Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βόμβες σε χρηματιστήριο και υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης
  • [02] Παράταση για μείωση του ελλείμματος θα ζητήσει η Αθήνα
  • [03] Έκκληση για άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ εις βάρος της Κούβας
  • [04] Αφγανιστάν: Σημαντική μείωση της καλλιέργειας οπιοπαπαρούνας
  • [05] Σεισμός 4,4 Ρίχτερ κοντά στα Μέγαρα
  • [06] Συνάντηση Χ. Κλίντον-Σελάγια
  • [07] Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα «Θερμοπύλεια»
  • [08] Δωρεάν εμβολιασμός των μαθητών για τη νέα γρίπη στη Νέα Υόρκη
  • [09] Απειλεί τη Γεωργία ο ηγέτης της Αμπχαζίας
  • [10] Διάβημα Μπακογιάννη για τις τουρκικές προκλήσεις

    [01] Βόμβες σε χρηματιστήριο και υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 09 2009 10:38

    Την επανεμφάνισή τους, με δύο σχεδόν ταυτόχρονα χτυπήματα, έξω από το Χρηματιστήριο της Αθήνας και το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, έκαναν οι τρομοκράτες με αυτοσχέδιες βόμβες,, ενώ η Αντιτρομοκρατική κάνει εκτεταμένες έρευνες προκειμένου να συλλέξει στοιχεία που ενδεχομένως να οδηγήσουν στους δράστες.Κανονικά θα λειτουργήσει το χρηματιστήριο σύμφωνα με το κ. Σπύρο Καπράλο

    Στόχος το χρηματιστήριο

    Το κτίριο που στεγάζεται το χρηματιστήριο διάλεξαν για στόχο τους οι άγνωστοι μέχρι στιγμής τρομοκράτες χρησιμοποιώντας ένα κλεμμένο κλειστό φορτηγάκι το οποίο είχαν παγιδεύσει με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.

    Η έκρηξη της αυτοσχέδιας βόμβας που σημειώθηκε δέκα λεπτά πριν τιε έξι το πρωί, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην πρόσοψη τόσο του χρηματιστηρίου, όσο και κοντινών κτιρίων. Ευτυχώς, από την έκρηξη, μόνο ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα τζαμιών, αφού οι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου ότι σαράντα λεπτά πριν την έκρηξη, άγνωστος είχε προειδοποιήσει με τηλεφώνημά του στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ".

    Όσον αφορά στην τραυματία, πρόκειται για μία καθαρίστρια η οποία εργαζόταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας "ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ» και σε απόσταση περίπου τριακοσίων μέτρων από το σημείο της έκρηξης, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

    Επίσης, το χρηματιστήριο, αν και υπήρχε η σκέψη να μην λειτουργήσει σήμερα λόγων των σημαντικών ζημιών που υπέστη από την βόμβα, τελικά κατόπιν απόφασης θα ξεκινήσει κανονικά την διαπραγμάτευση των μετοχών.

    Έρευνες

    Στο πλαίσιο των ερευνών οι αστυνομικοί που απέκλεισαν την κυκλοφορία στους γύρ δρόμους περισυνέλεξαν όσα στοιχεία βρήκαν, ενώ το κλειστό, λευκό φορτηγάκι μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένη η βόμβα μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της Αντιτρομοκρατικής προκειμένου να εξεταστεί λεπτομερώς.

    Παράλληλα, οι έρευνες επεκτείνονται και στην περιοχή του Ζωγράφου από όπου είχε κλαπεί το όχημα στις 31 Αυγούστου, ενώ στο μικροσκόπιο των διωκτικών Αρχών έχουν μπει και εξετάζονται και οι κασέτες από τις κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισού και της λεωφόρου Αθηνών, μέσω των οποίων κινήθηκαν οι δράστες.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομιοί εξετάζουν μαρτυρία περιοίκου ο οποίος είπε ότι πριν από την έκρηξη είδε έναν νεαρό να σταθμεύει το λευκό φορτηγάκι μπροστά στο χρηματιστήριο και να επιβιβάζεται σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του και με την οποία διέφυγαν.

    Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο χρηματιστήριο, αν και ακόμη δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής πιστεύουν ότι πρόκειται για χτύπημα του "Επαναστατικού Αγώνα". Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και το ότι τα μέλη της οργάνωσης με παγιδευμένο όχημα είχαν επιχειρήσει χτύπημα στην τράπεζα City Bank στην Κηφισιά. Τότε ο μηχανισμός είχε εντοπιστεί εγκαίρως και είχε εξουδετερωθεί από τους πυροτεχνουργούς της αστυνομίας.

    Βόμβα και στη Θεσσαλονίκη

    Μία ώρα, περίπου νωρίτερα από την επίθεση στην Αθήνα, στις 04:55, βόμβα μικρότερης ισχύος εξεράγη και στην Θεσσαλονίκη, όπου οι τρομοκράτες χτύπησαν με αυτοσχέδια βόμβα το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

    Όπως έγινε γνωστό, η βόμβα που ήταν τοποθετημένη σε μεταλλικό μαγειρικό σκεύος μέσα σε κάδο απορριμμάτων, προκάλεσε μικρότερης έκτασης υλικές ζημιές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έκρηξη της βόμβας δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, στη Θεσσαλονίκη, αλλά στον τηλεοπτικό σταθμό "ALTER" και στην Άμεση Δράση στην Αθήνα γεγονός που ανησυχεί τις αστυνομικές Αρχές.

    Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας διεξάγουν εκτεταμένες έρευνες στα δύο σημεία των εκρήξεων προκειμένου να συλλέξουν τα υπολείμματα της βόμβας και στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών.

    Η σχεδόν ταυτόχρονη έκρηξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων στο ζήτημα συσχέτισης των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην Ελλάδα.

    Είδηση: 26303

    [02] Παράταση για μείωση του ελλείμματος θα ζητήσει η Αθήνα

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 09 2009 11:10

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, στο πλαίσιο του άτυπου EcoFin, όπου θα τεθεί το αίτημα να δοθεί χρονική παράταση για τη μείωση του ελλείμματος. Όπως και αρκετές άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι και η χώρα μας θα ζητήσει να λάβει διετή παράταση έως το 2012 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Στο μεταξύ, "φρένο" στους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου για οφειλές προς τις τράπεζες για ποσά έως και 200.000 ευρώ, με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Από την πλευρά της, η Κομισιόν φέρεται να εξετάζει σοβαρά το αίτημα χρονικής παράτασης για τη μείωση του ελλείμματος, καθώς η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο του 3% που θέτει η συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Αναστολή πλειστηριασμών από τις τράπεζες

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26308

    [03] Έκκληση για άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ εις βάρος της Κούβας

    Αμερική-ΗΠΑ

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 09 2009 09:13

    Nα άρει ορισμένες κυρώσεις σε βάρος της Κούβας και να αναλάβει πρωτοβουλία για την κατάργηση του εμπάργκο που επιβάλλει η Ουάσινγκτον Κούβα επί σχεδόν μισό αιώνα καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία. Ο νόμος περί συναλλαγής με τον εχθρό -μια ακόμα σειρά κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα- παύει να ισχύει την 14η Σεπτεμβρίου. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει τη δυνατότητα να παρατείνει την ισχύ του για άλλον ένα χρόνο ή να τον καταργήσει. Η κυβέρνηση της Κούβας έχει κάνει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει για όλα με την Ουάσινγκτον, ωστόσο αποκλείει μονομερείς πολιτικές παραχωρήσεις ή την επάνοδο του καπιταλισμού.

    "Να τερματιστεί το ανήθικο εμπάργκο"

    "Είναι η τέλεια ευκαιρία για τον πρόεδρο Ομπάμα να αποστασιοποιηθεί από τις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι είναι ανάγκη να τερματιστεί το εμπάργκο" αναφέρει η ΓΓ της Διεθνούς Αμνησίας Αϊρίν Χαν.

    "Το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας είναι ανήθικο και πρέπει να τερματιστεί" προσθέτει η Χαν. "Εμποδίζει εκατομμύρια Κουβανούς να επωφεληθούν από ζωτικής σημασίας φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό κεφαλαιώδους σημασίας".

    Ο Ομπάμα έκανε βήματα για την αποκατάσταση καλύτερων σχέσεων με την Αβάνα αφότου διαδέχθηκε τον Τζορτζ Μπους τον Ιανουάριο, καταργώντας ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά τα ταξίδια και την αποστολή εμβασμάτων στην Κούβα από Κουβανοαμερικανούς που έχουν συγγενείς στη νήσο.

    Ο ίδιος έχει συνδέσει την άρση του εμπάργκο -που η κυβέρνηση της Κούβας θεωρεί πηγή πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει- με την απελευθέρωση των "πολιτικών κρατουμένων" και τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο νόμος στον οποίο αναφέρεται η ΜΚΟ απαγορεύει κάθε είδους εμπορική ή χρηματοοικονομική συνδιαλλαγή με την Κούβα.

    Σε έκθεσή της που τιτλοφορεί "Το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας: Οι συνέπειές του στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα" ("The U.S. embargo against Cuba: Its impact on economic and social rights"), η Αμνηστία τονίζει πως τα μέτρα εμποδίζουν την Κούβα να εισάγει φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και τεχνολογία για να αντιμετωπίσει σοβαρές ασθένειες και να εφαρμόσει αποτελεσματικά τα προγράμματα δημόσιας υγείας που έχει καταρτίσει.

    Επικαλούμενη στοιχεία της UNICEF, η ΜΚΟ αναφέρει πως 37,5% των παιδιών κάτω των τριών ετών έπασχαν το 2007 από αναιμία που σχετίζεται με την έλλειψη σιδήρου.

    Το εμπάργκο εμποδίζει επίσης έργα συντήρησης και βελτίωσης σε νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα φροντίδας για τους ηλικιωμένους.

    Είδηση: 26304

    [04] Αφγανιστάν: Σημαντική μείωση της καλλιέργειας οπιοπαπαρούνας

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 09 2009 10:03

    Κατά 22% μειώθηκε εφέτος η καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας στο Αφγανιστάν, καθώς η τιμή του οπίου και της ηρωίνης σημείωσαν ραγδαία πτώση διεθνώς, εξωθώντας πολλούς αγρότες στη χώρα να αναζητήσουν πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ. Το Αφγανιστάν βρίσκεται επί χρόνια στην πρώτη -κι αδιαφιλονίκητη- θέση όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή οπίου, με 90%. Το 2007 έσπασε όλα τα ρεκόρ, πάντως η καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας και η παραγωγή οπίου και ηρωίνης μειώθηκαν έκτοτε.

    Μείωση κυρίως λόγω οικονομικών παραγόντων

    Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού, περίπου 800.000 λιγότεροι Αφγανοί ενέχονται στην καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Η εξέλιξη σημειώνεται ενώ ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και το στρατό της χώρας και στους Ταλιμπάν έχει κλιμακωθεί.

    Δυτικοί αξιωματούχοι διατείνονται ότι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών αποτελεί πηγή χρηματοδότησης του αντάρτικου των Ταλιμπάν, θεριεύει τη διαφθορά και το έγκλημα και παραλύει τις προσπάθειες οικοδόμησης ενός "νέου" κρατικού μηχανισμού.

    Ο εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το έγκλημα (UNODC) Αντόνιο Μαρία Κόστα χαρακτήρισε την εξέλιξη "καλοδεχούμενη καλή είδηση που καταδεικνύει ότι η πρόοδος είναι εφικτή".

    Εφέτος χρησιμοποιήθηκαν 123.000 εκτάρια γης για την καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας, έναντι 157.000 το 2008, σύμφωνα με το UNODC. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης καταγράφηκε στη Χελμάντ, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις και επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Οι καλλιέργειες στην επαρχία αυτή μειώθηκαν κατά το 1/3, στα 69.833 εκτάρια, από 103.590 εκτάρια το 2008.

    Παρότι καλλιέργησαν οπιοπαπαρούνα μόλις στο 78% των εκτάσεων που είχαν χρησιμοποιήσει πέρυσι, οι παραγωγοί παρ' όλ' αυτά κατάφεραν να φθάσουν το 90% της παραγωγής οπίου της προηγούμενης χρονιάς, εν μέρει λόγω του καλού καιρού, που βελτίωσε σημαντικά τις αποδόσεις. Οι 6.900 τόνοι οπίου που παρήγαγε το Αφγανιστάν ξεπερνούν κατά πολύ τους 5.000 τόνους που καταναλώνουν οι εξαρτημένοι παγκοσμίως, κι αυτό οδήγησε στην χαμηλότερη διατίμηση ναρκωτικών όπως η ηρωίνη στις διεθνείς αγορές από την δεκαετία του 1990.

    "Δημιουργήθηκαν αποθέματα, υπερβολική προσφορά, και συνολικά.η καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας έγινε λιγότερο ελκυστική για τους αγρότες" είπε ο Κόστα.

    Η διεθνής μείωση των τιμών σήμανε πως η συνολική αξία του οπίου που παρήχθη εφέτος στο Αφγανιστάν έπεσε κατά 40%, στα 438 εκατ. δολάρια. Το όπιο αποφέρει πλέον μόλις 4% του αφγανικού ΑΕΠ, έναντι 7% το 2008 και του 27% που είχε καταγραφεί το 2002, ένα χρόνο μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

    Ο Κόστα ωστόσο προειδοποίησε ότι "είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν και κατά πόσον η μείωση της καλλιέργειας και της παραγωγής τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί διόρθωση της αγοράς που μπορεί να αναστραφεί ή πτωτική τάση".

    Προσθέτει πως η μείωση οφείλεται περισσότερο σε οικονομικούς παράγοντες απ' ό,τι στην αυστηρότερη επιβολή του νόμου. Μόλις 4% των καλλιεργειών καταστράφηκαν και μόλις 2% του παραχθέντος προϊόντος κατασχέθηκε.

    Πάντως, ενώ οι αγρότες κέρδιζαν 27 φορές περισσότερα ανά εκτάριο καλλιέργειας οπιοπαπαρούνας σε σύγκριση με το εκτάριο καλλιέργειας σιταριού το 2003 και 10 φορές περισσότερα το 2007, το 2008 κέρδιζαν μόλις τρεις φορές περισσότερα - γεγονός που αποθάρρυνε πολλούς εξ αιτίας των κινδύνων που ενέχει η καλλιέργεια.

    Ενώ, πάντοτε κατά τον Κόστα, το Αφγανιστάν συνεχίζει να παράγει πολύ περισσότερο όπιο από όσο μπορεί να καταναλωθεί παγκοσμίως και μπορεί να τροφοδοτήσει την "αποσταθεροποίηση" της χώρας για πολλά χρόνια, κι όχι μόνο, τα αποθέματα "στο νότιο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και αλλού, μπορεί να αποτελέσουν μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο στην περιφέρεια".

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: 'Sharp drop' in Afghan opium crop

    Είδηση: 26305

    [05] Σεισμός 4,4 Ρίχτερ κοντά στα Μέγαρα

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 09 2009 11:38

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:17, κοντά στα Μέγαρα, με επίκεντρο ΒΑ του Αλεποχωρίου, 40 χλμ. ΒΔ της Αθήνας. Η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Αττικής.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26312

    [06] Συνάντηση Χ. Κλίντον-Σελάγια

    Με τον ανατραπέντα πρόεδρο της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει και επίσημα στρατιωτικό πραξικόπημα την ανατροπή του και να διακόψει κάθε οικονομική βοήθεια προς την de facto κυβέρνηση που ανέλαβε μετά την 28η Ιουνίου. Παρά την παγκόσμια κατακραυγή για το πραξικόπημα, όταν ο στρατός απήγαγε κι εξόρισε τον πρόεδρο, το καθεστώς υπό τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι -πρώην πρόεδρο του Κογκρέσου της Ονδούρας- διατυμπανίζει ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις να επιτρέψει την επάνοδό του Σελάγια στη χώρα και την αποκατάστασή του στην εξουσία.

    Ο Μιτσελέτι έως σήμερα απορρίπτει τις προτάσεις που υπέβαλε ο διαμεσολαβητής Όσκαρ Άριας, πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, που προέβλεπαν την αμνήστευση όσων έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα αλλά και την αποκατάσταση του Σελάγια στην εξουσία ως τις εκλογές του Νοεμβρίου στη φτωχή κεντροαμερικανική χώρα.

    Ο Σελάγια δηλώνει πως είναι βέβαιος ότι η διεθνής κοινότητα δε θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών εάν δεν αποκατασταθεί στην εξουσία.

    "Πώς μπορούν να διοργανωθούν νόμιμες, διαφανείς και δημοκρατικές εκλογές;" διερωτήθηκε ο Σελάγια σε συνέντευξη τύπου στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), τονίζοντας την καταστολή των κινητοποιήσεων εναντίον του πραξικοπήματος.

    Ο OAS καταδίκασε την αποπομπή Σελάγια κι απέπεμψε την Ονδούρα από τους κόλπους του, ωστόσο ορισμένες διπλωματικές πηγές στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου αποτελούν μια "διέξοδο" από την πολιτική κρίση στην Ονδούρα.

    Ο Σελάγια ζητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αυξήσει την πίεση για την αποκατάστασή του επιβάλλοντας αυστηρότερες κυρώσεις.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26307

    [07] Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα «Θερμοπύλεια»

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 09 2009 10:35

    Μπροστά σε πλήθος ανθρώπων, που από πολύ νωρίς έσπευσαν στο χώρο μπροστά από το μνημείο του Λεωνίδα, «ξεδιπλώθηκαν» δρώμενα, προσαρμοσμένα στη μάχη των Θερμοπυλών σε εκδήλωση τιμής για τους υπερασπιστές των στενών, εναντίον των Περσών. Οι δήμοι Λαμίας, Σπάρτης και Θεσπιών απέδειξαν τη θέλησή τους να αναδείξουν τα παγκόσμια μηνύματα της μάχης των Θερμοπυλών, μέσα από εκδηλώσεις, που θα διοργανώνονται κάθε χρόνο. Η εκδήλωση περιελάμβανε αναπαραστάσεις της μάχης των Θερμοπυλών, μουσικά θέματα, δρώμενα και αναγνώσεις του ηθοποιού Γρηγόρη Βαλτινού με αναφορά στα γεγονότα της μάχης, σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την υποδοχή των λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από την Σπάρτη, τις Θεσπιές και την Λαμία. Παραλλήλως, προβλήθηκαν κινηματογραφικές ταινίες από τις τρεις πόλεις, σε γιγαντοοθόνες στις Θεσπιές και στην Σπάρτη. Στο δεύτερο μέρος, την σκυτάλη έλαβε ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος και μεγάλο επιτελείο τραγουδιστών -μεταξύ των οποίων- ο Κώστας Μακεδόνας και πολυάριθμη χορωδία, που καθήλωσαν τους θεατές.

    «Οι Θερμοπύλες είναι το αιώνιο σύμβολο Θυσίας και χρέους, σύμβολο για εθνικούς, κοινωνικούς, αλλά και ατομικούς αγώνες. Η τριήμερη μάχη των Θερμοπυλών είναι νίκη της αντίστασης στη φθορά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της βουλής, Δημήτρης Σιούφας στον σύντομο χαιρετισμό του, στις εκδηλώσεις, που οργανώθηκαν για πρώτη φορά στις Θερμοπύλες. Μάλιστα, ο κ. Σιούφας προσδιόρισε το σύγχρονο μήνυμα των Θερμοπυλών, τονίζοντας πως «είναι η εμμονή στα ιδανικά μας για τον καθημερινό μας πόλεμο, τον συνεχή πόλεμο για την ελευθερία των ιδεών, την ελευθερία του ανθρώπου!».

    «Δεν είμαστε οι τελευταίοι του χθες, αλλά οι πρώτοι ενός λαμπρού αύριο», υπογράμμισε ο δήμαρχος Λαμίας, Γιώργος Κοτρωνιάς, στο χαιρετισμό του συμπληρώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι «Θερμοπύλες πάντα θα υπάρχουν, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ζωή δεν είναι το ύψιστο αγαθό, αλλά, η προϋπόθεση και ο θεμελιώδης όρος για την αρετή και την ηθικότητα!».

    Ο δήμαρχος Θεσπιέων, Χρ. Πελώνης, από την πλευρά του, τόνισε πως «σήμερα το ζητούμενο είναι το περιεχόμενο του πατριωτισμού, ενός νέου πατριωτισμού σε καιρό ειρήνης. Αν η πατρίδα δεν συνιστά το μέγα ήθος, τότε είμαστε και θα είμαστε συνεχώς στο έλεος των καιρών, των καιροσκόπων και των καιροφυλακτούντων. Αν η πατρίδα δεν συνιστά το μέγα χρέος, τότε η οποιαδήποτε προσπάθειά μας θα μοιάζει νίκη χωρίς τιμή, δηλαδή, με ελεύθερη πτώση στο κενό της ιστορίας, έχοντας χάσει το συνεκτικό της περιεχόμενο και αιωρούμενη, ανάμεσα σε ψευτο-εθνικιστικές κορώνες και φραγκολεβαντίνικους εκσυγχρονισμούς!».

    «Αιώνιο σύμβολο θυσίας και χρέους για την υπεράσπιση της πατρίδας και των μεγάλων ιδανικών», χαρακτήρισε τις Θερμοπύλες ο αντιδήμαρχος της Σπάρτης, Παρασκευάς Καλομοίρης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

    Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η εκδήλωση τιμά και ξαναζωντανεύει την ελληνική ιστορία, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες να θυμούνται ότι η υπεράσπιση της πατρίδας επέρχεται με αυτοθυσία και ενότητα!».

    Ο βουλευτής της Ν.Δ., Θανάσης Γιαννόπουλος -μεταξύ άλλων- κατέθεσε την απορία του, λέγοντας: «Δεν βλέπω τον λόγο γιατί εμείς δεν πρέπει να γιορτάζουμε ό,τι οι άλλοι λαοί θεωρούν αξεπέραστο ηρωϊσμό και ύμνο στο καθήκον και την αρετή!».

    Στην εκδήλωση, που οργανώθηκε με την τη συμπαράσταση των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, παραβρέθηκαν -από την πολιτική ηγεσία- ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γεώργιος Καρατζαφέρης και πολλοί βουλευτές.

    Είδηση: 26302

    [08] Δωρεάν εμβολιασμός των μαθητών για τη νέα γρίπη στη Νέα Υόρκη

    Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές σε Ευρώπη και Αμερική, που εντείνου τις προσπάθειές τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα γρίπη της οποίας το δεύτερο κύμα αναμένεται τους Φθινοπωρινούς και Χειμερινούς μήνες Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε ότι θα εμβολιαστούν δωρεάν όλοι οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την εποχιακή αλλά και για τη νέα γρίπη. Στην Ιαπωνία, οι αρχές εκφράζουν φόβους πως θα είναι ραγδαία η εξάπλωση της γρίπης, την ώρα που η Σουηδία μετρά το πρώτο θύμα από τον ιό Η1Ν1.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο εμβολιασμός αποτελεί μέρος της στρατηγικής της πόλης για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης που έπληξε με σφοδρότητα την πόλη την άνοιξη, με συνέπεια να προσβληθούν 800.000 άνθρωποι, περίπου το 10% του πληθυσμού.

    Τα αμερικανικά κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων απηύθυναν έκκληση στα πολιτειακά και στα τοπικά υγειονομικά τμήματα να προετοιμάσουν τα προγράμματα εμβολιασμού για ένα δεύτερο κύμα του Η1Ν1 καθώς το βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται στους φθινοπωρινούς και στη συνέχεια στους χειμερινούς μήνες.

    Την ίδια ώρα αγώνα δρόμου κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την Παρασκευή του εμβολίου που θα πρέπει να είναι έτοιμο το προσεχές διάστημα. Οι δοκιμές ασφαλείας έχουν γίνει στο εμβόλιο για τη νέα γρίπη Η1Ν1 και αναμένεται ότι αυτό θα είναι διαθέσιμο στο δεύτερο 15ημέρο του Οκτωβρίου. Από τις κλινικές δοκιμές θα καθοριστεί εάν είναι απαραίτητες μία ή δύο δόσεις του εμβολίου για να αποκτηθεί η απαραίτητη ανοσία.

    Είδηση: 26309

    [09] Απειλεί τη Γεωργία ο ηγέτης της Αμπχαζίας

    Ειδήσεις

    Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Γεωργίας και Αμπχαζίας, μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Αμπχάζιου ηγέτη ότι θα καταστρέψει όποιο γεωργιανό πλοίο μπει στα χωρικά ύδατα της πατρίδας του. Όπως έγινε γνωστό, ο ηγέτης της Αμπχαζίας, της αποσχισθείσας από τη Γεωργία περιοχής που απολαμβάνει τη στήριξη της Ρωσίας, απείλησε σήμερα να καταστρέψει τα γεωργιανά πλοία, τα οποία θα εισέλθουν στα "χωρικά ύδατα" της περιοχής, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Ο αμπχάζιος ηγέτης Σεργκέι Μπαγκάπς, έδωσε εντολή στις ναυτικές δυνάμεις της Αμπχαζίας να εξουδετερώσουν γεωργιανά πλοία που τυχόν θα πλέουν στα χωρικά ύδατα της Αμπχαζίας, εξαιτίας των γεωργιανών "πράξεων πειρατείας", πρόσθεσε το πρακτορείο.

    Ο Μπαγκάπς είπε ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία, που προστατεύουν την Αμπχαζία, δεν θα συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις κατά της γεωργιανής ναυτιλίας.

    Δεν έγινε άμεσα γνωστό τι πόρους διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό της Αμπχαζίας, ώστε να ακολουθήσει αυτή την πολιτική κατά της Γεωργίας.

    Η Γεωργία έχει απαγορεύσει κάθε οικονομική και εμπορική συνεργασία με την Αμπχαζία και την άλλη αποσχισθείσα περιοχή, τη Νότια Οσετία, μετά τον πόλεμο των πέντε ημερών με τη Ρωσία.

    Το Τμπιλίσι, το οποίο έχει τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους της διεθνούς κοινότητας, θεωρεί τις δύο περιοχές αναπόσπαστα τμήματα του εδάφους του.

    Μόνο η Ρωσία και η Νικαράγουα τις αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητα κράτη.

    Ο κυβερνήτης ενός τουρκικού πλοίου καταδικάστηκε χθες στη Γεωργία σε ποινή κάθειρξης 24 ετών επειδή επιχείρησε να παραδώσει καύσιμα στην Αμπχαζία παραβιάζοντας έτσι τον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Τμπιλίσι.

    Είδηση: 26314

    [10] Διάβημα Μπακογιάννη για τις τουρκικές προκλήσεις

    Πολιτική

    Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα προχώρησε την Τρίτη η Αθήνα για τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικά αεροσκάφη, που έθεσαν σε κίνδυνο πολιτική πτήση, αλλά και πτήση στρατιωτικού ελικοπτέρου. Συγκεκριμένα, η Ντόρα Μπακογιάννη, πέρα του διαβήματος διαμαρτυρίας, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογο της, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο χωρίς σχέδιο και οι συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών. Για την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα, σημείωσε ότι έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό.

    Και ενώ οι αντιδράσεις της Αθήνας βρίσκονταν σε εξέλιξη για τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας με την παρενόχληση πολίτικου αεροσκάφους από τουρκικό μαχητικό κοντά στη Σάμο, μια νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης κατά ελληνικού ελικοπτέρου πάνω από το Φαρμακονήσι.

    Στις 9.22 ελικόπτερο τύπου Σινούκ που μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό από την Κω στο Φαρμακονήσι, την ώρα που βρισκόταν πάνω από το δεύτερο δέχθηκε σήμα στον ασύρματο από ραντάρ στα τουρκικά παράλια στο οποίο αναφερόταν ότι το ελικόπτερο μπήκε σε τουρκικό εναέριο χώρο και το καλούσε να εγκαταλείψει την περιοχή. Το ελικόπτερο εκτέλεσε κανονικά την αποστολή του, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ και έφυγε από το Φαρμακονήσι το μεσημέρι.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26311


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 September 2009 - 9:13:57 UTC