Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκκληση για ψυχραιμία
  • [02] Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία
  • [03] Δ.Καλογερόπουλος: Από εμπρησμό η πυρκαγιά στον Γραμματικό
  • [04] Προσέγγιση Πιονγκ Γιανγκ - Σεούλ

    [01] Έκκληση για ψυχραιμία

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 23 08 2009 18:07

    Η κατάσταση που επικρατεί στη ΒΑ Αττική αξιολογήθηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, υπεύθυνου για θέματα Δημόσιας Τάξεως, Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές με στρατιωτικό ελικόπτερο, προκειμένου να σχηματίσει προσωπική εικόνα της καταστροφής που συντελείται. Το βράδυ του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής, ο κ. Καραμανλής απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία. Εσπευσμένα επιστρέφει από τα Ιωάννινα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας.

    Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πως η κατάσταση εξελίσσεται και είναι δύσκολη, και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και εξαιτίας της ιδιομορφίας της περιοχής. Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως στην όλη προσπάθεια ο κρατικός μηχανισμός είναι ενιαίος και συντονισμένος και εξήρε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Επίσης τόνισε πως αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών και σημείωσε ότι επειδή οι συνθήκες είναι δύσκολες χρειάζεται ψυχραιμία.

    Επίσης, είπε ότι είναι γνωστό πως έχει κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι εφαρμόζεται το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ.

    Δηλώσεις έκανε μετά τη σύσκεψη και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί παραμένει πολύ δύσκολη. Ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι έχει διατεθεί το σύνολο των δυνάμεων που είναι διαθέσιμες , τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολύ έντονα και πρόσθεσε πως από χθες έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ξένων χωρών και κάποιες ανταποκρίνονται. Είπε επίσης ότι εντός της ημέρας θα φθάσουν πυροσβεστικά αεροπλάνα ,ενώ συνέστησε στους πολίτες ψυχραιμία και να ακούν τις συμβουλές και τις εντολές των αρχών.

    Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν πως θα πρέπει να ελεγxθεί το πώς και το γιατί ξέσπασαν φωτιές το Σάββατο, μετά το φως της ημέρας. Σημείωναν μάλιστα πως είναι η δεύτερη απόπειρα που γίνεται στο ίδιο σημείο και υπενθύμισαν ότι την πρώτη φορά είχαν γίνει 4 συλλήψεις.

    Στα μέτωπα η πολιτική ηγεσία

    «Αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγάλη δοκιμασία. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις επίγειες δυνάμεις, μέχρι το ξημέρωμα, που θα ξαναρχίσουν οι εναέριες επιχειρήσεις. Εκείνο που χρειάζεται πάνω απ' όλα είναι ψυχραιμία. Και καλό είναι αυτή την ώρα να ακολουθούμε όλοι τις οδηγίες των αρμοδίων», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός, κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στο συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

    Ο Κ. Καραμανλής ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση που επικρατεί στα μέτωπα της φωτιάς. Σε προηγούμενες δηλώσεις του τόνισε ότι "δίνεται μια μεγάλη, πολύ δύσκολη μάχη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα εναέρια μέσα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, τους άνδρες και τις γυναίκες στις περιοχές που πλήττονται. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι η αυτοθυσία όλων όσων μάχονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Εκείνο που προέχει, η πρώτη προτεραιότητα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών".

    Βιώνουμε μία πρωτοφανή οικολογική καταστροφή, δήλωσε το Σάββατο από τον Διόνυσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει συνεχή ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει εκ νέου στα μέτωπα της φωτιάς με κατεύθυνση το κέντρο του δήμου παλαιάς Πεντέλης.

    Επίσης, στην Παλαιά Πεντέλη, στην οποία μετέβη προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατάστασης με τις πυρκαγιές, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «Αυτή η εθνική καταστροφή θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, αλλά, όλα αυτά την επόμενη μέρα!». Επίσης, τόνισε ότι «Μπροστά σε αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή, αυτήν την στιγμή, προέχουν άμεσες πρακτικές ενέργειες που θα περιορίσουν και θα σταματήσουν τις πυρκαγιές και θα σώσουν ζωές και περιουσίες!». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του σε όσους δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών και στους πληγέντες.

    Για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφτηκε την Ανατολική Αττική επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ.

    "Καλούμε τους δήμους άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να λάβουν μέτρα προστασίας και περιφρούρησης των εναπομείναντων δασών και ορεινών όγκων της Αττικής και των μεγάλων πάρκων της Αθήνας. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι αποφασισμένες να συμβάλλουν στην περιφρούρησή τους.

    Ο λαός πρέπει να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα. Όσο συνεχίζεται η πολιτική που εμπορευματοποιεί τα δάση και τη γη, τα δάση θα βρίσκονται στο στόχαστρο κάθε λογής κερδοσκόπων. Όσο συνεχίζεται η πολιτική που ενισχύει και στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων θα είναι αδύναμες ή ανύπαρκτες οι υποδομές και τα μέσα για την προστασία των δασών, της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων" αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τεράστιο οικολογικό έγκλημα. Ο Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές, δήλωσε πως δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για διαχρονικές ευθύνες οι οποίες υπάρχουν και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει βοήθεια σε εναέρια μέσα από την Ε.Ε και την Ρωσία.

    Τα μέτωπα επισκέφτηκαν και στελέχη του ΛΑΟΣ, με τον Γιώργο Καρατζαφέρη να κάνει λόγο για κυβερνητικές ευθύνες, ανεπαρκή μέσα και κακό συντονισμό.

    "Φαίνεται ότι τίποτα δε μάθαμε από την τραγωδία του 2007. Κάηκαν περιουσίες. Ελπίζω μέχρι το τέλος της μάχης να μη χαθούν ζωές!", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ., Γ. Καρατζαφέρης, μετά την σημερινή επίσκεψή του στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι και την σχετική ενημέρωσή του από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "έχουν υπάρξει κενά στο συντονισμό" και "καθυστέρηση στην πρώτη επιχείρηση της Αεροπορίας κατά ένα δίωρο".

    Επιπλέον, από το μέτωπο της φωτιάς της Ροδόπολης και του Διονύσου όπου βρέθηκε, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., με δηλώσεις του, επανέλαβε την πρότασή του για "μόνιμη, σταθμευμένη δύναμη κατάσβεσης στη Μάλτα, για να μπορεί να καλύπτει όλες τις χώρες της Μεσογείου, που έχουν ανάγκη". Για τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς, όπως εκτίμησε, έχουν καεί περισσότερα από 120.000 στρέμματα, έκανε λόγο ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, μιλώντας στην ΝΕΤ. Στο πλευρό των πυρόπληκτων

    Εν τω μεταξύ, με απόφαση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη, οι πληγέντες δήμοι θα ενισχυθούν με το ποσό των 500.000 ευρώ, ενώ στο πλευρό των πληγέντων έθεσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την εκκλησιαστική μη κερδοσκοπική οργάνωση, «Αλληλεγγύη».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

    "Ψυχραιμία και συντονισμένη προσπάθεια" Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτηςΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26053

    [02] Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 23 08 2009 19:35

    Με έκτακτη ανακοίνωση της Αστυνομίας συστήνεται στους οδηγούς που επιστρέφουν απόψε στην Αθήνα από την καλοκαιρινή τους άδεια να αναβάλουν το ταξίδι τους και να αποφύγουν την εθνική οδό στις εισόδους προς την πρωτεύουσα, διευκρινίζοντας ότι θα θεωρηθεί δικαιολογημένη η απουσία τη Δευτέρα για τους εργαζομένους του δημοσίου τομέα, ενώ ενθαρρύνεται και ο ιδιωτικός τομέας να υιοθετήσει την ίδια στάση.

    Επισημαίνεται ότι η είσοδος στην Αθήνα θα γίνεται από συγκεκριμένες εισόδους και όσοι οδηγοί επιβάλλεται να επιστρέψουν, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής που θα δίνονται από ραδιοφώνου.

    Σε εκτροπές της κυκλοφορίας προχωρούν λόγω της φωτιάς, σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Β/Α Ατικής.

    Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Τροχαίας Αττικής, οι εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων είναι οι εξής:

    *Στην Πεντέλη:

    - στην πλατεία, στην οδό Φίλωνος &

    -στις συμβολές της Λεωφόρου Πεντέλης και της Κλεισθένους, με την οδό Αναπαύσεως.

    *Στην Παλλήνη:

    -στην συμβολή των οδών Σαβαλιώτου & Βενιζέλου.

    *Στον Μαραθώνα:

    -στην συμβολή της Λεωφόρου Μαραθώνος με την οδό ¨Έντυσον,

    -στο ύψος του Νεκροταφείου &

    -στην συμβολή των οδών Βενιζέλου & Φίλωνος.

    *Στην περιφερειακή οδό Καπανδριτίου, στο ρεύμα προς Βαρνάβα, στο ύψος του Κέντρου Επιχειρήσεων.

    *Στην επαρχιακή οδό, από τον Γραμματικό προς Σέσι και από την Αγία Μαρίνα, στην συμβολή Λιμνιώνα.

    *Στον Άγιο Στέφανο:

    -στον κόμβο προς Διόνυσο,

    -στον σταθμό του τρένου &

    -στην συμβολή της Λεωφόρου Μαραθώνος με την Χελμού.

    *Στον Διόνυσο:

    -στην συμβολή της Λεωφόρου Διονύσου, με τις οδούς Θησέως, Κυδωνιών, Θέτιδος & Αμαδρυάδων.

    *Στην Ανατολή:

    -στην συμβολή των Λεωφόρων Μαραθώνος & Διονύσου.

    *Εκτροπές πραγματοποιούνται επίσης:

    -στην συμβολή της Λεωφόρου Αιαντίου, με την Χωμάτινη οδό στο ύψος της πρώτης στάσης,

    -στην συμβολή της οδού Σταμάτας με τις οδούς Ανοίξεως και Ροδοπόλεως,

    -στις συμβολές της Λεωφόρου Μαραθώνος, με τις οδούς Παλλάδας Αθηνάς & Εθνικής Αντιστάσεως &

    -στην συμβολή των οδών Καϊρη & Λ. Διονύσου.

    Αίρονται εκτροπές οχημάτων

    Από την τροχαία ανακοινώθηκε ότι αίρονται οι εκτροπές οχημάτων σε πέντε σημεία.

    Ειδικότερα, στη συμβολή της Λ. Μαραθώνος και Ανθούσης, της Λ. Διονύσου και Αμαρυλίδος [Διόνυσος], της Λ. Μαραθώνος και Νταού [Πεντέλη], της Λ. Μαραθώνος με την οδό Αδαμοπούλου [Πεντέλη] και της οδού Σπετσών και Ελαιώνων [Παλλήνη].

    Για λόγους ασφαλείας και εξ αιτίας του υψηλού δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, έχει διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων επί της λεωφόρου Πάρνηθος προς το Καζίνο, σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Χασιάς, καθώς και στην οδό Αναστάσεως Παπάγου, προς το Νεκροταφείο Χολαργού.

    Με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, καλούνται οι πολίτες που προγραμματίζουν σήμερα την επιστροφή τους στην Αθήνα από τις βόρειες εισόδους της, να το αποφύγουν και να μετακινούνται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι πραγματικά απολύτως απαραίτητο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής.

    Ελαστικότητα για τους εργαζομένους

    Ελαστικότητα για όσους εργάζονται στο δημόσιο τομέα, είτε διαμένουν στις περιοχές που πλήττονται από τις φωτιές, είτε εργάζονται εκεί, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα επιστροφής λόγω των πυρκαγιών, καλούνται να επιδείξουν οι υπηρεσίες. Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να εκδώσει στη συνέχεια της ημέρας σχετική εγκύκλιο, ενώ ανάλογη αντιμετώπιση καλείται να επιδείξει και ο ιδιωτικός τομέας για τους εργαζομένους του.

    Διακοπή στα δρομολόγια των τρένων

    Διακόπηκαν τα δρομολόγια των τραίνων από την Αθήνα έως την Οινόη, όπου οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται κατά περίπτωση από λεωφορεία.

    Είδηση: 26052

    [03] Δ.Καλογερόπουλος: Από εμπρησμό η πυρκαγιά στον Γραμματικό

    Κοινωνία

    «Σε εμπρησμό πρέπει να οφείλεται η φωτιά που ξεκίνησε προχθές το βράδυ σε δασική περιοχή του Γραμματικού!», σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ και δημάρχου Αιγάλεω, κου Δημήτρη Καλογερόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ. Καλογερόπουλος βασίζει την εκτίμησή του όπως είπε και στα στοιχεία που δίδονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία [Π.Υ.], αφού σύμφωνα με αυτά στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν ούτε σπίτια, ούτε αποθήκες, ούτε στάνες, ούτε καν δρόμοι.

    «Λίγο αργότερα, είπε, ξέσπασαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή, προφανώς για αντιπερισπασμό και να διασπαστούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αν και εκεί δεν υπάρχει πρόσβαση για πυροσβεστικά οχήματα!».

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ εκτιμά ότι η πυρκαγιά αυτή δεν μπορεί να συνδέεται με την κατασκευή της χωματερής στο Γραμματικό, η οποία είχε προκαλέσει τους προηγούμενους μήνες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

    Είδηση: 26059

    [04] Προσέγγιση Πιονγκ Γιανγκ - Σεούλ

    Ειδήσεις

    Βορειοκορεάτες απεσταλμένοι στη Σεούλ για την τελετή της κηδείας του Νοτιοκορεάτη πρώην προέδρου Γκιμ Ντάε Γιουνγκ συναντήθηκαν την Κυριακή με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ Μπακ, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ. Είναι η πρώτη τέτοια συνάντηση τα τελευταία σχεδόν δυο χρόνια.

    Οι απεσταλμένοι του Βορειοκορεάτη ηγέτη Γκιμ Γιονγκ ιλ, που βρίσκονται στη Σεούλ από την Παρασκευή, συναντήθηκαν με το Λι περίπου στις 9 τοπική ώρα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, χωρίς ν' αναφέρει ποιες είναι οι πηγές του.

    "Η αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας μετέφερε ένα προφορικό μήνυμα του ηγέτη της σχετικά με την πρόοδο της συνεργασίας της Βόρειας και της Νότιας Κορέας", δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου Λι Μιουνγκ Μπακ.

    Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του μηνύματος, λόγω του "ευαίσθητου" χαρακτήρα του, όπως είπε.

    Η προεδρία της Νότιας Κορέας απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

    Η συνάντηση αποτελεί ακόμα μια ένδειξη πως η απομονωμένη Βόρεια Κορέα "βγαίνει ξανά από το καβούκι της" μετά την πυρηνική δοκιμή και τις εκτοξεύσεις πυραύλων νωρίτερα εφέτος, που προκάλεσαν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την παραπέρα απομόνωση της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με δυτικούς πολιτικούς παρατηρητές.

    Οι σχέσεις Πιονγκγιάνγκ-Σεούλ επιδεινώθηκαν ραγδαία αφότου ανέλαβε την προεδρία στη Νότια Κορέα ο Λι πριν 18 μήνες.

    Πηγή: AΠΕ, Reuters

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26057


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 August 2009 - 16:58:48 UTC