Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Θα παραμείνω στην ηγεσία της ΝΔ
  • [02] Παπανδρέου: «Στις εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας»
  • [03] Αφγανιστάν: Προβάδισμα Καρζάι χωρίς πλειοψηφία
  • [04] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων
  • [05] Μάχη με φόντο την Οικονομία
  • [06] Αποδυνάμωση των δυο μεγάλων κομμάτων ζητά το ΚΚΕ
  • [07] Χιλή: Έπεισόδια στην επέτειο της νίκης του Αλιέντε
  • [08] Χάνει τη στήριξη των πιστών Καθολικών λόγω άσωτου βίου
  • [09] Αναζητούν τα αίτια για την τραγωδία στην Οχρίδα

    [01] Καραμανλής: Θα παραμείνω στην ηγεσία της ΝΔ

    Εκλογές 2009 -

    ΝΔ

    Κυριακή, 06 09 2009 14:00

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 06 09 2009 18:40

    Τους λόγος για τους οποίους οδηγηθήκαμε στις πρόωρες εκλογές επανέλαβε ο Πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα: "Είμαι παλιός μαχητής" είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας το προσωπικό του στίγμα για την αναμέτρηση των εκλογών. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, ενώ για όσους δημιούργησαν προβλήματα στην κυβερνητική παράταξη και απογοήτευσαν τους ψηφοφόρους τους, σημείωσε πως φθάνει η ώρα της κρίσης με την επιλογή προσώπων στα ψηφοδέλτια.

    "Τίποτε δεν είναι προεξοφλημένο για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Ξέρω ότι η μάχη αυτή κερδίζεται και θα τα δώσω όλα όσο ποτέ μέχρι τώρα", δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Σε ερώτηση αν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του κόμματος, στην περίπτωση που η ΝΔ χάσει τις εκλογές, απάντησε: "όχι δεν παραιτούμαι. Όσο αισθάνομαι χρήσιμος θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου. Οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να κρίνουν ποιος έχει την θέληση την γνώση και την εμπειρία να κάνει τις αλλαγές που απαιτούνται για τον τόπο."

    Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τον ΛΑΟΣ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, λέγοντας ότι πιστεύει στις ισχυρές πλειοψηφίες, γιατί αυτές μπορούν να δώσουν λύσεις στα σημερινά προβλήματα. Ειδικότερα για τον ΛΑΟΣ είπε ότι είναι ένα κόμμα με ακραία ιδεολογία και με τα άκρα δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνεργασία.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι αποκλειστικό κριτήριο για την απόφασή του να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή ήταν το εθνικό συμφέρον και μόνο και απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε "αυτός είμαι, σας παρουσίασα την πολιτική μου, μπορεί να υπήρξαν επιμέρους λάθη και αδυναμίες, αυτά που λέω έχω τη βούληση να τα κάνω και θα τα κάνω".

    Σε ερώτηση αν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια υποψήφιοι των οποίων τα ονόματα μπλέχτηκαν σε σκάνδαλα, απάντησε ότι "όλοι κρίνονται από τη συνολική τους συμπεριφορά και κάλεσε τους δημοσιογράφους να κάνουν υπομονή μερικές μέρες".

    Σε ερώτηση σχετικά με την επερχόμενη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Παπούλια διευκρινίζοντας ότι η ΝΔ θα τον υποστηρίξει, ενώ διευκρίνισε ότι οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο προταθεί θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου. Ο Πρωθυπουργός επέκρινε για ακόμα μία φορά το ΠΑΣΟΚ ότι με την στάση του στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας εκβίασε τις εκλογές.

    Εθνικά θέματα

    Σε ερώτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι "πρέπει να κάνει πολλά πράγματα, περισσότερα απ' ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα".

    "Εάν με ρωτήσετε, αν θεωρώ ενθαρρυντική τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, θα πω όχι", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας πως η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά είναι ξεκάθαρη.

    "Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική. Η στόχευση είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον όρο ότι θα καλύψει και θα υιοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα", υπογράμμισε.

    Και πρόσθεσε: "Εγώ πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ σωστή πολιτική που οδηγεί σε καθαρά μηνύματα. Την έχουμε πει σε όλους. Την έχουμε πει στους εταίρους μας. Την ξέρουν και οι γείτονές μας". Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος από το χειρισμό των εθνικών θεμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Έχω καταγράψει καλές επιδόσεις στα εθνικά θέματα".

    Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, σχετικά με τους διαφαινόμενους ενδοιασμούς της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης για την υλοποίησή του και τη στάση της Ρωσίας απέναντι σ' αυτή την εξέλιξη, ο Κώστας Καραμανλής, αφού υπενθύμισε ότι ένα κεντρικό κομμάτι της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης "ήταν να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο", εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το έργο θα προχωρήσει.

    "Θεωρώ ότι η σημασία, η στρατηγική σημασία και η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο υπάρχει απ' όλες τις πλευρές", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Οικονομία

    Όσον αφορά την Οικονομία ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ήρθε η ώρα να δούμε κατάματα τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας» και κυρίως το υπέρογκο δημόσιο χρέος, προαναγγέλλοντας δύσκολη διετία και επαναλαμβάνοντας τις χθεσινοβραδυνές του εξαγγελίες για θεραπεία του δημόσιου τομέα, χτύπημα της φοροδιαφυγής και συνέχιση -με μεγαλύτερη ορμή- των διαρθρωτικών αλλαγών.

    «Η συνταγή αυτή είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει, αλλά απαιτεί [...] προσπάθεια δύο ετών», είπε απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Προειδοποίησε δε, ότι «αν δεν εφαρμοστούν τώρα οι αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις, ο λογαριασμός θα έρθει λίγο αργότερα πολύ βαρύτερος».

    Διευκρίνισε ότι «δεν μίλησε ποτέ για αύξηση φόρων», ενώ πρόσθεσε ότι εγγυάται «βεβαίως και απερίφραστα» πως δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου έως το τέλος του 2009. Επισήμανε ακόμη ότι με τις εξαγγελθείσες -χθες- πολιτικές, τις οποίες χαρακτήρισε «δύσκολες», αλλά «βατές» και «όχι τραγικές», «μπορούμε σε δύο χρόνια να φέρουμε μια δημοσιονομική ισορροπία [β¦]. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. [...] Στόχος είναι σε δύο χρόνια να έχει αναστραφεί η τάση, μόνιμα, δομικά». Υπογράμμισε ότι ουδέποτε υπαινίχθηκε «τραγική κατάσταση της οικονομίας» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι στην κρίση «έχουμε αποφύγει τα χειρότερα».

    Ερωτηθείς γιατί δεν εφάρμοσε νωρίτερα τα εξαγγελθέντα οικονομικά μέτρα, τόνισε ότι οι πολιτικές των προηγούμενων χρόνων ήταν αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, απέδιδαν και θα απέδιδαν ακόμη, αλλά εκείνο που άλλαξε τα πράγματα και τα έκανε πιο επείγοντα, είναι η κρίση.

    Επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή με καλύτερες διασταυρώσεις, περισσότερους ελέγχους, αυστηρότερες ποινές και επιβολή τεκμηρίων διαβίωσης. Σχετικά με το αν τα εξαγγελθέντα μέτρα πλήττουν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, είπε μεταξύ άλλων ότι «όταν κηρύσσεις πόλεμο στη φοροδιαφυγή, δεν είναι οι εισοδηματικά ασθενέστεροι αυτοί που πλήττονται».

    «Πλήρως εσφαλμένη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την άποψη ότι η κυβερνητική πολιτική, π.χ., στήριξης των ΜΜΕ, δεν έχει ως κύριο αποδέκτη τους οικονομικά ασθενέστερους και υπενθύμισε ότι, από τις αρχές του 2009, συνολικό πακέτο άνω των 3 δισ. ευρώ, έχει κατευθυνθεί στη στήριξη εργαζομένων, ανέργων και ευκαιριών απασχόλησης. Πρόσθεσε ότι 95% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και διερωτήθηκε: «Δεν έπρεπε να κάνουμε το πρόγραμμα του ταμείου εγγυοδοσίας, που στήριξε 50.000 επιχειρήσεις και διατηρήθηκαν στη ζωή και διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους;».

    Για το Ταμείο κατά της Φτώχειας τόνισε ότι «έχει κάνει πράγματα, όπως και συνολικότερα η κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα για τον κοινωνικό ιστό και θα συνεχίσει να τα κάνει [...], αλλά πάντα με μια προϋπόθεση: ότι θα βρίσκονται εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας». «Συνολικά και παρά τα δύσκολα δημοσιονομικά», είπε, «η στήριξη της πραγματικής οικονομίας από κυβερνητικές πολιτικές και κοινοτικά προγράμματα υπήρξε μεγάλη και εντυπωσιακή. [...] Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε, αλλά δεν θα διακινδυνεύσω να τιναχθεί στον αέρα για να φανώ πιο ευχάριστος», σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν σχέδια για ενίσχυση κλάδων, όπως οι κατασκευές, ή τα τρόφιμα, επισήμανε ότι «είναι δεδομένη η προσπάθεια που γίνεται σε συγκεκριμένους κλάδους», αλλά ό,τι γίνει, θα γίνει και πάλι εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας.

    ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    ΠΑΣΟΚ

    "Αμετανόητο" για την πολιτική του η οποία έφερε την χώρα σε κρίση και "αναξιόπιστο" για το μέλλον της χώρας, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνέντευξης του Κ. Καραμανλή στην ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι "οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο για να δώσουν τρίτη ευκαιρία στον κ. Καραμανλή".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι για τον κ. Καραμανλή "πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι, οι πολίτες που δεν καταλαβαίνουν όσα ο ίδιος, ή οι κοινωνικοί εταίροι ή τα κόμματα, που δεν τον αφήνουν να κυβερνήσει και ποτέ ο ίδιος".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή "αλαζόνα", είπε ότι -με τις απαντήσεις του- έδειξε έλλειψη κοινής λογικής, ενώ σε ό,τι αφορά πάντα τις απαντήσεις που έδωσε στην ΔΕΘ είπε ότι "με αυτές απευθυνόταν στο εσωτερικό του κόμματός του, προσπαθώντας να διασφαλίσει την θέση του μετά τις εκλογές".

    "Αυτό, όμως, δεν ενδιαφέρει τους Έλληνες πολίτες" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι οι πολίτες, ζητούν μια κυβέρνηση με όραμα και σχέδιο, μια κυβέρνηση που θα στηρίζει το κοινωνικό κράτος και τους πολίτες, θα στηρίζει την ανάπτυξη και θα δώσει στην Ελλάδα ισχυρή φωνή στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι "αυτή θα είναι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ".

    ΚΚΕ

    Έρχεται αντιλαϊκή θύελλα για 2 χρόνια, είτε κυβερνά η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ σχολίασε το ΚΚΕ, μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού.

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

    Τη συνέντευξη του πρωθυπουργού σχολίασε και ο Συνασπισμός που σε ανακοίνωση του αναφέρει.

    «Το στοίχημα για τις επερχόμενες εκλογές στις οποίες οδηγήθηκε η Νέα Δημοκρατία μέσα από την κατάρρευση της πολιτικής της, είναι η αλλαγή πορείας του τόπου και η ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών είτε αυτές υπηρετούνται από τη Νέα Δημοκρατία είτε από το ΠΑΣΟΚ το οποίο αδυνατεί να διατυπώσει εναλλακτικές προτάσεις.»

    ΛΑΟΣ

    «Ο κ. Καραμανλής, ήταν κατώτερος των προσδοκιών των απελπισμένων βουλευτών του και της απογοητευμένης συρρικνωμένης βάσης του κόμματος του. Με αναμασήματα ετών, στις ψευδαισθήσεις και ύβρεις, προσπάθησε να πείσει ότι διατηρεί την υπεροχή. Η, εν γένει, παρουσία του ήταν πολιτικά οικτρή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

    Είδηση: 26436

    [02] Παπανδρέου: «Στις εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας»

    Σύνταξη/επιμέλεια από τον/την Αθηνά Σαλούστρου

    Κυριακή, 06 09 2009 12:19

    Τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει αν κερδίσει τις εκλογές περιγράφει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών, στο πώς οραματίζεται το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου "κρίνεται το μέλλον της χώρας και όχι η μοίρα του Κώστα Καραμανλή ή του Γιώργου Παπανδρέου".

    Και προσθέτει ότι "κρίνεται το αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς την παρακμή, την οικονομική και ηθική κρίση, την έκπτωση αξιών, ή αν θα βγούμε από το τέλμα με μία συλλογική προσπάθεια που θα συνενώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα προτιμήσουν μία ισχυρή, αυτοδύναμη Κυβέρνηση και σημειώνει ότι δεν θα επιτρέψει να εκφυλιστεί η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση σε κοκορομαχία. Δηλώνει δε ότι θα καλέσει τον Πρωθυπουργό σε μια αναβαθμισμένη διαδικασία προεκλογικού διαλόγου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση και με αυτοδυναμία του κόμματός του θα επιδιώξει συναινέσεις και συνεργασίες με ευρύτερες προοδευτικές, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, γιατί "το απαιτεί το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας, γιατί το απαιτούν οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτουμε". "Θα εξαντλήσουμε σε κάθε περίπτωση όλα τα περιθώρια για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου", προσθέτει.

    Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι θα είναι άτεγκτος σε φαινόμενα διαφθοράς και προσθέτει ότι αυτό θα το αποδείξει από την πρώτη στιγμή, καταβάλλοντας "κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαλευκανθούν όλες οι δυσώδεις υποθέσεις που πλήγωσαν τους Έλληνες, όποιους κι αν αφορούν".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα σχηματίσει Υπουργικό Συμβούλιο με σημαντικά μειωμένο αριθμό υπουργών και υφυπουργών. Προσθέτει δε ότι υπάρχουν πολλοί άξιοι Έλληνες, εκτός του ΠΑΣΟΚ αλλά και εκτός κομμάτων, τους οποίους θα καλέσει να συμβάλουν από θέσεις ευθύνης σε μια εθνική προσπάθεια υπεράνω κομματικών διαχωρισμών.

    Τέλος, δηλώνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τίμησε τη χώρα και ως εκ τούτου "οι όποιες αποφάσεις πάρει και πάρουμε συλλογικά θα τιμούν αυτή την προσφορά".

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 26426

    [03] Αφγανιστάν: Προβάδισμα Καρζάι χωρίς πλειοψηφία

    Ειδήσεις

    Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, αλλά εξακολουθεί να μην εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, ώστε να αποφύγει επαναληπτικό γύρο, ανακοίνωσε την Κυριακή η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή (IEC). Με καταμετρημένα περίπου τα τρία τέταρτα των ψήφων, ο Καρζάι εξασφαλίζει το 48.6%, ενώ ο Αμπντουλάχ ακολουθεί με 31.7%.Αν κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν εξασφαλίσει το 50% και πλέον, θα ακολουθήσει επαναληπτικός γύρος τον Οκτώβριο.

    Η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Εκλογική Επιτροπή Παραπόνων δέχτηκε περίπου 2.300 καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες, εκ των οποίων περίπου οι 700 χαρακτηρίστηκαν ως "Κατηγορία Α", δηλαδή αρκετά σοβαρές ώστε να επηρεάζουν το αποτέλεσμα της 20ης Αυγούστου. Το μέλος της εκλογικής επιτροπής, Νταούντ Νατζάφι, είπε ότι η επιτροπή έχει ακυρώσει τα αποτελέσματα στα 447 από τα 28.000 εκλογικά τμήματα.

    Έξι άμαχοι -μεταξύ τους κι ένα παιδί- ανάμεσα στα θύματα της νατοϊκής επιδρομής

    Η αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από το ΝΑΤΟ στην επαρχία Κουντούζ, στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, προκάλεσε το θάνατο 54 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους είναι έξι άμαχοι-πέντε ενήλικες και ένα παιδί-δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της περιοχής, Μοχάμαντ Ομαρ.

    Συνολικά 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ, και ανάμεσα στους νεκρούς, "48 άνδρες προσδιορίστηκαν ως ένοπλοι, ενώ οι υπόλοιποι ήταν άμαχοι", διευκρίνισε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ομαρ.

    Ένα παιδί που σκοτώθηκε βρισκόταν μέσα σε ένα από τα βυτιοφόρα την ώρα της αεροπορικής επίθεσης.

    Δυο ακόμη άνθρωποι, ο οδηγός του ενός βυτιοφόρου και ο νεαρός γιος του , σκοτώθηκαν από τους Ταλιμπάν πριν τον βομβαρδισμό, δήλωσε ακόμη ο κυβερνήτης.

    Επίσης 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσα τους και δυο Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Ομαρ. Τουλάχιστον δυο παιδιά είναι ανάμεσα στους τραυματίες που φέρουν σοβαρά εγκαύματα, σύμφωνα με μαρτυρίες από τα κοντινά νοσοκομεία.

    Πηγή: ΑΠΕ, AFP

    Σχετικό άρθρο: Αφγανιστάν: Στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26447

    [04] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων, που εκμεταλλευόταν αλλοδαπές, εξαρθρώθηκε στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, από αστυνομικούς του τμήματος καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν άνδρα και μία γυναίκα, 37 και 25 χρόνων αντίστοιχα, υπηκόους Ρουμανίας, ενώ αναζητούνται μία ακόμη Ρουμάνα 28 ετών και ένας Ιταλός 52 ετών. Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την Αστυνομία, έφερναν αλλοδαπές κοπέλες στην Ελλάδα,τις μετέφεραν σε σπίτι στον Αγ. Παντελεήμονα, όπου με τη βία και απειλές κατά τις ζωές τους, τις κρατούσαν φυλακισμένες και τις υποχρέωναν να εκδίδονται σε οίκους ανοχής. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από μία 25χρονη Ρουμάνα, η οποία διέφυγε από τους εκμεταλλευτές της και κατέφυγε στην Ασφάλεια, όπου ζήτησε προστασία. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

    Πιστόλι ανακαλύφθηκε μέσα στις φυλακές Άμφισσας

    Εν τω μεταξύ, πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Αθανάσιος Ανδεουλάκος για να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μπήκε στις φυλακές της Άμφισσας πιστόλι διαμετρήματος 38 cal, το οποίο βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου πίσω από ψυγείο στον κοινόχρηστο διάδρομο, τυλιγμένο σε εφημερίδες. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Άμφισσας θα διερευνήσει αν φέρουν ευθύνες σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ το πιστόλι θα αποσταλεί για εργαστηριακό έλεγχο.

    Πηγή: NET 105.8, AΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26446

    [05] Μάχη με φόντο την Οικονομία

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 06 09 2009 19:17

    Δαπάνες, φοροδιαφυγή και μεταρρυθμίσεις συνθέτουν το μωσαϊκό των παρεμβάσεων που σχεδιάζει ο Κώστας Καραμανλής, ώστε σε βάθος διετίας η ελληνική οικονομία να έχει αποκτήσει γερές βάσεις για μια μακροχρόνια ανάπτυξη. Στα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός περιλαμβάνονται, για το 2010, πάγωμα σε προσλήψεις ,μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα, μειώσεις σε υπερωρίες, δαπάνες και οδοιπορικά και αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων.

    Στην ανάγκη να ληφθούν- ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος - μέτρα που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας όπως δημόσιες δαπάνες και φοροδιαφυγή αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

    «Θα ενοχληθούν πολλοί, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε δύσκολες πολιτικές κι έχουμε την πολιτική βούληση να το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Αν τα μέτρα δεν εφαρμοστούν θα έρθει ο λογαριασμός και θα είναι πολύ βαρύτερος».

    Στα μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών περιλαμβάνονται :

    - πάγωμα προσλήψεων το 2010

    - αυστηρός περιορισμός των προσλήψεων για μία επιπλέον 2ετία

    - πάγωμα μισθών και συντάξεων στο δημόσιο το 2010

    - μισθολογικές αυξήσεις σε συνάρτηση με τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πληθωρισμό

    - κανένα νέο επίδομα, καμία αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για 2 χρόνια

    - μείωση 30% των υπερωριών και κατάργηση των πλασματικών υπερωριών

    - μείωση 30% των δαπανών στα οδοιπορικά

    - αναδιάρθρωση των δαπανών του προϋπολογισμού

    - δημιουργία ενιαίας αρχής αρμόδιας για την καταβολή των μισθών

    - νέο μισθολόγιο για νεοεισερχόμενους στο δημόσιο, ίδιες αποδοχές σε όποιο υπουργείο και όποια υπηρεσία κι αν εργάζονται

    - περικοπή για μία 2ετία της βουλευτικής αποζημίωσης και του μισθού των μελών της κυβέρνησης, νομαρχών και δημάρχων

    Για την πάταξη της φοροδιαφυγής προβλέπεται :

    - ενιαία βάση δεδομένων για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης

    - ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

    - «Τειρεσίας» για σοβαρές φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες

    - on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομίας

    -υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλες τις επιχειρήσεις

    -καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης

    -αναμόρφωση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης

    Στον τομέα του ασφαλιστικού προβλέπεται η μείωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων για νέους ασφαλισμένους, αυστηρότερα κριτήρια για αναπηρικές συντάξεις, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής και διαχωρισμός του κλάδου υγείας και ασφάλισης στο ΙΚΑ.

    Αλλαγές αναμένονται και στις εργασιακές σχέσεις καθώς θα δοθεί η δυνατότητα για

    - επιμέρους συμφωνίες περιορισμένου χρόνου σε κλάδους που αντιμετωπίζουν έκτακτη κρίση ή σε περιοχές με πολύ αυξημένη ανεργία

    - υποχρεωτική συμμετοχή σε πρόγραμμα επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ για να καταβληθεί το επίδομα ανεργίας και

    - αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος όταν απορριφθούν 2 διαδοχικές προσφορές εργασίας από τον ΟΑΕΔ.

    ΠΑΣΟΚ: Ο πολίτης δεν ξεχνά την οικονομική πολιτική της ΝΔ

    Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι, καταργήθηκε ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αντικαταστάθηκε από το ΕΤΑΚ, που τώρα πια πληρώνουν όλοι οι Έλληνες.

    Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι, δεν επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στα μεγάλα κέρδη των τραπεζών, την στιγμή που πάγωσαν μισθοί και συντάξεις, την στιγμή που επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στους εργαζόμενους.

    Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι, οι Έλληνες πολίτες με τα εισοδήματά τους φορολογούνται μέχρι και με 37%, την στιγμή που οι μεγαλομέτοχοι των επιχειρήσεων φορολογούνται με 25% και οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών με 15% φέτος.

    Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ελληνικό Δημόσιο, που δεν κάνει ό,τι μπορεί για να εισπράξει τα 20 δισ ευρώ και πλέον που του οφείλονται.

    Και αυτό δεν είναι θέμα πολιτικής επιλογής, είναι θέμα κοινής λογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης».

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετικό άρθρο: Καραμανλής: "Η επιλογή Πρωθυπουργού το δίλημμα των εκλογών"

    Είδηση: 26449

    [06] Αποδυνάμωση των δυο μεγάλων κομμάτων ζητά το ΚΚΕ

    Εκλογές 2009 -

    ΚΚΕ

    Κυριακή, 06 09 2009 16:54

    Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία όλων των δυνάμεων του ΚΚΕ έγινε στον Περισσό πανελλαδική συγκέντρωση των στελεχών του κόμματος κατά την οποία η Γενική Γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα ανέλυσε τις θέσεις του κόμματος για τις εκλογές, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση. Στην ομιλία της η κα Παπαρήγα ζήτησε την ενίσχυση του ΚΚΕ και την "αποδυνάμωση και των δύο κομμάτων στη βάση ότι είναι ίδιοι ακριβώς".Η επόμενη μέρα, τόνισε, απαιτεί δυνατό λαό με δυνατό ΚΚΕ.

    "Για ποιο σκοπό μαχητική συστράτευση των λαϊκών δυνάμεων με το ΚΚΕ; Ακριβώς γιατί έρχονται καινούργια αντιλαϊκά μέτρα και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, εδώ έχει σημασία, δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών. Χρειάζεται απόκρουση, παρεμπόδιση των μέτρων, κερδίζεις χρόνο, μακάρι να μπορείς να αποσπάσεις και κάτι. Ακριβώς για να οργανώσεις την αντεπίθεση", επεσήμανε η κ. Παπαρήγα.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι "είτε είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε είναι ένας βουλευτής παραπάνω, είτε είναι και δέκα η πολιτική της θα είναι ίδια. Εμείς θέλουμε να πέσουν όσο γίνεται οι δύο, με ό,τι αντανάκλαση έχει στον σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να μπορεί το λαϊκό κίνημα να τη δυσκολεύει στο έργο της. Και αυτό θα γίνει με ισχυρό ΚΚΕ και με αποδυνάμωσή τους".

    Πηγή: NET, ΑΠΕ

    Προηγούμενο άρθρο: Α. Παπαρήγα: Φυλάκιο αντίστασης το ΚΚΕ

    Είδηση: 26438

    [07] Χιλή: Έπεισόδια στην επέτειο της νίκης του Αλιέντε

    Ειδήσεις

    Σοβαρά επεισόδια σκίασαν την επέτειο της εκλογικής νίκης του πρώην προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή. Δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και μάνικες νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, που εκτόξευαν εναντίον τους πέτρες και βόμβες μολότοφ. Λίγο νωρίτερα είχαν βάλει φωτιά σε οδοφράγματα που είχαν στήσει στους δρόμους του Σαντιάγκο.

    Ο σοσιαλιστής Σαλβαδόρ Αλιέντε είχε εκλεγεί πρόεδρος στις 4 Σεπτεμβρίου 1970 και είχε ανατραπεί με πραξικόπημα στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973. Επί χρόνια, ακόμη και την περίοδο του Αουγκούστο Πινοσέτ, τις πρώτες δέκα ημέρες του Σεπτεμβρίου, σημειώνονταν βίαια επεισόδια και βανδαλισμοί, ενώ στις τάξεις των διαδηλωτών είχαν καταγραφεί και θάνατοι.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 26443

    [08] Χάνει τη στήριξη των πιστών Καθολικών λόγω άσωτου βίου

    Η στήριξη προς το πρόσωπο του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τους πιστούς Καθολικούς μειώθηκε από τότε που δημοσιοποιήθηκαν τα σκάνδαλα για την ιδιωτική του ζωή, παρότι ο "Καβαλιέρε" εξακολουθεί να διαθέτει τη στήριξη των μισών από αυτούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Corriere della Sera. Από το 40% των Ιταλών που πηγαίνουν στην εκκλησία τουλάχιστον δύο με τρεις φορές το μήνα, το ποσοστό αποδοχής του συντηρητικού πρωθυπουργού έχει πέσει στο 50% από 55% που ήταν τον Απρίλιο πριν ξεσπάσουν τα σκάνδαλα στον Τύπο, αναφέρει η δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξασφάλισε μία τρίτη θητεία τον περασμένο χρόνο κι έχει αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη για τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία, έχει χάσει ψήφους εξαιτίας των σκανδάλων αλλά το ποσοστό αποδοχής του εξακολουθεί να κινείται στο 50% περίπου.

    Η αποδοχή της ίδιας της εκκλησίας ανάμεσα στους πιστούς έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στο 85% από 83%, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων ISPO, Ρενάτο Μανχάιμερ.

    Η αντεπίθεση του Μπερλουσκόνι στα ΜΜΕ για την κάλυψη των ερωτικών του σκανδάλων περιλαμβάνει και ένα πολυσυζητημένο δημοσίευμα που αφορά τον εκδότη της Καθολικής εφημερίδας Avvenire και δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Il Giornale ιδιοκτησίας του αδελφού Μπερλουσκόνι.

    Μετά την κριτική κατά του τρόπου ζωής του Μπερλουσκόνι από τον εκδότη της Avvenire, Ντίνο Μπόφο, η Il Giornale έγραψε ότι ο Μπόφο είχε καταδικαστεί με την επιβολή προστίμου το 2004 για φραστική επίθεση και εκβιασμό της συζύγου του ομοφυλόφιλου εραστή του.

    Ο Μπόφο το διαψεύδει και χαίρει της στήριξης των περισσοτέρων ανώτατων Ρωμαιοκαθολικών ιερωμένων, αλλά την Πέμπτη παραιτήθηκε εν μέσω της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Βατικανού και του "στρατοπέδου" του Μπερλουσκόνι, που σύμφωνα με την ISPO, συγκεντρώνει τους περισσότερους Καθολικούς ψηφοφόρους.

    Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26442

    [09] Αναζητούν τα αίτια για την τραγωδία στην Οχρίδα

    Ημέρα πένθους κηρύχθηκε η Κυριακή στην ΠΓΔΜ, μετά το δυστύχημα με την βύθιση τουριστικού πλοιαρίου στη λίμνη της Οχρίδας και την απώλεια 15 Βούλγαρων επιβαινόντων τουριστών. Οι σημαίες στα κυβερνητικά κτίρια κυμάτιζαν μεσίστιες, ενώ, μεταξύ άλλων, ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις σε ανοιχτό χώρο της έκθεσης «Μπιενάλε» νεαρών καλλιτεχνών από την Ευρώπη και την Μεσόγειο, που διεξάγεται τις ημέρες αυτές στα Σκόπια. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε έκτακτη συνεδρίασή της, αργά το βράδυ του Σαββάτου, εκτίμησε ότι τα αρμόδια όργανα από την πρώτη στιγμή της βύθισης του πλοιαρίου, έλαβαν όλα τα απαραίρητα μέτρα για την αποφυγή ακόμη μεγαλύτερης τραγωδίας. Πάντως, τα δύο μέλη του πληρώματος, κάτοικοι της πόλης Οχρίδας, ήδη προφυλακίστηκαν. Μέχρι στιγμής, πάντως, παραμένουν άγνωστα τα αίτια της τραγωδίας. Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων εστιάζουν στο ότι το πλοιάριο ήταν πολύ παλιό (κατασκευάστηκε το 1924) και μετέφερε μεγαλύτερο αριθμό επιβατών από τον επιτρεπόμενo.

    Πηγή: AΠΕ, ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: ΠΓΔΜ: Τραγωδία στη λίμνη Οχρίδα

    Είδηση: 26440


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 6 September 2009 - 16:59:27 UTC