλων, η ίδια να το αποδεχτεί.

    "Υπάρχει μια συμφωνία. Ένα πλαίσιο αλλαγών που έχουμε συνυπογράψει. Μια συμφωνία που μας δεσμεύει . Και προβλέπει να ψηφίζουν όσοι θέλουν να γίνουν μέλη. Υπάρχει στην πρόταση αυτή και μια ουσιαστική διαδικασία, να έχει το κόμμα ένα νέο αρχείο ενεργών μελών. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε όλοι την ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών . Όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα. Ας εξετάσει η οργανωτική επιτροπή όποια φόρμουλα θέλει, να μην ευτελιστεί η διαδικασία όμως ", τόνισε η κα Μπακογιάννη.

    Η υποψήφια για την αρχηγία αναφέρθηκε στα αίτια που οδήγησαν στην ήττα, επισημαίνοντας πως σε ζητήματα ουσίας η ΝΔ άργησε να εφαρμόσει πολιτικές και πλήρωσε συμπεριφορές που ενόχλησαν τους πολίτες και τόνισε ότι χρέος όλων είναι να προχωρήσει τάχιστα η ανασυγκρότηση τους κόμματος με αυστηρά πολιτικούς όρους χωρίς να παραβλεφτεί η συζήτηση για τις αιτίες της ήττας.

    Η κα Μπακογιάννη ζήτησε το συνέδριο να αποτελέσει ένα συνέδριο διαλόγου. "Είναι επιβεβλημένο να γίνει ανοιχτή συζήτηση, να ακουστούν οι εκπρόσωποι της βάσης. Να γίνει διήμερο συνέδριο. Να μιλήσουμε πολιτικά. Η συζήτηση για τη διαδικασία έχει κουράσει", είπε και ζήτησε αλλαγή νοοτροπίας και ουσιαστική διαβούλευση του κόμματος με την κοινωνία.

    Η κα Μπακογιάννη τέλος παρουσίασε τις θέσεις της για αλλαγές στα όργανα του κόμματος και εμφανίστηκε έτοιμη για συγκεκριμένες δεσμεύσεις: "Με ξέρετε πολλά χρόνια, Δεν έχω λείψει ούτε μια στιγμή από τις μάχες της παράταξης. Έχω οργώσει την Ελλάδα δεκάδες φορές. Στάθηκα στο πλευρό του Καραμανλή σε όλη αυτή τη διαδρομή. Ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Θέλω τη στήριξή σας, γιατί συμφωνείτε ότι αυτό που εκπροσωπώ είναι το καλύτερο. Ζητώ την εμπιστοσύνη σας με καθαρούς στόχους για το πώς θα προχωρήσουμε. Αν εκλεγώ πρόεδρος το κόμμα θα εμπεδώσει τη φυσιογνωμία ενός μεγάλου σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος. Δεσμεύτηκα ότι θα προχωρήσω σε βαθιά ανανέωση. Ότι θα κάνω αποτελεσματική αντιπολίτευση. Χωρίς αποκλεισμούς. Με όλες τις τάσεις. Μπροστά μου δεν υπάρχουν ομάδες, παρά νεοδημοκράτες".

    Σαμαράς: "Εκλογή από μέλη του κόμματος που θα εγγραφούν ακόμα και την τελευταία ημέρα"

    Εκλογή με προσφυγή στα μέλη του κόμματος που θα μπορούν να εγγραφούν και εκείνη την ημέρα, ζήτησε ο Α. Σαμαράς , επισημαίνοντας πως η ανάκαμψη του κόμματος θα περάσει μέσα από την διεύρυνσή του.

    "Από την αρχή υποστήριξα ότι η εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος έπρεπε να γίνει με προσφυγή στα μέλη της βάσης, από όλα τα μέλη του κόμματος. Ακόμα και από εκείνα που θα εγγραφούν την ίδια μέρα της ψηφοφορίας. Αυτό συμφωνήθηκε τελικά από όλους τους υποψηφίους και την οργανωτική επιτροπή, αυτό υπογράψαμε και εμένα η υπογραφή μου με δεσμεύει. Στη συνέχεια προτάθηκε να ψηφίσουν και οι φίλοι του κόμματος. Δήλωσα αμέσως ότι δεν έχω πρόβλημα να το δεχθώ και αυτό, αρκεί να συμφωνήσουν όλοι. Αρκεί δηλαδή να πάμε όλοι ενωμένοι', τόνισε και ζήτησε το θέμα να λυθεί άμεσα και συναινετικά, ώστε ν' ανοίξει η πολιτική συζήτηση και να δοθεί η ευκαιρία σε χιλιάδες Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες να τους κρίνουν ουσιαστικά.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για δημοκρατική επανάσταση και για μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, εξήρε τη στάση του Κώστα Καραμανλή που όπως είπε υπήρξε καταλυτικός, ώστε να γίνει πράξη η εκλογή προέδρου από τα μέλη τόνισε ότι η ανάκαμψη της παράταξης θα περάσει μέσα από την διεύρυνση που θα σηματοδοτήσει μία νέα αρχή υποχρεώσεων και δικαιωμάτων εναρμονισμένων με τον ηγετικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

    Υπέρ της πρότασης Αβραμόπουλου

    Με την πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου συντάθχηκε ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι έτσι θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογή αρχηγού όχι μόνο τα μέλη αλλά και οι φίλοι του κόμματος.

    "Πάνω από τις διαδικασίες και το Καταστατικό υπάρχουν οι άνθρωποι", είπε ο κ. Ψωμιάδης και αναρωτήθηκε "πώς θα πάμε στην εκλογή γυρίζοντας την πλάτη στην κοινωνία; Σήμερα θυμηθήκαμε το Καταστατικό που καταστρατηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τα μέλη μας; Κοροϊδέψαμε το πιο δυναμικό κομμάτι του κόμματός μας".

    "Να τολμήσουμε να κάνουμε την ανατροπή και την επανάστασή μας", είπε ο κ. Ψωμιάδης και τόνισε "να ανοίξουμε τη διαδικασία, τη νίκη τη δίνουν οι φίλοι και όχι μόνο τα μέλη". "Συνυπογράφω με τον κ. Αβραμόπουλο", είπε χαρακτηριστικά.

    Παρέμβαση Καραμανλή

    Ο κ. Καραμανλής παρεμβαίνοντας ανάμεσα στους ομιλητές, ζήτησε σε αυστηρό ύφος να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού.

    Αφού ανέφερε ότι την απόφαση που έλαβε αρχικά για έκτακτο συνέδριο και εκλογή προέδρου από εκεί, την άλλαξε από κοινού με τους τέσσερις υποψηφίους, όχι επειδή συμφώνησαν αλλά επειδή και εμένα με εκφράζει, τόνισε: "Άλλαξαν οι εποχές. Όμως όλο αυτό πρέπει να έχει σύντομο τέλος. Η πραγματικότητα πιέζει, δεν βιάζομαι εγώ. Το επείγον είναι να έχει η παράταξη ηγεσία. Το καταλαβαίνουμε αυτό ή όχι; Όση κουβέντα κι αν γίνεται, αν δεν έχεις αρχηγό δεν έχει νόημα» είπε ο Κώστας Καραμανλής".

    "Η παράταξη", σημείωσε, "πρέπει να ξαναβρεί τον βηματισμό της, θα τον ξαναβρεί σίγουρα, πρέπει όμως να αξιοποιήσουμε τον παράγοντα χρόνο. Να κλείσουμε σήμερα το θέμα ηγεσίας, οριστικά και αμετάκλητα, να το σεβαστούμε όλοι, και στο συνέδριο να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται".

    Τόνισε ακόμη ότι τον νέο πρόεδρο του κόμματος θα πρέπει να τον στηρίξουν όλοι λέγοντας χαρακτηριστικά: "Όποιος δεν τον στηρίξει θα έχει να κάνει μαζί μου".

    Τι υποστήριξαν Μειμαράκης και Σπηλιωτόπουλος

    Την αντίθεσή του στη διαδικασία εκλογής Προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος εξέφρασε ο Βαγγέλης Μειμαράκης.

    Ο πρώην γραμματέας του κόμματος ζήτησε να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στα όργανα του κόμματος και ξεκαθάρισε πως η εκλογή του Προέδρου θα έπρεπε να γίνει από το Συνέδριο, όπως ορίζει το καταστατικό.

    Απευθυνόμενος στους 4 υποψηφίους οι οποίοι ζητούν εκλογή από τη βάση, ο κ .Μεϊμαράκης τόνισε πως η βάση και οι σύνεδροι είναι απογοητευμένοι :

    " Δεν καταλάβατε ότι απογοητεύσατε τη βάση και τους σύνεδρους; Τι θα τους πείτε. Είσαστε μηχανισμός; Δεν θέλουμε να κάνουμε ανταρσία. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας απαξιώνετε. Δεν ξεκινάμε καλά. Οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη από τα μέλη του συνεδρίου που τους είπατε μηχανισμό. Αυτοί υπηρέτησαν το σεμνά και ταπεινά. Εμείς είμαστε περήφανοι. Οποιος κερδίσει θα τον υπηρετήσουμε. Αναλωνόμαστε ενάμιση μήνα σε διαδικασίες. Μας βαρέθηκε ο κόσμος."

    Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε να διεξαχθεί τριήμερο συνέδριο για να τεθούν όλες οι απόψεις επισημαίνοντας πως η κοινωνία πλέον έχει γυρίσει την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία.

    " Θα υπηρετήσω όποιον εκλεγεί, δεν διεκδικώ καμία θέση ευθύνης. Τη βάση δεν τη θέλουμε ούτε για να μιλήσει. Τη θέλουμε μόνο για χειροκρότημα και ψηφοφορία. Μην μας προκαλείτε. Μην μας το παίζετε συναισθηματικά. Μιλήστε πολιτικά. Μην μας λέτε ότι δεν πρόδωσα το δάκρυ του εθνάρχη, γιατί εντολή του εθνάρχη δεν ήταν διασπάστε την παράταξη και ρίξτε την κυβέρνηση. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται" κατέληξε ο κ. Μείμαράκης.

    Υπέρ της εκλογής Προέδρου και από τους φίλους της ΝΔ τάχθηκε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή της βάσης στις αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος, επισημαίνοντας πως "μετά τη μεγάλη ιστορική ήττα θα έπρεπε να τοποθετηθούμε στο δίλλημα: Η να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας ή να τολμήσουμε με γενναιότητα να δούμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην ήττα και τις πολιτικές που χρειάζονται για να βγούμε μπροστά Επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο της διαδικασίας που δεν επιτρέπει την πολιτική κουβέντα."

    Καταλήγοντας ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για δύο λύσεις:" Είτε τακτικό συνέδριο όπου η βάση θα έπαιρνε ρόλο μέσω των προσυνεδριακών διαδικασιών ή να ανοιχτούμε στην κοινωνία. Όταν δεν λογαριάζεις το καταστατικό η μόνη νομιμοποιητική βάση που υπάρχει είναι η κοινωνία".

    Συνεχίζονται οι περιοδείες

    Εν τω μεταξύ, με περιοδείες στην περιφέρεια συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων. Την Κυριακή, η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέπτεται το Αγρίνιο και την Πάτρα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς περιοδεύει σε Περιστέρι, Μαρούσι και Ιωάννινα.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 29123

    [16] Συγκίνηση στην άμμο!

    Παρασκευη, 09 10 2009 15:42

    Βαθιά συγκίνηση σ ' ολον τον κόσμο προκάλεσε 24 χρονη Ουκρανέζα που ανέδειξε, μέσα από τους κόκκους της άμμου, την πικρή ιστορία της πατρίδας της στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ντροπαλή Kseniya Simonova προκάλεσε διεθνή αίσθηση και έφερε δάκρυα στα μάτια σε περισσότερους από 13.000.000 ανθρώπους που την παρακολούθησαν στο σόου "Ουκρανία έχεις ταλέντο" να κάνει μια εξαιρετική επίδειξη της τέχνης της άμμου. Από τον περασμένο Μάιο, οπότε και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Simonova στο σόου, όλο και περισσότεροι θαυμαστές κάθονταν μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες για να τη δουν να ζωγραφίζει πανέμορφες εικόνες πάνω ένα κουτί γεμάτο άμμο, απεικονίζοντας την ιστορία της πρώην σοβιετικής χώρας. Τα βίντεό της στο Youtube έχουν συγκεντρώσει πάνω από 4.000.000 κλικ, αριθμός απίθανος για ένα κοινό που γνωρίζει ελάχιστα για την ιστορία της Ουκρανίας.

    Η Ουκρανία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2010, ενώ βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση. Η χώρα έχασε περίπου το 1/4 του πληθυσμού της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 20% των συνολικών θανάτων.

    Με τη βοήθεια της άμμου, τα πορτραίτα της Simonova δείχνουν τις ανθρώπινες απώλειες από τη γερμανική εισβολή του 1941. Η σκηνή, στο άνοιγμά της, δείχνει ένα ζευγάρι να κάθεται σε ένα παγκάκι κάτω από έναν ουρανό γεμάτο αστέρια. Ξαφνικά, εμφανίζονται πολεμικά αεροπλάνα και η ευτυχισμένη σκηνή αντικαθίσταται από θάνατο και θλιμμένα πρόσωπα. Στη συνέχεια, έρχεται ένα μωρό και η γυναίκα χαμογελά ξανά, αλλά ο όλεθρος του πολέμου τη μετατρέπει σε χήρα, πριν η εικόνα με τη σειρά της να πάρει τη μορφή του Αγνώστου Στρατιώτη της Ουκρανίας.

    Η 24χρονη κέρδισε, φυσικά, το πρώτο βραβείο του παιχνιδιού (80.000 λίρες) κι επέστρεψε στην κανονική της ζωή στην Κριμαία.

    Πάντως ιδιαίτερο ήταν και το κίνητρό της για τη συμμετοχή της στο παιχνίδι: "Δήλωσα συμμετοχή για να βοηθήσω ένα παιδί, το οποίο χρειαζόταν να υποβληθεί σε εγχείρηση. Δεν είχα σκοπό να κάνω όλη τη χώρα να κλάψει", είπε μετά την ανάδειξή της στο Νο1 ταλέντο της Ουκρανίας.

    Είδηση: 28386

    [17] Αποσύρθηκε από την κούρσα ο Δ. Αβραμόπουλος

    Δευτερα, 02 11 2009 09:44

    Με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος γνωστοποίησε την απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα της διεκδίκησης της αρχηγίας. "Δε θέλω να γίνω μέρος της κρίσης. Γνώμονάς μου η διαφύλαξη της ενότητας" δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας, την ώρα που οι υπόλοιποι υποψήφιοι συνεχίζουν την προεκλογική τους δραστηριότητα.

    Δ. Αβραμόπουλος: "Γνώμονάς μου η διαφύλαξη της ενότητας"

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες συζητώντας την επόμενη μέρα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στη συνέχεια γνωστοποίησε με ανακοίνωση την απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα της διεκδίκησης της προεδρίας του κόμματος. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:

    «Στις 13 Οκτωβρίου, ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος, θέτοντάς την, στην κρίση των φίλων και των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας.

    Θεώρησα, ότι η κρίση που ακολούθησε τη συντριπτική ήττα της παράταξής μας, αποτελεί ταυτόχρονα τη μεγάλη της ευκαιρία να μετατρέψει τη διαδικασία εκλογής σε απαρχή μιας πορείας ανανέωσης και της παράταξής μας και του πολιτικού μας συστήματος.

    "Δεν επιθυμώ να είμαι μέρος αυτής της κρίσης. Αρνούμαι να γίνω μέρος αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης."

    Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Για το λόγο αυτό, επέμεινα, από την αρχή σε μία αναγκαία προϋπόθεση: να ανοιχτεί το Κόμμα προς την κοινωνική του βάση, πέραν δηλαδή των οργανωμένων μελών, να άνοιγε η πόρτα για τους φίλους και τους οπαδούς μας, που θα ήσαν οι εγγυητές της ενότητάς μας και οι πρωταγωνιστές της ανανέωσής μας και κατέβαλα κάθε προσπάθεια να πείσω τους συνυποψηφίους μου και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που θα ελάμβανε τις αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές του Καταστατικού μας, αποδέχθηκα μία λύση που, ενώ δεν απηχούσε τις πραγματικές προσωπικές μου απόψεις, έκρινα, ότι ήταν επιβεβλημένη στο όνομα της αποτροπής άμεσου κινδύνου για τη συνοχή της παράταξής μας.

    Με την τροπή που παίρνουν, ακόμα και σήμερα τα πράγματα, μετά την προχθεσινή Συνεδρίαση, θεωρώ, ότι πρέπει να ολοκληρώσω το βήμα που έκανα στην Κεντρική Επιτροπή, παίρνοντας αποφάσεις, που υπαγορεύει η συνείδηση και οι αρχές μου με γνώμονα τη διαφύλαξη της ενότητας του Κόμματος και την εξασφάλιση της υπέρβασης της κρίσης του.Δεν επιθυμώ να είμαι μέρος αυτής της κρίσης. Αρνούμαι να γίνω μέρος αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης.

    Επιθυμώ να είμαι συντελεστής παραγωγής μιας νέας πολιτικής, με όρους, που θα προετοιμάζουν το μέλλον, χωρίς να αναπαράγουν το παρελθόν και τους διχασμούς του.

    Για το λόγο αυτό, αποσύρω τη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος.

    Εξακολουθώ να θεωρώ, ότι οι διαδικασίες εκλογής της νέας ηγεσίας δεν πρέπει να εξελιχθούν σε διαδικασίες οποιασδήποτε αμφισβήτησης και κυρίως της αποτελεσματικότητας των αναγεννητικών προσπαθειών της παράταξής μας.

    Είναι αυτή, μία ακόμα σημαντική συνεισφορά μου την κρίσιμη τούτη ώρα, στην ταχύτερη δυνατή επίλυση του προβλήματος της ηγεσίας, με τρόπο, όμως, που να συνδυάζει την επιλογή της νέας ηγεσίας με την απάντηση κρίσιμων ερωτημάτων ταυτότητας και ιδεολογίας.

    Επιλέγω, δηλαδή, η περαιτέρω συμβολή μου να είναι συμβολή αρχών και ιδεών, μακριά από δεύτερες σκέψεις και υστεροβουλία.

    Παραμένω σταθερά στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας προσπάθειας».

    Συνεχίζουν την προεκλογική δραστηριότητα

    Εν τω μεταξύ, σε συγκέντρωση στελεχών της ΝΔ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μίλησε τη Δευτέρα η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε συγκίνηση για τη δήλωση στήριξης του Μιλτιάδη Έβερτ, ενώ αναφερόμενη στον κ. Αβραμόπουλο δήλωσε οτι κατανοεί απολύτως τον προβληματισμό του που τον οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση και διαβεβαίωσε οτι θα διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος.

    Yπέρ της υποψηφιότητας Μπακογιάννη τάχθηκε ο Μιλτιάδης Εβερτ. "Η εκλογή της Ντόρας Μπακογιάννη θα συμβάλει στην ενότητα της παράταξης και θα δημιουργήσει προοπτικές ώστε η ΝΔ να επανέλθει στην κυβέρνηση", αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Εβερτ.

    Από την Άρτα ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ να συμμετέχουν στις εκλογές ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις τους. Και αυτό για να γίνει το ρυάκι ποτάμι ώστε να ο νέος αρχηγός να έχει κύρος και μεγάλη δύναμη. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε πολιτική γιορτή την πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος.

    «Ο Δημήτρης παραμένει στην πρώτη γραμμή. Η συμβολή του να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Ν.Δ. από τους πολλούς και όχι από τους λίγους, υπήρξε τεράστια. Έτσι, ο λαός της Ν.Δ. θα αποφασίσει ο ίδιος για τον αρχηγό του. Σε κάθε γωνία της Ελλάδας το ρυάκι ας γίνει ποτάμι» ήταν το σχόλιο του κ. Σαμαρά σχετικά με την απόσυρση του Δ. Αβραμόπουλου από την κούρσα της προεδρίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με την απόφαση Αβραμόπουλου, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε:

    "Σέβομαι αλλά συγχρόνως λυπάμαι για την απόφαση αυτή του Δ. Αβραμόπουλου, τις θέσεις του οποίου επανειλημμένα επικρότησα. Στη Νέα Δημοκρατία δεν περισσεύει κανείς. Προσωπικά αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης.Θα μετανιώσουμε, όμως, αν συνεχίσουμε να έχουμε την πλάτη γυρισμένη στην κοινωνία. Όλες οι άλλες σκέψεις είναι εκ του πονηρού.Όσον αφορά εμένα, θα μείνω μέχρι το τέλος γιατί έμαθα να πολεμάω. Θα μείνω γιατί είμαι πολύ σκληρό καρύδι για να πεθάνω πολιτικά".

    Σχόλιο ΛΑ.ΟΣ για τις εξελίξεις στη ΝΔ

    Αναφορικά με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν μετά η συνεδρίαση της Κ.Ε. της Ν.Δ., ο Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής:

    «Όσοι επιμένουν να δρουν πολιτικά τονίζοντας αυτά που τους χωρίζουν αντί αυτά που τους ενώνουν οδηγούνται σε συρρίκνωση και ηττοπαθείς εξελίξεις. Παράδειγμα το ΠΑ.ΣΟ.Κ του 2007, ο ΣΥΡΙΖΑ του 2009 και - από ό,τι φαίνεται, δυστυχώς, αν πάνε έτσι τα πράγματα - και η Ν.Δ. του 2010. Ο τόπος χρειάζεται μια ευρεία και δομημένη αντιπολίτευση από κόμματα ισχυρά που να μην υπονομεύσουν εκ των έσω».

    Είδηση: 29165

    [18] ΝΔ: Συμβιβασμός μετά από διαβουλεύσεις

    Κυριακη, 01 11 2009 13:02

    Την εκλογή προέδρου της ΝΔ από τα μέλη του κόμματος, με δικαίωμα ψήφου και σε όσους εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας, αποφάσισε ομόφωνα το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. Είχε προηγηθεί η σαφής τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή υπέρ της αρχικής συμφωνίας των τεσσάρων υποψηφίων, ενώ τόνισε ότι το επείγον για την παράταξη είναι να έχει ηγεσία. Πρόσκληση προς τους σύνεδρους του εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου απέστειλε την Κυριακή ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρης Σιούφας. Εν τω μεταξύ, με περιοδείες στην περιφέρεια συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων. Το Αγρίνιο και την Πάτρα επισκέπτεται σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θα περιοδεύσει σε Περιστέρι, Μαρούσι και Ιωάννινα.

    Περιοδείες υποψηφίων

    Το Σάββατο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απέσυρε την πρότασή του για συμμετοχή και των φίλων του κόμματος στην ψηφοφορία, μετά την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή ανοιχτά υπέρ της αρχικής συμφωνίας που είχαν υπογράψει όλοι οι υποψήφιοι στην Οργανωτική Επιτροπή.

    Με άρθρο της στην "Καθημερινή της Κυριακής", η Ντόρα Μπακογιάννη κάνει πρόσκληση για "κοινωνική συμμαχία κατά της τυφλής βίας".

    Η κα Μπακογιάννη τονίζει ότι "τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε μια απαράδεκτη κατάσταση κοινωνικής ανομίας", για την οποία "εχουμε όλοι τις ευθύνες μας" και καταγγέλλει τη "δαιμονοποίηση των εννοιών της ασφάλειας και της τάξης" η οποία αποτελεί "εξίσου σημαντικό αγαθό με το δικαίωμα στη διαμαρτυρία".

    Καταλήγοντας, αναφέρει ότι "η Ελλάδα είναι μια ώριμη δημοκρατία, την οποία δεν μπορεί να την απειλήσει καμιά μειοψηφία με κρυμμένα πρόσωπα", αλλά επισημαίνει την ανάγκη "να επαγρυπνούμε όλοι για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης... σ' αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε μια ευρεία κοινωνική συμμαχία".

    Σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο Δημήτρης Αβραμόπουλος καταγγέλει τη δύναμη της κομματικής γραφειοκρατίας και κάνει λόγο για "μία νέα κομματική αρχιτεκτονική" στο χώρο της κεντροδεξιάς.

    Παράλληλα, σημειώνει ότι η ΝΔ πρέπει να ξαναγίνει ελκυστική, κυρίως απέναντι στη νέα γενιά.

    Στο ερώτημα αν θα επιμείνει μέχρι τέλους στην υποψηφιότητά του απαντά "χωρίς αμφιβολία", ενώ ερωτηθείς με ποιόν από τους ανθυποψήφιους έχει τις μεγαλύτερες διαφορές, δίνει έμφαση στο "κοινό αξιακό πλαίσιο" και στις "παράλληλες διαδρομές στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικά και ιδεολογικά οριζόμενης οικογένειας".

    Αποφασισμένος να διευρύνει τη ΝΔ προς όλες τις πλευρές, δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς στη REAL NEWS, ενώ τάσσεται εναντίον ενός ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων.

    "Τα προβλήματα του παρελθόντος εγώ τα ξεπέρασα και είμαι βέβαιος ότι μετά την εκλογή νέου αρχηγού το κόμμα θα είναι ενωμένο σαν γροθιά" δηλώνει ο κ. Σαμαράς σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τη Ντ. Μπακογιάννη.

    Ο υποψήφιος της ΝΔ τάσσεται κατά μιας τηλεμαχίας μεταξύ των συνυποψηφίων, που "δεν θα πρόσφερε την καλύτερη εικόνα για το κόμμα ούτε για μας".

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να εκλεγεί αρχηγός, τονίζει ότι "θα διευρύνω τη ΝΔ προς όλες τις πλευρές και θα κάνω ξανά τις ιδέες μας μαγνήτη για ολόκληρη την κοινωνία. Προσθέτει επίσης ότι "δεν θα διαιρέσω την κοινωνική μας βάση σε δεξιούς και κεντρώους".

    Πρόσκληση Σιούφα στους σύνεδρους

    Στην πρόσκλησή του, ο κ. Σιούφας αναφέρει:

    "Αγαπητή κυρία Σύνεδρε, Αγαπητέ κύριε Σύνεδρε,

    Καλείστε να λάβετε μέρος ως Σύνεδρος, σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 12 του Καταστατικού, στο Έκτακτο Συνέδριο του Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στους χώρους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στις 7 & 8 Νοεμβρίου 2009.

    Το Έκτακτο Συνέδριο του Κόμματος πραγματοποιείται με σκοπό την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού (άρθρα 3,4,5,14 και 15), που αφορούν τόσο τη σύνθεση του Εκλεκτορικού Σώματος, όσο και τη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου.

    Στη συνέχεια των αποφάσεων 215 & 216 του Προέδρου του Κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή και μετά την ομόφωνη απόφαση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της 31 Οκτωβρίου 2009, την ομόφωνη εισήγηση της Κ. Ε. επί των αναθεωρητέων διατάξεων θα κάνει προς το Συνέδριο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, κ. Ελευθέριος Ζαγορίτης.

    Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Κόμματος, κ. Κώστας Καραμανλής, η εκλογή από τη λαϊκή βάση του κόμματος αποτελεί, πολιτικά και οργανωτικά, εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Ανοίγει στη Νέα Δημοκρατία, ακόμα πιο πλατιά, τους δρόμους της αμφίδρομης επικοινωνίας με την κοινωνία. Οδηγεί και διασφαλίζει όχι μόνον την καθολική αποδοχή του νέου Προέδρου, αλλά και την έμπρακτη υποστήριξή του από όλους και ισχυροποιεί τους δεσμούς μας με την κοινωνία.

    Το πρόγραμμα του Συνεδρίου καθώς και πληροφοριακό υλικό θα αναρτηθεί εγκαίρως στο διαδίκτυο και θα διανεμηθεί στους χώρους του Συνεδρίου πριν από την έναρξη των εργασιών, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ. (ώρα προσέλευσης Συνέδρων 09.00 π.μ.)"

    Είδηση: 29144

    [19] Νέα πνοή στο ΕΣΥ, ασφαλή τα εμβόλια

    Δευτερα, 02 11 2009 14:59

    Την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει νέα πνοή στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόνισε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νομοσοκομεία, παρουσία και της υφυπουργού, Φώφης γεννηματά. Όπως είπε, στις αρχές του 2010 θα γίνουν 3.000 προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, πέρα από αυτές που θα γίνουν και για συνταξιοδοτικούς λόγους. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης. Για την έναρξη του εμβολιασμού, η υπουργός σημείωσε ότι την Τετάρτη αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας να εισηγηθεί το σχετικό πρόγραμμα ενώ ο μηχανισμός είναι ήδη έτοιμος. Τα νέα εμβόλια κατά της γρίπης, είναι εγκεκριμένα από τους διεθνείς οργανισμούς και από την εμπειρία σε χώρες του εξωτερικού έχει αποδειχθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλή, διαβεβαίωσε νωρίτερα η κ. Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Συμβαίνει Τώρα".

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι πολύ μεγαλύτερα από τους κινδύνους της γρίπης.

    Λόγω της αλλαγής του καιρού έχουμε αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής, αλλά και της νέας γρίπης. Σε λίγες ημέρες αναμένεται να αρχίσει και στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης.

    Οι επαγγελματίες Υγείας είναι οι πρώτοι που θα κάνουν το νέο εμβόλιο. Ήδη έχουν εμβολιαστεί πιλοτικά εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Εν τω μεταξύ, ένας άνδρας 34 ετών που είχε κι άλλα προβλήματα υγείας είναι ένα ακόμα θύμα της νέας γρίπης στη χώρα μας. Το μεσημέρι επιβεβαιώθηκε από τον ιατροδικαστή ότι και ο θάνατος 42χρονου στο Ηράκλειο οφείλεται σε επιπλοκή της νέας γρίπης.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Είδηση: 29178

    [20] Συναντήσεις Παπανδρέου με Διαμαντούρο και Αρχιεπίσκοπο

    Δευτερα, 02 11 2009 11:32

    Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, Νικηφόρο Διαμαντούρο με αντικείμενο την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, αλλά και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, είχε την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός. Ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ιερώνυμο συζήτησε μεταξύ άλλων και για το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου- Νικ. Διαμαντούρου

    "Είμαστε αποφασισμένοι και είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσουμε κάθε κατεστημένη αντίληψη και πρακτική που είναι εμπόδιο στην εφαρμογή της ευνομίας και ενός κράτους δικαίου που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών μας"

    Γιώργος Παπανδρέου

    Το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή (Συνήγορο του Πολίτη), Νικηφόρο Διαμαντούρο στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη. Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξήρε το έργο του κ. Διαμαντούρου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η συνάντηση αυτή συμβάλλει στην ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα προστατεύσουμε καλύτερα τα δικαιώματα των πολιτών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Από την πλευρά του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε ότι "Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τις κρίσιμες λέξεις που χρησιμοποιώ και εγώ" και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή αλλά και τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν τα τελευταία έξι χρόνια, προκειμένου να προωθηθούν τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών υπό την ευρωπαϊκή τους ιδιότητα.

    Επίσης, ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε την απόλυτη διαθεσιμότητά του, ώστε να προωθηθεί το κράτος δικαίου τη μεγαλύτερη ευνομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και να εξάρει την άριστη συνεργασία του με τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη Γιώργο Καμίνη, "εκείνος στην Ελλάδα και εγώ στην ΕΕ", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ο κ. Διαμαντούρος ευχαρίστησε πάρα πολύ τον πρωθυπουργό για τη στήριξη στο έργο του, επισημαίνοντας ότι "θα με βοηθήσει πάρα πολύ στην προοπτική μιας περαιτέρω θητείας".

    Παπανδρέου- Ιερώνυμος

    Για μία σε βάθος ανταλλαγή απόψεων μίλησε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

    "....μπορεί να γίνουν κοινές προσπάθειες κράτους και εκκλησίας στους τομείς πρόνοιας, φτώχειας και μεταναστών..." Γιώργος Παπανδρέου

    Όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκινά μία μεγάλη προσπάθεια για να εμπεδωθεί μία κοινωνία αξιών και γι' αυτό υπάρχουν πολλά που μπορεί να μοιραστούν το κράτος και η εκκλησία και κοινές προσπάθειες που μπορεί να γίνουν στους τομείς πρόνοιας φτώχειας και μεταναστών. Η συζήτηση όπως είπε αφορούσε και στις σχέσεις εκκλησίας κράτους και στους διακριτούς ρόλους κάθε πλευράς και αποφασίστηκε να συγκροτηθούν επιμέρους επιτροπές που θα εξετάσουν με θετικό πνεύμα όλα τα ζητήματα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα μεταφέρει στην Ιερά Σύνοδο όλα τα θέματα που συζήτησαν και υπογράμμισε ότι υπάρχει καλό κλίμα και διάθεση συνεργασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου έθεσε ακροθιγώς και το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 29171

    [21] Στον Γενικό Επιθεωρητή Δημοσίας Διοικήσεως οι καταγγελίες Βγενόπουλο

    Δευτερα, 16 11 2009 18:50

    Στον "Γενικό Επιθεωρητή Δημοσίας Διοικήσεως" κο. Λέανδρο Ρακιντζή αποστέλλει ο υπουργός "Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων το σύνολο της συνέντευξης Τύπου του Ανδρέα Βγενόπουλου.

    Όπως αναφέρεται -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωση του Δημήτρη Ρέππα, "Πάνω από όλα οφείλουμε να σεβόμαστε τον νόμο, προασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον".

    Αναλυτικότερα, ο υπουργός "Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων" κ. Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε ο πρόεδρος του "Ομίλου MIG", δήλωσε ότι «Η προσήλωση στη Διαφάνεια σημαίνει ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες και τήρηση των κανόνων δικαίου. Πολύ περισσότερο σε μία χρονική περίοδο όπου διεξάγονται πολλοί διαγωνισμοί και εκδηλώνονται αντιθέσεις και συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, η Πολιτεία οφείλει να περιφρουρήσει την αξιοπιστία και το σύννομο κάθε διαδικασίας. Κατανοούμε την επιχειρηματική άμιλλα και σεβόμαστε το ενδιαφέρον των φορέων της επιχειρηματικής κοινότητας. Όμως, πάνω από όλα οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τον νόμο προασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον. Το σύνολο της συνέντευξης Τύπου του κ. Βγενόπουλου αποστέλλεται στον "Γενικό Επιθεωρητή Δημοσίας Διοικήσεως" κο. Λ. Ρακιντζή, με το αίτημα να διερευνηθούν τα όσα καταγγέλλει ο επιχειρηματίας. Αναλόγως του περιεχομένου του τελικού πορίσματος του "Επιθεωρητού Δημοσίας Διοίκησης Διοικήσεως" καθ' ένας θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του».

    Είδηση: 29685

    [22] Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ:«Ακούσαμε την Πολιτική Άνοιξη, ακούσαμε το ΚΕΠ, στις 29 θα μιλήσει και η ΝΔ.»

    Δευτερα, 16 11 2009 16:30

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μια μάχη διαδοχής που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον.»

    Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ: « Ο κόσμος περιμένει να δει, ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης, διότι ξέρετε καλά ότι το πρόσωπο του ηγέτη σφραγίζει την πορεία ενός κόμματος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η δημόσια στήριξη και σύμπραξη του κου Αβραμόπουλου στον κο Σαμαρά και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον κο Σαμαρά.»

    Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ: « Ακούσαμε την Πολιτική Άνοιξη, ακούσαμε το ΚΕΠ, στις 29 θα μιλήσει και η ΝΔ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν είναι λίγο σκληρά όλα αυτά;»

    Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ: « Σκληρό ήταν για εμάς που μείναμε 15 χρόνια στην αντιπολίτευση από ενέργειες και των δυο τους. Όταν βλέπω σύμπραξη των δύο αυτών, διασπαστών κατά καιρούς και ηγετών μικρών κομμάτων που τα κόμματά τους απέτυχαν να τα κάνουν μεγαλύτερα, να κάνουν μια σύμπραξη για να ηγηθούν της ΝΔ, ως ένας νεοδημοκράτης που από παιδί είμαι σε αυτή την παράταξη με ενόχλησε. Και εγώ είχα άλλη άποψη για διάφορους ηγέτες που κατά καιρούς είχαμε, τους υπηρέτησα. Είναι και ηθικό το δικό μου το πρόβλημα. Ο κος Σαμαράς είχε πει ότι να μαζευτούμε στο καβούκι μας, να μαζέψουμε το σπίτι μας, όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επεδίωκε αυτό που έκανε ζημιά να κάνουμε ένα κόμμα περιχαρακωμένο σε κάποια ιδεολογική καθαρότητα, δήλωσε μετά από 4-5 μέρες, ότι «εννοούσα ότι να περιχαρακωθούμε μέχρι τις 29 και από τις 30 να ανοιχτούμε στο κέντρο.» Τώρα με τον κο Αβραμόπουλο μαζί ανοιγόμαστε από τώρα στο κέντρο. Αυτές οι συμπράξεις, μου θυμίζουν 2 σε 1 shampoo. H κα Μπακογιάννη, αυτή η αξιοπιστία της προς τον πολίτη για το μεγάλο εύρος της φιλελεύθερης τοποθέτησής της είναι ένα όπλο για τη ΝΔ, ότι μπορεί να την κάνει πάλι μεγάλη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κυρίως η Ντόρα Μπακογιάννη, ως υπουργός Εξωτερικών είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι συμμετείχε στην αλαζονική συμπεριφορά, στην κακή διακυβέρνηση.»

    Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ: « Η Ντόρα Μπακογιάννη, ως υπουργός αυτής της κυβέρνησης πέτυχε η ελληνική θέση για τα Σκόπια να γίνει θέση του ΝΑΤΟ. Και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και εγώ στο διάστημα της κακής περιόδου για την κυβέρνηση Καραμανλή βγαίναμε στα μέσα επικοινωνίας και στηρίζαμε αυτή την κυβέρνηση. Αντιθέτως άλλοι, μέλη της κυβέρνησης είχαν κρυφτεί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Φωτογραφίζετε τον κο Αβραμόπουλο και τον κο Σαμαρά.»

    Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ: « Φυσικά φωτογραφίζω. Αυτή είναι η ευθύνη όταν παίζεις σε έναν team, δεν πας και εξαφανίζεσαι την δύσκολη στιγμή, ώστε να βλέπουν τους άλλους τους κακούς και εσύ είσαι ο καλός που δεν μιλάς. Αυτού του είδους η πολιτική, εμένα με ενοχλεί. Εγώ θέλω τον ηγέτη μου, ή αν θέλετε την ηγετική ομάδα να είναι δίπλα στον ηγέτη και στις καλές και στις κακές στιγμές. Όχι να κρύβεται μη λερωθεί. Όλοι έχουμε να κάνουμε κριτική για τον Κώστα Καραμανλή. Για πέστε μου ποιος από αυτούς την έκανε μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο; Θα την κάνουμε όταν πρέπει. Βρήκαμε να χρησιμοποιήσουμε και αυτό; Ότι εκείνος που τον στήριξε είναι ο κακός στην κοινωνία και εκείνος που σήμερα του κάνει κριτική είναι ο καλός;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η σημερινή κίνηση του κου Σπηλιωτόπουλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την κα Μπακογιάννη είναι μια αντιγραφή της κοινής εμφάνισης του κου Αβραμόπουλου και του κου Σαμαρά;»

    Είδηση: 29672

    [23] Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Πολλοί επιχείρησαν εκμεταλλευόμενοι πικρίες ή συγκυρίες να κάνουν δικά τους μαγαζιά, αλλά απέτυχαν -και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ»

    Δευτερα, 16 11 2009 13:09

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Παναγιώτη Τσούτσια και τον Τάκη Σαράντη. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει αυτή η απόφαση του κου Σπηλιωτόπουλου;» Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Δημοκοπήσεις, όλα αυτά, δεν τα λαμβάνω πολύ υπόψιν μου, διότι είναι τόσο ρευστά, για αυτό λέω το εξής πράγμα, ο καθένας ασφαλώς έχει ένα περιβάλλον το οποίο μπορεί να επηρεάσει, περισσότερο ψυχολογικά μπορώ να πω ότι λειτουργούν αυτά τα πράγματα. Επιρροή ιδιαίτερα μεγάλη, κανένας μας δεν έχει.»

    Είδηση: 29669

    [24] Θετικά βλέπει η κοινή γνώμη τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ

    Δευτερα, 16 11 2009 12:49

    Δημοσκόπηση της εταιρείας Αlco για τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δημοσιεύει το περιοδικό "Fantomas". Στην ερώτηση αν ΅έχρι σήμερα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωσε ή διέψευσε τις προσδοκίες ως πρωθυπουργός, οι πολίτες απαντούν, σε ποσοστό 46,1%, ότι επιβεβαίωσε τις προσδοκίες τους. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 21,8% είναι επιφυλακτικοί και το 32,1 % απαντά αρνητικά. Ο κ. Παπανδρέου κερδίζει θετικές γνώμες και από ψηφοφόρους της ΝΔ (21,9%) καθώς και άλλων πολιτικών χώρων (30,2%). Θετική είναι η αντίδραση των ερωτηθέντων στην επιλογή της κυβέρνησης να καταργήσει τα προγράμματα stage στο Δημόσιο.

    "Ναι" απαντά το 50,5% των πολιτών. Σύμφωνα με το περιοδικό, οι ερωτηθέντες πολίτες εκφράζουν την παραδοσιακή δυσπιστία τους, και το άγχος τους για τα οικονομικά μέτρα. Ως προς το πρώτο, παρατηρείται ΅ια ελαφρά υπεροχή του "όχι" στο ερώτημα αν το κυβερνών κόμμα είναι συνεπές προς τις δεσμεύσεις του, 44,3% έναντι 39,7%, ΅ε ένα σημαντικό ποσοστό (16%) να κρατά στάση αναμονής.

    Από την ίδια ερώτηση και την ποιοτική ανάλυσή της, προκύπτει ακόμη, ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι συσπειρωμένοι και στηρίζουν απόλυτα την επιλογή τους σε ποσοστό 70%.

    Την ίδια ώρα, οι ερωτηθέντες εκφράζουν τη γνώμη τους για τα οικονομικά μέτρα, λέγοντας ότι βλάπτουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα (46,3%). Υπάρχει, όμως, και ΅ια ισχυρή μειοψηφία (32,7%) που δηλώνει ότι τα ευνοούν.

    Η πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, για λογαριασμό του περιοδικού "Fantomas" διενεργήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων κατά το διάστημα 9-13 Νοεμβρίου 2009.

    Είδηση: 29666

    [25] Ιράν: Αναβολή λειτουργίας πυρηνικού σταθμού

    Δευτερα, 16 11 2009 12:06

    Σε αναβολή οδηγείται η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ του Ιράν, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει για το τέλος του 2009. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο, που τόνισε ότι: "Ο πυρηνικός σταθμός δε θα τεθεί σε λειτουργία ως το τέλος του έτους". Οι λόγοι που επικαλέστηκε η ρωσική πλευρά είναι τεχνικοί, ενώ υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Ιράν έχουν υπογράψει συνεργασία στον τομέα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.

    Δε λείπουν όμως οι εκτιμήσεις, ότι οι τεχνικοί λόγοι που επικαλείται η Ρωσία είναι πρόφαση, με πραγματική αιτία τη δυσαρέσκεια της Ρωσίας, στην άρνηση του Ιράν, προς τη διεθνή κοινότητα, να συνεργαστεί δίνοντας ουράνιο για εμπλουτισμό στο εξωτερικό, ώστε να διασκεδάσει τις δυτικές ανησυχίες για χρήση της πυρηνικής ενέργειας για πολεμικούς σκοπούς. Μάλιστα η ρωσική πλευρά, από το 2007παραδίδει πυρηνικά καύσιμα στο Μπουσέρ, οπότε είναι περιττό για το Ιράν κάθε πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Ενδεικτικό του μεγέθους της ποσότητας των πυρηνικών καυσίμων που παρέδωσε η Ρωσία, είναι ότι η αξία τους αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

    Η ρωσική δυσαρέσκεια εκφράστηκε και δια στόματος του προέδρου της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χθες μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στη Σιγκαπούρη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας (Apec), γεγονός που κάνει πάλι πιθανό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων.

    Είδηση: 29662

    [26] Μιανμάρ: επιστολή της υπό περιορισμό επικεφαλής της αντιπολίτευσης

    Δευτερα, 16 11 2009 12:02

    Συνεχίζεται ο περιορισμός κατ΄οίκον της επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία ζήτησε με επιστολή της να συναντηθεί με τον αρχηγό της χούντας Θαν Σβε, του οποίου το καθεστώς αυτοαποκαλείται Κρατικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη, προς όφελος της χώρας.

    Στην επιστολή με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου, η 64χρονη Αούνγκ Σαν Σου Κι τονίζει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση και παράλληλα ζήτησε την άδεια να συναντηθεί με τρία στελέχη του κόμματός της, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία που επίσης είναι υπό περιορισμό κατ΄ οίκον και ακόμα ζήτησε την έγκριση των αρχών για συνάντηση με όλα τα μέλη του κόμματός της στην κατοικία της πριν από τη συνάντησή της με τον Θαν Σβε.

    "Θα ήθελα να ζητήσω την άδεια να σάς συναντήσω για να συζητήσουμε σχετικά με τη συνεργασία με το Κρατικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη προς το συμφέρον του έθνους", τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η Αούνγκ Σαν Σου Κι.

    Εκτιμάται ότι πίσω από τις κινήσεις αυτές βαρύνει αποφασιστικά η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για "ανοίγματα" και καλύτερες σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη χώρα αυτή εάν προχωρήσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και αποφυλακιστούν πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και η Αούνγκ Σαν Σου Κι.

    Το καθεστώς της Μιανμάρ δεν έχει ακόμα απαντήσει στην επιστολή τη Αούνγκ Σαν Σου Κι.

    Είδηση: 29661

    [27] Ιταλία: Θα ξεπεράσουν τους 50 οι νεκροί από τις πλημμύρες

    Σαββατο, 03 10 2009 14:54

    Αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τους 50 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Μεσσήνη της Σικελίας, υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αποφάσισε τελικά να μην επισκεφθεί σήμερα τη Σικελία, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, "για να μην παρεμποδίσει το έργο των σωστικών συνεργείων", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρκο Βεντούρα. Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο μέχρι στιγμής για 20 νεκρούς και 80 τραυματίες από τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή της Μεσσήνης όπου οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις κατέστρεψαν σπίτια και δρόμους.

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις κοπιώδεις προσπάθειές τους κάτω από την καταρρακτώδη βροχή και τους τόνους λάσπης, δυστυχώς όμως οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων φθίνουν καθώς οι ώρες περνούν. Τουλάχιστον 30 άτομα αγνοούνται ακόμη και ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, έστω και αν περιορίζεται σε δύο κοιλάδες".

    1 δις ευρώ για φυσικές καταστροφές έταξε ο Μπερλουσκόνι

    Την δέσμευση για οικονομική ενίσχυση των περιοχών που απειλούνται από από πλημμύρες και κατολισθήσεις, με ένα δις ευρώ ανέλαβε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων στη Σικελία

    "Είχαμε προβλέψει την καταστροφή αυτή και είχαμε σημάνει συναγερμό", δήλωσε ο Μπερλουσκόνι σε δημοσιογράφους στη Μεσσήνη, όπου μετέβη σήμερα.

    "Όμως οι βροχές ήταν πιο σφοδρές από αυτό που περιμέναμε", σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα συσταθεί ένα ταμείο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τις περιοχές που απειλούνται από πλημμύρες και κατολισθήσεις, αρχίζοντας από τη Μεσσήνη, όπου, όπως σημείωσε το 63% του εδάφους παρουσιάζει έναν "υδρο-γεωλογικο κίνδυνο".

    Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μέτρων προστασίας, όπως την ενίσχυση των κτιρίων και τη δημιουργία ζωνών κατά των πλημμυρών.

    Είδηση: 28160

    [28] Ιρλανδικό ναι για τη Συνθήκη της Λισαβόνας

    Σαββατο, 03 10 2009 12:24

    Με ποσοστό 67,13%, ενέκριναν οι Ιρλανδοί τη συνθήκη της Λισαβόνας σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα του σημερινού δημοψηφίσματος, τα οποία ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

    Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας, μόνον σε δύο που βρίσκονται βορειοδυτικά απορρίφθηκε η ευρωπαϊκή συνθήκη από την πλειοψηφία. Σε άλλες 31 περιφέρειες υπήρξε μεταστροφή του αποτελέσματος από "όχι", που είχαν ψηφίσει πέρυσι, σε "ναι". Υπενθυμίζεται ότι οι Ιρλανδοί είχαν απορρίψει τη συνθήκη της Λισαβόνας με 53,4% στο προηγούμενο δημοψήφισμα που είχε γίνει τον Ιούνιο του 2008.

    Είδηση: 28156

    [29] Δεκατρείς νεκροί από την κακοκαιρία στη Σικελία

    Παρασκευη, 02 10 2009 13:53

    Δεκατρείς νεκρούς, 60 τραυματίες και σημαντικές ζημιές σε περιουσίες και έργα υποδομής άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία που έπληξε την νότια Ιταλία και ειδικότερα τη Σικελία όπου σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχές. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίσθηκαν.

    Όπως ανακοινώθηκε, τα θύματα κατοικούσαν όλα σε τοποθεσίες κοντά στη Μεσσήνη και οι συνθήκες του θανάτου τους δεν αποσαφηνίσθηκαν από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

    Από τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Μεσσήνης, δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

    "Η κατάσταση είναι δύσκολη επειδή σε ορισμένες περιοχές της Σικελίας καταγράψαμε ύψος βροχής 220 ως 230 χιλιοστά μέσα σε 3-4 ώρες", δήλωσε ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Μπερνάρντο Ντε Μπερναρντίνι.

    Επίσης, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, μια κατολίσθηση έκλεισε τον αυτοκινητόδρομο και τη σιδηροδρομική γραμμή νότια της Μεσσήνης που συνδέει την πόλη με την υπόλοιπη Σικελία. Πάντως ο αυτοκινητόδρομος Κατάνη-Μεσσήνη άνοιξε και πάλι νωρίς το μεσημέρι.

    Καθώς τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να φτάσουν, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στην παραλία και μετά σε σκάφη του λιμεναρχείου της Μεσσήνης που τους μετέφεραν στο λιμάνι, απ' όπου τους παρέλαβαν τα ασθενοφόρα για να τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία της περιοχής. Όσοι είχαν τραυματισθεί σοβαρά μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο.

    Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς ορισμένες ζώνες της Σικελίας παραμένουν αποκομμένες από την υπόλοιπη χώρα.

    "Πρόκειται για καταστροφή, η λάσπη είναι παντού. Πάνε δύο χρόνια που είχε ξανασυμβεί -- μια πλημμύρα μας είχε γονατίσει. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τότε τόσοι νεκροί", δήλωσε ο Μάριο Μπριγκούλιο, ο δήμαρχος της Σκαλέτα όπου έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το Παλέρμο επλήγη επίσης από την κακοκαιρία. Αυτοκινητιστές παρέμειναν αποκλεισμένοι στα αυτοκίνητά τους και πλημμύρισαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ενός νοσοκομείου, όμως δεν υπήρξαν θύματα.

    Είδηση: 28126

    [30] Σοκ με τα πτώματα τεσσάρων βρεφών σε διαμέρισμα στο Βερολίνο

    Παρασκευη, 02 10 2009 10:29

    Σοκ στην κοινή γνώμη της Γερμανίας έχει προκαλέσει η αποκάλυψη μίας ακόμη περίπτωσης δολοφονίας βρεφών με θύματα τέσσερα μικρά παιδιά που βρέθηκαν σε διαμέρισμα στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας, η τραγωδία αποκαλύφθηκε όταν ένας άνδρας ανακάλυψε τα πτώματα ενώ καθάριζε το διαμέρισμα μίας γυναίκας, η οποία αυτοκτόνησε τον Ιούλιο πηδώντας στο κενό από τον 12ο όροφο του κτιρίου.

    Η γυναίκα, η οποία ήταν 46 ετών, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ήταν εννέα μηνών έγκυος όταν αυτοκτόνησε και φέρεται ότι ήταν η μητέρα και των τεσσάρων νεκρών βρεφών, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλά παρόμοια περιστατικά στη Γερμανία.

    Το Μάρτιο, μία 29χρονη, η οποία σκότωσε τα δύο βρέφη της- δύο κοριτσάκια- και έκρυψε τα πτώματά τους στο διαμέρισμά της, καταδικάστηκε σε ποινή οκταετούς κάθειρξης.

    Το 2006, μία γυναίκα ονόματι Σαμπίνε Χίλσιντς, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη επειδή σκότωσε οκτώ από τα παιδιά της στο διάστημα 1992-1998 και τα έθαψε μέσα σε γλάστρες, κουβάδες και μία δεξαμενή με νερό στον κήπο του σπιτιού της.

    Η υπόθεση Χίλσιντς προκάλεσε την κατακραυγή της γερμανικής κοινωνίας και οι πολιτικοί επιχειρούν έκτοτε να βρουν τρόπους να πατάξουν το φαινόμενο αυτό που δείχνει να έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα.

    Είδηση: 28114

    [31] Κροατία: διαψεύδονται 40.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

    Δευτερα, 16 11 2009 12:16

    Αναταραχή δημιούργησε στην Κροατία η δημοσίευση στον Τύπο, της πληροφορίας για 40.000 απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Άμεση ήταν η διάψευση της πρωθυπουργού της χώρας Γιάντρανκα Κόσορ, πού τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

    "Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την επίτευξη του στόχου της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα. Ο στόχος δεν θα επιτευχθεί με την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων". Σαν κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων περιέγραψε την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στελέχωση του τομέα με πολίτες που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα για την εύρυθμη λειτουργία του τομέα, βώστε να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.

    Είδηση: 29664

    [32] Πέντε μεταλλαγμένα γονίδια υπεύθυνα για την ανάπτυξη του Πάρκινσον

    Δευτερα, 16 11 2009 16:07

    Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν την ασθένεια Πάρκινσον αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι ευρωπαϊκής και ιαπωνικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν μεταλλαγμένες παραλλαγές πέντε γονιδίων, σύμφωνα με δύο μεγάλες ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες, μια αμερικανική και μια ιαπωνική.

    Οι δύο μελέτες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Nature Genetics", μελέτησαν πάνω από 25.000 άτομα και είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, με στόχο να ανακαλύψουν γονίδια υπεύθυνα για το Πάρκινσον.

    Η μια μελέτη, με επικεφαλής τον Τατσούσι Τόντα του πανεπιστημίου Κόμπε, η οποία σύγκρινε τα γονίδια 2.011 ατόμων με Πάρκινσον και 18.381 ατόμων χωρίς την ασθένεια, διαπίστωσε ότι όσοι έπασχαν από τη νόσο, διέθεταν συγκεκριμένες παραλλαγές των γονιδίων PARK16, BST1, SNCA και LRRK2.

    Η δεύτερη έρευνα, υπό τον Άντριου Σίνγκλετον του εργαστηρίου νευρογενετικής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, ανέλυσε τα γονίδια άνω των 5.000 ασθενών με Πάρκινσον, που έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή, και διαπίστωσε ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στη νόσο και σε δύο παραλλαγές των γονιδίων PARK16 (που εντοπίστηκε και στην ιαπωνική μελέτη) και MAPT.

    Στη συνέχεια, οι δύο επιστημονικές ομάδες σύγκριναν τα δεδομένα τους και βρήκαν ότι οι γονιδιακές παραλλαγές PARK16, SNCA και LRRK2 αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον τόσο στα άτομα ευρωπαϊκής όσο και ιαπωνικής καταγωγής, ενώ οι γονιδιακές παραλλαγές BST1 και MAPT αφορούν μόνο τα άτομα ιαπωνικής καταγωγής (στην πρώτη περίπτωση) ή ευρωπαϊκής (στη δεύτερη).

    Οι προηγούμενες γενετικές έρευνες πάνω στο Πάρκινσον υστερούσαν από άποψη εύρους και λεπτομερούς ανάλυσης του γονιδιώματος. Οι δύο νέες έρευνες, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, επιτρέπουν πλέον την καλύτερη κατανόηση των γενετικών αιτιών της ασθένειας και της βιολογίας της, κάτι που, όπως είπαν, προσφέρει την ελπίδα ότι "μια μέρα θα έχουμε τις στρατηγικές για να καθυστερήσουμε ή και να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του Πάρκινσον".

    Το Πάρκινσον είναι μια νευρο-εκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει το 1% έως 2% των ατόμων άνω των 65 ετών. Χαρακτηρίζεται από τρέμουλο, αργό και ασταθές βάδισμα, μυική ακαμψία και έλλειψη ισορροπίας. Οι σημερινές φαρμακευτικές θεραπείες αμβλύνουν τα συμπτώματα, όμως δεν μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της ασθένειας.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29670


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 November 2009 - 18:37:00 UTC