Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους 43 βαθμούς το Σάββατο ο υδράργυρος
  • [02] Συνεχίζεται η προεδρολογία και η κόντρα
  • [03] 20 νεκροί από σύγκρουση βυτιοφόρου με λεωφορείο στη Ρωσία
  • [04] Πράσινο φως από την ΕΕ για την αγορά της Chrysler από τη Fiat
  • [05] Ετοιμάζεται νέα συσκευή για ανίχνευση της γρίπης
  • [06] Ηλεκτρική φόρτιση συσκευών χωρίς καλώδιο!
  • [07] Γρίπη: Απάντηση του Πρωθυπουργού στον Γ. Παπανδρέου
  • [08] Σε δύο εβδομάδες η τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων
  • [09] Εμμένει στην έκτακτη εισφορά το Υπουργείο Οικονομικών
  • [10] Επιχείρηση σκούπα της Τουρκικής αστυνομίας για Ισλαμιστές
  • [11] Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους o Βουρλούμης
  • [12] Αντιδράσεις για τα βαρέα
  • [13] Σάλος από σκάνδαλο στις ΗΠΑ
  • [14] Φονικές πυρκαγιές στην Ευρώπη
  • [15] Σε τροχιά ανάπτυξης Μακεδονία - Θράκη

    [01] Στους 43 βαθμούς το Σάββατο ο υδράργυρος

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 24 07 2009 16:35

    Τους 43 βαθμούς θα αγγίξει ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο και στις παραλίες αναμένεται το αδιαχώρητο από όσους δεν έχουν φύγει ακόμη για διακοπές ή έχουν επιστρέψει. Οι επιστήμονες προειδοποιούν όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αν είναι δυνατόν να αποφύγουν εντελώς την έκθεση στον ήλιο.Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 25 και 26 Ιουλίου στην πόλη της Αθήνας, οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων θα παραμείνουν ανοικτές και τις δύο ημέρες από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ., διαθέτοντας κλιματιζόμενους χώρους.

    Μέτρα για υψηλές θερμοκρασίες

    Ο Οργανισμός Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων του Δήμου Αθηναίων (ΟΑΚΠ) , κατόπιν ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ του ΥΥ&ΚΑ, συνιστά στους δημότες και ειδικά σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ,τον περιορισμό άσκοπων μετακινήσεων , την αποφυγή πολύωρης έκθεσης στον ήλιο και την έντονη σωματική εργασία.

    Τηλ.: 3722163-3722141Αθήνα, 24-7-2009

    Σάββατο

    Οι πιο θερμές περιοχές: Άστρος, Τρίκαλα, Άργος 43 βαθμοί Kελσίου

    Λάρισα, Λαμία 42 βαθμοί Kελσίου

    Κυριακή

    Οι πιο θερμές περιοχές

    Άργος, Άστρος 42 βαθμοί Kελσίου

    Τρίπολη 40 βαθμοί kελσίου

    Είδηση: 25153

    [02] Συνεχίζεται η προεδρολογία και η κόντρα

    Πολιτική

    Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση Κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με τη στάση της η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παραβιάζει την ουσία του Συντάγματος και προσβάλλει τον κορυφαίο θεσμό. Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος έχει εκφράσει πολλές φορές, ξεκάθαρη θέση υπέρ της επανεκλογής του κ. Παπούλια, ο οποίος είναι καταξιωμένος δημοφιλής και συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το Μάρτιο οι πολίτες θα επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τον ίδιο πρόεδρο της Δημοκρατίας, με άλλη όμως κυβέρνηση. Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου το Σύνταγμα παραβιάζεται όταν η κυβέρνηση κλείνει τη Βουλή και όταν αποσύρει τους βουλευτές της από κρίσιμες ψηφοφορίες. Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας.

    Είδηση: 25164

    [03] 20 νεκροί από σύγκρουση βυτιοφόρου με λεωφορείο στη Ρωσία

    Είκοσι νεκροί είναι ο απολογισμός του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ροστόφ της Ρωσίας, όταν ένα βυτιοφόρο που μετέφερε καύσιμα συγκρούστηκε μετωπικά με λεωφορείο γεμάτο επιβάτες. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος των συνεργείων διάσωσης, νοσηλεύονται τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες ανάμεσα στα συντρίμμια για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων. Εκφράζονται πάντως φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

    Πρόκειται για το δεύτερο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα σε διάστημα μιας εβδομάδας στη Ρωσία. Το βράδυ της περασμένης Κυριακής ένα λεωφορείο ανατράπηκε σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ και να τραυματιστούν 37 άνθρωποι.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, τα πολύνεκρα τροχαία είναι συνηθισμένα στη χώρα λόγω της κακής κατάστασης των δρόμων, των παλιών τροχοφόρων που εξακολουθούν να κυκλοφορούν και της ολέθριας συνήθειας πολλών να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

    Είδηση: 25161

    [04] Πράσινο φως από την ΕΕ για την αγορά της Chrysler από τη Fiat

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 24 07 2009 19:20

    Το πράσινο φως για την αγορά της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler, από την ιταλική Fiat, έδωσε την Παρασκευή μετά από την αξιολόγηση όλων των δεδομένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία εκτιμά πως η συναλλαγή αυτή δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η Chrysler και η Fiat οριστικοποίησαν τον περασμένο Ιούνιο μία συμφωνία η οποία επιτρέπει την αγορά στοιχείων του ενεργητικού της πρώτης από τη δεύτερη, απαλλάσσοντας έτσι τη νέα Chrysler από τη διαδικασία δικαστικής εκκαθάρισης.

    Η Chrysler, η οποία κήρυξε πτώχευση στις 30 Απριλίου, έχει τις περισσότερες επιχειρήσεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν διαθέτει εργοστάσια στην ΕΕ, διευκρινίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

    Η εξέλιξη αυτή, εκτός του ότι σηματοδοτεί μία νέα αρχή για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, δίνει και νέες ελπίδες στους χιλιάδες εργαζομένους του πρώην αμερικανικού κολοσσού που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ανεργία.

    Είδηση: 25165

    [05] Ετοιμάζεται νέα συσκευή για ανίχνευση της γρίπης

    Μια νέα συσκευή που θα ανιχνεύει τη γρίπη στον αέρα αεροδρομίων, εμπορικών κέντρων και άλλων κλειστών χώρων ετοιμάζει ομάδα Καναδών ερευνητών, υπό τον φυσικό Λικ Μπολιέ και τους συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο "Μεμόριαλ" του Καναδά, σύμφωνα με το CBC News. Ο αισθητήρας που περιέχεται στη συσκευή, σχεδιάζεται έτσι, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζει στον αέρα ένα συγκεκριμένο στέλεχος ιού, όπως π.χ. τη νέα γρίπη που έχει εξελιχτεί σε πανδημία.

    Οι ερευνητές προτείνουν την τοποθέτηση του αισθητήρα σε διάφορους δημόσιους χώρους, όπου ο ιός είναι εύκολο να εξαπλωθεί, όπως κτίρια γραφείων, νοσοκομεία, σχολεία, αεροπλάνα κ.α. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση του ιού σε κάποιο μέρος, οι αρμόδιες Αρχές θα αποφασίζουν τι θα κάνουν (π.χ. αν θα αρνούνται την προσγείωση ενός αεροπλάνου στο έδαφός τους ή αν θα επιτρέπουν την προσγείωσή του, αλλά θα βάζουν σε καραντίνα τους επιβάτες).

    Η συσκευή ήδη έχει εντοπίσει ιούς γρίπης σε ορισμένες εργαστηριακές δοκιμές, όμως τα σχετικά τεστ αναμένεται να κρατήσουν ακόμα ένα χρόνο περίπου. Ο αισθητήρας αποτελείται από μικροσκοπικές λωρίδες πυριτίου, λεπτές όσο μια ανθρώπινη τρίχα, που ονομάζονται "πρόβολοι", γιατί είναι στερεωμένες μόνο από τη μια πλευρά, και συνδέονται με ένα τσιπ.

    Κάθε λωρίδα είναι καλυμμένη με πρωτεϊνικά αντισώματα και κάθε αντίσωμα είναι σχεδιασμένο, ώστε να εντοπίζει ένα συγκεκριμένο στέλεχος γρίπης. Όταν ο ιός που βρίσκεται στον χώρο, αντιδράσει με το ανάλογο αντίσωμα, τότε η λωρίδα κάμπτεται. Μια ακτίνα λέιζερ συλλαμβάνει την μεταβολή της κίνησης της λωρίδας με τα αντισώματα και στέλνει ένα σήμα προειδοποίησης.

    Τα αντισώματα παρέχονται από τον ιολόγο του πανεπιστημίου "Μεμόριαλ" Κεν Χιρασάβα, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να τροφοδοτήσει τη συσκευή με αντισώματα για την "παγίδευση" οποιουδήποτε ιού. Αν τα αντισώματα είναι άμεσα διαθέσιμα, η συσκευή εύκολα μπορεί να τροφοδοτηθεί με αυτά. Όμως η απομόνωση των κατάλληλων αντισωμάτων για ένα νέο ιό, μπορεί να πάρει μήνες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25150

    [06] Ηλεκτρική φόρτιση συσκευών χωρίς καλώδιο!

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 24 07 2009 11:51

    Ένα καινοτόμο σύστημα που μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό σε συσκευές από απόσταση, χωρίς το ρεύμα να μεταφέρεται μέσα από καλώδια, αλλά από τον αέρα, επιδείχτηκε στην παγκόσμια συνδιάσκεψη υψηλής τεχνολογίας TED που πραγματοποιείται στην Οξφόρδη της Βρετανίας. Η νέα τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την φόρτιση πολλών ηλεκτρονικών συσκευών, χωρίς να χρειάζεται αυτές να τοποθετηθούν σε κάποια πρίζα.

    Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από την Αμερικανική εταιρία Witricity, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας Έρικ Γκίλερ, σύμφωνα με το BBC, έδειξε κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις να τροφοδοτούνται ασύρματα με ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως είπε, η τεχνολογία μπορεί να καταστήσει άχρηστα τα καλώδια και τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

    Η τεχνική βασίζεται στο έργο του φυσικού Μαρίν Σόλασιτς του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ. Αξιοποιεί τον "συντονισμό", κατά τον οποίο, όταν δύο αντικείμενα έχουν την ίδια συχνότητα αντήχησης, ανταλλάσσουν ενέργεια πιο αποτελεσματικά, χωρίς να επηρεάζουν τα γύρω τους αντικείμενα. Για παράδειγμα, εξαιτίας της αντήχησης, ένα ποτήρι σπάει όταν ένας τραγουδιστής τραγουδά στην ίδια ακριβώς συχνότητα με αυτό. Η νέα τεχνολογία εκμεταλλεύεται την ίδια φυσική αρχή, όχι όμως στην ακουστική, αλλά στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας.

    Συγκεκριμένα, ένα πρώτο μαγνητικό πηνίο (αντένα Α), τοποθετημένη σε ένα κουτί στον τοίχο, το πάτωμα ή το ταβάνι και συνδεδεμένη με την πρίζα, εκπέμπει σε μια ορισμένη συχνότητα και μεταβιβάζει ηλεκτρομαγνητικά κύματα μέσω του αέρα. Ένα δεύτερο μαγνητικό πηνίο (αντένα Β), τοποθετημένη σε έναν φορητό κομπιούτερ, ένα κινητό τηλέφωνο, μια τηλεόραση ή όποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή, ρυθμίζεται έτσι ώστε να συντονίζεται στην ίδια συχνότητα. Έτσι, απορροφά την εκπεμπόμενη ηλεκτρική ενέργεια από την πρώτη αντένα, με αποτέλεσμα η συσκευή να τροφοδοτείται ασύρματα με ρεύμα και να φορτίζεται.

    Οι συσκευές που θα είναι εφοδιασμένες με την κατάλληλη αντένα-πηνίο, δηλαδή με τον κατάλληλο δέκτη, θα αρχίσουν να φορτίζονται αυτόματα από τη στιγμή που θα βρεθούν σε ένα χώρο μέσα στο πεδίο εκπομπής της πρώτης αντένας-πηνίου, που παίζει το ρόλο του πομπού.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Witricity, όπως τόνισε κατά την παρουσίαση, δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, γιατί η μεταδιδόμενη μέσω του αέρα ηλεκτρική ενέργεια μεταφέρεται κυρίως μέσω μαγνητικών πεδίων, που είναι ασφαλή. Η εταιρία χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας, μήκους περίπου 30 μέτρων (μικρότερα κύματα δεν είναι λειτουργικά).

    Ο καθηγητής Σόλασιτς του ΜΙΤ επεσήμανε ότι οι πρωτοπόροι του ηλεκτρισμού, όπως ο Τόμας Έντισον και ο Νίκολα Τέσλα, είχαν οραματιστεί την ασύρματη μετάδοση του ηλεκτρισμού, πριν καν δημιουργηθεί το σημερινό πανταχού παρών ενσύρματο δίκτυο που σκεπάζει τον πλανήτη. Οι προσπάθειες εκείνες ήσαν πρόωρες για την εποχή τους, όμως φαίνεται πως πλέον ήρθε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά εκείνο το όραμα, καθώς, πέρα από τη Witricity, και άλλες εταιρίες διεθνώς ήδη ασχολούνται με τον ασύρματο ηλεκτρισμό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25149

    [07] Γρίπη: Απάντηση του Πρωθυπουργού στον Γ. Παπανδρέου

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 24 07 2009 19:43

    Αυστηρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για κομματική προσέγγιση και άγνοια στο ζήτημα της γρίπης, κάνει ο πρωθυπουργός στην απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζει ως "εκτός πραγματικότητας" τα όσα ισχυρίζεται περί ευάλωτης χώρας ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή του. Στη δική του επιστολή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας της νέας γρίπης και αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει εθνικό σχέδιο.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής, κάνει εκτενή αναφορά στα μέτρα που έχει λαβει η χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στην εναρμόνιση της Ελλάδας με τις οδηγίες του ΠΟΥ αναφέρεται ο Κ. Καραμανλής στην απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Συγκεκριμένα, στην επιστολή που έστειλε ο Κ. Καραμανλής αναφέρει:

    «Κύριε Πρόεδρε,

    Λυπούμαι διότι, με την επιστολή σας, αποδεικνύετε είτε άγνοια είτε πρόθεση κομματικής προσέγγισης σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

    Η Κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πήρε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα κατά τρόπο, μάλιστα, που η χώρα μας έλαβε εύσημα από τον Π.Ο.Υ. Είναι η πρώτη στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε προληπτικό έλεγχο στα αεροδρόμια και τις εισόδους της, ενημερώνοντας συγχρόνως τους επισκέπτες αλλά και τους πολίτες της με ειδικά έντυπα. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, έχει καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων για την ενημέρωση τόσο των ευπαθών ομάδων όσο και του συνόλου του πληθυσμού.

    Σε ό,τι αφορά τις βασικές εισηγήσεις σας θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι αποτελούν, ήδη, πραγματικότητα. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με το παρελθόν, από το 2005. Το Σχέδιο αυτό έχει, ήδη, επικαιροποιηθεί για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης από τον Μάιο του 2009 και έχει τεθεί σε τελική διαβούλευση από το αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το Σχέδιο, το οποίο, βεβαίως, θα προσαρμόζεται και θα εμπλουτίζεται ανάλογα με τις εξελίξεις, πρόκειται να επικυρωθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή, που συνεδριάζει για δεύτερη φορά την ερχόμενη εβδομάδα, και θα σας δοθεί αμέσως.

    Δεν κατανοώ γιατί αγνοείτε ακόμη και τη λειτουργία Διυπουργικής Επιτροπής, την οποία συγκάλεσα για πρώτη φορά στις 2 Μαΐου 2009, και εισηγείστε τώρα τη συγκρότησή της, δηλαδή τρεις μήνες περίπου μετά. Θα έπρεπε επίσης να μη λησμονείτε ότι, για όλα αυτά τα θέματα, ο Υπουργός Υγείας έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Σας πληροφορώ ότι θα επανέλθει, την ερχόμενη εβδομάδα και, φυσικά, όποτε χρειαστεί στο μέλλον.

    Είναι αυτονόητο ότι ο ισχυρισμός σας για υποτιθέμενη «έλλειψη σχεδίου», καθώς και ο ισχυρισμός σας ότι η Χώρα μας είναι, δήθεν, «περισσότερο ευάλωτη» βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι όχι μόνον αβάσιμοι, αλλά και κινδυνολογικοί. Θεωρώ, επίσης, ατυχή και προϊόν κομματικής σκοπιμότητας την αναφορά σας ότι «μια πανδημία με συμπτώματα ήπιας μορφής, θα εξελιχθεί με απρόβλεπτες συνέπειες... για την υγεία των πολιτών και τη λειτουργία της χώρας». Είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται αβασάνιστα υιοθέτηση ακραίων σεναρίων. Αυτή η στάση σας σήμερα αδικεί και την ωριμότητα της Κοινωνίας, το κύρος των επιστημόνων μας και την ικανότητα των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών.

    Καταλήγοντας θα ήθελα να σας βεβαιώσω ότι δεν αρνούμαστε - αντιθέτως μάλιστα - ούτε τη συμβολή, ούτε τις ιδέες κανενός. Είναι, όμως, θλιβερό να επιχειρείται τη στιγμή αυτή η εκμετάλλευση ενός τέτοιου ζητήματος για κομματικές σκοπιμότητες».

    Η επιστολή Παπανδρέου στον Πρωθυπουργό

    Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας της νέας γρίπης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης χρειάζεται ένας πλήρες εθνικό σχέδιο και είναι απαραίτητο να συσταθεί διυπουργική Επιτροπή υπό τον Πρωθυπουργό.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ώς εξης:

    «Η εξάπλωση της πανδημίας της νέας γρίπης, σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αφήνει καμιά χώρα ανέγγιχτη. Ήδη και στην Ελλάδα εμφανίζονται πολλαπλά νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τους επιστημονικούς φορείς και τους διεθνείς οργανισμούς, η σωστή αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής εγγυάται ήπιες επιπτώσεις στην υγεία όσων ασθενούν.

    Η σε ατομική βάση αντιμετώπιση της ασθένειας είναι ιατρικώς απλή στις περισσότερες περιπτώσεις. Όμως λόγω της ταχείας εξάπλωσης, της μαζικής μορφής των κρουσμάτων, το πρόβλημα μεταβάλλεται σε ζήτημα κυρίως διαχείρισης, δηλαδή προετοιμασίας, σχεδιασμού, συντονισμού συναρμόδιων φορέων, πληροφόρησης του κοινού, κινητοποίησης των μηχανισμών του κράτους και της κοινωνίας.

    Για τον λόγο αυτό εκφράζω την έντονη ανησυχία μου, ανησυχία που διαπίστωσα να συμμερίζεται και ο ιατρικός και επιστημονικός κόσμος της χώρας, για την έλλειψη ενός σοβαρού επιχειρησιακού σχεδιασμού, προετοιμασίας και συντονισμού.

    Αυτός ο συντονισμός είναι απαραίτητος μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών και επιστημονικών παραγόντων, πόσο μάλλον και για την υπεύθυνη ενημέρωση των υγειονομικών μονάδων, υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, της αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, των σχολείων και γενικότερα των πολιτών.

    Η ανησυχία μου αυτή επιτείνεται επίσης από το γεγονός ότι η έλλειψη πολιτικών για την ενίσχυση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια -για την οποία έχουμε επανειλημμένα ασκήσει κριτική- καθιστούν τη χώρα μας περισσότερο ευάλωτη απέναντι σε μία κρίση, όπως αυτή της νέας γρίπης.

    Όλες αυτές οι αδυναμίες και αβελτηρίες δημιουργούν τον κίνδυνο μία πανδημία με συμπτώματα ήπιας μορφής να εξελιχθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών, αλλά και για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας.

    Χρειάζεται ένα πλήρες εθνικό σχέδιο και σωστή ενημέρωση -όχι άλλες καθυστερήσεις και ανακρίβειες στο δημόσιο διάλογο. Ένα σχέδιο που να αφορά την προστασία της υγείας των πολιτών, την κατάσταση και ανταπόκριση του συστήματος υγείας, αλλά και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού.

    Και αυτό, γιατί η διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν, αλλά και οι πιθανές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, δεν αφορούν μόνο το υπουργείο Υγείας. Αφορούν και αλλά υπουργεία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εγκυμονούσες γυναίκες, μετανάστες, φυλακισμένοι, καθώς και κρίσιμων πληθυσμών για τη λειτουργία της οικονομίας και του κράτους, όπως σε υπηρεσίες ενέργειας, σε μεγάλες επιχειρήσεις, σε ξενοδοχεία, στρατιώτες, κλπ.

    Πέραν του σωστού επιχειρησιακού σχεδιασμού, είναι προφανές πως η καλύτερη αντιμετώπιση της νέας γρίπης είναι η σωστή και συνεχής ενημέρωση όλων των πολιτών, και όλων των συντελεστών υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Αυτό είναι κρίσιμο και δεν έχει γίνει συστηματικά και, κυρίως, αξιόπιστα έως τώρα.

    Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ο αρμόδιος εθνικός φορέας ανακοινώνει καθημερινά τα νέα δεδομένα και τις προτεινόμενες δράσεις, ώστε τόσο οι ειδικοί όσο και ο γενικός πληθυσμός να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που τους αφορούν.

    Δυστυχώς, στη χώρα μας, παρά τα βήματα που αδιαμφισβήτητα έχουν γίνει, παρατηρήθηκαν πολλαπλά φαινόμενα επίσημης αντιφατικής ενημέρωσης του κοινού, με συνακόλουθη συνέπεια τη σύγχυση και την ανησυχία.

    Με βάση τα προαναφερόμενα και δεδομένου ότι η πανδημία της νέας γρίπης δεν είναι θέμα μόνο του υπουργείου Υγείας, είναι απαραίτητο να συσταθεί άμεσα και να λειτουργεί σε διαρκή βάση Διυπουργική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νέας αυτής απειλής για τη δημόσια υγεία και για το συντονισμό όλων των απαραίτητων κινήσεων και αποφάσεων.

    Εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη συνταγματική μας υποχρέωση θέτοντας πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο. Ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα, συνολικά, όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών, σχετικά με τον εμβολιασμό, σχετικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και με όλες τις δράσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Το ΠΑΣΟΚ, σοβαρά και τεκμηριωμένα, θα παρακολουθεί το ζήτημα της νέας γρίπης προς όφελος της υγείας των πολιτών, αλλά και για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό, ομάδα διαχείρισης παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις.

    Παράλληλα είναι προφανές ότι τα μέλη και τα στελέχη μας θα είναι διαθέσιμα για να συμβάλλουν με κάθε τρόπο σε αυτή την εθνική προσπάθεια, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της νέας γρίπης στη χώρα μας».

    Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου

    Για "γκάφα" του κυρίου Παπανδρέου ή προσπάθεια καλλιέργειας πανικού μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ασκώντας δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του απέναντι στο θέμα της γρίπης.

    «Γιατί, αν δεν είναι γκάφα αυτό που κάνει ο κ. Παπανδρέου, είναι πρόθεση. Κι αυτό θα ήταν ακόμη πιο δυσάρεστο να προσπαθεί να δημιουργήσει με πρόσθεση πανικό στους Έλληνες πολίτες για ένα θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο και έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα», είπε ο κ. Αντώναρος, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν συγκροτημένα σχέδια και στρατηγικές για την εντιμετώπιση της γρίπης, τα οποία προσαρμόζονται και επικαιροποιούνται με βάση τις ανάγκες της περίστασης.

    «Ασθμαίνοντας και με το μυαλό πάντα σε μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν δίνονται απαντήσεις σε τέτοια θέματα», είπε ο εκπρόσωπος και καταλήγοντας τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα «την έλλειψη της οποίας διαπιστώνει σε μεγάλο βαθμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Αναμένεται απάντηση από το γραφείο του Πρωθυπουργού.

    Η απάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ

    Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σοβαρού εθνικού σχεδίου, για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απάντηση του πρωθυπουργού στην επιστολή Παπανδρέου, θα είναι σε άλλο τόνο, από εκείνο του κ. Αντώναρου, ο οποίος και σήμερα, όπως ανέφερε, "δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, λέγοντας ότι ο κ. Αβραμόπουλος ή δε γνωρίζει τα στοιχεία του ευρωπαϊκού κέντρου διαχείρισης και πρόληψης, ή παραπλανά σκόπιμα την κοινή γνώμη.Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25166

    [08] Σε δύο εβδομάδες η τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Μετά από δύο βδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων, των υπογείων και των χώρων στάθμευσης στο ισόγειο που έχουν αλλάξει χρήση και έχουν μετατραπεί σε επιπλέον δωμάτια, διαμερίσματα, γραφεία ή και καταστήματα. Η νομοθετική ρύθμιση του ΠΕΧΩΔΕ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ετοιμάζονται σχετικές ερμηνευτικές εγκύκλιες.

    Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου περιμένουν οι πολεοδομίες τους πρώτους ιδιοκτήτες ακινήτων για την τακτοποίηση των κλεισμένων ημιυπαιθρίων και των υπογείων που έχουν αλλάξει χρήση. Την επόμενη εβδομάδα το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες τις διευκρινιστικές εγκυκλίους.

    Οι ιδιοκτήτες θα έχουν περιθώριο ως το τέλος Ιανουαρίου για να υπoβάλουν αίτηση τακτοποίησης και να κλείσουν τους ανοικτούς λογαριασμούς με τις πολεοδομίες. Με την υποβολή του φακέλου παγώνουν και τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τον αριθμό οικοδομικής άδειας, ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, κάτοψη του ορόφου που βρίσκεται ο βοηθητικός χώρος και παράβολο 250 ή 350 ευρώ.

    Η εισφορά της τακτοποίησης πρέπει να εξοφληθεί σε ένα χρόνο από την υποβολή της αίτησης. Ενδεικτικά, για ένα ημιυπαίθριο 10 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1000 ευρώ το κόστος είναι 1000 ευρώ. Για ένα υπόγειο 50 τ.μ. στην ίδια περιοχή η εισφορά είναι 5.000 ευρώ. Αν η εξόφληση του ποσού γίνει εφάπαξ η εισφορά λόγω της έκπτωσης του 10% θα είναι 900 και 4.500 ευρώ αντίστοιχα.

    Οι ημιυπαίθριοι θα είναι μικρότεροι και θα κατανέμονται σε όλα τα διαμερίσματα, το ύψος των υπογείων περιορίζεται και οι χώροι στάθμευσης στο ισόγειο που κλείνουν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης.

    Από το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσουν έλεγχοι από μεικτά συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και των εφοριών.

    Πηγή: NET

    Είδηση: 25162

    [09] Εμμένει στην έκτακτη εισφορά το Υπουργείο Οικονομικών

    Ειδήσεις

    Αμετακίνητη στην απόφασή της είναι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς, ενώ προειδοποιεί τους φορολογούμενους που θα λάβουν την ενημέρωση για την έκτακτη εισφορά, να μην στηριχθούν στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αντισυνταγματικό μέτρο, γιατί θα βρεθούν εκτεθειμένοι και θα επιβαρυνθούν με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο το δημόσιο προτίθεται να ζητήσει άμεσα στην ανάκληση της προσωρινής διαταγής αναστολής πληρωμής της έκτακτης εισφοράς για συγκεκριμένο φορολογούμενο. Το υπουργείο με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά για την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης εκκαθαριστικού σημειώματος έκτακτης εισφοράς, προσθέτει ότι δεν εισέρχεται στην ουσία της προσφυγής και δεν αποτελεί πρόκριμα για την υπόθεση.

    Από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρεται επίσης ότι έκτακτες εισφορές είχαν επιβληθεί και στο παρελθόν οι οποίες έχουν κριθεί στο σύνολό τους συνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας με πάγια νομολογία του. Το υπουργείο τονίζει ακόμη ότι η έκτακτη εισφορά είναι ένα εφάπαξ μέτρο που επιβλήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και είναι σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος και της κοινωνικής δικαιοσύνης ενώ επιβαρύνει μόνο τους οικονομικά ευπορότερους.

    ΣτΕ

    Όσον αφορά στη συνταγματικότητα ή μη του μέτρου, το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να κριθεί αν είναι συνταγματικές ή όχι οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 86 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπουν ότι οι υπόχρεοι που δεν υποβάλλουν δήλωση υπόκεινται σε πρόσθετο φόρο που ορίζεται σε ποσοστό 200% επί του φόρου, την πληρωμή του οποίου θα απέφευγαν λόγω μη υποβολής της δήλωσης.

    Είδηση: 25163

    [10] Επιχείρηση σκούπα της Τουρκικής αστυνομίας για Ισλαμιστές

    Ειδήσεις

    Περισσότερα από 200 άτομα συνελήφθησαν στην Τουρκία, στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 23 πόλεις, ως ύποπτα για συμμετοχή σε ισλαμιστική οργάνωση. Η αστυνομία εξαπέλυσε τις εφόδους της υπό το συντονισμό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Άγκυρας. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά σχεδόν 200 άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτα για συμμετοχή σε ισλαμιστική οργάνωση από την τουρκική αστυνομία κατά τις επιχειρήσεις που εξαπέλυσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε όλη τη χώρα.

    Η αστυνομία εξαπέλυσε τις εφόδους της σχεδόν ταυτόχρονα σε 23 πόλεις υπό το συντονισμό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Άγκυρας. Τα συλληφθέντα άτομα φερόμενα ως μέλη της ριζοσπαστικής οργάνωσης Χιζμπ-ουτ-Ταχρίρ, ενώ κατασχέθηκαν διάφορα έγγραφα της οργάνωσης, η οποία υποστηρίζει την ίδρυση ενός παγκόσμιου ισλαμικού κράτους και της καθιέρωσης του ισλαμικού νόμου (σαρία).

    Παράλληλα, η τουρκική αστυνομία διεξάγει έρευνες και προχωρεί τακτικά σε συλλήψεις σε χώρους όπου κινούνται ισλαμιστές, κυρίως προσκείμενοι στο δίκτυο Αλ Κάιντα.

    Από την πλευρά της η τουρκική δικαιοσύνη απέδωσε σε τουρκικό πυρήνα της Αλ Κάιντα την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη το Νοέμβριο του 2003 εναντίον δύο συναγωγών, του βρετανικού προξενείου και της βρετανικής τράπεζας HSBC, με 63 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

    Το 2007, επτά φερόμενα ως μέλη της Αλ Κάιντα, εκ των οποίων ένας Σύρος που θεωρείται ο εγκέφαλος και χρηματοδότης των επιθέσεων αυτών, έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

    Είδηση: 25160

    [11] Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους o Βουρλούμης

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 24 07 2009 16:48

    Ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της δεύτερης τακτικής ανακρίτριας Βασιλικής Μπαστά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης, που κατηγορείται για απιστία. Η κατηγορία αφορά συμβάσεις που υπέγραψε ο ΟΤΕ το 2005 με εταιρίες συνολικού ύψους 40,6 εκατ. ευρώ ,για υπερτιμολογημένες, σύμφωνα με τη δικογραφία, υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης που είχαν παράσχει τα δυο προηγούμενα χρόνια. Για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη απολογηθεί ενώπιον της κ. Μπαστά και έχουν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους άλλα δέκα μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ.

    Απολογήθηκε ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για υπερτιμολογημένες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συμβάσεις που υπέγραψε ο οργανισμός με Siemens , Ιντρακόμ και άλλες εταιρείες. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

    Νέα προθεσμία ν απολογηθεί την Κυριακή ζήτησε και πήρε από τον ανακριτή ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης, που κατηγορείται για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens.

    Είδηση: 25159

    [12] Αντιδράσεις για τα βαρέα

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 24 07 2009 15:48

    Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, η τροπολογία για τα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σύμφωνα με την τροπολογία δημιουργείται στο υπ. Απασχόλησης διαρκής επιτροπή κρίσεως βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων η οποία θα γνωμοδοτεί για την υπαγωγή εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα κι ανθυγιεινά. Την άμεση απόσυρσή της ρύθμισης ζητά το ΠΑΣΟΚ που καταγγέλλει ύποπτη βιασύνη και μεθοδεύσεις. Η κυβέρνηση, επιχειρεί θεσμικές ανατροπές, χωρίς διάλογο, σημείωσε η πολιτική εκπρόσωπος του κόμματος, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από την επιτροπή που μελετά τη νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά, εάν ψηφιστεί τελικά την ερχόμενη εβδομάδα, η τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η υπ. Απασχόλησης θα έχει τη δυνατότητα με απόφασή της να ανακοινώσει λίστα ΒΑΕ.

    Κριτική ΠΑΣΟΚ

    Για ύποπτη βιασύνη και προχειρότητα στην κατάθεση από την κυβέρνηση της τροπολογίας για τα ΒΑΕ κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας ότι «μετά από πεντέμισι χρόνια αδράνειας στο βαπέραντο γαλάζιοβ της κυβερνητικής διγλωσσίας και των κενών εξαγγελιών για τα BAE, η κυβέρνηση, πιστή στη δεξιά παράδοση των κοινοβουλευτικών αιφνιδιασμών και των θερινών επελάσεων στα δικαιώματα των ασφαλισμένων, επιχειρεί θεσμικές ανατροπές, χωρίς διάλογο».

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου σημειώνει επίσης ότι «ακόμη και το ενδεχομένως θετικό στοιχείο, δηλαδή η δημιουργία μιας διαρκούς Επιτροπής Κρίσεων, ακυρώνεται. Ακυρώνεται, με την αμφιβόλου συνταγματικότητας ρύθμιση, για την Κοινή Υπουργική Απόφαση, υπαγωγής νέων επαγγελμάτων, με έωλο τρόπο, στα βαρέα και ανθυγιεινά».

    «Η μεταρρυθμιστική μάσκα της κυβέρνησης πέφτει και, αντί της διαρκούς Επιτροπής, έχουμε τη διαρκή ανατροπή των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων», αναφέρει χαρακτηριστικά, καταγγέλλει «τόσο τις μεθοδεύσεις, όσο και την ουσία της ρύθμισης αυτής» και ζητά την άμεση απόσυρσή της.

    ΓΣΕΕ: "Πρόκληση η τροπολογία"

    Σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή για τα ΒΑΕ, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος έκανε την εξής δήλωση:

    "Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής και αφορά στα Βαρέα και Ανθυγιεινά συνιστά κοινωνική και πολιτική πρόκληση. Οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα δεν κάνουν αναψυχή. Επιλέγοντας να δώσει εξουσιοδοτική διάταξη στην Υπουργό να αλλάξει μόνη της τη λίστα αποδεικνύει ποιο είναι το βαθύτερο ενδιαφέρον της. Να καταργήσει δηλαδή την συντριπτική πλειοψηφία των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων για να δώσει εξετάσεις στις Βρυξέλλες. Μ΄ αυτά και μ' αυτά για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει όλα τα βάρη της κρίσης που δημιούργησε η πολιτική της στις πλάτες των εργαζομένων. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, εάν επιμείνει να τη ψηφίσει εμείς δεν έχουμε παρά το δρόμο του αγώνα, να αποχωρήσουμε από την επιτροπή, να την καταγγείλουμε και βεβαίως να προσφύγουμε στα δικαστήρια γιατί αυτό το νομοθέτημα είναι εξόχως αντισυνταγματικό".

    ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 25158

    [13] Σάλος από σκάνδαλο στις ΗΠΑ

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 24 07 2009 16:33

    Για ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία, εμπόριο προϊόντων - μαϊμού, κατηγορούνται περισσότεροι από 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, αξιωματούχοι και ραβίνοι, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης του FBΙ. Κάποιοι εμπλέκονται και σε κύκλωμα εμπορίου οργάνων. Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια φέρεται να ξέπλενε το κύκλωμα, που δρούσε μεταξύ Νέας Υόρκης, Νιού Τζέρσεϊ και Ισραήλ, με βιτρίνα εβραϊκές φιλανθρωπικές οργανώσεις, υπό τον έλεγχο ραβίνων.

    "Αυτές οι κατηγορίες δημιουργούν μια αισχρή εικόνα θρησκευτικών ηγετών, επικεφαλής ομάδων που ξέπλεναν χρήμα, δηλαδή αφεντικά εγκλήματος." Ένας από τους ραβίνους, κατηγορείται και για εμπόριο οργάνων. Απελπισμένοι άνθρωποι στο Ισραήλ του πουλούσαν τα νεφρό τους προς 10.000 δολάρια, και εκείνος τα πούλαγε προς 160.000 δολάρια. Ένας πληροφοριοδότης οδήγησε την αστυνομία στην αποκάλυψη της εκτεταμένης διαφθοράς πολιτικών στο Νιου Τζερσεϊ, που δωροδοκούνταν για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

    "Το FBI και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συνέλαβαν 29 άτομα, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών και δημάρχων, υπογραμμίζοντας περισσότερο από ποτέ τη διαβρωτική φύση της πολιτικής διαφθοράς σε αυτήν την πολιτεία.

    " Όλοι οι πολιτικοί που συνελήφθησαν, εκτός από έναν, ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ο αριθμός των συλλήψεων είναι μεγάλος, ακόμα και για το Νιού Τζέρσεϊ, όπου 130 πολιτικοί, έχουν καταδικαστεί για διαφθορά από το 2001.

    Είδηση: 25157

    [14] Φονικές πυρκαγιές στην Ευρώπη

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 24 07 2009 19:15

    Καύσωνας και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πλήττει στη μισή Ευρώπη. Στη Σερβία ένα άτομο πέθανε από τον καύσωνα. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στις φωτιές στη Σαρδηνία, την ώρα που μαίνονται εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές και στην Ισπανία και την Κορσική. Τουλάχιστον 170.000 στρέμματα βλάστησης έχουν καταστραφεί από τις αρχές της εβδομάδας και πέντε πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους, στην Ισπανία.

    Μια νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στην επαρχία Αλμέρια στην Ανδαλουσία της νότιας Ισπανίας. Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους που απειλούνταν από τη φωτιά. Ωστόσο ορισμένοι κάτοικοι μπόρεσαν να επιστρέψουν σήμερα στις εστίες τους.

    Η Αραγονία παραμένει η πλέον πληγείσα περιοχή, με σχεδόν 106.000 στρέμματα καμένης γης κυρίως στην επαρχία Τερουέλ. Σχεδόν 500 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες με την υποστήριξη αρκετών αεροσκαφών, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση. Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει τους 35 βαθμούς, ενώ φυσούν δυνατοί άνεμοι. Ένας οδηγός οχήματος της πυροσβεστικής πέθανε σήμερα, ενώ προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά. "Οι μετεωρολογικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς, με τη θερμοκρασία που μπορεί να φθάσει τους 45 βαθμούς και μια σχετικά μικρή υγρασία", ανακοίνωσε περιφερειακή κυβέρνηση.

    Στην Κορσική, σχεδόν 40.000 στρέμματα θαμνώδους και δασικής έκτασης κάηκαν όταν ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές χθες, Πέμπτη στη νότια πλευρά του νησιού, ανακοίνωσε ο διοικητής της πυροσβεστικής Μπρούνο Μαεστράτσι. Ο διοικητής διευκρίνισε ότι μια από τις τρεις πυρκαγιές έχει "σταθεροποιηθεί" και ότι οι άλλες δύο, εκ των οποίων η μια κοντά στο Αιάκειο, πρωτεύουσα του νησιού μαίνεται με την δριμύτητα, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    Οι τρεις φωτιές προκάλεσαν τον ελαφρύ τραυματισμό πέντε πυροσβεστών. "Υπάρχουν συνολικά 12 εστίες φωτιάς, εκ των οποίων επτά με οκτώ οφείλονται σε εμπρησμό", δήλωσε αργά χθες, Πέμπτη ο πρόεδρος του γενικού συμβουλίου Ζαν-Ζακ Πανουτσί. Δύο ή τρεις πυρκαγιές μπορεί να οφείλονται σε απροσεξία, κάψιμο ξερών χόρτων ή ξύλων, δήλωσε ο συνταγματάρχης Πιέρ Σαλινέζι, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής. Τουλάχιστον 500 άνδρες, πυροσβέστες και στρατιώτες, μετέχουν στις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών με την υποστήριξη 13 αεροσκαφών, μεταξύ τους επτά Canadair. Δύναμη 200 ανδρών αναμένεται να ενισχύσει σήμερα τις προσπάθειες κατάσβεσης. Το 2003 στο γαλλικό νησί της Μεσογείου οι φωτιές είχαν κάψει έκταση 273.550 στεμμάτων.

    Ιταλία: -Υπό έλεγχο οι εκτεταμένες πυρκαγιές στη Σαρδηνία, μετά από μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών

    Η Σαρδηνία συνεχίζει να φλέγεται εδώ και σαράντα οκτώ ώρες, ωστόσο το πρωί, οι υπεύθυνοι των πυροσβεστών και της Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσαν ότι μετά από αδιάκοπες προσπάθειες, τα περισσότερα μέτωπα, μπόρεσαν να τεθούν υπό έλεγχο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εντοπίσθηκαν άλλες επτά εστίες φωτιάς, ενώ μέχρι το μεσημέρι γίνονταν ρίψεις νερού σε άλλα έξι μέτωπα. Οι πυροσβέστες εκκένωσαν ξενοδοχείο το οποίο απειλείται από τις φλόγες.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταβεί στη Σαρδηνία για να συνομιλήσει με τους κατοίκους και να διαπιστώσει από κοντά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα.

    Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες σαράντα οκτώ ώρες, κόστισαν τη ζωή σε δύο κατοίκους του νησιού: σε έναν κτηνοτρόφο, 58 ετών, ο οποίος υπέστη έμφραγμα ενώ προσπαθούσε να μεταφέρει σε ασφαλή περιοχή το κοπάδι του, και σε έναν αγρότη, 48 ετών, που επιχείρησε να σώσει το αμπέλι του από τις φλόγες. Εξάλλου, γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί η τύχη τριών αγνοούμενων γεωργών, στην περιοχή Λίρι Πόρτο Σαν Πάολο.

    Δεκάδες άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρή δύσπνοια, τριάντα κρατούμενοι που βρίσκονται σε σωφρονιστικό ίδρυμα κοντά στη θάλασσα μεταφέρθηκαν επί τέσσερις ώρες στην παραλία, καθώς οι φλόγες βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από τις φυλακές, ενώ πάνω από πεντακόσια σπίτια εκκενώθηκαν.

    "Η Σαρδηνία έζησε την πιο σοβαρή δοκιμασία των τελευταίων είκοσι ετών", μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για το περιβάλλον, Τζόρτζιο Όπι, καταγγέλλει ότι πίσω από τις πυρκαγιές των τελευταίων ωρών διαφαίνεται "στρατηγική που καταστρώθηκε από το οργανωμένο έγκλημα", προσθέτοντας ότι "δεν γίνεται να εξηγήσουμε διαφορετικά, το ότι όλα τα μέτωπα εκδηλώθηκαν συγχρόνως". Στη μάχη κατά της φωτιάς συμμετέχουν επτά "Καναντέρ" και έντεκα ελικόπτερα. Τις επόμενες ώρες αναμένεται η άφιξη ενός ακόμη "Καναντέρ" από τη Ρώμη και δύο από την Κορσική.

    Είδηση: 25156

    [15] Σε τροχιά ανάπτυξης Μακεδονία - Θράκη

    Πολιτική

    Η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας β Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα οδικά και ενεργειακά έργα που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην Β. Ελλάδα Στόχος του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι πολίτες της Β. Ελλάδας.

    Συνεργασία με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καλαφάτης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τον βηματισμό της και ασκεί σύγχρονες και ρηξικέλευθες πολιτικές, δίνοντας απαντήσεις στις προκλήσεις του αύριο.

    Αυτοί, είπε ο κ. Καλαφάτης, ήταν οι άξονες πάνω στους οποίους δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις και οδηγίες απο τον πρωθυπουργό, ο οποίος ενημερώθηκε και για τα θέματα που απασχολούν τη βόρειο Ελλάδα καθώς και για μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως συμβαίνει στο χώρο της ενέργειας, είτε έργα που ολοκληρώθηκαν, όπως η Εγνατία Οδός.

    Ο κ. Καλαφάτης είπε ότι επικεντρώνεται η προσοχή και στην ατζέντα της καθημερινότητας, σε τρεις άξονες: στα ζητήματα ποιότητας ζωής, κοινωνικής αρωγής και στον αναπτυξιακό τομέα.

    Υπογράμμισε συγκεκριμένα τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, όπως είναι το Φόρουμ Επιχειρηματικότητας της Βορείου Ελλάδας και η Επιτροπή Τουριστικής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

    Είναι πολιτικές, είπε, που ενδυναμώνουν την αναπτυξιακή προοπτική της βόρειας Ελλάδας, συσπειρώνουν τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις και αποτελούν ένα μέτωπο αντιμετώπισης της πιο δύσκολης συγκυρίας που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες πολλές δεκαετίες.

    Είδηση: 25151


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 July 2009 - 16:57:26 UTC