Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρή ληστεία με θύματα πατέρα και παιδί
  • [02] Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες στη γιάφκα
  • [03] Καραμανλής: Έχουμε καθαρή λύση για την οικονομία
  • [04] Στο Ηράκλειο ο Γ. Παπανδρέου
  • [05] Αγωγή αποζημίωσης της MIG κατά της Ντόρας Μπακογιάννη
  • [06] Επιδιαιτησία του ΟΗΕ για το Κυπριακό ζητά ο Ερντογάν
  • [07] Νέος ρόλος για τη G20 στη διεθνή οικονομία
  • [08] Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Πρόληψη μέσω της εργασίας
  • [09] 26 Σεπτεμβρίου: ημέρα Γοπing* για καθαρές παραλίες

    [01] Αιματηρή ληστεία με θύματα πατέρα και παιδί

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 25 09 2009 10:13

    Αιματηρή ληστεία σημειώθηκε λίγο μετά στις 8 το πρωί στην Καλλιθέα. Ληστές εισέβαλλαν σε υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank, το οποίο μόλις είχε ανοίξει και έκλεψαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια, στην προσπάθεια τους να διαφύγουν, βγαίνοντας από την τράπεζα, πυροβόλησαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αρχικά στον αέρα και στη συνέχεια αποπειράθηκαν να κλέψουν ένα αυτοκίνητο. Στην προσπάθεια τους πυροβόλησαν τέσσερις φορές και τους δύο επιβαίνοντες, έναν πατέρα, ο οποίος την ώρα εκείνη πήγαινε το κοριτσάκι του στο δημοτικό σχολείο. Από τις σφαίρες τραυματίστηκε και το παιδί. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Το κοριτσάκι έχει τραυματιστεί στη κοιλιακή χώρα, ενώ ο πατέρας στο χέρι. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, η κατάσταση και των δύο είναι ελεγχόμενη.

    Είδηση: 27121

    [02] Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες στη γιάφκα

    Κοινωνία

    Ενώπιων του εισαγγελέα θα βρεθούν σήμερα Παρασκευή οι τέσσερις συλληφθέντες, στις εφόδους της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε σπίτια στο Γαλάτσι και στο Χαλάνδρι. Τα νεαρά άτομα, τρεις άνδρες βδύο από τους οποίους είναι ξαδέλφια- και μία γυναίκα, όλοι φοιτητές μεταξύ 20 και 21 ετών, κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, πιθανότατα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αστυνομία, στη «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς β Φράξια Μηδενιστών». Ο ένας από τους συλληφθέντες έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, όταν συμμετείχε ενώ και οι τέσσερις αρνούνται τις κατηγορίες.

    Στην οργάνωση, που πρωτοεμφανίστηκε το 2008, αποδίδονται 30 επιθέσεις με γκαζάκια κοντά σε σπίτια ή γραφεία πολιτικών προσώπων και εναντίων τραπεζών, δημοσίων υπηρεσιών, αστυνομικών τμημάτων και εκκλησιών.

    Τα ευρήματα της αστυνομίας στη γιάφκα, συνδεσμολογία και υλικά, παραπέμπουν στις βομβιστικές ενέργειες στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτη Χηνοφώτη, στις 12 Ιουλίου, στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στις 2 Σεπτεμβρίου και στο σπίτι της κ. Λούκας Κατσέλη την περασμένη Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, εξετάζεται ενδεχόμενη σύνδεση της οργάνωσης με τον Επαναστατικό Αγώνα ή τη Σέχτα Επαναστατών.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 27122

    [03] Καραμανλής: Έχουμε καθαρή λύση για την οικονομία

    Διάλογο με τους πολίτες των δυτικών προαστίων της Αθήνας είχε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε εκδήλωση που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο "Γ.Ρίτσος" στο Αιγάλεω. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τους πολίτες στις οποίες έδωσε απαντήσεις. Ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ΝΔ έχει καθαρή λύση για την οικονομία και τόνισε ότι στόχος του είναι το νοικοκύρεμα και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Παράλληλα επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για λόγια του αέρα και αοριστίες και κάλεσε τους ψηφοφόρους να κάνουν την επιλογή τους με βάση το καλό του τόπου.

    Για το ΕΤΑΚ σε σχέση με την κατάργηση ΦΜΑΠ

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πιο αποτελεσματικό μέτρο το ΕΤΑΚ γιατί φορολογούνται όλοι, ανάμεσά τους και η Εκκλησία και οι υπεράκτιες εταιρείες, ενώ εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Τα έσοδα από το ΕΤΑΚ είναι πάνω από 300 εκ. το χρόνο ενώ τα έσοδα από ΦΜΑΠ θα είναι μόνο 170 εκ. είπε ο πρωθυπουργός. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν απαντά στο πως θα επαναφέρει την φορολόγηση, και είπε ότι «ακούμε λόγια του αέρα, ασάφειες, αοριστίες με τη λογική να λέμε τα ευχάριστα και μετά έχει ο θεός».

    Για τις πρόωρες εκλογές

    Ο Κώστας Καραμανλής για την απόφασή του να πάει σε πρόωρες εκλογές έκανε λόγο για εκβιασμό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ με εκλογές τον Μάρτιο και όπως είπε δεν μπορούσε να αφήσει τη χώρα στη δίνη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου. Γνώμονας της απόφασής του είναι το εθνικό συμφέρον είπε.

    Για τα 28 δισ. ευρω στις τράπεζες

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην κρίση έπρεπε να στηριχτεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και τόνισε ότι ακούγονται πολλά λαϊκίστικα, διευκρινίζοντας ότι μόνο 5 δισ. ευρω πήγε για ενίσχυση της ρευστότητας και τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις. Από το δανεισμό το δημόσιο παίρνει 500 εκ. το χρόνο και γίνεται αυστηρός έλεγχος στη διαχείριση των ποσών, είπε. Αναφέρθηκε στο ΤΕΜΠΜΕ είπε ότι μέχρι τώρα έχουν ενισχυθεί 50 χιλ. επιχειρήσεις και σε 5 μήνες θα ξεπερνούν τις 80 χιλιάδες, ενώ το συνολικό ποσό εγγυοδοσίας φτάσει τα 9,5 δισ. Παραδέχτηκε επίσης ότι χρειάζεται διαρκή πίεση στις τράπεζες προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά είπε ότι το θέμα είναι να θεραπεύσουμε τις παθογένειες του δημόσιου τομέα που είναι η αναπαραγωγή των ελλειμμάτων και το πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος. Άρα το ζητούμενο είναι να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας και να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται. Αναφέρθηκε στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και είπε ότι είχαμε μείωση φόρων σε μικρές επιχειρήσεις και μεσαία εισοδήματα, ενώ έφερε παράδειγμα έναν υπάλληλο που παίρνει 15 χιλ. το χρόνο με δυο παιδιά και ο οποίος πλήρωνε 670 φόρο στο παρελθόν και τώρα 260. Μείωση δηλαδή 65%, είπε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη καταπολέμησης φοροδιαφυγής και τόνισε ότι πρέπει να πάμε σε τεκμήρια διαβίωσης.

    Για την Παιδεία

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση στα ΑΕΙ και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν μπορούν κάποιοι να μοιράζουν εύκολες υποσχέσεις.

    Στην ερώτηση "γιατί να μην ψηφίσω κάποιον που υπόσχεται να μας δώσει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, αντί για πάγωμα μισθών" ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πάγωμα μισθών είναι μια δύσκολη θέση και δεν αφορά χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά τους υψηλά αμειβόμενους, ενώ υπήρχε ειδική πρόνοια μέχρι τα μεσαία στρώματα των μισθωτών. Μάλιστα ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι με το πάγωμα μισθών αυτό το χρόνο δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλόμισθους μέχρι 12.500 ευρω, ύψους 500 ευρω. Το ΠΑΣΟΚ λέει αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό και δεν είναι ούτε 150 ευρω το χρόνο ανέφερε ο πρωθυπουργός. "Δεν είναι ευχάριστη η πολιτική που προτείνω αλλά το λέω κοιτάζοντάς σας στα μάτια, πως είναι αναγκαία. Θα υπάρχει μέριμνα για τους αδύναμους αλλά έχουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις" είπε ο κ.Καραμανλής.

    Για τους συμβασιούχους στα "stage"

    Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι είναι μια ευκαιρία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να αποκτήσει ο εργαζόμενος κατάρτιση, εμπειρία κλπ. "Υπάρχει νομικό πρόβλημα για μονιμοποίησή τους, αλλά προσμετράται η εμπειρία του stage στη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ και δίνει πλεονέκτημα συγκριτικά με κάποιο που δεν έχει την ευκαιρία" είπε ο κ.Καραμανλής.

    Για την λαθρομετανάστευση είπε ότι είναι θέμα που αφορά πολλές χώρες, όχι μόνο την Ελλάδα και τόνισε ότι πιέστηκε από Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία η ΕΕ για να φέρει πρόγραμμα βελτίωσης της απόδοσης των πολιτικών αντιμετώπισης του προβλήματος. "Είμαι ειλικρινής. Καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της. Ότι μπορούμε κάνουμε μόνοι μας. Είχε σημαντικό αποτέλεσμα η πολιτική μας στην Αθήνα (Αγ. Παντελεήμονα) και στην Πάτρα. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν μια χώρα δέχεται τέτοια κύματα, καταλαβαίνετε ότι για να ανακοπεί αυτή η τάση είναι αδύνατο» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη υπογραφής συμφωνιών επανεισδοχής και τόνισε ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της με τις συμφωνίες που υπέγραψε, και στα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ονοματίστηκε δυο φορές.

    Γιατί το πάγωμα των μισθών θα βοηθήσει να βγούμε από την κρίση; Γιατί δεν παγώσατε τα τέλη κυκλοφορίας και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ; ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

    Απάντησε ότι εάν παγώσουν τα τιμολόγια ΔΕΚΟ θα αυξηθούν τα ελλείμματα και όλοι μας θα τα πληρώσουμε πάλι.

    "Στις δύσκολες συγκυρίες δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές. Δύσκολες αλλά λιγότερο επαχθείς είναι οι πολιτικές που προτείνουμε. Δεν είναι ευχάριστο να παγώνεις τον μισθό. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να ενισχύσουμε τους χαμηλόμισθούς. Ξέρω ότι λέω στους Έλληνες δυσάρεστα και κανένας δεν θα ήθελε να είναι στη θέση μου και να λέει δυσάρεστα αλλά είναι αναγκαία" είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει σχέδιο παρά μόνο ένα συνονθύλευμα από εύκολες υποσχέσεις. Αυτό δεν θα αλλάξει την δύσκολη πραγματικότητα αλλά θα οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος είπε ο πρωθυπουργός.

    Στην ερώτηση "έπρεπε να καεί η Αθήνα για να αποφασίσετε αλλαγή στο άσυλο;" ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο άσυλο, άλλαξε ο νόμος, έγινε πιο ευέλικτος, αλλά αυτοί που καλούνται να τον εφαρμόσουν αποφεύγουν να το κάνουν, όπως είπε. Η εξήγηση, πρόσθεσε, είναι απλή, την άλλη μέρα θα πρέπει να συμβιώσουν με αυτούς που κάνουν αυτές τις πρακτικές. Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη και για συνολική επανεξέταση του ζητήματος του ασύλου διότι σήμερα, όπως είπε, δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε στη διακίνηση ιδεών ούτε στην ελευθερία σκέψης και άποψης.

    "Με άλλοθι το άσυλο γίνονται ασχήμιες στα ΑΕΙ και σε κάποια υπήρχαν οπλοστάσια. Το 2009 δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια σε τέτοια θέματα. Ναι απόλυτο σεβασμό στην άλλη άποψη, αλλά καμία ανοχή σε ζητήματα καταστροφικής μανίας. Ήμουν πολύ πιο καλοπροαίρετος μέχρι να δω τι έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο" είπε ο κ.Καραμανλής. Έθεσε και το θέμα ρύθμισης του προβλήματος του κλεισίματος των δρόμων από μικρές διαδηλώσεις και είπε ότι δεν μπορεί 20-30 άνθρωποι να καταλύουν το κέντρο.

    "Σεβασμός στο δικαίωμα διαμαρτυρίας, αλλά δεν γίνεται εμποδίζονται οι πολίτες που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους" τόνισε. Επίσης ξεκαθάρισε ότι οι αστυνομικοί είναι φίλοι και προστάτες των πολιτών και όχι εχθροί και αντίπαλοι και κατηγόρησε όσους ενθαρρύνουν αυτή την άποψη.

    Για τα ανείσπρακτα χρέη, είπε ότι στα χαρτιά 31 δισ. είναι πολλά. Στην πραγματικότητα είναι ανείσπρακτα γιατί τα περισσότερα προέρχονται από το δημόσιο και από πτωχευμένες επιχειρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ εμπαίζει και παραπλανά όταν λέει ότι θα εισπράξει τα χρήματα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτή η λύση, μπορεί να έχουμε έσοδα, αλλά δεν είναι η λύση. "Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Πρέπει να δούμε αθροιστικά όλες τις πολιτικές και σε βάθος χρόνου» είπε αναφερόμενος στο πόσα θα εξοικονομήσει το δημόσιο από την προτεινόμενη πολιτική του. Υπάρχουν δυο δρόμοι κατέληξε ο πρωθυπουργός. Ο ένας ανηφορικός δύσκολος αλλά βγάζει στη λύση. Και ο άλλος ο εύκολος που λέει ότι όλα μπορούν να γίνουν με ένα μαγικό ραβδί και εάν ακολουθηθεί, το πρόβλημα να γίνει πολύ μεγαλύτερο. Απηύθυνε τέλος κάλεσμα στους δυσαρεστημένους με την ΝΔ να επιστρέψουν και είπε ότι καταλαβαίνει πως κάποιοι στεναχωρήθηκαν και πικράθηκαν, αλλά όταν έρχεται η ώρα πρέπει να ιεραρχήσεις προτεραιότητες και να βλέπεις ποιος μπορεί να κάνει πράξη εκείνα που λέει.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 27118

    [04] Στο Ηράκλειο ο Γ. Παπανδρέου

    Στο Ηράκλειο θα μιλήσει το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου, στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας. Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, θα προωθήσει ένα μοντέλο ανάπτυξης υπέρ των πολιτών και φιλικό προς το περιβάλλον, δεσμεύτηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Νέα Υόρκη, όπου την Τρίτη προήδρευσε της συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8 Σχετικά άρθρα: Συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπό τον Γ. ΠαπανδρέουΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27124

    [05] Αγωγή αποζημίωσης της MIG κατά της Ντόρας Μπακογιάννη

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 25 09 2009 11:33

    Αγωγή αποζημίωσης, ύψους τριών εκατ ευρώ, για ηθική βλάβη «λόγω συκοφαντικής δυσφήμησης και προσβολής της προσωπικότητας της εταιρείας» κατέθεσε η Μαρφίν Ινβέστμεντ Γκρουπ (MIG) σήμερα Παρασκευή, κατά της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η MIG δεσμεύεται να προσφέρει το ποσό στην Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρεία «Ίδρυμα MARFIN» για ενίσχυση του κοινωφελούς της έργου. «Όλοι εμείς τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της MIG, έχουμε δουλέψει τίμια και σκληρά για πολλά χρόνια για να δημιουργήσουμε τον μεγαλύτερο Ελληνικό επιχειρηματικό Όμιλο και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι βαυτό. Αυτήν την υπερηφάνεια δεν θα επιτρέψουμε να την αμφισβητήσει κανείς, μα κανείς απολύτως, χωρίς να μας ενδιαφέρει το οποιοδήποτε κόστος αντιπαράθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση

    Να σημειωθεί ότι την απόφασή της να προσφύγει στη δικαιοσύνη σε βάρος του επικεφαλής της MIG έχει ανακοινώσει και η κ. Μπακογιάννη κατηγορώντας τον κ. Βγενόπουλο ότι επιχειρεί να την εμπλέξει στη διαμάχη του με την Aegean.

    Είδηση: 27129

    [06] Επιδιαιτησία του ΟΗΕ για το Κυπριακό ζητά ο Ερντογάν

    Ευρώπη

    Επιδιαιτησία του ΟΗΕ και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, όπως και το 2004, ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, ενώ τάχθηκε κατά της ανάμειξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιας και η χώρα του είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2009-2010, συμμετείχε στη συνεδρίαση του Σώματος με θέμα τον πυρηνικό αφοπλισμό.

    "Να μην αναμειχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση"

    Στην ομιλία του στην 64η σύνοδο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι "αν όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις (στην Κύπρο) ενεργήσουν εποικοδομητικά, θα ήταν εφικτή η εξεύρεση συνολικής διευθέτησης μέχρι το τέλος του 2009. Όπως συνέβη το 2004, πιστεύουμε ότι ο ΓΓ θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη γεφύρωση των διαφορών τις οποίες τα μέρη δεν μπορούν να επιλύσουν μόνες τους. Πρέπει ο κοινός μας στόχος να είναι να τεθεί σε δημοψήφισμα η λύση που θα επιτευχθεί, το αργότερο την άνοιξη του 2010".

    Επίσης, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο που δεν βρεθεί λύση, επικρίνοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά, τονίζοντας συγκεκριμένα: "Εξ αιτίας της αδιαλλαξίας των Ελληνοκυπρίων, όπως συνέβη και το 2004, η εξομάλυνση του καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων θα καταστεί αναγκαιότητα που δεν θα μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Γι' αυτό, είναι καθοριστικό να αντιληφθούμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συντηρηθούν επ' αόριστο και το παρόν παράθυρο ευκαιρίας δεν μπορεί να παραμένει ανοιχτό για πάντα. Γι' αυτό, πρέπει να αναπτυχθούν προσπάθειες για την επιτυχία της διαδικασίας".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός διατύπωσε επίσης και την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αναμειχθεί στη διαδικασία για λύση του προβλήματος της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι "μία συνολική διευθέτηση πρέπει να επιτευχθεί τη βάση των καθιερωμένων παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, που θα διασφαλίζει την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο, η οποία θα απολαμβάνει την ανοιχτή υποστήριξη της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης. Μία δίκαιη και διαρκής λύση στην Κύπρο θα αποτελέσει μεγάλη συμβολή στη μεταμόρφωση της Ανατολικής Μεσογείου σε ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας".

    Ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο νησί.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27125

    [07] Νέος ρόλος για τη G20 στη διεθνή οικονομία

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 25 09 2009 09:59

    Ηγετικό ρόλο ως προς το συντονισμό της διεθνούς οικονομίας αποφάσισε να αναλάβει η Ομάδα των 20 πλέον ανεπτυγμένων και των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου, με τους ηγέτες της να συμφωνούν στο να γίνει η ομάδα "το βασικό φόρουμ για τη διεθνή οικονομική συνεργασία". Κατά τη σύνοδο στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, η G20 κατέληξε σε συμφωνία για τον περιορισμό των μπόνους προς τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Παράλληλα, αποφασίστηκε να μεταβληθεί κατά 5% η ισχύς της ψήφου που διαθέτουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι αναπτυγμένες χώρες, ώστε να ωφεληθούν τα κράτη που υποεκπροσωπούνται στον οργανισμό. Η συνεδρίαση της G20 πραγματοποιείται εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας. Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους του Πίτσμπουργκ κι έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή, στήνοντας σε κομβικά σημεία ατσάλινα και τσιμεντένια οδοφράγματα. Κατά τη διάρκεια επεισοδείων, οι αρχές απάντησαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.

    Περιορισμός των μπόνους των στελεχών

    Όπως τονίζεται στο σχέδιο απόφασης, οι ηγέτες της G20 "ζητούν τον περιορισμό των μπόνους σε ένα ποσοστό επί των καθαρών κερδών των τραπεζικών ιδρυμάτων, όταν απειλείται το υγιές επίπεδο κεφαλαιοποίησης".

    Αναφορικά με τη συμφωνία να μεταβληθεί κατά 5% η ισχύς της ψήφου που διαθέτουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι αναπτυγμένες χώρες, η G20 σημειώνει αυτή η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για να αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ οι αναδυόμενες οικονομίες, ώστε να αναγνωρισθεί η αυξανόμενη επιρροή τους στην παγκόσμια οικονομία.

    Σύμφωνα με τη γαλλική αντιπροσωπεία, αυτοί που θα πρέπει να "κάνουν θυσίες" είναι οι Ευρωπαίοι: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν θυσίες γιατί υποεκπροσωπούνται στο ΔΝΤ, ενώ Βέλγιο, Ολλανδία, Βρετανία και Γαλλία θα πρέπει να κάνουν.

    Σύμφωνα με τη γαλλική αντιπροσωπεία, και άλλες χώρες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Αργεντινή και η Σαουδική Αραβία. Αντίθετα, από την μεταρρύθμιση αυτή θα κερδίσουν χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα και η Τουρκία.

    Η μεταρρύθμιση στο ΔΝΤ θα ισχύσει από το 2011, σύμφωνα με τους ίδιους.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γαλλικής αντιπροσωπείας, η ομάδα των 20 ισχυρότερων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών αναμένεται να συναντηθεί δύο φορές το 2010 - στον Καναδά και τη Νότια Κορέα.

    "Το 2010 θα συζητήσουμε τη νέα αρχιτεκτονική του G20 - ποιές χώρες θα πρέπει να γίνουν μέλη και με ποιά συχνότητα θα γίνονται οι συναντήσεις .Το 2011 θα είναι το έτος εφαρμογής του νέου καθεστώτος " τόνισε η ίδια πηγή.

    Η σύνοδος του G8 θα πραγματοποιηθεί στις 25 έως 27 Ιουνίου στο Χάντσβιλ του Καναδά.

    Διαδηλώσεις και επεισόδια

    Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έλειψαν διαδηλώσεις και επεισόδια κοντά στο συνεδριακό κέντρο όπου γίνεται η Σύνοδος της G20.

    Διαδηλωτές έσπασαν τζάμια καταστημάτων και πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι από την πλευρά τους έκαναν χρήση δακρυγόνων και ροπάλων για να διαλύσουν διαδήλωση με συνθήματα κατά του καπιταλισμού, όπως "Καμία ελπίδα στον καπιταλισμό" και "Κλωτσήστε τον καπιταλισμό, όσο βρίσκεται στο έδαφος".

    Η αστυνομία αντιμετώπισε δυναμικά τους εκατοντάδες διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας ακόμα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει τη συγκέντρωσή τους.

    Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν μαύρες και κόκκινες σημαίες και πλακάτ με τα οποία κατήγγειλαν "τη φιλαργυρία της πλουτοκρατίας".

    Η διαδήλωση σταμάτησε περίπου δύο χλμ. από το συνεδριακό κέντρο, όπου η αστυνομία είχε στήσει οδοφράγματα.

    Η αστυνομία επενέβη δυναμικά για να διαλύσει τις ομάδες των διαδηλωτών και έκανε περίπου 15 συλλήψεις, ενώ, συνέλαβε και περίπου 10 διαδηλωτές της Greenpeace, που ξετύλιξαν ένα πανό διαμαρτυρίας από γέφυρα.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: G20 στο Πίτσμπουργκ για την Οικονομία BBC: Emerging economies 'get new role' Η Σύνοδος του Πίτσμπουργκ

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8274046.stmΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27120

    [08] Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Πρόληψη μέσω της εργασίας

    Μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 25-30% μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή απλών προγραμμάτων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος, την άσκηση, κι άλλων ειδικών προλήψεων στους χώρους εργασίας. Αυτά τονίζει σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Καρδιάς (27 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, κ Ιωάννης Λεκάκης, κι αυτό γιατί σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες την πρώτη αιτία θανάτου αποτελούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που σκοτώνουν πάνω από 17 εκατ. ανθρώπους.

    Υπολογίζεται δε ότι μέχρι το 2025 οι νεκροί θα ξεπερνούν τα 25 εκατ. το χρόνο.

    Μάλιστα το κόστος από την απώλεια ζωών, την αναπηρία αλλά και τα προβλήματα του στενού περιβάλλοντος των πασχόντων είναι τεράστια, καθώς μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με υπολογισμούς φτάνει τα 169 δις ευρώ το χρόνο.

    "Είναι σημαντικό, αναφέρει ο κ Λεκάκης, ότι στη χώρα μας το 50% των προβλημάτων παρατηρείται σε άτομα του εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ζωή".

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακού Νόσου το 80% των καρδιαγγειακών προβλημάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε παράγοντες που μπορούν να αντιμετωπισθούν όπως το κάπνισμα, η διατροφή και η άσκηση.

    "Για το λόγο αυτό, συμπληρώνει, φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς (27 Σεπτεμβρίου) είναι αφιερωμένη στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στους χώρους εργασίας".

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπολογίζεται πως αν αναπτυχθούν ειδικά προγράμματα στους χώρους εργασίας μπορεί να υπάρξει μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 25-30%. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι απλά και φθηνά και σε γενικές γραμμές συνοψίζονται στα εξής.

    Ειδικά προγράμματα στους χώρους εργασίας:

    1. Ενημέρωση για τους διάφορους παράγοντες κινδύνου και τις εκδηλώσεις των καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσω ειδικών εντύπων που μπορούν να προμηθεύονται από επιστημονικούς φορείς.

    2. Πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στον εργασιακό χώρο.

    3. Ενημέρωση για τις τροφές που πωλούνται στους εργασιακούς χώρους.

    4. Ενθάρρυνση για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και έλεγχος των τροφών όσον αφορά την περιεκτικότητα σε σάκχαρη,αλάτι, κ.α.

    5. Ενθάρρυνση για άσκηση 30 λεπτών (βάδισμα) τον χρόνο του διαλλείματος

    6. Επιπλέον οι εργαζόμενοι πέραν των οδηγιών για υγειινοδιαιτητική αγωγή, πρέπει να ενθαρρύνονται για συχνούς ελέγχους στις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου.

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, έχουμε 20.000 νέα εμφράγματα κάθε χρόνο. Το 45-50% του πληθυσμού είναι καπνιστές, το 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 10% πάσχει από διαβήτη και το 1/3 των Ελλήνων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση.

    Με τη στεφανιαία νόσο να κρατάει τα σκήπτρα στις αιτίες θανάτου στον ελληνικό πληθυσμό και με δεδομένο ότι πλέον τα καρδιακά νοσήματα χτυπούν όλο και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους οι γιατροί προειδοποιούν πως θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής.

    Πάντως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι Έλληνες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς έχουν εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής. Οι επιστήμονες ζητούν άμεσα συντονισμένες ενέργειες για την πρόληψη διαφορετικά σε μερικά χρόνια στα νοσοκομεία θα έχουμε ανάγκη περισσότερες μονάδες εμφραγμάτων.

    Είδηση: 27123

    [09] 26 Σεπτεμβρίου: ημέρα Γοπing* για καθαρές παραλίες

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 25 09 2009 11:37

    Τενεκεδάκια αναψυκτικών που λαμπυρίζουν, σακούλες πεταμένες και θαμμένες στην άμμο, χαρτιά που τα παρασέρνει ο άνεμος στις θάλασσες και γόπεςβ¦αποτσίγαρα παντού. Αυτό το θέαμα κρατάει χρόνια και δεν λέει ν' αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση, μικρές πράξεις, που στο εξωτερικό θεωρούνται αυτονόητες και αποτελούν κοινό τόπο, όπως περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων σε παραλίες, σε κεντρικά σημεία και τουριστικές περιοχές, καθώς και ατομικά σταχτοδοχεία μπορούν να βοηθήσουν.

    Ωστόσο στις 26 Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουμε δράση...και καθαρίζουμε όσες περισσότερες παραλίες μπορούμε σε όλη την Ελλάδα. Μαζέψτε φίλους και γνωστούς και καθαρίστε την αγαπημένη σας παραλία. Ο καθένας μας μπορεί με την παρέα του, σε όποια παραλία βρεθεί, να μαζέψει όσο περισσότερες γόπες μπορεί! Δεν αρκεί να καθαρίσουμε τις παραλίες πρέπει να σταματήσουμε να σβήνουμε και τα τσιγάρα μας στην ύπαιθρο.

    Στις παραλίες της Αττικής υπάρχουν κατά μέσο όρο 39 γόπες ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ κάθε μία από αυτές χρειάζεται 1 με 5 χρόνια για να διαλυθεί. Από τα 5 τρισεκατομμύρια τσιγάρων που κατασκευάζονται κάθε χρόνο τα 4,5 δεν καταλήγουν σε τασάκια ή σκουπίδια. Επίσης, υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις μεγάλων ψαριών όπως φάλαινες και δελφίνια που πεθαίνουν από την κατάποση γοπών που έχουν πεταχτεί στη θάλασσα!

    Επισκεφτείτε το site www.gopingday.weebly.com για περισσότερες πληροφορίες

    Είδηση: 27130


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 September 2009 - 8:52:47 UTC