Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέχεια της κόντρας κυβέρνησης-αντιπολίτευσης
  • [02] Ντ. Μπακογιάννη: Πλήρης προσαρμογή-πλήρης ένταξη
  • [03] Στις κάλπες οι Κούρδοι του Β. Ιράκ

    [01] Συνέχεια της κόντρας κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 25 07 2009 21:36

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για εκλογολογία-προεδρολογία, μία ημέρα μετά τη βαρυσήμαντη παρέμβαση του Κάρολου Παπούλια και τα πολλαπλά μηνύματα που απέστειλε. Η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι ευτελίζει τους θεσμούς και παραβιάζει το Σύνταγμα και η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά πως το εθνικό συμφέρον επιτάσσει αλλαγή της διακυβέρνησης και όχι αλλαγή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα κόμματα της Αριστεράς κάνουν λόγο για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης

    «Φαίνεται ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φορά παρωπίδες. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η κοινωνία για τα θέματα των θεσμών θέλει συναίνεση, ζητά ευρύτερες συνεργασίες και συγκλίσεις, πάνω και πέρα από μικροπολιτικές επιδιώξεις» σημειώνει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, δήλωσε: «Αυτή η συζήτηση είναι επιλογή της κυβέρνησης, για αποπροσανατολισμό από την χρεοκοπία της πολιτικής της, που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες. Ταυτόχρονα, είναι η απόλυτη υποκρισία, εκείνων που διέλυσαν την Βουλή, πριν από δύο χρόνια, για έναν ανύπαρκτο προϋπολογισμό, και πριν δύο μήνες, έκλεισαν νύχτα την Βουλή, για να παραγραφούν οι ποινικές ευθύνες των υπουργών που ενεπλάκησαν στα μεγάλα σκάνδαλα που απασχόλησαν τον τόπο».

    Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος αναφέρει στην «Καθημερινή της Κυριακής»: «Δεν συμμερίζομαι την άποψη πως η επιλογή αυτή του ΠΑΣΟΚ προσβάλλει το Σύνταγμα. Παίρνει όμως ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Και αν αυτό το ρίσκο δεν του βγει, θα το πληρώσει πολιτικά».

    Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης δηλώνει: «Θα στηρίξουμε την επανεκλογή του (Κάρολου Παπούλια) η οποία θα γίνει από μια αναβαπτισμένη με την ψήφο του λαού πλειοψηφία της βουλής».

    Την ίδια αμετακίνητη στάση τηρεί και η Ιπποκράτους. Κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα, καθώς η κυβέρνηση λόγο και της ισχνής κοινοβουλευτικής δύναμης που έχει δεν θα αντέξει.

    «Θεωρώ αδιανόητο η αδυναμία εκλογής του ύπατου πολιτειακού θεσμού να συνδέεται με μικροκομματικές σκοπιμότητες. Σκεφτείτε σήμερα πως θα ήταν η πολιτική σκηνή αν ξέραμε de facto ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας δηλαδή το 2011» τονίζει στην «Ημερησία» ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    «Τα πραγματικά θέματα που αφορούν το λαό είναι η ταφόπλακα στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα νέα βάρβαρα μέτρα κατά του λαϊκού εισοδήματος, η ανεργία που καλπάζει και όχι ο ψηφοθηρικός καβγάς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Ο λαός να γυρίσει την πλάτη και στους δυο και στην αντιλαϊκή πολιτική τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Ο Ανδρέας Καρίτζης, υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, δήλωσε: «Απ' ότι φαίνεται, και με ζέστη και με κρύο, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αναλώνονται σε μια ανούσια συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών, με παντελή απουσία πολιτικού περιεχομένου και μακριά από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, τα οποία λαμβάνουν σήμερα εκρηκτικές διαστάσεις».

    «Ήδη στον ευρύτερο χώρο στο ΠΑΣΟΚ εκφράζονται ισχυρές διαφωνίες για την επιλογή του να εκμεταλλευτεί τόσο κυνικά και αδίστακτα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» αναφέρει στη Real News ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης.

    Τα σκάνδαλα, η διαφθορά, ο εύκολος πλουτισμός, οδήγησαν τον ιδιαίτερα προσεκτικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια να στηλιτεύσει καταστάσεις. Οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων θα πρέπει να έλαβαν το μήνυμα, που είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα αισχύνης» σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Συνεχίζεται η προεδρολογία και η κόντρα

    Είδηση: 25182

    [02] Ντ. Μπακογιάννη: Πλήρης προσαρμογή-πλήρης ένταξη

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 25 07 2009 21:53

    Η Τουρκία οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα, τονίζει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα. Η υπουργός επαναλαμβάνει ότι θα επισκεφθεί την Άγκυρα όταν κριθεί ότι είναι η καταλληλότερη περίοδος, ώστε οι συνομιλίες να είναι ωφέλιμες και αποδοτικές. Για έλλειψη σχεδίου στην εξωτερική πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ενώ κριτική άσκησαν επίσης ο ΣΥΝ και ο ΛΑΟΣ. Τη Δευτέρα, η κα Μπακογιάννη θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    «Πλήρης προσαρμογή-πλήρης ένταξη» είναι το μήνυμα που στέλνει στην Άγκυρα η υπουργός Εξωτερικών, ενόψει του ερχόμενου Δεκέμβρη και της κρίσης της ευρωπαϊκής της πορείας.

    Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» τονίζει: «Νταηλίκια στην Ευρώπη δεν χωράνε. Και το λέω εγώ που είμαι παλαιά φίλη του τουρκικού λαού και σθεναρή υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας».

    «Η Τουρκία οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Δεν έχει καλή παράδοση σ' αυτό. Αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

    Η αντιπολίτευση, ωστόσο, συνεχίζει τις επικρίσεις για την ακολουθουμένη από την κυβέρνηση πολιτική στα Ελληνοτουρκικά.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος κάνει λόγο στο «Έθνος της Κυριακής» για έλλειψη σχεδίου, τακτικής και στρατηγικής: «Δυστυχώς οι Έλληνες πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι το χάος που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας είναι αντίστοιχο με την ανυπαρξία ουσιαστικής εξωτερικής πολιτικής».

    Με τους γενικότερους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών συνδέει την κατάσταση στο Αιγαίο ο ΣΥΝ, που σημειώνει ότι η ειρήνη στην περιοχή είναι σε αντίθεση με τα σχέδιά τους.

    Οξύτατη κριτική ασκεί στην κυβέρνηση και ο ΛΑΟΣ. Από τη REAL NEWS, ο Κυριάκος Βελόπουλος ζητά πιο αποφασιστική αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις: «Ίσως μια κατάρριψη τουρκικού F-16 πάνω από το Αιγαίο μας, λέω ίσως, να είχε σταματήσει την Τουρκία και να οδηγούσε τους ευρωπαίους εταίρους μας αναγκαστικά στην αλληλεγγύη».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25183

    [03] Στις κάλπες οι Κούρδοι του Β. Ιράκ

    Κόσμος -

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 25 07 2009 20:11

    Προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν το Σάββατο στις κουρδικές επαρχίες του βόρειου Ιράκ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Δημοκρατικό Κόμμα του σημερινού προέδρου Μασούντ Μπαρζανί και η Πατριωτική Ένωση του Ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της περιοχής εδώ και πολλές δεκαετίες, αναμένεται ότι θα επικρατήσουν ξανά. Επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σε λίγες ημέρες.

    Η μεγαλύτερη απειλή για τον κυβερνητικό συνασπισμό όμως είναι μία ομάδα πρώην στελεχών της Πατριωτικής Ενωσης, που συγκρότησαν νέα συμμαχία με στόχο να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της παλαιάς φρουράς.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα κερδίσουν αρκετές θέσεις στη νέα Βουλή.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ BBC: Ruling Kurds face poll challenge

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25181


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 25 July 2009 - 20:57:22 UTC