Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κι επίσημα σε τροχιά εκλογών
  • [02] Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής
  • [03] Τραγικός ο απολογισμός του σεισμού στην Ιάβα
  • [04] Α. Νταβούτογλου: H Tουρκία επιθυμεί λύση
  • [05] Μεξικό: 18 νεκροί στην πρωτεύουσα των δολοφονιών
  • [06] Περισσότεροι από 70 οι νεκροί στο Ιράν

    [01] Κι επίσημα σε τροχιά εκλογών

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 03 09 2009 11:35

    Σε τροχιά πρόωρων εκλογών μπαίνει κι επισήμως η χώρα. Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις 12 στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών, πιθανότατα για τις 4 Οκτωβρίου. Νωρίτερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, όπου ο Κώστας Καραμανλής θα ζητήσει την παραίτηση των υπουργών του. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, την Τετάρτη, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την απόφαση του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ζητώντας νωπή λαϊκή εντολή για την υπεύθυνη διαχείριση και αντιμετώπιση σοβαρών εθνικών ζητημάτων.

    Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά το Γιώργο Παπανδρέου ότι, με τη θέση του στο θέμα της προεδρικής εκλογής, οδηγεί τη χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο.

    Το συμφέρον του τόπου - πρόσθεσε- επιβάλλει ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου και περιέγραψε το πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, που θα έχει ως αιχμή την οικονομία.

    Ο πρωθυπουργός παράλληλα, έκανε την αυτοκριτική του λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει κάνει βαθύτερες τομές.

    Η κυβέρνηση κατέρρευσε κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε, απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως ήρθε η ώρα για μια νέα αρχή, μια νέα πορεία. Το ΠΑΣΟΚ έχει την βούληση να προωθήσει λύσεις εφικτές, δίκαιες και αξιόπιστες τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Η οριστικοποίηση της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος εξετάστηκε σε σύσκεψη κορυφαίων στελεχών, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου στην Ιπποκράτους.

    Στις 7.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλά σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Θησείο με αφορμη, την επέτειο των 35 χρόνων από την ίδρυση του Κινήματος.

    Οι ψηφοφόροι να αποδυναμώσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και να βγάλουν από τις εκλογές πιο δυνατό το ΚΚΕ, ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κοινωνία ζητάει μια πραγματική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή με συνέχιση της ίδιας πολιτικής, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση του Αλέκου Αλαβάνου με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και την ανακοίνωση που πρόκειται να κάνει σχετικά με τις προθέσεις του.

    Ο κ. Καραμανλής, αδύνατος, στα δύσκολα διάλεξε την απόδραση, σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Την κάθοδό της στις εθνικές εκλογές ανακοίνωσε η Δημοκρατική Αναγέννηση , ενώ το κόμμα «Δράση», κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι σπατάλησε δύο νωπές εντολές.

    Δηλώσεις στελεχών

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στη ΝΕΤ ότι δεν επετεύχθη συναίνεση και δεν μπορούμε νε έχουμε έξι μήνες προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση μπορεί να μην τα έκανε όλα καλά, αλλά έκανε έργο, επισήμανε η κα Μπακογιάννη, που κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό και για υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει,

    Ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε το πολιτικό σκηνικό, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος πρόσθεσε πως σύσσωμη η Ν.Δ θα δώσει μια νικηφόρα μάχη.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη ΝΕΤ105,8 είπε ότι όλοι στο κόμμα είναι συντεταγμένοι με τον πρωθυπουργό. Αν το έργο αυτής της κυβέρνησης - πρόσθεσε - δεν φάνηκε, σε αυτό ευθύνεται η επικοινωνιακή πολιτική μας.

    Την ώρα του προβληματισμού είχα εκφράσει διαφορετική άποψη, την ώρα της μάχης όμως είμαι στην πρώτη γραμμή για τη νίκη της ΝΔ, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Κατά την διάρκεια της θητείας μας δεν συγκρουστήκαμε όσο θα έπρεπε με κατεστημένες νοοτροπίες και συντεχνίες, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η ΝΔ δεν κατεβαίνει στις εκλογές για να τις χάσει, ενώ το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας.

    Για μηδενικό έργο κατηγόρησε την κυβέρνηση μέσω της ΝΕΤ ο Κώστας Σκανδαλίδης και χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση Καραμανλή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, απόπειρα απόδρασης από τα προβλήματα της χώρας.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είπε στη ΝΕΤ 105,8 ότι το ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα εκλογών επειδή υπήρχε ανάλογο αίτημα στην κοινωνία, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε πως ο τόπος χρειάζεται αυτοδυναμία για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

    «Η προσφυγή στις κάλπες ήταν απόφαση της κυβέρνησης γιατί η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική προσέγγιση στα θέματα της οικονομίας. Η πολιτική μας δεν θα έχει εκπλήξεις και θα είναι συνεπής» σημειώνει η πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικό άρθρο: Πρόωρες εκλογές την 4η Οκτωβρίου

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26349

    [02] Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής

    Κοινωνία

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα, τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών -η οποία προκάλεσε ζημιές στο κτήριο, σε γειτονικά καταστήματα και σε αυτοκίνητα- ούτε και για την έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη. Τα ευρήματα του διπλού χτυπήματος εξετάζονται από την Αντιτρομοκρατική.

    Από την έκρηξη έξω από το Χρηματιστήριο, μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά από τα θραύσματα. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό σε ένα μικρό λευκό κλειστό φορτηγάκι και σύμφωνα με μαρτυρίες, το στάθμευσαν έξω από το Χρηματιστήριο λίγο πριν από την έκρηξη, για την οποία προειδοποίησαν με τηλεφώνημα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

    Περίπου μισή ώρα νωρίτερα είχε εκραγεί βόμβα στην περίφραξη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Και εκεί έγιναν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

    Οι αρχές Ασφαλείας μιλούν για συντονισμένο διπλό τρομοκρατικό χτύπημα, πιστεύοντας ωστόσο -από το υλικό που έχουν στα χέρια τους- ότι έδρασαν διαφορετικές οργανώσεις.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Βόμβες σε χρηματιστήριο και υπουργείο Μακεδονίας- ΘράκηςΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26342

    [03] Τραγικός ο απολογισμός του σεισμού στην Ιάβα

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 45 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, 140 τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλοι αγνοούνται κι εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί μετά τον σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε το δυτικό τμήμα της Ιάβας, ανέφεραν αξιωματούχοι και κρατικά ΜΜΕ σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

    Αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον 18.000 κατοικίες υπέστησαν ζημιές από το σεισμό που σημειώθηκε χθες Τετάρτη. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι είναι άστεγοι.

    Τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν βίντεο που απεικονίζει σεισμοπαθείς να μαγειρεύουν έξω από τα σπίτια τους για να τραφούν πριν ξημερώσει και αρχίσουν τη νηστεία - ως είθισται στο Ραμαζάνι.

    Κατά την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ο απολογισμός βρίσκεται στους 45 νεκρούς και τους 140 τραυματίες. Κατά το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των τραυματιών φθάνει τους 422.

    Ο απολογισμός ίσως αυξηθεί αλματωδώς καθώς αποκαθίστανται οι τηλεπικοινωνίες σε απομακρυσμένες περιοχές κι αρχίζουν να φθάνουν πληροφορίες για θύματα.

    Διασώστες ξανάρχισαν το πρωί σήμερα τις προσπάθειες απεγκλωβισμού τουλάχιστον 46 ανθρώπων που θάφτηκαν ζωντανοί στα συντρίμμια των σπιτιών τους στην περιοχή Τσιαντζούρ.

    Η προειδοποίηση για σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι, που είχε εκδοθεί αμέσως μετά το σεισμό ήρθη περίπου μια ώρα αργότερα.

    Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους κι εργαζόμενους σε ψηλά κτίρια. Ο απολογισμός στην Τζακάρτα έκανε λόγο για ένα νεκρό και 27 τραυματίες.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:55 (ώρα Ελλάδας) χθες Τετάρτη κι είχε επίκεντρο περιοχή 142 χλμ. νότια της Μπαντούνγκ.

    Η νησιωτική Ινδονησία βρίσκεται στο λεγόμενο "Δαχτυλίδι της Φωτιάς", όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες, κι είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.

    Τον Ιούλιο του 2006, σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε στοιχίσει τη ζωή 600 ανθρώπων κι είχε αφήσει δεκάδες χιλιάδες άστεγους. Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων ετών σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2004, όταν από την τρομακτική δόνηση και το συνεπακόλουθο τσουνάμι είχαν βρει το θάνατο έως και 170.000 στην Ινδονησία και συνολικά, σε διάφορες χώρες που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό, 230.000 άνθρωποι.

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Είδηση: 26343

    [04] Α. Νταβούτογλου: H Tουρκία επιθυμεί λύση

    Ειδήσεις

    Η Τουρκία θα εντείνει, το προσεχές διάστημα, τις διεθνείς προσπάθειές της για τη λύση του Κυπριακού, λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. «Σε όλες τις διμερείς συναντήσεις εφεξής ένα από τα κύρια θέματα θα είναι η Κύπρος», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στον δημοσιογράφο Μουράτ Άκγκιουν, ο Τούρκος υπουργός υποστηρίζει ότι η περαιτέρω καθυστέρηση στη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να σημαίνει και τη συνέχιση των πιέσεων στην Τουρκία. Η καθυστέρηση της λύσης θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα της αναζήτησης εναλλακτικών ρυθμίσεων, όπως η διχοτόμηση. Αντίθετα από τις αντιλήψεις που έχουν κυριαρχήσει στο παρελθόν, ο Τούρκος υπουργός τονίζει ότι η Τουρκία «δεν επιδιώκει διχοτομική λύση».

    «Οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο δεν μπορεί να διαρκούν επ' αόριστον. Θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να βρεθεί μια λύση, που θα εγγυάται το μέλλον και θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού», σημειώνει.

    «Παράλληλα, η λύση θα αποβλέπει και στα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα αποβλέπει και στην κατοχύρωση των συμφερόντων της ελληνοκυπριακής διοίκησης και του λαού της», τονίζει ο Τούρκος υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι NTV.

    Οι Ελληνοκύπριοι θα είναι οι πλέον ωφελημένοι από τη λύση του Κυπριακού, λέει ο Τούρκος υπουργός, αλλά σημειώνει ότι από την ελληνική πλευρά «δεν εκπορεύονται ισχυρά μηνύματα που να πείθουν».

    «Οι πλέον κερδισμένοι θα είναι οι Ελληνοκύπριοι, διότι θα πετύχουν ειρήνη με έναν οικονομικό γίγαντα, όπως η Τουρκία, αλλά και με μια μεγάλη πολιτική δύναμη. Αυτό θα δώσει δύναμη και στους Ελληνοκύπριους», αναφέρει.

    Ο Τούρκος υπουργός υποστηρίζει ότι «δεν συνάδει με την αναζήτηση της λύσης η στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας που μεταφέρει την κυπριακή υπόθεση στα φόρα της Ε.Ε., για να αποκτήσει τρόπο πίεσης επί της Τουρκίας».

    «Το να προσπαθεί κανείς να κρατήσει έτσι υπό πίεση την Τουρκία, σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη δύναμή της», επισημαίνει.

    «Όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες, δεν είναι φυσικό να ασκείται πίεση στην Τουρκία για τους λιμένες», προσθέτει ο Τούρκος υπουργός, που περιμένει ότι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτυπώνει όλη τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ε.Ε. και το Κυπριακό.

    Αν δεν υπάρξει λύση θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα αναζήτησης εναλλακτικών ρυθμίσεων, υπογραμμίζει ο Τούρκος υπουργός, αλλά επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία «δεν επιζητεί λύσεις διχοτόμησης».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26348

    [05] Μεξικό: 18 νεκροί στην πρωτεύουσα των δολοφονιών

    Ειδήσεις

    Στο Μεξικό, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αργά τη νύχτα της Τετάρτης, όταν ένοπλοι έκαναν έφοδο σε κέντρο αποτοξίνωσης της Σιουδάδ Χουαρές, κοντά στη μεθόριο με τις ΗΠΑ. Η πόλη αυτή, απέναντι στο Ελ Πάσο του Τέξας, αποτελεί πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στα καρτέλ ναρκωτικών, που διακινούν κοκαΐνη κι άλλα παραισθησιογόνα στην βορειοαμερικάνικη αγορά - τη μεγαλύτερη του κόσμου.

    Χθες, Τετάρτη, άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον υπαρχηγό της Αστυνομίας στο διοικητικό διαμέρισμα Μιτσοακάν - ενέργεια που η Αστυνομία απέδωσε σε εκτελεστές των καρτέλ ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, στη Χουάρες, που έχει αποκτήσει την δυσοίωνη φήμη της "πρωτεύουσας των δολοφονιών" στο Μεξικό, καταγράφηκαν 1.600 θάνατοι από ενέργειες εκτελεστών των καρτέλ το 2008 και 1.150 από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο εφέτος, παρά την ανάπτυξη 7.500 στρατιωτών και ομοσπονδιακών αστυνομικών στην πόλη.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 26346

    [06] Περισσότεροι από 70 οι νεκροί στο Ιράν

    Κόσμος -

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Τουλάχιστον 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές που ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητήθηκε εντονότερα από ποτέ, δήλωσε σύμμαχος του ηγέτη της αντιπολίτευσης στο Ιράν Μιρχοσεΐν Μουσαβί, όπως αναφέρει ενημερωτική υπηρεσία των "μεταρρυθμιστών" στο διαδίκτυο. Οι αρχές -που κατηγορούν την αντιπολίτευση και τη Δύση για τις ταραχές- έχουν ανακοινώσει ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 26 κι ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλά μέλη της πολιτοφυλακής Μπασίτζ.

    Ο απολογισμός του Αλιρεζά Χοσεΐνι Μπεχεστί είναι αυξημένος κατά τρεις θανάτους από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του, την 11η Αυγούστου.

    "Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων από τις διαδηλώσεις στους δρόμους φθάνει τους 72 νεκρούς" ανέφερε ο Μπεχεστί, σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστοχώρο Mosharekat.

    Η πολιτική κρίση που ξέσπασε στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές, οι μαζικές διαδηλώσεις και οι πολυήμερες οδομαχίες, βύθισαν τη χώρα στη σημαντικότερη πολιτική κρίση που αντιμετώπισε μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

    Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι προϊόν νοθείας, η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ το διαψεύδει.

    Ο Μπεχεστί είναι μέλος μιας επιτροπής που συνέστησε η αντιπολίτευση για να ερευνήσει τι συνέβη σε όσους ενεπλάκησαν στα επεισόδια.

    Οι αρχές διεξάγουν μαζικές δίκες στελεχών της αντιπολίτευσης που κατηγορούνται για "υποκίνηση" των κινητοποιήσεων και της βίας, και για "υπονόμευση" του σιιτικού ισλαμιστικού καθεστώτος.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26344


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 September 2009 - 9:01:47 UTC