Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Παπαθανασίου ενόψει ΔΕΘ
  • [02] Κυβ. Επ.: Άμεσα μέτρα για τις πυρκαγιές
  • [03] Άρχισε η καταγραφή των ζημιών
  • [04] Ισχυρή δόση Propofol σκότωσε τον Τζάκσον
  • [05] Τέσσερις νεκροί και ένας τραυματίας στην Τσετσενία
  • [06] Πλημμύρες από την καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη
  • [07] Αυστηρά μηνύματα Μπακογιάννη σε Άγκυρα και Σκόπια

    [01] Συναντήσεις Παπαθανασίου ενόψει ΔΕΘ

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 25 08 2009 17:48

    Διαδοχικές επαφές με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και τα προεδρεία των συνδικαλιστικών φορέων, προκειμένου τα αιτήματα τους να συμπεριληφθούν στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης έχει από το πρωί ο υπουργός οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ ήδη την απόφασή της για την πραγματοποίηση σειράς κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας με αρχή στις 5 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ με κύριο αίτημα την αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση του προεδρείου της με τον κ. Παπαθανασίου, η ΓΣΕΕ προανήγγειλε κινητοποιήσεις από τις 5 Σεπτεμβρίου, ζητώντας ριζική αλλαγή του "μίγματος της ασκούμενης άδικης κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, το προεδρείο της Συνομοσπονδίας έθεσε στον υπουργό τα βασικά ζητήματα των εργασιακών διεκδικήσεων.

    Τα τρία βασικά ζητήματα που έθεσε στον κ. Παπαθανασίου το προεδρείο της ΓΣΕΕ είναι :τα εισοδήματα, η εργασία και η ανεργία, καθώς και η κοινωνική ασφάλιση.

    Στο πλαίσιο των επαφών του ο υπουργός Οικονομίας συναντάται ακόμη διαδοχικά με τον ΣΕΒ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, την ΓΣΕΒΕΕ, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το ΕΒΕΑ.

    Πέραν της ανταλλαγής απόψεων και των τοποθετήσεων στο θέμα των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, το προεδρείο του ΣΕΒ κατέθεσε στον κ. Παπαθανασίου υπόμνημα για την θωράκιση της απασχόλησης προκειμένου να συμπεριληφθεί στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    Δηλώσεις Δασκαλόπουλου

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε, συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι τα ασύνταχτα εισπρακτικά μέτρα είναι αναποτελεσματικά και αδιέξοδα διότι δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ συμπιέζουν το εισόδημα των νοικοκυριών και καταδικάζουν την αγορά σε παρατεινόμενη ύφεση.

    Η διόγκωση της ανεργίας είναι μία από τις πιο άμεσες και κοινωνικά οξύτερες επιπτώσεις της κρίσης. Οι απολύσεις αποτυπώνουν το πρόβλημα επιβίωσης χιλιάδων εργαζομένων και χιλιάδων επιχειρήσεων της χώρας.

    Στη βάση αυτή, για τον ΣΕΒ, αποτελεί ζωτική προτεραιότητα η άμεση προώθηση μέτρων θωράκισης της απασχόλησης. Καταθέτουμε, σήμερα, δέκα συγκεκριμένα μέτρα - ανάχωμα στην ανεργία, τα οποία ο ΣΕΒ έχει, ήδη, συζητήσει με τη ΓΣΕΕ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους.

    Καλούμε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει τα μέτρα αυτά στην οικονομική πολιτική που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, και την Αντιπολίτευση να τα στηρίξει. Είναι χρέος μας να θωρακίσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα των δυνάμεων της εργασίας, στην εργασία».

    Για το μείζον θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών εξέφρασε την ελπίδα, ότι αυτή τη φορά, θα υπάρξει η απαραίτητα πολιτική βούληση για να γίνουν όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης, προειδοποίησε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αύξηση απολύσεων αν δεν ληφθούν μέτρα. Ο πρόεδρος των εμπόρων αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στο σύστημα της αυτοπεραίωσης, με το οποίο οι επιχειρήσεις αποφεύγουν τον τακτικό έλεγχο της Εφορίας.

    Αποκάλυψε επίσης ότι ο κ. Παπαθανασίου δεσμεύτηκε απέναντί τους πως δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.

    Προτεινόμενα μέτρα

    Μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων ζητούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης:

    1. Σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα. Μη εφαρμογή οποιασδήποτε μεταβολής στην τρέχουσα χρήση. 2. Ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. 3. Επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για επενδύσεις, πάντα μέσα στα όρια του de minimis. 4. Να αυξηθεί το ποσοστό των επισφαλών απαιτήσεων που εγγράφονται στους ισολογισμούς από 0,5% σε 2% επί του ετήσιου τζίρου των σχετικών προβλέψεων στους ισολογισμούς. 5. Κατάργηση της εισφοράς 0,6% επί των δανείων. 6. Να αυξηθούν τα όρια υπαγωγής επιχειρήσεων στο καθεστώς της αυτοπεραίωσης για τις εμπορικές επιχειρήσεις από 300.000 β¬ σε 600.000 β¬. 7. Να αρθεί το δικαίωμα του Κράτους να επεκτείνει κατά το δοκούν το χρόνο παραγραφής των χρήσεων. 8. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του από ένα απλό κώδικα διακίνησης αγαθών. 9. Μείωση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους και των συντελεστών εμπορικότητας. 10. Να καταργηθεί η ποινική ευθύνη για τις επιταγές που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 3.000 β¬. 11. Να ανασταλεί, έως την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή της εθνικής οικονομίας σε θετικό πρόσημο, η εγγραφή στον Τειρεσία των ακάλυπτων επιταγών έως 3.000 β¬. 12. Να επεκταθεί ο χρόνος σφράγισης των επιταγών στις 30 ημέρες. 13. Να μπορούν τα ιδρύματα να αποδέχονται μείωση των μισθωμάτων για τα ακίνητα που μισθώνουν. 14. Θέματα Ταμείου Ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Διάθεση επιπλέον ποσών για παροχή εγγυήσεων μέσω δανείων ΤΕΜΠΜΕ, αύξηση των δικαιούμενων και αναστολή καταβολών για ένα (1) χρόνο. 15. Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών κλπ. και αντικατάστασή της με ανάλογη ανάρτηση σε δωρεάν διαδικτυακή διεύθυνση των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην οποία θα έχει πρόσβαση ο καθένας. 16. Μείωση των επιτοκίων καταναλωτικής πίστης, προκειμένου να τονωθεί η κατανάλωση. 17. Αφορολόγητη μεταβίβαση επιχείρησης ή εταιρικού μεριδίου από γονέα/σύζυγο σε παιδιά ή σύζυγο, ανεξαρτήτως αιτίας. 18. Εντατικοποίηση των ελέγχων και της εφαρμογής των νόμων για το υπαίθριο εμπόριο.

    Δήλωση Παπαθανασίου

    Πάντως, ο κ. Παπαθανασίου, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του, εμφανίστηκε αποφασισμένος να προβεί σε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, όσο δύσκολα και αν είναι με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

    "Η θα πάρουμε δύσκολες αλλά εθνικά αναγκαίες αποφάσεις για το μέλλον ή θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, αναφερόμενος στις διαδοχικές συναντήσεις που έχει από το μεσημέρι με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

    «Στις συναντήσεις αυτές είχαμε μια ειλικρινή και ανοικτή ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της κρίσης, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία και των αναγκαίων πολιτικών που πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου η χώρα και να αντιμετωπίσει την κρίση με τις λιγότερες δυνατόν συνέπειες, αλλά και να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα με τις καλύτερες δυνατόν προοπτικές.

    Η κρίση, αν και καθυστέρησε να χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας, είναι εδώ. Προκαλεί σοβαρές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και τα δημοσιονομικά της πατρίδα μας. Είναι ώρα ευθύνης και απόλυτης ειλικρίνειας. Ή θα πάρουμε δύσκολες αλλά εθνικά αναγκαίες αποφάσεις ή θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω. Σήμερα, υπάρχει ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας, για να υπερβούμε την κρίση και να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περίοδο υψηλής ανάπτυξης. Χρειάζεται συνεννόηση, συνεργασία και συναίνεση.

    Για να στηρίξουμε αποτελεσματικά την πραγματική οικονομία, την απασχόληση και τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Και κυρίως για να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφή. Ικανή να προσελκύει επενδύσεις, ικανή να δημιουργεί περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

    Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να αναβάλλουμε τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε έναν εθνικό διάλογο, να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε. Και προς αυτή την κατεύθυνση, ζητήσαμε και αναμένουμε και τις προτάσεις των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων».

    Πολιτικές αντιδράσεις

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κ. Αιβαλιώτης σχολιάζοντας τον κύκλο επαφών που άνοιξε ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου ενόψει ΔΕΘ, δήλωσε: «Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται ούτε με πολλά λόγια ούτε με πολλές ακροάσεις. Λύνεται με πράξεις, με αποφασιστικότητα και με έντονη παρέμβαση. Δυστυχώς η κυβέρνηση Καραμανλή αδυνατεί να δώσει λύσεις που έδωσαν κυβερνήσεις άλλων κρατών τα οποία ήδη βγαίνουν από την κρίση».

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

    Είδηση: 26104

    [02] Κυβ. Επ.: Άμεσα μέτρα για τις πυρκαγιές

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 25 08 2009 19:39

    Άμεσα μέτρα προστασίας των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Μεταξύ αυτών θα εγκαθιδρυθεί σύστημα παρακολούθησης από δορυφόρο, όπως υπάρχει και στην Πάρνηθα για να προστατευθεί η καμένη περιοχή από την αυθαίρετη δόμηση και τους καταπατητές. Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι θα γίνει συνολικός σχεδιασμός προστασίας της περιοχής και θα ξεκινήσουν πολύ γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά έργα και θα διανοιχθούν οι δασικοί δρόμοι. Θα πιάσουμε αμέσως δουλειά, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Μήνυμα της κυβέρνησης προς εκείνους που έχασαν τις περιουσίες τους από τις πυρκαγιές απέστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι «θα συμπαρασταθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε», ενώ υπεραμύνθηκε της ορθότητας του συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων. Το βράδυ της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός εξήρε το έργο των πιλότων των πυροσβεστικών αεροσκαφών, επισκεπτόμενος τη βάση της Ελευσίνας. Στο ΠΑΣΟΚ τα στελέχη του κόμματος κάνουν εκτιμήσεις μετά τις καταστροφικές φωτιές και στοιχειοθετούν προτάσεις που θα ανακοινώσουν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Οργανωμένο σχέδιο στο οποίο εμπλέκονται, επιχειρηματίες και φυσικοί εμπρηστές, χαρακτήρισε τις πυρκαγιές στην Αττική η Αλέκα Παπαρήγα. Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου χαρακτήρισε τις πυρκαγιές ο Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών και προανήγγειλε τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής στις 4 κατά τη διάρκεια της οποίας θα ενημερωθεί η επιτροπή από τους αρμόδιους υπουργούς για την κατάσταση και θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση κάθε μορφής ζημιών.

    Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ιδιαίτερο βάρος δίνει η κυβέρνηση τις ζημιές στο περιβάλλον και η θέση της είναι ξεκάθαρη ότι όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος και καμία απόκλιση δε θα υπάρξει από αυτόν τον κανόνα.

    ΠΑΣΟΚ: Βαριές οι ευθύνες Οι ευθύνες είναι βαρύτατες σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι επικίνδυνη για τον τόπο. Το πρόβλημα είναι συνολικό και δε λύνεται με τις παραιτήσεις μεμονωμένων υπουργών και τη λύση πρέπει να δώσει ο λαός ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ενώ κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο ζητώντας την ενεργοποίηση του ταμείου αλληλεγγύης για τις πυρόπληκτες περιοχές και τη δημιουργία πυροσβεστικής δύναμης ταχείας επέμβασης στην ΕΕ ενώ παράλληλα ρωτούν κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση αξιοποίησε τις ευρωπαϊκές πολιτικές στα ζητήματα δασοπυρόσβεσης και προστασίας του περιβάλλοντος.

    Η πολιτική συζήτηση κατέληξε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ μόλις έχει ανοίξει καθώς οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής πρόληψης και αποτελεσματικότητας στην καταστολή.

    "Από τον πρωθυπουργό αναμένουμε να ακούσουμε τα αυτονόητα για αποζημιώσεις και αναδάσωση,αλλά από εκεί και πέρα ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει καμία αξιοπιστία για να πει ότι δεν θα ξαναδούμε αυτά που είδαμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι τις τελευταίες 3 με 4 μέρες κάηκαν πάνω από 200.000 στρέμματα δάσους, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια στην Αττική έχουν καταστραφεί 300.000 στρέμματα και πρόσθεσε ότι τα ερωτήματα που τίθενται είναι "τί έφταιξε, τί συνέβη και ποιος ευθύνεται".

    «Το πλήγμα στο νομό Αττικής συνολικά είναι τεράστιο. Πριν δούμε την αποκατάσταση, να αποτιμήσουμε τις ευθύνες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έλεγξαν τη φωτιά την Παρασκευή δεν πήραν εντολή να κατασβήσουν τη φωτιά στο Γραμματικό. Ολιγώρησαν οι δυνάμεις. Το επιχειρησιακό κέντρο γνώριζε ότι τα μποφόρ θα ήταν από 8 και πάνω. Η ελεγχόμενη φωτιά στο Γραμματικό έγινε μη ελεγχόμενη. Το πρώτο αεροπλάνο ήρθε στις 8.30 το πρωί» δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    «Πριν μήνες έκαναν προκήρυξη αγροφυλάκων. Η κυβέρνηση άφησε την πυροσβεστική στο έλεός της. Γιατί νοικιάζαμε αεροπλάνα; το 1998-2007 ήταν σχεδόν άκαυτη η Αττική. Μετά ολιγώρησαν. Το 2007 τους ξέφυγε στα Δερβενοχώρια. Φέτος στο Γραμματικό» προσθέτει η κ. Χριστοφιλοπούλου.

    Α. Παπαρήγα: Οργανωμένο έγκλημα

    "Πολιτικό έγκλημα μέσα στο οποίο βρίσκονται και κόμματα και επιχειρηματίες και φυσικοί εμπρηστές ήταν οι φωτιές στη ΒΑ Αττική. Τα δάση της ΒΑ και Δυτικής Αττικής βρέθηκαν στο στόχαστρο προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια τουριστικών ομίλων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων" ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα των πυρκαγιών

    Η κ. Παπαρήγα απέδωσε ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι χρόνια τώρα αποχαρακτηρίζει και ιδιωτικοποιεί δασικές εκτάσεις. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση αντιλαϊκή και επομένως ανίκανη, ενώ εξέφρασε την αγανάκτησή της για το χρονικό όπως το χαρακτήρισε ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

    Δεν μπορεί να μην τιμωρείται κανένας τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει επιτέλους να τιμωρηθούν και πολιτικά και ποινικά.

    Μεταξύ άλλων η κ. Παπαρήγα κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο αντιμετώπισης των εμπρησμών που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: συγκρότηση ενιαίου δημοσίου φορέα διαχείρισης της προστασίας της δασικής περιουσίας ανά νομό και δήμο, μηχανισμοί εκτίμησης των κινδύνων, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και οδών, επαρκή εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων, ενίσχυση του δυναμικού και υποδομής του ΕΣΥ για την υποδοχή τραυματιών, σχέδιο αποτελεσματικής προφύλαξης των υποδομών ενέργειας.

    Α. Αλαβάνος: «Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου»

    Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου χαρακτήρισε τις πυρκαγιές ο Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος επέρριψε τεράστιες όπως είπε ευθύνες στην κυβέρνηση τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει στη «λογική του σαβουάρ βιβρ μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    Ο κ. Αλαβάνος εξαπέλυσε ένα δριμύ κατηγορών εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής και του Πρωθυπουργού, αφήνοντας αιχμές και για τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ:

    βΑυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει τόνισε όπως και το ίδιο το σύστημα του δικομματισμού καθώς όπως επισήμανε η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζεται και εφαρμόζει δασοκτόνους νόμους του ΠΑΣΟΚβ.

    Εξήρε το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν και στις τάξεις της κάποιοι που ανέχονται βίαιες καταπατήσεις ενώ και σε ό,τι αφορά στις δασικές υπηρεσίες επισήμανε πως μεταξύ αυτών υπάρχουν και κάποιες βουτηγμένες στη διαφθορά.

    Ο κ. Αλαβάνος επανέφερε την πρότασή του για δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος ενώ προανήγγειλε ότι σύσσωμη η ΚΟ την προσεχή εβδομάδα παρουσία και ειδικών επιστημόνων θα περιοδεύσει σε όλες τις καμένες εκτάσεις της Αττικής ενώ θα διοργανώσει και σχετική ημερίδα.

    Για ανικανότητα κάνει λόγο ο ΛΑΟΣ "Η φωτιά έσβησε μετά από τέσσερις ημέρες και αφού η καταστροφή που προκάλεσε είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών.Επειδή ο κ. Καραμανλής "καίγεται" από εσωτερικά προβλήματα δεν σημαίνει ότι πρέπει να καεί μαζί του και όλη η Ελλάδα" ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αιβαλιώτη.

    «Υπάρχει ανικανότητα πολιτικών και της διοίκησης να κάνει βασικά πράγματα. Δεν υπάρχει πολιτικό αποτέλεσμα. Η δασοπροστασία είναι δουλειά, όπως και η δημόσια ασφάλεια. Είναι ευθύνη, καθήκον. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει καταλογισμός ευθύνης. Τη μια φορά ξέφυγε μια πυρκαγιά, τη δεύτερη το ίδιο. υπάρχει προφανώς ανικανότητα στο πολιτικό επίπεδο και το επίπεδο διοίκησης να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα» δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο Μάκης Βορίδης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 26100

    [03] Άρχισε η καταγραφή των ζημιών

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 25 08 2009 17:41

    Αιτήσεις στους ΟΤΑ της περιοχής τους θα μπορούν να υποβάλουν από σήμερα οι πυρόπληκτοι της ΒΑ Αττικής. Την ίδια ώρα,κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ άρχισαν να επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές ώστε να καταγράψουν τις ζημιές ενώ και από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων θα αρχίσει, μετά από εντολή του Υπουργού, η αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν τα σχολεία της Β/Α Αττικής.

    Τριάντα επιτροπές μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ θα ξεκινήσουν την συστηματική και πλήρη καταγραφή των ζημιών στα κτίσματα των οικισμών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

    Σε επιφυλακή τέθηκε, με εντολή του υπουργού Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλου και ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, προκειμένου, στο πλαίσιο της αποτίμησης των καταστροφών να εντοπίσει τυχόν ζημιές σε κτήρια των περιοχών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, σε συνεργασία με τους επιμέρους Διευθυντές.

    Εκστρατεία αναδάσωσης από την Εκκλησία

    Εκστρατεία αναδάσωσης αποφάσισε να πραγματοποιήσει η Εκκλησία της Ελλάδος μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου που επικύρωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.Την Τετάρτη οι 12 ιεράρχες με επικεφαλής τον κ. Ιερώνυμο θα επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές.

    Πρώτο μέτρο ανακούφισης από την Εθνική Τράπεζα

    Η Εθνική Τράπεζα, ανακοίνωσε το πρώτο μέτρο για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές πελατών της. Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά σε δανειολήπτες με δάνειο οποιουδήποτε τύπου, που έχουν υποστεί ζημίες σε κατοικία ή επαγγελματική στέγη τους. Η Εθνική Τράπεζα τους καλεί να προσέλθουν μέχρι 4/9/2009 σε οποιοδήποτε κατάστημά της προκειμένου να δηλώσουν το είδος και το εκτιμώμενο ύψος της ζημίας που υπέστησαν και να ζητήσουν την ένταξή τους σε προγράμματα διευκόλυνσης για την εξυπηρέτηση των δανείων τους που η Τράπεζα θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή.

    Είδηση: 26096

    [04] Ισχυρή δόση Propofol σκότωσε τον Τζάκσον

    Ειδήσεις

    Θανάσιμα επίπεδα του ισχυρού αναισθητικού propofol έδειξε η νεκροψία στη σορό του βασιλιά της ποπ Μάικλ Τζάκσον. Αυτό δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο των Los Angeles Times στον οποίο ακόμα αναφέρεται ότι έχει εκδοθεί ένταλμα έρευνας για την κατοικία του προσωπικού του γιατρού, Κόνραντ Μάρεϊ.

    Στο ένταλμα τονίζεται πως σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μάρεϊ, ο Τζάκσον ελάμβανε θεραπεία για την αϋπνία με propofol επί ένα εξάμηνο.

    Η συνήθης δόση που του χορηγούσε ο Μάρεϊ ήταν 50 ml του φαρμάκου με ενδοφλέβια ένεση.

    Όμως ο ίδιος υποστήριξε πως τελευταία προσπαθούσε να μειώσει την εξάρτηση του αστέρα της ποπ από το φάρμακο, χορηγώντας του δόση 25 ml.

    Το propofol χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως νοσοκομειακό αναισθητικό.

    Η ανακάλυψη θανάσιμων επιπέδων στον οργανισμό του Τζάκσον καθιστούν πλέον πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να ασκηθούν κατηγορίες κατά του Μάρεϊ για το θάνατο του αστέρα της ποπ στις 25 Ιουνίου.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26103

    [05] Τέσσερις νεκροί και ένας τραυματίας στην Τσετσενία

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 25 08 2009 17:23

    Τις δολοφονικές τους επιθέσεις, οι οποίες έχουν ενταθεί σε συχνότητα και σφοδρότητα το τελευταίο διάστημα, συνέχισαν οι τσετσένοι αυτονομιστές εναντίον των ρωσικών δυνάμεων με απολογισμό τέσσερις νεκρούς αστυνομικούς στο Γκρόζνι. Συγκεκριμένα, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σε επίθεση αυτοκτονίας στην Τσετσενία, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα πρακτορεία Ιντερφαξ και Ρια Νοβόστι επικαλούμενα αστυνομικές πηγές.

    Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε πως ο καμικάζι ανατινάχθηκε στη συνοικία Τσάλι στο ανατολικό Γκρόζνι.

    "Οι αστυνομικοί βρίσκονται στο σημείο της επίθεσης. Άλλες λεπτομέρειες δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες", πρόσθεσε ο ίδιος.

    «Στο Μέσκερ Γιουρτ , δίπλα από πλυντήριο αυτοκινήτων, ανατινάχθηκε ένας βομβιστής αυτοκτονίας που έφερε πάνω του αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.» είπε ο Ρουσλάν Αλκάνοφ, υπουργός Εσωτερικών της Τσετσενίας.

    Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο καμικάζι αναγνωρίστηκεβ¦ Πρόκειται για τον Μογκόμεντ Σακίντοφ, που είχε συλληφθεί το 2004, αλλά μετά την αποφυλάκισή του επέστρεψε στην τρομοκρατική δραστηριότητα.

    Οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο ρωσικό Βόρειο Καύκασο έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα την επίθεση αυτοκτονίας της 17ης Αυγούστου που έγινε με παγιδευμένο φορτηγό σε αστυνομικό τμήμα της Ινγκουσετίαςβ¦ Εκεί έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποιβ¦

    Η τελευταία επίθεση εκδηλώνεται πριν περάσει ένα εικοσιτετράωρο από την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τσετσενία και τη συνάντηση-στήριξη στον υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ.

    «Δεν ήταν μόνο γενναίος και θαρραλέος, ήταν και ταλαντούχος. Ήξερε τους κινδύνους. Δρούσε με μεγάλη προσοχή⦻ δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός για τον Καντίροφ.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον τάφο του πατέρα του νυν προέδρου, πρώην προέδρου της Τσετσενίας, Αχμάντ Καντίροφ, που σκοτώθηκε το 2004 σε επίθεση εναντίον του, στο Γκρόζνιβ¦ Έπλεξε το εγκώμιό του, τονίζοντας ότι είναι εκείνος που έβαλε τις βάσεις για τη δημοκρατία στην Τσετσενία.

    Την ώρα που ο Πούτιν συναντούσε τον Καντίροφ, στη Μόσχα υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν και πάλι για τις παραβιάσεις και τις δολοφονίες συντρόφων τους στην Τσετσενία. Την Παρασκευή, τέσσερις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους στη πρωτεύουσα της Τσετσενίας από επίθεση καμικάζι.

    Είδηση: 26101

    [06] Πλημμύρες από την καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη

    Κοινωνία

    Εκτεταμένα προβλήματα σε όλη την πόλη προκάλεσε η ξαφνική νεροποντή που έπληξε νωρίς το πρωί την Θεσσαλονίκη και είχε ως αποτέλεσμα, σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίσουν, δρόμοι να κλείσουν από τα νερά και τη λάσπη και πολλές γειτονιές να μείνουν χωρίς ρεύμα. Συγκεκριμένα, σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν το πρωί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στη Θεσσαλονίκη αφού μετά την καταιγίδα που έπληξε την πόλη έλαβαν περισσότερες από 150 κλήσεις για την άντληση υδάτων από δεκάδες σπίτια, υπόγεια, καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους.

    Την ίδια ώρα, συνεργεία των δήμων, με αμείωτη ένταση, επιχειρούσαν να απομακρύνουν από τους δρόμους χώματα, λάσπες και φερτά υλικά, που συσσωρεύτηκαν από την καταιγίδα.

    Εξάλλου, προσπάθειες να αποκαταστήσουν τα περιορισμένης έκτασης προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ορισμένων περιοχών, κατέβαλλαν για αρκετή ώρα το πρωί συνεργεία της ΔΕΗ.

    Η ισχυρή νεροποντή -που διήρκεσε σχεδόν 2,5 ώρες, είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπούν κεντρικοί δρόμοι σε "ποτάμια", ενώ πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, που κατέκλυσαν το οδόστρωμα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από διακόσιες κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων, κυρίως, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Πλημμυρισμένα σπίτια και αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από χείμαρρο συνέθεταν τις πρωινές ώρες το σκηνικό και στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης, όπου οι κάτοικοι επιχειρούσαν να καθαρίσουν τα σπίτια και τις αυλές τους από νερά, λάσπες και φερτά υλικά.

    Στο μεταξύ, με ανακοίνωση της, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, καλούσε τους κατοίκους των οποίων οι κύριες κατοικίες ή τα καταστήματα, οι βιοτεχνίες, οι αγροτικές αποθήκες κ.α. έχουν υποστεί ζημιές από την βροχόπτωση, να υποβάλλουν δήλωση-αίτηση στο δήμο της περιοχής τους για να τύχουν σχετικής αποζημίωσης.

    Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα άμεσης βιοτικής ανάγκης (σίτισης, ένδυσης, κλπ) και καταστροφής οικοσκευής, μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας (Μοναστηρίου 107, 1ος όροφος, Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής, τηλ. 2313 330326) έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2009, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν τη σχετική αποζημίωση.

    Είδηση: 26099

    [07] Αυστηρά μηνύματα Μπακογιάννη σε Άγκυρα και Σκόπια

    Αυστηρή κριτική, αλλά και σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα και προς τα Σκόπια, να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, τόσο απέναντι στη χώρα μας, όσο και προς την Ευρώπη, απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κατά την διάρκεια ομιλίας της στην τελετή αλλαγής φρουράς του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αριστείδη Αγαθοκλή από τον πρέσβη Αριστείδη Σάνδη τόνισε ότι διανύουμε μία κρίσιμη χρονικά καμπή για τα εξωτερικά θέματα.

    «Μπαίνουμε σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα, καθώς όλα τα μεγάλα εξωτερικά θέματα θα περάσουν μια σημαντική καμπή. Έχουμε μπροστά μας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εξάμηνο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στην ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και τη συναρτώμενη ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ειδικότερα για το Κυπριακό είπε ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις λύσης, παρά τις δυσκολίες» και ότι η Ελλάδα «θα προσφέρει τη βοήθεια της στον Πρόεδρο Χριστόφια χωρίς φειδώ».

    Κατά τη διάρκεια της τελετής ανάληψης του νέου γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αριστείδη Σάνδη, από τον προκάτοχό του Αριστείδη Αγαθοκλή, η υπουργός Εξωτερικών στον χαιρετισμό της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα δύο εθνικά ζητήματα, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, τόσο για την ονομασία της ΠΓΔΜ όσο και για το Κυπριακό μπαίνουν σε «νέα κρίσιμη φάση» και κάλεσε το διπλωματικό σώμα να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το απαιτητικό εξάμηνο που έχουμε μπροστά μας.

    Η κα Μπακογιάννη κατήγγειλε την κυβέρνηση Γκρούεφσκι ότι «με εγκαίνια και αρχαιοκαπηλίες νομίζει ότι θα ξαναγράψει την ιστορία», ενώ «ωθεί πολλές φορές τον λαό της σε φανατισμό και μισαλλοδοξία και τον απομακρύνει από την ευρωατλαντική του προοπτική».

    Αναφερόμενη στη στάση που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, είπε ότι «θα επιμείνουμε και θα συμμετέχουμε στη διαπραγμάτευση με εποικοδομητικό πνεύμα, με σκοπό την επίτευξη λύσης αμοιβαία αποδεκτής, χωρίς νικητές και ηττημένους. Αυτό είναι το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια».

    Ως προς τις ελληνικές θέσεις, σημείωσε ότι «είναι γνωστές», όπως «και οι απαραβίαστες κόκκινες γραμμές μας» και επανέλαβε την θέση για «λύση με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό με ισχύ έναντι όλων».

    Σε κρίσιμη φάση εισέρχονται και οι συνομιλίες για το Κυπριακό οι οποίες «παρά τις δυσκολίες προχωρούν», συνέχισε η υπουργός. «Η διαπραγμάτευση συναντά εμπόδια όμως υπάρχουν προϋποθέσεις για λύση», την οποία περιέγραψε ως «τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων. Να εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ και να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο».

    Δεν θα φεισθούμε συμπαράστασης και βοήθειας προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε η υπουργός, τονίζοντας ότι θα τη χρειαστούν, «ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος του Κυπριακού λαού και την επανένωση της νήσου».

    Αποστέλλοντας σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, «που με τον στρατό κατοχής καθορίζει και τον βαθμό ευελιξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διαπραγμάτευση», επεσήμανε ότι «έχει ακόμη χρόνο για να δείξει ότι οι διακηρύξεις περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες δεν είναι μόνον λόγια», υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα αξιολογηθεί η συμμόρφωσή της με το λεγόμενο Πρωτόκολλο της Άγκυρας και η ανταπόκρισή της στην υποχρέωση ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Απευθυνόμενη ευθέως προς τη γείτονα, προειδοποίησε ότι «η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξει. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται άλλως υπάρχουν συνέπειες.. Ευρώπη α λα καρτ δεν υπάρχει για κανέναν. Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων, η έμπρακτη επίδειξη ευρωπαϊκής συμπεριφοράς είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί την Τουρκία προς την Ευρώπη». Και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ακολουθεί την «ξεκάθαρη πολιτική, πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη, χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς λευκές επιταγές».

    Η κ. Μπακογιάννη ευχαρίστησε τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Αγαθοκλή για τη συμβολή του σε κρίσιμες καταστάσεις, όπως η ταχεία παρέμβαση στον Λίβανο, στη Λ' Άκουιλα και στην απελευθέρωση του Έλληνα δημοσιογράφου στο Ιράν.

    Είδηση: 26097


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 August 2009 - 16:55:01 UTC