Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο κόκκινο τα νοικοκυριά
  • [02] Νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι
  • [03] Απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι
  • [04] Νέο αντιπυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία
  • [05] Διακοπή των δρομολογίων του ΟΣΕ Κιάτο-Πάτρα

    [01] Στο κόκκινο τα νοικοκυριά

    Ειδήσεις

    Πληθαίνουν καθημερινά τα νοικοκυριά που αδυνατούν λόγω της κρίσης να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες. Ένας στους δυο δανειολήπτες αντιμετωπίζει πρόβλημα στην έγκαιρη πληρωμή των δόσεων, με τις κόκκινες οφειλές να έχουν φτάσει ήδη τα 15 δις ευρώ. Την ίδια ώρα αύξηση των καθυστερουμένων οφειλών προβλέπει και η τράπεζα της Ελλάδος από 6% στο 10%, που σημαίνει ότι τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 21 δις ευρώ. Αυτή ακριβώς την κατάσταση επικαλούνται οι τράπεζες για να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες των επιχειρηματικών δανείων. Δεν εξηγούν, όμως, γιατί εξακολουθούν να διατηρούν υψηλά επιτόκια, παρότι το διατραπεζικό επιτόκιο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

    Οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά μέσα σε έξι μήνες έφτασαν στο 6,3% από 5,3% τον Δεκέμβρη, τα δε καταναλωτικά που δεν έχουν πληρωθεί για πάνω από 3 μήνες έχουν εκτοξευτεί στο 9% από 6,9% στο τέλος του προηγουμένου χρόνου.

    Με τα δεδομένα αυτά, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις ενός από τους κορυφαίους τραπεζίτες, του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου.: "Δεν βλέπουμε απόκλιση από την αρχική πρόβλεψη ότι θα έχουμε διπλασιασμό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αφού ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται ότι έφτασε στο μέγιστο του τον Μάιο και έκτοτε μειώνεται καθώς κάθε μήνα προστίθενται λιγότερα.

    Καταναλωτικά: Δεκέμβριος 2008 8,2%, Ιούνιος 2009 9,5

    Μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους οι τράπεζες κίνησαν διαδικασίες κατάσχεσης εις βάρος 22.000 δανειοληπτών για οφειλές σε καταναλωτικά και πιστωτικές από 8.500 ανάλογες αιτήσεις, το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Και ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις πνίγονται στα χρέη οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο διατηρώντας υψηλά επιτόκια, παρά την βουτιά του διατραπεζικού επιτοκίου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι με το euribor τριμήνου, να έχει πέσει στο 0,9% από 4,6% τον Ιανουάριο, το μέσο επιτόκιο στα καταναλωτικά παρέμεινε στο 11%.

    Μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους οι τράπεζες κίνησαν διαδικασίες κατάσχεσης εις βάρος 22.000 δανειοληπτών για οφειλές σε καταναλωτικά και πιστωτικές από 8.500 ανάλογες αιτήσεις, το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Και ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις πνίγονται στα χρέη οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο διατηρώντας υψηλά επιτόκια, παρά την βουτιά του διατραπεζικού επιτοκίου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι με το euribor τριμήνου, να έχει πέσει στο 0,9% από 4,6% τον Ιανουάριο, το μέσο επιτόκιο στα καταναλωτικά παρέμεινε στο 11%.

    Έτσι για ένα καταναλωτικό, 30.000 ευρώ με επιτόκιο 11%, και περιθώριο κέρδους της τράπεζας 10%, η μηνιαία δόση είναι 481 ευρώ, αν το επιτόκιο ήταν όμως 5% με περιθώριο κέρδους 4%, η δόση θα έπεφτε στα 388 ευρώ, με το όφελος να φτάνει τα 99 ευρώ το μήνα ή τα 1.116 ευρώ το χρόνο.

    Καταναλωτικό δάνειο

    30.000 ευρώ για 8 χρόνια τώρα με επιτόκιο 11%, κέρδος τράπεζας 10% μηνιαία δόση 481 ευρώ. Με επιτόκιο 5%, κέρδος τράπεζας 4%, μηνιαία δόση 388 ευρώ > όφελος 99ευρω/μηνα ή 1.116 ευρώ/χρόνο

    Από την άλλη μεριά το επιτόκιο στις καταθέσεις δεν υπερβαίνει το 1% με 1,5%. Μάλιστα το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο επιτόκιο ταμιευτηρίου και πιστωτικών καρτών φθάνει τις 16 μονάδες.

    Ιανουάριος 2008 4,68%

    Φεβρουάριος 2009 2%

    Αύγουστος 2009 0,89%

    Άνοιξαν την ψαλίδα

    Επιτόκια πιστωτικών καρτών 16,5%

    Βουτιά στις αποδόσεις καταθέσεων

    Επιτόκια καταθέσεων 1% με 1,5%

    Για να ανταπεξέλθουν μάλιστα στα χρέη και να περιορίσουν τους λογαριασμούς χιλιάδες νοικοκυριά μειώνουν όλο και περισσότερο την κατανάλωση ρεύματος. Η αιχμή της κατανάλωσης έφτασε φέτος τον Ιούλιο τα 9.870 MW από 10.400 MW, πέρυσι. Από τον Ιανουάριο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργεια μειώθηκε κατά 7% ενώ η κατανάλωση βιομηχανικού ρεύματος κατά 20%.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 25693

    [02] Νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, ισχύος 417 μεγαβάτ και πολύ σύντομα θα γίνει η θεμελίωσή της, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης. Τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο υπουργός, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει το θέμα της νέας μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη (800 MW), μετά από διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ υπενθύμισε ότι στον προγραμματισμό της ΔΕΗ εντάσσεται μία ακόμη λιγνιτική μονάδα, στην Πτολεμαΐδα.

    Παράλληλα, όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) τον οποίο επισκέφθηκε το πρωί ο κ. Χατζηδάκης, στις αρχές του 2010 προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα φυσικού αερίου της "Ήρων Θερμοηλεκτρική" και στα τέλη του ίδιου χρόνου μία ακόμη μονάδα της "Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης", ισχύος από 400 μεγαβάτ η κάθε μία. Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη χρονιά το δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής ενισχύεται σημαντικά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της κατανάλωσης.

    Κατά την εφετινή χρονιά, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζει μείωση λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ η κάλυψη των φορτίων διευκολύνεται και από τις καιρικές συνθήκες (χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες το καλοκαίρι και υψηλές βροχοπτώσεις το χειμώνα που προηγήθηκε, που σημαίνει ότι είναι αυξημένα τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών).

    Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΜΗΕ κ. Γ. Θεοδωρακόπουλος η αιχμή της κατανάλωσης ρεύματος εφέτος έφθασε στα 9.870 μεγαβάτ, ενώ πέρυσι ήταν 10.400 και το 2007 ξεπέρασε τα 10.610 MW. Συνολικά στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μειωμένη κατά 6,04 % σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ενώ για τις μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης η μείωση της κατανάλωσης υπερβαίνει το 20%.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε από τη διοίκηση και τα στελέχη του Εθνικού Ελέγχου Ενέργειας του ΔΕΣΜΗΕ στον Άγιο Στέφανο για την κατάσταση που επικρατεί στο ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας, τα έργα που προγραμματίζονται για την ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς και τα εναλλακτικά σχέδια που υπάρχουν για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΣΜΗΕ, προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ και συνεχάρη τους εργαζόμενους στο Διαχειριστή για τη μέριμνα που επιδεικνύουν 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κ. Μουσουρούλης τόνισε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν η Ελλάδα είναι η όγδοη φθηνότερη χώρα της ΕΕ στην αμόλυβδη βενζίνη. Πρόσθεσε ότι η εποχιακή ζήτηση βενζίνης έχει επιπτώσεις στην αγορά, τόνισε ωστόσο ότι οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων, σε συνεργασία με την ΥπΕΕ είναι συνεχείς με επίκεντρο τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές.

    Επίσης, ότι όταν ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για τα καύσιμα που έχει αναγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τα συνεργεία των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης Αγοράς Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) θα μπορούν να κάνουν και κοστολογικούς ελέγχους σε όλο το φάσμα διακίνησης των καυσίμων.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25696

    [03] Απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι

    Ειδήσεις

    Από 1/1/2009, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι και οι συντονιστές ασφαλιστικών συμβούλων. Έτσι ο ασφαλιστικός σύμβουλος ή ο συντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων που τηρούσε βιβλία και εμπίπτει στην κοινοποιούμενη διάταξη έχει δικαίωμα να σταματήσει άμεσα την τήρησή τους χωρίς υποχρέωση ακύρωσής τους από τη ΔΟΥ. Στην εγκύκλιο ορίζεται ως ασφαλιστικός σύμβουλος το πρόσωπο το οποίο μελετά την αγορά, παρουσιάζει και προτείνει λύσεις ασφαλιστικής κάλυψης των αναγκών των πελατών με ασφαλιστικές συμβάσεις για λογαριασμό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ή ασφαλιστικών πρακτόρων ή μεσιτών ή συντονιστών ασφαλιστικών συμβούλων για την πρόσκτηση εργασιών. Ο ασφαλιστικός σύμβουλος δεν έχει δικαίωμα υπογραφής ασφαλιστηρίων ούτε εκπροσώπησης ασφαλιστικής επιχείρησης ή ασφαλιστικού πράκτορα ή μεσίτη.

    Συντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων είναι το πρόσωπο το οποίο για λογαριασμό μιας ασφαλιστικής επιχείρησης ζωής ή και μιας μόνο ασφαλιστικής επιχείρησης ζημιών, έναντι προμήθειας, διαμεσολαβεί στη σύναψη ασφαλιστικών συμβάσεων διαμέσου ομάδας ασφαλιστικών συμβούλων, τους οποίους επιλέγει, εκπαιδεύει και εποπτεύει. Η σχέση που συνδέει το συντονιστή ασφαλιστικών συμβούλων με την ασφαλιστική επιχείρηση είναι σύμβαση έργου, η οποία καταρτίζεται εγγράφως.

    Από την τήρηση βιβλίων απαλλάσσεται ο ασφαλιστικός σύμβουλος και ο συντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων - φυσικό πρόσωπο που α) δεν διαθέτει επαγγελματική εγκατάσταση αλλά συνήθως ασκεί τη δραστηριότητά του από τα γραφεία ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζεται και κατά την έναρξη των εργασιών του δηλώνει ως έδρα την κατοικία του και β) δεν είναι επιτηδευματίας από άλλη αιτία.

    Αντίθετα, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων δεν απαλλάσσεται ο ασφαλιστικός σύμβουλος ο οποίος δηλώνει ως τόπο άσκησης της δραστηριότητάς του (έδρα) διαφορετικό της κατοικίας του (π.χ. δικό του γραφείο, γραφείο άλλου επιτηδευματία κ.λπ.) καθώς κι εκείνος που είναι επιτηδευματίας από άλλη αιτία και ο οποίος εντάσσεται σε κατηγορία βιβλίων ενιαία για όλες τις δραστηριότητές του.

    Σημειώνεται ότι δεν θα επιβληθούν οι κυρώσεις που ορίζονται από τον Κ.Β.Σ. και το ν. 2523/1997 (ΦΕΚ 179 Α) για τη μη τήρηση βιβλίων από 1/1/2009 από το πρόσωπο που εμπίπτει στην απαλλαγή.

    Εξάλλου, με άλλη του εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δίνει διευκρινήσεις σχετικά με τον έλεγχο υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ (περιοδικών και εκκαθαριστικών) κατά τη θεώρηση φορολογικών στοιχείων και την υποβολή καταστάσεων αθεώρητων στοιχείων κατ΄ εφαρμογήν των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 36 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992).

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25695

    [04] Νέο αντιπυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία

    Ειδήσεις

    Ως το 2030, οι ΗΠΑ θα μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε στόχο στη Ρωσία από το διάστημα, δήλωσε την Τρίτη ο αρχηγός της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι η Μόσχα θα αναπτύξει ένα νέο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσει την απειλή. "Η ανάπτυξη αεροπορικών και διαστημικών επιθετικών όπλων από ξένα κράτη καθιστά φανερό ότι ως το 2030 ριζικές αλλαγές θα έχουν επέλθει στην εκμετάλλευση του αέρα και του διαστήματος ως ολοκληρωμένης σφαίρας ένοπλης σύγκρουσης", δήλωσε ο αντιστράτηγος Αλεξάντρ Ζέλιν σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    "Αεροπορικές δυνάμεις ξένων κρατών, κυρίως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιούν συντονισμένα πλήγματα υψηλής ακριβείας σε παγκόσμια κλίμακα και εναντίον κάθε στόχου στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε.

    Ο αντιστράτηγος δεν διευκρίνισε με τι είδους πλήγματα από το διάστημα μπορεί να απειληθεί η Ρωσία ούτε ποιες άλλες χώρες μπορεί να αποτελούν απειλή.

    Ο Ζέλιν δήλωσε ότι, ως το 2020 η Ρωσία θα έχει δημιουργήσει τη δική της νέα αντιαεροπορική και διαστημική άμυνα. "Η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη να αποτρέψει εν δυνάμει επιτιθέμενους σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο σε περίοδο ειρήνης και να αντιμετωπίσει μια ένοπλη επίθεση με το πλήρες οπλοστάσιο συμβατικών και πυρηνικών όπλων της στη διάρκεια ενός πολέμου", δήλωσε.

    Ο Ζέλιν προσέθεσε ότι η Μόσχα αναπτύσσει τώρα ένα πύραυλο εδάφους- αέρος πέμπτης γενιάς, τον S-500. "Είναι ικανός να εξασφαλίζει πλήρως την αντιαεροπορική και τη διαστημική άμυνα και μπορεί να πλήττει βαλλιστικούς υπερηχητικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα 5 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο", δήλωσε ο Ζέλιν.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 25697

    [05] Διακοπή των δρομολογίων του ΟΣΕ Κιάτο-Πάτρα

    Κοινωνία

    Στη διακοπή των δρομολογίων των τρένων στο τμήμα από Κιάτο έως Πάτρα προχωρά από τη Δευτέρα 17 Αυγούστου και μέχρι νεωτέρας η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των επιβατών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δρομολογεί λεωφορεία που θα πραγματοποιούν στάσεις στο Ξυλόκαστρο, το Δερβένι, την Ακράτα , το Διακοφτό, το Αίγιο και το Ρίο.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 25692


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 August 2009 - 20:55:34 UTC