Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή πολιτική κόντρα
  • [02] Σε ετοιμότητα και για το σχέδιο Αρτεμις
  • [03] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στη Real News

    [01] Σκληρή πολιτική κόντρα

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 01 08 2009 21:08

    Στα ύψη κινείται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την προεδρική εκλογή και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας και η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη. Παράλληλα, εξαπολύουν σφοδρά πυρά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι φέρει βαριά ευθύνη εάν προκαλέσει εκλογές, στάση που θα κριθεί από τους πολίτες. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του, επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση και αλλαγή πορείας της χώρας. Σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ ασκεί και ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως "κλασική περίπτωση κατάχρησης εξουσίας".

    "Η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη για τέσσερα χρόνια"

    "Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για 4 χρόνια, και μόνο αν το ΠΑΣΟΚ δε συμπράξει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα" Προκόπης Παυλόπουλος, υπουργός Εσωτερικών

    Ψηλά διατηρεί το πολιτικό θερμόμετρο η εκλογολογία εν μέσω θέρους. Κυβερνητικά στελέχη παραμερίζουν κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές, προτάσσοντας τις καθημερινές δράσεις με τη συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού, για την επίλυση προβλημάτων των πολιτών, ενώ στρέφονται κατά του ΠΑΣΟΚ που εμμένει για εκλογές το Μάρτιο.

    " Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για 4 χρόνια, και μόνο αν το ΠΑΣΟΚ δε συμπράξει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα" δήλωσε από την Κεφαλλονιά, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος

    Μιλώντας στη Real News, ο Γιώργος Παπανδρέου στη Real News, τονίζει πως δεν κάνει πίσω για τις εκλογές.

    "Δεν υπάρχει κανείς πλέον που να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να λύσει προβλήματα. Μόνο να επιδεινώνει την κατάσταση μπορεί. Αλλαγή πορείας με νέα κυβέρνηση και επανεκλογή ενός άξιου Προέδρου. Αυτό διασφαλίζει η στάση του ΠΑΣΟΚ" δηλώνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου ερωτάται και για τη διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τον τρόπο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές αλλά και για την στάση του κόμματος όσο αναφορικά με τη γρίπη.

    "Το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως συντεταγμένο στην άποψη πως το συμφέρον της χώρας επιβάλλει την άμεση διενέργεια εκλογών. Αυτό μας ενώνει σε μια κοινή προσπάθεια που εκφράζεται με ισχυρή βούληση για αλλαγές και τομές υπέρ του πολίτη. Τίποτε άλλο".

    Σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ από τον πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

    Στο μεταξύ, σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί ο επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας, σε άρθρο του στην "Καθημερινή" που αναδημοσιεύει το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής.

    "Πρόκειται για κλασική περίπτωση κατάχρησης εξουσίας, αφού η άρνηση σύμπραξης δεν συναρτάται προς την καταλληλότητα του προσώπου του Προέδρου, αλλά υπαγορεύεται από σκοπό ξένο και άσχετο, την πρόωρη αναρρίχηση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση" αναφέρει ο, επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

    Οξύς είναι και ο Σωτήρης Χατζηγάκης στην Ημερησία:

    " Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δήθεν από "νωπή λαϊκή εντολή" είναι συνταγματικός παραλογισμός δεδομένου ότι η θητεία του Προέδρου είναι ανεξάρτητη από τους εκάστοτε πολιτικούς συσχετισμούς.

    Τα σενάρια πρόωρων εκλογών διαψεύδει ο Κωστής Χατζηδάκης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:

    "Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Δεν είναι στις προθέσεις μας" ξεκαθαρίζει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει συστήσει σε υπουργούς και υφυπουργούς να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου και να περιορίσουν τις διακοπές τους στα Σαββατοκύριακα. Στην Ιπποκράτους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει θέσει το κόμμα σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο από τις 17 Αυγούστου.

    "Το βασικό είναι η οργάνωση της πάλης στους τόπους δουλειάς για τα δικαιώματα των εργαζομένων και όποτε γίνουν οι εκλογές, να πατώσουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ" τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Μάκης Μαϊλης.

    Δημοσκόπηση ALCO για ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

    Την ίδια ώρα, στη θερινή δημοσκόπηση της ALCO για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η Αξιωματική Αντιπολίτευση εμφανίζεται να προηγείται με 4,9%.

    Πιο συγκεκριμένα:

    Τη Νέα Δημοκρατία προτιμά το 26,3% των ερωτηθέντων το ΠΑΣΟΚ το 31,2% το ΚΚΕ το 7,6% τον ΣΥΡΙΖΑ το 4,1% τον ΛΑΟΣ το 5% τους Οικολόγους το 2,8%

    Η έρευνα έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 1000 ατόμων από τις 20 έως τις 24 Ιουλίου.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 25406

    [02] Σε ετοιμότητα και για το σχέδιο Αρτεμις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 01 08 2009 21:43

    Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκονται κυβέρνηση, υγειονομικοί και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο που αφορά την εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης. Το εθνικό σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε χθες από τη διυπουργική επιτροπή προβλέπει τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού με προτεραιότητα σε γιατρούς, νοσηλευτές και ευπαθείς ομάδες. Το υπουργείο υγείας είναι έτοιμο και για τα πιο ακραία σενάρια που προβλέπονται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης "ΑΡΤΕΜΙΣ".

    To απόρρητο σχέδιο Αρτεμις

    Το σχέδιο εξόδου από την κρίση με την ονομασία "¶ρτεμις" θα ενεργοποιηθεί μόνο σε ακραία σενάρια. Αν δηλαδή, ο ιός προσπαθήσει να μας εκπλήξει, προσβάλλοντας το σύνολο του πληθυσμού ή μεταλλαχθεί ξαφνικά

    Το σχέδιο εξόδου από την κρίση με την ονομασία "¶ρτεμις" που βρίσκεται ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας θα ενεργοποιηθεί μόνο σε ακραία σενάρια. Αν δηλαδή, ο ιός προσπαθήσει να μας εκπλήξει, προσβάλλοντας το σύνολο του πληθυσμού ή μεταλλαχθεί ξαφνικά

    "Πάντα υπάρχει το απόρρητο κομμάτι ¶ρτεμις , ωστόσο οι βασικές αρχές είναι μέσα στο εθνικό σχέδιο δράσης. Μια οργανωμένη πολιτεία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε έως εκεί " δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Τα τρία σενάρια

    Η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί και για τις τρεις εκδοχές που προβλέπονται παγκοσμίως για την πανδημία της γρίπης .

    Η πρώτη εκδοχή είναι να προσβληθεί το 10% του πληθυσμού . Θα νοσήσουν 1.096. 402 πολίτες και θα χρειαστούν 2.201 εισαγωγές σε νοσοκομεία .

    Η δεύτερη εκδοχή, είναι να έρθει σε επαφή με τον ιό το 30% των Ελλήνων . Τότε 3.289.206 θα νοσήσουν και 6.602 θα εισαχθούν στα νοσοκομεία .

    Στην περίπτωση που προσβληθεί το 50% του πληθυσμού , κάτι που δεν θεωρείται απίθανο, τότε. 5.482.010 πολίτες , δηλαδή ένας στους δύο, θα αρρωστήσουν και 11.003 θα νοσηλευτούν .

    Οι προτεραιότητες στον εμβολιασμό

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν μόλις δοθεί το πράσινο φως για την ασφάλεια του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι:

    βΆ οι γιατροί και οι νοσηλευτές

    βΆ εργαζόμενοι που κατέχουν θέσεις κλειδιά στο κρατικό μηχανισμό

    βΆ τα παιδιά ηλικίας από 5-18 ετών

    βΆ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

    βΆ όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα και όσοι είναι πάνω από 65 ετών

    ΠΟΥ: Να προηγηθούν και οι έγκυες

    Με ανακοίνωση του πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως και οι έγκυες θα πρέπει να μπουν στην προτεραιότητα των εμβολιασμών παγκοσμίως .

    Είδηση: 25407

    [03] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στη Real News

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 01 08 2009 22:28

    Αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε κανέναν να χειραγωγήσει την πολιτική ζωή του τόπου δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News. Ο κ. Παπανδρέου ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο κ. Καραμανλής δεν "έχει συναίσθηση της πραγματικότητας". Απορρίπτει κάθε σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία, εμφανίζεται αισιόδοξος για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει στον κρατικό μηχανισμό, ότι καλύτερο διαθέτει το κόμμα του και η κοινωνία.

    Bέβαιος για νίκη και αυτοδυναμία

    Στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη του στη Real News, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται βέβαιος για την νίκη και αυτοδυναμία του κόμματος του, τονίζει πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να χειραγωγήσει την πολιτική ζωή και επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

    Όπως τονίζει " ο πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται πως ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης του έχει τελειώσει. Είναι δέσμιος των πολιτικών που εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια, του συστήματος εξουσίας που ανέθρεψε και πάνω του στηρίζεται. Δημιουργεί την εντύπωση ενός πρωθυπουργού που δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας γύρω του".

    Ο Γ. Παπανδρέου αποκλείει κάθε ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με την Ν.Δ, η οποία όπως λέει, υποστηρίζει ιδιοτελή συμφέροντα.

    "Όσοι ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ δεκανίκια για να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, με τα σενάρια για κυβέρνηση "Μεγάλου Συνασπισμού", κάνουν λάθος. Εμείς και η Ν.Δ. βρισκόμαστε σε απέναντι όχθες" σημειώνει.

    "Τέλος στη λογική κολλητών - κουμπάρων"

    Παράλληλα, δίνει το στίγμα της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης του, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, τονίζοντας ότι θα αναζητήσει συναινέσεις με προοδευτικά κόμματα και θα αξιοποιήσει πρόσωπα εντός και εκτός Ελλάδας που έχουν διακριθεί στη δουλειά τους και στην κοινωνία.

    "Θα αναδειχθεί η φρεσκάδα και η δυναμική των νέων προσώπων, μαζί με την πείρα και την σοφία παλαιότερων στελεχών. Θα επιστρατεύσω ό,τι καλύτερο διαθέτει το κίνημα μας και ευρύτερα η κοινωνία χωρίς κομματικές παρωπίδες με αξιοκρατία. Τέλος στη λογική των κολλητών και των κουμπάρων".

    Αναφερόμενος στις περιπτώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται σε σκάνδαλα υπογράμμισε ότι δεν έχουν θέση στο κίνημα, ενώ για την αντιπαράθεση με το ΚΚΕ δηλώνει πως η αντι-πασοκική τακτική είναι αδιέξοδη και προσφέρει άλλοθι στην ΝΔ.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 25405


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 August 2009 - 20:57:19 UTC