Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περικοπή των δαπανών, στήριξη της επιχειρηματικότητας
  • [02] Πολιτικές αναταράξεις από την υπόθεση Siemens- Χριστοφοράκου
  • [03] Εισήγηση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία
  • [04] Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη
  • [05] Συνάντηση Σουφλιά - Αρχιεπισκόπου
  • [06] Η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στην Ισπανία
  • [07] Μουσική σύνθεση προς τιμήν των βασανισμένων στην Άμπου Γκράιμπ
  • [08] Επιτάχυνση των διαδικασιών εξυγίανσης του ΟΣΕ
  • [09] Νομοσχέδιο για επιχειρηματικότητα και βιομηχανικά πάρκα
  • [10] Αύξηση 44,1% στην αγορά Ι.Χ

    [01] Περικοπή των δαπανών, στήριξη της επιχειρηματικότητας

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 08 2009 17:45

    Από την περικοπή των δαπανών του δημοσίου ξεκινά το οικονομικό επιτελείο τη δύσκολη προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενόψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, οι υφυπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών απέστειλαν εγκύκλιο στις νομαρχίες, με την οποία ζητούν τη συγκράτηση των δαπανών στο ύψος των εσόδων τους. Το οικονομικό επιτελείο δεν αιφνιδιάστηκε από τη μεγάλη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, το πρώτο εξάμηνο, η οποία σε γενικές γραμμές ήταν αναμενόμενη, λόγω της οικονομικής κρίσης. Στον αντίποδα, και στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, η κυβερνητική επιτροπή άναψε το πράσινο φως για την απλούστευση των διαδικασιών που προβλέπονται για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

    Μετά τα Υπουργεία και τις ΔΕΚΟ το Υπουργείο Οικονομίας σφίγγει εκ νέου τον κλοιό της πίεσης για μαχαίρι στις δαπάνες των νομαρχιών.

    Η εγκύκλιος που απέστειλαν οι Υφυπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης ξεκαθαρίζει σε αυστηρό τόνο ότι για το 2010:

    *Οι δαπάνες από κρατική επιχορήγηση δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν σε ύψος τα έσοδα

    *Οι προμήθειες απαγορεύεται να ξεπεράσουν αυτές του 2009

    *οι δαπάνες για μετακινήσεις, πρόσθετες και παρεχόμενες παροχές καθώς και για επιδόματα δυσμενών ειδικών συνθηκών να προσαρμοστούν στις απολύτως αναγκαίες πιστώσεις.

    Στο σκέλος των δαπανών το Υπουργείο Οικονομίας επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις με αιχμή:

    *την έκδοση των μισθών από μια και μόνο υπηρεσία

    *το διπλογραφικό σύστημα σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και νοσοκομεία

    Σημαντικό όφελος εκτιμάται ότι θα προκύψει από την υποβολή προϋπολογισμών - απολογισμών από όλες τις ΔΕΚΟ και τους φορείς του δημοσίου. Επίσης από τον έλεγχο σε όλες τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.

    Ταυτόχρονα θα λειτουργεί κεντρική Αρχή και Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα σε όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν τους φορείς, για διαρκή και αξιόπιστο έλεγχο.

    Ζητούμενο για το επόμενο τρίμηνο εκτός από τα έσοδα είναι η επίσπευση της τόνωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αντιστραφεί το -0,2% του ρυθμού ανάπτυξης το β' τρίμηνο του 2009.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβερνητική επιτροπή άναψε το πράσινο φως στα δύο νομοσχέδια του ΥΠ.ΑΝ για τα επιχειρηματικά πάρκα και την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης μιας εταιρίας με στόχο από τα 14 έως 18 βήματα που γίνεται είναι σήμερα να μειωθεί στα 4.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο 2009 ρίχνει στην αγορά 11,5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΣΠΑ σε επιχειρήσεις.

    Προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η πτώση των δεικτών στη βιομηχανία.

    Τον Ιούνιο:

    *ο Γενικός Δείκτης Νέων Παραγγελιών υποχώρησε κατά 36%

    *και ο δείκτης του κύκλου εργασιών έπεσε κατά 26,8% - ειδικά στη μεταποίηση κατέγραψε πτώση 27%

    *στα ορυχεία-λατομεία 18,9%

    *στα ενδιάμεσα αγαθά 33,2% και

    *26,5% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά

    Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του Προγράμματος ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) ύψους 1,05 δισ. ευρώ, που αναμένεται να προχωρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, θα υλοποιηθεί μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 και από το οποίο θα ωφεληθούν περίπου 17.000 με 20.000 Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Πηγή: NET

    Είδηση: 25949

    [02] Πολιτικές αναταράξεις από την υπόθεση Siemens- Χριστοφοράκου

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 08 2009 18:20

    Εξαντλώντας τη δυνατότητα κάθε ένδικου μέσου, η υπεράσπιση του Μιχάλη Χριστοφοράκου προσπαθεί να αποτρέψει την παράδοση του πρωταγωνιστή του σκανδάλου Siemens στις ελληνικές αρχές. Στίγμα προθέσεων, πάντως, της γερμανικής δικαιοσύνης επί των ενστάσεων Χριστοφοράκου εν αναμονή της τελικής κρίσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έδωσε το εφετείο του Μονάχου που απέρριψε το αίτημα Χριστοφοράκου για αναστολή της έκδοσης. Στην Αθήνα η άρνηση των συνηγόρων του πρώην διευθυντή της Siemens να δώσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση περί εμπλοκής του Ενιαίου Συνασπισμού σε υπόθεση χρηματισμού, προκάλεσε την αντίδραση της ηγεσία του κόμματος.

    Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης προκαλεί η επιστολή του ΠΑΣΟΚ προς τους συνηγόρους του Μιχάλη Χριστοφοράκου και η άρνησή τους να δώσουν τα στοιχεία για τους ισχυρισμούς του πελάτη τους ότι χρήματα από τα "μαύρα ταμεία" τής SIEMENS εισέρευσαν σε ταμεία του κόμματος.

    Αναταράξεις προκαλούν από χθες και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλή Κοροβέση, περί χρηματισμού και του Ενιαίου Συνασπισμού την περίοδο της Οικουμενικής Κυβέρνησης.

    Κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις του υποστηρίζουν ότι η υπόθεση αφορά το ΠΑΣΟΚ και ότι η κυβέρνηση θέλει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

    "Η Κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της. Το ΠΑΣΟΚ ακούω ότι θέτει διάφορα ερωτήματα, ενώ, στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να απαντήσει το ίδιο σε μερικά βασικά ερωτήματα, πριν θέτει ερωτήσεις στους άλλους: τί γίνεται με τον κ. Τσουκάτο; Γιατί υπέγραψε τις συμβάσεις που υπέγραψε με τη Siemens;", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις

    "Η ελληνική δικαιοσύνη κάνει σωστά την δουλειά της. Στόχος της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες για ένα σκάνδαλο που έγινε επί ΠΑΣΟΚ" επισήμανε ο υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης..

    Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε ότι είναι θεσμικά απαράδεκτο το ΠΑΣΟΚ να ανοίγει διάλογο με έναν υπόδικο και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να υποψιάζεται μετά τις δηλώσεις του Θ. Τσουκάτου ότι οι δηλώσεις Χριστοφοράκου για χρήματα από τα "μαύρα ταμεία" το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν βάση.

    Η αρνητική απάντηση των δικηγόρων σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, σημειώνουν την ίδια ώρα στην Ιπποκράτους και τονίζουν πως ο συνήγορος του Χριστοφοράκου είναι έκθετος, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα "Το Βήμα".

    Μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε θαρραλέα απόφαση, να αποσταλεί η επιστολή και τόνισε σχετικά με την αρνητική απάντηση των δικηγόρων να δώσουν τα στοιχεία:

    "Αυτό για εμάς είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Πλέον εμείς δικαιούμαστε να ισχυριζόμαστε ότι η απάντηση τους είναι τέτοια, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Και βάσιμα πλέον μπορούμε να πιθανολογούμε ότι δεν δόθηκαν στοιχεία στη γερμανική Δικαιοσύνη".

    "Όταν υπάρχει η πρόταση προσφοράς στοιχείων από πλευράς του συνηγόρου, μέσω μιας μεγάλης εφημερίδας, οποιοσδήποτε καλόπιστος πιστεύει ότι βεβαίως υπάρχει η θέληση να δοθούν στοιχεία, γι' αυτό και έλαβε χώρα η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, ακριβώς για να αναδειχθεί αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν στοιχεία", δήλωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου στη ΝΕΤ 105,8.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου "απέκτησε από χθες άλλη μια ιδιότητα. Έγινε επίσημα και με τη σφραγίδα του κόμματός του, συνομιλητής ενός υπόλογου κατηγορουμένου. Συνομιλητής ενός κατηγορουμένου, που καταζητείται από τις αρχές της χώρας μας, είναι, λοιπόν, ο Αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης".

    Την ίδια ώρα αναταράξεις στον χώρο της Αριστεράς έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση, ότι επί οικουμενικής κυβέρνησης, το 1989, πήρε χρήματα και ο ενιαίος τότε Συνασπισμός.

    Η Π.Γ. του ΣΥΝ, ζήτησε από τον κ.Κοροβέση να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ,τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες, ακατανόητες, γεμάτες από ανυπόστατες κατηγορίες και ανακριβείς αναφορές.

    Την αποδοκιμασία του για τις δηλώσεις Κοροβέση εξέφρασε και ο Αλέξης Τσίπρας.

    "Πριν μιλήσει κάνεις πρέπει πρώτα να σκέπτεται" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισημαίνοντας ότι η αριστερά βρισκόταν και βρίσκεται απέναντι στο πολιτικό σύστημα διαφθοράς και μιζέριας. Έκανε λόγο για εκφυλιστικά φαινόμενα απέναντι στα οποία ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και άφησε να εννοηθεί πως το θέμα θα απασχολήσει και τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

    Με σημερινή δήλωσή του ο Περικλής Κοροβέσης επανήλθε στο θέμα σημειώνοντας πως η παρέμβασή του ισοδυναμούσε με έκκληση προς την Αριστερά να διαψεύσει δημόσια και κατηγορηματικά τους υπαινιγμούς, που διατυπώνονται δημόσια, περί συνενοχής της σε σκανδαλώδεις συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens το 1990 και όπως ανέφερε χαίρεται που υπήρξαν αντιδράσεις, έστω και καθυστερημένα.

    Υψηλών τόνων ήταν και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη που στην οικουμενική κυβέρνηση είχε διατελέσει αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

    Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν πολιτικό ατόπημα και μείζον ηθικό ατόπημα διότι αναπαράγουν φημολογίες και συκοφαντίες αφήνοντας να αιωρούνται υποψίες επί δικαίων και αδίκων, τόνισε ο κ. Δραγασάκης και επισήμανε: "Θεωρώ ότι και για τα δυο αυτά θέματα τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα οφείλουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο"

    Οι δηλώσεις του κ. Κοροβέση προκάλεσαν τις αντιδράσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα

    "Με τις νέες δηλώσεις του ο Κοροβέσης δεν καταφέρνει ούτε να μπαλώσει καν την προβοκάτσια που διέπραξε, ισάξια του Καρατζαφέρη, ούτε και να συγκαλύψει την αντιΚΚΕ εμπάθεια και το θλιβερό ρόλο του υπέρ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ", αναφέρει σε δηλωσή του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μάκης Μαΐλης.

    "Από τρελό και από παιδί μαθαίνεις την αλήθεια. Ο κ. Κοροβέσης είναι ένα μεγάλο παιδί. Οι προσωπικοί αγώνες του - με τους οποίους εμείς μπορεί να διαφωνούμε - δεν επιτρέπουν στην Αριστερή συνείδησή του παρεκκλίσεις απ΄ τα πραγματικά περιστατικά. Οι σύντροφοί του στην Αριστερά ας ψάξουν μήπως στους 153 του Χριστοφοράκου είναι και κάποιοι δικοί τους", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με την υπόθεση.

    Απερρίφθη η αίτηση Χριστοφοράκου στο Εφετείο

    Την ίδια ώρα το Εφετείο του Μονάχου, απέρριπτε την ένσταση των συνηγόρων του κυρίου Χριστοφοράκου, εναντίον της παράδοσής του στις Ελληνικές αρχές.

    Είδηση: 25950

    [03] Εισήγηση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία

    Την κανονική έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου και την προτεραιότητα στον εμβολιασμό των γιατρών, των νοσηλευτών και των εγκύων, εισηγήθηκαν τα μέλη του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης. Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίζεται το κλείσιμο των σχολείων αναμένεται να καθοριστούν την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου. H τελική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων θα ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

    Είδηση: 25939

    [04] Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 08 2009 18:24

    Το θάνατο και τον πανικό σκόρπισε για ακόμη μία φορά η Αλ Κάιντα στη Βαγδάτη. Περισσότεροι από 95 νεκροί και τουλάχιστον 563 τραυματίες είναι ο τελευταίος επίσημος απολογισμός από την επίθεση με βλήματα όλμων και εκρηκτικούς μηχανισμούς που έπληξαν το πρωί το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των Αρχών ασφαλείας της Βαγδάτης, τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο κτίριο του ιρακινού κοινοβουλίου, που αποτελεί την αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη. Πρόκειται για μία συντονισμένη επίθεση, με διαφορά λίγων λεπτών σε στρατηγικής σημασίας στόχους στο κέντρο της πόλης.

    Πάντως σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου ότι αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

    Δύο από τις έξι συνολικά επιθέσεις έγιναν με παγιδευμένα φορτηγά και συγκλόνισαν τη Βαγδάτη, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών.

    Το πρώτο φορτηγό ήταν σταθμευμένο κάτω από τη γέφυρα μιας οδού ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της πρωτεύουσας. Η γέφυρα κατέρρευσε από την έκρηξη και οχήματα έπεσαν στο κενό, είπε ένας αστυνομικός που ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

    Το υπουργείο Οικονομικών που βρίσκεται ακριβώς δίπλα υπέστη επίσης ζημιές και οι 200 εργαζόμενοι που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο τραυματίσθηκαν ή σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

    Μερικά λεπτά αργότερα, άλλο παγιδευμένο φορτηγό εξερράγη απέναντι από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που μετέβη επιτόπου είδε οκτώ απανθρακωμένα πτώματα κοντά σ' ένα κρατήρα βάθους τριών μέτρων και πλάτους δέκα μέτρων. Ολόκληρη η πρόσοψη του υπουργείου έχει υποστεί ζημιές και ο τοίχος του περιβόλου του έχει καταστραφεί.

    Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη επίσης στη συνοικία Μπαγιά, στη δυτική Βαγδάτη.

    Νωρίτερα, δύο βλήματα όλμου έπεσαν μέσα στην "πράσινη ζώνη" και ένα άλλο έξω απ' αυτόν τον τομέα όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά αυστηρά καθώς βρίσκονται εκεί πολλά υπουργεία και πρεσβείες, μεταξύ των οποίων εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών, διευκρίνισε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

    Παράλληλα, η σουηδική προεδρία της ΕΕ καταδίκασε σήμερα τις «κτηνώδεις» βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη. Η ευρωπαϊκή προεδρία «καταδικάζει τις σημερινές επιθέσεις στη Βαγδάτη» και «τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορα σημεία του Ιράκ», τονίζεται στο ανακοινωθέν, που κάνει λόγο για «κτηνώδεις ενέργειες».

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 25937

    [05] Συνάντηση Σουφλιά - Αρχιεπισκόπου

    Τη βοήθεια του Υπουργού Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προκειμένου να ξεπεραστούν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα σε υπό ανέγερση κοινωφελή έργα της Εκκλησίας. Η συνάντηση που είχαν το μεσημέρι έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και ο Γιώργος Σουφλιάς εξήρε το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής και δήλωσε συμπαραστάτης στην προσπάθεια αυτή.

    Την αμέριστη συμπαράσταση του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά στο κοινωφελές έργο που προωθεί η εκκλησία εξασφάλισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνάντηση που είχε σήμερα μαζί του, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο κ. Σουφλιάς από την πολύ σημαντική συζήτηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο ο οποίος όπως είπε «έχει φλόγα για παραγωγή κοινωνικού έργου αλλά θέλει πόρους και συμπαράσταση και βοήθεια από όλους μας».

    Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε ενθουσιασμένος από τη συνεργασία του με τον υπουργό στον οποίο εξέθεσε σειρά έργων που προωθεί η εκκλησία στα οποία ζήτησε την κατανόησή του για την αντιμετώπιση δυσκολιών ως προς τη χρήση γης.

    Μερικά από τα έργα κοινωφελούς προσφοράς που προωθεί η εκκλησία είναι 3 κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, ένα κέντρο φροντίδας για ασθενείς από καρκίνο, δύο κέντρα φροντίδας παιδιών με νοητική στέρηση, κέντρο στο Μοσχάτο για παιδιά που έχουν αυτισμό, κατασκηνώσεις και ξενώνα νέων στην Πάρνηθα, κέντρο επανένταξης νέων στην κοινωνία νέων που έχουν απεξαρτηθεί ενώ η εκκλησία προσανατολίζεται να χτίσει την ανώτατη ακαδημία σε κτήμα δικό της.

    Ο κ. Σουφλιάς και ο κ. Ιερώνυμος συμφώνησαν για νέα συνάντηση για την προώθηση των έργων.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25951

    [06] Η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στην Ισπανία

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 08 2009 15:45

    Την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στα ιατρικά χρονικά της Ισπανίας ολοκλήρωσαν την Τετάρτη γιατροί στην πόλη Βαλένθια της ανατολικής Ισπανίας. Όπως ανακοίνωσαν ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας και το υπουργείο Υγείας της χώρας, η μεταμόσχευση προσώπου διήρκεσε σχεδόν 16 ώρες, ενώ ο δότης ήταν ένας 35χρονος, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα.

    Ο ιστός του προσώπου του 35χρονου μεταμοσχεύθηκε σε ένα 43χρονο άνδρα, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά.

    Ο δρ Πέδρο Καβάδας ηγήθηκε μίας ιατρικής ομάδας περισσότερων από 30 ατόμων, που πραγματοποίησαν την χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο La Fe της Βαλένθια.

    Ισπανοί ειδικοί περιέγραψαν την επέμβαση ως την όγδοη αυτού του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Έχουν προηγηθεί τέτοιες επεμβάσεις στη Γαλλία, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου, είναι μία γαλλίδα, η Ιζαμπέλ Ντινουάρ, το 2005.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25943

    [07] Μουσική σύνθεση προς τιμήν των βασανισμένων στην Άμπου Γκράιμπ

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 08 2009 15:58

    Την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα έκανε χθες Τρίτη, 18 Αυγούστου, στη Σαξωνία της Γερμανίας, το κομμάτι μουσικής δωματίου του Αμερικανού Τζον Χάρμπισον που τιτλοφορείται "Abu Ghraib", εμπνευσμένο από τις αποκαλύψεις για τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ. Το κοινό ξέσπασε σε παρατεταμένες επευφημίες μετά την ολοκλήρωση της ερμηνείας της σύνθεσης για τσέλο και πιάνο, που ο Χάρμπισον φιλοτέχνησε για να τιμήσει όσους βασανίστηκαν από στρατιωτικούς των ΗΠΑ στην ομώνυμη φυλακή στο Ιράκ.

    Τέτοιου είδους ενθουσιώδεις αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες για σύγχρονα έργα μουσικής δωματίου.

    Η Άμπου Γκράιμπ, η φυλακή που βρίσκεται έξω από τη Βαγδάτη, είχε ήδη τρομερή φήμη από την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν. Όταν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν το κολαστήριο, βασάνισαν, ταπείνωσαν και βίασαν Ιρακινούς κρατούμενους, κάτι που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή όταν διέρρευσαν φωτογραφίες το 2004.

    Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση αποτέλεσαν μια από τις μελανότερες κηλίδες στην ιστορία των ΗΠΑ και ενέτειναν την διεθνή αντίθεση στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Το κομμάτι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Ρόκπορτ (Μέιν). Ο Τζον Χάρμπισον συνοδεύει το κομμάτι με τη σημείωση ότι ο τίτλος παραπέμπει "σ' ένα σημαντικό επεισόδιο στην ιστορία της χώρας μας".

    "Η Άμπου Γκράιμπ εγγράφηκε στη συνείδηση του έθνους μας με φωτογραφίες και ρεπορτάζ, ρέει μαζί με το αίμα στις φλέβες του έθνους μας. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της δεν είναι ακόμη γνωστές", έγραψε.

    Ο Χάρμπισον ανέφερε πως δεν ήθελε το κομμάτι να αποτελέσει "διαμαρτυρία ή μάθημα περί ηθικής. Αυτό δε θα απαιτούσε γενναιότητα. Αντί γι' αυτό, αποτελεί μια μουσική αναζήτηση σε μια στιγμή που οι λέξεις αποτυγχάνουν".

    Το κομμάτι απηχεί μια έκκληση σε βοήθεια και περιλαμβάνει το ρεφρέν ενός Ιρακινού τραγουδιού, που αναφέρει ότι "αν μπούμε σ' ένα δύσκολο κόσμο αναστοχασμού μπορεί να βρούμε το θάρρος ν' αντιμετωπίσουμε τη σκιά μας".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25944

    [08] Επιτάχυνση των διαδικασιών εξυγίανσης του ΟΣΕ

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Κατευθυντήριες οδηγίες, για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του προγράμματος εξυγίανσης του ΟΣΕ, όπως ακριβώς εγκρίθηκε από την κυβερνητική επιτροπή, έδωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε το πρωί, με τις Διοικήσεις και τα Διοικητικά Συμβούλια των Εταιρειών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο κύριος Στυλιανίδης, ζήτησε παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης του οργανισμού, να ενταθούν οι προσπάθειες επιτάχυνσης των εκτελούμενων έργων εκσυγχρονισμού, στον άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι-Προμαχώνας και να τηρηθούν οι οικονομικοί στόχοι των εταιρειών. Ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες που τον θέλουν να φεύγει από το υπουργείο και να αναλαμβάνει τη θέση του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ.

    Στη διάρκεια των συναντήσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε οδηγίες για εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης του οργανισμού, ενώ παράλληλα, ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες επιτάχυνσης των εκτελούμενων έργων εκσυγχρονισμού στον άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι-Προμαχώνας) και να τηρηθούν οι οικονομικοί στόχοι των εταιρειών.

    Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Στυλιανίδης αφού επανέλαβε ότι η εξυγίανση και η ανάπτυξη του ΟΣΕ είναι κεντρική κυβερνητική μεταρρύθμιση, υπενθύμισε ότι έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι συγχωνεύσεις των πέντε εταιρειών σε τρεις, ενώ παράλληλα γίνεται η ανάλογη προετοιμασία για να διαχειριστεί ο ΟΣΕ το νέο περιβάλλον των απελευθερωμένων γραμμών.

    Κατά τη εκτίμηση του υπουργού Μεταφορών, ο πρώτος κύκλος αυτής της μεταρρύθμισης έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και μπαίνουμε στο δεύτερο κύκλο στον οποίο "σύντομα θα μετρήσουμε και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη μέχρι τώρα εφαρμοσθείσα πολιτική, τουλάχιστον στο χώρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία έχει εξυγιανθεί και με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα και το έλλειμμα που είχε σωρεύσει των 350 εκατομμυρίων".

    Πηγή: NET, NET 105.8, ΑΠΕ

    Είδηση: 25945

    [09] Νομοσχέδιο για επιχειρηματικότητα και βιομηχανικά πάρκα

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 08 2009 17:38

    Την κατάθεση νομοσχεδίου για την καλύτερη λειτουργία της επιχειρηματικότητας, ρυθμίσεις για βιομηχανικά πάρκα και δράσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι το υπουργείο θα καταθέσει δυο νομοσχέδια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.

    Το πρώτο, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα, θα αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα και το δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα, θα αφορά την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης μιας εταιρίας.

    Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι με το πρώτο νομοσχέδιο επιχειρείται να μπει τάξη στις βιομηχανικές περιοχές, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων είναι ξεπερασμένο, όπως είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να συμφιλιώσουμε το περιβάλλον με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Σε ό,τι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης είπε, ότι σήμερα απαιτούνται από 14 έως 18 διαφορετικά βήματα για να ιδρυθεί μια εταιρία και αυτό πέρα από την ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι να περιοριστούν τα βήματα σε τέσσερα, είπε ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε ότι αυτά δεν είναι λόγια αλλά είναι συγκεκριμένα βήματα που κάνει η κυβέρνηση, για να βελτιώσει την καθημερινότητα.

    Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης και στα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα για την ανταγωνιστικότητα και τόνισε ότι μόνο το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο 2009 ρίχνει στην αγορά 11,5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΣΠΑ σε επιχειρήσεις.

    "Η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να δώσει νέα προκλητικά κίνητρα και προνόμια στους βιομήχανους. Αυτό κάνει και με το νομοσχέδιο για τα λεγόμενα βιομηχανικά πάρκα.Το ζήτημα είναι να απαντήσει οργανωμένα, έγκαιρα και αποφασιστικά με το κίνημά του ο λαός, για να αντιμετωπίσει την αντιλαϊκή πολιτική" ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Είδηση: 25942

    [10] Αύξηση 44,1% στην αγορά Ι.Χ

    Ειδήσεις

    Τα χέρια τους από ικανοποίηση τρίβουν οι επιχειρηματίες στο χώρο του αυτοκινήτου, αφού παρά τις όποιες αρνητικές προβλέψεις οι καταναλωτές και τον Αύγουστο έσπευσαν να επωφεληθούν των φορολογικών ελαφρύνσεων, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα να παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 44,1%. Οι καταναλωτές έσπευσαν να αγοράσουν αυτοκίνητο τον Αύγουστο πριν εκπνεύσει το προσωρινό μέτρο μείωσης του Τέλους Ταξινόμησης κατά 50%. Αλλά και οι εισαγωγείς εισήγαγαν πριν τη λήξη του προσωρινού μέτρου περίπου 35.000 ΙΧ στα τελωνεία ώστε να έχουν διαθέσιμο στοκ αυτοκινήτων τα οποία θα μπορούν να πουλάνε σε χαμηλές τιμές.

    Για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες η ελληνική αγορά αυτοκινήτου κατέγραψε αύξηση ρεκόρ 44,1% στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου καθώς ταξινομήθηκαν 14.523 νέα ΙΧ έναντι 10.076 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Όπως φαίνεται και από τις συνολικές πωλήσεις του Α' 15νθημέρου χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές περίμεναν την τελευταία στιγμή για να αγοράσουν φθηνότερα αυτοκίνητα καθώς το προσωρινό μέτρο μείωσης του Τέλους Ταξινόμησης κατά 50% έληξε στις 7 Αυγούστου.

    Σημαντικές ήταν και οι ανακατατάξεις των εταιρειών στον πίνακα των πωλήσεων καθώς στις 5 πρώτες θέσεις βρίσκονται πλέον η Opel, η Toyota, η Suzuki, η Nissan και η Audi αντίστοιχα. Ωστόσο οι εταιρείες με την υψηλότερη αύξηση ήταν

    Οι περισσότερες εισαγωγικές εταιρείες παρατείνουν άτυπα το μειωμένο τέλος ταξινόμησης καθώς έχουν δημιουργήσει ένα στοκ με 35.000 φθηνά ΙΧ που βρίσκονται στα τελωνεία.

    Εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων κατέγραψε και η κατηγορία των τετρακίνητων αυτοκινήτων η οποία ήταν υψηλότερη από 94%.

    Στροφή στα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού πραγματοποίησαν οι έλληνες καταναλωτές καθώς από τα 2.500 τετρακίνητα οχήματα που πουλήθηκαν στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου τα 1.300 είχαν κινητήρες έως 1600 κυβικά, 500 μέχρι 2 λίτρα και 700 πάνω από 2,5 λίτρα.

    Στην αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου τα μόνα ΙΧ που καταφέρνουν να πουληθούν είναι μικρού κυβισμού με ηλικία έως 7 έτη ενώ όλα τα υπόλοιπα μεταβιβάζονται μόνο αν το τίμημα είναι πραγματικά εξευτελιστικό.

    Είδηση: 25936


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 August 2009 - 16:56:34 UTC